Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suhdannepölyä ja jakovaraa

Koko eilisen päivän valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi toimittajille toisella suupielellä, että talouskasvu on laaja-alaista ja väkevää ja toisella, että jakovaraa ei ole. Palkankorotustoiveet ovat pelkkää suhdannepölyä. Yhtä hyvin hän olisi voinut sanoa suoraan, että kakku on hyvää, mutta ei sitä kaikille anneta. Taloustalkoissa työt tehnyt väki syököön suhdannepölyä, jotta sivusta katsoneet johtajat voivat syödä talkooväen eväät rauhassa.

Eväitä on syöty koko ajan. Osuuspankin Reijo Karhinen lupasi kaksi vuotta sitten alentaa omaa palkkaansa taloustalkoiden nimissä, mutta unohti tehdä sen. Nyt hän aikoo toteuttaa lupauksensa, eli hänet piti käydä hakemassa niihin talkoisiin, joihin hän niin hövelisti lupautui mukaan.

Finnairin Pekka Vauramon 130 000 lisäeläke nousi jostain syystä vasta nyt esille, vaikka Suomen Kuvalehti kertoi asiasta jo viime helmikuussa. Omistajaohjausministerinä oli Juha Sipilä, ja tieto Finnairin hallituksen päätöksestä oli tullut valtioneuvoston kansliaan hyvissä ajoin. Siihen ei reagoitu mitenkään.

Kun asia nyt nousi kunnolla esille, niin sekä silloinen että nykyinen omistajaohjausministeri teeskentelevät vilpittömän hämmästynyttä. Nopeasti tultiin siihen tulokseen, että virkamiehen on pakko olla syyllinen. En nyt viitsi ruveta kyselemään tuliko Sipilälle kiusaus panna toiset antamaan väärä todistus, jotta itse välttyy tekemästä syntiä.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että hyvätuloisia odottaa veronkevennys, kun määräaikaisen solidaarisuusveron voimassaolo päättyy. Teknisesti ottaen kyseessä on tosiaankin vain määräaikaisen lain voimassaolon päättyminen, joten hallituksen ei tarvitse tehdä asiassa mitään päätöstä.

Näin saadaan hyvätuloisten palkkapussi pidettyä entisellään, koska kiky-sopimus vie tästä tulevan lisäedun. Hyvätuloiset ovat ainoa ryhmä, jonka ostovoima ei alene. Kaikkien muiden alenee. Erityisen paljon se alenee julkisen sektorin työntekijöiltä, joilta kiky vei osan lomarahoista ja pidensi työaikaa.

Saa nähdä mitä hallitus tälle asialle tekee vai tekeekö mitään. Kiusaus olla tekemättä mitään on varmasti suuri, koska olisihan mukava saada lisää hyvätuloisia seuraamaan talkoita sivusta.

En yhtään yllättynyt, kun uutisiin ilmestyivät myös teknologiateollisuuden edustajat valittamaan surkeuttaan. Jostain syystä talouskasvu ei tunnu kohdistuvan tälle merkittävälle vientialalle, joten palkkoja ei voi korottaa ja valtiolta pitää saada lisää tukea investointeihin. Veronmaksajien pitää rahoittaa teollisuuden investoinnit ja työntekijöiden pitää ymmärtää olla vaatimatta palkankorotuksia, jotta ala menestyisi, johtajat saisivat palkankorotuksensa ja osakkeenomistajat voittonsa.

Jakovaraa ei ole, mutta aina siitä voi vähän päältä ottaa.  Aika paskat talkoot.

veikka lahtinen fb

Kuva: Veikka Lahtinen/Facebook

EDIT 10.8.2017 klo 7.45:

Minulla on huomautettu, että suurituloiset maksavat puolet kaikista tuloveroista. Siihen vastaan, että valtion saamista verotuloista 85,4 % on muita kuin tuloveroja. Tuloverojen jakautuminen tuloluokittain näkyy tästä taulukosta:

verotulot

Kommentit (41)

 1. ”Aina Marina”

  Ikävä kyllä, ei oikeistohallitukselta voi juuri muuta odottaa. Se vaan jaksaa hämmästyttää, miten kansa on niin vieraantunut (pihalla) ihan peruspuolueiden agendasta ja kuinka meitä äänestäjiä viedään härskeillä vedätyksillä. Silmäänk**eminen ei ole yllätys heiltä, jotka sillä ovat omaisuutensa hankkineet. Korkealla moraalilla kun ei miljonääriksi tulla…

  • Kirsti Era

   Helsingissä on syyskuun 2. päivänä pitkästä aikaa hallituksen vastainen Joukkovoiman mielenosoitus. Kannattaa osallistua kyltteineen ja ottaa kamujakin mukaan. Ainoa rajoitus on käsittääkseni, että maahanmuuttajia ei syytetä, rasismi on kielletty. Pitää etsiä ongelmien juuria syvemmältä.

