Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kävipä taas helposti

Minulla on hyviä ja erittäin huonoja uutisia. Hyvä uutinen on, että kuntouttava työtoiminta lopetetaan. Erittäin huono uutinen on, että se vaihtaa nimensä työelämäkokeiluksi, ja sitä ruvetaan järjestämään myös yrityksissä. Aluksi työkokeilu korvaa nykyisen kuntouttavan työtoiminnan Porissa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä elokuun alusta vuoden 2018 loppuun saakka. Sen jälkeen se luultavasti laajenee koskemaan koko maata.

Asiasta päätti eduskunta eilen hyväksymällä ensimmäisessä käsittelyssä lain julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta. Sen voitte halutessanne lukea täältä. Vastaan äänestivät SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät. Toinen ja lopullinen käsittely on ensi viikolla, mutta ei ole mitään syytä olettaa päätöksen olevan toisenlainen.

Tämä kävi taas helposti ja huomaamatta juuri juhannuksen alla. Esitystä ovat vastustaneet sekä työnantajat että ay-liike, mutta vastustus on kaikunut kuuroille korville. Yhtään uutista eduskunnan päätöksestä en ole nähnyt. Medialla on varmaan ollut liian kiire kertoa Kike Elomaan tuplaloikkauksesta ja juhannustaioista.

Maan hallitus huomasi, että kunnat käyttävät kuntouttavaa työtoimintaa väärin ohjaamalla siihen myös täysin työkykyisiä. Tätä väärinkäytöstä ei kuitenkaan haluttu kieltää, vaan siitä tehtiin laillista.

Kunnat ohjaavat kokeilujakson aikana työelämäkokeiluun kaikki sellaiset työttömät, jotka kuuluisivat normaalisti kuntouttavan työtoiminnan piiriin. Työelämäkokeilu tarkoittaa sitä, että työttömät tekevät työtä myös yrityksissä pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Säännöt ovat samat kuin kuntouttavassa työtoiminnassa sillä erolla, että kuntouttavaa työtoimintaa ei saa järjestää yrityksissä. Työelämäkokeilu järjestetään nimenomaan yrityksissä. Työttömällä on velvollisuus osallistua kokeiluun karenssin eli työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

Kokeilua voi järjestää myös kunta, mutta se on suunnattu selvästi yrityksille. Kunnan järjestämä työelämäkokeilu saa kestää 12 kuukautta ja yrityksessä 6 kuukautta. Muodon vuoksi kokeiluun sisältyy kunnan järjestämä ohjaus ja valmennus. Käytännössä työtön ohjataan palkattomaan työhön yritykseen. Kunnille on laissa varattu orjien työhön ohjaamisen rooli.

Toiveikkaat haluavat uskoa, että tämä on oikeasti mahdollisuus pysyvään työpaikkaan. Saattaa joissain tapauksissa ollakin, mutta mietitäänpä kuitenkin ensin. Työelämäkokeilija saa siis työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen. Monien mielestä tämä on heidän palkkansa, jonka eteen on tehtävä työtä.

Kahdeksan tunnin työpäivää tekemällä tuntipalkaksi tulee 5,60 euroa, josta maksetaan ennakonpidätystä työmarkkinatuen osalta 20 %. Kulukorvaus on veroton. Työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksia ole. Jo nykyisin palkattomat työntekijät ovat alempaa kastia, jota samasta työstä palkkaa saavat ylenkatsovat.

Näillä työehdoilla työpaikasta tulee oppivaisimmille ja nöyrimmille helpostikin pysyvä. Niin tulee palkastakin. Koska meillä ei ole laissa säädettyä minimipalkkaa, niin siitä tulee uusi minimipalkka alakohtaisen, työehtosopimuksilla sovitun palkan tilalle. Tästä seuraa, että työehtosopimuksia ei noudateta eikä niitä tarvitse noudattaa. Palkkaa vaativat voidaan potkaista ulos, koska heidän tilalleen saadaan valtion juuri ja juuri hengissä pitämiä työelämäkokeilijoita.

Miettikääpä mitä tapahtuu yhteiskunnalle, jossa valtio maksaa verovaroista nimellispalkan, jolla ei osteta mitään muuta kuin välttämättömin. Kulutuskysyntähän siinä romahtaa. Myös valtion rahat loppuvat, sillä työmarkkinatuesta maksetulla verolla ei kovin kauan yhteiskuntaa pyöritetä. Hallituksen pitäisi myös poistaa rikoslaista kiskonnantapaista työsyrjintää koskeva kohta aikansa eläneenä. Muuten poliisille ja tuomioistuimille tulee ruuhkaa.

Hyvää juhannusta kaikille ja hyvää kesälomaa niille, joilla sellainen vielä on. Kun palkkatyötä tekeviä ruvetaan tosissaan korvaamaan palkattomilla orjilla, niin sitten lomia ei tunneta.

18485810_10155267007434354_5003603420807261550_n

Kiitos siile tuntemattomalle, joka keväällä teki Ilja Repinin maalauksesta tämän meemin.

***

EDIT 23.6.2017 klo 17.00: Rauma on jättäytynyt kokeilusta pois ja eilinen käsittely oli eduskunnan ensimmäinen. Lopullisesti laki hyväksytään toisessa käsittelyssä ensi viikolla. Kiitos Anna Kontulalle tarkennuksista.

Kommentit (61)

 1. a m

  Kiitos Saku että uutisoit tästä, tosiaan ei ylittänyt uutiskynnystä missään muualla.

  Itse työttömänä pitkäaikaissairaana olen tällä hetkellä etuoikeutettu, koska olen työeläkeyhtiön tukemassa työkokeilussa, josta sentään saan enemmän kuin saisin työkkärin työkokeilusta. Eläkettä ja lomia ei tietysti kartu eikä työterveyshuolto kuulu palveluihin, mutta työeläkeyhtiö on vakuuttanut minut ja matkakulut korvataan, jos matka ylittää 10 km.

  Olen kolmannen sektorin paikassa, joka ennen pyöri palkkatuella palkattujen voimin. Nyt kun palkkatuki on harvinaisuus, siellä on enemmistö työkokeilijoita. Tähän asti työkokeilijoilla ei ole teetetty ilta- ja viikonlopputöitä, koska he eivät saa lisiä, joita palkkatuella palkatuille kertyy. Nyt kuitenkin ilmaantui työkkärin työkokeilija joka tekee näitä lisien alaisia vuoroja – ilman lisiä. Kyseinen kokeilija vielä puolusteli sitä asiaankuuluvana, hän on tehnyt samoin edellisessä kolmannen sektorin työkokeilupaikassaan. Hieman hiljeni kun me muut totesimme, että kun yksi suostuu tekemään ilta- ja viikonloppuvuoroja ilman lisäpalkkaa/vapaata, sitten joutuvat muutkin suostumaan.

