Työttömien parjauskampanja

-Hallitus on tehnyt linjauksen katosta, ja se pysyy toistaiseksi, kunnes toisin päätetään. Keskustelua siihen puuttumisesta ei ole aloitettu.

Näin perusteli työministeri Jari Lindström käyttämättä olevaa 150 miljoonan työllistämistukirahaa. Hallitus on linjannut, että kolmannella sektorilla on 3 000 henkilötyövuoden katto sataprosenttiseen palkkatukeen.

Työttömiä, tekemätöntä työtä ja työllistämistukea riittää, mutta ne eivät kohtaa, koska asiasta ei ole aloitettu keskustelua. Työministeri istuu itse rahojen päällä, mutta hänelle ei ole juolahtanut mieleen aloittaa sitä keskustelua älyttömän palkkatukikaton poistamisesta. Suomessa on yli 100 000 pitkäaikaistyötöntä, joita voisi palkata palkkatuella yhdistyksiin, kuntiin ja yrityksiin työllisyysmäärärahoilla. 150 miljoonalla eurolla palkkaisi palkkatuella yli 10 000 työtöntä vuodeksi töihin. Ei ole vaikeaa keksiä rahoille käyttöä, sanoo Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski.

Niinpä niin. Yhdistyksillä ja kunnilla olisi paljon työtä tarjolla, mutta sitä ei katsota tarpeelliseksi rahoittaa. Näin yllytetään yhdistyksiä pilaamaan oma maineensa käyttämällä palkattomia työntekijöitä. Yhä useampi yhdistys on ruvennut järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa kuntien ja Te-toimistojen tuella. Tästä hyötyvät kaikki muut paitsi se työtä tekevä työtön. Te-toimisto saa tilastonsa kauniimmaksi, kunta välttyy työmarkkinatuen maksuosuudelta ja yhdistys saa ilmaisen työpanoksen lisäksi 10,09 euroa päivässä jokaisesta kuntouttavassa työtoiminnassa olevasta.

Jos työtön palkattaisiin työllistämistuella, niin siitä hyötyisi myös hän itse. Ilmeisesti se ei sovi hallituksen linjauksiin, sillä nyt on menossa ennennäkemätön työttömien parjauskampanja.

Kansalaiset on jo opetettu uskomaan työttömät laiskoiksi kotisohvilla makaajiksi, jotka ruhtinaallisten tukien takia eivät viitsi mennä töihin. Tämän mielikuvan vahvistamiseksi media nostaa vähän väliä esille työnantajan, joka tuskailee työvoiman vaikeaa saatavuutta. Näissä tarinoissa on aina se yhteinen vika, että niitä on vaikea tarkistaa. Työnhakuilmoitus on jo poistunut työvoimahallinnon sivuilta tai sitä ei ole koskaan siellä ollutkaan. Pelkkä sana riittää.

Tietenkin työttömät ovat myös tyhmiä. Työvoimahallinto ansoitti sähköisen työnhaun kaikessa hiljaisuudessa niin, että 14 000 työttömän työnhaku katkesi. Työministerin mukaan vika on tietenkin tyhmissä työttömissä, jotka eivät osaa käyttää sähköistä työnhakua. En nyt viitsi edes aloittaa puhumista siitä, miten työttömien syrjäytymistä ja juoppoutta pidetään luonnostaan lankeavana.

Hallituksella on siis työllistämiseen budjetoitua rahaa, mutta sitä ei käytetä. Sen sijaan keksitään koko ajan lisää keinoja antaa työttömille keppiä. Tukia leikataan ja aktiivimalli edellyttää työttömän tekevän tietyn määrän olematonta palkkatyötä täyden työttömyysetuuden saamiseksi.

Mikä tahansa heikennys työttömien asemaan menee läpi, koska mielet on muokattu syyllistämään työttömät ihan kaikesta. Se mieli muuttuu vasta sitten, kun työttömyys osuu omalle kohdalle. Mielenkiinnolla odottelen mitä Simon Elo sanoo ensi vaalien jälkeen etsiessään työtä. Nythän hän on polleasti sitä mieltä, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Palkasta hän ei puhu mitään.

