Nollauutinen perstuntumalta

En tiedä halusiko Yle eilen antaa tukea ryöpytystä saanelle työministerille ja koko hallitukselle, mutta ajatus ei ole kaukana. Illan pääuutisissa kerrottiin, että alustavat tulokset työttömien pakkohaastatteluista ovat myönteisiä. Tälle väitteelle ei kuitenkaan saatu konkreettista katetta. Saatiin vain ministeriön virkamiehen ja ministerin sana siitä, että näin on.

Ensimmäiseksi haastateltiin työtöntä, joka oli saanut työpaikan omien verkostojensa kautta ilman Te-toimiston myötävaikutusta. Todella hieno asia, mutta mitä tekemistä sillä on näiden haastattelujen kanssa, joihin tämä henkilö ei edes osallistunut? Eikö maasta löytynyt yhtään sellaista, joka olisi saanut työpaikan haastattelun ansiosta?

Sitten ministeriön virkamies kertoi, että tutkittua tietoa haastattelujen hyödyistä saadaan vasta parin vuoden kuluttua. Tällä hetkellä kuitenkin on viitteitä saadusta hyödystä. Siis pelkkiä viitteitä, mutta ei mitään tutkittua tietoa. Virkamies oli huomannut heti haastattelujen alettua työttömyyden laskevan eniten niillä alueilla, joilla haastateltiin eniten.

Ja sitten tietenkin itse ministeri sanoi, että kyllä kannatti ja kyllä kannattaa jatkaa. Pelkkä ministerin toiveajattelu riittää uutisointiin.

Kerrotaan uutisessa toki se hallituksen kannalta kaikkein tärkein asia: rekistereistä on saatu siivottua tuhansia työnhakijoita pois, joten tilastot kaunistuvat. Joukossa on varmasti paljon sellaisia, jotka ovat saaneet työtä tai päässeet eläkkeelle, mutta onko näitä onnekkaita oikeasti tuhansia? Vai tuliko samalla heitettyä yli laidan sellaisia, jotka ovat vain luovuttaneet? Tätähän emme tiedä, koska mitään tutkittua tietoa ei ole. On vain virkamiehen ja ministerin perstuntuma.

Samalla taisi tulla kerrottua rivien välissä totuus. Työttömyys tosiaan aleni eniten juuri niillä alueilla, joilla haastateltiin eniten ja samalla siivottiin tilastoja eniten. Tilastojen siivoaminen edistää hallituksen työllisyystavoitetta. Tämä jäi tietenkin sanomatta suoraan.

Muistellaanpa vähän miten nämä haastattelut alkoivat. Tarkoitushan oli ulkoistaa ne yksityisille yrityksille, ja tähän varattiin runsaasti määrärahaa. Hanke tyssäsi kuitenkin perustuslakiin, sillä haastattelut ovat virkatyötä, jota ei voi ulkoistaa. Niinpä tehtävä sysättiin vähennetyn henkilökunnan niskoille, ja ainakin minun kuulemani mukaan haastattelut tapahtuvat puhelimitse. Niissä sanotaan suunnilleen hyvää päivää ja kysytään, että oletkos hakenut töitä.

Mutta ei se mitään. Uskotaan, kun kerran uutisissa sanotaan. Saman tien voidaan uskoa tämäkin netistä nähty versio haastatteluista.

 

Kommentit (34)
 1. Työministeri on hyvä ja varaa mulle tuolin ministeriöstä. Tulen toki sinne istuskelemaan kanssanne. Pidä vain huoli, että palkkani juoksee ajallaan.

 2. Pohjimmiltaan Jari on ehkä hyvä jätkä, mutta taitaa vaan kuunnella ihan vääriä ihmisiä.

  Joten ei ehkä kannata tehdä niinkuin Lindström sanoo vaan tehdä niinkuin Lindström tekee.

  Jos joudut työttömäksi, ryhdy poliitikoksi!

  1. Minun mielestä Jarissa on oikeastikin jotain hienoa ja arvostettavaa. Kun tässä olen asiaa pohtinut ainakin itse pari yötä pohtinut. Ehkä olin vähän suuttunutkin Jarille, mutta sitten itsellä valkeni totuus ja sain lopulta nukuttua.

