Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vähän liian paksua

Työttömien parjauskampanja alkaa tukehtua omaan mahdottomuuteensa. Sen sai huomata Iltalehti, joka startista myöhästyneenä pyrki osille klikkauksista kertomalla epäonnisesta kykyjenetsijästä, joka ei saanut täytettyä kaupallisen alan assistentin paikkaa työttömien laiskuuden takia. Jutun kommenttiosio kertoo, että tarina ei enää oikein uppoa lukijoihin.

Katsotaanpa tapausta tarkemmin. Nimettömänä esiintyvä kykyjenetsijä sai toimeksiannon täyttää 1,5 vuoden määräaikainen assistentin työ pääkaupunkiseudulla. Tarjolla oli inhimilliset työajat, kaupan alan työehtosopimus ja mahdollisuus vakinaistua. Palkkaa oli luvassa noin 2 000 euroa kuukaudessa. Kykyjenetsijä sai Te-toimistolta yhdentoista tradenomin yhteystiedot, mutta jokainen heistä oli laiska työnvälttelijä. Yksi halusi matkustella, toinen käydä kuntosalilla, kolmas viettää aikaa poikaystävän kanssa ja niin edelleen. Kaikki klassiset laiskurit tulivat hänen puheilleen jonossa. Tästä kykyjenetsijä päättelee tukijärjestelmän olevan liian hyvä ja kannustavan joutilaisuuteen.

Hyvä tarina, mutta siinä on reikiä kuin Uuno Turhapuron verkkopaidassa.

Kykyjenetsijä on nimetön, joten kukaan ei pysty tarkistamaan kertomusta eikä edes tarjotun työpaikan olemassaoloa. Lähdetään nyt kuitenkin siitä, että molemmat ovat olemassa. Työpaikan kuvauksessa ihmetyttää useampikin asia.

Kyseessä on kaupallisen alan myyntiassistentin työ, jossa palkka on noin 2 000 euroa kuukaudessa. Työaika on maanantaista perjantaihin kello 10-19 ja lauantaina kello 10-16. Viikkotyöaika on 38 tuntia ja joka kolmas viikonloppu on vapaa. Erikoiset työajat, palkan ilmoittaminen noin-muodossa, rekrytoinnin kohdistuminen vastavalmistuneisiin ja työn määräaikaisuus pistävät epäilemään, että kyseessä saattaakin olla provisiopalkkainen puhelinmyynti. Puhelinmyyjän työtä sanotaan usein myyntiassistentin tehtäväksi. Tradenomien keskipalkka on noin 3 800 euroa kuukaudessa ja vastavalmistuneenkin palkkasuositus on 2 500 – 3 200 euroa, joten ei ihme, jos tungosta ei ole. Puhelinmyynti on työtä siinä missä muutkin työt, mutta haluttomille ihmisille soittelu provisiopalkalla ei sovi läheskään kaikille.

Minä olen aina luullut, että kykyjentsijöitä käytetään värväämään NHL-pelaajia ja asiantuntijoita, mutta näköjään heitä tarvitaan jo puhelinmyyjienkin etsimiseen. Tai sitten rekrytointifirman haastattelija ylentää itsensä kykyjenetsijäksi samalla tavalla kuin puhelinmyyjän työn assistentin tehtäväksi. Koska työpaikka on vieläkin täyttämättä, niin vikaa saattaa olla työttömien ja työpaikan lisäksi myös kykyjenetsijässä.

Saa nähdä millainen tarina tänään tarjoillaan.

Kommentit (51)

 1. Jyrki

  Kyllä meno jatkuu nyt on saatu itse presidentti ärähteleen:

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005414485.html

  josta lainaus:


  Erityisen ikävää Niinistön mukaan on se, että asenne nostetaan tietoisesti esille.

  – Se, että asiaa mainostetaan, kuvastaa jotain, jota ei toivoisi näkevänsä, Niinistö korosti.

  Tämä lienee asia jonka voi jokainen nähdä miten haluaa. Itse näen, että kenties presidentti ei pidä siitä, että demonisoidaan tällä tavalla kaikki työttömät jne. Ja ihmettelee samalla miksi juuri näin tehdään? Ja ei haluisi nähdä tälläistä suuntausta suomessa. Koska onhan se nyt päivän selvää, ettei näistä yhteen kansanosaan tällä erää työttömiin kohdistuvasta ajojahdista pidemmän päälle mitään hyvää seuraa.

  Mutta taas varmaan työttömien lynkkaamismediat ja heitä kannattavat tahot näkee taas asian heidän kannaltaan sopivammassa valossa. Tuskin tarvitsee sitä näkemystä kovin pitkää odotella…

  • Juhani Rossi

   Olet kyllä ymmärtäny väärin.

