Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työllisyysihme

Juha Sipilän hallitus on ihmeidentekijä. Viime talvena ihme koettiin Talvivaarassa, kun Terrafamen kaivoksen jätevedet puhdistuivat yllättäen ja kaivos muuttui kannattavaksi. Nyt lähijärvi on muuttunut suolaiseksi, mutta ihmettä ei sovi epäillä. Toissapäivänä Sipilä julisti perustavansa poliittisen päätöksenteon tueksi uuden taloustieteen huippuyksikön budjetoimatta siihen ollenkaan rahaa.

Kaikkein suurin hallituksen ihmeistä on kuitenkin pitkäaikaistyöttömyyden lasku. Siihen viittasi myös valtiovarainministeri Petteri Orpo budjettikeskustelussa sanoessaan sen vähentyneen 20 000 henkilöllä viime vuoden heinäkuuhun verrattuna.

Minä en usko Talvivaaran vesien puhdistuvan itsestään enkä opin jysähtävän kenenkään päähän edes ministerinpestin kylkiäisenä. Siksi en usko noita työttömyyslukujakaan. Katsotaanpa niitä tarkemmin.

Ensinnäkään pitkäaikaistyöttömyys ei ole vähentynyt 20 000 henkilöllä, vaan vähennys on vähän yli 13 000 henkilöä. Luku selviää, kun tuosta paljon puhutusta 20 000:sta vähennetään valmennuksessa ja muissa työllisyyspalveluissa olevat.

Pitkäaikaistyöttömyys pekka pasanen

Kuva: Pekka Pasanen

Sitten ruvetaan tutkimaan missä nuo 13 000 henkilöä ovat. Heinäkuun hiljaisuudessa viritetty nettiansa on katkaissut yli 14 000 työnhakua, joten jo se selittää ihmetyöllistymisen. Eivät ihmiset ole töissä, vaan heidät on tilastoitu työnhaun lopettaneiksi.

Uusi ihme odottaa jo nurkan takana. Noin 5 000 pitkäaikaistyötöntä tulee pääsemään ennenaikaiselle eläkkeelle Lex Lindstömin ansiosta, joten työttömyysluvut kaunistuvat entisestään ilman että kukaan työllistyy. Hallitus voi kuitenkin julistaa toimiensa purreen ja kuten aina, niin halukkaat uskovat ihmeisiin.

Ihmeitä ei oikeasti tapahdu, vaan ne ovat aina silmänkääntötemppuja.

Kommentit (32)

 1. Hannu Akastalo

  Lex Lindströmiin kuuluvat ihmiset ovat jo pääosin siirtyneet 1.6.17 alkaen eläketuelle. Kokonaismäärä on ollut 5000 henkilöä eli näkyy jo nykyisissä tilastoissa

  • a m

   Minä itse poistuin työvoiman ulkopuolelle, kun aloitin kesän alussa kuntoutusrahalla työkokeilun 😀 Eli en siis työllistynyt palkkatyöhön, mutta minua ei katsottu työnhakijaksi 😀 Eli yli 55-vuotias poistui pitkäaikaistyöttömistä työkokeilun ajaksi ja tilastot kaunistuivat.

   Naurettavaa pelleilyä, en tiedä kumpi on naurettavampaa, nuo tilastot, Ylen uutisointi vai noihin tilastoihin uskovat.

  • liisa hirvonen

   Lex Lindströmin lisäksi on otettava huomioon uusi eläkelaki. Se antaa mahdollisuuden jäädä ennenaikaiselle osa-aikaeläkkeelle 61-vuotiaana. Se tosin leikkaa eläkettä pysyvästi. Näiden lisäksi on ns.eläkeputki, eli työttömyysturvan lisäpäivät. Mikäli työtön on lisäpäivillä 62-vuotiaana, hän voi hakea eläkkeelle. Ja lisäksi on vielä yksityinen eläkevakuutus, jonka turvin voi siirtyä eläkkeelle aiemmin.

   • timo harmo

    Osa-aikaeläke poistui, taidat puhua ”osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä”. Se ei taida työttömyyslukuihin juuri vaikuttaa, sillä sitä nauttiessaan voi jatkaa töissä tai työnhakijana/päivärahoilla vapaasti. Se ei siis liene osa tätä silmänkääntöpakettia.

