Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vastakkainasettelun loputon suo

-Saku Timonen ei tietenkään laita näitä rinnan.

Jostain ihmeen syystä minun pitäisi palkattomasta työstä kertoessani puhua aina myös maahanmuuttajista. Tämä on tyypillistä ajattelua nille, jotka näkevät kaikkien ongelmien syyksi maahanmuuton. Tällä kertaa kyse oli toissapäiväisestä jutustani, jossa kerroin sosiaalipalveluna tarjottavasta palkattomasta työstä. Sen rinnalle olisi kuulemma pitänyt ehdottomasti ottaa entisen eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin blogaus, jossa hän asiaa mitenkään selvittämättä ja perustelematta asettaa vastakkain tämän palkattoman työn ja Euroopan investointirahaston kokeilun, jolla on tarkoitus kouluttaa ja työllistää maahanmuuttajia.

tk

Näin helppoa vastakkainasettelu on, kun ei piittaa tippaakaan faktoista eikä viitsi ottaa asioista selvää. Kyse on siis maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta varastotyöntekijöiksi ja hyllyttäjiksi.

ilmoitus_mamukoulutus

Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa työvoimaa. Kyseessä on SIB-malli (Social Impact Bond), jossa yksityiset sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli kun maahanmuuttaja työllistyy. Lisää kokeilusta voitte lukea täältä.

Kiemunki ja hänen juttunsa jakajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi ottaa vastaan kymmentä miljoonaa euroa 2 500 maahanmuuttajan työllistämiseksi palkkatyöhön sijoittajien omalla riskillä. En ymmärrä miten se auttaisi suomalaisten pitkäaikaistyöttömien tilannetta. Suomen työttömien pompottaminen ja vähävaraisiin kohdistuvat leikkaukset ovat ihan kotikutoinen ongelma, joka ei johdu maahanmuuttajista. Vaikka elettäkään ei tehtäisi maahanmuuttajien tilanteen helpottamiseksi, niin sillä ei olisi mitään vaikutusta hallituksen, viranomaisten ja ilmaista työvoimaa kierrättävien toimintaan.

Ihan varmasti tällainen koulutus työpaikkatakuulla kelpaisi myös suomalaisille työttömille. Ongelma on siinä, että Euroopasta ei löydy sijoittajien rahaa suomalaisten työllistämiseen, koska se katsotaan kansalliseksi, maan itsensä ratkaistavaksi ongelmaksi. Maahanmuuttajien heikko työllistyminen on Euroopan yhteinen ongelma. Jos tällaista rahaa löytyisi, niin luulisinpa työministeriön ottavan sen ilomielin vastaan.

Heikossa asemassa olevien ihmisten asettaminen vastakkain kyräilemään toisiaan on loputon suo, jolla ei ratkaista yhtään ongelmaa. Maahanmuuttajien syyttäminen vallitsevasta tilanteesta on alkeellista ajattelua. Vaikka heidät kaikki karkoitettaisiin maasta tänään, niin yhdenkään suomalaisen köyhän asema ei korjaantuisi huomenna, ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan. Kun tämä selviäisi oikeistopopulisteille, niin he löytäisivät jonkin muun ryhmän, joka heidän mielestään saa enemmän ja hyötyy ansiotta. Heille on tärkeintä vastakkainasettelu ja halu etsiä syyllisiä.

Jos tällä kokeilulla onnistutaan hankkimaan sijoittajien riskillä työpaikkoja maahanmuuttajille ja tekemään heistä veronmaksajia, niin enpä osaa pitää sitä huonona asiana. Suurin osa työttömistä maahanmuuttajista joutuu joka tapauksessa ihan samaan liemeen kuin muutkin työttömät. Kyllä palkatonta työtä riittää kaikille.

(Kiitos Tiina Kuismalle Facebookissa näkemistäni mielipiteistäsi, joista olen kanssasi samaa mieltä ja joita siksi käytin tässä jutussa.)

Kommentit (35)

 1. Anssi Keskiväli

  Pahasti kummittelee mielessä se Jyrki Kataisen telkkarissa lausuma ”vastakkainasettelun aika on ohi.”

  • teemu heinola

   Vastakkainasettelun aika ehkä on ohi, nyt on jo puolet valittu, poterot kaivettu ja asetuttu vastakkain.