   • Jyrki

    Niin vähän ajattelinkin. Minusta aika ympäri pyöreätä puhetta presidentiltä. Että sen voi oikeasti ymmärtää itse kukin itselle sopivalla tavalla.

    Mutta IS:n jutun kommenteissa ihmetellään myös, että miksi presidentti ei puutu näihin 9e/pvä orjatöihin. Samanlaista itse asiassa paljon pahempi ongelmahan ne on lopulta. Ossi meinaan ei ole vienyt keneltäkään PALKKAtyötä. Mutta 9e/pvä orjatyöt senkin edestä.

  • Kyösti Hyttinen

   Presidentti Niinistön kannatusluvut lähentelevät kansamme keskuudessa presidentti Kekkosen suosiota. Valtion päämiehen ominaisuudessa hän on paheksunut myös ns. ”oleskeluyhteiskuntaa”.
   ”– Jokainen ymmärtää, ettei pitäisi tietoisesti tahallaan – jos itse voi vaikuttaa tilaisuuteen – laiminlyödä velvollisuutta olla mukana. Tai ainakin velvollisuutta pitää huolta itsestään. ”
   Yllä oleva paheksunta kertoo mielestäni presidenttimme uusliberalistisesta maailmankuvasta.
   ”Toiseksi etenkin sosiaalipolitiikka, jonka tarkoituksena on tukea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, on muuttunut talouspolitiikan välineeksi, jolla talouskasvua voidaan lisätä. Vastuu pärjäämisestä ulotetaan kaikkialla maailmassa yhä useammin yksilölle yhteisön tai valtion sijaan. Pahimmillaan tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa työttömyys tai pärjäämättömyys katsotaan henkilön omaksi syyksi.” http://maailmantalous.net/fi/artikkeli/vallitseva-talousajattelu-vaihtoehdottomuuden-illuusio
   Maailma on muuttunut, eikä takaisin ole paluuta, mutta kun Suomessa oli 63 000 työtöntä, presidentti Kekkonen nimitti 27.11.1975 ”kansallisen hätätilanhallituksen” Suomeen.

   • pena

    Täytyyhän kunnon populistin mielistellä möliseviä massoja, joille täytyy aina olla tarjolla jokin haaska kaluttavaksi, jokin raivon, pelon tai kateuden kohde. Milloin pakolainen, milloin työtön, milloin homo, milloin susi tai kyykäärme.
    Niinistön uransa aikana saamista palkoista ja muista eduista tuli mieleen, että kuinkahan moni tässä maassa ns. työllään tuottaa sen mikä kuluttaa matkallaan kehdosta hautaan.
    Jos näitä riippakiviä aletaan järjestää suuruuden perusteella, luulenpa että nämä vapaaehtoistyöttömät tulevat siellä loppupäässä.
    Muuten, paljonkohan nämä lehdet ovat netonneet näillä Turhapuro jutuilla, paljonko ossit ovat ulostulollaan antaneet työtä ja toimeentuloa toimittajasopuleille ja muille.

  • Rosa Warski

   Kovin kauaa ei tosiaan joutunut jatkolynkkausta odottelemaan.

   Kuvaa kyllä yhteiskunnan kehitystä mahtavasti, kun ihan presidenttitasolla pitää yksipuolisesti takertua iltapäivälehtien sepityksiin, missä toimittaja on laittanut sanoja haastateltavan suuhun ja keksinyt koko ”ideologisesti työtön” -termin. Ehkä Niinistö ei pidä myöskään kirjallisuudesta, kun jälleen kerran kirjan kirjottaminen vs. valtion kustantamilla käsipäivääkursseilla notkuminen ei ole oikea valinta.

   Mutta tämä ei yllätä: Niinistöhän on kokoomuslainen, ja päälle vielä valtion korkeimmassa virassa. Alaspäin katsoessa esiin pullahtaa Kokoomuksen aatemaailma.

 2. Rintsu

  Assistentti muuten saattaa olla huippuasiantuntijan homma. Tai oli joskus.

  Tittelit ovat olleet halpoja siitä lähtien kun eräs nimeltä mainitsematon huippufirma keksi nimittää tsupparit ”delivery assistant managereiksi”.
  Sen jälkeen ne ei o maksaneet yhtään mitään.

