Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastauksia vailla

Seuratessani puolueiden puheenjohtajapaneelia Kuntamarkkinoilla minulle selvisi lopullisesti, että hallitus ei tiedä mitä se on tekemässä ajaessaan sote- ja maakuntauudistusta läpi päättämässään muodossa. Mitään ei ole opittu eikä mitään aiota oppiakaan.

Petteri Orpolla ei vieläkään ollut vastausta Li Anderssonin esittämään selkeään kysymykseen: Mistä ne luvatut kolmen miljardin säästöt tulevat? Ei ole olemassa mitään laskelmia, on vain arvioita. Orpon mukaan uusi tekniikka ja uudet hoitotavat tuovat säästöjä. Säästöt siis vain ilmestyvät jostain, kunhan ensin sijoitetaan tarpeeksi uusiin tietojärjestelmiin.

Hallitus tuo uudelleen lausunnolle perustuslakivaliokunnan moittiman valinnanvapauslainsäädännön, jossa kunnat on automaattisesti suljettu pois palvelutuotannosta. Kilpailuun asiakkaista eivät saa osallistua ne, joilla on palvelutuotannosta eniten kokemusta ja osaamista. Anu Vehviläisen tulkinnan mukaan perustuslakivaliokunta ei tyrmännyt tällaista valinnanvapausmallia, vaan se vaati vain parempia perusteluja. Sellaiset aiotaan kirjoittaa, ja lakiesitys lähtee lähiaikoina uudelle lausuntokierrokselle. Kiire on kova, aikataulut painavat päälle. Lisäksi hallitus on jääräpäisesti sitoutunut juuri tähän malliin.

Tosiasiassa ne aikataulut ovat jo menneet sekaisin, mutta hallituksen kannalta edullisella tavalla. Hallitus ennättää saada aikaan lait, mutta niiden täytäntöönpano siirtyy automaattisesti seuraavalle hallitukselle. Näin on jo etukäteen löydetty syylliset epäonnistumiseen.

Vehviläinen käytti taas kerran perustelua, joka ansaitsee korkeintaan syvän huokauksen: Päätökset on tehtävä nyt, koska enää ei jaksa aloittaa alusta. Jos Vehviläinen ei jaksa, niin sitten hänet pitää vaihtaa sellaiseen, joka jaksaa. Kukaan ei ole edes vaatinut alusta aloittamista, vaan ainoastaan keskustan viime vaalikaudella vaatimaa parlamentaarista valmistelua, jossa myös oppositio olisi mukana. Silloin keskusta sai haluamansa, mutta nyt vaatimusta ei olla kuulevinaan.

Vastausta ei saatu myöskään Antti Rinteen kysymyksiin kiinteistöjen kohtalosta ja kahdesta päällekkäisestä organisaatiosta. Kunnat joutuvat luovuttamaan maakunnille nykyiset sote-kiinteistönsä, mutta korvauksia ei ole suunniteltu. Rakennukset lähtevät, velat jäävät. Rinne muistutti myös, että julkinen sektori on joka tapauksessa vastuussa siitä, että palvelut ovat olemassa. Jos yksityinen palveluntuottaja menee konkursiin, niin julkisella sektorilla on oltava valmiudet järjestää ne palvelut itse ainakin siksi aikaa, kunnes uusia palveluntuottajia löytyy. Jos osaaminen on ajettu alas, niin ollaan vaikeuksissa. Tähänkään ei saatu mitään vastausta.

Uudistus tarvitaan, siitä kaikki ovat yksimielisiä. Tämän hallituksen päätöksenteon yllä leijuu kuitenkin Juha Sipilän henki sanomassa, että tehdään nyt tällainen laki ja katsotaan mitä tapahtuu. Korjataan sitten, kun ongelmia ilmenee.

Pitkää kävelyä vaatinut päänsärkyni ei taatusti johtunut yksistään Kuntatalon kuumuudesta. Jos olisin taipuvainen tunnelmointiin, niin sanoisin sote-auringon laskevan hyvinvointiyhteiskunnassa.

ilta

Kommentit (19)

 1. Virva Itäranta

  Juuri kuoli muistisairas Hangossa aliravitsemukseen kotihoidossa vai sanoisinko, että ihan omassa hoidossaan ollessaan, koska hänestä ei oltu pidetty huolta. Oli vain kirjattu, että hän on syönyt yhden karkin.

  Onneksi sentään soten tietojärjestelmiä kehitetään, jotta saadaan vanhustenhoidon kirjauksetkin tehtyä automaattisesti. Ei tarvitse kenenkään mennä edes käymään. Siitä sitä säästöä syntyy.

