Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ding ja dong

– Suomessahan ollaan reaalipoliitikkoja, ja jos joku saa tarpeeksi ääniä, niin se saa olla vaikka kaksipäinen pelsepuupi, mutta yhteistyötä tehdään. Jos joku kehtaa kommentoida, sitä syytetään koulukiusaajaksi ja inhottavaksi ihmiseksi, joka ei suvaitse erilaisia mielipiteitä. Kansanmurha on vain mielipide muiden joukossa.

Nämä sosiaalisessa mediassa näkemäni yliopistotutkija Ilona Pajarin sanat saivat miettimän maamme poliittista tilannetta. Meillä on ennestään lestadiolainen pääministeri ja katolinen ulkoministeri, ja nyt he saivat rinnalleen kreationismiin uskovan presidenttiehdokkkaan. Perinteisesti meillä on ihan järkevästi vierastettu uskonnon liiallista sotkemista politiikkaan, koska suomalaisten uskonnollisuus on vähän siinä ja siinä. Sande Parkkonen kertoo blogissaan, että tosiasiassa olemme vain kristinuskolla siveltyjä pakanoita.

En osaa sanoa miten oikeassa Parkkonen on, mutta tällaista tapakristittyä havainnot kutkuttavat kummasti. Kun vähän jokaisella tuntuu muutenkin olevan omanlaisensa käsitys kristinuskosta, niin on viisasta olla tunkematta näitä oppeja käytännön politiikkaan. Jos ja kun joku poliitikko kokee oikeasti toimintansa ohjenuoraksi kristillisen etiikan, niin sen pitäisi näkyä enemmän käytännössä kuin puheissa. Hedelmistään puu tunnetaan, kuten Iso Kirja sanoo.

Toinen asia on avoin rasismi. Valtamedia ja sen mukana omissa arjen kiireissään painiva yleisö ei ole suostunut näkemään selkeästi vuosikausia kasvussa ollutta rasismia. Tuntuu siltä, että ei ole haluttu uskoa jonkun voivan olla rasisti ja saavan ihan vain rasismillaan poliittista kannatusta muilta rasisteilta. Jos ei muuten, niin tuuttaamalla muukalaisvihaa joka paikassa niin kauan, että monet alkavat uskoa rasismissa olevan takana jotain järjellistä.

Media on kuitannut rasismin räväkkyytenä ja kohauttavina ulostuloina. Kohauttajaa haastatellaan lämminhenkisessä, kotiympäristössä tehdyssä jutussa ja kerrotaan hänen oikesti olevan miellyttävä ihminen, jota on ymmärretty väärin. Rasismista on tehty viihdettä, kohauttaminen on mediaseksikästä, räväkkyys myy.

Tämä seurauksena rasismi on normalisoitunut niin paljon, että eilen Tukholmassa äärioikeisto sai hyökätä pride-kulkueen kimppuun ilman että sitä meillä juuri noteerattiin. Sen seurauksena mustikoita keräävistä ja myyvistä turvapaikanhakijoista kertova positiivinen uutinen saa kommenttiosioonsa ryöpyn kateutta, katkeruutta, ahneutta ja ilkeyttä tihkuvia vuodatuksia: Haittamaahanmuuttajat vievät lastemme mustikat!

Yhteistyötä tehdään, tasapaino pitää olla.

ding ja dong

***
Jos kommenttinne ei ilmesty näkyviin, niin se ei ilmesty näkyviin. Täällä moderoidaan.

Kommentit (20)

 1. Jan

  Niin kauan kun kirkkolaki on voimassa, kirkko ja valtio ei ole erotettu toisistaan. Tätä vääryyttä ei ole Suomessa korjattu, vaikka muualla Euroopassa kirkot ovat jo vuosia sitten erotettu. Luterilainen kirkko perustettiin, jotta hallitisjat saisivat enemmän valtaa (totalitarismia) kuin mitä katolinen kirkko tarjosi ja se näkyy myös nykypäivinä..

  Mustikat voisi jokaisen jättää metsään. Nykyään löytyy sentään pensanmustikoita.

  • Tor Lillqvist

   Ja sitten on vielä se virtahepo olohuoneessa, eli suhteellisen liberaalin luterilaisen kansankirkkomme kanssa valtion kannalta samanarvoinen mutta hyvin konservatiivinen ortodoksinen kirkko.

