Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Parempaa loisimista

Kuten hyvin tiedetään, niin kaikki työttömät ovat laiskoja loiseläjiä, jotka lojuvat kotisohvilla viitsimättä mennä töihin. Korkeintaan he käyvät tekemässä pimeää keikkaa, jonka jälkeen jatkavat loisimistaan. Heille maksetaan kotiin enemmän tukia kuin mitä he saisivat palkkaa. Näinhän nykyisin puhutaan ihan virallisesti.

Tällaisia työttömiä näkyy löytyvän ihan oikeasti. Työtön entinen ministeri saa kansanedustajan sopeutumiseläkettä 5 000 euroa kuukaudessa viitsimättä mennä töihin, mutta johtaa siinä sivussa kohtalaisen hyvin menestyvää konsulttiyritystä, jossa hän on itse ainoa omistaja, hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja. Palkkaa hän ei itselleen maksa, koska sen maksavat veronmaksajat eläkkeenä. Niinpä hänen ei tarvitse muuttaa työn perässä minnekään eikä odotella Te-toimiston haastattelukutsua. Karenssia hänen ei tarvitse pelätä, vaikka hän sanoo suoraan, että ei huvita mennä töihin, kun hänelle sopivat työt ovat Helsingissä asti.

Suvi Lindén on yksi niitä harvoja ministereitä, jotka ovat joutuneet eroamaan tunaroinnin takia. Kyllä heitä eroaa samasta syystä vieläkin, mutta nykyisin he eroavat ”perhesyistä”, kuten Hanna Mäntylä silloin, kun kävi ilmi hänen rikosepäilynsä vanhentuneen poliisin lomien takia. Palkkioksi hän sai hyvän pestin Euroopan neuvoston erityisneuvonantajana. Se oli onnekas sattuma, sillä hän ei olisikaan saanut kansanedustajan sopeutumiseläkettä.

Suvi Lindén tunaroi aikoinaan myöntämällä avustusta golfkentälle, jonka osakas oli itse. Kuusi vuotta sitten hän rupesi kikkailemaan luottamustoimesta saamiensa palkkioiden kanssa muuttamalla ne toimenpideperusteisiksi. Vuosipalkkion sijaan hän rupesi laskuttamaan erikseen jokaisesta koulutuskuntayhtymän puheenjohtajana tekemästään asiasta edustustilaisuuksista kokouspalkkioihin. Näin hän säästi 4 250 euroa vuodessa, koska toimenpidepalkkio ei vähennä sopeutumiseläkettä.

Näkyy tosiaan olevan niin, että työttömät eivät mene töihin juuri ruhtinaallisten korvausten takia. Tämä pätee tietysti vain niihin, joiden korvaukset ovat oikeasti ruhtinaallisia. Heidän loisimisensa onkin sitä parempaa loisimista.

Kommentit (40)

 1. Hannele Hietanen

  Ei rajaa ahneudella ja röyhkeydellä tälläkään verenimijällä!

 2. Lea Leikari

  Mä sain työvalmentaja, kun töitä ei vain löytynyt. Hän ilmoitti mulle, että en voi omatoimisesti hakea työt. Liekö takoittanut näitä työkokeiluja. Itse kyllä löysin sellasen ja olin töissä sen 3kk. Sitten nousi kauhee haloo, kun en suostunut jatkaama hyvin perusteluin syin ja omistaja oli myös samaa mieltä jatkosta. Yritettiin siirtä tammikuulle,koska siitä olisi minulle enemmän hyötyä tilinpäätösten opsikelussa jne..Mitäköhän tuo valmentaja saa liksaa??? Juu ja se on vain 3-6 kk samassa yrityksess. Siksi laitettiin poikki, että mahdollisesti pääsisin tekemmän asiat loppuun. Vielä on epävarmaa, vaikka yritys ottaisi.

  • Sonofhades

   Valmentaja saa liksaa verovaroista siitä, että pyrkii hankkimaan yrityksille ilmaista työvoimaa. Itse haksahdin lähtemään tällaiseen mukaan ja ”palvelu” oli tasoa ”näin tehdään CV”. Kiitos ja heippa. Katsotaan napsahtaako jossakin vaiheessa karenssia kun en ko. henkilön kanssa enää asioi.

