Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ideologinen työtön ja moraalipaniikki

– Tässä on itse tehty 50 vuotta töitä. Suosittelen.

Työtä välttelevän Ossi Nymanin tapaus puhuttaa, kun puhutetaan. Median haastateltaviksi valitaan eläkeläisiä ja haalareihin pukeutuneita, jotta saadaan haluttuja reaktioita. 50 vuoden työuran tehnyt on aloittanut uransa aikana, jolloin palkkatöihin vain mentiin, ja haalareissa kulkeva on todennäköisesti töissä.

Lehdet tekivät ongelman ja lehdet sitä sitkeästi pitävät yllä. Ossin itsensä mukaan toimittaja pani sanoja hänen suuhunsa. Mukaan lähti myös Yle eilisillan A-studiossa. Keskustelemaan oli kutsuttu työttömien valtakunnallisen järjestön TVY:n Jukka Haapakoski sekä Te-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen. Ukkosen rooli tässä Ossigatessa on sellainen, että yhtä hyvin hän voisi olla hyllytetty epäiltynä salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Hän julisti viime viikolla julkisuudessa nimeltä mainiten, että Ossin tuet loppuvat välittömästi. Viranomainen ei voi ryhtyä virkatoimiin pelkän lehtijutun perusteella eikä missään tapauksessa julistaa karenssia nimetylle henkilölle lehdessä. Ossilta itseltään ei vielä eiliseen mennessä oltu pyydetty selvitystä, mutta karenssi oli jo päätetty ja kerrottu julkisesti.

Ei auta yhtään Ukkosen selittely siitä, että hän vain kertoi miten viranomainen menettelee yleensä tällaisissa tapauksissa. Ulostulo oli tuomion julistamista ilman tutkintaa.

Myös A-studiossa Ukkonen puhui sekä hölynpölyä että Te-toimiston jargonia. Hän väitti, että hänen toimistonsa alueella on avoimia työpaikkoja 16 ooo. Niitä on koko maassa 16 000. Koko maassa on virallisen tilaston mukaan työttömiä 288 000 , mutta tosiasiassa paljon enemmän. Te-toimiston jargonia taas ovat puheet määräaikaishaastattelujen hyödyistä, tekevistä käsistä, aktivoinnista ja urapolusta kohti avoimia työmarkkinoita. Puuttui vain elämänhallinnan jämäköityminen. Ukkonen ei taida tietää, että jo vuosia tätä jargonia on pilkattu avoimesti.

Media rakensi moraalipaniikin ja on pitänyt sitä sopivasti valikoiden yllä monta päivää. Taas kerran nähtiin, että kansaa on helppo vedättää ja manipuloida. Klikkimedia näytti voimansa, ja kaikki työttömät on leimattu laiskoiksi pinnareiksi. En tiedä toimiko media hallituksen käskyläisenä, mutta ainakin nyt on helppo leikata työttömyysturvaa ja keksiä uusia palkattoman työn muotoja. Kansa hyrisee tyytyväisenä, kun pinnarit saadaan kuriin. Jossain on jotain pahasti vialla, kun jopa työttömien niukkaa toimeentuloa kadehditaan, vaikka niistä ruhtinaallista tuista pääsisi jokainen helposti nauttimaan antamalla työnsä sitä haluaville.

Kyllä meillä oikeasti voi olla joku yksittäinen ”ideologinen työtön”, mutta tämän tapauksen ideologia on kuin suoraan maan hallitukselta. Työttömät ovat valtakunnan vihollinen numero yksi. Kun sotaa työttömyyttä vastaan ei pystytä voittamaan, niin käydään sotaa työttömiä vastaan. Heidät on helppo nujertaa vaikka yksi kerrallaan median suosiollisella avustuksella.

Toimittajille annan sellaisen neuvon, että puhuessanne työstä erottakaa toisistaan palkkatyö ja palkaton työ. Silloin on mahdollista, että itsekin ymmärrätte mistä puhutte.

Kommentit (80)

 1. Mietteliäs

  Näitä ulostuloja tulee joka päivä yksi lisää, vaikka salaliittoteorioihin en uskokkaan, tulee miettineeksi jotta onkohan tän takana nyt joku isompi agenda? – Kuka vaan yhden lehtijutun vuoksi uskaltaisi tulla ulos, senkin uhalla että tuet katkeaa ja menee jopa takaisinperintään?

  Jokin ei nyt täsmää, kun näitä kolmekymppisiä tulee joka päivä yksi enemmän esiin. Tarkoitushakuisuutta vaan kenen toimesta ja mitä nämä ovat hyötyneet?- TE-toimiston johtaja oli täysin ulalla eikä tuntunut ohjelmassa olevan ollenkaan perillä missä mennään…ei ihme että työttömien asema elinkaaressa on uhattuna.

 2. Seppo Paakkinen

  Toissa viikolla kävin työvoimatoimiston käskystä kyykytettävänä eläkeselvityksessä ukaasina oli etuuksien katkaiseminen. Tällä viikolla sitten lupasivat soittaa virka-aikana ja jos en vastaa niin taas uhattiin etuuksien katkaisulla.
  Näin ollen olin eilenkin kahvakuulassa ja venyttelyssä puhelin ”kainalossa” (mitä eräs nainen paheksui, eikä halunnut kuulla edes syytä miksi minulla on puhelin mukana). Tässä sitä odotellaan löysässä hirressä koskaa suvaitsevat soittaa.

  Miksi moni luopuu työttömänä olosta ja siirtyy suoraan toimentulotuen asiakkaaksi – no se voi olla joillekkin helpompi vaihtoehto.
  Miksi me vanhat kokeneet työläiset ei olla töissä. Minullakin todella pitkä työura takana ja nyt vain vapaaehtoistyössä kun OIKEITA töitä ei yli 60v. saa. Työttömiä on koska avoimia työpaikkoja on monikertaisesti vähemmän kun työttömiä
  työnhakijoita, niin ja tiedoksi että ne avoimet paikat menee yleensä niille hakijoille, jotka jo ovat töissä – tämä on raaka totuus.
  PS. olen myös ehdolla vuoden vapaaehtoiseksi kansalaisareenan
  sivuilla.

 3. Markku Isometsä

  Totta turiset Ei Ossit tuhlaa luonnonvaroja ei osta krääsää. Ajaa ehkä pummilla sporalla muttei yksin henkilöautolla. Ossi ei lentele etelään lomille ei juo laatuviinejä mitä nyt joskus keppanaa. Ossi elää hyvin vaatimattomasti. Ossilla ei ole 52 tuuman televisiota. Ossi istuu päivisin kirjastossa ja miettii syntyjä syvuä. Annetaan Ossin olla.

  • Tuula

   Juuri näin, hyvin sanottu!

 4. Kaichu

  Olin positiivisesti yllättynyt Lindströmin lausunnosta, jossa totesi systemaattisten työnvälttelijöiden olevan marginaalissa, ja useimpien työttömien haluavan töihin. Hallituksen toimista päätellen ei ihan yleinen mielipide siellä päässä.

  • HTK

   Turhaan olet yllättynyt ministerin lausunnosta. Lindström kertoi siinä vain yleisesti tiedetyn itsestäänselvyyden. Ministeriltä pitäisi vaatia ja odottaa syvällisempää perehtymistä työttömyyteen ja työttömän turvattomuuteen. Työministeri itseasiassa vain toteuttaa Sipilän hallituksen ohjelmaa, joka on lyhyesti ilmaistuna: ”Köyhät kyykkyyn, kurjat kuriin”.

 5. Pasi Karonen

  Olen usein ollut Uuninpankkopojan kanssa samaa mieltä, mutta nyt hänellä on mielestäni keittänyt yli: ”– – kaikki työttömät on leimattu laiskoiksi pinnareiksi”. Missä niin on tehty? Kuka on niin tehnyt? Minä olen nähnyt tässä asiayhteydessä keskustelua vain yhden henkilön asenteesta.

  Toinen asia sitten on se, että nyt ei saisi tehdä samaa virhettä kuin ”maahanmuuttokriittinen”-termin kanssa. Ei kiemurteluja, vaan rasismi on rasismia. ”Ideologinen työttömyys” on samanlaista harhautusta. Työttömyyttä voi olla monesta syystä, mutta lintsaaminen on lintsaamista.

  • Saku Timonen

   Kaikkien leimaaminen ei tapahdu julkisesti uutisissa, vaan alitajunnan tasolla lukijoiden päässä.

   • timo harju

    Justiinsa niin. Tämä ilmiö toimii indoktrinaation eli piilovaikuttamisen kautta. Aihe on herkkä ja sillä on helppo sekä suututtaa ihmiset että kerätä klikkauksia. Tämä ”informaation” levityksen perusasia on näitä Juusoja ja Osseja päivittelevissä toimituksissa taatusti tiedossa.

    Oleellista on, että nämä jutut eivät kerro työttömyydestä yhtään mitään. Ainoaksi sanomaksi jää sen aavistelun levittäminen, että laiskoja lusmuja taitavat olla.

