Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vinkki viranomaisille

-Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä, että jos on pienikin epäily, että jollakin ihmisellä on joitakin kytkentöjä terrorismiin tai sellaisia puheita, että haluaisi tehdä toiselle pahaa, siihen kannattaa tänä päivänä suhtautua vakavasti, ja poliisi ottaa sen myös vakavasti. 

Näin neuvoi kansalaisia sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Myös presidentti Sauli Niinistö neuvoi meitä seuraamaan toinen toisiamme:

-Jos joku alkaa eristäytyä tai käyttäytyä erikoisella tavalla, niin ehkä hänet tai pahimmassa tapauksessa hänen tulevat uhrinsa voidaan vielä säästää.

En nyt halua piruilla hyvälle tarkoitukselle, mutta pahoin pelkään tämän jäävän pelkäksi puheeksi. Muuten ei oikein voi selittää sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa jatkuvaa yllytystä väkivaltaan. Kukaan ei puutu siihen. Parin viime päivän aikana se on yltynyt ihan hurjaksi, mutta se selitetään ”kansalaisraivoksi”. Näin siitä tehdään jotenkin normaalia.

Annan kansalaisille luettavaksi ja viranomaisille pohdittavaksi muutaman esimerkin. Netin törkyjulkaisu MV kaivoi esille yhden Turun iskussa haavoittuneen naisen some-henkilöllisyyden. Voi sitä riemua, kun hän osoittautui ns. suvakiksi. Facebookin Rajat kiinni -ryhmässä onnistuttiin putoamaan inhimillisyyden alimmalta asteelta vielä alemmaksi.

rk

rk2

Näin ilmenee ”oikeutettu kansalaisraivo”. Puukko meni oikeaan osoitteeseen ja harmi, että ei kuollut. Pitäisi tappaa paremmin.

Naisviha suorastaan huokuu kommenteista. Sitä on saanut osakseen myös Suvi Auvinen, joka toivoi malttia huhujen levittämiseen:

suvi

Näin suojellaan naisia, erityisesti suomalaisia naisia.

Jotkut poliitikot ottavat ihan odotusten mukaisesti tapahtuneesta kaiken irti. Jussi Halla-aho näkyy palanneen MV:n tukijaksi lyhytaikaisen välien viilenemisen jälkeen. Hän poimi itselleen sopivan valeuutisen loukkaantunutta auttaneesta turvapaikanhakijasta. Kun alkuperäisen uutisen Turun Sanomiin tehnyt toimittaja oikaisi Halla-ahoa, niin hän sai Halla-ahon fanaattisten kannattajien vihat niskaansa.

ha7

Tässäpä presidentti Niinistölle ja kansliapäälllikkä Nergille maistiaisia erikoisesti käyttäytyvisä ihmisistä, jotka haluavat tehdä toisille pahaa. Vai onko niin, että tämä on normaalia, ja vain ulkomaalaisen näköisiä pitää tarkkailla?

***
Kommentit moderoidaan ennen niiden julkaisemista. Moderoinnista ei ole valitusoikeutta.

Kommentit (55)

 1. Mauri Pulkkinen

  Jos ja kun mennään samoilla kriteereillä, Supon ja paikallispoliisin tarkkailussa on oletettavasti myös liuta radikalisoituneita suomalaisia nettihuligaaneja. Kielenkäyttö on uhkaavaa ja silloin on syytä olla tarkkana. Sanat muuttuvat teoiksi helposti varsinkin mellakkaa juodessa.

  Moni esiintyy salanimen suojissa, mutta he ovat sen verran hölmöjä, että eivät ymmärrä teknisin keinoin voitavan selvittää osoite, mistä viestejä suolletaan.

  Viranomaisille kaikki uhkaukset ovat samanarvoisia.

 2. Janne Rautio

  Ensin hävetti olla suomalainen kunnes huomasin että eihän mulla ole mitään hävettävää,onneksi on ikä hienonut särmiä.Häpeän tunne tästä maailmasta tuntuu kadonneen,juu ja se ei olekkaan mukava tunne,niin on tarkoitettukin.Rauhaa toivon ihmisten kesken.

 3. Joni Pelkonen

  Hyvä tietää, että Halla-ahokin on löytänyt kiireisen kesälomailun lisäksi (hänellähän on kaksi perhettä, joten on kai oltava kaksi kesälomaakin) ihan oikeaa tekemistä varsinaisen ammattinsa parissa. Eli maahanmuuttovastaisen populismin parissa. Oikea politiikka, eli yhteisten asioiden hoitaminenhan ei häntä ole koskaan kiinnostanut. Vai onko joku koskaan kuullut yhdestäkään Halla-ahon aloitteesta joka ei koskisi maahanmuuttajia ja jonka tarkoitus ei olisi vahingoittaa heidän olojaan?

 4. Nicklas Karlsson

  Aika ihmeellistä mitä ihmiset nykyään suoltaa omalla naamalla ja nimellä. Vaikka koko om somekupla olisi samaa mieltä niin ei näytä haittaavan se mahdollisuus että aivopierut vuotaa kuplan ulkopuolelle esim työnantajan tietoon.

  • Jukka Laine

   Ei kai noilla töitä olekaan. Ja olisi kauhistus jos töihin joutuisi.

