Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Nollauutinen perstuntumalta

En tiedä halusiko Yle eilen antaa tukea ryöpytystä saanelle työministerille ja koko hallitukselle, mutta ajatus ei ole kaukana. Illan pääuutisissa kerrottiin, että alustavat tulokset työttömien pakkohaastatteluista ovat myönteisiä. Tälle väitteelle ei kuitenkaan saatu konkreettista katetta. Saatiin vain ministeriön virkamiehen ja ministerin sana siitä, että näin on.

Ensimmäiseksi haastateltiin työtöntä, joka oli saanut työpaikan omien verkostojensa kautta ilman Te-toimiston myötävaikutusta. Todella hieno asia, mutta mitä tekemistä sillä on näiden haastattelujen kanssa, joihin tämä henkilö ei edes osallistunut? Eikö maasta löytynyt yhtään sellaista, joka olisi saanut työpaikan haastattelun ansiosta?

Sitten ministeriön virkamies kertoi, että tutkittua tietoa haastattelujen hyödyistä saadaan vasta parin vuoden kuluttua. Tällä hetkellä kuitenkin on viitteitä saadusta hyödystä. Siis pelkkiä viitteitä, mutta ei mitään tutkittua tietoa. Virkamies oli huomannut heti haastattelujen alettua työttömyyden laskevan eniten niillä alueilla, joilla haastateltiin eniten.

Ja sitten tietenkin itse ministeri sanoi, että kyllä kannatti ja kyllä kannattaa jatkaa. Pelkkä ministerin toiveajattelu riittää uutisointiin.

Kerrotaan uutisessa toki se hallituksen kannalta kaikkein tärkein asia: rekistereistä on saatu siivottua tuhansia työnhakijoita pois, joten tilastot kaunistuvat. Joukossa on varmasti paljon sellaisia, jotka ovat saaneet työtä tai päässeet eläkkeelle, mutta onko näitä onnekkaita oikeasti tuhansia? Vai tuliko samalla heitettyä yli laidan sellaisia, jotka ovat vain luovuttaneet? Tätähän emme tiedä, koska mitään tutkittua tietoa ei ole. On vain virkamiehen ja ministerin perstuntuma.

Samalla taisi tulla kerrottua rivien välissä totuus. Työttömyys tosiaan aleni eniten juuri niillä alueilla, joilla haastateltiin eniten ja samalla siivottiin tilastoja eniten. Tilastojen siivoaminen edistää hallituksen työllisyystavoitetta. Tämä jäi tietenkin sanomatta suoraan.

Muistellaanpa vähän miten nämä haastattelut alkoivat. Tarkoitushan oli ulkoistaa ne yksityisille yrityksille, ja tähän varattiin runsaasti määrärahaa. Hanke tyssäsi kuitenkin perustuslakiin, sillä haastattelut ovat virkatyötä, jota ei voi ulkoistaa. Niinpä tehtävä sysättiin vähennetyn henkilökunnan niskoille, ja ainakin minun kuulemani mukaan haastattelut tapahtuvat puhelimitse. Niissä sanotaan suunnilleen hyvää päivää ja kysytään, että oletkos hakenut töitä.

Mutta ei se mitään. Uskotaan, kun kerran uutisissa sanotaan. Saman tien voidaan uskoa tämäkin netistä nähty versio haastatteluista.

Kommentit (34)

 1. jarkko

  Työministeri on hyvä ja varaa mulle tuolin ministeriöstä. Tulen toki sinne istuskelemaan kanssanne. Pidä vain huoli, että palkkani juoksee ajallaan.

 2. Make

  Pohjimmiltaan Jari on ehkä hyvä jätkä, mutta taitaa vaan kuunnella ihan vääriä ihmisiä.

  Joten ei ehkä kannata tehdä niinkuin Lindström sanoo vaan tehdä niinkuin Lindström tekee.

  Jos joudut työttömäksi, ryhdy poliitikoksi!

  • Jyrki

   Minun mielestä Jarissa on oikeastikin jotain hienoa ja arvostettavaa. Kun tässä olen asiaa pohtinut ainakin itse pari yötä pohtinut. Ehkä olin vähän suuttunutkin Jarille, mutta sitten itsellä valkeni totuus ja sain lopulta nukuttua.

   Nimittäin Jari kertoi tai no siis ”lipsautti” kokemattomuuttaan siis haluan KOROSTAA ”lipsautti” TOTUUDEN mitä mieltä hallitus ja nykyinen eduskunnan kokoonpano on työttömistä.

