Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hyvät ja pahat työttömät

Eilen kerroin median ajojahdista, jolla etsitään työtä vältteleviä työttömiä häpeäpaaluun sidottaviksi esimerkkinä kaikkien työttömien laiskuudesta. Ja heitähän löytyy, kun oikein lehdessä kuulutetaan ilmoittautumaan. Täkyyn tarttui koko aikuisikänsä työtä vältellyt kolmekymppinen Sonja, jolle oman kertomansa mukaan ei sovi normaali työ.

Sonjan tarina kertoo surullisella tavalla, että meillä on jo kolmekymppisten sukupolvi, jolle kukaan ei ole koskaan tarjonnut palkkatyötä edes osa-aikaisesti. Heillä ei ole minkäänlaista käsitystä työelämästä, vaan he oikeasti luulevat palkattomana tehtävän kuntouttavan työtoiminnan olevan normaalia työtä ja siitä maksettavan työmarkkinatuen ja yhdeksän euron kulukorvauksen olevan palkkaa. Ei mikään ihme, että tällainen ”työ” ei houkuttele, mutta se ei kiinnosta toimittajaa. Faktoihin tutustunut toimittaja olisi oikaissut Sonjan virheellisen käsityksen, mutta tässä tapauksessa faktat eivät kiinnostaneet. Sonja on paha työtön, kuten ovat myös eilen mainitsemani Ossi ja Juuso.

Hyviä työttömiä ovat kuntouttavan työtoiminnan hyväksi havainneet Jarkko ja Sami. He kokevat olevansa hyödyllisessä työssä ja osana työyhteisöä. Samaa mieltä on heidän omasta työstään palkkaa saava ohjaajansa. Kukaan ei ole muistanut kysyä haluaisivatko Jarkko ja Sami työstään palkkaa.

Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu juuri Jarkon ja Samin kaltaisille työttömille, joiden työkykyvyssä ja elämänhallinnassa on puutteitta. Työtoiminnan avulla he saavat elämänrytmin kohdalleen ja heidän mahdollisuutensa työllistyä palkkatyöhön ainakin periaatteessa kasvaa. Käytännössä kuitenkin vain noin 1-2 prosenttia kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista työllistyy oikeasti palkkatyöhön. Suurin osa juuttuu palkattomaan työhön loppuiäkseen.

Tästä on tyypillisenä esimerkkinä Tuija, joka on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa yhdeksän vuotta. Hän on tehnyt täsmälleen samaa työtä kuin hänen palkkaa saavat kollegansa. Tällaisen ei uskoisi olevan edes laillista, mutta on se. Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaan maksimiajan tultua täyteen kierros alkaa alusta, ja uuden aktivointisuunnitelman perusteella palkaton työ jatkuu. Näin saadaan hyvä työntekijä, jolle ei tarvitse maksaa palkkaa.

Kohta tällaisia palkattomia työntekijöitä on enemmistö, sillä juuri siihen koko rummutuksella pyritään. Media on lähtenyt klikkijournalismilla yllyttämään työssäkäyviä raivoon laiskoja työttömiä vastaan ihan kuin hallituksen tilauksesta. Todennäköisesti lähiaikoina saammekin sitten lukea uutisia työttömyyskorvausten lisäleikkauksista ja vastikkeellisuudesta. Ne on helppo ajaa läpi, koska kansan syvät rivit ovat selvästi niiden kannalla. Ikävä kyllä ne kansan syvät rivit eivät tajua sahaavansa omaa oksaansa ja päätyvänsä palkattomiin töihin. Vain hullu maksaa palkkaa, jos saman työntekijän saa ilmaiseksi.

Onneksi sentään kaikki työttömät eivät ole hyviä tai pahoja, vaan osa on eliittiä. Siitä kertoo tämä otsikko.

22448360_10155807056836248_4408819659609441064_n

Kommentit (42)

 1. Tanja Takalo

  Orwellia mukaillen; ”Kaikki työttömät ovat arvokkaita, toiset vain ovat arvokkaampia kuin toiset.”

