Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Palkalla vai ilman?

Kokkolan kaupunki on lähtenyt taisteluun vieraskasveja vastaan tällä kertaa palkkaamalla pitkäaikaistyöttömiä kitkemistöihin. Aiempina vuosina kaupunki on niittänyt ja myrkyttänyt vieraslajeja, mutta tulokset ovat olleet liian laihoja. Siksi kaupunki päätti kokeilla tänä kesänä ensimmäistä kertaa käsin kitkemistä.

Näin iloisen uutisen kertoo Yle. Uutinen puhuu palkkaamisesta, mutta epäselväksi jää maksetaanko työstä oikeasti palkkaa. Jutun jatko panee epäilemään, että ei makseta:

Palkatessaan työhön pitkäaikaistyöttömiä Kokkolan kaupunki sai kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaupungilla on roppakaupalla työtä, jolle ei riitä tekijöitä. Samalla kaupunki välttyi näiden työllistettyjen kohdalla Kelan sakkomaksuista, joita kunnat joutuvat maksamaan jokaisesta pitkäaikaistyöttömästään.

Jos kyse on oikeasta palkkatyöstä, niin asia on kunnossa. Jos taas kyse on pelkästä ns. sakkomaksujen välttelemisestä palkatta teetettävän työn avulla, niin kyse on työttömien hyväksikäytöstä. Hyväksikäytöstä vieläpä sellaisessa työssä, jossa vaikeiden palovammojen saaminen jättiputkesta on mahdollista.

En tiedä unohtiko toimittaja kysyä palkanmaksusta. En yhtään ihmettelisi, jos unohti. Liian usein toimittajat puhuvat työttömien palkkaamisesta, vaikka kyse on pelkästä säästöjen saamisesta kunnille palkatonta työtä teettämällä. Kuten jutusta käy ilmi, niin kunnat joutuvat maksamaan huomattavan osan työttömän saamasta työmarkkinatuesta. Maksua sanotaan yleisesti ja virheellisesti sakkomaksuksi, vaikka kyse ei ole kunnan saamasta rangaistuksesta. Tältä maksulta kunta välttyy, kun se sijoittaa työttömät tekemään palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun nimellä. Työtön saa työstään vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Tästähän minä olen jauhanut vuosikausia. Milloin toimittajat oppivat esittämään hyvin yksinkertaisen kysymyksen aina silloin, kun jokin kunta hehkuttaa työttömien palkkaamisesta risusavottaan tai kuten tässä tapauksessa haitallisten vieraskasvien kitkemiseen käsin? Se kysymys kuuluu:

Maksetaanko työstä oikeasti palkkaa?

EDIT 26.7.2017 klo 14.30: Ylen artikkelia on täydennetty maininnalla palkkatyöstä. Erinomainen asia, jonka olisi voinut kertoa heti. Epäilykset heräävät aina, kun puhutaan työttömien työllistämisestä ja sakkomaksuilta välttymisestä.

Juuri palkkatyö on paras keino välttyä sakkomaksuilta. Säästön lisäksi kunta saa myös verotuloja.

Kommentit (67)

 1. stunned

  ”Palkkaaminen” tarkoittaa (töihin) passittamista — ilman palkkaa. ”Työllistäminen” tarkoittaa sekin ilmaistyön teettämistä. Usein puhutaan työllistämisestä, palkkaamisesta ja ilmaistyöstä sekaisin samassa artikkelissa.

  Palkkaaminen tarkoittaa nykyään itse asiassa sitä, että yrittäjälle tai työnteettäjälle maksetaan palkattoman työntekijän ottamisesta. Työn varsinainen tekijä jää ilman.

  Sama vammaisten ”palkkaamisessa.” Yrittäjältä ei vaadita osallistumista työntekijän toimeentuloon.

  https://yle.fi/uutiset/3-9667367

  Kehitysvammaisten työvoimapotentiaali ei ole monellakaan työnantajalla tiedossa. Raahelainen pizzerian omistaja näki potentiaalin Ramissa, ja palkkasi hänet töihin.

  Rami työskentelee pizzeriassa osa-aikaisena ja hän saa siitä rahaa kunnalta. Sen lisäksi hän saa työkyvyttömyyseläkettä.

  Timo Laukka kertoo, ettei heillä tällä hetkellä ole tarjolla kokopäiväistä työtä Ramille. Hänen työpäivänsä on joka arkipäivä 11-13.

  – Rami saa nyt palkkaa kuntayhtymän kautta niin paljon kuin hänelle pystyy maksamaan, niin ettei se vaikuta eläkkeeseen.

  • Epäilevä

   Eli suomeksi sanottuna Rami ei saa mitään palkkaa, vaan hyväksikäytöstään pikkuruisen tuen korotuksen.

  • Sauli

   Se että kehitysvammaiselle tarjotaan mahdollisuus työskennellä oikeassa yrityksessä on loistavaa. Se taas ettei työnantaja halua maksaa minkäänlaista korvausta, edes pientä nimellistä antaa hiukan kyseenalaisen kuvan. Toki kehitysvammaisen työpanos ei voi olla lähelläkään sitä mitä normaalisti. Lisäksi hän tarvitsee tukea ja jatkuvaa ohjausta, mikä on tietysti joltain yrityksessä työskentelevästä pois omasta työpanoksesta. Mielestäni tässä tapauksessa ei ole kyse samasta kuin työkykyisen pakottamisesta kulukorvausta vastaan palkattomaan työhön.

   • stunned

    Raahelainen pizzerian omistaja näki potentiaalin Ramissa, ja palkkasi hänet töihin.

    Yle väittää tässäkin, että ”omistaja palkkasi töihin.” Ei pitäisi tottua käyttämään palkkaamista väärässä merkityksessä.

    • Johanna Laakso

     Jenni, miten Kokkola hyväksikäyttää pitkäaikaistyöttömiä kun palkkaa heidät palkkatuella puoleksi vuodeksi töihin? Palkka on ihan normaali tessin mukainen palkka, ihan samalla tavalla palkataan kuin nekin joilla ei ole palkkatukioikeutta, näistä, jotka sattumoisin ovat olleet työttömänä niin pitkään että ovat pitkäaikaistyöttömiä, työnantaja saa palkkatuen. Kuka tahansa työnantaja, vaikka ihan yksityinen ihminenkin voi palkata pitkäaikaistyöttömän itselleen töihin, palkkatuen saa kun maksaa työttömälle normaalin palkan ja työllistämisen sivukulut eli työnantajamaksut.

     • Saku Timonen

      Kukaan ei saa palkkatukea automaattisesti, vaan sen myöntämisen kriteerit ovat tiukat ja tukeen myönnettävät rahat loppuvat joka vuosi jo kesään mennessä. Et taida paljon tietää näistä asioista, joista niin tunteella vaahtoat.

   • Jenni

    Nyt on Kokkola keksinyt loistavan keinon hyväksikäyttää pitkäaikaistyöttömiä! Valtion kassavajetta paikataan, kun haittakasvien palovammoja käydään hoidattamassa terveyskeskuksissa, SOTE-uudistuksen jälkeen enää yksityisellä.

    Missä on SOS, tämä pitää saada äkkiä käyttöön koko Suomeen. Miten olisi esimerkiksi paljain käsin leikkipuistoista huumeneulojen kerääminen tai rakennuksilta rakennusjätteen pois vieminen. Äkkiä työttömät ja sairaat siivoamaan muiden ihmisten roskat levähdysalueilta tai keräämään tupakantumpit kaupunkien keskustoista. Toiset kaivaa kuoppaa ja seuraavalla viikolla kuoppa täytetään. Sitten koko homma uudestaan alusta.

    Saulille tiedoksi: Kehitysvammoja on eri tasoisia, kaikki eivät tarvitse jatkuvaa ohjausta.

    Kehitysvammainen tuttavani, ammatiltaan puutarhuri, työskenteli ilmaiseksi hautausmaalla, hänelle kerrottiin aamulla päivän tehtävät, jonka jälkeen hän työskenteli yksin ja oma-aloitteisesti 6h/pv, piti tauot muiden työntekijöiden kanssa ja tarvittaessa kysyi ohjaajaltaan lisätöitä. Silti kyseinen ohjaaja oli samaa mieltä sinun kanssasi siitä, että kaikki kehitysvammaiset tarvitsevat jatkuvaa ohjausta ja se oli pois hänen omasta työpanoksestaan.

    Kehitysvamma asettaa tiettyjä rajoitteita, tuttavani ei voinut kukkakaupassa työskennellä kassalla, koska se on ymmärrettävästi hidasta. Sen sijaan hän teki alakerrassa kuivakukka-asetelmia asiakkaille myyntiin ja siivosi liikettä, ilman, että ohjaajan oma työpanos siitä liiemmin kärsi.

    Yhtä lailla tavallisissa ihmisissä on työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukea ja jatkuvaa ohjaamista. Monet kunnalla töissä olevat saattavat jopa kuluttaa suuren osan työajastaan kahvihuoneessa juoruiluun tai netissä surffailuun.

    Tuttavani kykenee työskentelemään tietyin rajoituksin tavallisessa työpaikassa, sen sijaan hän käy toimintakeskuksessa tekemässä tuotteita myyntiin. Tästä hän saa työosuusrahaa 2,60€/pv ja ruoka maksaa 5€/pv. Jokainen voi itse laskea, paljonko hän maksaa kuukaudessa siitä ilosta, että saa käydä töissä (lue: osallistumassa). Kuinka moni olisi valmis maksamaan siitä, että saa kokea oleva yhteiskunnan tuottava jäsen?

    Onneksi aina löytyy näitä työnantajia, jotka mainostavat itseään isoinakin hyväntekijöitä, kun hyväksikäyttävät ”vajaakuntoista” ihmistä. Näissä tapauksissa palkka menee kokonaisuudessaan työmatkoihin ja ruokaan, kun hyväntekijä-työnantajalla ei ole halua maksaa työntekijän työpanoksesta, saati sitten tarjota kokoaikaista työtä.