 2. Raimo Korhonen

  Saku: ”Orpon mukaan uusi tekniikka ja uudet hoitotavat tuovat säästöjä. Säästöt siis vain ilmestyvät jostain, kunhan ensin sijoitetaan tarpeeksi uusiin tietojärjestelmiin.”

  Jos näin on, säästöt voidaan saada aikaan ilman hallinnon massiivista sekoittamistakin! Sotehan on pelkkä hallinnon uudistus – ei oikeasti vaikuta käytännön toimintaan perustasolla.

 3. Raimo Korhonen

  Saku: ”Uudistus tarvitaan, siitä kaikki ovat yksimielisiä.”

  Uudistukseksi riittäisi: lisää rahaa kunnalliseen perusterveydenhuoltoon. That’s it.
  Muuta ei tarvita, sillä muu terveydenhuolto ja sosiaaliturva toimii hyvin. Mistä raha tulisi, ei ole ihan yksinkertainen asia, sillä ainakaan kunnilta se ei nykyisessä taloustilanteessa voine tulla.

 4. työtöntyötön

  ”Orpon mukaan uusi tekniikka ja uudet hoitotavat tuovat säästöjä.”

  Eivätkö uudet (ja halvemmat) hoitotavat toisi säästöjä myös nykyisellä systeemillä tai millä tahansa systeemillä? Vai onko yksityisillä hoidontuottajilla hoitotapoja jotka ovat patentoitu vain heidän käyttöönsä?

  • j louhelainen

   Sokea usko että julkinen on surkea tehoton ja kallis ja yksityinen automaattisesti täydellinen siivittää porvari hallitusta. Luulen että ainakin isot kaupungit tekevät suomen oloissa harvinaisen täydellisen kapinan ja eivät suostu luovuttamaan omaisuuttaan ja suurinta osaa verotuloistaan jollekin kepulien maakunnalle. Harvaan asutuilla seuduilla maakunta ehkä saattaisi toimiakin.

 5. Markku Kemppainen

  Tässähän on selvästi nähtävissä miten suuri pääoma on ottanut kuolettavan niskalenkin demokraattisesta päätöksenteosta. Mitä raha haluaa raha saa ja sen varmistaa Sipilä kätyreineen. Siksi tätä sotea ajetaan silmittömällä raivolla kuin käärmettä pyssyyn. Pääomapiirit haluavat päästä rahastamaan meitä ”asiakkaita” ja viedä voitot verottajan ulottumattomiin. Ihan sama mitä yksittäiset toimenpiteet ovat. Poliitikot ovat pelkkiä pääoman sätkynukkeja.

 6. Teemu Heino

  Orpo: Jos virossa niin kyllähän nyt hyvänen aika meilläkin

  Kyllä Virossa on ollut paljon helpompi tehdä toimiva it-ratkaisu terveydenhuoltoon. Suomessa on niin paljon vanhoja järjestelmiä pitkän ajan takaa kun taas Virossa taas on voitu edetä paljon paremmin puhtaalta pöydältä ja väitän että tämmöinen vapaus on myös synnyttänyt innovaatioita ja innostusta.

 7. Markku Isometsä

  Uskoakseni riittävät säästöt saataisiin aikaan pelkästään poistamalla lääkäreiltä kaikki hallintotehtävät joista he eivät toki halua millään luopua ja siirtämällä heidät urakkapalkkaukseen sekä laajentamalla myös sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien oikeuksia ja mahdollistamalla osin myös heille tämä urakkapalkkaus eli toimenpidemaksut. Hajoittamalla nämä ”akkaklikit” ja kierrättämällä henkilökuntaa eri työpaikoissa mikäli mahdollista.

 8. Margareta Blåfield

  On päivänselvää. että on täysin tolkutonta ajaa väkisin läpi uudistusta jonka toimivuudesta ei ole olemassa edes minkäänlaisia realistisia suunnitelmia, ainostaan jotain ylimalkaisia kaavailuja, jossa ei ollenkaan ole otettu huomioon monet asiaan olennaisesti vaikuttavat seikat.

 9. Aikamies

  ”Sulle salaisuuden kertoa mä voisin”…”Vaikka kuinka sulta vastausta anelen, sinä hymyilet vaieten.” Harmony sisters 1942
  ——
  Meinaan jotta näinhän se menee, [SOS]projektit:
  1) valtava innostus,
  2) yleinen sekaannus ja hämminki,
  3) järkiintyminen,
  4) syyllisten etsintä,
  5) syyttömien rankaiseminen,
  6) projektiin osallistumattomien palkitseminen.

