Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työttömyysbisnestä

Työttömiä oli heinäkuussa 207 000 eli 6 000 henkeä vähemmän kuin vuosi sitten, Tilastokeskus kertoo. Se jättää kuitenkin kertomatta syyn, eivätkä toimittajakaan sitä kerro. Minä kerron. Todellisuudessa työttömien määrä väheni vain 500 henkilöllä, sillä kesäkuun loppuun mennessä työttömyystilastoista poistui 5 500 henkilöä eläkkeelle Lex Lindströmin ansiosta. Osa noista 500 työllistyneestä on todennäköisesti osa-aikatyöntekijöitä muutaman tunnin, päivän tai viikon työsuhteessa. Osa on nollatyösopimuksella, osa palkattomassa työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa.

Sanomalehti Karjalainen kertoi hyvän uutisen kuntouttavaa työtoimintaa ja nuorten työpajatoimintaa järjestävän Honkalampi-säätiön toiminnasta Kiteellä. Kaikki tuotannollinen toiminta eli tekstiili- ja puutyöt on saatu saman katon alle. Tällä hetkellä palkatonta työtä tekee 129 henkilöä, ja ensi vuonna toiminta laajenee yllättäen Jyväskylään. ”Voitettiin kilpailutus”, selittää yksikön johtaja lehdelle.

Niinpä. Kukaan ei voi kilpailla tuotantokustannuksissa sellaisen kanssa, jolla ei ole työvoimakustannuksia.

Rantasalmen kunta on tehnyt sopimuksen kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry:n kanssa. Yhdistys järjestää kuntouttavaa työtoimintaa maksua vastaan. Kunta maksaa yhdistykselle päiväkorvausta 10 euroa/kuntoutettava/päivä sekä lisäksi kiinteää kuukausimaksua kahdelle toimintayksikölle. Työtä tehdään myös kunnalle, joka maksaa siitä yhdistykselle 75 % normaalihinnasta eli siitä, mitä yhdistys laskuttaa muilta. Laitetaanpa tästä kuva.

kuty

Tällaista on kuntouttavan työtoiminnan liiketoiminta. Sen sijaan että kunta järjestäisi itse kuntouttavaa työtoimintaa se ostaa sitä yhdistykseltä. Kunta teettää omia kunnan töitään – jotka se siis voisi teettää itse kuntouttavana työtoimintana – näillä yhdistykselle annetuilla työttömillä ja maksaa siitä kolmella eri tavalla. Ensin päiväkorvausta pääluvun mukaan, sitten kiinteää kuukausikorvausta ja kaiken huipuksi vielä työn teettämisestä itselleen. Tästä työn teettämisestä saadaan sentään alennusta 25 %.

Halvemmaksi olisi tullut järjestää ne kunnan risusavotat itse, mutta näin tämä työttömyysbisnes pyörii. Kaikille muille paitsi varsinaisen työn tekijöille maksetaan. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.

teppo

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (25)

 1. Sauli

  Remmitupa? Freudilainen lipsahdus, mustaa huumoria, vai pajan tuotteisiin viittaava nimi?

  No, mikäs siinä, kyllä 9 eurolla ja rapialla kelpaa duunia tehdä, mutta onko hallitus vienyt ajatusta kaikki elämänalueet kattavasta rahastuksesta loppuun asti. Kääntäkäämme katseet USA:han jossa kaikki on kaupan. Vankilat, nuo ihmisjätteen kaatopaikat ovat olleet vuosia yksityisten harjoittamaa bisnestä. Niille on keksitty sellaisia nimiä kuten mm. Management and Training Corporation jotta ne erottuisivat edukseen niistä tylsistä valtion vankiloista. Vähän samaan tapaan kuin Suomessa työttömien kuulus… anteeksi aktivointiin erikoituneet konsulttiyritykset.

  Paljon on vielä elämän, ei niin valoisalla puolella bisnesmahdollisuuksia. 1500 karkotettavaa turvapaikanhakijaa odottaa vain sitä, että joku keksii miten heidän ahdinkonsa tuotteistetaan ja muutetaan riihikuivaksi rahaksi. Sitä odotellessa.

  • Raskaat ajat on

   ”että joku keksii miten heidän ahdinkonsa tuotteistetaan ja muutetaan riihikuivaksi rahaksi”

   No helposti: Hetisuoraan pidempi kuin 6kk vankilatuomio ennen pakkopalautusta ja työnteko velvoite leirivankilan työpajassa! Jos vaikka 10 vuoden työura ennen palautusta niin eikö ole ahdinko ja bisnestuotto maksimoitu.

