Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pelko ja viha

Seurasin eilen useamman tunnin ajan Ylen ajankohtaistoimituksen erikoislähetystä ja mietin, että kenellekään ei varmasti jäänyt epäselväksi terrorismin saapuminen Suomeen. Sana terrorismi näytti maistuvan toimittajien suussa niin hyvälle, että sitä toistettiin jatkuvasti. Luultavasti kaikki terrorismista jotain tietävät asiantuntijat haastateltiin, välillä puhuivat poliitikot ja välillä kyseltiin kansalaisilta, että pelottaako nyt varmasti. Ilmeisesti ei pelottanut, joten terrorismin hokemista jatkettiin.

Harvoin annan poliitikoille kiitosta, mutta nyt he ovat sen ansainneet. Sauli Niinistö, Juha Sipilä ja Paula Risikko korostivat, että pelolle ei pidä antaa valtaa eikä mitään vastakkainasettelua pidä lietsoa. Olen samaa mieltä. Emme todellakaan tarvitse mitään kristalliyön kaltaista hyökkäystä maahanmuuttajataustaisten, täysin viattomien kimppuun.

Turun puukottajan teko oli poikkeuksellisen halpamainen ja vastenmielinen, siitä olemme kaikki yhtä mieltä. Poliisi tutkii sitä terrorismirikoksena, joista säädetään rikoslain 34a luvussa.  Joka tekee rikoksen terroristisessa tarkoituksessa siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa jollekin valtiolle tai kansainväliselle järjestölle, syyllistyy terrorismirikokseen. Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta tuomitaan aina elinkautiseen.

Tämän lain mukaan siis edetään. Mutta onko sitten oikeasti syytä pelkoon? Pelkääminen tässä tilanteessa on normaalia, mutta pelko on kuitenkin jokaisen oman pään sisällä. Meillä on säikähdetty kouluampumisia, kauppakeskuksessa itsenä räjäyttänyttä ja autolla väkijoukkoon ajanutta. Muutama vuosi sitten Turussa nuori mies puukotti ohikulkijoita ja viime talvena Imatralla ammuttiin kolme naista yleisellä paikalla. Kun tekijäksi aina selvisi kantasuomalainen mies, niin huokaistiin helpotuksesta: Onneksi ei ollut terrorismia, vaan ihan tavallinen sekopää.

Mikä sitten tekee terrorismirikoksesta tavallisuudesta poikkeavan? No se, että se oikeasti on sokeaan ideologiaan perustuva rikos, jonka tarkoitus on herättää pelkoa. Yleisen turvallisuuden kannalta eroa ei juuri ole, sillä aivopesty fanaatikko ja murhanhimoinen hullu ovat ihan yhtä vaarallisia. Heitä on yhtä vaikea estää, sillä he eivät välttämättä erotu millään tavalla muista ennen tekoaan.

Viranomaiset valvovat terrorismikytköksistä epäiltyjä tavalla, jota minä en tiedä eikä minun tarvitsekaan tietää. Yhteiskuntarauhan kannalta vaarallisia ja toivottavasti valvonnassa olevia ovat myös ne, jotka ovat odottaneet kieli pitkällä tätä terrori-iskua. Näitä ovat tietenkin rasistit, natsit ja muut ns. maahanmuuttokriittiset. Tämä on heille kuin kauan odotettu kevät, sillä nyt viimeinkin he pääsevät sanomaan, että mitäs minä sanoin. He ovat kuin kelvottomia ennustajia, jotka ennustavat jatkuvasti yhtä ja samaa. Kun ennustus lopulta toteutuu kerran, niin he julistautuvat erehtymättömiksi ennustajiksi.

Nyt he käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja lietsovat pelkoa ja vihaa. Propaganda uppoaa jo valmiiksi heikkopäisiin, mutta yhä enemmän myös tavallisiin pelkääjiin. Poliitikot käyttävät tilannetta häikäilemättä hyväkseen. Laura Huhtasaari on jo ehtinyt vaatia rajatarkastusten käyttöönottoa länsirajalla, perussuomalaiset nuoret vaativat suojeluskuntien perustamista.

Äärikansallismieliset rasistit ovat pillastuneet täyteen laukkaan. Heille ei riitä maahamuuttajien kimppuun hyökkääminen, vaan tietenkin he haluavat tappaa kaikki suvakit. Sitähän he ovat halunneet koko ajan, kuten tässä Imatran tapauksessa kävi ilmi, mutta nyt he kokevat sen jotenkin enemmän oikeutetuksi.

20915587_540440802953770_4934600277233931080_n

20882804_540440822953768_6231573587444361968_n

Jos tässä nyt pelkäämään pitäisi ruveta, niin kyllä minä pelkäisin enemmän näitä kotoperäisiä, järjestäytyneitä raivopäitä kuin yksittäisiä terroristeja. Tapani mukaan valitsen olla pelkäämättä kumpiakaan. Tehkää te oma valintanne.

***

Eilen kävi Facebookin kaveripiirissä melkoinen tuuletus, sillä poistin armotta kavereista kaikki rasistista materiaalia jakaneet. Blogin Fb-sivulla bannasin kaikki ne, jotka juttuani lukematta kiljuivat vihaa ja uhkauksia. Blogin kommentoinnin suljin kyllästyttyäni lapiomaan paskaa. Jos sitä tavaraa rupeaa tulemaan tähän juttuun, niin teen saman tempun. Painakaa nyt mieleenne, että tämä ei ole mikään moderoimaton kommenttipalsta eikä yleinen huutamispaikka.

Kommentit (123)

 1. niki halla

  Itseäni viihdyttää aina kuitenkin kaikkein eniten isäM_maallisten kyvyttömyys kirjoittaa äidinkieltään oikein.

  • elm

   Niki, mutta jos he voivat muutenkin jo huonosti, tarvitseeko meidän heitä enää lyödä?

   Voisimmeko ehkä omalta osaltamme pidättäytyä naljailemasta ja siten heittämästä löylyä kylmällekään kiukaalle? Saati kuumalle. (se kuuluisa sanonta ’lyö lyötyä jos haluat tulla lyödyksi’…).

   Miltä minusta tuntuisi, jos itse en olisi oppinut kirjoittamaan, ja joku jatkuvasti naljailisi siitä.. sitä tässä mietin, että ei se ainakaan minun oloani paremmaksi tekisi.

   Jos haluaa edesauttaa yhteiskuntarauhaa, yksi mahdollisuus siihen olisi jos pidättyisi sellaisista teoista, joista koituu pientäkin harmia. Sillä voi loppupeleissä olla iso merkitys!

   • Armo Suominen

    ”Jos haluaa edesauttaa yhteiskuntarauhaa, yksi mahdollisuus siihen olisi jos pidättyisi sellaisista teoista, joista koituu pientäkin harmia.”

    Ei.

    Jos haluaa yhteskuntarauhaa, täytyy uskaltaa tarvittaessa vetää rajaa. Rajaa väkivaltaisille ja sillä uhkaileville miehille. Ja ne osaavat nostaa äläkän siitä, että heille koituu siitä harmia, että ei saa vahingoittaa muita. Joten täytyy osata erottaa milloin huuto ja valitus tulee siitä, että ei saa sortaa muita ja milloin siitä, että itseen oikeasti sattuu.

    Naistenkin pitää nyt skarpata nousevan miesväkivallan edessä.

    Kilttinä tyttönä elämisen aika on ohi. On aika ryhtyä oman taloutensa emänniksi ja laittaa miehille rajat.

    • elm

     Armo olen täysin samaa mieltä kanssasi, että ilman muuta pitää vetää rajaa (ja rajoja) ja lakata hyväksymästä minkäänlaista ihmisyyteen kohdistuvaa rikkomusta. Rasismista on tehty salonkikelpoista yhden tietyn puolueen kyseenalaisesta ansioista ja nyt olisi aika lopettaa se täysin. Nollatoleranssi, ehdottomasti. Ja skarpata täytyy, jokaisen joka vaan pystyy.

     Mutta mielestäni rimanalitukset ovat myöskin tarpeettomia (ja kielioppi- tai kirjoitusvirheille naljailu ovat omasta mielestäni tarpeettomia eivätkä aiheuta mitään etenemistä asioissa). Vahingonilo on minusta kuvottavaa myös. Mitä tyydytystä tuo nauraa jollekin, joka ei osaa kirjoittaa? Eikö se ole lähinnä surullista.

     Mutta ilman muuta rajoja ja skarppausta peliin, eikä enää mitään sormien läpi katsomista. Siitä olen samaa mieltä.

   • Aku H

    Suvaitsemattomuuden suvaitseminen ei poista sitä. Vaikka uskon, että vihaa vastaan voi taistella vain rakkaudella, niin hiljaisuus rasismin edessä on sen hyväksymistä osaksi yhteiskuntaa. Varmasti osalla näistä vihaisista ihmisistä on syynsä käytökseensä, mutta ”mukavan” kurjuutensa poistamiseksi työskentelemisen sijaan on helpompi syyttää muita.
    Ei lyödä lyötyä mutta muistutetaan että lyövä käsi onkin ehkä se oma, eikä kuvitteellisen vihollisen.

    • elm

     Suvaitsemattomuutta ei tarvitse suvaita, olen samaa mieltä sinunkin kanssasi. Mutta kielioppivirheille tai kirjoitusvirheille nauraminen on tarpeetonta. Se ei edistä solidaarisuutta. Oletko samaa mieltä siitä?

     Ei minkäänlaista hyväksymistä rasismille eikä muukalaisvihalle. Eikä pilkalle luki- tai kirjoitushäiriöisiä kohtaan.

     Mikä siinä naurattaa, jos jonkun kirjoitustaito on heikko? Minusta vahingonilo tuollaisessa tapauksessa on kammottavaa. Nauraa sille, että ihmisellä on puutteita kirjoitustaidossa.

     Älkäämme vajotko niin alas, että pilkkaamme tai nauramme aiheetta.

  • Kari Miettinen

   Kertoo selkeästi heidän sivistystasostaan alhaisen älykkyysosamäärän lisäksi!

  • Ani Tamnela

   Ihan samaa olen kummastellut. Eivät kunnioita maatamne sen vertaa, että olisivat viitsineet opetella kirjoittamaan rakasta äidinkieltämme, kulttuurimme kivijalkaa, kommunikaatiomme perustaa, minun työvälinettäni. Todella erikoista ja ristiriitaista.

   • Ani Tamnela

    Sanoo Ani, jonka kännykkä näemmä halusi ironisesti tuonne tehdä kirjoitusvirheitä…:)

    • Supi Suomalainen

     Älä viitsi kännykkää syyttää omista kirjoitusvirheistäsi. Mikään auto correction ei korjaa sanaa maatamme -> maatamne. Itse virheen teit, ja kun syytit toisia kirjoitusvirheestä, voisit katsoa peiliin ja tunnustaa virheesi ja nolon ilkkumisesi.

     • Ani Tamnela

      Itse tein virheen, jonka oletin autocorrectin korjanneen. Niin ei tehnytkään. Happy?

      • Saku Timonen

       Kirjoitusvirheistä keskustelu saa nyt loppua.

    • Sonofhades

     Jos et olisi kertonut virheen olleen kirjoituksessa, olisin kuvitellut sen olevan sarkasmia elämämkoululaisia kohtaan. Vakavasti puhuen, mitä yhteiskunnastamme kertoo se, että koululaitoksestamme on mahdollista valmistua osaamatta kirjoittaa omaa äidinkieltään.

     Sellaisessa tilanteessa on täysin ymmärrettävää, että kun fiksun oloinen kaveri osoittaa maahanmuuttajia maan suurimmaksi ongelmaksi, kuvitellaan tämän olevan totta.

     • elm

      ”Vakavasti puhuen, mitä yhteiskunnastamme kertoo se, että koululaitoksestamme on mahdollista valmistua osaamatta kirjoittaa omaa äidinkieltään.”

      Ja vielä vakavammin puhuen, mitä yhteiskunnastamme kertoo se, että koululaitoksestamme on mahdollista valmistua ilman eettisyyden ja moraalin syvää tuntemusta ja käytöstapoja? Tai edes omien tunteiden havainnoinnin alkeita (eli psykologian perusoppimäärää).

      Kumpi veisi kansakuntia parempaan lopputulokseen, käytöstapojen vai matematiikan hallinta? (matematiikkaa toki vähättelemättä).

      On käsittämätöntä, että peruskoulustamme valmistuu erilaisuutta halveksuvia nuoria.

  • Pertti Jussila

   Kielioppi on kuin henkilökohtainen hygienia: kummassakaan et huomaa omia puutteitasi. Mutta minkäs teet, kun on lusikalla annettu niin ei voi kauhalla ottaa.

   • Ani Tamnela

    Tai siis paremminkin niin, että kummastakin voit olla piittaamatta, jos siltä tuntuu, mutta älä sitten ihmettele, jos muut tekevät sinusta johtopäätöksiä sen perusteella.

   • Sauli

    No, ei tarvitse ihmetellä ettei kommunikaatio pelaa. Kannattaa kiinnittää huomio rivienväleihin, ei tekniseen suoriutumiseen. Tämä porukka on ei sääliäsi kaipaa. Tälle porukalle on yhteiskunta ja pilkun nus… näyttäneet keskisormea niin pitkään, että he alkavat olla jo ylpeitä siitä erottuvat jos ei muuten niin, huonolla äidinkielellä. Huonoa ilmaisua voi aina tehostaa nyrkillä jos tarve vaatii.

    En puolustele tätä porukkaa, sen huonoja tapoja ja alhaista kynnystä väkivaltaan. Olen itse kasvanut heidän keskellään, ja voin ihan reilusti sanoa, että osalla heistä on enemmän kerrottavaa elämästä, joskin sen pimeästä puolesta, kuin yhdelläkään meistä keskiluokkaisista pumpuliper… Heitä kuuntelemalla saattaa itsekin saada siemeniä omaan ajatteluun. Väkivalta elää meissä jokaisessa ja onkin vähintään yhtä paljon kiinni sattumasta kuin omasta tahdosta, ettei väkivalta ole löytänyt pysyvää kotia omasta mielestä.

    Joten mieti nyt ihmeessä mitä kirjoitat ja anteeksi tuohtumiseni…

    • Antero Raudas

     Ottamatta sen enempää kantaa näiden surkimusten ajatuksiin, niin en lähtisi kuitenkaan pilkkaamaan oikeinkirjoitustaidotonta, mahdollisesti lukihäiriöistä tai muuten vain koulussa menestymätöntä heidän kielioppivirheistään. Sen enempää kuin pilkkaisin sokeaa tai kuuroakaan. Jotain rajaa, jos saan ehdottaa.

