Sotesuo

Pari päivää sitten kerrottiin jo tutuksi tullut uutinen, jonka mukaan hallituspuolueet ovat päässeet sopuun soten linjauksista. Näin on sanottu jo monta kertaa ennenkin, mutta valmista ei ole tullut. Ei tule nytkään, sillä tällä kertaa sovittiin vain valinnanvapausesityksen lähettämisestä lausuntokierrokselle. Sieltä saatu palaute tullaan ottamaan huomioon, lupasivat puolueet.

Toivottavasti otetaan, ettei hanke karahda taas perustuslakiin. Viimeksi niin kävi kesällä, mutta hallitus ei näytä ottaneen opiksi. Ensin hallitus tarjosi subjektiivista oikeutta erikoissairaanhoidon palveluseteliin, mutta muutaman päivän viilauksen jälkeen oikeutta hiukan rajattiin.

Minä tíedän, että moni ei jaksa enää näitä uutisia, mutta kyllä kannattaisi. Sote on yksi suurimpia uudistuksia, jolla laitetaan uusiksi koko terveydenhoito. Sosiaalipuoli on jäänyt syrjään jo aikoja sitten, joten nyt on keskitytty vain jakamaan terveysmarkkinat uusiksi.

Tällä kertaa kyse on siis erikoissairaanhoidon palvelusetelistä. Se tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita tarvitsemansa erikoissairaanhoidon leikkauksineen joko julkiselta tai yksityiseltä sektorilta. Jos hän valitsee yksityisen, niin hän saa palvelusetelin. Kummassakin tapauksessa laskun maksaa maakunta eli veronmaksajat.

Uhkakuvana on monien asiantuntijoiden mukaan se, että asiakkaat haluavat erikoissairaanhoitonsa yksityiseltä sektorilta. Erikoislääkäreiden määrä on rajoitettu, joten he siirtyvät potilaiden perässä yksityiselle sektorille. Julkinen sektori on kuitenkin viimesijaisesti vastuussa siitä, että tarvittavaa hoitoa on olemassa kaikissa tilanteissa, joten siellä on oltava erikoislääkäreitä. Heitä pitää palkata lisää. Koska julkinen sektori maksaa yksityisen hoidon ja vastaa palvelun saamisesta julkisella sektorilla, niin kustannukset uhkaavat jopa tuplaantua. Tämä on paikattava supistamalla toimintaa ja korottamalla potilasmaksuja.

Tässä piilee taas kerran perustuslaillinen ongelma. Jos erikoissairaanhoidon henkilökunta siirtyy yksityiselle eikä uusia saada tilalle, niin lakisääteinen päivystys romahtaa ainakin joissain osassa maata. Silloin vaarantuu perustuslain takaama palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuus, puhumattakaan ihmishengistä.

Pilapiirtäjä Jari kiteytti taas kerran ongelman yhteen kuvaan:

27.10.17Missä seikkailee se onneton potilas, jonka hoitoon pääsyyn ja sujuvan hoitoketjun takaamiseen koko soten piti keskittyä? Hän on eksynyt sotesuolle jo kauan sitten, kun keskusta on keskittynyt maakuntamallin ajamiseen, kokoomus yksityistämiseen ja siniset olemaan hiljaa, etteivät ministerinpaikat vaarannu.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (54)
 1. Seppo Paakkinen
  21.10.2017, 08:05

  Kokoomus haluaa rahastaa kansalaisia suurten kansainvälisten yhtiöiden laskutuksella. Kepun keppihevosena on ahneus nimeltä maakuntauudistus ja sinisen ”sukellusveneen” tavoite on pitää ministerit pinnalla ja taata heille hyvät poliittiset virat, kun äänestäjä
  kääntää heille selkänsä.
  Kansaa voidaan syyttää tyhmyydestä, jos seuraavissa vaaleissa
  äänestää tätä rosvojoukkoa tai ”persuksia”. ☹👎🎿👞

  1. Virva Itäranta
   21.10.2017, 08:36

   Valitettavasti en usko kansaan. Mikäli gallupeihin on uskominen, kokoomuksen kannatus on huipussaan.

   1. Jorma Reijonen
    21.10.2017, 14:15

    Gallupit eivät aina pidä paikkaansa. Yle kyllä tekee parhaansa joka käänteessä puffatakseen kokoomusta.