 2. Virva Itäranta

  Juhannuksen kunniaksi aloin oikein runoilemaan:

  Työehtojen lopullinen ratkaisu saatiin aikaan.
  Palkkaa ei tarvitse maksaa enää lainkaan.

  Jusseja vaan kaikille!

  • Jussi Heinonen

   Pitkiä ovat suunnitellut työelämäkokeilun ajat, 6 kk ja 12 kk. Monen kohdalla näin pitkät pätkät 9:n euron ylläpitokorvauksella ja työttömyyskorvaus siihen päälle on tosiaan turhauttavaa puurtamista. Työmotivaatio ei useinkaan tällaisessa järjestelyssä ole kummoinen. Näissä voi käydä helposti vielä niin, että kun yrityksissä tällaista kokeilua järjestetään, niin äkkiä yritys tekee valituksen ”orjatyläisestään” TE-toimistolle. Sitten kokeilu lopetetaan ja orja saa tästä mittavan karenssin rangaistuksena. Kunnan järjestämissä kokeiluissa enemmän varmaan ymmärretäänkin, että vain harva viitsii tehdä tosissaan töitä näin mitättömällä korvauksella; olen tätä itse nähnytkin ja myös itse joutunut muutaman kuukauden pätkiä tällaista työtä tekemäänkin. On vähän huono omatunto siitäkin, että melko tosissani olen töitä orjana tehnytkin, mutta kyllä on jonkun kerran huomautettukin siitä, että virheitä työssä tulin tehneeksi, mutta ne johtuivat juuri lähinnä siitä, kun motivaatiota ei tosiaan ollut puurtaa olemattomalla korvauksella.

 3. Yksi Turkkulaanen

  Apropoo, mistä löysit äänestystulokset?

  • Saku Timonen

   Facebookista Tarja Filatovin seinältä.

 4. Tanja Piensalmi

  Pitkäaikaistyöttömiä ei saa työkokeiluttaa? Vaan niille pitäis heti löytää oikeita töitä yrittäjän riskillä? Niinkö? Muista en osaa sanoa, mutta omasta kokemuksesta voin. Mä olen viimeksi ollut töissä 2015 helmikuussa. Paloin loppuun. Kun oli oma yritys takana, niin ns. en voi palata sairaslomalta takaisin duuniin. Kun syksyllä sain lääkäriltä luvan pikkuhiljaa palailla töihin kuitenkaan tekemättä kokonaisia työpäivoä saatikka viikkoja, huomasin olevani raskaana. Näillä näkymin palailen työelämään 2019. Se tarkoittaa sitä, että en ole 5 vuoteen tehnyt töitä eli ollut duunissa 8-16. Ja tuo sairaslomakin jäi vähän kesken. Mä en edes tiedä onko musta töihin. Mä mieluummin kokeilisin työntekoa, ilman yrittäjän riskiä kuin vaatisin yrittäjää riskillä kokeilemaan olisko musta töihin. Oman moraalin perusteella en voisi vaatia kokeilusta täyttä palkkaa, joten puheet koeajasta kokeiluna mun kohdalla ei käy.

  • stunned

   ”Grassroots” astroturffaaja.

  • Risto Penttinen

   Koeaika on sitä varten että jos ei sovellu työelämään, työsuhteen voi keskeyttää.
   Hyvin suuri määrä pitkäaikaistyöttömistä ei kaipaa mitään muuta kuin työtä vaan. Ei työttömyys tee ketään kykenemättömäksi, henkisesti tai ruumiillisesti vajaakuntoiseksi.

  • Marita Eerola

   Tanja, työkokeilu on ihan ok jos sen tahtoo. Haluan myös onnitella perhetapahtuman johdosta 🙂 . Esimerkiksi pitkäin sairauden jälkeen vakuutusyhtiö jatkaa kuntoutustuen maksamista työkokeilun ajan, korotettuna 30% lla. Kuitenkin esimerkiksi laissa annetut määräajat, 12 kk ja uhka etuuksien katkaisemista jättää työttömän täysin ilman päätäntävaltaa. Tällaiseen työllistämiseen kykenevät yritykset saavat kilpailuedun markkinoilla, joten muut työpaikat alkavat karsiutua.
   Miten voimme motivoida nuoria, ei-niin-urasuuntautuneita koululaisia tavoittelemaan enää yhtään mitään ammattia, jos heitä odottaa todennäköisesti työkokeilujen sarja ilman työsuhteen turvaa valmistumisen jälkeen?
   Olisin lisännyt kuntouutavan työtoiminna määrällisen tilaston tähän, mutta THL:n palvelin ei toimi. Esimerkiksi vv 2010-2013 ko toiminnan piirissä olevien määrä kolminkertaistui ollen 24500 v 2013. Luku ei sinänsä ole hyvä tai paha, mutta tuossa joukossa on iso osa täysin työkykyisiä, joiden panos työpaikalla vastaa täysin kenen tahansa työntekijän työpanosta. He saavat tehdä kuntouttavan jaksonsa ja sen jälkeen jäädä työttömiksi, kun uusi työkykyinen saa kuntoutuspaikan.

  • Eetu Saarinen

   Et ehkä kehtaa täyttä palkkaa pyytää, mutta onko 5,60 euroa tunnilta sit oikeasti sopiva summa ilman mitään lomia, eläkkeitä tai työterveydenhuoltoa? Niinku toisessa kommentissa sanottiin, sit ku teitä innokkaita ilmaistyöntekijöitä alkaa ilmaantua ni paha sit enää saada sitä vaatimatonta 10 tai ees 9 euron tuntipalkkaa läpi työhakemuksessa.

   • a m

    Näissä orjatyökeskusteluissa on aina silloin tällöin palkatonta harjoittelua/työkokeilua/jne puolustelevia. Heistä noin 90% on yrittäjiä. Ymmärrän kyllä, että pieni yritys voi kaatua väärään rekrytointiin, mutta ammattitaitoinen yrittäjä osannee rekrytoida yritykseensä sopivan ja osaavan työntekijän.

  • a m

   Tanja, työkokeiluja on erilaisia. Työeläkeyhtiö tukee pitkään sairauslomalla olleen työelämään paluuta ja yksi ammatillisen kuntoutuksen muoto on työkokeilu. Sen tarkoituksena on selvittää mikä olisi työkyvylle sopivaa työtä. Tuntimäärä on aluksi alhaisempi ja sitä nostetaan vähitellen. Työtuntimäärää voi kokeilun aikana myös muuttaa, jos ei jaksakaan tehdä suunniteltuja tuntimääriä ja työkokeilun voi keskeyttää. Työkokeilun jälkeen pistetään eläkepaperit vetämään, jos työkykyä ei ole enää jäljellä. Yleensä työeläkeyhtiö hylkää hakemuksen ja myöntää uuden kuntoutuskierroksen.

