Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Karenssiautomaatit

Työttömyydestä puhuvat kaikkein innokkaimmin ne, jotka siitä kaikkein vähiten tietävät. Usein he ovat eläkeläisiä, jotka aloittivat oman työuransa kävelemällä työpaikkaan. Yhtä usein he ovat palkkatyössä olevia, jotka pitävät itseään korvaamattomina vielä silloinkin, kun heidän työpaikallaan on jo samaa työtä tekemässä palkattomia työkokeilijoita. Usein he ovat ideologisesti palkanmaksuhaluttomia työnantajia, jotka haluavat ilmaista työvoimaa. Tai sitten he ovat ikänsä oikeita työtä vältelleitä poliitikkoja.

Ja mielipiteethän ovat varmaakin varmempia, sillä omia ennakkoluuloja vahvistavia lehtijuttuja tulee solkenaan. Löytyy Ossia, Juusoa, Sonjaa ja Mikkoa, jotka eivät omien sanojensa mukaan halua tehdä työtä, mutta joista ainakin Ossi tekee työtä ja loput kuuluisivat jonnekin muuanne kuin työttömyyskortistoon. Mutta ei se mitään, nyt on päätetty leimata kaikki työttömät laiskoiksi pinnareiksi. Kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan työttömät tuillaeläjät muuttuvat natseiksi ja presidentti Sauli Niinistö kertoi miten tervejärkisen pitää suhtautua työttömiin.

Näin kansa saadaan vaatimaan työttömille kuria ja keppiä. Sosiaaliturvasta on tehtävä vastikkeellista ja töitä on haettava entistä aktiivisemmin. Työnhakua kontrolloidaan jo nyt, mutta tulevaisuudessa on haettava tiettyä määrää työpaikkoja tietyssä ajassa työttömyystuen alenemisen uhalla. Tätä sanotaan aktiivimalliksi, jonka vastakohtana on tietenkin passiivimalli. Aktiivinen työnhakija säilyttää etuutensa, mutta passiiviseksi katsotun tuki putoaa perustoimeentulotuen tasolle. Näin siinäkin tapauksessa, että haettavia työpaikkoja ei kerta kaikkiaan ole.

Mutta onhan niitä jo nyt. Te-toimistot lähettävät entistä enemmän työhönosoituksiksi nimettyjä kirjeitä, joissa velvoitetaan hakemaan jotain tiettyä työpaikkaa. Ei ole mitään väliä onko työtön sopiva työhön ja onko hänellä siihen tarvittavaa osaamista ja muita edellytyksiä. Niinpä ajokortiton saatetaan velvoittaa hakemaan autonkuljettajan paikkaa ja liiketalouden ylemmän korkeakoulutukinnon suorittaneen on haettava palkanlaskijaksi. Jos määrättyä paikkaa ei hae, niin menettää tukensa määräajaksi. Jos sanoo rehellisesti hakeneensa paikkaa vain pakosta, niin saa työnvieroksujan maineen.

Tämän vuoden tammi–elokuussa työpaikan hakematta jättäminen tai työpaikasta kieltäytyminen johti karenssiin 11 500 tapauksessa, kun vuonna 2013 vastaavaan aikaan luku oli 2 300. Näin hyvin toimii karenssiautomaatti jo nyt, mutta vielä tehokkaampi siitä tulee, kun aktiivimalli otetaan käyttöön. Sitten kortistosta saadaan karsittua pois nekin, joden työssäkäyntialueella ei ole yhtään koulutusta ja osaamista vastaavaa työpaikkaa.

Kortistojen siivoaminen kasvattaa toimeentulotuen menoja, kun tukensa menettäneet joutuvat tämän viimesijaisen tuen varaan. Valtio siis sulkee toisen taskun nepparilla ja rupeaa maksamaan tukea toisesta taskusta. Nokka nousee, pyrstö tarttuu. Mutta hallituksen lupaus alentaa työttömyyttä toteutuu, kun kortistosta potkitaan tarpeeksi ihmisiä pois. Myös työllisyystavoite tulee toteutumaan, kunhan aktiivimalli ja työelämäkokeilu otetaan käyttöön.

Sitten meillä on palkattomien työntekijöiden nälkiintynyt alaluokka, mutta eipä ainakaan lojuta sohvalla. Eivät loju nekään, jotka nyt kadehtivat työttömien keskimäärin 697 euron bruttomääräistä työmarkkinatukea. He pääsevät nauttimaan samoista eduista ehkä jo seuraavien yt-neuvottelujen jälkeen.

Kommentit (78)

 1. Pekka Mad-Scientist Issakainen

  Suomi varautuu omalla tavallaan automaation, robotiikan ja tekoälyjen tuomaan massatyöyttömyyteen. Eikai tässä muuta erikoista ole.

  Ensimmäisen globaalilla tasolla merkittävän työttömyyspommin tulee pudottamaan itseään ajavat autot ja varasto automaatio. Sillä n. puolet globaalista työvoimasta työskentelee logistiikan alalla. Myös toimistotyöläiset ja lähes kaikki muut yksinkertaista toistavaa työtä tekevät ihmiset lienevät korvattavissa koneilla, jotka ei vaadi palkankorotuksia, lomia tai sairastele, tarvitsevat vain huoltoa ja päivityksiä silloin tällöin. En käsitä miksi tästä asiasta ei ole minkään sortin julkista keskustelua, virkamiesvalmisteluita tai poliittista keskustelua.

  • Miika Henttonen

   Kyllähän sitä jotkut yrittävät toisinaan herätellä. Ne jotka asioista päättävät eivät joko ymmärrä, välitä tai luulevat, että nuo korvattavat vain ottavat lusikan kauniiseen käteen ja siirtyvät iloisesti massiiviseen työväestön reserviin työmarkkina- tai toimeentulotuelle. Tokkopa kansa, joka on aivopesty työnteon autuuteen, moiseen suostuu, tuumaisin, mutta mene ja tiedä.

   • Sonofhades

    Miksi päättäjiä kiinnostaisikaan. Käytännössä kaikki 200 ”kansan”edustajaa kuuluivat ennen valitsemistaan Suomen rikkaimpaan 10% ja heistä vieläpä 40% (n. 80) viimeisessä verotuksessa (2015) rikkaimpaan 1,5%. Sitä voi miettiä miten paljon tällä porukalla on oikeasti intressiä huolehtia itseään köyhempien asiat kuntoon?

    On turha esimerkiksi kuvitella tämän väen vaativan lisäveroja rikkaille ilman porsaanreikiä, joista voi ajaa rekalla läpi. Pikemminkin tulevat (Packalenin tavoin) vaatimaan työttömien lähettämistä keskitysleireille opettelemaan työntekoa ruokaa vastaan…

 2. Tapani

  Ollaan palaamassa torppariaikaan, jolloin piti tehdä taksvärkkipäiviä isännille. Vaihtoehtoisen totuuden aikakautena tätä historiasta tuutta mallia on alettu kutsua ”aktiivimalliksi”. Kaupataanko seuraavaksi huutolaismallin mukaan vanhukset, sairaat, orvot ja vammaiset valtion ja kunnan taholta ”palvelusetelillä” halvimman tarjouksen tehneelle.

  Koskahan joku tekisi ihan aktiivisesti ja vielä aikuisten oikeesti jotakin konkreettista työllisyysasteen korottamiseksi ja yhteiskunnan vähäosaisten hyväksi…

  • Tiina Laine

   Huutolaiset ovat jo jälleen tätä päivää. Sitä kutsutaan kilpailutukseksi. Vanhukset, vammaiset ja sairaat pakkaavat vähän väliä kimpsujaan ja kampsujaan. He muuttavat jälkeen uuteen ”yksikköön” sen mukaan kuka on luvannut hoitaa homman halvimmalla.
   Kansalaisaloitteella asiaan yritetään muutosta: https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/ei-myytavana-kansalaisaloite-vammaisten-ihmisoikeuksien-puolesta

  • Juha Nieminen

   Vertauksena voisi vastata,että ennen tehtiin torpparipäiviä myöskin hevosella. Nyt ei ole kellään varaa hevoseen

 3. Olavi Lehtonen

  Ja muistutettakoon vielä ennen kuin kukaan ehtii mesoamaan pitkäaikaistyöttömien ruhtinaallisesta elintasosta, että tuosta n. 697€ työmarkkinatuesta toimitetaan 20% vero toisin kuin esim. vastaavista työtuloista tai eläkkeistä.

  • Virpi Hiltunen

   25%

   • Juho Leppä

    Ansiosidonnaisen minimi 25%, mutta peruspäiväraha ja työmarkkinatuki, niin vero on 20%.

 4. Toni Virtanen

  Vasemmisto ideologia paistaa vahvasti läpi.

  ”joden työssäkäyntialueella ei ole yhtään koulutusta ja osaamista vastaavaa työpaikkaa.”

  Kummin päin tämän oikeasti kuuluisi mennä? Työpaikan siirtyä työttömän luokse vai työttömän muuttaa työpaikan luokse?
  Puhumattakaan että olisiko ihmisen vastuulla hankkia koulutusta alalta jossa tarvitaan tekijöitä? Vai työnantajien perustettava yrityksiä työvoiman tarjonnan eikä asiakkaiden osto halujen mukaan?