   2. Niin kauan kun porukka jättää äänestämättä, Kokoomus menestyy.

    Mummoni tapasi sanoa, että äänestämättä jättäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina.

    Itse huomasin korrelaation verratessani äänestysaktiivisuutta ja Kokoomuksen menestystä vaaleissa. Hassua kyllä, heikoimpien äänestysprosenttien alueilla ei ole paljon omakotitaloja – tai edes omistusasuntoja…

 2. Päivä päivältä pohdin yhä enemmän tämän maan tulevaisuutta.
  Olen huolissani vanhusten hoidosta, terveydenhuollon tilasta, koulutuksen alas ajosta, vammaisten asemasta, rasismista, vihapuheesta, työttömien asemasta yms. Lista on pitkä.
  Mikä hemmetti tätä yhteiskuntaa vaivaa?

  1. Toni Virtanen
   21.10.2017, 09:29

   Jos vaikka ihmiset ovat kyllästyneet maksamaan yhä suurenevan joukon elämisen?
   – Itse teen reisuhommia ja olen erossa perheestäni (lapsistani) pitkiäkin aikoja. Kysyin edellisessä kirjoituksessa pitäisikö työttömän muuttaa työn perässä… kommenteista päätellen ei pidä vaan minulta pitäisi ottaa veroina vielä enemmän ettei työttömän tarvitse muuttaa.
   – Maksan yli 500€/kk päivähoitomaksuja, jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaiseksi päivähoitoon.
   – Asumistukeen ei saa koskea vaan kaltaisteni veroilla pitää kustantaa VVOn (vai mikä se nykyään on) hulppeat osingot AY liikkeelle.

   Onko oikeasti ihme, että ihmiset alkavat siirtymään poliittisesti oikealle? Viher-vasemmiston kädet yksinkertaisesti ovat liian syvällä työtä tekevien taskuissa. Muistaako joku vielä aikaa jolloin vaikkapa demarit puolustivat TYÖTÄ TEKEVIÄ?

   1. Saku Timonen
    21.10.2017, 10:13

    Sinä voit ihan milloin tahansa luopua työstäsi ja ruveta nauttimaan ruhtinaallisesta työmarkkinatuesta. Eipähän sitten tarvitse kitistä.

    1. Toni Virtanen
     21.10.2017, 10:45

     Tai sitten äänestän oikeistoa.

     Henkilökohtaisesti se on suuri kynnys olen vasemmisto perheestä lähtöisin ja ollut pitkään demareiden kannattaja mutta liika on liikaa. Suurin syy ”kitisemiseeni” on pettymys (viher)vasemmiston toimintaan – petetty katkeroituu helposti.

     Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä. Tämä on harmi niitä kohtaan, jotka vielä aidosti yrittävät mutteivät olosuhteiden pakosta pysty.

     Vasemmiston kannattaisia katsoa gallup kannatustaan. Oletteko oikeasti enää kansan puolella?

     1. En tiedä Toni, kuinka hyvin olet ajan tasalla huoltosuhteestamme. Todennäköisesti et lainkaan, sillä sen verran erikoiselta mielipiteesi vihervassareista ja oikeistosta vaikuttaa.

     2. hei Toni, mikä olikaan sun koulutuksesi ja työtilanteesi ja missä?
      Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä. Tämä on harmi niitä kohtaan, jotka vielä aidosti yrittävät mutteivät olosuhteiden pakosta pysty.

      Mikä sun koulutuksesi on ja missäpäin asut, nyt kun avauduit ihmisistä jotka aidosti sitä sun tätä.
      Aidosti on hieno sana, käytit sitä ihan aidosti kaksikin kertaa.
      Voisin suositella vaikkapa äidinkielen opintoja, tutustumista medianlukutaitoon, katsomista omaan punttiin eli lahkeeseen.
      ja mene vaikkapa torille. Ostat perunoita ja muitakin vihanneksia, hörppäät torikahvit siel, työttömien, maahanmuuttajien ja ihan aidosti torilla pörräävän aidosti työttömien, jopa aidosti työttömien insinöörien jopa opettajien jopa raksapoikaitten jopa ihan aidosti työttömien siivoojien keralla/kanssa.