 3. Joni Pelkonen

  Onhan näitä muitakin. Ex-ministeri Tanja Karpela jäi sopeutumiseläkkeelle 37-vuotiaana. Eläke jatkuu 65 ikävuoteen saakka. Hän perusti eläkepäiviensä ratoksi koirabisneksen, jonka 75 000 euron liikevaihto ei kuitenkaan riitä siihen, että hän kokisi tarpeelliseksi luopua eläkkeestään. Karpela siis näillä näkymin nostaa ministerin sopeutumiseläkettä miltei 30 vuoden ajan. Kelpaa siinä sivussa harrastella eläkepäiviensä ratoksi.

  • Heikki

   75000€ liikevaihto ei hääviltä kuulosta. Kulurakennetta tarkemmin tuntematta väitän silti, ettei sillä vielä oikein elä.

 4. Paula

  Eduskunnan pitäisi laittaa ensin nämä omat sosiaalipumminsa kuriin lailla ja kun omat entiset ja nykyiset asiat ovat kunnossa, niin puuttua sitten vasta kansan syviin riveihin.

  Monesti tulee mietittyä tätä nykyä Suomea ja sen menoa. Lastensairaala ei saatu yhteiskunnan varoin, palokuntaa pitää auttaa vapaapalokunta, poliiseja vähennetään jne. Vastaavasti hyvin toimeentulevia hyysätään korvauksilla, verojärjestelyin jne. Hei haloo, mitä tämä kertoo meidän yhteiskunnan todellisesta henkisestä tilasta. Meillä ei ole toivoa ennenkuin puututaan oikeisiin asioihin ja laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen oikeasti. Turha arvostella Italiaa, USA:tai jne., kun omatkaan asiat eivät ole kunnossa.

  • Anni

   Olen samaa mieltä. En pidä siitä, että Lastensairaalan rakentamiseksi aloitettiin keräyskampanja. Minusta sellaista ei pitäisi tarvita – rahat tulisi löytyä verotuksesta. Lastensairaala on koko Suomen lasten hoitopaikka, ja lasten terveys suomalaisten ykkösprioriteetteja.

   Tienaan itse yli 70 000 euroa vuodessa. Olen sitä mieltä, että minun kaltaisteni verotusta, omaani etunenässä tulee kiristää. En ole karkaamassa minnekään veronkorotuksia pakoon – minne lähtisin? Suomi on puhdas, turvallinen (vaikka huolestunkin milloin mistäkin, omassa päässäni), toimiva maa – – meille pärjääville. Toivon, että se on sitä jatkossa myös heille, jotka eivät pärjää.

 5. Siru Pola

  Mitähän Pentti Haanpää sanoisi näistä niljakkeista?

  Jos Mäntylällä kävikin hyvä ”tuuri”, niin kohta lienee tuuria monella muullakin Sinisen porukan ja Persujen kansanedustajalla. Näin siltä varalta, että seuraavat vaalit voivat olla aika yllätykselliset…

 6. Teemu Huhta

  Talkoovoimin Suomi nousuun…Onneksi meitä johdetaan esimerkin voimin!

 7. Mats Nyman

  Tämä kirjoitus ehkä torjuu osaltaan sitä häpeää ja nöyryytystä jota työttömiin lietsotaan ja kohdistetaan muutaman kuukausittaisen satalappusensa ynnä muun valtavan armon vuoksi, sekä niiltä tahoilta kuin voi odottaakin että niiltä, joilta sitä vähiten odottaisi, mutta jotka ilmeisesti ovat menneet samaan retkuun ja kaakattavat vierestä samaa sävelmää kuin jotkut koulukiusaajapomon kätyrit, hännystelijät ja myötämieliset hyväksyjät.

 8. Aattelepa ite

  Perkele! Itse ovat junailleet etuutensa ja palkkionsa. Kohtuus olisi että veronmaksajat jotka ovat heidän työantajiansa päättäisivät millaisiin palkkioihin nämä nykyiset ja ex-ministerit ja ex-kansanedustajat ovat oikeutettuja. Siltä voitaisiin nytkin erottaa kaikki valeheilla valtaan nousseet, sekä suunnatonta vahinkoa maallemme aiheuttaneet ex-ministerit kuten vaikkapa pekkarinen täysin idioottimaisen kaivoslain luoneena, jossa rikkaudet viedään pois maasta, mutta saasteet jätetään veronmaksajien kontolle. Korvausvastuuseen nämä idiootit pitää saada.