  • Timo R.

   Kuinka suurella palkalla ja millaisin työehdoin itse muuten muuttaisit kokonaan toiselle paikkakunnalle työn perässä? 1800€/kk/ määräaikainen soppari ? Osa-aikatyö? Entä jos on perhe ja puolisolla työ?

   Koulutus on aika hidas reitti uuteen ammattiin, mutta toki harkinnan arvoinen ajatus. Jos jäät työttömäksi aktiivimallin aikana eikä alueellasi ole lainkaan koulutustasi vastaavaa työtä ja muuttaminen ei syystä tai toisesta tule kysymykseen (esim. perhesyyt), niin uudelleenkouluttautuminen vie yleensä vähintään vuoden ja en tiedä pitääkö siinä samalla vielä tehtailla niitä työhakemuksia. Lisäksi jos olet sopivan ikäinen (lue yli 40 v ) niin työllistyminen on oleellisesti vaikeampaa.

   Suomessa maksetaan korkeita veroja, koska meillä pitäisi olla sosiaaliturva. Nyt näyttää siltä, että maksetaan veroja, mutta vastineeksi tulee keppiä. Kuten Timonen kirjoittaa ei näiden toimenpiteiden tarkoitus ole oikeasti lisätä työtä, siis sellaista josta maksetaan palkkaa ja valtio saa verotuloja, vaan siivota tilastoja jotta hallitus voi osoittaa politiikkansa ”toimineen”. Tällä useimmiten toimintakykyisten ja osaavien aikuisten ihmisten kyttäämisellä ja pakottamisella ei saada aikaan kuin turhaa stressiä, joka syö työttömän voimavaroja sen sijaan, että nämä henkilöt käyttäisivät sen saman energian tilanteen aitoon ratkaisuun. Tai että näiden kollektiivisten rankaisutoimenpiteiden sijaan voimavarat kohdennettaisiin nimenomaan niihin vaikeasti työllistyviin ja ongelma-alueisiin, joilla on vähän työpaikkoja tarjolla.

  • Kaija Laine

   Työtön on tietysti irrallinen, laiska sohvalla makaaja, jonka on helppo muuttaa minne tahansa. Hänellä ei ole lapsia, puolisoa, sosiaalisia suhteita. Jos on, niin hylätköön kaiken ja muuttakoon. Kukaan omistusasunnossa asuva ei ole työtön. Jos on, niin sama se, tuleehan asunto halvalla myyntiin.
   Kun aikoinaan hain ensimmäistä työpaikkaani täältä etelästä, en sitä saanut (töitä riittämiin, hoito-ala), koska en asunut paikkakunnalla.
   Nykyisin yleensä paikkaan kuin paikkaan on yleensä hakijoita pilvin pimein, pitäisikö työttömän muuttaa toiselle paikkakunnalle jo ennen kuin on edes saanut töitä, kärkkymään?
   Aika utopistiselta tuntuu tuo kouluttautuminen alalle jolla on töitäkin. Aika harvalla alalla voi sanoa nykypäivänä että töitä on vaikka viiden vuoden kuluttua. Mutta ei kai sillä väliä, työtön on tietysti persoonaton muutto- ja opiskelurobotti. Ja jos ja kun työtön haluaa vaihtaa paikkakuntaa tai ammattia, jokainen vuokra-asuntofirma ja opinahjo avaa tietysti ovensa levälleen: tänne vaan, totta kai mahdut mukaan.

  • Marita Lowry

   Tuleeko mieleen, että sillä työttömällä saattaa olla puoliso, joka on palkkatyössä tämänhetkisellä asuinpaikkakunnalla? Pitäisikö sen työttömän muuttaa muualle vaikka 500 km päähän ja asua erillään puolisosta? Sitä paitsi muuttaminen ei ole halpaa. En tiedä Suomen tilanteesta mutta ainakin täällä vaaditaan aikamoinen vuokratakuu ennen kuin pääsee vuokra-asuntoon. Itse muutin työpaikkani mukana kaksi vuotta sitten mutta pystyin siihen vain koska työnantaja maksoi muuttokulut ja lainasi minulle takuuvuokran. Tuon lainan olen nyt juuri saanut maksettua loppuun.
   Minulla ei ollut perhettä edellisessä asuinpaikassa kuten ei nykyisessäkään, joten siinä mielessä oli helppo muuttaa.
   Mitä tulee koulutukseen niin Suomessa tunnutaan aina tarjottavan, varsinkin naisille, lähihoitajan koulutusta, huolimatta siitä soveltuuko kyseinen henkilö hoitoalalle. Minulle ainakin hoitoala olisi kauhistus, tarvitaan siinä sitten työntekijöitä tai ei. Huonosti motivoitunut työntekijä on huono työntekijä.

  • Tanja Takalo

   Kommentissasi paistoi läpi tietämättömyys. No ei se mitään. Valaistaampa asiaa sinullekin. Koulutetun työväestön siirtyily sinne sun tänne Suomen maassa on suht koht vaikeaa maatamme riivaavan asuntopulan takia. Varsinkaan perheellinen ei hevin lähde lasten kanssa autoon asumaan, vaikka työpaikka järjestyisikin. Harva on valmis hajoittamaan perheen kahdelle tai jopa kolmelle paikkakunnalle. Ihminen on outo eläin joka haluaa pitää perheen koossa ja sukuakin lähellä. Koulutukseen taas monikin on valmis, vaikka se olisi toisella paikkakunnalla, mutta voi, taas törmätään asuntopulaan. Kuukauden jopa useammankin menee kesäaikaan autossa, ja osa tutuistani on näin tehnytkin. Kaikki koulutus ei kuitenkaan ole kesäaikaan, ja sinun on myönnettävä että tammikuun pakkasissa auto on kylmä kortteeri. Oletetaan että kaikki menee hyvin ja työtön pystyy kouluttautumaan, että saamaan työpaikan, asuntokin järjestyy työnanatajan avulla. Perheetön tuulettaa ikionnellisena, mutta perheessä käydää keskustelua; Löytyykö töitä myös puolisolle, entä koulutusta, miten lapset? Pienet lapset sopeutuvat, mutta isompien kanssa voi olla ongelmia. Katsos taas törmätään tähän ihmisen kummalliseen tapaan elää ihmisenä, eikä valtion omaisuutena jota voi mielen mukaan heitellä paikasta A paikkaan B. Kirjoituksestasi paistoi läpi oletus kansalaisesta valtion omistamana otuksena, mutta kun kansalaiset katsovat olevansa vapaita ihmisiä jotka määrittävät oman elämänsä. Voi harmi! Katsos kansa ei tarvitse valtiota ollakseen olemassa, mutta valtio tarvitsee kansan. Yritäppä käsittää.

  • Rosa Warski

   Itse kun luin aikanaan alalle, luvattiin että ”työnantajat repivät käsistä jo kesken koulutuksen”. No, eipä käynyt, ja töitä hakiessani oli itseni lisäksi yli 100 hakijaa / paikka.

   Työperäisen muuton takia pitäisi ensin saada se työ. Lisäksi, tuilla eläessä olet liian köyhä muuttamaan mihinkään. Omaa autoa ei ole varaa pitää, eikä muuttofirmaa varaa maksaa. Jos puoliso on töissä, pitääkö hänen irtisanoutua, vai pitäisikö erota? Entä omaishoidettavat vanhemmat ?

  • Ellu

   Kerropa miten ihmeessä parikymppinen pystyy tietämään, miten työmarkkinat kehittyvät viidessä tai kymmenessä vuodessa? Oppilaitokset mainostavat omaa alaansa ylisanoin ja nuorten pitäisi ylisanojen joukosta tietää suhteuttaa lupaukset työelämän todellisuuteen. Voisin mainita muutamankin ammatin jotka muuan vuosi sitten muka työllistivät varmasti, nyt eivät enää. Eivät kaikki voi hankkiutua lääkäriksi, joka niitä ainoita lähes varmasti työllistäviä ammatteja. Hoitajien paikatkin ovat paikoin jäissä. Tarvetta olisi mutta ei saa palkata. Korkeakoulutettuja on työttömänä myös ns. kovilla aloilla.
   Lähtisin heti tekemään Helsinkiin keikkaa, jos saisin jonkun halvan tilapäisluukun tai huoneen viikoiksi ja ilman vuoden vuokrasopimusta, ja sinne voisi ottaa myös lemmikin, jota joku varmaan kohta kehoittaa lopetettavaksi.
   Ratkaisuja syyttelyn sijaan.

  • Jyrki

   Ihan hyvä ajatus. Mutta kuten jo aikaisemmat kommentit kertoi monia asioita, jotka tekee muuttamisesta hankalaa.

