Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Myydään lypsävät lehmät

Lähtihän se köyhyys ja mölähti mennessään, sanoi entinen isäntä, kun ainoan lehmänsä myi.

Meidän päättäjämme toimivat täsmälleen samalla tavalla. Tuottava kansallisomaisuus myydään ja saadut rahat käytetään elämiseen. Myydään lehmä ja ostetaan rahalla maitoa. Lehmän uusi omistaja nostaa hintaa, koska isännän on pakko ostaa lapsilleen maitoa, eikä sitä ole saatavissa muualta. Näin kävi taas kerran, kun paljastui ettei sähkönsiirron hintaa jatkuvasti nostava monopoliyhtiö Caruna käytännössä maksa ollenkaan veroja. Verosuunnittelu tapahtuu tarpeettomilla yhtiöketjujen sisäisillä veloilla ja konserniavustuksilla.

Näin ei pitänyt käydä. Kun sähköverkko myytiin, niin poliitikot vakuuttelivat kilpaa, että kuluttaja ei huomaa muutosta mistään muualta kuin laskun lähettäjän nimestä. Sähköverkkotoiminnan piti olla monopoliluonteestaan huolimatta niin tarkasti laissa säänneltyä, että Energiamarkkinavirasto määrittelee toiminnan tuoton eli käytännössä siirtohinnan.

Kun nyt näin kuitenkin kävi, niin vastuussa ei ole kukaan. Kun kauppaa tehtiin, niin sillloinen pääministeri Jyrki Katainen ja elinkeinoministerinä toiminut Jan Vapaavuori pitivät asiaa kerrassaan erinomaisena. Nyt Vapaavuori siirtää vastuuta Fortumille itselleen ja silloiselle omistajaohjausministeri Pekka Haavistolle, joka puolestaan sysää vastuun koko silloiselle hallitukselle. Silloiset päättäjät on jo palkittu hyvillä viroilla, joten edes poliittinen vastuu ei pääse toteutumaan.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta.

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty, ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti saadun rahan paljoudella.

Nykyisin Digitan omistavat Texas Pacific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksaa näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin kovaa vuokraa. Jo syksyyn 2009 mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat.

Entä miten kävi tiedonsiirtoverkon myymisen kanssa? Valtio sen aikoinaan rakensi, ja sitten se myytiin. Kun tiedonsiirto muuttui yksityisten ylläpitämäksi, niin sen luotettavuus viranomaistoiminnassa loppui. Valtio joutui rakentamaan viranomaistoimintaa varten uuden verkon.

Näin se menee nykyisin. Valtio rahoittaa yhteiskunnalle välttämättömiä toimintoja ja kun ne on saatu kuntoon, niin ne myydään. Voitot jaetaan osinkoina ja bonuksina. Sitten nostetaan hintaa, jotta osingot ja bonukset eivät pääse pienenemään. Joku hävytön voisi puhua kiristyksestä, mutta liiketoimintaahan se vain on.

Mitä myydään seuraavaksi? Myyntilastalla ovat ainakin Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Myynnistä saadut rahat siirretään maan hallituksen ikiomaan rinnakkaisbudjettiin ohi eduskunnan päätösvallan. Tämän budjetin nimi on Vake Oy.

Liikenneministeri Anne Berner yritti jo myydä maantiet. Jossain vaiheessa menevät epäilemättä pohjavedet. Mineraalivaroista ei kannata edes puhua, sillä ne on aina lahjoitettu ilmaiseksi.

Suomen valokuvataiteen museo I K Inha 1899.

Kuva: Suomen valokuvataiteen museo, I.K.Inha 1899.

Kommentit (35)

 1. Pasi Karonen

  Niin, ja suomalaisten terveyden myyminenhän on parhaillaan käynnissä.