   Työkkärin työkokeiluun taas passitetaan porukkaa, jolla ei välttämättä ole mitään terveydellisiä tai muitakaan ongelmia kuin työttömyys. Työttömyyttä ei nimittäin löydy kansainvälisestä tautiluokituksesta (ICD-10).

   Suurin ero työeläkeyhtiön ja työkkärin työkokeiluilla on kokeilijan saaman rahan määrä. Työeläkeyhtiön kokeilijalle maksetaan kuntoutusrahaa, joka on kertyneen työeläkkeen suuruinen sekä 33% kuntoutuskorotus. Työkkärin kokeilija taas saa vain 9e/pv kulukorvauksen työmarkkinatukensa päälle eli jonkinlaisen työuran tehneillä huomattavasti vähemmän. Lisäksi työkkärin kokeilija pakotetaan karenssin uhalla työkokeiluunsa, työeläkeyhtiön kokeilija saa etsiä paikkaa ja keskeyttää ilman rangaistusta.

  • jr

   Minäkin mieluusti kokeilisin yrittäjien tuotteita ja palveluita ilmaiseksi, jos en saa kerran palkkaakaan töistä. Pitäähän talouden olla vuorovaikutteista!

 5. Jaakko Lautaoja

  Sikäli, kuin työnantajatkin käytäntöä vastustavat, heitä ei kaiketi voida pakottaa ottamaan ”työkokeilijoita” yrityksiinsä. Niiden yritysten nimet, jotka hyväksikäyttävät työttömiä ilmaistyövomana, pitää tuoda julki, vaikkapaa Facebookin ”Orjat” ryhmään. Niitä on syytä boikotoida. Se on osoittautunut tehokaaksi vastaliikkeeksi.

 6. Jaska

  Niin. Noinhan se menee. Arvatkaapa onko helppoa edes sillä työkokeilijalla, joka onkin pätevämpi ja etevämpi sekä aikaansaavampi kuin firman omat työntekijät. Uskallan tuskin edes aavistaa sitä mobbauksen määrää, mikä seuraa siitä kun työntekijät huomaavat ilmaistyöntekijän olevankin heitä aikaansaavampi. Työkokeilijan osa yrityksessä tulee olemaan nuoralla tanssimista, jos haluaa oikeasti tehdä myös töitä, jotta saisi vakituisen työpaikan. Nykyisin on paljon hyvinkin eteviä ihmisiä työttömänä, mutta kyllä heidät saadaan masennettua ja alistettua kun oikein porukalla yritetään. Pikkufirmoissa työnantaja on muutenkin monesti sitä sun tätä eli ei osaa oikeasti johtaa vaan päivästä ja tuulesta riippuen työntekijä saa tuta mielenliikkeet. Ei silti, menisin silti työkokeiluun, jos muuta ei ole tiedossa.

  • Jarkko

   Mr. Jaska.

   Ainakin vuokratöissä olen törmännyt siihen, että vuokratyöntekijän ei missään nimessä kannata olla huomattavasti pätevämpi, ahkerampi tai osallistua aktiivisesti yrityksen toiminnan kehittämiseen kuin vakituiset työntekijät osallistuvat. Toisaalta ei saa olla liian laiskakaan. Liika aktiivisuus ja pätevyys saattaa johtaa siihen, että vakituiset työntekijät alkavat kyykyttää vuokratyöntekijää laittamalla kaikki paskimmat työt hänen hoidettavakseen. Pahimmillaan saattaa käydä niin, että vakituinen työntekijä laittaa perättömiä huhuja liikkeelle liian ahkerasta vuokratyöntekijästä ja työt päättyvät, koska pomot aika harvassa paikassa viitsivät tarkistella huhujen paikkansapitävyyttä.

   Itse olen mm. saanut vuokratöistä lähdöt sillä, että olin kerran kahvitauolla eri mieltä työpaikasta vakituisen työn saaneen telaketjufeministin kanssa, joka viikosta toiseen möykkäsi minulle siitä miten valkoisella miehellä kaikki on niin helppoa ja etuoikeutettua. Juu sitä tunteekin olonsa todella etuoikeutuksi pitkaikaistyöttömänä köyhänä, joka pyörii töissä satunnaisesti epävarmoilla vuokratyösopimuksilla. Suurimmaksi osaksi kykenin pitämään mölyt mahassa, mutta kun kuuntelet sitä samaa valitusta viikosta toiseen niin kerran lipasti ja sitten olikin työt tehty siinä paikassa.

   Oletan, että palkattomissa töissä meiniki tulee olemaan samaa tai vielä pahempaa kuin vuokratyösuhteissa.

 7. Kirsti Kuusisto

  6 tai 12 kk kokeilua on käsittämättömän pitkä aika. Mielestäni kokeilu on maksimissaan yksi kuukausi.

  • J-P

   > 6 tai 12 kk kokeilua on käsittämättömän pitkä aika.

   Jos sattuu niin harvinainen tapaus, että työkokeilija päätetään palkata, niin tämän peräänhän tulee toki myös normaalin pituinen koeaika ennen työpaikan ”varmistumista”.

  • Jyrki

   Niin jos heti ensin helppoa prosenttilaskua. Oletetaan, että elät 100 vuotiaaksi. Niin 6kk tuosta on 0,5% elinajastasi ja 12kk tasan 1%. Se oli pelkkää matikkaa se. Joka ei ilmeisesti politikoilla onnistu tai ehkä juuri siksi ne onkin keksineet tämän orjatyön uuden muodon korvaamaan rajoittuneempi orjatyö nimeltä kuntouttava työ, työharjoittelu jne. Mitä kaikkia nimiä orjatyölle onkaan keksitty ja tullaan vielä keksimään.

   Seuraavaksi voidaankin miettiä, kuinka moni elää 100 vuotiaaksi? Ja sitten perään voidaan miettiä sitä kuinka pitkään säilytät hyvän toimintakunnon fyysisesti ja henkisesti? Niin että esimerkiksi 10 kilometrin kävely ei ole ongelma tai vaikka ajaa autoa 200km yhtä soittoa kelissä kuin kelissä kesällä ja talvella mihin vuorokauden aikaan tahansa. Siinä alkaa porukkaa tippua jo pois paljon aikaisemmin ennen 100 vuotta. Ja orjatyön ansiosta henkisesti jo paljon aikaisemmin mikä lienee tarkoituskin.

