Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valkopesua

Dieselmoottori hörskyttää, bootsien metallikärjet kimmeltävät auringossa, metallikoru kilahtelee ranteessa, silkkitakki ja Amerikan lippu. Näin Yle rakentaa sievän kertomuksen Aku Ankkaa lukevasta isänmaallisesta perusjätkästä Harri Tauriaisesta, joka ihailee kaiken amerikkalaisen lisäksi Tony Halmetta ja vastustaa kauniin puolisonsa ja tämän suloisen koiran tukemana Kemin vasemmistovaltaa.

Toimittajalta taisivat kaikki jutun taustatyöt jäädä tekemättä. Jos eivät jääneet, niin juttu näyttää entistä pahemmalta. Kemiläiset ovat sosiaalisessa mediassa kertoneet, että jopa Harri Tauriaisen perhesuhteet ovat väärin, eikä jutussa mainittu Anneli Ranta ole Tauriaisen äiti.

Olipa tai ei, se on sivuseikka, sillä juttu jättää kertomatta Tauriaisen puheet valkoisesta ylivallasta ja värillisestä ihmiskunnan roskasakista. Jättämällä kertomatta voi kertoa yllättävän paljon. Rasistin ja natsin leimaa Tauriainen ei itseensä suostu ottamaan, mutta puheet ovat vuosikausia olleet ihan puhdasta white pride -ylistystä. Ylen omiltakin sivuilta olisi löytynyt tietoja. Koska toimittaja ei ole näitä puheita löytänyt, niin laitetaan yksi kuva malliksi. Lisää löytyy tuosta laittamastani Kunnollisvaalit-linkistä.

19396806_10213381299508243_3663383492652140456_n

Näin normalisoidaan rasismi vain yhdeksi asialliseksi mielipiteeksi muiden joukossa. Kerrotaan kuvien kanssa, että kyseessä onkin ihan tavallinen, mukava heppu. Niin varmaan onkin, mutta se tee tyhjäksi hänen rasistisia mielipiteitään.

Näin normalisoidaan myös kunnallispoliittinen osaamattomuus ja piittaamattomuus käytöstavoista. Kaupunginhallituksen kokouksen keskeyttäminen Aku Ankan lukemisen takia kerrotaan ihan otsikkotasolla vain Tauriaisen näkökulmasta. Ei sitä mistään muusta näkökulmasta voi kertoakaan, koska pöytäkirjaan ei ole tehty merkintää keskeyttämisen syystä. Kukaan muu kokouksessa ollut ei voi asiasta kertoa, koska suljetun kokouksen tapahtumat ja puheenvuorot eivät ole julkisia. Jokainen voi kertoa omista puheistaan, mutta ei muiden. Tämäkin olisi toimittaja saanut selville helposti.

Jos kyseessä olisi Suomen Uutisten juttu, niin en ihmettelisi yhtään. Koska kyseessä on verovaroin tuotettu Ylen juttu, niin ihmettelen tällaista suoranaista valkopesua. Toimittaja näyttää suorastaan ihastuneen aiheeseen.

En tiedä onko syynä juhannuksen juttu-, toimittaja- ja esimiespula, jolloin mikä tahansa kyherrys näyttää solahtavan läpi. Näyttihän Yle juhannusaattona peräti kuusi tuntia Hulahulaa, ja parasta aikaa näkyy sama kökköily tulevan uusintana.

Tai jos olisin taipuvainen uskomaan salaliittoihin ja painostukseen, niin epäilisin Ylen hallintoneuvoston määränneen toimittajat valkopyykkiä pesemään.

Kommentit (19)

 1. Petri Säynätmäki

  Samalla tavalla kemiläisestä ujosta rekkakuskistakin tehtiin hieno ihminen.

 2. Yksi toimittajan palkanmaksuunosallistuva

  Jos nämä ”valkoista valtaa” ihannoivat otetaan mittatikuksi ”valkoisen” ihmisen älykkyydestä ja kunnon ihmisestä niin heikosti on maailman asiat. Käsittäksen suurin osa mistä hyvänsä ihmisjoukosta on näitä ”valkoinen valta” porukoita älykkäämpää ja kunnollisempaa porukkaa. Sen jutun toimittajan täytyy kuulua itsekkin niihin ”valkoinen valta” porukoihin ja jos ei muuta sävyä niin olisi paras irtisanoa yleltä.

 3. Ylen kiinnostunut

  Ihan linjassa Ylen perusuutisoinnin kanssa. Ylehän alkoi jo kuukautta ennen ”historiallisia puheenjohtajavaaleja” (lainaus Ylestä) täyttämään eetteriä perusjutuilla ja niitä on piisannut. Parina päivänä olen laskenut Ylen nettisivuilta kymmenen eri perussuomalaisista tehtyä juttua. Eiköhän kesän loppuun mennessä lähes tulkoon jokaisen kansanedustajan ja piirijohtajan ja kunnallisvaltuutetun ajatuksista ja elämästä ole saatu juttu pusattua.

