Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Läpiä päähän

Nykyisin tv-journalismi näyttää olevan sitä, että toimittaja tuuppaa mikrofonin haastateltavan suuhun ja antaa tämän vapaasti puhua läpiä päähänsä. Yhtään tarkentavaa kysymystä ei esitetä, saati sitten että sanottaisiin suoraan, että sinähän puhut ihan täyttä potaskaa. Katsojalla on oltava paremmat perustiedot kuin toimittajalla.

Otetaanpa esimerkki, johon puuttui ansiokkaasti sanomalehti Karjalaisen kolumnisti Pekka Puustinen. Viime keskiviikkona Ylen tv-uutisissa yksityiset sote-palvelujen tuottajat ja heidän edunvalvontajärjestönsä puheenjohtaja saivat asiallisen näköisinä höpöttää mitä sylki suuhun tuo. Ja sehän toi tavattoman harmistuksen siitä, että sote-palvelujen pakkoyhtiöittäminen kariutui perustuslakiin. Ei päästykään lapioimaan verovaroja omaan taskuun.

Lähetys löytyy täältä ja haastattelu alkaa kohdasta 8.19.

Ensin yksityisen dementiakodin johtaja puhuu ihan asiaa. On varmasti turhauttavaa, kun pitkään valmisteltu uudistus kariutui eikä tulevaisuudesta ole tietoa. Sitten alkaa hölynpöly, kun Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen purkaa pettymystään.

Hänen mukaansa yhtiöittäminen olisi ollut nopein tapa luoda läpinäkyvä toimintaympäristö ja saada kaikki lähtemään samalta viivalta. Jokainen soten valmistelua seurannut tietää, että Terveystalon kaltaiset jätit ovat juosseet radalla jo monta kierrosta, ja haluaisivat julkisen sektorin pakkoyhtiöiden liittyvän mukaan kilpailuun takamatkalta. Yksityisillä on valmis yritysorganisaatio, jota on hiottu viimeiset pari vuotta juuri tätä kilpailua varten. Julkisella sektorilla ei pääsääntöisesti ole yrityksiä, eikä niiden organisaatio ole tarkoitettu yritystoimintaan. Kaikki olisi pitänyt rakentaa alusta.

On suorastaan huvittavaa, että Terveystalon edustaja puhuu läpinäkyvyydestä, kuten seuraavaksi tekee myös alan yritysten edunvalvojajärjestön Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas. Hänen mukaansa julkisen puolen toimijoiden on nyt avattava kirjanpitonsa, jotta nähdään mitä toiminta maksaa.

Julkisen puolen kirjanpito on jo läpinäkyvää, mutta samaa ei voida sanoa yrityksistä. Kuntien ja kuntayhtymien tilinpäätöstiedot ovat täysin julkisia, ja ne julkaistaan myös netissä. Sieltä löytyvät kustannukset kokonaisuutena ja asiakasta sekä asukasta kohti jaettuna. Tällaisia tietoja ei yksityisiltä firmoilta ole julkisesti saatavilla, siillä ne ovat liikesalaisuuksia. Jos onkin, niin yritykset itse päättävät mitä julkaisevat.

Ihan sama tapahtuu silloin, kun julkinen sektori yhtiöittää oman toimintansa. Yhtiö rupeaa toimimaan osakeyhtiölainsäädännön mukaan, ja saatavilla on vain ne tiedot, jotka yhtiö haluaa julkaista. Jos avoimuutta ja samalta viivalta lähtemistä ruvetaan vaatimaan, niin pitäisi vaatia yksityisiä palveluntuottajia toimimaan yhtä avoimesti kuin julkinen sektori jo nyt toimii.

