Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lynkataan työtön päivässä

-Ajattelitteko lynkata julkisesti työttömän päivässä niin kauan kuin klikkauksia riittää?

Tämän kysymyksen esitin eilisaamuna tämän Ilta-Sanomen jutun kommenttiosastolla. Nyt löytyi lynkattavaksi hyvän perheen poika Mikko, joka juopottelee mieluummin kuin tekee töitä. Hänen paikkansa olisi selvästi jossain muualla kuin työttömänä työnhakijana. Kommenttini ei läpäissyt moderointia, vaikka kirjoitin sen omalla nimelläni. Se ei ilmeisesti vastannut haluttua, sillä valtaosa muista kommenteista oli suunnilleen tätä:

tuet pois

heti pois

nainen

Taas mentiin tämän Lapinlahden Lintujen vanhan sketsin tasolla. Avustukset pois, perhana, kaikki avustukset pois!

Tämä kommenttiosaston kotona ja luonnossa oleskelua haikaileva nainen ei ole ymmärtänyt, että mikään ei estä häntä tekemästä niin. Hän voisi irtisanoutua ja antaa työnsä sitä haluavalle, mutta moraalinen ylemmyys ja marttyyriasenne estävät häntä niin tekemästä. Hän ei myöskään ymmärrä, että kun vastikkeellinen sosiaaliturva tulee, niin hänet todennäköisesti tullaan irtisanomaan ja hän voi päätyä tekemään nykyistä työtään ilman palkkaa. Kun uusi työelämäkokeilu otetaan käyttöön, niin sitten ei makseta edes nykyistä yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta.

Saa nähdä kauanko tämä asenteisiin kohdistuva piilovaikuttaminen jatkuu. Luultavasti niin kauan kuin haluttua raivoa saadaan aikaan. Joka tapauksessa nyt on ihmisten päihin iskostettu ideologinen työttömyys, joka oli ensimmäisenä Ossi Nymanista kirjoittaneen Helsingin Sanomien toimittajan omaa keksintöä.

Maanantai-illan A-studio oli kummallista katsottavaa. Juontaja sanoi, että kaikki pyydetyt työttömät kieltäytyivät tulemasta. Kuitenkin ohjelmaan ilmoittautui useita työttömiä, kuten teki esimerkiksi Tiina Arlin. Hän tai muut eivät kelvanneet, koska heidän elämänhallintansa on kunnossa, ulkoasu siisti ja he hakevat aktiivisesti töitä. Olisi varmaan haluttu työstä kieltäytyjä myös televisioon lynkattavaksi, koska se on nyt niin muotia.

Huomautusten jälkeen A-studio myönsi, että kaikki eivät kieltäytyneet. Vieläkään ei ole kerrottu miksi tarjoutuneet eivät kelvanneet ja millainen journalistinen harkinta sai kutsumaan paikalle vain työttömien yhdistysten keskusjärjestö TVY:n toiminnajohtajan. Hän ei edusta Suomen työttömiä, vaan omaa järjestöään.

Uudenmaan Te-toimiston johtaja Jarmo Ukkosen rooli virkamiehenä on jäänyt monelle epäselväksi. Hänhän lupasi julkisesti Ossi Nymanin tukien maksamisen katkaisemista eli otti kantaa yksittäisen asiakkaan tilanteeseen. Näin ei virkamies saa koskaan tehdä.  Kyse ei ole siitä, etteikö selvityspyyntö olisi oikea menettely, vaan siitä, että yksittäisen asiakkaan salassapidettäviä asioita ei virkamies repostele julkisesti. Asiansa osaava virkamies olisi aloittanut sanomalla, että hän ei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen. Sen jälkeen hän olisi kertonut yleisellä tasolla tukien selvitysprosessin edellytyksistä ja menettelystä. Saattaa kuulostaa saivartelulta, mutta virkamiehen salassapitovelvollisuus on ehdoton silloinkin, kun asiakas itse tulee julkisuuteen. Ei sairaalakaan kerro yksittäisen potilaan sairaudesta, vaikka tämä itse olisi tullut sairautensa kanssa julkisuuteen. Vastaavasti Migri ei koskaan kommentoi yksittäisen turvapaikanhakijan tilannetta. Ukkosen virkamiestaito petti pahemman kerran.

Mutta jatkakaa laiskojen työttömien lynkkaamista. Työttömien syyttäminen työttömyydestä on yhtä älykästä kuin lattian syyttäminen sen likaisuudesta ja työleiriä kaipaavat eivät tule ajatelleeksi, että he voivat päätyä sinne itse.

keijjo ahlqvist

Kuva: Keijjo Ahlqvist

Metelin suojassa todelliset yhteisten verovarojen ryövääjät jatkavat tyytyväisinä toimintaansa.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (78)

 1. Jori Lahtinen

  Tämähän on mennyt juuri niin kuin Saku ennusti. Nyt kun tuntuu että maahanmuutto ei ole enää niin mediaseksikästä niin nyt on työttömien vuoro. Paha työtön. Paha, paha, paha.

  • Eeva Koiranen

   Seuraavaksi eläkeläiset.

  • Niko Mikkanen

   Eikun tää menee itse asiassa juuri niin, kuin Thomas Hobbes kirjoitti jo 1651 (ja Hitler toteutti): Kansalle pitää tarjota sisäinen ja ulkoinen vihollinen, joita vihata sillä aikaa, kun herrat tekee, mitä tahtoo. Ulkoinen vihollinen, pakolaiset, on jo saatu. Nyt tarvitaan vielä se sisäinen vihollinen. Työttömistä leivotaan sitä.

  • elm

   ”Onko työttömiä olemassa” on myös osuva puheenvuoro tästä samasta aiheesta: https://longplay.fi/sidetone/onko-tyottomia-olemassa

   Tällaisia äänenpainoja kaipaisin poliittiseenkin keskusteluun.

 2. Jarkko kainulainen

  Joo eipä nämä sipilän ja kumppaneiden lannistus loukut ynnä muut työttömien kiristyskeinot orja ja ilmaistöineen paljon auta uskon että päinvastoin tulee lisäämään sairaanhoito kuluja kun ihmisethän masentuvat tällaisesta toiminnasta tulee varmasti myös näkymään lisääntyvänä päihteiden käyttönä kun ihmisille ei jää enää muuta pakotietä kyllä näidenkin hoitaminen sitten maksaa ja varmasti näkyy myös kasvavana rikollisuutena kyllä tämä hallitus on tässä työttömyyden hoito asiassa epäonnistunut 100%:sen täydellisesti ajatelkaapa tämäkin rahamäärä mikä tämän hallituksen aikana on käytetty työttömien ihmisten elämän kurjistamiseen olisi sen sijaan oikeasti työpaikkoken luomiseen olisi varmasti saatu aika monta työpaikkaa aikaiseksi sitten vielä ihmettelen suuresti sitä että kun sanotaan että työtä ei ole mutta kun saadaan työntekijä ilmaiseksi niin sitä työtä yhtäkkiä löytyykin puolelle suomea.

  • Esa J.

   Jarkko, kirjoituksesi on oikeilla jäljillä mutta EHDOTTOMASTI äärimmäisen hankala lukea!

   Yksi pitkä lause ilman minkäänlaisia välimerkkejä, hengästyttävää luettavaa!!!

   Menepä kirjakauppaan ja osta äidinkielen oppikirja. Huomaat sen mielenkiintoiseksi…

   Suosittelen myös malliksi lukemaan kirjallisuuden klassikoita.

   Anteeksi, Saku, tämä off-topic, mutta silmä sairasti.

   • pikkuäijä

    Nyt pitää mennä äkkiä uudelle hyvinvointipalvelun vastaanotolle saamaan
    linjakasta hoitoa,sairaasta silmästä voi mennä näkö.

 3. Salsgren

  Yleinen asenne on ilman näitä Mikkoja ja Ossejakin se, että työttömät ovat saamattomia ja laiskoja vätyksiä. Eräällä ystävällänikin on se asenne, että työttömyys on oma valinta, töitä löytyy kun vain menee töihin. Noin varmasti onkin, mutta palkanmaksajia ei oikein tahdo löytyä.

  • Jyrki

   Jaksaa kyllä huvittaa tuo työtä löytyy aina kommentti. Tottakai löytyy jokainen voi mennä vaikka itselleen pulloja keräilee tai vaikka käpyjä. Tai siivota asuntonta katosta lattiaan tai pestä vaatteensa. Korjata polkupyörän renkaan ja voidella ketjut. Tai vaikka pilkkoa polttopuita itselleen jne jne.

   Mutta enpä ole koskaan kuullut kommenttia, että kyllä PALKKAtyötä löytyy senkun menee vaan PALKKAtyöhön.

