Taas ne suuret tuet

“Ulkomaalaisperheelle sosiaalitukea 3 215 euroa + asunto puhtaana käteen.”

Säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin Iltalehden bloggaaja Pauli Vahtera tarjoaa maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden tuista annoksen sitä samaa huttua, jota on tarjoillut jo vuosikausia. Niin sanotut maahanmuuttokriittiset nielevät annoksen sellaisenaan, koska haluavat sen niellä.

Vahtera vetää lukuja hatustaan vaivautumatta selvittämään tukien myöntämisen perusteita. Hän sekoittaa eri tuet keskenään tuntematta edes niiden oikeita nimiä. Hän puhuu sekaisin oleskeluluvan saaneista ja turvapaikanhakijoista. Hän laskee yhteen eri tuet ja tarjoilee loppusumman hekumoiden sen suuruudella. Hän vetoaa henkilöimättömiin virkamiestuttaviinsa, joilta on muka saanut yksityiskohtaisia tietoja asiakkaiden saamista tuista.

Katsotaanpa vähän tarkemmin tämänkertaista annosta. Vahtera ottaa esimerkiksi neljän aikuisen ja yhden alaikäisen muodostaman perheen saamat tuet, joita kertyy huikeat 3 215 euroa ja ilmainen asuminen kaupan päälle. Jos Vahteran luvut pitävät paikkansa, niin yhtä hyvin hän olisi voinut kauhistella kantasuomalaisen, samassa tilanteessa olevan työttömän perheen tukia, jotka ovat täsmälleen samat kuin maahanmuuttajien tuet.

Aikuiset saavat työttömyysetuuta ja alaikäinen lapsilisää. Työmarkkinatuki on 32,40 euroa päivässä, ja siitä ennakonpidätys on 20 %. Summat ovat samat kantasuomalaiselle ja oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle. Vahtera puhuu sadan euron erosta, mutta ei pysty selvittämään sen syytä “tukiviidakosta”. Ei tietenkään pysty, koska mitään eroa ei ole. Summa on sama kaikille.

Ei myöskään ole olemassa mitään erillistä kotouttamistukea tai -rahaa, vaan maahanmuuttajille maksetaan kotoutumissuunnitelman ajalta työttömyysetuutta tai toimeentulotukea. Oikeus työttömyysetuuteen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus toimeentulotukeen toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

Hallitus yritti Hanna Mäntylän ministeriaikana ajaa läpi muutosta, joka mukaan kaikki maahanmuuttajat saisivat kotouttamisrahaa, joka olisi vain 90 % työmarkkinatuesta tai toimeentulotuesta. Ymmärrettävistä syistä tämä kariutui perustuslain yhdenvertaisuuspykälään.

Asumistukikin määräytyy kaikille samojen perusteiden mukaisesti. Tuki ei kata koko vuokraa, vaan tuen saajan on aina maksettava omavastuuosuus. Jos sitä ei pysty maksamaan itse, niin puuttuva osuus on mahdollista saada toimeentulotukena.  Tämä koskee ihan kaikkia samalla tavalla. Lapsilisä on sama kaikille. Vahtera siis kauhistelee työttömän viisihenkisen, neljän aikuisen ja yhden alaikäisen perheen saamia tukia, ja siitä hänen kinkeripiirinsä lukijat raivostuvat. Moni raivostujista on kommenteista päätellen itse työtön.

Sen jälkeen Vahtera vertailee pieni- ja keskituloisten asemaa oleskeluluvan saaneisiin turvapaikanhakijoihin. Kuten sanottu, niin hän käytännössä vertailee työttömien etuuksia työssäkäyvien tuloihin. Hän on tarpeeksi härski ottaakseen ivattavaksi jopa työkyvyttämän maahanmuuttajan, eli käytännössä ivaa jokaista nuorena työkyvyttömäksi joutunutta.

Tietenkin Vahtera rääpii myös vastaanottorahaa puutteellisin tiedoin. Hän väittää, että sitä maksetaan riippumatta siitä, kuinka paljon turvapaikanhakijoilla on mukanaan omaa rahaa ja kuinka paljon he saavat kotimaastaan vanhemmiltaan rahaa. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan saapujan omat rahat pienentävät vastaanottorahaa tai eväävät sen kokonaan. Vastaanottorahan määrät löytyvät täältä. Suurimmatkin summat ovat paljon pienempiä kuin toimeentulotuen perusosa.

