Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sotesäästöjä

Kuten muistamme, niin sote-uudistuksen valínnanvapaus meni uusiksi perustuslakivaliokunnassa. Nyt näyttää siltä, että kokoomus ei tule saamaan valinnanvapautta alkuperäisessä laajuudessa, joten nähtäväksi jää, saako keskusta maakuntauudistuksen. Nämä kaksi asiaahan pakkonaitettiin keskenään. Tästä kertoi Iltalehti eilen, ja lisää saamme varmasti kuulla lähipäivinä.

Odotellessa kerron miten ei pidä säästää lyhytnäköisesti. Pohjois-Karjalassa ennakoitiin joka tapauksessa tulevaa sote-uudistusta ja perustettiin tämän vuoden alussa toimintansa aloittanut maakunnallinen Siun sote kuntayhtymäpohjalta. Mukana ovat kaikkien Pohjois-Karjalan kuntien lisäksi Heinävesi.

Koko soten idea on saada kustannushyötyjä ja säästöjä. Niinpä Siun sote aloitti rehvakkaasti laatimalla tämän vuoden talousarvion yhden prosentin pienemmäksi kuin mitä kuntien yhteenlasketut sote-kulut olivat viime vuonna. Yksi prosentti tarkoittaa noin 7 miljoonaa euroa. Näin tehtiin siitä huolimatta, että muutamat kunnat siitä varoittelivat. Juuka oli yksi näistä varoittelijoista, koska kunnanjohtajamme tuntee aiemman työkokemuksensa pohjalta erikoissairaanhoidon talouden yhtä hyvin kuin oman rahapussinsa sisällön. Hän sanoi jo vuosi sitten julkisesti, että erikoissairaanhoidossa kustannuksia ei muodosteta, vaan ne muodostuvat. Lain edellyttämän tason ylläpitäminen maksaa, eikä niitä lukuja pidä mennä ymmärtämättömän sorkkimaan.

Siun soten virkamiesjohto ja kuntayhtymän päättäjät eivät uskoneet, vaan tekivät alimitoitetun budjetin. Siun soten talous toimii niin, että kunnat antavat tietyn suuruisen säkillisen rahaa, ja sillä koko hommaa pyöritetään. Säkki oli vajaa, mutta tyrkytetty lisäraha ei kelvannut. Päätettiin näyttää, että nyt säästetään.

Eihän se onnistunut, vaan tänä vuonna tulee alijäämää mahdollisesti jopa 10 miljoonaa euroa. Tätä yritetään korjata leikkaamalla lisää kuluja ja pyytämällä henkilöstöä pitämään lomaa ilman sijaisjärjestelyjä. Siitä huolimatta ensi vuoden talousarviota ollaan laatimassa samansuuruisena kuin tällekin vuodelle. Ensi vuonna on siis katettava tämän vuoden alijäämää useita miljoonia ja pyöritettävä taloa entiseen tapaan samalla rahalla kuin tänäkin vuonna, vaikka rahan riittämättömyys jo nähtiin.

Tästä pitäisi kuulemma olla hiljaa ja antaa positiivista viestiä. Onneksi keskussairaalan ylilääkärit eivät ole hiljaa, vaan julkaisivat sanomalehti Karjalaisessa avoimen kirjeen maakunnan päättäjille. Valitettavasti siihen ei ole suoraa linkkiä, mutta kerron kirjoituksen pääkohdat.

Ydin on, että ylilääkärit sanovat suoraan säästövimman kuihduttavan keskussairaalan toiminnan ja tulevan kalliiksi. Jos toimintaa supistetaan, niin potilaat eivät pääse hoitoon Joensuun keskussairaalaan, joka on maan kustannustehoikkain ja tuottavin keskussairaala. He hakeutuvat muuanne, jossa hoito on kalliimpaa. Lasku tästä hoidosta tulee Siun sotelle.

Kun toiminta supistuu, niin erikoislääkärit äänestävät jaloillaan. He ovat sellaisia ammattilaisia, jotka pääsevät töihin aina. Jos he eivät saa tehdä työtään kunnolla Joensuussa, niin he siirtyvät muuanne. Paha kello kuulu kauaksi, joten uusia ei heidän tilalleen tule.

