Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sotea rautalangasta

Juhannuksena ei kai pitäisi kiusata itseään ja muita puhumalla sotesta. Asia on niin vaikea, sekava ja kaikin puolin hankala, sanotaan. Puhun kuitenkin, koska asia on tärkeä ja nousee ensi viikolla ykkösuutiseksi heti perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon jälkeen. Voittepahan varautua tulevaan.

Meille on valehdeltu, että EU velvoittaisi julkisen sektorin yhtiöittämään palvelutuotantonsa ja kilpailemaan yritysjättien kanssa vapailla markkinoilla. Tämä ei siis pidä paikkaansa. Sen sijaan pitää paikkansa, että jos yhtiöittäminen ja kilpailu markkinoilla toteutetaan, niin päätös on peruuttamaton. EU-säädökset kieltävät julkista sektoria ottamasta hoidettavakseen vapaille markkinoille laskettua palvelutuotantoa.

Miksi yhtiöittäminen ja markkinoilla kilpailu ovat huono ajatus? Se johtuu perustuslaistamme. Sen 19 §:n mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkinen sektori on siis vastuussa siitä, että palveluja on olemassa riittävästi.

Tämä vastuu ei poistu yhtiöittämällä ja kilpailemalla markkinoilla. Jos julkisen sektorin yhtiö pärjää markkinoilla, niin asia on kunnossa. Jos se ei pärjää, niin tulee ongelmia. Lopullinen vastuu palvelutuotannosta ei siirry pärjääville yritykselle, vaan perustuslain mukaisesti se säilyy edelleen julkisella vallalla. Kilpailussa menestymätön julkinen yhtiö voi mennä konkurssiin, jolloin ei ole enää olemassa julkisen sektorin palvelutuotantoa. Silloin menestyvä ja käytännössä monopolin saanut yritys voi määrätä hinnan, jonka julkinen valta palvelusta maksaa. Jos ei maksa, niin yksityinen firma sanoo, että järjestäkääpä sitten itse.

Mutta mitenkäs järjestät, kun julkisen sektorin oma palvelutuotanto on yhtiöitetty ja yhtiö on tehnyt konkurssin? Ei ole muuta mahdollisuutta kuin maksaa pyydetty hinta tai rakentaa uusi julkinen palvelutuotanto. Tehtiinpä kummin tahansa, niin kalliiksi tulee. Perustuslain mukaan sitä palvelua on oltava ja sen olemassaolosta vastaa julkinen valta.

Toinen perustuslaillinen ongelma tulee viranomaistehtävistä. Sekä sosiaali- että terveyspuolella on paljon sellaisia tehtäviä, joita voi hoitaa vain viranomainen virkavastuulla. Niitä voidaan siirtää muille kuin viranomaisille vain poikkeustapauksissa ”jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia”. (Perustuslaki 124 §)

Tähän ongelmaan ovat törmänneet ne kunnat, jotka ovat ulkoistaneet kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Ne ovat joutuneet tekemään merkillisiä kompromisseja joko säilyttämällä oman viranomaisorganisaationsa tai nimeämällä yksityisen firman työntekijöitä osa-aikaisiksi virkamiehiksi. Tilannetta voi kuvata niin, että firman työntekijä laittaa päähänsä viranomaisen päähineen valmistellessaan ja tehdessään viranomaispäätöksen virkavastuulla, ja hänen palkkansa tältä osin maksaa kunta. Tällaiset kaksinkertaiset organisaatiot ja kaksoisroolit ovat järjettömän lisäksi myös kalliita.

Näitä asioita perustuslakivaliokunta miettii. Jos jaksoitte lukea loppuun, niin tiedätte paljon enemmän kuin monet päättäjämme. Voitte vääntää asian rautalangasta heillekin.

img_3119

Kommentit (20)

 1. Virva Itäranta

  Katselin juuri kiinnostavan ja aiheen hienosti kiteyttävän videon uusliberalistisesta diktatorisesta ajattelusta.

  Pankit ja korporaatiot kasvatetaan niin suuriksi, ettei niitä voi enää kaataa. Julkista taloutta ei voi kaataa, sillä sitä tarvitaan ylläpitämään yhtiöitä. Se yhtiöitetään, jotta sitä voi hallita. Loinen valtaa isännän, mutta ei tapa, imee vain kaiken ravinnon.

  Sote on iso osa tätä prosessia. Voi meitä, jos se toteutuu.

 2. Risto Väyrynen

  Tuntuu aluksi siltä, että kokoomus-kepu päättäjiltä puuttuu yksinkertaista sisälukutaitoa – niin selkeää on perustuslain teksti. Kun siitä (sisälukutaidon puutteesta) ei kuitenkaan ole kysymys, on todettava, että kyllä härskiys on huipussaan hallituksen johdossa. He taatusti tietävät, että sote-lakiesitykset ovat perustuslain vastaisia, niin tyhmiä he eivät voi olla, etteivätkö tietäisi. Tietävät ihan varmasti myös, ettei EU edellytä yhtiöittämistä. Veikkaan, että ”yrittänyttä ei laiteta” -sanonta ei tässä tapauksessa päde: seuraavissa vaaleissa tämä hallitus saa murskaavan tappion. Ja vaalit saattavat hyvinkin tulla reilusti ennen 4/2019.