    Siispä miksi näitä juttuja kirjoitetaan? Mikä on niiden sanoma? Mihin kohtaan lukijoissa niillä halutaan vaikuttaa ja millaista oikeaa informaatiota ne antavat työttömien todellisesta arjesta ?

    Kun vaikkapa näihin vastaa, rupeaa olemaan jäljillä. Jäljillä oli myös Pentti Haanpää jo ajat sitten kun kirjoitti: ”Sana tuntuu hauraalta aseelta, mutta sillä voidaan hakata ihminen pökerryksiin.”

    • stunned

     Hesari kirjoittaa myydäkseen lehteään, toimittaja kirjoittaa elannokseen ja poliitikot nostavat tikun nokkaan omaa uraansa ajaakseen. Työttömyys on tässä keississä sivuseikka. Kaikki muut hyötyvät paitsi se työtön ihminen.

    • Marja-Leena Kuronen

     Timo Harju, puhut asiaa, eikä se ole enää ihmisten päässä, vaan jo ihan huulillakin ja ainakin Iltalehden kommentoijat ovat sitä mieltä, että lusmuja, mitä lusmuja. Uskomatonta on minusta se, että jopa henkilöt, joita olen pitänyt sivistyneinä, avarakatseisina yms. lankeavat näiden juttujen teemaan.
     Ajattelu lienee vanhanaikaista!

  • Martti Orre

   Todellisuus jossa elämme rakennetaan nimenomaan mielikuvien, asenteiden ja käytetyn kielen avulla. Median ylläpitämä diskurssi ruokkii sellaista mielikuvaa, jossa työttömät elävät vapaamatkustajina muiden siivellä. Kommenttiosioissa yleisin lausahdus on ”kaikki tuet pois”.

   Asenteita toisin sanoen muokataan sellaisiksi, että työttömiin kohdennetut pakkotoimet alkavat kuulostaa asioista paremmin ymmärtämättömien korvaan hyvältä idealta. Sivutuotteena syntyvän epätoivon ja sen seurauksena syntyvän yleisen piittaamattomuuden ja yhteiskuntarauhan murenemisen vaikutuksista sen sijaan ei juurikaan käydä keskustelua.

   Asenne on sama kuin koulukiusaajilla, rääkätään systemaattisesti sitä joka ei kuulu porukkaan, ja sitten ihmetellään että miksi se eräänä aamuna tuli kiväärin kanssa oppitunnille.

   Suomessa on tarpeeksi resursseja huolehtia kaikista, myös yhteiskunnan vähäosaisista. Se vaihtoehto jossa tästä luovutaan aiheuttaa suuria ja peruuttamattomasti ongelmia. Vapaamatkustajista puhuttaessa unohdetaan aina se porukka joka istuu rahavuoren päällä tekemättä mitään tämän yhteiskunnan hyväksi.

   Tässä linkissä hyvä kirjoitus oleskeluyhteiskunnasta toiselta kantilta tarkasteltuna:
   https://kuvake.net/blogs/view.php?id=387647

  • Jyrki

   No entäs tälläinen tulokulma aiheeseen. Joku ryöstää ja pahoinpitelee jonkun. Ja rikoksen uhri sanoo tämän ryöstäjän ja pahoinpitelijän tuntomerkeiksi vaikka tatuointeja käsissä. Niin asia sillä selvä kaikki joilla tatuointeja käsissä on potentiaalisia rikoksen tekijöitä ja epäiltyjä tästä eteen päin.

   Ja nyt kun on saatu Ossi ja muutama muukin tikun nokkaan, korostaen heidän olevan ennen kaikkea työttömiä. Jotka tehneet mitä tehneet työttöminä. Joten asiaa ei tartte varmaan enempää selittää näin niinku kärjistetysti.

  • Rosa Warski

   Ja herra Karosella tämä lintsaaminenkin onkin se suuri Paha. Ei siis raha.

   Mietippä, kuka sen maksaa, jos Ossi olisi kirjan kirjottamisen sijaan pakotettu työkkärin käsipäivääkursseille tai 9€ kuntouttavaan? Kirjan kirjottaminen olisi hidastunut tai loppunut kokonaan, kun paras aika päivästä olisi mennyt verorahoilla maksettuihin leikkitöihin.

   Koko hommassa tulee erinomaisesti esiin se, miten ei välitetä tuon taivaallista taloudellisista seurauksista. Tärkeintä on alistaminen: työttömät on pakotettava tahdonvastaiseen toimintaan, vaikka toiminta maksetaan suoraan yhteiskunnan verovaroilla. Ketään ei työllistetä, ja riemusta maksetaan yli puoli miljardia vuodessa. Jos joku työttömistä yrittää omalla toiminnallaan nousta tästä suosta, on irtolainen palautettava ruotuun ja hänelle näytettävä paikkansa.

   Mitään reiluudenkaipuuta tämä ei ole. Paljon paremmin toimintaa kuvaa silkka pahantahtoisuus.

 6. Matti Kuusisto

  Kyllähän työpaikkoja on valtavasti, mutta vain osa mol.fi:ssä.

  • Matti Meikäläinen

   Työpaikkoja todellakin on valtavasti, valittevasti lähes kaikissa on jo työn tekijäkin.

  • Servitus

   Usein unohdetaan, että työttömät eivät ole ainoita työnhakijoita. Työnantajalle työttömyys vain on sellainen mörkö, että työttömän työnhakijan mahdollisuudet ovat varsin pienet.

   http://tem.fi/documents/1410877/2132292/Luonnos+hallituksen+esitykseksi.pdf :
   ”Työpaikkaan valitaan useimmiten toisesta työpaikasta siirtyvä henkilö. Työvoiman hankinta toimipaikoissa 2014 (TEM-analyyseja 65/2014) tutkimuksen mukaan vuonna 2014 noin 25 prosentissa tapauksista työpaikkaan valittiin työtön henkilö. Työssä olevat henkilöt ovat siten paremmassa asemassa uutta työtä haettaessa. Työnsaanti vaikeutuu henkilön jäädessä työttömäksi ja edelleen työttömyyden kestäessä.”

 7. Pertti Ikonen

  Tässä pieni näyte nykyisestä TE-teatterista. Pääosassa Jarmo Ukkonen :

  • Eeva Vainio

   Myönteinen Kehitys ja Kipeitä Leikkauksia! Siinäpä on oivat keppihevoset hallitussirkuksella!
   Uskooko nuo valtakunnanpellet itse tuohon lätinään!?!
   Syvin myötähäpeäni heille! Tässä vaaleja odottaessa tuhkaan ripottautuen, itseäni ruukunpaloin raapien…

  • Servitus

   TE-propaganda & TE-videotyöpaja yhteistyössä esittävät…

   P.S. Finnish Inhumane Society valvoi, ettei työttömiä palkkatyöllistetty tämän videopäästön teossa.

 8. Mirjami Virtanen

  jo 90-luvulla sanoin, jos jotakuta ei työnteko kiinnosta, miksi juuri heidät pitäisi työllistää, kun työhalukkaita oli pilvin pimein, kuten varmaan nytkin on. Tosin eläkeläisenä en ole mitenkään ajan hermolla työasioitten suhteen.
  90-luvulla ajattelin myös, että heidän, jotka eivät jaksa työelämää, ongelmat pitäisi hoitaisi ja päästää sitten /kansan)eläkkeelle, olipa se vika oikeasti selässä tai psyykessa sitten sellaista, ettei työelämässä jaksa eikä pärjää, esim, sosiaaliset taidot olemattomat.
  Jossain youtubessa kuulin kolmikymppisen naisen kertovan, että ”pihistää äidiltä rahat” (vitsi tietenkin, ymmärsin) päästäkseen mielenosoitukseen. Kuntoutustuki on lopetettu jostain syystä, niin käsitin, tuloja ei ole, mutta käsitin, ettei työhalujakaan, kun on selkä. Miksi näitä pitäisi väkisin työllistää, kysyn vielä nytkin? Tosin taas sitten koulutettu henkilö ei välttämättä lähde näihin töihin, joihin näitä ”haluttomia” halutaan.

  En ole työttömyysjuttuja seurannut, 90-luvun puolella kuitenkin kunnat ja valtio työllistivät esim, toimihenkilöpuolta ainakin työllisyystöihin, kunnat esim, kotiavustajiksi ilman kurssituksia jne. Nytkö näitä tehdään 9 euron palkalla, silloin sentään sai jonkun ”oikean palkan.” TArkoitan, että eikö nytkin olisi aika yhteiskunnan toimia jotenkin samoin, ansaittu raha on pois sosiaaliavustuksista, olkoon, vaikka palkka tulisikin kunnalta tai valtiolta??
  tämän saapi ihan ilman mielipahaani poistaa, jos on ihan järjetöntä pohtimista.

