Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pamppua ja poliiseja

Häkellyttävän iso osa suomalaisista on valmis hyväksymään uusia vapausrajoituksia, miljoonat äänestäjät kaipaavat viranomaisille lisää valtaa ja voimaa.

Ylivoimaisesti suurin osa tutkimuksen vastaajista, noin kahdeksan suomalaista kymmenestä esimerkiksi on sitä mieltä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet on eristettävä muusta yhteiskunnasta ja heidät on poistettava nopeammin maasta.

Näin kertoo Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä kysely.

Ja kansahan saa mitä kansa haluaa. Poliitikkomme ovat vastanneet kansan vaatimuksiin jo ennen niiden esittämisen tutkimista, pelkän äänen kovuuden perustella ja sen suuntaa kuulostellen.

Presidenttimme mukaan oikeuslaitoksen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme. Oikeusministerimme on ehdottanut luvattomasti maassa oleskelevien istuttamista vankilassa jopa puoli vuotta ennen maasta poistamista. Sisäministerimme on ehdottanut turvapaikanhakijoiden auttamisen kriminalisointia. Valtiovarainministeri ja sisäministeri ovat ehdottaneet vastoin poliisihallituksen näkemystä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden sijoittamista palautuskeskuksiin, ja oppositiopuoleen puheenjohtaja haluaisi sijoittaa heidät eristetylle saarelle.

Kansa on sitä mieltä, että poliisille ja tiedusteluviranomaisille pitää antaa lisää valtuuksia. Poliitikot vastaavat tähänkin huutoon, ja vielä keväällä kritisoitu lakiesitys tulee menemään heilahtamalla läpi, vaikka nopeutettu perustuslain säätämisjärjestys edellyttää ensin 5/6 enemmistön tuen. Se tulee löytymään, sillä poliitikot haistelevat kansan tuntoja herkin sieraimin.

Äkkiä se käy, kun sopiva tilaisuus tulee.

Toisinkin voisi olla, jos poliitikoillamme olisi ryhtiä. Vasta kaksi kuukautta sitten puhuttiin kovasti moraalista ja arvoista, kun Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset eivät enää kelvanneet hallitukseen. Nyt kaikki hallituspuolueet ja osa oppositotakin ovat suoraan Halla-ahon näkemysten takana tai ainakin myötäilevät niitä.

Ruotsilla on ollut oma terrori-iskunsa, mutta siellä moraali ja arvot näyttävät olevan toisenlaisia. Ruotsin pääministeri kutsuu ruotsalaiset taistelemaan natsismia, rasismia ja muukalaisvastaisuutta vastaan. Meillä kansa huutaa johtajansa johtamaan itseään niiden puolesta.

Mikäs siinä siinä sitten, annetaan kansalle mitä kansa haluaa. Suomen kansa haluaa selvästi kuria, ja poliitikot tekevät kansan tahdon mukaan. Kansa tosin luulee, että kuri koskee vain turvapaikanhakijoita ja muita ulkomaalaisia, mutta kansa tulee huomaamaan erehtyneensä.

Kun yhdelle ihmisryhmälle voidaan tehdä mitä tahansa perustuslain estämättä, niin sama voidaan tehdä mille tahansa muullekin ihmisryhmälle.

***

Kommentointi pääsääntöisesti vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Tämä ei myöskään ole mikään kysymys- ja vastauspalsta eikä yleinen rupattelufoorumi.

Kommentit (43)

 1. Pekka Hänninen

  Eiköhän se ole juuri tuo ymmärtämättömyys ja yksinkertaisten ratkaisujen hakeminen joka tähän johtaa. Jos ihmisille avaa asian muutamalla sanallakin, muuttuu aika monelta ääni kellosta. Valitettavasti se on se äänekäs vähemmistö joka nyt tuntuu saavan otteen enemmistöstä – juuri se mitä terroriteoilla haetaan. Yhteiskuntarauhan järkkymistä.

  • Anna Kihlström

   Suosittelen Orwellin lisäksi lukemistoon Timothy Snyderin kirjaa Tyranniasta. Kirjoitettu erityisesti tämän hetken amerikkalaisille mutta sopii hyvin meillekin.

   ”Kun nykypoliitikot vetoavat terrorismiin, he tietenkin puhuvat todellisesta vaarasta. Mutta kun he koettavat houkutella meidät luopumaan vapaudesta turvallisuuden nimissä, olisi syytä olla varuillaan. Niiden kahden välillä ei välttämättä ole kompromissia. Joskus todella voitamme luopumalla toisesta, mutta ei aina. Ne, jotka vakuuttavat että turvallisuuden saa vain vapauden hinnalla, haluavat yleensä viedä molemmat”.

   Kiitän Sakua, kansakunnan kirjuria!

 2. Toni Lindqvist

  Suomalaisille pitäisi määrätä pakolliseksi lukemiseksi George Orwellin romaani Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four). Ainakin peruskoulun opetusohjelmaan sen soisi kuuluvan.

  • Saku Timonen

   Jos en ihan väärin muista, niin minun kouluaikanani 70-luvulla se luettiin koulussa.