   Eli suomeksi eipä sitä kovin montaa 6kk orjatyöpestiä kykene tekemään puhumattakaan 12kk. Kunnes elämä onkin jo ohi ja rahaa tienattu? No sen mitä orjatöistä saa eli ei mitään. Pankista on turha orjatyöläisen mennä kysymään lainaa autoon, kesämökkiin, veneeseen tai ihan vaan omaan pieneen asuntoon. Toisaalta milläpä sen lainan edes maksaisi, kun orjatöistä jää käteen vain sen verran, että juuri ja juuri pärjää.

   Voi sanoa, että nykyinen hallitus ja edellisetkin osana päättäjäketjua ajaa koko kansan todella huonoon tilanteeseen. Jossa kuvitellaan, että orjatyö on ratkaisu ongelmiin. Ja nyt tehty päätös astua pidemmälle orjatyön polulla ja 2019 laajentaa se täysimittaiseen käytäntöön kehittäen sitä lisää entistä tiukemmin orjatyön suuntaan.

   Takaa sen että tulevaisuudessa on vaihtoehtoina toinen toistaan ikävämpiä vaihtoehtoja tarjolla. Sillä orjatyö tulee aiheuttamaan varmasti muunlaisia ratkaisuja kansan keskuudessa. Ja ne ei tule olemaan kivoja ratkaisuja monenkaan kohdalla tai kenenkään kohdalla.

   Mutta kuten nähty nykyiset ja tuskin tulevatkaan päättäjän niin sanotusti pas*** vertaa viis veisaavat/välittävät. Heidän oma perse on myyty ja siirretty jo ajat sitten turvaan hyväveli ja siskokerhojen avulla jne. Joten ei ole heidän perssärkyjä. Kun uutta orjatyöluokkaa kansan keskuuteen synnytetään toisinaan ihmeen kivuttomasti päättäjien suunnalta. Ja vauhdilla sittenkin, niin että luulisi edes vähän päättäjiäkin hirvittävän…

 8. Pia Karaspuro

  Tähän kun vielä lisätään ammatillisen koulutuksen reformi ja sen myötä työpaikoille opintojaan suorittamaan siirretyt opiskelijat, saadaan aikaan paljon ilmaista työtä, runsaasti työttömiä ja minimaaliset verotulot. Huippuresepti.

 9. töytön

  Helposti meni että poksahti. Pitää ottaa se puuttuva palkka toisin keinoin, kun kerran tämä on pelin henki.

  • Jos vaan nimi*merkillä tällä kertaa

   Niin sitä voi sattua varmaan tulevaisuudessa kaikenlaista vahinkoa noissa tulevissa työorjakokeiluissa eri firmoissa 9e/pvä orjilla. Kun nälkä kurnii suolissa ja V-käyrä nousee nousemistaan, kun kuuntelee mitä kaikkea oikeaa PALKKAA saavat puuhailleet vaikka lomillaan lomarahojen turvin. Tai vaikka vaan kaksi PALKKAA saavaa pohtii ostaako autoon uudet alumiinivanteet vai ei.

   Ja orja taas lähinnä pohtii pystyykö ostaa tänään 10e bensaa autoon jos siellä arkkupakastimissa olisi vielä jotain leivän jämiä mitä söisi tänään. Niin pääsisi taas orjatöihin loppu viikon 20km/siivu ettei tule karenssia. Ja ei tarvitse vaikka 3 päivään käydä kaupassa.

   Puhumattakaan mitä miettii orja kun kuuntelee jonkun palkkaa saavan voimiensa ja ylemmyyden tunnoissaan nauttivan pään aukomista hänen työnjäljestään ahkeruudesta ja ties mistä. Ja kertovan orjalle, että sinusta ei tule koskaan yhtään mitään jne. Tätä tapahtuu jo aivan kuntouttavassa työssäkin nykyään. Tiedän omasta kokemuksesta.

   Saatetaan myös kertoa kuin 9e/pvä orjalle, kuinka hänkin on aikanaan raatanut jossain savotassa palkatta 12 vuotiaana. Kertoja itse sitten ollut jossain suojatyösuhteessa kaupungilla/kunnalla viimeiset 25 vuotta. Voin jo kuvitella tulevaisuuden miten se hermo pettää orjilla tulevaisuudessa ja mitä sitten tapahtuu…

   • a m

    Ikävä juttu vain orjalle, että jos työkokeilu päättyy orjan oman toiminnan johdosta niin sitten paukahtaa karenssia. Nyt en pikaisella googletuksella löytänyt vahvistusta sille, leikataanko siinä tilanteessa myös toimeentulotukea.

    • Jos vaan nimi*merkillä tällä kertaa sanoo

     Se on varmaan noinkin, mutta tuskin on herkkua firmallekaan. Jos joku kallis kone rikkoutuu, millä tehdään merkittävä osa firman tuotannosta. Kun orja tärisee nälissään ja huonosti nukkuneena, kun miettii öisin nälissään ja stressaantuneena miten selvitä laskuista. Ja välttää mahdollinen karenssi jolla uhkailtu orjatyöpaikalla jos työ ei maistu palkatta ja työtahti ole riittävän kova.

     Ja näin ollen aiheuttaa vahingon, kun epähuomiossa väsyneenä, nälissään ja stressaantuneena tekee jonkun virheen. Noita kun sattuu myös hyvin syöneille ja nukkuneille sekä PALKKAA saavillekin ja ne on oikeasti sitten työtapaturmia ja vakuutus korvaa ja PALKALLA töissä oleva jatkaa edelleen PALKALLA töissä.

     Mutta orjalle napsahtaa tästä karenssi ja varmaan syyte mahdollisen tahallisen vahingon aiheuttamisesta. Koska on selkeästi motiivi tehdä kyseinen vahinko, koska ei saa sitä PALKKAA. Vaikka ei edes ollut mitään aikomustakaan tehdä vahinkoa. Kaiken lisäksi maksaa vahingosta aiheutuneet omat sairauskulut hyvin pitkälle itse mitä voi tulla vaikka liiskaantuneen sormen hoitoon. Mikä taas ei ainakaan lisää tulevaisuudessa palkkatyö mahdollisuuksia.

     Siinä sitä nykyisen hallituksen ja eduskunnan arvopohjaa, jakamatonta ihmisoikeutta ja tasa-arvoa kaikille tulevaisuudessa orjatyön parissa itse kukin.

 10. Lasse Jääskeläinen

  ”Miettikääpä mitä tapahtuu yhteiskunnalle, jossa valtio maksaa verovaroista nimellispalkan, jolla ei osteta mitään muuta kuin välttämättömin.”

  Ei tarvitse miettiä. Naapurissa oli maa nimeltä Neuvostoliitto, jossa toimittiin juuri noin. Ja kuinka sen sitten kävikään…

 11. MarkA

  Huomaamatta menivät läpi myös postilaki (harvennetaan+ulkoistetaan/yksityistetään), nuohouslaki (harvennetaan+ulkoistetaan/yksityistetään Britannian tapaan, jonka seurauksena oli mm. tornitalopalo), ja sinänsä hyvä kartellilain laajentaminen myös sote-alalle, joka aiemmin puuttui, mutta nyt kun isot sotefirmat innostuivat jo muodostamaan kartelleja, sitä vaikeutetaan, jotta soteketastrofi saataisiin helpommin läpi.