  • viljami paavola

   Näin on tapahtumassa myös terveysalan kiinteistöjen kanssa. Pakkoyhtiöittäminen ei onnistunut, mutta voidaan olla varmoja, että yhteiskunnan jatkaessa palvelujen tuottamista, se joutuu maksamaan sikavuokran sote-kiinteistöistä, jotka ehdittiin ja ehditään siirtää perustetun omistusyhtiön kautta yksityisille omistajille. Voi käydä, että halvemmaksi koituu myydä koko sote-ala, siis meidän terveytemme, veroa kiertäville yhtiöille, jotta säästytään paisuvilta vuokrakuluilta. Näinköhän kaikki olikin laskelmoitu?

 2. Virva Itäranta

  Samoja ajatuskulkuja tässä pyörittelen. Sitä vain ihmettelen, ettei kukaan sano mitään. Paitsi Saku. Vai eikö niitä sanomisia julkaista? Otsikoiden pitäisi huutaa, että Suomea myydään härskisti. Että uudet omistajat eivät maksa veroja. Että valtio kuolee ilman tuloja ja omaisuutta. Että siinä samalla kurjistuu ja kuihtuu pois koko kansa.

  Mutta ei. Kukaan ei sano mitään.

  • liisa hirvonen

   Fortumin omistuksessa olleet sähköverkot myytiin vuonka 2013. Silloinen hallitus salli sähköverkkojen myynnin ulkolaisille yhtiöille ja kaikki hallituspuolueet hyväksyivät myynnin (kokoomus,sdp, rkp, kd ja vihreät) paitsi vasemmistoliitto, joka jätti vastalauseen tähän asiaan. Valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri oli silloin Vihreiden Pekka Haavisto (kyllä, hän olisi tahtonut myös myydä Alkon, tämän varmaan joku muukin muistaa). Kokoomus ajoi asiaa hyvin voimakkaasti, ja myöskin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Haavisto.

   Kokoomuksen ja kepun sekä perussuomalaisten (nyk.uusi vaihtoehto) hallituksessa on oltu hyvin yksimielisiä lypsävien lehmien myynnistä.

   • child of the oil

    Suomen ja suomalaisten etua ajaa siis vain yksi puolue; Vasemmistoliitto. Pitäiskö pitää mielessä jokaisessa äänestyskopissa.

  • Harri Wickstrand

   Tästä ei enää taida sanomisilla selvitä. Netissä kirjoittelemalla ei tapahdu mitään. Pitää toimia. Repikää siitä!

 3. stunned

  Ja joku oli huolissaan siitä, että rantamökit myydään venäläisille.

 4. Eeva Koiranen

  Joopa joo, tuossa on kaksi superesimerkkiä siitä miten ”laillisella” verosuunnittelulla voidaan maksimoida liikevoitot. Olen näistä kahdesta firmasta Digitasta vuosikausia ja Carunasta nämä pari vuotta paasannut. Ketään ei tunnu kiinnostavan maksavatko nuo firmat Suomeen veroja vai ei. Minua kiinnostaa, mutta minkäs teet.

  Asun Carunan verkkoalueella ja voin kertoa, että siirtomaksu on nykyisellään erittäin riittävä. Tuon kohun seurauksena Caruna ei toteuttanut tuota 30 % korotusta vaan hiukan vähemmän. Mutta jippii, huraa, huraa 1.3.2017 siirtomaksua sitten korotettiin muutama prosentti. Meilllä sähkönsiirto on amppereissa suurempi ja perusmaksu siksi tavallista kotitaloutta hiukan enemmän, kuitenkin helmikuussa 2017 siirtohinta oli 40,20 euroa kk ja 1.3. lähtien 53,60 euroa, korotus on ”vain” 13,40 euroa, joka vuositasolla on 160,80 euroa, korotus on siis 30 % ja vähän lisää. Ymmärrätte varmaan, etteivät nämä nykyiset eivätkä tulevat lehmänkaupat naurata minua yhtään, suututtaa ahneus, jolla ei ole mitään kattoa.

  • Veijo Mikola

   Eniten iisuttaa se, että siirtomaksusta suurin osa on nykyisin perusmaksua, josta ei pääse eroon vaikka ei kuluttaisi yhtään kilowattituntia (ja toiseksi eniten se ettei siirtoverkkoa voi kilpailuttaa)!