 9. Joni Pelkonen

  Toimittajat kyllä tietävät mitä palkaton työ on, niin paljon ilmaisia toimitusharjoittelijoita medioiden toimituksissa pyörii. Voisiko tässä olla kyse käänteisestä moraalipaniikista: kun on itse käytetty ihmisiä hyväksi jo vuosikausia, ja itsekin oltu hyväksikäytettävänä, tilannetta ei kuitenkaan voi myöntää vaan syytetäänkin työttömiä laiskuudesta, kun eivät itse suostu/pääse hyväksikäytettäväksi. Sinne toimitusten valokopiokoneiden ääreen kun eivät kaikki palkattomat harjoittelijat mahdu.

  Eli omatunto kolkuttaa sitä duunipäivän jälkeistä 15 euron lattea lipittäessä, mutta omatunnon ääni tahallaan väärinkäsitetään moraaliraivostumiseksi. Kukas nyt itseään mistään syyllistäisi.

 10. Teemu Huhta

  Selvästi meneillään jokin työttömien lokaamiskampanja, jota sitten useimmiten seuraa kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu uudistus sosiaalitukiin. Menee kansalla ehdotukset paljon helpommin läpi kun on muutaman kuukauden ajan mediassa rummutettu, kuinka työläisten selkänahasta revityt rahat menevätkin sosiaalipummien kaljaan… Mielikuvat myy ja kansa suorastaan hurmiotilassa äänestää sitä puoluetta, joka leikkaa sosiaalituista. Kaikki on auvoista siihen asti, kunnes huomaa olevansa yksi niistä lukemattomista, jotka tarvitsisivat tukia.

  Se on vähän kuin noissa uhkapeleissä, talo voittaa aina, lopulta. Ehkä silloin joillekin valkenee, mitä tulikaan tehtyä ja ketä oikein äänestettyä.

  Minullapa on ratkaisu tähän yhteiskunnalliseen ongelmaan.

  -Nyttemmin mediassa on paljon poristu siitä, miten työttömille syydetään rahaa ilman velvoitetta.
  -Samoin paljon työkykyisiä ihmisiä kierrätetään työpaikasta toiseen tekemässä työtä ilman palkkaa.
  -Meillä on valtava työttömyys ja yhtäaikaa osaajapulaa tietyillä aloilla, eli kohtaanto-ongelma.

  Mitäs jos vapautettaisiin yhteiskunta maksamasta työttömyydestä, sillä sehän on lopulta firmojen vika kun eivät palkkaa työntekijöitä. Laaditaan laki, jossa firmat maksavat työttömyyskorvauksen, eli maksaisivat työttömyydestä aiheutuvat kulut kun ahneuksissaan mieluummin jakavat rahat osakkeenomistajille, eivätkä työntekijöille ja näin itse toiminnallaan aiheuttavat työttömyyden.

  Näin työttömyys varmasti vähenisi ja raha palaisi kiertoon ja talous lähtisi nousuun! Kaikki voittaisivat, eikö vain? Ansiotuloverotus putoaisi kun ei tarvitsisi työttömiä elättää. Näin työtätekevällä olisi mahdollisuus laittaa kulutukseen entistä enemmän rahaa, joka taas ruokkisi taloutta, eli tuotteita ja palveluita tarjoavia firmoja ja niiden työntekijöitä mahdollistaen näin yhä vain enemmin väkeä palkattavan.

  Monet saisivat ihmisarvonsa takaisin kun alkaisikin niitä palkallisia töitä löytymään, eikä enää joutuisi työttömän statuksella toimimaan valtakunnallisena sylkykuppina. Sitä en osaa ratkaista, että mitä heikompaa ihmisryhmää sitten sorrettaisiin kun ei olisi enää valtavaa työttömien ihmismassaa haukuttavana?

  • Jorma Luoma

   Oletko kuullut koskaan yritysten maksamasta työttömyysvakuutusmaksusta?

 11. Sauli

  Ossi ei edusta millään tavoin työttömiä, eikä edes työtä vältteleviä työttömiä. Ossi on niin herkullinen tapaus työttömiä aatteellisesti vihaavalle toimittajalle, että jos Ossi itse ei olisi lompsinut toimitukseen, toimittajan olisi pitänyt keksiä ossinsa. Ossin ongelma lienee sama kuin monella kulttuurin pätkätyöläisellä. Miten saada rahat riittämään elantoon ennen kuin teos lyö itsensä läpi suuren yleisön parissa. Ossi ratkaisi asian nerokkaasti tulemalla julkisuuteen buffaamaan teostaan ja kirja myy kuin häkä. Jos olisin Ossi, lisäisin esikoiskirjaan kiitokset Ilta- sanomien toimittajalle.

  Seuraava Ilta- sanomien poka ei hänkään edusta työttömiä, mutta jo hiukan paremmin työtä vältteleviä työttömiä. Mikko on juoppo, joka antaa hänelle oikeutuksen olla hakematta työtä. Vaivautuuko toimittaja pohtimaan hetkeäkään sitä, miksi Mikko on juoppo ja voisiko Mikko saada apua päihderiippuvuuteensa. Ei, toimittaja marssittaa Mikon etulinjaan edustamaan tyypillistä työtöntä joka pakoilee työtä, koska keilaaminen on työntekoa mielekkäämpää.

  Samaan aikaan muualla me työttömät joudumme vetämään pipoa syvempään silmälle, koska Ossi ja Mikko ovat Ilta- sanomien toimittajan avustuksella määrittäneet työttömän arkkityypin. Kiitos vit… Ossi, Mikko ja toimittaja Miikka Hujanen.

  Ja Miikalle terveisiä, yritä nyt edes…

 12. HTK

  YLE:n ja valtamedian sopulitoimittajat eivät nykyaikana voi olla täysin tietämättömiä työttömien epäoikeudenmukaisesta kohtelusta ja pahantahtoisiksi laiskureiksi leimaamisesta. Päinvastoin, elleivät he itse liity moralisoivien huutokuoroon, niin he itsekin voivat joutuvat työttömiksi.

  Toimittajilla on paljon omia etuja varjeltavanaan: hyvä palkka ja mahdollisesti myös asuntovelkaa. Tiedotusopinnot suorittaneita toimii paljon vailla vakinaista työpaikkaa olevina freelancereina ja heitä on myös runsaasti pienituloisina työttöminä. Työttöminä he menettäisivät toimeentulonsa ja kotinsa.

  Medioissa on viime aikoina käyty ja tullaan lisää käymään yt-neuvotteluita irtisanomisten toteuttamiseksi. Työttömyyden ”ihanuutta” tulevat yhä useammat toimittajat kokemaan. Tulevaisuudessa robotit ja tietokonealgoritmit tulevat ”vapauttamaan” heitä lisää työn raadannasta.

  Toimittajien enemmistön ammattitautina näyttää olevan kyynistyminen ja välinpitämättömyys asioiden todellisesta tilasta: suoranainen älyllinen epärehellisyys ja henkinen laiskuus. Irtisanomisista uutisoidessaan YLE:n toimittajat kertovat, että niin monta ”saa lähteä”, ikään kuin työpaikkansa ja työstä saatavan toimeentulon menettäminen olisi vapaaehtoisesta. Pikemmin irtisanottavien on ”pakko lähteä”. Samanlaista kielellisistä harhaanjohtamista on puhe ”syrjäytyneistä”, ikään kuin ”syrjäytyminen” olisi vapaa- ja omaehtoista. Rehellisempää olisi puhua ja kirjoittaa ”syrjäytyistä” ja ”syrjityistä”.

  Valtamedian toimittajien julkilausumattomaksi tehtäväksi on johdon taholta määrätty ”toiseuden tuottaminen”: valtakunnan asukkaiden jakaminen ”meihin hyviksiin” ja ”heihin pahiksiin, laiskureihin”, joiden ihmis- ja kansalaisoikeuksia ei tarvitse kunnioittaa. Moraalivartijatoimittajat suhtautuvat syrjittyihin samoin kuin keskistysleirien vartijat vangittuihin.

  Keski- ja yläluokkaisesta kodista lähtöisin olevalla hyväpalkkaisella toimittajalla on harvoin mitään kosketuskohtaan työttömän ja köyhän arkeen. He ovat koko elämänsä ajan olleet taloudellisti etuoikeutetussa asemassa. Siksi he eivät edes ajatuksissaan kykene eläytymään vähäosaisen asemaan.