Laajan päivystyksen ylläpitäminen edellyttää hyvää erikoislääkärimiehitystä. Jos sitä ei ole talossa, niin sitä ostetaan muualta kalliilla hinnalla. Jos ei osteta, niin lain edellyttämä hoidon taso ei täyty ja toiminta ajetaan alas. Hoidot siirtyvät muuanne ja lasku tulee taas Siun sotelle.

Lyhytnäköinen säästäminen tässä asiassa on yksittäisten kuntien taloudelle sitä kuuluisaa housuun kusemista pakkasella. Pienemmät kustannukset tekevät hyvää pari vuotta, mutta jatkuvasti kasvava alijäämä rysähtää jossain vaiheessa maksettavaksi. Silloin on myöhäistä, koska toiminta on jo ajettu alas ja laskuja muualla annetusta kalliimmasta hoidosta tulee kiihtyvällä tahdilla. Tulee myös ruumiita, kun välimatkat kiireelliseen hoitoon pitenevät ja muualta ostettuja erikoiskirugeja joudutaan odottelemaan.

Minä en päästäisi taloudesta vastaavia virkamiehiä operoimaan itseäni enkä kirurgeja päättämään yksin budjetista. Uskon kuitenkin kirurgien ja muiden ylilääkäreiden tietävän virkamiesjohtoa paremmin miten lain edellyttämää tasokasta hoitoa annetaan ja mitä se väkisinkin maksaa.  Siksi heitä kannattaa kuunnella.

tyhmä

Kommentit (28)

 1. Joonas Virta

  Minulle riitti. Nyt kun kortisto kutsuu taas, jättäydyn työmarkkinoiden ulkopuolelle. Työttömyystilastot kaunistuu.

  Onneksi suomalainen keskiluokka on niin tuhlaavaa että niiden roskistakin voi elää aika lailla samaa elämää kuin nykyisessä työelämässä mutta ilman että menettää terveyttään.

  Jatkakaa te kiroamista ja tappelua mutta minulle riitti. Sipilä porvarikavereineen voitti, tämä takki on tyhjä. Toivon että saan vielä joskus nähdä päivän kun oikeus koittaa mutta jos en, ainakaan en enää pelaa tätä peliä.

  Lainaan tähän loppuun elokuvaa Wargames:

  ”strange game the only winning move is not to play”

 2. Teemu Heino

  Melkein pelkää mitä seuraavaksi tapahtuu keskustan ja kokoomuksen välillä soten suhteen. Tehdäänkö taas vaikka joku uusi lehmänkauppa joka huonontaa jotain muuta asiaa radikaalisti

 3. Seppo Laitinen

  Taas kerran asiaa. Ko. ongelma ei koske yksinomaan Siun sotea, vaan on varsin yleistä muuallakin.

 4. Reijo Fredriksson

  Surullista tässä kuviossa on myös se, että kun julkinen palvelu ajetaan säästöbudjeteilla kuralle, se ei pysty kilpailemaan yksityisen palvelutarjonnan kanssa, ja Soten tekijät saavat sitä kautta, mihin ovat pyrkineetkin. Ben Z. ei mennyt turhan päiten perustuslakivaliokuntaan, vaan varmisti kuvion kehittymisen.

 5. Tommi Virtanen

  Mutta kun se säästöpotentiaali ei ole niissä hoidoissa vaan byrokratiassa. Miksi esimerkiksi kalliit sairaanhoitajat täyttävät hyllyjä kun laitosapulaiset voisi tehdä saman 2/3 palkalla?
  Miksi sairaaloissa hoitajan työstä merkittävä osa menee samojen tietojen syöttämiseen moneen eri järjestelmään? Luulisi, että vuonna 2017 homma sujuisi automaattisesti… Jos hommaa ei voi automatisoida niin onko kukaan koskaan kuullut sihteeristä? Palkka jälleeen sen 2/3 sairaanhoitajan palkasta. Lisäksi Suomessa on pula hoitsuista ja sihteereitä on liikaa. Hoitsun työpanos pitäisi optimoida koulutusta vaativaan työhön!