 2. Epäilevä

  Eikä pitäisi kysyä pelkästään maksetaanko työstä palkkaa, vaan pitäisi myös kysyä maksetaanko työstä oikeaa palkkaa, siis kunnollista palkkaa, eikä vain jotain pelkkää minimi”palkkaa”. En ikipäivänä tule uskomaan, että tuollaisesta työstä maksettaisiin missään koko maassa kunnollista palkkaa. Kun jostain kumman syystä maassa on vallalla sellainen kulttuuri ja käsitys, että tietyistä töistä ei tarvitse maksaa kuin vain vähän, koska työ on ”helppoa,” eikä tarvitse ”koulutusta”. Ihan kuin se vähentäisi työn arvoa, tai ihmisen tarvetta rahalle jolla saa kunnollisen elintason. Nuo ”pihatyöt” kuuluu juuri tähän luokkaan ja niistä maksetaan vain sen verran, että juuri ja juuri kehdataan sanoa, että maksetaan palkkaa ja että kyseessä on siinä mielessä oikea kunnon työ. Ei makseta ja ei ole.

  • Rosa Warski

   Jeh. Lisäksi ”palkkaus” on tapahtunut vain puoleksi vuodeksi. Kyse ei siis ole pätkätyötä kummemmasta. Ylenemismahdollisuuksia ei ole, palkkaa ei koroteta. Päinvastoin pestin jälkeen sossu katsoo, paljonko palkkaa tuli, ja ylimennyt osa ulosmitataan toimeentulotuesta.

 3. Kyösti Hyttinen

  Olen melko varma, että uusliberalistisen ideologian mukainen ”vastikkeellinen sosiaaliturva on lähiaikojen todellisuutta.
  ”Työttömät vaan yhteiskuntapalveluun julkiselle tai yksityiselle puolelle”. Tällaiset asenteet ovat hyvin hallitsevia myös duunareiden ajatusmaailmassa, varsinkin ”punaniska” duunareiden ja ”vastuullisten” duunareiden parissa. Toivoa vaan sopii, ettei heille kolahda omaan nilkkaan.
  Jos ei löydy enää vastavoimaa nykyiselle kehitykselle, niin mitäs teet?

  • Eino

   Jaan mielipiteesi. Eikö vastikkeellisuudesta ole tehty jo jotain päätöksiäkin? Väestön asennemuokkaus perusturvan vastikkeellistamiseksi on ainakin parhaillaan kiivaassa mediavauhdissa. Yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut syvästi eriytyneeksi. Rikkaat vetelevät naruista omassa kuplassaan, keskiluokka leijuu turvallisuusharhassaan ja sitten on ne, jotka ovat päässeet tietämään, miltä oikeesti tuntuu, kun kaiken yläpuolinen brutaalitalous ”really bites”. Mutta tämähän ei ole mikään ongelma, päin vastoin toivottava kehitys. Ainakin sen kokoomuslaisen, nuoren naiskansanedustajan mielestä, joka taannoin a-studiossa totesi, että tuloerojen kasvu on yhteiskunnan kannalta ihan jees-juttu. Taisi olla sama edustaja, joka jossain myöhemmässä a-studiossa kertoi junan ikkunasta nähneensä ihan hirveen hermostuttavasti tekemättömiä hommia joka puolella.
   Ehkäpä hän seuraavan kerran junassa istuessaan hieman rauhoittuu, kun näkee ratapenkalla kitkijöitä.

  • Sivusta seuraaja

   Sepä tässä omia hampaita on naurattanut, kun nämä mainitsemasi ryhmät tavallaan sahaavat omaa oksaansa alta pois. Paitsi luulen, että noihin ryhmiin kuuluvat hieman vanhempi väestö, jotka aikoinaan ovat marssineet sotilaspassi kourassa tehtaalle ilmoittaakseen tulevansa töihin ja tekevät sitä vielä tänä päivänä. Ei se nykypäivänä enää niin mene. Joten uskon (toivon) nuoremman väestön olevan se vastavoima. Luultavasti perustuslakikin tulee jo jossain kohtaa vastaan. Ei kait pakkotyöllistäminen a.k.a. orjuuttaminen ole tänä päivänä mahdollista vaikka kuinka termejä venkoilisi.

   Viimeinen oljenkorsi on tehdä palkattoman työn tekeminen työnantajalle taloudellisesti kannattamattomaksi ja mahdollisesti tappiolliseksi. Hups..!

   PS. Perhanan Elli kun meni moisen muotisanan ujuttamaan iltapäivä-lehtien lukijoiden mieliin. Toivottavasti maatuu pian pois.

 4. Jyrki

  Oma puhdas arvaus ja niin sanottu perstuntuma on, että ei makseta palkkaa vaan työ tehdään 9e/pvä orjatyönä. Perusteluna on, että jos puhutaan niin lämpöisesti sakkomaksujen välttämisestä ja pitkäaikaistyöttömistä jne. Ja työstä jota on kun vähän vilkaisee siitä kuuluisasta ”junan ikkunasta” ulos. Niin kyllä homma haisee pahasti orjatyöltä.

  Tai että on mainittu, että nyt saa pitkäaikaistyöttömät ”töitä”? Ettei vissiin vaan makaa siellä kuuluisalla haitakkeella eli sohvan pohjalla kaljaa juoden syrjäytymässä niin kuin kaikki työttömät toki tekee. Tietty sitä syrjäytymistä voi edes auttaa sekin, että jopa omatoiminen opiskelu on estetty tai no itse asiassa tehty vain muodikkaasti sanottuna haastavaksi työttömälle. Mutta nyt sentään pääsevät pusikkoon opiskelemaan haastavan kasviperäisen haitakkeen poistamista ihmisten silmistä. Ja mahdollisesti saavat siitä opiskelusta sen 9e/pvä ilman oikeutta opiskella samalla. Oikeassa PALKKAtyössä tätä ongelmaa ei olisi.

  Tätä lupiini haitakkeen poistamisen opiskelua voidaan jatkaa helposti vaikka 6 vuotta, jolla irtoisi jo joku haastava yliopistotutkinto ajallisesti oman käsitykseni mukaan aktiiviselle omatoimiselle ja ahkerallekin työttömälle. Mutta sitäpä ei saakaan omatoiminen työtön ottaa haasteeksi 9e/pvä+työttömyyskorvaus päälle rahalla. Puhumattakaan jostain ehkä vähän pienemmästä omatoimisesta opiskeluhaasteesta. Joka kaiken lisäksi vie suuremmalla todennäköisyydellä hohdokkaampiin ja parempi palkkaisiin hommiin kuin lupiinin nyhtäminen pusikossa. Ehkä jopa revitään koulun penkiltä suoraan töihin. En tiedä tapahtuuko samaa lupiinia repivien kohdalla? Tuskinpa.

  Kaiken lisäksi jos olisi puhuttu oikeasta palkkatyöstä niin miksi moista uutista olisi edes tehty?

  Ihmisiä kun nyt palkataan koko ajan palkalla töihin joka paikassa kuulemma. Näin olen kuullut väitettävän. Ei niistä mikään päädy kyllä uutisiin asti vaikka työ olisi oikeasti jotain hohdokkaampaakin kuin lupiinien kitkeminen. Ja vielä vähemmän päätyy jos työnantajaa ei kiinnosta mediajulkisuus siitä, kuinka hän on nyt palkkaamassa työttömiä oikealla PALKALLA firmaansa.

  Väitänkin, että tässä onkin tarkoitus vahvistaa sitä harhaluuloa, että työtön saisi ”palkkaa” näissä 9e/pvä orjatöissä. Tässä harhaluulossa kun elää aika moni oikeaa palkkaa saavakin ehkä tämä toimittajakin, joka ei ole tutustunut orjatyön erilaisiin hienouksiin mahdollisen työpaikansa kahleiden takia onhan kysymyksessä sentään YLE. Jonka toimittajille jopa nykyinen pääministeri on lähetellyt ohjeistuksia uutisoinnin suhteen sähköpostilla.

  https://yle.fi/uutiset/3-9326751

  Sama pääministeri jonka mielestä työttömät olisi hyvä saada vaikkapa maanviljelijöiden navetoihin kutomaan 9e/pvä silkkikankaita, joita maanviljelijät saa näin tästä lisätuloja, koska saksassakin näin tehdään:

  http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001851185.html

  Sillkikankaista ja terapiasta maininta taloussanoma jutun lopussa.

  Ja uskon, että jopa varmasti Kokkolan kaupungin moni oikeaa palkkaa saava työntekijä elää tässä työtön saa oikeaa palkkaa harhaluulossa kun puhutaan näistä 9e/pvä orjatöistä. Itsellä tästä kokemusta mutta ei Kokkolasta. Yksityisillä palkka töissä olevien harhaluuloista puhumattakaan.

  Toki tässäkin harhaluulossa paha ristiriita. Eli jos kuvittelee työttömän saavan palkkaa 9e/pvä orjatyöstään. Niin onko työtön silloin työtön? No ei ole koska työttömyystilastosta hänet merkitään ei työttömäksi eli poistetaan laskuista vaikka ”palkka” tulee edelleen kelasta jne. Ja näin ollen tilastot kaunistuu.

  Toisin sanoen näitä juttuja tekevien toimittajien vähän joka mediassa ehkä pitäisi harjoitella peen hajun peittelyä paljon paremmin jos sellaista on nyt tässä peittelemässä?Varmaan työttömiltä sen peittelemiseen saisi paremmat vinkit.