Laitanpa taas kerran tämän Lapinlahden Lintujen sketsin yli 20 vuoden takaa. Tämä puhe on nykyisin todellisuutta.

https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk

 

 

 

Kommentit (38)
 1. Terveisiä köyhyysrajalta
  22.9.2017, 10:03

  Loistava idea tuo palkkatuki, työtön voittaa saadessaan palkkaa ja työllistävä yritys voittaa saadessaan parhaassa tapauksessa ilmaista työvoimaa. Mutta minä sitä vastoin olen yhtälössä häviäjien joukossa, tällekin päivälle kirjoitan listaan ”työtön” kun istun osa-aikalomautettuna kotona samalla kuin palkkatukimies tekee työpaikallani juuri sitä mitä minä muuten tekisin.

  Onhan tässä vuosien mittaan näkynyt firmassa monenlaisia harjoittelijoita ja palkkatukilaisia, mutta kun oli täysillä tunneilla se ei vielä vaikuttanut muuhun kuin palkkamalttiin, vähentää kummasti haluja pyytää lisää liksaa kun ”oven takana on jonoa”.

  1. työtöntyötön
   22.9.2017, 11:56

   Hyvä että olet viimein herännyt ilmaistyövoiman käyttöön. Valitettavasti se tuli sinunkin kohdallasi liian myöhään ja vasta kun paska osui tuulettimeen juurikin omalla työkohteellasi ja vaikutti omaan toimeentuloosi niin aloit valittamaan asiasta. Sitä ennen asia oli ilmeisesti ok koska ”monenlaisia harjoittelijoita ja palkkatukilaisia” oli rampannut töissä jo ties kuinka pitkään kenenkään siihen puuttumatta. Vai oliko niin että ennen he helpottivat sinun töitäsi ja siksi asia ei juuri haitannut? Toivoisi että useampi vielä palkkaa nauttiva havahtuisi ennen kuin joutuu sinun asemaasi ja mahdollisesti vielä työttömyyskauden jälkeen harjoittelijaksi omaan entiseen työhönsä.

   Kyseessä on yhdistyksille myönnettävä tuki joka on parhaimmillaan 100% palkkauskustannuksista. Osa-aikatyöläisyys on näissä yleistä ja viikkotuntimäärä on jotain 20-30h/vk välissä. Yrityksille tuki on käsittääkseni maksimissaan 50% palkkauskustannuksista. Työllistävä yritys ei saa ilmaista työvoimaa pelkän palkkatuen avulla mutta halvempaa kyllä.

   ”Palkkatuki ei saa heikentää työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden asemaa.” Eli voisit vinkata tuosta työkkäriin jos oikeasti olet lomautettuna samaan aikaan kun palkkatuella oleva tekee töitäsi. Tai ottaa yhteyttä ammattiliittoon. Kumpikaan ei välttämättä auta mitään jos sopiva pykälä palkkatukilaisen eduksi löytyy.

   1. Terveisiä köyhyysrajalta
    22.9.2017, 15:56

    Esimerkiksi ammattikoulutukseen kuuluvaa pakollista harjoittelua suorittavat ovat minusta OK, kunhan eivät tosiaan vie muilta töitä. Sitä kautta on moni hyvä tyyppi rekrytoitu ihan palkkatöihinkin. Muunlaiset kuviot ovat sitten vähemmän mieluisia, mutta minkäs teet? Irtisanoudut protestina? 😀

    En ole varma onko tässä nyt kyseessä juuri se virallisesti palkkatuen nimellä kulkeva kuvio vai mikä, mutta jonkinlainen halpuutus kuitenkin, kaupungin välittämänä on tämä duunari tullut ja ilmaisuudesta minulla on pomon sana. Voi olla että liioitteli ja että oikea alennusprosentti on vaikka juuri tuo 50%. En tiedä lämmittäisikö se tieto sen enempää.

    Työkkäriin en vinkkaa, pistävät vielä minulta sovitellun päivärahan poikki selvittelyprosessin ajaksi tai jotain muuta kivaa. Liitto voisi ehkä auttaa (jos tosiaan pykälät eivät ole vastaan), mutta mitä sitten? Voi toteutua ne ”tuotannolliset ja taloudelliset syyt” koko laajuudessaan… pitäisi ensin löytää jonkinlainen exit plan ennen kuin ryhtyy ryttyilemään. Haku on päällä, mutta tulokset toistaiseksi laihoja.

