Pullon henki

Uusi ilmiö on se, että ministerit potkaisevat välillä liian äänekkäitä äänestäjiä. Sitä roskasakkia, joka kehtaa auttaa turvapaikanhakijoita ja vastustaa epäoikeudenmukaisia pakkokäännytyksiä, vaikka hallitus ei tykkää, […] Tätä hyväntahtoisten ihmisten joukkoa hallitus uskaltaa vastustaa, tämä ei lähetä tappouhkauksia sähköpostissa. Saako pahuus ja väkivalta jo liian suuren vallan maassamme? 

Näin kysyy Reija Härkönen blogissaan. Suosittelen jutun lukemista kaikille, mutta erityisesti valtiovarainministeri Petteri Orpolle ja muille hallituksen jäsenille. Nyt on Kurt Vonnegutia siteeraten paska iskenyt tuulettimeen. Pullosta on päästetty irti sellainen henki, jota on vaikea saada sullottua sinne takaisin. Se näkyy selvästi tästä Petteri Orpon päivityksestä Facebookissa.

orpo

Niinhän siinä kävi, että sitä saa mitä tilaa. Itse olette jatkuvasti puhuneet kahdesta ääripäästä, vaikka on selvää, etteivät Orpon vaimon uhkailijat kuulu “siihen toiseen ääripäähän”. Itse olette ottaneet hallitukseen porukan, jolla ei ole mitään muuta agendaa kuin maahanmuuton vastustaminen. Itse olette hyväksyneet hallitusohjelmaan maahanmuuttolinjauksen, jonka mukaan tänne ei tarvitse kenenkään tulla. Itse olette kiristäneet turvapaikan myöntämisen kriteereitä, itse olette omilla toimillanne edistäneet vihankylvöä. Olette koko ajan antaneet lisää elintilaa tälle kovaääniselle joukolle, joka nyt käy teidän kimppuunne.

Jos olisin ilkeä, niin sanoisin, että siitäs saitte. En kuitenkaan halua niin sanoa, sillä monien muiden lailla olen jo vuosien ajan kokenut samaa mitä Orpon perhe nyt. Olemme varoitelleet, mutta meitä ei ole uskottu. Meitä on sanottu vainoharhaisiksi ja meitä on neuvottu olemaan provosoimatta tätä laumaa, jota ei varsinaisesti johda kukaan, mutta jonka yllyttäjiä ilmestyy koko ajan lisää.

Mikä tämä lauma sitten on, millaisia ihmisiä siihen kuuluu? Katsokaa vaikka Elina Hirvosen dokumenttielokuva Kiehumispiste, niin saatte jonkinlaisen käsityksen. Jo päällisin puolin nämä rajoja sulkevat ns. isänmaalliset näyttävät kuuluvan syrjäytettyihin. Joukossa on ihan tavallisten työttömien lisäksi sairaita, alkoholisoituneita, pieneläkeläisiä ja kaikin puolin elämän pöydästä syrjään sysättyjä. Heille on kerrottu, että he suomalaisina ovat kuitenkin parempia kuin muut, ja että heidän syrjäytymisensä on maahanmuuttajien vika. Tämän he ovat uskoneet, koska heidän tiedollinen tasonsa on keskimääräistä heikompi.

Tätä käyttävät hyväkseen heidän yllyttäjänsä. Yllyttäjiä on useammassa kerroksessa. Kansan joukossa pyörii megafoni kädessä omassa elämässän epäonnistuneita, jotka hyvän suullisen ulosantinsa ansiosta ovat nousseet johtajiksi. Heidän yläpuolellaan ovat sitten todelliset johtajat, jotka käyttävät liikehdintää hyväkseen edistääkseen omaa poliittista uraansa. Ei tarvinne sanoa keitä he ovat.

Miten tämän pahan hengen saisi takaisin pulloon? On minulla yksi ehdotus, mutta ette te sitä kuuntele. Kerron kuitenkin. Lopettakaa eriarvoistaminen ja köyhien määrän jatkuva lisääminen leikkaamalla juuri heiltä. Jos jatkatte köyhien ja syrjäytettyjen lisäämistä ja heidän elämänsä kurjistamista, niin saatte lähitulevaisuudessa kimppuunne sellaisen joukon, jolla ei ole enää mitään menetettävää. Täydellä mahalla kukaan ei kapinoi, mutta nälkäinen on vihainen.

Nyt tuli taas vihapuhetta siitä toisesta ääripäästä, niinkö? Ei tullut. Minä en ymmärrä tämän porukan vihapuhetta, mutta ymmärrän heidän katkeruutensa. Jos haluatte kuulla todellista vihapuhetta, niin katsokaa tämä video. Tämä on todellisuutta jo nyt, ja jos ette tee mitään, niin sanat muuttuvat teoiksi.