 3. Satu Setä

  Miten olisi, olen etsinyt töitä ja laittanut hakemukset tai käynyt paikanpäällä yli 500 vapaaksi ilmoitetussa työpaikassa. 300 paikkaa on ollut haku päällä vain varuuksi, eikä työtä kuulema lopulta ollutkaan tarjolla.
  50 paikkaa oli provisiopohjaisia puhelinmyynti- tai verikostomarkkinointi tehtäviä tuotteille joiden ei käsittääkseni koskaan olisi saanut päästä markkinoille ja joita myydäkseen olisi jopa pitänyt sijoittaa tuotteisiin omaa pääomaa.
  100 paikkaa jäi saamatta puutteelliden koulutuksen vuoksi, koulutusta ei luvattu järjestää oppisopimus tms järjestelyin.
  50 paikkaa oli täytetty sisäisin siirroin tai valittu satojen hakemusten seasta jokumuu. Tämä siis viikon ajalta 500 lähimpänä sijaitsevaan vapaaksi ilmoitettuun työpaikkaan tehtyjen hakujen tulos alle 40v yli 20v työkokemuksella ajokortillisen työnhakijan kokemus.
  Missä ne vapaat työpaikat siis ovat.
  Ai niin.
  En siis saa pitkäaikaistyöttömän palkkaamisen tukea enkä ole työkokeilu ohjelmassa – siitä kysyi yli puolet 500 yrityksestä ennen vastauksen antamista.
  Ja koska ajanhenkeen kuuluu ettei näihin liittyviin.tositapahtumien kuvauksiin laiteta omaa nimeä, lisään tähän vain kyvaavan nimimerkin työnantajien anonymiteetin suojaamiseksi.. ja tämä tarinahan ei välttämättä ole palturia.

 4. Mauri Pulkkinen

  Helppohan meidän on luterilaisen työmoraalin sisäistäneinä paheksua laiskureita, oli niitä kuinka vähän tahansa. Erityisen helppoa se on tehdä kansakunnan kaapin päältä.

  Päinvastainen ongelma on minun havaintopiirissäni huomattavan yleinen. Ihmiset nääntyvät työkuorman alle. Voimat hupenevat eikä niitä riitä kuin juuri ja juuri päivästä toiseen selviytymiseen.

  Heistä ei mediassa olla huolissaan, vaikka varmaan työterveyslääkäreitä haastattelemalla saisi kuvan ilmiön laajuudesta ja luonteesta. Kuka valtakunnan ykköstoimittajista tarttuisi aiheeseen? Se ei ole trendikäs eikä se palvele pyrkimyksiä osoittaa rahvaalle paikkansa, mutta sillä voisi osoittaa riippumattomuutensa ja rohkeuden uida vastavirtaan median valtavirrassa.

 5. stunned

  IS — valemedia totuudenjälkeiseltä ajalta? Kansanvalistusministeriön työjaosto?

  Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Public_Enlightenment_and_Propaganda

  Kykyjenetsijä, etsivä, salapoliisi. Tarjolla — ’piilotyöpaikka’.

  Sabluuna: ”Niina” kirkon ulkomaanavusta. Parasta mielipiteenmuokkausta suoraan MV:stä.

  http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2015/09/21/suvakin-kaantymys/

  Valtamedia ja Fake News unite!

 6. Mirja Pekkonen

  Kyllä tämä ”koko kansan ” presidentti taas karvansa näytti.

  Nyt pitäisi kaikkien työttömien, vajaatyöllistettyjen ja heidän perheenjäsentensä tehdä johtopäätöksensä ja äänestää jotakuta toista.

  Tuula Haatainen olisi oikein hyvä vaihtoehto.

  • töytön

   Kaikki ei siihen kansaan kuulu tosiaan.

  • Esa J.

   ”Sale” Niinistö EI OLE minun presidenttini: – hänhän on evankelis-luterilais-oikeistolais-mannerheimilais-valkokaartilais-taantumuksellis-kapitalistis-kokoomuslainen näkkileipämies.

   ”Työväen presidentti” – kissan viikset! Eipä häntä näy Kolmen sepän patsaalla soppatykin kanssa ruokaa jakamassa tai Hurstin kanssa auttamassa Helsinginkadulla…

   Nyt tarvittaisiin työttömien hyväksi toimivaa presidenttiä… (Mitäh, kaipaanko minäkin kaikkitietävää ja – osaavaa fyyreriä?)

 7. Jarmo Mäkinen

  Muuten olen sitä mieltä, että puhelinmyynti on kriminalisoitava koti- ym. rauhan häirintänä!