     • Merja Nurmi

      Minulla on lukihäiriöinen poika ja tytär. Kumpikaan heistä ei ole tyhmä, koulupudokas eikä rasisti.

    • Ani Tamnela

     Miten sä kiinnität huomiota rivienväleihin, kun itse riveillä olevasta ei saa minkäänlaista tolkkua. Nyt ihan todella! Jos muoto ei ole kunnossa, ei silloin sisällöllä ole paskankaan merkitystä, kun ei kukaan jaksa edes kahlata sinne asti, että yrittäisi sitä selvittää, sehän nyt on kaiken viestinnän perusasioita.

     Eikä tässä nyt olla pilkkaamassa, ihmetellään vain, että miten se niin kummasti korreloi. Kaikki lukihäiriöiset eivät tietenkään ole ’rajakkeja’ mutta aika kumman moni ’rajakki’ tuntuu olevan lukihäiriöinen.

  • Ulla Kaunto

   Ei ole nämä tyä_miehet ja -naiset tainneet peRus koulussA juuri tunneilla kuunnella, jos nyt ylipäätään ovat siellä edes käyneet.

 2. Riitta Häkkinen

  Turun väkivallan huomaan itsessäni vaikuttaneen kunnioituksen lisääntymiseen. Poliisin ja tavallisten kansalaisten toiminta. Nämä osoittautuivat yhteiskuntamme tukipilareiksi. Natsien aktivoituminen inhimillistä kärsimystä hyväksikäyttäen, on vastenmielistä. Toki en heiltä parempaa odotakaan.

 3. Saku Timonen

  Kolmesta ensin tulleesta kommentista kaksi oli kitinää ”sensuurista” ja punavihreästä kuplasta. Sellaisia on turha kirjoittaa.Täällä moderoidaan, eikä moderoinnista ole valitusoikeutta. Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, niin älkää tulko sanomaan sitä tänne.

  • Kati

   Saku, ihan täyttä asiaa kirjoitat. Suomessa saa pelätä enemmän oman maan ”sankareita” joilla on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Teet hienoa työtä kun jaat mielipiteesi meille 👍

  • Tomi Näränen

   Kyllä minä arvasin, ettet julkaissut kommenttiani. Olen sitä mieltä, että sinulla on hyviäkin kirjoituksia, olen monesti jakanutkin niitä, mutta en ymmärrä tätä, että maahanmuutosta sinä haluat keskustella vain yhdeltä kantilta. Se ei ole keskustelua, eikä se ole moderointia. Se on vain yhdenlaisten mielipiteiden hyväksymistä.
   Niin kauan kuin jatketaan poteroissa olemista (myös sinä osaltasi), ei tämä ”sota” tule loppumaan. Itse olen rehellisesti sanottuna nostanut pääni (jos en jopa enemmänkin) näkyviin poterostani. Olen sitä mieltä, että apua kaipaavia tulee auttaa, mutta mielestäni on pystyttävä estämään islamistien pääsy Suomeen (ja koko Eurooppaan). Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu. Ei missään nimessä. En tiedä mikä on ratkaisu, mutta siitä olisi syytä keskustella.
   Terrori-iskun kohteeksi joutumisen todennäköisyys on luokkaa 0,00000001%, mutta jos se kohdalle sattuu, hengenlähdön todennäköisyys onkin sitten lähempänä 100%:a. Terrori-iskun pienikin mahdollisuus pelottaa perheellistä. Olon tuntee helposti turvattomaksi.

   • Saku Timonen

    Tämän jos olisit kirjoittanut heti, niin en olisi moderoinut pois. Näin keskustellaan.

   • Pekka Niinivaara

    Yksi ihan selkeä puute: Suomen tiedustelulainsäädäntö ei ole nykypäivän uhkien tasalla. Ollaan terroriuhkien suhteen muista maista tulevien tietojen varassa, eikä niin saa olla.

    • stunned

     Voidaan sanoa, että demokratia ei ole ”nykypäivän uhkien tasalla.” Pitäisikö länsimainen demokratia siis lakkauttaa? Terroristien mielestä vastaus on kyllä.

     Massaurkinta ja täydellinen tietoliikenteen seuranta reaaliajassa ei ole edes Yhdysvalloissa estänyt yhtäkään terrori-iskua.

     Terrorisminvastainen tiedustelu toimii ja turvatoimet ovat purreet, koska emme ole nähnet pitkään aikaan näyttävää, organisoitua iskua. Veitsi- ja ajoneuvoiskuja ei voi täysin estää millään keinolla.

     Tiedustelulainsäädännön muutosta ajetaan pyssynpiippuun ihan muista syistä. Terrorismin uhka on aina kiva peruste vaatia lisää oikeuksia ja kaventaa vapauksia. Siihenhän terroristi pyrkiikin.

    • StillSearching

     Olen tässä tiedusteluasiassa täysin erimieltä. Tämä tulee menemään ihmisten massavalvontaan ja se on estettävä! Lopulta tiedot jossakin vaiheessa päätyvät vääriin käsiin ja niitä käytetään vääriin tarkoituksiin. Voitaisiinko alkaa keskittymään ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen ja pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn? Tässä jokaisella yksilöllä on vastuu itsestään, kukaan ei sitä puolestasi tee… Pura Vida!

     • Antero Raudas

      Tomi Näräsen ja Pekka Niinivaaran asiallisiin kommentteihin haluaisin vastata, että meillä on erittäin toimiva SUPO, joka tekee oman työnsä ohella kansainvälistä yhteistyötä juurikin mm. terrorismin tunnistamisessa. Ja taivaan tosi on, että siitä työstä näkyy meille ns. tavan kansalaisille vain noin 0,01%, luonnollisista syistä.

      Mutta kuinka estää jonkun sekopäisen yksilön silmitön puukon heiluttaminen tai autolla väkijoukkoon ajaminen, ei mitenkään.

   • Sauli

    Meillä on kaksi aihealuetta johon liittyvä keskustelu somessa on täysin ala-arvoista. Toinen on maahanmuutto toinen työttömyys. Molempiin liittyy niin paljon tahallista ja tahatonta väärinymmärrystä, leimaamista ja suoranaista vihaa, ettei sitä oikein pysty ymmärtämään.

    Maahanmuuttoon liittyy ongelmia, sitä ei kukaan kiistä. Mutta lopulta se ei ole meillä sen suurempi ongelma kuin vaikkapa työttömyys. Miksi työttömät ja maahanmuuttajat herättävät niin negatiivisia tunteita? Kyseessä on tietysti pelko omasta ja lähimmäisten tulevaisuudesta. Turun tapahtumat herättävät meissä pelkoa ja epävarmuutta joten emme tarvitse agitaattoreita ruokkimaan sitä pientä kipinää joka saa tarttumaan heinähankoon ja vaatimaan omankäden oikeutta.

    Valitutettavasti näitä kipinänlietsojia ilmaantuu politiikkaan ja kadulle, heidän intresseissään ei ole ratkaista ratkaistavissa olevia ongelmia, vaan ylläpitää niitä omaksi edukseen. Mielestäni median kannattaisi keskittyä heihin ja paljastaa heidän motiivinsa.

    • ”Aina Marina”

     Hyvin puit ajatukset sanoiksi, Sauli. Media kyllä tuntuisi kovasti keskittyvän heihin – muttei ikävä kyllä kriittisesti 🙁

     Ja Saku kirjottaa jälleen täyttä asiaa.

  • jyrki laine

   Olin perjantaina Raisiossa paikallisbaarissa, lehteä lukemassa ja päiväkaljalla, loma kun on. Sitten tuli uutinen Turun puukotuksista. Sit alkoi puhelimet pärisemään. Terroristit on vallanneet Turun ja lähestyy Raisiota. Pari ”isänmaallista” jäbää läks perustamaan suojeluskuntaa. Naisasiakkaat oli aika peloissaan. Tuli järjestyksenvalvojalta pistää ovet lukkoon. En väheksy ihmisten pelkoa. Mut pitäis miettiä, et kaikki on mahdollista (esmeks elokuvissa), mut mikä on todennäköistä. Koska en oo lääkäri, en tunne mitään sympatiaa tai ymmärrystä tätä puukottajaa kohtaan. Mut aina kaikki ei mene niinkuin itse haluais.

  • Keke1966

   Poliisin toimia voisi myös tuoda julki enemmän. Mahdollinen pakulla tehty isku estettiin ajattamalla Stokkalla purkamassa ollut kuorma-auto kävelykadulle poikittain ja eerikinkadulla taksit sulkivat kadun. Tämä kaikki tapahtui hetkessä, se oli varmasti harjoiteltua tai vähintään ohjeistettua varmistustoimintaa. Yllättäen huomaan muutenkin arvostavani poliisia yhtäkkiä enemmän, heitä kun on viime aikoina tv-ohjelmien perusteella haukuttu juoppojen holhoajiksi jne. Nyt partion apukuljettaja ampui puukottajan ilmeisesti partioauton ikkunasta ja vain haavoittaen.

 4. Onerva

  Eipä muuta kuin iso peukku tällä!

  • elm

   Psykologisen projektion tunnistaa seuraavista tunnusmerkeistä:

   1. Jätä ongelma huomioimatta ja siirrä se toisiin ihmisiin.
   2. Vapauta itsesi sisäisestä taakasta ja jätä se jonnekin itsesi ulkopuolelle, mieluiten ympärilläsi olevien ihmisten harteille.
   3. Saavuta selkeä valta-asema. ”Minulla ei ole mitään ongelmia, mutta muilla on. Maailman pitäisi pyöriä minun napani ympärillä.”
   4. Uskomus siitä, että toiset ihmiset ovat kaikkien ongelmien alku ja juuri antaa heille mahdollisuuden vääristellä todellisuutta täysin haluamallaan tavalla. He voivat todella uskoa fantasiamaailmassaan kehittämiinsä mielikuviin ja kieltää omat, varsin todelliset ongelmansa ja heikkoutensa.
   (kohdat ovat suoraan otteita artikkelista https://mielenihmeet.fi/kyse-psykologinen-projektio/)

   Siitäkin tässä nettihuutelussa ja maahanmuuttajiin kuvastuvassa vihassa on kyse. Ihminen ottaa silmätikukseen ensimmäisen, joka on tarpeeksi ”erilainen” ja syyttää tätä ihmistä tai ihmisryhmää kaikista ongelmista. Kaikista. Ja sitten tullaan sokeaksi tälle omalle käyttäytymiselle.

   Psykologista projektiota pääsee työstämään näin:

   1. Ymmärrä, että toisiin ihmisiin projektoiminen on eräänlainen itsesuojelumekanismi. Se on kuin pelastusliivi, joka pitää meidät pinnalla, jotta välttyisimme jonkun asian myöntämiseltä.

   2. On tärkeää ymmärtää, ettei syyllisyyden ja vihan tunteiden heijastaminen ympärillämme oleviin ihmisiin saa aikaan mitään muuta kuin entistä enemmän negatiivisia tunteita. Vajoamme yhä syvemmälle ilkeään kierteeseen, jossa me tunnemme hetkellisesti illuusion vallasta, mutta josta tulemme vääjäämättä putoamaan pois ajan kuluessa.

   Lisää voi lukea tästä erinomaisesta artikkelista: https://mielenihmeet.fi/kyse-psykologinen-projektio/

   Minä voin pahoin tässä ajassa, jossa ihmisestä on tulossa eläimellinen.

   • Masa

    Nuo kuvaukset istuvat ihan täysin maahanmuutto kriittisiin ja heidän argumentteihinsa.

    Samoin nuo kuvaukset istuvat ihan täysin maahanmuuton puolustajiin ja heidän argumentteihinsa.

    Hassua että sinä huomasit vain toisen näistä. Itsektiittisen tuumimisen paikka kenties?

    • MrrKAT

     Se osuu aika moneen. (”Liha on heikko”.) Jopa alkoholin käyttöön.
     Kohtuukäyttäjät aiheuttaa noin 70% alkoholikustannuksista yhteiskunnalle. Mutta netissä näkyy jopa tohtoritason ihmisten uskottelevan itselleen ja muille että kustannukset johtuu vain siitä 10% vähemmistön kovasta juopottelusta ja siksi heidän maltillisten (90%) kustannuksia olisi alennettava a-veroa pudottamalla ym. Syntiensä taakkoja kun on niin ihanata vierittää vähäisemmän väen niskoille…

 5. elm

  Olisiko hyvä perustaa yhteiskuntarauhaan keskittyvän asiamiehen virka? Siis sovitteleva osapuoli, joka esimerkiksi Turun järkyttävien tapahtumien jälkeen voisi heti lähteä neuvottelemaan selkeästi vihamielisen väen kanssa siitä, miten tilanteen eskaloituminen vain halvaannuttaisi ja veisi Suomen sijoiltaan yhtä entisestään. Siis osapuoli, joka olisi diplomatian, psykologian ja logiikan ammattilainen sekä ihmistuntija, retoriikan eli puhetaidonkin ammattilainen, joka osaisi luovia tilanteissa niin, että eskaloitumista ei tapahdu. Siis sovitteleva ongelmien ennaltaehkäisijä olisi virkanimi.

  Minusta tässä voisi olla ideaa. Me voimme tehdä jotain vielä enemmän. (Onhan perustettu myös lapsiasiamies pitämään lapsien oikeuksista huolta – myös yhteiskuntarauhalle voisi perustaa virkamiehistön tai ministeriön – ainakin sillä olisi suuri työllistävä vaikutus).

  Ei vihaa, vaan enemmän välittämistä joka saralle. Kiitos.

  • Risto

   Muuten hyvä idea, mutta Suomen politiikot tekisi siitä kuitenkin poliittisen viran ja nimittäisi siihen Laura Huhtasaaren.

 6. elm

  Samasta kohdasta kun Facebookin sulkee, mennussa on kohta ”uutisten asetukset”. Sitä kautta voi omasta uutisvirrasta poistaa kokonaan näkymästä tiettyjen henkilöiden päivitykset, ilman että heitä heivaa kokonaan ulos ja ilman, että nämä ihmiset tietävät sinun tästä asetuksesta. Suosittelen. Ihan myös oman mielenrauhan vuoksi.

  Jos kaveruuden poistamiseen on liian iso kynnys, niin käyttäkää runsain mitoin tuota mahdollisuutta. On parempi olla päivittäin, kun suodattuu tuolta huutamiselta ja ihmisarvoa alentavilta kommenteilta.

