Niinhän me luulemme

Nuorena juristina hoidin erään suuren kaupungin lainhuutoja. Huomasin, että siihen aikaan tunnettu liikemies oli ostanut kaupungilta kiinteistöjä halvalla, myynyt ne monta kertaa omille yhtiöilleen ja lopulta takaisin kaupungille. Hinta nousi joka kaupassa huomattavasti, joten muutamassa vuodessa kiinteistöjen arvo oli moninkertaistunut. Kaikki lainhuudot kaupoista oli jätetty hakematta, joten lopulta kaupunki maksoi nekin.

Luulin, että asia saattaisi kiinnostaa kaupungin johtavia virkamiehiä ja päättäjiä. Ei kiinnostanut, sillä tämä oli siihen aikaan normaalia liiketoimintaa nimeltä kiinteistönjalostus.

Kaikenlaista sitä saa luulla. Voi luulla pystyvänsä vaikuttamaan asioihin puuttumalla epäkohtiin. Voi luulla avoimessa yhteiskunnassa käytävän keskustelun vaikuttavan päätöksentekijöihin. Voi luulla jopa pystyvänsä vaikuttamaan yhteiskunnan epäterveeseen muutokseen äänestämällä. Totuus on paljon ikävämpi, sillä asioista päättävät poliitikkojen ja kansan puolesta jotkut muut.

Me luulemme, että terveydenhoidon yksityistäminen valinnanvapauden avulla on nykyisen hallituksen keksimä tapa hoitaa sote-uudistus. Ei se ole, vaan sitä on suunniteltu jo kauan. Jo vuonna 2010 uutisoitiin, että Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra rahoitti yli kymmenen lääkärifirman ja hoiva-alan yrityksen kasvua. Rahan saajina olivat mm. nykyiset terveysjätit Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna. Kun yritykset saatiin näillä sijoituksilla kasvamaan, niin osuudet myytiin voitolla. Näin saatiin lisää sijoitettavaa pääomaa.

Suomalaisen terveydenhoidon yksityistämistä vauhditettiin Sitran rahoilla. Sitran rahat ovat eduskunnan valvonnassa, ja eduskunta on kansan valitsema. Muistaakseni eduskunnalta saati kansalta ei kysytty mitään, eikä voitukaan kysyä. Sitran sijoitukset ovat liikesalaisuuksia.

Me luulemme myös, että voimme mielipiteemme ilmaisemalla vaikuttaa VR:n henkilöliikenteen kilpailuttamiseen, yhtiön pilkkomiseen neljään osaan ja tien päässä häämöttävään yksityistämiseen. Turha luulo, sillä yhtiön pilkkominen on jo käynnissä. Asiasta ei ole tiedotettu, sillä yhtiökokouksen esityslistat ja päätökset eivät ole julkisia. On ihan samantekevää mitä me sanomme, sillä näin nyt tehdään. Sehän kävi ilmi jo silloin, kun liikenneminiseri Anne Berner ilmoitti hallituksen päättäneen asiasta, ja päätös on lopullinen. Eduskunnalla ei ole asiaan mitään sanottavaa.

Me luulemme, että omistusten piilottamisen mahdollistava hallintarekisteri hyväksyttiin järkevin perustein. Saattaa hyvinkin olla, mutta kyse onkin siitä, kenen kannalta perustelut olivat järkeviä. Ainakin niiden, joilla on tietoa siitä, mihin kannattaa sijoittaa. Ja sitä tietoahan on ainakin poliitikan sisäpiirissä istuvilla liikemiehillä.

Entäpä sitten demokraattinen ja avoin päätöksenteko ja kansan mielipide? Ne eivät kiinnosta ketään, kansa pitäköön turpansa kiinni. Tai keskustelkoon korkeintaan siitä, johtaako eduskunnassa puhetta puhemies vai puheenjohtaja.

sittingbul

Kuva: Coscinny & Tabary: Ahmed Ahne ja parantava porkkana.