 2. Michael Perukangas

  Facebook-ryhmässä Puhetta työstä, työttömyydestä ja toimeentulosta käyty keskustelu osoitti taas sen, että susi on ihmiselle susi. Onneksi eivät suinkaan kaikki, eikä tämä sitäpaitsi ole reilua susia kohtaan. Siitä, että jotkut vähäosaisiksi itsensä mieltävät eivät muuten keksi ylentää itseään kuin muita alentamalla, kävi osoitukseksi se reaktio, mitä seurasi kun sinne ryhmään jaettiin Omnian maahanmuuttajille räätälöidyn työllistymiskoulutuksen mainos. Oli kuin tikku oltaisi nakattu muurahaispesään.

  Kurssi siis valmistaa maahanmuuttajia varastotyöntekijöiksi ja hyllyttäjiksi, eikä tässä vielä kaikki: mainoksessa luvattiin että kurssilta saa myös työpaikan. Tämähän ei tietenkään kaikille sovi, koska se on törkeää suomalaisten syrjintää. Meillä kun on tätä työttömyyttä omastakin takaa. Mainitsiko joku sotaveteraanit?

  Joillekin ei sitten käy yhtään mikään. Työtön maahanmuuttaja elää meidän siivellämme, ja tietenkin saa vielä ne lastenvaunutkin. Parempi on että kantaisi lapset käsissään. Sitten kun saa työtä, tämäkään ei käy, koska sitten varmaan vie täältä vaimotkin, siis suomalaisilta. Eikä työssäkäyvää mamua voikaan enää käyttää syntipukkina.

  Jos tämä ei ole muukalaisvihamielisyyttä, mikä on? Jos työtön eikä työssäkäyvä maahanmuuttaja ei käy, varmaankin ainoa hyvä maahanmuuttaja on kuollut maahanmuuttaja.

  Ihminen on ihmiselle susi, itselleenkin. Susilaumaa vastaan taistellessa on ihan turha selventää positiivisen erityiskohtelun merkityksestä. Otetaanpa analogia esimerkiksi koulun erityisopetuksen kanssa. En ole nähnyt vielä kenenkään valittavan siitä, että joku saa tukiopetusta – tai sitä se silloin oli – tai eriytettyä opetusta. Luulisi olevan kaikkien etu, että kaikki pidetään mukana niin että erityispanos satsataan hitaampiin, sillä näinhän nämä hitaimmat myös vähiten hidastavat niiden parhaiden opiskelua, jos vaihtoehtona olisi sama katederiopetus kaikille, jolloin edettäisiin hitaimman tahtia. Jos sama henkilöstöresurssi taas laitettaisiin parhaisiin, tuloksena olisi kasapäin jo lapsesta syrjäytyneitä.

  Tästä on kyse myös tällaisissa kursseissa. On kaikkien etu, että mahdollisimman moni pääsee työmarkkinoille. Kunhan vaan pidetään työehtosopimuksista ja muista määräyksistä kiinni, eikä tällaista käytetä oikotienä alemman kastin työmarkkinoiden luomiseksi, sillä siitä ei hyötyisi myöskään se varastotyöntekijäksi hakeva syntyperäinen meikämanne.

  Näihin kursseihin on usein kytketty myös suomen opetusta. Toivottavasti se edes hieman auttaa työmarkkinoidemme piilorasismiin. Tiedän, että esimerkiksi eräässä siivousfirmassa ainakin niinä aikoina kun itse työskentelin siellä, vaadittiin sujuvaa suomen kielen taitoa (olisikohan ruotsikaan kelvannut). Tämä perusteltiin sillä, että osaisivat lukea pesuainepullojen etikettejä, mutta joku työnjohtaja valisti minua, että kyllä tämä on siksi, että ulkomaalaiset varastavat.

  Suomen opetusta kyllä tarvitsisi moni muukalaiskammoinenkin, voisivat sitten saada paremmin töitä. Vaikka, en minä ottaisi omiin ennakkoluuloihinsa katkeroitunutta, kaikki mahdollisia syyttävää töihin.

 3. JJ

  Kiemungin ja muiden natsiliinien (kts. http://antiteesi.fi/post/158940966742/natsi-vai-natsiliini) strategiana lienee tuottaa niin paljon niin posketonta valhetta, ettei kukaan enää lopulta jaksa edes yrittää oikaista heidän väitteitään. Valhe muuttuu totuudeksi, kun sitä tarpeeksi monta kertaa toistaa. Kiitos Saku että jaksat.