  • Mirjami Uotila-Nieminen

   Tämäkin tyhmyys on sitä SOTE-säästämistä. Hoitajiakin kalliimmat kirurgian erikoislääkärit käyttävät kaikkein kalleinta eli päivystysaikaansa KONEKIRJOITTAMISEEN kun SOTEN säästämisen nimissä konekirjoituspalveluja on mm viikonlopuilta supistettu. Tämä ei ole keksittyä eikä huhuja vaan itse kirurgian erikoislääkärinä koettua.

   • Marja

    Onko se säästämistä vai yksityistämistä,miksei missään nämä vuosikausien väliaikaiset säästämiset näy
    vai onko niin etten huomaa.Julkinen raha julkiseksiMarj

   • Potilas X

    Hei.
    Ollaanko teillä siellä jossain millä vuosikymmenellä, Uotila-Nieminen? Oulun yliopistollisessa lääkäri polilla lähtiessäni puhui sanelua masiinaan ja hetken päästä muun ammattilaisen vastaanotolla vieressä se sanelu oli kuunneltavissa. Kukaan ei kirjoittanut yhtään mitään, puhumattakaan erikoislääkäri.

    • Petri Sakkinen

     Digitaalinen sanelu todellakin tekee tämän mahdolliseksi, mutta kirjallinen käyntiteksti on silti tarpeen: kokeilepa kuunnella tuo sanelu kotonasi tai antaa siitä kopio lääkärille, joka ei ole ko. yksikön henkilökuntaa.

     Toinen lääkäri näkee kirjoitetusta tekstistä noin minuutissa sen, mikä on hänelle oleellista. Koko sanelun kuunteleminen ja hahmottaminen on paljon hitaampaa.

     Ns. edistys, kun se tapahtuu teknologian ehdoilla ja hurmassa, yleensä tulee kalliiksi ja lopulta epäonnistuu.

  • Aina Marina

   Totta. Olen jo vuosia ihmetellyt tätä touhua, jossa itse hoitotyö tahtoo jäädä muun homman alle. Ja kun on jo ensin keksitty ratkaisut – ne sairaala- ja hoitoapulaiset vai laitosapulaisiako ne viimeiset olemassaolevat nyt ovat, sihteerit ja muut apuvoimat – ja sitten muka säästetään, kun siirretään kaikki avustavat tehtävät hoitohenkilökunnalle o.O Ja ihan vaan villi arvaus, että ennen ilman koulutusta nuorellekin mahdollinen sairaala-/laitosapulaisen homma vaatinee nykyään jonkun oman koulutuksensa ja olisi sikälikin taas hankala homma täyttää ja näinollen välivuottaan viettävän nuoren ulottumattomissa – kuten niin moni muu työ, jossa kortteja, passeja ja kaikenmaailman todistuksia tarvitaan ihan kaikkeen. Eikä tämä tietenkään rajoita pelkästään nuorten työnsaantia.

  • Erkki Saarela

   Puhumattakaan hoitotason pikkupäälliköistä: ”palveluesimiehistä” jotka sen sijaaan, että tekisivät hoitotyötä, heittelevät vain kapuloita rattaisiin.

  • Virva Heinonen

   Täsmälleen samaa mieltä. Hoitolaitosten ja sairaaloiden vanhukset esimerkiksi ovat turhan paljon yksikseen, kun koulutettu hoitaja tai kaksi istuvat tietokoneella otsa kurtussa. Hoivaksi aika kehnoa.

   • Tarja Arpalahti

    Sama pätee päivähoitoon, opettajat istuvat otsa kurtussa koneella, ja lapset hoituu, kun ehditään kaikelta byrikratialta.

 6. Maija Pietilä

  Totta. Säästäminen tulee usein kalliiksi.

 7. Mauri Pulkkinen

  Kuka matkii ketäkin, kas siinä pulma!

  USA:ssa Steve Bannon julistautui leninistiksi ollessaan hetken Trumpin strategiapäällikkö. Siinä siis pannaan yhteiskunnan rakenteet tuhannen päreiksi ja sitten rakennetaan uutta uljasta maailmaa.

