Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pikku-uutisia

Tiedän syyllistyväni argumentointivirheeseen nimeltä whataboutismi, mutta teen sen tahallisesti. Joskus se auttaa suhteuttamaan asioita.

Tampereella kerrostaloasunnosta käveli ulos verinen, puukotettu nainen. Poliisi ei avaa tilannetta enempää, vaan tiedottaa sitten joskus, jos jotain tiedotettavaa ilmenee. Luultavasti ei ilmene, sillä tämä on ihan normimenoa. Ei tule someraivoa, poliitikot eivät vaadi tiukempia lakeja väkivallan ehkäisemiseksi, päihde- ja mielenterveyshuollolle ei vaadia lisää resursseja, ei järjestetä mielenosoituksia. Väärä puukottaja, tavallista perhe-elämää.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolaa epäillään rikoksesta. Kesällä hän kirjoitti sosiaalisessa mediassa romanikerjäläisten olevan rikollisia ja sanoi rahan antamisen sijaan katsoneensa halveksivasti, sylkäisseensä mielenosoituksellisesti tai muutaman kerran jopa kaivaneensa pankkikortin esiin ja tarjonneensa sitä maksuvälineeksi.

Onnekseen hän on sylkenyt tai omien sanojensa mukaan tehnyt sylkäisemiseleen itseään heikompia päin. Eräissä piireissä sylkäisemisele riittää välittömästi täytäntöönpantavaan kuolemantuomioon, kuten viime syksyltä muistamme.

Mutta eihän siinä enää ole mitään kummallista, että lainsäätäjää epäillään rikoksesta. Ei ainakaan puolueen puheenjohtajan mielestä. Jussi Halla-ahon mukaan ei ole tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin, harjaamisen ajat ovat ohi. Teon vähättelyn lisäksi Halla-aho kritisoi lakia, joka kriminalisoi kansanryhmää vastaan kiihottamisen.

Minusta on kummallista, että lainsäätäjän rikosepäilyyn suhtaudutaan vähätellen. Vielä kummallisempaa on, että itse samasta rikoksesta KKO:ssa tuomittu saa ensimmäisenä puolustaa rikoksesta epäiltyä. Ei talous- tai henkirikoksesta tuomitulta mennä kysymään lausuntoa silloin, kun joku toinen on epäiltynä vastaavasta teosta. Kyseessä on kyllä puolueen puheenjohtaja, mutta silti samasta rikoksesta tuomittu puheenjohtaja. En tiedä joko saman puolueen samasta rikoksesta tuomitulta varapauheenjohtajalta on kysytty mielipidettä, mutta hän varmaan kertoo sen kysymättäkin.

Nyt kun nämä pikku-uutiset on kuitattu, niin voidaankin jatkaa uutisoimista vaikkapa siitä, miten jossain espanjalaisessa pikkukylässä tai vielä kauempana on koettu Turun tapahtumat.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (25)

 1. stunned

  Noilla on immuniteetti. Hallista käsitellään silkkihansikkain, koska Huhtasaari saisi siitä nostetta. Vain Hillaryn skandaalit kostautuivat, ei Trumpin.

  Presidentti Niinistö otti esille katumuksen puutteen. Miten kävi?

  • Antero Pönni

   Mitenkään väheksymättä Turun puukotuksia, Imatran ampumiset ja Helsingin yliajot unohdettiin muutamassa päivässä niin median kun suuren yleisönkin taholta.
   Muistutettakoon vielä että suomessa kuolee vuositasolla keskmäärin 80-100 henkilöä väkivaltaisesti. Eipä niistäkään pahemmin pidetä melua, vaikka aihetta olisi.
   Imatran ja Helsingin tapauksiin viitaten päättäjät ovat erittäin hiljaa kun niitä ei nosteta enenpää esille.
   Suomen mielenterveyspalvelut on ajettu alas, hunningolle. hoitopaikkoja on ehdottomasti liian vähän. Puhumattakaan hoitohenkilökunnan määrä on hälyttävän alhainen.
   Ihmisen jonka olisi päästävä heti hoitoon, joutuu jopa odottamaan kuukausi kaupalla. sitä hoitoon pääsyä.
   Näiden midlenterveydestä kärsivien ja heidän omaistensa ääni on niin hentoinen, ettei se yllä päättäjille asti.
   Kuinka paljon täytyy ihmisiä kuolla ennenkuin päättäjät heräävät? Nyt tuli neljä uhria ulkopuolisia. Taas itsemurhan tehneitä mielenterveydestä kärsivien joukossa tuo määrä on monikymmenkertainen. Melkein kaikki nämä ovat päättäjien vastuulla koska he eivät anna riittäviä resurssja hoitoihin.

