Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Talvivaaran ihmeet

Sotkamossa sijaitsevan Talvivaaran eli nykyisen Terrafamen kaivoksen päästöt ovat muuttaneet lähialueiden järvien olomuodon täysin. Järvet ovat muuttuneet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut. Näin kertoi Helsingin Sanomat  kaivoksen aiheuttamasta ekologisesta romahduksesta.

Mitenkäs tässä näin pääsi käymään? Vuonna 2008 julistettiin ihastuneena, että kaivoksen vesikierto on täysin suljettu, eikä pisaaraakaan pääse luontoon.

– Huuhtelun tuloksena syntyvä arvoliuos johdetaan metallitehtaaseen. Vesikierto on suljettu, joten sulfidisaostuksen jälkeen neste palaa takaisin kasaa kastelemaan.

– Ympäristötarkkailuvelvoitteemme on Suomen säädellyimpiä ja ympäristömyönteisyys yksi tärkeimmistä lähtökohdistamme. Ei se käy, että mellastaisimme täällä kuin pellossa.

Näin kerrottiin Kemia-lehden ylistävässä artikkelissa vuonna 2008. Tarinalle kävi kuten liian hyville tarinoille aina käy. Jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei ole totta. Liuotuksessa käytettyjä kemikaaleja on laskettu luvan kanssa ja pakkojuoksutuksina ilman lupaa ympäröivään vesistöön, ja onpa sitä muutaman kerran karannut ihan omia aikojaankin. Nyt Kainuuseen on syntynyt muutamia suolaisia järviä.

Tässä lienee tapahtunut ihme, ja lisää ihmeitä tulee sitten, kun vedenjakajalla olevien järvien suolavesi ennättää Ouluun ja Kuopioon juotavaksi.

Koko kaivoksen tarina on ihme. Sitä ylistettiin uudeksi Nokiaksi, ja sinne on kaadettu miljardin verran veronmaksajien rahaa. Sitä kaadetaan sinne nytkin koko ajan, sillä kaivos ei ole koskaan tuottanut senttiäkään. Tiivistelmä viime talveen mennessä upotetuista rahoista löytyy täältä.

Viime talvena pääministeri Juha Sipilä julisti Talvivaarassa tapahtuneen Terrafamen ihmeen, tai oikeastaan kaksi. Toinen oli jätevesien puhdistuminen ja toinen kaivoksen muuttuminen kannattavaksi. Kuten aina, niin ihmeisiin on uskottava, jotta ne olisivat ihmeitä.

Suljetusta vesikierrosta ei ole puhuttu sittten aloittamisen jälkeen, kun kävi selväksi, että sellaista ei koskaan ollut muualla kuin paperilla. Kaivos saatiin näyttämään voittoisalta kirjanpidollisella kikkailulla eli muuttamalla keskeneräisen tuotannon kirjanpidollista arvoa. Tosiasiassa kaivos on erittäin raskaasti tappiollinen, kuten on ollut koko ajan. Terrafamen onneksi hyvä kirjanpitäjä on parempi kuin huono tuotanto.

Talvivaara/Terrafame on sairastuttanut päättäjämme alusta lähtien uhkapelaajan syndroomaan. Kun on hävitty valtavasti, niin on pakko jatkaa peliä siinä toivossa, että saisi edes vähän omiaan takaisin. Kun hävitään jatkuvasti lisää, niin valehdellaan itselle ja muille, että itse asiassa tässä ollaan voitolla.

Nyt odottelen jonkun asiantuntijan sanovan, että muutama suolainen sisäjärvi on ihan normaali olotila, ja kyllä se vesi niissä järvissä pysyy.

Tässä Hannu Hyvösen marraskuussa 2012 julkaisemassa kuvassa lienee taivaalta satanutta mannaa.

hannu-hyvonen-talvivaara-261112

Kommentit (17)

 1. Risto Eloranta

  Ongelma lieneekin siinä ettei tuo suolavesi ole lähtenyt kulkeutumaan kohti Kuopiota tai Oulua vaan on kerrostunut lähialueen pikkujärviin jolloin pitoisuudet ovat suuremmat. Mikäli tuo suolavesi lähtisi liikkeelle se sekoittuisi matkalla sen verran suureen vesimäärään ettei sitä taitaisi enää Oulun tai Kuopion kohdalla olla mahdollista mittauksilla erottaa veteen luonnosta liuenneista mineraaleista ja suoloista.