   Niin sitten on vielä sekin ongelma, että jos nyt muuttaa työn perästä. Kannattaa miettiä ainakin näitä asioita. Onko paikka jonne muutat aluetta, jossa muitakin työpaikkoja kuin se mistä nyt olet saamassa työtä ehkä 6-12 kuukaudeksi? Jos alue on PALKKAtyö tarjonnaltaan samanlainen kuin missä nyt asut. Et todennäköisesti tee fiksua liikettä. Jollet sitten halua maisemavaihdosta myös.

   Sitten on sosiaalinenkin puoli. Kaikki ei välttämättä näe hyvänä syynä jättää sosiaalisia piirejään siellä missä jo asuu. Niiden piirien rakentaminen kun myös voi vaatia sitä rahaa uudella asuinpaikkakunnalla. Ja joku 6-12 kuukauden jatkuvuudelta epävarma työsuhde ei takaa sitä. Että voisit sen päätyttyä elääkin uudella paikkakunnalla käyden edes jossain.

   Mikä taas voi johtaa jälleen kerran syrjäytymiseen, koska ei ole yksinkertaisesti varaa mihinkään. Ja kuten totesin alueella työllistymismahdollisuudet on ehkä yhtä heikot kenties heikommat kuin sieltä mistä lähdit.

   Siinä pari asiaa lisää mitä kannattaa pohtia. Sillä suomessa työttömyys on läsnä kaikkialla. Ja se on aivan varma, että alueelta jonne olisi muuttamassa kaukaakin. Niin löytyy lopulta kumminkin joku joka olisi halunnut ottaa paikan myös vastaan varsinkin jos kyseessä puhdas ja aito PALKKAtyö.

   Ja kolmas syy on se, että ihmiset on erilaisia. Kaikki ei ole luonteeltaan herkästi liikkuvia. Toisaalta työnantajakin saattaa enemmän arvostaa henkilön vakautta pysyä aloillaan. Ja ehkä ottaa mieluummin henkilön, joka pysyy aloillaan seudulla edes 5 vuotta. Eikä poistu alueelta kun työ alkaa maistumaan puulta ja alue ei hänelle tarjoa mitään enää.

   Toisin tuo hei muuttakaa muuttakaa hokema ei toimi välttämättä niin hyvin kuin luulisi. Kun asioihin vaikuttavia muuttujia aletaan tarkemmin pohtimaan.

  • Raija

   On korkea aika että työnantajat alkavat kouluttamaan niin kuin ennen omat työntekijänsä, se ei kuulu valtiolle. Kun kerran kaikissa muissa asioissa ollaan palaamasssa siihen 1800 luvunmalliin. Se että vaatii rahattomia muuttamaan muuallle etsimään työpaikkoja on van typerä yritys saada syyttyöttömän niskaan. Ei voi muuttaa siltojen alle toisiin paikkoihin työtä ja koulutusta hakemaan. Toivottavasti muistat omat kirjoituksesisi kun omalle tai perheesi kohdalle sattuu se työttömyys.

   • Esa J.

    Monellakohan tehtaalla enää on omaa ammattikoulua? Itse aloitin metalliteknisen alan urani juuri sellaisessa, pieleen menneen lukiovuoden jälkeen. Paitsi, että opin mm. metallialan perusteita, niin silloin ainakin minä tutustuin työväestön asiaan. Siis joskus eoseenikaudella, heko heko.

    Sitten tulikin ”Maggie Tatserin” myötä oikeistolaistumisaalto, jolloin työnantajat pelätessään ”hirveiden komukoiden” radikalismia, päättivät osaksi myös tästä syystä lopettaa koko konepajakouluaatteen.

    Sanokaa minun sanoneen, että joskus vielä se heiluri heilahtaa myös takaisin vasemmalle tämänhetkisen ”äärioikean” aikakauden osoittautuessa kestämättömäksi. Liike on ikuinen…

  • On thin ice

   Jos nostaa yhteiskunnan johonkin väestönosaan kohdistamia epäoikeudenmukaisuuksia sekä suoranaisia kohtuuttomuuksia tapetille, niin sekö on T. Virtasen mielestä pelkkää poliittista ideologiaa? Jos yhteiskunnallisen keskustelun argumentointi on tällaista, niin eipä ihme, että se on Suomessa niin onnettoman heiveröistä verrattuna lukuisiin länsidemokratioihin. Ja Juhana Vartiainen lyö yhteiskunnallisena ”ajattelijana” laudalta jo lähes jenkkilän nykypressankin vetäessään yhtäläisyysmerkit suoriksi työttömästä natsiin.

  • Juho Leppä

   Aika yksisilmäinen näkemys asiasta hra Virtasella. Jos mies tienaa töissään vaikkapa 3 tonnia, niin kannattaako perheen muuttaa lahdesta rovaniemelle työn perässä, kun naisen palkka olisi kaksi tonnia?

   Miehelle kun ei ole työtä siellä ja lisäksi pitäisi myydä velkaisa asunto akkiä alihintaan ja ottaa tonni tolkulla takkiinsa. Sitten on vielä ne lapset ja sukulaiset sekä muu perheen läheinen sosiaalinen yhteisö, joka pitäisi jättää tämän huippu tilaisuuden tähden. Ei asiat ole niin yksinkertaisia, mitä äkistään voisi luulla.

 5. Salsgren

  Olen jo vuosia sitten huomannut, että tämä Vartiainen ei ole itsekään aivan parhaassa vireessä, laittaisi omat asiansa ensin oikealle tolalle. Tuossa aamutv lähetyksessä asian huomasi taas hyvin, herralla tuottaa suuria vaikeuksia olla edes kymmenen sekuntia paikallaan. No, en ole asiantuntija, mutta jokainenhan tuon hänen olemuksensa näkee.

 6. Mirja Leskinen

  Ja on myös TE-toimiston lähettämä kehotus hakea palkkatuettua työpaikka, josta selviää työhaasttelussa, että palkkatukirahat ovatkin loppuneet jo n. kuukausi aikaisemmin kuin TE-toimiston lähettämä kehotus tuli hakijalle, joten joutumatta karenssiin olikin pakko hyväksyä tuohon 9: n euron ”päiväpalkkaan” oikeuttava työkokeilu 6: n kuukauden ajaksi, ja taas tilasto kaunistui yhdellä henkilöllä. Kyseinen henkilö on tyttäreni.

  • työtöntyötön

   Itselleni tuli osoitus palkkatuettuun työhön vaikka tiesin etten ollut siihen edes oikeutettu ja tämän virkailija itse oli minulle kertonut. No ei muuta kuin hakemaan ja paikankin olisin saanut mutta kas kummaa kun asiaa alettiin selvittämään työkkärin ja kunnan kautta niin oikeutta ei ollutkaan. No virkailija sai varmaan jonkun työsuoritteen tuosta ja itse olin velvollisuuteni tehnyt. Omalla kohdallani tuo ei johtanut mihinkään työkokeiluun.

   Kirjauduin vielä tuon haastattelun jälkeen omille sivuille moliin laittaakseni rastin sellaiseen ruutuun että tulin valituksi mutta työhönosoitus oli täysin turha. Yllätyksekseni joku työkkärin puolesta oli jo raksittanut ”ei tullut valituksi” kohdan.

   Tyttäresi olisi kannattunut kirjoittaa lyhyempi sopimus ja katsoa onko palkkatukirahoja myöhemmin käytettävissä. Tai kieltäytyä kokonaan jos työkokeilusta ei ole mainintaa työllistymissuunnitelmassa.

 7. töytön

  Että rikkaruohosta kasvaa natsi, vai mitä Vartiainen? 🙂 Vartiainen taitaa vihata työttömiä. Vartiainen taitaa olla aikamoinen kultiainen.

 8. Jaana T

  Perusturvan ja toimeliaisuuden uudistushanke. http://vnk.fi/documents/10616/3934867/Perusturvan-ja-toimeliaisuuden-kokonaisuudistus.pdf

  Jos ei ”toimelias”, ei perusturvaa.

  • Rosa Warski

   ”Lisäksi selvitetään kustannus-, työllisyys- ja tulonjako- sekä muut vaikutukset, jos asumisen tukeminen irrotetaan toimeentulotuesta ja toteutetaan yksinomaan asumisen tukien kautta.”

   Jos ymmärrän tämän oikein, eikös tämä tarkoita 20% leikkauksia asumiseen saatavan tuen määrään? Toimeentulotukea saa vuokrarajan alittaessa vuokran verran, mutta asumistukea vain 80%:ia vuokrasta.

   Itsellä tuo tarkoittaisi yli 140€ leikkausta toimeentulotukeen.

   • Anssi Keskiväli

    Asumistuki on 80% enimmäisasumismenoista, ei koko vuokrasta.

    • Rosa Warski

     Totta viserrät. Silloinhan leikkaus on vielä massiivisempi.

 9. Hulda Huoleton

  Kun vielä koskisi ne karenssit ja tulon poistot myös niitä parempi tuloisia, samoilla leikkureilla kuin köyhempiäkin. Kyllä alkaa korkeastikoulutettukin kärripojaksi kun kaikki (osinkotulot ja etuudet yms.) poistetaan kolmeksi kuukaudeksi kokonaan. Pieni tuloista rangaistaan vielä toimeentulotuen leikkurilla, leikataan samassa suhteessa rikkaltakin. Huomioidaan koko taloudentulot ja tarvittaessa vähennetään vielä ne (heille) joutavat lapsilisät, ellei muuta tuloa ole leikataan tulevasta eläkkeestä. Eiköhän ala kärripojan hommatkin maistua tai työkokeilut.