   Ja ei. Ei vaikka kuinka Jari nyt tahtoisi kovasti kertoa, että eihän olekaan itse tätä mieltä aivan täysin. Ja ehkä varmaan hänen kohdalla näin onkin. Pakkohan se uskoa jos mies kerran niin sanoo ministerimies vielä ja anteeksi pyytää. Joten ehkä itse suon hänelle anteeksi tämän kerran osan näistä puheista, koska auttoi lopulta oivaltamaan jotain muuta noiden sanojen takaa.

   Kuten sen, että minusta häneltä lipsahti vahingossa karu totuus, että hallitus ja nykyisen eduskunnan kokoonpano pitää työttömiä moniongelmaisina. Voisin varmaan saivarrella ja todeta, että nyt tarkoitetaan pitkäaikaistyöttömiä ei lyhytaikaistyöttömiä hieno sanahirviö sekin. Ja Jari sanomisesta syntyneen kohun korjaussarjan jälkeen rajasikin asian koskemaan vain osaa työttömien sakkia. Mutta totuus taitaa koskea kumminkin kaikkia työttömiä loppujen lopulta. Tämä asia minulle itselle on selvinnyt näinä parina yönä aika selkeäksi kuvaksi nykymenosta eduskunnassa työttömien suhteen.

   Nimittäin johan tämän nämä nykyiset ja tulevat kyykytys nöyryytys, orjatyö jne. Toimenpiteet kertoo karun totuuden Jarin vahingossa julkiseksi ”lipsahtaneen” totuuden takaa. Mitä mieltä eduskunnassa ollaan virkamiehiä, ministereitä myöten ja varmasti monen kansanedustajankin kohdalla työttömistä. Ei kaikki tietenkään näin ajattele varmasti, kuten ei Jarikaan.

   Mutta sehän riittää, että vallankahvassa roikkuvat ovat pieniä vivahde eroja myöten samaa mieltä. Tai ainakin painavat ryhmäkurin mukaisesti sitä oikeaa nappia kun uusia työttömien nöyryytys ja kyykytys sekä orjatyölakeja siunataan lakipykäliksi kiireisellä tahdilla sehän riittää.

   Itse näen asian näin. Ja varmaan monen muunkin on syytä pohtia, että mitä oikeastaan meidän työministeri ”lipsautti” vahingossa ulos sadoista tuhansista työttömistä. Mitä ei ehkä olisi pitänyt sanoakaan. Ja muodostaa aivan oma mielipide asiasta. Se voi olla vielä parempi kuin minun.

   Joka tapauksessa tätä kannattaa pohtia, koska ei mene niin, että ministerit suoltaisi vain omia ajatuksia asioista ulos. Kyllä minä uskon, että tästä asiasta ollaan vallan kabinettien ovien takana käyty keskusteluja juuri niin kuin työministerillä lipsahti vahingossa ulos. Koska on hän itsekin ollut niissä keskusteluissa mukana työministerinä se on varma.

   Ja tosiaan oli keskustelut mitä hyvänsä ja työministeri voi olla hieman erimieltä työttömistä jos kerran näin on asiaa halunnut korjata. Niin se on vain ja ainoastaan työministerin oma henkilökohtainen mielipide, kuten käsittääkseni asian on itsekin ilmaissut. Mutta se ei ole sanotaanko sitä nyt koko hallituksen mielipide. Siitä mielipiteestä näimme nyt minusta silmiin kivuliaasti pistävän tuikahduksen suoraan vallan ytimestä. Aivan kuin voimakas laservalo olisi osunut silmään mikä kyllä sokaisee kenet tahansa, niin että ei näe mistä oikeasti on kyse. Näin minä näen asian ”näkökykyni” palattua tämän sokaistumisen jälkeen.

   Loppuheittona tähän voisi todeta, että ehkä tämä oli tälläinen näöntarkkuuden korjausleikkaus. Niitähän tehdään laserilla nykyään erittäin hyvällä onnistumisprosentilla.

 3. Markku Isometsä

  Olin -70 luvulla Göteborgissa kahtena kesänä telakalla siivoamassa jo tuolloin kaupunkiin oli muodostunut ainakin Gamlestadiin suomalaisten ja serbien ja vähin ruotsalaisten varjokaupunki. Otettiin mistä saatiin ja ei annettu muille kuin yhteisölle. Elettiin pelkästään kuitittomassa taloudessa. Poliisitkin varoivat tarkoin häiritsemästä yhteisön elämää. Olihan meitä paljonkin jotka kävivät palkallisissa töissä mutta monin verroin enemmän niitä jotka eivät käyneet vaikka töitä tosiaan oli. Samaan suuntaan matkustamme nyt Suomessa. Hyvä Suomi sekä hyvää 100-vuotispäivää.