Lisäksi haastateltavat sivuuttavat kokonaan hallinnolliset kustannukset. Yksityisten firmojen tarvitsee pitää huolta vain omasta hallinnostaan. Julkisella sektorilla on kokonaisvastuu siitä, että palvelut yleensä ovat saatavilla. Jos puhutaan edelleen urheilukieltä, niin julkisen sektorin on juostava jatkuvasti, mutta yksityinen sektori voi osallistua kilpailuun matkan varrelta ja vain niin kauan, kun tuntee rahkeidensa riittävän. Palkinto pitäisi silti saada, mielellään vieläpä mahdollisimman iso.

Toimittaja sai tehtyä jutun vaivaamatta omaa päätään ollenkaan, ja kansalaisten mieliä päästiin muokkaamaan. On se perustuslaki hirveä, kun estää dementikkojen hoidon. On se julkinen sektori kauhea, kun piilottelee täysin avoimen kirjanpitonsa.

Kommentit (25)

 1. Tanja Takalo

  Suomea vaivaa yksityistämisähky. Ymmärrän kyllä että yritykset haluavat kahmimaan loputtomalta tuntuvia verovaroja. Ei meidän veronmaksajien silti tarvi suostua tämmöiseen menoon, ja onneksi perustuslaki antaa siihen mahdollisuuden.

 2. Mauri Pulkkinen

  Periaatteessa kyse on uuskielestä, missä uloslausuttu on aivan päinvastaista kuin todellisuus.

  Uuskieli on todennäköisesti muotoutunut mainonnan kielestä, missä heikoin ominaisuus esitetään parhaana. Yritysviestinnän asiantuntijat ovat nyt siirtymässä julkiselle puolelle ja kansalaiset saavat olla tarkkoina, mitä kulloinkin oikeasti tarkoitetaan, kun samoja aiemmin torpattuja asioita esitellään uusin sanankääntein.

  Ymmärrän hyvin, että omat intressit sokaisevat ja uskotaan omaa argumentointia itseriittoisesti. Huolestuttavaa on, että hyvin koulutetut ja lahjakkaiksi ymmärretyt ihmiset eivät tunnu ymmärtävän kuin yhtä näkökulmaa ja välillä on tunne, että kaikki eivät edes ymmärrä puhuvansa lööperiä.

  Tietoinen valehtelu sentään sisältää mahdollisuuden katumiseen ja on osoitus, että ymmärretään todellisuutta oikein.

  • Heta-Riikka

   Kun mikä tahansa asia aletaan hoitaa markkinoiden kautta, tulee mukaan toimintaan väistämättä elementtejä ajattelusta, jota Bill Hicks tube-pätkässä nerokkaasti parodioi. Mainonnan muuhun meininkiin vaihdettuani (kukkaro tosin keveni, mutta niin myös omatunto) voin jo vapautuneesti sydämen pohjasta nauraa tuolle Hicksin ”kill your self”-toistolle. So true!

   • Jussi Pelkonen

    Tanja Takalo kommentoi aikaisemmin, että Suomessa on päällä ”yksityistämisähky”.

    En olisi paremmin osannut sanoa edes itse!

    Meillä ovat jo noin vuosikymmenen ajan olleet kansallisessa päätäntävallassa ihmiset, jotka ovat syntyneet 70-alkupuolella tai niillä main. – En tarkoita, että ikä välttämättä toisi viisautta, mutta jos lähdemme tarkastelemaan tilannetta Kataisen ja Stubbin hallitusten ajoista, tulee mieleen se, että kyseiset pääministerit ovat olleet siinä kymmenen ikävuoden nurkilla, kun Margaret Thatcher pyöritti suurta noidanluutaansa ympäri Britanniaa ja halusi yksityistää ihan kaiken!

    En minä ole mainittuja miehiä kuin noin kymmenen vuotta vanhempi, mutta seurasin 80-luvun alussa jo melko tarkkaan kansainvälistä politiikkaa – tietysti myös opintojeni kautta.