  • Epäilevä

   Täsmälleen samaa mieltä. Se on todella törkeää kiusantekoa ja häirintää. Yritetään pakkomyydä ties mitä tuputtamalla ja väsyttämällä, kun ei muuten saada myytyä ja sitten se koko myyntikin on usein vähintään puolihuijausta kun kieroilemalla selitetään miten oma tuote, tai palvelu, on muka muita parempi jne. En mitenkään käsitä miten sellainen voi olla laillista. En ole enää vuosiin vastannut ollenkaan tuntemattomiin numeroihin nykyisen puhelinmyyntihäiriköinnin takia ja silti tulee jatkuvasti soittoja ja jopa viikonloppuisin, mikä on vielä erityisen törkeää. Joka kerta tarkistan numeron netistä ja ainakin 99%:ssa soitoista kyseessä on ollut puhelinterroristi.

   Samaten muuten jostain käsittämättömästä syystä mainosten jakaminen postilaatikkoonn on moninkertaistunut viimevuosina, vaikka voisi luulla päinvastoin nykyaikana. Sekin on jo suorastaan häiriköintiä ja roskaamista. Siis tulee aivan käsittämättömät määrät mainoksia jatkuvalla syötöllä. Ja tasan samojen firmojen samoja mainoksia samoista tuotteista. Uskomattoman törkeää toimintaa.

   Ja itse aiheesta, niin kyllähän tämä nykyinen täysin käsittämätöntö ja järjetön työttömien parjauskampanja on menny jo sille asteelle, että jonkun olisi syytä tehdä asiasta jo rikosilmoitus. Tästä touhusta pitäisi aloittaa laaja tutkinta, että mitä tässä maassa oikein tapahtuu. Hallitus ja mediat vastuuseen teoistaan. Kyseessä on jo yhden ihmisryhmän törkeä ajojahti ja kiusantekokampanja. Kyseessä alkaa olla jo vihapuhe, niinkuin nykyään sanotaan.

   • Rosa Warski

    Itseäkin ketuttaa puhelinmyynti, ja olen samoin vastaamatta tuntemattomiin numeroihin.

    Kannattaa ottaa puhelinmyynnin kielto, joka oikeasti toimii. Se tapahtuu soittamalla ASML:n numeroon. Puhelu on ohi parissa minuutissa.

    https://www.asml.fi/kieltopalvelut/

   • Anonymous

    Puhelinmarkkinoinnista pääsee eroon asettamalla markkinointikiellon. Ilmaisjakelusta ja paperimainonnasta selviää laittamalla tarran postiluukun kohdalle: ei mainoksia tai ilmaisjakelua. Koska mainonta on keskeinen osa markkinataloutta ja asiakkaalla on valinnanvapaus, olen päättänyt käyttää tuota vapautta ja olla vastaanottamatta epätoivottua mainontaa.

    https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/22/nain-teet-suoramarkkinointikiellon

    Ehkä jonkun työpaikka katoaa, mutta markkinataloudessahan asiat ovat itsekorjautuvia. Näin sanotaan.

  • töytön

   Ei ole helppo homma tuo myyntityö. Pitää tosiaan olla supliikki, hyvä itsetunto ja sitä röyhkeyttäkin sopivasti. Mie en jaksas kovin pitkään, tulis just semmonen kusettajan olo, toki riippuu myytävästä tuotteesta. Äkkiä kenkää tulee, jos ei kauppa käy. Ja näihinki hommiin varmaan kohta työttömät pakotetaan työttömyyskorvausta vastaan, mitään et myy nii oot paska ja se karenssi palkintona.

 8. työtöntyötön

  Jos ossit tulevat omilla nimillään ja naamoillaan julkisuuteen niin samaa pitäisi kyllä edellyttää ”kykyjenetsijöiltä” ja myös haettavana olevien työpaikkojen tiedot joita kukaan ei halua pitäisi julkistaa. On helppoa sanoa että palkka 2000e, päivätyö ja mahdollisuus vakinaistua. Ai niin ja sitten sellainen pikkujuttu että oma auto on oltava käytössä, tämä on katsos kaupparatsun työtä!

  Jossakin kommenttiosiossa valiteltiin ettei saatu ketään pitkäaikaistyötöntä palkkatuettuun työhön jossa olisi oma auto ollut pakollinen. Tämä tarkoitti kommentoijan mielestä että tuet ovat liian hyvät ja jotain tarttis tehdä. Kyseinen kommentoi käsittääkseni omalla nimellään ja kasvoillaan joten työpaikkakin lienee ollut olemassa. Mutta näinkö pihalla tuista todella ollaan? Pitkäaikaistyötön ja oma auto, siinäpä saattaa olla mahdoton yhtälö.

