Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Toimeliaisuuden uudistus

Voimme unohtaa puheet perustulosta ja työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimellä tehtävistä yhdeksän euron palkattomista töistä. Lähitulevaisuudessa työttömän on tehtävä työtä saadakseen peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Jos joku ei tee työtä, niin hän saa pelkkää toimeentulotuen suuruista passiivitukea. Passiivitueksi sitä sanotaan ihan sen takia, että sitten on täysin korrektia puhua leimaavasti passiivisista työttömistä. He ovat virallisesti laiskoja ja kaikin puolin kelvottomia olemaan yhteiskunnan jäseniä. Vain työtä tekevä työtön on oikea työtön.

Puhun nyt hallituksen pikavauhdilla toteuttamasta perusturvan ja toimeliaisuuden uudistuksesta. Kokeilu alkaa jo ensi vuoden alusta, ja kuten asiaan kuuluu, niin se alkaa täysin suunnittelematta. Kyseessä on vanha tuttu vastikkeellinen sosiaaliturva, jota jo viime hallituskaudella esitti silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Koska vastikkeellinen sosiaaliturva kuulosti vähän rumalta, niin ruvettiin puhumaan osallistavasta sosiaaliturvasta ja työttömyysturvan aktiivimallista. Nyt se on taas vaihtanut nimeä, mutta sisältö on pysynyt ennallaan. Työttömän on tehtävä työtä sosiaaliturvansa eteen.

Kyllä, se on todellakin ollut sama asia koko ajan. Sitä todistaa sekin, että edes media ei pysy nimien vaihtumisen perässä. Etelä-Suomen Sanomat puhuu osallistavasta sosiaaliturvasta ja Kansan Uutiset työttömyysturvan aktiivimallista, mutta molemmat puhuvat samasta asiasta. Kuvaavaa on myös, että lähetekeskustelussa paikalla ei ollut yhtään ministeriä eikä hallituspuolueiden kansanedustajia, kuten KU kertoo. Työttömät eivät hallitusta kiinnosta muuten kuin kyykytyksen kohteina.

Tässä ”uudessa” mallissa työttömän on osallistuttava esimerkiksi kansalaisjärjestöjen toimintaan, naapurustoprojekteihin, ruokapiireihin, vertaistukiryhmiin tai maahanmuuttajien kielikursseille. Joissain tapauksissa osallistumistuloa voisi saada lasten tai muiden läheisten hoitamisesta. Pelkkä harrastustoiminta ei riittäisi osallistumistulon saamiseen.

Osa näistä alustavasti kaavailluista tehtävistä on selvästi sellaisia, joista kuuluisi maksaa palkkaa. Ilmeisesti kaikki tehtävät ovat sellaisia, sillä pelkästä harrastustoiminnasta ei makseta. Pitää olla hyödyksi, pitää olla tuottava. Vain työtä tekevällä on oikeus syödä. Ajattelu on kuin 1860-luvun nälkävuosina, jolloin ruokaa annettiin nälkään nääntyville vain työpanosta vastaan.

Työttömät ovat siitä otollinen väestönosa, että heillä voi kokeilla kaikenlaista ilman että heillä on mahdollisuutta panna hanttiin. Vastustelijoiden ruoka-annosta pienennetään kuin Gulagin vankileireillä konsanaan. Työttömillä kokeiltiin perustuloa, mutta ne mokomat tykkäsivät siitä, ja niiden elämä helpottui. Niinpä perustulo haudataan hiljaisuudessa ja ruvetaan teettämään työtä ohuenkin leipäpalasen edestä.

Työttömällä ei saa olla ilman toimelisuutta saatua rahaa.

22045915_1472024249509816_1945507513367781017_n

Kuva: Teppo Palmroos

Kommentit (51)

 1. RowanBerry

  Torppareiden taksvärkkiä.

 2. Make

  No minä olen kuullut, että työttömän pitäisi hankkia ruokansa kalastamalla Lauttasaaren sillalta käsin. Siis nimenomaan Lauttasaaren sillalta. Ja Keskuspuistosta pitää poimia sieniä. Siis mitä tahansa sieniä.

  Missä ne 110 000 uutta työpaikkaa ovat? Olisiko päivätyöaikaa pitänyt lisätä 12 minuuttia?

  • Joni Pelkonen

   Hallituksen puuhista ja siitä, kenelle sen tiedotus on suunnattu: väittävät, että työttömien määrä on vähentynyt. Kalasteleeko hallitus sitten pitkäaikaistyöttömien ääniä kertomalla, kuinka heidän tilanteensa on parantunut? Jos kalastelisi, miksi ovat tehneet leikkauksia kaikkein pienimpiin tuloihin?