 4. timo harju

  A-studion menettely menee kaikkien journalististen rimojen ali. Maan kattavassa televisiolähetyksessä toimitus valehteli katsojille, että työttömät olivat kieltäytyneet tulemasta ohjelmaan. Vuorokautta myöhemmin toimitus ”oikaisi” asian parilla rivillä Ylen:n sivuilla (https://yle.fi/uutiset/3-9887828)

  Tälläkö tämä katsojiin ja ohjelmaan oleellisesti vaikuttava vale on kuitattu? Kuinka moni katsojista on käynyt Ylen:n sivuilla lukemassa oikaisun, eli sen, että A-studion toimitus oli valehdellut heille.

  Sillä tietoinen valehan tämä oli. Ohjelmaa tekevä toimitus oli ollut yhteydessä halukkaisiin työttömiin jopa henkilökohtaisesti puhelimessa. Siitä huolimatta se valehteli yleisölle, ettei voinut välittää työttömien mielipiteitä, kun kukaan ei ollut halukas niitä esittämään

  Tämä ei ole enää piilovaikuttamista. Tämä on suoraa, asenteellista ja tarkoitusperäistä valehtelua. A-studio oli aikoinaan laadukas ohjelma. Tämä oli Ö-studiota. Tiina Arlinin ehdottama JSN voisi hyvinkin olla paikallaan.
  (http://tiinaarlin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244596-syyton-tyoton-kunnes-toisin-todistetaan)

  • Saku Timonen

   Eilisiltaisen A-Studion lopuksi asiasta oli vielä lyhyt maininta, mutta vieläkään ei kerrottu miksi halukkaat työttömät eivät kelvanneet ohjelmaan.

 5. Pasi Puustinen

  Valtio ja sen eri instanssit toimii väkivaltakoneistona pääomattomia kansalaisia vastaan, suurpääomien tiukassa ohjauksessa.

  • Jussi Parviainen

   Näin se taitaa loppupelissä olla! Miten muuten näin eriarvoinen järjestelmä saataisiin pyörimään!

 6. Päivi Kristina Kärkkäinen

  Kyseessä on täysin tyonantajien tuottama ja aikaan saama ongelma: työntekijä kun ei ikinä tee itse sitä päätöstä, tuleeko tehtävään valituksi. Satojen työpaikkahakemusten ja kymmenien haastattelujen jälkeen, terveisin kolmen tutkinnon akateeminen työtön.

  • Raija

   Suuri osa kansaa näyttää kuitenkin uskovan että se on työntekijä joka päättää ottaako työn vai ei. Sitä uskoa ei näy muuttavan edes se että näyttää satojen hakupapereiden pinkan ja julkisen puolen työnantajan vastauksen että ei nyt valitettavasti kun suurin osa työnantajista ei ole edes vaivautunut vastaamaan ollenkaan. Muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta vain julkinen työnantaja vastaa aina. Onneksi ei enää tarvitse siinä onnenpyörässä olla mukana.

 7. Jaana

  ”Tämä kommenttiosaston kotona ja luonnossa oleskelua haikaileva nainen ei ole ymmärtänyt, että mikään ei estä häntä tekemästä niin. Hän voisi irtisanoutua ja antaa työnsä sitä haluavalle, mutta moraalinen ylemmyys ja marttyyriasenne estävät häntä niin tekemästä.” Tottakai moraali estää elämästä toisten siivellä, ei moraalinen ylemmyys tai marttyyriasenne, vaan vastuullisuus.
  Jokainen työkykyinen, joka EI HALUA töihin, vaan kokee tuilla elämisen oikeutetuksi, on moraaliton.

  • Saku Timonen

   On varmasti hienoa tuntea moraalista ylemmyyttä tietämättä mitään näiden haluttomiksi ilmoittautuneiden todellisesta elämäntilanteesta. Sinä voitkin jatkaa sitten kommentointiasi vaikkapa Ilta-Sanomissa.

  • Rosa Warski

   Mistä lähtien hengissä pysyminen on ollut moraalitonta ?

   Mieti: jos tukia ei saa, mistä asunto ja ruoka? Jos näitä ei saa, miten pysyt hengissä? Maailmalla jopa sähkötuoliin meneviä vankeja ruokitaan, mutta työttömien oikea valinta olisi ilmeisesti kuolla kadulle.

   • työtöntyötön

    Olen ehdottanut tuota samaa useallekin työssäkäyvälle tutulle jotka sanovat työttömyyden olevan helppoa. Irtisanoutukaa ja sitten on myös teillä helppoa. Vastauksena tulee tuota samaa mutinaa miten ei se nyt niin pelitä ja miten jos kaikki tekisivät niin. Tosiasiassa suurin osa heistä viihtyy työssään hyvin ja pitävät myös siitä saatua korvausta työttömyystukea parempana. Moraalin kanssa sillä ei kyllä ole mitään tekemistä.

  • AMK

   On myös moraalitonta pakottaa työtön tekemään työtä ilman palkkaa,jos työtä tekee pitää saada palkkaa eikä työttömyyskorvausta !!

 8. Esa Auramäki

  Saku puhuu asiaa! Jälleen kerran. Ihmetytti ja ihmetyttää kyllä A-studion toimintakin. Tuota oikaisuakaan ei moni edes huomaa. Kovin asenteellista. A-studiokin oli joskus totuushakuinen ohjelma. Tuossa lähetyksessä annettiin kovin virheellinen kuva myös te-keskusten ja heidän asiakkaidensa vuorovaikutuksesta. Ja sen historiasta. Ennen näitä haastatteluja oli toki jokseenkin mahdotonta edes päästä naamakkaiskontaktiin viranomaisten kanssa. Joskus aikoja sitten se onnistui. Ja oli oikeasti vuorovaikutusta. Tää nykymalli kuullostaa kyllä enemmän kuulustelulta kuin edes haastattelulta.

  • Jyrki

   Niin ennen saattoi heittää television ikkunasta ulos niin sanotusti jos ei tarjonta miellyttänyt. Ja sen jälkeen lopettaa TV-lupamaksujen maksu aivan laillisesti eikä kukaan voinut mitään. Nykyään taas kun lupamaksut menee veron muodossa kaikilta myös työttömiltä. Niin se ei enää auta.

   Ja nyt myös työtön maksaa osansa omasta vainoamisesta tässä tapauksessa. Ja se varmasti on lisännyt ylimielisyyttä myös YLE:ssä. Kuin myös siellä YLE:n ylemmällä tasolla, josta määrätään mitä YLE:n alemmilla portailla tehdään. Ja olisiko se ylin taso lopulta sitten tuo eduskunta?

   Ja koska aika selkeästi käsky on käynyt, että työttömiä on nyt vainottava systemaattisesti ja valehtelukin vedetään hyvin harmaalle alueelle. Eli käytännössä valehdellaan ensin kirkkain silmin TV-kameroiden edessä ilmeenkään värähtämättä. Mutta lopuksi sitten pienellä präntillä korjataan valheita pieni muotoisesti ja ohi mennen jossain lukuisilla YLE: internet sivuilla. Jotka jää tosiaan huomaamatta monelta. Mikä selkeästi tarkoituskin. Mutta kukaan ei voi periaatteessa sanoa YLE:lle, että olette valehdelleet.

   Ja taas joku työttömien jahtaamiseen mieltynyt haluaa kertoa, että sekin työtön elää kumminkin hänen maksamilla veroilla eli hän maksaa työttömänkin TV-lupaveron. Mutta ei ymmärrä sitä, että moni työtön käy myös 9e/pvä orjatöissä, joista pitäisi maksaa oikeaa palkkaa. Mutta ei makseta, koska tämä sankari palkansaaja ja veronmaksajan mielestä se on oikein.

   • a m

    Työttömyyskorvauksestakin peritään veroa, minkä nämä verovaroilla elämisestä työttömiä syyllistävät unohtavat. Eli työttömät kustantavat itse osaltaan omaa työttömyyskorvaustaan.

 9. Jakke

  Huomio halutaan kiinnittää varsinaisesta ongelmasta marginaaleihin valikoivalla ja tarkoitushakuisella uutisoinnilla, joka alkaa saada jo Kafkamaisia piirteitä. Tällöin saadaan leimattua kaikki työttömät patalasikoiksi työtävieroksuviksi yhteiskunnan loisiksi. Varsinaiseen ongelmaan eli työttömyyteen ja sen perussyyhyn ei tarvitse puuttua, varsinkaan kun osaaminen ja kyky ongelmanratkaisuun puuttuu täysin. Leimaamisella saadaan toki kalasteltua muutamia lisä-ääniä. Yksipuolinen uutisointi marginaaleista lähentelee mielestäni vihapuhetta ja kiihottamista kansanryhmää (yhteiskunnan heikkompi osaisimpia) vastaan.

