Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ansoitettu urapolku

Kuten tiedetään, niin työtön syrjäytyy ja jämähtää sohvalle kaljaa kittaamaan heti jouduttuaan työttömäksi. Siksi häntä on jämäköitettävä ja aktivoitava etsimään urapolkua kohti avoimia työmarkkinoita. Tästä maan hallitus ja työvoimaviranomaiset ovat ansoja virittämällä kehitelleet järjestelmän, jota voi verrata Nälkäpeli-elokuviin.

Ihan ensimmäiseksi työttömän on onnistuttava ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Se ei tapahdu enää entiseen tapaan menemällä Te-toimistoon, vaan se on tehtävä netissä. Pelkkä ilmoittautuminen ei riitä, vaan lisäksi pitää osata etsiä sähköisen lomakkeen alapalkista lisää täytettäviä kohtia. Työttömän itsensä on arvioitava siellä oma palvelutarpeensa ja laadittava työllistymissuunnitelma. Jo tässä vaiheessa pelistä karsiutuu heikoin aines ja työttömyystilastot kaunistuvat.

Peliin on kehitelty erilaisia palkattomien töiden malleja, kuten kuntouttava työtoiminta, työkokeilu ja rekrytointikokeilu. Kaikki ovat samaa palkatonta työtä, mutta terminologian viidakossa kahlaamisen katsotaan olevan erinomaista urapolun raivaamista. Kaikki tosin tietävät, että ilmaistöistä ei ole paluuta palkkatyömarkkinoille, mutta ei ole tarkoituskaan. Tarkoitus on kaunistaa työttömyystilastoja.

Koska tilastot eivät vielä näytä hallituksen päässeen tavoitteeseensa, niin eduskunnalle annettiin eilen käsiteltäväksi aktiivimallin sisältävät lakimuutokset. Paketin keskeinen sisältö on, että työttömän on ensi vuoden alusta tehtävä palkkatyötä saadakseen täyttä työttömyysetuutta. On absurdia ajatella, että työttömysetuutta saadakseen on tehtävä palkkatyötä, jota ei ole, mutta tätä ei enää nykyisin pidetä kummallisena. Hallitus on päättänyt, että palkkatyötä on tarjolla, mutta työttömät eivät laiskuuttaan ota sitä vastaan. Hallituksen näkemys ei perustu tosiasioihin, sillä kaikki tietävät, että työtä ei ole. Silti sitä olematonta palkkatyötä on tehtävä. Tätä sanotaan työttömien aktivoinniksi.

Jos ja kun aktiivisuutta ei ole riittävästi, niin työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi. Näin saadaan myös kustannussäästöjä, kun niitä töitä ei löydy ja etuuksia leikataan.

Lakipakettiin on kätketty lisää ansoja, joita työtön ei osaa varoa:

Henkilön katsottaisiin olleen riittävästi työssä tai työllistymistä edistävässä palvelussa, jos hän on ollut yhden kalenteriviikon työssäoloehdon täyttävässä työssä, 65 maksupäivän aikana työssä yhteensä niin paljon, että työ kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin työssäoloehtoon tai 65 maksupäivän aikana yhteensä viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa. Jos henkilö on ollut työssä yrittäjänä, katsotaan hänen olleen riittävästi työssä, jos hän on ansainnut yritystoiminnassa neljän peräkkäisen kalenteriviikon aikana 23 prosenttia työttömyysturvalain 5 luvun 7 §:n 1 momentin mukaisesta yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta.

Näin sanotaan lakiesityksessä. Palkkatyön lisäksi aktiivisuutensa voi osoittaa erilaisilla työllisyyttä edistävillä palveluilla eli käymällä opettelemassa sanomaan käsipäivää konsultin vetämällä kurssilla. Pahin loukku on yrittäjänä toimiminen. Jos työtön erehtyy perustamaan yrityksen, niin hän menettää lopullisesti työttömyysetuutensa, sillä hänen katsotaan työllistävän itsensä yrittäjänä.

Näin hallitus pyrkii saavuttamaan työllisyystavoitteensa saamatta yhtään työtöntä oikeasti palkkatöihin. Tämä nälkäpeli saattaa viihdyttää hallitusta, mutta ei uuden byrokratian kanssa kamppailevia työvoimaviranomaisia eikä nälkäpeliin pakotettuja työttömiä.

tp

Kuva: Facebook/Teppo Palmroos

Kommentit (62)

 1. a m

  Hyvä, että Saku pidät esilllä tätä aihetta. Yle sensijaan uutisoi toissapäivänä tällaista: https://yle.fi/uutiset/3-9837644 . Ei mitään mainintaa, moniko yli 55-vuotias työtön oli siirtynyt eläkkeelle eikä mitään mainintaa miten esitetyt luvut oli laskettu. Haiskahtaa, että kyseessä oli yli 55-vuotiaiden työttömien syyllistäminen, että oma vikansa jos ovat työttömiä.

  • Anssi Keskiväli

   Ainahan se on työttömän vika, eikä nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteessa.

  • Bo Jansson

   Olen puolustanut työntekijöitä ja työttömiä 25 vuotta ay-toimitsiana ja nyt eläkeläisenä joudun toteamaan että työni on tehty tyhjäksi. Hallitus polkee kansaa minkä kerkiää.

  • liisa hirvonen

   Työttömäksi joutunut on jo maksanut työssäollessaan sosiaaliturvasta, mm työttömyysvakuutusmaksuja. Mikä sellainen vakuutus on ellei se takaa hädän tullen turvaa?

   Tulovero päivärahasta on noin kolme kertaa suurempi kuin vastaavan suuruisesta palkasta, sen lisäksi työtön maksaa kunnallisveroa sekä muita veroja (mm alvit) ja muita veroluonteisia maksuja valtiolle. Kokonaisvero on tuloihin nähden todella suuri, isompi kuin moni tulee ajattelleksi.

   On aivan kohtuuton vaatimus, että työttömän tulisi tehdä, lainmukaista sosiaaliturvaa saadakseen, palkatonta työtä tai osallistua ilman normaalia työsuhdetta porvarihallituksen talkoisiin.

  • Hupu

   Jäin myöskin kaipaamaan tarkempaa lähdettä, millä perusteella tuon jutun päätelmään on päädytty. Onko kyse vain edellistä vuosikertaa suuremmasta työllistymisasteesta vai todella yli 55 vuotiaiden työttömien työllistymisestä palkkatyöhön?