 10. Esa Auramäki

  Sen verran korjaisin tai tarkentaisin, että aika moni eläkeläinen on kyllä itsekin kokenut työttömyyden ”riemut” ja tietää työttömyysturvan tason. Eli ainakaan kovin moni näistä tuskin on ensimmäisenä syyllistämässä työttömiä tai edes olemassa ollutta tukijärjestelmää. Todellisuudessa työhaluttomat lienevät kovin pieni marginaaliryhmä. Ihmetyttää kyllä sekin, miten jotkut mediat haluavat tehdä tätä propagandaa työhaluttomuudesta. Vartiainen varmaan haluaa ajaa ja levittää ideologioitaan. Niinistöstä en tiedä. Vaikuttaa osin median fokusoinnilta? Toki vaikka minäkin olen sitä mieltä, että tukia pitää maksaa vain niitä tarvitseville ja tarpeen mukaan. Myös yritystukia. Ja kyllä valinnan vapautta pitää olla tarjolla myös työn hakijoille. Jos sitä kerran on pakko saada soteen. Maksaa mitä maksaa. Työn perässä juokseminen pakon edessä on mahdotonta – ja järjetöntä. Sekä yksilön että kansantalouden kannalta.

  • Raija

   Siitä lehdistön työttömien parjaamiseen osallistumista, eikös niille lehdille makseta kanssa jotain tukia, jospa on varoitettu että täytyy osallistua tähän syyllistämiseen tai leikataan niitä lehtien tukia? Ei oikein muuten voi ymmärtää tää lehdistön osallistumista.

 11. Mika Pajari

  No nyt kun tuilla elävät (eli työttömät) rinnastetaan natsimielisiksi, heidät voidaan tulkita terroristeiksi tai terrorismia kannattaviksi. Ja terrorismilakien nojalla heidät voidaan sitten tuomita vankilaan. Eli ihmiset voidaan tuomita työttömiksi jouduttuaan suoraan vankilaan. Voila. Työttömien määrä putoaa nollaan ja kansakunnan turvallisuutta uhkaavat henkilöt saadaan passitettua kaltereiden taakse. Ja valtakunnassa on taas kaikki hyvin.

 12. Pertti Ikonen

  ”Jos sanoo rehellisesti hakeneensa paikkaa vain pakosta, niin saa työnvieroksujan maineen.”

  Tuleekohan tuosta sanomisesta karenssi, jos työantaja ilmoittaa TE-toimistoon, että ei valinnut haastateltavaa työpaikkaan, koska työnhakija ei ollut hakenut työtä esim. omasta halustaan.

  TE-toimisto sitten käyttää lakia TTL:2a:4 antaakseen karenssin :


  Jos henkilö on omalla menettelyllään aiheuttanut sen, ettei työsuhdetta ole syntynyt, hänen katsotaan kieltäytyneen työstä.

  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20021290#L2aP4

 13. Rikk Eccent

  Pekka Mad-Scientist Issakainen: täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että hallituksen toimien taustalla on varautuminen automaation kasvuun ja siitä seuraavaan työttömyyteen. Ihmettelen myös, kenen etua ajetaan, kun asiasta tietoisesti vallanpitäjien puolelta vaietaan. Ei ainakaan meidän kansalaisten.

  Ja: automaatio on, kuten uumoilit, kovaa vauhtia tulossa toimistoihin kaikille aloille. Tässä esimerkki pankkialalta; taustalla lienee mm. Blockchain-teknologia:
  https://www.cnbc.com/2017/09/17/jobs-and-automation-deutsche-bank-ceo-cryan-warns-at-singapore-summit.html

 14. Kristiina Hyryläinen

  Mitäs jos lakkautettaisiin kaikki TE-toimistot ja ihmiset etsisivät ihan itse työpaikkansa!

  • Raija

   Ei ainakaan huonommin voi mennä jos niin tehtäisiin. tulisi vain tuhottomasti uusia työttömiä niisstä toimistojen ihmisistä.

   • Anssi Keskiväli

    Ja onhan noi TE- ja ELY-keskukset tarkoitus ajaa alas 2020 alkuun mennessä.

 15. Siru Pola

  Ja Sipilä sanoo illalla telkkarissa, Orpon ja Soinin säestyksellä, että: Paljon on saatu aikaiseksi, mutta paljon on vielä tehtävä, että saadaan ”Suomi Kuntoon” !

  • Turboruuvi

   No aika kurjaan kuntoon ovat jo saaneet. Kunto kait se sitten on rapakuntokin…

 16. työtöntyötön

  Kumpiakohan nuo karenssiluvut ovat, määräaikaisia karensseja vai työssäolovelvoitteen antamisia?

  ”Työssäolovelvoitteen määräämiseen liittyviä lausuntoja annettiin pelkästään elokuussa Uudellamaalla noin 800 ja koko Suomessa hiukan alle 1 700. Kuluvan vuoden alusta lausuntoja on kirjoitettu Uudellamaalla noin 5 300 ja koko Suomessa yhteensä 11 500.

  – Näiden lukujen taustalla on hyvin monenlaisia tilanteita. Tietenkään kaikki eivät välttele töitä, vaan syynä voivat olla välimatkat, terveydentilanne tai jokin muu syy, Ukkonen sanoo.”

  Luulisi että kuitenkin pelkkiä karensseja, työssäolovelvoitteeksi aika hurjia lukemia. Toimittaja saattaa olla tietämätön että nuo kaksi ovat eri asioita.

  Tuo viimeinen kappale kertoo kuitenkin että työhaluttomuus ei ole pääsyy karensseihin. Ennemminkin niin että jo valmiiksi heikommassa asemassa olevia kepitetään lisää. Miten karenssi auttaa parantamaan terveyttä tai saamaan lisää rahaa jotta voi kulkea töissä pitemmän matkan takaa?

  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710132200459181_u0.shtml

 17. Seppo Ikonen

  Eipä ole juuri työttömyyskeskustelun taso noussut sitten 1990-luvun alun jälkeen. Muistelen nyt omaa kokemustani silloisesta työttömyydestäni. Jouduin työttömöksi vuonna 1991 kuuden vuoden työsuhteen jälkeen suuresta valtio-omisteisesta yhtiöstä. Silloinkin kirjoitettiin mediassa konsulttien suulla ja yleisönosastojen palstoilla,kuinka työttömät ovat laiskoja. Joku konsultti oli sitä mieltä, etteivät työttömät hae töitä tarpeeksi agressiivisesti. Ihmettelin mitä tällä oikein tarkoitetaan? Pitääkö ottaa työnantajia rinnuksista kiinni ja ravistella? Minä haluan työtä.

  Ajatus oli yhtä ontto kuin tänäkin päivänä. Silloin työttömyys nousi hiukan laskentavasta riippuen 500 000 työttömään. Siitä huolimatta työvoimatoimistoista vuoti tietoa lehdistöön, radioon ja televisioon,kuinka työttömät kieltäytyvät tarjotuista töistä. Ihmettelin mitä nämä työttömät oikein ovat. Oma työttömyyteni kesti 4,5 vuotta. Sinä aikana minä en saanut yhtään ainoata työvoimatoimiston työtarjousta. Tietenkin odotin joka päivä,että työvoimatoimistosta soitetaan ja pyydetään käymään. Siellä olisi vastassa vihainen ja turhautunut työvoimavirkailija joka hyppää ”yläpystyyn” edessäni ja uhoaa:”Kulkaa Ikonen, jos et nyt ota vastaan tätä tarjottua tuotepäällikön paikkaa, niin sinulta viedään kaikki tuet. Ja jos ei tuotepäällikön paikka kiinnosta, niin onhan tässä tämä teknisen ostajan paikka ja tuossa näkyy olevan konesuunnittelijan paikkakin juuri sinulle, kun siitäkin näyttää olevan työkokemusta.” Tämä fantasia ei tietenkään toteutunut.

  Palataan siihen laiskuusteemaan . Työni oli vaativaa ja aikaavievää. Työpäiväni venyivät usein 10-16 tuntisiksi ja saatoin vielä viikonloppunakin käydä töissä. Kuitenkin muutokset globaalissa maailmantaloudessa olivat niin suuria, etteivät omat ja kolleegoiden ponnistukset auttaneet ja menetin työpaikkani monien muiden työtekijöiden kanssa. Minut oli kasvatettu siihen, että kun opiskelet ja teet työtä ahkerasti. niin sinulla on aina töitä. ”Kyllä töitä tekevälle löytyy.”

  Työpaikan menetys kolautti itsetuntoa. Häpesin työttömyyttäni. Sain kyllä loistavan työtodistuksen, mutta ei se silloin minua ilahduttanut. Kun olin työttömyyden alkuvaiheessa kotona, vaimoni kysyi kerran minulta: ”Miksi et ole käynyt kaupassa?” Vastasin, etten kehtaa, kun naapurit näkevät minun olevan päivisin kotona.