 2. Merja Nurmi

  Lex Lindström taitaa olla sinänsä hyvä asia, kun nuo ihmiset pääsevät pois te-keskusten hyppyytyksestä. En tiedä varmasti, kun en ole yksityiskohtiin tutustunut. Muuten tekee pahaa seurata hallituspuolueiden edustajien lähes uskonnollista hurmosta, kun he kilvan ylistävät tätä ”ihmettä”.

  Tuo työttömyysilmoituksen ansoittaminen ei taida olla lain edellyttämällä tavalla hyvän hallintotavan mukaista?

 3. Mauri Pulkkinen

  Todellinen ihme on, että byrokratian vastaisessa kampanjassaan hallitus tulee todistaneeksi byrokratian häviämättömyyden lain. Yhtäältä helpotetaan liiketoimintaan liittyviä velvoitteita, mutta samalla lisätään moninkertaiselle joukolle ml. työttömät toimia, joilla samalla ennestään kurjat olot heikkenevät etuuksien häviämisen muodossa, kun järjestelmään on luotu ansapaikkoja, joita eivät tunnista edes kouluja käyneet ja nettipalveluja hallitsevat henkilöt..

  Hallinnon kapasiteetti ei riitä ohjaamaan ja neuvomaan, ainoastaan valvomaan ja sanktioimaan.

  Ainoat, mitkä sitten varmuudella toteutuvat, ovat eri toimeentulotukimuodot sekä Kelan ja kuntien työntekijöiden liikakuormitus.

 4. Markku Kemppainen

  Miksi työllistämistukirahoja on vielä käytettävissä? No siksi kun ei ole todellakaan työpaikkoja, joihin ihmisiä voisi ja pystyisi edes tuella työllistämään. Eivät yritykset polkaise työpaikkoja firmaansa vain siksi, että valtiolla on rahaa. Näillä ihmisillä pitää olla järkevää tekemistä ja heidän työnsä pitää tuottaa firmalle. Ei ketään palkata yrityksiin nurkissa luuhaamaan vain siksi, että heistä saadaan tukea. Näistä ihmisistä on joka tapauksessa firmalle kustannuksia. Eikö näin yksinkertaista asiaa hallituksessa tajuta, vaan taivastellaan tätä palkkaamattomuutta?

  • stunned

   Rahoja jää käyttämättä, koska palkkatuki ei ole koskaan tai ani harvoin täysi 100 %. Työnantajan ei kannata ottaa palkkatukityöllistettyä harjoittelijan tai rekrykoulutettavan tilalle, koska joutuisi maksamaan jopa puolet liksasta. Pakkoilmaistyöllistetyistä valtio jopa maksaa ottajalle kuin huutolaismarkkinoilla konsanaan.

   Sitä paitsi työkkäri ei etsi kenellekään palkkatukipaikkaa, vaikka varmaan se olisi heidän kontaktiensa kautta mahdollista. Jokainen joutuu itse hakemaan palkkatukipaikkansa, mikä on lähes yhtä vaikeaa tuetta kuin tuen kanssa.

 5. Janne Rautio

  Eikö näistä tuulikauppiaista päästä eroon ennen vaaleja.rahaa palaa ja valmista ei tule sitten millään.

  • heikki savola

   Seuraavaksi sitten vasemmistoliitto, demarit ja vihreät hallitukseen ja avot! Taivaalta sataa mannaa ja maassa on täystyöllisyys.

   Tai sitten ehkä ei kuitenkaan….

 6. on thin ice

  Suosittelen elokuvaa ”I, Daniel Blake” katsottavaksi kaikille työttömyydessä tai työttömyysuhan alla kamppaileville itsensä tavallisiksi ihmisiksi kokeville kansalaisille. Elokuva toimii jo suorastaan opetusvideona siitä, mihin suuntaan yhteiskunnassa ollaan menossa. Erittäin suositeltavaa katsottavaa varsinkin ennen seuraavia eduskuntavaaleja, ja kyllä herkinkin sen jotenkin kestää:) Noin pari vuotta sitten kun tämän kiitetyn ja palkitun filmin näin, kuvittelin että, tämä on nyt tätä perinteisesti kovaa brittiläistä luokkayhteiskuntaa. Enää en kuvittele – se on jo täällä.