   Joten: ei tietenkään ole kiinnostunut työttömistä edes äänestäjinä, vaan kalastelee porvarien ääniä, jotka näin saavat kuulla että hallitus kurin parantamiseksi rankaissut köyhiä. Palkitseminen, eli raha, suunnataan sitten sille porukalle joka jo valmiiksi kannatti kokoomusta.

   Ainakin näin toivon: toivottavasti kukaan köyhistä ei ole ollut niin tyhmä että äänesti oikeistoa, tai ei ainakaan ole niin tyhmä enää. Persutkin ovat muuten oikeistopuolue.

  • Mikko Mäkinen

   Mikä on ongelmana että työttömyysrahaa vastaan pitää tehdä työtä? Näin se olisi pitänyt mielestäni aina olla. Itseäni passivoi ajatus että saisi rahan tekemättä mitään. Nimimerkillä työttömäksi juuri jäänyt.

   • Saku Timonen

    Työttömyyskorvaus ei ole palkkaa, vaan sillä on tarkoitus elää sen aikaa, että saa palkkatyötä. Tämä perusasia unohtuu liian helposti.

    • työtöntyötön

     No mikset sitten tehnyt jo työpaikassasi töitä työttömyyskorvausta vastaan? Miksi vaadit palkkaa? Olisit sanonut että sinulle riittää työmarkkinatuki. Näinhän sen mielestäsi olisi pitänyt mennä eikö vain?

   • Hupu

    Vastakysymys Mikko Mäkiselle: Miksi tehdystä työstä ei voi maksaa työttömälle palkkaa?

    Kun sitä tekemätöntä työtä löytyy, niin työstä pitäisi maksaa palkkaa ja kun maksetaan palkkaa, niin ei tarvitse maksaa mitään työttömyyskorvauksia.

    Eikö olisi yhdenvertaista, jos kaikki rupeaisivat tekemään töitä työttömyyskorvauksilla?

   • Jyrki

    Mikä mahtaa sitten olla ongelma, että työttömyysraha nimikettä ei voida muuttaa palkkanimikkeeksi. Eli siis kun työtön saa orjatöistä nyt työttömyysrahaa, joka lukee tiliotteessa tilille tulleena rahana ETUUS-nimikkeellä.

    Niin mikä mahtaa olla ongelma, että ETUUS-nimikettä ei voida muuttaa sitten PALKKA-nimikkeeksi sinne tiliotteeseen myös? Ei pitäisi kait olla ongelma logiikkasi mukaan myöskään, jos työnteosta on tapana ollut ainakin joskus maksaa PALKKAA. PALKKA nimikettä käytetään kertomaan, että töitä on tehty.

    Eiku hetkinen nythän minulla välähti. Työ onkin nykyään kuntouttavaa jne. Itse asiassa nimikkeet vaihtuu kuin sukat jalassa hallituksen touhutessa tippa nenän päässä. Voidakseen luoda orjatyöluokan, joka vieroitettu täysin PALKKAtyö käsitteestä. Ja mikäpä sitä luodessa, kun kaltaisia hurraa vieressä, kunnes kuntouttava tai mikä nimike sitten onkaan potkaisee sinuakin päähän tai nilkkaan.

    Mutta edelleen ihmettelen miksei sitten ETUUS-nimikettä voida muuttaa PALKKA-nimikkeeksi tiliotteeseen, jonka työtönkin saa pankista. Jokainen asioista vähänkään perillä oleva kyllä tietää vastauksen.

    • Teemu Heinola

     En varma ole mutta näkisin että jos etuusnimike muuttuisi palkaksi, tarvittaisiin työsuhde sen etuineen. Tessin mukainen palkka, lomaa alkaisi kertyä ja ennenkaikkea veroprosentti muuttuisi 25% alle kymmeneen. Tulisi irtisanomissuoja yms. Eli silloin sitä olisi sitä samaa privileegiota kuin tavallinen palkansaaja on jo nyt. Ja jos kaikki olisi tavallisia palkansaajiaa niin mitä ryhmää sitten voisi syyttää ja potkia miten haluaa?

     Ja kuka tässä suhteessa olisi työnantaja? Kela? Työkkäri?

   • töytön

    Mitäs JÄIT työttömäksi. 🙂 Varmasti pääset jonnekki firmaan töihin, sanot vaan ettet palkkaa halua kun valtio jo maksaa jättimäistä työttömyyskorvausta. Tosin työttömyyskorvaus saattaa töitä tehdessä katketa, mutta onneksi työ pitää virkeänä.