    1. työtöntyötön
     22.9.2017, 17:23

     Ei tästä nyt sen enempää mutta voisiko olla ihan vaan työkokeilija? Silloin ei kyllä saisi palkkaa ollenkaan vaan tekee töitä työttömyysetuutta vastaan. Kunnilla saattaa olla myös jonkinlaisia omia tukia joita myöntävät pitkäaikaistyöttömän palkkaukseen mutta vaikka näistä yritinkin oman kunnan sivuilta (ja muutenkin netistä) ottaa selvää niin en saanut tietooni paljonko voisi olla päällekäisiä tukia ja korvaisivatko koko palkkaussumman.

     Tuolla 100% tuella yhdistyksissä on paljon väkeä joilla on jokin työrajoite ja siitä syystä miltei mahdotonta päästä avoimille työmarkkinoille. Sairaus voi esim. aiheuttaa toistuvia sairauslomia muttei kuitenkaan ole niin paha että joutuisi kokonaan eläkkeelle. Toisaalta myös sellaisia joilla on pitkä poissaolo ns. työelämästä ja näin pääsevät vähemmällä työajalla töihin ja ansiosidonnaiselle ja on ikäänkuin alkusysäys palaamiselle työelämään. Paljon parempi vaihtoehto kuin kuntouttava työtoiminta. 3000 henkilön rajaus on kyllä aivan liian pieni 100% tukeen.

    2. Hetkinen, ei voi nyt olla millään tavalla laillista ottaa ilmaista tai puoli-ilmaista henkilöä tekemään töitä, jos omaa henkilöstöä on osalomautuksella. Vai onko jossain muka näin iso porsaanreikä? Eikö osalomautukselle voi laittaa vain, jos ei ole tarpeeksi töitä? Jos on töitä tehtäväksi, niin henkilö pitää ottaa takaisin tekemään niitä töitä ennen kuin voi ottaa yhtään ilmaista työntekijää. Tai mun järkeni sanoo näin. Toisaalta byrokraattien järki on tunnetusti hyvin merkillinen…

     Oletko kysynyt Avista, että voiko asialle tehdä jotain? Tosin siinäkin on vaarana se, että jos he päättävät tehdä jotain, niin silloin väistämättä paljastuu, että kenen taholta he ovat kuulleet asiasta. Ja Avin rattaat pyörii aika hitaasti. Ex-työpaikkani ex-työkaveri teki Aviin valituksen työsyrjinnästä ja siinä meni aika kauan ennen kuin mitään oikeasti tapahtui. Toisaalta, vaikka työkaverini olisi myöhemmin halunnut keskeyttää prosessin, syystä että hän hyväksyi työnantajan myöhemmin tarjoaman eropaketin, niin Avi ei halunnut keskeyttää prosessia, koska kyseessä oli niin selkeä syrjintätapaus. Mutta hyvänä puolena siis, että Avi otti asian tosissaan.

 2. Anna-Katriina Lius
  22.9.2017, 10:04

  Harvoin olen niin raivoissani, kuin tästä työttömien kyykyttämisestä ja parjaamisesta. Mutta mitä ihmettä tehdä tälle asialle? Tuntuu, että ahkerasti työtä etsivä ja yritteliäs ihminen saa vielä pääsääntöisesti myötätuntoa osakseen tavallisilta ihmisiltä. Mutta kuinka kauan? Tutkin eilen netissä käytyjä keskusteluja ja hämmästyin siitä, kuinka paljon työttömiin kohdistettua aggressiivista puhetta löytyi. Tyyli leimata ja nimitellä ihmisiä ”vapaamatkustajiksi” ja ”vetelehtijöiksi” toi mieleeni aiemmin maahanmuuttajista käydyt keskustelut. Esimerkin negatiiviselle ajattelulle on näyttänyt hallitus.

  1. Tarja Elonen
   22.9.2017, 12:28

   Pirkkalainen -lehdessä 20.9.2017 oli erinomainen lukijalta -palstalla oleva Jyri Väätäisen kirjoitus ’Työtön on rikollinen’. Sain luvan ja eilen lähetin sen 46:lle kansanedustajalle, 5-6/eduskuntaryhmä. Jotain pitää tehdä, työttömien kohtelu on tyrmistyttävää. Tässä on Jyrin täysikokoinen resoluutio https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/…/21752713… ja tässä tekstinä https://pastebin.com/raw/iSMTuV5E

   1. Markku Toivonen
    22.9.2017, 16:33

    Lainasin tuosta Jyri Väätäisen kirjoituksesta pätkän:

    ”YK:n mukaan orjuus on työtä, jota ei voi valita, johon ei voi vaikuttaa, jota on pakko tehdä ja josta ei voi kieltäytyä. Tämä on juuri sitä mitä Suomessa nyt tehdään, kun ihmisiä määrätään kuntouttavan työtoiminnan, tai minkä tahansa muun toiminnan nimissä palkattomiin töihin, viikkojen työnhakukursseille pienellä päiväkorvauksella, joka hädin tuskin kattaa kasvaneet kulut bussilippuihin ja määränpäässä nautittavaan ruisleipään.”