   • Kyösti Hyttinen

    Just, ne työttömät kerkiää joka paikkaan, sohvalla löhöillään, paikallisessa örvelletään, kännissä suolletaan somessa aivopieruja ja vielä kaikki tämä toisten rahoilla. Palkkatöihin joutaisi mokomat laittaa. 😉

    • Pitkäaikaistyötön

     Mielestäni hieman radikaalisesti aidattu juuri työttömiin koska heillä juuri on aikaa.
     Itse olen työtön, aktiivisesti töitä etsivä, aikaansa johonkin kuluttava, ja jos ajan yrittäisi käyttää jotenkin höydyksi sakottavat siitä heti työkkäri ja kela.
     Mutten tuollaista sontaa lapioiva juoppo joka istuu sohvalla ja jonka olohuone sijaitsee kantakapakassa.

    • Henna

     Tosi typerästi vedät työttömät tähän. Tyypillinen olettamus et kaikki työttömät makaavat sohvalla ja dokaavat, et ilmeisestikään tunne yhtään työtöntä.

  • Nanna

   Eiväthän nuo kaikki ole oikeita profiileja. Ehkä feikkejä tarvitaan, jotta saadaan buustattua keskustelua sopivasti.

 5. Virva Itäranta

  Tässähän tämä oli tyhjentävästi esitelty, Suomen ulkomaalaispolitiikka. Osan voi kivasti naapurusto ilmiantaa ”oudosta käyttäytymisestä”, jotta heidät voi perustellusti pakkopalauttaa, osan voi äärimmilleen itsensä kiihottanut raivostunut väkijoukko kivittää toreilla.Ongelma ratkaistu. Piste. Loppu. Piste.

 6. Pekka.Korhonen

  Lehdistö ja alfa ihmiset (lukekaa yrjöperskelettä) rummuttaa omaa versiota asioista. Nykyään vain ihmisillä on tapana kurkata myös se kolikon toinen puoli.

  Seuraavissa vaaleissa näkyy sitten mitä mieltä kansan syvät rivit on. Uppoaako valtamedian näkemys vai ovatko ihmiset tulleet johonkin muuhun johtopäätökseen. Jo pressan vaaleissa nähdään mihin asti Huhtasaaren kannatus riittää mutta eduskuntavaalitkin ovat jo onneksi suhteellisen lähellä.

  Oma veikkaukseni on, että Huhtasaari saavutta hopeamitallin, joka sitten lehdistössä teilataan protestiääniksi, jolla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttokritiikin kanssa.

  • Saku Timonen

   Yrjöperskele ja muut vastaavat eivät ole saman kolikon toinen puoli, vaan kokonaan eri kolikko. Vieläpä arvoton.

 7. Sauli

  Olen tottunut siihen, että naapurustossa hiippailee ihmisiä katse maahan luotuna. He eivät vastaa iloisesti tervehtien vaan he kääntävät katseen pois. He eivät keskustele kanssani paikallisen jääkiekkoseuran viimeisimmistä hankinnoista. Saatan olla itsekin yksi heistä, ilmiantakaa minut viranomaisille.

  En jaa ihan kaikkia ajatuksia rakkaan hallituksemme suunnitelmista tulevaisuuden Suomeksi. En varsinkaan sitä, miten työttömiä pitää valvoa heidän omaksi parhaakseen. En pidä ajatuksesta että me olemme olemassa taloutta varten, että kaikki voidaan yksityistää kun hinnasta sovitaan, ilmoittakaa minusta viranomaisille.

  Minua saattaa joskus hiukan ahdistaa. Silloin en jaksa olla sosiaalinen, en kuunnella tekopirteää poppenpollia ja hokea kuinka fantsua kaikki on, ilmiantakaa minut.

  Joskus minulla on sellainen olo, että maamme terävin kärki ei elä samaa todellisuutta minun ja monen kaltaiseni kanssa.

  Loppuun vastuuvapauslauseke. Yllä oleva teksti on mielikuvituksen tuotetta, eikä siinä esiintyvillä ihmisillä ja tapahtumilla ole vastinetta todellisuudessa. Älkää ilmiantako minua viranomaisille.

 8. Niko Mikkanen

  Huvittaa erityisesti tuo Jeppe Kappasen kommentti: ”Piti tulla ihan Italiasta tänne asti neuvomaan miten meidän pitäisi ajatella ja mitä meidän pitäisi tehdä matujen suhteen.”
  Puolet näiden rajakkien johtohahmoistahan on itse enemmän tai vähemmän maahanmuuttotaustaisia. Mutta ilmeisesti se ei haittaa silloin, kun viesti on ”oikea”.

 9. Pirkko Aura

  Oikein kirjoitit taas kerran. Minua on veljenikin varoittanut siità ettei minun kannattaisi ”olla ylpeà” tàstà ”suvakkiudesta”. En vain kykene elàmààn sillà viha-asteella joka kàyttàà kaikenlaisia nimityksià, kuin oltaisiin ala-asteen ensimmàisellà. Veljeni mukaan minua suojaa vaan se ettà asun tààllà kaukana.
  Eilen yritin laittaa kommentin jossa sanoin ettà ainoa lohdutus joka tuli mieleen niità julkaisemiasi kommenteja lukiessa, oli se, ettà ne pahimmat nàyttivàt olevan saman henkilòn aivoituksia, ja ettà sellaista ihmistà olisi pidettàvà silmàllà.
  Tuli takaisin viesti ettà menivàt spammiin. Onkohan tàssà koneessa joku virus?

