Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Orjatyötä sosiaalipalveluna

Vähän väliä kuulee sanottavan, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Niinhän se onkin, jos työstä maksetaan sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen. Nykyisin ei kuitenkaan makseta, vaan palkattoman työn teettämistä sanotaan sosiaalipalveluksi. Näin saadaan kierrettyä sekä palkanmaksuvelvollisuus että varsinaisen sosiaalipalvelun tarjoaminen.

Jo 40 000 pitkäaikaistyötöntä tekee palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä, ja ainakin 10 000 heistä tekee sitä työtä vastoin lakia, kertoo Taloussanomat. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, joka on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai mihinkään muuhun työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen. Sillä ei saa korvata palkkatyötä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 antama ohje, joka on yhä edelleen voimassa. Tosin se on yleensä kunnissa jätetty lukematta, koska kuntouttava työtoiminta on havaittu hyväksi keinoksi säästää kunnan osuutta työmarkkinatuesta ja saada ilmaista työvoimaa.

Tämän näkee kuntouttavan työtoiminnan räjähdysmäisestä kasvusta vuoden 2015 alun jälkeen. Silloin kuntien maksuosuutta työmarkkinatuesta lisättiin. Tässä selventävä kuva Tampereen kehityksestä. Luvut ovat peräisin kaupungin omista työllistämispalveluista, mutta kuva ei. Se kertoo liian selvästi tapahtuneesta muutoksesta.

päivi h tyni

Kuva: Päivi H. Tyni

Tampereen kaupunki rupesi joko tarjoamaan sosiaalipalvelua pitäaikaistyöttömille entistä enemmän viime vuonna, tai sitten se keksi keinon säästää lainvastaisesti. Miettikää itse kumpi on todennäköisempi vaihtoehto, kun ajatellaan mitä kaikkea STM:n paimenkirjeen mukaiseen sosiaalipalveluun kuuluu.

Työttömät eivät ole ainoa ryhmä, jonka saama ”sosiaalipalvelu” muodostuu palkattoman työn tekemisestä. Kehitysvammaisia kohdellaan samalla tavalla, kertoo Ilta-Sanomat. He saavat työkyvyttömyyseläkettä, mutta sosiaalipalveluna tarjotaan työtä heidän omalla kustannuksellaan ja jopa tappiolla. Jo päivittiset ruokakulut voivat olla suuremmat kuin työstä saatu korvaus. Härskiksi touhun tekee se, että monet kehitysvammaiset luulevat vilpittömästi olevansa oikeasti mukana työelämässä ja saavansa palkkaa.

Työttömille ja kehitysvammaisille tarjotaan jo palkatonta työtä sosiaalipalveluna. Mikä mahtaa olla seuraava ryhmä? Ehkä vanhuuseläkettä saavat patistetaan työpajaan vaikkapa ruuveja pussittamaan ja sanotaan sitä vanhuspalveluksi. Tai sairaat laitetaan hoitamaan toisiaan ja sanotaan sitä osallistavaksi terveydenhoidoksi.

Tokkopa sentään, mutta ymmärsitte tarkoitukseni. Säästämisinnossa on keksitty keino laittaa sosiaalipalvelua tarvitsevat palkattomaan työhön. Samoin käy terveille työttömille, jotka eivät tarvitse sosiaalipalvelua, mutta jotka pakotetaan saamaan tätä palkattomasta työstä muodostuvaa sosiaalipalvelua tukien menettämisen uhalla.

Pidelkäähän työpaikastanne kiinni, jos teillä vielä sellainen on. Oikeat palkkatyöt katoavat sitä mukaa kuin nämä tahallaan väärin ymmärretyt sosiaalipalvelut lisääntyvät.

Kommentit (31)

 1. Hannele Vestola

  Ja ne, jotka eivät tähän suostu, tippuvat te-toimistojen tilastoista toimeentulotuelle. Toimeentulotuen saajien määrä on.kasvanut Suomessa mutamasaa kuikaudessa neljänneksen.

  • Ari

   Unohdit painottaa sitä, että alunperin tarkoituksena on ollut ns. kuntouttavan työn tekeminen. Nyt on netin mukaan kunnat alkaneet täyttää näitä kuntouttaville tarkoitettuja paikkoja vastikäänkin työttömiksi jääneillekin. Ilmeisesti ilmaiselle työvoimalle on on alkanut tulla kysyntää!

 2. Markku Kemppainen

  Eihän työttömyyttä muuten ratkaista kuin samalla metodilla mikä Hitlerin ”Lopullinen ratkaisu” juutalaisten suhteen oli. Nappi otsaan vain!