   • varat jakoon

    Alkaapa jo olla kyse isoista asioista tuossa mielenosoituksessa:
    haluammeko eriarvoisuuden entisestään lisääntyvän,
    haluammeko, että demokratia heivataan pikkuhiljaa historiaan ja tilalle luisutetaan plutokratia kotomaamme minitrumppeineen, haluammeko (tämän hallituksen jälkeen) edes jämät pohjoimaisesta yhteiskunnasta vai brutaalikilpailullisen markkinafundamentalismin aitoon jenkkityyliin? Toivottavasti jengiä ihan fucking lakoomalla paikalla.

    • ”Aina Marina”

     Toivotaan että Joukkovoimaa löytyy. Laitanpa kalenteriin, kiitos Kirsti!

 2. Jarmo Mäkinen

  Jo vain on Jumalan tosi, vai mitä, Sipilä?

 3. Tapio

  Jos sadalletuhannelle ihmiselle annetaan 100€ enemmän verotuksen kautta, niin uskoisin sen hyödyttävän kansantaloutta enemmän kuin sadalle 100000€. Mutta saatan myös olla väärässä.

  • markku.isometsä

   No et ole. Usko pois.

 4. Mauri Pulkkinen

  Ainoa asia, mistä voi antaa pisteitä hallitukselle, on suomenkielen rikastuttaminen. Ovatko pisteen miinusta vai plussaa, riippuu lukijasta.

  Työministeri Lindström alaisineen on tähän asti vastannut kiertoilmaisujen kehittämisestä, mutta Orpo on nyt ottanut mallia ja tarjoaa suhdannepölyä ja JAKOVAARAA.

  Samalla tarmokkuudella kuin Trumpin hallinto pyrkii kiertämään sanan ilmastonmuutos käyttöä, Suomessa ministerit puhaltavat kansalaisten silmiin pötypölyä peittämään alastoman hyväosaisten suosimisen ja palkitsemisen, mikä kaiken lisäksi tapahtuu huono-osaisten kustannuksella.

  Hulluinta siinä on, että harjoitetussa politiikassa ei nähdä vääristymää, vaan silmät selällään hämmästellään kriittisiä kantoja luoden jopa vaikutelmaa, että juuri siinä on maamme pelastus ja jälleen kerran toistuu Iiro Viinasen viesti vaihtoehtojen puutteesta.

  Opposition Huhtasaari voi sittenkin olla oikeassa. Ydinasetta on käytetty sofistikoituneen neutronipommin muodossa. Aiemmin todettiin, että neutronipommi tuhoaa ihmiset, mutta säästää materiaalin. Uusin versio säästää ihmiset, mutta tuhoaa järjen.

  • Rosa Warski

   Orwellilaisen uuskielen käyttö on tosiaan ollut hallituksella hanskassa.

   Samoin viattoman esittäminen. Sipilänkin menoa kun katselee, niin puhtoisempaa hyväntahtoista perheenisää saa hakea. Orpo taas on rehti, reilu ja rehellinen kykymies, siinä missä Soini on kansanjohtaja ja heidän syvien tunteidensa tulkki.

 5. Pasi Karonen

  Kuuluukohan tämä tähän samaan aiheeseen; olen huomannut erään ajatuksellisen yhteyden:

  Sosiaali- ja terveyshulinassa nyky-Suomessa vannotaan ”valinnanvapauden” nimiin. Se siis tarkoittaa, että halutaan myydä suomalaisten terveys kapitalisteille.

  Amerikan yhdysvalloissa oli pari viikkoa sitten esillä ”Health Care Freedom Act”. Siellä, jopa siellä, tuo ”vapauden” nimeen kääritty markkinalieroistuspyrkimys sentään torjuttiin. Tiukalle tosin meni: https://www.nytimes.com/2017/07/27/us/politics/obamacare-partial-repeal-senate-republicans-revolt.html.