   Itse löysin tiedon tuosta työnhaun uudistumisesta tuolta: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tyonhaun-aloitus-muuttuu-kolmivaiheiseksi-oma-aktiivisuus-korostuu-palveluiden-digitalisoituessa/765179/

   Kannattaa hyödyntää seuraavan sivuston hakutoimintoa: http://www.ampparit.com/
   , jossa hakuun voi kirjoitella itseään kiinnostavia sanoja esim. ”työttömien, työttömyys, työkokeilu, kela”… jne. , jolloin löytää varmemmin itseään kiinnostavat jutut lukematta koko netin juttutarjontaa lävitse.

   Minulla lähti mielikuvitus juoksemaan ”kansanedustajien logiikalla” kun luin uutisista ruumispussihankintoihin myönnetyistä määrärahoista ja ruumispussien määrästä – löytyyköhän salaisempiakin suunnitelmia työttömien määrän tehokkaaksi ja nopeaksi vähentämiseksi?

   • 50v.TurunPoika

    Ja kirjoituksen alku meni heti väärin. Työttömäksi työnhakijaksi voi edelleen ilmoittautua te-toimistossa ja hommassa auttaa virkailija. Ei siihen nettiä välttämättä tarvitse. Toisaalta te-toimistoissa on tietokoneet kaikkien käytössä. Tämä oli yksi näistä tyypillisistä, tarkoitushakuisista ja yksipuolisista kirjoituksista.
    Ja loppuun että olen ollut työttömönä viimeksi puoli vultta sitten. Lisäksi sairaslomalla ja kuntoutustuellakin jonkin aikaa. En myöskään ole Kokoomuksen jäsen enkä omaa mitään puoluekantaa.

    • töytön

     Kiva,että sentäs Turussa teeseitse-toimisto edelleen olemassa/toimii.

    • töitön

     Ellei ole tietokonetta, niin Te-tmstoon voi mennä tekemään työnhakijaksi ilmoittautumisen. Myös ”50vTurunpoika” on joutunut tekemään sen tietokoneella. Puhut ihan omiasi ”Turunpoika”! Jos vahtimestari on sinua siellä auttanut, niin hyvä. Virkailijoilla tuskin on aikaa. Asiointi on myös Turussa sähköistä asiointia. Jos haluaa päivärahansa, on nekin haettava verkossa, sähköisesti. Joko Kelalta tai työttömyyskassalta.

  • Kaija Laine

   Kauniisti ja monisanaisesti tuossa uutisessa selitetään sitäkin, miten eläkkeelle jäädään nykyisin myöhemmin. Ihan loisi voinut suoraan sanoa että eläkeikä on noussut, koska eläkkeellä ei enää nykyisin tule toimeen. Jokainen euro minkä siihen saa raavituksi käyden töissä iäkkäänä, eikä enää niin kauhean tehokkaana, on tärkeä. Tuleepa samalla pidettyä nuorempi väki poissa työpaikoilta.

 2. Henry kulin

  Kaikki ihmiset eivät ymmärä lomakekieltä. Tarvitsevat apua lomakkeiden oikein ymmäryämiseen. Tällä vaudilla kun kaikki ihmiset pakotetaan käuyttämään päätettä tulee heidät ohjata koultuksern jotta osaavat lukea lakkeita yärtävästi ja hallitsevat myös erollaisten ohkelmoien käytön

 3. Työteliäs Työtön

  Lisäksi on huomioitava että esimerkiksi Te-keskus ei kerkeä, pysty, ja taida niin virkailioiden toimesta olla halukaskaan tekemään niitä työllistymissuunitelmia tai ja lukemaan niitä. Itselläni oli ollut tekemättä eli ei ollut mitään suunitelmaa ja 3kk jatko suunitelmaksi kirjautui hakee edelleeen töitä. Ainut konkretia oli että jokin ruksi olisi pitänyt käydä lisäämässä sinne sähköiseen lomakkeeseen. Niin virkailia täppäsi sen ruksin itse sinne valmiiksi ja totesi että nyt ei tarvitse sitäkään. Työllistymissuunitelma pitää aukaista ensin ennen kuin sen voi sitten itsekään täytellä joka sekin vie resursseja te-keskukselta.
  Kaikenlaisia työlistymis juttuja käynyt läpi, Huvittavin episodi oli että 100% palkkatuella julkkiselle sektorille 4h/päivä, Kun kysyin että eikös se vähintään 6 mieluummin täydet tunnit, kun teillä kerta tarvetta tuntuu olevan enemmällekkin työnteolle ja itsellä hiukan huonot kulkuyhteydet. Tyssääntyi työinnokkuuden takia koko pesti. Eli tarkoitus olikin saada pois tilastoista ja kituutuksella pitäminen.
  Yksi varsin huomioitava ja työttömiä kyykyttävä seikka on verotus työttömyyskorvauksista kun nyt menee se 25% jos kyse olisi samansuuruisesta palkkatyöstä käteen jää paljon enemmän vaikutukset sitten muihin korvauksiin onkin sitten yhtä kauheita, Katsotaan bruttotuloja eikä nettoa, Ainut mikä lopulta korjaa tilanteen on toimentulotuki joka sitten loppupeleissä sekin on suhteellisen pieni verrattuna vaikka suurituloisten hyvityksiin jok’ikisessä budjettiriihessä. Lehtien mukaan nyt tulisi suurituloisille 400€ lisää tienestiä ja pienituloisilta sen 37€ pois kuukaudessa joka on melkein sen toimeentulotuen suuruinen. Että kiitoksia päättäjille ja niille jotka niin mainostavat ilmaisella työllä jalkaa ovenväliin saamisella ja muilla kliseillä, Kokeilkaa itse ja kysykää itseltänne kuinka kauan kannattaa käydä kun jää vähemmän käytettäväksi jostain toimeentulotuen netto 470€/kk kun käyt ilmaiseksi töissä?
  Joten lopputulemana että jos olet tipahtanut ihan pohjille noilla hallituksen karenssi puheillakaan ei ole sitten enää merkitystä kun sinut on istuttettu toimeentulotuen jalkapuuhun josta ett pääse kuin vakituisella palkkatyöllä pois. Ja sitä kun ei anneta sitten vaikka tarve olisi ja saisi työllistymistukea sen 100%

 4. Sukin Syn

  Jos paikkakunnalla eräänkin alan töitä tarjoaa vain yksi valtakunnallisesti toimiva maineeltaan arveluttava firma, niin pitäisikö kiljuen mennä tarjoamaan itseään? Kälyiseen provisiopalkkaiseen hommaan, josta pahimmillaan ei tienaa yhtään mitään. Kun eläkepäivätkin ovat alle vuoden päässä ja ansiosidonnaisen jatkopäivät häämöttävät?