  • Saku Timonen

   Virhe lienee minun. Kun on moderoitavana jatkuvasti kymmeniä kommentteja, niin joskus voi mennä asiallinenkin yli laidan. Pahoitteluni tästä.

 10. Esa J.

  Sitten kun ”epäilyttävän näköiset ulkomaalaiset” on ilmiannettu tai ”käräytetty”, niin ketkä seuraavaksi?

  Homot, kissanomistajat, punatukkaiset, mormonit, jne, kyllähän näitä riittäisi, näitä epäluulon alaisia..?

  • MR

   Eikä enää ollakaan kaukana Neukkulasta tai P-Koreasta. Tai Hitlerin ajan Saksasta

  • stunned

   Casablancassa (1942) se jo tiedettiin:

   ”Round up the usual suspects.”

   Selkokielellä:

   The people habitually suspected or arrested in response to a crime. The phrase is usually used in regard to scapegoats rather than actual perpetrators of the crime in question.

   http://www.phrases.org.uk/meanings/the-usual-suspects.html

 11. stunned

  Saamme jo ensi vuonna nähdä, oliko Turku Suomen Reichstag. Huhtiksella kova imu pressaksi pelastamaan Suomi. Weimarin tasavallan viimeiset päivät.

  Saul von Niinistenburgin on pakko myötäillä ja peesata. Hallitus ja presidentinkanslia ovat persujen ja natsien taskussa.

  Samalla tiedustelulainsäädännön lakimuutos runnotaan pikavauhtia läpi. Viestinnän yksityisyydensuoja romutetaan yhtäältä terrorismin verukkeella (SUPO) ja toisaalta myönnytyksenä (oppositio, Vasemmistoliitto) kansallismielisille.

  Turun isku oli kauan odotettu ja kaivattu.

  • Miika Lahti

   Näyttäisi ettei Sipilä tosiaan malttanut pitää hallituksen poliittisia tavoitteita irti tästä tapauksesta.
   https://yle.fi/uutiset/3-9787917

   Vieläpä melko rankalla retoriikalla höystettynä:
   ”– Oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus, Sipilä sanoi suurlähettiläiden kokouksessa Helsingissä maanantaina.”

  • Antero Pönni

   Peli ei ole vielä menetetty. Poliisi ilmoitti että ottaa oma aloitteisesti tutkitavaksi TurunSanomien toimittajaa kohtaa kampajoidun vihakampanjan.
   Vaikka toimittaja itse ei edes pyytänyt!
   Katsotaan joutuvatko Halla- ahon yllyttämät rotat ryömimään takaisin koloihinsa.

   • heikki savola

    ”Katsotaan joutuvatko Halla- ahon yllyttämät rotat ryömimään takaisin koloihinsa.”

    >>>”STT:n tiedossa ei ole, että Halla-ahon toimia tutkittaisiin asiassa. Halla-aho ei kehottanut ketään mihinkään toimiin päivityksessään.”>>>

    • Saku Timonen

     Ei Halla-ahoa epäillä mistään. Mestarin viittausta tottelevat kannattajat siinä liriin joutuvat.

  • Rosa Warski

   Täsmälleen näin. Lietsotaan vaaran ilmapiiriä ja nopean reagoimisen tärkeyttä, ja ajetaan näiden avulla läpi ihmisoikeuksien kaventamista.

 12. heikki savola

  Turun puukottajastakin oli annettu vinkki poliisin kautta Supolle, tällä kertaa se ei valitettavasti auttanut. Mutta en ymmärrä miksi tuosta vinkki ja vihjetoiminnastakin pitää nyt sitten nostaa itku ja hammastenkiristys?

  Samoin ihmetyttää tuo vapaan liikkuvuuden jumalointi. Ketään rehellisin aikein liikkuvaa ei voi passintarkastus haitata niin paljon, että sen poistumisen hintana otetaan avosylin vastaan esim. huumerikolliset ja muu epärehellinen porukka.

  Passittomuus hyödyttää ainoastaan hämäräsakkia, ei rehellistä kulkijaa.

  • stunned

   Turun puukottajasta oli jo ”vinkattu” poliisille. Samoin siitä kantasuomalaisesta jagge-kuskista oli vinkattu. Stasissa oli paljon väkeä tutkimaan vinkkejä, vapaassa maailmassa ei ole.

   Mikään ilmiantajien verkosto ei estä terrorismia. Jos lääkkeet ovat rankempia kuin tauti, niin kannattaa ehkä miettiä mihin asti ollaan valmiita menemään vain tiettyjen kansallismielisten poliitikkojen yllytyksestä. Kenen kainalossa on se kuuluisa ketunhäntä?

   • heikki savola

    ”Mikään ilmiantajien verkosto ei estä terrorismia.”

    >>Ei estä kokonaan, mutta osan estää joka sekin on hyvä asia. Eikä tässä nyt todellakaan ole kyse ”tiettyjen kansallismielisten poliitikkojen yllytyksestä”, vaan ihan normaalista vihjetoiminnasta joka on käytössä ympäri maailman.