 13. sami

  Olen ollut yrittäjänä n.25v jota ennen perheyrityksessä ”moniosaajana”. En taloudellisesti mitenkään erityisen menestynyt kosken rahaa tarvitse, normi toimeentulo riittää tulotasoksi.
  Saatu raha on kuitenkin ollut aina vastikkeellista.
  Enkä silti ymmärrä tätä ajojahtia, olen täysin sakun kannalla tässä asiassa.
  Suomessa on valtava määrä yhteiskunnalta elatusta 10000e/kk +/- muutama tonni saavia joiden panos yhteiskunnalle on kovin vähäinen tuloihin suhteutettuna. Niihin pitäisi mieluummin puuttua jos puututtava on.
  Ja, kuten aiemmin täälläkin joku kirjoitti, ei työttömyyskorvauksilla tai sossun rahoilla sademetsiä tuhota, pienet on hiilijalanjäljet alle tonnin kuukausituloilla, kyllä sitäkin pitää etenkin nykyisen ilmastopolitiikan aikana arvostaa.
  Ne jotka resursseja eniten kuluttavat ja hyödyntävät, joutavat hyvin veroja tilittämään niinpaljon että ”ideologisetkin työttömät” tulee eläneeksi. Nykykehitys muutoinkin on sellainen ettei kaikille ole töitä tai jos onkin niin enintään muutamia viikkotunteja, automatisaatio ja suuryritykset huolehtivat että varat kasaantuvat muutamiin kasoihin. Valtioiden tehtävä on huolehtia siitä että järjestelmä tasaa nuo kasat oikeudenmukaisesti myös niille jotka eivät kyynärpäitään halua käyttää oman etunsa vuoksi, vaan pärjäävät sillä mitä innokkaimmilta jää.

 14. Turo Mustakallio

  Ihme pöhinää marginaalisesta asiasta.

  Miksei kukaan huomaa:
  – alkoholisairauksiin kuolee vuosittain tuhansia.
  – Alkoholisairauksiin uppoaa rahaa enemmän kuin alkoholiveroa.
  – Yritysten menetykset alkoholin tähden on miljoonia.

  Nyt joku 600 € kuussa aiheuttaa suuren haloon.

  miksi?

  • Jyrki

   Johtunee siitä, että alkoholi on pyhä asia. Ja sen aiheuttamia ongelmia ei oikeastaan saa paljoa käsitellä. Alkoholi kun maistuu niin eduskunnassa ja eduskunnan ulkopuolella. Ja kyseenalaistajat ne on ikäviä niuhoja joiden parempi olla hiljaa asiasta. Kun ehkä eivät itse edes ymmärrä alkoholin vähäisinä käyttäjinä alkoholi hienoutta.

   Oikeastaan vähän sama asia kuin, että sanonta syömmän ei pidä jos ei työtä tee. Se työ on yhtä pyhä asia, että sitä on tehtävä vaikka ei saisi siitä enää palkkaa, millä ostaa sitä syötävää. Ja siitä huolimatta palkattomuudesta on vaijettava tai saa leiman otsaan työn välttelijänä jne.

  • Olavi Lehtonen

   Hyvä kysymys. Samoin käy firmalle kalliiksi huono työilmapiiri, joka valitettavan usein johtuu esimiesten täydellisestä empatian puutteesta. Insinööristä ei aina ole johtajaksi. Tilanne on varmasti nykyään parempi kuin oman työurani alussa 90-luvulla, mutta yllättävän paljon löytyy vielä pomoja, joiden psyyke on siinä määrin kehittymätön ettei yksinkertaistenkaan solmujen avaaminen tahdo onnistua.

   • Esa J.

    Minunkin entinen pomoni noudatti johtamisoppia suoraan aliupseerikoulusta: – huusi kun asiat piti hänen mielestään saada sujumaan nopeammin.

    Yleinen johtamistapa Suomessa (oman kokemukseni mukaan): – Management by Perkele…

  • Niilo

   Kyse on siitä, että pieniä lukuja on helpompi hahmottaa kuin suuria. Sama kuin että yhden ihmisen kuolema on tragedia, miljoonan tilastomatematiikkaa. Lisäksi kasvoilla varustettua yksittäistä vihollista vastaan on helpompi käydä kuin kasvotonta suurta massaa.

 15. mikki

  ylen tapa hastatella on että syyliset saavat äänesä kuluviin
  mutta heidän uhrinsa eivät
  siis joka asiasa
  onko se sitä ideologista propagandaa
  ’kun vastustajat eristetään keskustelusta ja saman mieliset taputelevat toisiaan pers poskille että juuri näin pitää toimia
  vaikka se olisi aiheuttanut
  kansalisen kriisin
  mutta se jota se kriisi eniten kosketaa
  heidän turpansa tukitaan huolella valtamedian toimittajien tyrränialla
  poliitisista sysistä
  heivaamalla sensuroimalla heidät totaliitarisesti pois kertomasta mielipidetään näiden hyvä velikerholaisten poliitikojen ylen valtamedian toimittajien mielipiteistä uutisoinista asioihin

 16. Jyrki

  Mitä jos Ossi olisikin medioiden toimesta esitelty aktiivisena työttömänä joka omatoimisesti on kirjoittanut työttömänä ollessaan kirjan, joka käsittelee työttömyyttä. Ja kertonut, että Ossi ei aijo jäädä lepäämään tämän kirjan jälkeen. Vaan kirjoittaa myös jo toista kirjaa.

  Samalla mediat olisi ihmetelleet Ossin tuomaa uutta näkökulmaa asioihin. Niin että miksi kaikki työttömät ei saisi opiskella sitä mitä tahtoo, yrittää jotain tai vain vapaammin ottaa vaikka lyhyitä PALKKAtyöpätkiä vastaan ilman massiivisia paperi sotia ja holhouskoneistojen käsittelyjä? Ja tarjoisi tähän Ossin pohtimaa perustuloa, koska se aktivoisi parhaiten häen mielestään. Tai yksinkertaisesti puretaan kokeilemista, yrittämistä, opiskelua, pätkä työntekoa jne. Rajoittavia loukkuja ja ansoja pois, niin että ei enää voi jäädä tyhjän päälle jos jotain yrittää.

  Ei media ei toiminut näin. Vaan media toimi kuten tiedätte. Ja viimeisin jankutus minkä kuulin jostain oli se, että työttömän ainoa tehtävä on hakea työtä, jota ei ole kaikille. Kaikki muu aktiivisuus on kielletty ja ei suotavaa. Tai ne on laitettu sellaisten lukkojen taakse, että harva ne lukot onnistuu avaamaan. Ja senkin jälkeen olet vain se työnvälttelijä vätys.

 17. Päivin Pylkkerö

  Ollaanpa tarkkoja. Tuskinpa Ossi on mitään karenssia ehtinyt saada. Veikkaan, että TE-toimisto on aloittanut selvityksen ja selvityksen takia lähettänyt maksajalle lausunnon, joka katkaisee tuen maksatuksen selvityksen ajaksi. Tämä ei vielä tarkoita karenssia. Tuen maksatus katkaistaan selvityksen ajaksi sen takia, ettei tulisi mahdollista takaisinperintää. Vaikka eiköhän tuosta karenssia lopulta paukahda, ja jos minulta kysytään, niin täysin syystä. Että sitäkö ei muka saisi selvittää, kun ihminen itse antaa medialle lausuntoja, ettei töitä hae ja on ylpeä siitä?

  • Saku Timonen

   Saa selvittää, ei kyse ole siitä. Kyse on siitä, että virkamies ei saa puhua julkisesti salassa pidettäviä asioita saati että lupailee karensseja. Selvityspyyntö on epäilemättä lähtenyt ja tuet on katkaistu selvityksen ajaksi. Virkamiehen julkisista puheista päätelleen lausunto tulee joka tapauksessa olemaan negatiivinen, ja Kela on lain mukaan velvollinen noudattamaan Te-toimiston lausuntoa.

  • jukka nuutila

   On kaksi eri asiaa mitä henkilö puhuu julkisesti,ja se mihin on nimensä allekirjoittanut.mielipide on mielipide ossihan saa kohta kunnon vahingonkorvaukset perkeleen tollot ja taas palo rahaa

 18. Marko

  Tässä on samaa tuntua kuin oli liian halpojen pizzojen metsästyksessä muutama vuosi sitten. Työmarkkinatuen kadehtiminen on kohtuullisen turhaa. Aina voi ”kokeilla” työttömyyttä irtisanoutumalla työstä, jos 500 euroa tuntuu liialta ja 3000 euroa palkkatuloa ei tunnu 500 euroa isommalta.
  Työmarkkinatuet maksavat n. 2 miljardia vuodessa. Toisaalta jos tätä rahaa ei työmarkkinatukena maksettaisi, niin saman verran pitäisi antaa jonkin muun nimisenä tukena, koska perustuslain mukaan jokainen kansalainen on oikeutettu perusturvaan. Valtion budjetti on 55 miljardia.
  Jos haluttaisiin, niin muutama miljardi olisi helppoa saada lisätuloa valtiolle jo pelkstään puuttumalla verosuunnitteluun ja suitsimalla avokätisiä yritystukia, joista hallitus ei riihessään onnistunut löytämään mitään säästettävää, mutta laitettiin perusturvatasoiset etuudet leikkuriin sen sijaan.