 4. Seppo Laitinen

  Kiitos Sakari, tätähän työllisyyden hoito on ollut kymmenkunta vuotta. Olisi kiva tietää, mikä on netto työllisyys esim. kolmen vuoden ajalla, vai onko kehitys ollut ainoastaan markkinavoimien ”työllistämistä” .

 5. Juke

  No eiköhän jarppa pääse itse seuraavien vaalien jälkeen näihin haastatteluihin. Sitten voi ihan omakohtaisesti kertoa että miten kävi, saiko hommia.

 6. AMK

  Kuinka ihmeessä suomi 100v saa kaiken tämän aikaan,työttömyys vähenee mutta myös veronmaksajat ,niin ja palkansaajat.Kysyttäiskö vaikka herra pääjohtajalta kuinka exsellin käyriä itselleen oman mieltymyksen mukaan vääristelee ja ainahan hänen (veronmaksajien) lompakosta rahaa löytyy uusien läpäläpä selontekoihin kunhan se palkkio valuu omille kavereille.Olinko ilkeä??no sitä saa mitä tilaa eiväthän he työtöntäkään pumpulissa pidä vaan nälässä ja herran pelossa.Suomi nousee palkattomalla työnteolla,jotkut siitä hyötyy mutta heikot tallataan jalkoihin…ressukat eivät ole mukana satavuotistalkoissa???

 7. Jarkko

  ”Niinpä tehtävä sysättiin vähennetyn henkilökunnan niskoille, ja ainakin minun kuulemani mukaan haastattelut tapahtuvat puhelimitse. Niissä sanotaan suunnilleen hyvää päivää ja kysytään, että oletkos hakenut töitä.”

  Suurin piirtein näin se menee tämän lisäksi saatetaan mainostaa jotain omaan työkokemukseen tai koulutukseen liittyvää työllisyyskoulutusta jonne on pakko hakea tai iskee karenssi. Tosin työllisyyskoulutukseen pääseminen on äärimmäisen pieni todennäköisyys, koska hakijoita koulutukseen on 10-20 kertaa enemmän kuin paikkoja johtuen siitä, että karenssin pelossa kaikki jolla on tietynlaista koulutusta tai työkekemusta pakotetaan hakemaan sinne.

  Tämän lisäksi TE-toimiston netti palveluun tulee erilaisia tehtäviä, jotka pitää käydä raksimassa tehdyksi, mutta sitä onko ne oikeasti tehty ei mielestäni juurikaan valvota, mutta karenssi iskee jos tehtäviä ei tajua käydä raksimassa tehdyksi. Sinne voi myös laittaa omin sanoin selvitystä mitä on tehnyt, mutta ainakin itselleni on jäänyt kuva, että niitä selityksiä ei kukaan ehdi lukea.

 8. Virva Itäranta

  Surullisinta tässä Suomen poliittisessa kehityksessä on se, että kaikki hyvin toimineet demokratian työkalut on rikottu ja kansanvallan vahtikoirat on tapettu.

  Media, virkamiehistö, jopa asiantuntijat peesaavat hallituksen diktatorista linjaa. Muut äänet niistetään pois.

  Demokratiassa myös oppositiota tulisi kuunnella tarkalla korvalla, vaikka se onkin vähemmistö. Sen tehtävä on nimittäin pitää huolta, että moniäänisyys säilyisi päätöksenteossa.

  Hyvin toimivan median tunnusmerkki on se, että nostetaan esiin epäkohtia ja hankitaan eri alojen asiantuntijoita kommentoimaan tilanteita ja tarjoamaan siten ratkaisuja. Heidän asiantuntemustaan voitaisiin käyttää apuna päätöksenteossa. Mutta ei, tämä hallitus on itse kaikkien alojen asiantuntija. Se jyrää muut mielipiteet pelkästään ylivoimallaan.Ylenkin voi nyt sitten vetää vessasta alas. Se ei ole enää puolueeton media.

  Kaikki diktatuurit tosin kaatuvat ennemmin tai myöhemmin. Toivottavasti tämä meidän, kaatuu viimeistään seuraaviin vaaleihin.