***
Vain asiallisia kommentteja, kiitos. Minä olen niin palttoutunut vihapuhetta vastaan, että sitä on turha minulle suoltaa.

Kommentit (61)
 1. “ei ole kovinkaan sankarillista uhkailla..joilla ei ole samoja keinoja ja välineitä puolustautua”
  Tätähän orpo käyttää hyväkseen,vähävaraisilla kun ei ole varaa tapella epäoikeuden mukaisuutta vastaan,jopa sipi myönsi ja lupasi että heidätkin joskus otetaan huomioon mutta tuskin tapahtuu heidän hallituskauden aikana..heidän aikaansaannokseen jää eriarvoistamispolitiikka syrjäyttäminen ja hyvätuloisten suosiminen.Eivät itse tiedä mitä politiikkaa ajavat…lehdistäkö sen lukevat?eli poliittisille päätöksille ei ole tehty tutkimuksia miten se kansaan vaikuttaa heitähän se ei hetkauta pätkän vertaa…tehdään nyt vaan tälläinen juttu ja katsotaan…kuka katsoo koska ei heihin kohdistu ja joihin se kohdistuu heillä ei ole mahdollisuutta puolustautua.
  Suomi 100 vuotta jee ja sipi perustaa eriarvoitamislääpälään pohtimaan millä eriarvoistamista saadaan …suuremmaksi ettei tyhmä kansa sitä tajua..puheilla julkinen talous (heidän palkkansa)pitää saada nousuun.

  1. Elämän sisältö: vihapuheen suoltaminen?

   1. Ei todellakaan jos minun tekstiäni arvostelit,totuuden mukaista tekstiä täältä ruhonjuuri tasolta ,tervetuloa vaan kokeilemaan kuinka ihmisyyttää poljetaan….

   2. Kimmo Paaso
    17.9.2017, 11:49

    Tämä video osoittaa tosi hyvin, miten totaalisen typeriä tuollaiset ihmiset ovat. Se nainen videon alussa sanoin kyllä hyvin sen, mitä itsekin ajattelen: säälittäviä otuksia . . .

 2. NäinMeillä
  17.9.2017, 09:51

  Olen yleensä asioista lähes samaa mieltä kuin Timonen. Tässä jutussa kuitenkin hieman häiritsee asenne joka on etäistä sukua samalle ajattelutavalle kuin se jota vihaiseksi maahanmuuttokriittiselle kansalle syötetään. Eli siis jonkinlainen pieni herraviha jossa poliitikot ihan vain ilkeyttään kurjistavat kansaa ja leikkaavat köyhiltä. Toki meillä on erilaisia ideologioita ja myös huonoja ja lyhytnäköisiä päätöksiä mutta en silti jaksa oikein uskoa että poliitikoista suuri osa olisi tietoisesti tekemässä pahaa tai ajamassa vain ja ainoastaan suurituloisten etua. Se voi olla välillä se lopputulos mutta aikeet ovat kyllä varmaan ainakin heidän itsensä mielessä paremmat.
  En itse kuulu mihinkään yläluokkaan vaan tavallisiin palkansaajiin ja kyllä olen tuntenut nahoissani myös leikkaukset. Ja monista poliitikkojen päätöksistä olen ollut eri mieltä, siltikään en osaa tuntea mitään vihaa tai katkeruutta poliitikkoja kohtaan enkä oikein sitä myöskään ymmärrä.

  1. Saku Timonen
   17.9.2017, 09:56

   En minäkään usko, että kukaan tekee päätöksiä ilkeyttään. Kuten sanoit, niin taustalla ovat idologiset syyt, jotka saavat tekemään lyhytnäköisiä päätöksiä.

   1. Tero Sivula
    17.9.2017, 10:56

    Samaa mieltä mutta ilkeyttään serkku on välinpitämättömyys ja empatian puute. Joten periaatteessa se on aivan sama asia, lopputuloskin on sama. Tämä viimeisin blogin kirjoitus ja se mihin se johtaa kun tuloerot kasvaa liikaa ja aivan köyhin kansanosa kasvaa liian isoksi on aina ollut seuraukset, toistan kuten aina lukekaa historiaa. Tavallinen ns. Hyvätuloinen ihminen on niin tyhmä ja elää täydellisessä kuplassa ja kuvittelee että kaikki jatkuu kuten ennenkin, saan ensivuonna uuden työsuhdeauton ja lapsetkin pääsi valmennuskurssien avulla yliopistoon, kaikki on hyvin, siis köyhistä viis.

