Talvivaaran ihmeet

Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran eli nykyisen Terrafamen kaivoksen päästöt ovat muuttaneet lähialueiden järvien olomuodon täysin. Järvet ovat muuttuneet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut. Näin kertoi Helsingin Sanomat  kaivoksen aiheuttamasta ekologisesta romahduksesta.

Mitenkäs tässä näin pääsi käymään? Vuonna 2008 julistettiin ihastuneena, että kaivoksen vesikierto on täysin suljettu, eikä pisaaraakaan pääse luontoon.

– Huuhtelun tuloksena syntyvä arvoliuos johdetaan metallitehtaaseen. Vesikierto on suljettu, joten sulfidisaostuksen jälkeen neste palaa takaisin kasaa kastelemaan.

– Ympäristötarkkailuvelvoitteemme on Suomen säädellyimpiä ja ympäristömyönteisyys yksi tärkeimmistä lähtökohdistamme. Ei se käy, että mellastaisimme täällä kuin pellossa.

Näin kerrottiin Kemia-lehden ylistävässä artikkelissa vuonna 2008. Tarinalle kävi kuten liian hyville tarinoille aina käy. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei ole totta. Liuotuksessa käytettyjä kemikaaleja on laskettu luvan kanssa ja pakkojuoksutuksina ilman lupaa ympäröivään vesistöön, ja onpa sitä muutaman kerran karannut ihan omia aikojaankin. Nyt Kainuuseen on syntynyt muutamia suolaisia järviä.

Tässä lienee tapahtunut ihme, ja lisää ihmeitä tulee sitten, kun vedenjakajalla olevien järvien suolavesi ennättää Ouluun ja Kuopioon juotavaksi.

Koko kaivoksen tarina on ihme. Sitä ylistettiin uudeksi Nokiaksi, ja sinne on kaadettu miljardin verran veronmaksajien rahaa. Sitä kaadetaan sinne nytkin koko ajan, sillä kaivos ei ole koskaan tuottanut senttiäkään. Tiivistelmä viime talveen mennessä upotetuista rahoista löytyy täältä.

Viime talvena pääministeri Juha Sipilä julisti Talvivaarassa tapahtuneen Terrafamen ihmeen, tai oikeastaan kaksi. Toinen oli jätevesien puhdistuminen ja toinen kaivoksen muuttuminen kannattavaksi. Kuten aina, niin ihmeisiin on uskottava, jotta ne olisivat ihmeitä.

Suljetusta vesikierrosta ei ole puhuttu sittten aloittamisen jälkeen, kun kävi selväksi, että sellaista ei koskaan ollut muualla kuin paperilla. Kaivos saatiin näyttämään voittoisalta kirjanpidollisella kikkailulla eli muuttamalla keskeneräisen tuotannon kirjanpidollista arvoa. Tosiasiassa kaivos on erittäin raskaasti tappiollinen, kuten on ollut koko ajan. Terrafamen onneksi hyvä kirjanpitäjä on parempi kuin huono tuotanto.

Talvivaara/Terrafame on sairastuttanut päättäjämme alusta lähtien uhkapelaajan syndroomaan. Kun on hävitty valtavasti, niin on pakko jatkaa peliä siinä toivossa, että saisi edes vähän omiaan takaisin. Kun hävitään jatkuvasti lisää, niin valehdellaan itselle ja muille, että itse asiassa tässä ollaan voitolla.

Nyt odottelen jonkun asiantuntijan sanovan, että muutama suolainen sisäjärvi on ihan normaali olotila, ja kyllä se vesi niissä järvissä pysyy.

Tässä Hannu Hyvösen marraskuussa 2012 julkaisemassa kuvassa lienee taivaalta satanutta mannaa.

hannu-hyvonen-talvivaara-261112

 

Kommentit (17)
 1. Risto Eloranta
  7.9.2017, 09:17

  Ongelma lieneekin siinä ettei tuo suolavesi ole lähtenyt kulkeutumaan kohti Kuopiota tai Oulua vaan on kerrostunut lähialueen pikkujärviin jolloin pitoisuudet ovat suuremmat. Mikäli tuo suolavesi lähtisi liikkeelle se sekoittuisi matkalla sen verran suureen vesimäärään ettei sitä taitaisi enää Oulun tai Kuopion kohdalla olla mahdollista mittauksilla erottaa veteen luonnosta liuenneista mineraaleista ja suoloista.

  1. Tarja Arpalahti
   7.9.2017, 10:40

   Jaa, siinäkös se ongelma onkin, kun suolavesi ei ole lähtenyt liikkeelle, minä kun luulin, että ongelma olisi se, että se on yleensä päässyt luontoon.

   1. Risto Eloranta
    7.9.2017, 16:23

    Se että se aikoinaan on päässyt luontoon ei enää ole mikään suurempien vahinkojen välttämiseksi ratkaisua odottava ongelma vaan peruuttamattomasti tapahtunut asia.
    Ongelma edelleenkin on se miten tuon tapahtuman seurauksena syntyvät haittavaikutukset saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä.

 2. Talvivaarassa on paljolti kysymys samasta kuin linkin dokumentissa, (esitetty tv:ssäkin jokunen vuosi sitten) joka karusti osoittaa, mikä pitkälti on nykyisen talousmeiningin ”name of the game”. Filmi näyttää, miten bigmoneybisnes ”laskeutuu taivaalta” pieneen skottikylään ja kirjaimellisesti ”jyrää” luonnon ja tavalliset paikalliset asukkaat, kun he yrittävät puolustaa oikeuttaan omaan, pienen kohtuulliseen elämäänsä omilla asuinsijoillaan. Pääomittajalleen voittoa tavoittelevaa brutaalia toimintaa puollustellaan tässäkin työllistävyydellä jolloin paikallinen establishment on polvillaan kyselemättä mitään eettisen perustan kestävyyden perään. Aberdeen ja Talvivaaran tapaiset tavallisten ihmisten kamppailut ovat jo arkea joka puolella, ja kenenpä pressaehdokkaan ihanne ja idoli se tässä häärikään ylimpänä päällepäsmärinä?

  https://www.youtube.com/watch?v=tx3RottHG4E

Kommentointi suljettu.