Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Pelolla ratsastajat

Populistin toimintaan kuuluu pelon lietsominen ja ratkaisun tarjoaminen tähän lietsottuun pelkoon. Populisti esittää itsensä kansakunnan pelastajana uhalta, jonka hän itse on keksinyt. Tai oikeastaan ei ole itse keksinyt, vaan sitä pelkoa on lietsottu jo vuosikausia ympäri Eurooppaa ja muuta maailmaa. Tapahtuneet terroriteot eivät riitä populistille, vaan hän maalailee yhä kauheampia uhkakuvia, jotka koko ajan ovat kaatumassa päälle. Kukaan ei olisi vielä viitisen vuotta sitten uskonut, että suomalainen presidenttiehdokas rakentaa koko vaalikampanjansa tavalla, joka tuo mieleen ristiretkiajan Eurooopan. Islamisaation pelko, rajojen sulkeminen, kansainvälisistä sopimuksista irroittautuminen ja lukkojen taakse linnoittautuminen, niistä on populisti tehty.

Kun populisti saa kampanjallaan näyvyyttä, niin muut tulevat perässä. Hekin haluavat sanoa, että aihetta pelkoon on, ja hekin haluavat toimia kansakunnan pelastajina. Vanha kansa tiesi sanoa, että on oksan ottajia, jos on kuusen kaatajia.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen haluaa päästä osille tästä pelosta vaatimalla, että terroristiärjestöön kuuluminen on kriminalisoitava. Kaikkonen ei ole tainnut vilkaista rikoslakia, sillä sen 34 a luvusta löytyy melkoisen kattava kriminalisointi.

Sieltä löytyvät terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset, niiden valmistelu, terroristiryhmän johtaminen, terroristiryhmän toiminnan edistäminen, koulutuksen antaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten, värväys terrorismirikoksen tekemiseen, terrorismin rahoittaminen, terroristiryhmän rahoittaminen ja matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten. Lisäksi ulkomailla rikoksiin syyllistynyt voidaan tuomia Suomessa Suomen lakien mukaan.

Listasta tosiaan puuttuu sanatarkasti ottaen pelkkä terroristiryhmään kuuluminen, mutta ilmeisen hyvästä syystä. Kriminalisoitua on myös kuuluminen vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneeseen rikollisryhmään, mutta sen pykälän nojalla ei tietääkseni ole saatu ketään tuomittua. On vaikea määritellä mikä on lain tarkoittama rikollisryhmä, ja sama ongelma on terroristiryhmienkin kanssa. Isis on tietenkin aivan selkeä tapaus, mutta lain on oltava yleinen ja sovellettavissa myös muihin tapauksiin.

Ongelmaksi tulee lain tarkoittaman terroristiryhmän määrittely. Onko sellainen kurdien PKK? Entä YPG? Entä kaikki mahdolliset omia hallituksiaan vastaan taistelevat järjestöt ympäri maailmaa? Tiedän monien haluavan, että pelkkä islaminuskon tunnustaminen pitäisi katsoa kriminalisoiduksi. Jos haluaisin ruveta laskemaan karmeaa leikkiä, niin kysyisin, tulkitaanko mahdollisesti jokin suomalainen puolue tulevaisuudessa lain tarkoittamaksi terroristiryhmäksi.

Jos oikeasti halutaan täydentää tuota rikoslain luetteloa, niin kyllä se minun puolestani sopii. Kannattaa kuitenkin miettiä onko se tarpeen, vai riittävätkö nykyiset säädökset. Vai ratsastetaanko hyväksi havaitulla pelolla kuten tähänkin asti? Arvaan, että ratsastetaan pelolla. Pelko vaikuttaa politiikkaan ja poliitikot säätävät lait.

22007537_10213392752869384_5238894170785086288_n

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (14)

 1. Mauri Pulkkinen

  Kuva kertoo taas enemmän kuin tuhat sanaa. Tv:n Arja-täti laukatti ja laulatti lapsia: ”Hei laukkaa ratsu reima”… Laura-tädille voisi sopia: ”Tuhon tietä kuljen” tai miksei alkuperäisenä: ”I’m a fool to want you”.