    Nykyinen pääministeri Juha Sipilä oli jo parikymppinen, kun thatcherismi kasvoi Britanniassa uudeksi suunnannäyttäjäksi ja pelastusopiksi – mutta Sipilä taisi olla siinä vaiheessa päässyt sisään yrittäjämaailmaan niin tehokkaasti, että Falklandin sodat sun muut kansainväliset ja vähäpätöiset asiat eivät enää ehtineet kiinnostaa häntä.

    No, nykyäänhän meillä on – kaiken sen yleistyneen ja normalisoituneen ajattelutavan lisäksi – ihan oma Margaret Thatcherimme: Anne Berner (s. 1964), joka on valmis yhtiöittämään ja yksityistämään – ei; hän *haluaa* yhtiöittää ja yksityistää – kaiken muun kuin kenties aviomiehensä, johon hänellä on ilmeisesti kuitenkin ensikäden oikeus.

    Miten se Laurilan Aliina kuvasikaan perhettään? Oliko se niin, että ”ei se mitään että yks on hullu, mutta kun muut ovat täysiä perkeleitä!”

 3. Veli Hytönen

  Vanhoja asiantuntevia revolverihaastatteluja tulee ikävä, nykyiset toimittajat eivät aseta kyseenalaiseksi ja haasta vasta-argumenteilla kuin joidenkin ”väärinajattelijoiden” vasemmistolaisten puheita. Vituttaa katsoa esim. aamu-tvtä. Pankkien ekonomistit ylimpiä pappeja ja apuset, mörttiset aina esillä. Vähän lohduttaa, että perustulakivaliokunta pystyi tekemään esteitä tälle suurkaappaukselle ”valinnanvapauksineen”. Tulipa EK:n edustajille Sysse, Ojala ja muut, kiire mustamaalata valiokunnan asiantuntijoita. Nämä yksityistämisfundamentalistit ovat uhka ja syöpä kansalaisyhteiskunnalle.
  Kiitos analyyttisestä katsauksesta.

   • Heta-Riikka

    Kyllä, enemmän jo uskonto kuin mitään tiedettä. Papistonsa (analyytikot ym) kertovat meille alamaisille lähes päivittäin median – vankkumattoman palvelijan – välityksellä mitä jumala (markkinat&kurssit) hyväksyvänä, odottavana tai hermostuneena alamaisilta edellyttää. Jes, ja suurin osa mm alan tutkijoista on neoliberaaleja oikeaoppisia orthodokseja, joukossa vain kourallinen vaihtoehtoporukkaa (ainakin täällä meillä näin vaikuttaisi olevan tai sitten he eivät pääse missään ääneen). Ehkäpä oikeaoppisten ”näkymätön käsi” on niin näkymätön siksi, että koko kättä ei ole olemassakaan, ja ehkäpä tuulet ja purret ovat pikkuhiljaa kääntymässä, kun sukupolvet vaihtuu.
    https://www.worldeconomicsassociation.org/wea/general-information/

  • Heikki

   Totta puhut. Ylen aamu-tv on varattu lähes yksinomaan oikeistolaiselle ilosanomalle.

  • elm

   Asiantuntevia haastatteluja on todellakin ikävä. Niin löperöä ”pulinaa” on melkoinen osa jutuista. Ei mitään muuta sisältöä kuin sanat laitettuna peräkkäin.

   Motiivi määrittää teon ja tekemisen. Mikä on toimittajien motiivi nykyään? Sitä toivon heidän kysyvän mahdollisimman usein itseltään. (tervettä on siis jokaiselle kysyä motiivia omiin tekemisiinsä, mutta erityisen tärkeää se on medialle).

  • J Louhelainen

   Katselin Pekka Perän haastattelua saattoi olla kolmosen ohjelmassa. Toimittaja kuunteli kiltisti ja antoi Perän uhriutua median väärin kohtelemaksi. Olisihan sitä voinut ehkä kysyä sen veromiljardin ( 200 euroa per nenä ) kohtaloa ja Kainuun luonnon saastumisesta myös. Perän isän olisi tosiaan pitänyt käyttää kondomia.