  Mutta joka tapauksessa odotellaan mahdollista jutun oikaisevaa ja/tai peittävää muutamaa lapiollista tuoksahtavan kasan päälle YLE:ltä. Olipa kasa mitä hyvänsä. Voihan se olla oikeastikin jotain positiivista, mutta en pidättele hengitystä sitä odotellessa…

 5. Marko

  Jos palkataan, niin se tarkoittaa palkkatyötä. Äidinkielentaidosta on nyt kyse!

 6. J-P

  Artikkelia on täydennetty: Kokkola on palkannut pitkäaikaistyttömiä normaaliin palkkatyöhön. 26.7. klo 13.38.

  Asia kunnossa.

  • Heikki Alanen

   Eli koko itkuvirsi oli taas kerran täysin tuulesta tempaistu. Ei jaksa yllättää.

   • Saku Timonen

    Sinun itkuvirtesi on tosiaankin taas kerran turhaa. Alkuperäisessä jutussa ei kerrottu onko kyse palkkatyöstä, ja minä kysyin juuri sitä pitäen täysin mahdollisena, että on. Blogini takia artikkelia täydennettiin. Voisit opetella argumentoimaan ja perustelemaan, niin kommenttisi saattaisivat näkyä useammin.
    Miksi muuten et avaa omaa blogia ja kerro siellä tietosi kaikista niistä asioista, jotka tunnut tietävän niin paljon minua paremmin? Mikä sinut vetää tänne joka päivä kitisemään?

    • Jyrki

     Olen samaa mieltä ja lupaan itse tulla lukemaan myös sitten Heikki Alasen blogia kuten myös kommentoimaan jos siltä tuntuu. Koska olen itse kiinnostunut myös toisesta näkökulmasta asiaan, jota herra Heikki Alanen mitä ilmeisemmin edustaa.

     Eli joten jos mitenkään mahdollista niin voisiko herra Heikki Alanen aloittaa omin blogin pitämisen? Ainakin yksi lukija sille jo olisi eli minä. Ja jos juttusi on hyviä saat ehkä pidempi aikaisemmankin seuraajan.

     Jään odottelemaan uuden blogin ilmestymistä. Uskoisin, että Saku varmaan sallii yhden kerran kommenteissa sitten vähän mainostaa tätä blogia, että mistä löytyy tai miten se olisi löydettävissä. Niin päästään kaikki halukkaat tutkimaan toisenlaista näkökulmaa asioihin ja sitä myöten ehkä uudenlaisia ajatuksia orjatyön ja kaikkeen siihen liittyvän tiimoilta.

 7. Pertti Ikonen


  Palkatessaan työhön pitkäaikaistyöttömiä Kokkolan kaupunki sai kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaupungilla on roppa kaupalla työtä, jolle ei riitä tekijöitä. Samalla kaupunki välttyi näiden työllistettyjen kohdalla Kelan sakkomaksuista, joita kunnat joutuvat maksamaan jokaisesta pitkäaikaistyöttömästään.

  Kunnat maksavat puolet pitkäaikaistyöttömiensä työmarkkinatuesta 300 työttömyyspäivän jälkeen. Tuhannen päivän jälkeen kunnan osuus on 70 prosenttia. Kyse on siis merkittävästä summasta.

  https://yle.fi/uutiset/3-9734489

  Onkohan toimittaja ymmärtänyt niin, että olisi olemassa ihan oikea sakkomaksu Kelalle ja sitten samanaikaisesti vielä kunnan maksama osuus työmarkkinatuesta.

  Mutta mitenkä nyt on rikkaruohojen kitkennän kanssa, voiko työtön ilman karenssin uhkaa turvallisin mielin mennä omalle pellolle kitkemään rikkaruojoja, kun se on kunnan kirjoissa ihan oikeata työtä.

 8. Juha Ristioja

  Pyysin Yleä korjaamaan otsikon, mutta sen sijaan yllättäen juttua täydennettiin.

 9. Jari Kähkönen

  ”Kyllä minä vaan saan työstäni palkkaa”, saattaisi sininen ajatus kuulua. Tuota vaikeampaa se tuskin on, koska onhan keskimääräinen Ylen aluetoimituksen ”mukava ihminen” siltikin aikamoinen pöljäeetvartti, jolla sisäänrakennettu viihtymis-, positiivisuus tai Herra paratkoon vielä ”asiallisuuspakkokin”. Kun sellainen lähetetään dattitallennin kädessä vaikkapa EU-ruokapakettien jakoon, se esimerkiksi kyselee valmiissa jutussa täysin vailla mitään häpeäntunnetta ainakin kaksi kertaa, että kuinka tänne tulevien henkilöllisyys tai asiallisuus on selvitetty. Jotenkin ne vaan kuvittelevat olevansa hyvinvoivaa, varakasta, normaalia ja tärkeintä kaikesta: kaikkea valtaa maassamme käyttävää keskiluokkaa. Tiedostavatko ne edes omaa vinoutuneisuuttaan tai oletustensa tunkkaisuutta ja usein lähes hupaisaa pihallaoloaan? Ainakaan se ei näy missään.

  No, nyt se Kokkolan yleläinen selittelee ja puolustelee itseään. On kirjoittanut tälläisen täydennyksen juttunsa perään:”Artikkelia on täydennetty: Kokkola on palkannut pitkäaikaistyttömiä normaaliin palkkatyöhön. 26.7. klo 13.38.” Oletan, että täydennetty kohta on tämä:”Kokkolan kaupunki on palkannut tänä kesänä puoleksi vuodeksi kymmenkunta työtöntä kitkemis- ja puistotöihin. Kyse on normaalista palkkatyöstä.” Eli se fuskaa pimittämällä palkattujen ja pakotettujen välisen suhdeluvun, sekä samalla kiehtovalla tavalla väistää kysymyksen omasta epärehellisyydestään ja tunarimaisuudestaan. Niin juuri, unohtihan hän jopa kysyä että kuinka niitä jättiputkia on koulutettu ja varustettu raivaamaan? Onko työturvallisuus kunnossa vai ei?

  Kukahan häntä muuten nokitti, kun piti tuollainen obuskaatio-selitelmä leipiksen perään lykätä? Toivottavasti on saanut edes hyvät syyttelyt päälleen palautteen muodossa. En halua kannustaa vihaamaan enkä etenkään hyväksy vihan tekoja, mutta eihän se nyt silläkään tavalla ihan mene, että nämä helkkarin yleisradiolaisvirkamiehet asiallisen toteavalla tavalla ylhäältäpäin suoltavat mitä tahansa vallasväen markkinointiviestintää ilmeisessä todellisuudenhallintarkoituksessa. Kun ei Sakarin bloggaamisen osoittamalla tavalla yksinkertaisesti osata tai voida asettaa yksinkertaista kysymysta: saako tästä palkkaa? Eikä mitään aivopesuja tai lässytyksiä, että etuus on työttömän työnhakijan palkka työn hakemisesta/työllistymistä mukamas edistävään palveluun osallistumisesta.

  Niin juuri. Samalla kun naureksitaan selitelmille, että olihan Kokkolan casessa nyt sentään mukana joku sellainenkin, joka palkkaa saa, niin pitäisi ymmärtää järkyttyä. Onhan se nyt aika järisyttävää, ettei palkan saaminen yksinkertaisesti ole kysymys joka voidaan esittää ent. valtavirran ja nyk. historiallisten journalististen perinneorganisaatioiden sisältövirrassa pyörivissä töissä. Työttömien ihmisten ihmiskäsitys on siis tärvelty sellaiseen surkeuden syteen, että aikuisyhteiskunta katsoo voivansa heitä määrätä ja pakottaa, sekä valehdella päälle ”palkkaamisesta” tai ”työllistämisestä” vaikka niinsanottu vastike on pelkkä ylläpitokorvaus -niminen viikkoraha. Jos enää saa aina sitäkään! Sentään eivät ole oppineet sanomaan, että tavallinen etuus olisi nimeltään makuuraha kuten pari piirua pennalistisemmassa suunnassa, linnassa, sanotaan tietynlaisesta hehhee eksistentiaalisesta minimistä.

  Tämän ollessa tilanne kokonaisuutena, en jaksa olla missään määrin ilahtunut edes yleläisen jälkiselitelmästä, jossa puhuu ihan silkka kiinnijäämisen häpeä. Olkoon sitten laukaisevana tekijänä tällä kertaa mikä hyvänsä. Mistä tiedetään, että onko se merkki journalistisen vastuun heräämisestä vai osoitus siitä että sosiaalioikeudellisella pakolla toimeenpantu palkaton työ on käymässä yhteiskunnassamme aina vain kerta kerralta normaalimmaksi? Kun aivan liian moni sitä tekevistä ei näemmä suostu myöntämään asettuneensa aikuisyhteiskunnan vallanpitäjäksi, joka sortaa, kontrolloi ja sitten vielä selitellen peittelee karkean käyttäytymisen jälkiä. Mahtaa tuollaisen maailman maailmankuva olla melkoinen nähtävyys.

  Siis, Sakarin bloggauksessaan teeman mukaan, ei edes pystytä kysymään että ”saatko sinä tästä työstä OIKEAA eli aikapalkkaa lisineen sekä erilliskorvauksineen tai urakkapalkkaa?” Ehkä loppuun vielä sananen, jonkin keskiluokkaisen hyveen jämästä, minkä nimi on häveliäisyys. Että eihän nyt voi tulla nähdyksi jonakuna, joka laittaa haastateltavalle jauhot suuhun tai nolaa hänet. Palkka on yksityisasia ja työvoimapoliitisen tai sosiaalietuuden nauttiminen on arkaluontoinen henkilökohtainen tieto, jota on käsiteltävä julkisuudessa harkiten mikäli ollenkaan. Niin juuri. Kun on jo maailmankuva vinossa kuin jossain Ayn Randin romaaneista ja ihmiskäsitys tärvelty, kyllä siinä aina silloin tekosyyt keksitään että rakenne pysyisi pystyssä eikä tule itselle paha olo!