 9. Kaj Mönkkönen

  Lindenin eläkkeellä saa kahdeksan ihmistä työmarkkinatuen…

 10. työtöntyötön

  Tarkoittaako tuo sitä että yrityksen voittojen voi antaa kasvaa kasvamistaan tilille mutta mitään ei oteta ulos palkkana ja sitten kun virallinen eläkeikä koittaa voi pistää pillit pussiin ja siirtää kertyneet varat omalle tilille?

  • Jarkko

   Tuossa on pakko olla takana joku omistusjärjestely, jolla minimoidaan yrityksen tulos ja yhteisöverot. Tosin en ole varma se voi kannattaa silti vaikka yhteisöverot joutuu maksamaan yritykseen kertyneestä omaisuudesta vaikka sieltä ei nostaisikaan tuloja jos nostaa samalla täyttä eläkettä jota muuten ei saisi.

   Niin kauan kun maksetut yhteisöverot jäävät alle sen mitä saa nettona eläkettä järjestely kannattaa. En tosin ole verotuksen asiantuntija, mutta ymmärrän periaatteen miten tuo voi kannattaa tuossa tilanteessa.

  • Markku Isometsä

   Suurin piirtein noinhan se menee. Toki siitä voi jalostaa erilaisia variaatioita esim. voihan sen yrityksen myös myydä vaikka ukolleen etc.

  • Kyllästynyt

   Jep, ja on hyvä muistaa että tulosta katsoessa -siis Lindenin yrityksen- suhteessa liikeavihtoon, voitaneen vetää hyvinkin johtopäätös että melkoisesti katoaa ”kustannuksiin” liikevaihdosta, josta voisi ihan ohi mennen joku tehdä selvitystä että mihinhän ne mahtaa kadota, kun kukaan ei ole edes työsuhteessa tässä toiminassa?!

   Meillä totisesti näyttää olevan samat oikeudet kaikilla!

   Mukavahan se olisi yrittäjän yrittää, kun valtio antaisi kaikille tuon kuukausittaisen 5-6000 euron ”pesämunan”! Eipä maassa kohta muita olisikaan kuin ”yrittäjiä”.

   Siinäpä Sipilälle sitten neuvoksi, että tasapuolisuuden nimissä kaikille sama kuukausitulo kouraan, niin alkaa suomi nousemaan. Ei ole työttömiä. Ei ole jengiä jonossa työkkärissä. Ei pönötä jengi KELA:ssa, eikä notku leipäjonoissa. Ei tartte ostella viinoja Latviasta, kun voi suomenkin hinnoilla ostella kaljansa. Helppoa siis kuin heinäteko vai mitä Sipilä?! 🙂

 11. Heli Lehtilä

  Lindenin ja Lipposkan innoittamina allekirjoitettavissa tällainen, jospa sopeutumiseläkkeen poistaminen pakottaisi sopeutumaan siihen, mihin muutkin… https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

  • töytön

   Se on vissii todellakin ”parempaa loisimista” näillä ku noin vähäinen innostus tähän asti. Ite kirjauduin ja allekirjoitin, kiitos vinkistä. Jos vastaava vaikkapa Kokoomusnuoren alulle laittama ”työttömiltä tuet pois” nii ois 50 000 nimeä ollu jo ajat sitte..

  • töytön

   Tosin 3.10 aika kiva piikki allekirjoituksissa 🙂

 12. Mauri Pulkkinen

  Yksinkertaisena ja vaatimattomana ihmisenä minun täytyy hahmottaa muutamalla kysymyksellä viitekehys, mihin blogin asiayhteys liittyy.

  Teetkö TES:in mukaisin eduin työtä mieluummin kuin nostat korvauksia?
  Teetkö työsi mieluummin hyvin kuin huonosti?
  Maksatko mieluummin veroja vähemmän kuin enemmän?

  Vastaukset ovat varmaan lähes 100 % kyllä. Vastausten perusteella on helppo ymmärtää yksilön valinnat, jos valintaan on mahdollisuus.

  Systeeminen virhe on, että eräänlaiseen käänteiseen progressioon on luotu mahdollisuuksia, joita yksilöt sitten käyttävät. Paremmat lobbarit ovat olleet asialla, kun on luotu mahdollisuuksia, jollei suorastaan välttää veroja, niin ainakin siirtää niitä myöhemmäksi.