 9. Sauli

  En nyt tarkasti muista missä kohtaa työläisestä tuli yhteiskunnan vihollinen numero 1. Ennen työvoima oli valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Duunarin katsottiin olevan valtiolle sen verran arvokas, että valtiovalta teki kaikkensa jotta duunarilla oli hyvä olla. Viimeistään Sipilän hallituskaudella duunarista tuli yhteiskunnan rasite nro. 1. Enää valtion ja kuntien ei katsota olevan vastuussa työvoimasta, vastuu on yksityistetty kuten kohta kaikki muukin meillä.

  Rakas hallituksemme tulkitsee perustuslain 18 § niin kuin piru raamattua, että jokaisella on oikeus työhön. Palkkatyöstä ei kukaan hallituksessa muista sanoa mitään. En tiedä hallituksesta, mutta minusta perustuslaki määrittelee kansalaisten oikeuden hankkia elantonsa itse valitsemallaan palkkatyöllä, ei TE- toimiston hänelle määräämänä palkattomana tekemisenä. Mutta mitäpä minä tyhmä duunari laeista ymmärtäisin.

  Jos on 18 § tulkinnassa pientä ristiriitaisuutta, on sitä myös 19 §:ssä joka kuuluu… ”jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon”. Oikeus ei enää kohta ole oikeus, vaan velvollisuus hankkia toimeentulo valtiovallan parhaaksi katsomalla tavalla. Mitäpä tuosta, lait ovat pelkkiä hidastetöyssyjä matkalla kohti tilastokikkailtua nolla työttömyyttä.

  Näillä mennään ainakin seuraavat vajaa pari vuotta. En usko että seuraavakaan hallitus pystyy ihmeisiin työttömyyden suhteen, mutta toivottavasti työttömiä sentään kohdellaan hiukan inhimillisemmin, kuin mihin olemme Sipilän diktatuurissa saaneet tottua.

  • Martti Kuusela

   Oikeus työhön tarkoittaa, ettet tarvitse yleisesti mitään erityisiä työlupia eikä työn tekeminen ole kiellettyä esimerkiksi sukujuuriesi vuoksi.

 10. matti luomansuu

  Avoimia työpaikkoja verrattuna työttömien määrään, lukuja en nyt muista, niin työttömien määrä kuitenkin ylitti sangen suurella määrällä sen mitä oli tarjolla? Rakennusalalla taasen on kuulemma työtä vaikka kuinka tarjolla, mutta ei ole työntekijöitä kotimaasta tai edes Eestistä? Se, että valtion rahavaroja suunnataan turhiin liirumlaarum kohteisiin – niin pistettäisiin valtion tie, silta ja rataverkosto kerralla kuntoon siihen suunnatulla ja riittävästi budjetoidulla rahalla. Vaikka esim kansallinen 5 vuoden kunnostusohjelma. Ai niin, tämänhän tekeekin ulkoistettu yksityinen sektori,kun liikenneinfra on yhtiöitettynä kansainvälisten toimijoiden taholle. Monen hyvän asian eteenpäin viemisessä ja suunnittelusta suoritukseen, on pilannut politiikka ja poliittisten toimijoiden eturistiriidat, hyväveli systeemit… ja mitä nyt niitä onkaan? Että, unohdetaan tämäkin.

 11. työtöntyötön

  Tämän molin sivuilla olevan uutisen mukaan 50% työnhakijoista on pitänyt määräaikaishaastatteluja hyödyllisinä. Mikä tuo hyöty on ollut jos työttömyys ei ole laskenut juurikaan? Työttömyyttä on itselläni takana erimittaisissa pätkissä vaikka kuinka mutta kertaakaan ei ole tälläistä kyselyä tullut vastaan. Sen enempää en ole vastannut siihen tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. Käsi pystyyn jos joku on onnistunut näihin vastaamaan ja mitkähän on mahdollisesti ollut vastausvaihtoehdot.

  http://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/2017-08-29-1/index.html

  • Jarkko

   On se silti aika iso osuus jos 50% on sitä mieltä, että hyötyä ei ole. Lisäksi kuinka moni uskaltaa vastata tuollaisiin kyselyihin rehellisesti jos niihin pitää vastata omalla nimellä peläten, että sitten asioiden hoitaminen hidastuu ja vaikeutuu.

   Ethän sinä voi työpaikalla pomollekaan sanoa totuutta. Jos haluat, että työt jatkuvat.

  • Heinz Harmel

   Eihän 50% kaikista työttömistä pitänyt sitä hyvänä vaan 50% siihen vastanneista. Kun TE-toimisto kertoo että 24.640 vastannutta piti sitä hyödyllisenä voinemme todeta että alle 7 % kaikista työttömistä piti sitä hyödyllisenä. Tuokin prosentti voi olla paljon pienempi mutta laskin sen 400.000 työttömän perusteella.