   • timo harju

    Orwellin tuntemuksen ja näköjään muunkin sivistyksen aika on Suomessa ohi. Tässä rakentuu kaiken aikaa mukava yhteiskunta jossa propaganda, pelko ja valheet ovat huomaamattomia ja siten hyväksyttyjä hallintovälineitä, vaikka enin osa ihmisiä ei varmasti tätä lopultakaan tahtoisi.

    Niin se käy, sanoisi Kurt Vonnegut. Erno Paasilinna totesi aikoinaan, että ongelmamme ei ole se, ettemme saisi oikeita tietoja. Ongelmamme on se, että saamme niin paljon vääriä tietoja, ettemme löydä niiden keskeltä oikeita. Fiksu oivallus, jonka ajatus internetin aikana on satamiljoonakertaistunut.

   • virve valoheimo

    Kiitos Saku sun kirjoituksista; ilman niitä ja sinua päivät olisivat pimeimpiä.

 3. Marja-Leena Kuronen

  Estääköhän tämä sitten myös ”kantasuomalaisten” tekemät hirmutyöt?
  Olisikohan vastaus kuitenkin siinä, että mielenterveyspalveluja parannettaisiin.
  Muissa maissa halutaan yksilön vapautta, mutta meillä 80% on valmis luovuttamaan
  sen valtiolle. Ymmärtävätköhän nämä ihmiset lainkaan, että lain muuttaminen takaisin
  on myös tehtävä perustuslain vaatimassa järjestyksessä.
  Saattaa olla, että jo seuraava valittava eduskunta ei olekaan kaikkien mieleen,
  mutta sillä on ihan samat oikeudet, jos laki saadaan muutetuksi.

  • Petri Virtanen

   Verkkotiedustelua tehdään joka tapauksessa. Jos Suomen poliisi ei sitä voi tehdä niin se joutuu ostamaan palveluksilla tiedon muualta, esimerkiksi Ruotsalaisilta.
   Hyvä esimerkki on ulkomisnisteriön vakoilu. Ruotsi lopulta kertoi meille, että meitä on vakoiltu kaksi vuotta.

  • Turo Mustakallio

   Voihan olla, kun laki on hyväksytty ja aikaa menee, että seuraavaksi kaikki kroonisesta migreenistä kärsivät laitetaan leireihin.

   Leireille voisi laittaa myös Tenon kalastussäännön protestoijat.

   Ja kaivoksien vastustajat, ja ydinvoiman.

   Kaikille seurantalaite, ja autoihin kanss.

   Vain mielikuvitus tulee asettamaan rajat. Nykymahdollisuudet ylittävät moninkertaisesti Stasin keinovarat.

  • Antti Kautiainen

   Virallisen totuuden mukaan kantasuomalaiset eivät tee hirmutekoja vaan yksittäistapuaksia kännissä ja läpällä 😀

 4. Jaakko Lautaoja

  Luulenpa gallupin tilanneen pyytäneen tietynlaisen tuloksenkin. He kyllä osaavat kysyä sen verran ovelasti, että tulos miellyttää. Noihin on tullut jonkin verran vastailtua, joskaan ei juuri tuohon.

 5. viljami paavola

  Ettei nyt sekoiteta kahta asiaa, olen sitä mieltä, että myös suomalaisella poliisilla pitäisi olla riittävät valtuudet ja työkalut tarvittaessa ehkäistä henkirikoksia riippumatta siitä, kuka niitä suunnittelee. Ei tässä ole tippaakaan rasismia, tasa-arvoisuutta voi olla. Kyse on siis ennalta puuttumisesta ja saatujen vihjeiden oikeellisuuden tarkistamisesta.
  Mitä tulee puolen vuoden vankeuksiin, niin niitä voidaan jopa ehkäistä, jos on riittävät evää selvittää ne todelliset riskit.
  Kyse on pitkälti siitä, luotammeko omaan virkavaltaamme. Kansalaiskyselyjen perusteella kyllä. Jos 80 % ihmisistä on jotain mieltä, on kansalaisten älykkyyden halveksintaa väittää heidän olevan hakoteillä.
  Tiedän että tämä moderoidaan, mutta sivistyneessä keskustelussa yleensä sallitaan erilaiset mielipiteet. Emmehän elä Orwellin maailmassa.

 6. Juha Toivoniemi

  Itse olen ehdottomasti perustuslain muuttamista vastaan. Kun aletaan koskemaan perustuslaillisen valtion ihmisen perusoikeuksiin jonkin tiedustelulain varjolla se johtaa kohti eliitin ja valtaapitävien diktatuuriin. Tälläisten muutosten palauttaminen demokratiaan johtaa yksilötasolla väkivallan tielle kun ei muuta keinoa enää ole.

 7. StillSearching

  Siis mitä v..ttua täällä tapahtuu!!!
  Ihmisten massavalvontaa, terveystietojen myyntiä yrityksille jne. Oikeusvaltio MYASS.
  100- vuotias kotimaamme alkaa muuttumaan sietämättömäksi paikaksi asua.
  Surullista, niin surullista.