 19. Mika Hartikainen

  Niin no, toisaalta ihan vapaaehtoisestihan nuo ihmiset kertovat tarinoitaan. Tällä Ossilla taisi olla vielä taka-ajatuksena kirjansa myynnin edistäminen, joka ilmeisesti onnistuikin. En usko että hän kovinkaan paljon piittasi millaisen rasitteen hän omalla ulostulollaan antoi muille työttömille. Ei se ole pelkästään median vika

 20. MarkA

  Media hyödyntää täysillä Suomen kiusaamiskultturia: aina kun löytyy joku sopivan heikossa asemassa oleva uhri, tätä käytetään hyväksi lehdenmyynnissä ja klikkausten metsästyksessä. Muista seurauksista kuin rahavirroista viis.

  Ja klikkauksethan höllentävät mainostajan kukkaronnyörejä: mitä tyhmempi kansanosa ”uutisoinnilla” saadaan koukkuun, sitä enemmän rahaa mainostajilta, jotka tietävät tuon porukan kaikkein altteimmaksi mainonnan seireeninkutsuille.

 21. HarakanPelätti

  Tässäpä tämmöinen dilemma.
  Tasa-arvoisuuden nimissä työttömiä on katsottava yhtenä asiana.
  Mutta työttömiä on niin laidasta laitaan, että se ei vain toimi ja satuttaa yleistä keskustelua.
  Mutta ei kristus millaisen äläkkä nousisi, jos työttömät luokiteltaisiin tilanteen perusteella.

  Asiasta lievään pilkun viilaamiseen.

  ”Hän julisti viime viikolla julkisuudessa nimeltä mainiten, että Ossin tuet loppuvat välittömästi”

  Tarkentaisin, että kyseinen henkilö ilmoitti julkisen ulostulon perusteella aloitetaan selvitys , jonka ajaksi maksajalle ilmoitetaan tukien maksamisen jäädytys selvityksen ajaksi.
  Extrana, jos joku ei sattunut tietämään, mikäli selvitys menee läpi OK tuet maksetaan takaisin takautuvasti ja kielteisestä luonnollisesti ammutaan jonkin sortin rangaistusta. Eli normi prosessi eikä mitään poikkeavaa.
  Ääliö meni vaan valitsemaan huonot sanat toimittajalle ja Ossi oli toinen ääliö, joka meni julkisesti huutelemaan aiheesta tajuamatta, että jotain tästä saattaisi seuraa. Se että kikkailiko toimittaja tekstiä, että saatiin tämä uutinen on juttu jota jäädään odottelemaan.

  Tervei

  • Saku Timonen

   Ei kyse ole siitä, että Ossi puhui itse oamalla nimellään, vaan siitä, että Te-toimiston asiakkuus on salassa pidettävä asia eikä virkamies saa kommentoida juölkisesti yksittäisen henkilön asioita. Lisäksi virkamies lupasi julkisesti Ossille karenssin eli käytännössä negatiivisen lausunnon, johon Kela on lain mukaan sidottu.

  • Jyrki

   Itse taas väitän, että Ossi tajusi tasan tarkkaan mitä asiasta seuraa hänelle. Ainoa asia mistä Ossi taisi hämmästyä, niin kuin moni ehkä Ossia paheksuvakin hämmästyi. Että virkamies näköjään saakin periaatteessa median kautta julkisesti huudella hänen tukiensa päättyneen nimeltä mainiten. Ilman että ensin häneen olisi otettu edes yhteyttä ensin. Kun virkamies ei näin olisi saanut toimia.

   Tai jos saa, niin sitten tästä eteenpäin varmaan poliisikin voi julkaista vaikka lehdissä ja netissä ylinopeussakkojen saajien nimet ja sakkojen määrät sekä tilinumerot jonne he voivat sakkonsa maksaa. Samoin kuin kaikkien hälytystehtävien syyt ja siihen liittyneet henkilöt ja ketä kaikkia on viety putkaan valokuvien kera jne.

   Ja samalla näyttää myös olevan niin, että vaikka virkamies teki selkeästi laittomasti. Niin asiasta ei hänelle näytä tulevan mitään rangaistusta hänelle. Ja jos tuleekin niin taitaa olla erittäin kevyestä päästä. Vaikka tuo taitaa olla niin paha virkavirhe, että saman tien pitäisi suorittaa viralta pois pano ja siirtää syrjään kaikista luottamusta vaativista tehtävistä. Eikä enää koskaan mitään asiaa vastaaviin tehtäviin, koska kun luottamus menee se menee vain kerran.

   Kaiken lisäksi virkamies taisi jo kokeilla perinteistä hyökkäyspuolustusta ja totesi ihmetteli mediassa julkisesti Ossin harkitsemaa oliko nyt rikosilmoituksen tekemistä virkamiestä vai oliko koko TE-toimistoa vastaan. Virkamies kun uskoo olevansa täysin syytön mihinkään.

   Sitä taas Ossi ei tainnut ymmärtää, että tilanne johti kaikkien työttömien jahtaamiseen kansan keskuudessa median toimesta. Tosin onhan tuota kyllä itsekin aika haavi auki ihmetellyt. Nyt vain katsellaan mitä tästä seuraa. Se on nyt ainakin varman, että uuden orjatyöluokan synnylle on taas raivattu tietä auki rajusti. Ja aika todennäköistä on jo, että 9e/pvä orjatyöt tulee laajenemaan rajusti 1-2 vuoden sisään myös firmoihin. Sillä erotuksella, että työtä tehdään 8h/pvä 5 päivänä viikossa vuodesta toiseen. Palkkaa ei makseta lomia ei tule jne.

   • Jyrki

    Ja se Ossin harkitsemat oikeustoimet juttu niin linkki siihen: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710162200463423_u0.shtml

    Eli kysymyksessä on oikeustoimien harkitseminen. Itse toivon, että todella toteuttaa tuon. Tai voi olla että virkamies pääsee muuten kuin koiraveräjästä.

 22. Toni Neffling

  Tässä lienee kyse suuremmasta ajatustavan muuttumisesta. Aiemmin tiesimme/luulimme/kuvittelimme, että ihmiset ovat kyvyiltään, geeneiltään tai lähtökohdiltaan eri viivalla ja sitä eroa pyrittiin taklaamaan esim. progressiivisella verotuksella. Nyt painopiste on siirtynyt lähtökohtien tasoittamiseen eli annetaan pari lisäpistettä lukihäiröiselle yo-kokeissa ja rakennetaan pyörätuoliramppeja, jonka jälkeen jokainen on itse ansainnut kohtalonsa. Ongelmana tietenkin on, et jos meillä on vaikeaa arvioida mitä kukin oikeasti ansaitsee (siis muuten kuin rahassa), niin on vielä vaikeampaa arvioida milloin lähtökohdat ovat oikeasti tasan se ei tietenkään haittaa, koska ajatusmalli on puhtaasti ideologinen tai uskonto – miten kukin haluaa sen nimetä.

  Väitän ilman parempaa todistusaineistoa, että loppu on vain seurausta ko. ajattelutavan muutoksesta.

 23. on thin ice

  Tämän ilmeisesti Ilta-Sanomista lähtöisin olevan, moninaisten medioiden toimittajuuden ”mestarituotosten” sarjan voi nähdä myös laajemmin asettumisena kokonaista palkansaajaluokkaa vastaan – kuuluvathan myös työttömät työnhakijat työllistyessään palkansaajiin ( huom. silloin siis kun he pääsevät oikeisiin töihin). Op:n Karhinen eläkkeelle jäädessään tiedotti, että yrityksen palkkalistoilta tulee putoamaan digitalisaation vuoksi tuhansia lähitulevaisuudessa, ja hänen yrityksensä ei varmaankaan ole ainoa, joka tulee ottamaan keinoälystä kaiken irti. Eli seuraavaksi häviämässä on keskiluokan perinteiset duunit. Siksi on vaikea ymmärtää, että jotkut työssäkäyvät palkansaajat antautuvat niin helposti laskelmoidun asennemuokkauksen provosoitaviksi ja vaativat eri foorumeilla työttömien toimeentulon rajuakin heikentämistä. Ilmeisesti he kuvittelevat olevansa työelämän suurelta murrokselta suojassa, kun päähän ei pälkähdä, että juuri he itse saattavat olla seuraavina jonossa, kun firmoissa taas yt-rundit alkavat.

 24. Jari Kähkönen

  Johan se nyt tiedettiin vanhanaikaisen luokkayhteiskunnan aikana, että työväenluokka ja keskiluokka katsoivat olevansa alaluokan yläpuolella. Itseasiassa, nyt kun ajattelen tuota Hannu Jouhkin Demari ajaa Bemarilla -pamflettia, joka omassakin kirjahyllyssäni on, tulee mieleen että minkässortin työväenpuolue sekään SDP on enää ollut pitkään aikaan. Kaikkihan ne ovat nimittäin nyt mielestään keskiluokan puolella, Sinisetkin, joiden Terho OM:n lukaalissa vouhasi parhaansa mukaan eilisissä uutisissa samasta asiasta. Nyt elämme nyansoidun epäoikeudenmukaisuuden aikaa, jossa työväen- ja keskiluokat ovat pahemman kerran hädissään tulevaisuudestaan. Tulisi ainakin olla, jos mitään mistään ymmärtää.