 4. Ylen kiinnostunut

  Liitteenä kommenttiini yksi peruspäivä Ylen nettisivuilta:
  15. 6., 2017
  Lahden perussuomalaisten rivit eivät rakoile – ”Ehkä joillekin on tärkeää pitää ministerinpaikastaan kiinni 15.6.2017 klo 09:06päivitetty 15.6.2017 klo 09:10
  Perussuomalaisista loikannut Arja Juvonen ei liity Uusi vaihtoehto –ryhmään 15.6.2017 klo 10:55 päivitetty 15.6.2017 klo 11:02
  Pitkäaikainen perussuomalainen puoluevaikuttaja Pauli Ruotsalainen: nuoret äänestivät Halla-ahoa 15.6.2017 klo 12:24
  Perussuomalaisten ryhmä voi murentua entisestään – Mika Niikko on yksi empijöistä 15.6.2017 klo 14:09 päivitetty 15.6.2017 klo 14:58
  Perussuomalaisten ehdokkaat allekirjoittivat vaalien alla loikkaukset kieltävän sopimuksen – ei mitään juridista merkitystä 15.6.2017 klo 15:48
  Leena Meri on perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja 15.6.2017 klo 15:51päivitetty 15.6.2017 klo 16:20
  Perussuomalaiset mätkivät Terhoa kyselytunnilla – Linjani on sama, teidän on muuttunut, Terho vastasi 15.6.2017 klo 17:10 päivitetty 15.6.2017 klo 17:25
  Poliisi perussuomalaisiin liitetystä käsitervehdyskohusta: Asiaa tutkitaan 15.6.2017 klo 17:26päivitetty 15.6.2017 klo 17:30
  Analyysi: Loikkarien uudelle puolueelle voi käydä köpelösti Satakunnassa 15.6.2017 klo 18:00
  Ruotsidemokraateille kelpaa yhteistyö perussuomalaisten tai loikkariryhmän kanssa: ”Ryhmillä ei ole ideologisia eroja” 15.6.2017 klo 19:36

 5. KysynVaan

  Miksiköhän nämä ”isänmaalliset rasistit” ovat yleensä pakkoenglannilla päänsä pilanneita amerikan ihannoijia?

 6. Jarkko

  Itselleni tulee noista uutisista vähän mieleen toisen maailmansodan aikaiset julisteet, jossa suoraselkäinen miehekäs mies seisoo joko sotilaana tai työläisenä osoittaen köyhille ”kunnonkansalaisen” mallia. Jotta köyhät tietävät mihin heidän kuuluu pyrkiä saadakseen arvostusta ja ihmisarvoa.

  Ikävää vain on se, että silloin elettiin hiemantoisenlaista aikaa ja talouskasvua riitti ja töitä riitti neroista kehitysvammaisiin. Nykyään oikein mikään ei enää tahdo riittää varmaan asemaan paitsi se, että syntyy oikeaan perheeseen ja saa syntymälahjana ison perinnön. Nykyiset työtkin vaativat pitkää vuosien erikoistumista ja ovat valtava riski jos työ meneekin alta jonkun taloudellisen oikun seurauksena. Epävarmat ja huonot työsuhteet eivät motivoi erikoistumaan varsinkaan jos palkat ovat aina sitä huonommat mitä epävarmemmasta työstä on kyse.

 7. Jari

  On kyllä ihmeellistä, ettei Ylekään enää puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Nämä ressukat on rasisteja ja uusnatseja. Piste. Mikä ihme siinä on, että natsi suuttuu, jos häntä sanoo natsiksi. Kun kerran natsi haluaa kumminkin olla. Ja mediassa pelätään, ettei vaan suututeta ketään, kun persutkin on maan toiseksi suurin puolue (tai oli) ja heitä on päättämässä Ylen(kin) asioista.

 8. Klaus Tuurala

  Heila kuvaa Harria ’valontuojaksi’. Tiesiköhän mitä sanoi. Lucifer, hmm
  Oikea pirulainen.

  Juttu on niin hyvä, kuten aina, että ei siihen mitään lisättävää ole.

 9. AikaMies

  Valkopesua?
  Eivät taida kloppitoimittajat tiettää edes oikeita valkaisuaineita.
  Sopivasti annosteltuna lipeä tai joku kunnon klooripitoinen valkaisuaine (sisäisesti?) nautittuna – ja siinä se.