 3. Jari

  Olisi mielenkiintoista saada vertailuluku Tampereen työntekijöistä.
  Olisi mielenkiintoista nähdä onko varsinaisten oikeata palkkaa saavien kesätyöntekijöiden määrä vähentynyt samassa suhteessa?

  • J-P

   > Olisi mielenkiintoista nähdä onko varsinaisten oikeata palkkaa saavien kesätyöntekijöiden määrä vähentynyt samassa suhteessa?

   Kyllähän tuossa kuvassa näkyy selvää laskua palkkatukityössä.

 4. töytön

  Taas on ”työllistetty” porukkaa. Irvokasta touhua. Tampereellakin palkkatuettujen osuus enää parin prosentin luokkaa näköjään.

 5. Sauli

  ”Se on Kouvolan kaupunki, joka määrittää sen korvauksen”. Näin tomerasti Parik-säätiön toimitusjohtaja Pasi Hedman luistelee vastustaan. Mieleen tulee (varoitus natsikortti) natsioikeudenkäynnit jossa myös tomerat virkamiehet pakoilivat vastuutaan kaasukammioiden äärellä kertomalla, että he tekivät vain sen mitä ylemmät tahot käskivät.

  Toivottavasti me parin vuosikymmenen jälkeen naureskelemme oman aikamme virkamiehille ja pikku- natseille jotka pakottivat hankalassa asemassa olevia kanssakulkijoitamme ilmaisiin töihin ja aktiviteetteihin, jotka eivät lopulta niin hirveästi eroa natsi saksan pyrkimyksistä. Ei natseillakaan aluksi ollut tarkoitus kaasuttaa ihmisiä hengiltä, mutta siihen ajauduttiin koska oman aikansa Pasit pallottelivat vastuuta muille ja suuri enemmistö kansalaisista hymisi mukana.

  Jos pilkkakirveeni osuu väärään Pasiin, niin pyydän anteeksi. Kehitysvammaisten ottaminen osaksi yhteiskuntaa työnteon kautta on hienoa, kun vain säännöistä sovitaan.

 6. Ilari Korhonen

  Jos työllisyys ei kerran parane niin mistä autotehdas on ottanut tekijänsä (2000 uutta tekijää)? Mistä telakka on ottanut tekijänsä (yli 500 tekijää suoraan, välillisesti tuhansia )? Lapin matkailu kasvaa rajusti (satoja työpaikkoja). Mistä se on ottanut tekijänsä? Äänekosken sellutehdas ei työllistänyt suoraan yhtään mutta välilliset vaikutukset mm. kuljetuksissa joitakin satoja ihmisiä.

  Kun kävelee Tampereen tai Helsingin alueella niin nostokurkia on joka paikassa. Rakentaminen työllistää taas.

  Edellä mainittuihin kun lisää että työelämästä poistuvat ikäluokat ovat suurempia kuin työelämään tulevat ikäluokat… Tietenkään ketään ei haeta kotiovelta (paitsi rakennusmestareita) eikä työpaikat välttämättä ole kainuun korpikylissä.

  • Saku Timonen

   Kokeilepa ymmärrätkö niiden rakennustyömailla työskentelevien puhetta. Rakennusala työllistää kyllä, mutta työmaat on pilkottu osaurakoiksi, joita eri firmat tekevät omalla väellä. Väki on usein ulkomaalaista.

   • Yrjö perkko

    Kyllä Tampereen työmailla vielä suomenkielellä pärjää, vaikka myös eestiä kuuluu. Ja moni on kyllä ihan oikeasti saanut palkkatöitä näillä seuduin. Se ei kuitenkaan tee palkattoman työn teettämisestä oikeutettua eikä paranna tilastoista siivottujen tilannetta.

    • Joona Virtanen

     Mitä pohjoisemmaksi mennään sitä suomalaisempia työmaat ovat. Lapin mökkikyliä rakentaa käytännössä ainoastaan suomalaiset.
     Jostakin syystä erityisesti perustus ja runkovaiheen töissä keski-ikä jatkaa nousuaan, kauheen kaukana ei ole ajatus ettei playstationin ohjaimissa rautaiset peukalolihakset hankkineet nuoret enää jaksa fyysisissä töissä.

     • Aina Marina

      Luullakseni kotimaisten rakennusammattilaisten kysyntä ainakin eteläisessä Suomessa on jo vuosikausia ollut niin vähäistä, ettei alalle kouluttautuminen/kouluttaminen ole juuri kannattanut – vanhat konkaritkin ovat hakeutuneet uusille aloille, jos mahdollista. Pleikkaria en tästä syyttäisi.