  Aivan ensimmäinen kerta ei ole, kun lakiin huudetaan pykäliä, jotka siellä jo ovat. Suurempi ongelma kuin pykälien puute on toimeenpano sekä valvonta ja seuranta. Säästöjä tehdään sillä puolella esim. poliisin resursseja leikkaamalla tai olemalla lisäämättä niitä. Sama koskee montaa muuta asiaan, joihin on kirjoitettu hienosti muotoiltuja ja perusteltuja lakipykäliä.

  En toki kaipaa poliisivaltion olosuhteita, mutta turvallisuusasioissa niin kuin vaikkapa sote:ssa eivät asiat ratkea kirjoittamalla hienot lait. Rehulan olen monta kertaa kuullut vetoavan tuleviin lakipykäliin, vaikka olennaisinta on millaisin resurssein ja toiminta- ja informaatioketjuin kansalaisille taataan kustannustehokkaat, tasa-arvoiset ja oikeanlaatuiset palvelut koko armaassa Suomessamme.

 2. teemu heinola

  Ihminen on siitä kummallinen elukka, että kun vähän pyssyn piippua vilauttaa, niin johan alkaa tapahtumaan. Oikeastaan mitään konkreettista ei edes tarvita, vaan riittää että asiasta vihjaillaan niin johan alkaa viuhumaan.

  Onko ihmiskunta ollut aina näin peloissaan ja alistuva?

 3. Ville Korhonen

  Huhtasaarella selvästi mahdollisuus ”yllättäen” ja ”protestiäänillä” nousta vaalien kakkoseksi – kultamitalli kun on jo jaettu.
  Ennusmerkit ovat hyvät kun mm. YLE ja hesari käyvät raivopäisesti sotaa yhtä ehdokasta vastaan.

 4. Kalle*

  Tuo terroristiryhmien määrittely riippuu siitä kuka puhuu. George W. taisi määritellä monta valtiotakin terroristeiksi.

  Mutta missä kohtaa terroristi muuttuu poliitikoksi? Näin on käynyt monta kertaa, Etelä-Afrikassa, Israelissa, Palestiinassa, Pohjois-Irlannissa ihan vaan muutama tästä lonkalta.

  Toisaalta taas mieleeni ei heti muistu yhtään terroristiporukkaa joka olisi saatu kuriin aseellisesti. Neuvottelemalla, sopimalla ja vaikuttamalla terrorismin syihin on saatu rauhoitettua ainakin

  ETA
  Loistava polku
  ANC
  PLO
  Tupac Amaru
  IRA
  Hagannah, Irgun, Lehi
  FLN
  EOKA
  FARC

  • Seppo

   Ainakin mm. Putinin Venäjällä ja Erdoganin Turkissa lähes mikä hyvänsä hallituksen kanssa vastatusten oleminen voidaan leimata ”terrorismiksi”…

 5. Rintsu

  Nyt karrikoin ehkä hieman liikaa kun kerron vanhan vitsin jonka mukaan jokaisella miehellä on raiskauksentekovälineet aina mukanaan. Joten varmuuden vuoksi meidät kannattaisi sulkea leirille tai lähettää siperiaan! Tilastot nimittäin kertovat lähes aukottomasti, että milloin nainen raiskataan niin syyllinen on mies. Siperiassa tavataan. Ottakaa karvalakki mukaan.

  Vitsin pilaa se, että tuossa tilanteessa oikeasti ollaan jos syyttömiä aletaan rankaisemaan teoista joita eivät ole tehneet mutta saattaisivat tehdä.

  Kaikki tuomiot eivät todellakaan mene minun oikeustajuni mukaan. Mutta jos ne menisivät ”kansan” kostonhimon mukaan niin kämppäni ja lähibaarini välissä olisi tusina hirsipuuta jossa jokaisessa olisi tuore raato.

  Oikeuttahan me vaan halutaan huutavat äänekkäimmin ne jotka tahtovat kostoa.

 6. timo harju

  Käsittämättömintä on, miten joku kreationisti Huhtiksen kapasiteetilla varustettu voi ylipäätään olla presidenttiehdokkaana v. 2017. Ja miten auliisti hänen myötähäpeää herättäville tollouksilleen aiemmin naureskellut media antaa hänelle näkyvyyttä.