  Ensinmainitutkin kytkeytyvät sotekatastrofin helpompaan läpimenoon, niihin kun liittyy ”norminpurkutalkoot” (= valvonnan ja toiminnan heikkeneminen/yksityistäminen )ja vallan siirtäminen kansalta näkymättömiin yksityisille firmoille.

 12. Elisabet Pajala

  Olen 60-vuotias täysin terve nainen. Velvoitetyöllistäminen koskee vain 57-59 vuotiaita ja minulle tarjottiin työkokeilua ”putkeen” pääsemiseksi. En voi hyväksyä ilmaista työtä ja itselleni onnekkaan sattuman kautta pääsin tällaiseen työkokeiluyhteisöön palkkatuella. Saman pituinen päivä 25 h/vk mutta olikeaa palkka. Tästä on taloudellista hyötyä kun palkan verotus on alhaisempi kun päivärahan ja asumistuessa palkasta vähennetään 300 euroa tukea laskettaessa. Olin kyllä luullut että pääsen velvoitetyöllistettäväksi kaupungille ja sen pitäisi olla täysipäiväistä. Tällöin olisi ollut mahdollista kasvattaa ansiosidonnaista päivärahaa. Tämä kyllä on ikärasismia vanhimpien pitkäaikaistyöttömien kesken.

 13. Timo Virtanen

  Timosen logiikassa on ammattitaidon kokoinen aukko. Jos työnantaja vaihtaa tekijää kuuden kuukauden välein niin ei yritys juuri voi kehua omaavansa ammattitaitoista työvoimaa.
  Toki on olemassa tehtäviä, joissa ammattitaidolla ei ole merkitystä. Usein nämä hommat löytyvät aloilta joissa ei juuri kilpailla, ei kilpailla ainakaan laadulla eli veronmaksajien rahoista kustannetut tehtävät kuten vaikkapa päiväkotien ja koulujen avustajat, puisto-osasto, jne…. sikäli ikävää että ammattitaidottomuudesta usein kärsivät lapset.

  Sitten on ne työpaikat, kuten vaikkapa konepajat, jotka ovat kovan kilpailun (hintakilpailu JA laatukilpailu) alaisia. Jos konepaja löytää vaikkapa pätevän hitsaajan niin paja pitää takuu varmasti kaverista kiinni.

  Itse olin juuri jutuissa erään konepajan kanssa, jossa pajapäällikkö harmitteli hukattua vuosikymmentä. Tilauksia olisi mutta 30-40 vuotiaat yli 10-vuoden kokemuksen omaavat puuttuvat. Kymmeneen vuoteen ei rekrytoitu, joten kaiken osaavat alle nelikymppiset puttuu. Yli nelikymppisiä on mutta nämä eivät enää halua / jaksa painaa ylitöitä ja alle kolmekymppiset eivät vielä ole riittävän osaavia.

  • Saku Timonen

   Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan järjestää enintään 24 kuukaudeksi kerrallaan. Sen jälkeen homma pyörähtää käyntiin alusta ja taas voidaan järjestää 24 kuukautta. Tämä toimii samalla tavalla, mutta kerrallaan 6 kuukautta.

   • Pekka Raappana

    Saku, totesit taannoin että näyttää siltä, että tästä eivät innostu työnantajat eivätkä työnantajat, muun muassa siksi että eihän 9e/pv tienaava henkilö ole asennoitumiseltaan parasta mahdollista työvoimaa ja sabotaasin ja eripuran mahdollisuus työpaikoilla on ilmeinen. Toisinaan kuitenkin sanot, että palkkatyö tullaan ennen pitkää korvaamaan orjatyöllä.
    Kumpaa mieltä oikeasti olet, jos mietit asiaa huolella? Miten luulet että tässä tulee käymään?

    • Saku Timonen

     Minun mielipiteelläni ei ole mitään merkitystä, jokainen miettiköön itse mitä tulee tapahtumaan.

     • Pekka Raappana

      Mutta sinähän esität myös omia mielipiteitäsi blogeissasi, ja nyt sanot ettei niillä ole väliä. Anteeksi nyt tästäkin.

      • Saku Timonen

       Blogissa esitetään ommia mielipiteitä, vaikka niillä ei päättäjille mitään väliä olekaan. Minun tarkoituksenani on saada lukijat ajattelemaan, ja ilmeisesti sinun kohdallasi onnistuin 🙂

    • AMK

     Mielipiteitä on monia,mitä nykyinen hallitus ajaa (EK) ilmaisia työtekijöitä veronmaksajat maksavat työntekijän että työntekijä saa edes leivän huulilleen nälkä ei lähde,mutta ainakin hallituksella on ja päättäjillä ns.pötyä pöydässä.Ehkä he saavat jo pelkästä ajatuksesta orgasmin ja kun he toteuttavat sen kaikki on hyvin.Toki sehän on vain yksittäistapaus työttömiä on liian vähän niinpä he tekevät lain suitsait sukkelaan postia ei tarvitse jakaa =saadaan lisää sohvalla makaaviakaljanlittaajia.Kikyähän takaa sen että herroille jää enemmän ”vakuutuskuoriin”.Muut kuolkoon joko nälkään tai lääkkeiden huonosti saatavuuteen (lääkkeiden oma vastuu)Työttömien 9 ekee päiväs+orjatyö mahtavaa luksusta,olen valmis vaihtamaan sen mustan audin takapenkkiin.Koska heillä ei mene jakeluun työssäkäynti ilman palkkaa ei ole ilmaista mutta heidän mielestään ”sillä rahalla on vain tultava toimeen”koska olemme lain säätäneet niin ja se faktaa toki sehän ei koske meitä päättäjiä meillä pysyy ja kikyhän ei kohdistu meihin sehän on tarkoittu vain alamaisille,joten maksakaan veroja että minun napani voi hyvin.

  • Jyrki

   Juuri tuon takia varmaan firmat vastustaakin tätä hommaa. Ei ole mitään järkeä edes lähteä moiseen hommaan. Koska jo tuollainen orjatyövoiman 6kk välein vaihtuvine orjineen pilaa mahdollisen hyvänkin työnantajan maineen.

   Todennäköisesti ne firmat, jotka haluaa pitää yllä hyvän työnantajan maineen jos sellainen on. Niin ei lähde tähän orjatyörulettiin mukaan. Ei vaikka niistäkin firmoista löytyy töitä, jota voisi teetättää näillä orjilla, kuten vaikka varaston siivoamista ja kaikenlaista pientä pikku juttua mikä ei osaamista juuri vaadi. Mutta taas veisi aikaa siltä osaavalta hitsarilta esimerkiksi.