   • StillSearching

    Komppaan edellistä täysin.
    Kalliit hoitojaksot on ajettu alas, hoidetaan lääkkeillä jotka auttavat lähinnä akuuttiin vaiheeseen, ei selvitetä juurisyytä, mikä on oikeasti asiakkaan tilan taustalla. Mitä voi odottaa…
    Voisi myös leikkiä ajatuksella, kun nykyinen hallitus päättää että mielenterveys’asiakkaillekin’ kuuluu yhtäläinen oikeus siirtyä valinnanvapauden piiriin. Pakkohoitojaksot esim. yksityisissä palautuskeskuksissa, hmm… olisivat oikein lääkärin määräyksiä. Nyt kun ihmisoikeuksia ajetaan kunnolla alas niin miksei näinkin.
    #whataboutismi
    Oletko varma ettei satu kohdallesi, jos mielipiteet tai jopa ajatukset ovat vääriä. 😉
    Paavokin jo aikanaan syytti mediaa mediapelistä, poliittisesti sitoutuneet mediat ovat yhteiskunnan syöpä.
    Tällaista ajatuksen juoksua tänään.
    Kiitos Saku ajatusten herättämisestä jälleen kerran.

   • työtöntyötön

    Itseäni taas kiinnostaa Imatran ja Hyvinkään ampumiset ynnä muut sellaiset kovinkin. Mikä meni pieleen ja milloin? He ovat kuitenkin koko elämänsä asuneet täällä ja kulkeneet suht samanlaisia polkuja kuin muut ikäisensä. Mikä saa tappamaan tuntemattomia/sivullisia? Ja miten voisi ehkäistä ettei samanlaista tapahdu. Ainakaan julkisuuteen ei tule kovin kummoisia motiiveja. Sen sijaan ”normaalit” puukkohippaset känniporukan kesken ei kiinnosta niinkään. Päihdehoito pakotettuna ei liene kovin aikaansaava vaan jonkinlaista omaa halua raitistumiseen tarvittaisiin jotta hoidosta olisi hyötyä. Siksi noita ei oikein voi ennaltaestää.

    Juho Eerola taas osoittaa kirjoituksillaan ja teoillaan vaan omaa maailmankatsomustaan missä on ok sanoa rikollisiksi kaikkia romanikerjäläisten näköisiä vaikka ei ole tietoa heidän tuomioistaan ja vielä sylkeä heidän suuntaansa. Vai onko jossain tilastotietoa romanikerjäläisten määrästä jotka ovat tehneet rikoksia?
    ”Eerola on vakuuttunut, että lähes kaikki romanikerjäläiset ovat mukana huumerikollisuudessa, ja kerjääminen sekä kielojen ja lehtien myynti on peitetoimintaa. ”Saattaa siellä olla mukana muutama kerjäläinen, jotka eivät ole osa rikollista toimintaa”, Eerola arvioi.”