  • Antero Vipunen

   Tällä tavalla saadaan Suomen ”vetovoimatekijät” minimiin. Se on tosin ollut käynnissä jo aika tovin (vrt. koulutusleikkaukset, lukukausimaksut, etc.). Globalisoituvassa maailmassa Suomalaiset haluavat käpertyä itseensä ja esittää kuollutta pelottavalle ulkomaailmalle kuin marjastaja karhun edessä. Siinä saattaa kyllä käydä niin, että ahdistutaan itse oikeasti kuoliaaksi.

 8. stunned

  Ilmapiiri ei nyt suosi maltillisia. Niinistönkin on pakko myötäillä haukkoja, jos aikoo tulla valituksi. Turvallisuustilanteessa mikään ei ole olennaisesti muuttunut, mutta Turun puukotus antaa aseet ajaa entistä suurempaa kontrollia yhteiskuntaan. Jos eivät saa tavoitteitaan läpi tällä, tarvitaan uusi isku, jonka jälkeen kukaan ei enää odota perusteluja millekään yksilönvapauden loukkaukselle.

  Kontrolliyhteiskunnan häviäjät ovat aina samat pahnanpohjimmaiset ihmiset.

  Muuten, Dachau jatkoi toimintaansa vapautetussakin Saksassa (suljettiin 1960). Samoin Auschwitz Puolassa (NKVD käytti leiriä vuoteen 1947). Saku on ihan oikeassa siinä, että hyvää leiritysjärjestelmää ei suinkaan jätetä turvapaikkakriisin rauettuakaan ruostumaan.

 9. Marko

  Itse vastustan tuota tiedotustulvaa Turun teosta. On totta, että tiedotuksella ehkäistään huhumyllyä, mutta rajansa kaikella. Viikon ajan jokaisen uutislähetyksen pääaihe on ollut tapauksen uudet faktat tai vanhojen kertaus. Minusta tiedotusvälineet piehtaroivat aiheessa ja sitä märehditään loputtomiin. Samaa olen sanonut katastrofiuutisoinnista ennenkin ja myös kotimaisten terroritekojen kohdalla. Kuinka paljon pelkoa ja ahdistusta tämä tuo jokaiseen olohuoneeseen! Jos terrorin taustalla oli julkisuus, niin se ainakin on täydellisen onnistunut tavoite.

  Toinen seuraus on se, että mennään toiseen äärimmäisyyteen ja kuljetaan kohden valvonta- ja poliisivaltiota ja tehdään lakeja amerikkalaisen ”Patriotic Actin” tapaan, jossa nine-eleven tapauksen johdosta hyväksyttiin kansalaisoikeuksien rajoittamista ennennäkemättömällä tavalla.

 10. Jouni Suonsivu

  ST: ”Ja kansahan saa mitä kansa haluaa.”
  ST: ”…pelkän äänen kovuuden perustella ja sen suuntaa kuulostellen.”

  Kansalaisten (riittävän suuren osan) halutaan haluavan Barabbas vapaaksi ja mielipideohjailu käy liiankin helposti. Barabbas tässä = perustuslain ylikävely, kansalaisvapauksien kaventaminen, yhteiskunnallisen vastakkainasettelun luominen ja vahvistaminen, perusteettoman kyttäämisen/valvonnan laillistaminen. Tällaisen luominen ainoastaan vahvistaa sitä, mitä vastaan suojautumiseksi näitä toimia perustellaan.

  (Toimin 11/2015-8/2016 alaikäisyksikössä ensin opettaja-ohjaajana ja sittemmin ohjaajana toimipisteeni sulkeutumiseen asti. Onnistuimme yhteisöllisen ja kodinomaisen ilmapiirin luomisessa: kiitos työtovereille, nuorille ja vapaaehtoisille. Niinpä nuorten tutustuminen paikallisiin ihmisiin luonnistui. Tällaisen toteutuessa laajemminkin maassamme nyt haluttava tiedustelulainsäädäntö ja kansalaisoikeuksien kaventamispyrkimykset näyttäytyy juuri sinä, mitä se onkin: kyvyttömien ja todellisuudesta vieraantuneiden poliitikkojen ”ongelmien” ratkaisuyrityksenä.)

 11. viljami paavola

  Lisäyksenä väärinymmärrysten välttämiseksi olen myös sitä mieltä, että nyt kansakunta käy liian kuumana, jotta järkeviä päätöksiä voi tehdä. Tilannehan on ollut aina sama vastaavien hirmutekojen jälkeen, joten mistään uudesta ilmiöstä ei kyse. Kun pöly on laskeutunut, olisi aika kunnon kansalaiskeskustelulle ja voitaisiin päivittää viranomaisten työkalupakki ajan vaatimusten tasalle. olisi varmaan kaikkien yhteinen etu ja ehkä jopa vältyttäisiin vääriltä tilannearvioilta ja turhilta julkisilta ”lynkkauksilta”.
  Luotan poliisiin ja turvapalveluihin varauksin.

