Palkalla vai ilman?

Kokkolan kaupunki on lähtenyt taisteluun vieraskasveja vastaan tällä kertaa palkkaamalla pitkäaikaistyöttömiä kitkemistöihin. Aiempina vuosina kaupunki on niittänyt ja myrkyttänyt vieraslajeja, mutta tulokset ovat olleet liian laihoja. Siksi kaupunki päätti kokeilla tänä kesänä ensimmäistä kertaa käsin kitkemistä.

Näin iloisen uutisen kertoo Yle. Uutinen puhuu palkkaamisesta, mutta epäselväksi jää maksetaanko työstä oikeasti palkkaa. Jutun jatko panee epäilemään, että ei makseta:

Palkatessaan työhön pitkäaikaistyöttömiä Kokkolan kaupunki sai kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kaupungilla on roppakaupalla työtä, jolle ei riitä tekijöitä. Samalla kaupunki välttyi näiden työllistettyjen kohdalla Kelan sakkomaksuista, joita kunnat joutuvat maksamaan jokaisesta pitkäaikaistyöttömästään.

Jos kyse on oikeasta palkkatyöstä, niin asia on kunnossa. Jos taas kyse on pelkästä ns. sakkomaksujen välttelemisestä palkatta teetettävän työn avulla, niin kyse on työttömien hyväksikäytöstä. Hyväksikäytöstä vieläpä sellaisessa työssä, jossa vaikeiden palovammojen saaminen jättiputkesta on mahdollista.

En tiedä unohtiko toimittaja kysyä palkanmaksusta. En yhtään ihmettelisi, jos unohti. Liian usein toimittajat puhuvat työttömien palkkaamisesta, vaikka kyse on pelkästä säästöjen saamisesta kunnille palkatonta työtä teettämällä. Kuten jutusta käy ilmi, niin kunnat joutuvat maksamaan huomattavan osan työttömän saamasta työmarkkinatuesta. Maksua sanotaan yleisesti ja virheellisesti sakkomaksuksi, vaikka kyse ei ole kunnan saamasta rangaistuksesta. Tältä maksulta kunta välttyy, kun se sijoittaa työttömät tekemään palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun nimellä. Työtön saa työstään vain työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

Tästähän minä olen jauhanut vuosikausia. Milloin toimittajat oppivat esittämään hyvin yksinkertaisen kysymyksen aina silloin, kun jokin kunta hehkuttaa työttömien palkkaamisesta risusavottaan tai kuten tässä tapauksessa haitallisten vieraskasvien kitkemiseen käsin? Se kysymys kuuluu:

Maksetaanko työstä oikeasti palkkaa?

EDIT 26.7.2017 klo 14.30: Ylen artikkelia on täydennetty maininnalla palkkatyöstä. Erinomainen asia, jonka olisi voinut kertoa heti. Epäilykset heräävät aina, kun puhutaan työttömien työllistämisestä ja sakkomaksuilta välttymisestä.

Juuri palkkatyö on paras keino välttyä sakkomaksuilta. Säästön lisäksi kunta saa myös verotuloja.

Kommentit (67)
 1. ”Palkkaaminen” tarkoittaa (töihin) passittamista — ilman palkkaa. ”Työllistäminen” tarkoittaa sekin ilmaistyön teettämistä. Usein puhutaan työllistämisestä, palkkaamisesta ja ilmaistyöstä sekaisin samassa artikkelissa.

  Palkkaaminen tarkoittaa nykyään itse asiassa sitä, että yrittäjälle tai työnteettäjälle maksetaan palkattoman työntekijän ottamisesta. Työn varsinainen tekijä jää ilman.

  Sama vammaisten ”palkkaamisessa.” Yrittäjältä ei vaadita osallistumista työntekijän toimeentuloon.

  https://yle.fi/uutiset/3-9667367

  Kehitysvammaisten työvoimapotentiaali ei ole monellakaan työnantajalla tiedossa. Raahelainen pizzerian omistaja näki potentiaalin Ramissa, ja palkkasi hänet töihin.