 4. elm

  Hyvin aiheellinen ja ajankohtainen kirjoitus. Olen pitkään jo alkanut olla sitä mieltä, että toimittajilla on itse asiassa maassamme jopa enemmän valtaa (sen suhteen miten maailma ja yhteiskunta makaa nyt ja tulevaisuudessa) kuin poliitikoilla. Valtaa juuri siinä suhteessa, että jos he jättävät työnsä puolitiehen, sillä on huomattavasti katastrofaalisemmat seuraukset yhteiskunnalle kuin yhdenkään poliitikon politikoinnilla tai välistävedolla (varsinkin silloin, jos tiedotusvälineet ovat hereillä). Juuri siinä mielessä, että toimittajien vain ottaessa asiat annettuina, tiedotusvälineistö mahdollistaa kaiken leväperäisen.

  Vallan vahtikoira on kunniakas ja arvostettava titteli. Mutta sitä ei voida antaa hampaattomalle toimittajalle tai yhdellekään selkärangattomalle tiedotusvälineelle.

  Kyseenalaistaminen on jalo taito ja sitä pitää osata harjoittaa mahdollisimman paljon ja perustellusti, aiheesta.

  Jos mietitään kumman varassa me ihmiset ja yhteiskunta elämme, poliitikkojen vai tiedotusvälineiden, vastaus on: tiedotusvälineiden. Koska poliitikoista tiedämme vain sen mitä tiedotusvälineet meille kertovat. Harvoin mitään muuta.

  • Marja Merimaa

   Marja sanoo

   Olipa taas hyvä kirjoitus Uuninpankkopojalta. Niin totta! Myös elon kommentin kanssa olen täysin samaa mieltä.
   Toimittajilla on erittäin paljon valtaa, ei muodollista päätäntävaltaa mutta valtaa vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja käsityksiin asioista. On erittäin paljon merkitystä sillä, annetaanko haastateltavan puhua mitä tahansa puolitotuutta kyseenalaistamatta sitä mitenkään. Tulee tosiaan ikävä vaikkapa Leif Salmenin haastatteluja. Häneltä ei mennyt läpi minkäänlainen höpöhöpö. Hän esitti asiantuntevia ja tarkentavia kysymyksiä ja vaati vastauksia. Jos haastateltava yritti tahallaan vastata harhaanjohtavasti tai vastaukset olivat onttoa sanahelinää niin Salmen paljasti tämän säälimättä. Sellaista asiantuntemusta ja otetta ei toimittajilla nykyisin juuri näe.

   • Anssi Lähde

    Salmen on nykyään terävä esseisti, mutta moniko häntä lukee. Hän vastasi ansiokkaasti vaalitenteistä mm. 1987, jolloin Suomi juntattiin oikeistopolulle. Sillä on oltu niin kauan, että miten nuorempi polvi muuta muistaisikaan. Salmenin oraakkelimainen puheenvuoro ”Talvinen yksinpuhelu” tuolta ajalta on edelleen hyytävää luettavaa.

    Media on paljolti vastuussa surkeasta keskusteluilmapiiristä ja, kuten on todistettu, täysin poliitikkojen talutettavissa. Nykyajan viihdemössö vie hampaat kaikilta.

    Edellisten eduskuntavaalien katastrofi oli käsikirjoitettu historiallisen huonoihin vaalitentteihin. Toimittajat niiasivat Sipilälle ja aloittivat jokaisen tentin sanomalla, että kun te nyt olette todennäköisesti seuraava pääministeri. Yhtään ääntä ei ollut vielä annettu.

    Timo Soini sai johdonmukaisesti olla vastaamatta yhteenkään maahanmuuttoa tai mitään muutakaan asiaa koskevaan kysymykseen. Ei hän ole sen jälkeenkään vastannut.