 6. Martin Glantz, Helsinki

  Fb-kaverini muistutti eilen samasta teemasta: meneillään eivät ole talkoot. Olen muuttanut omassa toiminnassani Paskat talkoot -sloganin muotoon Talkoot? Ja paskat!

 7. töytön

  Päivän hyvät naurut sai sentään, kun radiota kuunnellessa ilmoitettiin Finnair-pomon lisäeläkkeen tulleen Sipilälle yllätyksenä. Toisaalla Beni moitti ja vaati palkitsemisen perumista (hehheh). Orpolla kuulemma lisää ässiä hihassa työttömille ja EKn herra taas mutisi lisäleikkauksia ”lisäbuustiksi” orastavaan talouskasvuun.. 😛

 8. stunned

  Sipilät olivat muinaisessa Kreikassa ja Roomassa jumalallisen hurmoksen vallassa toimivia ennustajia, oraakkeleita. Sipilöitä on yleensä mainittu kymmenen, joiden oraakkelit sijaitsivat eri puolilla Välimeren maailmaa. Roomalainen kirjailija Varro mainitsee seuraavat sipilät…

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Sibylla_(antiikin_uskonnot)

 9. Erkki Virtanen

  ”–olisihan mukava saada lisää hyvätuloisia seuraamaan talkoita sivusta.”

  Tilastokeskuksen mukaan kovapalkkaisin 11 prosenttia suomalaista maksoi 45 prosenttia Suomen suorista veroista vuonna 2013.
  Toisessa ääripäässä on runsaat kaksi miljoonaa pienituloisinta, jotka maksoivat 7,5 prosenttia suorista veroista. Pienituloisiksi määriteltiin ne vajaat 44 prosenttia tulonsaajista, joiden vuotuisat bruttotulot olivat alle 20 000 euroa.

  https://yle.fi/uutiset/3-8136397

  Eli ylin 11% maksaa kuusinkertaisesti suoria veroja alimpaan 44% verrattuna. Paljonko Timosen ja hengenheimolaistensa mielestä ylimmän kymmenyksen pitäisi maksaa vielä enemmän veroja, jotta he ”osallistuisivat talkoisiin”? Olisiko vaikkapa 90% koko veropotista riittävä osuus?

  • Saku Timonen

   Valtion saamista verotuloista 85,4 % on muita kuin tuloveroja. Tuloveroista yli 300 000 euroa ansaitsevien osuus on 0,7 %, 150 000-300 000 osuus 1,5 %, 100 ooo-150 000 ansaitsevien 2,1%. Suurin osuus on 35 000-55 000 euroa ansaitsevilla, 4,5 %. Logiikka on selvä: eniten euroina maksavat maksavat suhteessa vähiten, koska heitä on vähän. He eivät todellakaan maksa suurinta osaa edes tuloverosta, saati muista veroista.

   Tulovero on ainoa aidosti progressiivinen vero Suomessa ja sen progressiota on vain vähennetty ja veroa kevennetty, joten sitä maksetaan koko ajan vähemmän. Puhumattakaan pääomatuloverouudistuksesta, joka avasi rikkaille mahdollisuuden nauttia matalasta tasaverosta.

   • työtöntyötön

    Näinhän se menee. Ja tasaveroja näytetään korotettavan. Juuri julkaistussa budjetti ehdotuksessa pistää silmään tämä:
    Kiinteistöveron alaraja nousee. Kuntaliitto arvioi keväällä, että yli puolet kunnista joutuu korottamaan kiinteistöveroaan ensi vuonna. Asumiskulut kasvavat erityisesti pääkaupunkiseudulla.

    Joskus on kuullut puhetta myös ruuan alvin nostamisesta.

    Mutta onneksi palkkavero kevenee, ettei verotus kiristy. Näyttää siltä että esim. Jyväskylässä asuva 100 000e/vuosi tienaava maksaa tänä vuonna n.1700e vähemmän tuloveroa kuin vuonna 2016. Paljonkohan tulee taas veroalea vuonna 2018?

    Harmi ettei tuolla veroprosenttilaskurilla pääse pidemmälle.

