Muutoksen tuuli

Kun Sampo Terho eilen hampaitaan kiristellen ilmoitti hallituksen päättämistä uusista tiukennuksista ulkomaalais- ja turvapaikkalainsäädäntöön, niin ajattelin, että taaskaan ei ole asiaa ajateltu alkua pitemmälle. Asia varmistui illan A-Talkissa, kun sisäministeri Paula Risikko osoitti olevansa täysin tietämätön sekä nykyisestä että hallituksen nyt suunnittelemasta lainsäädännnöstä.

Risikko perusteli paperittomien auttamisen kriminalisointia sanomalla, että ei auttamista aiotakaan kriminalisoida. Sen sijaan kriminalisoidaan palauttamispäätöksiä täytäntöönpanevien poliisien toiminnan häiritseminen, johon hänen mukaansa tällä hetkellä ei voida puuttua.

Risikko ei ilmeisesti koskaan ole lukenut rikoslain 16 lukua. Siellä on kriminalisoitu virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, virkamiehen vastustaminen, haitanteko viranomaisille ja niskoittelu poliisia vastaan. On ihan varmaa, että näistä lainkohdista löytyy sopiva pykälä vaikkapa palautuslentoja haittaavien mielenosoittajien rankaisemiseen.

Ei Risikko edes tiennyt mitä hallitus oli päättänyt. Hallituksen pöytäkirjamerkinnän mukaan auttaminen aiotaan kriminalisoida:

”Täsmennetään laittoman maassa oleskelun edistämisen, esimerkiksi majoittamisen tai piilottelemisen, kriminalisointia koskevaa lainsäädäntöä, säätämällä erillinen rangaistussäädös laittoman maassa oleskelun edistämisestä. Uudistuksella mahdollistetaan viranomaisten tehokas ja esteetön puuttuminen laittomaan maassa oleskeluun.”

On siis tulossa kokonaan uusi kriminalisointi. Tällä hetkellä luvatta maassa oleskelu on ulkomaalaisrikkomus, josta rangaistus on sakkoa. Rikoslaissa jo nyt kriminalisoitu rikoksentekijän suojeleminen on rangaistavaa vain, jos tekijää epäillään rikoksesta, josta voi seurata yli kuusi kuukautta vankeutta.

Pakkokeinolain 8 luvun 2 §:n mukaan kotietsintä saadaan toimittaa, jos on syytä epäillä, että on tehty rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Taas kummittelee tuo kuuden kuukauden raja, joten hallituksen on esitettävä sellaista lakimuutosta, jolla luvattomasta maassa oleskelusta seuraa kuuden kuukauden rangaistus. Toinen vaihtoehto on, että luvaton maassa oleskelu on edelleen vain sakolla rangaistava rikkomus, mutta luvatta maassa oleskelevan auttamisesta voidaan tuomita kuuden kuukauden vankeuteen.

Niin tai näin, niin poliisi voi tehdä kotietsinnän epäilyksen perusteella, jos luonasi vierailee ”ulkomaalaisen näköinen” henkilö, kuten historioitsija Jussi Jalonen eilen Facebookissa sanoi.

Lisäksi tulevaisuudessa aiotaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista tehdä uhka-arvio, ja heidät otetaan tarvittaessa heti säilöön. Tällainen mahdollisuus on ollut ulkomaalaislaissa jo iät ja ajat, mutta ilmeisesti kukaan hallituksessa ei lakia ole lukenut. Säilöönotto on nykyisin viimesijainen keino, ja ensin on käytettävä ilmoittautumisvelvollisuutta ja asumisvelvollisuutta. Säilöönottoa voi käyttää vasta sitten, kun nuo kaksi muuta ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Nyt hallitus aikoo tehdä säilöönotosta ensisijaisen keinon. Näin hallitus varmistaa itselleen pääsyn ihmisoikeustuomioistuimen tuomittavaksi. Mihinkään rikokseen syyllistymättömän vapaudenriisto on sekä Suomen perustuslain että kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaista.

Siitäpä sitten vain lakeja säätämään. Kun nykyisen lain tuntemus on olematonta, niin uusien lakien säätäminen sillä tietämyksellä on edesvastuutonta.

Äkkiä on Suomi muuttunut, ja muutoksen tuuli on hyytävä.

21149935_1929955180587515_681057259533704905_n

Kuva: Facebook/Suvi Auvinen

Kommentit (30)
 1. Matti Meikäläinen
  1.9.2017, 09:49

  ”Äkkiä on Suomi muuttunut, ja muutoksen tuuli on hyytävä.”

  Ei Suomi ole muuttunut äkkiä, muutoksen tuulet ovat olleet havaittavissa jo pitkään (n. 8-10 vuotta).

  1. Kyllä tässä nyt vauhti on viime vuosina selvästi kiristynyt. Sipilän ääliöhallituksen toimintatavat ovat vertaansa vailla Suomen historiassa. Jo se, että hallituksessa istuu viisi ministeriä noin prosentin kannatuksella muistuttaa enemmän vallankaappausta kuin demokratiaa. Ja aivan erityisen vastenmielistä on Sipilän uskonnollisuus, joka tuntee raamatusta vain sen kohdan, jossa kymmenen leiviskän omistaja palkitaan mutta yhden leiviskän omistajalta otetaan se ainoakin pois.

   Sanalla sanoen: ”Minä sanon teille: jokaiselle, jolla on, annetaan; mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mikä hänellä on.” (Luukas 19:26)

  2. Lea Tuominen
   1.9.2017, 12:26

   Ei luovuttanut Sipilä kotiaan turvapaikanhakijoille, vaan myi omalle (lähi)suvulleen. Rekkamiesten tietotoimisto kertoi rakennuksen olevan jo purettu, tiedä sitten onko. Auttamisenhalu kun on monellakin vain puheissa, niin siinä ei isoa käännöstä tarvita, kun siitä rikos tehdään. Eikä ole lakimies meidän oikeusministeri, joten lain tuntemus voi olla kansliassaankin hakusessa.

   1. Olli Ylönen
    1.9.2017, 21:30

    Antti Häkkänen, nykyinen oikeusministeri, lienee lakimies.

  3. Petri Sakkinen
   2.9.2017, 08:21

   Suomi ei oikeastaan ole muuttunut. Ulkomaalaisvastaisuus ja rasismi ovat suomalaisuuden keskeisiä osia. Muistan aivan liian hyvin, kun 1980-luvulla Suomesta lähti n. 500 virkamiehen valtuuskunta Thaimaahan (?) valikoimaan leireiltä n. 100 Vietnamin hyvähampaista ja terhakkaa venepakolaista, joille armollisesti annettiin pakolaisen asema.

   Se ei ollut ainoa syy, siihen, että pakkasin laukkuni: itse asiassa ratkaiseva hetki oli kun Tshernobylin jälkeen silloinen sisäministeri Päivi Lipponen kertoi televisiossa ja radiossa juhlallisella äänellä, että tilanne on täysin hallituksen kontrollissa. Uudessa kotimaassa sai hävetä silmät päästään pakolaisasian vuoksi, kunnes sielläkin ryhdyttiin ns. maahanmuuttokriittisiksi, joten ei muuta kuin pakkaamaan laukkuja taas.

 2. heikki savola
  1.9.2017, 11:23

  Timonen ei jällen kerran kestänyt asiallista viestiäni, jossa oikaistiin Timosen virheellisiä väittämiä. Säälittävää ja niin kovin lapsellista.

  1. Saku Timonen
   1.9.2017, 11:32

   Viestsi ei ollut asiallinen eikä moderoinnista ole valitusoikeutta.

Kommentointi suljettu.