Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Terveellä järjellä

”Minun Suomeni on avoin ja turvallinen maa, jossa luotetaan oikeusjärjestelmään, hyvinvointivaltioon ja toinen toisiimme. Minun Suomessani ei ole sijaa vihapuheelle tai ihmisarvon polkemiselle. Meidän on tarjottava vaikeisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin kestäviä ratkaisuja. Tässäkään vaalissa ehdolla olevien ei pidä puhua ääripäistä. Ihmisarvo ei ole suhteellinen. Sen puolustajat eivät ole ääripää. Ihmisarvo on absoluuttinen

Minä tulen puolustamaan viimeiseen asti demokratiaa ja avointa yhteiskuntaa voimilta, jotka niitä horjuttavat. Haluan tehdä selväksi, että Suomessa ei ole tilaa rasismille. Minä puolustan presidenttinä jokaista ihmistä.”

Nämä SDP:n presidenttiehdokkaakseen valitseman Tuula Haataisen sanat ovat täsmälleen myös minun ajatuksiani. Me emme tarvitse ehdokkaita, jotka koko ajan puhuvat ääripäistä tai ovat sulkemassa rajoja. Me emme tarvitse ehdokkaita, jotka asettavat vastakkain kotimaan köyhät ja turvapaikanhakijat aikomatta auttaa kumpiakaan.

Lukekaa ensin koko puhe täältä, niin jatketaan sitten.

Laitan tähän ihan ulkomuistista eilen ja tänään näkemieni lehtijuttujen antia. Niiden mukaan koko SDP on sekasorron tilassa ja kaikki puukottavat toisiaan selkään. Osa jäsenistöstä on kampeamassa Antti Rinnettä ulos ja osa syrjii tosiaan muuten vain. Haatainen on väärä valinta, koska on liian vanha, liian väritön ja näkymätön, ja häneltä puuttuu räväkkyyttä. Jutut ovat kuin suoraan Puolangan pessimistipäivien Fb-sivulta: Ei tuosta mittään tule, mitä se hyvejää.

Joidenkin poliittisten kommentaattoreiden päätehtävä tuntuu olevan SDP:n tappion, sekasorron ja suoranaisen puoluekartalta katoamisen julistaminen. Rividemarina voin kertoa, että en minä ole mitään sellaista havainnut. Olen kyllä sanonut ihan julkisestikin, että puolueen olisi siirryttävä lankakapuhelimen ja kopiokoneen ajasta nykyaikaan. Jäsenten ikärakenne on mitä on ja sellaisena pysyykin, jos puolue ei näy enemmän sosiaalisessa mediassa. Siitä ei voi syyyttää yksin puoluekoneistoa, vaan vastuu on jokaisella jäsenellä. Sen sijaan en ole huomannut arjessani mitään sekasortoa tai selkään puukottamisia.

Mutta takaisin Haataisen ehdokkuuteen. Sanokaapa minulle mitä vikaa on ehdokkaassa, joka luottaa oikeusvaltioon ja yhteiskuntajärjestelmään, ja joka ei hyväksy vihapuhetta ja ääripääajattelua. Onko nykyihminen niin somen pilaama, että jokaisen ulostulon pitää aina olla räväkkä ja shokeeraava? Mitä vikaa on siinä, että kannattaa yhtäläisiä ihmisoikeuksia ja demokratiaa? Mitä vikaa on halussa säilyttää hyvinvointiyhteiskunta?

Tämän jutun kirjoitin useammastakin syystä. Tärkein syy on se, että Haataisen sanat vastaavat ajatuksiani. Lisäksi minut haastetaan jatkuvasti kirjoittamaan jokin positiivinen juttu ihan mistä tahansa aiheesta. Nyt se on tehty, joten älkää tulko ihan heti pyytämään lisää. Tosin tästä tuli samalla vaalimainos, mutta saahan sitä omaa ehdokastaan mainostaa.