  • Jorma Lehikoinen

   Winston Smith teki töitä Totuusministeriössä. Työ ei ollut helppoa, koska hän joutui kirjoittamaan koko ajan Oceanian historiaa uusiksi.

 2. Jukka Laine

  Minulle ohjaaja sanoi viime viikolla, ettei usko että kuntouttavaa työtoimintaa jatketaan kovin pitkään, koska kentältä tullut palaute on niin negatiivista.

  Ehkä tämä taas noussut työttömien syyllistäminen on viimeinen epätoivoinen yritys kääntää musta valkoiseksi. Toivottavasti on.

  • Servitus

   Toivossa on hyvä elää.

  • Taneli Klami

   Voihan sitä tulla tilalle jotain vielä pahempaa.

 3. Turo Mustakallio

  Jotenkin tämä kaikki vaikuttaa samanlaiselta kuin Stalinin aika Neuvostoliitossa.

  Stalistinen hallitus meillä.

  Jos Sipilällä olisi valtaa ja mahdollisuus, olisi lehdistö pantu ruotuun ja pahimmat pukarit teloitettu.

  Ja, Suomessa on tilaa. Työttömien ja muitten paskiaisten leireille. Pidetään Suomi asuttuna.

 4. Juoni

  Kun vihdoin 4kk:n jälkeen olen saanut TE-toimiston uskomaan, että olen oikeasti työtön, eikä yrittäjä, tunnen huonoa omaatuntoa siitä, että iloitsen pian tilille tulevista euroista. Salaa ja erittäin hiljaa (ettei työkkäri kuule) toivon, että ainakaan pariin kuukauteen ei tarvitisisi osallistua pahamaineisiin aktiivisuustoimenpiteisiin. Haen tietysti työtä koko ajan, mutta osaamistani ja kiinnostustani vastaavaa, enkä tunne mitään vetoa lähihoitajakoulutukseen ja siitäkin tunnen syyllisyyttä. Valmistelen tulevaisuuttani, jossa en ajatellut olevani työtön, omilla toimenpiteilläni. Niistä en uskalla hiiskahtaa, koska ne voidaan tulkita ’omalla työllään työllistymiseksi’. Huomaan jatkuvasti juonivani ja etsiväni selviytymiskeinoja, jotka ovat hyvin kaukana työttömille maalatusta maailmasta. En sovi oikein viranomaisten pirtaan. Olen kai paha työtön.

 5. Mikko Ryytty

  Asennemuutosta siihen, että pitää tehdä töitä ylipäätään, tarvitaan kipeästi tulevaisuutta ajatellen. Täystyöllisyys ei ole mielestäni tavoiteltavaa, vaan täystyöttömyys. Koko historiansa ajan on ihminen pyrkinyt vähentämään ja helpottamaan työkuormaansa. Nyt olemme jo aika lähellä työvapaata yhteiskuntaa,
  meillä on jo tieto ja tekniikka sen toteuttamiseen. Toivottavasti pian loppuu työllisyys kokonaan.

 6. Kyösti Hyttinen

  Tämä peli on hävitty.
  Raha-eliitin propagandan levityksen ylivoima on saanut murskavoiton. Jopa ne puolueet, joihin hyvinvointiyhteiskunnan kannattajat ovat turvautuneet ovat täysin vailla omaa poliittista näkemystä ja kumartavat uusliberalistien alttarilla, pyllistäen samalla juurilleen.

 7. vain Lucky Lukea lukeva

  Eikö tuossa Tuijan tapauksessa ole rikottu lakia ?

  ”Rajoitukset

  Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. Kuntouttavan työtoiminnan asiakas ei siis voi esimerkiksi korvata kuntouttavan työtoiminnan toimipaikan työntekijää tai toimia hänen sijaisenaan.

  Toimipaikka ei saa olla riippuvainen asiakkaiden työpanoksesta.
  Sijoitettaessa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita esimerkiksi kunnan toimipaikkoihin on aina mietittävä, ovatko työtehtävät sellaisia, että niillä mahdollisesti korvataan työ- tai virkasuhteista työtä.

