Myydään lypsävät lehmät

Lähtihän se köyhyys ja mölähti mennessään, sanoi entinen isäntä, kun ainoan lehmänsä myi.

Meidän päättäjämme toimivat täsmälleen samalla tavalla. Tuottava kansallisomaisuus myydään ja saadut rahat käytetään elämiseen. Myydään lehmä ja ostetaan rahalla maitoa. Lehmän uusi omistaja nostaa hintaa, koska isännän on pakko ostaa lapsilleen maitoa, eikä sitä ole saatavissa muualta. Näin kävi taas kerran, kun paljastui ettei sähkönsiirron hintaa jatkuvasti nostava monopoliyhtiö Caruna käytännössä maksa ollenkaan veroja. Verosuunnittelu tapahtuu tarpeettomilla yhtiöketjujen sisäisillä veloilla ja konserniavustuksilla.

Näin ei pitänyt käydä. Kun sähköverkko myytiin, niin poliitikot vakuuttelivat kilpaa, että kuluttaja ei huomaa muutosta mistään muualta kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminnan piti olla monopoliluonteestaan huolimatta niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan.

Kun nyt näin kuitenkin kävi, niin vastuussa ei ole kukaan. Kun kauppaa tehtiin, niin sillloinen pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministerinä toiminut Jan Vapaavuori pitivät asiaa kerrassaan erinomaisena. Nyt Vapaavuori siirtää vastuuta Fortumille itselleen ja silloiselle omistajaohjausministeri Pekka Haavistolle, joka puolestaan sysää vastuun koko silloiselle hallitukselle. Silloiset päättäjät on jo palkittu hyvillä viroilla, joten edes poliittinen vastuu ei pääse toteutumaan.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty, ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti saadun rahan paljoudella.

Nykyisin Digitan omistavat Texas Pacific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksaa näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat.

Entä miten kävi tiedonsiirtoverkon myymisen kanssa? Valtio sen aikoinaan rakensi, ja sitten se myytiin. Kun tiedonsiirto muuttui yksityisten ylläpitämäksi, niin sen luotettavuus viranomaistoiminnassa loppui. Valtio joutui rakentamaan viranomaistoimintaa varten uuden verkon.

Näin se menee nykyisin. Valtio rahoittaa yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja ja kun ne on saatu kuntoon, niin ne myydään. Voitot jaetaan osinkoina ja bonuksina. Sitten nostetaan hintaa, jotta osingot ja bonukset eivät pääse pienenemään. Joku hävytön voisi puhua kiristyksestä, mutta liiketoimintaahan se vain on.

Mitä myydään seuraavaksi? Myyntilastalla ovat ainakin Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Myynnistä saadut rahat siirretään maan hallituksen ikiomaan rinnakkaisbudjettiin ohi eduskunnan päätösvallan. Tämän budjetin nimi on Vake Oy.

Liikenneministeri Anne Berner yritti jo myydä maantiet. Jossain vaiheessa menevät epäilemättä pohjavedet. Mineraalivaroista ei kannata edes puhua, sillä ne on aina lahjoitettu ilmaiseksi.

Suomen valokuvataiteen museo I K Inha 1899.

Kuva: Suomen valokuvataiteen museo, I.K.Inha 1899.

 

 

Kommentit (35)
 1. Pasi Karonen
  10.7.2017, 08:52

  Niin, ja suomalaisten terveyden myyminenhän on parhaillaan käynnissä.

  1. viljami paavola
   11.7.2017, 12:48

   Näin on tapahtumassa myös terveysalan kiinteistöjen kanssa. Pakkoyhtiöittäminen ei onnistunut, mutta voidaan olla varmoja, että yhteiskunnan jatkaessa palvelujen tuottamista, se joutuu maksamaan sikavuokran sote-kiinteistöistä, jotka ehdittiin ja ehditään siirtää perustetun omistusyhtiön kautta yksityisille omistajille. Voi käydä, että halvemmaksi koituu myydä koko sote-ala, siis meidän terveytemme, veroa kiertäville yhtiöille, jotta säästytään paisuvilta vuokrakuluilta. Näinköhän kaikki olikin laskelmoitu?

 2. Virva Itäranta
  10.7.2017, 09:11

  Samoja ajatuskulkuja tässä pyörittelen. Sitä vain ihmettelen, ettei kukaan sano mitään. Paitsi Saku. Vai eikö niitä sanomisia julkaista? Otsikoiden pitäisi huutaa, että Suomea myydään härskisti. Että uudet omistajat eivät maksa veroja. Että valtio kuolee ilman tuloja ja omaisuutta. Että siinä samalla kurjistuu ja kuihtuu pois koko kansa.

  Mutta ei. Kukaan ei sano mitään.

  1. liisa hirvonen
   10.7.2017, 15:18

   Fortumin omistuksessa olleet sähköverkot myytiin vuonka 2013. Silloinen hallitus salli sähköverkkojen myynnin ulkolaisille yhtiöille ja kaikki hallituspuolueet hyväksyivät myynnin (kokoomus,sdp, rkp, kd ja vihreät) paitsi vasemmistoliitto, joka jätti vastalauseen tähän asiaan. Valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri oli silloin Vihreiden Pekka Haavisto (kyllä, hän olisi tahtonut myös myydä Alkon, tämän varmaan joku muukin muistaa). Kokoomus ajoi asiaa hyvin voimakkaasti, ja myöskin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Haavisto.

   Kokoomuksen ja kepun sekä perussuomalaisten (nyk.uusi vaihtoehto) hallituksessa on oltu hyvin yksimielisiä lypsävien lehmien myynnistä.

   1. child of the oil
    11.7.2017, 07:33

    Suomen ja suomalaisten etua ajaa siis vain yksi puolue; Vasemmistoliitto. Pitäiskö pitää mielessä jokaisessa äänestyskopissa.

  2. Harri Wickstrand
   10.7.2017, 16:01

   Tästä ei enää taida sanomisilla selvitä. Netissä kirjoittelemalla ei tapahdu mitään. Pitää toimia. Repikää siitä!

Kommentointi suljettu.