 12. Mauri Pulkkinen

  Kyllähän meidän kaikkien tulisi tietää, mitä tapahtuu, kun kansaa yllytetään. Barabbas huudettiin alas ristinpuulta, mikä meidän kaikkien tulisi muistaa tapahtumaketjuineen.

  Nykyään asiat hoidetaan hienovaraisemmin. On hieman vaikea tunnistaa, kumpi kiihkoutuu ensin poliitikko vai kansa. Olen taipuvainen siihen tulokseen, että kansalle syötetään ensin valikoitua tietoa ja yllykkeitä, joista sitten saadaan ennalta arvattavissa oleva palaute ja ryhdytään toimiin, joiden perusteella myöhemmin voidaan todeta kansan omaavan masokistisia taipumuksia.

  Pilatuksia riittää edelleen ja yli meidän aikamme niin pitkälle kuin ajatus kantaa.

 13. markku.isometsä

  George Orwellia lainatakseni

  Kansalaiset ovat jaettu kolmeen kastiin: puolueen sisäpiiriin, puolueen ulkopiiriin ja proletariaattiin, johon kuului suuri enemmistö kansasta.  Kirjan päähenkilö Winston Smith kuuluu ulkopiiriin, hän työskentelee Totuusministeriössä, jossa hän oikoo työkseen historiankirjoitusta puolueen sisäpiirin viimeisimpien ajatusten mukaiseksi. Epäsuositut ihmiset katovat maailmasta ja dokumenteista – syyksi riittää todellinen tai keksitty ajatusrikos. Valtaapitävät määrittävät kaiken sallitun ajattelun ja kontrolloivat sitä esimerkiksi kehittämällä kieltä niin yksinkertaiseksi, ettei enää löydy edes sanoja ilmaista poikkeavia ajatuksia. Vuorotellen kerrotaan oikeista tai keksityistä sodista ja taisteluvoitoista kahta muuta maailmanmahtia vastaan. Talousuutiset manipuloidaan samanlailla: tavoitteet lasketaan jälkikäteen, jotta voidaan uutisoida, että ne ylitettiin. Winston epäilee, mutta ei tiedä, mitkä uutiset ovat totta, mitkä keksittyjä.

 14. Rintsu

  Kuten taannoin kommentoinkin, niin suomalaisten oikeustaju on turhan usein kostonhimo.

  Kun ongelma oli ja on se, että turvapaikanhakijoita tuli resursseihin nähden moninkertainen määrä, niin oikea vastaus ei ole ”rajat kiinni” vaan lisää resursseja. Migriin palkattiinkin hätäavuksi paljonkin työvoimaa, mutta ikävä kyllä lähes kaikki virkatoimet vaativat muodollisen pätevyyden lisäksi p a l j o n kokemusta, että homma luistaisi. Kokeneetkin tekevät virheitä, kokemattomista puhumattakaan. Niinpä hallinto- oikeudet ovat nyt ruuhkautuneet.

  Oikea vastaus hallinto-oikeuksien ruuhkiin ei ole lyhentää valitusaikoja tai tehdä valittamisesta maksullista. Valitusruuhkasta ei päästä eroon ennen kuin ne on käsitelty ja sekin vaatii niitä resursseja.

  Niinpä milloin joku hakee aiheettomasti turvapaikkaa niin osaava maahanmuuttovirasto riittävillä resursseilla hyvinkin nopeasti toteaa hakemuksen aiheettomaksi ja mikäli päätöksestä valitetaan, niin päivänvaloa kestävää päätöstä ei asiaan keskittyneen hallinto-oikeudenkaan tarvitse kauaa pohtia.

  Sitten ongelmaksi jää se jos lopullisen kielteisen päätöksen saanutta ei syystä tai toisesta pystytä palauttamaan mihinkään. Oikea ratkaisu ei ole se, että heidät yhteiskunnan kyvyttömyyden vuoksi julistetaan laittomiksi. Ratkaisu löytyy palautussopimusten laatimisesta. Jos jonkun valtion kanssa oman kansalaisen palautussopimuksen tekeminen ei ota onnistuakseen, niin sitten oikeasti sopii miettiä onko kyseisen maan hallinto siinä kuosissa, että sinne voi ylipäänsä palauttaa?

  Vaan eipä ole näkynyt poliitikkoa joka tahtoisi purkaa järjestelmän pullonkauloja. Se kun ei ole mediaseksikästä. Hyvin harva oikea työ on . Sen sijaan Halla-aholaiset huutelut rajojen sulkemisesta, leirityksistä, rangaistuksista… younameit… uppoavat kuin kuuma veitsi voihin koska ne palvelevat kansan kostonhimoa.

 15. iris ritola

  Taisivat Turun ikävät tapahtumat olla varsinainen ”onnenpotku” perussuomalaisille ja muille ”kriitikoille ja ”isänmaan puolustajille! Todella pelottavilta tuntuvat nuo hallituksen ja muiden päättäjien suunnitelmat….tuskin kukaan ihan tosissaan uskoo, että häiriintyneiden ihmisten teot tuolla lailla estetään. Kosto ja viha ovat tunnetusti hyviä aseita väkivaltaa vastaan….