    • Rintsu

     Voin kertoa, että poliisilla, tullilla, rajavartiolaitoksella ja puolustusvoimilla on jo tiedustelutoimintaa ollut jo kauan. Se normaali tietojenvaihto on ihan arkipäivää.
     Kyse on siitä miten sitä mahdollisella uudella lailla muutetaan ja miten se lisää kenenkin toimivaltuuksia.
     Hyttysen tappaminen rautakangella ei ole koskaan hyvä idea, joten on parempi, että laki säädetään siten, että sitä ei ihan nakkivarkauksien tutkimiseen voi soveltaa.

     Tiedustelu on oikeastaan vain kaunis sana vakoilulle ja yksityiselämän laillisille loukkauksille. Milloin näin tehdään niin siihen on parempi löytyä perhanan hyvät perusteet. Kun hiihtäjälegenda Myllylä kuoli, niin toistasataa poliisia oli tutkinnassa/syytteessä tietojensa tarpeettomasta tonkimisesta. Uteliaisuus se on viranomaisellakin eikä se aina ole hyvä asia.

     Toisekseen kyse on vallankäytöstä. Valtaan tulee kuulua vastuu ja sen käyttöä tulee voida valvoa. Tapaus Aarnion luulisi opettaneen mitä voi tapahtua jos omavalvonta pettää vaikka lait sinänsä olisikin säädetty kelvollisesti.

     Vihjeet taas… jotkut niistä ovat totisesti tarpeen mutta millä väellä erotella ne oikeat aiheettomista? Kas, jos naapuri ostaa uuden auton niin joku siitä ilmoittaa verottajalle. Jos oikein tahtoo pottuilla naapurille niin voi tehdä lastensuojeluilmoituksen tms.
     Sen lisäksi ihmisillä on tapana soittaa hätäkeskukseen tilatakseen taksin, kysyäkseen vedenkeitto-ohjeita tai ilmoittaakseen, että pihapuussa on pöllö. Kolmannes soitoista on joko huonoa pilaa tai muuten vaan täysin asiattomia. Siihen lisukkeeksi ei kaivata ilmoitusta jokaisesta arabin näköisestä joka on ostoskeskuksessa reppu selässä.

  • Rintsu

   Paitsi, että esim ennen kuin viro liittyi mukaan niin passintarkastusjonossa Tallinnan satamassa meni kauemmin kuin laivamatkassa.

   Ja kun ns. tilapäiset rajatarkastukset otettiin käyttöön niin logistiikka- ja kuljetuskustannusten nousu laskettiin euroopassa miljoonissa.

 13. VJG

  Kaikki maahanmuuttajat saunan taakse vaan, ne ovat kaikki pahoja. Pekka-Eric Auvinen, Matti Saari, Otto Aleksi Martikainen, Eero Samuli Hiltunen, case Keravan koripallotytön puukotus (47 puukoniskua); nämä ovat ihan harmittomia kotimaisia heppuja, niitä pitää ymmärtää eikä niistä asioista ja teoista tarvitse puhua. Näiden heppujen uhritkin todennäköisesti olivat suvakkeja ja ansaitsivat kaiken. Hävetää myöntää, että Suomi on pullollaan näin ajattelevia.

 14. Tarja

  Silmittömän väkivallanteon uhriksi joutuneen sivullisen henkilön leimaaminen, viattomuuden kyseenalaistaminen, uhkailu ja mustamaalaaminen on väärin niin eettisesti kuin (Saku täsmentäköön tarvittaessa) lain edessä. Moni ei kuitenkaan uskalla sanoa sitä ääneen oman itsensä leimautumisen ja uhkailujen kohteeksi joutumisen pelosta. Tämä on paljon pahempaa turvattomuutta, kuin se olan yli vilkuilu, jota yksittäinen väkivallanteko aiheuttaa – se sentään menee ohi kun huomaa saavansa kulkea kadulla rauhassa. Tätä paljon pahempaa turvattomuutta lietsovat tahot eivät lietsonnallaan puolusta ihmisyyttä tai ihmisoikeuksia terroria vastaan. Päinvastoin.

  Myötäelän kaikkien uhrien ja heidän omaistensa surussa ja tuskassa, ja toivon, että hengissä selvinneet perheineen ja läheisineen voivat mahdollisimman pian palata normaaliin arkeen ja tuntea olevansa turvassa. Siihen turvallisuuden tunteeseen jokainen meistä voi vaikuttaa omalla toiminnallaan ja käyttäytymisellään. Se on – tai ainakin sen pitäisi olla – meille kaikille yhteinen turvallisuuden tunne.

 15. Rosa Warski

  Jotkut poliitikot tosiaan ottavat tapahtumasta kaiken irti. Sipilä heitti vuorostaan seuraavan vetoomuksen perustuslainvastaisesta tiedustelulain muutoksesta:

  ”Sipilä sanoi, että Turun tapahtumien jälkeen pitäisi olla perustuslain näkökulmasta selvää, että laki on saatava voimaan. Sipilä sanoi, että oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus.”

  On kyllä mahtavaa, etteivät kaikki uhreista ole päässeet edes sairaalasta pois, niin poliittiset keppihevoset on jo otettu tallista ja satuloitettu. Suomeen oma Patriot Act, ja samalla tekopyhällä alarmismilla kuin jenkeissäkin.