   • Jyrki

    Eli tilastoista kerrottu vitsi joka menee vale emävale tilasto. Ei tässä valossa ole vitsi. Mutta omasta mielestäni tilastot onkin tehty työkaluiksi saada asiat näyttämään siltä miltä niiden halutaan näyttävän. Ja sitten siitä tehdään totuus joka niellään hetkeäkään epäilemättä.

    Sen jälkeen katsotaan urheilua ja saippuasarjoja televisiosta päälle ja sitten huomenna orjatöihin ja onnekkaimmat PALKKAtöihin. Ja aina kun näin tapahtuu ei tilastoevankelistoilla ole hätä päivä…

   • E-P Kauppinen

    Meniköhän tuo nyt ihan oikein? Tuon listan mukaan alle 35.000 tienaavat maksaisivat tuloveroista 91,2. %., koska nuo enemmän tienaavien osuus on vain 8,8%. Tuohon väliin 35.000 – 55.000 mahtuu jo kuitenkinnaika paljon väkeä. Mistä siis tulee ero Tilastokeskuksen lukuihin suorista veroista? Verohallinnonkin Taskutilasto kertoo aivan erilaisia lukuja eli enemmän tuonne Erkki Virtasen viestimään suuntaan.

    • Saku Timonen

     Siitä välistä tosiaan puuttuu useampi eri tuluokka, joiden prosenttiosuudet ovat yhtä lailla häviävän pieniä. Koska tähän kommenttiosioon ei voi laittaa kuvaa, niin päivitän juttua talukolla.

     • Sampo Makkonen

      Kiitos kuvasta, joka selkeyttää edellisen kommenttisi näistä prosenttiosuuksista. Ihmetyttää vain, että en ennen ole tuota nähnyt. Muuttaa kyllä minun katsantokantaa asiaan.

   • Sampo Makkonen

    Erkki Virtanen viittaa kommentissaan Tilastokeskuksen tutkimukseen. Missä kohtaan tilastokeskus on mennyt vikaan?

    Sitten tämä tuloveron progressio, iltasanomien sivuilla on Veronmaksajien taulukko, josta ei mielstäni voi sanoa progression löystyneen:

    http://is.mediadelivery.io/img/1920/6f932fcc769f499e8bfa6a495028ae68.jpg

    Vai miten näitä käppyröitä pitäisi tulkita? Perustuvatko ne kenties virheelliseen dataan?

  • Anarty

   Erkki Virtanen! Eikös olisi sitten viisasta jakaa tätä kovatuloisimpien armotonta taakkaa (verojen maksu) hiukan pieni tuloisemmille. Tiputetaan johtajien palkat duunareiden tasolle ni eivät joudu maksamaan niin paljoa.
   Sekin että ensin nämä Erkin mainitsemat Suomen sankarit, jotka JOUTUU maksamaan veroja, on hölynpölyllä järkänneet itselleen järkyttäviä omaisuuksia, monesti vielä veronmaksajien rahoilla (Juha Sipilä)!, ei sitten tarvitsisi jakaa mitään takaisin on hiukan outo mielipide?
   Onko Erkki nyt sitä mieltä että sillä osalla kansaa joka ei jaksa tai halua kusettaa muilta rahoja omaan taskuun, on heidänkin puolesta, joilla on oikeasti siihen varaa, velvollisuus pitää tämä ”hyvinvointi yhteiskunta” pyörimässä ja vain sen takia että rikkaat joutuu maksamaan niin kauhiasti? Kyl niiden kuuluukin maksaa joilla rahaa on
   Ja Yksi viel Erkki! Kyl niillä rahaa on! Säästöönki jää älä huoli! Monella ei!!!!!