  Kukaan ei kiinnitä huomiota varsinaisiin merkityksellisiin tapahtumiin kuten: laillistettuun ja muuhun veronkiertoon (verohallinnon arvio 12-15 miljardia /vuosi), hallintarekisterin tuomiin mahdollisuuksiin siirtää osingot Suomen verotuksen ulottamattomiin, verovaroilla hankitun kansalaisomaisuuden dumppaamista lähisukulaisille ja muille kavereille, Suomen luonnonrikkauksien lahjoittamisesta kansainvälisille yrityksille (tosin jäähän tästäkin Talvivaaran ja Nivalan ihmeen tavoin ympäristötuhojen maksu suomalsille veronmaksajille),
  osinkotulojen verotukseen omistusprosentin ylittäessä 10%, vanhusten, vammaisten, eläkeläisten, sairaitten taloudellisen aseman jatkuviin heikennyksiin, yhteiskunnan voimakaaseen polarisoitumiseen todella rikkaisiin ja köyhiin sekä keskiluokan häviämiseen, Fortumin Uniper kauppaan, joka tuo valtavan riskin suomalasille veronmaksajille, perustuslain jatkuviin polkemisiin jne, jne. Tälläkö Suomi nousee?

  • R.A.

   Vihakamppanjaa työttömiä kohtaan lietsotaan juuri siksi, että kansa ei huomaisi, että todelliset pahantekijät ovat aivan muualla. Kun tavallinen kansa lietsotaan hyökkäämään vielä köyhempien kimppuun, niin tavikset ja köyhät eivät yhdistä voimiaan rötösherroja vastaan. Ja sen varmistaminen tässä on tarkoituksena. Herrat saavat sitten ihan vapaasti jatkaa valtion varallisuuden kuppaamista ilman että kukaan estelee. Herrojen sijasta rangaistaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, siis työttömiä, vaikka he eivät ole millään tavalla syyllisiä mihinkään herrojen rötöksiin.

 10. Minna

  En nyt tekisi muutamasta lehtijutusta ja sen kommenteista vielä näin kauaskantoisia johtopäätöksiä siitä, että suurin osa suomalaisista haluaa lynkata työttömät tai että suurin osa työttömistä ei halua töihin.

  Jäitä hattuun, Saku.

  • Vesa Nikula

   Mitäpä itse arvelet tämän selkeän mielipidemuokkauksen syistä? Ei kai se sattumaa voi olla?

  • Tommi Tuominen

   Ikävä kyllä tämä työttömiin kohdistuva syyllistäminen ja suoranainen ajojahti leviää kuin kulovalkea tämän katkeran kansan keskuudessa. Ja maksettu media tekee kaikkensa lisätäkseen bensaa liekkeihin. Kyllä sen näkee eri juttujen kommentoinnin tasosta. Minusta on hyvä, että löytyy edes joitakuita, jotka vastustavat tämän kaltaista kehitystä. Ja kirjoittavat siitä.

   Pahoitteluni kliseistä.

  • töytön

   Juuh, mitäpäs pienistä. Kaikki työttömät lytätty ja lisää luvassa 🙂

   Itse odottelen mielenkiinnolla seuraavaa eduskunnan istuntoa näkötaulussa. Kuka nostaakaan ekana esiin laiskat työttömät. Veikkaukset laitettu, kertoimet aika pienet.

  • Teemu T

   En tiedä kansasta, mutta kylmät oikeistolaiset itsekkäät asenteet ovat iskostuneet viimevuosina syvemmälle. Harvase päivä saa lukea jostain mediasta, että työnhakijalle ei kelvanneet työt sen kummemmin selvittämättä minkä takia. Työttömien ja vähempiosaisten syyllistämisestä on tullut arkipäivää. Vastakkainasettelu on selkeesti näkyvissä.. keskiluokka vastaan pienituloiset ja työttömät, lisäksi vielä jälkimmänen ryhmä kinastelee keskenään leivänmuruista. Merkillepantavaa on se, että kuinka vähän hyvätuloisia ja rikkaita arvostellaan vaikka aihetta olisi ja heidän toiminta aiheuttaa yksilötasolla usein paljon isompaa rahallista vahinkoa ja menetyksiä yhteiskunnalle kuin minkään muun tuluokan edustajan. Ainiin.. he luovat työtä ja jne jne.. tosiaan mammona tekee ihmisen autuaaksi eikä hänen tarvitse noudattaa lakeja ja säädöksiä seka antaa moraalisen ylivallan arvostella kaikkia muita. Joku kultulusikka takapuolessa syntyny tai muuten vain oman elämänsä onnistuja jolla on geenit ja taustat kohillaan kehtaa moraalisoida niitä joilla ei ole käynyt yhtä hyvä tuuri. Sitten taas kohta saa lukea kuinka jokin toimittaja elää 50€ viikko ja että sillä tulee hyvin toimeen… koko mainstream mediakenttä on niin talousoikeiston hallussa, että ei mikään ihme, että se ohjaa huomion kaikkialle muualle kuin sylttytehtaalle ja usuttaa alemmat luokat toisaan vastaan ja samaan aikaan itse saavat touhuta verosuunnitteluaan yms kivaa ihan rauhassa.

 11. Kyösti Hyttinen

  ” – Onko sopivaa elellä työssä käyvien naapurien rahoilla jos itsellä ei ole aikomustakaan työllistyä.”
  Tällainen kommentti oli eräässä ”ideologinen työtön” keskustelun kommenteissa.
  Ei varmaankaan kenenkään mielestä, mutta muutaman ”toisinajattelijan” perusteella kaikkien työttömien ”lynkkaaminen” on aika sairasta.

  Muistettakoon myös, että työttömien työttömyyskorvaukset tai pienituloisten tukitoimet eivät haihdu/katoa/häviä olemattomiin yhteiskunnasta. Sillä tuo väestö pyörittää tukensa takaisin erilaisina veroina, maksuina, ostaessaan ruokaa, vaatteita jne. joista kaikista palautuu siis osa välittöminä ja välillisinä veroina/maksuina takaisin yhteiskunnalle /valtiolle (tuote verot, kauppa maksaa verojaan tuloista, myyjät jne.)
  Työttömätkin ovat asiakkaita, kuluttajia ja näin myös osaltaan pyörittävät sisämarkkinoita.

  • Mirjami Virtanen

   Tuota ajatusta maahanmuuttajien suhteen , että heidän rahansa palautuvat yhteiskunnalle ja yrityksille, samoin kuin sosiaaliset etuudet yleensä, eihän niistä kykene säästämään, muistaakseni pilkkasi Halla-ahokin jonkun keksimänä ikiliikkujana, pilakuva liikkui keskustelupalstoilla, muistaakseni Lieksan keksimänä ikiliikkujana.
   Tosiasiahan on, kuten kirjoitit, sosiaaliset edut pitävät pyöriä pyörimässä siinä kuin palkansaajienkin tulot, 100 % etuuksista ei pysähdy pankkitileille. Köyhät eivät edes lomaile ulkomailla.

 12. Jarkko kainulainen

  Tämä työttömien ajojahti hallituksen johdolla alkaa muistuttaa natsisaksan ajan juutalais vainoja ihmisiä orjuutetaan pakkotyöhön nyt ihmiset pysähtykää miettimään tämän ei saa antaa tapahtua kyseessä on huono-osaisia suomen kansalaisia joita pitäisi auttaa ja kannustaa älkää lähtekö tämän hallituksen kelkkaan miettikää jos joudutte itse työttömäksi.

  • Mirjami Virtanen

   Muistetaan 90-luku, kun keskustelu siirtyi vaihteeksi yksinhuoltajien etuuksista työttömiin. Työttömyysluvat olivat korkeita, kun teollisuus hiipui. Satoja työttömiä tunnetuista teollisuuslaitoksista, yleensäkin yrityksistä sitten, koska kaikkihan vaikutti kaikkeen.
   Pia-Nora Kauppi mietteineen, köyhä ei tarvitse kännykkää eikä elokuvia. 20 vuotta ja sama keskustelu taas käynnissä.

   • työtöntyötön

    Piia-Noora Kauppi tosiaan oli sitä mieltä että työtön ei tarvitse kännykkää. Vaan mitenkäpä on nyt, vieläkö voi ottaa käyttöön lankapuhelimen ja tuleeko halvemmaksi kuin kännykkä? Nämä uudistusvastaiset tulevat kalliiksi.

