Pamppua ja poliiseja

Häkellyttävän iso osa suomalaisista on valmis hyväksymään uusia vapausrajoituksia, miljoonat äänestäjät kaipaavat viranomaisille lisää valtaa ja voimaa.

Ylivoimaisesti suurin osa tutkimuksen vastaajista, noin kahdeksan suomalaista kymmenestä esimerkiksi on sitä mieltä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet on eristettävä muusta yhteiskunnasta ja heidät on poistettava nopeammin maasta.

Näin kertoo Iltalehden Taloustutkimuksella teettämä kysely.

Ja kansahan saa mitä kansa haluaa. Poliitikkomme ovat vastanneet kansan vaatimuksiin jo ennen niiden esittämisen tutkimista, pelkän äänen kovuuden perustella ja sen suuntaa kuulostellen.

Presidenttimme mukaan oikeuslaitoksen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme. Oikeusministerimme on ehdottanut luvattomasti maassa oleskelevien istuttamista vankilassa jopa puoli vuotta ennen maasta poistamista. Sisäministerimme on ehdottanut turvapaikanhakijoiden auttamisen kriminalisointia. Valtiovarainministeri ja sisäministeri ovat ehdottaneet vastoin poliisihallituksen näkemystä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden sijoittamista palautuskeskuksiin, ja oppositiopuoleen puheenjohtaja haluaisi sijoittaa heidät eristetylle saarelle.

Kansa on sitä mieltä, että poliisille ja tiedusteluviranomaisille pitää antaa lisää valtuuksia. Poliitikot vastaavat tähänkin huutoon, ja vielä keväällä kritisoitu lakiesitys tulee menemään heilahtamalla läpi, vaikka nopeutettu perustuslain säätämisjärjestys edellyttää ensin 5/6 enemmistön tuen. Se tulee löytymään, sillä poliitikot haistelevat kansan tuntoja herkin sieraimin.

Äkkiä se käy, kun sopiva tilaisuus tulee.

Toisinkin voisi olla, jos poliitikoillamme olisi ryhtiä. Vasta kaksi kuukautta sitten puhuttiin kovasti moraalista ja arvoista, kun Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset eivät enää kelvanneet hallitukseen. Nyt kaikki hallituspuolueet ja osa oppositotakin ovat suoraan Halla-ahon näkemysten takana tai ainakin myötäilevät niitä.

Ruotsilla on ollut oma terrori-iskunsa, mutta siellä moraali ja arvot näyttävät olevan toisenlaisia. Ruotsin pääministeri kutsuu ruotsalaiset taistelemaan natsismia, rasismia ja muukalaisvastaisuutta vastaan. Meillä kansa huutaa johtajansa johtamaan itseään niiden puolesta.

Mikäs siinä siinä sitten, annetaan kansalle mitä kansa haluaa. Suomen kansa haluaa selvästi kuria, ja poliitikot tekevät kansan tahdon mukaan. Kansa tosin luulee, että kuri koskee vain turvapaikanhakijoita ja muita ulkomaalaisia, mutta kansa tulee huomaamaan erehtyneensä.

Kun yhdelle ihmisryhmälle voidaan tehdä mitä tahansa perustuslain estämättä, niin sama voidaan tehdä mille tahansa muullekin ihmisryhmälle.

***

Kommentointi pääsääntöisesti vain omalla etu- ja sukunimellä, jos kanssani ei ole muuta sovittu. Tämä ei myöskään ole mikään kysymys- ja vastauspalsta eikä yleinen rupattelufoorumi.

 

Kommentit (43)
 1. Pekka Hänninen
  25.8.2017, 11:31

  Eiköhän se ole juuri tuo ymmärtämättömyys ja yksinkertaisten ratkaisujen hakeminen joka tähän johtaa. Jos ihmisille avaa asian muutamalla sanallakin, muuttuu aika monelta ääni kellosta. Valitettavasti se on se äänekäs vähemmistö joka nyt tuntuu saavan otteen enemmistöstä – juuri se mitä terroriteoilla haetaan. Yhteiskuntarauhan järkkymistä.

  1. Anna Kihlström
   25.8.2017, 18:30

   Suosittelen Orwellin lisäksi lukemistoon Timothy Snyderin kirjaa Tyranniasta. Kirjoitettu erityisesti tämän hetken amerikkalaisille mutta sopii hyvin meillekin.

   ”Kun nykypoliitikot vetoavat terrorismiin, he tietenkin puhuvat todellisesta vaarasta. Mutta kun he koettavat houkutella meidät luopumaan vapaudesta turvallisuuden nimissä, olisi syytä olla varuillaan. Niiden kahden välillä ei välttämättä ole kompromissia. Joskus todella voitamme luopumalla toisesta, mutta ei aina. Ne, jotka vakuuttavat että turvallisuuden saa vain vapauden hinnalla, haluavat yleensä viedä molemmat”.

   Kiitän Sakua, kansakunnan kirjuria!

 2. Toni Lindqvist
  25.8.2017, 11:39

  Suomalaisille pitäisi määrätä pakolliseksi lukemiseksi George Orwellin romaani Vuonna 1984 (Nineteen Eighty-Four). Ainakin peruskoulun opetusohjelmaan sen soisi kuuluvan.

  1. Saku Timonen
   25.8.2017, 11:42

   Jos en ihan väärin muista, niin minun kouluaikanani 70-luvulla se luettiin koulussa.

   1. Orwellin tuntemuksen ja näköjään muunkin sivistyksen aika on Suomessa ohi. Tässä rakentuu kaiken aikaa mukava yhteiskunta jossa propaganda, pelko ja valheet ovat huomaamattomia ja siten hyväksyttyjä hallintovälineitä, vaikka enin osa ihmisiä ei varmasti tätä lopultakaan tahtoisi.

    Niin se käy, sanoisi Kurt Vonnegut. Erno Paasilinna totesi aikoinaan, että ongelmamme ei ole se, ettemme saisi oikeita tietoja. Ongelmamme on se, että saamme niin paljon vääriä tietoja, ettemme löydä niiden keskeltä oikeita. Fiksu oivallus, jonka ajatus internetin aikana on satamiljoonakertaistunut.

   2. virve valoheimo
    25.8.2017, 13:34

    Kiitos Saku sun kirjoituksista; ilman niitä ja sinua päivät olisivat pimeimpiä.

Kommentointi suljettu.