  • Kimmo Paaso

   Minä taas veikkaan että seuraavissakin vaaleissa samat puolueet ja täten samat härskit rosvot hilluvat. Niin tyhmä on suomen kansa. Asiahan on nimittäin niin, että vasemmalle ei voi mennä, siellä kun aletaan muistuttamaan jo kommunismista. Ja kommunismi on yhtä kuin ryssät, jotka aina meitä kiusaavat ( joskin antoivat meille itsenäisyyden, tavallaan kahdesti kun eivät vallanneet koko junttilandiaa jatkosodan jälkeen. Mutta sehän on eri asia . . .). Ja ryssiä ei siis kukaan perkele äänestä!

   Toisaalta kokoomus ja kepu edustavat menestystä, ja niin moni – liian moni – kuvittelee rikastuvansa työn teolla tai jotenkin muuten, joten kokoomusta ja kepua äänestetään, ihan varmuuden vuoksi. Perusjuntteja äänestää sitten maahanmuuttovastaiset, ja todellisuudessa suurin osa – ylivoimaisesti suurin osa! – suomalaisista on maahanmuuttovastaisia ( en viitsinyt kirjoittaa sitä oikeampaa sanaa, siis rasisteja, tähän. Pitää olla välissä hienotunteinen . . . ) joten nekin saavat hyvän siivun äänistä.

   Näin se tulee menemään.

 3. Eetu Saarinen

  On vaan toivottava että perustuslakivaliokunnassa on kunnollisia, asiansa tuntevia ihmisiä ja että hallitus on sen vaikutusten kokonaisarvion jättänyt vieläkin tarpeeksi epämääräiseksi.

 4. Tapsa Ekman

  Pelottavalta näyttää tulevaisuus.

  Aiemmin, kun kaikki oli hyvin, niin äänestin Kokoomusta. Nyt, 56-vuotiaana, perhettä on kohdannut sekä työttömyys että vaikeat sairaudet. En voi teeskennellä positiivisuutta edes naurujoogan tai mindfullnessin avulla. Hallitus on repimässä riekaleiksi kaiken toimivan.

 5. QuoVadis

  Poliittisen kysymyksen lisäksi tässä on kysymys paradigmamuutoksesta, eli uusliberalistisen ajattelutavan virkamieskunnan ja kaikki poliittiset puolueet läpäisevästä ajan henkeen sopivasta asenne-ilmastosta. Koko kaksituhattaluvun henki on ministeriöissä ollut sellainen, riippumatta siitä minkä puolueen edustaja milloinkin on ollut ministeri, että tehkää, uudistakaa, olkaa rohkeita – laki tulee sitten perässä.
  Nyt porvarihallituksen aikana toki on menty aivan äärimmäisyyksiin. Mutta oikeastaan samaan ovat syyllistyneet myös demariministerit aikanaan – ja jopa vasemmistoliittolaiset.
  Tämä ongelma on siis poliittista jakoa syvempi. Oma analyysini on sukupolvenvaihdos. Edellinen poliitikkosukupolvi oli vielä hyvinvointivaltionrakentajia. Nyt vallassa on lamastaselviytyjien sukupolvi, jolla on uusi (uusliberalistinen) ajattelun paradigma niin syvällä, että jopa vasen laita joka vastustaa uusliberalismia ja uusliberalistista kieltä kuitenkin toimii uusliberalistisesti.

  • timo harju

   Taisi olla lailla oikea diagnoosi, valitettavasti.

   Viime kädessä Sipilän hallinto surmaa ihmisiä. Sain eilen puhelinsoiton diabeetikolta, mielenterveyskuntoutuja, eläkeläinen, joka kertoi ottavansa jokapäiväisen lääkityksensä vain joka toinen päivä. Enempään ei kerta kaikkiaan ole varaa. Puolet pois lääkityksestä. Sen tien päässä on hauta.

   En ollenkaan usko, että hän on ainoa tämän kokeva tässä maassa. Kun se, että hallituksen päätökset koskevat köyhiin ja sairaisiin on valittu linja, on samalla valittu se linja, että osa kohteista kuolee. Ei se tämän monimutkaisempaa ole.

 6. Kimmo Rossinen

  Nelisen miljardia vuotta sitten aurinkokuntamme syntyi.
  Saman verran aikaa kuluu, kunnes Aurinko nielee maan.

  Jokusen sadan tuhannen vuoden verran ihminen on riehunut toimissaan.

  Vähäsen aikaa on tiedetty, missä ollaan ja ehkä se, minne mennään.