  Viite:

  https://demokraatti.fi/sipila-oikeus-elamaan-on-yksityisyyden-suojaa-korkeampi-perusoikeus/

  • Rintsu

   ”Sipilä sanoi, että oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus.”

   Kontekstistaan irrotettuna tuo lause pitää hyvinkin paikkansa.
   Hätä ei lue lakia ja se lukee ihan rikoslaissa nimellä pakkotila.

   Mut yleispätevä ”oikeus elämään” ei tosiaankaan ole peruste minkään viranomaisen valtuusoikeuksien muuttamiseen. Virkavaltuuksien tulee perustua terveeseen tarveharkintaan eikä päivänpoliittiseen tuulensuuntaan.

   • Rintsu

    Ja vielä itse itseäni kommentoiden:
    Häkkänenkin on nyt kääntynyt käsittelemään tiedustelulakia kiireellisenä.
    Hmmmm… onkohan tällä hallituksella ollut listallaan ensimmäistäkään asiaa jota ei olisi hätäilyllä ja puutteellisella valmistelulla pilattu?

    Epäilemättä tiedustelulaki on tarpeen. Mutta millainen on sitten toinen asia. Ainakaan sitä ei parane pilata yksittäisen puukkohullun takia ja vaatien kiirehtimistä semmoisen tapauksen johdosta jota mikään tiedustelulaki ei olisi pystynyt estämään.

 16. viljami paavola

  Masentavaa luettavaa. Näyttää, että suuressa osassa meitä asuu suvaitsemattomuus ja salaviha. Samalla media tekee juuri sitä, mitä nuo uskonnollis-poliittiset fanaatikot hakevat, pelkoa ja maksimaalista julkisuutta. Kieltämättä iskun jälkeinen ahdistus alkoi kasvaa yrittäessäni selata kanavia edes hetkeksi päästäkseni ulos tuosta kasvavasta ankeutuksen tulvasta. Olin saanut tapahtumista riittävän tiedon, jotta pystyin muodostamaan mielipiteeni ja se oli terrorisminvastainen. Mutta jäi tunne, että kaikella tulvituksella pyritään vain ostamaan itselle parempaa omaatuntoa ja todistelemaan, että mekin suremme ja tunnemme sympätiaa. Tottakai, olemmehan tuntevia ihmisiä, mutta ei meidän pidä kilpailla siitä julkisesti, kuka suree enemmän. Ja tekopyhät poliitikotkin!?!
  Ja kaikki vihjeet tulee huomioida resurssien mukaan. Mehän luotamme omaan virkavaltaamme ja olen varma, että he jos joku ammattilaisena osaavat seuloa olennaisen epäolennaisesta. Ehkä edes näin saadaan pelastettua ihmishenkiä. Olemme niin tarkkoja yksityisyydensuojastamme, mutta julkisuuden- tai rahanhimossamme valmiit esittelemään omat peräpukamammekin, jos sopivalta formaatilta kutsu käy. Olemme viidakon tähtösiä ja selviytyjiä.
  Nyt voitais antaa ihmisille rauha palautua, ennen kuin ylenpalttinen ahdistus ehtii synnyttää uusia uhreja.

 17. tvl

  Tässä someraivossa ja somekohuissa on myös yksi puoli, joka jää yleensä unholaan. Esimerkiksi Twitter-tilin on ottanut käyttöön vain 200 000 suomalaista. Se ei ole enemmistän äänenkannattaja. väestöstä. Facebookilla on 2,5 miljoonaa suomalaiskäyttäjää ja heistä vain reilu kymmenes päivittää jotain kerran viikossa. Huom, tähän kuuluvat myös ne työnsä puolesta päivittelijät.

  Kun katsoo esimerkiksi Halla-ahon seuraajia, kyse on muutamasta kymmenestä tuhannesta. Jo poliisilla on yli miljoona seuraajaa. Ja nämä vihanlietsojat keräävät päivityksellään joitain satoja tai tuhansia tykkääjiä. No, tuntuu äkkiä suurelta, mutta suhteutettuna koko 5,5 miljoonaa ihmistä käsittävään kansaan, luvut ovat pieniä. Ei todellakaan voida sanoa, että kansa raivoaa. Pieni kuppikunta kansasta raivoaa.

  Toivon vain, että median edustajat ja me muutkin emme ryhtyisi uskomaan näiden ääriajattelijoiden ja draamaa kaikesta etsivien huutoon siitä, että heidän marigimaalinen joukkonsa edustaa koko suomalaista yhteiskuntaa. Aivan kuin koulun pihalla ne muutamat höyrypäät eivät olleet kaikkien oppilaiden tunteiden ja ajatusten tulkki.

  Minulla on edelleen vahva usko suomalaiseen pragmaattiseen ajattelutapaan. Se on ennenkin pitänyt ääri-ilmiöt ääri-ilmiöinä.

  • Äiti vaan

   Onneksi suurimmalla osalla suomalaisista (olivatpa mistä tahansa kotoisin) kuitenkin taitaa olla tolkku tallella. Mutta täällä netissä voivat hiiretkin leikkiä leijonaa ja huudella suulla suuremmalla, sivistymättömät moukat ja roskaväki mellastaa sydämensä kyllyydestä ja kotikasvatusta vaille jääneet, henkisesti keskenkasvuiset selkärangattomat nilviäiset käyttäytyä ala-arvoisesti. Itse kuolisin äitinä häpeästä, jos oma jälkikasvuni käyttäytyisi yhtä huonosti.