  • Tomi Näränen

   Toisaalta on ihan hyvä ilmaista, että ei hyväksy/halua nähdä tietynlaista sisältöä. Hiljainen protesti ei aina ole se paras protesti.

   Nimim. itse poistin tänään ”humoristisen” Aatu-meemin jakaneen ”kaverin”.

   • Valtteri Ruohomaa

    Kavereista poistaminen ei välttämättä ole se paras lääke tässä tapauksessa, koska se sulkee heidät omaan kuplaansa ja siellä ne ajatukset vain kiehuvat. Uutisvirrasta poistaminen estää itseä näkemästä heidän sontaa, mutta kavereissa pitäminen antaa heille ainakin mahdollisuuden nähdä mitä itse julkaisee.

    Kiitos Sakulle jälleen hyvästä kirjoituksesta.
    Toivoisin itse median ja poliitikkojen ottavan vastuuta yhteiskuntarauhasta, ja antavan sellaisia lausuntoja, joilla kaikki saataisiin ymmärtämään tilanne siten, että kaikkia turvapaikanhakijoita ei tarvitse epäillä, pelätä tai vihata.

 7. Sauli

  En tiedä olenko edes yllättynyt lukiessani somen vihakirjoituksia. Meillä on aina ollut yhteiskunnassa paljon väkivaltaa. Ennen Internetiä se on pysynyt piilossa, kodeissa, niissä hämyisissä baareissa joita keskiluokka kiertää kaukaa. Nyt väkivalta on kaikkien näkyvillä ja se kasvaa kasvamistaan, kun vihapuheelle omistautuneet kiihottavat itseään ja toisiaan.

  Mitä muuta vihapuhe on kuin terrorismia. Se ei ole vielä jalostunut tekojen asteelle, mutta tekoa edeltää aina tunne ja tunnetta seuraa teko. Minun mielestäni yllä avauksessa ääneen päässeet eivät eroa Turun sairaasta puukottajasta kuin siinä, etteivät he ole edenneet tekojen asteelle. Mutta miten saada se kerrottua heille, miten saada heidät ymmärtämään, että he ovat osa ongelmaa, eivät sen ratkaisu. Miten heidät saataisiin ymmärtämään, että heitä käytetään hyväksi. Joku jossain hyötyy heidän vihastaan, eikä se joku ole rajojemme ulkopuolella.

  • elm

   Olen samoilla linjoilla Sauli, eli että vihapuhe terrorisoi. Jos tästä terrorista saisi edes rikesakon, olisi kestävyysvaje jo yhdessä vuodessa historiaa..

   Miksi vihapuheesta ja tarkoituksellisesta panettelusta netissä ei voisi sakottaa? Eikö se sillä osittain kitkeytyisi pois?

   Miksi me emme ottaisi käyttöön monia keinoja, jotka teknologian puolesta olisivat mahdollisia? Vihapuhe on mahdollista kitkeä, jos vain halua on.

   Moderointi ei ole rakettitiedettä (ja puhun nyt valtalehtien kommenttipalstoista ja esimerkiksi Facebookista yrityksenä). Keinot on olemassa. Missä tahto on?

   • Sauli

    Toki vihapuheeseen pitäisi voida tarttua, ja niin tehdään. Mutta aina on olemassa se riski, että liiallinen sensuuri johtaa sananvapauden kaventumiseen ja vihapuhe löytää toisenlaisia kanavia, jopa haitallisempia.

    Parempi tapa olisi tietysti saada ihmiset keskustelemaan, ei huutamaan tunnetilaansa toistensa ohi. Toki meitä on niin moneen junaan, ettei yhteistä kieltä aina löydy edes omasta maasta, saatikka rajojen ulkopuolelta. Näillä häiriköilläkin on viesti jota ryyditetään kielenkäytöllä joka ei avaudu barrikadin toisella puolella oleville. Meitä erottaa monen sukupolven, sosiaaliluokan ja sivistyksen mittainen kuilu, eikä väliin jää oikein mitään. Silti meidän tulisi elää ja pyrkiä yhteiseen päämäärään, josta siitäkään ei ole oikein tarkkaa kuvaa, tulevaisuus on monelle pelottava ja pimeä.

    • elm

     Kiitos kommentistasi Sauli. Tarkennan sen verran, että omasta mielestäni moderointi ei ole sananvapauden kaventamista vaan sitä, että vaadimme ihmisiä keskustelemaan asiallisesti ja rakentavasti. Kiihkeä ja kovasanainenkin saa olla, ja usein tarvitseekin, mutta panettelu tai vihapuhe ei ole sitä.

     Vihapuhe on mielestäni ihmisarvoa loukkaavaa ja siten rikos ihmisyyttä vastaan. Hieman samanlaista kuin henkinen väkivalta tai koulukiusaaminen. Lyödään vyön alle. Piikitellään. Halvennetaan. Näillä millään ei ole millinkään vertaa tekemistä sananvapauden kanssa.

     Yhdenkään median ei tarvitse julkaista ala-arvoisia kommentteja. Facebook taas yrityksenä on sellainen teknologian edelläkävijä, että he kyllä tietävät miten vihapuheen voi estää. Kyse on halusta ja siitä, ettemme katso tahallisesti panettelevaa puhetta sormien läpi.

     On mahdollista kirjoittaa kärkevästi, mutta asiallisesti.

   • Raija

    Monet tahot tuntevat hyötyvänsä näistä vihapuheista eivätkä halua niiden loppuvan. Selvät tappouhkauksetkaan eikä väkivaltaan kiihottaminen ei näy aiheuttavan mitään reaktioita esim poliiseissa.

  • Joni Pelkonen

   Tähän mielestäni sellainen korjaus, että väkivaltarikokset ovat jo varsin pitkään vähentyneet. Sen sijaan niistä keskustellaan enemmän, ja keskustelu on kehittynyt siten, että väärintekemiselle on löydetty uusia määritteitä, eli pelkät pahoinpitelyt osataan nykyään nähdä esim. erikseen perheväkivaltana tai rasistisena väkivaltana. Rasistit itse tietenkin pyrkivät vähättelemään rasistista väkivaltaa ja suurentelemaan maahanmuutttajien tekoja.

   Eli keskustelu ei kerro sitä, mitä oikeasti tapahtuu. Kun rasisteja on seitsemäsosa Suomen kansasta ja maahan muuttaneita ihmisiä muutama sata tuhatta, keskustelu vinoutuu väkisinkin rasismille myönteiseksi ja maahanmuuttajavastaiseksi.

   Tässä tarvittaisiinkin sitä kuuluisaa mediakritiikkiä, jota erityisesti median tulisi harrastaa ihan koko ajan.

 8. elm

  Toistan hieman jo eilisiäkin sanojani, mutta mielestäni se poliittinen puolue, joka uskaltaa nyt tässä vaiheessa alkaa puoltaa sitä, että ketään ei yhteiskunnassa jätetä vaan pidetään kaikista huolta (vaikka perustulolla, nostamalla takuueläkkeitä, lopettamalla työttömien syyttely jne) lunastaa muiden poliittisten puolueiden päänahat. Sanokaa minun sanoneen. Se puolue, joka saa aikaan muutoksen että pienimmistä ja heikoimmista pidetään huolta ja ihmisyydestä aletaan välittää, tulee valtaamaan alaa. Kuinka kauan siihen menee, en tiedä, mutta se on ainoa kestävä suunta.

  Solidaarisuuden aika on ainoa, joka tämän karmeuden lopettaa. Se, että välitämme ja huolehdimme ja kunnostaudumme humaaneina ihmisinä.

  Kammottavat teot tulee aina tuomita, mutta ihmisille antaa mahdollisuus.

  Eiköhän paras lääke tähänkin tilanteeseen ole se, jos pystyy suhtautumaan ihmisiin tämänkin tapahtuman jälkeen inhimillisesti ja ystävällisesti, sekä arvostaen. Halataan seuraavaa vastaantulijaa, tai jos ei halata, katsotaan edes silmiin ja hymyillään aina jos siihen on aihetta. Ja jos ei hymyillä, tervehditään mielessämme edes.

  Koitetaan jokainen päästä tähän että oltaisiin ihmisiä ja ihmisiksi. Tämä aika sitä tarvitsee.

  • Armo Suominen

   Paras lääke on se, että suomalaisten miesten väkivallalle laitetaan kunnolla rajat. Nollatoleranssi. Väkivaltaisesta käytöksestä heti pakkohoitoon, samanlaista hormoni- ja tottelevaisuushoitoa kuin huonosti käyttäytyville koirille. Tarvittaessa kuonokoppa.

   Nettiuhkailijoilta kännykät ja tietokoneet pois. Riittävästi konkreettista tekemistä. Omaa fyysistä voimankäyttöä, halon hakkuuta ja muita fyysisiä töitä, niin että oppivat miltä oikea hyvä olo tuntuu. Sitten marjametsään lepäämään. Tervehtyvät. Nettiin vähitellen takaisin valvotusti, tunti kerrallaan.

   • Vexi L

    Tuossa on myös se huono puoli, että sitä esiintyy jokaisessa yhteiskuntaluokassa. Siis köyhistä miljonääreihin. Myös kansanedustajista ja ministereistä löytyy heitä.
    Laki menisi puolueelliseksi miehen yhteiskunnallisen statuksen mukaan.

   • elm

    Armo, olen itsekin sitä mieltä, että väkivallalla uhkaajat tarvitsisivat hoitoa. Siis mielenterveyden hoitoa. Tarvittaessa pakolla. Meidän pitäisi saada heidät terveiksi. Edes terveemmiksi. Muuten ei hyvä seuraa.

    Miksei meillä ole mitään menettelytapaa tai käytäntöä saada ohjattua näitä soturiloita hoitoon? Väkivalta ei kuulu terveen ihmisen keinovalikoimaan missään tilanteessa (lukuunottamatta itsepuolustusta joissakin tilanteissa, joita ei voi välttää).

 9. Mauri Pulkkinen

  Niinpä! Jälleen kerran olemme tilanteessa, jolloin pelokkaista pelokkaimmat lietsovat omaksi ”turvakseen” vihaa, uhkauksia, ennakkoluuloja, vääriä uskomuksia jne. etovin sanankääntein.

  Kukaan ei valitse minkä värisenä tai mihin kulttuuriin tai yhteiskuntaluokkaan syntyy. Mihin syntymästämme kehitymme ja kasvamme, on osin sattuman kauppaa, mutta jossain vaiheessa syntyy oma vastuu tekemisistä ja sanomisista.

  Olemme kaikki ihmisiä ja kohtaamme erilaisia inhimillisiä tapahtumia elämämme aikana. Suomessa emme enää pitkiin aikoihin ole kohdanneet laajamittaista väkivaltaa. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka elävät päivittäisen väkivallan keskellä.

  Meillä aikuisilla pitäisi olla kykyä nähdä, että kaikissa ihmisissä elävät samanlaiset pelot, toiveet, kaipuut ja inhot. Ymmärrystä pitäisi olla itse kullakin vahvistaa itsessä ja toisissa positiivisia ja toivottavia piirteitä juuri silloin, kun se vaikeimmalta tuntuu.

  Lohdutukseksi kuvakaappausten ”keskustelijoille” totean, että suvakit kuolevat ennemmin tai myöhemmin. Tosin sama koskee heitä itseäänkin, kun jaksaa kärsivällisesti odottaa.

 10. elm

  Psykologinen projektio on ilmiö, jossa ihminen usein tiedostamattaan heijastaa omia ominaisuuksiaan (yleensä vikoja) muihin ihmisiin, ja näin ollen rupeaa näkemään muissa ihmisissä niitä vikoja, joita hän kieltää itsellään olevan (tai jos ei täysin kiellä, niin yrittää puolustella niitä sillä, että muilla on samat ongelmat pahempana).
  (lähde http://warp.povusers.org/grrr/suomalaisten_psykologinen_projisointi.html)

  Kun eilisen jälkeen luemme mahdollisia somekansan päivityksiä turvapaikanhakijoihin ja suvaitsevaisiin ihmisiin kohdistuvasta vihasta, muistakaamme tuo. Somessa huutajat ottavat silmätikukseen ensimmäisen havaitsemansa ”erilaisen” ihmisen ja alkavat kaataa oksennuksensa tämän päälle.

  On helppo syyttää muita: kaikesta. Se lienee meidän kaikkien itsepuolustusmekanismi aina aika ajoin? Mutta siitä on mahdollista oppia pois.

  Ehdotankin peruskouluihin runsasta psykologian sekä logiikan oppimäärää. Sillä saavutettaisiin jo vähän. Ihmisyys, etiikka ja moraali näiden lisäksi. Kukaan ei saisi päättötodistusta ennen kuin osoittaisi sisäistävänsä käytännössä mistä hyvässä käytöksessä ja ihmisarvon kunnioittamisessa on kyse? Minä kannatan tällaista ”ajokorttia” kohti parempaa elämää.

  Paha lisää pahaa, ja hyvä hyvää. Se on se logiikan perussääntö, kuin luonnonlaki.
  Ollaan siis loogisia miettiessämme kumpaa me haluamme omilla teoillamme lisätä? Ja valitkaamme käyttäytymisemme sen mukaan. Vihaaminen lisää ja vahvistaa myös vihaajan itsensä pahaa oloa jatkuvasti. Siitä ei oikein voi vetää muunlaista johtopäätöstä, kuin että vihaaminen on jonkinlainen masokismin perverssi muoto. Osa ihmisistä pitää vihaamisesta vaikka se sattuu?

  • Armo Suominen

   Vihasta tulee paha olo vain, jos on kiltin tytön kasvatus.

   Näitä vihakulttimiehiä se ei satuta, vaan voimauttaa. Viha, sille runkkaaminen, siinä kieriskely, sille eläminen, sen tuomasta voimasta nauttiminen. Sehän tässä mieskultissa on takana.

   • elm

    Eikö se ole sitten juuri masokismia? 🙂

    (joskin fakta on, että viha pidemmän päälle ei enää tunnu hyvältä vaan tappaa ihmisen. Jos ei päältä, niin sisältä).

 11. Armo Suominen

  Fasismi on vihaa, ylemmyydentunnetta ja pelkoa yhdistelevä tunnekultti, jossa tarkoituksena on henkinen runkkaaminen kuvitellulle voimalleen. Sellaisena sitä pitäisi käsitellä. Sen harjoittajat pitäisi sulkea laitoksiin, jossa voisivat harrastaa sitä muita häiritsemättä.