     3. Sääli kun Virtasen Tonin tiedot ovat noinkin vääriä. Hyvin on EK:n propaganda mennyt perille.
      1) VVO:n suurimmat omistajat ovat suomalaisia eläkeyhtiöitä.
      2) VVO:n omistama asuntokanta vastaa n. 4% Suomessa olevista vuokra-asunnoista. 96% asumistuesta valuu siten ihan eri suuntaan kuin parjaamallesi VVO:lle – eikä pelkästään AY-liikkeelle. Asuntojen vuokraajien joukossa on mm. kansanedustajia, jotka omistavat vuokra-asuntoja joko suoraan tai välillisesti yhtiöidensä kautta.
      3) Asumistuki on n. 2 miljardia, eli 20-25% arvioiduista yritystuista (VATT arvio sen 7.3 miljardiin / vuosi), joita annetaan helpoiten lähinnä suuryrityksille, jotka jakavat summan sitten osinkoina omistajilleen.
      4) Työttömien lasten oikeus päivähoitoon on rajattu 20 tuntiin / viikko. Poikkeuksia on – yleensä sosiaalisten syiden takia. Jos lapsen vanhemmat ovat masentuneita tms, yhteiskunnalle tulee halvemmaksi huolehtia lapsesta päivät kuin ottaa lapsi huostaan.
      5) Maksamasi päivähoitomaksut eivät liity mitenkään työttömien lasten hoitamiseen, vaan niistä ovat päättäneet vastuussa olevat päättäjät. Viimeisimpinä siten Keskusta/Kokoomus/Sininen Tulevaisuus. Päivähoito voisi vallan hyvin olla ilmaista kaikille, mutta sitten kaikkien pitäisi kenties maksaa enemmän veroja.

   2. No vastaavaa itkua olen kuullut ollessani 9e/pvä orjatöissä. Joka muuten korvasi ja korvaa edelleen PALKKAtyötä. Koska ennen samat hommat mitkä nyt tehdään 9e/pvä orjatyönä tehtiin aivan PALKKAtyönä joskus ennen vanhaan.

    Mutta tämäkään ei miellytä kaikkia näitä PALKKAtyösankareita. Monta kertaa olen kuullut itkua siitä, kuinka meidän 9e/pvä orjien 4h työpäivät on liian lyhyet. Lomaakin liikaa, joka muuten pidetään ilman lomarahoja ja sitä 9e/pvä. Ja meidän pitäisi kuulemma olla vielä enemmän avuksi näille PALKKAtyösankareille. Siinä voi pohtia kuinka typeryys voikaan tiivistyä parempi osaisten sankarien päähän.

    Olenkin joskus todennut suoraan. Että jos kerran näin on, että meillä työttömillä asiat paljon paremmin kuin PALKKAtyösankareilla. Niin tehdään vaihtokauppa saman tien. Niin että lähetäänkö heti pomon juttusille? Ei olla lähdetty kertaakaan, mutta hetken päästä taas löytyy uusi SANKARI-itkijä kertomaan 9e/pvä liian hyvistä ”eduista”.

    Mutta ei hätää tällä menolla nämäkin SANKARI-itkijät kuolee pois sukupuuttoon. Se päivä vielä koittaa kun kellekään ei makseta palkkaa. Nyt näyttää senkin suhteen hyvältä. Kun työnantajat lyöneet pöytiin nollapalkankorotukset uusien työehtosopimusten pohjiksi. Ja mitä tekee PALKKAtyösankarit no uhkailee lakoilla.

    Ja se tarkoittaa vain, että tulevaisuudessa 9e/pvä orjatyölle avautuu uusia mahdollisuuksia. Ja siihenhän Sipilän hallituksen toimet tähtää, koska laajennukset 9e/pvä orjatyön hyväksikäyttöön on jo hallituksen pöydällä ja kokeilussa. Ja se on sen 2-4 vuotta kun firmoissa nähdään aivan normaalina juttuna, että työkkäristä tulee karenssin uhalla tekemään vaikka niitä raskaita reissuhommiakin työttömät 9e/pvä orjatyöpalkalla. Ja myös nämä työttömät joutuu sitten mahdolliset lapset järkkään hoitoon jne. Kuka sen maksaa niin sitä voi jokainen pohtia…

