Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vahvasti liioiteltu

Eilisen ykkösuutinen oli työttömyyden väheneminen. Työttömiä on nyt peräti 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten, ja erityisessä laskussa on pitkäaikaistyöttömyys. Tätä ilouutista hehkutettiin kaikissa tiedotusvälineissä. Kaikille uutisille yhteinen piirre oli se, että yksikään toimittaja ei ilmeisesti ollut tutustunut niihin tilastoihin otsikoita enempää.

Tilastoja on kaksi. Toinen on Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema työllisyyskatsaus  ja toinen Tilastokeskuksen työvoimakatsaus.

Otetaanpa ensiksi tuo ministeriön työllisyyskatsaus. Siitä näkee kuinka moni on palkattomissa töissä tai työnhakuvalmennuksessa. Kuntouttavassa työtoiminnassa oli 20 9oo henkilöä eli 900 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Työnhaku- tai uravalmennuksessa oli 2 300 henkilöä eli 900 enemmän kuin vuosi sitten, eli prosentuaalinen kasvu on huikeat 61 %. Tämä valmennushan on sitä kurssitusta, jossa opetellaan hakemaan työtä tai mietitään mitä työtä voisi hakea.

Palkaton työ ja kurssitus ovat siis lisääntyneet. Katsotaanpa sitten noita tilastokeskuksen lukuja. Ministeriön luvut perustuvat todellisuuteen, mutta tilastokeskuksen otantatutkimukseen. Siinä työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen.

Tilaston alussa kerrotaan, että työttömiä oli vuoden 2017 kesäkuussa 250 000, mikä oli 14 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,9 prosenttia, kun se edellisvuoden kesäkuussa oli 9,3 prosenttia. Työllisiä oli 15 000 enemmän kuin edellisvuoden kesäkuussa. Ilmeisesti yksikään toimittaja ei päässyt tämän pitemmälle.

Ensinnäkin työllisten määrän virhemarginaali on 34 000 suuntaan tai toiseen. Työttömien määrän virhemarginaali on 20 000. Muutokset sekä työllisten että työttömien määrässä mahtuvat reilusti virhemarginaaliin, eli ne 14 000 vähentynyttä työtöntä ja 15 000 lisääntynyttä työllistä voivat ihan hyvin olla vaikka tilastovirhe.

Tätä pistää epäilemään se, että työllisten tekemien työtuntien määrä vuoden 2017 toisella neljänneksellä oli 3,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Joko työllisten määrä ei ole lisääntynyt tai osa-aikatyö on lisääntynyt. Oli miten oli, niin tehtyjen työtuntien määrä on laskenut.

Näyttää siltä, että ilouutiset vähentyneestä työttömyydestä ja lisääntyneistä työpaikoista ovat vahvasti liioiteltuja. Työttömät tekevät palkatonta työtä tai ovat koulutuksessa. Osa on tietenkin päässyt eläkkeelle ja osa kuollut. Työvoiman ulkopuolella olevia oli vuoden 2017 kesäkuussa 1 290 000 henkeä eli 4 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. He ovat niitä pitkäaikaistyöttömiä, jotka on sysätty pois työttömyystilastoa rumentamasta ja jotka elävät millä elävät. Todennäköisesti moni heistä sinnittelee toimeentulotuella, mutta tilastot kaunistuivat.

Sopivasti vain tilastojen otsikoita lukemalla saatiin luotua mielikuva myönteisestä kehityksestä. Kun sitä vielä höystettiin sopivalla filmimateriaalilla työnteosta, niin Suomi näyttää olevan nousussa. Tästä saavat hallituspuolueet aihetta henkseleiden paukutteluun pitkäksi aikaa.

Tosiasiassa tilastot ovat ihan yhtä karua luettavaa kuin ennenkin ja tempputyöllistäminen on lisääntynyt.

tix

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (21)

 1. Jouko Norvapalo

  Onko tosiaan työvoiman ulkopuolella 1,3 miljoonaa ihmistä???

  • liisa hirvonen

   On. Vielä useita vuosia kasvava joukko. Eläkeläiset. Heidän lisäkseen lapset, vuosi vuodelta pienenevä joukko.

  • Risto Sinervo

   Onhan niitä ”elätettäviä” kuten erilaiset eläkeläiset, pitkäaikaissairaat, jotkut työttömät, opiskelijat, varusmiehet, jopa omaishoitajat. Findikaattori on selvälukuinen lähde. Perusjoukkoon otetaan 15-74 vuotiaat. Vuonna 2015 ulkopuolella olevia näyttää olleen 1,4 miljoonaa, lievä laskeva trendi ehkäpä.