   ”Viimeisen 12 kk:n aikana (heinäkuu 2016 – kesäkuu 2017) kyselyyn 24 640 vastannutta henkilöasiakasta koki TE-palvelujen olleen kokonaisuutena hyvää (3,93 / asteikolla 1-5, täysin eri mieltä – täysin samaa mieltä). Viimeisen vuosineljänneksen eli huhti-kesäkuun aikana ovat luvut vielä hieman parantuneet eli 3,96 (max 5).”

 12. Rintsu

  Nyt on sekin nähty, että iltauutisiin pääsee saamalla työpaikan!
  Se on tosiaan nykyään uutinen.

 13. Sossupummi

  Mikä ihmeen haastattelu? Ei kukaan ole moneen vuoteen kysynyt minulta mitään. Onneksi toimeentulotuella elää, kun tarkasti ja niukasti elää. Ainakin siihen saakka, kunnes kengät täytyy hankkia. Sitten en tiedä miten siitä selvitään.

 14. AMK

  Mitäs sitten kun kunta tarjoaa TE-toimiston avulla Työtarjous palkkatuettuun töihin mikä edellyttää 1-3 kuukauden työkokeilua työttömyyskorvauksella ja sen jälkeen alihinnoiltua palkkaa,työaika 32,55 viikossa Koska en usko lupauksiin se jää vaan palkattomaan työpanokseen saavathan he kunnan korvauksen pois ns.sakkomaksun.On tasan laskettu olet osa-aika työssä mutta et saa soviteltua työttömyyskorvausta.Tuntimäärä on riittävä palkka ei.Nåin tehdään halpatyövoimaan suomessa 100 vuotta kunnioittaen.

 15. stunned

  Puhelinsoittohaastattelun perusteella työllistyy?

  Vartti tai kaksikymmentä minuuttia aikaa, jonka aikana kysytään ”oletko harkinnut yrittäjyyttä”.

  Lopuksi annetaan tehtäväksi mennä omille sivuille ja rastittamaan tehtävät tehdyksi. Tehtävä voi olla ympäripyöreä ”haen aktiivisesti työtä” tai ”varaan ajan terveystarkastukseen”.

 16. Tuomo Nurminen

  Olen miettinyt jo pitkään, miksei Lindström ja hallitus ole vielä keksineet palkata kaikkia työttömiä 0-sopimuksella valtion töihin..loppuisi työttömyys kertaheitolla. Toisaalta pelottaa heittää tälläinen ilmaan..

  • Servitus

   0-sopimustyöläisenä, jonka työtuntimäärä on vaihdellut välillä 0–18 h/kk, pelkään TE-toimiston pakottavan minut johonkin työllistämistoimenpiteeseen, jolloin hyvinkin nopealla varautusajalla tulevat työmahdollisuudet saattavat mennä minulta ohi. Työkkärin kortistossa minut on nimittäin määritelty työttömäksi (02-koodi).

   Eli ”suojaako” 0-tuntisopimus minua tempputyöllistämiseltä, jos on vaarana että menetän tämänkin vähän palkkatyön tilastojen kaunistelun vuoksi?

 17. Pertti Ikonen

  ”Niinpä tehtävä sysättiin vähennetyn henkilökunnan niskoille, ja ainakin minun kuulemani mukaan haastattelut tapahtuvat puhelimitse. Niissä sanotaan suunnilleen hyvää päivää ja kysytään, että oletkos hakenut töitä.”

  Minun kohdalla haastattelu on tehty 2 kertaa sähköpostilla ja molemmilla kerroilla on työnhakusuunnitelmaa muutettu ilman mitään sen kummempaa neuvottelua. Linja näissä haastatteluissa näyttäisi olevan se, että joka kerta haastattelussa muutetaan työnhakusuunnitelmaa niin, että useamman haastattelu jälkeen tulee raportoida kotona pieraisustakin.

  • Rintsu

   ”…tulee raportoida kotona pieraisustakin.”

   Söin eilen hernekeittoa ja kananmunia.
   Tänään olisi paljon raportoitavaa.
   Harmittaa kun juuri tänään ei kysytä mitään.