   2. Mauri Nuutinen
    17.9.2017, 11:04

    Talouskasvu, kilpailukyky, mitä näitä köyhän kyykytyskonsteja nyt on. Mielestäni hyvinvointia ei voi enää lisätä, vaan se pitää tasaisemmin jakaa. Tavoitteena voisi olla esim. 5% tasaisempi tulonjako, eikä 2% talouskasvua.

    1. "Aina Marina"
     17.9.2017, 11:44

     Hyvin sanottu Mauri! Ei talouskasvua pidä jatkuvasti pyrkiä lisäämään, kuten yritysjohtajilla on pyrkimys, vaan meillähän on kyllä sitä hyvää, josta jakaa. Mutta nyt meillä on tämä yritysjengi johdossa ja tahto ei riitä yhteiseen hyvään. Päin vastoin, kaikki yhteinenkin hyvä halutaan muutaman ennestään vähintäänkin hyvin toimeentulevan käsiin/taskuun.

    2. Veijo Hukari
     17.9.2017, 16:31

     Talouskasvu on välttämätöntä työllisyyden kannalta. Tasapainokasvu on noin 2 %/v. Velkaantumisen lopettaminen on tärkeämpää kuin tuloerot. Tuloerot kasvavat ja supistuvat suhdanteiden mukaan. Ne uutisoidaan vain kasvaessa. Suomi kuuluu markkinatalousmaiden viiden kärkeen tuloerojen pienuudessa.
     Markkinatalouden ylivoimainen sosiaalinen puoli on mahdollista vain kannustimien kautta. Tärkeä on havaita, millä elintasolla eriarvoistuminen tapahtuu. Vertaa vaikka Venäjään niin tulee hyvä mieli.
     Laajempi näkökulma on esisijainen. Jotkut näkevät vain tulojen lisääntymisen/vähenemisen omalla kohdallaan. Me kuitenkin valitsemme poliitikot hoitamaan koko talouden tasapainoa. Ei ole ketään MUUTA, joka maksaisi meidän velkamme, ottaisi meidän vastuumme tästä yhteiskunnasta. Jotkut meistä ovat onnellisia voidessaan pissata vastuunkantajien taskuun, ketä he sitten minäkin aikana ovat.

     1. Saku Timonen
      17.9.2017, 17:01

      Hyvin on hallituksen propaganda purrut.

     2. Köyhimmiltä leikkaaminen ei lisää talouskasvua. Rikkaimille lisää antaminen ei sekään lisää talouskasvua. Molemmat ovat kiristävää talouspolitiikkaa, siis semmoista joka hidastaa talouskasvua. Kun kiristävää talouspolitiikkaa harrastetaan laman aikana, niin seurauksena on työttömyyden kasvu ja laman syveneminen. Sipilän hallituksen talouspolitiikka on siis ollut Suomelle haitallista.

      Nyt orastava kasvu ei ole hallituksen aikaansaama, päin vastoin. Se tulee hallituksen toimista huolimatta, ei niiden ansiosta. Nousukausi olisi tullut jo aikaisemmin, jos hallitus ei olisi tehnyt mitään. Nousu- ja laskusuhdanteet seuraavat toisiaan suunnilleen sinikäyrän mukaisesti. Nykyinen nousu on jo reilusti myöhässä.

      Kumpa kaikki kansalaiset tuntisivat kansantaloustieteestä edes alkeet, niin he eivät uskoisi ihan kaikkia hallituksen valheita.

     3. Ei tarvitse edes tuntea kansantaloustiedettä vaan ihka oikeaa maalaisjärkeä mikä päättäjiltä tyystin puuttuu he katsovat vain exellin käyriä ekonomistejien talousennusteita kristallipallosta ja tietenkin talouslaskelmaa mistä veronmaksajat maksoivat huiman summan alaatria stuppi.Päättäjät ovat ulkona kuin lumiukot…no mikäs siinä kunhan vain omaan lompakkoon rahisevaa löytyy muut saavat tyytyä ropoihin jos edes niihin.

  2. Jos poliitikot olisivat ilkeitä, leikattaisiin rikkailta.

   “Follow the money” on hyvä ohje aina. Seuraa rahavirtoja, niin näet missä poliitikon sydän on. Köyhillä ei ole etujärjestöä, koska maailmaa pyörittää voitontavoittelu ja raha.

  3. Minä uskon silkan pahuuden ja ahneuden varsin helposti oikeistopolitiikan motivaatioksi. Lähinnä siksi että ainoat selityksen harjoitetulle politiikalle ovat vain edellä mainitut, tai uskomaton typeryys. Mutta aitoja typeryksiä ei löydy kuin muutamia (Hakkaraiset,Huhtasaaret ja muutamat, harvat, muut). Olisi ylimielistä ja hölmöä olettaa Sipilä, Orpo, Soini, Halla-Aho, Lepomäki jne typeryksiksi.