    • Antero Pönni

     Niin että mikä meni pieleen?
     Taisin muuten edellä jo kirjoituksessani sen mainita, hoitopaikkojen ja amattitaitoisen henkilökunnan puute.
     Potilaat laitetaan takaisin kadulle, vaikka kehitystä parempaan ei ole tullut paljoakaan. Taasen hoitoa tarvitseva voi hyvässä lykyssä odottaa hoitopaikkaa puoli vuotta.
     Imatran ampuja ei päässyt vanhenpien hartaista pyynnöstä huolimatta hoitoon. Pääsi kylläkin heti, kun oli ensin ampunut kolme täysin sivullista henkilöä.
     Helsingin yliajaja taas kotiutettiin hoidosta vaikka oli sekaisin kun seinäkello.
     1980 luvulla nämä molemmat henkilöt olisivat olleet jo hyvissä ajoin suljetulla osastolla hoidossa. Surmantyöt olisivat siis jääneet tekemättä näiltä osin. Sekä myöskin usea itsemurha jäänyt toteutumatta.
     Nyt vaan pitäisi olla mahdollisuus rankaista näiden aiheuttajaa, päättäjiä. Heistähän se on täysin kiinni saadaanko euroja ja koulutusta riittävästi hoidon saaminen ajan tasalle.
     Muutama ministeri ja kansanedustaja istumaan tuomiota osallisuudesta murhaan. Paljonkohan olisi tuomio, kahdeksan vuotta vai enenmän?
     Sillä hehän ovat osallisia koska eivät ole laittaneet tiedossa olevia selkeitä puutteita kuntoon.
     Tämä on tällaista ajatusleikkiä, kun mikään muu ei näytä tehoavan millään…

     • työtöntyötön

      Menee kyllä ohi aiheen mutta sanon vielä tämän. Hyvinkään ampuja tuomittiin kyllä ihan linnaan. Imatran ampujan mielentilatutkimuksen tuloksia odotellaan. Kaikki murhaajat eivät ole mielisairaita eikä kaikki mielisairaat murhaajia. Painiottelun häviäminen on tuskin ollut ainoa syy Hyvinkään ampumiseen. Myöskään vanhempien toive hoidosta ei auta jos henkilö ei itse hoitoa halua eikä pakkohoitoon riitä perusteet. Haluaisin tietää taustoja enemmän ja pitemmältä aikaa. Mikä on syrjäyttänyt heidät/saanut aikaan näköalattomuuden. Enkä tiedä olisiko kyseisiä henkilöitä 80-luvullakaan saatu sen kummemmin hoitoon. Toki määrärahoja olisi syytä lisätä.

     • StillSearching

      Ennaltaehkäisy on kaiken perusta.
      Vaikutetaan jo lapsiin myönteisesti jotta heistä kasvaa tasapainoisia ja vastuuntuntoisia aikuisia.

      Jo sairastuneille pitää löytää asianmukasta hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tarjotaan terapiaa. Lopetetaan raskaat, yksilön lamauttavat lääkehoidot. Rahaa menee enemmän, mutta takaan että ihmiset voivat paremmin.

      Ja muistutuksena, että se on jokaisen omalla vastuulla pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään.

      Älkää luulko, että nyky(inenkään) järjestelmä tässä auttaisi. Olemme jo niin syvällä markkinavetoisessa suossa, että järjestelmä vain rahastaa ihmisten huonovointisuudella. Huonovointisuus on iso bisnes.

      Pura Vida!

   • Esa J.

    Luin kerran Lokakuun Liikkeen nettisivulta mielipiteen (jopa varsin arvovaltaisen!), jonka mukaan mielenterveyspalveluja EI OLE tarkoitettu mielenterveyden brakaamisesta kärsiville ihmisille.

    Kyseisen mielipiteen mukaan kyseessä olisi järjestelmä, jonka tarkoituksena on tarjota alan huonosta arvostuksesta ”nauttivalle” henkilökunnalle (lue: hullujenhuoneen pampuille) urakehitystä, palkkaa ja ”pätevöitymis”-mahdollisuuksia ja tätä myöten sitten ympäröivän yhteiskunnan kehuja.

    Vilkaiskaapa muuten, tulette yllättymään!

 2. Mauri Pulkkinen

  Yle valaisi eilen ansiokkaasti moraalipaniikki – käsitettä ja sen historiaa mm. UK:n nuorisokähinöitten aikaan.

  IS:n verkkojulkaisusta ehdin äsken lukaista jutut ja referaatit Turun tapahtumien jälkimaininkeina mm. Ulla Appelsinin kommentti, Pekka Haaviston kanta hädänalaisten auttamisen rangaistavuuteen ja Juha Sipilän ilmoitusluonteinen toteamus sen vaikutuksista budjettiin.

  Vakioveikkauksen tapaan edellä on kolme vaihtoehtoa 1,X,2.

  En viivytä oikeaa vaihtoehtoa Veikkauksen tapaan. Aikuisin ja kypsin vaihtoehdoista on X. Sillä ei tosin voita mitään, mutta vaihtoehto hillitsee hieman moraalipaniikkia.