  Projektia toteutettaessa on syytä levitellä huhuja, antaa katteettomia lupauksia, esittää toiveita totena, tehdä piilosopimuksia jne… itsekin niihin uskoen ja luottaen jottei kolmoskohta vahingossakaan tule vastaan.
  Nelos- vitos- ja kutoskohdat nopeutetuissa projekteissa käsiteltäköön jo projektia suunniteltaessa ja esiteltäessä yhtenä pakettina muistaen että ”enhän minä vaan pojat”.

  Off topic:
  Kunnallisliitto ja Kaupunkiliitto taannoin yhdistyivät kuntaliitoksi (olin itse päätöskokouksessa ihan oikeasti päättämässä 😉 ). Onko Helsingin kaupunginjohto (päivän uutiset eli 21 kaupungin yhteistyökutsu) palaamassa entiseen ”kaupunkiliittoon”?

 10. Jyrki


  Vehviläinen käytti taas kerran perustelua, joka ansaitsee korkeintaan syvän huokauksen: Päätökset on tehtävä nyt, koska enää ei jaksa aloittaa alusta.

  Eihän politikoidenn tarvitsekaan jaksaa aloittaa mitään alusta, jos ei kerran jaksa/huvita. Kyllä vanhus, sairas jne. Niin kyllä ne jaksaa politikkojenkin puolesta sitten heidän ideoimassaan myllyssään aloittaa aina vaan uudestaan ja uudestaan vääntämään kampea jota yksikään nykyisistä politikoista ei taida kukaan itse joutua koskaan vääntämään eikä ne itse edes jaksaisi moista.

  Politikot yhdestä suusta taas vain toteavat jokaisen kampean vääntämään joutuneen ja siihen ”väsyneen” kohdalla, että no tämä oli vaan tälläinen yksittäistapaus taas kerran. Ei merkitystä kokonaisuudelle tietenkään, koska yksittäistapauksia ei lasketa eikä noteerata.

  Silleen politikoiden ”työ” ei käy niin raskaaksi vaan on helppoa ja mukavaa tulevaisuudessakin. Tämä toimintamalli näyttää olevan myös erittäin tehokas, koska siinä lopulta syyllistetään ”uhri” ei tekijää keitä sitten ovatkaan milloin missäkin. Ja lopulta ”uhri” saa ei vielä muiden ”uhrien” syytökset niskaansa, koska on vätys, joka ei saa itse mitään aikaiseksi.

  Tämä pätee monessa asiassa, kuten nyt vaikka työttömyys, opiskelu, vanheneminen jne…

 11. Hupu

  Kun katsoo seuraavasta linkistä löytyviä hankintoja, niin melkoisia summia käytetään vuosittain näihin tietojärjestelmiin: https://tutkihankintoja.fi/hankintakategoriat (linkki etusivulle: https://tutkihankintoja.fi/ ).

  Tulee väistämättä mieleen, onko välttämätöntä käyttää verovaroja jatkuviin ”tietojärjestelmien” uusimisiin? Vaikuttaisi siltä, että tuhlataan tarpeettomasti verovaroja toimintaa, josta ei ole hyötyä vaan pelkästään haittaa.

  Esim. kävin äskettäin hammaslääkärissä ja uuden järjestelmän vuoksi vanhat käyntitiedot olivat poistuneet hoitoa antavan hammaslääkärin käytettävistä ja edes tietoa edellisestä hammashoidosta ollut saatavilla.

 12. Rosa Warski

  Onneksi vastauksia kuitenkin on!

  Rahaa saadaan lisää turvapaikkapolitiikkaa kiristämällä, kuten työmatkanne aikana Vastaanottokeskus-Pekka pilliin vihelsi: https://www.suomenuutiset.fi/vastaanottokeskuksessa-tyoskenteleva-opettaja-turvapaikkajarjestelma-perustuu-valheelle-tulijat-pitavat-meita-holmoina/

  Samoin voidaan pistää vammaiset maksamaan työnteo-, siis sosiaalipalvelustaan. Onhan vain reilua, että 2 euron päiväpal-, siis ”ahkeruusrahasta” vähennetään ateriakulut: http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005368603.html

 13. Paula

  ”Orpon mukaan uusi tekniikka ja uudet hoitotavat tuovat säästöjä. Säästöt siis vain ilmestyvät jostain, kunhan ensin sijoitetaan tarpeeksi uusiin tietojärjestelmiin.”

  Ja uudeksi tietojärjestelmäksi valitaan tietysti sama, jonka kanssa Oriola nyt kamppailee lääkejakelunsa kanssa. Puolustusvoimat kamppaili tämän järjestelmän kanssa muutama vuosi sitten palkkojen yms. maksussa, sitten Kela, nyt siis lääkejakeluongelmat ja seuraavaksi tietysti terveystiedot kaaokseen. Nyt, jos koskaan, kannattaa hankkia omat terveystiedot itselleen talteen tulevaa kaaosta varten. Vai, että säästöjä. Kaikki on vain saatava yksityistettyä hinnalla millä hyvänsä.