 2. Lind aune

  Kiitos UUNINPANKKO POIKA!Tuli mieleen tuosta blogistasi pieni muisto siirtolaisten tullessa Lahteen-Osuuskaupan maitojonossa ei muusta vaahdottukaan kuin siitä,”kuinka nuo ryssät riipivät,eivät edes nouki kaikki mustikat metsästä.Ihan kauheaa!Ja niiden lehmät saa tallata hallainmetsikönkin!Kuka sinne enää edes uskaltaa mennä.Jaa a on sitä aikoihin eletty”Näin silloin ja kuitenkin he jotka tulivat olivat juuri samoja suomalaisia kuin he jotka nyt motkottivat maitojonossa.Että ei tuo rasismi ole uusi asia,meissä se kytee ja on kytenyt kauan.Olemme kaunainen kansa!Jonka uskonnollisuus on tosiaan vain pintasilausta.ajatusmaailmaamme se ei ole hetkauttanut,ymmärtäväisyys,ihmisen kunnioittaminen,saati että rakastaisimme lähimmäisiämme kuin itseämme–KAUKANA MEISTÄ!Kiitos!

  • Marja-Leena Kuronen

   Kiitos kommentistasi Aune Lind, niin monet ovat jo unohtaneet,
   minkälaista oli karjalaisten elämä tällä puolella rajaa!

  • Liisa Laatinen

   Kiitos nyt vasta uskalletaan puhua niistä tunteista, joita evakot kohtasivat täällä kantasuomalaisten keskuudessa ja ne puhujat ovat niitä, jotka tullessaan olivat lapsia. Eikös se joku sanonta ole,että pienillä padoilla on korvat…? Yhdessä ryhmässä pahoiteltiiin kovasti viime syksynä, kun ei paikalliset voineet mennä marjametsään. No miksi? Kun maahanmuuttajat poikkesivat kauppamatkallaan metsän puolella kakalla, vastasi joku kantasuomalainen.

 3. Rami

  Kaarina Hazard (menikö oikein) on jo pitkään kysellyt lestadiolaisen pääministerin vaikutuksesta maamme politiikkaan. Ehkä liittyy Uunis postaukseesi jotenkin, ehkä ei.

 4. Marja-Leena Kuronen

  ”Jos ja kun joku poliitikko kokee oikeasti toimintansa ohjenuoraksi kristillisen etiikan,
  niin sen pitäisi näkyä enemmän käytännössä kuin puheissa.
  Hedelmistään puu tunnetaan, kuten Iso Kirja sanoo.”
  Olen täsmälleen samaa mieltä! En voi käsittää, kuinka Sipilä nukkuu yönsä,
  kun yksi Jeesuksen opeista on:
  ”Totisesti minä sanon teille: kaikki, mitä olette tehneet yhdelle näistä minun vähimmistä
  veljistäni, sen te olette tehneet minulle”.
  Samoin Sipilä syytti eduskuntaa ’enemmän tai vähemmän’ valehtelijoiksi, ei todellakaan
  näe sitä malkaa omassa silmässään.
  Ehkäpä poliitikkojen jumalakin on armahtavampi uskovaisia poliitikkoja kohtaan?

  • Esa J.

   Entäpä sitten Päivi Räsänen? Häntä kiinnosti vain homoliitot, abortti ja eutanasia. Mahtoikohan hän yön pimeydessä katsella salaa homopornoa? Ja todeta: tuosta touhusta ei synny jälkeläistä, joka voitaisiin ”pelastaa”…

   Lestadiolaiset: he paasaavat että ”ehkäisijän kädet ovat veriruskeat”.

   Joo, joskus luin raamatusta, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, nykyisin aasit ratsastavat Jeesuksella eduskuntaan…

  • Risto Sinervo

   PM sanoi, että varsinkin eduskunnassa ilmenee tahallisesta väärinymmärrystä kollegan puheesta ja näin sanotaan väärä todistus lähimmäisestä. Politiikassa mukana olleena voin todeta tällaisen olevan yleistä, tulkitaan puhe tai kirjoitus ihan tahallaan väärin ja haukutaan tämän perusteella. Tätä on usein vaikea oikoa, sitä ei kukaan kuuntele, moni vain naureskelee moittijan hampaisiin joutunutta ja asian esille ottaminen on vain vastustajan mieleen. Sipilä ei vielä ole marinoitunut tällaista vastaan.

