Suhdannepölyä ja jakovaraa

Koko eilisen päivän valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi toimittajille toisella suupielellä, että talouskasvu on laaja-alaista ja väkevää ja toisella, että jakovaraa ei ole. Palkankorotustoiveet ovat pelkkää suhdannepölyä. Yhtä hyvin hän olisi voinut sanoa suoraan, että kakku on hyvää, mutta ei sitä kaikille anneta. Taloustalkoissa työt tehnyt väki syököön suhdannepölyä, jotta sivusta katsoneet johtajat voivat syödä talkooväen eväät rauhassa.

Eväitä on syöty koko ajan. Osuuspankin Reijo Karhinen lupasi kaksi vuotta sitten alentaa omaa palkkaansa taloustalkoiden nimissä, mutta unohti tehdä sen. Nyt hän aikoo toteuttaa lupauksensa, eli hänet piti käydä hakemassa niihin talkoisiin, joihin hän niin hövelisti lupautui mukaan.

Finnairin Pekka Vauramon 130 000 lisäeläke nousi jostain syystä vasta nyt esille, vaikka Suomen Kuvalehti kertoi asiasta jo viime helmikuussa. Omistajaohjausministerinä oli Juha Sipilä, ja tieto Finnairin hallituksen päätöksestä oli tullut valtioneuvoston kansliaan hyvissä ajoin. Siihen ei reagoitu mitenkään.

Kun asia nyt nousi kunnolla esille, niin sekä silloinen että nykyinen omistajaohjausministeri teeskentelevät vilpittömän hämmästynyttä. Nopeasti tultiin siihen tulokseen, että virkamiehen on pakko olla syyllinen. En nyt viitsi ruveta kyselemään tuliko Sipilälle kiusaus panna toiset antamaan väärä todistus, jotta itse välttyy tekemästä syntiä.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että hyvätuloisia odottaa veronkevennys, kun määräaikaisen solidaarisuusveron voimassaolo päättyy. Teknisesti ottaen kyseessä on tosiaankin vain määräaikaisen lain voimassaolon päättyminen, joten hallituksen ei tarvitse tehdä asiassa mitään päätöstä.

Näin saadaan hyvätuloisten palkkapussi pidettyä entisellään, koska kiky-sopimus vie tästä tulevan lisäedun. Hyvätuloiset ovat ainoa ryhmä, jonka ostovoima ei alene. Kaikkien muiden alenee. Erityisen paljon se alenee julkisen sektorin työntekijöiltä, joilta kiky vei osan lomarahoista ja pidensi työaikaa.

Saa nähdä mitä hallitus tälle asialle tekee vai tekeekö mitään. Kiusaus olla tekemättä mitään on varmasti suuri, koska olisihan mukava saada lisää hyvätuloisia seuraamaan talkoita sivusta.

En yhtään yllättynyt, kun uutisiin ilmestyivät myös teknologiateollisuuden edustajat valittamaan surkeuttaan. Jostain syystä talouskasvu ei tunnu kohdistuvan tälle merkittävälle vientialalle, joten palkkoja ei voi korottaa ja valtiolta pitää saada lisää tukea investointeihin. Veronmaksajien pitää rahoittaa teollisuuden investoinnit ja työntekijöiden pitää ymmärtää olla vaatimatta palkankorotuksia, jotta ala menestyisi, johtajat saisivat palkankorotuksensa ja osakkeenomistajat voittonsa.

Jakovaraa ei ole, mutta aina siitä voi vähän päältä ottaa.  Aika paskat talkoot.

veikka lahtinen fb

Kuva: Veikka Lahtinen/Facebook

EDIT 10.8.2017 klo 7.45:

Minulla on huomautettu, että suurituloiset maksavat puolet kaikista tuloveroista. Siihen vastaan, että valtion saamista verotuloista 85,4 % on muita kuin tuloveroja. Tuloverojen jakautuminen tuloluokittain näkyy tästä taulukosta:

verotulot

 

 

Kommentit (41)
 1. "Aina Marina"
  9.8.2017, 09:30

  Ikävä kyllä, ei oikeistohallitukselta voi juuri muuta odottaa. Se vaan jaksaa hämmästyttää, miten kansa on niin vieraantunut (pihalla) ihan peruspuolueiden agendasta ja kuinka meitä äänestäjiä viedään härskeillä vedätyksillä. Silmäänk**eminen ei ole yllätys heiltä, jotka sillä ovat omaisuutensa hankkineet. Korkealla moraalilla kun ei miljonääriksi tulla…

  1. Helsingissä on syyskuun 2. päivänä pitkästä aikaa hallituksen vastainen Joukkovoiman mielenosoitus. Kannattaa osallistua kyltteineen ja ottaa kamujakin mukaan. Ainoa rajoitus on käsittääkseni, että maahanmuuttajia ei syytetä, rasismi on kielletty. Pitää etsiä ongelmien juuria syvemmältä.

   1. varat jakoon
    9.8.2017, 17:42

    Alkaapa jo olla kyse isoista asioista tuossa mielenosoituksessa:
    haluammeko eriarvoisuuden entisestään lisääntyvän,
    haluammeko, että demokratia heivataan pikkuhiljaa historiaan ja tilalle luisutetaan plutokratia kotomaamme minitrumppeineen, haluammeko (tämän hallituksen jälkeen) edes jämät pohjoimaisesta yhteiskunnasta vai brutaalikilpailullisen markkinafundamentalismin aitoon jenkkityyliin? Toivottavasti jengiä ihan fucking lakoomalla paikalla.

    1. "Aina Marina"
     9.8.2017, 19:59

     Toivotaan että Joukkovoimaa löytyy. Laitanpa kalenteriin, kiitos Kirsti!

 2. Jarmo Mäkinen
  9.8.2017, 09:50

  Jo vain on Jumalan tosi, vai mitä, Sipilä?

  1. Margareta Blåfield
   11.8.2017, 11:28

   Raamatun Jumala kehoitti ihmisen vaalimaan luomistyötään.
   Nooakin teki parhaansa pelastaakseen lajien moninaisuus.
   Mutta päämisterikin palvoo ”kultaista vasikkaa” haluten ”hyödyntää kaiken rahaksi.
   Mitä sitten syödään?
   Tolkutonta touhua!
   http://artoartovihavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241064-jakovaara#comment-3615683

Kommentointi suljettu.