  • JK

   Vastikkeellisuudesta: pelastauduin eläkkeelle joku kuukausi sitten mutta jatkan toimeliaista elämäntapaani vapaaehtoisena. Voisinko tehdä sitä jollekulle pankkiin, kansallisvarallisuuteen? Olenhan kuitenkin osa kansantaloutta, ehkä tilastoimatonta. Omatoimisuutta kannatan. – Lauttasaaren silta ja Helsingin keskuspuisto ovat kenelle tahansa ihastuttavia laitteita, mutta jos sille/sinne joutuu menemään pakosta, menee maku, silakoista ja sienistä.

  • Hanna

   Aikaisemmin vapaaehtoistyöstä järjestössä saattoi menettää koko työttömyyskorvauksen, koska työttömyyskorvausta maksettiin siitä että hakee täyspäiväisesti työtä, ei siitä että tekee työtä vapaaehtoisesti ja palkatta. Ainakin vapaaehtoistöiden tuntimäärät piti selvittää TE-toimistolle, joka sitten arvioi onko hakija työmarkkinoiden käytössä ja hakeeko ylipäätään töitä, vai törsääkö kaiken aikansa vapaaehtoistyöhön, jolloin ei työttömyyskorvaustakaan ansaitse.

   • Yrjö perkko

    Eikös se niin ole jatkossakin: ei työttömänä ajtiivisuudeksi lasketa tuottamatonta vapaaehtoistyötä esim urheiluseuroissa tai ammattitaitoa lisäävää opiskelua. Aktiivisuus tarkoittaa palkatonta tuottavaa työtä jossain yrityksessä tai kurssia siitä, kuinka kumarrat iskemättä päätäsi takanasi olevaan haarukkaan.

 3. Merja

  Kuinkahan paljon yritykset alkavat tätäkin systeemiä käyttämään hyväksi kun huomaavat että tälläkin tavoin saa ilmaista työvoimaa?

 4. Leo Virtanen

  En edelleenkään ymmärrä miksei työttömältä saa edellyttää mitään rahojensa eteen?

  Ihan kaikissa muissa sosiaalituen muodoissa edellytetään jotakin! Miksi työttömyysturvan pitäisi olla erilainen?
  Miksi työtön on sellainen pyhälehmä, jonka kuuluu saada maata kotona?

  Kokonaan eri asia on teettää työtä ilmaiseksi. Sitä kutsutaan orjuudeksi… mutta yhteishyvän tekeminen on eri asia. Kansalaisjärjestöillä ja seuroilla on huutava pula vapaaehtoisista. Jos työttömät saadaan tähän toimintaan mukaan niin se on kaikkien etu – myös työttömän!

  • Saku Timonen

   Työttömällä on velvollisuus hakea työtä sekä osallistua työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Näiden velvoitteiden täyttämistä kontrolloidaan koko ajan.

  • työtöntyötön

   Seuroilla voi tosiaan olla huutava pula vapaaehtoisista. Pitkäaikaistyöttömällä ei kuitenkaan ole vara harrastaa eikä monilla pienituloisilla tai kumpienkaan lapsilla joten harrastajat maksakoot itse harrastuksistaan. Yhteishyvästäkin tuppaa tässä kokonaisuudessa hyötymään joku muu. Useimpiin lajeihin kuuluu jatkuva reissaaminen, leireily ynnä muut pelimatkat ulkomaita myöten ja minä en sellaisten rahoitukseen ilmaistyöllä osallistu. Vähentäisivät reissumatkoja niin ei tarvitsisi tehdä niin paljon vapaaehtoistyötä ja köyhemmänkin lapsella olisi vara harrastaa.

   Eli miten se on työttömän etu?

   • Leo Virtanen

    Puhut nyt vissiin jääkiekosta…. ei kannattaisi yleistää kun et selvästikkään tiedä yhtään mitä puhut.
    Itse olen mukana lajissa jossa lapsi harrastaa koko vuoden 130€ sisältäen harjoitukset ja kilpailut. Jos ei ole varaa varusteisiin niin seuralta saa käytettyjä lainaksi.

    Homma pyörii talkoilla ja rahaa saadaan talkoo töistä. Vekkuli ilmiö on, että talkoisiin osallistuu hyvä tuloisia ”mahdollistaakseen vähävaraisten harrastamisen”. Niitä vähävaraisia ei liikaa ole talkoissa näkynyt mutta niinhän se meillä menee ettei talkoo velvoitetta ole.

    Henk. koht. luulen että edustan viimeistä talkoilla tekevää sukupolvea. Seuraava sukupolvi nostaa hinnat ylös ja alkaa tekemään tätä rahasta koska:

    ”niin ei tarvitsisi tehdä niin paljon vapaaehtoistyötä ja köyhemmänkin lapsella olisi vara harrastaa.”