   • liisa hirvonen

    Kysyn, kun en tiedä enkä ymmärrä: miksi perusjoukkoon lasketaan mukaan 74-vuotiaaksi asti?

    • M. Nyman

     Sitten on jo ylittänyt tilastollisen elinikänsä ja vääristää kooonaiskuvaa, noin hirtehisesti kieli poskessa ilmaistuna.

 2. Kaisa

  No mutta Saku.. Kesähän on vain kivojen uutisten aikaa. Ollaan kaikki ”lomalla”, mansikka suussa ja liotetaan varpaita vedessä. Kesällä kaikki kasvaa kohisten, talouskin ja ihan itsestään! (Tämä on sitten 100% sarkasmia)

 3. Martti Turunen

  Itseasiassa työllisten työtuntien määrä on kasvanut verrattuna viime vuoteen kun katsotaan koko alkuvuotta. Toki niukasti mutta kuitenkin. Tilastokeskuksen datasta voi huomata toisen vuosineljänneksen työtuntitiedoissa huomattavia heittoja vuodesta toiseen, mikä taas pistää epäilemään juhlapyhien vaikutusta kertymään.

 4. AikaMies

  Sähköparranajokoneet lisäävät rintasyöpää.
  Meinaan jotta samannäköinen on tuo aika/lukumäärä – käyrä.
  Vrt: Vale-> emävale -> tilasto[n tulkinta]

 5. Sauli

  No, iltapäivälehtien kyky ja halu uutisoida työttömyydestä ja sen syistä on viihteeseen erikoistuneelle lehdelle tyypillistä. Sääli sikäli, että aika ison joukon maailmankuva perustuu iltapäivälehtien lööppeihin.

  Ei nyt tarvitsisi hirveästi nähdä vaivaa saadakseen myös toisenlaisen näkökulman työttömyyteen. Työttömyys on tullut jäädäkseen, talouden kasvu ei näy työttömyyden laskuna, kiitos kokonaistuottavuuden kasvun. Tulevaisuudessa automaation kasvu, ohjelmistot ja robotiikka tulevat korvaamaan yhä useamman, ehkä iltapäivälehden toimittajankin. Ekonomit lienevät aika yksimielisesti sitä mieltä, ettei lähivuosina saavuteta 72 prosentin työllisyysastetta. Lähelle sitä päästään kikkailemalla tilastoilla ja tempputyöllistämisellä. Yhä useamman kohtaloksi tulee siivooja Marin halpatyö tai työt joilla ei elä ilman tulonsiirtoja. Hallitus on epäonnistunut sen tärkeimmässä tehtävässä, työttömyyden ja siitä johtuvan köyhyyden vähentämisessä.

  • Katariina Hännikäinen

   Tuo sama uutinen oli valitettavasti myös tämän aamun Hesarissa.

  • Jyrki


   Tulevaisuudessa automaation kasvu, ohjelmistot ja robotiikka tulevat korvaamaan yhä useamman, ehkä iltapäivälehden toimittajankin.

   Itse asiassa on jo olemassa tekoäly jne. Järjestelmiä, jotka kykenee tuottamaan ihan ymmärrettäviä uutisia, joita ennen teki toimittajat vaikkapa urheilusta. Itse asiassa niitä uutisrobotteja on jopa käytössä ulkomailla ainakin, mutta niitä ei suinkaan mainosta mediat, jotka niitä käyttää. Niistä halutaan olla lähinnä hiljaa.

   Toisaalta tuskin menee kovin pitkää kun ne syrjäyttää toimittajia suomessakin muodossa tai toisessa.

   https://www.journalisti.fi/artikkelit/2017/4/uutisrobotit-tulivat-vihdoin-suomeen/

   Ja jossain vaiheessa robotit ja tekoäly varmasti on sillä tasolla. Että ei voida enää vain ohittaa niiden työttömyyttä lisäävää voimaa. Eikä sitä, että roboteille ei makseta palkkaa eikä ne pidä lomia, nuku eikä ne edes syö juo osta autoja taloja veneitä jne. Eli pidä yllä kulutusta. Mutta nurmikot ne jo leikkaa palkatta toki. Tähän kannattaisi jo nyt herätä.