 16. on thin ice

  Medborgare, mietitään nyt tuota UPP:n lausetta:
  ”Kun yhdelle ihmisryhmälle voidaan tehdä mitä tahansa perustuslain estämättä, niin sama voidaan tehdä mille tahansa muullekin ihmisryhmälle.”
  Mietitäänpä sitä nyt rauhassa oikein syvästi ja tarkkaan…

  • Virva Itäranta

   Mietitään myös sitä, että hallituspuolueen omien etujen ajamiseksi liittoudutaan oikeistopopulistien kanssa, jotka hyväksyvät yhteisöön vain omanlaisensa. Ja sallitaan laeilla laajamittainen valvonta, kansalaiskyttäys- ja ilmianto hallintokoneistoineen, olemattomat ihmisoikeudet tietyille ryhmille ja sulkemiset saarille tai leireille. Eikä tämä skenaario koskekaan enää vain maahanmuuttajia, vaan meitä kaikkia.

   Miten käy niiden, joita ei hyväksytä?

 17. pena

  Tietämän mukaan suomalaiset viinanjuojat aihettavat yhteiskunnalle paitsi laskutavasta riippuen 4-14 miljardin menetykset vuosittain, myös 80 prosenttia väkivaltarikoksista. Pitäisiköhän näin vaaralliset ihmiset sulkea jollekin vankisaarelle, siis halla-aholaisen logiikan mukaan. Ehkä väkivaltaan syyllistyneellä juomamaisterilla ja muilla holisteilla on enemmän yhteistä kuin marokkolaisella puukkojunkkarilla ja tappouhkauksia saaneella kurditaustaisella yrittäjällä. Samalle saarelle voisi sulkea nämä neonatsit ja sydämen sivistystä omaavien ihmisten tappamisesta ja raiskaamisesta unelmoivat ”maahanmuuttokriittiset”.
  Kun sanotaan että 80 prosenttia kansasta on jotakin mieltä, niin mitä kansalla tarkoitetaan? Tarkoitetaanko tuhatta haastateltua ihmistä viidestä miljoonasta.
  Pentti Linkola on kuvannut kansaa yhdeksi suureksi möliseväksi suuksi, onpa persujen jytkyn jälkeen sanonut rumemminkin, eli että kansa on synonyymi sanalle roskaväki. En nyt sanoisi näin rumasti, mutta kun kuuntelee tämän ns. kansan puheita turuilla, toreilla ja pihoilla, ei voi kuin ihmetellä mistä kansa hankkii tämän kaiken valtavan tietomääränsä. Kun keskustellaan esimerkiksi vieraista ihmisistä joista tuskin on nähty vilaustakaan, niin kaveri kertoo toiselle että mamuja hyysätään kun omat vanhukset ja luuserit kituvat ja kärsivät. Ja kaveri vastaa että näin on, ja vielä ne raiskaavat, tappavat ja tuhoavat suomalaisen kulttuurin. Näitä juttuja kuunnellessa tekisi mieli sanoa että Voi pyhä yksinkertaisuus.

 18. viljami paavola

  Juuri tätä tarkoitin asioitten sekoittamisella ja lynkkausmielialalla. Olen haistavinani äärimmäistä agressiota. Kansakunta käy kuumana puolin ja toisin. Nyt kannattaa ottaa aikalisä ja rauhoittua. Väkivaltaa ei vastusteta väkivallalla eikä rasismia vastarasismilla. Lainkuuliaisella ei ole mitään pelättävää poliisin taholta ja kait meillä lait toimivat suunnilleen hyvin. Mutta lakien muuttaminen tulee tehdä demokratian sääntöjen mukaisesti, ei muutaman ministerin soolona. Pannaan pakki kuntoon ja kaikki hyötyvät. Pelätköön ne, joilla on siihen aihetta

  • ”Aina Marina”

   Tässä on kyllä omat ongelmansa, mikäli paperittomien tai kielteisen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöksen saaneiden auttaminen säädetään rikokseksi, josta voi saada vankilatuomion. Mikä sitten on tämän rangaistavan auttamisen määritelmä ja pitääkö ihmisiltä alkaa vaatia lupapapereita ennenkuin voi kutsua uuden ystävän kotiinsa tai voi vaihtaa puhelinnumeroita..? Tämähän johtaisi kaikkien maahanmuuttajien eristämiseen ja kyräilyyn. Ei ole vaikea keksiä kenen märkä uni tämä on – tehokkaampaa kuin leirit… Ja koska ilmeisesti halutaan mahdollisuus kuunnella puheluita ja lukea viestiliikennettä ilman epäilyä rikoksesta, niin siinähän sitä sitten esim. naapuri lukee kaiken sinusta, mikäli sattuu huono poliisi/naapuri olemaan (tai ex-puoliso tai)… Korjatkaa ihmeessä, jos olen ymmärtänyt kaiken väärin. Toivon niin.