    Nykytoimittajilla on vain yksi tehtävä. He painavat poliitikkoa napista, jonka jälkeen liturgiaa alkaa tulla. Ja jos eivät paina poliitikon nappia niin sitten apusen, wahlroosin jne.

    Nykyään toimitustyön yllä leijuu myös väkevä persuilun pelko. Saastaa alkaa tulla kuin sakokaivosta niskaan kun sanoo yhden väärän sanon uudesta herranterttupuolueestamme.

 5. Jarmo Mäkinen

  Taidatkos sen paremmin sanoa. Täysin samaa mieltä taas neljänkymmenen vuoden kokemuksella kuntien ylimmän johdon tuntumassa

 6. Kalervo Krekula

  HEI! Nyt kysyisin Teiltä Arvoisat Kansalaiset sitä, että oletteko Te huomanneet sitä asiaa, että SUOMI-valtiossa on ainakin 300-400 tuhatta työtöntä. Me voimme vielä kysyä sitäkin asiaa, että MIKSI todella myös erittäin kovan tason asiantuntemuksen omaava henkilö joutuu työttömäksi ja että MIKSI vähemmän taitava henkilä saa jatkaa työn tekoa ja jopa hänen palkkansakin voi nousta. Niin ja nyt eräs Kulkuhenkilö on sitä mieltä ikävä kyllä, että ns. Totuuden Puhujat saavat harvoin ystäviä, kun taas HE, jotka kumartavat nöyrästi Valtarakenteen Ylempiä Päälliköitä, niin saavat takuuvarmasti ystäviä jopa pimein pilvin. Onkohan nyt tilanne se, että niin kauan kun oma Valtaistuin on jotenkin turvattu, niin jopa ns. Maailman Parantajat unohtavat helposti sellaisen asian kuin YHTEINEN HYVÄ?

  • AMK

   Sipilän mielestä kunnon kristityn pitäisi pistää poikki tahallisen väärinymmärryksen kierre, joka vaivaa varsinkin eduskunnassa. Pääministerin mielestä tällainen ”tahallinen väärinymmärtäminen” on valehtelua, joka rikkoo kahdeksatta käskyä.
   Kuinkahan montaa käskyä sipilä on itse rikkonut?Ai niin hänhän saa joka ilta syntinsä anteeksi kunhan vain ristii kätensä ja on puhtoinen poika aamulla kunhan ilta sitten taas koittaa ja sitä rataa mennään…..päivästä toiseen

 7. Rintsu

  Ikävä kyllä minusta tuntuu siltä, että se on tämä nettiaika kun on pilannut journalismia ja paljon.
  Lehtien tilausmäärät putoavat ja niistä on tullut entistä enemmän mainosrahoitteisia.
  Ei rahaa, ei aikaa joten osaavien journalistien työpaikat ovat vähentyneet.

  Jutut on tehtävä ja julkaistava nopeasti = ei valmistelua eikä tarkistuksia. Koska jos moihin turhuuksiin sortuu niin juttu on netissä ollut jo viikon. Niinpä mediakin nykyään osin toimii kuin Sipilän hallitus; tehdään ensin ja katotaan mitä tulee.

  Ylellä luulisi vielä olevan jonkin verran resursseja asialliseen toimitustyöhön, mutta nykyään kokemuksesta tietävät, että vallan vahtikoiran sijaan heidän tulee olla pääministerin puudeli.

  Kyllä osaavia journalisteja maasta löytyisi, mutta ongelma on sama kuin työttömillä; maa on työtä täynnä mutta palkanmaksajista on pulaa.

 8. Jore puusa

  Toimittajien motiivi tehdä huonoa journalismia on halu pysyä töissä. Jos olet kriittinen, lennät ulos. Älkää haukkuko väärää puuta vaan katsokaa lehtien omistajien suuntaan. Jokainen teistä haluaa pitää työpaikkansa vaikka moraalittomin keinoin. Ihmeellistä tämä toimittajaviha.