  Minä olen ollut putkeen työelämässä 35 vuotta. Yhtään työpaikkaa en ole saanut te-palvelujen kautta. Kaikki työsuhteet olen itse hankkinut. Nyt ne saatanat kiusaavat minua lopppuvaiheessa, että olenko ollut aktiivinen ja päivitäppäs tuolla netissä tuo työnhakusia ja pälä pälä. Niinkuin en itse tietäisi omia mahdollisuuksiani ja ympäröivää todellisuutta paremmin. Yli 6-kymppisenä vituttaa tuollainen, että minä olen yhtäkkiä tilivelvollinen jollekin viranomaiselle, josta ei minulle ole koskaan ollut mitään apua työelämässä. Tämä on nöyryyttävää kiusaamista.

  Vanhempani olivat yrittäjiä ja pääsivät kunniallisesti eläkkeelle kun se aika tuli. Minun pitää rimpuilla tässä todistella omaa olemassaoloni oikeutusta tälle yhteiskunnalle vielä lähellä eläkeikää, jolle olen varmasti veroja ja muita maksuja riittävästi maksanut. Perkele!

 5. Jussi Parviainen

  Systeemin uskottavana pysymisen kannalta hyväosaisten paksut hillosiivut vaatinevat meri selityksen, jossa työttömät syyllistetään ja jossa työttömiä rangaistaan työttömyydestä! Näin se homma saadaan näyttämään loogiselta!

  • Sukin Syn

   Työttömien elämä tehdään pirullisilla tempuilla niin hankalaksi, ettei me edes huomata kun rikkaat vetävät hillot taskuunsa ja nauravat niin tehdessään.

 6. Aikamies

  Tuo lakiesitys on ehkä vallan mainio. Olettaen tietysti, että J Okainen sen ymmärtää. Minä en. Olen varma, että moni isossa salissa nappia painava kansan edustaja (kansanedustaja) ei myöskään ymmärrä. Tulevissa vaaleissa voisi äänensä antaa edustajaehdokaalle, joka [tuonkin] ehdotuksen selkokieliseksi kääntäisi.
  Meinaan jotta saisivat tyhmemmät ehdokkaat, ne jotka eivät edes tiedä mistä päättävät, kansan tuomion jälkeen itsekin pykäliään tarkastella korvausanomuksia laatiessaan.

 7. Katja

  Näin työkkärin tätinä kauhulla katselen näitä suunnitelmia.
  Työttömät tarvitsevat kannustusta eivätkä lisää kyykytystä!
  Me työvoimahallinnossa työskentelevät haluamme auttaa asiakkaitamme eteenpäin elämässä emmekä enää jaksaisi yhtään lisää byrokratiaa!
  Eikös tämän hallituksen yhtenä tavoitteena ollut ainakin alussa norminpurkutalkoot? Mihin nämä talkoot ovat unohtuneet?

  • Raija

   Purkavat vanhat normit ja tekevät sitten urakalla uusia normeja joita ei kansa ollenkaan ymmärrä eikä halua. Voisi melkein luulla hallituksen toiminnasta päätellen että tahallaan menee niin pitkälle että saa kansan suurlakkoon tai johonkin vielä pahempaan.

  • R.A.

   Sipilän hallitus jatkaa enää vuoden. Toivotaan, että seuraavaksi saadaan inhimillinen hallitus, joka purkaa Sipilän sadistisimmat idioottimaisuudet. Siis ne Sipilän hallituksen ”saavutukset”, joista he ovat niin kovin ylpeitä…

   Se tietysti edellyttää sitä, että seuraavissa eduskuntavaaleissa kansa ÄÄNESTÄÄ VASTUSTAAKSEEN KOKOOMUSTA JA KESKUSTAA! Muuten tämä helvetti jatkuu.

  • Matti Meikäinen

   Arvaahan sen mitä tapahtuu kun hallitus ja virkamiehet ryhtyvät normien purkuun….

   Taitaisi olla kaikille parempi, jos hallitus ryhtyisikin byrokatian ja työttömyyden lisäämiseen, liikenneturvattomuuden kasvattamiseen, talouden alasajoon jne., ei aikaakaan ja eläisimme paratiisissa 😉 !

  • Jari Mattila

   Katja, oletko miettinyt asiaa siltä näkökannalta, että työttömiä halutaan ajaa nettiin asioimaan, jolloin ”työkkärin tätiä” ei enää tarvita ja näin saadaan taas säästettyä julkisista menoista?

  • Maija

   Kiitos taas!
   Olen ollut lähes 30v IT-alan hommissa pääosin Suomessa ja muutamia vuosia ulkomailla ja TE-toimiston sivut ovat mahdottomia minullekkin. Joten päädyn kai menettämään vähätkin päiväraha TE-kurssini päätyttyä. Yritin päivittää tietojani TE-toimiston kantaan, mutta eihän sen onnistunut, kun kristallipallo puuttuu. Hirveä härdelli ollut viime päivinä, mutta lopputulos on, että en tiedä saanko edes mitään rahaa tulevina viikkoina.

   Harjoitteluni työvoimatoimiston järjestämällä IT-alan ohjelmointikurssilla oli pääasiassa käännöksiä, lattian vahausta yms, kun minun olisi pitänyt päästä taas ohjelmoimaan.

 8. Anna-Katriina Lius

  Mietin, tuleeko tähän aktiivimalliin edes mitään lievennyksiä niiden osalta, joille ei ajoittain kertakaikkiaan ole työtä. Merkittävin ryhmä ovat opettajat. Se, että opettajaa ei palkata kesäksi alkaa jo olla ihan normi. Tämä 3 kuukautta tulee kesällä todella helposti täyteen lyhyitä pätkiä tekeviltä rekry-sijaisilta. Tämä tarkoittaisi keskimäärin noin 60-80 euron kuukausittaista ansionmenetystä seuraavien kuukausien sovitelluista päivärahoista.