  • kom

   ”Se jättää kuitenkin kertomatta syyn, eivätkä toimittajakaan sitä kerro. Minä kerron. Todellisuudessa työttömien määrä väheni vain 500 henkilöllä, sillä kesäkuun loppuun mennessä työttömyystilastoista poistui 5 500 henkilöä eläkkeelle Lex Lindströmin ansiosta.”

   Lex Lindströmin pohjalta eläkkeeseen oikeutettuja voi olla noin 5500, mutta näistä läheskään kaikki eivät ole ainakaan toistaiseksi hakeneet eläkettä, saati saaneet ratkaisua hakemukseensa. Kesäkuun alkuun mennessä tuon pohjalta eläkettä hakeneita oli 2500. Sen jälkeisiä tilastoja ei ole julkaistu, mutta yli 5000:n eläköitymisen ei kesäkuun loppuun mennessä liene mitenkään päästy.

 2. työtöntyötön

  No kohta ei tarvita mitään erillistä kuntouttavaa kun osallistava sosiaaliturva saadaan aikaan. Tuota on oikein Kelassakin mietitty työryhmän kera miten jokainen nuori joka on NEET (eli ei koulutuksessa, töissä tai työharjoittelussa) tulee mitä pikimiten saada osallistumaan. Mitä siitä että tutkimuksessa siteerattu raportti sanoo ”Ongelmana ei siis ole se, etteivätkö nuoret hakisi töitä, vaan se, ettei heidän työpanokselleen ole ollut käyttöä työmarkkinoilla.” Eli töitä ei ole. Ja mitäpä siitä että vain 18% heistä sairaus tai vamma, muilta puuttuu vaan työ. Ja tämä osallistava koskisi kaikkia alle 25-vuotiaita eikä vain jotenkin syrjäytymisvaaraassa olevia.

  Yhtenä epäkohtana jopa nähdään (ilmeisesti jonkun työpajaohjaajan mielipide) ettei nuori voi kuntouttavan aikana käydä sijaistamassa töissä vaan kuntouttava työtoiminta menee katkolle. Ja uudelleen kuntouttavaan ”pääseminen” voi viedä pitkän aikaa. Ilmeisesti kukaan työryhmässäkään ei ole edes kyseenalaistanut miten nuori joka käy välillä töissä voidaan määrätä myös kuntouttavaan mikä on vastoin lakia.
  ”Sitten kuntouttavan työtoiminnan sopimuksella työpajalla oleva nuori, ei voi mennä sopimuksen aikana käymään päivää tai kahta töissä, vaan sopimuksen keskeytetään työsuhteen ajaksi ja nuorelle pitäisi tehdä uusi sopimus, ennen kuin pääse takaisin kuntouttavaan.”

  Muutenkin koko tutkimus on vain kuvailua miten järjestelmä nykyisin toimii niin kuin kommenteissa onkin kirjoitettu. Myönnän etten ole lukenut ihan koko tutkimusta. Tämä kun saadaan läpi ja siihen vielä päälle pitkäaikaistyöttömien osallistava niin ilmaistyöntekijöitä pukka ovista ja ikkunoista. Ja eipä aikaakaan kun näillä todellakin korvataan palkkatyöntekijöitä ja tämä sallitaan laajassa mittakaavassa myös yrityksille.

  http://blogi.kansanelakelaitos.fi/arkisto/4020

 3. Hupu

  2430,40 euroa ja 2635 euroa kuukaudessa, jonka lisäksi maksetaan 10 euroa niiltä päiviltä kun työtön velvoitetaan saapumaan paikalle.

  Miksi ihmeessä tuota veronmaksajien kukkarosta kauhottua summaa ei voida käyttää työttömän palkkaamiseen ihan rehelliseen työsuhteeseen? Kun tuo summa yhdistetään työttömän saamiin tukiin, niin yhteiskuntahan säästäisi melkoisesti.

  • Rintsu

   Nuo parin tonnin kiinteät kuukausisummat eivät ole per henkilö vaan arvaukseni on, että sillä rahalla on tarkoitus kattaa tilavuokrat?

   • Saku Timonen

    Näin minäkin tuon sopimuksen luen.

    • Hupu

     Minä luin tuon tosiaan siten, että olisi päiväkohtainen korvaus ja sen lisäksi olisi kiinteä kuukausikorvaus, mutta saatoin tietenkin lukea väärin, koska oletin tuon tavallaan jatkuvan pisteestä huolimatta ”…maksetaan työpajalle korvausta siltä ajanjaksolta, jonka henkilö on työpajalla…”. Ja, tosiaan tuossa ei ole kiinteän kuukausikorvauksen jälkeen mainittuna”/henkilö”.