  Nanohetkessä muutamat äo:ltaan Gaussin käyrän vasenta laitaa hipovat päättäjät tuhoavat Suomen.

  Vaikea on tästä maasta enää olla ylpeä.

  • monkeysociety?

   Vain silloin, kun yrittää hahmottaa suurempia kokonaisuuksia, voi toivoa ymmärtävänsä systeemin kokonaistoiminnan merkityksellisimmät ongelmat.
   Mm ”Megaevoluution” (kirj. Paloheimo) ja monen muunkin edistyksellisen kirjoittajan sekä tutkijan tietoteoksen jälkeen miten epäilyttääkin, että ei ainoastaan täällä, vaan ihan vaan globaalisti taloudellista sekä poliittista valtaapitävät ovat siellä Gaussin keskiviivan ”väärällä” puolella.

 7. j louhelainen

  Tosiaan jos vastuu on viimekädessä julkisella toimijalla niin miten sen voisi olla mahdollista mennä konkkaan? Vaihtoehto olisi vaatia yksityistä toimijaa hoitamaan vastuulleen ottamaansa ihmistä vaikka kuin järjettömillä tappiolla. Yksityinen voi tietysti mennä konkurssiin mutta saatavathan voisi turvata talletuspakolla ennen toimiluvan myöntämistä. Tämä ei tietysti porvaristolle ole tullut mieleenkään.

 8. AMK

  No ny se meni kiinaan ja tietenkin veronmaksajien kustantamina,että kaverit saavat allekirjoitetun sopimuksen joissa haiskahtaa taas kerran oma etu.

 9. AMK

  usko on mennyt tasapuoliseen kohteluun,herroille lisää ja köyhiltä otetaan vähätkin pois.Uskovainen ???mies joka ajaa omaa etuaan ja vielä kehtaa virnistellä ”tämä tehdään kaikkien eduksi” sketsi suoraan kummelista mutta kummelissa se oli viihdykettä tj :n toteuttamana kurjistumista.No minkäs sille voi kun jäpälä ei tajua mitä tavallisen tien tallaajan elämä on,kun itse on saanut veronmaksajilta omaisuuteensa.kieroilulla

 10. AMK

  Joka tapauksessa pääministeri ajaa logiikallaan tavallisten ihmisten yli,hänen oma päämääränsä on ikuisuusmerkki jos olet huono-osainen ei edellytystä elää,jos kuulut hänen parempi osaisiin mahdollisuuksia on.mahtaako mennä poriin siellä ruoka maksaa vain 3,5 euroa.mutta edes työttömillä ei ole tuohon varaa.

 11. Pohjola

  Miten tämä voi ajautua läpi? Onko nyt niin että kun kokkarit lisäsi valiokuntaan konkari benin, niin koko perustuslaki taipuu heidän tahtoon? Mä en ole enää edes peloissani vaan aivan kauhuissani tulevasta!

  • AMK

   sipi ajaa läpi ja kaataa aidat tieltään keinoja on monia.tapahtuu ihmeitä kiinan muurilla ja anteeksi mennään pyytämään poriin (lestaadilaisten kinkerit) ja anteeksi saadaan ja sama peli jatkuu loganilla kaikkien etu.

 12. Lauri Holopainen

  Melkoisen huolestuttavaa on myös se, että valvira lakkaa ja sen toiminnot siirtyvät hallituksen alaiseksi perustettavaan lupa- ja valvontavirastoon. Uudet toimijat niin toimintojen toteuttajina kuin valvojinakin.

  Jos olisin salaliittoteorioihin taipuvainen niin saattaisin jopa kuvitella, ettei kavereiden uusia loistavia bisneksiä, ykstyistettyä terveydenhuoltoa siis, edes niin haluta valvoa tai ainakin halutaan että valvojat ovat hallituksen kontrollissa.

  Tämä Sote haisee.

  Lisää aiheesta: http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239211-kuka-valvoo-terveydenhuoltoa-sotessa

  • timo harju

   Niin haisee. Jokaiselta kantilta. Tämä on aivan uskomaton viritelmä, ja saalistuksen kohteena on koko terveydenhuoltomme.

 13. Ryppyjä rakkaudessa – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] pakkoyhtiöittäminen on perustuslaillisissa vaikeuksissa. Niistä voitte lukea rautalankamallin täältä. Jos sote pakkoyhtiöittämisineen ja valinnanvapauksineen kaatuu, niin kokoomuksella ei ole […]

 14. Hyvä herraonni – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] perusjuristikin pystyy näkemään ongelmat. Kirjoitin asiasta viimeksi juhannuksena, ja näköjään osasin ennakoida lausunnon pääasiallisen sisällön. Miksi hallitus ei […]

 15. Kuolleen miehen kytkin | VASEN KAISTA

  […] Sotea rautalangasta (Saku Timonen 24.6.2017) […]

Kommentoi »

Comments are closed