 19. Aikamies

  Vastaa seuraavaan kyllä tai ei
  Joko olet lopettanut [vaimosi hakkaamisen]?
  ”Tutkimuksemme mukaan vastaajista valtaosa 80% vastaa kyllä, senenempää harkitsematta. Parikymmentä prosenttia sentään myönsi jatkavansa [vaimonsa hakkaamista].
  Tuntematta tai tietämättä mitä, koska ja millä tavoitteella (kaupallista lukuunottamatta) on kysytty, en analysoi Iltalehtien lööppihakuisia kysymyksiä: Sensijaan pyydän vastaamaan seuraavaan kysymykseen (kyllä tai ei): Joko olet lopettanut gallupeihin uskomisen/luottamisen?
  Meinaan jotta sen saa mitä tilaa [- eikun kysyy]

 20. Jaakko Lautaoja

  Mikä siinä onkin, että jokaiseen ongelmaan ihmisille tulee ensimmäisenä mieleen sellaiset lääkkeet, joilla ongelmaa vain lisätään. Tänne saapuneita oli viha vastassa jo rajalla. Siellä riekkuivat ku klux clan asuiset hernepyssymiehet lakanoineen ja polttopulloineen. Hallitus on keksinyt kaiken mahdollisen tehdäkseen heidän olonsa entistä tukalammaksi ja kun jollain viimein pinna katkeaa ja hän vastaa väkivallalla, vaaditaan tietenkin kaikille lisää potkimista. Mutta kun metsä vastaa ihan niin kuin sinne huutaa. Mitä tylympiä heille ollaan, sitä enemmän heilläkin on syytä vihata meitä.

 21. Netitys Netitys

  Tämä kirjoitus on mielestäni Uuninpankkopojalta (UPP) aika paha ylilyönti.

  Turun tapahtumat ovat aiheuttaneet aika kovaa kuohuntaa kansan parissa, ja se olisi hyvä laannuttaa nopeasti, jotta Halla-ahon Persut eivät pääsisi hyötymään siitä pitempiaikaisesti. Tiedustelulaki säätämällä voitaisiin kansalle sanoa, että nyt jotakin on todella tehty, jolloin se yhdessä vähän ajan kanssa laannuttaisi kuohunnat suurimmasta osasta kansaa. Vihreätkin ymmärtävät tämän, mutta UPP ilmeisesti ei. Välillä tuntuu, että UPP:lla ei ole yhtään poliittista pelisilmää.

  Eikä sen Tiedustelulain kaiketi pitäisi olla kovin vakava juttu. Eiköhän esimerkiksi tietoliikennettä seuraamalla pystyttäisi paremmin arvioimaan, että kuka riskihenkilöistä aivan tosissaan aikoo tehdä jotakin. Olihan Turun tekijästäkin SUPOlla vihje, mutta senhetkisten tietojensa perusteella he arvioivat, että riskiä varsinaiseen iskuun ei juuri ole. Terrorijärjestön ihannointi itsessään kun ei kuulemma ole rikos, ja tuollaiseen taipuvaisia kun on kuitenkin liian paljon, jotta heitä kaikkia pystyttäisiin 24h aktiivisesti vahtimaan. Pitäisi siis pystyä priorisoimaan paremmin.

  En jaksa uskoa, että tämä kaikki tulisi johtamaan mihinkään vakavampaan turvapaikanhakijoiden, maahanmuuttajien tai muidenkaan oikeuksien polkemiseen. Esimerkiksi eilen jossain haastattelussa Paula Risikko kiisti, että hän olisi vaatinut paperittomien auttamisen kriminalisointia. Hänhän pikemminkin sanoi, että heikompiosaisten auttaminen on ihmiselle luontaista. Kai Mykkänen hienosanaisesti arvosteli halla-aholaisten puheita paperittomien saarelle eristämisestä jne.
  Tuskin siis edes Kokoomus tosissaan lähtee Turun tapahtumien takia mihinkään vakavampaan oikeuksien rajoittamiseen, jotain epämääräistä puhutaan ja selvityksiä tehdään kansan rauhoittamiseksi ja halla-aholaisilta aloitteen pois ottamiseksi.

  Mitä moraaliin ja arvoihin tulee, onhan Vihreät arvostellut hallitusta siitä, että hallitus kyllä puheidensa tasolla irtisanoutui Halla-ahosta, mutta on oikeasti käytännön tasolla jatkanut Halla-ahon linjan mukaista maahanmuuttopolitiikkaa. Mielestäni Vihreät on tässä osittain oikeassa, mutta tätäkään ei pidä liioitella. Halla-ahon johtama maahanmuuttopolitiikka olisi vielä monin verroin kovempaa kuin nykyhallituksenkaan linja.

  Ruotsin ilmapiiri ei todellisuudessa ole kovinkaan hyvä. Siellähän Ruotsidemokraatit on noussut ainakin toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, ja näyttää siltä, että jopa yli neljännes ruotsalaisista on valmis tukemaan sitä. Kaiken lisäksi Ruotsin Kokoomus on alkanut harkita, että se sittenkin voisi tehdä hallitusyhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa. Ruotsin tilanne on siis jopa synkempi kuin Suomen.