  Jos minulla olisi mahdollisuus en nostaisi palkkaa, vaan laskuttaisin työsuoritteeni firman nimiin. Varallisuuden ja pääomatulot pyörittäisin holding-yhtiön kautta etc. Tyhmänähän minua pidettäisiin, jos en niin tekisi. Asuisin firmani omistamassa kodissa, ajaisin firman autolla, söisin firman piikkiin etc. On luotu aivan laillisia tapoja vältellä veroja ja olla osallistumatta hyvinvointivaltion rahoitukseen.

  Valintamahdollisuuksia ei ole kuin pienellä osalla ihmisistä. Muiden osa on onneton. Koristeeksi kakun päälle saa vielä tyhmän, saamattoman laiskurin leiman.

 13. Jarkko

  Muutamat sadat yritykset saavat näköjään nykyään yritystukia verorahoista nykyään jo melkein yhtäpaljon kuin miljoona köyhintä suomalaista saa sosiaaliturvaa:
  https://yle.fi/uutiset/3-9863140

  Yritystukien määrä on myös voimakkaassa kasvussa.

  • työtöntyötön

   Kyllähän nuo oli jonkinlaisella käsittelylistalla mutta ”kun ei voi leikata”. Näyttää olevan jonkinlainen luonnonlaki että yritystuet pysyvät ja jopa kasvavat. Lapsilisien, eläkkeiden ja työttömyyspäivärahan leikkausten ajateltiin tuovan huimat 200 milj. säästöjä. Miljardin verran oli kuitenkin jossain ollut ylimääräistä lisätukiin yrityksille. Jonkinainen työryhmäkin on taas perustettu aiheena yritystukien uudistaminen.
   https://yle.fi/uutiset/3-9849567

   Tuo sopeutumiseläkehän korvattiin sopeutumisrahalla jota saa rajoitetun ajan. Olisi saanut vaan tuo muutos tulla jo paljon aiemmin.

 14. Sauli

  Lindenin ja Lipposen ”oikeudetta” nostamat korvaukset ovat kärpäsen paska valtion taloudessa. Kuitenkin niiden moraalinen merkitys on kokonaisen paskameren suuruinen (anteeksi kielikuva).

  Jos me kansalaisten syvät rivit alamme ajatella, että yhteiskunnassa on kahden kerroksen väkeä, sillä saattaa olla arvaamaton vaikutus yhteiskuntarauhalle. Saatamme suivaantua ja alkaa äänestellä ihan mitä ja ketä sattuu, ihan vain pyllistyksenä eliitille. Näin on jo käynyt monessa Euroopan maassa ja mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

  On tietysti sääli, ettei näillä pyllistyksillä ole mitään vaikutusta, sen osoitti tapaus Perussuomalaiset. Ainoa hyötyjä siitä oli perussuomalainen eliitti, joka nyt nostaa huomattavia summia kansalaisten maksamista verovaroista. Suo siellä, yhteiskunnan suonta imevä vetelä täällä ja Brysselissä. Eläköön demokratia.

 15. Rosa Warski

  Puhumattakaan kaikenlaisista rikkaiden kullannupuista, jotka makoilevat isin rahoilla ja joiden ei tosiaan tarvitse katsoa edes työkkärin suuntaan. Kuntouttavaan näitä ei koskaan määrätä.

  Ja kenen rahoilla isi makoilee? No prolejen tietenkin. Visionäärinen luotsaaminen on mukavampaa, kun saa satakertaisesti kuntoutujan toimeliaisuusrahan.

  Ja näinhän on:

  ”Suuren pörssiyrityksen toimitusjohtaja ansaitsi viime vuonna peruspalkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 1 029 165 euroa, joka on noin 30 556 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

  Ison pörssiyrityksen rivityöntekijän ja johtajan palkkaeron kasvua kuvaa se, että pelkkä johtajan saama korotus, 30 556 euroa, on yli puolet suomalaisen keskimääräisestä vuosipalkasta viime vuonna.”

  https://www.hs.fi/talous/art-2000005312283.html

 16. pena

  Olen tainnut sanoa tämän ennenkin, mutta eikö ainakin erään kokoomuskansanedustajan mukaan omistaminenkin ole työtä. Velvoitetaan siis työttömät korvausten menettämisen uhalla omistamistyöhön. Jos omistamistyöllä ansaitsisi vaikkapa satakertaisesti työttömyyskorvauksiin verrattuna, niin epäilemättä kateus muuttuisi hyväksynnäksi, jopa ihailuksi. Yleinen periaatehan on se että ilman ns. tuottavan työn tekemistä ei saa elää, mutta ilman tuottavan ja tarpeellisen työn tekemistä saa kyllä vapaasti rikastua ilman paheksuntaa. Muistaakseni kirjailija Joel Lehtonen sanoi satiirissaan Henkien taistelu erään kirjan henkilön suulla: ” Rikastumiseen tarvitaan vain yhtä, katkaista hävyltään häntä”.