 5. child of the oil

  Rosvojoukko (lue: keskusta) möi aikanaan myös Kemiran norjalaisille pilkkahintaan ja varmasti on lannoitteet maksanu sen jälkeen enemmän kuin mitä kaupasta aikanaan saatiin. Keskusta on hyvä bulvaani kaiken maailman huijareille. Kokoomus haluaa pahemman riistokapitalismin Suomeen kuin mitä Ameriikoissa on. Ja Ameriikoissahan mennään protektionismia kohti.

  • child of the oil

   https://maailmankuva.com/politiikka/korruptio-korporatismi/growhow-kaupassa-lahjoitettiin-soklin-miljardien-arvoiset-malmit/25

   https://yle.fi/uutiset/3-5315759

   Noista edellä mainituista linkeistä selviää mitä Suomi menetti ja kenen on syy kun Kemira myytiin. Keskustalaiset on siitä asti joutuneet hyvittelemään jemmarikannatajiaan ylimääräisillä maataloustukiaisilla jotta nämä ovat voineet ostaa alati kallistuneet lannoitteensa. Kaikki tämä valtion rahoilla. Maailman historian tyhmin kauppa? Oma kusi nilkoissa lämmittää vielä lyhyemmän aikaa kuin nahkahousuissa?

  • Jaakko Kemppi

   Anteeksi vaan, KEMIRAN myi herra Lipponen vasallinsa Kimmo Sasin avustamana.

   • child of the oil

    Luepa linkki. Vanhanen möi.

 6. Mari

  Näin tietoliikenneinsinöörinä pitää sanoa, että viranomaisilla pitää käytännössä olla oma tiedonsiirtoverkko, jos tässä on kyseessä VIRVE/TETRA. Se toimii eri teknologian päällä kuin kaupalliset verkot ja on käytössä muissakin maissa kuin vain Suomessa, joten on hyvin todennäköistä että se olisi hankittu vaikka muita muutoksia ei olisi tehty.

  Lähes kaikilla on kokemusta siitä, että festareilla tai muissa isoissa tapahtumissa eivät kännykät toimi. Tämä johtuu siitä, että verkossa on rajoitettu määrä ”tilaa” puheluille, eli suuronnettomuuden yms. sattuessa kun ihmiset yrittävät hätäännyksissään soittaa tutuilleen ei voida turvata puheluiden perille saapumista kaupallisessa verkossa. Erona kaupallisen GSM verkon ja TETRAn välillä on mm. se, että TETRAssa puheluiden muodostamisessa menee alle sekunti, kun kaupallisessa verkossa se on muistaakseni kuuden sekunnin luokkaa. Tällä on väliä hätätilanteissa. Siinä on myös sisäänrakennettuna mahdollisuus priorisoida niin, että vähemmän tärkeiltä toimijoilta viedään puheoikeus, jolloin voidaan varmistaa aina että poliisilla ja palokunnalla on toimivat yhteydet.

 7. Teemu Heinola

  Se on aivan sama omistaako yksi vai moni kaikki tuotantovälineet, lopputulos on aina yhtä karmea.

 8. Mika Luostarinen

  Myytäessä varmaankin määritettiin, miten suurta voittoa ostajayhtiö saa tehdä monopoliasemassaan. Ei kuitenkaan ymmärretty, että yhtiöt voivat siirtää rahaa Suomesta esim. ”lainan korkoina” ulkomaiselle emoyhtiölle. Tai ehkä ymmärrettiin, mutta ei piitattu.Voitto voi olla vaikka nolla %, ja toiminta kannattaa silti, rahaa siirtyy omistajalle. Tätä samaahan on nähty myös yksityisillä terveyspalveluyrityksillä, mikään niistä ei tuota voittoa.

  • Ilmari Heinonen

   Vanhentunutta ”tietoa”. Otapa selvää.