  • R.A.

   Hallitus lähtee siitä, että minkä tahansa työn täytyy kelvata. Jos opettajan töitä ei kesäisin ole, niin menkööt opettajat kesäisin vaikka haravoimaan hautausmaita tai Siwan kassalle. Jos olet oikein onnekas, niin SAATAT saada siitä kassatyöstä jopa pikkuisen palkkaakin. Mutta jos et ole onnekas, niin voidaan sut sinne laittaa ilman palkkaakin. Niin kaikkia muitakin kohdellaan.

   Itse olen DI. jolla on pitkä työkokemus vastuullisista asiantuntijatöistä. Niistä on turha enää edes haaveilla, kun ikä on yli 50. Nykyään haaveilen siitä, että pääsisin ihan oikeisiin palkallisiin töihin edes johonkin. Korkeakoulutettu, hyvän työkokemuksen omaava, kielitaitoinen, vastuuntuntoinen ja nopea oppimaan uutta tyyppinen työnhalija ei nykyään kelpaa mihinkään. Se on se oikea todellisuus. Kaikki eivät vielä ole tajunneet sitä, kun uskovat yhä hallituksen valhetta, että työttömyys on työttömien oma vika. Todella monet tajuavat hallituksen valheet valheiksi vasta sitten, kun työttömyys kolahtaa omalle kohdalle.

 9. Jouni Kurki

  Kiitos tiivistyksestäsi. Mulle soitettiin vähän pahoitellen te palveluista kun kerran on käsketty… olen 56v työtön. soittajalla ei varsinaisesti ollut mitään asiaa, kunhan jaariteltiin, lopuksi päästiin tarjolla oleviin töihin johon olisin kuulemma soveltuva: rakennustyömaan purkutyö, matkaa 180km yhteen suuntaan, toinen vaihtoehto päiväkodin ”moniosaaja” joka osaisi laitosmiehen hommat, keittiöpuuhat hygieniapasseineen ja vähän lastenhoitoakin…hmmm

 10. Jorma Reijonen

  Satuin kuuntelemaan joku aika sitten radiota, Yle puhe-kanavalta. Kaksi toimittajaa puhuivat työelämästä, ohjelmaan sai myös soittaa. Korvaani tarttui kaksi työtä luonnehtivaa termiä: paskaduuni ja superduuni. Nämä toimittajat toistelivat näitä termejä jatkuvasti. Onko Ylellä vieraannuttu työelämästä? Työn arvostaminen on aiemmin kuulunut suomalaiseen kulttuuriin, ei näköjään kuulu enää, Yle suosii vastakkainasettelua.

  • Mika Luostarinen

   Paskaduunilla ei tarkoiteta itse työtä, vaan työn ehtoja, sisältäen tärkeimpänä työtuntien määrän ja palkkauksen. Esim. provisiopalkkaus voi jo merkitä paskaduunia, jos kyseessä on epäsuositun tuotteen puhelinmyynti. Myöskin ns. nollatuntisopimus voi johtaa elämiseen riitttämättömään palkkaan, ja estää samalla työn saamisen muualta. Paskaduuni on sellainen työ, jolla ei ansaitse edes välttämättömien elinkustannusten verran

  • stunned

   ”Paskaduuni” on englanniksi ”McJob”: työ joka ei elätä, mutta imee mehut tekijästään; työssä ei ole vakautta tai ylenemismahdollisuuksia. Tyypillisesti palvelualalla.

   Raskainkin työ menee, kun siitä saa hyvää liksaa. Vain palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa.

  • töytön

   Radiota töissä paljo kuunnelleena on huvittanu monien radiojuontajien jaarittelut työttömyydestä. Yle-Xn kaks nuorta tyyppiä nauraa räkättivät ja fantasioivat työttömistä ilmaisista palvelijoista raskaaseen arkeensa.. toinen sitte vähä koitti himmailla ”hehheh-tyyliin”. Paskatyö on heille fyysistä ja likasta työtä mistä tienaa vähemmän, kuin itse. Vieläku tietäsivät, että moni tekee nykysin sitä paskatyötä ilman palkkaa.

   • R.A.

    Yle-X:n toimittajat eivät sitten vielä ole tajunneet miten helpolla he itsekin päätyvät työttömiksi. Toimittajistakin on työmarkkinoilla ylitarjontaa, joten toimittajien on ihan turha kuvitella olevansa turvatussa asemassa. Tai jos jossain vielä tänään ovatkin, niin tilanne voi olla aivan toinen jo esim. vuoden päästä.

    Toki silloin, kun kyseessä on mulkerot, jotka julkisesti pilkkaavat huonommassa asemassa olevia, niin heille se työttömyys tekisikin oikein hyvää. He oppisivat siitä todella paljon. Heistä tulisi parempia ihmisiä. Se pelastaisi heidän sielunsa. Joten toivokaamme heille työpaikan menetystä ja pitkäaikaista työttömyyttä. (Lue tekopyhä hymy huulillasi.)

 11. Kyösti Hyttinen

  Tässäpä talousblogisti Herra Kanin yksinkertainen kaava, joka kuvaa miten työpaikkoja nykyisessä raha- ja pankkijärjestelmässä syntyy.
  Velka = Raha = Ostovoima = Työpaikka

  Ongelmana työpaikkojen lisääntymiseen tänä aikana lienee se, että sekä yksityisten että valtioiden velkaantuminen yksityispankeille alkaa olla tapissaan.
  Paniikin välttämiseksi tivolin on kumminkin pyörittävä.

 12. Teppo.R

  Jätit mainitsematta, että samassa lakiesityksessä työttömyyden alussa asetettava omavastuuaika lyhenee seitsemästä päivästä viiteen päivään. Käytännössä omavastuupäiviä siirtyy työttömyyden ajalle.

  Huomioimatta jäi myös samana päivänä annettu hallituksen esitys, jossa mahdollistetaan yritystoiminta työttömyysetuudella neljän kuukauden ajan ilman toiminnan pää- tai sivutoimisuuden arviointia. Esittämäsi väite siitä, että työttömänä aloitettu yritystoiminta vie työttömyysturvaoikeuden lopullisesti on virheellinen.