 10. Päivi Tyni

  Mahtavaa Saku! Olet saanut jo monella kärkevällä kommentoinnilla korjauksia toimittajien höttöisesti tehtyihin artikkeleihin. Alat olla vaikuttaja, jota toimittajienkin on syytä seurata. Hyvä

 11. ei niin noko nuukaa ?

  Työsuojelu on ainakin unohtanut Kokkolassa nämä henkilöt. Omissa vaatteissa kuvassa näyttävät tekijät olevan, vai eikö työsuojelulaki Kokkolassa koske jättiputken torjujia ?

  http://www.vieraslajit.fi/lajit/MX.41695/show

  ”Suojavaatetus, hengitys- ja silmäsuojat ovat välttämättömät varusteet jättiputkia käsiteltäessä. Jos kasvinestettä joutuu iholle, pitää iho pestä heti vedellä ja saippualla. Suurten ihoalueiden jouduttua kosketuksiin kasvinesteen kanssa on hakeuduttava lääkärin hoitoon.”

  • Saku Timonen

   Meidän kunnassamme purettiin takavuosina kuntouttavana työtoimintana 1960-luvulla rakennettuja rivitaloja. Purkajat olivat ilman kypäriä ja jopa ilman hengityssuojaimia, vaikka kukaan ei tiennyt onko rakennuksissa asbestia.

   • työtöntyötön

    Itsekkin mietin asiaa mutta torjuvatko kuvassa nimenomaan jättiputkia? En ole mikään viherpeukalo joten en osaa ainakaan itse pelkän kuvan perusteella sanoa.

   • Rosa Warski

    Olen ymmärtänyt, että käytännössä kaikissa ennen 90-lukua rakennetuissa taloissa on asbestia. Syy käyttöön oli se yleinen: kustannustehokkuus. No, ainakin ennenkuin ongelmia alkoi tulla.

  • Jyrki

   Työsuojelussa tuntuu olevan minun mielestä yleisestikin vakavia puutteita näissä 9e/pvä orjatöissä toisinaan. Esimerkkinä voi vaikka kertoa omasta kokemuksesta, että eräällä kierrätys/kirpputoria ja siinä samalla nurmikonleikkuu ja muita vastaavia töitä näille 9e/pvä orjille teetättävä taho. Voi aivan pokkana sanoa, että työvaatteiksi voit hakea tuolta kirpputorilta vaatteet ja kengät. Ilmaiseksi toki sentään mikä tietysti OK.

   Ja eihän siinä mitään jos tosiaan voisi hakea sieltä oikeat työvaatteet ja turvakengät. Vaikka ne olisi käytetyt mutta ehjät ja toimivat. Ja tietty ne saisi ilmaiseksi työnantajan puolesta. Mutta ongelma onkin se, että työvaate näiden ”työnantajien” mielestä voi olla vaikka verkkarit, farkut jne. Koska oikeita työvaatteita ei ole kirpputorilla. Kengät taas voi olla jotkut lenkkarit tai kumisaappaat. Ei kumminkaan rauta/komposiitti kärjillä jne. Varustetut kunnon turvakengät. Koska niitä ei yksinkertaisesti ole siellä kirpputorilla saatavilla.

   No sitten kumminkin nämä 9e/pvä orjat on vakuutettu jonkun vakuutusyhtiön kautta luonnollisesti mitä ilmeisemmin. Ja sitten kun se vahinko sattuu jalka menee vaikka sinne ruohonleikkurin terään. Ja jalassa on se lenkkari, joka on kuntouttavaa työtä teettävän tahon mielestä riittävä turvajalkine. Niin uskallan väittää, että vakuutusyhtiö, jonka pitäisi maksaa tämä vahinko voi olla jyrkästi toista mieltä asiasta. Ja lopulta häviäjä on kumminkin se jonka jalka meni sinne ruohonleikkurin terään eli kaikki varmaan tietää kuka.

   Tälläisen keskustelun olen itse käynyt, jossa paikalla oli itse kuntouttavaa työtä teettävä taho sekä kuntouttavaa työtä valvova kunnan työntekijä. Lopputulema oli se, että mitään työvaatteita edelleenkään hankittu. Paitsi jos tietty omalla kustannuksella hankkii. Vaan kuntouttavaa työtä näille 9e/pvä orjille teettävä taho sai pitää tahtonsa ja turvakengiksi riittää edelleen vaikka lenkkarit. Ja työhousuiksi vaikka verkkarit, jotka ei todellakaan repeä jos ne vaikka tarttuu johonkin koneen osaan kiinni. Kun taas oikea työvaate repeisi tietystä voimasta saumoistaan ja itse kangaskin, koska se repeäminen on osa vaatteen suojaava ominaisuutta ja työturvallisuutta.

   Tätä yritin ihan kuntouttavaa työtä teettävien oman edun takiakin heille kertoa. Sillä kyllä kuntouttavaa työtä teettävä tahokin luultavasti johonkin vastuuseen tässä tapauksessa joutuisi tai niin luulisi.

   Mutta se oli lopulta yhtä turhan kanssa. Vedotaan kovasti siihen, että ei ole varaa jne. Vaikka näiden 9e/pvä orjien työstä laskutetaan jotain 10-15e/h alkaen. Ja aivan varmasti jokainen näistä orjista tuottaa vuodessa vähintään 200-500e ainakin varovaisesti arvioiden. Ja lisäksi heistä saa jo noin 10e/pvä per orja valtiolta kuntouttavaa työtä teettävät tahot. Todennäköisesti 9e/pvä orjien tekemästä työstä saatavat summat on suurempiakin. Joilla saisi jo ihan hyvät uudetkin työvaatteet ja turvakengät per orja.

   Mutta nyt ne rahat menee johonkin muuhun. Ja palkkoihin se ei ainakaan mene jos ei sitten näitä kuntouttavantyön valvojien palkkoihin. Eli 9e/pvä orjien avulla jokunen saa sitten nostaa sitä oikeaa palkkaa jos vaan luonto sallii sen, että työturvallisuutta rikotaan toisinaan törkeästikin. Toisaalta eihän se ole sen palkkaa saavan tennari, joka sinne leikkurin terään lipsahtaisi…

 12. Topi

  Satuin katsomaan Kelan kotisivulta: http://raportit.kela.fi/ibi_apps/WFServlet

  Siellä lukee sellainen: Kunnan osarahoittama työmarkkinatuki (Ilmoittaa virheestä mutta jatka sitten sen jälkeen ja klikkaa ”Luo raportti”.

  Onkohan se YLE:n tarkoittama normaali palkkatyö, koska siinä näkyy olevan saajia n. 89 000?
  Eikä Kelan tilastointi ole kovin pitkä, kun on aloitettu kesäkuussa 2016.

  Niin ja minulle tuli tieto TE-keskukselta, että minun asiakkuuteni on siirretty Turun vastuuseen työkokeiluun. Ihmettelin sitä asiaa, kun minulla on edelleen hakemukset kesken ja minulta ei ole kysytty yhtään mitään lupaa? Turun työkokeilun asioista ainoa (1) vastaava henkilö on lomalla tämän kuun loppuun enkä saa mitenkään mistään yhteyttä kuin sähköpostissa kysyäkseni, että mistä tästä on kysymys.

 13. Rintsu

  Suokaa anteeksi mutta kaltaiseni kyyninen skeptikko ja krooninen kusipää ei ihan purematta niele korjattuakaan uutista ihan sillä, että sanotaan vain, että ihavvarmana kyseessä on oikea palkkatyö.

  Mistä rahat?

  Edes Helsingin kokoisen kaupungin minkään viraston budjetissa ei ole löysää rahaa tosta vaan palkata tusinaa henkilöä. Kesä- ja kausityöntekijöihin budjetissa on varmasti varauduttu, mutta näin heinäkuun lopussa semmoiset on varmasti jo palkattu.
  Joten kysymys kuuluu, että miltä momentilta on pikavauhtia revitty määrärahat tusinan lisähenkilön palkkaamiseen rikkaruohojen kitkemisen vuoksi?

  Toivon, että joku korjaa luuloni vääräksi kun väitän, että Kokkolan kokoisen kaupungin ainoallakaan virastolla ei ole ylimääräistä rahaa tusinan henkilön palkkaamiseen, jos kaupunginhallitus/-valtuusto ei ole lisämäärärahaa myöntänyt. Ja sen pitäisi näkyä esityslistoissa ja pöytäkirjoissa. Näkyykö? En tiedä. Mutta en myöskään usko ennen kuin sanotaan mistä rahat löytyivät.

  • stunned

   Minun on kovin vaikea uskoa monenkaan työllistyneen palkkatöihin. Voihan siellä muutama hassu olla palkkatuella muutaman viikon tai kokonaisen kuukauden.

   Yleensä ainoa tienaava on homman vetäjä tai koordinaattori — Kokkolan tapauksessa artikkelissa mainittu ”työsuunnittelija” Tanja Ojanperä.

   Sitähän varten näitä projekteja haetaan kissojen ja koirien kanssa, jotta suunnittelija voi laittaa CV:hen tehneensä sitä ja tätä palkkansa eteen. Oma liksa on otettava muiden suusta säästämällä menoissa.

   Työttömät ovat yleensä ainoa osapuoli, joka joutuu mistään tinkimään säästötalkoissa. Kokonaiskulut kasvavat, mutta saavathan kupattua valtiota ja veronmaksajaa.

  • työtöntyötön

   Te-toimistosta sanottiin minulle kerran etttä oma kuntani varaa tietyn määrän määrärahoja näihin yli 300 päivää työmarkkinatuella olleisiin. Eli voi olla että Kokkolassa on sama homma. Missään ei myöskään sanota että milloin he ovat työssä aloittaneet.

