Toimeliaisuuden uudistus

Voimme unohtaa puheet perustulosta ja työkokeilun tai kuntouttavan työtoiminnan nimellä tehtävistä yhdeksän euron palkattomista töistä. Lähitulevaisuudessa työttömän on tehtävä työtä saadakseen peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Jos joku ei tee työtä, niin hän saa pelkkää toimeentulotuen suuruista passiivitukea. Passiivitueksi sitä sanotaan ihan sen takia, että sitten on täysin korrektia puhua leimaavasti passiivisista työttömistä. He ovat virallisesti laiskoja ja kaikin puolin kelvottomia olemaan yhteiskunnan jäseniä. Vain työtä tekevä työtön on oikea työtön.

Puhun nyt hallituksen pikavauhdilla toteuttamasta perusturvan ja toimeliaisuuden uudistuksesta. Kokeilu alkaa jo ensi vuoden alusta, ja kuten asiaan kuuluu, niin se alkaa täysin suunnittelematta. Kyseessä on vanha tuttu vastikkeellinen sosiaaliturva, jota jo viime hallituskaudella esitti silloinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko. Koska vastikkeellinen sosiaaliturva kuulosti vähän rumalta, niin ruvettiin puhumaan osallistavasta sosiaaliturvasta ja työttömyysturvan aktiivimallista. Nyt se on taas vaihtanut nimeä, mutta sisältö on pysynyt ennallaan. Työttömän on tehtävä työtä sosiaaliturvansa eteen.

Kyllä, se on todellakin ollut sama asia koko ajan. Sitä todistaa sekin, että edes media ei pysy nimien vaihtumisen perässä. Etelä-Suomen Sanomat puhuu osallistavasta sosiaaliturvasta ja Kansan Uutiset työttömyysturvan aktiivimallista, mutta molemmat puhuvat samasta asiasta. Kuvaavaa on myös, että lähetekeskustelussa paikalla ei ollut yhtään ministeriä eikä hallituspuolueiden kansanedustajia, kuten KU kertoo. Työttömät eivät hallitusta kiinnosta muuten kuin kyykytyksen kohteina.

Tässä ”uudessa” mallissa työttömän on osallistuttava esimerkiksi kansalaisjärjestöjen toimintaan, naapurustoprojekteihin, ruokapiireihin, vertaistukiryhmiin tai maahanmuuttajien kielikursseille. Joissain tapauksissa osallistumistuloa voisi saada lasten tai muiden läheisten hoitamisesta. Pelkkä harrastustoiminta ei riittäisi osallistumistulon saamiseen.

Osa näistä alustavasti kaavailluista tehtävistä on selvästi sellaisia, joista kuuluisi maksaa palkkaa. Ilmeisesti kaikki tehtävät ovat sellaisia, sillä pelkästä harrastustoiminnasta ei makseta. Pitää olla hyödyksi, pitää olla tuottava. Vain työtä tekevällä on oikeus syödä. Ajattelu on kuin 1860-luvun nälkävuosina, jolloin ruokaa annettiin nälkään nääntyville vain työpanosta vastaan.

Työttömät ovat siitä otollinen väestönosa, että heillä voi kokeilla kaikenlaista ilman että heillä on mahdollisuutta panna hanttiin. Vastustelijoiden ruoka-annosta pienennetään kuin Gulagin vankileireillä konsanaan. Työttömillä kokeiltiin perustuloa, mutta ne mokomat tykkäsivät siitä, ja niiden elämä helpottui. Niinpä perustulo haudataan hiljaisuudessa ja ruvetaan teettämään työtä ohuenkin leipäpalasen edestä.

Työttömällä ei saa olla ilman toimelisuutta saatua rahaa.

22045915_1472024249509816_1945507513367781017_n

Kuva: Teppo Palmroos

 

 

 

Kommentit (51)
 1. Torppareiden taksvärkkiä.

 2. No minä olen kuullut, että työttömän pitäisi hankkia ruokansa kalastamalla Lauttasaaren sillalta käsin. Siis nimenomaan Lauttasaaren sillalta. Ja Keskuspuistosta pitää poimia sieniä. Siis mitä tahansa sieniä.

  Missä ne 110 000 uutta työpaikkaa ovat? Olisiko päivätyöaikaa pitänyt lisätä 12 minuuttia?

  1. Joni Pelkonen
   29.9.2017, 09:59

   Hallituksen puuhista ja siitä, kenelle sen tiedotus on suunnattu: väittävät, että työttömien määrä on vähentynyt. Kalasteleeko hallitus sitten pitkäaikaistyöttömien ääniä kertomalla, kuinka heidän tilanteensa on parantunut? Jos kalastelisi, miksi ovat tehneet leikkauksia kaikkein pienimpiin tuloihin?

   Joten: ei tietenkään ole kiinnostunut työttömistä edes äänestäjinä, vaan kalastelee porvarien ääniä, jotka näin saavat kuulla että hallitus kurin parantamiseksi rankaissut köyhiä. Palkitseminen, eli raha, suunnataan sitten sille porukalle joka jo valmiiksi kannatti kokoomusta.

   Ainakin näin toivon: toivottavasti kukaan köyhistä ei ole ollut niin tyhmä että äänesti oikeistoa, tai ei ainakaan ole niin tyhmä enää. Persutkin ovat muuten oikeistopuolue.

  2. Mikko Mäkinen
   29.9.2017, 11:10

   Mikä on ongelmana että työttömyysrahaa vastaan pitää tehdä työtä? Näin se olisi pitänyt mielestäni aina olla. Itseäni passivoi ajatus että saisi rahan tekemättä mitään. Nimimerkillä työttömäksi juuri jäänyt.