   Sillä ensin tulee lähtemään rutiininomaiset pienipalkkaiset työpaikat ja on jo lähteneet. Kuten vaikka hampurilaisen tekeminen tähänkin on jo robotteja olemassa. Tai vaikka johonkin valvontaan liittyvät työt jne. Tästä aiheesta on kirjoitettu hyviä kirjojakin.

   Mutta se on toki sohvalla kaljaa juovan työttömän vika sekin joidenkin mielestä. Jolloin ongelmaa korjataan ahkerasti teettämällä orjatöitä tarkan holhouksen alaisena karenssien uhalla työttömille etteivät syrjäydy työstä. Palkan saamisesta tehdystä työstä toki syrjäydytään mutta se ei ole ongelma…

 6. Hupu

  Työmarkkinatuen maksatuksen kautta pääsee kelan sivustolla katsomaan, kuinka työttömyys on vain lisääntynyt: http://raportit.kela.fi/linkki/28986665

  Linkin taulukosta puuttuu siis ansiosidonnaista saavat työttömät, vaikka ansiosidonnaiselta pudonneiden määrään kylläkin löytää vasemman reunan valikon kautta.

  • työtöntyötön

   Tämä tilasto on kyllä karmeaa luettavaa. Onko niin että työmarkkinatuella on melkein 100 000 ihmistä enemmän vuonna 2017 kuin 2010? Melkein puolet enemmän.

   Tähän vaikuttaa ilmeisesti myös palkkatuen karsiminen. Ennen oli tyypillistä että ansiosidonnaiselta pudotessaan pääsi sen verran töihin että pääsi sille takaisin. Nyt näyttää pääsevän samalla rahalla ilmaistöihin. Eikä työttömän asema parane millään mittarilla.

  • Risto Sinervo

   Tätä en ole koskaan katsonutkaan, kiitos. Tarkkaa tilastotietoa löytyy, silti asiasta syntyy sanaharkkaa helposti ehkäpä ip-lehtien raflaavien otsikoiden innoittamina tai vain poliittisista syistä.

  • liisa hirvonen

   Palkattomissa töissä:
   Kutyssä 4450 (vuonna 2010) ja 20.800 (vuonna 2017)
   Työkokeilussa 727 (vuonna 2010) ja 9130 (vuonna 2017)
   Työvoimakoulutuksessa 7232 (vuonna 2010) ja 13.712 (vuonna 2017)

   • liisa hirvonen

    Lisäys: Vuoden 2010 tammikuu ja vuonna 2017 maaliskuu.

 7. Hupu

  Törmäsin taulukkoon http://raportit.kela.fi/linkki/93600203 edellisen perusteella ansiosidonnaista päivärahaa saavien määrä laski ja työmarkkintukea saavien määrä nousi, mutta mielenkiintoisinta taulukossa on kuitenkin korvattujen päivien määrän kasvu.

  Yritin etsiä tilastotietoja määrättyistä karensseista… ja työttömyyskorvausten ulkopuolella olevista työttömistä, tuolta: http://www.kela.fi/tilastotietokanta-kelasto_sisallysluettelo – löytyykö noista netissä julkaistua tilastotietoa? Ikävän tarkoitushakuista hommaa kun ei edes tuosta Sakun laittamasta Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema työllisyyskatsaus -linkistä löytynyt tietoa karensseista, jos nyt edes luin tarpeeksi huolellisesti(?).

  • Pentti Sorsa

   Onneksi Lex Lindströmillä maasta poistui kertaheitolla yli 60 vuotiaat pitkäaikaistyöttömät ikiajoiksi.

   • AMK

    Muistaakseni:
    Jotka ovat olleet 5 vuotta yhtäjaksoisesti työttöminä

 8. Taina Lehtisalo

  Tehtyihin työtunteihinhan on täytynyt tulla muutenkin kiky-lisää. Vertailussa sekin pitäisi vähentää. Vai teinkö hätäisen ajattelun?

 9. Sonofhades

  Viimeisimmässä vahvistetussa verotuksessa (2015) verotettiin 695 000 ihmistä ja risat päälle työttömyyskorvauksen perusteella. Kaikki eivät olleet koko vuotta työttömänä, mutta saivat vuoden aikana työttömyyskorvausta. Joukossa myös ihmisiä, joiden vuositulot olivat 300 000 e+ / vuosi. Jännityksellä odotan menikö 2016 verotuksessa 700k raja jo rikki.

  Pätkätyöt kun eivät elätä, suuri osa vuodesta ollaan työttömänä.

Kommentoi »

Comments are closed