  Olen luonteeltani pitkäjännitteinen ja sitkeä. Olen aina uskonut koulutuksen voimaan. Ryhdyin päivittämään teknisiä ja kaupallisia tietojani, jotta saisin tarvittavaa etua työpaikan haussa. Välillä minulla oli kolmekin erilaista koulutusohjelmaa päällekkäin. Varmaankin tuli jonkun mielestä käytettyä väärin yhteiskunnan varoja. Osallistuin aktiivisesti erilaisiin työvoimapoliittisiin koulutuksiin. Syitä oli kaksi. Ensinnäkin halusin ja tarvitsin uutta tietoa ja osaamista. Toinen syy oli se,että osallistuminen työvoimapoliittiseen koulutukseen ei syönyt ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan päiviä. Lisäksi luin suurinpiirtein kaiken, mitä sain käsiini rekrytoinnista. Lopputulos oli, tai ainakin minusta tuntui siltä, että olin liian ammattitaitoinen haastateltava, silloin kun pääsin haastatteluun.

  Kuitenkin 4,5 vuoden ja n. 250 työpaikkahakemuksen jälkeen sain työpaikan. Työni palkittiin. Kertomaani taustaa vasten ihmettelen tätä nykyistä keskustelua työttömistä. En usko, että olen ainoa ihminen joka on mennyt tälläisen mankelin läpi. Puheet laiskoista työttömistä ovat perättömiä. Varmasti on niitäkin, mutta ilmiö on marginaalinen.

 18. työtöntyötön

  Olen kirjoittanut tästä ennenkin mutta työmarkkinatuella oleva työtön joka asuu yksin vuokralla eikä hänellä ole varallisuutta on käytännössä aina oikeutettu myös toimeentulotukeen. Työmarkkinatuki on n.520e/4vk ja toimeentulotuki 487e/kk. Asumistuki kattaa vuokrasta korkeintaan 80%. Jotta et olisi jo pelkästään näillä menoilla tuloilla oikeutettu toimeentulotukeen vuokran pitäisi olla n.200e/kk jolloin omavastuu olisi 40e ja tällöin olisit oikeutettu n. 8e toimeentulotukeen kuukaudessa. Siinäpä onkin etsimistä että löytää noin halvan asunnon. Ja yksikin muu lasku niin edes noin halpa asunto ei riitä.

  Eli monen työttömän kohdalla on aivan sama maksetaanko tuet työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki nimellä vai pelkästään asumistuki ja toimeentulotuki. Toimeentulotukimenot tulevat paisumaan myös ansiosidonnaisen keston lyhenemisen seurauksena. Ansiosidonnaisella pärjää jo huomattavasta paremmin ilman toimeentulotukea. Jostain syystä halutaan kuitenkin sysätä yhä enemmän ihmisiä toimeentulotuen pariin vaikka tiedetään että se on pahin kannustinloukku eikä kannusta työllistymään esim. osa-aikatöihin.

  Summasummarum työmarkkinatuen ja toimeetulotuen määrässä on niin pieni ero että huvittaa nämä jotka sanovat että ossit on laitettava toimeentulotuella vaikka tosiasiassa summa on sama. Eikä sillä edes kortistoja siivota kun toimeentulotukea voidaan alentaa jos työnhaku ei ole voimassa. Eli Ossikin jatkanee virallisena työnhakijana olipa tuki kumpi vain.

  • Pertti Ikonen

   ”Eli monen työttömän kohdalla on aivan sama maksetaanko tuet työmarkkinatuki, asumistuki ja toimeentulotuki nimellä vai pelkästään asumistuki ja toimeentulotuki. ”

   Uskoisin, että on vain ajan kysymys milloinka toimeentulotukea laskettaessa otetaan omistusasunnon arvo huomioon tulona. Tarkoittaa sitä, että asunto on myytävä ja syötävä saadut rahat ennen kuin toimeentulotukea myönnetään. Ja tuollaisia tapauksiahan on varmasta paljon liki eläkeikäisten työttömien joukossa. Yleinen asumistuki puolestaan on tulosidonnainen tuki, joten nollakorkoisella pankkitilillä olevat rahat eivät vaikuta asumistuen määrään. Aivan varmasti kunnan isien slimät kiiluvat päässä kun he ajettelevat sitä realisoitavien asuntojen, kesämökkien ja maaomistusten määrää. En lue Sakua tuohon kuvaamaani kuntien isien joukkoon.

 19. Jaana

  Tulen just työvoimatoimiston infotilaisuudesta missä kerrottiin tulossa olevasta matkailualan työvoimakoulutuksesta. Menin infoon ihan ilman työvoimatoimisto patistelua. Meitä oli paikalla 6 henkilöä. Neljä työtöntä ja kaksi työssä olevaa ketkä halusivat koulutukseen. Työssä olevat harmistuivat siitä etteivät olleet koulutuksen kohderyhmää ja vittuilivat loppuajan liian suurista sosiaaliavuista työttömille.

 20. Hannu Alastalo

  Muistakaa mistä tämä työttömien tilanne lähtee – hallituksesta ja työministeristä,
  jotka antavat määräyksiä miten pitää virkamiesten toimia.

 21. Sauli

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005416221.html

  Jotain positiivistakin välillä. Nyt kun pahimmat höyryt on saatu puhallettua ulos ja itse presidenttikin herännyt vauvakoomastaan, alkaa lehtiin ilmestyä jo hiukan asiallisempia kirjoituksia. Mielestäni toimittaja Teemu Muhosella on aikaisemminkin ollut asiallisia pohdintoja työttömien tilanteesta, eikä yllä mainittu tee poikkeusta.

  Työttömyys on monella tapaa yhteiskunnan vihollinen nro.1. Ei työttömät, joista suurin osa on tilanteeseensa täysin syyttömiä. Nyt olisi toisiaan viimeinen tilaisuus aloittaa asiapitoinen keskustelu, miten voimme turvata hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamisen tulevaisuudessa ja taata kaikille niille kymmenille tuhansille automaation ja globalisaation työttömiksi tehneille ihmisarvoisen elämän.

  Poliitikot elävät menneessä ajassa, jossa työttömyys pitkittyessään todella saattoi johtua haluttomuudesta ottaa työtä vastaan. Kun työttömien ja työpaikkojen suhde 10/1 ei kyseessä voi mitenkään olla kyse haluttomuudesta, vaan yhtälöstä jota ei ratkaista menneen maailman opein. Ratkaisu voisi tosiaan olla jossain kansalaispalkkamallissa, mikä sallisi työn ja työttömyysjaksojen sovittamisen joustavasti siten, että väistämättömät työttömyysjaksot voisi käyttää itsensä kehittämiseen valitsemallaan tavalla. Nyt ollaan tilanteessa jossa kukaan osapuoli ei voi luottaa toisen motiiveihin ja tämä tilanne ei voi johtaa mihinkään hyvään.

  Ps. joku mainitsi elokuvan I, Daniel Blake joka kertoo suurin piirtein kaiken tarvittavan siitä mihin meillä ollaan matkalla. Katsokaa ja oppikaa.

  • elm

   Kun tiedetään, että jonkinasteinen rakenteellinen työttömyys on väistämättömyys tässä nykyisenlaisessa taloudessa, voisi niitä henkilöitä alkaa arvostaa, jotka noiden väistämättömien työttömyysjaksojen ajankin pärjäävät ja selviävät tasapainoisina ja toivoaan menettämättä. Eikö?

   Mielestäni on aika selvääkin kaksinaismoralismia yhtäältä tietää rakenteellisen työttömyyden välttämättömyydestä taloudelle ja toisaalta panetella työnhakijoita työhaluttomuudesta – samaan aikaan. Mitä muutakaan se on, kuin kaksinaista moraalia?

   Jotenkin halauisin toivoa yhteiskuntaa, jossa myös instituutiot voisivat kehittyä myös sisältäpäin – ja että siihen jopa kannustettaisiin. Tarkoitan tällä sitä, työvoimavirkailijat voisivat puun ja kuoren välissä olemisen sijaan olla rohkeita ja uudistaa TE-toimistojen käytänteitä – ja niitä palveluita – parhaaksi katsomakseen suuntaan. TE-virkailijat ovat aitiopaikalta kuitenkin nähneet ihmisten kärsimyksen ja siihen miten epätarkoituksenmukaista on tehdä työhönosoitus työpaikkaan, johon työnhakija ei ole sopiva tai pätevä. Ja he takuulla tietävät, kuinka kielteinen ja omanarvontuntoa mitätöivä vaikutus näillä ”toimenpiteillä” on osaan työnhakijoista. Sekö sitten muka on pitkän päälle hyvä asia? No ei. Ei sitten ikinä.