     • Joona Virtanen

      Aina Marina,

      Ainakin mestareiden puutteesta on julkisestikkin rutistu AMK uudistuksesta lähtien (joskus 90-luvulla). Putkimiehet ovat olleet tänän maan koviten palkattuja duunareita. Sähkäreillä myös rakennus puolella on ollut kysyntää lukuun ottamatta 2008 äkkipysäystä.
      Hyviä kirvesmiehiä on remppa puolella tarvittu kokoajan. Perus rakentajilla lienee ollut jonkinlaista työttömyyttä… kannattaa kuitenkin muistaa että alle 25-vuotialla on ollut pakollinen ammattiin opiskelu muistaakseni 90 luvulta asti eli jonkin ammatin työtilanne ei ole 20 vuoteen vaikuttanut koulutettavien määrään. Kaikki opiskelupaikat on tullut täyteen…

 7. AMK

  Entäs tämä:työtarjoitus Te-palvelulta antamiesi …plääpä lääpä (virtuaaliko näitä tuottaa)??
  Eli työttömiä hoidetaan tietokoneälyn mukaan,työttömät eivät ole ihmisiä vaan he ovat robottia, heidän mielestään olet pystyvä.jne palkkatukityö alkaa 1.1.2018,Työaika 32h55min(onkohan otettu huomioon kiky?) Alotus työkokeilulla mahdollisemman pian 1-3 kuukautta.(eli ilman palkkaa)Miksi työttömän pitää tehdä työtä saadakseen työttömyskorvauksen miksi työtä tekevä ihminen ei saa rehellistä palkkaa,olisko niin että työtön ei hallituksen mukaan ole ihminen,perustuslaki jokaisella on oikeus…niin heille perustuslaki on perseenalusta,mutta eliitille se toimiin.Jotkut vain ovat lainulkopuolella ja olemaan alamaisia ja ottavat kaiken sonnan niskoilleen rikollisiahan työttömät ovat…ja valtio tekee niitä lisää VR irtisanoo vielä palkkaa saavia,odotuksissa että orjat tekevät työtä.Suuri visio he saavat palkkaa mutta työtätekevä hyväkun elossa pysyy ja niitähän riittää kunhan vain meillä eliitillä menee hyvin.Joskus se aita tulee vastaan…heille vasta valonvuoden päästä,kun ei ole enää ”orjia” keitä hyväksi käytetään,nimeikkeillä työkokeilu jne.Ei ole herroilla kokeiltu työkokeilua..ai niin eivät he työtä tee he vain ajattelevat ilman minkäänlaista todellisuudentajua-työtön on rikollinen isolla R:llä ja sillä he päätöksiä tekevät…mutta entäs nämä entiset ministerit,kansanedustajat???

 8. AMK

  Kysymys kuuluu kuka tekee sen että sinulla on hyvinvointi työpaikalla (siivooja) ja kuka vastaa siitä että voit lapsesi turvallisesti jättää toisten huostaan että saat ehkä miljoonia tienata.???Arvostus? Sinun hyvinvoitia missä on arvostus mitäänsanomattomille työntekijöille.Sanonta on työ tekiäänsä kiitttää,siksi halutaan palkattomia työntekijöitä lisää työ on parasta sosiaaliturvaa (sillä voi ehkä elää tai sitten kuolla)kunhan itsellä päättäjillä menee hyvin,ovat niin ulkona mutta tekevät päätöksiään kuin ammattilaiset.kurjistamaan vähävaraisten elämään koska ei kosketa heitä itseään.

 9. Tutkija

  Ennen oli olemassa Vaivais- ja Työhuone-niminen laitos, jossa sairaat, vajaakykyiset, lapset, vanhukset ja vammaiset saivat työskennellä jos olivat kykeneviä. Sitä ennen niitä oltiin yritetty sijoittaa heitä huutolaisiksi, ja jäljelle jääneet olivat kaikista surkeimpia tapauksia, joita kukaan ei halunnut edes rahasta riesakseen. Suomessa ollaan luomassa huutolaisjärjestelmää vanhuksille, ja näköjään vaivais- ja työhuonetta muille. Raikkaasti takaisin vuoteen 1900! Tämähän on innovatiivista!