Kommentit (21)

 1. Kari Miettinen

  Positiivista on, että tuli niistä kolmesta kuka tahansa valituksi, niin valinta olisi ollut hyvä!

  • Janne Rautio

   Järki ei nykyisin myy valitettavasti.Suurikaan tolkun väki ei ilman aktiivisuutta saa ääntään kuuluviin.

   • Brenkku13

    Tuossa lauseessa nykymeno tiivistyy. ”nykyisin järki ei myy”.

   • timo harju

    Ei myy järki. Jo pelkkä ajatus kreationisti Huhtasaaresta presidenttiehdokkaana puistattaa. Ja tämä tapahtuu 2017 Suomessa, jossa on peruskoulu ja kirjastolaitos ja yliopistoja ja muita sivistyksen indikaattoreita, joiden kehitys on vaatinut tämän sata vuotta. Ei voi välttyä tunteelta, että on kuin olisi ylitetty katon lape ja lähdetty harjalta alasviistoon.

    • Pirkko Mänttäri

     Niin minuakin. Kammottava ehdokas!

     • heikki savola

      Demokratiaan nyt vain kuuluu se, että ehdolle voi asettua vaikka ehdokas joitain Pirkkoja ja Timoja kammottaisi ja puistattaisikin.

     • timo harju

      Aivan. En oikeastaan Huhtasaarta päivittelekään vaan niitä, jotka ovat häntä valtaan huutamassa.

 2. stunned

  Haatainen ihan hyvä valinta. Tosin ehdokkaana also-ran. Persujen kannalta mieleinen kanssaehdokas, koska on sen verran uskottava, että syönee Niinistön ääniä, mikä taas on selvä etu Huhtikselle, mutta ei kuitenkaan oikeasti uhkaa kumpaakaan. Pirstaloitunut kenttä, monta ehdokasta on asetelma, joka muistuttaa 1932 vaaleja, joissa H haastoi Paulin.

  En olisi ikinä uskonut, että täytyy vaaliteknisistä syistä porvaripressaa kannattaa.

  • Raija

   Jos ajattelee noin että täytyy porvari pressaa äänestää vaaliteknisistä syistä niin silloin siitä kannattaisi mitään puhua julkisesti. Siinä ikäänkuin sanoo olevansa jotenkin myynnissä kun ei sitä äänestä mitä pitää oikeana vaan äänestää niin kuin luulee enemmistön äänestävän. Jos suurin osa ihmisistä käyttäytyy noin äänestäessään ei ole mikään ihme että tulokset äänestyksistä on aina niin surkeat.

 3. Mauri Pulkkinen

  Haataisen puheenvuoro sisältää keskeisiä suomalaiselle yhteiskunnalle ominaisia ja kaikille tavoittelemisen arvoisia, kypsästi julkilausuttuja arvoja, jotka kaikkien pitäisi sisäistää, ei pelkästään demareiden.

  En halua pilata päivääsi negatiivisella pointilla, mutta toisaalla päivän uutisvirrassa Sipilä lausuu, että ”turvapaikanhakijoiden suojelulla on politikoitu”. Niin on, mutta ketkä sitä ovat tehneet? Näkyvimmin sitä on tehty Sipilän vieressä seisten hallituksen tiedotustilaisuudessa.

  Tietysti on ennenaikaista arvioida, millaisia tiukennuksia on tulossa ihmisten auttamisen haittaamiseksi uuden lainsäädännön muodossa, kun tekstejä ei ole vielä olemassa. Minusta kyllä riittäisi nykylainsäädäntö, jos sen toteuttamiseen olisi tarpeeksi paukkuja oikeissa paikoissa.

  Muutoin olen sitä mieltä, että ainakin näin sunnuntaisin ihmisten välillä pitäisi olla rauhaa ja hyvää tahtoa. Voisi sitä sitten jatkaa varovasti vaikka maanantaille aamupäivään, kun ensin huomaa, että se tekee hyvää myös itselle.