 4. Virva Itäranta

  Ihmettelen, etteivät nämä vakiolauseiden hokijat itse kyllästy omaan sanomaansa. Luulisi käyvän väsyttäväksi kun päässä alati rullaa sama rulla. Siksi sitä ei myöskään pysty muuttamaan. Rulla on rei’ittynyt kuin mekaanisessa pianossa.

 5. Kyosti Hyttinen

  Palkka 2415 – 2685 euroa.
  Palkka on varmaan laskettu yötyölisien kanssa. Eipä ole ainakaan kaupan kannalta kannattavaa.
  No apuun tulee varmaan ulkomaille rekisteröidyt vuokratyöfirmat. Niin ja tietysti kannattavuutta parantaa myyntiaikana olevien työntekijöiden vähentyminen hoitamaan vain tavaran tilaustoimintaa sekä avustamaan automaattikassojen asiakkaita.

  • Markus Liimatainen

   Työaika välillä 21-07, eli pelkkää ilta- ja yötyötä. Ilta- ja yölisien kanssa palkka kyllä täsmää tes:n taulukkoon. Yhtä kannattavaa se kaupalle on, kuin jos työn tekisi Suomessa syntynyt. Jonkun ne kuormat pitää yöllä purkaa ja hyllyttää kuitenkin, eli ei tuo päiväaikaan vaikuta.

   • Kyosti Hyttinen

    Taitaapi tavaran hyllytys Suomessa olla vielä nykyisin pääosiltaan kaupan palkkalistoilla olevan henkilökunnan osa-aikaista päivätyötä ( n.klo 6 -11)

 6. stunned

  Hieno juttu!

  Tulee mieleen Fazerin ”lahja satavuotiaalle Suomelle.” Malliesimerkki, kuinka työttömiä käytetään hyväksi. Lahja, pah! Enpä ole sen koommin Siniseen koskenut.

  Missä suomalaiset business-enkeli-sijoittajat? Ottakaa mallia palkkatyöllistämisestä! Vain palkkatyö on parasta sosiaaliturvaa.

 7. Petter

  En puolustele Kiemunkia, mutta kyllähän tähän liittyy se, että sosiaaliturvaan ja työllistämiseen käytössä oleva rahasumma on rajallinen. Mitä enemmän Suomeen saapuu esimerkiksi sellaisia kansallisuuksia, joiden työttömyysprosentti tähänastisen kokemuksen perusteella on yli 50, niin sitä heikommat mahdollisuudet on ylläpitää tätä järjestelmää tulevaisuudessa.

  Köyhistä kehitysmaista tulevan maahanmuuton jatkuessa laajana jossain vaiheessa tulee vastaan se tilanne, että rahat eivät kerta kaikkiaan enää riitä hyvinvointivaltion ylläpitämiseen ja oikeus tukiin on poistettava joko kaikilta tai sitten vain ulkomaan kansalaisilta.

  Kaikessa poliittisessa rahanjaossa on viime kädessä kyse vastakkainasettelusta, yksinkertaisesti siksi, kun rahaa ei ole rajattomasti.

  • Matti Meikäläinen

   Suomi on nyt käytännössä rikkaampi kuin koskaan historiansa aikana, joten lopetaisitko tuollaiset perusteettomat ei ole varaa puheet.

   • Mauri

    EI MINULLA AINAKAAN OLE ENÄÄ VARAA EDES TYÖNTEKOON VAIKKA EIPÄ SILTI ETTÄ KUUSIKYMPPINEN NYT KENELLEKÄÄN ENÄÄ KELPAISIKAAN VAIVOINEEN.

  • Toni Neffling

   Rahan valitseminen mittariksi on jo lähtökohtaisesti ideologista. Toisilla mittareilla vastakkainasettelua ei välttämättä ole edes olemassa tai se voi olla jopa suurempi. Aika sinänsä on varsin rajallista (ainakin per aikayksikkö), eikä helppoa energiaakaan tule pistorasiasta mielen määrin. Mut rahan käyttäminen mittarina on varsin tietoista sumutusta sillä esim. maan sisällä kiertävä ”raha” on oikeastaan aika virtuaalista luonteeltaan – tosin niinhän raha on ihan yleisestikin. Rahaa itseasiassa on rajattomasti jos niin haluamme – eikä sen ajattelemiseen tarvita edes hyperinflaatiopeikkoa.

