Itse tehty ongelma

Ben Zyskowicz sano eilen A-studiossa, että työnantajien riistämiksi joutuneiden paperittomien eli laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten pitää ilmoittaa asiasta poliisille, jotta rikollisesti toimivat työnantajat saadaan vastuuseen. Tämä kuvastaa hyvin päättäjien neuvottomuutta tilanteen edessä. Kaikki tietävät, että ilman laillista oikeutta maassa oleva ei ota yhteyttä poliisiin, koska joutuisi saman tien säilöön otetuksi ja palautetuksi. Kaikki ovat koko ajan tienneet myös sen, että jotkut työnantajat käyttävät häikäilemättä hyväkseen halpaa tai peräti ilmaista työvoimaa.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa osa paheksuu laittomasti maassa olevia ja osa heitä hyväkseen käyttäviä työnantajia. Tämä ongelma on ihan itse aiheutettu. Hallitus on oman maahanmuuttolinjauksensa vanki, ja sen linjauksen kirjoitti nykyisen oppositiopuolueen nykyinen puheenjohtaja, jonka arvot eivät kuulemma enää millään tavalla sovi hallituksen arvoihin. Kerrataanpa miten tätä Jussi Halla-ahon kirjoittamaa hallitusohjelman kohtaa seuraamalla on jouduttu tähän liemeen.

Toissa keväänä eduskunta hyväksyi hallituksen lakiesityksen, jolla turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan saamisen edellytyksiä kiristettiin. Siihen asti humanitaarinen suojelu oli oleskeluluvan perusteena, jos turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyttyneet, mutta hakija ei voinut palata kotimaahansa sen huonon turvallisuustilanteen tai ympäristökatastrofin vuoksi.

Humanitaarinen suojelu poistettiin laista. Kyllä voi ja pitää palata. Pitää palata siinäkin tapauksessa, että kotimaa ei edes halua ottaa vastaan turvapaikanhakijaksi lähtenyttä. Päätöksen nyt nähtävistä seurauksista varoitettiin, mutta varoituksista ei piitattu.

Samaan aikaan vaikeutettiin toissijaisen suojelun saamista. Tätä päätöstä ei hallitus tehnyt itse, vaan pani asialle Maahanmuuttovirasto Migrin.  Maahanmuuttovirasto päätti, että Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi palata ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle hänen pelkän läsnäolonsa takia. Näistä maista tuli siis yhdellä viranomaispäätöksellä turvallisia turvapaikanhakijoille, mutta ei suomalaisille.

Näistä päätöksistä voitte lukea tästä Migrin tiedotteesta. Näin helposti pantiin täytäntöön hallitusohjelmaan otettu kirjaus turvapaikan myöntämisperusteiden kiristämisestä. Kiristäminen otettiin hallitusohjelmaan suoraan perussuomalaisten vaaliohjelmasta. Sinne sen kirjoitti Jussi Halla-aho.

Sitten alkoivat vaikeudet. Migri alkoi tehtailla kielteisiä päätöksiä, koska laki vaatii niitä tekemään. Täytäntöönpanoa ei Migrissä mietitä, vaan se jää poliisin ongelmaksi. Niinpä poliisi palauttaa nyt väkisin ihmisiä sellaisiin maihin, jotka eivät välttämättä edes halua näitä ihmisiä takaisin.

Eihän ihminen mielellään tapettavaksi lähde, vaan vastustaa palauttamista tai menee piiloon. Niinpä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrä kasvaa koko ajan, ja vastaanottokeskukset heittävät heidät kadulle. Hallitus ei voi myöntää erehdystään, joten se päätti ruveta muokkamaan muiden viranomaisten ja kansalaisten mieliä turvapaikanhakijoiden vastaiseksi.

Ensin annettiin määräys, jolla kielenkäyttöä muutettiin. Ilman turvapaikkaa jääneitä ja siis ilman oleskelulupaa maassa olevia ei saa sanoa paperittomiksi, vaan heitä pitää sanoa laittomasti maassa oleskeleviksi. Saattaa olla ensimmäinen kerta historiassa, jolloin ihan ministeritason päätöksellä määrätään muuttamaan äidinkieltä.

Kansalaiset ovat oppineet tämän kiitettävästi. Jopa liiankin hvyin, sillä ihan yleisesti puhutaan laittomista ihmisistä. Hallituksen päätöksellä ihmisen olemassaolosta tehtiin kansan suussa laitonta.

Myös viranomaisia ohjeistettiin. Tammikuun lopussa hallitus antoi kunnille suositukset laittomasti maassa olevien terveydenhoidosta. Monet kunnat ovat kieltäytyneet noudattamasta ohjetta, koska se on laadittu toimivalta ylittäen ja pitää sisällään lainvastaisia suosituksia. Jos kunnat noudattaisivat suositusta kirjaimellisesti, niin ne rikkoisivat lakia.

Nyt ilman laillista oikeutta maassa olevat paperittomat ja viranomaiset ovat piilosilla, ja röyhkeimmät työnantajat käyttävät tilannetta hyväkseen.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Hallitus voisi ottaa vähän takapakkia ja palauttaa ainakin osittain humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävän tilapäisen oleskeluluvan. Koska ohjelmaansa hirttäytynyt hallitus ei voi sitä tehdä, niin se koventaa otteita. Säilöönotot ja pakkopalautukset tulevat lisääntymään, ja vastaavasti etsityt menevät parempaan piiloon. Pimeitä työntekijöitä käyttävät työnantajat ovat tyytyväisiä, muut eivät ole.  Jos tilanne ei olisi inhimilliseltä kannalta niin paha, niin seuraisin vahingoniloisena hallituksen kiemurtelua omassa koukussaan.

Ei Suomi pakolaisongelmaa yksin pysty ratkaisemaan, vaan se on Euroopan yhteinen. Kerrankin olen Timo Soinin kanssa samaa mieltä siitä, että vastuutaan välttelevien EU-maiden pitää ensin hoitaa oma osuutensa sovitusta, ja sitten voidaan sopia lisää.

***

Näköjään pitää taas muistuttaa kommentoinnista. Täällä moderoidaan, eikä kesähumalaisten rasistien oksennuksia tule näkymään julkisuudessa.

 

 

Kommentit (20)
  1. Kyösti Hyttinen
    18.7.2017, 12:58

    “Ei Suomi pakolaisongelmaa yksin pysty ratkaisemaa…”
    Niin, jonkin verran auttaisi myös se etteivät “suurvallat” harrastaisi väkivaltaista suurvaltapolitiikkaa (imperialismi)

  2. Marja-Leena Kuronen
    18.7.2017, 12:59

    Katsoin A-studion ja oli ilo nähdä, miten Anders Adelcreutz ilmaisi eriävän kantansa ja teki sen äärinmäisen hienosti ja vakuuttavasti. Aion jatkossakin käyttää sanaa ‘paperiton’, minusta sana laiton on iljettävä ilmaisu.
    Tämä Adelcreutz toi esille asian, jota en tiennyt eli, että Afganistaniin oltaisiin palauttamassa
    ihmisiä, jotka ovat asuneet koko elämänsä Iranissa. Aivan käsittämätöntä touhua.
    Samoin tuo turvalliseksi maaksi määritteleminen erilaiseksi matkustajille ja sinne palautettaville henkilöille on jotain sellaista, että en voi sitä näin julkisesti sanoa!

Kommentointi suljettu.