   • AMK

    Ei kaikkihan on pilkulleen laskettu,yksinasuvana 487.89 sillä sitten syöt juot harrastat itseäsi kehität ja sen jälkeen muistat vähempiosaisia,ministereillä ja kansanedustajilla kun on niin huono liksa…

 18. tapsahoo

  Miten pelkän työvoimavirkailijan pikahaastattelulla voi työllistyä?
  Varmaa siihen tarvitaan joku työnantajakin. Mutta, mutta, miten nykyään pääsee töihin sellainen, jolla ei ole jotakin tutkintopaperia. Nykyäänhän näyttää olevan niin, että pitää olla joku paperi ja kehua itseään CV-ssä tolkuttomasti ennenkuin edes pääsee haastatteluun. Tunnen useita, jotka osaavat vaikka mitä, mutta tutkinto puuttuu. Työpaikan hakeminen ihan turhaa. Kyllä siinä varmastu turhautuu ja tulee halu lyödä hanskat tiskiin.
  Olen noita lehtijuttuja lukenut, joissa työnantajat itkevät, että ei saa ketään edes hakemaan töitä. Olen tuttavia kehoittanut hakemaan tällaisiin firmoihin, jotka tätä väittävät. Koskaan ei ole tullut edes pyyntöä haastatteluun. Eli se siitä työvoimapulasta, tyhjänpuhujia.
  Ja tiedoksi, ettätiedän kyllä jotakin tästärekrytointipuolesta, itsellä oli parhaimmillaan toista sataa työntekijää ja sitä ennen olin myös eräässä nokiamerkkisessä puljussa, jossa rekrytointiakin teimme.
  Väitän, että tämän vuosikymmenen työnantajilla on itsellään asennevamma, joka on pahempi kuin näillä työttömillä, jotka eivät ”halua” töihin. Kyllä useimmat haluavat, mutta siinä pitää olla joku joka antaa sitä työtä.
  Ja vielä, ennen oli uudelle työntekijälle perehdytys, jonka avulla päästiin tutustumaan yrityksen toimintaan tapiohin ja tehtäviin. Niiden avulla päästiin alkuun ja tarvittaessa opastettiin tehtäväkohtaisesti. Nykyäänkö niillä paperiperusteilla aletaan vain tekemään täydellä teholla heti. Älkää naurattako vaikkatehtävät ovat ehkä muuttuneet, oppiminen on samanlaista, kuin kymmenen-tai kaksikin kymmentä vuotta sitten.

  • AMK

   Vastaani on tullut tapauksia että työntekijä on jäänyt sormi suuhun ihmettelemään mitä hänen pitäisi tehdä,ei perehdyttämistä työtehtävään toki kysymyksessä oli sairas ihminen ja niistähän nyky hallitus haluaa eroon kunhan ei kosketa henkilokohtaisesti itseään.Olen ollut potilas vai olinko koekaniini.

 19. Anni

  Minä olin se, joka useampi postaus takaperin kysyi kannastasi turvapaikanhakijoihin, jotka tulevat Lähi-idän kulttuurialueelta. Olin ilahtunut vastauksestasi, se oli napakka ja sisällöllisesti täynnä asiaa joka sana.

  Olen yksi tavan tallaaja muiden suomalaisten kolmekymppisten joukossa, eikä omalla mielipiteelläni varmasti ole suurta vaikutusta kehenkään paitsi ehkä lapsiini. Veikkaan silti, että moni muukin on samassa jamassa kuin minä: ei oikein tiedä, mihin suuntaan kantoineen kallistuisi.

  Haittaako, jos palaan vielä kysymyksiini? Korostan, että uskon ihmisen tarvittaessa muuttavan mielipiteitään läpi elämän. Siinä missä ennen arvelin, että vankilan tarkoitus on eristää, nyt tuumin useammin, että sen tarkoitus on kuntouttaa, ainakin paljon enemmän kuin viedä vapaus.

  Toistaiseksi tunnen pelonsekaisesti turvapaikanhakijoita kohtaan. En saa kiinni siitä rauhallisen vakaasta luottamuksesta, joka Sinulla ja monilla muilla suomalasilla on. Luotan omassa tk:ssa kyllä eniten muslimilääkäriin, on niin kliinisesti taitava, ja muitakin puoltavia kokemuksia on. Silti monenlaiset uutisotsikot vievät minua kuin pässiä narussa. Kun jaetaan linkkiä, jonka mukaan islamiin kuuluu vääräuskoisten surmaaminen ja oman uskon levittäminen, huolestun. Höynäytetäänkö meitä länsimaisia sittenkin, ja kohta joudun itsekin pitämään huntua? Tuleekohan turvapaikanhakijoiden joukossa sittenkin joukon mukana piilossa heitä, jotka haluavat muuttaa maan islamin mukaiseksi? Palaan mielessäni yhä uudelleen ytimekkääseen vastaukseesi, jossa oli selvä vastine: ihmiset Syyriasta ynnä muista pakenevat juuri näitä kauheuksia, eivät he halua samaa meininkiä Eurooppaan perässään. Vastaus on looginen ja rauhoittaa. Sitten taas luen toisaalla, että islam ohjeistaa ”näyttelemään hyvää” – entä jos se onkin totta, ja tarkoitus on istuttaa Suomeenkin islamilainen laki, kun tulijoita on tarpeeksi? Voiko länsi tulla huiputetuksi?