  Ajallisesti hän on voinut ottaa oppia SOS-joukosta tai sitten meidän nilkit ovat olleet ajan hermolla jo ennen Bannonin lyhytaikaista julkista uraa.

  Yhteistä ainakin on se, että pienintäkään huomiota ei kiinnitetä, miten pienten ihmisten käy muutosmyllerryksessä. Voi olla, ettei se edes liikuta.

  Sote- ja maakuntahanke sisältänee Nobel -palkinnon arvoisen kuulolaitteen. Se suodattaa päättäjiltä tehokkaasti kaikki asiantuntijoiden kannanotot ja voimistaa harhoihin perustuvaa kuuloharhoja!

  En tiedä, montako rukousta saisin e,o tekstistä, jos olisin katolinen, mutta höyryjä täytyy välillä päästellä päättäjien höynähdysten keskellä.

 8. Markku Isometsä

  No joo eihän se ihan maalikkopohjaltakaan voi se budjetin teko vaikeaa olla. Otetaan edellisen vuoden toteutuneet luvut ja lisätään 5 %. Avot ja olet tehnyt kymmenien henkilöiden ja kokousten ynnä palaverien työt tunnissa.

 9. Rosa Warski

  Näinhän tämä menee.

  Lääkärien tehtävä ei ole säästää, vaan hoitaa ja parantaa. Jos budjetti ei riitä, on talousvastaavien ongelma saada riittävä budjetti. Ja siitä voi olla varma, että hoitamattomat, kroonistuvat terveysongelmat tulevat samantien asianmukaisesti hoidettuja todella paljon kalliimmiksi.

  Mieleen tulee taannoinen kuntoutuslääkäri Kerättären väitöstutkimus:

  ”Kuntoutuslääkäri Raija Kerätär on kierrellyt kymmenkunta vuotta Pohjois-Suomen työvoiman palvelukeskuksia ja selvitellyt, miksi moni pitkäaikaistyötön ei työllisty lukemattomista tukitoimista ja kokeiluista huolimatta. Hän on koonnut yhteen toissavuoden kokemuksensa artikkeliksi Lääkärilehteen.

  – Suurin syy on, että he ovat niin sairaita, ja että sairaudet ovat hoitamattomia, Kerätär kiteyttää.

  Kerättären tutkimuksen mukaan vain neljä prosenttia tästä pitkäaikaistyöttömien kovasta ytimestä oli täysin terveitä.”

  https://yle.fi/uutiset/3-5668851

  • Jorma Korhonen

   Väärin Rosa, väärin Rosa,

   Yksityisen lääkärin tehtävä on parantaa (sairaanhoito), ja tarvittaessa keksiä sairaus jota hoitaa. Julkisen puolen tehtävänä taas kuuluisi olla terveydenhoito. Katsos kun terveydenhoito on paljon halvempaa kuin sairaanhoito.

 10. Jarmo Mäkinen

  Vanha maan tapa: talousarviota tehtäessä ”karsitaan” sosiaali- ja terveysbudjettia niin paljon, että menot ja tulot saadaan tasan. Hölmömmätkin ymmärtävät, että lakisääteiset hommat on hoidettava ja loppuvuodesta myönnettävä lisämäärärahoja tai ylityksiä. Poliitikkojen on sitten niin kivaa syyllistää henkilökuntaa, joka ei tietenkään saa alimitoitettuja määrärahoja riittämään. Tee siinä sitten työtäsi riemumielin, luovu lomarahoista ja pidä palkattomia lomia. Saat haukkumiset bonuksena.