  Suomi on osoittanut kummallista resilienssiä yhteiskuntana, kuten turpo-intoutuneet tapaavat nyttemmin bloggata. Etuudet pelaavat, sopimusyhteiskunta on ja oikeusvaltiokin mainittakon eikä kenenkään ole oikeasti pakko ryhtyä mihinkään todella epätoivoiseen tekoon. Silti meillä on jo ne ketkä eivät enää normaliteetin pelisäännöin pärjää ja siksi pelaavat leimallisesti vain keskenään, mutta heitä on vähän sekä valintaa selittävät enemmänkin rikollinen elämäntapa, päihderiippuvuus, terveys tai sen puute sekä persoonallisuudesta lähtevät syyt. Nii-i, hinta on kyllä ollut kova. Vaikeneminen, pakotettu yhdenmukaisuus, lannistaminen ja monet muut mitkä ovat liian monet nyt lueteltaviksi. Nämä eivät ole kadonneet yhtään mihinkään, vaikka työttömyys on väitetysti lisääntynyt ja paljon.

  Onko Ossigatesta siis pääteltävä, että maailmallisesti tuttu keskiluokan tuhoaminen hyvinvointivaltion jälkeisessa ajassa ei ole merkittävästi edistynyt tai edes uhkanakaan olemassa? Ei näet olisi Sakarin sanoin moraalista paniikkia ilman perinteisen luterilaisen pierunpidättelymentaliteetin säilymistä. Sopisi siis ajatella, että joistakuista yhteiskunnassamme tilannekuva on täysin oikea ja suunnitelmatkin selvät, mutta eipä vaan ole kriisitietoisuutta. Siellä täällä on vähän kerrassaan edetty ja isommat metkut ovat punottuina, mutta muuttaakseen järjestelmää Suomen kaltaisessa maassa tarvitaan päälle pakkoa ja ilmaan kriisiä. Paljonkohan näistäkin ”työttömyysjutuista” on oikeasti ajatuspajatekoa ja joko kannattajien tai hyväuskoisten hölmöjen toimitustensa päätöksentekojärjestelmään ujuttamaa markkinointiviestinnällistä suollettua sisältöä?

  Niin. Kun kuitenkin lopulta käy niin, että digitalisaatio vie keskiluokan työt ja siltä menee vauraus sekä kaikki asemansa symbolit. Työväenluokka usutetaan kamppailemaan keskenään elämästä ja kuolemasta: joko suostutaan ammattikuntien rajojen rikkomiseen tai muuten kaikki korvataan roboteilla. Työttömyysteollinen kompleksi taas jauhaa mitättömiksi ja sitämyöden hävittää pääosan työttömistä sekä köyhistä. Ne harvat, joille portti enää aukeaa työhön mistä maksetaan oikeaa palkaa, ovat sen ihmeen sattuessa nöyrän tottelevaisia eivätkä varmastikaan ilmaise vaatimuksia tai tyytymättömyyttä, jos enää sellaista kykenevät tuntemaankaan. Tälläistä yhteiskuntaa voi kutsua fasistien hallitsemaksi poliisivaltioksi, jossa feodaaliherrat omistavat kaiken millä on mitään arvoa.

  Se on se ideologisuus, joka tämän tekee. Kuvitellaan olevansa jonkinlaisia poliittisesti ja sitten vain tehdään meidän aikamme skolastiikkaa, kun mennään vaaditulla tavalla rännin läpi sekä hypätään renkaita, jotta eteen tullut poliittinen ongelma sopeutuu tuohon mitä jopa Amerikassakin sanovat nykyään filosofiaksi. Siinä missä vastustajat ovat muka aina asiakeskeisiä, tai jos puhuja on kyllin pahasti itseään täynnä, hän nimittelee heitä katkeriksi. Mikäli Suomessa olisi ainoatakaan oikeaa valtiomiestä, hän keksisi keinon pysyttää yhteiskuntamme niin rajattoman kapitalismin kuin yksilönvapauden vievän diktatuurinkin ulkopuolella. Jonkun romantikon olen kuullut myös haikaavan parempaa kapitalismia, se heille suotakoon. Niin, se sama ideologisuus eli ulkoisen todellisuuden haluttomuus mukautua katsojansa ennakkokäsityksiin näyttäisi rasittavan kaikkien muidenkin meidän aikamme suurten ongelmien ratkaisua.

  Liekö siis niin, että työttömien demonisointi, josta Sakarikin tänään taas kerran bloggaa, on tietyllä tavalla tyyntä myrskyn edeltä? Sanotaan, että ulkofaktuaalinen uskopohjainen poliittinen toiminta panee ihmiset ostamaan ja äänestämään itseään paremmaksi kuin mitä oikeasti ovat, tai peräti omaa etuaan vastaan. Vanhanaikaisessa luokkayhteiskunnassa ainakin oli niin, että työväenluokkainen ei voinut ymmärtää alaluokkaisen jokapäiväisen selviytymisen ongelmaa. Eikä keskiluokkainen vastaavasti käsittänyt työläisen vapauden ja rahan puutetta. Niin, mutta piruvie, onko siitä seurattava että on yhä valittava Hitler pääosin samasta syystä kuin vuonna 1919? Koska kaikki ratkesivat nauramaan tämän huudettua professorismies ensin hiljaiseksi, sekä sitten käpälämäkeen kun DAP:n kokouksessa väiteltiin suursaksalaisuuden esiasteesta.

  Mielellään ei. Eikä enää uusintakierrokselle sellaista demokraattista sentralismiakaan, jossa demokratia keskittyy järjestelmässä vaikutusvaltaisessa asemassa oleviin ja muut saavat yksin totella. Molemmat niistä veivät yksilönvapauden, tappoivat ihmisiä massamitassa ja tekivät paljon muutakin pahaa. Sekä moniko aikoisi vapaaehtoisesti alistua siihen, että ei saisi enää talteenottaa sadevettä tupansa kulman tynnyriin kukkia kastellakseen? Banaliteetti, kyllä juu, mutta niinhän ne yksityistämiskuppaukset aina naurattavat siihen asti kunnes jokin sellainen kielletään/menee maksulliseksi mikä oli itselle tärkeää. Niinhän se 1700-luvun taloustiedekin nimitteli ihmisiä työtätekeviksi köyhiksi täysin häpeilemättä. Ja nyt niitä tulee taas, kun tekemällä tehdään!

  Jos siis Ossigate ei ole osoitus siitä, että yhteiskuntamme on yhä vakaa ja normaalitilassa vaan osoittaa että se halutaan tarkoituksellisesti muuttaa suuntaan, jota enin osa kansasta ei hyväksyisi. Suuntaan, jonka päätepisteessä odottaa yksityisesti omistettu mielivaltainen ihmisarvovapaa oikeudettomuus, mistä eivät enää tykkää muut kuin eliitit harvoine palvelusmiehineen.

 25. työtöntyötön

  Ja saako Ossi edes karenssia vaikka nyt hetkeksi olisikin työmarkkinatuen maksatus katkolla? Karenssin perusteet löytynevät pykälineen jostain työttömyysturvalaista (jota en nyt ala etsiä) mutta melkoisen varma olen että sieltä ei löydy pykälää ”sanoo Hesarille/naapurille/baarimikolle olevansa ideologisesti työtön ja/tai välttelevänsä työtä.” Nythän Ossi on jo jossain lisähaastattelussa sanonut sekä olleensa töissä että hakeneen töitä. Ossi on saattanut työhaastattelussa vaikka kertoa hakeneensa paikkaa vain koska työkkäri käski (mutta silti ottavansa työn vastaan). Te-toimistolla ei ole sellaista valtaa joka pakottaisi työttömän valehtelemaan.

  Ja jos kokonaan meinataan evätä työmarkkinatuki niin se vaatisi kaksi karenssia puolen vuoden aikana, Nyt Ossi ei ole kertonut onko saanut ainoatakaan koko työttömyys aikanaan. Ja takaisin työmarkkinatuella pääsee kun käy vaikka kuntouttavassa/työkokeilussa tai ihan palkkatöissä 12 viikkoa. Kyllä joku Ossinkin palkkaa väh. 18/h viikko 12 viikon ajaksi ja sen jälkeen ruhtinaallinen työmarkkinatuki rullaa taas uudestaan. Hirveä haloo yhden henkilön työmarkkinatuen lakkauttamisesta vaikka takaisin sille pääsee suht helposti.

  Toimittajan olisi ollut syytä perehtyä asiaan sen verran että olisi kysynyt Ukkoselta salassapitovelvollisuudesta. En tiedä tapahtuiko näin kun en ole viitsinyt ohjelmaa katsoa.