  • J Louhelainen

   Tämä porvarimedian demareiden marginalisointi vaan osoittaa sen pelon puoluetta kohtaan. Mitään positiivista demareista ei löydy ja kannattajat ovat vielä vanhoja! Hyi hyi häpeäisivät edes. Ikärasistiselle hesarille kyllä vanhat kelpaavat tilaajiksi. Samaan aikaan tehdään Timo Soinista, Sampo Terhosta, Jussi Halla-ahosta ja Laura Huhtasaaresta monisivuisia analyyttisiä juttuja jossa nämä ajatusten vantaa joet saavat levittää tunkkaisia ajatuksiaan täysin kritiikittä. Galluppien perusteella ennustetaan puolueen lopullista kuolemaa, vaikka kai maalaisliitto kannatuslaskunsa perusteella on paljon pahemmassa jamassa. Teflon puolue Kokoomuksesta ei uutisoida yhtään mitään.

   • Hulivilipoika

    Kyllä niistä ajatusten joista tulee ennemminkin mieleen Kiinan keltainen joki, jossa virtaa enemmän paskaa kuin missään muualla ja jonka rannoilla eivät viihdy kuin joen tilaa ymmärtämättömät ja kusetettavat. Joku sieltä kuulemma kalaakin saa, mutta saalis löyhkää.

 4. Pertti Paavolainen

  Paavo Lipponen jatkoi siitä mihin Esko Aho jäi hyvinvointiyhteiskunnan romuttamisoperaatiossa. Hyvä SDP!!

 5. Esa J.

  Luin Haataisen puheen: olen presiis samaa mieltä!

  Ihmisiä ei saa jättää yksin hätänsä kanssa…

  Työtä kyllä teettää, ettei puolueelle käy kuten Peräkylän NMKY:n nuorisojaostolle: keski-ikä 72 vuotta!

 6. heikki savola

  Mielestäni paras valittiin noista kolmesta ehdolla olleesta. Äänipotti tullee olemaan kuitenkin selvästi alle 10%:n, koska vaaleista on luvassa ”uusintaottelu” Niinistö vs. Haavisto.

  Ja aivan saman negatiivisen kirjoittelun demareita kohtaan havaitsin useista medioista kuin blogistikin, se syö vain lisää median uskottavuutta noin räikeä propaganda.

  • Turo Mustakallio

   Jyväskylästä terveisiä:
   – me tulemme ja voitamme.

 7. on thin ice

  Nyt, kun häpeämätön ahneus, sisäänpäin kääntynyt kyynisen välinpitämätön itsekkyys, vihamielisyys, väkivalta ja tuhoutumisen pelko synkistävät yhteisen tulevaisuutemme, ovat Tuula Haataisen esille palauttamat tiedostamisen, jakamisen, välittämisen, ystävällisyyden sekä auttamisen humaanit arvot se järjen kompassi, joka johdattaa takaisin valoisampaan maailmaan.
  Toivottavasti myös muut pressakanditaatit tunnistavat ja tunnustavat nämä ihmiskunnan olemassaolon peruspilarit, joita myös tunnetuimmat ajattelijat antiikin aikakaudelta tähän päivään ovat korostamistaan korostaneet. Arvoillaan Haatainen heitti kilpahanskan erityisesti Huhtasaaren suuntaan.

  • Aikamies

   Totta. Valinta meni ns nappiin.
   Tosin kaikki kolme ehdokasta täyttivät ehdokaskriteerit – ja vain yksi valittiin.

   Meinaan, jotta syvälle sukeltaa suomalainen, ohut jää pettää, jos Huhtasaaren maailmankuvalla ja ottein valtakuntaa hallittaan…
   Kansanviisaus sanoo, ettei ruutia kannata tuhlata harakoihin. Jos Huhtasaari on ”päävästustaja”, niin kyllä ruuti menee hukkaan tai sitten (presidentti)kisa onkin vain peräkylän (loanheiton) mestaruusottelu ilman yhteisiä tavoitteita.

Kommentoi »

Comments are closed