   Kansalaisyhteiskunnalla voidaan tarkoittaa myös yhteiskuntaa, jossa virassa olevat kehittävät omia käytänteitään – ja antavat palautetta myös poliitikoille näiden käytänteiden toiminnasta rehellisesti ja avoimesti, niin että päätöksentekokin kehittyy oikeaan, yhteiskuntaa rakentavaan suuntaan. Omien aivojen ja ajattelun, oman moraalin ja mielipiteiden ilmaisun on oltava sallittua myös TE-toimistoissa työskenteleville (samoin kuin sairaaloissa, verovirastoissa yms. työskenteleville). Osalla näistä työntekijöistä luulisi olevan myös näkemystä myös palveluiden kehittämisestä asiakaslähtöisempään ja inhimillisempään – eikö sen anneta kuulua?

   Älkää rakkaat TE-toimistojen työntekijät alentuko olemaan vain kumileimasimina. Tekin voitte tehdä paljon asiaintilan muuttamiseksi parempaan!

  • Matti Meikäläinen

   Kommentit vain ovat pääosin karmeaa luettavaa, jos vaihtaa työttömän tai lusmun tilalle juutalaisen (tai maahammuuttajan nykymaailmassa) niin tekstit ovat kuin lukisi Völkische Beobachteria.

  • Mira

   Se mainitsemasi elokuva I, Daniel Blake, on hyvä katsoa. Vaikka taitaa kuvata USAn (vai oliko Ison-Britannian) systeemiä, niin tutulta kuulosti.

 22. työtöntyötön

  Ehkä nuo luvut ovatkin tosiaan työssäolovelvoitteita.

  ”Velvoitteet ja niiden seuranta ovat kiristyneet niin paljon, että tämän vuoden tammi–elokuussa karensseja annettiin 71 000, kun viime vuonna luku oli vastaavaan aikaan 60 000 ja vuonna 2014 vain 47 000. ”

  Ja kyllä, osa siirtyy vain luukulta toiselle ja sama euromäärä tukea tulee. Leikkaukset toimeentulotukeen ovat verrattain harvinaisia. Toimeentulotuki on lisäksi jonkin verran aikaavievempää käsitellä ja siksi kalliimpaa. Eli siirtyessään toimeentulotuelle on monessa tapauksessa työtön tullutkin yhteiskunnalle kalliimmaksi. Hip hurraa!

  https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005416221.html

  • Sampo Makkonen

   Blokistin edelliseen kirjoitukseen kommentoin nykyisen työllisyyspolitiikan olevan aivan Juhahan käsikirjoituksesta. Ihmettelinkin miksi herrasta ei ole kuulunut mitään (noi sen lasit pisti kyllä hymyilyttämään, mutta ehkä tarkoituksena olikin hämätä kuulijaa). Nykyinen, ilmeiseti hieman yksinkertainen työministerimme, oli sitten saatu tämän politiikan sylkykupiksi (tähän varmaan sopisi se kummeleiden apinaa koijataan sketsi).

   Mutta tähän taloussanomien artikkeliin. Siinähän annetaan ymmärtää, että jos työttöntä ei enää kiinnosta hakea työtä ja TE-keskusen simputus ottaa pattiin, niin saman rahan saa muka noin vain toiselta luukulta. Tässä tämä toimittaja virittikin miinan niille, jotka ovat esim. säästäneet lastensa opiskelua varten:
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005411777.html

 23. Jukka Laine

  Eilen lojujien päiväkahveilla kaupungin ohjaaja (kiva ihminen muuten) kyseli mitä lähipiiri tykkää että olet pitkäaikaistyötön.

  Kyllä sukulaiset yleensä tajuavat että ei niitä töitä enää Suomessa ole. Ulkomailla asuvilla on vaikeuksia tajuta asiaa. Ei Ruotsissa ja Espanjassa ole tämmöistä.

  • Raija

   Ruotsissa oli mutta on onneksi tajuttu toimien järjenvastaisuus ja siirrytty parempiin. Kaikki nämä hallituksen suunnittelemat ja tehdyt ovat suoraan kopsausta Ruotista missä tämä orjaluontoinen työ meni nimellä fas 3.

 24. Jarkko kainulainen

  Sipilä on sydämmetön niljake hänelle tilastollinen työttömyys prosentin aleneminen on tärkeämpää kuin ihminen.

  • elm

   Ketä me voimme äänestää seuraavissa vaaleissa, että ihminen otettaisiin takaisin keskiöön?

   Se on niin, että yhteiskunnan tulisi olla ihmisen toimintaa tukeva rakenne eikä päinvastoin.

 25. Jyrki

  Lainaus tuolta MTV-sivuillta jonne Saku oli linkin laittanut:


  ”Ei saa syntyä tulonsiirroilla elävää ryhmää, joka alkaa äänestää natseja” – Juhana Vartiainen kannattaa velvoittavampaa sosiaaliturvaa

  Nyt kyllä Juhana Vartiainen veti itsensä ja samalla eduskunnan arvostuksen hyvin alhaiselle tasolle jos sitä nyt enää on. Ei sen puoleen etteikö se olisi jo vedetty monta kertaa muun muuassa työleirejä visioimalla erään toisen kansanedustajan toimesta. Tai kolmas ministeri tason edustaja kertoi, että työttömillä pitkäaikais sellaisilla on psykososiaalisia ongelmia lähes kaikilla.

  Mutta että työttömät alkaisi oikein natseja tässä äänestä? Nyt jos koskaan eduskunnassa olisi erittäin vakavan keskustelun paikka näistä kansanedustajien ja myös ministereiden lasunnoista. Ensinnäkin se on jonkun muun ongelma kuin työttömien, että edes tulee mahdollisuus äänestää mahdollisia natseja vaikka seuraavissa eduskuntavaaleissa.

  Ilmeisesti tilanne on eduskunnassa se, että on alkanut kilpailu. Kuka pystyy lohkaisemaan mahdollisimman halventamaan sävyyn työttömistä jotain mahdollisimman dorkaa ja työttömiä alentavaa ja halventavaa sekä demonisoivaa.

  Että presidentin mainostamat tervejärkiset voisi sitten pohtia suhtautumista työttömiin parempi osaisissa asemissaan. Jos vielä uskovat moisessa vielä keikkuvan pitkäänkin. Ne tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti monella hyvin tuulisia paikkoja.

  Ja jokunen voi huomata olevan se natseja äänestävä, psykososiaalisia ongelmissa oleva työtön. Joka pitäisi viedä kiireen vilkkaa työleirille.

  • liisa hirvonen

   Ulkoministerinä on kansanedustaja, joka kävi vaalikamppailuaan puhumalla ”elämäntapaintiaaneista” tarkoittaessaan työttömiä. Soinin puoluevaatteet ovat vaihtuneet Sinisiin, mutta aatteet eivät. Siniset istuvat hallituksessa joka jahtaa mielellään työttömiä, köyhiä ja pienituloisia. Sauli Niinistön kannattaa muistaa, että voi olla ettei presidentin pesti ole niin itsestäänselvä kuin gallupit (ja mediakin toisinaan) antavat ymmärtää.

  • turo mustakallio

   1980-luvun jälkeen en ole pätkääkään luottanut Juhana Vartiaiseen.

   MIKSI?

   Pewlattiin opiskelijatovereitten kanssa räsypokkaa Kirkkokadulla Helsingissä. Muilla väheni vaatteet.

   Juhanalla oli jatkuva pissahätä.

   Aina, kun tuli vessasta, oli jotenkin pullevampi.

   Koskaan ei Juhana päässyt alusvaatteisiin asti, vaikka oli huono pelaaja.

 26. elm

  Kuinkahan todennäköistä on että seuraavissa vaaleissa valtaan nousisivat puolueet, jotka puoltavat perustuloa?

  Ajattelen, että on täysin mahdollista, että niin voisi käydä. Alettaisiin kunnioittaa ihmisiä ihmisinä ja laventaa, leventää ja lisätä niitä mahdollisuuksia, joilla ihmisillä on mahdollista tätä yhteiskuntaa rakentaa.

  Kuten kaikessa kestävässä kehityksessä, se, että meitä on monenlaisia, monista eri asioista kiinnostuneita, on kestävyyden ja toimivan yhteiskunnan tae (kun taas se, että meitä kaikkia tasapäistetään ajattelemaan samalla tavalla, tekee yhteiskunnasta epävakaan ja paljon heikomman).

  Kaipaan paljon monimuotoisempia mahdollisuuksia rakentaa tätä yhteiskuntaa. Monia erilaisia tapoja olla osa ihmiskuntaa, monia eri tapoja tehdä yhdessä jotain mielekästä.

  Kahdeksasta-neljään työpäivän tekeminen jossakin epäeettisessä työpaikassa ei ole rakentavaa, vaikka se verotuloja generoisikin. Jokaisen on suositeltavaa ymmärtää miksi.

 27. J-P

  > Sitten kortistosta saadaan karsittua pois nekin, joden työssäkäyntialueella ei ole yhtään koulutusta ja osaamista vastaavaa työpaikkaa.

  Ehkä ajatuksena on, että tuollaiset henkilöt hakevat töitä sitten kauempaa.