  Karenssien pituus ja mistä sen onnistuu nappaamaan
  http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/karenssi/index.html

 26. mikki

  Äsken A-Studio myöni etä he ovat estäneet näiden työttömien tulon studio haastatellun eivätkä he ole kieltäytyneet työn vastaan ottamisesta
  liityy tähän

  17.10.2017 at 11:53

  ylen tapa hastatella on että syyliset saavat äänesä kuluviin
  mutta heidän uhrinsa eivät
  siis joka asiasa
  onko se sitä ideologista propagandaa
  ’kun vastustajat eristetään keskustelusta ja saman mieliset taputelevat toisiaan pers poskille että juuri näin pitää toimia
  vaikka se olisi aiheuttanut
  kansalisen kriisin
  mutta se jota se kriisi eniten kosketaa
  heidän turpansa tukitaan huolella valtamedian toimittajien tyrränialla
  poliitisista sysistä
  heivaamalla sensuroimalla heidät totaliitarisesti pois kertomasta mielipidetään näiden hyvä velikerholaisten poliitikojen ylen valtamedian toimittajien mielipiteistä uutisoinista asioihin
  mikki

  • Saku Timonen

   Kiinnostaisi tietää miksi haasteteltavaksi ei kelvannut kukaan sellainen, joista puhutaan. TVY on työttömien yhdiststen valtakunnallinen keskusjärjestö, eli TVY:n toiminnajohtaja edustaa vain järjestöään. Järjestö ei edusta kaikkia työttömiä, vaan ainoastaan yhdistysten jäseniä.

 27. mikki

  saku please tuo tämä ylen propagandistinen työttömien syylistäminen isosti esiin please
  hehän ovat juuri jäneet kinni tästä toiminnasta kuka jakaa käskyt ylelle
  keskusta kokomuksen ministerit epäilen

  • Saku Timonen

   Huomisaamuna on vielä kerran tarkoitus kirjoittaa tästä aiheesta.

 28. mikki

  katso kohdasta 27 min kun ylen ilmeisesti jonkun poliitikon käskystä
  on heivannut puolustus asian ajajat pois oikeus salista -vertauskuva
  ja äänesä ovat vain syyttäjät yksipuolisella puheoikeudella
  ja tuomion jakamis vallalla
  näin meidän yle toimii ehkä muissakin asioissa
  jotka eivät miellytä poliitikkoja
  Dox@net: Porttikielto Poriin: Hyväksyminen
  Toimittaja, näin sinut halataan hengiltä. Ohjaus: Susanna Kuparinen. Tuotanto: Tühma Audio/Visual Oy Ltd

 29. mikki

  siis tämä 27min voi perkele sipilä case on paperia
  https://areena.yle.fi/1-4158489?autoplay=true

 30. AMK

  Niin hallitushan lupasi 110 000 uutta työpaikkaa,palkastahan he eivät puhuneet mitään,eli tuo varmaan ensi vuonna saavutetaan kun firmatkin saavat ihkaomat orjat yritystukena käyttöönsä,sääli vain kun vielä palkkaa saavat eivät ymmärrä mitä se tarkoittaa…Palkkatyöpaikkoja ei tule lisää vaan entisestään ne vähentyvät.Ja kaiken maksavat veronmaksajat lisää yritystukeahan ne lisäbudjettissaan yrittäjille lupailivat?

 31. Servitus

  Vihapuheen vastapainoksi:

  Palkaton harjoittelu ärsyttää pienyrittäjää: ”Jos me pienet yritykset pystytään maksamaan palkkaa, kyllä kuka tahansa muukin pystyy” https://tinyurl.com/yaje8ou6

  Sossupummeista ja muista veronmaksuhalujen nakertajista http://yyyy.puheenvuoro.uusisuomi.fi/151441-sossupummeista-ja-muista-veronmaksuhalujen-nakertajista

 32. Terhi

  https://www.verkkouutiset.fi/is-mikko-kayttaa-480-euron-toimeentulotuen-alkoholiin-ja-tupakkaan-lisatuloja-asunnon-vuokraamisesta-pimeasti/ Nyt tuotiin myös ns ’hyvän perheen poika’ näyttämölle, ettei voitaisi syyttää köyhien syrjinnästä… Kuvottavaa mediaa.

 33. Janne G Pirinen

  Työttömiä on 20 prossaa.
  Työssäkäyviä 80 prossaa.
  Työttömillä ei ole rahaa.
  Työssäkäyvillä on rahaa.

  Kun Sanoma oy aloittaa hyökkäyksen, kumpaa osapuolta vastaan todennäköisemmin? Bisnes is bisnes.

 34. Jorma Luoma

  Sanot, että meillä voi olla muutama ”ideologisesti työtön”. Mihin tämä arvio perustuu?

  Kymmeniä , taitaa olla jopa satoja, työvoimatoimiston osoittamia ”työnhakijoita” yli 30 vuotisen yrittäjäurani aikana haastatelleena arvioisin osuuden olevan n. 20 %, eli 57.600 henkeä. Joku ilmoittaa suoraan, että tulin, kun määrättiin, mutta oikeastaan en haluaisikaan töihin. Jollakin on vähän lähisukulaisen taloprojektia meneillään, että nyt ei vaan millään voisi aloittaa kuin vasta kolmen kuukauden kuluttua. Joku taas haisee tuoreelta viinalta jo aamuyhdeksältä ja jotkut eivät vaan ilmesty paikalle ollenkaan jne. jne. Kaikki tapaukset olen tietysti raportoinut viranomaisille.

  • työtöntyötön

   Jäikö yksikään työpaikka täyttämättä siksi että joku hakijoista ei tullut, haisi viinalle jne? Luulisi olevan myös yrittäjän etu saada töihin työhalukas ja työkykyinen. Sinulle on kuitenkin jäänyt kymmeniä tai jopa satoja joista valita.

   Ihan itse aiheutettu ongelma nämä työhönosoitukset ja niihin on työttömän myös haettava vaikkei kyseinen työ kiinnostaisi pätkääkään, kulkuyhteydet ovat mahdottomat, lastenhoito ei järjesty jne. Kannattaa sanoa ensi kerran työkkärille etteivät laita työhönosoituksia työhön jos tämä on mahdollista. Säästyy sekä ossien että yrittäjien aikaa.

   Uskoisin että jokaiselta löytyy työ johon ei missään nimessä halua. Se ei vielä tarkoita että olisivat työhaluttomia. Ei Ossikaan lopulta ollut kokonaan työhaluton.

   • Jorma Luoma

    Montakin kertaa on työpaikka jäänyt täyttämättä mainituista syistä. Ei niitä meille lähetettyjä nyt sentään kymmeniä tai satoja ole jokaista avointa työpaikkaa kohti ollut, vaikka niitä sen 30 vuoden aikana yhteensä niin paljon onkin ollut.

    Minulla itselläni ei ole koskaan ollut mahdollista eikä tullut mieleenkään kieltäytyä epämiellyttävästä työstä, vaan aina on pitänyt tehdä sitä, mitä on, ja mistä elannon on saanut. Noista epämiellyttävistä töistä on ollut hyvä ponnistaa eteenpäin.

    • työtöntyötön

     Ei olisi jäänyt täyttämättä jos olisit valinnut vaikkapa sen viinalle haisevan, talkootalonrakentajan tai te-toimiston määräävän työhaluttoman. Jos siis muuta vaihtoehtoa ei ole ollut. Ja jos valitset hänet ja hän ei tule allekirjoittamaan sopimusta tai aloita töitä silloin kun on sovittu niin karenssin pituuskin on pitempi eli 90 päivää. Nyt saattoivat selvitä 60 päivällä. Kyse taitaa olla metallialan töistä. Ilmeisesti näitä ei edes voi hakea kuka tahansa vaan jotain koulutusta tai kokemusta alalta pitäisi olla.

     Suomessa ei voi pakottaa ketään suoranaisesti töihin, vain työttömyysturva menee sillloin katkolle. Eikä työhaastattelussa sanottu syy välttämättä ole se oikea syy kieltäytyä, kaikkia ei vaan huvita kertoilla henkilökohtaisesta elämästään siinä tilanteessa täysin vieralla henkilölle vaan jäävät vaikka mieluummin tulematta haastatteluun kokonaan.

     Itsekkin pystyn kuvittelemaan helposti muutamia työtehtäviä joihin en menisi mistään hinnasta. Olkoon vaan minkälaiset ponnistuslaudat tahansa niin moninkertaisella tuntipalkallakaan ei minua niihin saisi. Onneksi tämänlaisia työpaikkoja ei tietääkseni alueellani ole. Jos on ja osoitus tulee niin haettava on ja toivottava vaan että työnantaja rivien välistä lukemalla ymmärtää etten ole työhaluinen kyseisiin tehtäviin. Karensiin uhallakaan en tekisi kyseisiä töitä. Epämiellyttäviä töitä voin toki tehdä vaikka vuosikausia.

     • Jorma Luoma

      Jep, ketään ei voi pakottaa töihin, ja haastatteluun ei ole pakko tulla, mutta tällöin on todella härskiä, jopa petos, yrittää pysytellä työttömän statuksessa ja jatkaa työttömyyskorvausten nostamista.