   • Aina Marina

    Tukia tosiaan voitaisiin karsia – poliittisilta ja uskonnollisilta yhteisöiltä, niiltä kannattavilta yrityksiltä ja niiltä yrityksiltä, jotka tuesta huolimatta irtisanovat ja tuhoavat luontoamme jne. Täysin poliittisia päätöksiä nämä köyhien kyykytykset. Varaa on juuri siihen, mitä kulloinenkin päättäjäeliitti arvostaa. Tällä nykyisellä kotimaamme ryöstöllä ja kurjistamisella toki kirstun pohja alkaa näkyä melko vauhdilla. Muttahei, kaikki muuttuu hyväksi kun KÖYHIEN tuet muutetaan vastikkeellisiksi tai poistetaan kokonaan. Tervetuloa elin- ja lapsikauppa, muun ihmiskaupan lisäksi. Tervetuloa säätelemättömät työmarkkinat. Tervemenoa ihmisoikeudet, työntekijöiden, naisten, lasten ja eläinten oikeudet…

    • Juha Jaatinen

     No ensinnäkään ”raha” ei välttämättä ole rajallista kun ajatellaan, että ”raha” on aina velkaa jollekin. Toisekseen väittämällä, että nyt Suomessa noudatettavalla talouspolitiikalla, jossa uskotellaan, että rahaa on niin rajallisesti, että leikkaukset on ihan pakko kohdistaa sosiaalisiin tulonsiirtoihin, esimerkiksi eläkeläisiin ja työttömiin, ei ole vaihtoehtoja, on yksinkertaisesti ideologinen ja kiistanalainen väite. Sen sijaan, että vääntelee käsiään ”rahan rajallisuuden” edessä ja kohdistaa sormensa maahanmuuttajiin, kannattaa ihan oikeasti kyseenalaistaa Sipilän, Orpon ja Soinin hallituksen valtavirran oppeihin perustuva, vaihtoehdoton talouspolitiikka. Ei ole yhtä autuaaksi tekevää talouspoliittista suuntaa.

    • Jarkko

     Suomessa on 10 piispaa ja piispan palkka on 10 000€ – 11 000€ kuussa ja palkka rahoitetaan pääasiassa veroluonteisilla maksuilla, jota kerätään yhteisöverosta, jota kerätään kaikilta myös kirkkoon kuulumattomilta ja kirkollisverosta, jota kerätään kirkkoon kuuluvilta. Pappeja ja kirkkoherroja suomessa on 2500 ja palkka on 3000€ kuussa. (palkan sivukulujen kanssa pappi maksaa 4500€ kuussa ja piispa 15 000€ – 16 000€ kuussa)

     Eikä kukaan ole valittamassa että ei ole varaa vaikka Ev lut kirkon budjettiin menee usampi miljardi euroa joka vuosi, mutta auta armias jos joku työtön saa 540€ kelan päivärahaa kuussa, joka rahoitetaan työttömyysvakuutusmaksulla ja veroilla eli samasta lähteestä kun piispojen ja pappien.

 8. Hannu Hietala

  No, tämä Kiemunki nyt on ”oma lukunsa”. Varmuuskumejakin tässä eräänä pääsiäisenä
  oli valmis maahanmuuttajille jakamaan.

  • Matti Meikäläinen

   ”Ruudun täydeltä kiemunkin tertsua,
   voi miksei sen isä käyttänyt kortsua …”

   Juicea mukaillen kommenttisi innoittamana.

 9. Markku Isometsä

  Eikö löydy Suomen valtiolta 10 miljoonaa taikka 100 miljoonaa. Ei löydy ei. Ruotsin laivojen ankeuteen kun joutuvat hölmön lainsäädäntömme takia ajamaan vähärikkisellä öljyllä mikä on kalliimpaa kuin laivoissa ulkomerillä käytettävä öljy löytyi kyllä 40 miljoonaa kompensaatio tukea. Tuulisähkön tukemiseen löytyy joka vuosi 150 miljoonaa. Työllisyysmäärärahoja jää käyttämättä noin 100 miljoonaa kun ei keksitä mihin sitä voisi käyttää. Voi aikoja voi tapoja. En muista mitä se on latinaksi saati kuka niin sanoi mutta pätee edelleen.