 17. Matti Marttunen

  Moi Sakari.
  Uskotko oikeesti et suomessa ei olisi yhtään semmosta ihmistä, joka saisi normi tukia, ja ei tee töitä ihan vaan sen takia että ne on ihan riittävät?
  Kaikella kunnioituksella.

  • Saku Timonen

   Tietenkin sellaisia löytyy, mutta heitä on vähän. Heidän olemassaolonsa ei ole mikään syy leimata kaikkia työttömiä laiskureiksi.

   • Kaj Petra

    Ehkä olennaista ei ole se että onko niitä vähän tai vähän enemmän, niitä on kuitenkin hämmästyttävän paljon. Esimerkkinä minua jäi ihmetyttämään kun luin muutama päivä sitten Turun Sanomista, että Varsinais-Suomen alueella on avoinna 50 lähihoitajan paikkaa kuitenkin TtE-toimiston mukaan työttöminä on lähes kymmenkertainen määrä. Jokin tässä yhtälössä mättää!
    Ps. Suvi Lindenin saamaa huomiota voisi toimittajien ja blogistienkin keskuudessa vähentää kun paljon pahempiakin esimerkkejä löytyy esim nuorena eläkelöytyneistä vaikka esim. vasemmistolaisista edustajista. Palstatilaa kannattaa käyttää olemassaolevien epäkohtien esilletuomiseen, ei jo korjattujen.

    • Saku Timonen

     Oletko tutkinut kuinka moni noista lähihoitajan paikoista oli vakituisia ja kuinka moni sijaisuuksia tai muuten määräaikaisia? Oletko tullut ajatelleeksi, että viimeiset viisitoista vuotta työttömiä on ohjattu ja suorastaan painostettu kouluttautumaan lähihoitajiksi ilman mitään testausta sopivuudesta tai motivaatiosta alalle?
     Kommenttiketjussa on linkki juttuun, jossa kerrotaan kaikkien sopeutumseläkettä saavien nimet. Vai onko niin, että vain vasemmistolaisten saamat sopeutumiseläkkeet ovat puhumisen arvoinen ongelma, mutta kokoomuslaisten kohdalla asia on jo korjattu?

  • Säde Halmetoja

   Blogikirjoituksen ideana ei varmaankaan ollut kieltää, että on olemassa myös suunnitelmallisesti ja omasta tahdostaan yhteiskunnan tukien varaan jättäytyviä ihmisä. Tarkoituksena tuskin oli vähätellä tällaisen valinnan moraalisia ongelmia. Asioiden mittasuhteista vain on hyvä muistuttaa silloin tällöin.

   Tukien väärinkäytöstä ja niiden varassa elämisen helppoudesta innostutaan puhumaan usein – kohtuuttoman usein suhteessa ongelman suuruuteen. Jos ollaan huolissaan valtion budjetista, kannattaa muistaa, että väärin perustein myönnettyä rahaa on kaikesta Kelan maksamasta vain 0,03%. Toimeentulotuen alikäyttäjiä (niitä jotka jättävät hakematta, vaikka heillä olisi tukeen oikeus) on arvioitu olevan jopa yhtä paljon kuin tuen saajia.

   Vaikka jokunen tukien saaja saattaa olla oikein tyytyväinen toimeentuloonsa ja ”loisii” nimenomaan siksi, että haluaa ns. ilmaista rahaa, niin oletan löytyvän moninkertaisen määrän niitä, joiden jokapäiväinen elämä on ahdistusta ja penninvenytystä ja jotka eivät koe yhteiskunnan tukien tipahtavan tililleen helposti ja ilman vaivaa. Nämä vastoinkäymisistä kärsivät saavat tuntea nahoissaan yhteiskunnan kiristyvän ilmapiirin tukien saajia kohtaan. Jokainen toimenpide, joka tekee tuista entistä vastikkeellisempia tekee heidän arjesta selviytymisestään hiukan raskaampaa.