 7. Jyrki

  Tähän voisi todeta, että tarvitsemme lisää insinöörejä, jotka uskoo ihmeisiin. Sillä tavalla lähtisi firmoissakin varmaan uudet ideat lentoon eikä jumittuisi 1+1=2 totuuteen. Vaan se nähtäisi vaikka 5. Tälläiset insinöörit saa muutkin firman johdossa uskoo sitten että näin on.

  Voi tietysti joku lattiatason työntekijä ihmetellä, että miten M10 koon mutteri ruuvataan M5 koon ruuviin kiinni. Mutta näin on, koska ihmeisiin uskovat insinöörit on nähneet ihmeen tapahtuvan ja M10 mutteri kiertyy nätistä M5 ruuviin kiinni ja pysyy siinä. Totuus ei pysy.

 8. Kyösti Hyttinen

  Vaihtoehdoton maailmantalous.
  Nykyisessä globaalissa taloudessa on Suomen mahdollista kohottaa työllisyyttään vain lisääntyneen viennin kautta. Tämä tarkoittaa rakennemuutosta, on oltava kilpailukykyinen saadaksemme muut ostamaan tuotteitamme, saadaksemme ulkomaisten yhtiöiden investointeja Suomeen.
  Tarvitsemme jatkuvaa kikyilyä, mieluummin varttaalikikyilyä, jolloin pystymme nopeasti vastaamaan kilpailijoidemme haasteeseen.
  Lisäksi tarvitaan pelote ay-mafian voimaa vastaan ettei kikyily jäisi vain pelkäksi vatuloinniksi. Paras pelote tähän on hylkiöiksi leimattujen työttömien reservi. Hylkiötyöttömien armeija tehtaan portin takana kyttäämässä sinun työtäsi pistää jos mikä punaisimmankin ay-änkyrän kannattamaan kikyilyä. Hylkiöreservi saadaan helposti aikaan työn automatisoinnilla ja työperäisellä maahanmuutolla.
  Hyvää ja rauhallista matkaa neofeodalismiin.

  • StillSearching

   Olet oikeassa.
   Vaihtoehtona ehdotan glokalisaation ja vaihdantatalouden nopeaa yleistymistä.

  • Raija

   Eiköhän paljon auttaisi sekin että kansalla olisi varaa kuluttaa muutakin kuin ihan välttämättömän ruuan? Kohta siirtyy suurin osa kansasta kynttilä ja öljylyhty aikaan kun ei ole varaa sähköäkään käyttää. Rikas ei kuluta yhtään enemmän vaikka sille kuinka paljon rahaa siirrätte, korkeintaan menee kuluttamaan sitä ulkomailla kun taas suurin kansaa käyttäisi sen lisääntyvän tulonsa siihen mihin ei ole voinut käyttää rahapulassaan.

 9. Joona Väliaho

  Hei Saku, kirjoitat ”Sivistynyttä palautetta” -tekstissä lääkärikäyntien hinnoista näin: ”Ihan vastaavat tunnusluvut löytyvät jokaisen kunnan ja kuntayhtymän tilinpäätöksistä. Tiedot eivät todellakaan voi olla enää tämän julkisempia, sillä ne löytyvät helposti netistä.”

  (Tekstin kommentointi on jostain syystä suljettu, siksi kysyn täällä.)

  Minä ainakaan en löytänyt Helsingin, Porin tai edes Juuan 2016 tilinpäätöksestä mitään tällaisia. En ymmärrä, etsinkö väärästä paikasta? Eikä niitä Sotkanetissäkään ole.

  • Saku Timonen

   Tilinpäätöksien lukeminen vaatii tietynlaista osaamista. Kyseiset tiedot löytyvät tunnusluvuista.

  • Mauri Pulkkinen

   Etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Testasin 71-vuotiaan ”vanhuksen” kykyä löytää tarvittavat tiedot, vaikka asia ei minulle kuulukaan.

   Juuka kuuluu Siun Soteen ja n. 2 minuuttia kesti löytää lääkäri- ja toimenpidehinnastot .pdf-muodossa samoin asiakasmaksut.

   Myönnän, että 20-vuotias vikkeläsormi suoriutuu nopeammin.