   Laskelmoivia taitavia manipulaattoreita jotka keräävät hyväosaisille äänestäjilleen ja ennen kaikkea itselleen valtaa ja omaisuutta kääntämällä kaikkein huono-osaisimmat taitavasti toisiaan vastaan samalla kun valehdellaan kurjuuttamispolitiikan välttämättömyydestä. Siitä on kyse. “Pahuus” on raskas sana, mutta tässä yhteydessä, näiden ihmisten kuvauksena, mielestäni täysin perusteltu.

   1. Olen täsmälleen samaa mieltä kuin Niilo N. Ei tuo hallituksen eriarvoisuutta lisäävä ja köyhiä kurjistava politiikka mikään vahinko ole, vaan täysin tahallista. Kun kaikkea toimintaa ohjaa sairaalloinen ahneus ja itsekkyys, niin jälki on juuri tuommoista. Ja sitten kun henkilöiltä puuttuu kokonaan omatunto ja empatiakyky, niin heikoimmassa asemassa olevien kiusaaminen ei häiritse yhtään, päin vastoin.

    Pienenä vihjeenä: on oikeasti olemassa sellainen persoonallisuustyyppi, joka ei tunne lainkaan empatiaa muita ihmisiä kohtaan eikä häpeä mitään, toimi miten härskisti tahansa. Ko. persoonallisuudella ei ole omatuntoa lainkaan, joten se voi tehdä muille ihmisille mitä tahansa ilman minkäänlaisia tunnon tuskia. Valehtelu siltä sujuu ihan kirkkain silmin, koska omatunto ei vaivaa ihmistä, jolta omatunto puuttuu kokonaan. Ko. persoonallisuudet ovat omasta mielestään reippaasti muiden yläpuolella, joten he pitävät itseään synnynnäisinä johtajina, vaikka ovat oikeasti todella huonoja johtajia sairaalloisesta itsekkyydestä johtuen. Kuulostaako tutulta?

    Mikäkö sellainen persoonallisuustyyppi on? Se on psykopaatti.

  4. Herraviha on kyllä yksi asia josta pitäisi puhua enemmän. Meillä ihminen muuttuu herraksi jo opistoasteella, jotkut katkeroituvat jo siitä kun työkaverista tehdään työnjohtaja kun itse olisi muka ollut pätevämpi. Ei tuohon liity hallituksen toimet eikä sosiaaliturva mitenkään, se on meihin sisäänrakennettu ja laajasti hyväksytty kun kulttuuria myöten on pidetty ylevänä sitä että herrat pidetään kurissa ja nuhteessa. Onhan se huvittavaa kun Soinikin mainostaa itseään “Maisterisjätkänä” jotta vaan pysyisi pois siitä vihatusta herrakategoriasta.

   1. Todella hyvn sanottu! Tosin uskon kyllä, että valtaosa nuorista ei enää ajattele noin. Kouluttautuminen ja hyvä työ on monille tärkeä ja normaali asia.
    Nuorten syrjäytyminen on karmea asia jota vastaan tulisi tosissaan taistella – toivottomuus aiheuttaa herravihaa omalta osaltaan.

   2. Me ilmeisesti asumme eri maissa, koska mä en tunnista tuota kuvaamaasi ilmiötä lainkaan. Minä asun Suomessa. Missä maassa sinä asut?

    Täällä Suomessa ongelmana ei ole herraviha vaan aivan liiallinen herrojen kunnioitus. Kaikki otetaan vastaan mitä ylhäältä annetaan. Mitään ei kritisoida edes silloin, kun herrat valehtelevat suoraan päin naamaa. Esim. kun hallitus valehteli, että Suomi nousee, kunhan köyhiltä leikataan ja rikkaille annetaan lisää, niin iso osa kansasta nöyrästi uskoi sen valheen. Oikeastihan köyhiltä leikkaaminen ja rikkaille lisää antaminen ovat molemmat toimenpiteitä, jotka pahentavat työttömyyttä ja syventävät lamaa. Missä tahansa muualla kansa olisi ruvennut mellakoimaan jo aikoja sitten. Mutta täällä Suomessa ei tapahdu mitään. Hallitus saa potkia köyhiä oikein urakalla, ja keskiluokka vaan katselee vierestä, että “onneksi herrat potkivat kaikkein heikoimpia eivätkä meitä”. Ja osa porukasta jopa nöyränä kiittelee hallitusta kuvitellen näyttävänsä sillä “fiksuilta ja vastuuntuntoisilta kunnon kansalaisilta”. Vaikka oikeastihan he näyttävät vain itsetuhoisen hölmöiltä. Karamellin ryöstäminen lapsen käsistä on tavallistakin helpompaa, jos se lapsi suorastaan tyrkyttää itseään ryöstettäväksi…

Kommentointi suljettu.