    Perustulo ratkaisisi niin monta ongelmaa mutta ”ei voi” kun joku prosentti saattaa siitä hyötyä taloudellisesti verrattuna nykytilaan. Ossikin olisi saanut ihan rauhassa hakea niitä töitä mitä haluaa tehdä ja kirjoittaa kirjaa perustulolla. Niinpä sai nytkin mutta työllisti samalla te-toimistoa ja Kelan virkailijoita jne eli kuluja tuli enemmän.

 13. Jukka

  Veikkaan että somessa lynkkaajat ovat henkisesti ”kauniit ja rohkeet” -tasolla. No miksipä ei olisi, kun vasemmisto on menettänyt visionsa, eikä sen viesti ole mediaseksikästä…ja tuskin tulee oleenkaan. Mut ehkä sitä aletaan kuunnella kun piikoja ja renkejä alkaa olla kriittinenmassa.

  • Jorma Ryynänen

   Hyvä huomio Jukalta!

 14. työtöntyötön

  Ehkä tuon voisi laskea paljonko vaikkapa 2400e/kk tienaava säästäisi verojen maksussa jos Kelan työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa ei maksettaisi ollenkaan. Ei työhaluisille eikä työhaluttomille. Asumistuki ja toimeentulotukimenoja ei voi ottaa kokonaisuudessaan huomioon, näitä saavat myös työssäkäyvät, kansan- ja työkyvyttömyyseläkeellä yms. olevat. Heitän omana laskutoimituksena että tuskin pariakymppiä enempää per kuukausi.

  • liisa hirvonen

   Totta. Tuskin on pariakymppiä enempää vuodessa, sillä julkisia menoja on muitakin, ja paljon onkin. Sosiaaliturva on laaja ja kattava. Niin kattava, että rikkaimmatkin saavat Suomessa sosiaalietuuksia. Ja voivat tallettaa ne sijoitustileille. Jos meillä on varaa jakaa etuuksia sellaiseen käyttöön, niin eiköhän meillä ole varoja myös siihen että todellisessa tarpeessa olevat saavat perusturvansa.

 15. työtöntyötön

  Kommenteina on myös ”ei minullekaan jää asumismenojen jälkeen 500e/kk” ja ”palkasta jää käteen laskujen jälkeen kuukaudessa n. 100-200e ruokaan ja polttoaineisiin yms. hauskaan”.

  No jos ei jää sitä 485e niin turhaa valittavat keskustelupalstoilla. Kelan sivuilla on laskureita joilla voi kokeilla saisiko asumistukea tai toimeentulotukea palkan päälle jos tiukkaa tekee. Saattaa tosin tyssätä siihen että kaikkia laskuja ei hyväksytä eikä asunnon lainan lyhennyksiä. Muitakin kommervenkkejä löytyy kasapäin mutta aina voi kokeilla.
  http://www.kela.fi/laskurit

  Jos löytyy yksikin halukas irtisanoutumaan kokoaikatyöstään ja elämään sillä 485e vaikkapa seuraavan vuoden niin ilmoittautukoon ja pistäköön vaikka blogin pystyyn. Lupaan seurata blogia. Ensin pitää tosin mahdollisesti päästä eroon ansiosidonnaisesta eli työkkäriin ei kannata ilmoittautua n. 6kk ja sen jälkeen pääset työmarkkinatuelle.

  Erikseen on sitten nämä kommentit ”Siperiaan tuollaiset” ja ”ostetaan työleiripalvelut Venäjältä niin alkaa työ maistumaan”. Ennen noita kommentteja näki vain murhaajien ja muiden väkivaltarikollisten kohdalla mutta nyt on työttömät päässeet samaan kastiin heidän kanssaan. Onhan nämä rikoksetkin tismalleen samanvertaisia.

 16. Tom Örn

  Eikös tätä A- studiota vedä sama henkilö, joka niin ” uljaasti ” seisoi Sanna Ukkolan rinnalla mennä viikon yhden ihmisen parjauskamppanjassa? Haistanko minä vain palaneen käryä? A- studion vetäjä on muuten Ylen entinen etiikkapäälikkö.

 17. Sauli

  Ilta- Sanomien suuri yhteiskunnallinen työttömyyskeskustelu jatkuu, nyt äänessä Anu 45, 300 työpaikkahakemusta ja heti tärppäsi. Vahinko vain on ennättänyt jo tapahtua ja ihmisten mieliin on iskostunut Ossi, ideologisesti työtön ja Mikko, työtön keilaava alkoholisti.

  Onko iltapäivälehden toimittajan ihan mahdoton löytää ihan normaalia työtöntä. Sellaista joka ei ole kirjoittanut 3000 hakemusta tai jolla ei ole alkoholi tai asenneongelmaa. Eikö sellaisesta työttömästä saa lööppiä, joka ihan asiallisesti kertoo arjen ongelmista ja ennakkoluuloista joita varsinkin pidempään jatkunut työttömyys aiheuttaa. Ymmärrän kyllä ettei iltapäivälehdet varsinaisesti ole mitään yhteiskunnallisen keskustelun avaajia, mutta ei toisaalta tarvitse sitten ihmetellä miten ja miksi vaihtoehtoisilla totuuksilla ratsastetaan eduskuntaan asti.
  Haluaisinkin tässä ja nyt myöntää iltapäivälehdille tunnustuksen eriarvoisuuden ja ennakkoluulojen tuloksekkaasta lisäämisestä. Erityisesti haluan korostaa työttömiin kohdistuvien asenteiden betonointia. Ilman iltapäivälehtien aherrusta, saattaisi työssäkäyvät ja työnantajat pitää työttömiä talouden ja väärien poliittisten päätösten uhreina. Kiitos iltapäivälehtien tiedämme totuuden. Työttömät ovat työttömiä, koska he ovat laiskoja, juoppoja ja vääristävän ideologiansa vuoksi yhteiskunnalle rasite.

 18. Ellu

  Laitoin Ylelle palautetta nihilistisestä kahden lauseen korjauksesta, joka häviää kuin pieru saharaan eikä vahinkoa voi enää korjata.
  Tuli toisaalta mieleeni, että onko meidän eriasteisesti ”kunnon” työttömien, kuten haastatteluun tarjoutuneen Tiina Arlinin asia mennä A-studioon todistelemaan kunnollisuuttaan? Katsokaa nyt, tässä hyvä työtön. Ossi on silti Ossi. Sehän on sama asia, kun tuodaan rasistin eteen hyvin työllistynyt ja kielitaitoinen miellyttävä maahanmuuttaja, jonka täytyy edustaa kaikkia maailman maahanmuuttajia. Eihän töissäkäyvienkään tarvitse kollektiivisesti todistella olemassaolon oikeutustaan kaiken kansan edessä kun ensin on tuotu Ilta-Pulun otsikoihin patalaiska työpaikkakiusaava ja saikuttava Saija. Tai esitellään inha veronkiertäjä, jonka jälkeen kunnollinen ja työllistävä yrittäjä tuodaan ristikuulusteluun.
  Voitaisiinko keskustella asioista ihmisten sijaan?

 19. Jyrki

  Kauppalehti lähtenyt myös samaan sonnan lapiomiseen työttömien suuntaan mukaan:

  Tässä uutisessa:
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yrittaja-tyoton-sahkoasentaja-tuli-tyohaastatteluun–vieroksui-avoimesti-tarjottua-tyota/qKgUsGPD

  Kommenttiosuudessa kyllä sitten saanut Kauppalehti ja työttömiä arvosteleva yrittäjä tiukkaakin palautetta takaisin. Ilmeisesti kauppalehdellä ei moderointi toimi tai kauppalehden lukijat astetta fiksumpaa sakkia kuin noiden MV-lehden tasolle vajonneiden IS-lehden lukijat.

  • Elli

   Kyllä tällaisiakin ihmisiä on vaikka se ei olekaan pääongelma, ja kai yrittäjälläkin on oikeus kertoa kokemuksistaan. Näitä on harvakseltaan tai tilapäisesti erittäin hyvää ansiosidonnaista saavissa (tunnen) ja/tai niissä, joille riittäisivät elämiseen vähemmän kuin koko vuoden palkkatulot – toki silloin eli tulisi nostaa ansiosidonnaistakaan vapailta kuukausilta. Joskus ihminen myös saanut osoituksen työhön, jota ei oikeasti halua kun ei koe osaavansa tehdä, työmatka on liian pitkä jne. Itse olen saanut osoituksen hakea työtä, johon vaadittiin ehdottomasti oman auton käyttöä. Minulla ei ole autoa käytössäni, enkä sitä ajatellut hankkia muutaman kuukauden sijaisuutta varten.
   Eri asia on se, miksi näitä kaikkia työttömiä laiskoiksi leimaavia ja lyttääviä ulostuloja on joka päivä useita. Mikäli näillä pyritään tuleviin sosiaaliturvan heikennyksiin, niin heitän villin arvauksen: kohta viedään niiltä, joilla on ennestäänkin vähiten eli pienimpien etuuksien saajilta.