  Rami työskentelee pizzeriassa osa-aikaisena ja hän saa siitä rahaa kunnalta. Sen lisäksi hän saa työkyvyttömyyseläkettä.

  Timo Laukka kertoo, ettei heillä tällä hetkellä ole tarjolla kokopäiväistä työtä Ramille. Hänen työpäivänsä on joka arkipäivä 11-13.

  – Rami saa nyt palkkaa kuntayhtymän kautta niin paljon kuin hänelle pystyy maksamaan, niin ettei se vaikuta eläkkeeseen.

  1. Eli suomeksi sanottuna Rami ei saa mitään palkkaa, vaan hyväksikäytöstään pikkuruisen tuen korotuksen.

  2. Se että kehitysvammaiselle tarjotaan mahdollisuus työskennellä oikeassa yrityksessä on loistavaa. Se taas ettei työnantaja halua maksaa minkäänlaista korvausta, edes pientä nimellistä antaa hiukan kyseenalaisen kuvan. Toki kehitysvammaisen työpanos ei voi olla lähelläkään sitä mitä normaalisti. Lisäksi hän tarvitsee tukea ja jatkuvaa ohjausta, mikä on tietysti joltain yrityksessä työskentelevästä pois omasta työpanoksesta. Mielestäni tässä tapauksessa ei ole kyse samasta kuin työkykyisen pakottamisesta kulukorvausta vastaan palkattomaan työhön.

   1. Raahelainen pizzerian omistaja näki potentiaalin Ramissa, ja palkkasi hänet töihin.

    Yle väittää tässäkin, että ”omistaja palkkasi töihin.” Ei pitäisi tottua käyttämään palkkaamista väärässä merkityksessä.

    1. Johanna Laakso
     28.7.2017, 09:29

     Jenni, miten Kokkola hyväksikäyttää pitkäaikaistyöttömiä kun palkkaa heidät palkkatuella puoleksi vuodeksi töihin? Palkka on ihan normaali tessin mukainen palkka, ihan samalla tavalla palkataan kuin nekin joilla ei ole palkkatukioikeutta, näistä, jotka sattumoisin ovat olleet työttömänä niin pitkään että ovat pitkäaikaistyöttömiä, työnantaja saa palkkatuen. Kuka tahansa työnantaja, vaikka ihan yksityinen ihminenkin voi palkata pitkäaikaistyöttömän itselleen töihin, palkkatuen saa kun maksaa työttömälle normaalin palkan ja työllistämisen sivukulut eli työnantajamaksut.

     1. Saku Timonen
      28.7.2017, 09:34

      Kukaan ei saa palkkatukea automaattisesti, vaan sen myöntämisen kriteerit ovat tiukat ja tukeen myönnettävät rahat loppuvat joka vuosi jo kesään mennessä. Et taida paljon tietää näistä asioista, joista niin tunteella vaahtoat.

   2. Nyt on Kokkola keksinyt loistavan keinon hyväksikäyttää pitkäaikaistyöttömiä! Valtion kassavajetta paikataan, kun haittakasvien palovammoja käydään hoidattamassa terveyskeskuksissa, SOTE-uudistuksen jälkeen enää yksityisellä.

    Missä on SOS, tämä pitää saada äkkiä käyttöön koko Suomeen. Miten olisi esimerkiksi paljain käsin leikkipuistoista huumeneulojen kerääminen tai rakennuksilta rakennusjätteen pois vieminen. Äkkiä työttömät ja sairaat siivoamaan muiden ihmisten roskat levähdysalueilta tai keräämään tupakantumpit kaupunkien keskustoista. Toiset kaivaa kuoppaa ja seuraavalla viikolla kuoppa täytetään. Sitten koko homma uudestaan alusta.

    Saulille tiedoksi: Kehitysvammoja on eri tasoisia, kaikki eivät tarvitse jatkuvaa ohjausta.