    …joka kertoo raadollisesti siitä, missä mennään. Suomessa rakenteellinen moderni orjuus mahdollistuu eduskunnan porvarillisen enemmistön päätöksillä, lakisääteisesti. Päätökset ovat ideologisia, jossa median valikoiduilla, toistetuilla väittämillä on vahva rooli.

    Yleinen väittämä on, että media on vallan vahtikoira. Se on sitä silloin, kun valta – yleensä poliittinen, kun demokratia tuottaa odottamattomia tuloksia – uhkaa sitä itseään. Muulloin sen tärkein päämäärä on myydä tuotettaan sellaisissa puitteissa, että se säilyttää oletetun roolinsa ja roolitetun uskottavuutensa, jonka tueksi se intohimoisesti silloin, kun se kyseenalaistetaan tuottaa omaa uskottavuuttaan vahvistavia uutisia. Käytännössä valta ja media elävät symbioosissa, koska poliittinen, taloudellinen ja median valta ovat kolmikulmion kolme puolta.

    Pienessä sisäänpäinlämpiävässä Suomessa, jossa hierarkian ylimmät väistämättä kohtaavat toisensa, on luonnollista, että poliittinen, taloudellinen ja median eliitti istuu ja rupattelee keskenään konjakin, kahvin ja sikarin äärellä klubilla. Ja Pori Jazzissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla, ja viime kädessä Linnan juhlissa, jotka kaikki ovat eliitin kokoontumisajoja.

  2. Sipilän hallitus on koko toimikautensa ajan järjestelmällisesti mustamaalannut työttömiä. Kaikki heidän uutisissa esittämänsä ”tieto” työttömyydestä on ollut tahallista valehtelua. Työttömien määrä on esitetty sellaisena, kuin se Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen mukaan on. Täsmällinen oikea luku on TE-toimiston tiedossa, mutta sitä ei ole julkaistu, koska se on koko ajan ollut lähes kaksinkertainen tuohon Tilastokeskuksen hihasta ravistettuun verrattuna.

   Avoimien työpaikkojen määrä on valehdeltu vielä törkeämmin. Jos esim. 1 työpaikka on ollut auki 2 viikkoa, niin se on laskettu hallituksen lukuihin 14:na eri työpaikkana. Ja sekin 1 työpaikka on yleensä ollut sellainen, jolla ei kukaan pysty elättämään itseään.

   Kun näin on valehdeltu sekä työttömien että avoimien työpaikkojen määrä, niin sitten on ihan julkisesti uutisissa julistettu, että työttömyys johtuu vain siitä, että työttömät ovat työhaluttomia laiskiaisia ja mielenterveysongelmaisia juoppoja. Ja tällä logiikalla perustellaan se, että työttömyys loppuu kunhan työttömiä rangaistaan tarpeeksi kovalla kädellä. Ja kansa uskoo kaikki törkeät valheet, koska kansa yhä luulee, että Suomessa uutisiin voi luottaa. Totuus valkenee ihmisille vain silloin, jos/kun työttömyys osuu omalle kohdalle. Jos kuuluu niihin arpajaisvoittajiin, joiden lähipiiristä kukaan ei menetä työpaikkaansa, niin silloin se valheisiin perustuva viha työttömiä kohtaan saa rauhassa muhia ja kasvaa. Ja Sipilän hallitus hykertelee tyytyväisenä, kun Suomen koko yhteiskuntarauha menettää pohjansa.

   Jos mitä tahansa etnistä ryhmää kohtaan lietsottaisiin vihaa siihen tyyliin kuin Sipilän hallitus lietsoo vihaa työttömiä kohtaan, niin rikostuomio olisi tullut jo aikoja sitten. Mutta hallitukselle ei ole tullut edes vaatimusta korjata levittämiään valheita, saati rikostuomiota.

Kommentointi suljettu.