 10. Toni Virrankoski
 11. Jari Kähkönen

  Jos jo käsitteiden vääristely (työllistäminen) ja puhuminen ihmiselle kuten hän olisi täyttä ymmärrystä vailla (onko päivisin riittävästi tekemistä/meneekö ”omiin hommiin kunnassa”) suoraansanottuna v******a, ehdottomasti raivostuttavinta tässä kokonaisuudessa on teeskentelevä muka-auttajuus. Siellä on kokolailla aivottomia järjestelmänpuolustelijoita, henkilökohtaisen ongelman rampauttamia keitä ei ikinä saisi asiakastyöhön päästää, vallanhimoisia kontrolloimaan pyrkijöitä ja sun muita onnettomia tapauksia. Itsekin töissä! Eikä olisi pyöveleitä ilman omasta mielestään uraatekeviä poliitikontapaisia, mutta surkeampia sellaisia. Ihmiskäsitys on hukassa ja sitämyöden myös ihmisarvo, vaikka toisin kaiketi itse luulevatkin.

  Yritetään naureksia, muka hassulle sanankäytölle, kun ei ollakaan iloisin mielin lähdössä linnunpöntönnaulausosastoon tai moppipetteriprikaatiin. Kun kuntouttavaa työtoimintaa sanoo päin naamaa kuntouttavaksi työp******i tai kiduttavaksi työtoiminnaksi, yrittävät esittää suuttuvaa. Nuo keskinkertaiset keskiasteen soveltumattoman alan tutkinnon suorittajat, hah, virkailijat, siinäpä on sana paikallaan. Todellisuustarkistus heittelehtii, työelämäkontaktit nolla sekä aina kaikessa mitä tekevät on läsnä jatkuva virastohenkinen lyttääminen/normaalistaminen, jolla on ehkä ollut joku oikeutus viimeksi vuonna 1987. Ja sitten on amiksen käyneet, alipätevät lelusossut. Tulisiko ehkä kehitysvammaisten asuntolassa turpaan vai eikö liekkimajan päivystävän avainnipun virka ollut auki, kun piti alkaa, heh, ”työllistäjää” leikkiä? Tuo määräaikainen nyt ei työllistä kuin itse itsensä. Ehkä.

  Uskottavaa. Vähän kuin kansankynttilä alakoulun enkuntunnilla piinapenkissä tekonauramassa Do You smoke -kysymystä pois siihen vastaamatta, kulkemassa itse vilkkaan nelikaistaisen tien poikki vaikka muka antaisi jälkkäriä niille jotka eivät ”vain noudata määräyksiä” kulkien alikulkutunnelin kautta tai luulemassa ettei kukaan näkisi kollegiaalista kaljoittelua luokkaretkellä. Kirjasin nämä maksimaalisen lapselliset naurettavuudet, koska muuan Oikeusministeriön turhaneuvoston puheenjohtajuutta harrastava syyttäjätär tällä viikolla oli yhden radion uutislähetyksen kolmas kärjessä, ehdottaessaan syrjäytyneille tukihenkilöä. Olisi sanonut suoraan että vahtia. On se kumma. Oli siis maa pappisvaltio, kansantasavalta, diktatuuri, demokratia, rajaton markkinatalous tai Herra paratkoon ”järkiperäinen” pohjoismainen hyvinvointivaltio, mutta aina ne pääsevät työttömyydestä ja ulkopuolisuudesta kärsivien ihmisten kontrollointiin sekä hyväksikäyttöön. Sanat omat, mutta päämäärä lopulta sama.

  Sakari bloggaa tänään Tampereen kaupungista peräisin olevia käppyröitä havaintovälineenä käyttäen. Montaakohan tuon aikaansaanutta tai sitä ylläpitäviä innoittaisi rinnastus Stalinin Neuvostoliiton kommunistikaadereihin ja Operatiivisten Elinten työntekijöihin? Pirkanmaan Te-palveluthan (hahahhaa) on jokasuhteessa legendaarinen toimija, on siitä tässäkin blogissa aina sillointällöin mainittu. Mutta ei ne tälläisiä tuloksia yksinään aikaansaisi, kyllä siinä on myös oltu kaupungin puolelta halukkaassa kumppanuudessa mukana. Pitäisikö muka sanoa kiitos, kun ei ole tietoa persaukisten suhareiden tai taivaanrannanmaalareiden mukaolosta vaan tehdään oikea pakkotyötä kaupungin hyväksi? Älköön pidäteltäkö henkeään odotuksessa. Katsokaas, tuollaisen aivokuolemaa kukaan tuskin huomaisikaan, vaan hengityslama on vakava peruselintoimintojen häiriö ja se taas tietää aiheutuessaan kiireellistä ensihoitotehtävää.