 3. markku.isometsä

  Saako ”varasta” sanoa varkaaksi vai pitääkö katsoa ihon väri ja arvata kansalaisuus ensin ettei syyllistyisi mihinkään rangaistavaan tekoon.

  • stunned

   Minusta kerjäläistä voi sanoa kerjäläiseksi ja varasta varkaaksi. Jos nämä menevät sekaisn, kannattaa lukea rivi uudelleen niin kauan, kunnes ymmärtää ja muistaa.

   Whataboutismia: voiko veronkiertäjää sanoa veronkiertäjäksi?

  • Anssi

   Saako perussuomalaista sanoa rasistiksi vai pitääkö ensin antaa avata sen suunsa?

   Vaan kuka osaa vastata seuraavaan mysteeriin: minne ovat kadonneet suomalaisten käytöstavat? Jotenkin tuntuu, että osalta on jäänyt kotikasvatus kokonaan saamatta aikoinaan, kun suusta päästellään ties mitä riippumatta tilanteesta. Nolottaa varsinkin meidän ’70-luvulla syntyneiden osalta tämä tilanne. Puoluetaustasta riippumatta.

   • Heikki

    Anssi-veliseni!
    Olet varmaan kuullut lukuisista maahanmuuttajajengeistä jotka terrorisoivat helsinkiläislähiöitä sekä ryöstelevistä ja agressiivisesti käyttäytyvistä kerjäläisistä?
    Minä ainakin ymmärrän miksi suomalaiset ovat vihaisia.
    Kaikkea ei pidä hyväksyä eikä suvaita.
    Uskon että Sakukin on samaa mieltä.
    Mutta, kaikkea hyvää sinulle ja hyvää syksyä!

    • Kattoonsylkijä

     ”Kuullut”, niin. Nämä kuullut tarinat tuntuvat tapahtuvan sitä varmemmin, mitä kauempana niistä helsinkiläislähiöistä ne kuulijat asuvat. Kukaan ei vihaa itähelsinkiläisessä lähiössä asuvaa maahanmuuttajaa niin paljon, kuin joku lieksalainen ”maahanmuuttokriitikko”, joka ei ole niihin lähiöihin eläessään jalallaan astunut.

 4. Tanja Takalo

  Käsittämätöntä miten tätä kansaa voidaan viedä kuin pässiä narusta teuraaksi. Siihenhän on jo totuttu että,naisiin kohdistuvat viharikokset kuitataan parilla rivillä lehden alareunassa. Sokeriksi pohjalle, kiitos pikku-uutisista.

 5. Mikko Vehviläinen

  Oli Halla-ahosta ja perussuomalaisista mitä mieltä tahansa, niin mielestäni laki ”kansanryhmää vastaan kiihottamisesta” on kyllä hämärä ja liian avoin tulkinnoille. Ja pidän edelleen Halla-ahon aikoinaan saamaa langettavaa tuomiota poliittisena tuomiona.

  Oletan että tämän verran saa sanoa tulematta leimatuksi ääriajattelijaksi.

  • stunned

   Halliksen tuomio oli työtapaturma. Miehen koko poliittinen ura on rakennettu kiihotukselle jotakin ryhmää vastaan.

   Laki toimii joten kuten, koska kiihotus on sentään edelleen puettava kryptisempään koodistoon, jonka sisältö kuitenkin vaivatta avautuu oletetulle kuulijaryhmälle. Mitään ei voi sanoa suoraan, peittelemättä, koska siitä tulisi kakkua.

   Viimeinen looginen askel on tietysti se, että tappomääräys annetaan selväkielisenä. Vielä ei olla siellä. Siinä vaiheessa moni miestä äänestänyt työtön tai köyhä löytää itsensä leiriltä.

  • Tuomas Rämö

   Halla-ahon sakoista:
   Uskonrauhanrikkominen Sen pitäisi olla jokaiselle ihmisoikeuksien puolustajalle selvää, että tuomiot koskien mielipiteitä uskonnoista sotivat ihmisoikeuksia vastaan. Tässä Vihr. ja PS voisivat toimia yhteistyössä ja poistaa moisen pykälän.

   Kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Pykälä on kiistatta epäselvä ja tulkinta vaihtelee täysin riippuen tuomarista ja tuomittavasta. Halla-aho ei syyllistynyt tässä käräjä- ja hovioikeuden mukaan rikokseen, mutta seuraavassa asteessa keksittiin uusi tulkinta. Kuinka syytetty olisi voinut edes tietää sen olevan rikos, kun eivät tuomaritkaan tienneet.

   Pykälän voisi muuttaa mielipiteenvapautta suosivampaan suuntaan siten, että siitä saatu rangaistus olisi oikeasti vakava asia. Siinä pitäisi olla ryhmiin kohdistuneet kehotukset rikokseen, uhkaukset, yllytykset väkivaltaan ja joukkotuhontaan. Ei mitään panetteluista, solvauksista tms. tulkinnanvaraista.

  • Jori Nieminen

   Et ole ääriajattelija. Kyllä, laki kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on erittäin tulkinnanvarainen. Mutta mitä sitten tilalle? Ei mitään? Kannattaa miettiä mihin se voi pahimmillaan johtaa. Natsi-Saksassa syytettiin juutalaisia systemaattisesti kaikesta mahdollisesta pahasta mediassa ja seuraukset kaikki tiedämme . Sitä paitsi laki suojaa myös esim. Halla-Ahoa,vaikka hän muuta väittääkin. Halla-Ahon tuomio ei ollut poliittinen. Muistaakseni Halla-Aho itse halusi koetella sananvapauden rajoja ao. kirjoituksellaan ,mistä hän tuomionsa sai. Halla-Aho, joka on uhriutumisen Suomen mestari, sai oikeastaan juuri sen mitä oli hakemassa. Itse ao. kirjoitus ei edes ole pahimmasta päästä, mitä Halla-Aho on suoltanut.

 6. Rosa Warski

  Kyseessä oli siis perinnepuukotus. Samoin kuin tässä, vain pari päivää Turun jälkeen. Poliisi jopa nimesi teon ”perinteiseksi puukotukseksi”:

  ”Viuhkolan mukaan kyse on kuitenkin yksittäistapauksesta, eikä se liity miltään osin Turussa perjantaina sattuneisiin puukotuksiin.

  – Semmoisesta ei ole kyse. Tämä on ihan ”perinteinen” puukotus, Viuhkola sanoo.”

  http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005333707.html

 7. Perusporvari

  Tästä se hiljaleen toteutuu lähi-idän salafististen jihadistien tavoiittelema uskonsota.
  Kun myös meikäläiset nationalistiset ja uskonnolliset fundamentalistit lähtevät mukaan puukkohippasille,kierre on valmis,suorastaan vanhaan verikostomalliin.

  Maltillinen enemmistö voisi nyt yrittää suhtellistaa tapahtumia,siten on mahdollista yritää puolustaa yhteiskuntarauhaa..

 8. matti luomansuu

  Sitä saa mitä tilaa
  Tultaessa 2000 vuosituhannen puolelle Suomen valtaapitävien kiinnostus (kiima) alkoi suuntautumaan läntiseen sotilasliittoon päin. Suomen sotilaita on viety geopoliittisen suurvalta pelin tahdottomiksi pelinappuloiksi Afganistaniin, Pohjois Irakiin (Kurdien peshmerka joukkojen koulutus) ja aina Sudaniin asti. Mitä Suomen sotilaat tekevät näissä maissa, auttaako se Suomen kansantaloutta ym? Ja hups, nyt olemme taistelevien Islamilais ryhmien kiinnostuksen kohteena, eli samalla viivalla Saksan, Ranskan, Englannin jne kanssa. Turku oli vain pieni esinäytös mitä tuleman pitää. Tämä tyhmä, hyväuskoinen ja lammasmainen kansa äänestää jälleen 2019 ”totutun” kaavan mukaan samaa diiipadaapaa eduskuntaan. Suomen poliittinen eliitti vähät välittää leipäjonoista, sekä 30 000:sta syrjäytyneestä alle 30 vuotiaasta nuoresta jne. Eli nauttikaa mitä tuleman pitää. Tämä on surullista.

Kommentoi »

Comments are closed