    Kehitysvammainen tuttavani, ammatiltaan puutarhuri, työskenteli ilmaiseksi hautausmaalla, hänelle kerrottiin aamulla päivän tehtävät, jonka jälkeen hän työskenteli yksin ja oma-aloitteisesti 6h/pv, piti tauot muiden työntekijöiden kanssa ja tarvittaessa kysyi ohjaajaltaan lisätöitä. Silti kyseinen ohjaaja oli samaa mieltä sinun kanssasi siitä, että kaikki kehitysvammaiset tarvitsevat jatkuvaa ohjausta ja se oli pois hänen omasta työpanoksestaan.

    Kehitysvamma asettaa tiettyjä rajoitteita, tuttavani ei voinut kukkakaupassa työskennellä kassalla, koska se on ymmärrettävästi hidasta. Sen sijaan hän teki alakerrassa kuivakukka-asetelmia asiakkaille myyntiin ja siivosi liikettä, ilman, että ohjaajan oma työpanos siitä liiemmin kärsi.

    Yhtä lailla tavallisissa ihmisissä on työntekijöitä, jotka tarvitsevat tukea ja jatkuvaa ohjaamista. Monet kunnalla töissä olevat saattavat jopa kuluttaa suuren osan työajastaan kahvihuoneessa juoruiluun tai netissä surffailuun.

    Tuttavani kykenee työskentelemään tietyin rajoituksin tavallisessa työpaikassa, sen sijaan hän käy toimintakeskuksessa tekemässä tuotteita myyntiin. Tästä hän saa työosuusrahaa 2,60€/pv ja ruoka maksaa 5€/pv. Jokainen voi itse laskea, paljonko hän maksaa kuukaudessa siitä ilosta, että saa käydä töissä (lue: osallistumassa). Kuinka moni olisi valmis maksamaan siitä, että saa kokea oleva yhteiskunnan tuottava jäsen?

    Onneksi aina löytyy näitä työnantajia, jotka mainostavat itseään isoinakin hyväntekijöitä, kun hyväksikäyttävät ”vajaakuntoista” ihmistä. Näissä tapauksissa palkka menee kokonaisuudessaan työmatkoihin ja ruokaan, kun hyväntekijä-työnantajalla ei ole halua maksaa työntekijän työpanoksesta, saati sitten tarjota kokoaikaista työtä.

 2. Eikä pitäisi kysyä pelkästään maksetaanko työstä palkkaa, vaan pitäisi myös kysyä maksetaanko työstä oikeaa palkkaa, siis kunnollista palkkaa, eikä vain jotain pelkkää minimi”palkkaa”. En ikipäivänä tule uskomaan, että tuollaisesta työstä maksettaisiin missään koko maassa kunnollista palkkaa. Kun jostain kumman syystä maassa on vallalla sellainen kulttuuri ja käsitys, että tietyistä töistä ei tarvitse maksaa kuin vain vähän, koska työ on ”helppoa,” eikä tarvitse ”koulutusta”. Ihan kuin se vähentäisi työn arvoa, tai ihmisen tarvetta rahalle jolla saa kunnollisen elintason. Nuo ”pihatyöt” kuuluu juuri tähän luokkaan ja niistä maksetaan vain sen verran, että juuri ja juuri kehdataan sanoa, että maksetaan palkkaa ja että kyseessä on siinä mielessä oikea kunnon työ. Ei makseta ja ei ole.

  1. Rosa Warski
   26.7.2017, 21:39

   Jeh. Lisäksi ”palkkaus” on tapahtunut vain puoleksi vuodeksi. Kyse ei siis ole pätkätyötä kummemmasta. Ylenemismahdollisuuksia ei ole, palkkaa ei koroteta. Päinvastoin pestin jälkeen sossu katsoo, paljonko palkkaa tuli, ja ylimennyt osa ulosmitataan toimeentulotuesta.

Kommentointi suljettu.