  Ei noista Turun tapahtumista ja niiden jälkipuinnista kannata liikaa murehtia. Muutama kuukausi kun kuluu, juttu lienee pitkälti jo unohtunut ja kansa rauhoittunut.

 22. HTK

  Moraalipaniikki on taas vallannut päättäjät ja valtamedian ohjaileman ”yleisen mielipiteen”.
  Moraalipaniikkia ilmenee yhteiskunnallisten kriisien ja järkyttävien tapahtumien yhteydessä. Sitä on esiintynyt aikaisemminkin itsenäistyneen Suomen historian aikana.
  1930-luvulla eduskunta kävi keskustelua rangaistusten koventamisesta ja myös kuolemanrangaistuksesta. Silloin entinen presidentti, oikeusoppinut K. J. Ståhlberg lausui, että rikosoikeudellisia kysymyksiä arvioitaessa ”kansan yleinen mielipide” on harvoin korkealla tasolla, vaan päinvastoin matalatasoinen kaunan ja kostontunteen vuoksi. Rangaistusten koventamista halunnut oikeisto vetosi silloinkin ”kansan oikeustajuntaan”. Yhteiskuntatieteellinen tutkimusnäyttö ei tue yksioikoisen kontrollipolitiikan tuottavan toivottuja myönteisiä vaikutuksia.

  Mitä ns. yleiseen mielipiteen tuottamiin gallup-tuloksiin, niin ”yleisen mielipiteen” voi sanoa olevan vallanpitäjien heitä myötäilevien medioiden kautta julkisuuteen saatettujen sanomien kaiku, joka on kehystetty johdattelevalla kysymysten kehystelyllä. Nykyisessäkin tapauksessa valtamediat ovat esitelleet etupäässä hallituspuolueiden ja persujen mielipiteitä. Asiantuntemukseen ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuvat lausunnot ovat olleet vähäisiä.

  Juha Sipilän hallituksella on taipumus halveksia ja väheksyä sekä yhteiskuntatieteellistä että oikeustieteellistä tutkimusta päätöksenteossaan. Tuloksena on enemmän vahingollisia seurauksia kuin julkisten tavoitteiden mukaisia. Tämä nykyinen hallitus ei näytä kantavan mitään vastuuta tekojensa ja päätösten seurauksista.

  Mitään ihmisoikeuksiin ja kansalaisten perusoikeuksiin kajoavia päätöksiä ei pidä tehdä hätäisesti: vahingot voivat olla arvaamattomia ja korvaamattomia.

  ”Uuninpankkopoika” olet perustellut kirjoituksissasi paljon paremmin kuin ministeriöiden virkamiehet yhteensä.

 23. Esa J.

  Mistähän johtuu, että maailman maista suuressa osassa on olemassa ”kuriyhteiskunta”? Samaa ajetaan nyt Suomeenkin, muka oikeutettuna ja turhanpäiten hätäilemällä.

  Tietty epävarmuus kuuluu mielestäni olennaisena osana elämään, oli sitten kyse yksittäisestä ihmisestä tai sitten joukosta. (Kenellä meistä on takuu seuraavasta viidestä sekunnista?)

  Epävarmuus pelottaa, ja sitä sitten yritetään sulkea pois mielestä rääkymällä rajoja kiinni, vaatimalla poliiseille lisää valtuuksia tai pelkäämällä ”savunahkoja”.

  Koko juttu muistuttaa mielestäni silmien ummistamista. Kun sitten ei kuule eikä näe mitään, niin tuleekin turvallinen ja ”holotna” olo! Pää säkkiin vaan!

  Eikä kukaan kysy: ”miksi”?

 24. Kristiina Hyryläinen

  Kumpa kansa niin viisastuisi, että alkaisi vaatia hyväosaisia luopumaan liiastaan, siis tasaamaan varallisuuden jakautumisen ja takaamaan kaikille mahdollisuuden kohtuulliseen, inhimisarvoiseen elämään. Näin päästäisiin vakiintuneisiin oloihin.

 25. MrrKAT

  Tutkimusgraafeista voisi otsikoida myös:

  – Enemmistö (51%) suomalaisista ei pidä islamin uskoa syynä terroritekoihin!

  – Valtaenemmistö (76%) suomalaisista kannattaa että ensi vuonnakin otamme taas (lisää) pakolaisia Suomeen!

  (76%= 100% – 18% ”lopetettava kokonaan..” – 6% ”eiosaasanoa”. Tämä vaati mm-viivainta)

 26. Juha Karvonen

  Eikö kielteisen turvapaikkapäätöksen seuraus olekaan maasta poistaminen? Ihan laillisesti ja kv sopimusten mukaan? Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin? (En ole, blogistilla vain on oma agendansa, jonka myötä välillä ollaan legalistia ja välillä kehitellään perustuslakitarinoita yleisön iloksi).