  • Saku Timonen

   Kaksi omavastuupäivää on äkkiä käytetty, sanoin neljä kuukautta yrittäjänä ilman päätoimisuusarviointia. Mitäpä luulisit tapahtuvan niiden jälkeen?

   • Hupu

    En nyt muista tarkalleen, kuinka pitkäksi ajanjaksoksi aloittavan yrityksen pitäisi varata toimintavaroja ennen kuin voi olettaa yrityksen tuottavan voittoa, mutta kyse on kuitenkin huomattavasti pidemmästä ajanjaksosta kuin neljä kuukautta.

    Minusta tuo 4 kuukautta on riittämätön aika yritystoiminnan aloittamiseen, joten pahimmillaan tuossa vai paljastetaan toimiva yritysidea niille, joilla on varaa pyörittää yritystä siihen saakka kunnes yritys alkaa tuottamaan voittoa.

    En jaksanut lukea aktiivimallin lakimuutoksia, mutta aikaisemmin puhuttiin myös aikeista lisätä työttömien oikeutta ammattiin valmistavaan opiskeluun, joka muistaakseni rajattiin kuuteen kuukauteen. Kuinka moneen ammattiin voi pätevöityä puolen vuoden koulutuksella?

  • Maarit L.

   Omavastuuaika lyhenee seitsemästä viiteen päivään eli täsmälleen siihen mikä se oli ennen tämän vuoden alussa voimaan astunutta muutosta. Näinhän saa helposti hallituksen näyttämään hyväntekijältä, kun peruu vähän aikaa voimassa olleen muutoksen. Kuvittelevatko ne oikeasti, että kansalaisilla on näin lyhyt muisti?

 13. Jyrki

  Eli suomeksi tässä tehdään työttömästä aktiivista lyömällä raipalla kaikista epäonnistumisista samalla holhoten tällä kertaa internetin kautta mahdollisimman tehokkaasti. Tärkeintä on siis rangaista epäonnistumisista sekä holhota ja alleviivata sitä. Epäonnistuminen on vielä varmistettu ansoituksella monin tavoin ja tullaan vielä ansoittaan ja rajusti.

  Toisin sanoen jos ja kun epäonnistut aktiivisuudessasi rahan tulo vähenee ehkä jopa loppuu mikä onkin varmasti lopullinen tavoite, kaunistaahan se tilastoja. Aivan sama miten paljon olet yrittänyt voimavarojesi puitteissa jos niitä nyt sattuu tässä kyykytys/nöyryytys humpassa jollain olemaan.

  Olisi tietty toinenkin aktiivinen malli. Joka vieläpä noudattaisi hyvää psykologista silmää. Siinäkin aktiiviselle työttömälle tulee enemmän rahaa. Tässä mallissa työtön voi olla myös tekemättä mitään. Olla vaikka siellä kuuluisalla sohvalla vetämässä sitä kaljaa. Rahaa tulee silloinkin. Ja aivan varmasti tässäkin mallissa jotkut jää sinne sohvalle, mutta voi olla että jää vähemmän. Eikä ne ainakaan voi sanoa kuolleensa ”nälkään” jos itse valitsi sen kaljan juonnin.

  Mutta jos aiot tehdä jotain rahaa tuleekin enemmän. Jopa epäonnistuessasi saat enemmän rahaa. Eli jos kaavailit jostain pikku hommasta vaikka 5 päivän hommaa, mutta se kaatuu syystä tai toisesta 2 päiväksi. Ei tule rangaistuksia niin kuin nyt tulisi eikä vaatimuksia antaa selvityksiä miksi olet toiminut niin ja näin. Mutta rahaa tulee palkkana 2 päivältä ja työttömyyskorvauksena. Eikä kukaan voi käyttää sinua hyväksi risusavotoissa vaan joutuu maksamaan siitäkin palkan.

  Sama tietty voisit opiskellakin mitä tykkäät ja missä tykkäät. Rahaa tulee vaikka 9e/pvä ylimäärästä opiskelusta. Mikä nyt suuressa viisaudessa on poistettu. Kaiken lisäksi mahdolliset työnantajat haahuilee siellä koulujen ”käytävillä” etsimässä henkilöitä jotka voisi riipiä sinut koulunpenkiltä palkalla töihin sopivalla palkalla tietty. Toisin kuin risusavotasta 9e/pvä siellä harvemmin tapaa palkkatyötä tarjoavia työnantajia etsimässä osaajia firmoihinsa.

  Yrittämistäkin voisit kokeilla kunnes tajuat A sinusta on yrittäjäksi ja olet löytänyt hyvän bisneksen mistä sitä rahaa tulee. B tajuat että sinusta ei ole yrittäjäksi tai olet valinnut väärän bisneksen. Kaikissa tapauksissa rahaa tulee työttömyyskorvauksen kokoinen määrä. Jonka nyt kyllä voisi leikata pois jos yrittäjänä sitä rahaa alkaa tulla bisneksen vuoksi no vaikka niin, että tuntuu sanotaanko vaikka se 3500e/kk palkaksi firman pyörittämiseen menneiden kulujen jälkeen. No tästä summasta voidaan kyllä vielä keskustella lisää.

  Mutta tässä mallissahan holhous olisi minimaalista mutta erilaiset mahdollisuudet lähes rajattomat. Toisin sanoen luotetaan ihmisiin ja katsotaan mitä tuleman pitää. Toisin kuin nykyisessä tulevassa mallissa, jossa holhotaan kaikin tavoin rangaistuksia jaellen joka virheestä, jotta saisi ne muutamat sataset voidakseen pysyä edes jotenkin hengissä edes pienemmällä prosentilla. Ja siitäkin huolimatta porukka jää mieluummin sitten vetää sitä kaljaa sinne sohvalle tietäen, että yrittämisestä ainakin rangaistaan varsinkin jos epäonnistut siinä.

  En tiedä, mutta aika sairas pitää käsitys ihmisistä olla niillä, jotka uskoo päähän potkimalla saatavan lisää aktiivisuutta. Varsinkin jos siinä aktiivisuudessa epäonnistuu mikä näyttää oikeastaan olevankin se tavoite vaikka niin ei sanota. Pitäisikö sanoa, että suomi laskuun epäonnistu kerran viikossa tällä kampanjalla.