   Moni sellainenkin, joka ansaitsee työllään oman elantonsa, kokee arjessa ahdistusta ja joutuu elämään niukkuudessa. He toivottavasti kykenevät tuntemaan yhteiskunnan tukien varassa eläviä kohtaan empatiaa eikä kateutta. Joka sanoo tukien varassa elämistä helpoksi, ei todennäköisesti ole joutunut elämään niiden varassa aikuisiällään muutamaa kuukautta pidempään.

   https://yle.fi/uutiset/3-8447134

   https://www.utu.fi/fi/yksikot/soc/yksikot/sosiaalitieteet/topsos/julkaisut/Documents/Karjalainen_2014.pdf

 18. Paula

  ”vaikka hän sanoo suoraan, että ei huvita mennä töihin, kun hänelle sopivat työt ovat Helsingissä asti”

  Työttömilläkin ammattisuoja poistuu parin vai kolmen kuukauden kuluessa, että tuo kehtaa. Häpeäisi.

 19. Servitus

  Toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.

 20. Saara Nieminen

  Herra Sakari Timonen. Tuli sitten taas kirjoitettua kyhäelmä, jossa julistetaan sitä valikoitua totuutta. Miksi jätit taas kerran kertomatta asiaan läheisesti liittyviä faktoja? Aivan, sen takia että kyseessä oli demari. Miksi et kirjoittanut sanaakaan Päivi Lipposen ”hommista”? Et tietenkään, koska eihän hyvää juttua kannata pilata faktoilla. Karpelan nostamasta ”eläkkeesta” on saanut kirjoittaa ja se on julkistettu, miten on Päivi Lipposen kanssa? Ethän sinä tätä julkista, ”jostain syystä”, mutta jossain toisessa paikassa kyllä.

 21. Timo

  Miten vatussa voi olla samaan aikaan työtön, yrittäjä ja suureläkeläinen ?

  • Jyrki

   Ehkä työtön on väärä sana se on jotenkin niin rahvaanomaista viitaten alempaan kastiin ja ei sovi eduskunnasta poistuneille ehkä 30-60 vuotiaille huippuosaajille niille pikkaisen paremmille loisille. Parempi olisi osaamiskuplan jälkeisen elämän etsijä ja oman onnensamponsa seppä iän ikuinen. Kalskahtaa jotenkin mahtipontiselta tuo ja viittaa johonkin ylevämpään ja parempaan.

   Sillä nimikkeellä kelpaa kursia elämäänsä kasaan kokeillen kaikkea mikä kiinnostaa kaikessa rauhassa ilman rahvaille tarkoitettuja kyttäys, byrokratia muita vastaavia holhoustoimia. Ja ilman pelkoa, että joku sanoo, että tukenne on katkennut. Syy lomakkeen täyttö laiminlyöty. Tarkempi syy rasti väärässä paikkaa.

   Tai olette tietojemme mukaan aloittanut yritystoiminnan. Tuotatte vaikka kitaraplektroja irtisanotuistanne luotto/pankkikorteista ja myytte niitä internetissä. Tai jotain muuta vastaavaa suolarahojen tienaamiseen liittyvää pieni muotoista puuhastelua, jossa liikevaihto ehkä tonni vuodessa jos hyvin käy. Normaalisti hyvä jos muutama kymmenen euroa irtoo…

   • Jarkko

    Eniten tässä mietityttää se, että miksi ex-kansanedustajille, jotka eivät työllisty kansanedustajan uran jälkeen enää syystä tai toisesta on alunperikään säädetty sopeutumiseläke ja myöhemmin sopeutumisraha jos kerran työtä saa kun vain katsoo työpaikkaa kohti kuten joka puolella väitetään? Se, että ex-kansanedustajat tarvitsevat ylimääräistä suojaa ja tukea valtionkassasta vähän niin kuin vihjaa, että asia ei olekaan ihan niin kuin annetaan ymmärtää työn saannin helppouden suhteen?