 18. Jari Kähkönen

  Kukin sanokoon tätä luokkalaiksi, empatiaksi tai miksi tahtoo. Mutta kun on itse etuoikeutetussa asemassa, ja joko ei koskaan muuten ole ollutkaan, tai on tehokkaasti unohtanut niin kyllä se näkyy aivan kaikkialla. Kuka sanoo, että uskonnollisessa radikalisoitumisvaarassa oleva saa tarvitsemaansa apua ja vaikkei saisikaan niin reagoisi aina ulkoisesti? Eikä se mahtane myöskään olla yhdensuuntainen tai peruuttamaton tiekään. Mutta näin on enemmän kuin helppoa kuvitella, koska samaistumiskykyä tai -halua ei yksinkertaisesti ole, syystä tai toisesta. Messuta esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saajien maastapoistamisesta, liittyypä se mihinkään tai ei. Siinä kuin vaikkapa kaikkien hakijoiden joukoissa olevat perusteettomista tapauksista tai puhuminen ”maahanmuuttokriisistä”.

  Siispä Sakarin bloggaamat sangen yksipuoliset vinkit viranomaisille. Ne tosin ovat vain seurausta ilmiöstä, josta ei suotaisi suuremmin keskusteltavan. Onhan koulun kurinpitokin aivan mahdottoman asiallisen tasapuolista, jos ei jostain kumman syystä ota turpaansa kädet seläntakana seisten, ja on siten ”ollut mukana tappelussa”. Tai oikeudenhoito, jossa yhden käräjätuomarin kokoonpano vain katsoo kansliatuomiossa perustelemattomalla virkkeellä yhden vaatimuksen jääneen näyttämättä. Siihen kysymättä, että mitä jutun niin sanotusti voittava on asiasta mieltä, tai paljonko moinen tekopuolueeton tomppelitanssi lohduttaa kun kädessä on langettava tuomio ja edessä täytäntöönpanokeskustelu voudilla.

  Kyllä ne minun mielestäni teeskentelevät, kun ovat kuin eivät kuulisi/näkisi tai sanovat ettei ymmärrä lisäselvitystä pyytäen. Sitten ne pärskähtelevät, kun pahallehaiseva tarttuu tai siltä edes näyttäisi: pännämies vahingossa arvaa oikein mistä on tullut arvostelluksi laillisuusvalvontakantelussa mistä ei vielä tiedä kukaan ja laajakulmavalokuvasta tilan takaseinän tasalta. Eivät halua tehdä tiliä halveksunnastaan tai asenteellisuudestaan. Jos voisi, keskeyttäisi ja kysyisi että tarkoittaako advokaatti väittää että koko tuomioistuinkokoonpano on jäävi, koska te olette liian vanhoja tuttuja ja on ennalta käyty asianosaista koskeva halventava keskusteluja. Niin ainakin tehdään parhaansa antaa ymmärtää. Mutta parempi on kun ei keskeytä, koska ei sillä saa muuta kuin poistua/järjestyssakon. Eihän toisaalta ole siitäkään hyvillään, kun kuulee että emäntä syrjäkylällä taas on sitä mieltä, että vapauttava tuomio johtui tekeilläolevasta jutusta.

  Ihmisarvokriittiset tapaavat siis vain pääsääntöisesti olemaan sitä mieltä, että aina jos nauretaan niin nauretaan heidän kanssaan ja sanomattajätetty tai vihjattukin on heille eduksi. Se on vähän niinkuin Sipilän toivottavasti ainoan maahanmuuttopolitiikka, jonka kiristymisestä ja suhteesta hallitusohjelmaan on vaikea saada selvyyttä. Politiikkaa. Hyvin rumaa sellaista. Käytetään valtaa ja tehdään parhaansa pimittääkseen aivan kaikki, niin syyt kuin tekijätkin, joka on sinänsä kovasti huvittavaa, koska onhan Suomi heidän maansa missä me muut olemme mukana vain armosta. Kuulemma. Kun siis pärskähtää, sietää kysyä että onko ätäkki turhanpäiväisyyttä viemään huomio pois olennaisesta ja ellei ole niin mihin/miksi on osuttu arkaan paikkaan. Ei sitä muuten saa selville totuutta vallasta: kuka sitä käytti ja miksi.

 19. elm

  Viha on kuin rutto, sairastuttaa kantajansa. Hoitoa tarvitsisivat nopeasti.

  Ihmiskunnan toivo on siinä, etteivät kaikki onneksi sairastu.