   Itse olen PHHYKY:n palvelujen piirissä

 10. Ariel Koskinen

  Selitys ontuu. Kesäkuussa oli pitkäaikaistyöttömiä myös 21000 vähemmän kuin vuotta aiemmin, toukokuussa 18500. Silloin ei tuo työnhaun keskeytyminen samaan tapaan käy selitykseksi. Tuo 14000 oli koko työnhakijoita kosketa, pitkäaikaistyöttämiä on vain pieni osa työnhakijoista, joten sitä ei voi käyttää tässä yhteydessä sellaisenaan. Ja aiempina vuosina saman uutisen mukaan on ollut 6000-9000 vastaavaa työnhaun keskytymistä, joten vuosia verratessa vain ero vaikuttaa. Ja kaiken lisäksi nämä keskeytyksen kokeneet uusivat yleensä työnhakunsa pikaisesti, sikäli tuskin häviävät tilastoista. Joten olisikohan niin, että pitkäaikaistyöttömien määrä on oikeasti vähentynyt tuon 13000 verran ?

  • Jammo

   Aika moni työttömyyskortistossa roikkuva on siirtynyt osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Muita vastaavia löytynee noin 5000 verran, joten puolitetaanko tuo 13.000?

  • työtöntyötön

   Mutta onko työtön enää pitkäaikaistyötön jos hänen työnhakunsa on keskeytynyt viikoksi? Jostain uutisoinnista olin myös ymmärtäväni että niin työkokeilu kuin kuntouttava työtoiminta katkaisee pitkäaikaistyöttömyyden. Eli 3 vuotta työttömyyttä, tämän jälkeen 6 kk kuntouttavaa ja avot olet taas upouusi työtön. Tosin edelleen samalla työmarkkinatuella eli ainakaan taloudellinen tilanteesi ei ole parantunut. Näin niitä tilastoihmeitä tehdään.

   Jos oletetaan että joka ikäluokassa on pitkäaikaistyöttömiä suhteessa saman verran niin 50-luvulla syntyneet ikäluokat ovat suurempia kuin 90-luvulla. Joten eläkkeelle heitä siirtyy enemmän kuin nuoremmista tulee korvaajia tähän pitkäaikaistyöttömien joukkoon. Voi olla että on oikeasti vähentynyt 13 000 mutta minne he ovat siitä siirtyneet lienee se oikea kysymys.

   • Saku Timonen

    Juuri näin. Työvoimapoliittinen toimenpide katkaisee työttömyyden, ja toimenpiteen jälkeen hän onkin ihan uusi työtön.

    • Ikuisen karenssin lusinut

     Myös ”ikuinen karenssi”??ko?
     Olen lokakuusta 2005 alkaen saanut työmarkkinatukea 211 päivältä,ja tällä hetkellä kun vuoden alusta olen karenssilta päässyt pois, työmarkkinätukea on maksettu 381 päivältä.Tänä vuonna päiviä on vasta 170.En siis ole pitkäaikais työtön vaikka työttömyyttä on jo 14 vuotta.Mutta silti …päiviä ei nollattu,mielenkiintoinen laskutapa eli tilastojen siivous.

   • liisa hirvonen

    Yli 50-vuotiaita on työttöminä yli 115.000, siis noin kolmannes kaikista työttömistä työnhakijoista. Pitkäaikaistyöttömiä on 106.000. Työvoiman ulkopuolella on 109.000 ( viime vuoteen verrattuna +2,7%). Heistä 76.500 on työllistämistä edistävissä palveluissa tai koulutuksessa (viime vuoteen verrattuna +11,5%).
    Lähde: TEM työllisyyskatsaus 7/2017

 11. töytön

  Ihan tässä heikompaa hirvittää ja ihastuttaa hallituksen ihmeteot, totisesti on joku ylempi voima näillä mukana. Seuraava ihmeteko lienee tuloerojen- ja leipäjonojen äkillinen häviäminen.

  Ihan näillä hetkillä Sinisen Tulevaisuuden tammenterho, eloveena, pyssyleikki-niinistö ja työttömien suuri ystävä-lindström patsastelevat kameroiden edessä kannattajakortteineen. Aijjaa..eiku meneeki vielä vähä aikaa.