  • Tarja Arpalahti

   Jaa, siinäkös se ongelma onkin, kun suolavesi ei ole lähtenyt liikkeelle, minä kun luulin, että ongelma olisi se, että se on yleensä päässyt luontoon.

   • Risto Eloranta

    Se että se aikoinaan on päässyt luontoon ei enää ole mikään suurempien vahinkojen välttämiseksi ratkaisua odottava ongelma vaan peruuttamattomasti tapahtunut asia.
    Ongelma edelleenkin on se miten tuon tapahtuman seurauksena syntyvät haittavaikutukset saadaan pidettyä mahdollisimman pieninä.

 2. Eino

  Talvivaarassa on paljolti kysymys samasta kuin linkin dokumentissa, (esitetty tv:ssäkin jokunen vuosi sitten) joka karusti osoittaa, mikä pitkälti on nykyisen talousmeiningin ”name of the game”. Filmi näyttää, miten bigmoneybisnes ”laskeutuu taivaalta” pieneen skottikylään ja kirjaimellisesti ”jyrää” luonnon ja tavalliset paikalliset asukkaat, kun he yrittävät puolustaa oikeuttaan omaan, pienen kohtuulliseen elämäänsä omilla asuinsijoillaan. Pääomittajalleen voittoa tavoittelevaa brutaalia toimintaa puollustellaan tässäkin työllistävyydellä jolloin paikallinen establishment on polvillaan kyselemättä mitään eettisen perustan kestävyyden perään. Aberdeen ja Talvivaaran tapaiset tavallisten ihmisten kamppailut ovat jo arkea joka puolella, ja kenenpä pressaehdokkaan ihanne ja idoli se tässä häärikään ylimpänä päällepäsmärinä?

  https://www.youtube.com/watch?v=tx3RottHG4E

 3. Mauri Pulkkinen

  En tiedä, onko kukaan laskenut, paljonko kokonaispanostukset ja -menetykset ovat olleet koko Talvivaara/Terrafame tarinan aikana. Veroeuroja suoraan ja välillisesti on uponnut tuo blogissa mainittu n. miljardi, mutta sen lisäksi yksityiset sijoittajatahot ovat menettäneet isoja summia.

  Eiväthän rahat ole mihinkään mustaan aukkoon kadonneet. Niillä on rahoitettu laitosinvestointeja, maksettu palkkoja ja palkkioita, suoritettu hankintoja ym.

  Tarina sai alkunsa, kun Outokumpu myi Talvivaaran Perälle yhdellä eurolla. Yhdellä eurolla saa aikaan paljon vaikutuksia, kun sopivalla luonteenlaadulla varustettu ammattimies on asialla.

  Vaikutukset ovat olleet sitten mittavia talouden ja ympäristön suhteen. Haitalliset ympäristövaikutukset ovat pitkäkestoisia ja nykylaittein mitattavissa olevia, vaikka möhnät liuotettaisiin valtameriin.

  Hyödytöntä on surra maahan kaatunutta maitokuppia. Itsensä pettäminen on kovin helppoa ja nyt Terrafamessa vaikuttavien täytyisi saada jalkansa maahan ja päänsä pois pilvilinnoista.

  Ainakin se täytyisi tiedostaa, että kaivostoiminnan käynnistäjinä ja lupien saajina olisi oltava tahoja, joilla pääomat riittävät jo alussa tehtäviin investointeihin, joista ei saa välitöntä hyötyä esimerkiksi Talvivaaran yhteydessä puhdistamojen rakentamiseen. Kaivostoiminta, jos mikä, tarvitsee ns. kärsivällistä rahaa eli voi odottaa tuottoja 10 – 15 vuotta ja sijoittajatahoja, jotka voivat kärsiä tappiot nahoissaan, jos homma ei suju suunnitellusti ilman, että rahaa kerätään piensijoittajilta yms. listauksilla pörsseihin ja suunnatuilla anneilla hienoja lupauksia antavin kalvosulkeisin säestettynä.

 4. teemu heinola

  Kovaa oli se ylitys ja ylpeänä paikkoja esiteltiinkin, kun aikoinaan yhtenä nuorista geologian opiskelijoista kävimme tutustumassa talvivaaraan.

  Eipä olisi vielä silloin uskonut millainen fiasko siitäkin sitten tuli, ainakaan siltä ylistykseltä mitä siellä kaivoksella koetettiin nuorien opiskelijoiden päähän iskostaa.