 10. Oikeuslaitos

  On se aika alkaa vetää näitä oikeuteen. Jos Suomen oikeuslaitos ei toimi, niin aina on Euroopan oikeuslaitos. Tero Gladista voi alkaa.

 11. Joni

  Oletko Saku sitä mieltä, että median pitäisi tyystin vaieta näistä tyypeistä? Mun mielestä vaan hyvä, että noiden rassukoiden touhuja tuodaan esille. Haluaisin seuraavaksi henkilökuvan Seppo Lehdosta, ettei vaan pääse unohtumaan, minkälaisia k**ipäitä tämäkin maa on pullollaan. Muistutan vielä, että kenenkään ei ole mikään pakko lukea lehtiartikkeleita joista ei pidä.

 12. Sauli

  Jep, Harri on yksi niistä monista karvalakkihalla-ahoista jotka yrittävät mestarinsa vanavedessä purjehtia politiikkaan. Kieli ei ole yhtä akateemista, mutta viesti on kutakuinkin sama.

  Päivän polttava kysymys on, pitäisikö rasistille joka ei ymmärrä olevansa rasisti antaa mahdollisuus tulla kuulluksi verovaroin ylläpidetyssä ja monikulttuurillisuuden virallisena äänitorvena pidetyssä Ylessä. Tai pitäisikö rattijuopon päästä kertomaan alkoholin positiivisesta vaikutuksesta omaan minäkuvaan liikenteessä. Hmmm, ehkä toimittajan tosiaan pitäisi harkita näkökulmaa.

  Tahallaan tai tahattomasti toimittaja silti antoi kasvot keskivertorasistille. Ihan tavallisen näköinen ja oloinen, ei edes yhtään hakaristiä näkyvillä. Sellaisia he varmaan olivat 30- luvullakin, mutta kuten nyt tiedetään, suotuisissa olosuhteissa kotirasistista kasvaa ihan oikea rasisti.

 13. Virva Itäranta

  Nyt kaikki laittamaan ylelle palautetta ohjelmasta! Itse kirjoitin tulikivenkatkuisen mielipiteen natsiutta normalisoivan vaarallisen viestin vastuuttomasta välittämisestä julkisessa tiedotusvälineessä.

  Kerran aiemmin vastaava, useamman ihmisen toteuttama valitusryöppy, on johtanut otsikointiin lehdissä.

  Teoilla on väliä, vaikka se ei aina siltä tunnu.

 14. Risto Kotilainen

  Kirjoitat ja paljon asiaa mutta, asia ei ole niin yksioikoinen. Meillä rakkaassa Suomessa ei ole kuin kaksi suuntaa, puolesta ja vastaan. Me emme ole rasisteja jos vain noudatamme kukkahattutätien liturgiaa, sitten siirrymme rasismin puolelle jos olemme eri mieltä. Tahdon koko sydämestäni auttaa kaikkia apua tarvitsevia. Välimereen passinsa heittäneet nuoret miehet ovat sitten luku sinänsä. Miksi heittää pois laillinen asiakirja jos apua haetaan? Valaiskaa maatiaisen ymmärrystä.

 15. Siru Pola

  Japsiautokin pesty jenkkimeininkiä palvelemaan.

 16. Esa J.

  Vai onko tuo Ylen juttu sosiaalipornoa tyyliin: – hei katsokaa kaikki! Rasisti, bootsit, vasemmistovastaisuus, jenkkilippu ym. samassa nipussa. Nyt kaikki kilvan sanomaan mielipiteensä!

  Tuo valkoisen miehen ylivalta, eikö se johdukin pelkuruudesta? Siitä, että mustan miehen pippeli on pitempi kuin valkoisen miehen?

  Tuo jutun ukkeli näyttää olevan pelkkä ääliö, ainakin minun mielestäni…

 17. Valkopesua tai mustamaalausta | Krooninen äly

  […] ja sosiaalidemokraattien hegemoniaa vastaan. Tunnettu sosiaalidemokraattinen kommentaattori kummastelee ”Uuninpankkopoika”-blogissaan, ettei YLE kertonut jutussaan tämän perussuomalaisen […]

 18. Jari Kähkönen

  Tainnut maailmankuvavalta tehdä tepposet useammallekin lukijalle. Sitähän ei nimittäin ole olemassa, jos kieltäytyy käsittelemästä kaikkia elämänaloja ja katsomuksia. Ja sitten on tietysti tämä monipuolisuus, jossa kyseenalaisetkin ilmiöt/yksilöt voivat nousta esiin. Fundamentalistista suljettua arvojärjestelmää, joka keskeisimmillään perustuu anti-intellektualismiin, antiliberalismiin, demokratian vastaisuuteen ja oikeusvaltion kyseenalaistamiseen, kantavaa ei nimittäin kovin vähällä tavoitakaan. Kyllä pitää tavoittaa, koska on asiansa soittaa suuta ”ei tää oo enää meidän maa” ja sitten uskoa se todeksi. Ne, jotka uskovat, eivät käsitä itsekään kuinka pihalla ovat omien peruskäsitystensä vuoksi.