  Yleissääntönä voidaan todeta, että tuotannollisen työn tai kunnan palvelun ollessa kyseessä ne eivät saa miltään osin olla riippuvaisia kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden työpanoksesta. Se, että kuntouttavan työtoiminnan työtehtävät ovat ns. avustavia tehtäviä, ei yksinään riitä perusteluksi sille, että kuntouttavalla työtoiminnalla ei korvattaisi työ- tai virkasuhteista työtä, koska monia avustavia tehtäviä tehdään työ- ja virkasuhteessa.”

  https://www.thl.fi/fi/web/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttavan-tyotoiminnan-kasikirja/kuntouttava-tyotoiminta/kuntouttavan-tyotoiminnan-sisalto/rajoitukset

  • Raija

   Taitaa olla jo ”maan tapa” että tuollaista laittomuutta harrastetaan jo ihan avoimesti ja häpeämättä.

 8. Jyrki


  Eilen kerroin median ajojahdista, jolla etsitään työtä vältteleviä työttömiä häpeäpaaluun sidottaviksi esimerkkinä kaikkien työttömien laiskuudesta. Ja heitähän löytyy, kun oikein lehdessä kuulutetaan ilmoittautumaan.

  Tästä tuli mieleen, että ei kukaan ole ajatellut vedättää näitä työttömien ajojahteja järkkääviä medioita? Ja kokeilla kuinka paksua sontaa niille pystyisi syöttää, niin että ne menee ja julkaisee sen? Luonnollisesti kaiken tuon sitten dokumentoisi ja julkaisisi lopulta netissä oikean totuuden kera. Vaikka nimimerkillä totuuksien veistäjä Ville Tuomas.

  Voisin melkein väittää, että nämä sonta mediat nielisi tuollaisen syötin koukkuineen päivineen ja syvälle. Niin että lopulta kun sen koukun kiskasee ulos mukana tulee mätää ja sontaa täynnä olevat sontamedian sisuskalut. Siinä sitä löyhkää olisikin sitten pitkäksi aikaa. Samalla saattaisi nähdä jotain kytköksiä eri asioihin mikä ajaa mediat sonnan levittämiseen…

  • Marja

   Kyllä. Tuontyyppinen ajatus kiehtonut. On mielenkiintoista ajatella, miten systeemien olemus ja rakenteet oikeasti voisi tehdä näkyväksi. Laittaa ne tavallaan itse kertomaan itsestään. Ei ainoastaan Media, tuota ajatusmallia voisi soveltaa moneen.

  • Rintsu

   Harkitsehan vielä.
   Ne nimittäin julkaisee sen ja se jää elämään totuutena. Niinkuin maahanmuuttajien kultahampaat ja lastenvaunut.
   Ei siinä oikaisut tai faktat auta.

   • Jyrki

    Totta, mutta kaikki tehdään asiaan kuuluen valenimillä. Myös se oikaisu, että ei se näin mennyt. Ainoa ongelma on, että jos ne tahtoo sen sun naamasi nähdä niin se on ongelma.

    Toki tähän voisi ehkä löytää henkilön. Jolla on rahaa jo loppu elämäksi tai hän on oikeasti eläkkeellä tai jotain. Asuu ehkä jopa ulkomailla vakituisesti. Eikä kukaan oikeasti tiedä että näin on. Jolloin mikään taho ei pysty hänelle mitään tekemään ainakaan rahallisesti. Paitsi että hän leimaantuu naamallaan juttuun. Toisaalta joku tälläinen henkilö voisi yksinään hupina vedätyksen tehdäkin.

    Joka tapauksessa mediolla on nyt selvästi joku työttömien ajojahti päällä, joka ei varmasti lopu ennen kuin ylhäältä tulee käsky. Joten törkyä ja valetta tulee nettiin joka tapauksessa tästä eteen päin aika tasaisesti. Mutta jos siellä olisi edes yksi totuus, joka ei pala tulessa sitten kun ne liekit syttyy. Niin kait sekin voisi olla joku alku. En tiedä aika hankala rasti tuo olisi toteuttaa…

 9. Sauli

  Alkaa hiukan kyrsiä nämä iltapäivälehtien otsikot ja kädettömät toimittajat. En tiedä kumpi on pahempi, ammattitaidottomuus vai tietoinen harhaanjohtaminen ja omien ennakkoluulojen valjastaminen klikkijournalismin tarpeisiin. Toimittaja on onnistunut löytämään muutamia julkisuudenkipeitä ”työttömiä” kertomaan, ettei heitä oikeastaan työ kiinnosta. On sitten toimittajan valinta käyttääkö hän heistä ilmaisua työtön, syrjäytynyt, vai jotain iskevämpää ilmaisua.

