Vastakkainasettelun loputon suo

-Saku Timonen ei tietenkään laita näitä rinnan.

Jostain ihmeen syystä minun pitäisi palkattomasta työstä kertoessani puhua aina myös maahanmuuttajista. Tämä on tyypillistä ajattelua nille, jotka näkevät kaikkien ongelmien syyksi maahanmuuton. Tällä kertaa kyse oli toissapäiväisestä jutustani, jossa kerroin sosiaalipalveluna tarjottavasta palkattomasta työstä. Sen rinnalle olisi kuulemma pitänyt ehdottomasti ottaa entisen eduskunta-avustaja Terhi Kiemungin blogaus, jossa hän asiaa mitenkään selvittämättä ja perustelematta asettaa vastakkain tämän palkattoman työn ja Euroopan investointirahaston kokeilun, jolla on tarkoitus kouluttaa ja työllistää maahanmuuttajia.

tk

Näin helppoa vastakkainasettelu on, kun ei piittaa tippaakaan faktoista eikä viitsi ottaa asioista selvää. Kyse on siis maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta varastotyöntekijöiksi ja hyllyttäjiksi.

ilmoitus_mamukoulutus

Euroopan investointirahasto sijoittaa 10 miljoonaa euroa kokeiluun, jonka tavoitteena on työllistää 2 500 maahanmuuttajaa Suomessa kolmen vuoden aikana sekä auttaa työnantajia saamaan tarvitsemaansa työvoimaa. Kyseessä on SIB-malli (Social Impact Bond), jossa yksityiset sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli kun maahanmuuttaja työllistyy. Lisää kokeilusta voitte lukea täältä.

Kiemunki ja hänen juttunsa jakajat tuntuvat olevan sitä mieltä, että Suomen ei pitäisi ottaa vastaan kymmentä miljoonaa euroa 2 500 maahanmuuttajan työllistämiseksi palkkatyöhön sijoittajien omalla riskillä. En ymmärrä miten se auttaisi suomalaisten pitkäaikaistyöttömien tilannetta. Suomen työttömien pompottaminen ja vähävaraisiin kohdistuvat leikkaukset ovat ihan kotikutoinen ongelma, joka ei johdu maahanmuuttajista. Vaikka elettäkään ei tehtäisi maahanmuuttajien tilanteen helpottamiseksi, niin sillä ei olisi mitään vaikutusta hallituksen, viranomaisten ja ilmaista työvoimaa kierrättävien toimintaan.

Ihan varmasti tällainen koulutus työpaikkatakuulla kelpaisi myös suomalaisille työttömille. Ongelma on siinä, että Euroopasta ei löydy sijoittajien rahaa suomalaisten työllistämiseen, koska se katsotaan kansalliseksi, maan itsensä ratkaistavaksi ongelmaksi. Maahanmuuttajien heikko työllistyminen on Euroopan yhteinen ongelma. Jos tällaista rahaa löytyisi, niin luulisinpa työministeriön ottavan sen ilomielin vastaan.

Heikossa asemassa olevien ihmisten asettaminen vastakkain kyräilemään toisiaan on loputon suo, jolla ei ratkaista yhtään ongelmaa. Maahanmuuttajien syyttäminen vallitsevasta tilanteesta on alkeellista ajattelua. Vaikka heidät kaikki karkoitettaisiin maasta tänään, niin yhdenkään suomalaisen köyhän asema ei korjaantuisi huomenna, ensi kuussa, ensi vuonna tai koskaan. Kun tämä selviäisi oikeistopopulisteille, niin he löytäisivät jonkin muun ryhmän, joka heidän mielestään saa enemmän ja hyötyy ansiotta. Heille on tärkeintä vastakkainasettelu ja halu etsiä syyllisiä.

Jos tällä kokeilulla onnistutaan hankkimaan sijoittajien riskillä työpaikkoja maahanmuuttajille ja tekemään heistä veronmaksajia, niin enpä osaa pitää sitä huonona asiana. Suurin osa työttömistä maahanmuuttajista joutuu joka tapauksessa ihan samaan liemeen kuin muutkin työttömät. Kyllä palkatonta työtä riittää kaikille.

(Kiitos Tiina Kuismalle Facebookissa näkemistäni mielipiteistäsi, joista olen kanssasi samaa mieltä ja joita siksi käytin tässä jutussa.)