  Ja tuo avustava henkilökunta: johtoporras ymmärsi ATK:n hyödyt aivan väärin ”nitistäessään” tärkeän suorittavan työn asiantuntijajoukon: tekstinkäsittelijät, terveydenhuollon sihteerit jne. Nyt ”menee oppineiden aika” hukkaan tuhertaessaan tehtäviä, jotka osaajat tekisivät paremmin ja halvemmalla. Usein tulee mieleen vanha kunnon Axel O ja hänen sanansa: ”voi poikani, jospa tietäisit…”

 11. Rintsu

  Aikanaan Vihdissä kunta päätti säästää siirtämällä terveyskeskuksen viikonloppupäivystyksen Lohjalle. Säästöä kuulemma tuli koska käynnit vähenivät. Joten siirtämällä päivystys Senäjoelle oltaisiin säästetty vielä enemmän?
  Maallikkona en ymmärrä mistä säästö laskettiin syntyneen koska jos rakennus on olemassa eikä ketään irtisanota, niin kiinteistö- ja henkilöstökulut eivät muutu miksikään? Oven saranat tietysti kuluvat vähemmän joten sen voi säästöksi laskea?

  Jos taas käyntejä tahdotaan vähentää, niin kun olin parikymppinen terve kuin pukki ja lähes huippu-urheilijan fyysisessä kunnossa jouduin parin vuoden sisään käymään lääkärissä varmasti parikymmentä kertaa saadakseni lääkärintodistuksen. En minä lääkäriä kaivannut mutta jokseenkin jokainen taho jonka kanssa olin tekemisissä vaati lääkärintodistuksen joka ei saanut olla kolmea kuukautta vanhempi. Minua suorastaan hävetti viedä se 15min vastaanottoaika paperin kirjoituksen vuoksi, etenkin milloin odotushuoneessa oli sellaisia jotka oikeasti olivat hoidon tarpeessa. Siinä olisi ollut säästön paikka!

  Niin ne säästöt… huoh. Vain tyhmä palkkaa muurarin mutta jättää säästösyistä apupojan palkkaamatta. Muurari on turhan kallis tiilen- ja laastinkantaja. Apupojan palkka tietysti säästyy, mutta en ainakaan minä viitsisi maksaa muurarin palkkaa aputöistä.

  En mä tahdo maksaa lääkärillekään siitä, että puolet työajastaan menee ns. hallinnollisissa hommissa. Viimeksi kun olin lääkärillä niin hänellä meni lääkärin työhön vajaa viisi minuuttia. Totesi, että silmänpaineeni ovat taivaissa ja hän kirjoittaa lähetteen silmäklinikalle ja ensiavuksi parit silmätipat ja voisit muuten juoda ja polttaa vähemmän. Seuraavat kymmenen minuuttia hän sitten istuikin tietokoneella kirjoittamassa näitä asioita ylös kymmensormijärjestelmällä jossa yksi sormi kirjoittaa ja yhdeksän etsii.
  Ja on muuten erittäin hyvä lääkäri. Oikea diagnoosi, toimivat lääkkeet ja lähete tulivat hetkessä. Mutta vahvuuksiaan eivät ole suomenkielen taito tai ainakaan konekirjoitus. Jos hänellä olis sihteeri, niin hän olisi voinut kutsua seuraavan potilaan heti.
  On jotenkin turhauttavaa katsella kun lääkärin palkkaa saava ja lääkärin taidot omaava käyttää leijonanosan työaikaansa etsimällä näppäimistöltä kirjainta z

 12. puli

  Oho, näemmä tämän kirjoittajan kanssa voi olla samaa mieltä edes yhdestä asiasta.

 13. Erkki Okkonen

  Kertauksen vuoksi: Mikko Perkoila, Säästön hinta
  https://youtu.be/PYYhHlu5JBc

 14. Seppo Auvinen

  Tässä Siun Sote -keskustelussa painottuu aika vahvasti erikoissairaanhoito, onhan siellä korkeasti koulutettuja työntekijöitä, kirurgeja ja muita erikoislääkäreitä jotka arvovallallaan pyrkivät edistämään asiaansa. Juuan kunnanjohtajakin on ollut töissä entisessä sairaanhoitopiirissä, mutta ei suinkaan kuntayhtymän taloudesta vastaavana vaan muissa tehtävissä parintuhannen muun joukossa. Mainitut henkilöt ovat hyvinkin ammattitaitoisia ja arvostettuja omissa tehtävissään mutta ammattitaito ei erityisesti kohdistu Siun Soten johtamiseen tai taloushallintoon eikä kuntienkaan talouteen. Muistettakoon että erikoissairaanhoidon osuus on reilusti alle puolet Siun Soten budjetista.