   ”Kokkolan kaupunki on palkannut tänä kesänä puoleksi vuodeksi kymmenkunta työtöntä kitkemis- ja puistotöihin” eli puistotyöntekijöiksi eikä pelkästään kitkemään haittakasveja. Luultavasti työt ovat alkaneet jo toukokuussa tai mahdollisesti aiemminkin. Pidän varsin mahdollisena että he ovat kuin ovatkin palkallisina, tosin luultavammin lyhennetyllä työajalla. Ainakin täällä kunta palkkaa nimenomaan lyhennetyllä työajalla.

   Jos saavat palkkaa niin plussaa Kokkolalle.

  • Jyrki

   Kuullostaa aika pahalta kysymykseltä olettaen, että tosiaan olet hajulla kuntien ja kaupunkien rahatilanteista niin kuin varmaan oletkin. Eihän ne rahatilanteet varmaan mitään hyviä ole näin itsekin olen ymmärtänyt ja kuullut. Kun niin mielellään kaupungit ja kunnat 9e/pvä orjatyövoimaa hyväksi käyttävät. Ja vielä töihin mistä ennen maksettiin jopa oikeaa palkkaa.

   Eli kysymyksesi kuuluu varmasti sarjaan tähän ei vastata. Kuin korkeintaan jotain ylimalkasta, jossa annetaan rivien välistä ymmärtää, että voit pitää turpasi kiinni tästä eteenpäin. Ja jos siitä huolimatta jatkat kyselyä saat varmasti kokea raivon eri muotoja erinäisiltä tahoilta.

   Itsehän olen harrastanut moista ihmettelyä ja raivon saattoi tuntea luissa ja ytimissä sen jälkeen. Ja varsinkin jos olisit se työtön, joka kyselee ja ihmettelee. Itselläni on vähän sellainen tunne tästä asiasta.

   Edelleen ihmettelen miksi asiaa pitää edes mainostaa oikein uutisissa? Palkkatyöhön vaikka nyt sen tusinan työttömän oli ne lyhyt pitkäaikais tai mitä lie työttömiä tai jopa työpaikan vaihtajia aivan sama. Niin heidän palkkaaminen on minusta niin normaalia tai pitäisi olla, että ei pitäisi ylittää yhtään mitään uutiskynnystä.

   Vieraslajien levinneisyyskään ei ole minusta uutinen, jonka perusteella uutisen voisi repäistä. Lähes kaikki vähänkään luonnosta tietävät mitä vieraslaji luonnossa voi tehdä jne. Kuten nyt lupiini.

   Vai oliko vieraslajien leviämisestä tarkoitus tehdä kiinostavampi uutinen sotkemalla asiaan tieto, että nyt ollaan palkkaamassa jollain rahoilla oikein työttömiä pitkäaikais sellaisia, niin että varmasti tulee selväksi palkattavien sosiaalinenasema jne. Sekä tietty pitää mainita sellaisiakin juttuja, että oikein sakkorahoja joita heistä joudutaan maksamaan voidaan nyt vähentää.

   Miksi siis uutinen on tehty jos kyseessä iha normi palkkaaminen? Mitä sillä halutaan viestittää lopulta? Jännä juttu sanoisin…

   • Rintsu

    ”…että voit pitää turpasi kiinni tästä eteenpäin…”

    Ainoa kerta kun minulle on sanottu noin maksoi suomen valtiolle 70 miljoonaa euroa ylimääräistä.
    Totta.
    Nykyään ku$etusvainuni voi olla ruosteessa, mutta osaan ja uskallan yhä kysellä tyhmiä.

  • töytön

   No mitä paikallisuutisia sattunu näkemään, niin Kokkolassa harrastetaan kovinkin paljon näitä orjatöitä uutisoitaviksi asti. Ei ole pitkä aika, kun taas haastateltiin kahta ”työnohjaajaa” ja juttu oli niin yltiöpositiivinen ettäh..

 14. Pertti Ikonen

  ”En tiedä unohtiko toimittaja kysyä palkanmaksusta. En yhtään ihmettelisi, jos unohti. ”

  No vaikka ei olisi toimittaja unohtanut kysyä palkanmaksusta, niin vastaaja taas voi olla sellainen, joka ei tunne asiaa ja selkäytimestä vastaa, että kasvien kitkemisestä maksetaan palkkaa.

 15. Toni Korhonen

  ”Juuri palkkatyö on paras keino välttyä sakkomaksuilta. Säästön lisäksi kunta saa myös verotuloja.”

  Vain vasemmisto kykenee muuttamaan humalaisen tavoin velat saataviksi.
  Jos kunta maksaa verotuloista vaikkapa 1500 €/kk palkkaa + palkan sivukulut ja saa tästä esimerkiksi 300€ /kk veroja ja säästää sakkomaksut niin varsinaisesti kunta ei ole saama puolella…

  • Saku Timonen

   Kunnan Kelalle maksamasta työmarkkinatuen maksuosuudesta ei koskaan tule senttiäkään takaisin kunnalle. Lisäksi palkkatyöstä saatu raha menee suoraan kulutukseen eli paikallisten kauppojen kassaan.

   • Toni Korhonen

    Vasemmistolainen kiertää asiaa kuin kissa kuumaa puuroa…. Et kommentoinut vättämääni vaan ohitit sen sujuvasti.

    Kaikki kunnallnen työ kustannetaan verovaroista. Koskaan näitä palkkoja ei saada kokonaan kunnalle takaisin, jos saataisiin niin vasemmisto olisi keksinyt ikiliikkujan.
    Turhan työn, kuten jättiputkien kitkeminen tai risusavotta on aina rasite kunnalle.

    Asia on luonnollisesti eri jos teetetään tuottavaa työtä tai pakollista työtä (esim. sairaanhoito). Tällöin kunta joko tienaa tuottavalla työllä tai säästää pakollisessa työssä yksityisen tekijän katteen.

    Enpä tosin muista koska kunnat olisi viimeksi tehnyt tuottavaa työtä…

    • Saku Timonen

     Kunta on tosiaankin tehnyt täysin hyödytöntä työtä, kun on sinutkin rokottannut ja kouluttanut sekä ylläpitää kaikki ne palvelut, joita sinäkin joka päivä käytät.

     • Toni Korhonen

      Sanoinko hyödytöntä? Sanoin tuottavaa ja se on eri asia!

      ”rokottannut ja kouluttanut sekä ylläpitää kaikki ne palvelut, joita sinäkin joka päivä käytät”

      Kuulun netto veronmaksajiin (harvenevaan keskiluokkaan). Minulle olisi edullisempaa jos verot ja palvelut ajettaisiin minimiin, koska kuulun siihen väestön osaan joka kustantaa köyhän palvelut. Ilman palveluita maksaisin vain oman tarpeeni.

      Mutta millään tällä ei ollut mitään tekemistä alkuperäisen jutun kanssa vaan vasemmisto vaihtaa puheenaihetta kun argumentit loppuu.

      Turha tai pakollinen kunnallinen työ on rasite netto veronmaksajalle. Ainoastaan tuottavasta työstä kunta (ja netto veronmaksaja) hyötyy jotakin. Esimerkiksi kuntien oma asuntotuotanto olisi tuottavaa työtä mutta moista ei ideologisista syistä ole harrastettu vuosiin.

      • Saku Timonen

       Et näköjään ole ymmärtänyt, että kunta ei ole yritys. Sen tarkoitus on tuottaa verovaroin palveluja kaikille kuntalaisille. Taisit pinnata yhteiskuntaopin tunneilta. Nyt voit mennä kertaamaan opintojasi tai vaikka laskemaan rahojasi, olen kyllästynyt typeryyteesi.

     • Toni Korhonen

      Ymmärtän kyllä, rttä kunnan tehtävä on verovaroista tuottaa palveluita.
      Ideologinen valinta sitten on paljonko veroja pitää maksaa ja mikä on riittävä palvelutaso.

      Vasemmisto toki haluaa, että jokainen tienattu euro maksetaan veroina ja kaikki saavat täsmälleen samat palvelut riippumatta maksetuista euroista. Tälle ideologialle on myös toinen k:lla alkava nimitys.

      Liberaali oikeisto taas haluaa minimoida verot ja palvelut. Jokainen maksakoot vain omista tarpeistaan.

      Fiksuin ratkaisu lienee näiden kahden välissä. Risusavotat ja jättiputkisavotat ei kuulu sarjaan fiksut tempaukset. Verorahat tarvitaan tärkeämpiinkin asioihin, vaikkapa peruskouluun.

    • Johanna Laakso

     Kunnan kuuluu tuottaa palveluita, ei tuottoa eli rahaa. Ei kunta ole mikään firma, eikä missään nimessä pidäkään olla. Kyllä tulisi sinullakin Toni äitiä ikävä kun kunnalliset ja valtiolliset palvelut lakkautettaisiin.
     Jättiputkien kitkeminen on todellakin tärkeää työtä, vai pitäisikö niiden antaa rehottaa ja ihmiset vahingossa saavat järkyttäviä palovammoja? Siinä tulee isojen hoitokulujen lisäksi se suuri inhimillinen kärsimys, ja usein vielä lapselle. Jokaisen kunnan pitäisi hävittää jättiputket sakon uhalla.

     • Eino

      Onnittelut Toni K:lle ilmeisen palkallisesta työstään, mut aika nokkavaa muille väittää sitä tuottavaksi (sitä kai tarkoitat kun puhut itsestäsi nettoveronmaksajana) ilman että heität kehiin mitään infoo duunisi luonteesta samalla kun luokittelet muiden tekemisiä tuottamattomiksi tai turhiksi jopa?

    • työtöntyötön

     Oletko siis varautunut myös niihin kustannuksiin mitä tulee jos sairastut vaikka syöpään? Tai johonkin pitkäaikaissairauteen? Tai harvinaiseen sairauteen missä hoitokulut ovatkin isommat kuin perus flunssassa?