  Minä väitän, että he eivät ole työttömiä vaan syrjäytyneistä jotka itsekään eivät tiedä paikkaansa, saatikka työvoimaviranomaiset. Taustalla saattaa olla tunnistamattomia sairauksia, masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä, oppimisvaikeuksia, sosiaalisia ongelmia. He eivät todellisesti ole työmarkkinoiden käytettävissä, mutta eivät myöskään täysin työkyvyttömiä. He eivät yksinkertaisesti tiedä paikkaansa yhteiskunnan rattaissa, mutta määrittelevät itsensä työttömiksi, koska parempaa ilmaisua heidän tilanteeseensa ei ole tarjolla. Heidän hyväksikäyttö on sanalla sanoen vastenmielistä.

  Toki löytyy myös niitä aidosti työhaluttomia ja omasta taiteellisuudestaan vakuuttuneita taivaanrannanmaalareita joille työvoimaviranomaisten asennekasvatus saattaisi olla hedelmällistä. Heitä nyt on aina ollut ja heidät voidaan laskea ja on aina laskettu työvoiman ulkopuolella olevaan ryhmään. Nyt vain iltapäivälehtien toimittajien piti keksiä heidät uudelleen omien tai ehkä EK: päämäärien edistämiseksi. Niin tai näin, huonoa journalismia yhtä kaikki.

  • Rosa Warski

   Näin on.

   Ko. toimittajat mm. leimaavat haastateltavat ja jättävät olennaisia tietoja selvittämättä ja kertomatta. Tämä on syrjintää, samanlaista kuin rasismi, ja tietysti täysin Journalistin Ohjeiden vastaista.

   Tosin, eipä keltaista lehdistöä ole koskaan tainnut ammattietiikka kiinnostaa.

  • Jyrki

   Olet kyllä oikeassa varmasti tuossa en lähde kiistään. Törkeydellä mediassa näytä olevan mitään rajaa. Ja keppejä on niihin rattaisiin hankala lyödä.

  • Servitus

   Juuri tällaisen kuvan sain Ossi Nymanin haastattelun perusteella (https://www.hs.fi/elama/art-2000005405564.html). Esimerkiksi nämä lainaukset ”Nyman valmistui ravitsemustyöntekijäksi. Hän ajatteli, että siitä olisi hyötyä arjessa. Valmistuttuaan Nyman meni armeijaan, missä hän palveli sotilaskeittäjänä. Ammattitaitoa hän ei kokenut saavansa kummastakaan paikasta.” ja ”Ei työttömyys alun perin ollut ideologinen valinta, Nyman myöntää. Pikkuhiljaa siitä on kuitenkin tullut jonkin sortin elämäntehtävä, sillä Nymanin mielestä ihmistä ei saa pakottaa töihin.” kertovat ihmisestä, joka on herkkä epäonnistumisille ja on siksi lakannut yrittämästä. Kun ammatillinen itsetunto on heikko ja vastassa tuntuu olevan vain umpikujia, niin työttömyyden näennäinen valitseminen voi tuoda elämään hallinnantunnetta.

   Lannistuminen on valitettava, mutta sinänsä ymmärrettävä reaktio. Jos missä tahansa asiassa epäonnistuu kerta toisensa jälkeen, vuodesta toiseen, niin luovuttaminen on vain luonnollista. Jos vaikka 999 edellistä kertaa kakun leipominen on mennyt pieleen, niin kuka jaksaa uskoa, että se 1000 kerta sitten onnistuu?

   Olen itsekin saanut taistella sitä tunnetta vastaan, että ihan turhaan tätä työhakemusta väännän, koska ei tämä – tämäkään – kuitenkaan nappaa. Yritä siinä sitten olla motivoitunut. Mutta ei siinä muu auta kun hokea itselleen, että voittoa ei tule ilman panosta ja kirjoittaa se hakemus vaikka vähän väkisin.