  Hauskinta on, että tuon voisi sanoa myös toisin, eli suomi nousuun epäonnistu/onnistu vapaasti ja rauhassa kampanjalla. Koska tällöin joku varmasti voi jopa useampi onnistuakin jos ei suuresti niin pienesti ainakin. Tähän olisi myös varaa suomella vielä tai oikeastaan vain ainoastaan tähän. Ei pelkkään epäonnistumiseen, mikä nyt näyttää olevan johtoajatus.

 14. Mika

  Olen onnistuneesti saanut itseni ilmoitettua työttömäksi työnhakijaksi. Kaksi viikkoa sitten sain puhelun TE-palveluista ja sovin ilmoittautuvani heidän yhteistyökumppaninsa tarjoamaan valmennukseen. TE-palvelut päivitti työnhakusuunnitelmani, toimitti ilmoittautumislinkin asiointipalveluun, esitteen valmennuksesta sähköpostilla ja kirjasi eräpäivän ilmoittautumiselle kahden viikon päähän.

  Ilmoittauduin annetun linkin kautta samana päivänä. Viikkoa myöhemmin, kun en ollut saanut yhteydenottoa valmennusyritykseltä (vaikka näin sähköpostitse toimitetussa esitteessä näin kerrottiin) kuittasin ilmoittautumisen tehdyksi ja kerroin järjestelmän lisätietokenttään, että minuun ei ole otettu yhteyttä. Tänään, kaksi viikkoa ilmoittatumisestani, laitoin virkailijalle sähköpostia, että minuun ei ole otettu yhteyttä. Sain häneltä suhteellisen nopeasti vastauksen, että ilmoittautumistani ei näy heidän listoillaan. Valitettavasti tuo ilmoittautumiseen käytetty järjestelmä (ilmeisesti webropol) on kyselytutkimuksia varten tehty, eikä sieltä saa kuittausta tehdystä ilmoittautumisesta.

  Olen ilmoittautunut uudelleen ja kysynyt virkailijalta, joko ilmoittautumiseni heidän listallaan näkyy, mutta en ole saanut vastausta. Mielenkiinnolla/kauhulla odotan, näkyykö huomenna asiointipalvelussa tieto, että olen laiminlyönyt velvollisuuteni, enkä ole enää oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan.

  Tässä tilanteessa minulla on sellainen tunne, että oikeusturvani työttömyysetuuden saamisen suhteen on vaarassa TE-palveluiden ilmoittautumiseen käyttämän, tähän käyttötarkoitukseen ilmeisesti soveltumattoman, järjestelmän takia.

  • Mika

   Päivitys kommenttiini: virkailija otti minuun puhelimitse yhtettä ja pahoitteli toimittaneensa minulle VÄÄRÄN LINKIN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄÄN!

   En tiedä mitä olisi käynyt, jos en itse olisi aktiivisesti (aktiivisuuttahan työnhakijoilta odotetaan) asiaa seurannut ja kysynyt palvelun perään, mutta ei tämä näin pitäisi mennä.

 15. Rosa Warski

  Eipä tässä enää kovin kauakana ole, että työttömiltä aletaan vaatia maolaistyylisen itsekritiikin kirjoittamista. Työkkärin ystävälliset feodaalivirkailijat korvataan vähemmän ystävällisillä uudelleenkoulutusviranomaisilla, ja työttömät pääsevät voimaantumaan kuntoutumisleireille. Jo valmiiksi kielenhuollossa kunnostautunut hallitus julistaa Itä-Saksan tavoin, ettei työttömyyden käsitettä enää ole. Suomen pimeimmissäkin kolkissa paistaa nyt lestadiolainen aurinko.

  • Servitus

   ”Työkkärin ystävälliset feodaalivirkailijat korvataan vähemmän ystävällisillä uudelleenkoulutusviranomaisilla, ja työttömät pääsevät voimaantumaan kuntoutumisleireille.”

   = Lindströmin ajama muuntokoulutus?

   Tulee vahvasti sellainen tunne, että työttömille tehtaillaan ihan omia erillisiä koulutusmarkkinoita. Eli mitä luultavimmin muuntokoulutusten järjestäminen annetaan konsulttiyritysten järjestettäväksi.

 16. Jari

  Toimiston päätöksistä ei voi valittaa. Pitääkö tämä paikkansa?

  • Saku Timonen

   Pitää. Te-toimiston työvoimapoliittisesta lausunnosta ei voi valittaa, vaan vasta Kelan tai kassan karenssipäätöksestä. Kummallisinta on, että Kela ja kassa ovat sidottuja siihen Te-toimiston lausuntoon, josta ei siis voi valittaa.

   • Rintsu

    Selvennyksenä tuohon, että Kelan ja kassan päätöksestä voi valittaa.
    Se vain johtaa siihen, että Kelan ja kassan päätös todetaan tehdyksi täysin oikein.

   • Jyrki

    Eli kuullostaa siltä, että on olemassa ainakin yksi taho, joka on lainkouran ulottomattomissa. Ja sen turvin voi tehdä mitä ikinä tykkää. Vastuuseen sitä ei ilmeisesti saa, vaikka kyse viranomaistoiminnasta.

    ”Vastuuseen” sen sijaan laitetaan taho, joka joutuu tekemään päätöksiä ilman vastuuta olevan tahon päätöksien mukaan ja niiden pohjalta.

    Voiko tämä olla edes totta suomessa? No ilmeisesti voi tai olen nyt ymmärtänyt aivan väärin? Ja väärin olen tietysti ymmärtänyt. Tietysti joku ministeri saattaisi vastata, jossa saisin seikkaperäisen selvityksen ehkä tämän hetkisestä säätilasta kun vastausta yrittäisi ymmärtää. Ja siinäkin säätilassa aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta vaikka ulkona sataisi vettä kaatamalla juuri sillä hetkellä.

 17. työtöntyötön

  http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005375520.html

  Ennätysmäärä työnhakuja on katkennut heinäkuussa. Ja pitkäaikaistyöttömien määrän vähenemisestä uutisoitiin myös. Muutamaksi päiväksi työnhaku katkolle ja oletki upouusi työtön vaikka olisit ollut täystyöttömänä kuinka pitkään. Omassa kunnassani on ainakin vielä päässyt paikan päälle aulaan asti ja sinne käy myös minun tieni jos kertaakaan tulee ongelmia työnhaun jatkamisen suhteen.