 9. Kyösti Hyttinen

  Näin se menee, koska kansa niin haluaa. Valittujen kansanedustajien talouspoliittinen näkemys on ollut uusliberalistinen lähes laidasta laitaan jo ainakin Neuvostoliiton romahduksesta lähtien.

 10. Tommi Pohja

  Näin tää on mennyt jo hyvin pitkään. Muistatte kai, miten Valtra myytiin John Deerelle? Siitä on kohta 20 vuotta aikaa. Mulla ei ole kyllä mitään hyvää sanottavaa näistä edellisistäkään hallituksista. Sipilä on vain tämän kaiken kehityksen kruunu.

 11. Rosa Warski

  Tässä tekee mieli kysyä, että mikäli liki kukaan kansalaisista ei halua valtion omaisuutta myytävän, miten kaupat voivat olla laillisia ?

  Päättäjien toiminnan pitäisi perustua demokratiaan. Jos demokratia ei toteudu, homma on laitonta ja kaupat peruttava. Myyjät rikosoikeudelliseen vastuuseen maanpetturuudesta.

  • Rintsu

   Vastaus on edustuksellinen demokratia. Vaaleissa kansalaiset antavat edustajille valtakirjan.
   Ikävä kyllä ääniä ei saa järjellä vaan kansansuosiolla eikä hommaan ole mitään pätevyysvaatimuksia. Voit olla show-painija, urheilija tai julkkis. Kun vaan naama on tuttu televisiosta niin ääniä ropisee.

   Ja ikävä kyllä valtakirjansa turvin edustajat saavat tehdä tyhmiäkin päätöksiä ihan laillisesti.

   • Erkki Posti

    On vain loogista, että valtakirjan mukana hallintoalamaisen omaisuuden siirtyy edustajalle.

 12. Mauri Pulkkinen

  Luulisi, että Suomessa puolustusvoimat olisi yksityisvimman ulkopuolella, mutta niin ei ole.

  1960-luvulla olin varusmiespalveluksessa ja silloin vielä oltiin omavaraisia kaikissa asioissa. Monet suorittivat asepalvelusta ns. B-komppanioissa, missä alokasajan jälkeen työskenneltiin erilaisissa huolto-, kuljetus-, varasto-, muonitus- yms. tehtävissä.

  Nykyään tehtäviä on ulkoistettu muonituksia- ja raskaskonekorjauksia myöden. Perunateatteri saattaa olla tuntematon käsite ja kännykän päässä taitavat olla metsään jumittuneen kaluston korjaajat.

  Päiväraha ei riitä mokuilla tupakka-askiin ja pitsaa täytyy tilata, kun catering-firma on tietokatkoksen vuoksi valmistanut varusmiehille liian vähän sapuskaa.

  Armeija marssii vatsallaan. Maahanmuuttajien pitseriat ovat nyt Suomen raskaan salainen ase, joka huolehtii vanikan puuttuessa joukkojen liikkumisen turvaavasta energian saannista.

  Jussi Niinistöllä lienee takataskussaan pitseriakokemusta omaavien kiintiöpakolaisten määrän nostaminen, jotta armeijan pelotevoimasta säilyisi edes rippeet.

  • Tuula Kaarema

   Tämä on nyt sitä uusliberalismia!

 13. Siru Pola

  Jossain televisionäytelmässä talon vanhaisäntä tms. Lauri Leino nukkui humalaansa pois ja talon pikkupoika tai pikkutyttö tuli ilmoittamaan, että talosta on nyt rahat ja ruoka loppu. Leino tokaisi herättyään ja hetket mietittyään, että ”Myyrään Ristus”. Talossa kun oli jonkilnainen Kristusta esittävä puuveistos.

  Kohta ei meilläkään ole muuta myytävää.