  Sellainen porsaanreikähän tuossa on, että töitä voi hakea vaikka kuinka kaukaa, mutta käsittääkseni töitä ei ole pakko vastaanottaa, elleivät ne ole tarpeeksi lähellä.

  …ei sillä, että tällaiseen kikkailuun pakottamisessa mitään järkeä olisi.

 28. elm

  Tapaan ajatella, että Suomi olisi – taloudellisestikin, saati inhimillisesti – jo nykyistä paljon vahvemmassa nousussa, jos kansalaisia – tällä hetkellä vailla työtä olevat työnhakijat mukaan lukien – kohdeltaisiin ajattelevina, itsensä tuntevina, vastuullisina yksilöinä, joille kuuluu yksilönvapaus päättää elämästään, luonnollisesti velvollisuuksien ja vastuiden rinnalla.

  Perustuslain 18. pykälän ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla” voisi vallan hyvin antaa toimia myös TE-toimistojen ytimessä, ohjenuorana, kun he työnhakijoita työpaikan löytämisessä ja opintopolun etsimisessä auttavat. Onko niin, että tällainen asiakaslähtöinen palvelu on täysin tuttua kaikilta muilta elämänalueilta, mutta ei työvoimapolitiikasta?

  Tällä hetkellä työllisyyspolitiikka etunenässä kohtelee työnhakijoita kuin he olisivat pahaisia tai kelvottomia lapsia. Miksi? Silläkö sitä luottamusta kasvatetaan? No ei takuulla. Päinvastoin.

  Otetaanpa esimerkki perhe-elämästä: mitä tapahtuu lapselle, johon vanhemmat eivät luota?
  Vastaus: lapsi ei koskaan opi vastuulliseksi.

  Entä millaiseksi kasvaa lapsi, joka on osakseen saanut luottamusta sekä vastuuta?
  Vastaus: vastuuntuntoiseksi, itsenäisesti ajattelevaksi.

  Ja loppukaneettina miljoonan euron kysymys: kummanko laisia kansalaisia tämä Suomi kaipaa, haluaa ja tarvitsee?

  Sinä päivänä, kun työvoimapoliitikot ja työvoimaviranomaiset tämän ymmärtävät, elämme paljon paremmassa yhteiskunnassa. Toivoa on, kun vaan saamme heidätkin tajuamaan millä tavalla ihmisiin tulee suhtautua.

 29. jarno jäppinen

  Eliitti haluaa ihmisten ja yksilöiden elävän orjuudessa ja niinpä minusta 90 prosenttia töistä on ihmisille ja yksilöille haitallista kuten olla poliisina tai tappaa eläimiä.

  Valtaosa näistä töistä aiheuttaa haitallista ilmastonmuutosta tai ruokkii epätervettä talouselämää joka taas ruokkii puolestaan ihmisten epätasa-arvoisuuden lisäämistä ja muuta kurjuutta.

  Maapallon ja yksilön hyvinvoinnin kannalta, niin kannattaakin mieluummin kirjoittaa kirjoja kuin tehdä jotain paskaduuneja joita virkamiehet ja korruptoituneet poliitikot vaativat meitä tekemään.

  Ihan koko ihmiskunnan kannalta, niin kannattaa mieluummin olla tekemättä mitään niinqu ton sielun kannalta kuin tehdä pahoja kuten olla poliisi ja lyödä hippejä pampulla.

 30. pena

  Mielenkiintoista että presidentti määrittelee mitä tervejärkisen suomalaisen tulee näistä muutamista vapaaehtoistyöttömistä ajatella. Ja kun ”tervejärkinen” pukee ajatuksensa sanoiksi, niin se menee suunnilleen näin: ” kaikki tuet pois lusmuilijoilta, niin eiköhän ala työ maistaa kun nälkä kurnii suolia”.
  Kun tämä ilmeisesti on sitä Niinistön tervejärkisyyttä, niin tästä yhtälöstä ei voi vetää muuta johtopäätöstä, kuin että Niinistö ja muut tervejärkiset olisivat valmiit pakottamaan nämä ossit 40 tunnin työviikolle johonkin työhön kaurapuuroa, maitoa ja voileipää vastaan. Vielä kun kuulisi mihin työhön. Ehkä siihen kokoomuksen kansanedustajan mainitsemaan omistamistyöhön. Todennäköisesti kuitenkin siihen tekemättömään työhön, jonka Arkadianmäellä aikaansa viettävä kokoomuslainen näkee jo junan ikkunastakin.

 31. Kaapo

  Sakun parhaita kirjoituksia.

  Ei sitä iänikuista jeesustelevaa yksien lasien läpi katselevaa pakolaisöyhötystä, niin silloin aina mukava lukea ja kommentoida.

  Eli kirjoituksesa mainittuna juuri ne perussyyt, jolla hallitus yrittää omaa häntäänsä nostaa.
  Ihmisiä siivotaan kortistoista temppuilemalla. Työllisten määrä ei juurikaan ole lisääntynyt ja tästä samasta asiasta kävin aika mielenkiintoista sähköpostidebattia kotikaupunkini kehitysjohtajan kanssa.
  Hän oli kovin onnellinen hyvin parantuneesta kortistotilanteesta, mutta ei ehkä ihan ollut perillä siitä juurisyystä moiseen. Kuten blogistikin kirjoittaa. Eli erittäin mietitty ja kaikkea mahdollista venkulointia käyttävä ihmisten maksimaaliseen kiusaamiseen ja nöyryyttämiseen tähtäävä karenssitehtailu.

  • Saku Timonen

   Jotkut sanovat työttömyyttä käsittelevien juttujeni olevan yksien lasien katsottua öyhötystä.

 32. Paula

  Ymmärtäähän kokoomus ja keskusta, että eniten hallituksen sangtiot kohdistuvat heidän äänestäjiinsä:) Eli rautalangasta vääntäen köyhille työttömille sanktiot ovat lopulta ihan yhtä tyhjän kanssa, koska yhteiskunta maksaa toimeentulotukea. Työttömät, joilla on varallisuutta tai puolisolla on tuloja, niin heillä sanktiot tuntuvat, kun tulot jäädytetään karenssilla, eikä mistään saa mitään. Siinä sitä työtön voi miettiä mitä puoluetta seuraavaksi äänestää 🙂 Niinistönkin olisi kannattanut miettiä tarkemmin miten olisi ärähtänyt, eikä mennä suinpäin halpaan. Ei jatkoon, vaikka viimeksi äänestettiin.

 33. Ulla Vehaluoto

  Kirjailijan ei tule elää -kampanja

  Demonisoidaan ihminen. Tehdään se valtamedian toimesta ja pääasiallisen mielipidemuokkaajan aloitteesta. Helsingin Sanomien valtakuntaa järisyttävä artikkeli kirjailija Ossi Nymanista. Esikoisteoksen julkaissut työmarkkinatuella elänyt 39-vuotias, joka haluaa keskustelua työstä.

  Työstä ja toimeentulosta on kyse.

  Mutta ”kansa” poliitikkoineen haluaa keskustella vain mielikuvastaan Ossista. Suurella osalla on mielikuva Ossista sellainen, että Ossi on työnvieroksuja. Ossia on nimitetty myös moraalittomaksi, varkaaksi, muiden työstä hyötyjäksi, loiseksi, rotaksi, psykopaatiksi, markkinamieheksi, rikolliseksi ja laiskaksi.

  Katsotaanpa todellisuutta.

  Ossi on työn tekijä, hän on tuottanut teoksen, romaanin nimeltä Röyhkeys. Teoksen on kustantanut Teos, se on saanut kiittäviä arvosteluja niiltä jotka ovat sen lukeneet. Teos on kuitenkin tuomittu etukäteen monien toimesta, jotka samalla haluavat ilmaista inhonsa ja halveksuntansa teoksen tuottaneen kirjailijan suuntaan. He tuomitsevat Ossin. Koska heihin on mielipidevaikutettu.

  He tuomitsevat Ossin teoksen. Koska he seuraavat harvinaisen harhaisia tunteitaan, jotka on tuotettu mielipidevaikuttamalla.

  Entiseltä nimeltään propaganda, nykyiseltä nimeltään ties mikä totuusmarkkinointi.

  Mitäs tällä Ossin vastaisella kampanjalla markkinoidaan?

  Kuka on loinen, psykopaatti, toisen työstä hyötyjä? Kuka onkaan laiskuri, verovaroilla loisiva, kansalta varastava markkinamies? Katsotaanko me todellisuutta vai katsellaanko vain mielikuvia?

  Mistä lie Ossia moittivien virkamiesten ja poliitikkojen palkat peräisin? Onko varma, että heistä jokainen tuottaa jotain yhteiskunnalle hyödyllistä?

  Ossi Nyman kirjoitti kirjan ja teki tuottavaa työtä. Sen sivussa palkkaa nauttii palkolliset eli kustannustoiminta, välitystoiminta, ja muu mahdollinen kaupankäynti.

  Näin kun ajatellaan, niin Ossi Nyman tulee työllistäneeksi ihmisiä, omalla työllään.

  Mikä on työntekijän eli Ossi Nymanin palkka?