  Etsin huolestuneena tietoa eri lähteistä. Huokaisen helpotuksesta, kun luen, että sharia-lakia noudatetaan Euroopassa lähinnä esim. avioeroasioissa, ja sharia-neuvonantajat antavat ohjeita niihin kysymyksiin, joita eurooppalainen lainsäädäntö ei edes tunnista. Eli kyse on täydentävästä laista, ei mistään uhasta meidän lainsäädännöllemme. Suomen laki olisi edelleen Suomen laki. Huoahdan helpotuksesta hetkeksi. Jo hetken päästä mietin taas uhkia: suomalaisetkin aiheuttavat uhkaa toistensa hengelle, se on selvää, mutta turvapaikanhakijat tulevat oloista, joissa riittää syitä traumatisoitua. Seonneita mieliä on heidän vuokseen Suomessa enemmän (Suomen omat mieleltään vinksahtaneet + muualta tulleet vinksahtaneet = enemmän vinksahtaneita -> vaarallisempi maa) – ottamalla heitä vastaan minun matematiikallani uhka minuun tai lapsiin kohdistuvaan iskuun on kaiken kaikkiaan suurempi – taas olisi houkuttelevaa puoltaa halla-ahoja.

  Pyöritteletkö itse tällaisia vaa’an puoliskoja mielessäsi? Huomaan, että jo aiempi vastauksesi (usko demokratiaan) oikeastaan riittäisi vastaamaan kaikkeen tähän, mistä minä yhä edelleen jankkaan. Kuitenkin oma huoli ja ajoittainen maailmantuska asiasta on vielä sen verran iso, että kuulisin mietteitä asiasta vielä lisää. Kiitos, jos viitsit ottaa aiheen uudelleen esille. Ymmärrän kyllä senkin, jos et ota.

  • Saku Timonen

   Islam ei ohjeista valehtelemaan vääräuskosille, väite on pelkkää propagandaa. Islamin mukaan hengenhädässä saa kiistää uskonsa, mutta muuten valehtelu ei ole oikeutettua. Sharia-lakia ei tule Suomeen edes täydentävänä tai rinnakkaisena lainsäädäntönä, sillä Suomessa noudatetaan vain Suomen lakia. Turvapaikanhakijoiden joukossa voi tulla myös terroristeja, mutta kuten tiedetään, niin poliisilla on jatkuvassa seurannassa riskitapauksia.Normaalissa elämässä kannattaa pelätä enemmän kotimaista väkivaltaa, liikennetonnettomuutta tai vaikka maan hallituksen päätöksiä kuin turvapaikanhakijoita. Jatkuva pelon pyöritteleminen päässään tekee asioita liian hallitsevia ja suhteellisuudentaju kärsii.

  • Rintsu

   Tuossa on Anni semmoinen juttu, että pelot ovat usein irrationaalisia mutta silti hyvin tosia. Joku pelkää hämähäkkejä, toinen pimeää ja minä itse korkeita paikkoja vaikka tiedän, että siinä ei varsinaisesti ole järkeä. Silti pelkoni iän myötä tuntuu vain lisääntyvän.

   Pelonlietsojat taas eivät ole ystäviä. He ovat niitä jotka näyttävät minulle korkeita paikkoja ja sinulle maahanmuuttajia tai Islaminuskoisia ja lentopelkoisille he näyttävät menneitä lentoturmia ja ennustavat tulevia. Eikä se ole vaikeaa koska painovoima pitää huolen siitä, että ennemmin tai myöhemmin taas uusi lentoturma tapahtuu. Ja kun se tapahtuu he ottavat siitä kaiken ilon irti ja sanovat: ”lälläspyy, mitäs me sanottiin?”