  • timo harju

   Jotensakin näin olen minäkin tämän ymmärtänyt. Mainio Erno Paasilinna kiteytti aikoinaan, että kriitikko vaiennetaan panemalla pala ruokaa eteen, ja jos ruokapala on vähän suurempi niin se riittääkin tekemään hiljaisen kenestä hyvänsä.

   Meillä on postillasta oppinsa ja moraalinsa ammentava pääministeri, jonka aikana Ylestä on lähtenyt terävää toimittajaa liukuhihnalla: Jussi Eronen, Salla Vuorikoski, Susanne Päivärinta ja ennen kaikkea ulos maksettu Pekka Ervasti. Kun näin pätevä väki lähtee kävelemään tai tuntee työnteoan mahdottomaksi, jäljelle jääneet kyllä tietävät asemansa ja paikkansa.

  • Rosa Warski

   ”Jokainen teistä haluaa pitää työpaikkansa vaikka moraalittomin keinoin.”

   Joillain ihmisillä on ns. moraalinen selkäranka. Usein se kasvaa aikuistumisen myötä.
   Mites muuten ne puoli miljoonaa työtöntä?

 9. MrrKAT

  Jenkkitoilailuista eli uutiskäänteistä pääsee nopeimmin perille sikäläisiä show-ohjelmia (Conan O’brien, Stephen Colbert ja John Oliver) katsomalla. Usein paremmin kuin lehdistä lukemalla. Osaavat olla pirun teräviä, mutta heillä onkin kässäriarmeija takana. Ja huumorin takaa uskaltavat olla rohkeampia.

  Suomen huumoriohjelmat ei minua vedä joten tunnen huonosti. Onko vastaavia täällä? (1 Uutisvuoto kerran viikossa ei riitä).

  Aika hampaattomalle A-studiokin vaikuttaa vaikka onhan se edes kyselevinään. Eduskunnan kyselytunti on näytelmä jossa vuorosanat jo arvaa.

  Viihteellistyminen taitaa pilata noin muuten? Katsojilla pitää olla hyvä fiilinki ja ristikuulustelut pilaisi sen? Ilkeältä toimittajalta myös loppuisi haastateltavat?

  • MrrKAT

   Koitanpa muistella Jörn Donnerin kirjasta miten hän kertoo haastatelleensa uuden tavaratalon johtajaa joskus 60-luvulla:

   – 80% täällä myytävästä tavarasta on pelkkää rihkamaa.
   – Hmph. (punehtumatta). Saattaa olla, mutta se 80% pyörittää kansantaloutta.

   😀

 10. Markku T Koivisto

  Nykytoimittajat eivät välitä, viitsi tai uskalla tutkia. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja. Salmenia, Taanilaa, Seppästä ja jopa Oksalaa tulee ikävä.

 11. Sivistynyttä palautetta – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] harvoin saamastani palautteesta, mutta nyt teen poikkeuksen. Eilen kirjoitin yhdestä Ylen uutisesta, jossa yksityisten palveluntuottajien edustajat päästettiin puhumaan läpiä päähänsä samalta […]

 12. Mikko Mäkelä

  Soten pakkoyhtiöittäminen ja perustuslakivaliokunnan kannanotto siihen ja muihinkin sote-esityksen ongelmiin on käynnistänyt ”imperiumin vastaiskun”. Sattumaa tuskin ovat EK:n Ilkka Oksalan blogikirjoitukset, Kimmo Sasin kolumni Suomen
  Kuvalehdessä ja viimeksi Johannes Koroman kirjoitus Aamupostissa, joka ilmestyy Hyvinkään-Riihimäen seudulla. Yhteistä näille kirjoituksille on perustuslakivaliokunnan asiantuntemuksen kyseenalaistaminen sekä tietämättömyys terveydenhuollon nykytilasta ja sote-uudistuksen tavoitteistä.

Kommentoi »

Comments are closed