     Tuo 24 %:n alvi johti vain ajattelemaan, että kyseessä on alvillisen palvelun myymisestä.

  • Christian

   Onko tästä mitään tietoa, mitä saa ja mitä ei saa kuntouttavana työtoimintana eli orjatyönä teettää. Olen tehnyt ehdotuksia kunnassa ja aina on ollut vastaus ettei saa tehdä. Siis yksityinen henkilö ei voi olla tässä aktiivinen, vaan on mentävä orjaksi noihin nimettyihin bordelleihin. Onko tähän löydettävissä sellaista asetusta, että sen ymmärtää janhunenkin?

 4. Tilastoista kiinnostunut

  Voisiko olla kuitenkin niin, että Tilastokeskuksen työttömyystilaistoissa eivät näy nämä 5 500 henkilöä, jotka ovat siirtyneet tänä vuonna eläkkeelle Lex Lindströmin ansiosta? He näkyisivät vain työ- ja elinkeinoministeriön tilastossa?

  ”Tilastokeskus laskee työttömien määrän puhelinkyselyn perusteella. Kyselyssä työttömäksi lasketaan henkilö, joka on vailla työtä ja hakenut töitä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana. Tilastokeskus huomioi vain ne, jotka hakevat aktiivisesti töitä. Tilastokeskuksen työttömien joukosta putoavat siten esimerkiksi ne, jotka ovat olleet pitkään vailla töitä. Pitkäaikaistyöttömien työnhakutahti ei välttämättä täytä Tilastokeskuksen aktiivisen työnhaun kriteeriä.”
  Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-7706513

  Toki tuo 6000:n vähennys mahtuu myös Tilastokeskuksen virhemarginaaliin (virhemarginaali ±18 000).

  • a m

   Siis Tilastokeskuksen työttömyystilaston lukema on todellista pienempi, sillä se ei perustu oikeisiin työttömyyslukuihin, koska siinä karsitaan pois ’ei-aktiivisesti-töitä-hakevat’. Tuo Tilastokeskuksen luokittelu lienee joskus menneinä vuosina mennyt suunnilleen yksi-yhteen TEM:n tilastojen kanssa, mutta työelämän muututtua ei enää täsmääkään. Vaikea tilanne, jos Tilannekeskus haluaa säilyttää oman luokituksensa, jotta voi verrata aikasarjoja.

   • a m

    Äh, p.o Tilastokeskus eikä Tilannekeskus. Pahoittelen kirjoitusvirhettä, ei pitäisi kirjoittaa aamulla ennen kuin on kunnolla herännyt, meillä pitkäaikaistyöttömillä kun olisi sitä aikaa kommentoida kunnolla 😀

    • töytön

     Eiköhä Tilannekeskuksella vedetä mutkia vähä suoraks tarkotuksella, saapi ministerit hymyyn aihetta.

 5. keke

  Tätä aihetta nyt on vatvottu varmaan sitten -95 jälkeen aikasta paljon niin minua kiinnostaisi se että millaisia tuloksia näillä työharjoitteluhommilla on saatu loppujenlopuksi aikaan? Meinaan vaan että Briteissä on tehty tällainen tutkimus http://www.hs.fi/tiede/art-2000005335943.html

  Eli summattuna työ joka on huonostipalkattu ja jossa sääntöjä seurataan pilkulleen itseasiassa aiheuttaa enemmän pahoinvointia kuin työttömänä oleminen. Mitenkäs onko tätä asiaa Suomessa tutkittu? Miten nämä ”auttavat toimenpiteet” itseasiassa auttavat sitä ”apuakaipaavaa” tai paremminsanottuna useimmiten sitä ”apuunpakotettua”. Luulisi meinaan että asiaa oli seurattu niin ei tartteis enää mututuntumalla asiasta puhua että onko tästä hyötyä vai ei.

  Mikäli onkin sitten käynyt niin että se ”apu” itseasiassa on pahentanut yksilöiden tilannetta niin silloin varmaan kannattaisi vetää johtopäätökset homman mielekkyydestä sekä harkita että onkohan yhteiskunta/yritykset jotain velkaa esmes puuttuvien palkkojen sekä korvauksien muodossa terveydentilan heikkenemisestä yksilöille jotka ovat pakotettu tämmöisiin kokeiluihin vuosien varrella

  • Servitus

   Tuo sinänsä hyvä ja ansiokas tutkimus ei valitettavasti ole edes uutta tietoa. Jokunen vuosi sitten opinnoissani käytettävässä kirjassa oli saman suuntaisia tutkimustuloksia, vaikka ei ehkä ihan samalla tutkimuskysymyksellä. Pitkääkin yrittää kaivaa kirjan nimi jostain esiin.