 20. Aikamies

  Viranomaisille tiedoksi ja vastaukseksi lausumaan:
  -Jos joku alkaa eristäytyä tai käyttäytyä erikoisella tavalla, niin ehkä hänet tai pahimmassa tapauksessa hänen tulevat uhrinsa voidaan vielä säästää.
  kerron: Syrjäytyneitä, esimerkiksi vanhuksia, löytyy eristäytyneiden ja kaiketi erikoisesti käyttäytyvien joukosta merkittävissä määrin. Heidät ja heidän tulevat uhrinsa (siis he itse) voidaan siis vielä säästää ilmiantamalla em perustein viranomaisille.
  Viesti(ni) on annettu ennenkin, mutta toistan ilmiantavani em. perusteella kaikki eläkkeellä (esim) alle 1000€ kuukausieläkkeellä olevat. Vaikuttavathan he määritelmän (ja itsemurhatilastojenkin) mukaan potentiaaliselta riskiryhmältä.
  Eristäytyneitä lienevät normaalin yhteiskunnan ulkopuoliset somekirjoittelijat (ks Sakun teksti edellä) ja ainakin tekstiensä mukaan ovat lisäksi erikoisesti käyttäytyviä sekä itselleen ja ympäristölleen vaarallisia provosoidessaan henkeen ja terveyteen vaikuttaviin toimiin.

  Ilmiannan lisää väkeä, kunhan määritellään eristäytyminen ja erikoinen käyttäytyminen tai eristäytymättömyys ja normaali käytäytyminen.

  Meinaan jotta suo siellä vetelä täällä, mutta miksi provosoitua ja lausua levottomia ”suuremmalla suulla”

 21. Miku Kanerva

  Muuten hyvä kirjoitus, mutta miksi ihmeessä otit Suvi Auvisen twiitin mukaan tähän? Herätti lähinnä myötähäpeää, kun Suvi toivoi tässä Turun tapauksen yhteydessä ettei somessa levitetä huhuja. Näinkö nopeasti Suvilta unohtui oma toimintansa, missä hän huuteli twitterissä kaasuiskusta vastaanottokeskukseen. Sehän ei pitänyt alkuunkaan paikkaansa, vaan osoittautui pelkäksi uutisankaksi.

  Ja selvennykseksi, vaikka kritisoin Suvia kaksinaamaisesta toiminnasta, en missään nimessä hyväksy mitään tappouhkauksien huutelemisia.

  • Saku Timonen

   Juuri uhkausten ja ilmeisen naisvihan takia otin twiitin mukaan.

 22. Muksis

  Ei voi muuta todeta kun porukasa tyhmyys tiivistyy ja enemmän tuntuu pilkanteko kiinnostavan sekä oman maan puolustaminen ei koske kaikkia asukkaita nähtävästi. En tule ikinä ymmärtämään näiden ihmisten ajatuksenjuoksua.

  Eipä kannata alentua samalle tasolle näiden ”sankareiden” kanssa.

 23. Masa

  Tuo Jani ei ehkä silti ole kovin hyvä esimerkki naisvihasta. Hän heitteli täsmälleen samanlaisia vastauksia muillekin, myös miehille. Presidenttiä ei sentään kehoittanut tappamaan itseään vaan tyytyi pelkkään haistatteluun.

 24. Esa J.

  Hei Saku, minun on pakko tunnustaa että olen rasisti.

  Ainakin mitä tulee koirarotuihin. Minun mielestäni berninpaimenkoira on roduista paras (3 bernin kokemuksella).

  Mitä.taas ihmisiin tulee, niin tiedoksi tosiasia: kaikkien veri on punaista. Ja edelleen, kohtele toisia ihmisiä samoin, kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Helppo muistaa ja toteuttaa.

  Valikoivaa ja ehdollista lähimmäisenrakkautta on ihan mahdotonta toteuttaa, mistä tekosyystä sitten syrjit toista ja suosit toista? Etenkin kun se syrjintä helposti johtaa olemassaolon oikeutuksen kiistämiseen… Taaskin off-topic, mutta en malttanut olla kirjoittamatta.

 25. suvakkih.

  Tämä asia minua eniten ärsyttää Turun tapauksessa. Surettaa toki myös uhrien ja heidän omaisten puolesta, ja tuntuu pahalta että tämä sattui Suomessa.

  Mutta eniten tuntuu pahalta ajatella niitä rajakkeja, jotka tyydyttävät itseään katsellen kuvia vertavuotavista suvakkihuorista. Voitonriemuinen hymy kasvoilla onnellisena huutavat, että ”tulihan se nyt tännekin, tätähän te suvakit halusitte!” Ei heitä harmita tippaakaan, he ovat onnellisia että heidän toiveensa toteutui; tummahipiäinen turvapaikanhak… anteeksi maahantunkeutuja tappoi suvakkeja täällä kauniissa kotosuomessa.

  Näin suvakkihuorana en uskalla nimelläni osallistua mihinkään tämmöisiin keskusteluihin, enkä uskalla mielipidettäni ääneen sanoa. Jos sen teen, saan tappouhkauksia ja ehkä jopa väkivaltaa osakseni näiltä Suomen sankareilta, jotka ovat niin huolissaan Suomen naisten turvallisuudesta ja koskemattomuudesta.

  Voi tätä ironiaa.

