Lynkataan työtön päivässä

-Ajattelitteko lynkata julkisesti työttömän päivässä niin kauan kuin klikkauksia riittää?

Tämän kysymyksen esitin eilisaamuna tämän Ilta-Sanomen jutun kommenttiosastolla. Nyt löytyi lynkattavaksi hyvän perheen poika Mikko, joka juopottelee mieluummin kuin tekee töitä. Hänen paikkansa olisi selvästi jossain muualla kuin työttömänä työnhakijana. Kommenttini ei läpäissyt moderointia, vaikka kirjoitin sen omalla nimelläni. Se ei ilmeisesti vastannut haluttua, sillä valtaosa muista kommenteista oli suunnilleen tätä:

tuet pois

heti pois

nainen

Taas mentiin tämän Lapinlahden Lintujen vanhan sketsin tasolla. Avustukset pois, perhana, kaikki avustukset pois!

https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk

Tämä kommenttiosaston kotona ja luonnossa oleskelua haikaileva nainen ei ole ymmärtänyt, että mikään ei estä häntä tekemästä niin. Hän voisi irtisanoutua ja antaa työnsä sitä haluavalle, mutta moraalinen ylemmyys ja marttyyriasenne estävät häntä niin tekemästä. Hän ei myöskään ymmärrä, että kun vastikkeellinen sosiaaliturva tulee, niin hänet todennäköisesti tullaan irtisanomaan ja hän voi päätyä tekemään nykyistä työtään ilman palkkaa. Kun uusi työelämäkokeilu otetaan käyttöön, niin sitten ei makseta edes nykyistä yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta.

Saa nähdä kauanko tämä asenteisiin kohdistuva piilovaikuttaminen jatkuu. Luultavasti niin kauan kuin haluttua raivoa saadaan aikaan. Joka tapauksessa nyt on ihmisten päihin iskostettu ideologinen työttömyys, joka oli ensimmäisenä Ossi Nymanista kirjoittaneen Helsingin Sanomien toimittajan omaa keksintöä.

Maanantai-illan A-studio oli kummallista katsottavaa. Juontaja sanoi, että kaikki pyydetyt työttömät kieltäytyivät tulemasta. Kuitenkin ohjelmaan ilmoittautui useita työttömiä, kuten teki esimerkiksi Tiina Arlin. Hän tai muut eivät kelvanneet, koska heidän elämänhallintansa on kunnossa, ulkoasu siisti ja he hakevat aktiivisesti töitä. Olisi varmaan haluttu työstä kieltäytyjä myös televisioon lynkattavaksi, koska se on nyt niin muotia.

Huomautusten jälkeen A-studio myönsi, että kaikki eivät kieltäytyneet. Vieläkään ei ole kerrottu miksi tarjoutuneet eivät kelvanneet ja millainen journalistinen harkinta sai kutsumaan paikalle vain työttömien yhdistysten keskusjärjestö TVY:n toiminnajohtajan. Hän ei edusta Suomen työttömiä, vaan omaa järjestöään.

Uudenmaan Te-toimiston johtaja Jarmo Ukkosen rooli virkamiehenä on jäänyt monelle epäselväksi. Hänhän lupasi julkisesti Ossi Nymanin tukien maksamisen katkaisemista eli otti kantaa yksittäisen asiakkaan tilanteeseen. Näin ei virkamies saa koskaan tehdä.  Kyse ei ole siitä, etteikö selvityspyyntö olisi oikea menettely, vaan siitä, että yksittäisen asiakkaan salassapidettäviä asioita ei virkamies repostele julkisesti. Asiansa osaava virkamies olisi aloittanut sanomalla, että hän ei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen. Sen jälkeen hän olisi kertonut yleisellä tasolla tukien selvitysprosessin edellytyksistä ja menettelystä. Saattaa kuulostaa saivartelulta, mutta virkamiehen salassapitovelvollisuus on ehdoton silloinkin, kun asiakas itse tulee julkisuuteen. Ei sairaalakaan kerro yksittäisen potilaan sairaudesta, vaikka tämä itse olisi tullut sairautensa kanssa julkisuuteen. Vastaavasti Migri ei koskaan kommentoi yksittäisen turvapaikanhakijan tilannetta. Ukkosen virkamiestaito petti pahemman kerran.

