Työllisyysihme

Juha Sipilän hallitus on ihmeidentekijä. Viime talvena ihme koettiin Talvivaarassa, kun Terrafamen kaivoksen jätevedet puhdistuivat yllättäen ja kaivos muuttui kannattavaksi. Nyt lähijärvi on muuttunut suolaiseksi, mutta ihmettä ei sovi epäillä. Toissapäivänä Sipilä julisti perustavansa poliittisen päätöksenteon tueksi uuden taloustieteen huippuyksikön budjetoimatta siihen ollenkaan rahaa.

Kaikkein suurin hallituksen ihmeistä on kuitenkin pitkäaikaistyöttömyyden lasku. Siihen viittasi myös valtiovarainministeri Petteri Orpo budjettikeskustelussa sanoessaan sen vähentyneen 20 000 henkilöllä viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Minä en usko Talvivaaran vesien puhdistuvan itsestään enkä opin jysähtävän kenenkään päähän edes ministerinpestin kylkiäisenä. Siksi en usko noita työttömyyslukujakaan. Katsotaanpa niitä tarkemmin.

Ensinnäkään pitkäaikaistyöttömyys ei ole vähentynyt 20 000 henkilöllä, vaan vähennys on vähän yli 13 000 henkilöä. Luku selviää, kun tuosta paljon puhutusta 20 000:sta vähennetään valmennuksessa ja muissa työllisyyspalveluissa olevat.

Pitkäaikaistyöttömyys pekka pasanen

Kuva: Pekka Pasanen

Sitten ruvetaan tutkimaan missä nuo 13 000 henkilöä ovat. Heinäkuun hiljaisuudessa viritetty nettiansa on katkaissut yli 14 000 työnhakua, joten jo se selittää ihmetyöllistymisen. Eivät ihmiset ole töissä, vaan heidät on tilastoitu työnhaun lopettaneiksi.

Uusi ihme odottaa jo nurkan takana. Noin 5 000 pitkäaikaistyötöntä tulee pääsemään ennenaikaiselle eläkkeelle Lex Lindstömin ansiosta, joten työttömyysluvut kaunistuvat entisestään ilman että kukaan työllistyy. Hallitus voi kuitenkin julistaa toimiensa purreen ja kuten aina, niin halukkaat uskovat ihmeisiin.

Ihmeitä ei oikeasti tapahdu, vaan ne ovat aina silmänkääntötemppuja.

 

Kommentit (32)
 1. Hannu Akastalo
  21.9.2017, 09:19

  Lex Lindströmiin kuuluvat ihmiset ovat jo pääosin siirtyneet 1.6.17 alkaen eläketuelle. Kokonaismäärä on ollut 5000 henkilöä eli näkyy jo nykyisissä tilastoissa

  1. Minä itse poistuin työvoiman ulkopuolelle, kun aloitin kesän alussa kuntoutusrahalla työkokeilun 😀 Eli en siis työllistynyt palkkatyöhön, mutta minua ei katsottu työnhakijaksi 😀 Eli yli 55-vuotias poistui pitkäaikaistyöttömistä työkokeilun ajaksi ja tilastot kaunistuivat.

   Naurettavaa pelleilyä, en tiedä kumpi on naurettavampaa, nuo tilastot, Ylen uutisointi vai noihin tilastoihin uskovat.

  2. liisa hirvonen
   21.9.2017, 15:44

   Lex Lindströmin lisäksi on otettava huomioon uusi eläkelaki. Se antaa mahdollisuuden jäädä ennenaikaiselle osa-aikaeläkkeelle 61-vuotiaana. Se tosin leikkaa eläkettä pysyvästi. Näiden lisäksi on ns.eläkeputki, eli työttömyysturvan lisäpäivät. Mikäli työtön on lisäpäivillä 62-vuotiaana, hän voi hakea eläkkeelle. Ja lisäksi on vielä yksityinen eläkevakuutus, jonka turvin voi siirtyä eläkkeelle aiemmin.

   1. Osa-aikaeläke poistui, taidat puhua “osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä”. Se ei taida työttömyyslukuihin juuri vaikuttaa, sillä sitä nauttiessaan voi jatkaa töissä tai työnhakijana/päivärahoilla vapaasti. Se ei siis liene osa tätä silmänkääntöpakettia.

 2. Merja Nurmi
  21.9.2017, 09:25

  Lex Lindström taitaa olla sinänsä hyvä asia, kun nuo ihmiset pääsevät pois te-keskusten hyppyytyksestä. En tiedä varmasti, kun en ole yksityiskohtiin tutustunut. Muuten tekee pahaa seurata hallituspuolueiden edustajien lähes uskonnollista hurmosta, kun he kilvan ylistävät tätä “ihmettä”.

  Tuo työttömyysilmoituksen ansoittaminen ei taida olla lain edellyttämällä tavalla hyvän hallintotavan mukaista?

Kommentointi suljettu.