   3. Yrjö perkko
    21.10.2017, 11:17

    Tiedätkö, kuinka paljon ivöhoito oikeasti maksaa? Entäpä lastesi koulutus, terveydenhuolto, tieverkon ylläpito, ym yhteiskunnan palvelut jotka maksetaan verovaroista? Tuloveroa ja esim alv-kantaa voitaisi laskea jos osa yrityksistä ja niiden suuromistajista ei kiertäisi veroja vaan maksaisivat sen mitä demokraattisesti on päätetty niiden osuudeksi yhteiskunnan menoista. Äänestämällä oikeistoa näiden vastuunsakiertäjien asemaa helpotetaan ja samalla myös sinun maksettavaksesi tuleva osuus palveluiden todellisesta hinnasta nousee. Älä siis ruikuta vaan mieti, mistä pohjoismaisessa hyvinvointi yhteiskunnassa on oikeasti kyse. Olisiko se se kuuluisa talvisodan henki – kaveria ei jätetä.

   4. Sinä siis maksat 500 ekee päivähoitohoitomaksuja jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaikseksi päivähoitoon..? eli sinä maksat työttömien lapsien hoidon ja saat ilmaiseksi oman lapsiesi hoidon???Ja asumustuenkin maksat omasta pussistasi,itse en ole saanut asumistukea,en siis ole sinun pussillasi…Sinäkö maksat työttömien elämisen???Sinä maksat herrojen laskut ja metkut jotka ovat huomattavasti kalliinpia kuin työttömien,työtön kun on pieneen tyytyväinen (ja aina vain laskee)mutta herroille ei riitä mikään.

   5. työtöntyötön
    21.10.2017, 11:39

    Työttömän voi olla pakko pitää lapsilleen päivähoitopaikkaa. On katsos oltava työmarkkinoiden käytettävissä vaikka heti huomenna. Tai työkokeiltava ja jos et saa paikkaa lähimmästä hoitopaikasta niin ei se kyllä huvita omakustanteisesti kiikuttaa pilttejä ties minne asti mistä nyt vapaa paikka sattuu löytymään.

    ”Maksan yli 500€/kk päivähoitomaksuja, jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaiseksi päivähoitoon.”
    Siis mitä? Vielä lastesi päivähoitomaksujen päälle? Vai onko nyt jotenkin hämärtynyt että maksat omien lastesi päivähoitopaikoista? Onko lastesi päiväkodissa edes työttömien lapsia ja kuinka paljon luulet että saat alennusta jos työttömien lapsille ei varhaiskasvatusta anneta?

    Asumistukeen voisi koskea. Sitä voisi vähentää ja siirtää saman verran peruspäivärahoihin ja työmarkkinatukeen. Ehkä kannustaisi niitä pariskuntia jotka pitävät kahta asuntoa muuttamaan yhteen. Nyt se ei kannata kun jää vähemmän rahaa muuhun käyttöön. Suomen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se tulee kalliimmaksi.
    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005302770.html

    Työtön voi muuttaa mutta miltei jokapuolella on työttömiä. Ja kuulemani mukaan myös avoimia työpaikkoja vaikka muille jakaa. Jostain syystä niihin ei palkata oman alueen työttömiä vaan toivotaan muuttoliikettä.

    1. Vastaan hiukan aiheen vierestä tähän viimeiseen kappaleeseen, koska tuo on jo pitkään ihmetyttänyt minua. Eli se, että joka puolella on selvästi vähemmän työpaikkoja kuin työttömiä, mutta silti työssäkäyntialueita haluataan koko ajan kasvattaa. En ihan oikeasti suostu uskomaan, että lähialueelta ei löytyisi suurimpaan osaan hommista työntekijää, niin että niitä on ihan pakko rahdata jostain kauempaa. Koskee ehkä pienten paikkakuntien terveyskeskuksia, kouluja ynnä muita mihin ei saada houkuteltua _pätevää_ henkilökuntaa, mutta ei siihen auta niitten työttömien siivoojien ja hitsaajien pakottaminen muuttoon, kun siivoojia löytyy taatusti lähempääkin. Olen alkanut epäillä, että TE-toimistoilla on jotkut alueelliset kiintiöt, joitten mukaan ”tulosta” tehdään, laskettu paikallisten avoimien työpaikkojen mukaan, ja kun rahtaat työttömän naapuripiiriin töihin, niin saat extrapointseja, kun löysit ”yhden työpaikan lisää”.