  • Heta-Riikka

   Kun vertaillaan tällä tavalla, olisi myös hyvä saada tilastodataa siitä, paljonko nämä superrikkaat maksavat veroja (esim prosenteissa)kaikista tuloistaan (huom. myös pääomatuloistaan) ja suhteuttaa se sitten keski- ja pienituloisten maksamiin lukuihin.
   Ainakin pelkillä euromäärillä voidaan halutessa juuri luoda tuo propagandistinen kuva, että varakkaat maksavat eniten. Suomi on kyllä mukana siinä samassa, globaalissa kehityksessä (tutkimus- ja tilastotiedoin todistettu moneen kertaan) , jossa tulo-
   ja vaurastumiskasaantumisessa superrikkaat entisestään rikastumistaan rikastuu ja tavalliset kansalaiset polkevat paikoillaan tai köyhtymistään köyhtyvät. Veroparatiisit ovat tässä kehityksessä tietenkin ihan oma lukunsa. Kansalaisina meidän pitäisi jo kysellä, haluammeko todella elää maailmassa, jossa yksi bussilastillinen eli n. 60 maailman rikkainta henkilöä omistaa varallisuutta saman verran kuin yli 3 miljardia planeetan köyhintä, ja sallimmeko tämän kehityksen jatkuvan ja kenties vielä kiihtyvän. Ja jos tämä suunta jatkuu, voimme alkaa seuraavaksi kysellä, mihin me ihmiskuntana tulemme sitten päät(t)ymään?

   • Erkki Virtanen

    Tuohon ylimpään 11 prosenttiin pääsee neljän tonnin kk-tuloilla. En tiedä, mistä nuo superrikkaat tähän kaivoit? Tuosta kärkikympistä suurin osa on aivan tavallisia palkansaajia, mutta vastaavat leijonanosasta tuloverojen kertymästä suhteessa pienituloisempiin kymmenyksiin.

    Jopa ylimmän prosentin tulot ovat suht maltilliset:

    ”Tilastokeskuksen mukaan Suomen suurituloisimman prosentin kerhon jäsenyyden ehtona oli vuonna 2012 yhden hengen taloudelle 78 162 euron vuositulot.”
    http://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001835944.html

    Superrikkaita on maassamme hyvin pieni määrä ja heistä keskustellessa olisi hyvä tehdä tämä rajaus tarkoin. Kun puhutaan yleisesti ”hyvätuloisista”, tai ”varakkaista”, niin he ovat aivan eri porukkaa.

    • Saku Timonen

     Erkki Virtasellekin tiedoksi, että tämä ei ole keskustelupalsta, jossa väitellään päiväkausia keskenään.

    • Heta-Riikka

     Niin ovatkin ja heitä ei meidän maassamme ole sillä tavoin kuin ”suuremmassa maailmassa”, mutta se, millaista taloudellista ja yhteiskunnallista valtaa ja vaikuttamista he säätävät ja pyörittävät mm omistuksiensa, osuuksiensa, asemansa, verkostojensa ym avulla ei ole loppupopulan kannalta mitenkään yhdentekevää. Lienee kuitenkin fakta, että maassamme on ollut keventyvän verotuksen trendi jo pitkään. Verotuksella on kompensoitu mm palkkojen pieniä korotuksia tai korottamatta jättämisiä myös kun pääomien verotusta on kevennelty. Samaan aikaan itketään vuodesta toiseen jatkuvaa kestävyysvajetta ja ”pakollisia kipeitä leikkauksia”, jotka ihme kyllä aina osuvat niihin, joita on jo aikaisempinakin vuosina sieltä täältä nirhailtu ja jotka kaikkein heikoimmin leikkaukset kestävät. Ja kun verotuksen pääpainoa siirretään kulutukseen, niin se iskee koviten juuri pienituloisten elämään, joiden tuloissa kulutuksen tasaveron kaltaiset verot muodostavat suuremman verorasitusasteen kuin hyvä- tai jopa keskituloisten – tietenkin itsekunkin velkaantumisasteesta ym riippuen – elämässä, ja yhtään ei lohduta se, että tämä kehityssuunta on kansainvälinen.

 10. työtöntyötön

  Onneksi myös (joidenkin mielestä jopa haitalliset) yritystuet jäävät koskematta. Siinä voi sitten pistää rahaa menemään kaverin yritykselle tai vaikka Chempolikselle.

  • Jyrki

   Juu niissä ei ollut kuulemma kerrassaan mitään karsittavaa. Tuskin on tulevaisuudessakaan päin vastoin. Isot firmat saa tukensa vaikka olisi kassassa varaa maksaa itekin vaikka tuotekehityksensä. Pikku firmat joilla oikeasti ehkä jotain uutta kehitteillä, kun ei ole ison firman ”kahleita” estämässä. Niin rahaa ei pääsääntöisesti tule tai tulee hyvin hankalasti. Näin olen kuullut kerrottavan onko totta niin tiedä sitten…

 11. Janne Korhonen

  Taulukosta käy hyvin ilmi kenen palkkapussilla vouti käy. Keskiluokka elättää tämän maan! Nollasta prosentista on vaikea enää veroja alentaa.
  Mitäs jos nuo alimmatkin tuloluokat alkaisivat ottaa osaa valtion rahoitukseen? Tuostakaan taulukosta ei näy nettoverot eli valtiolta/kunnilta saadut tuet ja palkat.