    Nämä kaksi asiaa vain ovat ristiriidassa! Aikana jolloin kaikki lasten urheilu tehtiin massiivisilla määrillä vapaaehtoistyötä niin kaikilla oli vara harrastaa.

    • työtöntyötön

     Niin VAPAAehtoistyöllä tehtiin jolloin kaikilla ehkä oli varaa harrastaa. Kyllä jalkapallossakin reissataan Ruotsia myöten ja jääkiekko/taitoluistelu/ratsastus onkin jo täysin oma lukunsa. Mistä tiedät kenenkin varallisuuden asteen? Miksei voisi olla talkoovelvoitetta x tuntia kaudessa ja jos ei osallistu niin vuosimaksu tms nousee? Täälläpäin asia on kuulemani mukaan nykyisin niinpäin että mieluummin maksettaisiin kuin osallistuttaisiin vapaa-ajalla vaikka minkälaisiin talkoisiin.

     Vapaaehtoistyö ei ole minulle mikään uusi juttu mutta tähän asti se on todellakin ollut vapaaehtoista. Se on turha luulla että osallistuvassa saisit itse päättää tekeväsi ”vapaaehtoistyötä” vaikka lennokkikerhossa vaan kyllä se tultaisiin määräämään. Tai millä ihmeellä edes valvottaisiin jos sanoisit että autat naapurin mummoja 20/h viikko? Puolet työttömistä pitäisi tässä systeemissä palkata vahtimaan toista puolta ja sitten erikseen vielä raportoimaan. Ja vaikka vuoden päästä vaihto toisinpäin.

     Tuolta voi hieman lukea näistä muutaman maan systeemistä.
     http://tietokayttoon.fi/documents/10616/3866814/18_2017_Nelj%C3%A4+osallistavan+sosiaaliturvan+mallia.pdf/4e31990f-5e94-4b64-b73a-a72784c91f85?version=1.0

     Ehkä tämä kertoo jo oleellisimman, lainaus on nimenomaan Hollannin mallista:
     ”Perusajatuksena on, että mikä tahansa toiminta on aina passiivista
     tuen vastaanottamista parempi vaihtoehto. Mallin kääntöpuolena ovat siihen liittyvät neuvottelut osallistujien kanssa, jotka edellyttävät suuria resursseja. Lisäksi sanktiointi pakottaa osallistujat mukaan myös sellaiseen toimintaan, jota he eivät aina koe tarkoituksenmukaiseksi. Toiminnalla ei välttämättä ole muuta tavoitetta kuin se, etteivät tuen saajat ole jouten. Osallistujat saattavat sen lisäksi päätyä tekemään työtä käytännössä ilmaiseksi.”

     Eli rahaa palaa ja resursseja tarvitaan enemmän mutta muuta tavoitetta ei ole kuin etteivät vaan makaa sohvalla tai vaihtoehtoisesti joutuu tekemään ilmaista työtä. Suo siellä vetelä täällä.

  • Rosa Warski

   Herra Virtanen ei ole tainnut juuri työttömänä olla, sillä tietäisi, että työttömältä odotetaan jo nyt liki jatkuvaa hyppelyä jos jonkinmoisten vanteiden läpi.

   Mitä taas ”rahoihin” tulee, niitä työttömällä ei ole. Sen sijaan on etuudet, mitkä juuri ja juuri riittävät sellaisiin asioihin kuten: vesi, leipä, katto pään päälle. Nämä löytyivät myös Egyptin orjilta.

   • Leo Virtanen

    Juu en ole ollut mutta työtodistuksia on melkoisen monelta firmalta. Siivousta, varastotyötä, mäkkärin myyjä, muuttomies, telineidenrakentaja, sähkömies ja nykyisin asiantuntijana koulutusta vastaavassa työssä.

    Ikää 40 eli nuo työt on tehty kun on vaadittu kaiken maailman kortteja ja joka hommaan kuulemma tarvitaan koulutus.

    • Joni Pelkonen

     Eli taas se sama vanha virsi: ”koska minulla on töitä, (ja jätetään sanomatta että palkka huitelee 3000 euron yläpuolella), myös työttömien pitäisi tehdä työtä vaikka ilmaiseksi”. Noh, suostuisitko itse tekemään työtä 500 euron kuukausipalkalla? Jos et, miksi vaadit sitä muilta?

     • Leo Virtanen

      Kuten sanoin olen myös ollut mäkkärissä töissä. Palkka ei todellakaan ollut 3000 euroa… Se että nykyisin teen asiantuntijahommia ei mielestäni nollaa työhistoriaani.