  Kieltäminen on myös mukana. Ne, joilla yhä on se aikapalkattu työ- tai virkasuhteinen työ, saattavat aikuisten oikeasti tuiskauttaa takaisin, että ”eikö voida vaatia/onko se nyt liikaa”. Näin siksi, että ovat vailla alkeellisintakaan käsitystä siitä mistä puhuvat, olettavat vaaditun tai liikaa olemattoman olevan kuin heidän oma työnsä on. Siis eivät edes tiedä etteivät tiedä/käsitä etteivät käsitä. Että siitä sitten vain, kaikki Suomen työllisyysgulagiin viemäröidyt, teeskentelemään pajaa työpaikaksi relevantteine tykötarpeineen. Ehkäpä käytämme uusinta hottia, tuota pohjoiskarjalaista eufemismeista kauneinta, puhumme yhdeksän euron töistä? No, jos tämä toimisi kuten se originaali neuvostoversio, sitten ne eivät koskaan näkisi pidätyksiä eivätkä tietäisi päivittäistä todellisuutta, koska se jäisi kehäaidan taakse jonnekin kauas korpeen vaikka ”tehdas” olisikin joka pitäjässä.

  Ei ole helppoa. Olipa sitten verkostot kunnossa oleva kaupunkilainen tai asuipa tuppukylässä missä ihmistä nauretaan&puhutaan pahat hänestä aina sataprosenttisesti seläntakana. En usko voivani kaikessa vilpittömyydessä pyytää ketään uhrautumaan paljastaen rankasti arkaluontoisia henkilökohtaisia tietoja itsestään. En, vaikka Leniniä vast’ikään kerranneena tiedänkin, että vallankumous syntyy vain paljastamalla olevan yhteiskunnan sietämättömyys/epäoikeudenmukaisuus sekä lisäämällä tietoisuutta agitaation ja propandan kautta. Viimeisin, muka luokkien jälkeistä yhteiskuntaa kuvaava, väestön kuuteen eriävään ryhmään jakava arvo- ja asennetutkimushan nimittäin kertoo, että ei se helpolla syttyisi kuitenkaan. Enää kukaan ei siis palaisi tsaarin ohranalle, hän saisi elää määrättömän ajan julkisessa häpeässä.

  Yhteiskunnan vakaus on siis oikeasti pelkkä teeskentelyn muoto. Onnistuneisuus taas on käytännössä sitä, ettei esimerkiksi yövuoroinen koppalakkipää enää lasauta lyhytpiippuisella kolmikasikolla reukulla hengiltä kivimuurin yli kiipeäjää kaupan keskusliikkeen pihalle. Syytäkin oli ehkä lasauttaa, koska olisi itse saanut kohdattaessa kirveestä kalloon. Kiipeäjä etsi elintarvikkeita, sillä oli oikeasti nälkä. Lieköhän keskusliikekin nyttemmin entinen? Että tilat kuuluu taidekoululle, autolaivasto on alihankinnassa, varastot vierailla mailla ja mies koppalakissa on korvattu turvatekniikalla. Mutta työttömät, heitä kohdellaan yhä yhtä armottomasti ja ihmisarvoa vailla olevina, sitä vain selitellään julkisesti vähän oppineemmin sanoihin. Vaikka siis etuus onkin rahana ja ruokaa saa jopa ihan itse ostaa kaupasta.

  • työtöntyötön

   ”Kyllä työttömyyskorvaus voidaan katsoa palkaksi. Yhteiskunnallisesti parempi, sekä yhteiskunnalle että työttömälle, että tekee jotain”, kirjoittaa hk.

   Samaa mieltä on Janne.
   ”Saavathan he tukea kuitenkin, hyvä että joutuvat tekemään sen eteen edes jotain.”

   Näille kahdelle sekä monelle muulle samanhenkiselle olisi hyväksi jos heidän palkkansa vaihtuisi työmarkkinatueksi. Parempi sekä yhteiskunnalle että heille itselleen. Ehkä silmänsä edes raottuisivat onko se niin hyvä tehdä töitä (tai ”jotain”) alle köyhyysrajan olevalla tuelle ja toisinaan vielä tappiolla. Voisivat vaikka aloittaa vuoden kokeilulla ja sitten arvottaisiin jatkuuko vielä toisenkin vuoden. Sama 4% mahdollisuus kuin muillakin työllistyä avoimille markkinoille. Ja tätä jatkettaisiin niin pitkään kuin arpaonni osuisi kohdilleen tai eläkeikä koittaisi.

   Onneksi tuolla oli myös paljon toisenlaisia kommentteja.