  Suomen rahoittajien joukko kutistuu todella pieneen kun katsellaan sitä joukkoa, joka maksaa enemmän veroja kuin saa yhteiskunnalta tukia/palkkaa.

  • Saku Timonen

   Alimmat tuloluokat maksavat kunnallisveroa, joten he rahoittavat juuri niitä palveluja, joita eniten käyttävät. Lisäksi ihan kaikki maksavat alv:n kaltaisia välillisä veroja, jotka ovat tasaveroja.

   • Janne Korhonen

    Alimmat tuloluokat maksavat kunnallisveroa hädintuskin saamansa asumistuen vertaa! Esimerkiksi Siivoja Maria jutussa kirjoitat hänen maksavan 2% veroa, joka tulee takaisin asumistukena (jos tajuaa hakea). Osaat kyllä laskea näitä!

    ALV ei ole tasavero vaan kaikilla tuotteilla ja palveluilla on sama veroprosentti, asia joka vasemmistolle on aina ollut epäselvä. Se joka ostaa enemmän maksaa myös enemmän veroa. Keskiluokka ja erityisesti lapsiperheet maksavat merkittävän osan ALVista.

    • Saku Timonen

     Pienituloisetkin maksavat arvonlisäveroa. Jos heillä olisi varaa kuluttaa enemmän, niin he maksaivat enemmän veroa.Jotenkin siunu jutuistasi saa sellaisen käsityksen, että mielestäsi enemmän veroja maksavat kansalaiset ovat tasa-arvoisempia kuin vähemmän maksavat. Et ole ymmärtänyt verotuksen tuloeroja tasaavaa tarkoitusta.

    • työtöntyötön

     Kaikki eivät pienituloiset eivät myöskään saa mitään asumistukia tai toimeentulotukia, eivät edes kaikki työttömät. Ja silti maksavat veroja. Palveluitakaan kaikki eivät käytä samanverran. Sen sijaan jos 50 000e/vuosi ja 20 000e/vuosi tienaavat käyvät ruokaostoksilla kaupassa 300e per kuukausi niin he maksavat samanverran euromääräisesti alvia. Eli tasaveroa.

     Ei niitä veroja siksi makseta että saisit ne sitten itse jonkin tuen muodossa takaisin. Nykyisin tuntuu yleistyvän ajatusmalli että koska minä en koskaan ole sairastunut enkä saa asumistukea/toimeentulotukea enkä käytä muutenkaan kunnan/valtion palveluja niin oikeastaan minun ei kuuluisi maksaa näin paljon verojakaan (jos ollenkaan). Jos taas kyseinen henkilö olisi sairastunut vaikka 25-vuotiaana kroonisesti (päätyen työkyvyttömyyseläkkeelle) ja hoito/lääkekulut olisivat vuodessa kymmeniä tuhansia niin ääni olisi kellossa toinen. Eikä se vielä mitään takaa etteikö vaikkapa 55-vuotiaana voisi näin käydä. Se on vaan esim. yksi liukastuminen talvella ja sitten voidaankin alkaa laskea oletko varmasti maksanut jo veroja sen verran että sinulle kuuluu minkäänlaista tukea.

     Eikö vaan voisi olla tyytyväinen ettei ole tarvinnut mitään edellä mainituista tuista?

     Asumistukeakin on helppo saada. Sen kun muuttaa vuokralle ja jää työttömäksi. Pari viikkoa on irtisanomisaika ja sen jälkeen voit alkaa hakea kaikenlaisia tukia. Muista kuitenkin jo hyvissä ajoin muuttaa kaikki omaisuus käteiseksi muuten voi olla tiukassa esim. toimeentulotuki.

  • Rosa Warski

   Kateellisuus köyhiä kohtaan on kyllä parasta kateutta. Miten Hra Korhonen haluaisi, että köyhät lisää veroa taikoisivat? Pitäisikö esim. myydä omia elimiä tai viimeisen päivän kinkku pöydästä?