 20. Anna-Katriina Lius

  Minusta ongelma on myös se, että tämä kiristynyt ilmapiiri on saanut osan ihmisistä uskomaan, että työtä olisi tehtävä millä ehdoilla tahansa. Koko oma elämä ja itselle tärkeät asiat olisi uhrattava huononkin työsuhteen vuoksi.

  Lyhyempääkin pätkää olisi lähdettävä tekemään toiselle puolelle maata. Perhe olisi jätettävä. Konttikylissä pitäisi asua. Tehdä huonosti palkattua työtä. Olla kiusaavan ja nöyryyttävänkin työnantajan alaisuudessa. Kytätä puhelintaan erikseen kutsuttavana aina yömyöhään asti. Tehdä jopa palkatonta työtä.

 21. HTK

  Sipilän oikeistotaantumushallitus vie Suomen sääty-yhteiskuntaan ja apartheidiin

  Kansaa tullaan tietoisesti jakamaan pääomatuloja nauttiviin, palkansaajiin ja palkattomiin työtekijöihin. Valtamedia toimii aktiivisesti kansalaisten harhauttamisessa. Valemedia ja valtamedia eivät enää mitenkään olennaisesti eroa siinä. Porvarillinen valtamedia (mukaan luettuna hallituksen pää-äänenkannattaja YLE) on omaksunut valedian harhauttamiskeinot: suoranaiset valheet, yksipuoliset puolitotuudet ja suhteettoman sivuseikkojen paisuttelun uutisoinnissaan.

  Yhteiskuntajärjestys toimii, vaikka kolmasosa sen jäsenistä olisi jatkuvasti työttömänä ja niukan toimeentulon varassa. Myös Etelä-Afrikan apartheid- eli rotuerotteluun perustuva poliittinen järjestelmä toimi pitkää hyödyttäen etuoikeutettua valkoihoista vähemmistöä.

  Digitalisointi , robotisointi ja automatisointi tulevat vähentämään myös yliopistokoulutettujen työpaikkoja. Yhdysvaltalainen Pennsylvanian yliopiston ( myös Donald Trump opiskeli siellä) sosiologian professori Randall Collins kirjoittaa, että ihmisten korvautumisella tietokoneilla ja muilla laitteilla ei näy olevan luontaista loppua ja tietoteknistyminen on vasta alussa sekä keinoäly tulee korvaamaan useimmat myös akateemista koulutusta vaativat työt. Se on ”luovaa tuhoa”. Hänen mukaansa rakenteellinen työttömyys voi saavuttaa 50 %:n tason vuoteen 2040 mennessä ja sen jälkeen jopa 70 %:n työttömyyden myös ns. länsimaissa. Kysymys on vain siitä tapahtuuko yhteiskunnallinen muutos joko rauhanomaisesti tai väkivaltaisesti. Samainen professori Collins ennusti jo 1970-luvulla kommunismin loppumisen ja Neuvostoliiton romahtamisen. Johtaako hänen ennustama muutos kapitalismin romahtamiseen ja fasismiin siirtymiseen?

  Työttömyys saattaa vielä tulla koskettamaan useimpia niitä ihmisiä, jotka nyt irvailevat ja moralisoivat työttömiä. Akateemikko von Wrightin sanoin: ” Joudumme juomaan paljon kärsimysten maljasta, ennen kuin viisastumme.”

 22. Aleksi Kivekäs

  Työttömien vastuusta omaan työttömyyteen on kiljuttu ihan tarpeeksi. Tämä Ossi myös nimenomaan painotti, että ei ole ottanut näitä ”mielettömiä” ja haitallisia työtarjouksia vastaan, kuten kaikenmaailman kokeiluja, nollatuntisopimuksia, puhelinmyyntiä tai vastaavaa. Osaan kuvitella koko työvoimatoimiston kirjon erilaisia palkattomia tai matalapalkkaisia puuhastelukursseja. Missä on suomalaisten yritysten vastuu työttömyydestä? Miksei haukuta kaikkia laiskoja ja saamattomia työssäkäyviä töiden omimisesta? Työtä tehdään Suomessa niin huonosti ja itsekkäästi, että muille ei urat edes aukea. Missä on kasvu? Jos yritykset kasvavat ja tuottavat voittoa, niin miksei synny uusia työpaikkoja? Suomalainen yritysjohto on todella huonoa työllistämään omaa kansaansa. Meillä on paskoja johtajia, ei paskoja työntekijöitä.

  • Teppo Björkman

   Juurikin näin!

   • Jussi Parviainen

    Pitäisikö meidän työttömien ajatella näin, että pyritään tekemään työttömyys niin kannattamattomaksi, että sokea Reettakin sen näkisi. Että ajatus siitä, että kaikki tulisi ottaa mukaan työhön, yhteiskuntaa rakentamaan, tulisi ilmeisen ymmärretyksi. Tuhmasta päästä ajattelen, työttömyyden kustannukset kaatuvat, paitsi työttömien, myös työssäkäyvien kontolle. Riistotalousajattelu, jossa osa ottaa enemmän ja muille jää vähemmän, pitäisi vaihtaa ajatteluun, jossa kaikilla olisi aikaa ja malttia vaurastua ja jossa kaikilla olisi mahdollisuus saada se mökki ja omenapuu, minkä alla istuskella.

 23. Johannes

  Ylen toimittajat ei enää uskalla tehdä rehellistä ja riippumatonta journalismia, potkujen pelossa. Muutama on saanutkin kenkää/eronneet oltuaan vankkumattoman puolueettomia ja tasavertaisen uutisoinnin puolestapuhujia. Itänaapurin meininkiä.

 24. Tero Sivula

  Se on jännä huomata näitäkin kommentteja lukiessa että ihmiset ovat älykkäitä ja oivaltavia, siis tässä kommenttipalstalla. Ovat selkästi pohtineet asioita, syy seuraussuhteita. Totuushan on että aika iso osa ihmisistä on kuitenkin en nyt sanoisi tyhmiä, mutta ei sitä penaalin terävintä kärkeä, eikä syy ole tyhmyys jolle ei voi tehdä mitään, mutta suurin osa ihmisistä on vaan sellaisia että uuden oppiminen ja itsensä sivistäminen on loppunut tasan siihen päivään kun koulut loppui ja työelämä alkoi. Voisin noin lonkalta heittää että tällaisia ihmisiä kansasta on vähintään puolet, joista toisella puolella on jotakin isompia ongelmia elämän kanssa, alkoholismia jne.

 25. mietiskelijä

  Suututtaa kovasti työttömien puolesta, vaikka olen jo eläkeläinen. Helppo on tuomita huonompiosaisia, jos itsellä on hyvin. Eiköhän ne suuremmat asiat ja rahat ole sumuverhon takana meiltä piilossa.

 26. Teppo Björkman

  Erittäin hyvin kirjotettu!
  Loppuu kausiduunitki kun toi Kelan&TE K:n orjakauppa saadaan pyörimään!

 27. Marko

  Niillä työssä käyvillä, jotka äänekkäimmin vaativat työttömiä tekemään palkatonta työtä korvaustaan vastaan, on arvattavasti työssään liikaa luppoaikaa. Siitä kannattaisi ruveta saneeraamaan henkilökuntaa vähemmäksi.

  Jos ei itse suostuisi jatkamaan työtään ilman palkkaa työmarkkinatuella eläen, niin voisi olla hiljaa, jos ei ole mitään rakentavaa sanottavaa. Systeemihän suorastaan kutsuu vaihtamaan palkkatyöläiset kokonaan pois työstä, koska työnantajalle on halvempaa ottaa täysin ilmainen henkilökunta.

 28. Jari Kähkönen

  On jo kohtalaisen vanha vitsi, että hyvinvointivaltion jälkeisen ajan politiikka koostuu työelämän kurjistuksesta, yksityistämiskuppauksista ja sosiaaliturvan vastikkeellistamisesta. Sen ne ovat tehneen maassa kuin maassa, varhaimmillaan jo 1970- ja 80-luvuilta asti, riippuen siitä miten tai kuinka nopeasti asiat ovat kriisiytyneet kussakin paikassa. On älyttävä kysyä, että onko Suomi erikoistapaus vai ei? 25 vuotta sitten oltiin jo viittävaille valmiustilalaeissa, mutta tästä huolimatta työmarkkinoilla keskitetyt sopimukset kestivät vaikka tuli talokohtaiset sopimukset. Sosiaaliturvassa etuuksia leikattiin vaan silti niitä ei kokonaan lopetettu. Ja valtion omaisuutta yhtiöitettiin/myytiin sitäkin, mutta silti uusi uljas perustuslaki rajasi tiukasti julkisen vallan käyttöoikeuden sekä millä menettelytavalla sitä ehkä voidaan siirtää yksityiselle.