  Laitoiksissa voisi olla leikkinetti, johon saisivat kirjoitella noita huoritteluja ja uhkauksia ja leikkitappeluita varten omat tilansa jossa voisivat puukottaa kuminukkeja ja heitellä polttopulloja palamattomiin tiloihin.

  Tulisi myös halvaksi, kun vihapäissään tappaisivat toisensa.

 12. Hannu Ala-Olla

  ”Viranomaiset valvovat terrorismikytköksistä epäiltyjä tavalla, jota minä en tiedä eikä minun tarvitsekaan tietää”

  Eikä pidäkään tietää. Jos tietäisit, voisivat ne valvottavatkin tietää ja mahdollisesti piilottaa ne toimet joita valvoa haluttaisiin.

 13. Risto Penttinen

  Suurin osa näistä isämmaan puollustajista on luultavasti katkeria työttömyydestään ja syrjäytyneisyydetään. He ovat robotisaation ja globalisaation uhreja. Hyvin samanlaisia kuin turhautuneet työttömät ja vailla tulevaisuudentoivoa olevat nuoret miehet muslimimaista. Valmista kauraa radikalisoitumaan.
  Sapa nähdä kuinka heidän ongelmiaan aletaan hoitaa, koska heidän työmarkkinoilta ja syrjäytymisensä putoamisensa ei ole heidän oma syynsä. Hallituksen lääke on tähän asti ollut syyllistäminen, kyttääminen ja rankaiseminen työttömyydestä.
  Suomen väestön ikärakenteen vuoksi meillä ei ole suurta määrää toimettomia nuoria miehiä verrattuna arabimaihin. Nuoret toimettomat miehet kun ovat se porukka joka ryhtyy tositoimiin jos eivät näe tulevaisuudesa mitään toivoa. Suurimmaksi osaksi väsyneet keski-ikäiset suomi ensin telttailijat ovat paljon pienenmpi uhka.

  • elm

   Eikö kyse sitten ole kaikenkaikkiaan siitä, ettei heikompiosaisista pidetä tarpeeksi huolta?

   Se puolue tai liike, joka uskaltaa nyt tässä vaiheessa alkaa puoltaa sitä että ketään ei yhteiskunnassa jätetä vaan pidetään kaikista huolta (vaikka perustulolla, nostamalla takuueläkkeitä, lopettamalla työttömien syyttely jne) lunastaa kaikkien muiden puolueiden päänahat tulevaisuudessa. Sanokaa minun sanoneen. Vihreät, olisiko heistä siihen?

   Helppoa se ei tule olemaan, mutta onnistuu, jos on taitoa ja tahtoa. Meitä hyvyyteen uskovia on paljon enemmän kuin vihaajia (vaikka vihaajista lähteekin kovempi ääni). Solidaarisuus on ihan oikeasti ainoa asia, joka tämän karmeuden lopettaa. Se, että välitämme ja huolehdimme ja kunnostaudumme toisiamme arvostavina ja hyvyyttä vaalivina ihmisinä.

  • Joni Pelkonen

   Huomattava osa terroristeista ei ole nuoria toimettomia miehiä, eivät nuoria, toimettomia eivätkä miehiä. Esim. 70-luvun Länsi-Saksan kommunistiterroristit olivat aktivoituneet alunperin opiskelijaliikkeessä ja heidän joukossaan oli naisia ja miehiä. 9/11-terroristien johtaja oli ammatiltaan arkkitehti, joka oli myös tehnyt alansa töitä. Kaikilla heillä oli elämä materiaalisesti ja sosiaalisestikin ulkopuolisen silmin kunnossa. Silti jokin sai ryhtymään väkivaltaan toisia ihmisiä vastaan. Terroristit näyttäytyvät nuorehkoina ihmisinä luultavasti vain siksi, että jäävät kiinni jo nuorina – ne, jotka eivät jääneet kiinni, jatkoivat tekojaan vielä pitkään.

   Terrorismi on itsetuhoista käytöstä. Sen kasvupohja on turhautuminen omaan elämäntilanteeseen ja motiivi, joka mahdollistaa radikalisoitumisen. Se on toisin sanoen itsekästä käytöstä ja kumpuaa henkilökohtaisista syistä. Turhautuminen saa hakemaan elämälle uutta suuntaa, ja jotkut onnettomat valitsevat radikalisoitumisen ja väkivaltaisen aatteen. Motiivi taas antaa teolle puolustuksen. Radikalisoituneistakin tietysti vain hyvin pieni joukko ryhtyy väkivaltaan.

   Motiivi voi olla täysin puolusteltavissa myös järkisyin, minkä vuoksi monet terroristiteot saavat kannatusta. Esim. 9/11-terroristit perustelivat tekojaan Israelin valtion teoilla palestiinalaisia vastaan. Motiivi monen mielestä hyvä, teko silti täysin väärä.

   • elm

    Millä keinoin IRA:n terrori saatiin loppumaan? Siitäkään ei ole kauaa – mutta jotain tehtiin oikein, että nyt voimme puhua historiasta niiden iskujen suhteen.

    Onko jotain keinoja, jotka toimisivat nyt näissä tilanteissa? Jotain, joka sai tuon ryhmittymän lopettamaan iskut.

    Kaksi penniä sille, joka keksii ratkaisun. Tai ehkä Nobel.

    • Joni Pelkonen

     Kun Iso-Britanniassa tapahtui suuren määrän kuolonuhreja aiheuttanut itsemurha-pommi-isku metroon, jolla oli useita yhtäaikaisia tekijöitä, kävi ilmi että he olivat radikalisoituneet yhdessä paikallisessa moskeijassa yhden radikaalisaarnaajan puheista. Kun tähän puututtiin yksinkertaisesti estämällä kyseisen saarnaajan myyräntyö, uusia radikalisoituneita ei sieltä enää tullut. Tavallisen uskonyhteisön aivan normaali yhteisöllinen toiminta ei tuottanut uusia radikalisoituneita.

     Eli tehokas keino vähentää ainakin radikalisoitumista on vihapropagandan torjuminen. Valitettavasti myös ihan tosielämämässä tapahtuu asioita, jotka radikalisoivat ihmisiä ilman, että heitä tarvitsee yllyttää propagandan avulla. Esimerkiksi sotaan osallistuminen voi radikalisoida ihmisen.

     Internet on aika tehokas propagandaväylä. Sen tehoa kuitenkin heikentää, että samasta ruudusta saa vaikka heti haettua tarkentavaa tietoa jotka kumoavat tai laimentavat propagandistin väitteitä. Kaikki eivät tätä tietoa kuitenkaan hae.

     Radikalisoitumista voidaan hoitaa ja parantaa keskusteluterapialla. Jopa pelkkä keskustelu ilman terapiapyrkimyksia auttaa. Terveisiin ihmisiin se tehoaa hyvin ja oikeista mielenhäiriöistä ja harhaluuloista kärsivät tietysti tarvitsevat sitä vaikkeivat olisi edes radikalisteja.

   • a m

    Suomalaisista julkirasisteista sekä Jussi Halla-aho että Marco de Wit ovat koulutukseltaan humanisteja, Halla-aho on väitellyt tohtoriksi ja de Wit on maisteri. He eivät tosiaan ole kouluttamattomia ja syrjäytyneitä ’isäm maallisia’ joiksi rasistit helposti luokitellaan. Toisaalta itse olen esimerkki koulutetusta syrjäytyneestä eivätkä kaikki vain elämänkoulua käyneet ole rasisteja.

   • Esa J.

    Minä muistan jostain 9/11-tapahtumia käsitelleestä kirjasta lukeneeni arvion, että teko tehtiin Allahin hämmästyttämiseksi. Korjatkaa, jos olen väärässä. Tuosta päivästä tuli vielä mieleen, että minun sympatiani palestiinalaisia kohtaan loppui siihen paikkaan, kun näin televisiosta palestiinojen riemuitsevan ja juhlivan tapahtunutta. Anteeksi, Saku, tämä off-topic.

    • Esa J.

     Tilalle tuli sääli…

 14. Eeva Koiranen

  Minä en suostu pelkäämään, en ole pelännyt tähänkään asti, joten en aio pelätä jatkossakaan. Kuten Saku jo kirjoitti, tämä teko tuli joillekin kuin tilauksesta ja tuo mölyäminen = vihan lietsominen ei niinkään maahanmuuttoon vaan näitä ”suvakkeja” on todella alkanut. Pelkäänkö, en, mutta todennäköisyys kaaokseen on erittäin mahdollista. Tuo teko antoi pelon sellaisille, jotka vielä eivät ole osanneet pelätä.

  Ei varmaan tarvitse kertoa, miten voimattomaksi tuntee itsensä tuollaisen väkivallan edessä. Omaisten surussa myötäelän ja toivon heille voimia jaksaa.

  Jokainen meistä tiedostaa miten järkyttävä tuo teko oli tai on. Silti haluan nostaa esiin muutamia ”hyviä” asioita. Poliisin toiminta oli erinomaista, muutamassa minuutissa saatiin tekijä kiinni ja vältyttiin paljon suuremmilta menetyksiltä. Hyviä ihmisiä oli paikalla, he auttoivat uhreja oman henkensä uhalla, yrittivät pysäyttää tekijän. Torilla oli paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä ja heidän apunsa tuolla oli suuri. Kiitos heille!

  Monelle tuo ulkomaalaisten henkilöiden antama apu on vaikea paikka. Nyt kinataan, kuka auttoi ja kuinka paljon, kuka kuvasi ja mitä kuvattiin. Ja tietenkin kerrotaan miten nyt pelätään, jos ei ihan suoraan pyydetä myös pelkäämään, niin vihjataan.

  Olkoon miten on, uskon, että hyvä voittaa tavalla tai toisella. Uskokaa tekin, ei pelätä, luotetaan elämään.

  • Pauli Räsänen

   Tässähän kaikki mahdolliset osapuolet käyttäytyvät täsmäleen kuinka wahabistiset uskonnollist ja kultuurilliset johtajat toivovatkin ihmisten käyttäytyvän.
   Heidän perimmäinen tavoiteensa on käydä sotaa,erimuodoin niin omassa kultuuripiirissä, kuin myös etenkin vääräuskoisten europpalaisten keskuudessa.

   Saudi- Arabia on omine taloudellisine resursseineen erittäin voimakas tuon liikeen sponsori,heillä on erittäin voimakas ote jopa yhdysvaltain hallinnosta,hedän tukemiaan terroritekoja ei tutkita,ei edes ilmiselvää 9 11 yhteyttä.

   Nyt maahamme kohdentunut terroriksi luokiteltu isku oli kuin suoraan tuosta wahabistien oppikirjata kopioitu, nuori juuri lähidän nykyisen sekasorron aikana aikuiseksi kasvanut,on helppo kasvattaa veritekojen toteuttajaksi.

   Juuri näiden tavoitekkin on saada länsimaiset vastaavasti myös kultuurillisesti tuotetut oman uskonsa soturit vastajihadisteiksi,vainoamaan maltillisia ja maalistuneita muslimeja. Tuon kultuurillisen läntisen arvomaailman uskosotureiden tuottaminen on onnistunut mainiosti makkinoiden kautta ja peliteollisuuden muodossa.

   Tavoiteena näillä molemmilla ääripäillä on ensinnäkin päästä yksinvaltaan oman kultuuripiirin alueella, toinen toistaan kierosti tukien,esimerkiksi ainoastaan heittäytymällä toistensa vihollisiksi.

   Kaupallinen mediamme ja valitettavasti myös yleisradiomme on suoostunut tuon kultuurillisen sodankäynnin erääksi alustaksi,mielestäni yleisradio lietsoi poikkeusolojen tunnelmaa turhan laajalla raportoinnilla tapahtumista,olisi riittänyt pelkästään toteava normaali uutisointi,että näin valitettavaa on maassamme päässyt tapahtumaan.

   Vaarana on että nykyisellä tiedotuspolitikalla ainoastaan lietsotaan uusia vastaavia tapahtumia,riittähän meillä maassamme myös ihmisiä jotka ovat ajautuneet senverran pahoihin vaikeuksiin, että heille vaikkapa kymmenen vuoden viettäminen turvatuissa oloissa vankilassa on yksi askel elämässä eteenpäin,boonuksena viellä päästä julksuuden silmissä edes joksikin,siis mahdollisuus hakea omalle elämälleen merkitystä.

   Tuon puukonkanssaheiluneen pojan motiivit toiminnalleen voi olla myös samansuuntaiset,hän pääsee myös vakaisiin vankilaoloihin,voi kouluttautua siellä,esimerkiksi. Valitettavasti vankiloihin suurina joukkoina tuomituista meikäläisistä uusnatseista hänelle saattaa seurata valtavia,ihmisoikeuksia rikkovia vaikeuksia.
   Hyvinhoidettuna toisaalta pojata suomalaisessa vankilassa voi viellä kasvaa kunnollinen maamme vankeinhoitoon perusteellisesti tutustunut kokemusasiantuntia. Siitä hänelle voi olla hyötyä viellä Marokoon palautettunakin.

  • a m

   Olen samaa mieltä tuosta, että poliisi teki erinomaista työtä pysäyttäessään puukottajan nopeasti. Samoin oli hienoa, miten ulkopuoliset auttoivat uhreja ja yrittivät pysäyttää tekijän oman henkensä uhalla.

   Olen kuitenkin syvästi pettynyt Turun poliisin toimintaan, kun se salli tuon vastenmielisen Suoli Ensin -porukan tulla suoltamaan vihapuhettaan murhapaikalle kun ruumiit ovat tuskin kylmenneet. Vaikka tuo porukka olisikin enimmäkseen väsähtäneitä keski-ikäisiä, niin joukossa pyörii myös nuoria, työttömiä miehiä jotka voivat ja ovat Helsingissä sekä Rautatientorilla että Paasikiven aukiolla pahoinpidelleet ohikulkijoita.

   Olen itsekin näitä ’syrjäytyneitä’, lähes 60-vuotias pitkäaikaistyötön, liian sairas työhön, liian terve eläkkeelle, mutta silti olen ennemmin suvakki kuin rajakki.

   En malta olla lisäämättä tähän joskus aiemmin terroriteon jälkeen Kirkko ja kaupunki -lehdessä julkaistua piirrosta. Jos Saku sinusta piirros on sopimaton, voit moderoida sen pois tai ottaa yhteyttä sähköpostiini, niin kirjoitan kommenttini uudestaan.

   https://www.kirkkojakaupunki.fi/documents/20147/1028640/Iskunj%C3%A4lkeen2.jpg/fb287e4e-a858-8c1d-4f1e-88a014152f0e?t=1486461189925&imageThumbnail=3

   • elm

    Eikö silloin noin vuoden takaisten levottomuuksien aikaan ollut puhetta, että selkeästi rasistiset järjestön on mahdollista lailla kieltää?

