Orjatyötä sosiaalipalveluna

Vähän väliä kuulee sanottavan, että työ on parasta sosiaaliturvaa. Niinhän se onkin, jos työstä maksetaan sellaista palkkaa, jolla tulee toimeen. Nykyisin ei kuitenkaan makseta, vaan palkattoman työn teettämistä sanotaan sosiaalipalveluksi. Näin saadaan kierrettyä sekä palkanmaksuvelvollisuus että varsinaisen sosiaalipalvelun tarjoaminen.

Jo 40 000 pitkäaikaistyötöntä tekee palkatonta työtä kuntouttavan työtoiminnan nimellä, ja ainakin 10 000 heistä tekee sitä työtä vastoin lakia, kertoo Taloussanomat. Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukaista sosiaalipalvelua, joka on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai mihinkään muuhun työvoimapoliittiseen toimenpiteeseen. Sillä ei saa korvata palkkatyötä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön 31.12.2014 antama ohje, joka on yhä edelleen voimassa. Tosin se on yleensä kunnissa jätetty lukematta, koska kuntouttava työtoiminta on havaittu hyväksi keinoksi säästää kunnan osuutta työmarkkinatuesta ja saada ilmaista työvoimaa.

Tämän näkee kuntouttavan työtoiminnan räjähdysmäisestä kasvusta vuoden 2015 alun jälkeen. Silloin kuntien maksuosuutta työmarkkinatuesta lisättiin. Tässä selventävä kuva Tampereen kehityksestä. Luvut ovat peräisin kaupungin omista työllistämispalveluista, mutta kuva ei. Se kertoo liian selvästi tapahtuneesta muutoksesta.

päivi h tyni

Kuva: Päivi H. Tyni

Tampereen kaupunki rupesi joko tarjoamaan sosiaalipalvelua pitäaikaistyöttömille entistä enemmän viime vuonna, tai sitten se keksi keinon säästää lainvastaisesti. Miettikää itse kumpi on todennäköisempi vaihtoehto, kun ajatellaan mitä kaikkea STM:n paimenkirjeen mukaiseen sosiaalipalveluun kuuluu.

Työttömät eivät ole ainoa ryhmä, jonka saama “sosiaalipalvelu” muodostuu palkattoman työn tekemisestä. Kehitysvammaisia kohdellaan samalla tavalla, kertoo Ilta-Sanomat. He saavat työkyvyttömyyseläkettä, mutta sosiaalipalveluna tarjotaan työtä heidän omalla kustannuksellaan ja jopa tappiolla. Jo päivittiset ruokakulut voivat olla suuremmat kuin työstä saatu korvaus. Härskiksi touhun tekee se, että monet kehitysvammaiset luulevat vilpittömästi olevansa oikeasti mukana työelämässä ja saavansa palkkaa.

Työttömille ja kehitysvammaisille tarjotaan jo palkatonta työtä sosiaalipalveluna. Mikä mahtaa olla seuraava ryhmä? Ehkä vanhuuseläkettä saavat patistetaan työpajaan vaikkapa ruuveja pussittamaan ja sanotaan sitä vanhuspalveluksi. Tai sairaat laitetaan hoitamaan toisiaan ja sanotaan sitä osallistavaksi terveydenhoidoksi.

Tokkopa sentään, mutta ymmärsitte tarkoitukseni. Säästämisinnossa on keksitty keino laittaa sosiaalipalvelua tarvitsevat palkattomaan työhön. Samoin käy terveille työttömille, jotka eivät tarvitse sosiaalipalvelua, mutta jotka pakotetaan saamaan tätä palkattomasta työstä muodostuvaa sosiaalipalvelua tukien menettämisen uhalla.

Pidelkäähän työpaikastanne kiinni, jos teillä vielä sellainen on. Oikeat palkkatyöt katoavat sitä mukaa kuin nämä tahallaan väärin ymmärretyt sosiaalipalvelut lisääntyvät.

 

Kommentit (31)
 1. Hannele Vestola
  7.10.2017, 08:30

  Ja ne, jotka eivät tähän suostu, tippuvat te-toimistojen tilastoista toimeentulotuelle. Toimeentulotuen saajien määrä on.kasvanut Suomessa mutamasaa kuikaudessa neljänneksen.

  1. Unohdit painottaa sitä, että alunperin tarkoituksena on ollut ns. kuntouttavan työn tekeminen. Nyt on netin mukaan kunnat alkaneet täyttää näitä kuntouttaville tarkoitettuja paikkoja vastikäänkin työttömiksi jääneillekin. Ilmeisesti ilmaiselle työvoimalle on on alkanut tulla kysyntää!

 2. Markku Kemppainen
  7.10.2017, 09:04

  Eihän työttömyyttä muuten ratkaista kuin samalla metodilla mikä Hitlerin “Lopullinen ratkaisu” juutalaisten suhteen oli. Nappi otsaan vain!

Kommentointi suljettu.