  Tukien katkaisu, ilmoitti TE-pomo valtakunnan uutisissa. Kuolkoon nälkään joutava työläinen.

  • työtöntyötön

   Kommentteina on myös ollut että en osta Ossin kirjaa koska en halua tukea moista muiden rahoilla eläjää. Katsovatko joka kerta kirjan ostaessaan ettei kyseinen kirjailija ole vaan saanut mitään apurahoja? Se apurahakin on saattanut tulla niistä samoista veroeuroista kuin Ossinkin tuki. Ja vielä euromääräisesti isompana. Toinen on hyi hyi ja toinen on hyvä että taiteilijoita tuetaan.

 34. Petri Sakkinen

  Kaikella kunnioituksella: en pidä sitä, että kauppa”tieteen” maisterille tarjotaan palkanlaskijan paikkaa, kovin vakavana ihmisoikeusrikkomuksena, joskin siinä tietenkin aliarvoidaan palkanlaskijoiden vaativaa työtä eikä mikään firma varmaankaan tarjoa tuollaista paikkaa henkilölle, jolla ei ole vaadittavia taitoja ja kykyjä. Ns. minun aikojeni jälkeen rutiinipalkanlaskenta on varmaankin kokonaan automatisoitu, mutta hankalammat asiat lienevät edelleen hankalia ja edellyttävät lainsäädännön ja työehtosopimusten hallintaa

  Miten se menikään se muinainen työpaikkailmoitus: ”Palvelukseen halutaan ekonomi, merkonomi tai reipas nuori mies.”

 35. Jussi Heinonen

  On tosiaan hyvä asia, että APU-lehdestä tällaisia blogikirjoituksia saa lukea. Tai siis ainakin blogitekstinä, itse lehdessä koko tekstiä ei välttämättä siis olekaan. Tarkoitan siis, että halutaan pitää tätä tärkeää asiaa esillä, että työttömiä on alettu selvästi kiusata ja ahdistella.

  Pari vuotta sitten tällaista ilmiötä ei siis vielä ollut. Siis riitti aivan hyvin, kun kerran vuodessa oli työtön yhteydessä TE-toimiston virkailijan kanssa, ja siis puhelinkeskustelukin oli aivan riittävä. Ja ilmoitettiin tekstiviestilläkin ystävällisesti, että pian puhelimitse tulee yhteydenotto.

  Vuosituhannen vaihteen jälkeen TE-toimisto alkoi kyllä kartoittaa työttömien ammatillista osaamista, oliko se siis esim. heikentynyt ammattiin valmistumisen jälkeen. Siis merkonomien tietotaitoja testattiin jopa kokonaisen viikon kestävällä ”höykytyksellä”. Minäkin olin sellaisessa, vaikka tein aika paljon siihen aikaan vielä keikkatöitä. Mutta tulokset olivat minun osaltani erittäin hyviä ammattiosaamisen suhteen.

  Sitten 3 vuotta sitten TE-toimisto päätti testata minua 3:lla erilaisella kykykartoitustestillä. Testit kestivät kaikkiaan 12 tuntia yhteensä. Niiden testien mukaan TE-toimiston psykologi sanoi, että älykkyyteni on keskimääräistä parempaa, mutta totesi että se on varmaan jo heikkenemään päin. Hänen mukaansa minä vain odottelen jotain ihmettä tapahtuvaksi, että saisin jonkun vakituisen työpaikan, mutta ikääntyvänä minulla ei sellaiseen olisi enää mitään mahdollisuuksia. Mutta tuntui hyvältä, kun hän kehui minua, kun sain TE-toimiston ”palikkatestistä” 9 pistettä kymmenestä.

 36. AriannaK

  Karenssiautomaatti on kohtuuton. Poika oli reilun pari vuotta töissä, ilmoitti asiaankuuluvasti TE-toimistoon. Kolme eri työnantajaa, osa laskutettiin Ukko-palvelun kautta. TE-toimisto lähetteli vasta työssäoloaikana työmääräyksiä ympäri Suomenmaata työskentelevälle pojalle, karenssiakin pukkasi työssäoloaikana. Ei tietenkään nauttinut mitään työttömyysetuuksia työssäoloajalla. Työt sitten loppuivat, karenssit olivat päättyneet aikoja sitten. Ja mikä helvatun soppa syntyikään työttömyysturvaa haettaessa? Meinasivat laittaa työssäoloajan karenssit takautuvasti päälle, piti laittaa sevityksiä ja selvityksen selvityksiä ja selvityksen,selvityksen selvityksiä.Väitettiin, ettei työssäolovelvoite ole täyttynyt. Kun kaikki paperit piti olla kohdallaan, työvoimaneuvojalle pukkasi sairaslomaa. Vielä joku tuntematon selvitys puuttui. Sekin tuli hoidettua. Puolen toista kilometrin matkalle jäi lausunto, kun viranomaisella oli syysloma. Eikä joutanut kiireellistä asiaa hoitamaan. Poika oli yli kolme kuukautta ilman tukia, eikä koko ajalta edes tule tukia. Syy tuntematon, pitää taas ryhtyä selvittämään….

 37. työtön, mutta koska

  Ainakin tamperelaisia ja kehyskuntalaisia kiusataan nyt urakalla.

  Olen ahkera, koulutuksen saanut, töitäkin tehnyt palkalla mies. Nuori vielä, vaikka kohta 30, minua kuitenkin kiusataan. TE-toimisto korvautui Tampereella ja lähistöllä TYPin kaltaisella latoksella. Olen sellaisessa aiemminkin ollut. Silloin 2012 siitä tuli stressiä, tapaamisia oli useita kuukaudessa ja kaksi akkaa olivat haastattelemassa. Haettiin kahta työvalmentajaa, ensimmäinen tuotti tuloksen. Sain työkokeilua, mikä päättyi, koska työnantaja odotti minun tekevän töitä 8 h päivässä palkatta. TE:lle riitti 4 h päivässä. En saanut karenssia, kun perustelin asian. Minut sanottiin irti sieltä ilman omaa syytä. TYP vielä hankki toisen valmentajan, joka ei tuottanut tulosta. Kirjasin toiveeksi sähköpostilla, että haluan pois TE-asiakkaaksi hakien itse työtä. Tämän jälkeen sain niin tehdä ja minut irtisanottiin TYPin palveluista.

  TE-aikana hain töitä, olin töissäkin 6 kk palkalla. Välillä ennen sitä tuli työtarjouksia, joihin reagoin, vaikka jotkut työt eivät sopineet mm. maalitehdastyöt. Oli myös kurssia työnhakuun, turhia Cimsonilta, ja etenkin TE-infoja. Nyt olen taas TYPissä väkisin. Hallitus kokeilee tuota mallia ja osallistuvaa sosiaaliturvaa. Viime kuussa oli ensimmäinen tapaaminen, haluttiin saada Giganttiin työkokeiluun asentamaan asiakkaiden koneita käyttökuntoon. Palkka 9 eur pv ja etuudet. Minulla jo nyt yli puolet vähistä tuista valuu suoraan vuokraan ja asumiseen. Ei tuo 9 euroa korvaa mitään! Ja kun katsoin Gigantin palveluhinnastoa, tietokoneen asennus maksoi jotain 50-60 – eikä muka ole varaa tuosta tilittää työntekijälle palkkaa??

  Kieltäydyin työstä sopimattomana, koska en käytä Windowsia, eikä ole enää niin hyvää tietotaitoa. Kotona kun Linux käytössä jo vuosia. Tämä tantta oli heti vihaisena, että ensi kerralla marraskuussa tapaamisessa on PAKKO mennä työkokeiluun kierrätyskeskukseen. Mikä järki siinäkin on, pistää työkykyisiä sinne? Jos on on niin jumalaton tarve tekijälle sinne, niin miksette maksa oikeaa palkkaa? Ilmaiseksikö pitäisi raataa? Ja tuo 9 eur ei korvaa mitään, kun asuminen vie nytkin yli puolet, mitähän söisin siellä, ruisleipää? Jos on tarvetta työmiehille, olkaa hyvä, työsopimus! Täysiä rikollisia hallituksessakin, kun tekivät tällaiset lait. Eivät ne säännöt heitä kosketa, että lait pitää säätää työttömyysturvalla ja 9 eur pv.

  Miksi työttömiä syyllistetään, mitä olen tehnyt väärin, jos en ole löytänyt töitä?

 38. AriannaK

  Ja tämä mutsi on sossutantta sekä aivan ulkona TE-toimistojen kuvioista. On tullut muutaman kerran pyydettyä kirjallinen (täysin ymmärtämättömäksi laadittu) selvitys johtajalta miten tulee toimia, kun joutuu työttömäksi. Suosittelen kaikille työttömyyskassaan liittymistä, koska muuten olette TE-toimiston kanssa kusessa. Vaikka Loimaan kassa, niilläkin on lakimies.

 39. Servitus

  Päivän lynkkaus: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005420257.html

  Nyt työttömät ovat kaiken muun lisäksi myös vanhempiensa rahoilla eläviä keikareita.

Kommentoi »

Comments are closed