      • Saku Timonen

       Jos et satu tietämään, niin haastatteluun saapumaton saa karenssin eli menettää työttömyysetuutensa määräajaksi.

  • OutoHarrastusSinulla

   ”Kaikki tapaukset olen tietysti raportoinut viranomaisille.”

   Ei ihme ettet saa kunnon työntekijöitä, paha kello kauas kuuluu…

   Mutta vahvistitpa hiukan sitä näkökantaani että suurin syy suomalaisten suurtyöttömyyteen ja ”työvoimapulaan” on nimenomaan työnantajien ennakkoluuloissa ja asenteissa.

   • Jorma Luoma

    Mistä niin päättelet, etten olisi saanut kunnon työntekijöitä?
    80 % sentään on ollut ihan ok hakijoita ja tosissaan asialla, ja tälläkin hetkellä meillä on töissä 60 rautaista ammattilaista.

    Avaapa hiukan noita luulemiasi työnantajien ennakkoluuloja ja asenteita.

    • OutoHarrastusSinulla

     Siinähän sinä niitä yläpuolella esittelit: kaikki työttömät ovat työhaluttomia laiskoja juoppoja.

     Tekisi mieleni siteerata vanhaa sanontaa, se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa ja ulvahduksestasi päätellen keppi osui.

     • Jorma Luoma

      Sinulla on nyt sisälukutaidossa pahoja puutteita. Minähän kerroin, että n. 20 % meille osoitetuista on ollut työhaluttomia, ja noistakin vain osa on haissut viinalta.

      Myöskään matematiikka ei taida olla vahvoja puoliasi. Jos nimittäin 20 % on työhaluttomia, niin silloin 80 % on työhaluisia.

      Sinähän tässä olet älähtänyt, kun olet lähtenyt paheksumaan lakisääteisiä ilmoituksiani työvoimaviranomaisille.

     • OutoHarrastusSinulla

      Tiedätkö mitä, Jorma, kommentti kommentilta mielikuvani sinusta veemäisenä ”itse aina oikeassa olevana” pomona/työnantajana vain vahvistuu…

  • Servitus

   Kuten työtöntyötön jo yllä kirjoittaakin, on osa työtarjouksista työttömälle aivan mahdottomia. Minutkin on laitettu hakemaan työtä, johon minulla ei ollut koulutusta tai kokemusta, edes mitään vähän sinnepäin viittaavaa.

   Alkoholismi taas on sairaus, ei valinta. Syylistäisitkö astmaatikkoa, jonka hengitys vinkuu jo aamusta?

   • Jorma Luoma

    Mistä päättelet, että kyseessä on ollut alkoholismi? Minä sain sen vaikutelman, että henkilö halusi haiskahtaa viinalle, ettei vaan tulisi valituksi.

 35. Jari Anttila

  Kenelle tulee yllätyksenä lehdistön tekemä vastakkainasettelu?

  Mikäli sitä haluttaisiin rajoittaa, pitäisikö samalla rajoittaa esim. poliitikkojen sopeutumiseläkkeestä, johtajien suurista palkoista, omistajien suurista osingoista kirjoittelua? Nehän lisäävät vastakkainasettelua eri kansanosien välillä. Samaten olisi vielä hyvä rajoittaa eri kansanryhmien tekemistä rötöksistä kirjoittelua, kun nekin lisää vastakkainasettelua.

  Kannattaisi ymmärtää, että lehdistö hakee reagointia saadakseen ihan puhtaasti rahallista hyötyä, kun ihmiset reagoivat asioihin voimakkaasti. Melkoista huttua puhua, että lehdistö olisi hallituksen vaikutusvallassa kun ottaa huomioon miten rankasti hallitusta on arvosteltu eri medioissa.

 36. Matti Meikäläinen

  Jari, jospa se onkin niin että hallitus on lehdistön[omistajien] vaikutusvallassa, pienellä kritiikillä pidetään vain se valtaan (n)ostettu sätkynukke kurissa, jottei valta nouse liikaa päähän ja pääse unohtumaan kuka se määrää kaapinpaikan.

 37. Jore Puusa

  Median haastateltaviksi valitaan eläkeläisiä
  —————
  Ai että mua v….taa nämä samat asenteet – joita on rasisteilla fasisteilla ja muilla vajailla ja sitten meidänkin empaattisten puolella. MEDIA sanoo. Media Suomessa on 4200 lehteä ym. Tässä tapauksessa kysessä oli median yksi osa joka kauhoi ensin jutun esiin. Mitä aiheesta sanoi Tekniikan Maailma tai Koiramme lehti tai Turun Tienoo jne……4197 kpl
  ja..
  ”Toimittajille annan sellaisen neuvon, että puhuessanne työstä erottakaa toisistaan
  ————–
  kaikille toimittajilleko annat tuon neuvon..Veikkaus lehden,,Hevosurheilun, urheiluselostajille, Raahen seudun toimittajille, Nakkilan sanomille jne.
  Olet itse yleistämistä vastaan..ÄLÄ sitten yleistä – koska yleisen toimittajavihan levittäminen kuullostaa Janitskinin jutuilta.

  • Saku Timonen

   Ihan vain tiedoksesi, että sinulla ei ole mitään erioikeutta rähjätä täällä.

   • jore puusa

    Rähjätä..???? RÄHJÄTÄ..minä olen pahoillani – että yleistät ja ruokit mediavihaa. Mitäs sitten julkaiset kommenttini – jos se harmittaa.. Minua ei kiinnosta itse asia, koska sille en mitään nyt voi. Huomautan vain että epäasiallisesti niputat kaikki toimittajat ja mediat samaan kasaan.

    Sinä käyt yhä useammin meidän median kimppuun yhtenä kasana kuin jokainen toimittaja olisi yhtä ja samaa paskaa — ihan kuten janitskinin joukot tekevät.
    Minä olen media myös — ollut sitä 40 vuotta. Mitä kuvittelet minusta tuntuvan kun niputat minut niihin, jotka toimivat toisin. On öykkäreitä ja on empaatteja. On IltaLehden autotoimittaja joka on ultrakristitty ja asuu 100 mtrin päässä. Hänen juttujaankin luen – koska hän on erilainen- vaikka pidän niitä skeidana en arvioi kaikkia tuhansia toimittajia samaan kasaan. Ihan vaan julkisuuden paineet tuntien kehotan, pitämään pienen paussin – ettet mene niin ylikierroksille kuin Väyrynen ettei paluuta enää ole. Olet hyvällä asilla ja enimmäkseen oikeassa mutta nyt sinulta alkaa mopo lähteä käsistä. Me media olemme tuhansia eritavoin toimivia ihmisiä, ne jotka haluavat lukea sen mitä juttusi käsittelee.. määrittävät mitä kirjoitetaan. Lukijat määrittävät median suunnat. Osa toimittajista kirjoittaa mitä hänelle sanotaan koska pelkää irtisanomista Mutta eivät kaikki vain osa.
    En minäkään niputa kaikkia juristeja yhteen nippuun – vaan ymmärrän että on niitä joilla on toinen agenda kuin toisilla.

    • Saku Timonen

     Minä EN niputa kaikkia toimittajia, vaan linkitän jatkuvasti erilaisia juttuja, joko ollakseni samaa tai eri mieltä niiden kanssa. Sen pitäisi olla selkeästi nähtävissä. Kun annan toimittajille vinkin erottaa toisistaan palkallinen ja palkaton työ, niin tarkoitan tietenkin niitä toimittajia, jotka eivät niin tee, vaikka aiheesta kirjoittavat. Tietenkin tiedän, että on erilaisia toimittajia erilaisella agendalla. Juuri siksihän minä mediaa käsittelenkin jutuissani. Kun sanon tiettyjen lehtien suoltaneen roskaa työttömistä viikon verran, niin se on totta. Kaikki eivät niin ole tehneet, ja sellaisiakin linkkejä on jutuissani viimeksi kuluneen viikon ajalta.

 38. Eläköön me oikeanmieliset? – Guitarkonkarin asialliset hommat ja Ellun kanat

  […] “Uuninpankkopoika” Saku Timonen näkee Ossi Nymanin tapauksessa median tarkoituksella ylläpitämän kohun ja moraalipaniikin, jolla mm. saadaan kaikki työttömät leimattua laiskoiksi ja pinnareiksi. Samoin hän rakentaa […]

 39. Kuinka lusmusta tehtiin sankari ja muita Oikeamielisiä kohuja – Guitarkonkarin asialliset hommat ja Ellun kanat

  […] “Uuninpankkopoika” Saku Timonen näkee Ossi Nymanin tapauksessa median tarkoituksella ylläpitämän kohun ja moraalipaniikin, jolla mm. saadaan kaikki työttömät leimattua laiskoiksi ja pinnareiksi. Samoin hän rakentaa […]

Kommentoi »

Comments are closed