 10. Jyrki


  Heikossa asemassa olevien ihmisten asettaminen vastakkain kyräilemään toisiaan on loputon suo, jolla ei ratkaista yhtään ongelmaa.

  Kyllä se nimen omaan ratkaisee yhden tärkeän ongelman. Se saa heikko-osaiset toisten kimppuun ja yhteinen ”vihollinen” pääsee kuin koira veräjästä. Eli juuri orjatyön luojat ja sen ylläpitäjät. Heitä tässä pidetään sankareina ja hyväntekijöinä. Ja kun he vielä pääsevät haukkumaan vaikka suomalaista kantasuomalaista vaikkapa rasistijuntiksi, jota ei työnteko kuulemma kiinnosta vaan sohvalla makoilu kaljaa juoden jne. Niin kyllä tekee hyvää heidän maineellaan. Kun taas esimerkiksi vaikka nyt persut ja monet muutkin taas pitää vastaavaa metakkaa mamuista.

  Hirvein asia tässä olisi varmaan se, että mamut ja kanta suomalaiset työttömät alkaisi kapinoimaan yhteis tuumin orjatyötä vastaan. Se saisi orjatyön kannattajat ja mamujen vastustajat aika varmasti outoon valokeilaan. Vaikka saattaa se valokeila haroa tyhjää pimeyttä saamatta ketään vastaamaan valokeilaan orjatyöstä ja orjatyöluokan synnystä.

  Siihen valokeilaan ei saada perussuomalaisia, kokoomusta, keskustaa, sdp jne. Tai virkamiehiä/naisia puhumattakaan orjatyötä hyödyntävät lukuisat tahot, kuten palkattomia työharjoittelu, työkokeilu, rekrykoulutuksia tehtailevia tahoja. Näitä tahoja on erilaiset koulut, konsultit, firmat jne. Ja tästä vielä puuttuu kuntouttavantyötä hyödyntävät orjatyönantajat yleensä kunnat ja kaupungit tällä hetkellä.

  Eli jos vastakkainasettelu loppuisi on sitä keiden tahansa välille luotu. Niin sen jälkeen alkaisi orjatyöluokan luojien ”vainot” näin itse näen asian. Ja siihen joutumista vältellään loppuun asti onhan kyseessä välttelijöiden isot rahat.

  Ja niillä rahoilla voidaan myös kätevästi luoda sitä vastakkainasettelua. Vai mitä mieltä olette tästä joku aika sitten olleesta kaarnavene episodista? Minä en usko itse, että siinä olisi tarkoituskaan oikeastaan auttaa ketään. Ja kaarnaveneen esittely huippuinnovaationa televisiossa tiedettiin takuuvarmasti saavan raivoa aikaiseksi tiettyjen tahojen keskuudessa. Joku viisas kun on sanonutkin, jos haluat tietää kuka kaiken takana seuraa rahaa…

 11. Sauli

  Järki vai tunne? Ehdottomasti tunne. Työttömänä itseäni vihlaisee ajatus siitä, etten ole maahanmuuttaja. En voi sille mitää että ensimmäinen reaktio on tunne siitä, että maahanmuuttajia kohdellaan eri tavoin kuin kotimaan työttömiä. Heille tarjotaan koulutusta ja varmaa työtä johon aivan varmasti tarttuisin jos vain olisin…

  Jos olisin valmiiksi päättänyt että syy työttömyyteen on maahanmuutossa, ei vastakkainen tieto läpäise defenssejäni, päinvastoin. Jokainen vastakkainen väite vain lisää lujaa uskoani siihen, että asioita vääristellään. 2500 työpaikkaa on poissa suomalaisilta työttömiltä, ei se siitä mihinkään muutu. Jos kyseistä työtä tarjottaisiin vain naisille, suomenruotsalaisille, miehille, alle kolme kymppisille, eikö kyseessä olisi ilman muuta syrjintä. Maahanmuuttajat saavat erityiskohtelua. Voiko minua syyttää tunteista jota kyseinen ilmoitus minussa herättää.

  Onneksi sentään Saku tarjoaa hiukan ajateltavaa tunteen vastapainoksi. Asiat eivät kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoisia. Jos hallitus ottaisi kopin investointirahaston mallista ja investoisi ihan oikeisiin palkkatyöpaikkoihin, ei orjatyöhön. Silloin kaiken maailman kiemunkeille jäisi hiukan vähemmän aseita käteen vastakkainasettelun ja rasismin lietsomiseksi.

