Ihan eri asia

USA:ssa natsi tappoi nuoren naisen terrori-iskussa. Maan presidentti puhui osapuolista tuomiten kaikkien väkivallan. Kansa pillastui, ja jopa presidentin oman puolueen edustajat sanoivat, että on vain yksi ääripää. Se toinen ääripääksi sanottu kannattaa ihmisten yhdenvertaisuutta.

Meillä nuori mies kuoli jouduttuaan natsin pahoinpitelemäksi. Ääripäistä puhumaan oppinut kansa jatkoi ääripäistä puhumista. Jopa presidentti puhui ääripäistä, ja muut poliitikot perässä. Kansa nyökytteli tyytyväisenä: näinhän me tolkun ihmiset olemme sanoneet. Ääripäät ovat pahasta.

Minua on sanottu ääripääksi. Olen aina sanonut vain, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä ja kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo. Jokaista on kohdeltava samalla tavalla. Se riittää meillä ääripääksi nimeämiseen. Se riittää myös tappouhkauksiin. Viimeksi sellainen tuli presidenttiehdokkaan Facebook-seinällä reilu viikko sitten.

Koettakaapa nyt herätä. Ongelma ei ole vain USA:n tai muun Euroopan, vaan kaikkien niiden maiden, joissa alt-right -liike on voimissaan. Se on myös Suomen ongelma. Meillä toimii avoimen väkivaltainen Pohjoismainen Vastarintaliike. Meillä on Soldiers of Odin. Meillä on Rajat kiinni- ja Suomi ensin -liikkeet. Meillä on kuukausikaupalla osoitettu ohikulkijoita tuuppien ja solvaten mieltä turvapaikanhakijoita vastaan Rautatientorilla, ja sisäministeri on käynyt näyttämässä heille peukkua. Meillä on monia muita porukoita, joita viehättää kovasti uusisänmaallinen ja äärikansallismielinen ajattelu.

Katsokaapa näitä kahta kuvaa. Ensimmäine on Charlottesvillestä. Toinen on Helsingistä 612-soihtumarssista.

alt right

612

 

Ihan eri asia, sanotte. Eihän meillä voi tapahtua mitään, sanotte. Älkääpä olko niin varmoja. Ainakin MV:n lukijat ovat oivaltaneet, että ihan oikeasti voi ruveta tappamaan. Helsingissä väkijoukkoon ajanut mielenterveysongelmainen oli Rajat kiinni ja Suomi ensin -liikkeiden aktiivi sosiaalisessa mediassa. Kuinka paljon heitä mahtaa olla lisää?

suvakit

-If you’re not outraged you’re not paying attention. ( Heather Heyer)

Kommentit (36)
 1. Virva Itäranta
  14.8.2017, 17:23

  Samalla tavalla, pikkuhiljaa, kuin huomaamatta, natsit uivat saksalaisten liiveihin ja siitä nahan alle.Kukaan ei enää lopulta hämmästellyt marssivia sotilaita,eikä mahtipontisia, geometrisia kansanjuhlia, joissa tuhannet ja taas tuhannet ojensivat kätensä yläviistoon huutaen. Ja sulkivat tiukasti silmänsä tappajaisilta.

  Jälkeenpäin sitten yritettiin kieltää kansanmurhat tai häveten tutkittiin, miten niin pääsi käymään. Olisiko syytä etukäteen tehdä jotain, ETTEI NIIN pääse ENÄÄ käymään?

  1. Päivi Holopainen
   14.8.2017, 17:38

   Samaa mieltä. On herättävä ja puhuttava rasismista ja äärioikeiston touhuista silottelematta. Katsoin Teeman sarjan fasismin noususta ja alkoi ikävästi tuntua tutulta ne teemat. Esim se,että ihan tavallisten ihmisten julmuus ns erilaisia kohtaan. Kun kaikkia ei pidetä samanarvoisina, jo lähtökohtaisesti on ajattelu mätää.

  2. työtöntyötön
   14.8.2017, 21:53

   Aivan sama kävi mielessä. Ylellä tulee juutalaisten tarina dokumenttisarja ja paljon on yhtäläisyyksiä. Itse asiassa eivät edes sulkeneet silmiään tappamiselta. Kun yksi hakkasi ”alempiarvoistaan” kuoliaaksi niin muut hurrasivat ympärillä eivätkä yrittäneetkään estää. Vielä sodan jälkeenkin juutalaisiin kohdistui joukkomurhia ihan vaan huhujen perusteella mitä olisivat muka tehneet.

   1. Anja Oksanen
    14.8.2017, 22:59

    Kuten nyt kohdistuu esim Afganistanissa joukkomurhia Hazaroja kohtaan.