   Omaehtoisuuden ja koherenssin puutteen lisäksi etenkin kuntouttava työtoiminta on mielestäni haitallista työttömän leimaamisessa. Työttömyys on jo itsessään vaikea stigma, mutta kuntouttava työtoiminta leimaa lisäksi vielä elämänhallinta- ja työkyvyttömäksi, tai Jari Lindströmin sanoin moniongelmaiseksi. Yritä siinä sitten saada töitä.

   Pohtimisen arvoista myös olisi miettiä, että mitä yllä mainitut stigmat tekevät työttömän minäkuvalle ja itsetunnolle. Mitä tapahtuu kun täysin työkykyiselle ja -haluiselle työttömälle lätkäistään moniongelmaisen leima otsaan silkan työttömyyden keston vuoksi ja pakotetaan karenssin uhalla elämänhallintaa vakauttamaan vaikkapa tuolla Remmituvalle, ironisesti vieläpä nimenomaan hallinnan tunnetta vähentävällä tavalla. Eikö tässä mennä leimaamisesta jo aivopesun puolelle?

 6. viljami paavola

  Yhteiskunta on todellakin onnistunut delegoimaan velvoitteensa yksityisille konsulteille ja maksaa siitä näille. Konsultit kauppaavat saamansa sielut palkkiota vastaan yrityksille. Nimikkeitä tälle kaupankäynnille on erilaisia ja uusia kehitellään. Hyötyvät niin viranomainen, joka pääsee eroon velvoitteistaan, konsultti, jolle virtaa rahaa niin yhteiskunnalta kuin yrityksiltäkin, yritykset, jotka saavat ilmaista työvoimaa lähes ilman omaa panostusta. Työttömän saama hyöty on väliaikainen työpaikka, mutta palkkaa työstä ei makseta. Samalla kaunistuvat tilastot.
  Koko tämä orjakauppakaruselli toki alkoi jo kymmenisen vuotta sitten, mutta täydellisyyteensä se on kehittynyt nykyhallituksen aikana.
  Seuraava vaihe voisi olla vastikkeeton rahan kähmintä aitoon gogolilaiseen tyyliin siten, että kauppatavarana olisivat pelkät sielut, onhan työtön itse enää turha rasite ja hidaste kehitettäessä tätä businesta kohti absoluuttista täydellisyyttä.
  Työttömien kokemuksista tässä prosessissa riittäisi ainesta kokonaiseen jättiromaaniin, mutta itse uhrit eivät voi julkisesti kokemastaan kertoa, sillä heidän päällään roikkuu karenssin uhka ja vaara joutua mustille listoille ja lopullisesti ulos työmarkkinoilta. Viimeistään eläkkeelle tultuaan toivoisin heidän avaavan kokemuksensa koko kansan kauhisteltavaksi.

 7. Hupu

  Miten olisi seuraavanlainen haaste:

  https://tuloksetontaopiskelua.wordpress.com/2017/08/23/pitaisikohan-kansanedustajille-kertoa/

  Näyttävät ihan tosissaan uskovan, että työttömän elämä on niin mukavaa ettei työnteko maita kuin sosiaaliturvaa nostaen.

  • töytön

   ”Kaikille muille paitsi varsinaisen työn tekijöille maksetaan. He saavat työmarkkinatuen ja yhdeksän euron päivittäisen kulukorvauksen.”

   No tämä on tullut huomattua. Valtiollakin riittää rahaa, kunhan vaan työttömyysbisneksestä on kysymys. Itse pelinappuloille ei sitten enää edes palkkatukea ole luvassa tälle vuodelle työllistymisen (palkkatyö) helpottamiseen.

   Minkähän nimikkeen ne nämä työryhmät keksii työtä tekevälle työttömälle, joku hieno nimike pitäs tulla sieltä. Tai voishan joku näistä nohevista ministereistä ym semmosen keksiä. Elämäntapaintiaani ja rikkaruoho nyt ainakin ollu heittoina aiemmin.

 8. Rintsu

  En koe olevani kovinkaan ”herravihainen” koska milloin minulle maksetaan mitä on sovittu, niin minua ei oikeastaan kiinnosta mitä pomo tai joku muu tienaa. Ei kuulu mulle.