   PM ei syyttänyt eduskuntaa valehtelusta, ei enemmän eikä vähemmän. Onko tällainen vääristely oikein kaikkia osapuolia kohtaan?

   Luin HS:n 28.5.2015 mainion yhteenvedon hallituksen ”pahoista aikeista”, joista muutamat heikennykset on jo peruttu mutta ei parannuksia. Menettäisin itse luullakseni yöuntani velkataakan järkyttävästä kasvusta, ”leikkaukset” ovat aika vähäisiä ja monet korvautuvat muuta kautta mm. tuloveron alennuksena. Mikäs tässä on se malka, joka liittyy valehteluun?

   • Hulivilipoika

    Näkisinpä sen päivän – huonojen aikojen perusteella on eläkkeestäni leikattu indeksikorotukset noin seitsemän vuoden ajan – kun minulle parempina aikoina tuo leikkaussumma korotuksena suotaisiin. Niinpä, sitä päivää ei tule. Ostovoimani on tällä ajalla pienentynyt lähes 10 prosenttia. Samaan aikaan työssä olevat ovat maltillisella korotuslinjalla saaneet lähes saman verran. Ei tämä nyt vaan mene oikein.

    • Kohtuus marmattaessakin

     Ei taida tuo eläkkeen ostovoiman leikkaus pitää ihan paikkaansa. Veronmaksajat ry on julkaissut kattavan selvityksen eläkeläisen ostovoiman kehityksestä aikavälillä 2000 – 2015 (https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/verotietoa-73.pdf). Sen mukaan eläkeläisten ostovoima parani tuolla aikavälillä 16 – 19 % eläkkeen suuruudesta riippuen. Sieltä näkyy myös, että yhtä vuotta lukuun ottamatta eläkkeitä on korotettu. Eläkeläisen tuskaa ehkä helpottaa sekin havainto, että eläkeläisiltä ei leikattu kilpailukykysopimuksessa mitään.

 5. Pohjola

  Olisi kyllä mielenkiintoista saada tietää miksi tuo pride isku ei tullut tänne median tiedotuksena? Alkaako olla jo lastseason?
  Nojaa, onneksi meillä on omat huru-ukkomme.

 6. Tanja Takalo

  No, agnostikkona toivon ettei kristinusko tunge valtion johtoon. Luvassa olisi kylmää kyytiä tasa-arvolle ja naisten oikeuksille.

 7. Sauli

  Rasismiin ja vihapuheeseen pätee sama kuin kaikkiin addiktoiviin aineisiin, että annoskokoa on kasvatettava kokoajan jotta haluttu vaikutus säilyy. Se mikä ennen olisi ollut vihapuhetta, on nyt kevyt kolaa.

  Herroilla Halla-aho ja Soini on ollut tärkeä osa suomalaisen vihapuheen ja rasismin nousussa. Koska herrat ovat niin vaatimattomia, ei kumpikaan halua ottaa kunniaa itselleen, vaan jakavat kernaasti kunnian toisilleen. Soini toi rasistit eduskuntaan ja Halla- aho teki siitä salonkikelpoista, keksimällä nimittää sitä maahanmuuttokriittisyydeksi.

  Koska maahanmuuttokriittisyys on tarpeeksi ympäripyöreä ilmaus, sen ympärille voi rakentaa kokonaisen puolueen ja niin Halla- aho juurikin tekee. Puolueen keulivaksi kuvaksi on nyt virallisesti nimetty vehnänvaalea blondi joka ei piilottele maailmankuvaansa vakan alle. Tulemme varmaankin kuulemaan häneltä mielipiteitä jotka vielä vuosikymmen sitten olisivat vastanneet kovia huumeita, nyt sitä kevytkolaa.

  Jänskää on se, että Halla- aho käyttää samoja kikkoja kuin oppi-isänsä Soini. Hän nimitti puolueen keulakuvaksi ja ääniharavaksi henkilön jonka maailmankuvaa tuskin jakaa, mutta joka kelpaa hyödylliseksi idiootiksi keräämään sirkushuveja janoavan äänestäjäkunnan äänet. Samalla kaavalla taisi Trumpkin päästä valtaan ja lopputulos ei ole lasten katseltavaa. Toivoa sopii että suomalaiset ovat viisaampia.

