Vähän jäitä hattuun

Eilisiltaisten Ylen uutisten mukaan oikeusministeri Antti Häkkänen suunnittelee ratkaisevansa luvattomasti maassa olevien ongelman muuttamalla lakia niin, että heidät voitaisiin tuomita jopa kuuden kuukauden vankeuteen. Tällä hetkellä luvatta maassa oleskelu on sakolla rangaistava ulkomaalaisrike, joten hyppäys olisi melkoinen. Kuten Anna Kontula huomautti Facebookissa, niin puolen vuoden vankeus on suomalaisessa oikeuskäytännössä kova rangaistus. Esimerkiksi ihmiskaupasta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kuolemantuottamuksesta, monista huumerikoksista ja terrorismirikoksen valmistelusta voi saada tätä pienemmän tuomion. Sopii kysyä miten pelkkä luvaton oleskelu maassa ilman mitään muuta rangaistavaa tekoa oikeuttaisi antamaan näin ankaran rangaistuksen.

Vastaus on, että ei se oikeutakaan, eikä suunnitelma ole edes uusi. Kyseessä on hallituksen neljän ministerin jo viime joulukuussa päättämä linjaus, jolla päätettiin julistaa likipitäen sotatila luvatta maassa oleskelevia vastaan. Juha Rehulan, Paula Risikon, Jari Lindströmin ja Pirkko Mattilan muodostaman maahanmuuttopoliittisen työryhmän linjaus löytyy täältä. Nyt tämän linjauksen toteuttaminen sai vauhtia.

Samaan pakettiin liittyy jo kauan valmisteilla ollut tiedustelulainsäädännön uudistaminen. Viranomaisille halutaan paljon nykyistä laajemmat valtuudet mm. sähköisen viestinnän tarkkailuun. Tämä valvonta ei koske vain mahdollisia riskitapauksia, vaan ihan kaikkia. Nyt tätä perusoikeuksiin puuttumista aiotaan ajaa kiireellisesti. Tämänkin lain ajaminen sai uutta puhtia Turun iskusta.

Sopii kysyä mitä viranomaiset tekevät uusilla valtuuksilla, kun ne eivät nytkään pystyneet tutkimaan selkeää vihjettä Turun iskun tekijän mahdollisesta radikalisoitumisesta. Hallitus näyttää vain käyttävän hyväkseen ihmisten järkytystä edistääkseen omia hankkeitaan.

Jos on opportunsimille tilausta hallituksessa, niin vielä enemmän sitä on osassa oppositiota. Perussuomalaisten tuleva presidenttiehdokas Laura Huhtasaari vaatii rajatarkastuksia, rajalta käännyttämisiä ja sulkemista pakolaiskeskuksiin vain yhdellä uloskäynnillä eli maasta poistamisella.  Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä Huhtasaari vastaa Mikko Kärnän esittämiin kysymyksiin, mutta luultavasti odotan turhaan. Huhtasaarihan on ilmoittanut heittävänsä keskustelun avaamiseksi vain totuuden siemenen, joten hänellä tuskin on vastausta oman ehdotuksensa juridisiin ongelmiin.

Olisikohan nyt aika panna jäitä hattuun ja jättää hätäiset lakimuutokset tekemättä ja vaatimatta? Lakimuutoksilla saatettaisiin hyvinkin saada paperittomat maasta pois, mutta mitäs tapahtuu sen jälkeen? Tiedustelulainsäädäntö jäisi voimaan ja virkakoneisto olisi huippuviritetty valvomaan epäilyttäviä ihmisiä. Leiritkin olisivat valmiina ja tyhjillään. Luuletteko, että tilanne normalisoituisi ja koneisto purettaisiin? Minä en luule. Kyllä yhteiskunnan vihollisia aina löytyy.

jaapalat

 

 

 

Kommentit (40)
 1. Sipilän hallitus leikkaa yksityisyydensuojasta ihan kuin mitä hyvänsä hyvinvointia edistävää etuutta aiemmin. Toki oikeuksien kavennus puetaan myyvään höttöön, kuten Sipilän mainostamaan pitkään viivästyneeseen “lain saattamiseen ajan tasalle.” Kukapa nyt ajanmukaistamista vastustaisi varsinkin kun samalla leimautuisi terrorismin ystäväksi.

  Samoin kuin taloustalkoot nipistävät eniten heikoimmilta, osuu tämäkin kajoaminen yksityisyyteen eniten tavallisiin kansalaisiin. Vihreiden Touko Aalto on niellyt pääministerin puheet karvoineen tietämättä ollenkaan mitä on hyväksymässä. Valtaapitävät ovat nyt sitä mieltä, että Suomi tarvitsee oman patriot actin pikaisesti.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Patriot_Act

  1. Merja helle
   22.8.2017, 10:50

   Onko ajatuksena, että maahanjäämisrikokseen syyllistynyt voidaan sitten helpomin karkottaa maasta-suoraan vankilasta.

  2. j louhelainen
   22.8.2017, 11:38

   Häkkäselle entisenä kokoomus nuorena varmaan sopisi esim ammattiyhdistykseen kuulumisen tekeminen rankaistavaksi. Sen verran paljon ideologisesti aivopestyiltä nyky koksut vaikuttavat.

  3. Raimo Aalto
   22.8.2017, 12:39

   ..olisi siinä kyllä se.
   kun kaikki tieto olisi viranomaisten saatavilla.
   saataisiin nämä talousrikolliset ja veronkiertäjät kiinni.
   ja hieno hallintarekisteri menisi ihan hukkaan.
   ..Raimo

  4. Rosa Warski
   22.8.2017, 13:25

   Veronkiertoon eivät lisääntyneet oikeudet tule varmasti vaikuttamaan millään lailla. Samoin Sipilän sijoitusvakuudet tulevat nauttimaan salaisuuden suojasta ilman pienintäkään puuttumista.

 2. Lyhyt lainaus: Seilin saaren mielisairaalassa annettiin hoitoa, jossa päätä jäähdytettiin jääkulhohatulla. Eihän sitä jäähattua ihan “terveille” voi tarjotakaan 😉
  Meinaan jotta joku saavutti tavoitteensa. Reaalisen ajattelun ylittävä hysteerinen kohina alkoi – Turusta.
  Vertailun vuoksi: Vuosittain liikenteessä kuolee parisataa kansalaista ja puolenkymmentätuhatta loukkaantuu. “Liikenneterroristit” taitavat siis olla “puukonheiluttajia” tehokkaampi tappokoneisto.
  Eikun somettamaan, lausuntoja antamaan ja lakeja laatimaan.

Kommentointi suljettu.