   1. Saku Timonen
    29.9.2017, 12:14

    Työttömyyskorvaus ei ole palkkaa, vaan sillä on tarkoitus elää sen aikaa, että saa palkkatyötä. Tämä perusasia unohtuu liian helposti.

    1. työtöntyötön
     29.9.2017, 12:26

     No mikset sitten tehnyt jo työpaikassasi töitä työttömyyskorvausta vastaan? Miksi vaadit palkkaa? Olisit sanonut että sinulle riittää työmarkkinatuki. Näinhän sen mielestäsi olisi pitänyt mennä eikö vain?

   2. Vastakysymys Mikko Mäkiselle: Miksi tehdystä työstä ei voi maksaa työttömälle palkkaa?

    Kun sitä tekemätöntä työtä löytyy, niin työstä pitäisi maksaa palkkaa ja kun maksetaan palkkaa, niin ei tarvitse maksaa mitään työttömyyskorvauksia.

    Eikö olisi yhdenvertaista, jos kaikki rupeaisivat tekemään töitä työttömyyskorvauksilla?

   3. Mikä mahtaa sitten olla ongelma, että työttömyysraha nimikettä ei voida muuttaa palkkanimikkeeksi. Eli siis kun työtön saa orjatöistä nyt työttömyysrahaa, joka lukee tiliotteessa tilille tulleena rahana ETUUS-nimikkeellä.

    Niin mikä mahtaa olla ongelma, että ETUUS-nimikettä ei voida muuttaa sitten PALKKA-nimikkeeksi sinne tiliotteeseen myös? Ei pitäisi kait olla ongelma logiikkasi mukaan myöskään, jos työnteosta on tapana ollut ainakin joskus maksaa PALKKAA. PALKKA nimikettä käytetään kertomaan, että töitä on tehty.

    Eiku hetkinen nythän minulla välähti. Työ onkin nykyään kuntouttavaa jne. Itse asiassa nimikkeet vaihtuu kuin sukat jalassa hallituksen touhutessa tippa nenän päässä. Voidakseen luoda orjatyöluokan, joka vieroitettu täysin PALKKAtyö käsitteestä. Ja mikäpä sitä luodessa, kun kaltaisia hurraa vieressä, kunnes kuntouttava tai mikä nimike sitten onkaan potkaisee sinuakin päähän tai nilkkaan.

    Mutta edelleen ihmettelen miksei sitten ETUUS-nimikettä voida muuttaa PALKKA-nimikkeeksi tiliotteeseen, jonka työtönkin saa pankista. Jokainen asioista vähänkään perillä oleva kyllä tietää vastauksen.

    1. Teemu Heinola
     29.9.2017, 15:16

     En varma ole mutta näkisin että jos etuusnimike muuttuisi palkaksi, tarvittaisiin työsuhde sen etuineen. Tessin mukainen palkka, lomaa alkaisi kertyä ja ennenkaikkea veroprosentti muuttuisi 25% alle kymmeneen. Tulisi irtisanomissuoja yms. Eli silloin sitä olisi sitä samaa privileegiota kuin tavallinen palkansaaja on jo nyt. Ja jos kaikki olisi tavallisia palkansaajiaa niin mitä ryhmää sitten voisi syyttää ja potkia miten haluaa?

     Ja kuka tässä suhteessa olisi työnantaja? Kela? Työkkäri?

   4. Mitäs JÄIT työttömäksi. 🙂 Varmasti pääset jonnekki firmaan töihin, sanot vaan ettet palkkaa halua kun valtio jo maksaa jättimäistä työttömyyskorvausta. Tosin työttömyyskorvaus saattaa töitä tehdessä katketa, mutta onneksi työ pitää virkeänä.

  3. Vastikkeellisuudesta: pelastauduin eläkkeelle joku kuukausi sitten mutta jatkan toimeliaista elämäntapaani vapaaehtoisena. Voisinko tehdä sitä jollekulle pankkiin, kansallisvarallisuuteen? Olenhan kuitenkin osa kansantaloutta, ehkä tilastoimatonta. Omatoimisuutta kannatan. – Lauttasaaren silta ja Helsingin keskuspuisto ovat kenelle tahansa ihastuttavia laitteita, mutta jos sille/sinne joutuu menemään pakosta, menee maku, silakoista ja sienistä.

  4. Aikaisemmin vapaaehtoistyöstä järjestössä saattoi menettää koko työttömyyskorvauksen, koska työttömyyskorvausta maksettiin siitä että hakee täyspäiväisesti työtä, ei siitä että tekee työtä vapaaehtoisesti ja palkatta. Ainakin vapaaehtoistöiden tuntimäärät piti selvittää TE-toimistolle, joka sitten arvioi onko hakija työmarkkinoiden käytössä ja hakeeko ylipäätään töitä, vai törsääkö kaiken aikansa vapaaehtoistyöhön, jolloin ei työttömyyskorvaustakaan ansaitse.

   1. Yrjö perkko
    29.9.2017, 13:40

    Eikös se niin ole jatkossakin: ei työttömänä ajtiivisuudeksi lasketa tuottamatonta vapaaehtoistyötä esim urheiluseuroissa tai ammattitaitoa lisäävää opiskelua. Aktiivisuus tarkoittaa palkatonta tuottavaa työtä jossain yrityksessä tai kurssia siitä, kuinka kumarrat iskemättä päätäsi takanasi olevaan haarukkaan.

Kommentointi suljettu.