  Nyt käynnissä olevaa työttömyysmyllytystä, josta Sakari tänään bloggaa otsikolla Lynkataan työtön päivässä, tulee olla varovainen tulkitsemaan sen paremmin niin kuin näinkään. Muistakaa, että kaikkien yhteinen ja yhtäläinen ihmisarvo on erittäin nuori käsitteen iän puolesta, sekä lähtökohtaisesti hyvin häilyväinen sisällöltään. Heikompaansa voi monottaa kuka tahansa, kun itseään ketuttaa. Yhteiskunnalliselle tasolle vietynä kenestä tahansa voi kuoriutua messuava saivartelijaidiootti, joka muka tietää kaikesta kaiken vaikkei yksin ymmärrä soveltavansa omaa idiotiaansa toisten asioihin. Ei pitäisi luulla, että kaikki ovat samanlaisia kun on itse. Eli vaikkei sinänsä myllytettäisikään lynkkauksen edeltä, tämä ei kääntäen tarkoita parhaita mahdollisia oloja. Hyvä olisi, jos olisi edes asialliset olot. Työttömiä on Suomessakin vielä alle sata vuotta sitten pantu kiven sisään: sosiaaliturvan vastikkeellisuudesta kieltäytyjä linnaan ja muut huoltola -nimiseen sosiaalivankilaan…kröhöm…hoidettaviksi…muka.

  Sehän siinä toki on, että mikäli myllytyksiin leipääntyy eikä ole valppaana, kun Iso Puhdistus lopulta kerrankin oikeasti tulee, voi käydä aika huonosti. Miten on, mahtoiko suomalaisessa vankilassa saada vielä laillisesti raippoja kurinpitorangaistuksena sinä vuonna, kun siellä vielä oli köyhäinhoitotapauksia? Ehkä liioittelen, kun Lähetä kommentti -hetkellä enin kuviteltavissa oleva vaara olisi kuitenkin vain joku kolmannen sektorin pihanlakaisuosasto? Mutta kun ei se siihen tule jäämään kuin korkeintaan vähäksi väliajaksi. Kunnes jokainen työväen- tai keskiluokkaan itsensä asemoineen anakronismin ja yleispellen muodostama mussutuskuoro kaikonnut. Nyt niiden biisin koorus kuului:”Eikö voida vaatia?/Onko se kohtuutonta?.”

  Johan se Hitlerkin oli vielä Landsbergin leivissä ollessaan sitä mieltä, että ei sovi patruunan porsastella yltäkylläisyydessä jahka työläisensä ovat kurjuudessa. Ja marxismi-leninismissäkin oli muistaakseni kaiketi muutama rivi tuotantovälineiden yksityisestä omistuksesta. Mutta persauksillensahan meni, yksi kesti 13 ja toinen 70 vuotta, ungefär. Ja länsimainen filosofia on sekin ollut aina niin maan perusteellisen autoritääristä, olkoon johtotähtenä milloin uskonto tai järki, muka. Kyllä kuulkaa tuo Te-palvelut…hahahhaa…oli aina kolmen laatikon palvelu, jo kauan ennen kuin ne niin sanotut palvelulinjat keksittiin. Ensimmäisessä laatkossa oli ilkeys, toisessa pelkuruus ja kolmannen kalustovastaava oli ummistanut ruuvinvääntimellä säätösyistä. Virkamiesholhous ei tunnu mielekkäälle, lauloi Alatalo kun ei vielä ollut kansanedustaja. Niinpä.

  Erikoista tämän päivän debatissa on minusta vain se, että julkisen palvelun mediatalo on joutunut myöntämään etteivät kaikki työttömät taustakeskustelijat kieltäytyneetkään tulemasta haastateltaviksi. Mutta se ei paljoa lohduta, koska toisaalta eivät ilmoittaneet että pyydettiinkökään ja miksi näin oli. On se toimittaja kuulkaas vaan sellainen eläjä, että parhaiten menee läpi maksimaalisen kärjistetty sanottava, josta ei kuitenkaan tule jälkipeliä muille kuin sanojalle itselleen. Tai sitten jos se on vallanpitäjä. Jos on vaan titteli kunnossa, kravaatti ojennuksessa eikä itse ratkea nauramaan suoltamalleen sanomalle, saa päästellä ihan mitä tahansa. Emme ole Amerikka, mutta kuinka tämä oikeasti eroaa sikäläisen 24 h uutiskierron draamauutisista?

  Niin, jos se tuotteen valmistaminen tai palvelun antaminen ei kannata, koska globaalissa maailmassa niillä ei ole enää samaa arvoa kuin ennenaikaan, luuletteko töitä olevan tai tulevankaan? Ja sietäisi itsensä ammattihenkilöiksi tai peräti autonomisessa asemassa oleviksi luulevien kohta entisten keskiluokkapellejenkin älytä, että samaan tahtiin loppuu kulissinkannattelu heiltäkin. Ei yritystä sitä varten pidetä, että he saisivat olla ammattilaisina, työnjohtajina, asiantuntijoina tai päällikköinä. Ja sitämyöden loppuu myös se osa virkamiestyöstä, joka ei ole yjt:tä, uskokoon huvikseen. Eivät nyt jo entiset hyvinvointivaltiot olleet mikään sattuma tai onnenkantamoinen, kun niitä maailmassa tehtiin 1930- ja 70-luvuilla. Tahto, tarkoituksenmukaisuus sekä kompromissi, siit’ läks’ ja hyvä tuli.

  Siinä missä menisi nytkin, mutta kun yhdet ei tahdo eikä toiset edes älyä. Kun eihän yhteistä maata nyt ole pakko ehdointahdoin panna asumiskelvottomaan kuntoon. Eivät eliitit niitä työelämän kurjistuksia, yksityistämiskuppauksia ja sosiaaliturvan vastikkeellistuksia muuten tekisi, mutta kun kuvittelevat kaiken muunkin ympärillään pysyvän entisellään. Ei pysy. Jos muutat yhden, muukin voi muuttua. Se siinä vaan, että kuinka kalliiksi tuo oppi tällä erää tulee. Tiedän, eihän se tänään lynkattavaa työtöntä paljon lohduta ja yhtä vähän takaa ettei kohta menisi vielä sitäkin huonommin. Mutta Kylsse siit, ei ne asiat koskaan niin mene etteikö ne jotenkin menisi, ka ainhaa myö on toimee tultu ja [sinun murrealueesi vastaava lause tähän].

  Humanismi on kovin usein sitä, että uskoo ihmiseen vaikkei aina tietäisi minkä pirun takia. Ja optimismi, että toivosta ei luovuta milloinkaan.

 29. Marko

  Jokainen, joka on sitä mieltä, että työttömiltä pitäisi ottaa tuet pois, jos ei työnteko kiinnosta voisi vastata näihin pariin kysymykseen.

  – Jos ihminen ei saa mistään rahaa, millä hän itsensä elättää? Rikoksilla? Syödähän pitää jokaisen jne.
  – Jos sosiaalituki muuttuu vastikkeelliseksi, mitä nämä ihmiset tekisivät tukensa eteen? Ilmaistöitä? Orjatyöksi joskus kutsuttiin. (tähän ei tarvitse mainita näistä 9€ päivä toimista, niistä blogisti on kirjoittanut monesti)
  – Mikä tekee juuri sinusta niin korvaamattoman arvokkaan työntekijän, ettet löydä itseäsi vuoden päästä samasta tilanteesta, tekemässä vanhaa työtäsi sosiaalitukea vastaan, jos tähän malliin mentäisiin?

 30. Jyrki

  No niin nyt oli iltalehden vuoro pitää henkeä yllä lynkkausmedioissa:
  http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710182200470258_tb.shtml

  Niin ikään iltalehti haluaa vuorostaan osansa työttömien ajojahti klikeistä ja samalla ”kunniaa” työttömien lynkkaamisesta ja orjatyöluokan synnyttämisestä lopullisesti suomeen.

  Kunnes Sipilä ja kumppanit voi juhlallisesti ilmoittaa, että tästä eteen päin kaikki työttömät on laitettu leireille oppimaan orjatyötä. Sitten kansa hurraa ja osoittaa kunniotusta. Kun ensinmäiset työttömien pakkosiirrot Tom Packalénin visioimille orjatyöleireille suoritettu. Ja todettu olevan loisto juttu.