   Nimittäin Jari kertoi tai no siis “lipsautti” kokemattomuuttaan siis haluan KOROSTAA “lipsautti” TOTUUDEN mitä mieltä hallitus ja nykyinen eduskunnan kokoonpano on työttömistä.

   Ja ei. Ei vaikka kuinka Jari nyt tahtoisi kovasti kertoa, että eihän olekaan itse tätä mieltä aivan täysin. Ja ehkä varmaan hänen kohdalla näin onkin. Pakkohan se uskoa jos mies kerran niin sanoo ministerimies vielä ja anteeksi pyytää. Joten ehkä itse suon hänelle anteeksi tämän kerran osan näistä puheista, koska auttoi lopulta oivaltamaan jotain muuta noiden sanojen takaa.

   Kuten sen, että minusta häneltä lipsahti vahingossa karu totuus, että hallitus ja nykyisen eduskunnan kokoonpano pitää työttömiä moniongelmaisina. Voisin varmaan saivarrella ja todeta, että nyt tarkoitetaan pitkäaikaistyöttömiä ei lyhytaikaistyöttömiä hieno sanahirviö sekin. Ja Jari sanomisesta syntyneen kohun korjaussarjan jälkeen rajasikin asian koskemaan vain osaa työttömien sakkia. Mutta totuus taitaa koskea kumminkin kaikkia työttömiä loppujen lopulta. Tämä asia minulle itselle on selvinnyt näinä parina yönä aika selkeäksi kuvaksi nykymenosta eduskunnassa työttömien suhteen.

   Nimittäin johan tämän nämä nykyiset ja tulevat kyykytys nöyryytys, orjatyö jne. Toimenpiteet kertoo karun totuuden Jarin vahingossa julkiseksi “lipsahtaneen” totuuden takaa. Mitä mieltä eduskunnassa ollaan virkamiehiä, ministereitä myöten ja varmasti monen kansanedustajankin kohdalla työttömistä. Ei kaikki tietenkään näin ajattele varmasti, kuten ei Jarikaan.

   Mutta sehän riittää, että vallankahvassa roikkuvat ovat pieniä vivahde eroja myöten samaa mieltä. Tai ainakin painavat ryhmäkurin mukaisesti sitä oikeaa nappia kun uusia työttömien nöyryytys ja kyykytys sekä orjatyölakeja siunataan lakipykäliksi kiireisellä tahdilla sehän riittää.

   Itse näen asian näin. Ja varmaan monen muunkin on syytä pohtia, että mitä oikeastaan meidän työministeri “lipsautti” vahingossa ulos sadoista tuhansista työttömistä. Mitä ei ehkä olisi pitänyt sanoakaan. Ja muodostaa aivan oma mielipide asiasta. Se voi olla vielä parempi kuin minun.

   Joka tapauksessa tätä kannattaa pohtia, koska ei mene niin, että ministerit suoltaisi vain omia ajatuksia asioista ulos. Kyllä minä uskon, että tästä asiasta ollaan vallan kabinettien ovien takana käyty keskusteluja juuri niin kuin työministerillä lipsahti vahingossa ulos. Koska on hän itsekin ollut niissä keskusteluissa mukana työministerinä se on varma.

   Ja tosiaan oli keskustelut mitä hyvänsä ja työministeri voi olla hieman erimieltä työttömistä jos kerran näin on asiaa halunnut korjata. Niin se on vain ja ainoastaan työministerin oma henkilökohtainen mielipide, kuten käsittääkseni asian on itsekin ilmaissut. Mutta se ei ole sanotaanko sitä nyt koko hallituksen mielipide. Siitä mielipiteestä näimme nyt minusta silmiin kivuliaasti pistävän tuikahduksen suoraan vallan ytimestä. Aivan kuin voimakas laservalo olisi osunut silmään mikä kyllä sokaisee kenet tahansa, niin että ei näe mistä oikeasti on kyse. Näin minä näen asian “näkökykyni” palattua tämän sokaistumisen jälkeen.

   Loppuheittona tähän voisi todeta, että ehkä tämä oli tälläinen näöntarkkuuden korjausleikkaus. Niitähän tehdään laserilla nykyään erittäin hyvällä onnistumisprosentilla.

Kommentointi suljettu.