  • kestävyysvaje & badmen forever

   Pian ei enää paljon myytävää jäljellä, mutta maksamaan päästään jälleen kerran ainakin pankit omasta liristään taas seuraavassa finanssikriisissä. Miljardeissa ei pihistellä, kun kansalaisten kukkarolla taataan, etteivät omistaja-sijoittajat joudu kipuilemaan. Kärsijän osa on varattu kansalaisille yhteiskuntamme palveluihin kohdistuvissa uusissa ja varmana kuin manulle illallinen lankeavissa ”kipeissä leikkauksissa”.

 14. Rintsu

  Lista myydyistä tai pikemminkin lahjoitetuista lypsylehmistä on surullisen pitkä.
  Lopullista hintaa ei tiedä vielä kukaan koska hinta muodostuu hirvittäväksi jos/kun yhteiskunta joutuu myytyjen tilalle rakentamaan uutta.

  Digitan myynti yksi omituisimmista. Se oli Lipposen hallitus joka käski ylen digitalisoimaan lähetysverkon, mutta ei myöntänyt siihen rahaa. Niinpä rahat saatiin kasaan myymällä lähetysverkko ja kun se oli digitalisoitu se ei enää ollutkaan ylen. Ei tommoista voi kutsua edes kaupaksi vaan liiketoiminnan lahjoittamiseksi.

  Ja mitä digitalisoinnilla saatiin? Kymmenkertainen määrä kanavia. Ongelma vaan on se, että kun kanavien ja lähetysajan määrä kymmenkertaistuu, niin sisällöntuotannonkin pitäisi kymmenkertaistua. Ja osaavia tekijöitä on hyvin rajallinen määrä.
  Neil Hardwickin ansiokas ura televisiossa loppui kun hänelle sanottiin, että ohjelmaideaasi ei ole varaa, mutta hae puvustamolta tekonenä, hassu hattu ja keksi jotain hauskaa.

  Niinpä nykyään televisio”viihde” on sitä, että suljetaan tusina järjen jättiläistä huoneistoon ja webbikamerat kuvaavat mitä tapahtuu. Jos mitään ei tapahdu niin lyödään sisään laatikko viinaa. Sit tapahtuu.

  Jos verkkovuokriin pulitetut tähän mennessä kymmenet ja sadat miljoonat olisi sijoitettu tuotantoon niin tänään televisiosta voisi tulla muutakin kuin tolloilua, toimittaja haastattelemassa toimittajaa, ruoanlaittoa ja b- tai pikemminkin ö- luokan elokuvien uusintoja illasta toiseen.

 15. Pertti Ikonen

  Olisikohan suomalaisten poliitikkojen halun taustalla myydä yhteiskunnan omistamia yrityksiä ulkomaille se, että suomalaisetkin omistavat osuuksia ulkomaisista yrityksistä ja näin pääsevät käsiksi varmasta tuotosta maailman tappiin asti. Eikä hintojen nostaminen käy enään suomalaisen poliitikon nilkkaan.

 16. Rintsu

  Tossa on semmoinen juttu, että kenelle suomen luonnonvarat ja infra kuuluvat?

  Valtio ei välttämättä tarvitse omaa lentoyhtiötä koska niitä on maailmalla monia.
  Mut lentokentät sijaitsevat suomessa.

  Tiet, rautatiet, vedet, viemärit ja sähköt on tähän maahan vedetty ihan kansalaisten rahoilla.
  Olen hyvin rauhallinen mies mutta mieleni tekisi lyödä turpiin jokaista joka on sitä mieltä, että myyminen on hyvä juttu.

  Täydellinen lista onnistuneista kaupoista on tässä:

 17. Rintsu

  Heräsinpä keskellä yötä hiljaisuuteen ja päähäni pälkähti vielä sanoa, että:
  Nämä Digitat, Carunat, autokatsastukset jne ovat karmeudestaan huolimatta ihan nappikauppaa ja suolarahoja verrattuna SoTeen.
  Toteutuneissa lehmänkaupoissa puhutaan ”vaan” miljoonista mutta SoTessa aletaan puhumaan miljardeista. Ja milloin valtio alkaa jakamaan rahaa niin kyllä sille ottajia löytyy.