 12. mikko

  kun Juha Sipilä ja petteri orpo kehuvat
  pitkä aikas työttömien määrän vähentyneen 20 000 tuhanella
  eritelmättä mihin he ovat työlistyneet
  niin kumpuaa tiedon nälkä että millaisiin työ suhteisiin he ovat pääseet

  epäilen että puolet heistä ovat saaneet karenssin ei näy tilastoissa
  5000 ihmistä tekee kunta sektorila palkatta työtä
  4000 on työvoimapoliisissa toimenpiteissä eli ilmais toissa työkokeilu ymm
  1000 ihmistä tekee jotain epäsäänölista pätkä työtä työlistämis määrärahojen turvin
  näin karkea veikaukseni kuuluu
  eli mitä he tekevät
  se uutisointi voi olla hallituksen kannalta vähemmän imartelevaa
  kun joku sen meille selvitässi
  mini jopit saksan maliin on hallituksen 1 prioriteetti

  eli itse työ on muka kaiken voimaanuttava asia
  ei palkka millä kiitutetaan
  se on vale kusetus
  kyselyjen mukaan joka 4 olisi valmis vaihtamaan työpaikkansa mieluisempaan
  suomen työpaikka kiusamis määrät ovat euroopan top 1
  ovatko hekin Varsinkin Petteri Orpon kanssa samaa mieltä työ on parasta sosiaali turvaa jos töihin menon sijaan suunitellee miellumin itsmurhaa
  kaiken sen paskan takia mitä ainoastaan *painajais työ paikkalaan* kokee
  vai mitä hilkka ahde

 13. mikko

  Ennätysmäärä työttömiä sai sanktioita – ”Joutui karenssiin, kun ei päivässä ehtinyt hakea työpaikkaa
  http://www.is.fi/tyoelama/art-2000001127038.html?nomobile=2
  Uudet ohjeet pakottavat sossu-te-toimiston lisäämään karensseja
  https://keskustelu.suomi24.fi/t/13093605/uudet-ohjeet-pakottavat-sossu-te-toimiston-lisaamaan-karensseja

  Työ­voi­ma­toi­mis­tot ovat al­ka­neet lä­het­tää sel­väs­ti enem­män työ­tar­jouk­sia työt­tö­mil­le. Työt­tö­mil­lä on vel­vol­li­suus ha­kea toi­mis­to­jen eh­dot­ta­mia työ­paik­ko­ja, kos­ka muu­ten he jou­tu­vat ka­rens­sil­le. Lindst­rö­min mu­kaan vii­me hal­li­tuk­sen ai­ka­na aloi­tet­tu lin­ja on oi­kea.

  * Ka­rens­sien mää­rä on li­sään­ty­nyt sa­mas­sa suh­tees­sa. Mi­nus­ta se on hyvä suun­ta*.

  Se­hän ker­too sii­tä, et­tä työ­tä on liik­keel­lä, mi­nis­te­ri Jari Lindst­röm uuvatti sa­noi.

  http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/86626/b152e51022

  • Scientist

   Tässä tilastokeskuksen virallinen tilasto, jota tuskin voinet väittää poliittiseksi. Siinä pitkäaikaistyöttömyys on todella vähentynyt 21000 vuodessa.

   http://findikaattori.fi/fi/37

   Työmarkkinatoimenpiteiden vaikutus on ollut aina, ei vain nykyhallituksen aikana.

   Lisäksi voisin muistuttaa, että edelisen hallituskauden aikana menetettiin noin 100000 työpaikkaa. Hallituksessa oli vasemmisto ja puolueesi demarit.

   • Saku Timonen

    Tietenkin pityäaikaistyöttömyys vähenee, kun kortistoja siivotaan palkattomilla töillä, muilla työvoimapoliittisilla toimepiteillä ja potkaisemalla työttömiä kokonaan työvoiman ulkopuolelle elämään toimeetulotuella. Ei työpaikat lisäänny hallituksen ansioista, vaan hallituksesta huolimatta. Edellisessä hallituksessa oli muuten aika paljon muitakin kuin demarit.

 14. Hallituspuolueet valehtelevat talouskasvusta ja työttömyyden vähenemisestä. – Suomimedia
 15. Jaakko Lautaoja

  Varmaan se Talvivaaraa lähellä oleva nyt suolainen järvikin voidaan nimetä mereksi, niin ei sitten ole pilattu minkään järven vettäkään.

 16. Simsalabim – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] paljastaa, jos katsoo sitä oksanreiän läpi. Niin minä olen tehnyt monta kertaa, kuten vaikkapa täällä ja täällä. Toimittaja Teemu Muhonen selvitti eilen erinomaisella tavalla työttömien […]

Kommentoi »

Comments are closed