      Kuten myös sanoin niin seurassa töitä täysin ilmaiseksi. Seurahommia tulee päivätyön lisäksi tehtyä ~10-15 tuntia / viikko.

      Eli vastaus kysymykseesi. KYLLÄ minä voisin tehdä seuratyöhon verrattavaa työtä myös 500 € korvausta vastaan, nyhän teen niitä ilmaiseksi.

  • Jyrki


   Miksi työtön on sellainen pyhälehmä, jonka kuuluu saada maata kotona?

   En nyt sanoisi, että kuuluu SAADA! Vaan PITÄÄ maata. Kaikki omatoimisuus joka ei ole maksimaalisesti holhottua on kielletty käytännössä työttömältä. Opiskelu kaikissa asteissa kielletty. Periaatteessa harrastaminenkin on kielletty se voi johtaa yrittäjäksi päätymiseksi.
   Ja paljon muuta. Joten mitä jää jäljelle?

   No se periaatteessa orjatyöt tarkan holhouksen alaisena ilman palkka. Ja sitten olemattomien työpaikkojen hakeminen siinä sivussa jos enää jaksaa orjatöiltä monestakin syystä. Joihin voi joskus onnistaa päästä jollakin, mutta hiljaista voi olla jos varastomiehen paikkaakin johonkin kohtuullisen hyvän työnantaja maineen pitämään onnistuneeseen firmaan hakijoita voi olla 200. Joista osa niitä pakkohakijoitakin, joka saa ehkä firmassa aikaiseksi vaan ahdistusta, kun selaavat hakemuksia läpi.

   Mutta jos itse on helpolla päässyt näissä asioissa, niin kyllähän siinä tietty voi erehtyä luulemaan, että helppoa se on muillakin.

  • Rintsu

   Asia jota Leo Virtanen ei ole sisäistänyt on se, että;
   jos joku seurasi vapaaehtoistyöntekijöistä joutuu työttömäksi niin seurallesi tehty vapaaehtoistyö on harrastus!!! Sitä tekemällä hän ei ole ”aktivoitu”.
   Tullakseen ”aktivoiduksi” hänen on tehtävä mitä työkkäri rangaistuksen uhalla käskee.
   Itse asiassa seurallesi tekemänsä vapaaehtoistyö tutkitaan, että se ei ole este työmarkkinoiden käytettävissä olemiselle. ts. Hän joutuu kysymään työkkäristä luvan harrastaa vapaaehtoistoimintaa omassa (sinun) seurassasi.

   Vaikka tuensaajalla olisi kymmenen yhteiskunnallista vapaaehtoishommaa niin niitä ei lasketa kuin haitaksi. ”Aktiivisuuden” tulee olla ylhäältä määrätty, kontrolloitu ja ennen kaikkea rangaistavissa.

   Ja se on ihan varmaa, että työkkäri ei määrää ketään vapaaehtoiseksi omaan harrastustoimintaansa.

   • Leo Virtanen

    Nyt teet oman tulkinnan aiheesta josta sinulla ei selvästi ole tietoa. Koko kommenttisi on puhdas olkiukko, joten se siitä.

    • Rosa Warski

     Ja sekö ei ole olkiukko, että jeesustelet täällä palkattoman urheilukerhotoimintasi hyveellisyydestä? Onko se sama asia kuin työttömien järjestelmällinen pakottaminen palkattomaan työhön?

     C’mon nyt.

    • liisa hirvonen

     Okei, Leo Virtanen, ehdottaa että kaikkiin sosiaaliturvaetuuksiin sisällytetään niihin jo kuuluvien velvoitteiden lisäksi myös palkaton työteko. Sehän koskisi sitten ihan kaikkia meitä, myös Leo Virtasta.

     • työtöntyötön

      Leo Virtanen taas tekee tulkinnan aiheesta josta hänellä ei ole kokemusta eli työttömyydestä ja pitkäaikaistyöttömyydestä. Hänelle sopisi 500 euron kuukausitulot ”vapaaehtoistyöstään”. Voisit vaikka kokeilumielessä elää 500 euron kuukausituloilla vuoden käyden samalla vapaa-ehtoistyössä 20h/viikko vaikkapa vanhustenavustajana. Säästöihin et saa koskea. Vuoden päästä voitaisiin sitten arpoa jatkuuko 500 eurolla eläminen vai pääsetkö töihin. Veikkaan että kokeilusi jatkuu vuosia/vuosikymmeniä, tällä osallistavallahan ei edes ole tarkoitus olla työllistävää vaikutusta minkä myöntävät itsekkin.