  SoTen kannatus voisi olla huomattavasti paremmissa lukemissa jos olevalla, tulevalla tai menneillä hallituksilla olisi yksikin näyttö onnistuneesta yksityistämisestä, mutta kun ei ole.

  Ja kun valtio/kunnat/yhteiskunta ei ole tähän päivään mennessä osannut tehdä ensimmäistäkään kauppaa jossa laskua ei olisi maksanut veronmaksaja/kuluttaja niin miettikää kuinka kylmää kyytiä on luvassa kun summat kertaheitolla tuhatkertaistetaan.
  Miettikää te koska minun pieni tyhmä pääni ei ajatusta kestä.

  • Pohjola

   Sama aihe aiheuttaa pääkipua monelle ja tulee aiheuttaan vielä lisää. Tuossa sanoit hyvin, että nämä aiemmat kaupat on enimmäkseen penneillä pelleilyä, mutta tuo sote, siinä on semmoinen lehmänkänkyrä mitä moni yritys mieluusi lypäsäisi, mutta, jos nämä pienet kaupatkaan ei mitään hyvää ole tuonut tullessaan, vaan tuntuu että tämä on semmoista haparointia vielä.
   Vertaisin tätä lapsen kasvuun, ensin otetaan polviasento, sitten monien kaatumisien kautta opitaan käveleen jne.
   Minun mielestä kemira oli konttausvaihetta, ja sote taas vastaa riippuliitämistä. Joten mitä luulisit että tässä käy, jos hallitus nyt toteaa olevansa valmis isoon kauppaan?

 18. MardeHongisto

  Aina ei voi edes kunnolla puhua edes myymisestä.vaan lähes lahjoittamisesta niin kuin blogistakin ilmenee kuinka halvalla kansallisomaisuudesta on kuin väkisin pyritty eroon. Olisi mukava tietää onko moniinkin taskuihin päätynyt provikkaa näistä kaupoista vai onko todellakin ihan silkka tyhmyys syynä tähän päättömyyteen. Haja-asutusalueella sijaitsevaa taloani lämmitetään suurimmalta osin puulla muttei ole tullut mieleenkään myydä metsäpalstaani ja ostaa niillä rahoilla klapeja lämmitystä varten. Etenkin kun harvennuspuutakin tulee enemän kun tarpeeksi. Tämä maa ja ennenkaikkea sen omaisuus on ollut jo pitkään hullujen käsissä. Ja ilmeisesti tulee olemaankin. Saatan tosiaan tulla näkemään senkin päivän kun kotipihani kaivo tullaan sinetöimään kun en enää omistakaan tonttini alla olevaa pohjavettä vaan joudun ostamaan sen joltain veroparatiisivirmalta.

 19. Jan

  Saku, Se oli vain hyvä asia, että viranomaiset saivat oman salatun verkon. Ennen viranomaisradioverkkoa poliisin, pelastustoimen ja sairaanhoidon radioliikennettä pystyi kukan tahansa, joka omisti VHF vastaanottimen ja vähän taitoa kuuntelemaan. Tätä moni rikollinen ja onnettomuuksista liian kiinnostunut hyödynsi.

 20. Pepe

  En halua mitenkään puolustella Carunan ketkuiluja verotuksessa. Sen haluan kuitenkin tuoda esiin, että on se firma nyt ainakin meillä päin (Salossa) tehnyt aika paljon hommia sähköverkon suojaamiseksi myrskytuhoilta mm. kaivamalla kaapelia maahan, mikä tietenkin tulee sähkönkäyttäjien maksettavaksi. Ja siihen hommaahan verkkoyhtiöt velvoitti maan eduskunta säätämällään lailla.

 21. Timo Orava

  Timonenkin on alkanut uudestaan kirjoittamaan asiaa, hienoa. Tykkäsin aikoinaan hänen jutuistaan, kunnes ”rasismin vastustaminen” ja kultamunien hyysääminen vei kaiken ajan. Tervetuloa takaisin. 🙂

Kommentoi »

Comments are closed