Vahteran olisi korkea aika päivittää tietonsa, tai oikeastaan hankkia niitä ihan alusta alkaen. Jos minä kirjoittaisin tähän blogiin yhtä huolettomasti faktat sivuuttaen, niin päätoimittaja antaisi nootin. Iltalehdessä lienee toisenlaiset kriteerit.

Antaa siis kärpäsparven pörrätä, mutta sillä seurakunnalla ei ole mitään asiaa kommentoimaan tätä blogia. Suriskoot keskenään omalla kasallaan.

 

 

 

 

puheenaiheet politiikka
Kommentit (53)
 1. Rosa Warski
  7.7.2017, 15:51

  Parhaita kohtia oli mielestäni, kun hehkutettiin pyörätuolipotilasta vakoilevaa sosiaalivirkailijaa. Miten liikuntarajoitteinen kehtaa yrittää tanssia !?

  1. Jos pankkopoika sallii, niin ihan offtopiccina sanoisin tuohon, että olen soittanut kymmeniä hyväntekeväisyyskeikkoja veteraaneille joista suuri osa oli pyörätuolissa. Järjestäjä oli järjestänyt paikalle tusinan pyörätuolien pyörittäjääkin. Että jos vauhti kelpaa niin nyt pyöritään humppaa.

   Jos liikuntarajoitteinen tahtoo humpan pyörteisiin niin se on järjestettävissä.

   Jos ei kehtaa tahtoa niin sit yhteiskunnassa on jotain pahasti pielessä.

   1. Rosa Warski
    7.7.2017, 22:55

    Hyvin tehty, Rintsu.

    Ja eihän tosiaan pyörätuolissa olo välttämättä sitä tarkoita, ettei lainkaan kykene liikkumaan. Voi vaikka viitisen minuuttia jotenkuten pysyä tolpillaan, ja tanssimalla treenata ja ylläpitää jalkojen kuntoa.

    Ei voi kun ihmetellä, minkälainen ihminen on kateellinen pyörätuolipotilaan sosiaaliturvasta.

   2. Eeva Koiranen
    8.7.2017, 12:42

    Hyvä, hyvä Rintsu, jatka samaan malliin.

    Kyllä vaan liikuntarajoitteisetkin voivat nauttia muusiikista ja tanssinhurmasta. Heitä varten on kehitetty ihan omia tanssikoreografioita “senioritanssin istumatanssi” ja tanssituntien suosio kasvaa koko ajan. Voi sitä pyörätuolia toki ilman koreografioitakin pyörittää. Olen opiskellut ko ja senioritanssinohjaajaksi ja voin sanoa, että on todella mahtavaa seurata miten innostuneita tanssijat tanssitunneilla ovat. Tervetuloa vaan toimittaja Vahtera seuraamaan liikuntarajoitteisten ja “vanhusten” tanssimista, olisi se oma napa kokemuksen jälkeen ehkä vähän kauempana.

    Toimittaja Vahteralla perusarvot näyttävän kaipaavan totaalista päivitystä.

    1. Kiitos Rosa ja Eeva. Mut ei tossa ole mitään kiittämistä. Toi on ihan normaalia kotikasvatusta. Et jos aikatauluun sopii eikä majoitus maksa niin kalenteriin mahtuu mainiosti muutamat soitot ihan hyväntekeväisyytenä.

     Soittaneena mä myös tiedän, että kaikki parketilla ei tosiaankaan osaa tanssia. Entäs sitten? Mä olen soittamassa enkä arvostelemassa kenenkään tangotaivutuksia.

     Mut milloin soitto onnistuu houkuttelemaan parketille pyörätuolissakin olevan niin siitä tietää, että nyt soitto soi kuin pitää. Ja se on asia joka lämmittää sydäntä kummasti.

 2. Helena Koivisto
  7.7.2017, 16:00

  Hyvä että edes joku korjaa näiden reppanoiden “totuuksia”. Surullista kuinka jopa karmeimmilta sotatoimialueelta tuleviin kohdistetaan tälläisten uunojen takia ikäviä ja inhottavia asenteita, joka muuttuu tyhmimpien toimesta myös käytökseksi.
  Jos eläkeläisten etuja halutaan edistää, tämä ei ole oikea keino.
  Tässä maassa olisi varaa kaikille, jos edes joku nostaisi taas ilmaan kysymyksen valtion kassan sijaan veroparatiiseihin virtaavista miljardeista. Muiden lyttäämisen ja herjaamisen sijaan.

Kommentointi suljettu.