  • stunned

   Whatabout ”hyvien tyyppien” asettaminen etusijalle työhön kuin työhön? Minusta hyvät tyypit -ajattelu (ekstrovertit) syrjii kaikkia tavallisia introvertteja. Tästä oli Inhimillisessä tekijässä hyvä puheenvuoro eräältä asiantuntijalta. Hänen mukaansa liian usein sekoitetaan persoonallisuus, hyvä käytös ja pätevyys. Kuvitellaan, että työpaikan ristiriidat ratkaistaan palkkaamalla ”hyviä tyyppejä”, kun riittää, että uudelle tulokkaalle kerrotaan kuinka tulee käyttäytyä.

   Onneksi ilmaista työtä riittää kaikille, kuten Saku aina muistaa lohkaista.

  • Raija

   Hallituksella ei ole aikomustakaan poistaa vastaanasettelua sillä suuriosa siitä vastaanasettelusta on hallituksen aikaansaannosta.

  • Matti Meikäläinen

   Minua ei olisi työttömänä vihlaisut yhtään jutussa esitelty erikoiskohtelu maahanmuuttajille. Kun itse joutui kohtamaan työnhaussa selvää iästä johtuvaa syrjintää, niin sitä ymmärtää kuinka paljon vaikeampaa työnhaku on sellaiselle, jolla on huono suomenkielen taito, ulkomainen koulutus, väärä nimi ja/tai ihon väri, ei kontakteja, ei suhteita jne. He eivät todellakaan kilpaile samoilla markkinoilla ja samoilla mahdollisuuksilla kuin kantasuomalaiset.

 12. Leena Suomalainen

  Taas kerran, kiitos Saku, että jaksat. Ja Michael Perukangas, samaa mieltä.

 13. esa halmetoja

  – SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli kun maahanmuuttaja työllistyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

  eli sijoittajat maksaa koulutuksen ja valtio tai kunta maksaa palkan onnistuneesti koulutetulle, kattoos varsin julkisen sektorin palkkoja, ei siellä varasto-työntekijä yllä lähellekään nuita summia. ja harva ammattilainenkaan…

  • esa halmetoja

   ok, tämähän on henkilöstön vuokraus firman keino saada lisää työn tekijöitä veronmaksajien piikkiin.
   https://www.henkilostopartneri.fi/

   • Saku Timonen

    Voi olla henkilöstöfirmojen keino saada työvoimaa, mutta koulutuksen maksaa yksityinen pääoma. Lue tuo linkittämäni ministeriön tiedote.

  • Saku Timonen

   Ei siinä sanota, että heidät palkataan julkiselle sektorille. Siinä sanotaan, että julkinen sektori osallistuu koulutuskustannuksiin vasta sitten, kun koulutettu saa todennetavasti töitä.

 14. työtöntyötön

  Kaksi asiaa tässä kyllä pistää mietityttämään.

  Asia 1. 4kk harjoittelu joka tapahtuu lähes kokonaan työpaikalla työtehtävinä hyllytys ja varastotyöt. Varastoon töihin saattaa täälläpäin päästä ihan vain perehdytyksellä jos sattuu esim. suhteita löytymään, hyllytyksen taas oppii parissa päivässä. Neljä kuukautta ilmaistyötä on liikaa kenellä vaan. Jotenkin ymmärtäisin jos alussa olisi vaikka muutama kuukausi opetusta (alan sanastoa jne.). Mihin muuten hävisi se ”koulutus on oltava työhön kuin työhön” maahanmuuttajien kohdalla? En huomaa että tuosta ”koulutuksesta” saisi minkäänlaista pätevyyttä tai edes osatutkintoa.

  Asia 2. Kokoaikaisiin työsuhteisiin? Ja vielä kaupan alalla. Eipä taitaisi kantasuomalaiselta noin vain onnistua. Ensin olisi 10-20h/viikko sopimuksia jne. Varastoalalla saattaa onnistuakin. Tuttu pääsi juurikin tälläisella lähes nollasopimuksella kassalle ja alan koulutus häneltä löytyy. Ei kyllä asu pääkaupunkiseudulla.

  Miten siinä Fazerin kamppanjassa muuten kävi? Moniko sai töitä?