 5. Jouni Suonsivu

  Australian Radio Hillissa jo aiemmin kokeiltiin Talvivaara/Terrafamessa käytössä olevaa bioliuotusmenetelmää. Radio Hillissa menetelmästä jouduttiin luopumaan, koska todettiin, että huoltovesiä ei mitenkään pystytä hallitsemaan, joten kierrosta ei saada mitenkään suljetuksi ja vesien määrää ei kyetä rajoittamaan halutulle tasolle, jolloin ympäristön pilaantuminen on väistämätön tosiasia. Bioliuotuksessa käytetään valtavia määriä mm. rikkihappoa, joka, kuten tiedämme, ei ole myrkytön eikä vaaraton.

  Huomattavaa tässä on, että Radio Hill oli Talvivaara/Terrafamea aiemmin ja tieto metelmän käytöstä ja siitä luopumisesta perusteineen oli ja on saatavilla sekä Suomen viranomaisille, Talvivaara/Terrafamen perustajille ja medialle. Miksi tietoa ei hyödynnetty vaan uhrattiin maamme luontoa tarpeettomasti? Jos/kun sulfaatti- ja muut suolavedet pääsevät eteenpäin kohti Oulujärveä ja sitten Perämerta (keskisyvyys vain 30 metriä) sekä etelässä suur-Saimaan vesistöä, menetetään vielä paljon enemmän. Kaikki silkan tyhmyyden ja sille synonyymisen ahneuden vuoksi.

  Talvivaara/Terrafame sijaitsee vedenjakaja-alueella ja vuotuiset sademäärät ovat Suomen oloissa vähintään riittävät, joten se mikä saattoi näyttää testinä Radio Hillissa mielekkäältä, merkitsi ja merkitsee Sotkamossa puhdasta ääliöyttä, sitä että toisten virheistä ei edes yritetä oppia ja lisäksi vedenjakajasta ja normaaleista sademääristämme johtuen mitään mahdollisuutta bioiuotusmenetelmän toimimiseksi Suomen oloissa ei ole eikä tule.

 6. Rintsu

  Rahan kaataminen Talvivaaraan ei tule loppumaan.
  Viimeisimmässä rahoitusjärjestelyssähän pelaajaksi otettiin mukaan Trafigura.
  Rahoitusjärjestelyjen myötä Talvivaaralle kertyi sata miljoonaa velkaa, jonka valtio aikanaan joutuu maksamaan.
  Samassa järjestelyssähän mahdolliset metallit sovittiin myytäväksi Trafiguralle mutta hintatietoja ei kerrottu. Jos ne olisivat Talvivaaran kannalta hyvät ne olisi varmasti kerrottu Talvivaaran kolmantena ihmeenä. Vaan nyt käy niin, että jos kaivos alkaa tuottaa tai jos maailmanmarkkinahinnat nousevat niin hyödyn korjaa Trafigura.

  Talvivaarassa on totisesti tapahtunut ihme. Sinne on kymmenessä vuodessa miljardilla eurolla saatu aikaan Suomen suurin saastemonttu jota jostain syystä kutsutaan kaivokseksi? Jos maaperässä on louhimisen arvoiset mineraalivarat niin ihan oikea kaivos saadaan aikaiseksi huomattavasti pienemmälläkin investoinnilla.
  Vertailun vuoksi vaikka Kemin kromikaivos ja sen vierellä oleva Tornion rosteritehdas. Ovat 50 vuotta tahkonneet selvää rahaa, kaivoksen ympärillä ei ole merkkiäkään minkäänlaisista ympäristotuhoista ja tehtaalla on ehkäpä pienimmät päästöt/tuotettu tonni missään.
  Joskus osattiin, vaikka niitä perustettaessa mistään ympäristölaeista ei ollut tietoakaan.

  Miljardin hintaisen saastemontun lisäksi Talvivaaran toinen ihme on se, että Pekka Perä kuittaa edelleen 25.000,- kkpalkkaa valtion Talvivaaraan aikanaan lapioimista rahoista vaikka hänellä ei ole ”kaivoksen” kanssa enää mitään tekemistä, eikä itse asiassa edes pääsyä lähellekään kyseistä monttua. Hänen täytyy kuulua oikeaan puolueeseen? Siihen, jonka mielestä herroilla pitää olla herrojen sosiaaliturva.

 7. Margareta Blåfield

  Onhan päivänselvää, että jos valtava jätejärvi vedenjakajan laella vuorataan puutarhalammikkomuovilla rakan päälle, se ei kauan pysy missään suljetussa järjestelmässä.