   Ei en usko, että ottavat orjia, jotka loisi firmaan vaan lähinnä huonoa henkeä. Sillä voi olla, että se ammattitaitoinen PALKKAA saava hitsarikin on luonteeltan sellainen, että katsoo parhaakseen lähteä firmasta jos näitä orjia aletaan ottamaan. Koska ei pysty katsomaan kun hän saa PALKKAA mutta orja ei.

   Menestyvällä firmalla jolla ammattitaitoinen työvoima. Niin ei ole varaa varmasti tähänkään mahdollisuuteen. Koska kuten sanoit osaajat on kiven alla ja niille kannattaa maksaa palkkaa. Silloin ei oteta niitä orjia pyöriin firman nurkkiin jos ei kerta heidän työstään voida maksaa palkkaa.

   Ja kun kaiken lisäksi se orjakin voi olla se huippuluokan ammattilainen siinä hitsaamisessa vaikka. Tämä ei siis ole hyvä juttu ollenkaan jossain vaiheessa se kuppi menee nurin niin palkkaa saavilla kuin orjillakin. Ja siitä alkaa firman alamäki monin tavoin.

 14. keke

  ”Esitystä ovat vastustaneet sekä työnantajat että ay-liike”

  Olen ammattiliiton jäsen toisaalta minulla ei mitään hajua mitä liittoni on sanonut aiheesta mutta jäsenenä totean että mitäs nyt tehdään? Jääkö vastustus pelkästään puheiden tasolle?

 15. sylipuudeli ei pure

  Ruotsalaisissakin päivälehdissä työskennellyt toimittaja Hannu Olkinuora kertoi joku aika sitten tv:ssä ”Suomi on ruotsalainen” -ohjelmassa median eroavaisuuksista Suomen ja Ruotsin välillä. Hänen mukaansa Ruotsissa toimittajat ovat terävämpiä ja seuraavat poliitikkojen toimintaa huomattavasti paljon suuremmalla ”vallan vahtikoira” -mentaliteetilla kuin Suomessa. Lisäksi hänen mukaansa Ruotsissa käydään paljon enemmän (luultavasti edellisestä johtuen, kirj. huom) yhteiskunnallisia päätöksiä koskevaa keskustelua kuin meillä. Ohjelmaa katsoessani tuli jotenkin haikea olo. Huomasin lähes kahdehtivani ruotsalaisia. Kotomaamme mediassa tämäkin kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta merkittävä työelämäkokeilulaki jäi täysin persujen ja siniuuvattien vaihtoviikkosähläyksen katveeseen. Ilmeisesti valtamedian mielestä olennaisempaa informaatiota on poliittisten flipperikuulien singahtelu puolueopportunismin pelilaudalla kuin suuren kansalaisosan työtä ja toimeentuloa niittävät hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset.

 16. Antti

  hienoa. rikkaat rikastuu, työttömät köyhtyy ja pysyy pois työelämästä koska palkan maksu ei ole enää pakollista.

  • AMK

   Työllisten lista nousee,(palkkaa ei makseta eläke ei kerry jos sairastut maksat itse ei työterveyshuoltoa,sote on tarkoitettu hyvin toimeentuleville ja työssä ilmanolevilla köyhät työttömät kuolkoon pois)ihmisiä on työllistetty päättäjille on se ja sama saavatko he toimeentulonsa tuista,se että sipiän käyrä nousee on tärkein juttu,tilasto kikkailua mutta….niin voivatko työttömät paremmin heiltä viedään se viimeinkin elämän halu ja kiitos siitä ahneitten tai ahneen toimitusjohtajan ehkä se on tarkoituskin omien päämäärä.leikkii jumalaa ja viimmeistä…???sitäen ymmärrä kuinka nää ns.kansanedustajat äänestävät.OVATKO ÄÄNESTÄJÄT SAMAA MIELTÄ???

 17. Servitus

  Tämä taitaa olla aika tyhmä kysymys ja vastauskin on melkolailla selvä, mutta ajatteleeko kukaan näitä päätöksien vääntäessä työttömän etua?

  Työtä hakiessaan jokainen joutuu vakuuttamaan työnantajalle omaa motivaatiotaan, asennettaan ja sitoutumistaan. Työttömät joutuvat näiden lisäksi myös todistelemaan, että he ovat aivan normaaleja, työnhaluisia ihmisiä, joilta onnistuu aikaiset herätykset eikä kurja sääkään säikäytä kotiin. Työtön, etenkin pitkäaikaistyötön, lähtee siis työnhakuun aikamoiselta takamatkalta. Ei ihme, että 80 % avoimista työpaikoista menee jo työssäoleville. Kaikki tämä koska etunenässä hallitus julistaa jatkuvasti, että työttömät ovat itse syyllisiä työttömyyteensä ja miten pitkäaikaistyöttömät ovat moniongelmaisia, aivopessen työantajia.

  Kun työtön sitten pakotetaan kuntouttavaan työtoimintaan tai tähän uuteen työelämäkokeiluun vain silkan työttömyyden perusteella, niin käytännössä työnantajan epäilykset työkyvyttömyydestä tai -haluttomuudesta vain vahvistetaan. Jotain vikaahan työttömässä pitää olla, kerran ei itse töitä saa ja vielä kuntouttavaan ovat laittaneet!

 18. jr

  Se on varma että en evääni moisessa palkattomassa liikauta. Työnteko on minun tuotteeni ja en sitä ilmaiseksi anna ostajelle eli yrityksellä vaan pidän työpanokseni itselläni.
  Valtio varastaa ihmisten toimeentulon eli työpanokset ja lahjoittaa sijoittajille.

  JA ammattiliitosta eroan välittömästi. Kun tähän ei puututa niin liitto on sitten turha. Ay väki ampui itseään päähän antamalla asioiden mennä tähän malliin kikyineen. Maksettiin ennätysvoittoja ja leikattiin palkkoja…ei helvetti.

 19. Muuan luotettava työntekijä

  Katsokaapa vain, kuinka kaikki ”työharjoittelupaikat”, joissa tähän asti on vaadittu työkokemusta ( joka itseasiassa on harjoittelu määritelmän vastaista ) muuttuvat työkokeiluiksi.

  Itselläni on määräaikainen työsopimus ns. vuokrafirman kautta vuoden loppuun asti ja pelkään pahinta.

  Miksi nykyinen työnantajani jatkaisi sopimustano saati ottaisi omille listoilleen, kun ”portin takana on tulijoita” kuten sanotaan.

  V***ksi meni koko vapaussota….