  Vaikka toisaalta, onhan ehdokkaana myös ainakin neljä pahoinpitelytuomiota saanut Banditosin täysjäsenyydellä elvistelevä Ilja Janitskin. Siinä on meillä valtiopäivien avaajat ja Suomen ulkopolitiikan johtajat 100-vuotisen itsenäisyytemme juhlavuotena.

  • Mika Korhonen

   Se, että joku on erimieltä kuin sinä ei tee ihmisestä tyhmää, asia joka tuntuu tietyiltä ihmisiltä usein unohtuvan.
   Henk. koht. en pidä esmes Osmo Soininvaaran tai Pekka Haaviston mielipiteistä mutta pidän heitä huomattavan älykkäinä, olisivat voineet saada paljon hyödyllistä aikaiseksi ellei vihreä liike olisi pilannut kavereita.

   • timo harju

    Evoluutio ei ole mielipide. Sen mitätöiminen on tieteellisten faktojen nonsaleeramista. Uskokoon kuka hyvänsä mitä tahansa, mutta elämän selittäminen hyvin vanhojen ja hyvin tietämättömien paimentolaiskansojen taruaarteistolla ei tavattoman tasokkaasta ajattelusta kerro.

    Mutta ääniähän sillä tuntuu saavan. Usko petä kun uskoo.

  • Arto Alila

   Muistakaamme kuitenkin näiden Huhtasaaren myötähäpeisten kommenttien keskellä se,
   että ulkopolitiikasta hänellä on oman käsityksensä mukaan vankka kokemus. Maikkarin haastattelussa Huhtasaari ilmoitti olleensa Trumpin rukousaamiaisella ja sen lisäksi
   ulkomailla töissä – eräiden tietojen mukaan jopa useita kuukausia.

   Jos näillä meriiteillä ei ole pressan toimeen kelvollinen, niin mihin sitten.

  • Mika Korhonen

   En tiennytkään että Janitskin on ehdokkaana. Toki kerää kortteja mutta….

   Rikosrekisteriotteen joka on annettu 2. tammikuuta 2017, mukaan Janitskinilla ei ole merkintoja rikosrekisterissä.

 7. Minna Ylitalo

  Oikeistopopulistien pelkopropaganda on kuultu kyllästymiseen asti viime aikoina eri kielillä. Ensin Brittien UKIP, Sitten Trumpin porukat, sen jälkeen Ranskan Marine Le Pen ja viimeisenä Saksan AfD. Nyt pitäisi jaksaa vielä kuunnella samat lässytykset Huhtasaaren tulkkaamana suomeksi.

  Kun nämä keksisivät tahoillaan edes jotakin omaperäistä, mutta kaikki on silkkaa kierrätettyä ja käännettyä tuontitavaraa ja 30-luvun uudelleenlämmittelyä. Nauroin ääneen kun luin uutisia Uuden Seelannin kansallismielisestä puolueesta New Zealand First. Alle viiden miljoonan asukkaan ja yli 60 miljoonan lampaan asuttamalla saarella keskellä-ei-mitään ratsastetaan aivan samalla pelkopropagandalla kuin muuallakin.

 8. pena

  Hesari oli tehnyt seivityksen kuntapäättäjien saamista rikostuomioista viimeisen viiden vuoden ajalta. Ja mikä yllätys, ylivoimainen ykkönen ”lakikriittisyydessä” oli jälleen sama puolue kuin Hesarin ennen kuntavaaleja tekemässä selvityksestä ehdokkaiden saamista syytteistä. Mielenkiintoista että viime aikoina juuri kyseisellä suunnalla on eniten meuhkattu laillisuudesta ja laittomista ihmisistä.
  Jos joidenkin pitää jotakin pelätä, niin ehkä perusteltua aihetta pelkoon on ainakin niillä papeilla, piispoilla, vääränvärisillä poliitikoilla, avustustyöntekijöillä ja muilla sivistyneillä ihmisillä, joille tulee tappo- ja raiskausuhkauksia tasaisena virtana. Mihinkähän poliittiseen suuntaan kallellaan muuten ovat nämä uhkailijat, viinanhuuruiset polttopullohörhöt ja yöaktiiviset pahantekijät, joiden ”kritiikin” kohteina ovat ulkomaalaistaustaisten omistamat yritykset. En millään voi arvata.

Kommentoi »

Comments are closed