 10. Erja Niemi

  Näitä on ihan liikaa.

 11. työtöntyötön

  ”Käytännössä kuitenkin vain noin 1-2 prosenttia kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista työllistyy oikeasti palkkatyöhön. Suurin osa juuttuu palkattomaan työhön loppuiäkseen.”

  Eiköhän kohta uutisoida moninkertaisesta määrästä työllistyneitä, sen verran enemmän työttömiä ja työkykyisiä työttömiä on kuntouttavaan määrätty. Ja sitten voidaan määrätä yhä enemmän.

  • Jyrki

   Itse totean sellaisen karun yksityiskohdan, että todennäköisesti kuolleisuusprosentti kuntoutettavien keskuudessa on isompi kuin PALKKAtyöhön työllistymisprosentti.

   Laskin tässä yksi päivä oman kylän kuntoutuksissa kuolleiden määrän mitä itse tiedän. Ja kaikki mitä tiedän on kuollut luonnollisesti. Ja vertailin sitä PALKKA työllistyneiden määrään musta tuntuu menetelmällä kun ei ole mitään tilastoja olemassa täytyi vaan pohtii moniko oikeasti työllistynyt PALKALLA. Niin kyllä se saattaa olla pienempi kuin kuolleisuusprosentti kuntouttavissa töissä. Tai aika lailla hälyyttävän lähellä.

   Nämäkin prosentit olisi tiestysti oikeasti hyvä selvittää luotettavasti. Ja jostain sattuneesta syystä tuollaisia prosentteja ei selvitetä. Vaikeinta taitaa olla juuri tuon PALKALLA työllistymisprosentin selvittäminen. Se on varmaan niin sanottu huippu salainen tieto.

   • työtöntyötön

    Oliko se nyt köyhillä vai pienituloisilla elinajanodote useita vuosia alempi kuin hyvätuloisilla. Saahan sitä ihmistä pakkokuntouttaa tai työkykyistä pitää mukakuntoutumassa vaikka kymmeniä vuosia mutta ei se ainakaan taloudellisesti työttömän tilannetta juuri paranna. En ihmettele vaikka kuntouttavassa olleiden kuolleisuusprosentti olisi isompi kuin palkkatöihin päässeiden.

 12. Siru Pola

  Neuvostoliitossa konjakki määriteltiin aineeksi, jota jokainen neuvostokansalainen nautti edustajansa välityksellä.

  Suomessa työttömyysetuudet voitaneen määritellä etuuksiksi, joista jokainen työtön suomalainen pääsee nauttimaan entisten kansanedustajien välityksellä.

 13. Hannele

  Paha työtön olen minäkin, kun eläkeasiani ollessa vakuutusoikeudessa joudun nostamaan työmarkkinatukea johon siis olen oikeutettu tältä odotusajalta. Joudun valehtelemaan hakevani kokopäivätyötä koska netti sitä kysyy. Jos siis vastaan että olen liian sairas työntekoon, en saa korvausta. Myös minun on käytävä kutyssa 4h/vk ja sieltä en saa olla pois rangaistuksen uhalla. Olen lähdössä lomalle viideksi arkipäiväksi ja menetän korvauksen +9e koska kuty-päivää ei saa siirtää toiselle viikolle ja minulle syntyy näin ”luvaton poissaolo” josta täytyy rangaista. Miten minusta tuntuu että systeemissä on pahasti mätää?

 14. Antti Räty

  Saku on asian ytimessä, niin kuin niin monta kertaa aikaisemminkin. On ilo lukea että itseni kanssa samaa mieltä asioista olevia on muitakin!
  Sitten vielä kommentti tähän ”paha työtön” asiaan.
  Itse läheltä nähneenä, kuinka työharjoittelijaa kyykytetään/teetätetään töitä mitä ei muut halua tehdä on mielestäni aivan käsittämätöntä. Heitä jopa jätetään yksin työmaille olettaen että he selviytyvät töistä ammattilaisten tavoin ja sit vielä selän takana haukutaan jos ei osaakkaan.
  Jotenkin kaikki nämä työharjoittelut, työkokeilut yms. On aivan peestä. Joillekkin voi toimia, mut oikeasti kuinka monelle? Kyllä työstä palkka täytyis saada koska se motivoi oppimaan.
  Opiskelun yhteydessä asia mielestäni toinen, siis että käydään pari kolme viikkoa työharjoittelussa.
  Mut eipä mulla muuta, syksyn jatkoja kaikille!