   • Aina Marina

    Juuri näin, työtöntyötön. Omaa lääkettä vaan kaikille näille työn sankareille ja oikein mielellään myös näille päättäjille. Heillä tosin on jo palkintopaikat pedattuna 🙁

 12. Jyrki


  Vähän väliä kuulee sanottavan, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Niinhän se onkin, jos työstä maksetaan sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen.

  Ongelma tässä on se minun mielestä. Että kun puhutaan vaan työstä ja työnteosta. Niin monet käsittää, että PALKKA kuuluu siihen myös täysin automaattisesti. Niin että siitä ei tarvitse edes erikseen mainita.

  Mutta asia onkin juuri nykyään niin, että pitää puhua erikseen PALKKAtyöstä ei pelkästä työstä. Niillä on vissi ero. Toisessa tehdään työtä samalla tavalla kuin PALKKAtyössäkin. Paitsi tässä PALKKAtyössä on PALKKAtyösopimukseen kuuluvat edut jne. En viitsi alkaa niitä edes luettelee ne on lueteltu niin monta kertaa jo muutenkin. Pelkässä työssä taas näitä etuja ei ole mitään. Mutta PALKKAtyön velvoitteet kyllä on.

  Olen kuullut myös suoraan kuntouttavan työnohjaajalta sanan työntekijä, kun puhui kuntoutettavista ja pohti miten työt pitäisi suunnitella, jotta 9e/pvä orjista voisi hyötyä rahallisesti entistä paremmin. Nehän on kumminkin kuntoutettavia ei työntekijöitä. Mutta kätevästi heitä kutsutaan työntekijöiksi jo. Kun samoja hommia tehdään myös PALKKAtyöntekijöiden voimin. Tai tehdään vielä, koska jotkut yrittäjät koittaa samoista töistä vielä PALKKAA maksaa, mutta vaikeaksi menee sekin pikku hiljaa.

  Juuri tämän takia on helppo luoda orjatyöluokka tähän väliin. Joka on vain se työntekijä palkattomassa ORJAtyössä. Työssä josta toiset saa PALKKAA ja on PALKKAtyöntekijöitä. Ja kas onkin helppo alkaa lässyttää orjalle, että saathan sinä ”palkkaa” sun työttömyyskorvaukset on kuulemma sun palkka. Eivät ole tai jos on. Niin silloin kaikkien PALKAT ja EDUT pitää tiputtaa samalle tasolle.

  Tätä pas** lässytystä kuullut hyvin paljon itsekin sieltä ja täältä. Kuin myös voimantunnoissaan olevilta PALKKAtyöntekijöiltä siinä missä orjatyön nimeen vannovilta virkamiehiltä, joista muuten osa myös lakimiehiä, jotka itse pyörittävät ja vastaavat, että kuntouttavatyö tapahtuu lakien mukaisesti kunnissa ja kaupungeissa. Puhumattakaan, että samaa paskaa kuulee jopa AY-aktiiveilta, jotka menettää saman tien arvostuksensa kuin myös AY-liike ainakin minun silmissä siinä missä ne virkamiehetkin.

  Osa näistä orjatyön kannattajista eivät tunnu saavan edes omia töitään tehtyä ilman 9e/pvä orjien avustusta. Kas kun paska hommat mistä maksetaan heille oikeaa PALKKAA on niitä paskatöitä, jotka kuuluu 9e/pvä orjille erilaisilla työvoimapoliittisilla nimikkeillä heidän mielestään. Ja ne luonnollisesti voidaan kaataa heille, vaikka hyvin selkeästi kuntouttavan työn lakipykälissä todetaan, että PALKKAtyötä ei saa korvata.

  Mutta toki tähänkin epäkohtaan tulossa muutos Sipilän hallituksen toimesta. Ja palkkatyön korvaaminen tulee olemaan arkipäivää tulevaisuudessa orjatöissä kuten tiedämme. Tämäkään ei tunnu hätkäyttävän ketään vielä PALKKAA saavissa. Tai taidan liioitella kyllä niitä jo löytyy varmasti. Mutta myöhäistä orjatyöluokka on jo lyömässä läpi voimalla ja on laillista ja totta 2-5 vuoden sisään. Eikä enää kukaan mahda mitään. Asia voi naurattaa vielä monia, mutta itse tulen nauramaan viimeisenä viimeisten joukossa…

  • työtöntyötön

   Jonkin aikaa sitten tutuntuttu puhui miten on työhaastatteluun menossa ja vähän myöhemmin että työt alkavat kohta. Vähän hämmästyin kun ”palkkaajana” oli vain vähän aikaa sitten perustettu pienyritys. No eipä mennyt aikaakaan kun selvisi että kyseessä olikin työkokeilu. Että se siitä PALKKAtyön saamisesta. Kovasti vaikuttaa kuitenkin olevan innoissaan tästä ”työstä”. Ja kyseessä on vielä ala jolle hän valmistui alle vuosi sitten. Tämänhän ei pitänyt edes olla enää mahdollista että omaa alaa kokeillaan mutta niinpä näyttää olevan.

