Karenssiautomaatit

Työttömyydestä puhuvat kaikkein innokkaimmin ne, jotka siitä kaikkein vähiten tietävät. Usein he ovat eläkeläisiä, jotka aloittivat oman työuransa kävelemällä työpaikkaan. Yhtä usein he ovat palkkatyössä olevia, jotka pitävät itseään korvaamattomina vielä silloinkin, kun heidän työpaikallaan on jo samaa työtä tekemässä palkattomia työkokeilijoita. Usein he ovat ideologisesti palkanmaksuhaluttomia työnantajia, jotka haluavat ilmaista työvoimaa. Tai sitten he ovat ikänsä oikeita työtä vältelleitä poliitikkoja.

Ja mielipiteethän ovat varmaakin varmempia, sillä omia ennakkoluuloja vahvistavia lehtijuttuja tulee solkenaan. Löytyy Ossia, Juusoa, Sonjaa ja Mikkoa, jotka eivät omien sanojensa mukaan halua tehdä työtä, mutta joista ainakin Ossi tekee työtä ja loput kuuluisivat jonnekin muuanne kuin työttömyyskortistoon. Mutta ei se mitään, nyt on päätetty leimata kaikki työttömät laiskoiksi pinnareiksi. Kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan työttömät tuillaeläjät muuttuvat natseiksi ja presidentti Sauli Niinistö kertoi miten tervejärkisen pitää suhtautua työttömiin.

Näin kansa saadaan vaatimaan työttömille kuria ja keppiä. Sosiaaliturvasta on tehtävä vastikkeellista ja töitä on haettava entistä aktiivisemmin. Työnhakua kontrolloidaan jo nyt, mutta tulevaisuudessa on haettava tiettyä määrää työpaikkoja tietyssä ajassa työttömyystuen alenemisen uhalla. Tätä sanotaan aktiivimalliksi, jonka vastakohtana on tietenkin passiivimalli. Aktiivinen työnhakija säilyttää etuutensa, mutta passiiviseksi katsotun tuki putoaa perustoimeentulotuen tasolle. Näin siinäkin tapauksessa, että haettavia työpaikkoja ei kerta kaikkiaan ole.

Mutta onhan niitä jo nyt. Te-toimistot lähettävät entistä enemmän työhönosoituksiksi nimettyjä kirjeitä, joissa velvoitetaan hakemaan jotain tiettyä työpaikkaa. Ei ole mitään väliä onko työtön sopiva työhön ja onko hänellä siihen tarvittavaa osaamista ja muita edellytyksiä. Niinpä ajokortiton saatetaan velvoittaa hakemaan autonkuljettajan paikkaa ja liiketalouden ylemmän korkeakoulutukinnon suorittaneen on haettava palkanlaskijaksi. Jos määrättyä paikkaa ei hae, niin menettää tukensa määräajaksi. Jos sanoo rehellisesti hakeneensa paikkaa vain pakosta, niin saa työnvieroksujan maineen.

Tämän vuoden tammi–elokuussa työpaikan hakematta jättäminen tai työpaikasta kieltäytyminen johti karenssiin 11 500 tapauksessa, kun vuonna 2013 vastaavaan aikaan luku oli 2 300. Näin hyvin toimii karenssiautomaatti jo nyt, mutta vielä tehokkaampi siitä tulee, kun aktiivimalli otetaan käyttöön. Sitten kortistosta saadaan karsittua pois nekin, joden työssäkäyntialueella ei ole yhtään koulutusta ja osaamista vastaavaa työpaikkaa.

Kortistojen siivoaminen kasvattaa toimeentulotuen menoja, kun tukensa menettäneet joutuvat tämän viimesijaisen tuen varaan. Valtio siis sulkee toisen taskun nepparilla ja rupeaa maksamaan tukea toisesta taskusta. Nokka nousee, pyrstö tarttuu. Mutta hallituksen lupaus alentaa työttömyyttä toteutuu, kun kortistosta potkitaan tarpeeksi ihmisiä pois. Myös työllisyystavoite tulee toteutumaan, kunhan aktiivimalli ja työelämäkokeilu otetaan käyttöön.