    Mistä sitten kiikastaa, että niitä ei kielletä?

    • a m

     Sitä minäkin olen ihmetellyt. Rasistit saavat vapaasti suoltaa MV-lehteen ja muille vihafoorumeille herjauksia ja uhkauksia niille, joiden kokevat olevan eri mieltä. Nimet, kuvat, yhteystiedot ja omaisten tiedot kaivetaan esille eikä vihankiihkossa edes tarkisteta, onko kyse toisesta samanimisestä. Mitä muuta tuollainen on kuin terroria ja pelon herättämistä?

     Toisaalta monet rasistit ovat siirtyneet käyttämään venäläistä vkevent-sivustoa, kun ovat saaneet bannit Facebookiin. Venäläinen Facebookin vastine kun sallii vihapuheen.

   • elm

    On jotenkin järjenvastaista, että perussuomalaiset puolueena on mm. noussut sen takia, että he eivät halua liiallista ’poliittista korrektiutta’ toteutettavan, siis sellaista, joka vaikkapa nyt estäisi asioista puhuttavan (niiden oikeilla nimillä).

    Ja nyt sitten poliisi on niinkin poliittisesti korrekti, että se sallii rasististenkin yhteenliittymien toimimisen (kuten Suomi ensin -ryhmän toiminnan). Miksi?

 15. Timo

  Se on kyllä kumma kun nämä pelokkaat ihmiset eivät tunnu arkisessa elämässään huomaavan maahanmuuttajataustaisia ihmisiä päivittäin töissä, kouluissa, kaupoissa, ravintoloissa, urheilukentillä, joukkoliikenteessä, kaikkialla, elämässä normaalia suomalaisen elämää perheineen ja ystävineen. Ei ole mitään syytä, miksei heille tulisi joka ainoa päivä ajatusta ”hmm… no ehkä olen kyllä ollut liian jyrkkä ajatuksissani”. Voi kävellä minkä tahansa kaupungin läpi silmät avoinna ja saada täyden syyn ja oikeutuksen juuri tuohon ajatukseen. Hekin syövät maahanmuuttajien tekemää ruokaa, istuvat maahanmuuttajien kuljettamissa autoissa, hengittävät syvään kun maahanmuuttajalääkäri kuuntelee stetoskoopilla, hihkaisevat kun maahanmuuttaja heiluttaa Suomen lippua voitettuaan nyrkkeilyottelun. Maahanmuuttajataustaiset suomalaiset ovat osa heidän päivittäistä elämäänsä, joka paikassa.

  Tästä pitäisi syntyä nopeasti kokonaisvaltainen, kokemusperäinen kuva yhteiskunnasta jossa osa suomalaisista on ihonsävyltään tummempia ja so what. Ei tarvitse olla korkeasti kouluttautunut, yhteiskunnasta aktiivisen kiinnostunut lukutoukka ja ymmärtää esim. maahanmuutoa, Eurooppa-politiikkaa tai kansantaloutta laaja-alaisesti, omata erinomaisia kognitiivisia kykyjä tai elää jotenkin hirveän kansainvälisesti ja avomielisesti. Ei, riittää että elää ihan sitä tavallista elämää muiden ihmisten keskellä. Silloin pitäisi vääjäämättä tottumisen kautta ymmärtää, että maahanmuuttajat ovat normaali osa elämää yhteiskunnan kaikissa kerroksissa, ja hyvä että ovat, perusrattaat pyörivät paljon jouhevammin niin. Ja jos kulkee jonkun ikävän lähiön maalivaurioisten talojen keskellä, nähden joutilaita, katkerasilmäisiä ihmisiä, ymmärtää ettei katsele mihinkään rotuihin tai kansallisuuksiin liittyvää ilmiötä, vaan yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon, rakenteelliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja syrjäyttämiseen liittyvää ilmiötä.

  Tai niin sitä toivoisi ja luulisi, niin. Kaikesta tästä huolimatta, kun jotain traagista ja ikävää tapahtuu, nämä samat ihmiset kirkuvat välittömästi olevansa ”realisteja” ja kuinka ”suvakit” eivät ymmärrä ”faktoja”. Sieltä jostain sisimmän mustasta lammesta nousee yhtäkkiä joku täysin mutatoitunut, käsittämätön olio, joka sammuttaa todellisuudentajun, harkinnan ja kohtuullisuuden, tehden ihmisestä surullisen, pelkoaan huutavan ansaan jääneen petoeläimen. Siinä tilanteessa on mahdotonta sanoa, että rauhoitu, me, öh, ”suvakit” jos niin haluat sanoa, nimenomaan ymmärrämme faktat. Siksi emme ylireagoi.

  • elm

   Timo, tämä sinun kommenttisi luo toivoa! Osut niin oikeaan.

   ”Riittää että elää ihan sitä tavallista elämää muiden ihmisten keskellä”. Nimenomaan, juuri näin. Erilaiset ihmiset ovat osa arkea ja jokaista päivää, joka tapauksessa. Ja niin tämän elämän pitääkin mennä.

   Kiitos Timo.

 16. Tero Lax

  Terroristien tarkoitus on lietsoa vihaa ja pelkoa. Kun nuo isäm_maam_puollustajat ja muut rajat kiinni -rasistit lietsovat vihaa ja pelkoa, he ovat itsekin terroristeja.

  Kummankin terroristijoukon on vain tarkoitus provosoida toisiaan. Ihminen ei voisi käyttää elämäänsä mihinkään typerämpään.

 17. Timo Jussila

  Se on kyllä kumma kun nämä pelokkaat ihmiset eivät tunnu arkisessa elämässään huomaavan maahanmuuttajataustaisia ihmisiä päivittäin töissä, kouluissa, kaupoissa, ravintoloissa, urheilukentillä, joukkoliikenteessä, kaikkialla, elämässä normaalia suomalaisen elämää perheineen ja ystävineen. Ei ole mitään syytä, miksei heille tulisi joka ainoa päivä ajatusta ”hmm… no ehkä olen kyllä ollut liian jyrkkä ajatuksissani”. Voi kävellä minkä tahansa kaupungin läpi silmät avoinna ja saada täyden syyn ja oikeutuksen juuri tuohon ajatukseen. Hekin syövät maahanmuuttajien tekemää ruokaa, istuvat maahanmuuttajien kuljettamissa autoissa, hengittävät syvään kun maahanmuuttajalääkäri kuuntelee stetoskoopilla, hihkaisevat kun maahanmuuttaja heiluttaa Suomen lippua voitettuaan nyrkkeilyottelun. Maahanmuuttajataustaiset suomalaiset ovat osa heidän päivittäistä elämäänsä, joka paikassa.

  Tästä pitäisi syntyä nopeasti kokonaisvaltainen, kokemusperäinen kuva yhteiskunnasta jossa osa suomalaisista on ihonsävyltään tummempia ja so what. Ei tarvitse olla korkeasti kouluttautunut, yhteiskunnasta aktiivisen kiinnostunut lukutoukka ja ymmärtää esim. maahanmuutoa, Eurooppa-politiikkaa tai kansantaloutta laaja-alaisesti, omata erinomaisia kognitiivisia kykyjä tai elää jotenkin hirveän kansainvälisesti ja avomielisesti. Ei, riittää että elää ihan sitä tavallista elämää muiden ihmisten keskellä. Silloin pitäisi vääjäämättä tottumisen kautta ymmärtää, että maahanmuuttajat ovat normaali osa elämää yhteiskunnan kaikissa kerroksissa, ja hyvä että ovat, perusrattaat pyörivät paljon jouhevammin niin. Ja jos kulkee jonkun ikävän lähiön maalivaurioisten talojen keskellä, nähden joutilaita, katkerasilmäisiä ihmisiä, ymmärtää ettei katsele mihinkään rotuihin tai kansallisuuksiin liittyvää ilmiötä, vaan yhteiskunnalliseen epätasa-arvoon, rakenteelliseen epäoikeudenmukaisuuteen ja syrjäyttämiseen liittyvää ilmiötä.

  Tai niin sitä toivoisi ja luulisi, niin. Kaikesta tästä huolimatta, kun jotain traagista ja ikävää tapahtuu, nämä samat ihmiset kirkuvat välittömästi olevansa ”realisteja” ja kuinka ”suvakit” eivät ymmärrä ”faktoja”. Sieltä jostain sisimmän mustasta lammesta nousee yhtäkkiä joku täysin mutatoitunut, käsittämätön olio, joka sammuttaa todellisuudentajun, harkinnan ja kohtuullisuuden, tehden ihmisestä surullisen, pelkoaan huutavan ansaan jääneen petoeläimen. Siinä tilanteessa on mahdotonta sanoa, että rauhoitu, me, öh, ”suvakit” jos niin haluat sanoa, nimenomaan ymmärrämme faktat. Siksi emme ylireagoi.

 18. Aikamies

  Noinko se menikin?
  Meinaan jotta jos Saku ”lopetat paskan lapioimisen” voittavat paskan tuottajat ja juttusi jäävät kommenteitta.
  Useimmitenhan kommentointi on vaikeaa – senverran täydellisiä kannanottosi ovat. Ei juuri jää kommentoitavaa.
  Joillakin ei tosiaan ole mitään selväjärkistä ja/tai -kielistä sanottavaa, joten ”kukin kykyjensä mukaan”, mutta ainahan voi ”ymmärtää”.
  Mitäpä jos joskus näyttäisit niitä ”parhaita paloja”, niin näkisimme kuinka alas oikein voidaan mennä…

 19. Raili

  Ymmärrän joidenkin suomalaisten vihantunteet ulkomaalaisia kohtaan. Heille ulkomaalaiset on ryhmä. He eivät näe henkilöitä. Ihan sama millaisia ihmisiä ulkomaalaiset ovat vai ovatko edes ihmisiä.
  Mutta sitä en millään käsitä, että nämä samat ihmiset toivovat suomalaisiin kohdistuvia raakoja tekoja. Raiskauksia, puukotuksia, sähköä, elävältä polttamista yms.

  He tuomitsevat toisia, mutta ovat itse pahempia ja pelättävämpiä. Paha ruokkii pahaa. 🙁

 20. Jesse Heinonen

  Minkäänkaista lukuarviota tuosta väkivaltaa ihannoivien kantasuomalaisten määrästä en osaa sanoa, mutta näin turkulaisena vähän tuntuu että ovat pieni joukko. Se ei taas vaarallisuutta muuta miksikään, ja ainakin ääntä pitävät niin kuin he olisivat suurikin massa.

  Muttamutta, aiheeseeni. Joitakin kuukausia sitten katsoin Veritasium-kanavalta Youtubesaa videon, jossa kanavan pitäjä puhui ns post-faktuaalisesta yhteiskunnasta. Derek, ylläpitäjä, oli nimittäin olettanut, että internetin saatavuus mahdollistaisi sen, että ihmisillä on parempi mahdollisuus ottaa faktoista selvää, mikä sinänsä on tottakin, mutta ei faktoja silti alettu arvostamaan. Sen sijaan juuri tällaiset huutelijat ja salaliittoteoreetikot (rajakit ja SE-porukka ovat kunpaakin) ovat päässeet kokemaan todellista ryhmään kuulumisen tunnetta. Porukkaan kuuluminen ja samanmielisten kuuleminen vain vahvistaa ennaltaolevia kuvitelmia.

  Ja kun joukko alkaa puhumaan väkivallasta tuohon sävyyn… Surullista.

 21. Jaakko Lautaoja

  Hallitus on kyllä tehnyt kaikkensa, että meille syntyisi kansanosa, jolla ei ole mitään menetettävää ja syytäkin vihata meitä. Jos vaihtoehtona on vankila, tai karkotus kuolemaan, kuulostanee vankilakin paremmalta vaihtoehdolta.
  On myös erikoista, että tapaus katsotaan terrorismiksi vasta, kun tekijäksi osottautuu marokolainen. Suomalainen saa heitellä polttopulloja, ajaa autolla väkijoukkoon ja ampua ihmisiä, eikä siinä nähdä terrorismia, vaikka terrorismin määritelmä kuinka täytttyisi. Tänne tulleet eivät tuoneet vihaa mukanaan, vaan se oli heitä vastassa.

  • a m

   Tuota minäkin olen ihmetellyt. Helsingissä 28.7.2017 väkijoukkoon ajanut kuului Facebookin Rajat kiinni- ryhmään, josta hänet tosin poistettiin heti tekijän tultua ilmi 😉
   Silti pidän tuollaisen vihapuheen lietsojia ja sallijoita osasyyllisenä tuohonkin tekoon vaikka tekijä lukemani mukaan kärsi mielenterveysongelmista. Samanlaista vihapuhetta rajakit suoltavat kuin jihadistit ja mieleltään järkkyneisiin ääripuheet uppoavat helposti.

  • Hupu

   Myös itse kiinnitin huomiota, että nuorimies oli saanut karkoituspäätöksen. Muistan katsoneeni televisiosta ohjelman, jossa pakolainen mietti mahdollisia vaihtoehtojaan, jos hän saisi karkoituspäätöksen ja syöksyminen väkijoukkoon ilmeisesti turun kaltaisella tuloksella jäi mieleeni. Jos itselle joskus tulisi vaihtoehdoksi lumihanki tai vankila, niin en ole lainkaan varma kumman valitsisin.

   Minusta tämä maahanmuuttajavastainen ilmapiiri on suoraa seurausta yhteiskunnan pahoinvoinnista. Vuoden 2016 tilaston perusteella lähes 420 000 työtöntä (http://raportit.kela.fi/linkki/76267046 ) sai ympäri vuoden työttömyyskorvauksia, joka on mahdollista vain niin sanottuihin työllisyyspalveluihin osallistuvalle. Suuri osa suomen kansalaisista on syrjäytetty palkattomiksi työntekijöiksi tai kauppatavaraksi (työttömien aktivointiaste: http://raportit.kela.fi/linkki/17144261 ). Jos työllistämispalvelujen kustannuksia lähtee arvioimaan työttömien aktivointiasteen ja 150 euron päiväkustannuksilla, niin voi vain todeta, että työttömille löytyisi tekemätöntä työtä ja rahaakin löytyisi palkan maksamiseen: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/markku-jaisi-elakkeelle-vuoden-kuluttua-mutta-te-toimisto-ehdotti-uutta-kallista-koulutusta-minusta-tuntuu-hirvealta-koulutus-pitaisi-tarjota-nuoremmalle/6538228#gs.jq8lAbU . Kansanedustajat ovat siis yhteiskunnan rakentamisen sijaan lähteneet omien arvojen mukaisesti alistamaan osaa suomen kansasta. Kun lähdetään alistamaan verovaroilla näin suurta osaa kansasta, niin ei enää tahdota pakolaisia rasittamaan yhteiskunnan taloudellista tilannetta. – Edellisen ajatusmallin pohjalta en yhdy Sakun tavoin antamaan politiikoille kiitosta vaan päinvastoin. Tuppaa näet kovasti myös ärsyttämään, kun kiusaaja lähtee lässyttämään niistä ihan oikeudenmukaisen elämän perusperiaatteista, joita ei kuitenkaan itse noudata.