  • Rintsu

   ”Heitä jopa jätetään yksin työmaille olettaen että he selviytyvät töistä ammattilaisten tavoin”

   Taloyhtiöni on remontissa. Jokseenkin joka päivä huomaan, että milloin (harvoin) jotain on tehty niin se on tehty päin prinkkalaa. Jos se on tehty kunnolla, niin se on sit seuraavan tekijän toimesta huomenna sotkettu.
   Tietääkseni kaikki saavat töistään palkkaa.
   Ei nää ole ammattilaisia nähneetkään vaan ainakin tällä työmaalla voi todeta, että työnjohtoa myöten osaavat on muualla tai kortistossa ja täällä on tumpelot telineillä.

 15. Pertti Ikonen

  Pitäisiköhän TE-toimistoihin perustaa palvelu, josta saisi arvion työhakemuksensa aktiivisuudesta,
  että onko työnhakija tehnyt työhakemuksen työllistyäkseen vai sen takia, että saisi työttömyyskorvausta.

  Joku henkilöstövuokrausfirma voisikin tehdä tekoälysovelluksen, mikä mittaisi työhakemuksen tekijän todellista halua työllistyä.

 16. Rintsu

  Olen vissiin ennenkin kertonut sen, että kun aloitin työurani 80-luvun puolivälissä niin työttömyysprosentti oli 3% Se tarkoittaa käytännössä täystyöllisyyttä ja jopa työvoimapulaa koska töitä sai jokainen joka jaksoi raahautua firman ovesta niitä kysymään.

  Tuo 3% sisältää oman aikansa ”Juusot” mutta silloin heitä kävi useinkin varaston ovella kysymässä hommia ja jokainen palkattiin kokeeksi. Tekivät hommia kuukauden tai kaksi ja totesivat, että varastohommat eivät ole heidän juttunsa ja lähtivät kokeilemaan onneaan muualle.
  Eräs aikansa Juusoista paljastui hetkessä varastossa täysin kädettömäksi. Mutta paljastui myös, että tavarantuntemuksensa on niin kovaa luokkaa, että hänestä voisi saada hemmetin hyvän tukkumyyjän. Joten potkujen sijaan hänet siirrettiin kokeilemaan onneaan myynnissä. Ja kas; Juusoutensa päättyi siihen. Tietääkseni hän tekee sitä hommaa tänäkin päivänä.

  Tuohon maailmanaikaan ei tosiaankaan puhuttu sohvalla makaavista työttömistä koska heitä oli todella vähän. Ja suurimmalla osalla heistä oli elämässään isompiakin ongelmia kuin työttömyys.

 17. työttömisti

  Mitä järkeä ylipäänsä pakottaa ketään töihin? Jos joku haluaa valita köyhyyden ja elämisen tukien varassa, niin siitä vapautuu paikka jollekin, joka oikeasti haluaa töitä. Ei se mitään herkkua ole työttömän elämä, että kenenkään pitäisi sitä kadehtia.

 18. Minna

  Onko kukaan vienyt oikeuteen keissiä orjatyöhön pakottamisesta?