   He lietsovat pelkoasi siten, että sinusta tuntuu siltä, että ”vihdoinkin joku ymmärtää pelkoani”. Eivät ymmärrä tai ainakaan eivät välitä. Heille on tärkeää ylläpitää pelkoasi, että kun jotain ikävää tapahtuu sinä olet kuin valmiiksi säikytetty orava joka näkee kettuja puun latvassakin.

   Heidän motiivejaan en ala tässä arvailemaan mutta sinun tai minun kannalta ne motiivit eivät todellakaan ole hyväksi.

 20. Juha Hämäläinen

  Pah, pah ja pah. Minä kävin valmiin tukityöpaikan kanssa tuossa 300 päivän haastattelussa. Ei onnistunut työllistyminen, koska Pirkanmaa on tyhjä rahasta.
  Uuden Suomen Puheenvuorossa pääsin sattumalta seuraavana päivänä kysymään itse herralta ministeriltä missä mättää……..ja herra kertoi ettei rahat ole loppu!
  Loput voitte lukea itse: http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243659-tyottomyys-ja-tilastot?ref=poiminnat

  Kommentti julkaistaan poikkeuksellisesti kirjoittajan koko nimellä, koska vitutus on sitä luokkaa, että ei ole enää väliä, eikä välittömyyttäkään!

 21. Servitus

  Odotan mielenkiinnolla tämän We All -tutkimuksen valmistumista. Alustavissa analyyseissä on jo havaittu, että:
  – työttömyyden taustalla ei aina ole mitään muita ongelmia
  – TE-toimistojen toimet koetaan nöyryyttäviksi
  – TE-toimistoissa ei ymmärretä työttömän realiteetteja.

  https://tinyurl.com/ybswe3ym

 22. AMK

  Kusi on pakkautunut päähän-eli olen kusipää,ja suustani suoltaa paskaa.Päättäjät ovat kusipäitä ja paskanpuhujia.Olenko ainut joka tätä sairautta sairastaa,onko hoitoa saatavilla auttaako sairauteen työonparastalääkettäilmanpalkkaa-lääke.???

 23. Rintsu

  Pitkään asiaa pohdittuani olen tullut pähkäilyissäni siihen tulokseen, että nykyinen (ja monet edellisetkin) hallitus suhtautuu työttömyyteen kuin pimeyteen. Kyllä. Kerron.
  Toimet nimittäin enenevässä määrin vaikuttavat siltä, että yritetään taistella pimeyttä vastaan ymmärtämättä laittaa valoja päälle.
  Pimeyttä itse asiassa ei ole olemassa. Kyse on vain valon vähäisestä määrästä.
  Vastaavasti työttömyyttä ei ole varsinaisesti olemassa, se on vain automaattinen seuraus työpaikkojen vähäisestä määrästä.

  Hallituksemme yrittää hätistää pimeyttä nurkkaan sammutetuin lyhdyin ja se on mahdollista vain niissä taloustieteen teorioissa joissa puutkin voivat kasvaa taivaaseen. Teoriassa.

  Missä ovat ne toimet jotka helpottaisivat palkkausta? Ei ole näkynyt. Olen vuosien varrella lukenut useitakin artikkeleita palkkauksen pahimmista esteistä eikä palkka ole koskaan hätyytellyt kärkisijoja. Miksi se olisikaan ongelma? Jos Oy Sähköputki Ab veloittaa asiakasta 80/h niin asentajan 20/h palkka ei ole mikään ongelma.
  Pari vuotta sitten oli muistaakseni Hesarin kuukausiliitteessä pienyrittäjän haastattelu jossa yrittäjä kertoi, että ei anna ainoankaan firmansa kasvaa henkilökuntamäärältään viittä suuremmaksi. Menee kuulemma liian hankalaksi. Hän mielummin perustaa uuden firman. Haastatteluhetkellä hänellä oli niitä muistaakseni puoli tusinaa.

  Sipilä voisi tosiaan aloittaa ne mainostamansa byrokratian purkutalkoot. Toistaiseksi ainoa esimerkki niistä on parkkikiekon ulkoasu. Työttömien osalta byrokratia on jo lähes tuplaantunut.

 24. Kortistomagiaa – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] Eilen kerroin Ylen nollauutisesta, jonka mukaan työttömien haastattelut vähentävät työttömyyttä. Eivät vähennä, vaan ne ainostaan siivoavat tilastoja. Uutisenkin mukaan rekistereistä on siivottu pois tuhansia sellaisia, joiden työnhaku ei jostain syystä ole enää voimassa. Tilastoja katsomalla selviää, että heitä on siirretty työmarkkinatuelta toimeentulotuelle. […]

Kommentoi »

Comments are closed