 26. Pekka Hänninen

  Kun nyt Turussa riehunut kaveri ja hänen kaverinsa ovat jo Saksassa ollessaan syyllistyneet rikoksiin on minusta kysymys rikollisporukasta – joiden toiminnan estäminen/rajoittaminen pitäisi onnistua ihan viranomaisten yhteistyön kautta. Nuo prosessit ovat aivan liian monimutkaisiksi paisuneita ja rinnakkaiset prosessit eivät keskustele keskenään. Yksinkertaistaminen ja suoraviivaistaminen eivät lienee kenenkään edun vastaisia ja loppupelissä ei ole kysymys valvonnan lisäämisestä vaan asioiden yksinkertaistamisesta. Valvoohan poliisi nytkin tunnettuja rikollisia ja jos jotain tapahtuu osataan ”Saku” hakea aika usein suoralta kädeltä. Tämän sanottuani valvonnan lisääminen harvoin tuo muuta kuin turvallisuuden tunnetta – ei sitä oikeaa… ja valvonnassa on useinmiten tilaa myös mielivallalle – mihin puutumme, mihin emme ? Nyt tuo mielivalta tuntuu sallivan aivan pöyristyttävän käytöksen ja uhkailut; lisäksi tavalliset ihmiset on peloteltu piiloon suvakkikortin avulla. Tämä on kuin suoraan totalitarismin oppikirjasta. Ei enemmistöä oikeasti tarvita, äänekäs ja todella pieni vähemmistö riittää kääntämään suunnan ihan minne se haluaa. Olen suvaitsevainen ja kunnioitan ihmisten vapautta, itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta ja tasa-arvoisuutta. Siksi minuakin on haukuttu suvakiksi – typerykseksi joka ei ymmärrä mistään mitään… on aikoihin eletty. Ikään kuin suvaitsevaisuus hyväksyisi rikokset ?

 27. Olavi Lehtonen

  Kun nyt näistä murhamiehistä puhutaan, niin muistuipa mieleen viime joulukuussa Imatralla kolme naista surmannut kantasuomalainen kiväärimies, joka myös valitsi uhreikseen naisia.

  Tosin rajatkiinni-ryhmän jäsenet ja Suvi Auviselle itsemurhaa toivotellut sankari ovat todennäköisesti enimmäkseen vain surkeita suunpieksäjiä, jotka avoimen internetin kautta ovat saaneet vihaisen äänensä laajemmin kuuluville, mutta heidän kaltaisensa luonnevikaiset henkilöt muodostavat valemedian ja klikkiytymisen myötä yhteiskuntaamme sisäisiä märkäpesäkkeitä, jotka puhjetessaan saattavat olla merkittävä uhka, johon Supon kannattaisi varmasti enemmän kiinnittää huomiotaan. Toisiko sitten haluttu tiedustelulakien laajennus apua tämän tyyppisten nyt näkymättömissä lymyävien potentiaalisten rikollisten kiinnisaamiseksi, sitä en osaa arvioida.

  • Pohjola

   Jos tuo on totta, niin eiku poliisille vain ilmoitus.

 28. Eddie

  Oli väärin päästää maahan iso joukko pakolaisia, käytännössä selvittämättä näistä mitään, en tiedä edes olisiko se edes ollut mahdollista, ilmeisesti ei.
  Nyt kuitenkin ollaan tässä tilanteessa ja pitäisi selvittää miten saadaan ääriaines ulos maasta mahdollisimman nopeasti, ennen kun taas tapahtuu jotain kauheaa.

  Suomi avasi rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle, ajattelematta asiaa tarpeeksi pitkälle, hallitus on tehnyt monia hätiköityjä päätöksiä aiemminkin.

  Nyt ollaan taas vaikean paikan edessä ja vastakkainasettelu (maahanmuuttajat ja kantaväestö) lisääntyy entisestään näiden terroristien takia.
  Se taitaa terroristien tarkoitus ollakin.

  Nyt ei olisi aikaa tapella tai riidellä, vaan selvittää tämä tilanne jotenkin ja vastaisuudessa yrittää keksiä miten tänne Suomeen ei pääse enää kun ainoastaan hädänalaisia ihmisiä.

  Ei taideta olla yksin tämän tilanteen kanssa ongelmissa.

  Suomi kumminkin on ottanut pakolaisia oman osansa, toisin kuten monet muut maat!
  Hävetköön nämä EU maat!

  Suomen vähäosaisia pitäisi kumminkin myös auttaa yhtä lailla kun pakolaisia , se pitäisi muistaa, muuten eripura ja muukalaisviha vaan kasvaa.

  Hankala tilanne, johon ei varmasti ole helppoa ratkaisua.

  Maassa luvattomasti olevat pitäisi saada nyt nopeasti pois täältä ja tämä on ongelma johon nyt pitää keskittyä ensimmäisenä.

  Ei ole helppoa, ei.

  • Saku Timonen

   Ei niitä rajoja ”avattu”, vaan turvapaikanhakijat tulivat Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten nojalla.

 29. Tommi Karin

  Vaikka noiden ns. suvakkien ulostulot eivät olekkaan läheskään yhtä räikeitä, ovat nekin ainoastaan vahvistamassa vastakkainasettelua. Tuskin Halla-Ahoa huti lyönnistään huolimatta _masinoi_ mitään hyökkäystä. Ja Suvi Auvisen täysin irrelevantti yleistys valkoisista miehistä.

  Yhtään en yritä puolistaa Jussia tai Mv-lehden lukijoita, mutta edellä kuvattu vastakkainasettelu ei ainakaan paranna tilannetta. Tuossa ei ole kenelläkään syytä taputtaa itseään selkään.

Kommentoi »

Comments are closed