 20. Pekka Raappana

  Onko esimerkiksi Ruotsissa mitään tähän verrattavaa systeemiä ja jos on, alkavatko siellä palkkatyöt vähitellen loppua tämän vuoksi?

 21. AMK

  Sipilä huolissaan eriarvoistumiskehityksestä – perusti työryhmän
  Tiistai 17.1.2017 klo 15.04
  Työryhmää johtaa professori, joka on arvostellut hallituksen leikkauspäätöksiä.

  Pääministeri Juha Sipilän mukaan eriarvoistumisen kitkemiseksi tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja ja keinoja.
  Pääministeri Juha Sipilän mukaan eriarvoistumisen kitkemiseksi tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja ja keinoja. (KIMMO BRANDT/COM.PIC)
  – Eriarvoistumiskehitys on Suomessa jatkunut pitkään. Se on yksi yhteiskuntamme vakavimmista ongelmista, pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoittaa blogissaan.

  Sipilä kertoo päättäneensä asettaa työryhmän, jonka tehtävänä on yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttäminen.

  – Työryhmän toimeksiannon mukaisesti tämä tapahtuu nykyisen talouden menokehyksen puitteissa ja julkisia menoja lisäämättä, Sipilä kirjoittaa.

  Työryhmälle on annettu iso kakku pureksittavaksi.

  Sipilän mukaan työryhmä pureutuu erityisesti varhaiskasvatukseen, työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, koulutukseen, työn, työttömyyden ja työvoiman ulkopuolella olemisen rajapintoihin, asumiseen, ylivelkaantumiseen ja maahanmuuttoon.

  Työryhmää johtaa Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari, joka on arvostellut aiemmin hallituksen leikkauspäätöksiä.

  ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

  – Kustannukset syntyvät pienistä puroista sieltä täältä. Tietyille ihmisille niistä voi tulla melkoinen kasauma, Saari kommentoi tuoreeltaan (IL 28.5.2015) Sipilän hallituksen ohjelmaa.

  Saari oli huolissaan erityisesti pienituloisten lapsiperheiden, pitkäaikaistyöttömien ja eläkeläisten asemasta.

  Saaren johtaman työryhmän toimikausi päättyy keväällä 2018.

  17.1.klo 16.20: Tarkennettu, että Juho Saari on Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori.
  OLLI WARIS
  olli.waris@iltalehti.fi

  On tainnut joltakuilta päässyt unohtumaan?Vai eikö tämä ole juurikin sitä eriarvoistamista toiset saavat ja palkkaa ja toiset ei vaikka töitä tekevät. Päättäjät ovat kusipäitä jos tämä menee läpi toki ovathan he jo nyt kusipäitä.Ei koske heitä jne.

 22. natalia Virtanen

  ei siinä mitään laita minut vaan all 6 eurolla töihin 8 tuntia päivässä, niin menen ja en tee mitään, joss saisin työtä joka antaa palkan millä voi elää sitten teen jotakin, laittakaa mutt karnenssiin, kun suomen laki sano että sossu on pakko maksaa vuokra ja jotkut laskut niin ei se haittaa.

  • Vallan Poika

   Miten eräs pitkäaikaistyötön ystäväni voi olla yli NELJÄ VUOTTA KUNTOUTTAVASSA työtoiminnassa. Siis sopimusta vaan uusitaan ja uusitaan.

   • Saku Timonen

    Kuntouttava työtoiminta kestää kerrallaan 3-24 kk. Sen jälkeen koko touhu lähtee alusta eli käytännssä se voi olla ikuista.

    • AMK

     ei oo kukaan kattonunna onko menty perustuslain mukaan,hups työttömillähän ei ole peruslakia eikä muitakaan on ihka oikea työttömille tarkoittu laki joka kaataa ihmisoikeudet,koska olet rikollinen nimeltään työtön.tervetuloa joukkoon vielä palkkaa nauttivat.

 23. Sauli

  Olen useaan otteeseen väitellyt Sipilän hallituksen toimia ymmärtävien ja sitä puolustavien kanssa. He vetoavat siihen, että talous nousee, Suomi rankataan jatkuvasti yhdeksi maailman parhaaksi maaksi ties millä sektorilla. He vetoavat siihen, että he tietävät ettei uskovainen mies pahentaisi köyhien asemaa tahallisesti. Hyvä on, uskotaan, Sipilä ei pahenna köyhien asemaa tahallisesti, hän tekee sen siksi että on, no, typerä.

  Näiden lakimuutosten hurskas tavoite on ehkäistä syrjäytymistä. Sipiläläisen opin mukaan on hiessä päin sinun ja minun leipäni ansaittava. Jumala ei laiskoja elätä jne. Kauniita sanoja, mutta kovin kaukana todellisuudesta. Kun työtön pakotetaan tekemään työtä leipäpalkalla työyhteisössä jossa toiset saavat palkkansa euroissa, se näkyy yleensä asennoitumisessa leipäpalkkalaiseen. Olet lähtökohtaisesti eri asemassa kuin palkkatyössä olevat ja se näkyy ja kuuluu. Pitää olla vahva ihminen jottei tämä ”alisteisessa” roolissa oleminen ala pikkuhiljaa leimata koko persoonallisuutta. Tämä jos mikä aiheuttaa syrjäytymistä, ei ehkäise sitä.

  En oleta että Sipilän hallituksen ministereillä olisi mitään hajua siitä mitä ”kuntouttavassa” työtoiminnassa tapahtuu, en minäkään tiedä mitä ministeriauton takapenkillä tapahtuu. Mutta se mitä Sipilä voisi vihdoin tehdä, on kuunnella asiantuntijoita, niitä jotka ovat pääsevät osallisiksi työelämäkokeilusta käytännössä.

  • AMK

   Sipilä tietää mutta omien käyriensä (kaaviot) mukaan,kuinka työttömät laitetaan tekemään orjatyötä millä ei tule toimeen mutta hänen lompakkonsa paisuu ja hyvien ystävien…oisko samajuttu hei me tienataan tällä näyttää siltä ei vaan näytä vaan monen ammattitaitoa käytetään hyväksi että jotku rikastuu ”tulihan ek:lle luvattua” juttu.Koska tajuaa Eroa.

 24. Tommi Karin

  Nyt astuit Timo tekstin lopussa liukkaaseen alamäkeen niin, että hujahti. Mutta muuten aihetta käsittelevät tekstisi ovat olleet pääsääntöisesti hyviä. Näistä saa aina päivittäisen vittuuntumis-annoksen niin täyteen, että mikään ei enää ärsytä. Valitettavasti nimittäin kuulun näiden orjuuttamis-toimien kohderyhmään.