   Eräs toinen oli tehnyt yli kymmenen vuoden uran alallaan ja sitten päätynyt jostain syystä työttömäksi. Joutui kuntouttavaan tekemään omaa työtänsä ja tekikin ilman moitteen sijaa, sairaslomia ja myöhästymisiä. Kun siinä keskusteltiin niin sanoi että entisessä työpaikassakin kävi aina harjoittelijoita tekemässä helpompia tehtäviä mutta ketään heistä ei palkattu kun uusi harjoittelija aloitti aina kohta perään. No nyt oli osat vaihtuneet ja se kyllä tuntui kovasti v*tuttavan.

   Itsekkin työkokeiluissa käyneenä painotin aina jonkun kysyessä että kyseessä on työkokeilu. Saman korjasin asiakkaille jotka erehtyivät luulemaan että olen töissä. Liekö sitten vanhempi polvi edes ymmärtänyt mikä se semmoinen työkokeilu on.

   • töytön

    Monella nuoremmalla nykyisin koko ”työura” on pelkkää työkokeilua, paikasta seuraavaan vaan ilmaiseksi työntekijäksi. Eläkettä ei ole kertynyt sentin senttiä. Tätä touhua nämä päättäjät tuntuvat ihannoivan.

    Juu ei vanhempi polvi ymmärrä työkokeilujen ym ilmaispelleilyiden päälle mitään. Miksipä asia edes kiinnostaisi, oma palkka vaan juoksee lisineen.

    • työtöntyötön

     Tuossakin työkokeilija on jo yli kolmikymppinen ja palkkatöitä tehnyt. Siksi ihmettelen suuresti miten iloissaan ollaan ilman palkkaa tehtävästä työstä. Opiskeli aikuisena ammattitutkinnon ja jo noihin puolentoista vuoden opintoihin kuului ainakin puoli vuotta harjoittelua.

     Tuon vaan ei pitänyt olla enää mahdollista että henkilö laitetaan/päästetään kokeilemaan omaa alaansa.

   • Mauno Voutilainen

    Hirvittävän vääryyden tekevät tässä tuhansille. Orjatöillä ajetaan ihmisiä kerjuulle ja hulluiksi.
    Tulevaisuuden vievät meiltä kituliailta näillä touhuilla.

  • Jarkko

   ”Ongelma tässä on se minun mielestä. Että kun puhutaan vaan työstä ja työnteosta. Niin monet käsittää, että PALKKA kuuluu siihen myös täysin automaattisesti. Niin että siitä ei tarvitse edes erikseen mainita. ”

   Suomessa asioita on sotkettu keskänään niin paljon, että kun suurin osa puhuu näistä asioista he eivät edes käsitä mistä puhuvat. Poliitikkojen ja virkamiesten pitäisi olla asiantuntijoita näissä asioissa joten heidän kohdallaan kyse on joko typeryydestä joka on huonojuttu asiantuntijalle tai tahallisesta harhaan johtamisesta, joka on huono juttu demokratialla ja oikeusvaltiolle.

   Juridisesti ”palkattomat työt” eivät ole työsuhde vaan TYÖVOIMAPALVELU tai SOSIAALIPALVELU. Jos palkattomat työt olisivat TYÖSUHTEESSA tehtävää työtä Suomen oikeuslaitokset täyttyisivät kiskonnantapainen työsyrjintä jutuista ja työsopimusten rikkomisiin liittyvistä jutuista jos alalla on työsopimus. Sen takia palkatontatyötä pyörittävät tekevät kaikkensa, jotta asiaa ei voi mitenkään sekottaa työsuhteeseen juridisesti.

 13. Vastakkainasettelun loputon suo – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] ajattelua nille, jotka näkevät kaikkien ongelmien syyksi maahanmuuton. Tällä kertaa kyse oli toissapäiväisestä jutustani, jossa kerroin sosiaalipalveluna tarjottavasta palkattomasta työstä. Sen rinnalle olisi kuulemma […]

 14. työkyvytön

  Minua ihmetyttää se, etten pääse kuntouttavaan työtoimintaan. Kuulun kuitenkin juuri siihen ryhmään, jolle se on alun perin tarkoitettu. En kykene normaaliin työhön ja minulla on sekä te-toimiston että sosiaalitoimen lausunnot kuntouttavan työtoiminnan tarpeesta. Sinne on kuulemma vain niin pitkät jonot, ettei voida luvata, että pääsisin aloittamaan sitä edes tämän vuoden puolella. Palveluntarpeeni arvioitiin jo kesäkuussa. Minulle kyllä tarjottiin heti mahdollisuutta mennä työskentemään johonkin yhdistykseen vähintään kolmena päivänä viikossa. En pystynyt sitoutumaan siihen terveyteni vuoksi. Joustavampaan vaihtoehtoon pitää sitten jonottaa ties kuinka kauan.