  Nyt hieman jo vaikuttaisi siltä, että alkaa olemaan oikeasti ne hetket. Kun foliohatut voidaan oikeasti riisua päästä. Ja todeta, että homma on selkeästi järjestetty työttömien ajojahti, joka ei varmasti lopu vielä pitkään aikaan. Tulee vielä varmasti sadoittain vastaavia juttuja joka mediasta ulos. Päämääränä vakaasti demonisoida työttömät muun kansan silmissä massiivisella lokakampanjalla. Kallis tuo kamppanja varmaan on, mutta kai se on laskettu että se kannattaa.

  Toisaalta nyt voi lisääntyä työttömien työstä kieltäytymisiä jo pelkästään varmaan siksi, että ”työnantajat” haluaa itse järjestää itselleen pääsyn mediaan työttömiä kouluttavana sankarina. Joina heidät varmasti esitellään ilmaan mitään tiukkoja kysymyksiä tai kritiikkiä medioiden taholta, kuten on jo nähty. Väitän myös, että itsemurhatilastoihin tulee rajut piikit tämän työttömien demonisoimis ja lokakamppanjajoinnin aikana. Mutta se ei tule ylittää mitään uutiskynnystä…

  • töytön

   Kappas, iha kykyjenetsijä tällä kertaa. Alkaa jotenki huvittamaan nämä jutut. Missä vielä se paras luurannee..

 31. Rintsu

  Jos saan tukia ja makaan sohvalla kittaamassa kaljaa saan max 485,- rahaa siihen kaljaan.
  Löytyy lauma niitä jotka kauhistelevat ja sanovat, että tuo loisii.
  Kun minut komennetaan puunhalaamiskurssille niin saan saman tai enemmän, juon edelleen kaljaa, mutta sen ohella opettelen halaamaan puita. Mutta mukana on yksi loisija lisää, eli puunhalauskurssia vetävä konsultti.

  Niin. Jos minä saan työttömänä rahaa niin se on hyi-hyi. Moni muu saa ansaita työttömyydelläni ihan palkkaa keksimällä minulle turhia töitä ja kyttäämällä niiden tekemistä. Eikä siinä ole mitään pähkähullua? Loisijaksi huutelijat maksavat tämän turhan teettämisen ihan mukisematta vaikka se käy kukkarolleen huomattavasti kalliimmaksi.

  Minun pitäisi mennä lukemaan vanhuksille? Mielelläni. Osaan kaksi hyvää iltasatua:
  – mikäs se pankkikortin tunnusluku olikaan
  – tehdäänpäs muutoksia testamenttiin

  Loisiksi huutelijat hyväksyvät tosiaan mitä tahansa kalliiksikin käyviä älyttömyyksiä jos niillä kuritetaan loisia. Irtolaislait ja huoltopoliisi takaisin.

  Työssä olevat taas saavat sählätä miten huvittaa. Taloyhtiöni remppaäijät saavat rauhassa tehdä samat hommat kolmeen kertaan hupsis-metodilla, pääasia on, että hiki virtaa. Nimeltä mainitsemattoman työkkärijohtajan ei tarvitse tietää edes virkamiehen perusasiaa. He ovat yhteiskunnan työssäkäyviä tukipylväitä jotka ovat palkkansa ansainneet.

  • töytön

   Tismalleen tämmöstä se on. Tiedä vaikka tästä työttömyysbisneksestä/nöyryyttämisistä tulisi Suomen uusi vientituote? Uusi kisailureality tv-formaatti kenties?

  • työtöntyötön

   Olen niin samaa mieltä kuin vain voi olla. Sohvalla makaava työtön tulee kaikkein halvimmaksi. Myös Ossi on tullut suhteellisen halvaksi, hän ei puhunut mitään saamistaan asumistuista tai toimeentulotuista mitä suurin osa yksin vuokralla asuvista työmarkkinatukilaisista luultavasti saa.

   Jos joku erehtyy sanomaan että hyvä vaan kun työttömät joutuvat tekemään jotain tukiensa eteen pitäisi vastata sopisiko että kulukorvaus 9e/päivä otettaisiin täysimääräisenä sinun tuloistasi? Ilmeisesti joidenkin mielestä työttömyyskorvaus maksetaan suoraan heidän maksamistaan veroista mutta muut työttömän aktivoimiskulut tulevat jostain taikaseinästä.

 32. Rosa Warski

  Blastaus jatkuu herkeämättä: http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710182200470258_tb.shtml

  ”Kykyjenetsijä äimistelee: Työ 2000 euron kk-palkalla ei kelvannut työttömille – kieltäytymisten syyt ihmetyttävät”

  ”Hänen mielestään osalla työttömistä on väärä asenne. Henkilö voi olla tehtävään sopiva, mutta työnteon asenne ja moraali ovat kadoksissa. Työtä pakoillaan, mies arvioi.”

  ”Noin 20 vuotta kykyjenetsijänä toimineen miehen mielestä Suomessa on liian hyvät työttömyystuet, koska liian moni ihminen makaa mieluummin kotona kuin vastaanottaa tarjottua työtä.

  – Kyseessä ei ole marginaali-ilmiö vaan tilanne on oikeasti laajempi kuin myönnetään. Meillä on iso joukko ihmisiä, jotka ovat oppineet käyttämään järjestelmää hyväksi, mies toteaa.

  En syyllistä kaikkia työttömiä, mutta kyllä meillä on liian hyvä tukijärjestelmä, kun on parempi maata kotona kuin tulla töihin, mies harmittelee.”

  Koko homma alkaa mennä ihmisjahdin puolelle. Pistää miettimään, millä oikeudella tämä Iltalehden toimittaja Mika Rinne kirjoittaa moraalittomuudesta – hänhän kirjoittaa täsmälleen samanlaista ”uutisointia”, mikä on historiallisesti edeltänyt ns. toimenpiteitä heikompaa ainesta kohtaan. Demonisoidaan, viedään se vähäkin mikä on, ja siirretään leireille, rautatiehommiin ym. moraalia ylevöittäviin ’töihin’.

  Arbeit macht frei siis, ja mielivaltaisten typerysten siunauksella.

  • Rosa Warski

   Ja lisätään tähän vielä, että koko uutinen haiskahtaa samantien.

   ”Palkka on noin 2000 euroa kuukaudessa. Työaika on maanantaista perjantaihin kello 10-19 ja lauantaina kello 10-16. Viikkotyöaika on 38 tuntia ja joka kolmas viikonloppu on vapaa.”

   9 x 5 + 6 = 51 tuntia, ei suinkaan 38. Lisäksi ’kykyjenetsijä’ on jälleen nimetön, nimettömästä yrityksestä.

  • Rintsu

   ”Kykyjenetsijä äimistelee: Työ 2000 euron kk-palkalla”

   Minä äimistelen sitä, että 2000/kk-palkkaiseen työhön käytetään kykyjenetsijää.?

   Mistä lähtien parintonnin kk-palkkaan on vaadittu ”kyky” jota pitää etsiä?

   Mitäs kykyjä tolla ”etsijällä” itsellään on jos ei hommissaan oikeesti pääse etsimään kykyjä niihin hommiin jossa liksat ovat vähintään viisnumeroisia?

   Mulla on pari kirjaa myöhässä kirjastosta. Pitäiskö mun nyt palkata myöhästymismaksuihin erikoistunut lakimies?

   • Rosa Warski

    Ihan hyvä pointti, Rintsu.

    Itsellä kävi mielessä, että kyse vois olla ihan hyvin puhelinmyyntityöstä. Moni asia napsahtaa kohdalleen: pitkät työtunnit, kaupan ala, palkaksi mainostettu ”noin 2000 €/kk”, vastavalmistuneiden rekryäminen ja määräaikainen työsuhde.

    Lisäksi mainittu palkka alittaa TRAL:n palkkasuositukset reippaasti:

    ”Vastavalmistuneiden palkkasuositus on 2500 – 3200 €/kk. Suositus koskee koulutusta vastaavissa tehtävissä työskenteleviä.”

    https://www.tral.fi/palvelut-ja-edut/ura-ja-koulutuspalvelut/palkkaneuvonta/palkkasuositukset/

    • Rintsu

     ”Ihan hyvä pointti, Rintsu.”

     No tää ny on ensimmäinen kerta kun kuulen, että parintonnin kuukausiliksahommiin käytettäis kykyjenetsijää.

     En yhtään ihmettele, että sekä hän että firma ovat anonyymejä. Osaamattomuus rekrytointipäässä haisisi kuin hapansilakka.