   6. Kuten Saku vastasi, Tonikin voi ihan milloin tahansa luopua työstäsi ja ruveta nauttimaan ruhtinaallisesta työmarkkinatuesta. Jää aikaa lapsillekin. Ehkä, ellet ”pääse” heti ”toimenpiteisiin”. Tämä hassu ajatus oikeiston duunarin puolien pitämisestä todellakin johtaa kaiken aikaa enenevässä määrin siihen, että duunarit siirtyy 9 euron päiväpalkoille.

    Subjektiivista oikeutta päivähoitoon rajoitettiin jo monessa kunnassa ja totta on, että lapset on äkillisesti sijoitettava sinne, missä paikkoja on jos onni potkii ja PALKKAtyöpaikka löytyy tai se työkkärin ”toimenpide” osuu kohdalle. Lapsille ryhmäytyminen ennen koulua on todella tärkeää ja siihen ryhmään on jo vaikea päästä mukaan jos on ollut kotona nelivuotiaaksi asti. Tämä taas ennakoi kiusatuksi tulemista ja syrjäytymistä heti ala-asteen alussa. Kyllä ennaltaehkäisy on parasta lääkettä, eikä duunarin lapset juuri kouluja käyneet kun ylin yhteiskuntaluokka oli aikanaan visusti vallankahvoissa. Mitäs luulet Toni, pystytkö oikeiston visioissa maksamaan päivähoidon ja koulutuksen lapsillesi..? Nyt todellakin maksat siitä päivähoidostakin vain osan, osa on yhteiskunnan tukemaa myös Sinulle sekä kaikkein hyvätuloisimmille. On kaikkien etu, ettei lapsia syrjitä. Olisi kaikkien etu, ettei ketään syrjittäisi.

    Oiva vertaus tuo kuuluisa talvisodan henki – kaveria ei jätetä.

    Tuo huomio asumistuesta ja sen luomasta kannustinloukusta on kyllä totta. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus riippumattomuuteen puolisosta, mutta noin voitaisiin kannustaa yhteen muuttamiseen ja samalla toki hyötyisi myös se joukko, jolla on tiukkaa pienipalkkaisen puolison ja kituuttamalla maksetun (pankin kanssa yhteis)omistusasunnon kanssa. Kaiken muun lisäksi kun on tingittävä asunnon kunnossapidosta. Vuokra-asuntoon kuuluu kaikki, mutta omistusasunnon kunnosta vastaa asukas itse, eikä sellaisia kuluja hyväksytä mihinkään tukeen (työn osalta saa verohelpotusta, jos siis pystyy työn teettämään). Kalliit vakuutukset on pakko saada maksettua. Sama koskee varmaankin auton omistavia.

    1. Toni Virtanen
     21.10.2017, 16:48

     Suurimmassa osassa maailmaa ei tarvitse käydä keskustelua laiskoista työttömistä. Syy löytyy jopa raamatusta:

     Toinen kirje tessalonikalaisille 3

     ”7. Tiedättehän itse, kuinka meidän jälkiämme on seurattava, sillä me emme ole olleet kurittomia teidän keskuudessanne,
     8. emmekä ilmaiseksi syöneet kenenkään leipää, vaan työssä ja vaivassa me ahkeroitsimme yöt ja päivät, ettemme olisi kenellekään teistä rasitukseksi;
     9. ei niin, ettei meillä olisi siihen valtaa, vaan me tahdomme olla teille esikuvaksi, että te kulkisitte meidän jälkiämme.
     10. Sillä jo silloin, kun olimme teidän tykönänne, me sääsimme teille, että kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä.
     11. Sillä me olemme kuulleet, että muutamat teidän keskuudessanne vaeltavat kurittomasti, eivät tee työtä, vaan puuhailevat sellaisessa, mikä ei heille kuulu. ”

     1. Saku Timonen
      21.10.2017, 17:51

      Että työtä pitää tehdä, vaikka sitä ei olekaan, koska työttömyys on synti. Sinun osaltasi kommentointi taisikin sitten olla tässä.