      Ja et tee niitä seurahommia ilmaiseksi vaan saat hyvitystä lapsesi kausimaksuista joten se siitä.

 5. Niko Mikkanen

  Minkäs takia muuten perustulokokeiluun osallistui vain 2000 ihmistä, mutta tähän passiivitulokokeiluun osallistuu kaikki työttömät? Eikös olisi parempi kokeilla tätäkin ensin vaikka juuri sillä 2000:lla työttömällä, että nähdään, kuinka hyvin se toimii, ennenkuin ulotetaan systeemi kaikkiin työttömiin?
  Paska nakki tietty niille 2000:lle, joille tämä kokeilu osuisi kohdalle, mutta yhteen hiileen puhaltamisestahan tässä on kyse, eli kyllä niitä 2000:ttä varmasti lohduttaisi tietää, että heidän kärsimyksensä vie Suomen vihdoin siihen nousuun.

  • työtöntyötön

   http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2403325
   ”Nopean aikataulun vuoksi kokeiluun osallistuvat kunnat valitaan samoista kunnista, jotka jo osallistuvat te-palveluiden alueellistamiskokeiluun ja saavat täten järjestää itse työvoimapalveluita. Halukkuuteensa uuteen kokeiluun ilmoittanut alle 10 kuntaa. Niistä yksikään ei ole Päijät-Hämeessä.”

   Ilmeisesti myöskään oma kuntani ei onneksi näissä ole vaikka läheltä taitaa liipata. Toki tuo laajenee kaikille ajan myötä toisin kuin perustulo. Ja taitaa osallistujien määrä olla enemmän kuin 2000. Ehkä muutto pois alueellistamiskokeilualueelta armahtaa tässä tapauksessa.

 6. Päivi Tyni

  ”Huvittavaa”, että hallitus otti mallia Hollannista, jonka mallissa tosin palkitaan aktiivisuudesta 200 €/kk. Suomessa tietenkin tehdään niin päin, että ei palkita ketään vaan aletaan rangaista ”passiivisuudesta”.

 7. Aktiivinen vm. -56

  Aivan käsittämätöntä touhua.
  Tämä aktiivimalli lisää toimeentulotuen tarvitsijoita. Aivan järjetöntä touhua.
  Hallitus eriarvoistaa ihmisiä. Joillakin on oikeus työhön ja jotkut syrjäytetään totaalisesti.
  ”Menkää töihin” on tuttu kahden sanan lause monenkin suusta, ministereidenkin.
  Menisin heti palkkatöihin, jos vaan saisin tai joku huolisi. En ole päihdeongelmainen, enkä vajaakuntoinen.
  57-v työttömäksi joutuneena ja nyt 61-v. Aktiivisesti olen yrittänyt töitä hakea eri kanavien kautta, mutta kun ei niin ei, ei edes haastatteluun kutsuja ole tullut. Joistakin haetuista paikoista saanut vain ”kiitos mielenkiinnosta, mutta valitettavasti…”.
  Liekö ikä esteenä?
  Yksi puolen vuoden palkkatukityö ei auttanut saamaan edes vastaavanlaisia töitä.
  Ensi kesänä loppuisi ansiosidonnainen ja jatkuisi lisäpäivillä, jolloin voisin mahdollisesti päästä varhaiseläkkeelle ilman varhennusvähennystä. Olin kyllä alunperin suunnitellut tekeväni töitä vähintään 68-vuotiaaksi asti.
  Nyt vaan alkaa näyttää siltä, että saan heittää lopullisesti hyvästit näille toiveille.

 8. työtöntyötön

  Ja 8.2 oli vielä sama työryhmä sitä mieltä että

  ”Hiilamo sanoi marraskuussa, että osallistuminen voi tarkoittaa esimerkiksi vapaaehtoistyötä, opiskelua, lähimmäisenhoitoa tai työharjoittelua.
  Selvityksessä esimerkkien listaa tarkennetaan näin:
  – Mahdollisia osallistumistapoja ovat esimerkiksi osallistuminen kansalaisjärjestöjen toimintaan, osallistuminen naapurustoprojekteihin, ruokapiireissä tai vertaistukiryhmissä toimiminen ja OPISKELU KANSALAISOPISTOSSA tai maahanmuuttajien kielikursseilla.
  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005079172.html

  Näin ne muuttuvat ja kun pari vuotta ”osallistetaan” niin huomataan että voitkin oikeastaan siivota ja mielellään vähintään 30h/viikko korvaustasi vastaan. Tai toimia vanhustenhoitajana, kiinteistönhuollossa tai vaikkapa hyllyttää tavaroita kaupassa. Keksi itse lisää.