  Onneksi tuo aktiivimallin leikkaus korvaantuu toimeentulotuessa, samoin kaikenmaailman terveyspalvelujen korotukset jne. Mutta entäpä he jotka asuvat vaikka pienituloisen puolison kanssa ja tienaavat vaikkapa muutaman satasen yli toimeentulotuen normin? Tai omistavat hieman jotakin. Päivärahojen leikkaus ja kaikenmaailman maksujen korotukset on kyllä sellaista myrkkyä että oksat pois. Puhumattakaan siitä kumpaan pienituloiset rahansa käyttävät, asuntolainaan vai lääkärikäyntiin? Lääkärillä käyntiä tai lääkkeiden ostoa kun pitkittää niin saattaapa olla niin että tuleekin pikässäjuoksussa sitten yhteiskunnalle kalliimmaksi.

  Ennustan etttä yksinasuminen tulee lisääntymään ja sitä myötä kasvavat myös toimeentulotuen ja asumistuen menot. Suomalainen sosiaaliturva kun kannustaa asumaan yksin vaikkka se tulee kalliimmaksi yhteiskunnalle. Yhteisasumisesta jopa rangaistaan taloudellisesti.
  http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005302770.html

 18. Sauli

  Sitä saa mitä tilaa, sanoi oikeistopopulisti. Ei siis pitäisi olla yllätys, että oikeistohallitus tekee oikeistolaista talouspolitiikkaa. Tämä sangen yksilökeskeinen ja kilpailuhaluinen politiikka on läpäissyt kaikki yhteiskuntaluokat, eikä sille oikein näytä löytyvän haastajaa, kansan syvien rivien keskuudessa, oikeiston näkemykset on nielty siimoineen.

  Eri yhteiskuntaluokat ovat erkaantuneet toistensa todellisuudesta, eikä keskiluokan, ylemmän keskiluokan todellisuudesta puhumattakaan mahdu ajatus siitä, että joidenkin on todella tehtävä arjessa valintoja vaikkapa lääkkeen ja ruuan suhteen. 400 euroa on taskurahoja rikkaalle, mutta köyhälle -40 ja 400 euron ero on joissain tapauksissa ero elämän ja kuoleman välillä.

  Kysymys ei ole siitä ettei rahaa olisi, sitä ei vain haluta enää jakaa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Nyt päämäärät ovat pelkästään yksilökeskeisiä ja kulutukseen tähtääviä arjen valintoja. Kaikki pärjätköön tykönään, kuten parhaaksi näkee, voisi kaiketi tämän eetoksen tiivistää.

 19. R.A.

  Mitään uudelleenkoulutustahan ei sallita. EK vastustaa sitä, että työttömät saisivat päivittää ammattitaitoansa tai opiskella uuden ammatin. Siinähän olisi se riski, että työttömät voisivat päästä takaisin työelämään, eikä sitä missään nimessä voi sallia. Uudelleenkoulutuksessa olisi sekin vika, että silloin EK saisi ihan kotimaista ammattitaitoista työvoimaa, eikä EK missään nimessä halua sitäkään. Olisi kiva kuulla EK:n oma perustelu tälle, koska ensi kuulemaltahan se on täysin järjen vastaista. Ihan arvauksena vaan heitän, että EK ei halua kotimaista ammattitaitoista työvoimaa, koska sitten ei voisi syyttää työttömiä siitä, että ”työ ei kelpaa”, kun ne eivät työllisty paikkoihin, joihin niitä ei huolita. Ja toisaalta, silloin olisi myös paljon vaikeampaa väittää, että Suomeen täytyy tuoda halpatyövoimaa EU:n ulkopuolelta.

  Vaikka järkevää uudelleenkoulutusta ei sallita, niin kaikenlaisia täysin hyödyttömiä piirileikkejä, ”kuntoutuksia” yms. suorastaan vaaditaan. Niillä saadaan kivasti osoitettua sekä työttömille itselleen että ympäröivälle yhteiskunnalle, että työttömät ovat ala-arvoista pohjasakkaa, joka ei kelpaa mihinkään. Hälyttävän suuri osa kansasta on jo nyt saatu uskomaan tähän valheeseen. Viimeksi eilen luin erään olennon julkista kommenttia, jossa haukuttiin työttömiä ”loisiksi, joiden kuuluu hävetä”. Kyseinen henkilö haukkui köyhiä pyhää vihaa uhkuen ja ihan omalla nimellään. Eikä ilmeisesti itse tajunnut ollenkaan kenen siinä tilanteessa olisi oikeasti kuulunut hävetä…

 20. Pertti Ikonen

  Nyt on oltava huuli keskellä suuta että ei saa karenssia kun on mahdollista olla huomaamatta velvollisuuttaan työkkärin sotkuisilta sivuilta. TE-virasto näyttää myös laatineen työllisyyssuunnitelmaa varten valmiita tekstejä, joita virkailijat asettavat suunnitelmaan työttömän hyväksyttäväksi. Tuntuu vähän siltä, että nuo ennakkoon laaditut sopimustekstit ohittavat nykyisin työttömyysturvalain esim. pakottamalla allekirjoittamaan (tietokoneella etänä – ei kynällä eikä paperilla) sellaista, mitä työttömysturvalaissa sanotaan ”tarvittaessa hakeutua ja osallistua työllistymistään edistäviin palveluihin ja toimenpiteisiin”. Eli sopimukseen ei kirjatakkaa ”tarvittaessa” vaan osallistuu edistäviin palveluihin ja toimenpiteisiin.

  On näitä peijaisia ennenkin ollut, 1990-luvulla kun paikallinen työkkärin johtaja vaihtui ja lakiin säädetty kerrasta poikki työttömyysturva joskus 2000-luvulla.

 21. Jaakko Lautaoja

  Jännityksellä odotan, milloin joku A studio on täynnä tärkeitä asiantuntijoita, poliitikkoja ja poliiseja. Aiheena on ”miksi omaisuusrikokset ovat räjähdysmäisesti lisääntyneet”. On kiintoisaa kuulla, mitä herrat siihen sanovat. Sitten vaaditaan myös lakia, jossa omaisuusrikokset kielletään.

  • R.A.

