Hyvä herraonni

-Tehdään nyt tällainen laki ja katsotaan, mitä siitä tulee.

Nämä pääministeri Juha Sipilän ikimuistoiset sanat konkretisoituivat eilen, kun perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-lainsäädännöstä. Perseelleenhän se meni, ja kävi täsmälleen kuten asiantuntijat ovat koko ajan varoitelleet. Julkisten palvelujen pakkoyhtiöittäminen ja markkinaehtoistaminen ovat vastoin perustuslakia, ja kireä aikataulu uhkaa ajaa koko järjestelmän kriisiin.

Valiokunnan mukaan  julkinen valta on perustuslain mukaan vastuussa kaikkien kansalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, ja sillä tulee olla mahdollisuudet turvata nämä palvelut myös silloin, kun palvelutuotantoa ei markkinaehtoisesti synny. Siksi yhtiöittämisvelvoittesta tulee luopua. Sen lisäksi valiokunta toteaa, että julkisia hallintotehtäviä esimerkiksi sosiaalityön osalta ei voi ulkoistaa yksityisten yritysten vastuulle siinä laajuudessa, kuin hallitus nyt esittää.

Asiasta luultavasti parhaiten perillä oleva toimittaja Tiina Merikanto on koonnut pääkohdat tähän erinomaiseen analyysiin. Minä en ole perustuslakiasiantuntija, mutta ihan tavallinen perusjuristikin pystyy näkemään ongelmat. Kirjoitin asiasta viimeksi juhannuksena, ja näköjään osasin ennakoida lausunnon pääasiallisen sisällön. Miksi hallitus ei osannut?

Kyllä se osasi, mutta ei uskonut. Koko ajan on vakuuteltu hallituksen ottavan huomioon asiantuntijoiden näkemykset, mutta niin ei kuitenkaan tehty. Haluttiin kokeilla perustuslain rajoja, haluttiin päästää markkinavoimat temmeltämään julkiselle sektorille verovaroja kahmimaan. Perustuslakiasintuntijatkin ihmettelevät kuka lainsäädäntöä oikein valmistelee, virkamiehet vai lobbarit.

Ainakin EK:n primitiivireaktio pistää epäilemään, että joku sai pahasti nenilleen. Hallituksen sponsorit ovat nyt hyvin vihaisia, ja kaikesta päätelleen hallitus jatkaa pään hakkaamista seinään.

Hallitus kiirehti julistamaan, että entinen aikataulu pitää ja uudistus koko laajuudessaan tullaan toteuttamaan 1.1.2019. Näin siitä huolimatta, että asiantuntijat varoittavat juuri tämän aikataulun sekoittavan koko järjestelmän. Näin siiitä huolimatta, että mittava uudelleenvalmistelu edellyttää uutta lausuntokierrosta ja perustuslakivaliokunnan hyväksyntää. Valinnanvapauskin aiotaan toteutaa täydellisenä, vaikka sen kulmakivi yhtiöittäminen romahti.

Aikataulu tarkoittaa sitä, että kunnat saavat taas luettavakseen jotain hätäisesti kyhättyä sepustusta. Nyt tyrmätty lainsäädäntö tuli lausunnolle sellaisin saatesanoin, että lausukaa tästä nyt jotain, mutta lopullinen laki tulee olemaan jotain muuta kuin tämä luonnos. Nyt kunnissa ja maakunnissa voidaan taas ihmetellä Antero Mertarannan sanoin: Taivas varjele, mitä sieltä tulee!

Hallituspuolueiden sopimuksen mukaan keskustalle tärkeää maakuntahallintoa ei tule ilman kokoomukselle tärkeää valinnanvapautta. Perustuslaki ei estä maakuntahallinnon toteuttamista, mutta tämä lehmänkauppa estää.

Suomella on, kuten kaikki hyvin tiedämme, kautta historian  ollut hyvä herraonni, joten olemme aina valinneet parhaan tarjolla olevista vaihtoehdoista, kuten professori Heikki Ylikangas on todennut. Tähän pitänee taas kerran luottaa.

 

Kommentit (19)
 1. Ei ole muuten ihan ilmaista tuo hallituksen harhailu yhtiöittämisen ja yksityistämisen parissa.
  Poliitikkojen askartelu tietysti valtiotasolla on mitä on ja ainahan ne jotakin touhuavat, mutta eri tasojen virkamiehille on kertynyt mitättömäksi todetusta työstä (harhailusta ja selvänotosta) valtava määrä työtunteja. Samoin kunnallisen puolen poliitikot ovat ajaneet jokusenkin kilometrin ja pitäneet muutamankin palaverin yrittäessään ymmärtää näitä kiemuroita.

 2. Jussi Parviainen
  30.6.2017, 10:30

  Onko niin, että sopimukset on jo tehty? Ei kai eliitti ole ennenkään kuunnellut kansan ääntä! Teatteri kansan höynäyttämiseksi on käynnissä ja luottamusta hallituksen toimille vaan äänestetään!
  Sitä saa mitä tilaa.
  Tuntuu kun ihmisten puheita kuuntelee, että suomen “herraonni” on ihan itseaiheutettua! Ja kyllä hallitus uskoi ja tiesi! Se vaan on valinnut toisen tien!

Kommentointi suljettu.