  • Epäilevä

   Ja eikö olekin muuten outoa, että nykyään iso osa työpaikoista on välitysfirmojen ilmoittamia ja usein työnantajaa ei edes kerrota. Puhutaan vain kierrellen ja ympäripyöreästi, että tällä ja tällä alueella sen ja sen alan sijaitseva firma etsii työntekijää jne. Kyllähän nyt työnantajan nimi on oltava työpaikkailmoituksessa, että tietää mikä firma sitä tekijää hakee ja missä se sijaitsee jne. Se on välttämätöntä perustietoa mikä pitää mainita ensimmäisenä ilmoituksessa. Kyseessä on todella outo tapa joka herättää kyllä epäilyksiä ja ihmetystä. Ainoastaan hämärät tahot piilottavat identiteettinsä.

   • työtöntyötön

    Tästä oli muuten joku vuosi sitten juttua että tulisi joku laki/esitys jossa vuokrafirmojen työpaikkahakemuksissa pitäisi olla tietyt tiedot mm. työnantajayrityksen osoite. Mutta eipä ole kuulunut mitään siitä. Esimerkiksi kokoonpanoa voi olla monenlaista. Toisiin tarvitaan koulutus ja toisiin riittää perehdytys ja tämä voisi selvitä jo siitä mikä yritys on kyseessä.

 9. Sauli

  Jahas, koko kansan presidenttikin katsoi parhaaksi ottaa kaikella arvovallallaan osaa keskusteluun. Voin vain kuvitella mitä Ossin päässä juuri nyt pyörii, kun herra tasavallan presidenttikin on hänet huomioinut. Turhaa lienee kuitenkin odotella kutsua linnanjuhliin, ainakaan presidentin sellaisiin. Kannattaisi Saulin katsella myös ihan lähipiiriään ja miettiä onko heidän keskuudessaan sellaisia tahoja jotka saavat ansaitsematonta taloudellista hyötyä suhteessa työpanokseen kansakunnan hyvinvoinnille.

  Jos iltapäivälehtien tarkoitus on saada jutuillaan työttömät tuntemaan syyllisyyttä ja häpeää tilanteestaan, niin onneksi olkoon, onnistuitte minun kohdalla. Nyt kun minut on alistettu ja kelvottomaksi presidentinkin taholta huomioitu, olen valmis ottamaan vaikka suihin työnantajilta saadakseni työtä. Kyllä, vaikka en olekaan näyttelijätär, olen lähes valmis kaikkeen jotta pääsisin tästä häpeätaakasta eroon.

  Oliko tämä nyt sitten iltapäivälehdyköiden todellinen tarkoitus, tuskin. Ne nyt vain elävät kohuilla välittämättä hevon huttua siitä, millaiset vaikutukset niillä saattaa olla yleiseen mielipiteeseen. En ole jaksanut lukea kommenttipalstoja lävitse miten ihmiset yleensä ovat juttuihin suhtautuneet, mutta saattaa tietysti olla, että nämä kykyjenetsijöiden avautumiset kääntyvät heitä itseään vastaan, mikä on aivan oikein näille loisille jotka elävät morkkaamiensa työttömien hädästä.

  • työtöntyötön

   Itse asiasssa Niinistö sanoi
   ”Olen heistä (ideologisista työttömistä) samaa mieltä kuin ymmärtääkseni jokainen tervejärkinen suomalainen.”

   Eli jos nyt olen sitä mieltä että Ossilla ei ole mitään hävettävää niin ilmeisesti en ole tervejärkinen suomalainen. Kiitos tästä tiedosta Sauli.

   Ja kaikenhuipuksi tätä ollaan valtion taholta mahdollistamassa. Jos osallistava sosiaaliturva olisi jo käytössä niin Ossi olisi vaikka voinut käydä parina päivänä viikossa lukemassa omaa tekeilläolevaa kirjaansa vanhainkodissa ja näin ansainnut työmarkkinatukensa. Tai ollut käymättä ja saanut passiivitukensa. Pelkkä kirjan kirjoittaminen olisi tuskin käynyt osallistamisesta, siitä kun saattaa olla liiaksi hyötyä työttömälle itselleen. Eivät taida valtionpäämiehetkään ymmärtää mitä on suunnitteilla.

   • Rosa Warski

    Hienosti määritti Niinistö, että vasemmistolaisuus on sairaus.

    Todellakin koko kansan presidentti.

 10. Anna

  Maanantaista perjantaihin 10-19 + lauantai 10-16 on pikkusen enemmän kuin 38h/vk.

  • Seija

   Aikamääreet tarkoittavat, että työ tehdään noissa raameissa niin että 38 viikkotuntia kertyy.

  • Konsultti

   Aaarrrgg! Pää hajosi jo eilen lehden kommenttikentistä. Työ sijoittuu noiden kellonaikojen ja viikonpäivien sisään siten että viiklotyöaika on 38h. Ihan normaalia käytäntöä kaupan alalla. Samoin kuin työajat. Silloin töissä kun asiakkaita on.
   Lukemisen ymmärtäminen on nykyään pahasti puutteellista.