Kommentit (35)
 1. Anssi Keskiväli
  9.10.2017, 09:41

  Pahasti kummittelee mielessä se Jyrki Kataisen telkkarissa lausuma ”vastakkainasettelun aika on ohi.”

  1. teemu heinola
   9.10.2017, 09:52

   Vastakkainasettelun aika ehkä on ohi, nyt on jo puolet valittu, poterot kaivettu ja asetuttu vastakkain.

 2. Michael Perukangas
  9.10.2017, 09:46

  Facebook-ryhmässä Puhetta työstä, työttömyydestä ja toimeentulosta käyty keskustelu osoitti taas sen, että susi on ihmiselle susi. Onneksi eivät suinkaan kaikki, eikä tämä sitäpaitsi ole reilua susia kohtaan. Siitä, että jotkut vähäosaisiksi itsensä mieltävät eivät muuten keksi ylentää itseään kuin muita alentamalla, kävi osoitukseksi se reaktio, mitä seurasi kun sinne ryhmään jaettiin Omnian maahanmuuttajille räätälöidyn työllistymiskoulutuksen mainos. Oli kuin tikku oltaisi nakattu muurahaispesään.

  Kurssi siis valmistaa maahanmuuttajia varastotyöntekijöiksi ja hyllyttäjiksi, eikä tässä vielä kaikki: mainoksessa luvattiin että kurssilta saa myös työpaikan. Tämähän ei tietenkään kaikille sovi, koska se on törkeää suomalaisten syrjintää. Meillä kun on tätä työttömyyttä omastakin takaa. Mainitsiko joku sotaveteraanit?

  Joillekin ei sitten käy yhtään mikään. Työtön maahanmuuttaja elää meidän siivellämme, ja tietenkin saa vielä ne lastenvaunutkin. Parempi on että kantaisi lapset käsissään. Sitten kun saa työtä, tämäkään ei käy, koska sitten varmaan vie täältä vaimotkin, siis suomalaisilta. Eikä työssäkäyvää mamua voikaan enää käyttää syntipukkina.

  Jos tämä ei ole muukalaisvihamielisyyttä, mikä on? Jos työtön eikä työssäkäyvä maahanmuuttaja ei käy, varmaankin ainoa hyvä maahanmuuttaja on kuollut maahanmuuttaja.

  Ihminen on ihmiselle susi, itselleenkin. Susilaumaa vastaan taistellessa on ihan turha selventää positiivisen erityiskohtelun merkityksestä. Otetaanpa analogia esimerkiksi koulun erityisopetuksen kanssa. En ole nähnyt vielä kenenkään valittavan siitä, että joku saa tukiopetusta – tai sitä se silloin oli – tai eriytettyä opetusta. Luulisi olevan kaikkien etu, että kaikki pidetään mukana niin että erityispanos satsataan hitaampiin, sillä näinhän nämä hitaimmat myös vähiten hidastavat niiden parhaiden opiskelua, jos vaihtoehtona olisi sama katederiopetus kaikille, jolloin edettäisiin hitaimman tahtia. Jos sama henkilöstöresurssi taas laitettaisiin parhaisiin, tuloksena olisi kasapäin jo lapsesta syrjäytyneitä.

  Tästä on kyse myös tällaisissa kursseissa. On kaikkien etu, että mahdollisimman moni pääsee työmarkkinoille. Kunhan vaan pidetään työehtosopimuksista ja muista määräyksistä kiinni, eikä tällaista käytetä oikotienä alemman kastin työmarkkinoiden luomiseksi, sillä siitä ei hyötyisi myöskään se varastotyöntekijäksi hakeva syntyperäinen meikämanne.

  Näihin kursseihin on usein kytketty myös suomen opetusta. Toivottavasti se edes hieman auttaa työmarkkinoidemme piilorasismiin. Tiedän, että esimerkiksi eräässä siivousfirmassa ainakin niinä aikoina kun itse työskentelin siellä, vaadittiin sujuvaa suomen kielen taitoa (olisikohan ruotsikaan kelvannut). Tämä perusteltiin sillä, että osaisivat lukea pesuainepullojen etikettejä, mutta joku työnjohtaja valisti minua, että kyllä tämä on siksi, että ulkomaalaiset varastavat.

  Suomen opetusta kyllä tarvitsisi moni muukalaiskammoinenkin, voisivat sitten saada paremmin töitä. Vaikka, en minä ottaisi omiin ennakkoluuloihinsa katkeroitunutta, kaikki mahdollisia syyttävää töihin.

Kommentointi suljettu.