 22. Jyrki

  Onhan tuo selkeästi tuollainen parempien loisten maailman paras perustulokokeilu, joka sai kestää pitkään kymmeniä vuosia ja olisi jatkunut varmaan vieläkin jos sikseen olisi mennyt. Ja jonka erilaiset rajat määritelty tietysti parempiosaisten loisten tarpeiden mukaisesti. Siihen kuuluu, että maailman paras perustulokokeilu jatkuu luonnollisesti eläkeikään. Se ei saa rajoittaa bisneksiä, opiskelua, harrastamista jne. Toisin sanoen byrokratia ja holhoaminen pitää olla nolla.

  Toki tämä maailman paras perustulokokeilu on nyt lakkautettu uusien kansanedustajien kohdalla. Mutta niin on päätetty lakkauttaa näiden noin 2000 huonompien loistenkin ei niin maailman paras perustulokokeilu. Joka kestää vain 2 vuotta ja maksoi varmasti vähemmän kuin näiden parempiosaisten loisten maailman paras perustulokokeilu. Sillä erotuksella, että parempien loisten tulevaisuus on varmasti paremmin turvattu hyväveli ja siskokerhojen avulla, kuten tiedämme lukuisista esimerkeistä.

  Syytkin huonompiosaisten huonomman perustulokokeilun lopettamiseen pelkkään yhteen lyhyeen kokeiluun on tietty olemassa. Helpottaisihan se ihan liikaa heidän byrokratia välttelyä, opiskelua, töiden tekemistä, bisneksen tekemistä, harrastamista, joka päiväistä elämää jne. Ei sellaisten vapauksien suominen ole kerrassaan ollenkaan sopivaa kaljaa sohvalla juoville huonommille loisille.

  Toki tässäkin näkyy se, että ne parempiosaiset loiset eduskunnasta saavat jatkaa loisimistaan edelleen jos tietyt sopivan löysät ehdot toteutuu heidän omassa maailman parhaassa perustulossa. Eli on onnistunut pääsemään eduskuntaan sopivan aikaisin. Tai on jo onnellisesti päätynyt maailman parhaimmalle perustulokokeilulle eläkeikään saakka eli jäänyt eduskunnasta pois. Tätä etua ei voida tietenkään ottaa pois, johan sen joku perustuslakikin kieltää aivan varmasti. Ei sellainen perustuslakien rikkominen sovi päinsä alkuunkaan.

  Mutta niin se taitaa olla, että perustuslakienkin kohdalla toiset on tasa-arvoisempia kuin toiset.

  • työtöntyötön

   Ihan sama kävi mielessä. Tuloksia tästä perustulokokeilusta ei vaan koskaan julkaistu. Monet ovat kyllä aktivoituneet puuhastelemaan kaikenlaista juurikin sillä rajalla ettei perustuloonsa kosketa. Ainoa ero tosiaankin on perustulon suuruus. Ehkä olisivat aktivoituneet paremmin pienemmällä perustulolla (560e/kk) tai paremminkin osallistavaa sopeutumisrahaa (se sama reilut 500e) olisi seuraavaksi voitu testata eduskuntapudokkailla. Ovathan he jostain syytä jääneet mieluummin loikoilemaan kuin jatkaneet töissä.

 23. Jaakko Lautaoja

  Kukapa ei jäisi 5000 euron eläkkeellä. Minäkin otin eläkkeen vastaan tasan sinä päivänä, kun siihen oli oikeus. Enkä ollenkaan kaipaa työpaikalle takaisin, joskaan sitä ei edes ole enää olemassa, kun teki konkurssin.
  En siksi syyllistä ketään heistä, joilla moinen eläke on. Eri asia on, jos kansanedustajien eläkelait on tehty ihmisten mielestä kohtuuttomiksi.Niitä voi toki vaatia korjattaviksi. Niinköhän sitten vaan jostain löytyisi sellainen eduskunta, joka nuo muuttaisi. Miten minä olenkaan skeptinen sen suhteen. Toisaalta tuohan on vain ammatinvalintakysymys. Tuskinpa itsekään alkaisin omia elkäke-etujani leikkaamaan, jos kansanedustaja olisin. Jos näin rehellisesti puhun. Pitäisi tietenkin valehdella, jos haluaisi eduskuntaan. Ei siis kannata meikäläisen haaveilla sellaisesta.
  Tosin, kun Väyrysen Paavoa katsoo, niin valtaa tuntuu mies himoitsevan edelleen, vaikka rahaa ja tienattua eläkettä miehellä kaiketi olisi enemmän, kuin kykenee enää tuhlaamaan.

Kommentoi »

Comments are closed