     2. Eikös Jeesus ollut itse pitkäaikaistyötön ?

     3. Yrjö perkko
      21.10.2017, 19:31

      Ah raamattu. Mikä ihana tekosyy tuntea itsensä muita paremmaksi. Johan sen Sipilä ja Soinikin tietää – ja käyttää surutta hyväkseen.

     4. Nooh se on aina se vimonen heitto kehiin. ”Uskon miehet” laittaa Suomea kuntoon. Usko-kaveritkin rikastuu nii win-win.

     5. Toni. Kun raamatun tunnet noin hyvin, niin sinulla on näköjään ollut siellä reissutöissä aikaa lukeakin sitä. Tuttu lienee kohta, jossa fariseus kiittää jumalaa, ettei hän ole yhtä huono kuin tuo vieressä rukoileva publikaani.

      Asenteesi työnsä menettäneitä ihmisiä kohtaan on juuri tämä.

      ”Joka itsensä ylentää, se alennetaan,” Matteus 23:12.

      Miltei oksettavinta minkä tiedän on raamatulla lyöminen. Veisaa vielä virsi ja sitten kädet ristiin postillan päälle.

      Sen verran kysyisin reissutyöläinen, kun ay-liikettäkin päivittelet, että onko sinulla kesälomaa? Teetkö viisipäiväistä työviikkoa? Onko sinulla työterveyshuoltoa ja ylityökorvauksia ja 8 tunnin työpäivä? Saatko lomarahaa? Itsekö olet nämä itsellesi neuvotellut ? Jokaisen työnantajan kanssa erikseen?

      Kello on 2 yöllä. Tulin juuri kämpille reissutöissä ja suoraan sanoen vituttaa tuommoinen historiaton kitisijä.

     6. Tähänhän on vastattu työttömät tekevät työtä saadakseen työttömyyskorvausta…ihmisoikeuslaki ei sitä salli koska se luokitellaan orjatyöksi…mutta kun keksitään termi kuntouttavatyötoiminta itse ihmettelen kuinka perustuslakivaliokunta ei näe siinä mitään väärää.Jos työttömiä työllistetään jokainen ajattelee että he saavat myös palkkaa,totuus on he tekevät työtä mistä kaiken järjen mukaan pitäisi maksaa palkkaa siis kahisevaa kukkaroon mutta heille maksetaan vain kilisevää taskun pohjalle ja arvaatko kuka sen kilisevän maksaa??mietippås sitä,oli se työtön kotona tai tekemässä käsipäivääkursseilla,halavalla saa …haluatko joukkoon mukaan,se on itsestäsi kiinni,täällä on niin leppoista paskaa lentää silmille harvase päivä.Tule nauttimaan työttömän arjesta…oliko se että huomenna sais hakea eu-rahoitteista ruokapussia????Vehnäjauhoja makaroonia ruokahalusi heräsi.

     7. Kun kerran raamattu ja uskonto vedettiin mukaan. Niin tietääkseni kyseisessä kirjassa sanotaan myös, että työmies/nainen on palkkansa ansainnut.

      Ja kuten tiedämme tätä rikotaan törkeästi 9e/pvä orjatöissä useimmilla nimikkeillä ja lisää on tulossa. Eipä ole siis pääministeri Sipiläkään uskonmiehenä sisäistänyt tätä kohtaa.

   7. ”Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä.”

    Mites sellainen syy, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole? Ja jos pienyrittäjiä mietit, niin ei tarvitse katsoa Ossi Nymania pidemmälle. Miten suhtautui oikeisto – presidenttiä myöten – yrittäjään, jonka tuote oli kirja?

    ”Kysyin edellisessä kirjoituksessa pitäisikö työttömän muuttaa työn perässä… kommenteista päätellen ei pidä vaan minulta pitäisi ottaa veroina vielä enemmän ettei työttömän tarvitse muuttaa.”

    Miksi ohitat saamasi vastaukset? Vai onko niin, että kanssasi pitää olla samaa mieltä, eikä vastauksilla ole väliä ?

    Jos verot kiukuttavat, niin tässä uutinen veronkierrosta vuodelta 2013:
    https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001796779.html

    ”Komission käyttämin luvuin Suomen harmaassa taloudessa pyörii vajaan 14 prosentin verran koko taloudesta. Tämän perusteella Suomen todellinen bkt oli vuonna 2011 noin 220 miljardia euroa eikä virallisten tilastojen 190 miljardia.