 8. Jorma Reijonen

  On erittäin lyhytnäköistä toimintaa. Talvivaarasta rakennettiin purkuputki Nuasjärveen, joka on tai oli erinomainen kalajärvi, lisäksi Vuokatin matkailu kärsii. Selitettiin, ettei saisi mainita, mistä Nuasjärven kalat on pyydetty, suomeksi siis kehoitettiin valehtelemaan. Tämäkin tapahtuu virkamiesten siipien suojassa. Meillä on puhtaita vesiä, erittäin arvokasta kansallisomaisuutta. Puhtaasta juomavedestä vielä tapellaan tulevaisuudessa. Pitääkö kaikki olla kuin ameriikassa, jossa monin paikoin joutuu juomaveden ostamaan kaupasta?

  • Rintsu

   Kun oravat aikanaan päättivät perustaa uimakoulun kunnan vesitorniin niin juomavesi muuttui välittömästi käyttökelvottomaksi.

   Tontilla toki oli oma kaivo jonka vesi oli erittäin hyvää talousvettä mutta sitä nyt vaan ei kytketä kunnan veteen.

   Parin viikon ripuloinnin jälkeen vika oli jossain muuallakin kuin viallisessa viinassa.
   Mitään korvauksia ei koskaan kuulunut. Se ny vaan on ihan normaalia, että oravat tahtovat opetella uimaan.

  • Margareta Blåfield

   Minusta voisi pitää ympäristörikoksena luvan myöntäminen Talvivaaran kaivokselle.

 9. Jouni Suonsivu

  Sakari, miksi poistit perustellun ja näkökulmaa lisäksi laajentavan kommenttini?

  • Saku Timonen

   Kuten huomaat, niin en poistanut, vaan erinomainen kommenttisi odotti hyväksyntää. Hyväksyn nykyisin jokaisen kommentin yksitellen.

 10. Jyrki

  Sipilästä kaikki tiedämme että hän on insinööri. Ja insinöörin pitäisi jo viimeistään ymmärtää, että ihmeitä ei tapahdu vaikka siltä näyttäisikin. Kaikki asiat noudattaa luonnonlakeja, joita kaikkia toki insinöörit eikä oikein kukaan muukaan varmasti täysin tunne. Ja tuskin ihmiskunta tulee koskaan tuntemaan/ymmärtämään kaikkia luonnonlakeja. Luonto kykenee yllättämään meidät vielä useasti. Mutta se että kaikkia luonnonlakeja ei tunneta ei ole uskon eikä ihmeen asia siitä huolimatta.

  Mutta ihmeellä voidaan toki peitellä oikea totuus tarvittaessa. Sipilä varmasti itsekin tietää tämän, kun uskonmies myös on. Niinpä ihmeitä tuntuu tapahtuvan myös työttömyyden hoidossa, SOTE-sotkussa, mamu-asioissa jne jne. Aivan varmasti tulevaisuudessa jos ei jo nyt.

  Mutta jos asioita vain vähänkään tarkastelee vaikka ala-asteen/yläasteen matikan ja fysiikan/kemian tasoisesti. Voi huomata miten luonnonlakien välittämättä jättämisestä syntyykään ihmeitä vähän missä tahansa asiassa, joka ei sovi normijärkeen. Mutta taipuu kummasti ihmeeksi oikealla tavalla tarkasteltuna. Joten me emme vaan näe tätä oikeata tulokulmaa asiaan. Näin sen on pakko varmaan olla. Vai pitäisikö sanoa tässä vain lopuksi, että herran tiet on tuntemattomat…

  • Rintsu

   ”Sipilästä kaikki tiedämme että hän on insinööri.”

   Niin tiedämme mutta missä se näkyy?

   Isinöörimäisyyshän on sitä, että asioiden pitää toimia teoriassa ennen kuin niitä kokeillaan oikeesti.

  • virve valoheimo

   Totta puhut. Näinhän on annettu ymmärtää, että insinöörit tekee vain kakkaroita ja muita luovuuden ja tuhon kelloja. Ja kaikki faktuaalisesti todistettua.

   Voi jösses sentään. Ettei nyt ois insinööri saanu jonkun tavan kansalaisille käsittömätttömän ilmoituksen ihmeestä. Saattaa se läpi mennä hänen hörhöuskiksille, mutta ei tavan luterilaiset lähde tohon mukaan. Jos tulos on pelkkää paskaa, niin ihmekö se on. Ja kallis sellainen. (Ei siis mene läpi tavan luterilaisuudessa) Tuskin ateisteillekaan vielä vähemmän.

Kommentoi »

Comments are closed