  Maailmankuvan rakentamisessa käytetty valta ei kuitenkaan ole missään tapauksessa sama asia kuin, että mikä vaan käy tai on hyväksyttävää. Näin kuitenkin voi enemmän kuin helposti käydä, jos toimituksen päätökset tekee joku ihan käsittämätön 1-3 johtoporras jeeshenkilöineen. Koska toimitustyöhön kuuluu sekin, että eivät sietämättömän huonot peruskäsitykset saa kukkia. Eivät edes silloin, jos ne muodostavat inhimillisen identiteetin. Identiteettiä ei pyritä romuttamaan, mutta käsitykset tulee kyllä päivittää. Muutoksen tahti voi olla hyvinkin hidas. Ja tähän tehtävään ei päästä käsiksikään ilman yhteistä maailmankuvaa. Ne, keistä puhun, yksinkertaisesti torjuvat ja suodattavat pois kaiken mikä on ristiriidassa heikäläisten maailmankuvan kanssa, jos JA ALLEVIIVAAN SANAA JOS, sellaisen ”heikäläisen” maailmankuvan päästää syntymään.

  Oliko radikaalitaantumuksellisen nationalistipuolueen nobodysta junttikaupungin kunnallisvaltuutetusta tehty juttu oikeasti perusteltu? Aivan yhtä hyvin se saattoi olla kädettömän laissez parler -tekniikalla tekemä turhuus, joka perustuu lähinnä hyvin huonosti suunnattuun paikallisen valtavirran elämäntavan kritiikkiin. Kesällä näitä tehdään paljonkin ja kokonaisuuden nimi on kylähullusarja. Sarja, joka kuitenkin loppuu sen siliän tien, jos halukkaat loppuvat tai tulee oikeitakin juttuja tehtäväksi. Sitä ne tosin eivät sano haastateltavalle koskaan ja muillekaan toimituskokouksen hekotteluringin ulkopuolisille vain harvoin. Se on just se ”piirrä ympärille kehykset ja se alkaa elää omaa elämäänsä” -efekti mitä eivät kaikki ymmärräkään, sekä jota lähes kukaan ei pysty hallitsemaan.

  Se vaan menee niin, että nykyään julkisessa palvelussa palautelaatikon sisältö koostuu viesteistä missä jokatoisessa niistä haukutaan rasisteiksi ja jokatoisessa suvakeiksi. Moni ei kehtaa edes avata kaikkia henk. koht. sähköpostinsa viestejä vaan dellaa suoraan/jättää ne makaamaan lähimmäksi vuodeksi ja dellaa vasta sitten, yhä lukematta 🙂 . Camoon, mitä oletatte? Istuva presidentti sanoo yhdessä valtiopäivien avajaispuheessa niin suoraan kuin uskaltaa, että ajallisen poliittisen kriisin vuoksi pitää irtisanoutua kv-ihmisoikeussopimuksesta ja sitten ensi kesänä kello kuusi on paheksumassa tuomioistuinsertifioidun, katumattoman seditionistin esittämistä valtioneuvoston jäseneksi.

 19. Manfar Tuck

  Huliganismi on huliganismia, ollut läpi vuos-satojen lähes samanlaisena, vaikka nykyisen nimensä onkin perinyt amerikkalaisesta takamaiden ’Holigaan suvusta, missä sukupolvet sukupolvien jälkeen suvun kaikki jäsenet istuivat osan elämästään vankiloissa. Äärioikeistolaisuudessa on huliganismin kaikki sisältö, oppimattomuus, lähes vähämielisyys ja joukkosieluisuus, kaikki se, mistä on lähes mahdoton löytää mitään ainesta järkevään yhteiskuntaan sopivaa politiikkaan, vaikka nuo väittävät edustavansa poliittista tahtoa, no, se voi olla tahto, onhan tuulella ja vedelläkin tahto, silloin kun ne myrskyävät, mutta mihin sellainen tahto vie.
  Kaikkialla länsimaissa alituiseen aleneva inteligenttsia on osasyynä nykyiseen poliittiseen hulinoimiseen, se on aina aikaisemmin muodostanut vastavoiman alistettujen ja nurkkaan ajettujen keskuudessa, ja sen ovat muodostaneet oikea itseoppineet intellectit.
  Jostakin syystä näinä aikoina ei synny vakavasti otettavaa vastavoimaan äärioikeistolle

Kommentoi »

Comments are closed