   • Epäilevä

    Taitaa kuitenkin olla enemmänkin niin, että asian ilmaiseminen ymmärrettävästi ja selkeästi on nykyään pahasti puutteellista.

 11. Toni Neffling

  Puhdistautuminen. Olemme rakentaneet järjestelmän, jonka jokainen sisimmässään tietää epäreiluksi – epäreiluuden tunnistaminen, kun on meille sisäänrakennettua. Jotta kestäisimme tämän noin suunnilleen tervejärkisinä, tarvitsemme synnin päästöä – joka päivä. Media tarjoaa meille rikollisia, intiaanipäänineitä käyttävät kulttuurinryöstäjät, työttömät, maahanmuuttajat, joiden olemassaolon tarkoitus on suoda katarsis moraalisesti paremmille -tai siis mielenterveyttä kansalle. Ensimmäisellä kivellä niin väliä kunhan heittää viimeisen – totuudella vielä vähemmän, kunhan itse uskomme tai uskottolemme.

 12. Siru Seita

  Iltalehden ja muiden tuollaista soopaa kirjoittaneiden mieleen ei ole tullut, että me kansalaiset emme ole tyhmiä. Koska työttömyys on ennätysmäisen korkealla, niin pakostakin jo meidän jokaisen ystävä- , tuttava-, tai perhepiiriin kuuluu ilman omaa syytään työttömäksi joutunut. Lehtien on aivan turha yrittää aivopestä meitä. Antakaa meille oikeita palkkatyöpaikkoja, ja lopettakaa tuo turha työttömien syyllistänen.

 13. Mika Varjonen

  Kertakaikkisen hyvä kirjoitus! Terveisin, Mika Varjonen, toiminnanjohtaja, TRAL ry.

 14. Lucky Lukea lukeva

  Valemediasta, hybridivaikuttamisesta ja vihapuheesta ollaan niin kovasti huolissaan ja tuomitaan se, mutta ei silloin, kun se kohdistuu työttömiin.

  • Epäilevä

   Aivan näin. Ja rahan haalimisestakin ansaitsettomasti (esim. ylimääräisten tukien huijaaminen Kelalta jne.) ollaan huolissaan lähinnä vain silloin kun pienituloiset ja köyhät tekee niin, mutta ei silloin kun varakkaat tekevät niin, millä oikeasti on jo merkitystäkin yhteiskunnan kannalta. Ja tästä tulikin mieleeni edesmenneen ja legendaarisen amerikkalaisen stand up -koomikon ja yhteiskuntakriitikon George Carlinin kommentti kun puhui hallituksen toimista rikollisuutta vastaan: ”They’re against street crime, providing that street isn’t Wall Street.” Sopii tähän nykytouhuun mielestäni aika hyvin aika monessakin suhteessa.

 15. Siru Pola

  30-luvulla Saksassa keksittiin kaiken pahan johtuvan juutalaisista.

  90 v myöhemmin Suomessa havaittiinkin vaihtoehtoja. Jos jostain ei voi pakolaisia syyttää, niin syytetään sitten työttömiä.

  Samalla ihmetellään itäistä naapuria, jossa on myös omat syntipukkinsa.

  • Ei mitään uutta auringon alla

   Holokausti oli vain jatkumoa 1800-luvun kolonialistiselle ajattelulle ja toiminnalle. Kolonialismi alkoi jo 1500-luvulla.

 16. Servitus

  Kykyjenestijän avautumista lukiessa muistui mieleen tapaus tämän vuoden alkupuolelta. Eräässä huonekaluliikkeessä oli avoinna osa-aikainen (20-25 h/vko, töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin) myyjän työ, jossa oli ”motivoiva palkkaus”. Otin yhteyttä työnantajaan ja selitin, että minulla on pieni osa-aikatyö, jossa on jo sovittu työvuorot, onko tämän haettavana olevan työn työaikoihin mahdollisuus vaikuttaa ettei tulisi päällekkäisyyksiä. Vastaus oli, että ei voi, työ vaatii sitoutumista. Eli ko. yrityksen työntekijöillä ei voi toista osa-aikatyötä, vaikka ei max 25 h/vko työllä elä?!

  Mietin vain, että levittääköhän tämäkin työnantaja legendaa sitoutumishaluttomista (lue: laiskoista) työttömistä, joilla on aivan mahdottomia vaatimuksia.