   • Johanna Laakso

    Ei meillä Kokkolassa puhuta palkkaamisesta, jos ei makseta palkkaa. Kyllä minä heti tajusin että kyse on palkkatukisista. Se että palkataan ”vain” puoleksi vuodeksi, tarkoittaa sitä että mahdollisimman moni saa töitä, edes puoleksi vuodeksi, siinä kertyy työssäoloehto ja saa työkokemusta. Väärinhän se olisi jos kaupunki käyttäisi ihmisen koko palkkatuen ja sitten kun ihminen etsii muualta töitä ei olisi sitä etua enää käytettävissä. Parempi kaksi työtöntä töissä puoli vuotta per nenä kuin yksi työttömänä vuoden ja toinen töissä vuoden.
    Enkä todellakaan ymmärrä että miksi pitää vetää lokaan pitkäaikaistyöttömien eteen tehtävä työ, ja mikä pahinta, heidän tekemänsä työ. Kokkolassa voi käydä kyselemässä vaikka Kokkötyö-säätiöltä, minkälaista siellä on olla töissä, kuntouttavassa työtoiminnassa, työkokeilussa, terapiatyössä, työharjoittelussa, vapaaehtoistyössä ym. Olen useasti uuninpankkopoikaa haastanut käymään, mutta eipä ole kutsu kelvannut, eihän sitä nyt mitenkään voi avartaa tietämystään aiheesta josta on saarnannut vuosikausia.
    Ja tuossa kuvassa ei todellakaan ole jättiputkia, kuten kaikki näkee joilla on silmät, mahtaako muutenkaan olla kuva juuri niistä työntekijöistä, vai joku randomi kuva ylen arkistoista ihmisistä ryteikössä tekemässä jotain?

    • Saku Timonen

     Kokkolassa ei siis teetetä palkatonta työtä?

     ”Kokkolassa toimiva Kokkotyösäätiö on perustanut pesulan, jonka suorittava työn tekijät ovat kuntouttavassa työtoiminnassa.Työvalmentajat ja työnjohtajat saavat palkkaa, mutta sen raskaimman työn tekevät ”elämänhallintaa” opettelevat työttömät palkatta.

     Ei touhu vielä tähän jää. Varmistaakseen kilpailuasemansa on Kokkotyösäätiö yhdessä erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymän ja Kokkolan kaupungin kanssa perustanyt osakeyhtiön, joka puolestaan on perustanut jättipesulan laitospyykkien pesemistä varten.

     Kilpailuaseman varmistamisen lisäksi pesula saa Työpankki-kokeilun kautta erilaisia yhteiskunnan tukia.”

     http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2014/11/02/kilpailuvaltti/

     • Johanna Laakso

      Pesulassa on myös palkattuja tuotannontyöntekijöitä. Säätiö on valmennussäätiö. Jos halutaan valmentaa työhön, pitää olla työtä. Jokainen valmentautuja tekee oman kykynsä mukaan töitä. Koska valmennuksessa on jokaisella valmentautujalla yksilöllinen tavoite, esim. työelämään tai opiskelemaan pääseminen, ei voida ihmisiä laittaa askartelemaan vessapaperirullista tonttuja ja sitten sanoa työnantajalle että olemme valmentaneet tämän henkilön, ja hän on valmis teille töihin.
      KokkoPesu taas on yritys josta säätiö omistaa vain 10%, ja se sen takia että yhteistyötä tehdään paljon. Kaupunki ja sairaala perustivat yrityksen koska muuten olisi sairaalan pyykit pitänyt kuskata jonnekin eri paikkakunnalle pestäväksi. Tulepa katsomaan sitä ”jättipesulaa” ja säätiön omaa pesulaa.

      • Saku Timonen

       Kokkolan kuntapäättäjät hoitakoot omat orjatyöpajansa kuntoon. Meidän kunnassamme maksetaan työstä palkkaa.

     • Johanna Laakso

      Mitä ihmettä tuo tarkoittaa? Kokkola tekee erinomaisen päätöksen ja palkkaa pitkäaikaistyöttömiä työhön jota kuntalaiset arvostavat, miksi siitä pitää repiä jotain negatiivista?
      Teidän kunnassa maksetaan palkkaa, no niin meidänkin. Meillä järjestetään myös kuntouttavaa työtoimintaa sitä tarvitseville, saako teillä työttömät ja muut tarvitsevat valmennusta ja apua monilta ammattilaisilta jotta pääsevät elämässään eteenpäin?
      Onko koskaan käynyt mielessä että sinä saattaisit joskus olla väärässä? Vai onko ainoa tavoite näissä jutuissasi saada itsellesi lisää mainetta?

     • Johanna Laakso

      Luin nyt tuon jutun miten teillä Saku tehdään. Joo, ihan samanlaisia asioita kuin meillä, paitsi että meillä ei riitä parin valmentajan palkkaaminen koska meillä säätiöllä on n. 900 eri valmentautujaa vuodessa. Meidän toimintaalueella taitaa olla työttömiä lähes saman verran kuin teillä on kunnassa asukkaita.
      Tuota seinätöntä pajaa ihmettelen, että missä ne kuntouttavaa työtä tekevät on töissä? Kaikki siis kunnassa (koska yrityksethän ei saa kuntouttavaa työtoimintaa järjestää) epäilen että kunnan omana työnä järjestetty kuntouttava työtoiminta työllistää vähän enemmänkin kunnan työntekijöitä kuin vaan ne pari valmentajaa.
      Tässähän on isojakin eroja eri kuntien välillä, pelkästään vanhan vaasanläänin alueella on 80 työpajaa, on yhden ihmisen pyörittämästä pajasta Kokkotyösäätiöön jossa on 80 palkallista työntekijää. Joillakin pajoilla on puhtaasti kunnan työntekijöitä, ja jotkut on yhdistyksen tai säätiön vetämiä, joillakin pajoilla on valmentautujina vain nuoria ja joillakin kaikenikäisiä, joillakin pajoilla ei ole esim. terapiatyötä ollenkaan, voi olla pelkkää kuntouttavaa tai pelkkää palkkatukityötä jonka kustantaa kunta kokonaan.
      Olen ollut mukana tämän alueen ja myös valtakunnallisissa työvalmentajien tapaamisissa, ja olen tutustunut muutamaan muuhun työpajaan, ja jokaista paikkaa yhdistää se, että niissä ihmiset tykkää olla töissä, ja jokaisessa on tavoitteena saada ihmisiä töihin tai kouluun eli auttaa ihmisiä. Työvalmentajat ovat yleensä hyvin motivoituneita ja tekevät tätä raskasta työtä nimenomaan valmentautujien takia, ne jotka ovat ”vain töissä” eivät tässä pärjää.
      On hyvä että väärinkäytöksiä tuodaan esille, mutta en ymmärrä miksi siinä pitää vetää lokaan koko systeemi, kun kuitenkin täysin varmasti suurin osa pajoista toimii hyvin ja valmentautujille on hyötyä pajajaksosta elämässään. Toki se minulla käy tunteisiin kun työtä josta olen ylpeä parjataan puhutaan suorastaan valheita. Ja tämä on jatkuvaa ja toistuvaa, siksi minulla tulee tunne että oikea päämäärä ei ole epäkohtien esilletuominen vaan blogin lukijamäärien pitäminen korkealla mahdollisimman negatiivisilla jutuilla, tulkinnoissa asioista vedetään mutkat suoraksi ja vellit ja puurot on sekaisin. Toivoisin että asioista voitaisiin puhua niin että asiaa katsottaisiin vähän useammalta kantilta, eikä aina niiden sysimustien lasien läpi.

      • Saku Timonen

       Jos oikeasti haluaisit puhua asiallisesti, niin et koko ajan vetoaisi kuvittelemiisi hämäräperäisiin tarkoituksiini. Sanon tuosta teidän säätiönne valmentajien ja valmennettavien määrän suhteesta vain tämän: Onpa teillä melkoinen bisnes, ei ihme että työvalmentajien kesken kehutte itseänne ja toisianne. Kutsupa seuraavaksi joku valmennettava kommentoimaan tänne. Jostain kumman syystä heitä ei näy täällä koskaan kehumassa palkatonta työtä.

       Jos et ole sattunut huomaamaan, niin tämän jutun jälkeen olen julkaissut jo kaksi uutta. En minä jouda koko ajan tutkimaan mitä vanhoihin juttuihhin kommentoidaan eikä näitä enää kukaan lue. Muutenkaan tämä ei ole keskustelupalsta.

    • Jenni

     Ensinnäkin kiitos Sakulle tästä blogista ja siitä että tuot ilmi epäkohtia, vaikka taisteletkin tuulimyllyjä vastaan.

     Tietämättömien ihmisten kanssa ei kannata väitellä, mutta entisenä kokkolalaisena voisin Johannalle avata, että vaikka Kokkotyösäätiön tarkoitus on (ainakin paperilla) valmentaa ihmisiä kuntouttavan kautta takaisin työelämään, niin myös räikeää hyväksikäyttöä tapahtuu.

     Tunnen henkilökohtaisesti ihmisiä (joukossa on entisiä veronmaksajia, mutta myös alkoholisteja ja mielenterveyskuntoutujia), joilta on karenssin uhalla viety ihmisarvo ja syrjäytetty täten yhteiskunnasta. Heidät on vuosia pakotettu tekemään vessapaperihylsyistä tonttuja tai pujottamaan nappeja lankaan. Nähdäänkö tämä Johanna päättäjien mielestä hyödyllisenä yksilön kannalta, vaikka tarkoitus on vaan säästää Kokkolan määrärahoja.

     Vai oletko Johanna yksi niistä Kokkotyösäätiön ”ohjaajista”, joka pelkää oman työpaikkansa puolesta? Nimittäin, jos kuntouttavaa orjatyötä ei olisi, ei sinullakaan olisi työpaikkaa.