 19. Markku Ehn

  Minä olin myöskin työtömänä koska paloin loppuun vuonna 2001 edellisessä työpaikassani. Seurava työpaikka oli Järvenpään kaupunki vuonna 2007. Työkkärin äijälle sanoin että en sitten lähde 8 euron päiväpalkalla kotisohvaltani minnekään ja saatte panna vaikka kaikki tukirahat poikki, mutta minun mielestäni se on ihmisiä loukkaavaa toimintaa… No tää jätkä suuttui ja otti koneelta heti betonipumppuauton kuljettajan paikan ja toinen oli maansiirtoauton kuljettajan paikka ja niihin oli pakko soittaa, jotta olisin hoitanut työllisyysvelvoitteeni.. No soitinkin molempiin ja ennenkuin ehdin edes esittää asiaani, niin sanottiin että paikka on täytetty,,, että se siitä ja toisekseen ei kukaan voi lähteä tuollaisiin hommiin ilman minkäälaista kokemusta vaikkakin omaan ABEC- kortin. No sitten tuli joku sosiaalitoimen kaveri ja sanoi, että Järvenpään kaupungilla olisi joku paikka,, kiinnostaako.?Kysyin että jos siitä saa palkkaa niin kiinnostaa… No olin siellä vuoden verran kunnes palkkatukirahat loppui minun kohdaltani ja sen jälkeen jäin taas työttömäksi.. Olin siis siellä marraskuu 2007- joulukuun loppuun 2018.

  Seuraava paikka sitten avautui vuonna 2011 jossa olen edelleenkin. Olin siellä aluksi palkkatuella pari vuotta ja sitten vakinaistettiin.. Mutta sitten kun aloin saada oikein palkkaa, niin ulosottomies tuli apajille. Ja nyt viime elokuun palkastanijäi käteen 93 euroa!!!!!!!! Olen perheellinen, johon kuuluu vaimo(työtön) sekä poika joka nyt sattuu olemaan jo 19 v. mutta voidaanko minun palkastani niin paljon , että kun maksan vuokran 854 euroa /kk niin minulle jää 93 euroa rahaa?????
  Ja tuleva kuukauden loppu taitaa olla vieläkin pahempi….

  Eli elämme jos elämme vaimon työmarkkinatuella, joka on joatin 518 ekee nettona kuussa…….Näinkö tää on oikeasti?
  En edes viitsi puhua siitä , mitä nää turvapaikanhakijat saa,,,pistää niin vihaksi

  • Saku Timonen

   Turvapaikanhakijat saavat rahaa alle perustoimeentulotuen. http://www.migri.fi/turvapaikka_suomesta/vastaanottotoiminta/vastaanottoraha

  • Rintsu

   Ulosotossa on suojaosuus jota ei saa ulosmitata.
   Toisekseen, ulosottomiehen kanssa on lähes poikkeuksetta tehtävissä neuvoteltu maksusuunnitelma.
   Se kun on ulosottomiehenkin kannalta kivampaa jos velallinen maksaa vapaaehtoisesti sovitun suunnitelman mukaan kuin periä pakolla.
   Tunnen useitakin.

 20. pena

  Tämä Packalèn näyttää pohtineen onko Ossi syyllistynyt rikokseen nostaessaan verovaroista huikeat 518 euroa työttömyyskorvausta kuukaudessa. Jos on syyllistynyt, niin ehkä kaverilla voisi olla leveämpi leipä perussuomalaisten riveissä, siis puolueessa johon lainrikkojat Hesarin tekemän selvityksen mukaan ovat erityisesti mieltyneet. Ossihan voisi jollakin sopivalla viholliskuvalla ratsastaa lihapatojen ääreen työpaikallaan viihtymättömän Olli Immosen kaveriksi, jolloin työttömyyskorvausta kymmenen kertaa suuremmalla palkalla voisi myös keskittyä kirjoittamaan, vaikkapa manifestia monikulttuurisuuden painajaisesta.

 21. Pekka Klemola

  On tämä kumma maa kun työttömillekin jo, ollaan kateellisia.

  • Rintsu

   Katos kun työttömillä on aikaa tehdä sitä mitä itte huvittais. Eli maata sohvalla juoden kaljaa ja räkien kattoon.
   Unohtaen sen, että jos työtön noin tekee niin rahat loppuvat viimeistään puolessakuussa. Työmarkkinatuella ja toimeentulotuellakin voi juoda sitä kaljaa ja polttaa tupakkiakin (sätkäröökiä, paperit tallinnasta) mut ei sillä rahalla kauaa juhlita.