  • Saku Timonen

   1. On. 2. On. 3. Olet ymmärtänyt väärin. Minulla ei ole mitään agendaa. Perustslaki ei ole tarinaa, vaan kaiken muun lainsäädännön pohja.

 27. Minna Cousins

  On suorastaan hämmentävää millainen johtajuusvaje Suomeen on syntynyt. Mistään asiasta ei saa olla mitään mieltä, jottei leimaudu ”poliittisesti epäkorrektiksi”. Arvot ja ylpeys ovat hukassa, eniten maan johdossa (enkä tarkoita presidenttiä). Mediakin on menettänyt ammattiylpeytensä, juttuja tehdään provosoiden ja vihaa lietsoen – million ketäkin kohtaan (sukupuoli, palkka, rotu,…) Suomalaisista on tullut itsekkäitä ja katkeria. Omaneduntavoittelijoita yli yhteisen hyvän.

  • Jamo

   Onko Uuninpakkopoika vihainen kansalle? Enää ei vanha fraasi ”pelolle ei saa antaa valtaa” pure. Tuon fraasin esittäjille on yleensä yhteistä se, ettei terrorismi voi heitä koskettaa tai ainakin mahdollisuus on häviävän pieni. Ollaan joka sellaisessa yhteiskunnallisessa asemassa, että ympärillä on ympärivuorokautinen vartiointi, tai asuin- ja pääasiallinen olinpaikka on sellainen, ettei terrorismi sinne yllä. Usein tuo fraasin esittäjä voisi myös muotoilla todelliset ajatuksensa toisin, mutta tuo sitaatti on hienompaa. Yhtä hyvin usea voisi sanoa ”Ihan sama, ei kiinnosta pätkääkään”, tai ”Hups, sattuipa ikävästi, mutta sellaista sattuu”, tai ”Sen kun hilluvat miten hilluvat, minä ainakin olen täällä turvassa”, tai jotain muuta vastaavaa. Nyt kun osa ihmisistä onkin alkanut oikeasti ajatella turvallisuuttaan ja poliitikot vastaavat tähän turvattomuuden tunteeseen esittämällä keinoja terrorismin ehkäisyyn, on niin uuninpankkopoika, kuin muutkin tuon terroriteon suoranaiset kieltäjät vihaisia kansalle ja poliitikoille. Jos nyt ensimmäiseksi myöntäisitte tuon teon terrorismiksi ja hyväksyisitte sen julkisen käsittelyn oikeilla nimillä, niin ehkä sitten voisi syntyä hedelmällistä keskustelua myös keinoista, joilla noita tekoja voisi estää.

   • Saku Timonen

    Minulle ei ole mikään ongelma tuomita terrorismi ja Turun isku terrorismina. En vain voi setää poliitikkoja, jotka menettävät harkintakykynsä ja toimivat selkäytimellä. Lainsääntö on tarkoitettu pitempiaikaiseksi, eikä hätikömällä saa lakeja laatia.

    • Jamo

     Anteeksi vain, mutta minusta on tuntunut, että tämän tapauksen kieltäminen terrorismiksi alkoi blogeissasi tasan viikko sitten. Eikä se rajoittunut siihen kieltämiseen, vaan rönsyili työtään tekevän ministerin lyttäämiseksi. Kieltämättä blogiin liitetty elokuvaklippi oli hauska, vaikka silkkaa sovinismia olikin. Rinnastettiinhan siinä naisministeri Risikko Miitta Sorvalin esittämään bimboon naisministeriin. Sovinisminhan on joku rinnastanut myös rasismiin, jota se eittämättä onkin. Ehkä minäkin saan linkittää tähän klipin, joka sopii moneen tilanteeseen tämän päivän median tiedonvälityksestä aina monien bloggareiden blogien kirjoituksiin. Tuota laulua hyräillen voi kirjoittaa suosittua blogiaan ja muistaa myös vastuunsa. Erityisesti aivan laulun loppu on minusta hieno, sen pari viimeistä lausetta. Sopii meille kaikille. Toivottavasti linkki toimii. https://www.youtube.com/watch?v=_qQGQBwhfEQ

    • Eino

     Myös tutkijat samaa mieltä kuin UPP.
     https://yle.fi/uutiset/3-9795664

 28. Meria

  Pahasti pelkään ettei tämä asia ole ohi nyt Euroopassa. Isis on ahtaalla taisteluissa ja terroriteot ovat toinen vaihtoehto ! Mitä teemme jos meno vaan jatkuu ja ilmiöt eskaloituvat koko ajan. En kannata rasismia tai syyttömien maahantulijoiden rankaisua millään tavalla mutta terrorismin vastaiseen toimintaan annan täyden hyväksynnän. Heidän takiahan myös turvapaikan hakijat kärsivät ja todella rajummin kuin me. Mummoni oli karjalan evakoita ja sinne oli ikuinen ikävä. Ei varmaan ole helppoa jättää kotiaan sodan takia muusta kärsimisestä puhumattakaan !

Kommentoi »

Comments are closed