  Juu ei koske meitä korkeakoulutettuja ja vaikeammin ilmaistöillä korvattavia. Ei ehkä suoraan mutta ainakaan vielä ei työttömyyskorvauksesta/osallistumistulosta peritä esim. eläkevakuutusmaksuja jotka nousevat sitä mukaa mitä vähemmän palkansaajia on. Ja verorahoillahan tämäkin ilmaisarmeija ylläpidetään että siltäkin kannalta alkaa olla painetta veronkorotuksiin. Kohta onkin aivan sama siivoatko palkallisena vai korvausta vastaan kun molemmissa käteenjäävä tulo alkaa olla sama ja näin siirtyy jokunen palkansaaja samaan asumistukea, passiivitukea ja toimeentulotukea.

  Ainoana positiivisena näen jos osallistumistulo maksettaisiin sille kaikkein passiivisemmallekin niin karenssit ilmeisesti poistuisivat. Eli puolison kanssa asuva voi viitata kintaalle työkokeiluille sun muille kun käteen jäisi se toimeentulotuen perusosa ja hakea palkkatöitä itsenäisesti. Itse en 50e/kk tähden osallistuisi yhteen ainoaan aktivointiin. Epäilen että karenssit jäisivät ja mitä muuta lippulappusten täyttelyä tämä nyt sitten vielä edellyttääkin.

  • Rosa Warski

   Nyt olisi mielenkiintoista tietää, onko ”onnellisuusprofessori Hiilamo” vielä ylpeä työstään.

   Stillerin sanoin:
   ”Jos meidän on oltava rähmällämme, olkaamme rähmällämme pääministerin suuntaan.”

   • Rintsu

    Jari Tervo sanoi osuvammin.
    ”Nuolen aina kaikki pe*seet koska jonkun niistä on oltava oikea”.

  • liisa hirvonen

   Hiilamolla on oma lehmä ojassa, kuten sanonta kuuluu. Eikä ole ainoa.

 9. työtöntyötön

  Nyt olisi kyllä taas hollannin kielestä apua. Netistä löytyy suomeksi vain kuinka otetaan mallia Hollannista mutta ei mitään esimerkkejä, tulojen euromääriä eikä linkkejä. Mikä on tuon osallistumistulomallin nimi Hollannissa? Allaoleva linkki on Hollannin työttömyystuista.
  http://www.jobat.be/nl/artikels/bereken-hoeveel-werkloosheidsuitkering-jij-krijgt/

  Näyttää google kääntäjän mukaan siltä että Hollannissa ansiosidonnainen on suht samaa tasoa kuin Suomessa mutta ilmeisesti veroprosentti on vain 10,09. Vähimmäistuen määrä 48kk työttömyyden jälkeen 953e/kk ja 10,09 veroprosentilla, Suomessa n.700e ja veroprosentti 20%. Ennen Hollannin mallia puhuttiin Tanskan mallista mutta siinä huomattin taas jotain vikaa (lue se oli työttömien kannalta parempi) ja näin vaihdettin maata ja mallia.

  Jotenkin alkaa taas hahmottumaan että Suomen työryhmät/hallitus kaivaa jokaisen maan pullasta se homeisimman rusinan ja yhdistää ne Suomen malliksi.

  Ja vieläkö tuo Hollannin malli on heillä edes käytössä? Monessa maassa näistä on jo luovuttu kun mitään hyötyä ei ole saatu. Mutta toki Suomen pitää vielä kokeilla ja hakata päätänsä seinään. Ja vielä niin että jo valmiiksi alhaisesta tuesta nipistetään pois mutta mitään parannusta ei tule jos osallistut.

  • Daniel Schoonjans

   Artikkeli oli kyllä Belgian etuuksista., ei Hollannista

   • työtöntyötön

    No kappas. Mistähän nämä löytyisi edes englanniksi euromäärineen kaikkineen? On niin helppo sanoa että Hollannista/Tanskasta/Ugandasta otetaan mallia mutta ei kerrota juuri mitään heidän systeemistään.

 10. Pertti Ikonen

  Milloinkahan työttömät alkavat saada moitteita (myöhemmin lainsäädännöllä karenssi) siitä, että etsivät sellaista työtä joihin heitä ei työkkärin näkemyksen mukaan palkata. Eli tulee etsiä juuri niitä työpaikkoja jotka ovat erikskeen nimetty työttömille.

 11. Kyösti Hyttinen

  ”Työttömät ovat siitä otollinen väestönosa, että heillä voi kokeilla kaikenlaista ilman että heillä on mahdollisuutta panna hanttiin. Vastustelijoiden ruoka-annosta pienennetään kuin Gulagin vankileireillä konsanaan.”