  • Saku Timonen

   Näin se menee. Kuntouttavaan työtoimintaan tungetaan täysin työkykyisiä, joten sinne eivät mahdu ne, joille se lain mukaan on tarkoitettu.

 15. Miksa

  Sipilälle lähettelin kesällä sähköpostia, ihan huvikseni, en minä uskonut minkään asian muuttuvan, mutta kun sipilä oli kolme vuotta aiemmin esittänyt vetoomuksen https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000832733.html?nomobile=2

  ” Taannoiseen vetoomuksenne takia päätin ilmiantaa Tampereen rakennusvalvonnan. Olin itse siellä työtoiminnassa helmikuusta kesäkuuhun, mutta toiminta jatkuu edelleen. Työ teetetään Tampereen TYP-viraston pitkäaikaistyöttömillä, joille tarjotaan työsuhdetta jossa valtio maksaa puolet palkasta työllistämistukena. Huijaus käynnistyi vuodenvaihteessa kun Tampereen ’tietohallinto’ siirtyi Fujitsulta Tiedolle. Silloin Tampereella tapahtui paljon odottamattomia väärinkäsityksiä, mm sairaalan ovet menivät kiinni koko päiväksi. Rakennusvalvonan mukaan LVI-lupia sisälläänpitävä tietokanta (n.30 000 kpl) hukkui kokonaan ja meitä työttömiä värvättiin sitten sitä uudelleen kirjoittamaan, mutta ei se oikeasti mihinkään ollut hukkunut.

  Tehtävänämme oli kirjoittaa tietokanta uusiksi vanhoista lupakorteista ja saimme ohjeistukseksi tarkistaa tietoja netistä kaupungin ’oskari’- ja ’facta’-palveluista jos käsiala oli epäselvää. Kuten varmaan insinöörinä ymmärrät, eivät nämä nettisivut mitään tietoja muista itsestään, vaan hakevat tiedot tietokannasta. Joten tietokanta on edelleen olemassa, mutta se kirjoitutetaan uudestaan työttömillä. Kyseessä on huijaus, jossa Tieto on mukana, kun teeskentelee tietokannan hukkuneen. Pohjaksi työllistäjät antoivat kahden sarakkeen tietokannan, mikä oli jostain kumman syystä säilynyt. Siinä oli mukana diaarinumero ja pääosoite (jakeluosoite). Tehtävänämme oli kirjoittaa lupakorteista sivuosoitteet (1-3 kpl), korttelinumero, tonttinumero, hakijan nimi ja luvan hakemispvm. Näistä sivuosoittetteet, korttelinumeron ja tonttinumeron saimme ”tarkistaa” kaupungin oskaripalvelusta ja omistajan nimen saimme factapalvelusta. Työ oli hyvin pikkutarkkaa ja ainoat kaksi saraketta, joita ei voinut aina tarkistaa netistä olivat luvan hakijan nimi ja luvan hakemisen päivämäärä. Factapalvelussa oli yleensä myös omistajan nimi, mutta se ei ollut aina hakijan nimi, kun kiinteistöjen omistajat vaihtuvat ja lupakortisto oli koottu vuosilta 1943-2001. Mutta nekin olivat toissijaisia tietoja kun ne ovat yleensä LVI-piirrustuksissa mainittuina ja niitä piirrustuksia skannattiin siellä virastossa myös yhdeksi valmiin tietokannan sarakkeeeksi.

  Pääsin itse tästä ’työtoiminnasta’ irti jo kesäkuussa, mutta kortistolaatikoiden määrästä päätellen tämä tulee jatkumaan yli vuodenvaihteen. Kyseessä on Tampereen kaupungin huijaus, kun he joutuvat näin maksamaan vähemmän ’työttömyydenhoitokustannuksia’ ja saavat siirrettyä kustannuksia valtiolle. Puolueiden syyllisyyteen en ota kantaa, kun en ole seurannut kunnallispolitiikkaa. ”

Kommentoi »

Comments are closed