  • Minna Ylitalo

   Niinpä. Paitsi että Halla-Aho ei keksi, eikä ole koskaan keksinyt yhtään mitään. Soini ja Halla-Aho ovat pelkkiä populismin maahantuojia ja kielenkääntäjiä. Katsoin Ranskan Macronin ja Le Penin vaaliväittelyn. Le Penin puheet olivat ranskaksi juuri sitä samaa, mitä ne ovat toisaalla englanniksi, saksaksi tai suomeksi. Huhtis tulee kampanjassaan latomaan ulkomuistista juuri sen saman kaavan suomeksi. Haukottelen jo valmiiksi.

 8. Heikki Alanen

  ”Tukholmassa äärioikeisto sai hyökätä pride-kulkueen kimppuun ilman että sitä meillä juuri noteerattiin. ”

  Siellä oli kourallinen nuoria huutelemassa paraatiin osallistujille, poliisi poisti huutelijat. Ketään ei pidätetty, kukaan ei loukkaantunut. Miksi ihmeessä tällaisen tapauksen pitäisi ylittää uutiskynnys Suomessa?

  • Jan

   Siinä oli yksi, joka astui kulkueen eteen ja seisoi siinä. Häiriköintiä kyllä, mutta ei se hyökkäys ollut.

   • Marko Huttunen

    Minua harmittaa homojen puolesta kun nämä pride-kulkueet ja tositeeveet rakentaa heistä kuvaa friikkeinä joiden elämä pyörii vain ja ainoastaan seksuaalisen suuntauksen ympärillä. Valitettavasti palaamme 60-luvulle, kohta voi kadulla huutaa ” kahtokee tiälon hintti”. Kusipäinen suvaitsevaisto ei vaan tätä ymmärrä, vaatii savolaisen natsin sanomaan se ääneen.

    • Heikki Alanen

     Pidän tuollaisia marsseja enemmän kohderyhmäänsä vahingoitavana kuin heidän asiaansa parantavana toimintana. En siltikään hyväksy tuollaista häiriköintiä mitä Ruotsissa nähtiin.

     Minusta ihmisen seksuaalinen suuntautuminen tai rakkauden kohde on jokaisen oma yksityisasia jota ei pidä kenenkään arvostelevan, mutta ei myöskään sen johdosta ole syytä järjestää mitään kansanjuhlia ja muita markkinoita.

     Mitä presidenttikilpaan tulee, taitaa käydä niin että Sauli saa minun ääneni, ei vaikuta olevan muutakaan varteenotettavaa vaihtoehtoa.

 9. Minna Ylitalo

  Satunnainen rajakkikriittinen facebook-päivitykseni saa korkeintaan yhden rohkean tykkäyksen kerrallaan. Kahden kesken tuttavani kyllä aiheesta puhuvat tuohtuneina. Jokainen on sanonut, ettei kuitenkaan halua ottaa julkisesti kantaa rasismia tai uusnatseja vastaan. He eivät halua profiloitua tai leimautua.

  No hiljainen hyväksyminen on heidän oikeutensa. En vain ymmärrä miksi tavallinen kansalainen ei halua osoittaa olevansa juutalaisvainon ja joukkomurhien ihannointia vastaan. Miksi on noloa mennä töihin kun kaikki nyt tietävät, että hänestä kansanmurha ja natsiaatteella hehkuttaminen on kammottavaa. Tämä hiljainen hyväksyntä luo sen ilmapiirin, jossa uskonvainoon erikoistuneet mölinäporukat saavat kasvaa ja kukoistaa.

  Nyt on sitten päästy siihen pisteeseen, että mölinäjengi saa oman muukalaiskammoisen rotuhygieenikon presidenttiehdokkaaksi. Vielä muutama vuosi sitten sama taho komppasi pelkkää lupsakkaa letkauttelijaa populistipressaksi. Toivottavasti hiljaiset hyväksyjät kuitenkin uskaltavat äänestää arvojohtajaa presidentiksi, sitä noloa valintaa kun ei tarvitse julkisesti huudella.

Kommentoi »

Comments are closed