     Onko sitäpaitsi laillista pitää kuntouttavia työntekijöitä ”töissä” viitenä päivänä viikossa klo. 8-15.30?

     Kokkotyösäätiön työntekijät ja kuntapäättäjät sulkevat tältä hyväksikäytöltä silmänsä, vaikka sama touhu on jatkunut 80-luvulta asti.

     • Johanna Laakso

      Olen säätiöllä työvalmenajana (3 vuotta), enkä todellakaan pelkää työpaikkani puolesta, olen itse ollut useamman kerran pitkäaikaistyötön ja tiedän mitä se on. Olen ollut myös yrittäjä ja tiedän senkin mitä se on.
      Ensinnäkin, meillä ei kukaan askartele tonttuja.
      Meiltä etenee positiivisesti liki 70% valmentautujista, töihin, kouluun ym. Ja meille halutaan tulla töihin, työharjoitteluun, kuntouttavaan, terapiatyöhön ym. Kokkotyö-säätiö on Suomen toiseksi suurin työpaja, ja meillä tehdään ja opitaan oikeita töitä, moni opiskelee työn ohessa tai on meillä oppisopimuksella. Kuntouttavassa työtoiminnassa ei saa kukaan olla viitenä päivänä viikossa, moni haluaisi mutta se on kielletty, eli itse saa valita 1-4 päivää ja 4-6h päivässä, ja yleensä saa valita kyllä osastonkin mihin menee ja mitä työtä haluaa tekemään, ja jos kyllästyy voi työtä/osastoa vaihtaa.
      Jokaisella on oma henkilökohtainen yksilövalmentaja joka tekee töitä hänen eteensä, sitten on tietysti työvalmentaja, ja lähettävän tahon henkilö, eli vähintään kolme palkattua ihmistä tekee töitä sen eteen että se yksi valmentautuja pääsisi eteenpäin elämässä, oli hänen taustansa mikä hyvänsä. Mun mielestä, jos mun asioideni takia palaveeraa monta ihmistä, joiden palkat maksetaan osaksi verovaroista (kunnan tai valtion) vain sen takia että miten minun elämäni saataisiin raiteilleen, niin olisin kyllä kiitollinen, on myös niitä jotka jää yksin ja syrjään jos paikkakunnalla ei palveluja ole kuten meillä.
      Nämä on minun mielipiteitäni henkilökohtaisesti, säätiön asioista tiedottaa sitten toimitusjohtaja.
      Sinä Jenni entisenä kokkolalaisena tunnut olevan erittäin tietämätön asioista, työpajoista tai Kokkotyö-säätiöstä, kannattaa tutustua sinunkin paremmin aiheeseen.

    • Jari Kähkönen

     Johanna Laakso tekisi hyvin pidättäytymällä selittelystä ja puolustelustelusta. Kertoo vain lyhyen kaavan mukaan, että mikä on suhdeluku niiden välillä, jotka saavat ja eivät saa työstään palkkaa nimeltä mainitsemissaan toiminnoissa. Sitä ennen on ihan turha sanoa, että pitää kuntouttaa, valmentaa tai lällälälläää, ei sellaista kukaan ota tosissaan.

     Pyrkimys antaa toiminnastaan myönteinen tai edes monipuolinen(ei ihan kokonaan huono) kuva on viestintämuuvi, joka on melko hyödytön, jos toiminta itsessään ei kestä julkista tarkastelua. Se on pyrkimys pyytää tarkastelijaa katsomaan poispäin viasta. ”Tule nyt itse katsomaan kuinka asiat oikeasti on”, taas on näkökulman kääntö, jossa yritetään selittää tarkastelijan pyrkivän puhumaan tietämättömyydessä tai sen perusteella miltä jokin näyttää ja mikä sen julkinen maine on. Sekin on hyödytöntä heilumista, jos yhäkään saatava tieto ei ole myönteinen, asiat eivät ole mille näyttävät tai puhuttu ole tosiasiassa mainettaan parempi. Niin ja olihan siellä ihan perinteinen henkilöönkin käyminen, yritys vetää mukaan asianosaiseksi ellei suorastaan julkiseen vihamiehyyteen.

     Voivoi. Meni ihan pitkin lattioita koko suoritus. Kun se on edelleenkin niin, että sinä yrität sivumennen sanoen aika röyhkeästi puhua yli ihmisten päiden tai heidän nimissään. Sekä näin toimiessasi puolustaa riidanalaista työvoimapolitiikan menetelmää, joka on ihan oikeutetusti kyseenalaistettu sekä julkinen arvostelu sitä vastaan muuttuu aina vain koko ajan äänekkäämmäksi ja äänekkäämmäksi. Jos siis toimintanne ei ole oikeudenmukaista ja ihmisarvoa kunnioittavaa, ovat sanasi täällä sekä väittämäsi kokkolalaisten arvostuskin yhdentekevät. Itseasiassa, kaikki täällä toistaiseksi tekemäsi vahingoittaa seutukuntanne työllisyyspalveluita ja on niiden toimintaedellytyksistä pois.

     Kuule, jos kuopassa seistään jo, olisiko syytä lakata kaivamasta? Vai tuleeko sensijaan lähettää juoksuhenkilö rautakauppaan hakemaan laskulla isompia lapioita, kun odotellaan että paikalle saadaan kaivinkone? Kaikkea ei pidä yrittääkään puolustella, koska jotkin asiat ovat vain liian törkeitä. Esimerkiksi työvoimapoliittinen ja sosiaalioikeudellinen vallankäyttö voitontavoitteluun. Ja kyllä, ilman palkkaa työskentelevän työvoiman vuoksi ”ilmaiseksi” muuttunut tukipalvelukin on yhä päämiehelleen kerryttämänsä hyödyn kautta voitontavoittelua eli ihan yhtä paha asia kuin raaka bisneskin.

     Paitsi, jos väitteesi toimintanne todellisesta luonteesta otetaan tosissaan. Että ettehän te nyt sellaista. Jalosti autatte ihmisiä. Olette tuloksellisia. On hyvät työelämäkontaktit. Arvostettuja ja tunnettujakin vielä olette alueellisesti. No, en minä ainakaan noin ajattele.

     • Johanna Laakso

      Niin Jari, minä voin kommentoida vain oman henkilökohtaisen mielipiteeni, en voi vastata säätiön puolesta koska se kuuluu toimitusjohtajan toimenkuvaan. Tämän Sakun kanssa ollaan monta kertaa aiheesta väitelty ennenkin. Ja joka kerta kun luen näitä juttuja, vähän verenpaine nousee.
      Minä teen joka päivä töitä sen eteen jotta valmentautujilla olisi hyvä olla meillä, ja siitä olisi heille hyötyä, minä myös menetän hyviä työntekijöitä usein, töihin ja kouluun. Olen oudossa työpaikassa siinä mielessä että meillä hyvistä työntekijöistä hankkiudutaan eroon. Meillä on hyvä työporukka, ja meillä tykkää ihmiset olla niin paljon että kun ovat meiltä lähteneet muualle, tulevat käymään, ihan vaan juttelemaan kavereiden kanssa. Jos olisivat olleet pakotettuja orjatöihin, niin tuskin takaisin tulisivat.
      Ja todellakin, Kokkotyö-säätiö on työpajojen edelläkävijä, ja varmasti arvostettu ja tunnettu alueella ja valtakunnallisesti, jopa kansainvälisesti. Toki moni on jonkun menneisyyden tiedon tai kuvitelman varassa, eivätkä vaivaudu ottamaan selvää mistään ja levittävät sitä väärää tietoa. Siksi kehotan tulemaan tutustumaan meille koska mun sanomisia ei jotkut millään usko, yleensä ihminen uskoo kun omin silmin näkee. Oikean tiedon etsimisen voi aloittaa vaikka täältä: https://www.kokkotyo.fi/

     • Jari Kähkönen

      @ Johanna Laakso sanoo 27.7.2017 at 17:10

      Kälkätikälkäti. Et siis pysty kertomaan edes palkkaa saavien ja saamattomien suhdelukua teidän omassa toiminnassanne tai antamaan kuvaajalukua, joka esittäisi uskottavasti niiden välisten sekä todelliseen maailmaan tapahtuvien siirtymien perustaa. Viimemainittuja tuskin onkaan, koska onhan koko työttömyysteollisen komleksin ainoa tuotanto tilastopuljausta. Mutta silti, mukavaa on, niin mukavaa että hallintopako muodon ottaneen pallon jalasta hellittäessäkin tullaan vielä jälkeenpäin takaisin ”kavereita moikkaamaan”. Ja nyt moppipetteriprikaatin linnunpöntönnaulausosaston kuukausipalkkainen sankari loukkaantui, kun teidät muka yleistetään ja kyseenalaistetaan väärien tai vanhentuneiden mielikuvien perusteella. Räikeintä kaikesta on kuitenkin se, ettei oteta lähinnä työnantajasi oman minäkuvan välittävää markkinointiviestintäaineistoa oteta sellaisenaan totena toiminnan laadusta. Ainoa mitä minä uskon on, että toimintanne pitäisi penetroida ja paljastaa tutkivan journalismin mentelmin, sekä vastuulliset vaatia tilille, mutta tätä kirjoittaessa tiedän itsekin ettei maassa enää niin kovia toimituksia mahda ollakaan.

    • Jenni

     Niin Johanna, eikö niillä kolmen palkatun ihmisen palkoilla (osittain kunnan tai valtion verovaroista, kuten kerroit) olisi järkevintä työllistää 3 vajaatyökykyistä esimerkiksi palkkatuella suoraan Kokkolan alueen yrityksiin?
     Kun kerran olette arvostettu ja tunnettu alueella, niin en usko alueen yrityksillä olevan mitään sitä vastaan, että työntekijä pääsee suoraan (ilman välikäsiä) tekemään tuottavaa työtä alan yrityksiin ja tästä maksetaan työntekijälle työstä kuuluva palkka.