   Luoja tietää, kun näin tehtäisiin, alkaisi valtava valitus köyhien harjoittamasta liiketoiminnasta. Tuet pois ja sanktioita perään !

   • Salvia Mundi

    Rahankierto (verotus, hinnat, palkat, voitot, osingot jne) ja esim työn tuottavuus makro- eli kansantaloustasolla on paljon monimutkaisempi asia kuin kotitaloustasolla. Lähes aina näissä vero- ja työdebateissa on mikrot ja makrot sekaisin. Ja ne, jotka ovat työstään ylirasittuneita väsyneitä keskiluokkaisia puurtajia kokevat veronmaksajina joutuvansa katkerina elättämään kaikki muut. Ja kun tätä käsitystä vielä tietyistä poliittisista piireistä tahallaan avuliaan median kautta harhaisesti ruokitaan, on kansalaisten vastakkainasettelu onnistuneesti valmista kamaa. Tavisten keskenään tapellessa voi eliitti sitten rauhassa puuhastella omia salaisia varojen siirtojaan ja verojen kierrätyksiään sinne, tänne ja takasin.

    • töytön

     Olet asian ytimessä 🙂

    • Jarkko

     Näinhän se on, koska kansantaloudellisella tasolla jokainen meno on aina jonkun toisen tulo 1 suhde 1. Jos menoja leikataan miljoona euroa samalla leikataan aina jonkun tuloja miljoonaeuroa. Jos kaikki menot leikataan nollaan ei tienaa kukaan enää mitään missään. Eivät rikkaat, eivät köyhät eivätkä yritykset eikä valtiot.

     Käytännössähän menoleikkaukset mitä EU-tasolla on tehty tarkoittavat sitä, että otetaan kymmeniämiljardeja euroa tuloja pois keskiluokalta ja köyhiltä ja lapataan rahat upporikkaiden taskuihin. Rahahan ei katoa minnekään vaan se siirtyy aina jonkun taskuun.

     Tämä taas johti siihen, että koko EU uhkaa hajota, koska on kestämätöntä, että globalisaation myötä rikkaiden ja varakkaiden pääomatulot ovat vain kasvaneet ja keskiluokan palkkapotti pienentynyt. Euroopan työikäisestäväestöstä monissa maissa 30%-40% alkaa olla työtöntä tai alityöllistettyä tavalla joka tarkoittaa, että he eivät elä länsimaalaista elämää enää. Demokratiassa on kestämätöntä, että noin iso väestömäärä ei hyödy talouskasvusta.

 12. Anarty

  Kyllä sitä erkki verokertymää tulee alemmistakin tuloluokista kun sillä summalla millä nyt ylläpidetään johtajien palkkataso, saataisiin aivan pirusti esim siivoojia tai mitä tahansa duunareita lisää. Silloin työttömyys vähenee ja veroja ropisee valtion kassaan. Näin saataisiin ihmiset töihin ja pois kelan luukulta. Kaikki voittaa. Myös johtajat kun ei niiden tarvii kikkailla ”verosuunnittelulla”
  Enkä ny tosissaan tarkoittanut (jos sitä oikeasti luulit) et tulojen tarvii olla kaikille sama mut jotain järkee noihin palkkaeroihin. Riittäis jaettavaa muillekkin.

 13. Miten se oikein menikään?

  Mahtaako se niinkään olla, että ”hyvätuloisen” veronkiristys on jonkun muun porukan saavutettu etu. Tilapäinen veronkorotus tarkoittaa sitä, että on maksettu ennestään Euroopan keskitasoa seitsemisen prosenttiyksikköä korkeamman ansiotuloveron päälle vielä lisäveroa, jonka luvattiin olevan määräaikainen. Kun se nyt sitten uhkaa oikeasti olla määräaikainen, niin hirveä poru nousee. Pienituloisten verotus taas on Suomessa eurooppalaisittain kevyttä. Viesti on selvä: älä turhaan ponnistele – verottaja vie keskitason yliitävästä tulosta leijonanosan. Nythän ei puhuta mistään ökytuloista, vaan tilapäinen veronkorotus peritään jo vaativissa asiantuntijatehtävissä tyypillisesti maksettavista palkoista.

Kommentoi »

Comments are closed