 17. Pertti Ikonen

  Työ-käsitteen hämärtämisellä pyritään siihen, että palkkaan ei kuulu eläkekertymä eikä muutkaan etuudet ole saatavilla. Tuon jälkeen voidaankin ryhtyä syyllistämään työttömiä siitä, että eivät pyri edes palkattomasti parantamaan asemaansa esim. menemällä palkattomaan ”työhön”. Ja johan ollaan sen äärellä, että liki kaikkien, riittävän pitkään työttöminä olleiden on pakko pyrkiä karenssin uhalla ilmaiseen työhön kun palkaton työ työllistymissuunnitelmaan kirjataan. Tuossa monet ajatuvat toimeentulotuelle, mutta entäs ne, jotka eivät saa toimeentulotukea varallisuudestaan johtuen. Noille on karvasta kalkkia kun esim. ennen eläkkeelle pääsyä on syötävä kaikki rahaksi muutettava omaisuus. Ja jos oikein muistan, niin Soininvaara ollessaan jonkun tulevaisuuskomitean jäsen, väläytteli mahdollisuutta, että tyttömien omaisuutta toimeentulotuessa tultaisiin ulottamaan myös omistusasuntoon. Vihjaili Ranskan toimeentulotuen mallista.

  • työtöntyötön

   ”Kyllä siinä pitää olla tanskalaiseen tyyliin napakka, että voidaan uhata töiden lopettamiselta, jos tarjottuja töitä ei ota vastaan.”
   Taitaa olla kirjoitusvirhe ja tarkoitetaan ”tukien lopettamiselta jos”.

   Taitaa tämäkin tonava keksiä taas pyörää uudestaan. Jo nyt työttömyystuet lakkaavat jos et ota tarjottua työtä vastaan ilman perusteltua syytä kieltäytyä. Vai tarkoittaako myös toimeentulotukea?

   En tiedä miten tuo tarkalleen Tanskassa menee mutta joku vuosi sittten tuli yleltä tanskalainen ohjelma ”Töitä Tanskan työttömille”. Aika suoraan sanoivat sikäläiset työttömät etteivät aio sikatilalle töihin kun siellä vierailivat. Yksi vanhempi nainen oli ollut n.20 vuotta työttömänä ja syynä ettei työkkäri suostunut maksamaan hänelle jotain koulutusta jonka ansiosta olisi sitten voinut toimia opettajana. Ohjelman juontaja kävi työkkärissä tätä ihmettelemässä ja ilmeisesti suostuivat sitten maksamaan. Jotenkin noin se kuvio meni jos oikein muistan,

   Tämä todellinen pitkäaikaistyötön oli ainoa joka oli linkedinin mukaan töissä myös silloin kun ohjelma näytettiin Ylellä ja nimenomaan jonkinlaisena opettajana. Toisilla ei ollut mitään merkintöjä töistä ja osaa en löytänyt. Sen verran kiinnosti että aikoinani yritin etsiä miten heille kävi ja tuo vanhempi nainen jäi kyllä mieleeni. Ilmeisesti sielläkään ei täysin ilman tukea jätetä kun hänkin oli hengissä vaikka aika pienessä asunnossa asuikin.

  • Servitus

   Kaikki tulonsiirroilla eläväthän tietysti alkavat myös äänestää natseja. Koska köyhä ei ainoastaan ole laiska vaan myös tyhmä ja vihamielinen rasisti.

  • töytön

   Jopa ois ihme ollu, jos ei työn sankari Vartiainen ois päässy soppaa sekottamaan. Puoluetoveri Benillä on varmasti yöunet kans menny työttömien takia ja lusikka ojossa puheenvuoroa varten, Iltisten toimittelijat HUOM!

 18. Eino

  Silloin kun tarkoitushakuisuudessa ylitetään ilimiselvyyden rajat, alkaa toiminta kääntyä itseään vastaan. Toivottavasti Ossi-tapauksesta alkaneelle vyörytykselle on käymässä näin. Pressivirtaa seuratessa tämä viimeisin, lähinnä iltapäivälehdistön ”Paljasta Tämänpäiväinen Työnvieroksuja” -kampanja alkaa pian muuttua journalistiseksi farssiksi, jos lapasesta lähteneelle mopolle ei ala jarrua löytyä. ”Kykyetsijöiden” nimettömyydet ja työstä kieltäytyneen työttömän lyhyen sekä epämääräisen haastattelun perään toimittajan heti printtaamat ”kunnon” kansalaisten tuohtuneet kommentit tyyliin ”Näin muut ajattelevat moisesta käytöksestä” eivät hienovaraisuudessa enää suurestikaan eroa Saksan kansallissosialistien juutalais-journalismista. Ennen toimenpidettä toimenpiteen kohde ja samalla uhri on syyllistettävä, jotta yhteiskunnallisesti epäoikeudenmukaiseksi tiedetty toimenpide saadaan näyttämään oikeutetulta. Iltalehti antoikin jo UPP:n linkittämässä jutussa vihjeen mahdollisesta tulevasta painottaessaan työttömyyskorvausten ”suuruutta”. Olisiko palkansaaja-etujärjestöjen skarpattava ja alettava tosissaan seurata myös työttömiksi jääneiden palkansaajien toimeentulokehitystä.