   Yksi keskeinen asia toteutuu aina kun ihmistä hyväksikäytetään ja se on ihmisen kaltoinkohtelu, laiminlyönti tai yhteisön ulkopuolelle jättäminen. Pedofiilit iskevät laiminlyötyjen lasten kimppuun, koska heidät saa helposti manipuloitua pelkästään heidän huomioimisella. Aivopesuun keskittyvät ryhmittymät puolestaan iskevät henkisesti tai taloudellisesti heikompien kimppuun… jos keskityttäisiin hyvinvoinnin edistämiseen pahoinvoinnin lisäämisen sijaan, niin työttömällä olisi aikaa lapselleen ja työikäisellä olisi mahdollisuus elää palkkatyöstä saatavalla palkalla, jolloin yhteikunnalla menisi niin hyvin ettei kukaan asettaisi kyseenalaiseksi pakolaisten ottamista maahan.

   • ”Aina Marina”

    Kuinka monta elämää tosiaan voitaisiinkaan pelastaa, jos edes työttömillä olisi aikaa lapsilleen ja työssäkäyvät pärjäisivät palkallaan. Siis työstä maksettaisiin aina palkkaa ja se palkka riittäisi normaaliin elämiseen. Ei mielestäni aivan kohtuuton toive.

  • elm

   Mistä saisimme puolueen, joka ajaisi pieneläkeläisten, köyhien, työttömien ja heikompiosaisten asiat kuntoon, niin että tuolta vihaajajoukolta putoaisi pohja pois? Heidän toimintansa muka-perusta on siinä, että suomalaisilla on asiat huonosti.

   Heillä ei olisi perusteita toiminnalleen, jos me ihmiset voisimme hyvin. Eikö totta?

   Millä siis saamme vanhustenhoidon ja vammaistenhoidon tilan hyväksi? Millä saamme valtaan puolueen, joka ei syyllistä työttömiä? Millä saamme maahamme hallituksen, joka arvostaa tasa-arvoista vankkaa koulutusta ja pohjaisi toimintansa tutkimustietoon?

   Kaikki tuo söisi pohjaa vihaajilta. Yksinkertaisesti: hyvinvointi.

 22. Mikaelvuo

  Turun tragedia herättää luonnollisia pelon ja vihan tunteita. Valitettavasti mediakoneisto uutisoi nonstoppina Turun kauheuksista, mikä moninkertaistaa vihaa herättävän tapahtuman havaitsemisen ja sitä seuraavan tunnemyrskyn sellaiseksi että se vääristää monien logiikkaa ja oikeudenmukaisuuden tajua.
  Silloin terroriteon tekijä on saavuttamassa varsinaisen päämääräänsä. Terrori ideologiat pyrkivät herättämään niin suurta vihaa, että se johtaa kostotoimiin syyttömiä maahanmuuttajia jai terroristien kotimaita vastaan. Jolloin nämä vuorostaan kokevat vihaa täysin epäoikeudenmukaisista teoista, mikä on myös terroristien tavoite.

  Jos Suomen johtavat poliitikot eivät kykene reagoimaan mediakoneiston herättämään tunnemyrskyyn, niin terroritekoa harkitsevat näkevät, että Suomi on erityisen haavoittuva vihamyrskyille ja voivat tuntea houkutusta iskeä useamman kerran Suomeen.

 23. stunned

  Piffillä keskustelu pysyi asiallisena tilanteen ollessa päällä. Murhainfossa alkoi heti tietoinen valheiden levittely. Kadulla oli nähty ”allahu akbaria huutavia miekkamiehiä.”

  Ulkomaalaisen näköiset miehet olivat puukottajan perään kiinniottoon juosseita maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Kantasuomalaiset kaivoivat kännykät ja alkoivat kuvata.

  Ulkomaalaisen näköinen asettuu suureen vaaraan sekaantuessaan auttamistarkoituksessa. Se voidaan ja halutaan tulkita väärin. Onneksi poliisi toimi esimerkillisesti. Jos siellä olisi ollut humalaisia huhtasaarelaisia suojeluskuntalaisia, olisi auttajat ammuttu terroristeina.

  Olimme sitten Turussa tai Charlottesvillessa yhteiskunta kaipaa vihoviimeisenä natsien ”apua” mihinkään. Hailaavat rasistit ovat osa ongelmaa, ei sen ratkaisua. Pysytelkää kivenne alla kuten tähänkin asti.

 24. Tuomas Ramo

  En mollaisi Huhtasaarta tässä. Hän on niitä harvoja, joka on esittänyt toimivia ratkaisuja. Nämäkin murhatut äidit olisivat lastensa tykönä hengissä, mikäli jokainen turvallisen maan kautta pyrkivä turvapaikanhakija olisi käännytetty rajalta ulkomaalaislain mahdollìstamalla tavalla. Pakolaisia voi ottaa pakolaisleireiltä, jolloin terroristit ym rikolliset eivät pääse yhtä helposti seulasta läpi… varsinkin jos otetaan vanhuksia, naisia ja pieniä lapsia.

  Luonnollista, että hallituksen avainasemassa olevat ministerit pelkäävät vihaa. Heihin kohdistuvaa vihaa. Olisihan tämäkin murhenäytelmä ollut estettävissä. Ahneus ja hinku halpatyövoimaan toi tänne viljalti ongelmia. Aiemmin murhattu Mikkonen ei ikävä kyllä jäänyt ainoaksi uhriksi ja pelkään, että tulee lisää.

 25. Tanja Takalo

  Ensiksi täytyy sanoa, että toisten kirjoitusvirheistä naljailu, alkaa totaalisesti kyllästyttämään tätä lukihäröistä. Minä en ole sen tyhmempi kuin te muutkaan, vaikka en kirjoita täydellistä pilkulleen viilailtua tekstiä. Eivätkä ole ne netin mölisijätkään. Ihmisten aliarvioiminen perustuen heidän tekstin tuotto kykyynsä on erittäin vaarallista. Kivi pysyy lukihäröisenkin kädessä, eikä heittotaidossa ole välttämättä vikaa.
  Toiseksi, jotkut hokevat täälläkin meidän olevan sodassa. Emme ole! Suomi ei ole julistanut sotaa millekkään taholle, eikä yksikään taho, valtio tai sotilaallinen organisaatio, ole julistanut Suomelle sotaa. Emme siis voi sen enempää voittaa kuin hävitä olematonta sotaa. Jatkuva sodan hokeminen hämärtää itse asian ja tapahtumat. Suomessa on tapahtunut yksittäinen terroriteko, se on rikos ei sota. Rikoksen tutkii poliisi ja oikeuslaitos pyörittää pyöränsä. Turha suurennella asiaa sodaksi, joka tarkoittaa ihan muuta.
  Ja kolmanneksi, yhteiskunnassa on aina ollut tappeluherkkiä nuoria miehiä, jotka vain odottavat tilaisuutta päästä riehumaan kylille ja toreille. Näitä testoteronihumalassa hilluvia miehiä riittää perjantaisin nakkikioski jonoissa nyrkit valmiina. Nyt he saivat kunnon syyn lähteä kaduille tappelemaan jokaisen kanssa,joka vähänkään näyttää ulkomaalaiselta, ja vaikka ei näyttäisikään. Nuoriin miehiin on syytä suhtautua varauksella. He saavat vapaaksi päästyään aikaan suurta pahaa. Onkin syytä pitää puhelin lähellä, ja soittaa poliisit paikalle heti kun on aihetta. Testoteroni humalaan kun lisätään muut päihteet ja nuoren miehen typeryys on ikävä soppa valmis.
  Kaikesta huolimatta toivotan jokaiselle rauhallista sunnuntaita. Nautitaan viimeisistä kesäpäivistä vielä kun voimme 😁

 26. Jussi Pelkonen

  Saku: Olet jälleen kerran asian ytimessä, kuten aikoinaan Pulkkisen vainoama Sauli huumorisarjassa ”Pulkkinen”!

  Olen parhaani mukaan yrittänyt kommentoida ja ottaa minulle epätyypillisesti erittäin rohkeallakin tavalla kantaa sekä Turun tapahtumaan, Barcelonaan että Charlotsvilleen. Saattaa hyvin olla, että matkan varrella olen jopa menettänyt muutaman ystävän – tarkoitan siis ”ystävän IRL”, FB-kavereissani on vuosien varrella ollut vähän sitä sun tätä, kuten esimerkiksi se yksi Josif S., joka ilmoitti syntymäpaikakseen Gruusiassa tai Georgiassa sijaitsevan Tblisi-nimisen kaupungin. – Eihän näistä ota vanha Erkkikään selvää, saati sitten minä, kun Erkki-setäkin kuoli jo viime vuoden lopulla!

  Niin, asiaa: Ensimmäinen tiedotustilaisuus Turun poliisitalolla oli mielestäni kohtalaisen onnistunut. No joo: Risikko ei ollut täysin kartalla tapahtumista (mutta ei meistä kukaan muukaan ollut pari tuntia väkivallanteon jälkeen), ja TYKSin lääkäri oli hyvin väsyneen näköinen (mutta toisaalta hänen isänsäkin oli kauhea juoppo, kertovat kaikkien asioiden asiantuntijat, eli appivanhempani…)

  Ensimmäisen tiedotustilaisuuden jälkeen en ole jaksanut seurata, miten virallinen viestintä on edennyt. Olen lukenut melkein kaikkien maakuntalehtienkin (kuten New York Times) uutisointia Turun tapahtumista.

  Kuvittelin kaikkien muiden hyvin perusteltujen väitteiden noudattamisesta kiinnostuneiden ihmisten tapaan, että kun faktat tapahtumasta tulevat pikku hiljaa tietoomme, myös uutisointi tragediasta muuttuu asiallisemmaksi (ja vielä paremmin perustelluksi).

  No niin, no ei: Pari päivää tapahtuneen jälkeen netin keskustelupalstat sekä ainakin oman FB-fiidini kommenttiosiot täyttyvät hurjaakin hurjemmista vaatimuksista kaikkien ulkomaalaisten (tai ”ulkomaalaiselta näyttävien” [c/o sisäministeri Paula Risikko]) karkottamisesta! – Tosin osa mielipiteensä jakaneista kansankumppaneistamme suhtautuu kaikkeen puhdistukseen – onpa kyse sitten pölyjen pyyhkimisestä tai kansanmurhan operatiivisesta suunnittelemisesta – varsin yksioikoisesti koko tämän hetkiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen, johon myös Turun tapahtumat hyvin oleellisesti liittyvät.

  Terrorismia ei kukista yksikään maan tai minkä tahansa alueen päällikkö, jonka lähtökohtainen argumentti on ”Fire and Fury”!

  On yhdentekevää, kuinka hullu on neuvottelun toinen osapuoli, koska neuvotteluun ryhtyvällä taholla on kuitenkin aina etulyöntiasemansa, kunhan tämän vahvemman ja aloitteellisemman puolen johtaja käyttäytyy asiallisesti, rakentavasti sekä myös sopivalla tavalla päättäväisesti!

  Asia on siis hoidossa, kunhan Pohjois-Korea ja Yhdysvallat istuutuvat yhteiseen pöytään, eikä T. Rumpilla ole taaskaan omankielistään tulkkia (minulle ei ole vielä täysin valjennut, mitä kieltä resitentti on tähän saakkakaan yrittänyt puhu – normaalia englantia se ei ainakaan ole!) .

 27. J-P

  Nyt kun kerran terrorismi on (eilisen uutislähetyksen mukaan) rantautunut Suomeen, ja myös itsemurhapommi-isku tulevaisuudessa on mahdollinen, niin mikä se Vuonna 2002 Myyrmannissa räjähtänyt pommi sitten oikein oli, jos ei terrori-isku?

  • MrrKAT

   Myös ekoterrorismit ja polttopulloiskut unohtuu.

   Ma 7.8. Ilta-sanomissa, joka tuli ostettua, oli juttu terrorismitutkija Leena Malkin haastattelun kera:

   ”SUOMI JOUTUI TERRORILISTALLE”
   -/ IS paperinen ma 7.8.2017 s.6-8/

   Marylandin yliopistolla on maailman kattavin terrorismitietokanta Global Terrorism Database(GTD) ja sen mukaan Suomessa on tehty 14 ”kiistatonta” terrori-iskua ja 2 ”tulkinnanvaraista”.

   Kun listaa katsoi niin jihadististisia ei ole yhtään, mutta useita rasistisia/äärioikeistolaisia ja maahanmuuttovastaisia terrori-iskuja, suuri osa kun on polttopullo-iskuja. Eikä ne ole viattomia jos tekijöistä yksi istuu 3,5 vuotta pyttyä ja on äärioikeistolainen (Petäjäveden isku, 3 polttopulloa) tai kun Kouvolan iskusta tekijä istuu vuoden ehdotonta vankeutta ja motiivi rasistinen.
   Pohjolan matkojen 9 bussin poltto voinee lukea ekoterrorismiksi. Lista ei ole täydellinen, tulkinnanvaraa jää, ja eihän kaikkien iskujen tekijöitä ja taustamotiiveja ole saatu kiinni. Toisaalta Leena Malkki huomauttaa että siitä puuttuu useita aiempien vuosien turkistarhaiskuja.

   GTD:n terrorismin määritelmästä IS:ssä:

   ” Ykköskriteeri on se, että terrori-iskuksi luokitellaan isku, jolla yritetään saavuttaa jokin ”poliittinen, taloudellinen, uskonnollinen tai sosiaalinen päämäärä”.
   Kakkoskriteerinä on, että ”iskulla yritetään pakottaa tai pelotella laajempaa yleisöä tai välittää jokin viesti, joka ei ole terkoitettu pelkästään iskun välittömille uhreille”.
   Kolmantena kriteerinä on, että iskun täytyy ”rikkoa kansainvälistä humanitaarista oikeutta sotatilanteessa esimerkiksi kohdistumalla tarkoituksellisesti siviilejä tai taisteluihin osallistumattomia henkilöitä vastaan”.”
   – /IS 7.8.2017 s. 6/

   Tutkijoilla ja poliisilla + laki-ihmisillä voi olla omia hiukan erilaisia määritelmiänsä.
   Ja poliitikoilla omansa.(Valitettavasti).