    Samoin verotuloja olisi entisillä veroasteilla pitänyt kertyä 96 miljardia euroa eikä 83 miljardia euroa niin kuin kävi. Vaihtoehtoisesti entinen määrä verotuloja olisi kertynyt 37,5 prosentin verorasituksella, kun se nyt oli 43,5 prosenttia.”

    Luuletko ihan oikeasti, että oikeisto on työtä tekevien puolella? Ja AY-liike työtätekeviä vastaan? Mitä mieltä olet esim. oikeiston ajamasta hallintarekisteristä?

    1. Tuota Ossin kirjoittaman kirjan ohittamista presidentin kohdalta olen ihmetellyt myös. Minun mielestähän on kysymyksessä aktiivisuudesta, jonka tulos on ihan kenen tahansa ostettavissa oleva kirja.

     Ilmeisesti kumminkin ollut kyse taas aivan vääränlaisesta aktiivisuudesta. Kuten niin monet muutkin työttömien itsensä aktivoimiset mitä ikinä ovatkaan. Jotkut tehneet kitaran plektroja, toiset osallistuneet hyväntekeväisyys tapahtumaan kahvinkeittäjän roolissa kahvi ja pullapalkalla jne. Kaikista seurannut karenssia ja joillekin yrittäjäksi leimaaminen vaikka liikevaihto olisi ollut ehkä maksimissaan tonni vuodessa.

     Näin se suomi näkee työttömien omatoimisen aktiivisuuden. Laitetaan karenssiin ja laitetaan jo annetut rahat myös takaisin perintään, niin loppuu se aktiivisuus omin päin varmasti.

     1. Niimpä.

      Kuten byrokraatti sanoi palomiehelle, ”Väärin sammutettu”.

   8. Jos jatketaan sinun haluamallisi linjalla niin maksut sinunkin osaltasi vain suurenevat ei pienene niin kuin kuvittelet. Orjatyöntekijät kun lisääntyy niin sosiaalimenotkin lisääntyy samaa tahtia. Ja jos tosi huonosti sinun itsesi osalta käy liityt itsekkin niihin ”muitten elätettäviin”. Miksi sinulle maksettaisiin palkkaa kun saatavana on ilmaisia työntekijöitä melkeinpä joka lähtöön?

   9. Verovarojen käyttö
    22.10.2017, 08:08

    Voi Toni!
    Jos maksaisit itse lastesi yhdeksänvuotisen peruskouluopetuksen, hintalappu per lapsi olisi reilut 80 000 euroa (kouluvuosi noin 9 000 euroa). Näihin maksutalkoisiin osallistuvat myös yksinasuvat ja lapsettomat sinkut. Vuoden 2011 tilastojen mukaan 21 prosenttia 40-vuotiaista naisista ei ole synnyttänyt lasta.

  2. YksinkertaistaWatson
   21.10.2017, 09:47

   Mikä hemmetti tätä yhteiskuntaa vaivaa?

   Vastaus: ahneus, tyhmyys ja pakkoenglanti (l. oman kulttuurin hylkääminen kielestä alkaen).

  3. Tanja Takalo
   21.10.2017, 10:01

   Ei tätä yhteiskuntaa muu vaivaa kuin huono herraonni. Suomen kuuluisa hyvä herraonni, jolla maa selviytyi kriisistä toisensa jälkeen, on pikkuhiljaa kulunut loppuun,ja nyt on raavittu jo säkinpohjakin puhki. Mistäs sitä saisi lisää?

  4. Jaan Sirpan huolet jo pidemmän aikaa. Horisontti synkistynyt erityisesti Orpo-Sipilä-Soini -kombon valtakaudella.
   Kiitokset Sakarille, kun yrität olla inhimillisen järjen ääni pirstoutumisessaan yhä sekopäisemmäksi muuttuvassa sekä päätöksenteon eettisestä tai tieteellisestä pohdinnasta kiihtyvästi tyhjenevässä yhteiskunnassa, jossa yksi ainoa markkinoiden talousteoria on kohotettu demokratian yläpuolelle, ja jossa hallitus kauppaa kansalaisten hyvinvointivaltiota globaaleille sijoittajille.

Kommentointi suljettu.