  Mutta se hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa, että nykytiedon valossa Homo Sapiens Finlandese jakautuu useisiin alalajeihin:

  Homo Sapiens Herra – jonka motivoiminen työhön vaatii kuusinumeroisen vuosipalkan, bonusjärjestelmän, optiot, lisäeläke- edut ja kultaisen kädenpuristuksen siltä varalta siltä varalta, että hän ei osaa hommiaan. Lisäpalkkioilla Homo Sapiens Herra luonnollisesti motivoituu työhönsä aina vaan paremmin.

  Homo Sapiens Duunari – jonka motivoiminen työhön hallitustieteiden mukaan onnistuu parhaiten pidentämällä työaikaansa, leikkaamalla lomarahojaan ja sanomalla ”yytee-neuvottelut”. Lisärahalla Homo Sapiens Duunaria ei kannata yrittää motivoida koska kaali ja peruna on halpaa, eikä hänelle sovi jäädä rahaa kaljaan tai tupakkaan, koska moisista tulee vain turhia sairaspoissaoloja.

  Homo Sapiens Työtön – jonka suurin unelma on saada tehdä palkatonta risusavottaa, ainakin mikäli uskomme Etelärannan tutkimuskeskuksen motivaatiokatsauksia ja miksi emme uskoisi? Homo Sapiens Työttömälle on ihan turha maksaa palkkaa koska häntä voi komentaa kuin koiraa, eikä koirillekaan makseta palkkaa. Mutta kuten koirien hänen on saatava säännöllistä liikuntaa jota Homo Sapiens Herra hyvää hyvyyttään hänelle mielellään tarjoaa, jos yhteiskunta maksaa siitä hänelle sen motivoivan lisäpalkkion.

  Lisäksi alalajeja ovat ainakin Homo Sapiens Opiskelija, -Yrittäjä ja -Eläkeläinen mutta en nyt jaksa heistä kirjoittaa.

  Mutta on tärkeä ymmärtää, että motivointimetodit eri alalajien välillä poikkeavat suuresti toisistaan. Väärällä motivoinnilla esimerkiksi Homo Sapiens Työtön saisi työstään palkkaa mutta eihän lajimääritelmää tuosta vain voi muuttaa.

  Olen tosin luonnontieteissä vielä aloittelija, mutta olen huomannut senkin, että alalajit ovat jo niin eriytyneet, että eivät enää edes pariudu tai lisäänny keskenään.

 9. J-P

  > Kaikille muille paitsi varsinaisen työn tekijöille maksetaan.

  …tosin, olisihan se väärin, jos jossain päin olisi ”hyvä” kuntouttavan työn teettäjä, joka maksaisi varsinaisille tekijöille edes jotain, kun ”muussa maassa” mennään normikaavan mukaan.

  Monesta muusta asiasta voi, mutta ”tekijälle maksamattomuudesta” ei voi syyllistää yksittäisiä työn teettäviä tahoja. Koko järjestelmä pitäisi nykyisellään lakkauttaa, ja mikäli tilalle halutaan uusi, pakotetaan lakiteitse KAIKKI kohtelemaan työn tekijöitä paremmin.

  Tokihan tällaisia systeemejä löytyy jo (palkkatuki jne.) mutta niitä ei haluta käyttää kovin usein.

 10. Sami

  Tilanne on vielä paljon karumpi. Sote-uudistus pitää sisällään ”aikuissosiaalityön” . Esimerkiksi juuri Rantasalmella välikätenä tässä touhussa on jo Terveystalo. Rautalangasta: Työttömät ovat Soten myötä isojen firmojen omaisuutta. Kyllä,omaisuutta. Kunta joutuu ostamaan palvelut, mutta vastuu on ulkoistettu kokonaan…. Vaihtoehtoista toimintaa ei jatkossa siis pysty edes järjestämään….

  • Marko

   Tähän saakka työnantaja on voinut olla kirjoittamatta työtodistusta, koska sitä ei tarvitse kirjoittaa siksi ettei ole kyse työsuhteisesta työstä. Laissa määrätään, että työtodistus on pakollinen, jos sitä pyytää, mutta se koskee vain työsuhteista normaalia palkkatyötä. En sillä sano, etteikö sellaisiakin työnantajia olisi, jotka kirjoittavat todistuksen myös palkattoman työskentelyn päätteeksi ja hyvää hyvyyttää. Pahaa pahuuttaan oleva työnantaja kieltäytyy siitä ”kunniasta”. Siinä voi sekin syy olla, että työnantaja näyttäytyy riistäjänä, jos työtodistuksella myöntää teettäneensä palkatonta työtä. Sana työllistäminen on menettänyt merkityksensä, kun myös palkaton työ on olevinaan sitä.

 11. Herra Orja

  Muistkaa työttömät tehdä kunnon sabotaasia…

Kommentoi »

Comments are closed