  Demokratiamme on heittänyt pyyhkeen kehään. Demokratiamme on voimaton toistuviin finanssikriiseihin, yhteiskuntien mielettömään velkaantumiseen, loputtoman talouskasvun tavoitteluun. Show:n on jatkuttava ja tivolin tulee pyöriä, vaikka esittämällä surkeaakin surkeampaa illuusiota paremmasta huomisesta.

  Mutta näin ei tarvitsisi olla. Riittäisi, jos raha toimisi niin kuin ihmiset luulevat sen toimivan. Perimmäinen syy demokratiamme voimattomuuteen on raha tai paremminkin yhteiskuntien rahoituksen riippuvaisuus pankkien luomista velkasuhteista.
  Suosittelisin lukemaa Ville Iivarisen kirjan, Raha – Mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?

  • Joni Pelkonen

   Noinkin, mutta oma mielipiteeni on että Suomessa kyse on peräti pienemmästä, mitättömämmästä ja surkeammasta kuin riippuvuudesta pankeista: täällä kyse on pienen, etuoikeutetun ryhmän ideattomasta, menneisyyteen ja poroporvarilliseen konservatismiin jumahtaneesta ajatusmaailmasta. Suomea johdetaan kuin eläisimme edelleen 1970-lukua. Eikä mikään ihme, kun äänestäjien enemmistö on väkeä, joiden oma kulta-aika sijoittuu sinne.

 12. Hannu Ala-Olla

  Onhan se tietysti aika kuvaavaa, ettei hallitukselta nähdä mitään toimia, joilla oikeasti lisättäisiin työpaikkoja. Vain tätä kiusantekoa.

  Vielä muutama vuotta sitten olisi voinut kuvitella, että työpaikkojen lisääminen ja työttömyyden vähentäminen ovat sama asia.

 13. Seppo Laitinen

  Täällä viisastellaan, että on oikein, että työtön saadakseen hänelle kuuluvan korvauksen, pitää tehdä töitä. KERTOKAA MULLE, mistä se työtön töitä saa. Ongelma on se, ettei kertakaikkiaan ole töitä. Sen lisäksi myös työttömän on henkensä pitämiseksi laitettava suuhunsa jotain

  • Rosa Warski

   Ja naurettavinta on, että työttömän pakkotouhukerhoista nämä vaatijat itse maksavat liki prosentin enemmän veroa. Yli puoli miljardia vuosittain. On se kyykyttäminen tärkeää.

 14. Servitus

  ”Iltalehden tietojen mukaan hanke [perusturvan ja toimeliaisuuden uudistus] on erityisen tärkeä kokoomukselle.”

  Yllättyikö kukaan? Mitä, eikö?

 15. Eino

  Hypocritessa aika huippua tämä Orpo-Sipilä-Soini- jengi. Normnin- ja sääntelynpurkutalkoille runsaasti ymmärrystä, kun kyseessä on lobbaajiensa bisnesvapaus. Sen sijaan heikoimmassa asemassa olevien työttömien riittämättömäksi leikatun perusturvan eli työmarkkinatuen saamiseksi ollaan valmiita valvontabyrokratiaa estottomasti kasvattamaan. Sillä kai tämä tyttömän kansalaisen pompottaminen, joka on glitteroitu orwellilaisella uuskielellä ”osallistuvaksi” sosiaaliturvaksi vaatii jonkinmoisen virkakunnan osallistujan aktiivisuutta vahtivasti kannustamaan.
  Kun lähitulevaisuudessa tekoälyn äo-pisteet kohisten lisääntyy, ja robojoukkiot marssii duunipaikoille, niin toivottavasti nuoret äänestää nämä ”nöyryyttäjämalli”-poliitikot takaisin 1800-luvun hämäriin historianurkkiin, ja vaatii byrokratiavapaata kansalaispalkkaa ansio-oikeuksin.

 16. Teemu Heino

  Eikö KU:n ja ESS:n jutussa puhuta eri asiasta? KU:n siitä että se 4,65 % leikataan ja ESS:n että putoaa toimeentulotuen perusosalle?

  • Saku Timonen

   Kyllä, mutta molemmat kertovat työvoimapolitiikan rankaisevasta luonteesta.

 17. Ani

  Oma ehdotukseni tämän aktivoinnin/ihmisen riiston nimeksi: työttömyyskorvausehtoinen toimeliaisuusvelvoite.
  Ei oo pörssiyhtiöistä ulosleimatut ex-palkolliset turhaa porukkaa tässä valtakunnassa pannan kiristämistoimenpiteistä päätellen.

Kommentoi »

Comments are closed