 28. Jarmo Mäkinen

  Miksiköhän nämä raivopäät maustavat kommenttinsa niin runsain seksuaalirikos- ja -fantasiamielikuvin ja ”rivokielellä”? Alhainen sivistys- ja/tai älykkyystaso, nyrjähtänyt maailmankuva?

 29. Matti Kirves

  Tämä ei suoraan korreloi Turun tapaukseen, mutta kiinnostaisi jostain kuulla näiden ” suvakit hirteen ” tyypeiltä lyhyt ja naseva kommentti miten kahden suuren kysymyksen heijastukset kotoSuomeen hoidetaan. Turkin ja EU:n suhteiden viilennyttyä alkaa rajalta valua kaftaania ja burkhaa kasapäin. Tai Italian nostettua kätensä pystyyn sieltä alkaa lampedusaexpress liikennöimään tauotta. Minne nämä pakolaiset tai kotimaan raivopäiden mielestä vääränväriset tullaan sijoittamaan ja kun Suomen rajoille taas tulvahtaa kymmeniä tuhansia niin miten syntyvä tilanne estetään tai syntynyt tilanne hoidetaan. Rautaa ja piikkilankaa rajalleko?

 30. Mari Anna

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Pelottavaa ja surullista nähdä, mitä nämä ”isänmaan puolustajat” ovat valmiita tekemään ”suvakeille”, uhkaushan on aina rikos, mutta jostain syystä nämä netin sankarit uskaltavat ruudun takaa huudella tappouhkauksia ym. Enemmän minä pelkään näitä uhkailijoita kuin maahanmuuttajia.

 31. Helena Solin

  Nyt olisi herkullinen hetki tehdä koe ja kirjoittaa vuoden 1938 tekstejä nykyuutisina.
  Suurin osa juutalaisia ja vasemmistoa koskevista kauhujutuista menisi läpi väitteinä muslimeista ja vaatimuksina siitä, mitä heille ja heidän suojelijoilleen tulisi tehdä.

  Samoin entisten järkevien ihmisten hurahtaminen tähän hulluuteen on ihan verrattavissa esim silloisten vapaamielisten kulttuuri- ihmisten hurahtamiseen natsiaatteeseen.

  Kaikkein oksettavinta on huomata, että monien ” vasemmistolaisuus” on ehkä aikoinaan kummunnut yhtä raukkamaisista , narsistisista pelkurimotiiveista kuin heidän nykyinen yhtäkkinen vaatimuksensa yövartijavaltiosta ja luvasta antaa pelolle valta.
  Hehän ovat olleet ilmeisesti aina vain raukkiksia.
  Olisivat edes niin rohkeita, että myöntäisivät sen!

 32. Rosa Warski

  Jossain määrin tragikoomista on, että Suomi on jo valmiiksi sekä naisiin kohdistuvan väkivallan että puukotuksien luvattu maa. Eikä se juuri ketään kiinnosta. Snägärijonossa kun puukotetaan, niin kaverina on kuningas alkoholi, ja koko homma melkeimpä hassunhauskaa känniörveltämistä. Kotona sitten vaimoa turpaan, mielellään nyrkillä ja veitsellä, ja henkiinjäännissäkin on ”humalaisen tuuri”.

  Näillä eväillä voisi sanoa, että ko. ”terroristit” ovat kotoutuneet Suomeen lähes erinomaisesti. Vähän vielä rukkaa tekoaikaa- ja paikkaa, niin a vot. Tietty tällöin ei oltaisi etusivulla, vaan korkeintaan sivupalstan alaosassa.

  Mitä itse tekotapaan tulee, pistää miettimään että jos kerta terrorismista kyse, miksei hankittu käsiasetta tai peräti konetuliasetta? Suomessa on kumminkin aseita jopa Irakia enemmän. Samoin pistää miettimään, miksi terrorismi on kaikkien syiden alku ja loppu? Mikä johti terroristisen ideologian omaksumiseen ?

  Viitteet:

  http://findikaattori.fi/fi/97
  http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005119404.html
  https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomessa-kolmanneksi-eniten-aseita-maailmassa/2002210

 33. matti luomansuu

  Ei saa antaa pelolle valtaa, tolkun ihmisiä, vihalla ei saa vastata vihaan. Eli, Suomalaistenko pitäisi alkaa syyllistämään itseään? Länsimaat, eurooppa ja Suomi siinä ohessa saavat mitä ovat tilanneet sotkemalla lähi-idän valtioita goepoliittisella valtapeli sodankäynneillään savuaviksi raunioiksi. Mitä Suomen sotilaat tekevät esim Afganistanissa tai kouluttamassa Irakin peshmerka joukkoja? Sunni, shiia sekä kurdien väliset viha/sodat olisi pitänyt meidän politiikkojen tajuta jo aikaa sitten. Suomi on noteerattu ja asetettu terroristien iskujen kohteeksi jihadistien taholta, koska olemme menneet mukaan hämmentämään vaarallista ”keitosta”. Tämä kansa joka äänestää Suomalaisia kyykyttävät politiikot valtaan vaalikaudesta toiseen… niin älkää olko huolissanne. Turun kaltaiset traagiset iskut eivät jää tähän. Viha on löytänyt meidät ja tulee pahentumaan sekä raaistumaan.

  • VT

   Huomasitko, että yleistit kaikki maaanmuuttokriittiset samaan nippuun? Tuskin he kaikki ovat kieli pitkällä odottanut, että tällaista tapahtuu. Jos näin ajattelet kertoo se siitä, että sinun ajatusmaailma on valitettavasti häiriintynyt.

   Tämä vertaus on aivan sama kuin sanoisi, että kaikki muslimit ovat terroristeja. Mikä ei pidä paikkaansa.

   • Janne Kannaanpää

    Itse valitettavasti tunnistan ja tunnen tuollaiset ihmiset erittäin hyvin. Olin aikaisemmin rajusti koulukiusattu ja tiedän, että pahoja ihmisiä on kaikkialla. Voin hyvin kuvitella, että nämä samat ihmiset, jotka leikkasivat minulta ihon sormien päältä kun olin pieni lapsi ovat nyt näiden rasistien rivissä. Kiusauksen kohde on vaan muuttunut. Jotkut ihmiset saavat suunnatonta mielihyvää heikompien vahingoittamisesta. Ja heidän pitää saada tälle joku ideologinen oikeutus, oli se sitten Jihadismi, maahanmuuttokriittisyys, ym että he voisivat kaikesta huolimatta nähdä itsensä hyvinä ihmisinä. Isistä vastaavia vihan täyttämiä ihmisiä, jotka ovat yksinkertaisesti pahoja löytyy Irakista, Marokosta ja myös Suomesta. Nämä ihmiset tekisivät mielellään joukkomurhia, tappaisivat siviilejä ja leikkaisivat päitä, jos Suomen yhteiskunta ja lait eivät olisi panneet heitä aisoihin. Mutta suomessa äärioikeistolaisuua on huomattavasti suurempi vaara kuin jihadismi.

 34. Jari Kähkönen

  Ihmisarvokriittiset mellastavat niin somessa kuin livenä ja ryöstäjät panevat rahoiksi hyvinvointivaltion romutuksella sekä valmistelevat tulevia kuppauksia mitä ei ole vielä ehditty alkaa. Muka tavalliset ihmiset pelkäävät asemansa menetystä, etsivät vahvempaansa kenen kanssa liittoutua ollakseen oikeassa lopputuloksesta/jälkiviisas jo etukäteen tai ihan vaan seuraavaa syntipukkia/heikompaansa potkittavakseen. Tämän ollessa perustotuus Suomesta ja suomalaisista, kuinka voisi olla ettei se näkyisi jossain, kun Turussa tapahtui terroriteko sekä nyt keskustellaan pelosta ja vihasta? Niinpä. Inhimilinen kyky kieltää todellisuutta ja suuttua kun se siitä huolimatta otetaan puheeksi ei petä ikinä.

  Mitä tälläinen kansa tekee tasavallan presidentillä, joka kehtaa selittää ääripäistä, keskustelun vaikeudesta tai väärinymmärtämisestä? Ehkä jotain silloin, jos kaikki todellakin suostuisivat syyttämään EU:ta kaikesta ja niin sanotun yhtenäisyyden nimissä hyväksymään ettei kukaan ole mitään kenellekään velkaa/rikkonut ketään vastaan. Tämähän on se perinteinen suomalainen tapa, jolla on menneessä tehty ”sopuja” mitä käsittämättömämmistä asioista. Kuka sanoo, että onko siitä EU:sta oikeasti yhtään mihinkään ja mikseivät tulokset ala jo näkyä jossain? Siitä sitten puhumattakaan, että vaikenemaan ja ulkoiseen sovinnaisuuteen pakottaminen ei ole kovinkaan tervettä. Tulosten epävarmuudesta mitään puhumattakaan.

  Sakarilla on ihan hyvä tunnistus kansakuntamme uusimmista rikkinäisistä kelloista, joskin toivokaamme etteivät he ole koskaan oikeassa sitä toista kertaansa. Mutta niinkuin ylempänä kirjoitin, mitkä ovat meidän edellytyksemme olla heidänkään kanssa missään tekemisissä, jos heidän ihmillinen identiteettinsä peruskäsityksineen on tuollainen? Ei siinä ole paljon väärinymmärtämisen varaa, jos jotkut eivät muka ole ihan yhtä täysiä ihmisiä kuin muutkin ja oikeutettuja esimerkiksi siihen suojaan mikä oikeusvaltioon kuuluu. Jos siis oli niinkuin näyttää, että moiset ihmisarvokriittiset piti aloillaan&hiljaa ainoastaan menneisyyden puolipoliisivaltion muodon ottanut rankaiseva isäyhteiskunta, jonka sisällä kaiken piti olla joko kiellettyä tai sitten pakollista.

  Siitä pääsemme Sakarin myös puheeksiottamaan terrorikytköksien valvontaan. Toivottavasti tiedustelulainsäädännöstä ei nyt tule ehdottomuus, jonka vastustaminen on [tämän kauden kaikkein inhottavinta asiaa]. Sakarilla on hyvä pointti, toivottavasti valvonta toimii jokasuuntaan. Toivottavasti. Sopisi kuitenkin muistaa pari pointtia. Jos se poka ei ole varohenkilö, profiloitu kohde tai muuten tunnettu, sama se meille on minkäsortin Keskustiedustelu täällä olisi ollut jo vaikka vuosienkin ajan. Se on ainainen riski, kun kirjoitamme epäsymmetrisestä ”taistelutoiminnasta” ylipäätään, jostakin millä on solurakenne ja rivivahvuus on aktivistipohjaiseen rekrytointiin perustuvaa. Tehdäänkö jotain, että päästään sanomaan jotain tehdyn/ettei syytettäisi mitään tekemättömyydestä?

  Kyllähän täällä Suomessakin on menneessä ollut pahemman kerran tiedustelupalvelun muodon ottaneita toimijoita ja kansainvälistä yhteistyötä aina Saksaa sekä Japania myöten. Siksi en tykkää sellaisesta sanasta kuin ”toivottavasti” tässä asiayhteydessä. Maassamme on aina löytynyt kunnianhimoisella tavalla vioittuneita yksilöitä, jotka ovat olleet halukkaita kriminalisoimaan ihmisiä hakemalla langettavan tuomion aina kuin voivat ja löytävät käyttötarkoituksen joka ainoalle käsiinsä saamalle tiedonmurulle. Sekä loukkaantumaan syvästi, kun heidän pilkunfiilaamisensa tulee bumerangina takaisin instanssista eikä parakraafi suokaan heille vakoilijan leikkimistä. Sillä sellainen se ihmisen luonto vain on. Ei Herra aina anna järkeä vaikka viran antoikin, sano.

  Jos hyväksymme, että Schengen on raja ilman vartiointia ja Euro valuutta ilman kansantaloutta, seuraako tästä että sanottu rajavartiointi sekä kansantalous on luotava? Samalla lailla saamme tietää Turun terroriteon jälkimainingeissa totuuden siitä, että kuinka pitkälle Suomi pääsi matkallaan hyvinvointivaltiosta sivistysvaltioksi. Kuinka omavaltaiseksi toimihenkilöstö ja virkamiehistö tuli itsenäisen asemansa sekä laillisuusperiaatteen nimissä? Ja minkä arvoinen hyvinvointivaltio on yksityisomaisuudeksi muuttuessaan? Silkkaa randilaista ansaitsematonta etuutta sekä turmiollista ”toisten vuoksi” elämistäkö, vai oliko (raha)obsessionismi sittenkin pelkkä naurettavan subjektiivinen 1900-luvun alun historian tuomio vailla kirjallisuutta kummepaa arvoa?

 35. Rosa Warski

  Noniin, eipä siihen kauaa mennyt:

  ”Niinistö uskoo, että Turun tapahtumat jouduttavat tiedustelulainsäädännön käsittelyä.

  Tiedustelulakisuunnitelmat sallisivat viranomaisille muun muassa verkkotiedustelun, johon nykyisin ei ole valtuuksia.”

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708202200338545_u0.shtml

  • Rosa Warski

   Ja vielä. On se perustuslaki niin pahuksenmoinen:

   ”Tiedustelulaki vaatii perustuslain muutosta. Perustuslaissa on säädetty kansalaisen oikeudesta luottamuksellisen viestin salaisuuteen.

   – Tämä tarkoittaa sitä, että suojelupoliisi siirtyy nykyistä varhaisempaan toimintaan, tiedusteluun. Tiedustelun voi aloittaa jo ennen kun rikosta epäillään, sanoo sisäministeriön ylijohtaja Kauko Aaltomaa.”

   https://yle.fi/uutiset/3-9570943

 36. Tero Moilanen

  Kirjoitin jo muuallakin tämän saman ja sopinee se tähänkin. Eli mua ..tuttaa se että länsimaat pommittaa Lähi-Itää, mua ..tuttaa se että siitä syntynyt pakolaisaalto hoidetaan näin huonosti täälläkin eli pakolaispolitiikka on ollut melko holtitonta, mua ..tuttaa nämä äärivatipäät jotka tekee näitä terrori-iskuja mutta ainoa asia joka mua pelottaa on se että kotimainen ääriaineisto alkaa kostamaan tätä kaikille itseään tummemmille. En pelkää itseni vaan tyttäreni takia, hän kun on vähän perus härmäläistä tummempi.