  Pohjois-Karjalan kunnissa on tehty varsin onnistuneesti rakenteellisia kehittämistoimenpiteitä ennen Siun Sotea, mainittakoon Kitee niistä yhtenä. Toisaalta monissa kunnissa näiden rakenteellisten ratkaisujen tekeminen jätettiin Siun Soten vastuulle ja silloin niitä on helppo vastustaa kun ”paha” onkin se Siun Sote eikä oman kunnan taloustilanne.

  Palveluja voidaan tuottaa monella eri tavalla ja monilla eri kustannuksilla. Siun Soten on jatkossa syytä etsiä ne kustannuksiltaan ja vaikuttavuudeltaan parhaat ratkaisut, vielä ei ole tehty paljoakaan sillä saralla.

 15. Viljo Kärkkäinen

  Kyllä siinä Siunsoten alimitoitetussa budjetissa taisi olla pääsyyllisenä kunnanjohtajat – Joensuu etunenässä…

 16. Petri Sakkinen

  Minä itse olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että (soveltaakseni nykyisin niin muodikasta äidinkieltämme raiskaavaa tyyliä), että Uuninpankkopojalla on liioitellun ihannoiva kuva lääkäreistä. Todellisuudessa lääkäreitä ei kiinnosta kuin osakesalkkunsa ja se, vaihtaisiko tänä vuonna vain Audin uuteen vai olisiko jo aika siirtyä Porscheen.

  Vaimoni on ollut vimeiset viisi vuotta lääkäri”palveluiden” suurkuluttaja ja niin kauan, kun hänen rahansa riittivät, hän joutui hakemaan niitä yksityissektorilta, koska ainakaan HUSin (Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiiri, tuo julkisen terveydenhoidon kruununjalokivi) Meilahden huppuyksikön lääkäreitä ei tippaakaan kiinnostanut tehdä työtään kunnolla. Nyt kun rahat ovat lopussa, tilanne on aika ankea. Noin pikku esimerkkinä: jos lähioptikkomme silmänpaineen mittauslaite ei olisi ollut epäkunnossa, josta syystä hän meni toiseen toimipisteeseen silmälääkärille, hänen 1990-luvun kolarissa saamansa kaularankavamma ei olisi tullut esiin. Sitä ennen, Meilahden huippulääkäri oli kieltäytynyt kaularangan kuvantamisesta, koska ”ei siellä koskaan ole mitään vikaa eikä mikään vaiva koskaan aiheudu kaularangasta”. Nikamien kiertymät ja siirtymät eivät siis ole mikään vika.

  • Saku Timonen

   Julkisella sektorilla toimivat kirurgian huippuammattilaiset eivät tee sitä rahan takia, vaan siksi, että he haluavat tehdä sitä työtä. Jos he rahaa haluaisivat, niin he menisivät yksityisiin firmoihin.

   • Petri Sakkinen

    Niin ne itse varmaankin sanovat, mutta jos vaimoni tapaamat HUSIn dosentit ovat julkisen sektorin huippua, taso on todella surkea. Jos yksityinen sektori huolisi nämä puoskarit, he tuskin selviäisivät tulospaineessa ja asiakaspalaute voisi olla aika murhaavaa.

    Lapsenuskosi lääkäreihin ja heidän taitoihinsa ja epäitsekkyyteensä on liikuttavaa, mutta tuskin perustuu kokemukseen, anteeksi nyt vain.

 17. Siunpelle sanoo

  Demokratia on Siun Sotessa yksinkertaistettu, yksi edustaja/kunta päättää Siun Soten rahoituksesta. Esim. Joensuussa ei kaupunginvaltuutetut edes tiedä, että ensi tiistaina Siun Soten rahoituspäätökset tehdään. Kuntajohtajien unelma toteutuu, kun ei istuta enää pitkää iltaa valtuustoissa kinastelemassa soten talousarviosta. Pohjois-Karjala on ministeri Rehulan ja Vehviläisen koeputki.

Kommentoi »

Comments are closed