 15. työtöntyötön

  ”Kotouttamisen SIB -hankkeen kokemuksia hyödynnetään myös tulevassa Työllisyys-SIB-hankkeessa, jonka tavoitteena on erityisesti nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistäminen, kertoo kansliapäällikkö Gustafsson.
  Hallitus päätti Työllisyys-SIB-hankkeesta puoliväliriihessä, ja se alkaa ensi syksynä.”

  http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/maahanmuuttajien-tyollistymista-nopeutetaan-uusilla-panostuksilla

  Lainaus on artikkelin lopusta.

  Ymmärränkö oikein että tässä Työllisyys-SIB-hankkeessa taasen puhutaan ihan kaikista nuorista ja pitkäaikaistyöttömistä? Ei vain maahanmuuttajista? Tarkoittaakohan ensi syksy syksyä 2017 vai 2018?

  Tästä olisi kyllä mukava kuulla enemmänkin.

 16. Rintsu

  Kokeilussa ei välttämättä ole mitään vikaa.
  Se, että tämä kokeilu on suunnattu maahanmuuttajille, niin entäs sitten?
  Onko naisille suunnattu joogakurssi jotenkin syrjintää tai pois miesten kalakerhon toiminnasta?

  Sitä vain ihmettelen miten kokeilulla luodaan ainuttakaan työpaikkaa alalle joka nykyään on suurelta osin automatisoitu ja suurikin varasto pyörii nykyään vähemmällä henkilökunnalla kuin paperikone. Ei menneen maailman työpaikkoja oikein voi luoda. Ei pokasahametsureillekaan enää ole kysyntää, eikä sitä tule vaikka kaikki työttömät sellaisiksi jollain määrärahalla koulutettaisiin. Eli kun tarkoitukseen myönnetty määräraha loppuu niin työpaikat katoavat savuna ilmaan.

  • työtöntyötön

   Joskus oli myös Metalliala tutuksi naisille (tai jotain sinnepäin) typo-koulutuksia. Tuskin tuokaan oli mitään syrjintää mutta kyllä nykyisin toivoisin että kurssin nimi olisi esim. metalliala tutuksi aloittelijoille/ilman kokemusta oleville. Tämäkin maahanmuuttajien koulutus voisi olla tarkoitettu kaikille vaikeasti työllistyville. Vaikka samanverran suomenkielisiä ja maahanmuuttajia. Siinä toivottavasti myös kielitaito paranisi ja tulisi kontakteja suomalaisiin.

   Kaupanalan mukaan vaikka kaikki kassat olisivat automaattisia niin myyjille tulisi jotain muuta työtä tilalle esim. hyllytystä ja asiakaspalvelua. Väittävät että automatisaatiolla ei olisi merkitystä työntekijämäärään. Uskokoon ken tahtoo. Itse en ruokakaupassa tarvitse asiakaspalvelua muulloin kun etsiessäsi jotain tavaraa ja tätä tapahtuu ehkä kerran puoleen vuoteen. Jos kassat olisivat itsepalvelukassoja ja niin mitä ihmettä ne kaikki kassahenkilöt siellä kaupan osastopuolella pyörisivät?

 17. JoriN63

  Näille Kiemungeille ja heidän kaltaisilleen kaikki mitä maahanmuuttajien eteen tehdään on väärin. Jos tarjotaan töitä, niin se on poissa ”Suomalaisilta” (=ns. kanta-Suomalainen, tarkoittanee myös valkoihoista Suomalaista). Jos taas on peruspäivä rahalla, niin on tultu vaan loisimaan ja elelemään ”Suomalaisten” (=ks. yllä) verorahoilla tekemättä mitään. Mikään ei näitä ”Kiemunkeja” tyydytä. Joten eiköhän nyt voida suoraan todeta että he vain eivät pidä vääränvärisistä ja -uskoisista ihmisistä. Piste.

 18. Matti Pelkko

  Moneskohan uutisointi tämä on aiheesta tuilla elävistä ”lusmuista”?

  https://www.is.fi/tyoelama/art-2000005406979.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=1&utm_source=tf-other

  Kommentoijien kanta asiaan ei yllätä. Mutta paljonko näitä ”lusmuja” oikeasti on? Kela tms. on varmasti tehnyt tutkimuksia asiasta. Jos tuen saajia on satoja tuhansia, niin paljonko on oikeasti työhaluttomia?

Kommentoi »

Comments are closed