 2. ”Je suis Heather Heyer” loistaa poissaolollaan.

  Tapahtunutta selitellään pois, yksityiskohdista vaietaan tai uhrin kohtaloa suorastaan pidetään ansaittuna. Yhdysvalloissa sentään Daily Stormerin sivuja hostaava yritys GoDaddy uhkaa sulkea sivut, koska sieltä levitettiin uhria syyllistävää matskua. Anonymousta epäillään sivujen hakkeroinnista.

  Ilta-Sanomat nimeää vasemmistolaiset, jotka pahoinpitelevät maassa makaavaa natsia. Väkijoukkoon ajanutta natsia ei nimetä. Sormi osoittaa aina pellejä tai ”anarkisteja”.

  Missä vaiheessa antifasismista tuli meillä epäsuosittu konfliktin osapuoli ja etelävaltioiden arvoista meidän arvoja?

  1. Heikki Alanen
   15.8.2017, 09:09

   ”Ilta-Sanomat nimeää vasemmistolaiset, jotka pahoinpitelevät maassa makaavaa natsia. Väkijoukkoon ajanutta natsia ei nimetä. Sormi osoittaa aina pellejä tai ”anarkisteja”.”

   Ilta-Sanomat kyllä kertoi väkijoukkoon ajaneen sekopää-natsin nimen ja esitti useampiakin kuvia kyseisestä henkilöstä. Taustojakin oli selvitelty ihan nuoruusvuosien opettajia myöten. Maassa makaavaa natsia potkivien henkilöiden nimiä sieltä ei löytynyt.

   1. Voit itse tarkistaa iltiksen jutun. Siinä on oikein kuva ”vastamielenosoittajista hakkaamassa äärioikeiston tukijaa,” mutta autokuvan yhteydessä ei mainita natsia, joka väkijoukkoa ajoneuvolla niittäen tappaa rasisminvastustajia. Uhreista ei viitsitä sanallakaan mainita, että he olivat natsien väkivaltaa vastustavia normi-ihmisiä.

    Näissä on aina tärkeää uutisessa luotu ensivaikutelma. Mitä myöhemmin kerrotaan, ei enää jää mieleen.

    Iltis uutisoi aluksi kuin Trump tuomitsi — sekoittamalla ääripäät ja korostamalla jotain tasapuolisuuden harhaa. ”On all sides, on all sides.” My ass.

    1. Heikki Alanen
     15.8.2017, 13:31

     Tuossa vaiheessa ei luultavasti auton kuljettajan henkilöllisyys ollut vielä selvillä. Sen enempää kuin uhrienkaan.

     Mitä Trumpin tuomitsemisiin tulee, onko se jotenkin väärin että tuomitsee kaiken väkivallan? Minä ainakaan en hyväksy väkivaltaa miltään taholta, ja en aio muuttaa kantaani.

     Tuossa vielä linkkiä uutiseen, jossa autonkuljettajan henkilöllisyys on selvinnyt >> http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005325209.html

     1. Trump ei koskaan jätä tilaisuutta tuomita terrorismia ja hän on aina kiertelemättä nimennyt tekijät (jos muslimeja tai maahanmuuttajia) heti jättämättä epäselväksi ketä hän asiasta syyttää. Kun terrorismi on kotoista ja tekijöinä kristittyjä, on kenkä toisessa jalassa.

      KKK:n suurvisiiri David Duke ylistää johtajaansa presidentti Trumpia ja toinen natsipomo Anglin hehkuttaa:

      “Trump comments were good. He didn’t attack us. […] Nothing specific against us. […] There was virtually no counter-signaling of us at all. He said he loves us all. Also refused to answer a question about White Nationalists supporting him. No condemnation at all. When asked to condemn, he just walked out of the room. Really, really good. God bless him.”

      Katso John Oliverin juttu kohdasta 3:30. Trump kävelee ulos tiedotustilaisuudesta, vaikka häneltä monta kertaa pyydetään suoraa kommenttia Charlottesvillen tapahtumiin. ”Do you want the support of these white nationalist groups? Would you call this terrorism, sir?” Nope, ei tipu. Kaikki olennainen oli tiedossa.

      https://youtu.be/07tMQs-5SD8

      Ei tästä nyt pääse poisselittelemällä mihinkään. Trump on natsien suosikki ja hän pääsi valtaan liehakoimalla näitä. Ihan kuin Timo Soini ja H-a.

     2. Heikki Alanen
      15.8.2017, 23:47

      Minulla ei ole mitään intressejä selitellä kummankaan laidan ääriryhmien tekemisiä, tai ymmärtää niitä. Mieti tykönäsi miksi sinulla on.

Kommentointi suljettu.