 19. Mika

  Sopivasti ajoitettu tämä työttömien parjauskampanja, jotta hallituksen esitys aktiivimallista saadaan ilman suurempaa vastustusta läpi.

  • AMK

   SAK on ainakin torpannut sen Kiky sopimuksen vastaisena.

   • Mika

    Kyllä se näillä näkymin on tulossa vuoden 2018 alusta. Myös Kela siitä eilen sivustollaan tiedotti. Toivotaan toki, että vielä peruuntuisi. Kyse on siis STM:n aktiivimallista, jossa työttömyysetuutta leikataan 4,65% 65 päiväksi, jos et ole edellisen 65 päivän aika ollut työssä 18 tuntia.

    http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottoman-aktiivisuus-vaikuttaa-jatkossa-tyottomyysetuuden-maaraan

    TEM:n aktiivimalli, jossa annetaan karenssi, jos et hae riittävän aktiivisesti töitä tulisi vuoden 2019 alusta.

 20. Servitus

  Työpaikan pakkohaku kostautui: https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005415140.html

  Artikkelissa kuvataan osuvasti koulutusta vastaamattomien töiden pakkohakemisen tuottama ongelma, jossa pakolla väännetty hakemus saattoi pilata työnhakijan maineen ja osaamista vastaava työpaikka meni ohi.

  Miten tällaisissa tilanteissa tulisi oikeaoppisesti toimia? Jos et hae, saat karenssin. Jos haet, niin ennemmin tai myöhemmin joudut myöntämään, ettei sinulla ole tehtävän vaatimaa osaamista. Tunnet itsesi tyhmäksi, mutta ilmeisesti et kuitenkaan saa suoraan kertoa, että työkkäri pakotti hakemaan.

 21. töytön

  Presidentti Niinistön kommentoiminen jotenkin sinetöi asian, työttömät on paskasakkia. Nyt vaan odotellaan eduskunnan viisaiden jatkotoimia, kun se toivottu reaktio on nyt saatu.

  Kiva ollu aina töitä tehä mitä saanu yt-potkujen jälkeen. Toivottavasti koulutuspaikka natsais, nii pääsis vähäks aikaa pois tästä Karusellistä.

 22. AMK

  Koskahan (ei koskaan) kansanedustajat ovat huolissaan työttömien itsemurhista?
  Viittaan uutiseen ”kansanedustaja huolestui maanviljeliöiden itsemurhista-uutiseen )
  Koska he huolestuvat vähävaraisista joillla ei ole varaa ostaa lääkkeitään ja siksi kuolevat?
  Kansanedustajat ketä te edustatte???Johtajienne ideologiaa-köyhät kuolkoon ja hyvintoimeen tulevilla on vain oikeus elää.
  Minne ne työttömät katosivat tilastoista tekivätkö itsemurhan kyykytyksien ansiosta-auttoiko siihen ehkä työttömien haastattelut ja syyllistäminen???Mistähän saisi tilastoja-ai niin nehän ovat salassa pidettäviä tietoja.Suomi nousee ja herroilla menee hyvin…..

 23. Sampo Makkonen

  Itse olen huolissani näistä:

  Nuoria fiksuja kavereita syrjäytyy yhteiskunnasta, vanhemmat on voimattomia, sen kun maksavat poikiensa elatuksen. Onko tämä vain pääkaupunkiseudun vitsaus, mutta pahalta näyttää. Kukaan ei tee näillle mitään saatika puhu koko ongelmasta. Ne on vaan niitä, jotka eivät näy missään tilastoissa.

 24. jarno jäppinen

  Ossi Nyman on sankari ja Björn Walhlroos ja Juha Sipilä eivät ole!

 25. Juhani Laukko

  Kuka näitä parjauksia on tilannut? Missä saunaporukassa on päätetty, että nyt kampanja liikkeelle? Kuinka itseään viisaina pitåvät ovat hairahtuneet täysin paikkansapitmättömiin tarinoihin? Miksei sen vertaa osata talousasioita, ettei ymmärretä näiden merkitsevän mitään kokonaisuudessa, jossa johto on mokannut?

Kommentoi »

Comments are closed