     Kun tunnut tietävän asioista niin paljon enemmän, niin miksi yhden ihmisen asioita tarvitaan hoitamaan paisunut järjestelmä, henkilökohtainen valmentaja ja työhönvalmentaja? Monet vajaakuntoiset työllistyisivät yhden ihmisen tuella, mutta se on teille liian hankala asia käsitettäväksi. Tällä hetkellä teidän mielestänne vajaakuntoinen on oikeasti saattanut tehdä pidemmän työuran kuin meistä kumpikaan, joten on siksi huvittavaa, että tunnut nostavasi itsesi jalustalle, koska olet itsekin ollut pitkäaikaistyötön ja tiedät kyllä, millaista se on.

     Kävin itse Kokkotyösäätiöllä 2014 tutustumassa teidän toimintaan ja uskoin, mitä silloin omin silmin näin. Silloin ihmiset pujottivat nappeja lankaan ym. tuottavaa työtä. Mutta tosin se saattoi olla poikkeuspäivä tai se loppu 30%, jotka eivät sanojesi mukaan ole vielä työllistyneet.

     Vaikka en mielestäsi vaivaudu ottamaan asioista selvää, niin ainakin voin kritisoida vapaasti Kokkotyösäätiön bisnestä vajaakuntoisten kustannuksella, joka muuten on monien kokkolalaisten tiedossa, siitä ei vain sovi puhua.

     Sinulla olisi nyt oiva tilaisuus työhönvalmentajana kertoa, minkä alan työpaikkoihin entiset asiakkaat työllistyvät ja maksetaanko heille työpaikoillaan oikeaa palkkaa? Tällöin heille olisi seurannut konkreettista hyötyä ko.pajatoiminnasta.

     Entisenä pitkäaikaistyöttömänä ja sosiaalityön parissa työskentelevänä varmasti tiedät, kuinka tärkeää yksilölle on saada tekemästään työstä kohtuullinen palkka. Tämä on myös kunnan etu, koska yksilön ostovoima lisääntyy -> yksilö ostaa palveluja -> kunnalle lisää tuloja. Jos ja kun Kokkotyösäätiöllä vajaatyökuntoiset tekevät tuottavaa työtä, niin kuinka paljon tekijälle siitä jää käteen? Tähän jostain kumman syystä ei koskaan tule vastausta.

     Mielenkiinnolla näkisin tarkemmin Kokkotyösäätiön julkaiseman tilaston siitä, kuinka moni 70% on työllistynyt (oikealla palkalla tai edes palkkatuella) tai päässyt opiskelemaan Kokkotyösäätiöltä lähdön jälkeen? Varmasti teillä on olemassa lista, tai ihmiset ovat itse kertoneet, ovatko töissä/opiskelemassa, kun tulevat käymään paikan päällä ja moikkaamaan tuttuja. Saavatko esimerkiksi vastuullasi olevat kiinteistöpalvelun työntekijät oikeaa palkkaa, vai onko palkka ”osallistumisen tunne” ja ”työvalmentajien kanssa keskustelut urapolun löytämiseksi?” Kuinka moni näistä ihmisistä on päässyt töihin esimerkiksi hautausmaalle tai kaupungin puistopuolelle?

     Olisi huomattavasti helpompi uskoa, että teille yksilön auttaminen on ykkösprioriteetti bisneksen sijaan, jos työllistymisluvut ja työntekijöiden palkat tuotaisiin rehellisesti julki.

     Jos Kokkotyöpaja on mielestäsi työpajojen edelläkävijä, niin eikö edelläkävijyyttä olisi juuri se, että tuottavasta työstä maksetaan oikeaa palkkaa, myös niille vajaatyökykyisille ja mielenterveyskuntoutujille?

     Ja tämä Johanna, on vain oma henkilökohtainen mielipiteeni, jonka olen omin silmin nähnyt. ps. Avaisitko vielä, miten entinen yrittäjyytesi liittyi asiaan?

     • Rosa Warski

      Heitämpä nyt minäkin keppini tähän läjään.

      Johanna Laakso, kun kerta teet _niin_ tärkeää ja ihmisarvoa kunnioittavaa työtä, olisitko valmis tekemään sitä ilman palkkaa ?

 16. työtöntyötön

  Kyllä oikeampi otsikko olisi voinut olla vaikka ”Kokkola kitkee vieraslajikasveja – toiveena niiden lopullinen hävittäminen.”

  Eikä mitään höpinää miten tekevät nyt jotenkin hyvän työn palkkaamalla pitkäaikaistyöttömiä.

  Edelleen painotan tuota kohtaa ”kitkemis- ja puistotöihin”. Eli uskoisin että on nimenomaan palkattu puistotyöntekijöiksi puoleksi vuodeksi ja tuo kitkemishomma on vain osa työnkuvaa. Ja ehkä tänä vuonna on painotettu että palkataan pitkäaikaistyöttömiä. Huonompi homma tietysti heille jotka ovat jo vuosia saaneet olla joka kesä puistotöissä.

  Etelä-Saimaa lehdessä oli taas kuntouttavasta juttua ”Kaksi tarinaa pitkästä työttömyydestä”. Erityisesti ”Annan” tilanne mietitytti. En laita linkkiä koska se oli niin pitkä.

 17. Sampo Makkonen

  Oon varmaan vähän tyhmä, mutt voisiko joku avata tätä orjatyötä ja miten se määritellään? Ihmiskunnan historia kertoo kyllä orjista eri aikakausilta, mutta niitä en oikein osaa assosioida nykyaikaan.

  • Sauli

   Oma (ontuva) luokitukseni menee jotenkin näin… Työpaikka, riistotyöpaikka, orjatyöpaikka. Ihka oikeissa töissä maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, työsuhdeasiat kunnossa ja niitä valvotaan. Riistotyöpaikassa palkat ja työehdot ovat vähän sinne päin. Palkat joustavat, työntekijät joustavat työehdoista, työsuojelusta, vapaista, työtunneista jne.

   Orjatyöpaikassa pahimmillaan on kaikki riistotyöpaikan piirteet, mutta sen lisäksi työntekijät eivät saa palkkaa. Heille maksetaan työmarkkinatuki kulukorvauksella. Kaksi jälkimmäistä ovat hurjaa vauhtia lisääntymässä, sen sijaan toistaiseksi voimassaoleva työsoppari alkaa olla katoavaa kansanperinnettä, ainakin mikäli EK saisi siitä yksin päättää.

   Orjatyöpaikka nyky suomessa eroaa tietysti historiallisesta esikuvastaan. Yhteistä niille kuitenkin on se, että niissä yhteiskunnissa missä orjatyötä ilmenee, yhteiskunta on vahvasti jakautunut. Ne jotka syntyvät pohjalle, yleensä pysyvät siellä. Vaikka suomen orjatyömallissa toimeentulo on jotenkin turvattu, se leimaa siihen pakotetut tavalla jota päättäjien on vaikea ymmärtää. Siksi ehdoton ei riisto ja orjatyölle.

  • Saku Timonen

   Palkattomaan työhön pakottaminen taloudellisen sanktion uhalla on orjatyötä.

   • työtöntyötön

    Orjatyö tarkoittaa että saat vaan välttämättömimmän. Eli ruokaa ja katon pään päälle tukien muodossa. Elät yhä alla köyhyysrajan ja samalla teet töitä. Saatat saada myös toimeentulotukea. Vähän kuin entisaikojen orjat. Ruokaa saat mutta välttämättä et voi itse päättää mitä ostat vaan haet osan leipäjonoista. Katonkin saat pään päälle mutta mitään kummoista omaisuutta et voi kerryttää. ”Työnantajasi” kerää sen sijaan hyödyt. Piiskaa tulee (tällähetkellä) vain henkisesti, jos et tottele niin elät vieläkin vähemmällä ruualla ja saat tinkiä kaikesta muustakin.

    Eroa on siinä että entisaikoina sentään orjanpitäjät maksoivat heidän elatuksensa ja asumisensa ja nykyisin sen tekee yhteiskunta.

 18. jore puusa

  Lainaus
  Milloin toimittajat oppivat esittämään hyvin yksinkertaisen kysymyksen aina silloin, kun jokin kunta hehkuttaa työttömien palkkaamisesta risusavottaan tai kuten tässä tapauksessa haitallisten vieraskasvien kitkemiseen käsin?jne……..
  lainaus
  —————
  Hyvä Saku. Olet sitä vastaan käsittääkseni, että esim rasistit ja fasistit yleistävät kaiken, — kun yksi maahanmuuttaja tekee pahaa, rasisteille kaikki ovat silloin pahoja.
  Journalistina minua vituttaa – sekä sinun, että kymmenien muiden somekirjoittajien toimittajaviha ja yleistykset.
  Onko esim. Koiramme/Våra Hundar lehden toimittaja kysynyt mitään ao palkka-aiheesta keneltäkään koskaan? Suomessa on 4200 mediaa ja valtava määrä niihin kirjoittavia.
  Kun esität (usein) toimittajayleistyksen, sitä myös sitten käytetään kaikkia toimittajia kohtaan vaikka suuri osa ei KOSKAAN kirjoita työstä saatavasta tai saamattomasta palkasta sanaakaan. Ja kun menen keikalle ensiviikolla, kuulen, että aha lehdestä, tehän ootte kaikki samanlaisia paskoja.
  Tarkkuutta kiitos.

 19. Saku Timonen

  Tämän jutun kommentointi sulkeutuu, koska eräs Kokkotyösäätiön työvalmentaja ei osaa poistua täältä kehumasta itseään.

Kommentoi »

Comments are closed