Mutta jatkakaa laiskojen työttömien lynkkaamista. Työttömien syyttäminen työttömyydestä on yhtä älykästä kuin lattian syyttäminen sen likaisuudesta ja työleiriä kaipaavat eivät tule ajatelleeksi, että he voivat päätyä sinne itse.

keijjo ahlqvist

Kuva: Keijjo Ahlqvist

Metelin suojassa todelliset yhteisten verovarojen ryövääjät jatkavat tyytyväisinä toimintaansa.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (78)
 1. Jori Lahtinen
  18.10.2017, 08:38

  Tämähän on mennyt juuri niin kuin Saku ennusti. Nyt kun tuntuu että maahanmuutto ei ole enää niin mediaseksikästä niin nyt on työttömien vuoro. Paha työtön. Paha, paha, paha.

  1. Eeva Koiranen
   18.10.2017, 09:30

   Seuraavaksi eläkeläiset.

   1. työtöntyötön
    18.10.2017, 12:23

    Ensin on vuorossa nämä.

    Osa suomalaisista työntekijöistä ottaa sairauslomaa ilman oikeaa syytä. Jokainen sairastakoon omalla rahallaan ja palkalliset sairaslomat poistetaan kaikilta.
    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016090122245218_uu.shtml

    Joissakin perheissä lapsilisät laitetaan säästöön odottamaan esim. ensiasunnon ostoa. Hyvä käsirahahan noista tulee. Lapsilisät poistetaan tarpeettomina kaikilta perheiltä.
    https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001700297.html

    Ansiosidonnainen näyttää olevan joillakin liian hyvä ja laiskistuttaa työtöntä. Ansiosidonnainen lakkautetaan tarpeettomana kaikilta niin alkaa kärrypojan paikka kiinnostamaan ja tietenkin palkkana on työmarkkinatuki.
    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005408239.html

  2. Niko Mikkanen
   18.10.2017, 12:24

   Eikun tää menee itse asiassa juuri niin, kuin Thomas Hobbes kirjoitti jo 1651 (ja Hitler toteutti): Kansalle pitää tarjota sisäinen ja ulkoinen vihollinen, joita vihata sillä aikaa, kun herrat tekee, mitä tahtoo. Ulkoinen vihollinen, pakolaiset, on jo saatu. Nyt tarvitaan vielä se sisäinen vihollinen. Työttömistä leivotaan sitä.

  3. “Onko työttömiä olemassa” on myös osuva puheenvuoro tästä samasta aiheesta: https://longplay.fi/sidetone/onko-tyottomia-olemassa

   Tällaisia äänenpainoja kaipaisin poliittiseenkin keskusteluun.

 2. Jarkko kainulainen
  18.10.2017, 08:43

  Joo eipä nämä sipilän ja kumppaneiden lannistus loukut ynnä muut työttömien kiristyskeinot orja ja ilmaistöineen paljon auta uskon että päinvastoin tulee lisäämään sairaanhoito kuluja kun ihmisethän masentuvat tällaisesta toiminnasta tulee varmasti myös näkymään lisääntyvänä päihteiden käyttönä kun ihmisille ei jää enää muuta pakotietä kyllä näidenkin hoitaminen sitten maksaa ja varmasti näkyy myös kasvavana rikollisuutena kyllä tämä hallitus on tässä työttömyyden hoito asiassa epäonnistunut 100%:sen täydellisesti ajatelkaapa tämäkin rahamäärä mikä tämän hallituksen aikana on käytetty työttömien ihmisten elämän kurjistamiseen olisi sen sijaan oikeasti työpaikkoken luomiseen olisi varmasti saatu aika monta työpaikkaa aikaiseksi sitten vielä ihmettelen suuresti sitä että kun sanotaan että työtä ei ole mutta kun saadaan työntekijä ilmaiseksi niin sitä työtä yhtäkkiä löytyykin puolelle suomea.

  1. Jarkko, kirjoituksesi on oikeilla jäljillä mutta EHDOTTOMASTI äärimmäisen hankala lukea!

   Yksi pitkä lause ilman minkäänlaisia välimerkkejä, hengästyttävää luettavaa!!!

   Menepä kirjakauppaan ja osta äidinkielen oppikirja. Huomaat sen mielenkiintoiseksi…

   Suosittelen myös malliksi lukemaan kirjallisuuden klassikoita.

   Anteeksi, Saku, tämä off-topic, mutta silmä sairasti.

   1. Nyt pitää mennä äkkiä uudelle hyvinvointipalvelun vastaanotolle saamaan
    linjakasta hoitoa,sairaasta silmästä voi mennä näkö.

Kommentointi suljettu.