   Ollessani työelämässä ja lähtiessäni viihteelle saatoin todeta, että jos ei me tonnia illassa niin ei o ollu hauskaa. Harvoin siihen vaan oli aikaa.
   Mut onhan se kauheeta, että työtön voi mennä päiväkaljalle baariin kun minä, the yhteiskunnan tukipylväs joudun lusimaan konttorilla. Missä Päivi Räsänen koska moinen on kiellettävä.

 22. Rosa Warski

  Noniin: https://areena.yle.fi/1-4158477

  A-studiossa käsittelyä ”ideologisista työttömistä”: TE-keskuksen johtaja ylpeänä kertoo, että Uudellamaallakin on ainakin 16 000 avointa työpaikkaa, töitä laidasta laitaan, valtavasti erilaisia mahdollisuuksia. Lisäksi julkiset työvoimapalvelut tarjoaa valtavasti vaihtoehtoja, auttavat viemään eteenpäin, ja ongelma on siinä ettei henkilöt käytä näitä mahdollisuuksia. Tämä johtuu asenteesta. ”Väsyttää, ei jaksais lähtee, ois mukava vaikka pelata” (07:50).

  Samalla kirjailija-Ossi harkitsee oikeustoimia TE-keskusta vastaan. ”Ideologinen työtön” oli toimittajan oma keksintö, samoin se ettei Ossi hae töitä: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710162200463423_u0.shtml

 23. Juhani Valli

  Olen ristinyt nämä työttömiä vihaavat henkilöt Ku Klux Klanin suomalaiseksi alajärjestöksi. Kai työttömiä pitää ryhtyä ripustamaan pylväännokkaan, jotta nämä vaahtosuut saavat vastinetta verorahoilleen. Lisäksi neulottakoon työttömille sininen neliö hihaan, jotta heitä voi potkia takapuoleen tavattaessa ja käskeä menemään töihin ( joita ei ole ja joista ei makseta palkkaa ) .

  Koko sonta maistuu vihakampanjalle. Ei uskoisi, että suomalaiset käyvät näin yhdessä tuumin rinta kaarella yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kimppuun.

 24. Toni Neffling

  Voisko mitenkään yle, hs ja pari iltapäivälehteä yhdistää voimansa ja tehdä sellasen rottaleffan jossa esim. työttömät samaistetaan näihin. Tosin toi on jo käytetty ja nykyaikaisempaa olis käyttää punkkeja.

  Työt … punkit odottavat heinän korsien päässä tekemättä mitään, jotta voisivat hyökätä pahaa aavistamattoman veronmaksajan kimppuun imeäkseen tämän veret. Siis omin pikku selkäytimin valmistetun veren. Tälle verellä lihonnut ty..punkki kasvattaa satoja jos ei tuhansia kersoja, jotka aikuistuessaan jatkavat samaa korsilla hengaamisen perinnettä. Lisäksi nämä syöpäläiset levittävät tauteja poloisten veronmaksajien riesaksi. On aika kaikkien ryhtyä punkkitalkoisiin, jotta tämä vitsaus saadaan poistettua.

  • Rosa Warski

   Erinomainen allegoria löytyy zombielokuvista.

   Esimerkiksi Brad Pittin tähdittämässä ”World War Z”:ssa nähdään työttömien joukko porvareiden muureilla: https://andrewpegodadotcom.files.wordpress.com/2013/06/121112_world-war-z3.jpg

   Brad Pitt on elokuvassa übermensch, erinomaisessa virassa oleva ydinperheen isä, joka resursseja hyödyntäen käy taistoon heikompaa ainesta vastaan.

 25. MaailmanMenoa

  Kuka ottaa 5-10v työttömänä olleen, 60v henkilön palkkatyöhön?
  Pitäisi tunnustaa tosiasiat ja päästää tuonikäiset pitkäaikaistyöttömät eläkkeelle
  eikä juoksettaa mummoja ja pappoja TE- keskusten haastatteluissa työllistymissuunnitelmia tekemässä ja säästää heidät kuntouttavan työtoiminnan pelleilyltä. Nuorissa on tulevaisuus ja heidän vetämiseksi työelämään on tehtävä kaikki mahdollinen.

Kommentoi »

Comments are closed