  • AMK

   ..uudet hoitotavat tuovat säästöjä…
   näitä hoitotapojahan jo käytetään muissakin intrensseissä esim.työllisyydenhoidossa,palkattomia töitä on ovista ja ikkunoista työttömille tarjolla-jos et suostu ole nälissäsi-uusi hoitotapa.
   Sipilätsin kommentti:– Kun saamme julkisen talouden tasapainoon, niin kyllä meidän pitää pitää koko yhteiskunta mukana.
   Niin ketkä ovat vielä elossa,jotka eivät ole kuolleet hoidon puutteeseen jne. jotensakin itsestäni tuntuu että hälläväliä välittää kunhan vain rikkaat rikastuu ja köyhät kuolkoon.Kun julkinentalous nousee kyllä pienituloisiakin muistetaan…koska julkinentalous nousee riittävästi…ei koskaan ahneus ja hyville kavereille luvatut lupaukset.Sanoisinko piru imelän mielistelevän anteeksi pyyntelevän ..jne.Ainoastaan totta sanoi ihme kumma :Pienituloisilta ollaan viety…Eriarvoistumista on tapahtunut hänen päätöksillään ja siihen on perustamassa eriarvoistamismikälierahasampojoillekin…seurueen..naurettavaa.eikö tälle naura jo…no ei ainakaan hallituksenjäsenet kansanedustajat.näin tyhmiä viedään,eriarvoisuutta itse ajaa ja naurattaa eriarvoistamislääpäälää perustamista.Vaikka tyhmä oonkin voin vain kuvitella kuinka tyhmiä ne kansaa edustavat immeiset ovat????Ai niin puoluekuri….

 14. Sampo Makkonen

  Itse näkisin sen näin, että yksikään hallitus/eduskunta ei kykene/pysty rakentamaan kelvollista SOTE-järjestelmää kerralla. SOTE pitää ymmärtää enemmänkin prosessina, jossa iteroidaan aina vain lähemmäksi optimia. Pääasia on, että nyt saadaan tämä prosessi liikkeelle, muutosvastarinnasta huolimatta. Yleensä optimointitehtävissä ei ole oleellista se, kuinka ns. metsästä aloitetaan, vaan algoritmin kyky löytää optimaalinen arvo riittävän nopeasti.

  • Eino

   Jos olisi kyse yhteisen hyvän kannalta optimin etsimisestä, niin tämän sekoilun voisi vielä jotenkin mieltää. Epäilyttää kuitenkin vahvasti, että tämä ei ole mikään päätavoite. Ainakin osatavoitteena on terveys- ja sosiaalipalveluiden muuttaminen entistä enemmän kaupalliseksi toiminnaksi. Kaupallisuus tarkoittaa yleensä yksityistä voitontavoittelua.
   Terveysbisneshän on jo kiihtyvästi alkanut hankkia kuntien kiinteistöjä ja vakutuusfirmat ovat perustaneet tai perustamassa mm sairaaloita. Eli sillä suunnalla näyttää olevan vahva luottamus hallituksen sotekaavailuiden läpirunnomiseen.

 15. AMK

  Heräsi kysymys:ketkä maksaa soten??Koska työnantajilla (vai onko) velvollisuus hoitaa työntekijöiden lääkärissä käynnit (työpaikka terveydenhuolto) onko niin että hallitus ajaa sotea(ilkeästi kun sanon)että palkkaa saamattomat maksavat tämänkin älynvälähdyksen…mitä suomen hallitus ajaa..köyhät kyykkyyn ja tuottamattomat yksilöt menköön missä horsma kasvaa????Hyvin kyllä sopii insinnöörin exellinkäyriin ja orvosta orvollalta tuntemuksiin.Kukaahan ei ole kyseenalaisteen heidän päämääriänsä.???????
  Jos pluffia osaavat suustaan päästää…no miettikää ihan itse,joskus voi tulla vaikkapa työttömyys niin mitä sitten…???

 16. Jani

  Sote ei tuu koskaan toimimaan. Olin töissä kunnalla abaut vuode just ennen ku sote tuli. Sit ku sote tuli eli oliks se jotai 6 minsaa lisää töitä niin nää otti kaikki sen 6minsaa perjantaille nii että tuli pakollinen kahvitauko, eli siis tyypit vaan soten takia piti perjantaina ylimääräsen kahvitauon ennen ku lähtivät viettään viikonloppua.

Kommentoi »

Comments are closed