  Tuohon blogikirjoitukseen sen verran että pidän kyllä rajatarkastuksia ihan hyvänä ideana. Ei se ole rasistista, niin kuin ei olisi kielteisen päätöksen saaneiden saattaminen valvottuihin tiloihin odottamaan kotiinlähtöä. Niissä molemmissa on kyse turvallisuudesta ja tämän pitäisi kaiken järjen mukaan olla ensisijaisen tärkeää kaikille meille.

 37. matti luomansuu

  Yleistämistäkö?
  VT:lle sen verran, että ymmärsitkö lainkaan mitä tarkoitin? Kirjoitin geopoliittisesta valtapelistä jossa Suomi on mukana omalta osaltaan, sotilaitaan lähettäen em maihin. Erään Eestiläisen upseerin kommentista: Suomi ei ole tekemässä rauhanturva työtä Afganistanissa, vaan sotimassa niinkuin mekin”. Siitä ei vain täällä politiikot ja valtamedia kirjoita mitään. Vanha sanontaa, että seuraa rahaa niin pääset pyramidin huipulle. Suomen politiikoilla ei ole muuta virkaa kuin olla Brysselin, Naton ym:den, päätöksien toteuttajana (kiltti hauva). Suomen tulli on kerännyt parhaimmillaan yli 10 miljardin verotulot jotka tuloutetaan Eu:lle, joka palauttaa 25 max 50% takaisin. Tämä vain esimerkkinä. Tämmöisiä häiriintyneitä esimerkkejä =). Jotta taseet saataisiin kunnolla töihin – niin tarvitaan suurempi globaali sota ja pankkiirit kiittää. Inter Arma Silent Leges.

  • VT

   Viittasin alkuperäiseen tekstiin en sinun kirjoitukseen.

 38. Sari Maanhalla

  Mielestäni tämä kohta tekstissäsi oli erityisen pätevä ja olennainen, (ja juuri siksi ansaitsee vielä tässä tulla toistetuksi):

  ”Pelkääminen tässä tilanteessa on normaalia, mutta pelko on kuitenkin jokaisen oman pään sisällä. Meillä on säikähdetty kouluampumisia, kauppakeskuksessa itsenä räjäyttänyttä ja autolla väkijoukkoon ajanutta. Muutama vuosi sitten Turussa nuori mies puukotti ohikulkijoita ja viime talvena Imatralla ammuttiin kolme naista yleisellä paikalla. Kun tekijäksi aina selvisi kantasuomalainen mies, niin huokaistiin helpotuksesta: Onneksi ei ollut terrorismia, vaan ihan tavallinen sekopää.”

 39. pena

  Muistaakseni taannoin muutama englantilainen toimittaja teki kokeen laittaen someen Hitlerin puheita muuttaen vain sanan juutalainen tilalle sanan pakolainen. Sanomattakin on selvää että tykkäyksiä satoi valtavasti. Epäilemättä tulos olisi sama jos samanlainen koe tehtäisiin Suomessa. Tykkäyksiä tulisi satamäärin alta aikayksikön ”maahanmuuttokriittisiltä”, jotka päivystävät somessa kuin korppikotkat haaskalla milloin jossakin vilahtaa sana pakolainen. Tämä osoittaa että natsismi on hyvässä hapessa niin Euroopassa kuin rapakon takana. Tämän yleisen muukalaisvastaisen mölinän myötä juutalaisiakin ollaan hyvää vauhtia kaivamassa naftaliinista. Joitakin aikoja sitten Ylen Teemalla esitettiin kolmen filmin sarja vainojen uhreista. Tuttuja kuvia maanpäällisestä helvetistä. Esityksen lopussa eräs filmin tekijöitä sanoi että ellemme opi mitään näistä kuvista, yllemme laskeutuu pimeys. Näyttää siltä että ei ole opittu.

  • J

   ”Jos tässä nyt pelkäämään pitäisi ruveta, niin kyllä minä pelkäisin enemmän näitä kotoperäisiä, järjestäytyneitä raivopäitä kuin yksittäisiä terroristeja. Tapani mukaan valitsen olla pelkäämättä kumpiakaan. Tehkää te oma valintanne.”

   Pelko ei suinkaan aina ole mikään oma valinta! Tuo teksti on suorastaan uhrien ja lähellä uhkaavassa tilanteessa olleiden vähättelyä. Helppohan on esim. jonkun Sodankylän mummon julistautua tällä hetkellä pelottomaksi. Ihmiset reagoivat niinhin uhkiin, jotka itseään koskettavat. Ja pelko on hyvinkin oleellinen tunne meidän eloonjäämisen kannalta. Tässä suhteessa terrorismia kokeneet ovat eri asemassa kuin minkä tahansa muun rikoksen.

   MINKÄÄN MUUN RIKOKSEN UHRILLE ei sanota, et ”eihän pelon anneta vaikuttaa, eiköstä juu?!” Pelko, tuo normaali tunnereaktio, nähdään tässä yhteydessä jonain valintana ja erittäin negatiivisena asiana. Äärimmillään rasistisena. Kukaan ei sano yhtä topakasti raiskatulle, et ”valitse olla pelkäämättä ja takaisin vaan ihmisten ilmoille, älä anna pelolle valtaa!” Päinvastoin, lähestymistapa on hienotunteisempi. Ymmärretään, että esimerkiksi traumareaktiosta toipuminen vie aikansa. Terrorismin (välitön tai välillinen) uhri joutuu suojelemaan traumansa ohella monen ”pelottoman” (joista suurin osa ei ole kokenut mitään vastaavaa) tunteita, ettei vaan omalla pelollaan horjuttaisi yhteiskuntaa millään tavalla.

   • Helena Solin

    Taisit todistaa juuri sen seikan, mitä vastaan yritit väittää :
    Terrorismirikoksen tarkoitus ei ole ihmisten tappaminen vaan pelon herättäminen.
    Jos päätät antaa suggeroida itsesi lisäksi raivoon suunnatonta, mutta mielivaltaisesti määriteltyä ihmisjoukkoa ( muslimit) kohtaan, toimit samoin kuin terroristmin takana oleva asenne aina vaatii – tai jopa pahemmin, koska teet juuri kuten terroristit haluavat.

    En ole kuullut kenenkään vähättelevän uhrien tai läheisten surua.
    Mutta olen kyllä nähnyt kuvottavia , jopa ” toimittajien” siirappisia vuodatuksia, joissa jokainen rivi huokuu vihaan ja pelkoon yllyttämistä.

 40. Rintsu

  ”Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta tuomitaan aina elinkautiseen.”

  Ylipäänsä murhasta ainoa mahdollinen tuomio on elinkautinen.

  Terrorismihenkirikoksiin vaan on laitettu sama kolmiportainen jako kuin muihinkin henkirikoksiin, eli surma, tappo, murha.
  Mutta milloin tarkoitus on terroristinen ja joltain sen seurauksena lähtee henki niin rikoksesta ei oikein löydy niitä lieventäviä asianhaaroja mennäkseen surmana.
  Sen sijaan murhan tunnusmerkit täyttyvät hyvinkin helposti koska terroristisessa tarkoituksessa tehtynä rikos on tehty vakaasti harkiten ja aiheutettu vakavaa yleistä vaaraa.

  Tarkoittaa sitä, että milloin joku terrorismin seurauksena menettää henkensä niin terroristia on hyvin vaikea tuomita murhaa lievemmästä rikoksesta.

  • Helena Solin

   ”Vakaa harkinta” jonkun 18- vuotiaan, pitkään masentuneena jossain keinotodellisuudessa eläneen , kohdalla on kyllä hyvin kyseenalainen termi.
   Samoin tietysti sekin, miten järkevää on miettiä tällaisen nuoren kohdalla ensimmäiseksi sitä, miten nopeasti hänet saadaan ” karkotettua maasta” .

   Nämähän ovat aikapommeja, olivat sitten minkämaalaisia ja missä hyvänsä.
   Se takana oleva verkosto ei myöskään häviä minnekään ihmisiä kuljettelemalla.

   Toisaalta oikein toimiva vankila on varmasti tällaiselle ihmiselle oikea paikka – ellei hän sitten ole selkeästi sairas.

 41. Jore Puusa

  Me tämän kaiken saamme aikaan.
  Tässäkin threadissa on vallalla muiden – kuin itsen syyttely.
  MINÄ olen syyllinen terrorismiin.
  http://jpuusa.blogspot.fi/2017/08/miten-terroristi-tehdaan.html
  Presidentti Niinistö teki ns Trumpit eli edellytti meidän kaikkien siivoavan julkitulevia mielipiteitämme. Hän ohitti kokonaan sen, että suoltaessaan saastaa SE ja RK ja MV ovat päävastuussa pakolaisten kasvavasta vihasta länttä kohtaan . Niinistön olisi pitänyt kohdentaa äärioikeiston rasismiin ja fasismiin moitteensa.

 42. Armoton

  ”Laura Huhtasaari on jo ehtinyt vaatia rajatarkastusten käyttöönottoa länsirajalla, perussuomalaiset nuoret vaativat suojeluskuntien perustamista.”

  Saku, Mitä pahaa olisi raja-tarkastusten palauttamisessa? Eikö olisi parempi tehdä rajatarkastus Suomen rajalla, kun se ei tunnu EU:n ulkorajalla toimivan

  Samoin, mitä pahaa Suojeluskunnissa on? Jos olet tutustunut historiaan, niin Suojeluskunnat tekivät aikanaan mittavan nuorisotyön urheilun edistäjänä (tekivät mm. paikkakunnilla urheilukenttiä talkoovoimin, innostivat nuoria urheilemaan) ja edistivät näin nuorten syrjäytymistä

  Toki ymmärrän että ideologisesti haluat nähdä suojeluskunnat vain ”lahtareiden” -koulutusleireinä, ja en siitä sinua syytä. Karvas oli Suomen sisällissota, ja sen haavat ovat edelleen parantumatta

  • Saku Timonen

   Suojeluskunnat eivät olleet pelkkää nuorisotyötä, vaikka tekivätkin maanpuolustustyön lisäki silläkin saralla markittävää työtä. http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2010/03/17/pyssyuskovaisia-vai-nuorisoseuralaisia/

   • Esa J.

    Talvi- ja jatkosodan tulos olisi ollut osaltaan ”pahempi” suomalaisten kannalta, ellei suojeluskuntalaisia olisi ollut mukana. Väheksymättä nyt mitenkään tavallisten reserviläisten, varusväen ja kantapeikkojen osuutta, osaamista ja taistelutahtoa.

    Stalin nimenomaan vihaamalla vihasi suojeluskuntaa, liekö ollut yllä mainitun takia…?

 43. Merja Jansson

  Minä pelkään. En niin kuolemaa vaan sitä että tämä maa/maailma ajautuu vastakkain asettelun takia jonkinlaiseen sotatilaan. Tämä koska molemmat osapuolet pysyvät poteroissaan kuten joku kirjoitti. Kummallakaan ei löydy halua ymmärtää toisiaan saati etsiä yhteistä ratkaisua. Rasismi on todella vakava uhka ja asia mutta vakavaa on myös terrorismi juuri nyt Euroopassa. Haluaisin löytää ryhmän joka olisi maahanmuutto kriittinen mutta ei tippaakaan rasistinen. Onkohan minulla väärä unelma ?

 44. Jamo

  Katsoin juuri A-studion (ma 21.8.) Risikon haastattelun. Se paljasti, että lauantaina haukuit Risikon suotta hänet lauantain tiedotustilaisuuden sanomisista. Risikko oli lauantaita vasten yöllä niin hyvin asiasta perillä, että puhui silloin tiedotustilaisuudessa jopa paljon vähemmän, kuin tiesi. Siitäkin vähästä sinä otit pultit.

  • Saku Timonen

   Kyseinen tiedotustilaisuus oli perjantaina klo 19, jolloin kenelläkään ei ollut mitään tietoa. Poliisi ei tiennyt tekijän nimeä eikä kansallisuutta, koska häntä ei oltu voitu kuulla. Risikko ei voinut tietää enempää kuin asiaa tutkiva poliisi, joten hän puhui omia arvailujaan. Vasta lauantaina tuli uutta tietoa. Risikko on voinut saada lauantaita vasten yöllä uusia tietoja, mutta perjantaina klo 19 hänellä ei voinut olla niitä. Kansalaisena minulla on oikeus edellyttää, että poliisi ja poliisitoimesta vastaava ministeri puhuvat tiedotustilaisuudessa yhteneväisesti ja tiedossa olevilla faktoilla.

   • Jamo

    Minä en olisi niinkään varma, etteikö Risikolla olisi voinut olla tarkkaakin tietoa jo perjantaina klo 19:00. Kukapa tuon tiennee, vaikka aivan kaverin taskuista, esim. henkkareista löytynyttä. Mahdollisen tarkistetun tiedon sijasta ja asioiden, kuten nimen varmistamattomuuden takia, hän ehkä puhui silotellusti ulkomaalaisen näköisestä miehestä. Ja kansalaisena meillä toki on oikeus edellyttää mainitsemasi yhteneväinen puhe ministeriltä ja poliisilta. Tuon oikeuden käyttö sen sijaan koko kansan luettavaksi tarkoitettuun blogiin, sanoisinko hyökkäävään ja ministerin lyttäävään sävyyn kirjoitettuna onkin jo toinen juttu. Työtään kai hänkin siellä teki, joten täystyrmäys väärässä paikassa olemisesta jo blogin otsikossa tuntui omituiselta. Oli miten oli, niin kai se harkintakyvyn käyttö on sallittua, jopa toivottavaa niin ministeriltä, kuin blogienkin kirjoittajiltakin.

    • Saku Timonen

     Ministeri ei ole esitutkintaviranomainen, poliisi on. Ministeri ei voi tietää enempää yksittäisestä tapauksesta kuin poliisi.

     • Jamo

      Aivan. Tosin nythän tutkinnan tekijöiden joukkoon on liittynyt myös media. MTV:ssa ja Ylessä puhutaan avoimesti uutisissa MTV:n tai Ylen toimittajien tekemien tutkimusten mukaan esille tulleista asioista. Mikähän viranomainen heidän tutkimisiaan valvoo?

Kommentoi »

Comments are closed