 25. työtöntyötön

  Eikös työntekijämitoituksen laskutapaa esim. vanhusten hoidossa juuri muutettu? Voiko tälläiset ”työelämäkokeilijat” laskea mukaan mitoitukseen? Hällä väli tekevätkö mitään vai eivät kun säästöä tulee. Tulevaisuudessa nähdään tämäkin.

  Minulle on esim. sanottu työkokeilussa että kuukausi on lyhyt aika arvioida minua työntekijänä. Kuitenkin sain kuulla montaa kertaa saman työnantajan suusta ettei minua ole tarvinnut neuvoa tai vahtia kun näyttää sujuvan hyvin. Jopa niin hyvin että viikon kokeilun jälkeen ylä-asteen tettiläisille sanottiin että voitte kysyä minulta neuvoa kun ei näyttänyt vakituisella olevan juurikaan aikaa. Eli summasummasum viikko riitti siihen jotta voin opastaa muita mutta kuukausi ei siihen että olisi voinut alkaa palkkaa maksaa. Asia ymmärretty.

  Ainoa huomautuksen sain ettei crocsit ole turvalliset työkengät. No se on voi voi kun ei ylläpitokorvaus riittänyt kuin kyyteihin juuri ja juuri. Otin sitten lenkkarit käyttöön. Enää en ottaisi. Max. 5 euroa on työkengistä (eli crocseista) ihan riittämiin orjatöissä. Muutenkin jouduin olemaan ilman kunnollisia työvaatteita.

  Enää en aio laittaa tikkuakaan ristiin ennen kuin olen samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa. Olkoon se sitten niin että joko kaikki saavat tulonsa palkkana tai kukaan ei saa palkkaa.

  • töytön

   ”Enää en aio laittaa tikkuakaan ristiin ennen kuin olen samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa. Olkoon se sitten niin että joko kaikki saavat tulonsa palkkana tai kukaan ei saa palkkaa.”

   Näinpä itekki asian oivaltanu.

 26. työtöntyötön

  Ja on minulle nykyisinkin ehdoteltua kuntouttavaa josta kieltäydyin täysin. Olin ja olen valmis ottamaan ennemmin karenssin. Kuvittelivat varmaan työkkärissä olevinaan suuriakin hyväntekijöitä kun tarjosivat näitä aktivointejaan. Se vaan on varma juttu etten tee töitä tällä samalla työmarkkinatuen suuruisella summalla millä olen ollut jo kohta kolmisen vuotta. En edellisen työn (joka oli palkkatukityö) aikana liittynyt edes liittoon joten tulot ovat olleet tuon reilut 500 sen verran pitkään että motivaatio on täysi nolla ilmaistöihin. Kulukorvaus ei riittäisi edes matkoihin joten mitään ekstratulojakaan en saisi, lähinnä maksaisin työnteosta.

  Epäilen myös että eniten näitä työelämäkokeilijoita sijoitetaan jokatapauksessa kuntiin. Läheskään kaikki firmat eivät halua eivätkä tarvitse ylimääräisiä pyörimään jalkoihin. Eli kyse on taas siitä kuntien ”sakkomaksusta”.

 27. Peace

  Tässäpä olen vuosia ihmetellyt kuinka rauhassa Sipilän lahkoveljet saavat kupata yhteiskunnalta rahaa mitä kummallisimpia teitä. Barona on myynyt Itä- Suomen TE-toimistolle omien uusien työntekijöiden työvoimakoulutuksen ökyhintaan. Eli Barona rikastui sillä, että potki kokeneet ihmiset YT-neuvotteluissa ulos ja rahasti uusien kouluttamisesta verovaroista. Koulutusaikana työvoimakoulutukseen osallistuneet tekivät jo ihan laskutettavaa työtä Baronan hyväksi. Luona (Baronan tämäkin) on tehnyt muhkean tilin maahanmuuttobisneksessä ja Forenom (Barona taas) on rahastanut ainakin sosiaalipuolen asunnoista kaupungilta törkeitä vuokria. Joku viisaampi osaisi varmaan tarkemmin kertoa noista Forenom kuvioista, muistelen jonkun kuntapäättäjän heille loikanneen ajettuaan ensin kaupungin omat asunnot alas.

  No mutta, on vielä muitakin keinoja kupata verovarat omiin taskuihin… Saranen ja Talentgate ovat molemmat Baronan firmoja. Käykääpä kurkkaamaan työvoimakoulutuksia, aika monet on näiden firmojen hallussa. Välillä ihmettelen tekeekö Barona mitään muuta bisnestä kuin sellaista jonka valtio/kunta maksaa.

 28. AssiCalma

  Ottakaapa selvää mitä leipomoon menevä uusi työntekijä saa palkkaa.

  Ja työnantajalle ei vittuilla tai on vipa päivä.

 29. AssiCalma

  Siis jäi kai edellisestä, että SAKSASSA

 30. Tietämättömät tekevät… | Elämää köyhänä

  […] Miksi ihmeessä sallitaan kansanedustajien tehdä päätöksiä, joilla loukataan ihmisoikeuksia? Saku Timonen kirjoitti jälleen kerran hyvin selkeästi päättäjien touhuista ja teki pitkän tulevaisuuden päätelmän ettei ole yhdenkään kansalaisen etu, että yhteiskunnassa tehdään palkatonta työtä: http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2017/06/23/kavipa-taas-helposti/ […]

 31. The Finnish Basic Income is a Hoax. And Liberals are Falling for It – Tales from the 1974 Lakes

  […] In a nutshell: the Finnish UBI is a clever and apparently “progressive” way of transitioning towards an economy based on low wages, precarious work relations, and underemployment. In fact, the Finnish UBI pilot must be viewed within a wider package of reforms advanced by the country’s current government: the freeze of nominal wages, the cuts in holiday subsidies, the reduction of the price of labour through the lengthening of the workday duration without salary compensation, and the bill recently approved by the Finnish parliament which opens the way for private companies to ex…. […]

 32. Pettymystä pukkaa – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] Näin kommentoi Facebookin ryhmässä Sosialidemokratia Suomessa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tämän päivän äänestystä eduskunnassa ja siitä julkaistua uutista. Eduskunta hyväksyi lakikokonaisuuden, jossa oli mukana työelämäkokeilun hyväksyminen. SDP:n edustajista Jukka Gustafsson, Tuula Haatainen, Eero Heinäluoma ja Harry Wallin äänestivät vastaan. Kuusi oli poissa. Muut äänestivät tyhjää tai kannattivat lakiesitystä. Tästä lakiesityksestä kirjoitin viime perjantaina. […]

 33. Ismo Columbo Lehmonen

  ”josta maksetaan ennakonpidätystä työmarkkinatuen osalta 20 %”
  Tästä asiasta ei juurikaan keskustella.
  Jos olisin palkkatyössä pidätykseni olisi 4 % !!!!

Kommentoi »

Comments are closed