Kommentit (36)
 1. Tomi Näränen
  18.9.2017, 09:28

  Samaa mieltä. Enää ei pidä ihmetellä aina laskevia äänestysprosentteja. Tai sitä, että ihmiset haluavat antaa protestiääniä mahdollisimman populistisille puolueille (PS ei tosiaankaan ole ainut populistinen puolue).

  1. Matti Ojutkangas
   18.9.2017, 10:39

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi Saku melkein kaikesta. Tokihan yhteiskunnallisessa keskustelussa pitäisi priorisoida, mutta mielestäni tuo viittaus Aamulehden miesnimikejupakkaan viittaava heitto meni metsään. Kyllähän nämä mies- loppuiset virka- ja luottamusnimikkeet ovat jäänteitä toisenlaiselta ajalta. Onko sitten tärkeää siitä keskustella, on taas toinen asua.

   1. Vivikka Monto
    18.9.2017, 15:38

    Se, että jokin lehti tekee linjauksia kielenkäytön muuttamisesta järkevämmäksi ei liity mitenkään tämän muutoin hyvän kirjoituksen artikkelin pääpointtiin.

    1. Markku Hinkkanen
     18.9.2017, 16:42

     Kyllähän noita nais-loppuisia virkanimikkeitä löytyy myös valtava määrä. Miltähän ajalta ne lienevät?

     1. Saku Timonen
      18.9.2017, 20:04

      Suomessa ei ole yhtään nainen-päätteistä virkanimikettä. http://www.hs.fi/nyt/art-2000005372766.html?share=405dce52d5f15a08030b36b57c0eb13a

     2. ei tarvitse julkaista
      19.9.2017, 07:24

      Valtion virkanimikkeistä http://www.tilastokeskus.fi/meta/luokitukset/ammatti/066-2003/index.html
      löytyy ainakin kolme nainen-loppuista virkanimikettä:
      VAKINAINEN MUSIIKINOPETTAJA
      VAKINAINEN OPETTAJA ja
      VARSINAINEN PROFESSORI.

      🙂

   2. Mies liitteiset virkanimitykset ovat ajalta – jolloin kielistä käännettiin termejä suomeen.
    Esim englannissa MAN tarkoittaa sekä miestä että erityisesti ihmistä.
    Monet täällä mies päätteen saaneet olivat vapaita sukupuolirajoituksista muissa maissa, joista oppia haettiin.
    Jouko Jokinen teki lähdöstään komeamman aloitteellaan – jonka tausta on miehen tietäen provokaatio. Sukupuolten tasa-arvo ei nimikkeen ilmiasusta muutu mihinkään.
    Se muuttuu – kun naiset käyvät armeijan ja elävät yhtä kauan kuin mies ja osallistuvat vaarallisiin töihin infran rakentajina.

    Käännös
    Erisnimet MAN
    1. ihminen

  2. Lyhyt ja osuva läpivalaisu yhteiskuntamme korruptioon .

  3. Mikko Kaallasmaa
   18.9.2017, 11:55

   PS ei ole vaihtoehto. Nykuisen PS:n kansanedustajien levittämä viha-aalto on savuverho, jonka takana sote-yksityistäminen on helpompaa tehdä. Halla-aho veisi hallituksessa eläkeläismummoilta viimeiset leivänkannikatkin tai pistäisi heidät pakkotyöleireille kutomaan sukkia armeijalle.

 2. Hjalliskin on huolissaan siitä, että missä päätökset oikein tehdään:

  https://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2017/09/15/tyoryhma-on-politiikassa-harhautus-niin-ei-tarvitsisi-olla/

  Esimerkiksi teiden yhtiöittämisestä ei tullut mitään, vaikka Hjallis halusi. Olisihan kalliisti ja pitkään rakennetun Suomen tieverkon myymisellä (joku) netonnut mukavasti.

  Ehkä Hjalliksen pitäisi päästä hoitamaan Talvivaaran uraanikaivoksen myyntiä venäläisille. Tai jotain muuta mukavaa. Ettei vaan turhaudu ja muuta ulkomaille. Tämä on alati kasvava uhka, johon jo Elinakin on yrittänyt kiinnittää huomiota.

Kommentointi suljettu.