   No arvaahan sen mitä herrat siihen sanovat. Ne pohtivat mitä vikaa köyhissä on, kun ne ovat ryhtyneet rikollisiksi. Onhan se hirveä vääryys, että reunan yli heitetty köyhä ei ristikään käsiään ja odota kiltisti nälkäkuolemaa, niinkuin sen ”kuuluisi” tehdä. Sitten todetaan, että köyhät ovat geneettisesti rikollisuuteen taipuvaisia. Keskustelun lopuksi herrat julkistavat tiedotteen, jossa sanotaan: ”koska köyhät ovat synnynnäisesti rikollisia, niin köyhyydestä tulee rikosoikeudessa rangaistava teko. Rangaistus on vähintään 30 vuotta palkattomassa pakkotyölaitoksessa.”

 22. Antti

  Moi,

  Pitemmällä tähtäimellä viesti ehkä menee paremmin perille vähemmällä ivallisuudella. En usko että Sipillä viittii nykyisellään tätä lukea.

  Antti

  • Saku Timonen

   En uskokaan Sipilän näitä lukevan, mutta toivottavasti äänestäjät lukevat.

 23. Eino

  Työttömien kyykyttämisessa ei ole mitään huvittavaa, mutta jotenkin katkeranironisesti suupieltä viistoon vetää, kun varsinkin kokoomuslaiset markkinaliberalistit jaksavat aina meuhkata, miten turhaa byrokratiaa ja sääntelyä pitää yhteiskunnassa purkaa ja raivata pois.
  Mutta kun on kyse työttömiksi jääneistä palkansaajista, lähes irrationaalinen byrokratian lisäys ja kyttääminen sekä työttömän olemassaolon virkasääntely ei olekaan kokoomukselle enaa mikään ongelma. Päinvaston se vaikuttaisi olevan heidän kaavailemiensa toiveiden täyttymys.

  • Rosa Warski

   Näin on.

   Valtion talousarvioesitystä 2017 katsoessa voi nähdä, että työttömien kyykytykseen on varattu rahaa yhteensä 595 331 000 euroa. Jokainen voi tahollansa miettiä, työllistetäänkö vuosittain niin paljon väkeä että voitolle jäädään.

   Viite: http://tinyurl.com/y7vgfd8l

   Taitanee olla, että keskiluokka ja hyväosaiset maksavat enemmän veroja, jotta työttömien ei anneta olla rauhassa. Kyseessä on siis heille tuotettu maksullinen palvelu.

 24. työtöntyötön

  Kummallista on myös se että palvelua halutaan yhä enemmän sähköiseksi (ainakin tänä vuonna) mutta ensi vuodelle on jo budjetoitu taas vaihteeksi lisää rahaa haastatteluihin joita aiotaan järjestää myös kasvokkain. Taitavat pomppia sinne sun tänne eivätkä itsekkään tiedä mitä tekevät. Toinen vaihtoehto on tietenkin se ettei kaikki työttömät jatkuvasti seuraa mitä muutoksia on tulossa ja näin joku näistä ansoista lankeaa ja työttömyytesi on päättynyt. Tai paremminkin oikeutesi työttömyysturvaan.

 25. Servitus

  Ammattiliittojen olisi nyt viimeistään aika näyttää, että miksi niitä tarvitaan. Mitä tekee esimerkiksi SAK, joka näkee aktiivimallin kikyn vastaisena?

 26. matti luomansuu

  Politiikka / politiikot ovat verrattavissa uhteiskunnan luomaan versioon tietokoneviruksesta. Orja kansalainen (tietämättään), orja päättäjä (tietoisesti), eu ohjeistuksilla. Vuoden 2019 eduskuntavaalit eivät muuta mitään, sillä tämä helvetti tulee jatkumaan kohti sisäistä levottomuuttako? Enpä usko, sillä ilmaisia ämpäreitä jonottava kansa on pidettävä tyytyväisenä ilmaisilla sirkustempuilla. Lisää velkaa, lisää kaikkea materialismia, lisää kaikkea sitä mikä entistä enemmän erkaannuttaa ihmisen henkisen hyvinvoinnin tilasta. Some diipadaapaa, media diipadaapaa, lisää ”töissäjaksamis lääkkeitä” sun muuta.

 27. Kim Soares

  Päätöksistä ei voi valittaa, niin minäkin olen ymmärtänyt. Mutta eikös tuonne nimenomaan voi valittaa?

  https://www.ttlk.fi/asiat.html

 28. Ulkona

  Hyvä (ja adrenaliinia nostattava) kirjoitus. Olen karvaasti juuri kokemassa, että kerran yrittäjä tosiaan on TE-palveluiden silmissä aina yrittäjä, ja näinollen ei ole oikeutettu työttömyysetuuteen. Kysyinkin, että onko mahdollista että myös minua, eli jossain määrin asianomaista, kuunneltaisiin kun arvioidaan työllistynkö yrittäjänä.

  En olisi ryhtynyt yrittäjäksi, jos olisi ollut töitä. Olen yrittämisenkin aikana hakenut jatkuvasti töitä, mutta kun niitä ei ole. En olisi lopettanut yrittämistä, jos se olisi elättänyt minut.

  Nyt odottelen vastauksia uusiin hakemuksiini ja valituksiin vapaehtoistyössä ulkomailla (lyhytaikaisesti, väliaikaisesti), koska täällä on sänky ja ruokaa. Kelalta en saa mitään, ensin koska olin heidänkin mielestään yrittäjä, ja nyt koska ovat päättäneet että olen muuttanut ulkomaille pysyvästi, enkä ole oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan.

  Huh, en voi muuta sanoa kuin että nämä uudet työvoimapoliittiset suunnitelmat ovat järjettömiä kaikilla mittapuilla.

 29. Hallituspuolueet valehtelevat talouskasvusta ja työttömyyden vähenemisestä. – Suomimedia
 30. Ideologiaa, politiikkaa ja totuutta – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] kun Te-hallinto muutti vähin äänin sähköisen asiointipalvelun työnhaun keskeyttäväksi ansaksi. Viime talvena alkaneet työttömien määräaikaishaastettelut, sähköinen työnhaku ja suoran […]

 31. Koolla on väliä – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] kuukausi sitten kerroin näistä urapolulle asetetuista ansoista. Pelkkä ilmoittautuminen ei riitä, vaan lisäksi pitää osata etsiä sähköisen lomakkeen […]

Kommentoi »

Comments are closed