Sitten meillä on palkattomien työntekijöiden nälkiintynyt alaluokka, mutta eipä ainakaan lojuta sohvalla. Eivät loju nekään, jotka nyt kadehtivat työttömien keskimäärin 697 euron bruttomääräistä työmarkkinatukea. He pääsevät nauttimaan samoista eduista ehkä jo seuraavien yt-neuvottelujen jälkeen.

Kommentit (78)
 1. Pekka Mad-Scientist Issakainen
  20.10.2017, 09:27

  Suomi varautuu omalla tavallaan automaation, robotiikan ja tekoälyjen tuomaan massatyöyttömyyteen. Eikai tässä muuta erikoista ole.

  Ensimmäisen globaalilla tasolla merkittävän työttömyyspommin tulee pudottamaan itseään ajavat autot ja varasto automaatio. Sillä n. puolet globaalista työvoimasta työskentelee logistiikan alalla. Myös toimistotyöläiset ja lähes kaikki muut yksinkertaista toistavaa työtä tekevät ihmiset lienevät korvattavissa koneilla, jotka ei vaadi palkankorotuksia, lomia tai sairastele, tarvitsevat vain huoltoa ja päivityksiä silloin tällöin. En käsitä miksi tästä asiasta ei ole minkään sortin julkista keskustelua, virkamiesvalmisteluita tai poliittista keskustelua.

  1. Miika Henttonen
   20.10.2017, 20:35

   Kyllähän sitä jotkut yrittävät toisinaan herätellä. Ne jotka asioista päättävät eivät joko ymmärrä, välitä tai luulevat, että nuo korvattavat vain ottavat lusikan kauniiseen käteen ja siirtyvät iloisesti massiiviseen työväestön reserviin työmarkkina- tai toimeentulotuelle. Tokkopa kansa, joka on aivopesty työnteon autuuteen, moiseen suostuu, tuumaisin, mutta mene ja tiedä.

   1. Miksi päättäjiä kiinnostaisikaan. Käytännössä kaikki 200 ”kansan”edustajaa kuuluivat ennen valitsemistaan Suomen rikkaimpaan 10% ja heistä vieläpä 40% (n. 80) viimeisessä verotuksessa (2015) rikkaimpaan 1,5%. Sitä voi miettiä miten paljon tällä porukalla on oikeasti intressiä huolehtia itseään köyhempien asiat kuntoon?

    On turha esimerkiksi kuvitella tämän väen vaativan lisäveroja rikkaille ilman porsaanreikiä, joista voi ajaa rekalla läpi. Pikemminkin tulevat (Packalenin tavoin) vaatimaan työttömien lähettämistä keskitysleireille opettelemaan työntekoa ruokaa vastaan…

 2. Ollaan palaamassa torppariaikaan, jolloin piti tehdä taksvärkkipäiviä isännille. Vaihtoehtoisen totuuden aikakautena tätä historiasta tuutta mallia on alettu kutsua ”aktiivimalliksi”. Kaupataanko seuraavaksi huutolaismallin mukaan vanhukset, sairaat, orvot ja vammaiset valtion ja kunnan taholta ”palvelusetelillä” halvimman tarjouksen tehneelle.

  Koskahan joku tekisi ihan aktiivisesti ja vielä aikuisten oikeesti jotakin konkreettista työllisyysasteen korottamiseksi ja yhteiskunnan vähäosaisten hyväksi…

  1. Huutolaiset ovat jo jälleen tätä päivää. Sitä kutsutaan kilpailutukseksi. Vanhukset, vammaiset ja sairaat pakkaavat vähän väliä kimpsujaan ja kampsujaan. He muuttavat jälkeen uuteen ”yksikköön” sen mukaan kuka on luvannut hoitaa homman halvimmalla.
   Kansalaisaloitteella asiaan yritetään muutosta: https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/ei-myytavana-kansalaisaloite-vammaisten-ihmisoikeuksien-puolesta

   1. Etkö huomannut, että kansalaisaloite on saavuttanut yli 50 000 ääntä?
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2538

    Ei Myytävänä-aloite yhdistettiin tuohon.

  2. Juha Nieminen
   20.10.2017, 19:40

   Vertauksena voisi vastata,että ennen tehtiin torpparipäiviä myöskin hevosella. Nyt ei ole kellään varaa hevoseen

Kommentointi suljettu.