   • töytön

    Mika Rinne ajatteli palkkaa vähä alakanttiin sepostuksessaan. Virheitä sattuu kykyjenetsijöillekin, se suotakoon.

  • Niklas Renner

   http://www.iltalehti.fi/tyoelama/201710182200470258_tb.shtml
   ”Kykyjenetsijä äimistelee: Työ 2000 euron kk-palkalla ei kelvannut työttömille – kieltäytymisten syyt ihmetyttävät”

   Harmin paikka, että yritys ja kykyjenetsijä jäivät anonyymeiksi. Olisin voinut noilla ehdoilla löytää työntekijän firmaan alle viikossa vain levittämällä ilmoitusta ammattikorkeiden sivustoilla, enkä olisi viitsinyt niin helposta hommasta edes mitään laskuttaa.

 33. elm

  Saisimmepa pian hallituksen, jonka mielestä omilla aivoilla ajattelu sekä jaloilla äänestäminen (paremman maailman puolesta) olisi jopa suotavaa. Ellei peräti kansalaisvelvollisuus.

  Kysynnän ja tarjonnan laki – jos sen vaan annettaisiin vapaasti toimia – on mielestäni yksi kestävimmistä ja terveimmistä rakenteista, joka voisi ylläpitää toimivaa yhteiskuntaa kansalaisia arvostavasti. Nyky-Suomessa tämän ei anneta toimia, vaan pultataan koko yhteiskunta vinoon niin yritystuilla kuin tällä hurskastelevalla työllisyyspolitiikallakin. Kaksinaismoralismi pääsee kukkimaan oikein kunnolla. Taas kerran.

  Saisimme olla kiitollisia niille, jotka pystyvät pitämään itsensä terveinä ja tasapainoisina työnsä menetettyääkin – ja myös niille, jotka selviävät päivästä toiseen ilman palkkatyötä, näillä kuuluisilla ”tuilla” sinnitellen. Lukekaapa Hesarista pääkirjoitus sosiaalisesta osingosta. Siinä olisi hienoa ajatus, joka muuttaisi maailmaa parempaan.

  Tällä hetkellähän sosiaalinen ”osinko” on lähinnä negatiivista: stigmatisointia, haukkumista, lynkkaamista, ja niin edelleen.

  Tässäpä meillä maailma, jolla on vielä paljon opittavaa.

  Ossi lynkataan, koska hän ei ole ollut työtoiminnassa tappamassa aikaa, vaan kirjoittanut mahdollisesti yhteiskunnallisesti tärkeän kirjan. Voi taivas varjele näitä meidän päättäjiä.

 34. Ulla Vehaluoto

  Kirjailija Ossi Nymanille onnittelut loistavasta esikoisteoksesta! Onnea myös Suomelle uudesta kirjailijasta!

  Kirjallisuuden tuntijat ovat antaneet Nymanin teoksesta kiittäviä arvosteluita. Itsekin luin kirjan lähes ilman taukoja, sen verran sujuvaa teksti oli. Aihepiiri romaanissa sivuaa työttömyyttä, en vain näe siinä mitään kadehtimisen arvoista. Työmarkkinatuella elämä ei ole kadehdittavaa. Siitä huolimatta jotkut elävät mielikuvissaan ja kadehtivat mielikuviaan.

  Ei ole ensimmäinen kerta, kun roskajournalistit lähtevät vetämään kirjailijan nimeä ja mainetta lokaan. Eikä siinäkään ole mitään uutta, että natsihenkiset sivistymättömät ihmiset haluavat lynkata ihmisiä joita eivät suvaitse.

  Itse toivoisin, että Ossi Nymanin kaltaisia sivistyneitä ihmisiä olisi enemmän, ja että sivistyksellä ylipäänsä olisi sijaa. Nythän on käynyt niin, että 90-luvun laman aikana sekä heikennettiin perusturvaa että lakkautettiin n. 50 000 kulttuuri- ja yhteiskunta-alan työpaikkaa. Nyt sitten ihmetellään, kun akateemiset ja kulttuurialan ihmiset joutuvat elämään työttöminä työmarkkinatuella.

  Jo 80-luvun puolella sosiaalitieteilijät huomauttivat siitä, että maamme sosiaaliturva on hajanainen ja esimerkiksi työttömien ensisijainen sosiaalituki riittämätön. Ehdotettiin kansalaispalkkkaa, mutta oikeistohallitukset ovat onnistuneet sen torpedoimaan. Ossi Nymanin kirjassa ja sen tiimoilta esiin tulleet seikat voisivat auttaa ajattelemaan näitä kysymyksiä uudelleen, valitettavasti vain kiihkoilu ja uskominen mielikuviin tuntuvat tekevän poliittiset ratkaisut järjen sijaan.

  • Rintsu

   ”Itse toivoisin, että sivistyneitä ihmisiä olisi enemmän, ja että sivistyksellä ylipäänsä olisi sijaa.”

   Kansakunnan tunnistaa kulttuurista johon kuuluu semmoiset asiat kuin sivistys, tiede ja taide. Asioista joita on hiton vaikea muuttaa rahaksi ensi kuussa.
   Muussa tapauksessa:
   Newton – poimisit saatana niitä omenoita äläkä ihmettele jos niistä jokin putoaa päähäsi
   Beethoven – kuurokin säveltää paremmin kuin sinä ja Mozartkin jo kuopattiin köyhäinhautaan. Tekisit jotain mistä kehtaa olla ylpeä
   Einstein – parempi kun vaan pysyt patenttivirkailijana
   Sokrates – juohan tämä äläkä mieti

   Mitä se sivistys on, on kysymys johon Sokrateskaan ei olisi osannut vastata.
   Kummisetäni kävi noin kolme vuotta kiertokoulua. Sisällissota katkaisi opintien. Jos opinsivistys jäikin häneltä paitsioon niin sydämensivistyksen puolesta hän oli mies jota Diognes etsi.

   Sivistystä on hemmetin vaikea mitata. Paitsi jälkikäteen.

 35. Sampo Makkonen

  Juhana Vartiainen kun tuli Ruotsista takaisin ja pääsi välittömästi julkisuuteen, ilmoittoittaen Suomessa olevan ongelmana työn tarjonta. Nyt hallituspuolueen edustajana on näemmä päässyt parantamaan tältä osin maamme tilannetta. Vartiainen siis väittää, että työn tarjonnan lisäämisellä työllisyys kohenee ja hallitus on alkanut toteuttamaan omalla tavallaan tätä ohjelmaa.
  Nykyinen työttömyysaste on kuitenkin yhteiskunnallemme liian suuri taakka. Tähän asti on ongelma voitu lakaista maton alle velkaantumalla, mutta nyt kun velkakatto on saavutettu, on ryhdyttävä toimiin asian korjaamiseksi. Seuraavasta lamasta kun ei enää mennä heittämällä läpi velkarahan turvin. Auttaako se sitten asiaan, että työttömiä stigmatisoidaan; ehkäpä AY-liikkeessä ryhdyttäisiin mietittimään työn olemusta uudestaan.

 36. Rintsu

  Ai niin.
  Jos iltapäivälehtiä uskomme ja miksi emme uskoisi niin uutisena paljastettakoon, että Finnjet on päätynyt romutettavaksi kymmenisen vuotta sitten. Netissä etusivun juttu!
  Perkule. Tuolla tahdilla hereillä olevat toimittajat kohta kertovat meille, että Titanic upposi 1912
  Aleksanteri Suuri muuten olisi hallinnut suomea aikanaan mutta kun ei edes viittinyt vilkaista tännepäinkään niin ottaa päähän vieläkin.

  Onneksi aina voi etsiä Juuson. Siinä on vasta kakskymmentä vuotta vanhaa purtavaa tämän aamun kahvin kanssa. Ei sitä onneksi kukaan huomaa jos painomuste tuoksuu tuoreelta.
  Hitto, minähän olen melkein yhtä pätevä kuin lähikaupan mainos?

 37. heikki savola

  ”Kommenttini ei läpäissyt moderointia, vaikka kirjoitin sen omalla nimelläni. Se ei ilmeisesti vastannut haluttua….”

  Pääsi nauru, ihan ääneen. Timonen valittaa modeoinnista ja eriävien mielipiteiden blokkaamisesta. 😀

  • Saku Timonen

   En minä blokkaamisesta valita. Tosin kuin vaikkapa sinä teet jatkuvasti täällä.

 38. Ani

  Työtaakan ja velkataakan alla elävä työllinen on helppo saalis saada mukaan erään suomalaisen kaupungin erään torin laidalla olevan päämajan masinoimaan ”työttömien tuet pois” -lynkkauskampanjaan.

Kommentoi »

Comments are closed