Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sotesuo

Pari päivää sitten kerrottiin jo tutuksi tullut uutinen, jonka mukaan hallituspuolueet ovat päässeet sopuun soten linjauksista. Näin on sanottu jo monta kertaa ennenkin, mutta valmista ei ole tullut. Ei tule nytkään, sillä tällä kertaa sovittiin vain valinnanvapausesityksen lähettämisestä lausuntokierrokselle. Sieltä saatu palaute tullaan ottamaan huomioon, lupasivat puolueet.

Toivottavasti otetaan, ettei hanke karahda taas perustuslakiin. Viimeksi niin kävi kesällä, mutta hallitus ei näytä ottaneen opiksi. Ensin hallitus tarjosi subjektiivista oikeutta erikoissairaanhoidon palveluseteliin, mutta muutaman päivän viilauksen jälkeen oikeutta hiukan rajattiin.

Minä tíedän, että moni ei jaksa enää näitä uutisia, mutta kyllä kannattaisi. Sote on yksi suurimpia uudistuksia, jolla laitetaan uusiksi koko terveydenhoito. Sosiaalipuoli on jäänyt syrjään jo aikoja sitten, joten nyt on keskitytty vain jakamaan terveysmarkkinat uusiksi.

Tällä kertaa kyse on siis erikoissairaanhoidon palvelusetelistä. Se tarkoittaa sitä, että asiakas voi valita tarvitsemansa erikoissairaanhoidon leikkauksineen joko julkiselta tai yksityiseltä sektorilta. Jos hän valitsee yksityisen, niin hän saa palvelusetelin. Kummassakin tapauksessa laskun maksaa maakunta eli veronmaksajat.

Uhkakuvana on monien asiantuntijoiden mukaan se, että asiakkaat haluavat erikoissairaanhoitonsa yksityiseltä sektorilta. Erikoislääkäreiden määrä on rajoitettu, joten he siirtyvät potilaiden perässä yksityiselle sektorille. Julkinen sektori on kuitenkin viimesijaisesti vastuussa siitä, että tarvittavaa hoitoa on olemassa kaikissa tilanteissa, joten siellä on oltava erikoislääkäreitä. Heitä pitää palkata lisää. Koska julkinen sektori maksaa yksityisen hoidon ja vastaa palvelun saamisesta julkisella sektorilla, niin kustannukset uhkaavat jopa tuplaantua. Tämä on paikattava supistamalla toimintaa ja korottamalla potilasmaksuja.

Tässä piilee taas kerran perustuslaillinen ongelma. Jos erikoissairaanhoidon henkilökunta siirtyy yksityiselle eikä uusia saada tilalle, niin lakisääteinen päivystys romahtaa ainakin joissain osassa maata. Silloin vaarantuu perustuslain takaama palveluiden saatavuuden yhdenvertaisuus, puhumattakaan ihmishengistä.

Pilapiirtäjä Jari kiteytti taas kerran ongelman yhteen kuvaan:

27.10.17Missä seikkailee se onneton potilas, jonka hoitoon pääsyyn ja sujuvan hoitoketjun takaamiseen koko soten piti keskittyä? Hän on eksynyt sotesuolle jo kauan sitten, kun keskusta on keskittynyt maakuntamallin ajamiseen, kokoomus yksityistämiseen ja siniset olemaan hiljaa, etteivät ministerinpaikat vaarannu.

sira

Kuva: Sira Moksi

Kommentit (54)

 1. Seppo Paakkinen

  Kokoomus haluaa rahastaa kansalaisia suurten kansainvälisten yhtiöiden laskutuksella. Kepun keppihevosena on ahneus nimeltä maakuntauudistus ja sinisen ”sukellusveneen” tavoite on pitää ministerit pinnalla ja taata heille hyvät poliittiset virat, kun äänestäjä
  kääntää heille selkänsä.
  Kansaa voidaan syyttää tyhmyydestä, jos seuraavissa vaaleissa
  äänestää tätä rosvojoukkoa tai ”persuksia”. ☹👎🎿👞

  • Virva Itäranta

   Valitettavasti en usko kansaan. Mikäli gallupeihin on uskominen, kokoomuksen kannatus on huipussaan.

   • Jorma Reijonen

    Gallupit eivät aina pidä paikkaansa. Yle kyllä tekee parhaansa joka käänteessä puffatakseen kokoomusta.

   • Sonofhades

    Niin kauan kun porukka jättää äänestämättä, Kokoomus menestyy.

    Mummoni tapasi sanoa, että äänestämättä jättäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina.

    Itse huomasin korrelaation verratessani äänestysaktiivisuutta ja Kokoomuksen menestystä vaaleissa. Hassua kyllä, heikoimpien äänestysprosenttien alueilla ei ole paljon omakotitaloja – tai edes omistusasuntoja…

 2. Sirpa

  Päivä päivältä pohdin yhä enemmän tämän maan tulevaisuutta.
  Olen huolissani vanhusten hoidosta, terveydenhuollon tilasta, koulutuksen alas ajosta, vammaisten asemasta, rasismista, vihapuheesta, työttömien asemasta yms. Lista on pitkä.
  Mikä hemmetti tätä yhteiskuntaa vaivaa?

  • Toni Virtanen

   Jos vaikka ihmiset ovat kyllästyneet maksamaan yhä suurenevan joukon elämisen?
   – Itse teen reisuhommia ja olen erossa perheestäni (lapsistani) pitkiäkin aikoja. Kysyin edellisessä kirjoituksessa pitäisikö työttömän muuttaa työn perässä… kommenteista päätellen ei pidä vaan minulta pitäisi ottaa veroina vielä enemmän ettei työttömän tarvitse muuttaa.
   – Maksan yli 500€/kk päivähoitomaksuja, jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaiseksi päivähoitoon.
   – Asumistukeen ei saa koskea vaan kaltaisteni veroilla pitää kustantaa VVOn (vai mikä se nykyään on) hulppeat osingot AY liikkeelle.

   Onko oikeasti ihme, että ihmiset alkavat siirtymään poliittisesti oikealle? Viher-vasemmiston kädet yksinkertaisesti ovat liian syvällä työtä tekevien taskuissa. Muistaako joku vielä aikaa jolloin vaikkapa demarit puolustivat TYÖTÄ TEKEVIÄ?

   • Saku Timonen

    Sinä voit ihan milloin tahansa luopua työstäsi ja ruveta nauttimaan ruhtinaallisesta työmarkkinatuesta. Eipähän sitten tarvitse kitistä.

    • Toni Virtanen

     Tai sitten äänestän oikeistoa.

     Henkilökohtaisesti se on suuri kynnys olen vasemmisto perheestä lähtöisin ja ollut pitkään demareiden kannattaja mutta liika on liikaa. Suurin syy ”kitisemiseeni” on pettymys (viher)vasemmiston toimintaan – petetty katkeroituu helposti.

     Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä. Tämä on harmi niitä kohtaan, jotka vielä aidosti yrittävät mutteivät olosuhteiden pakosta pysty.

     Vasemmiston kannattaisia katsoa gallup kannatustaan. Oletteko oikeasti enää kansan puolella?

     • Sirpa

      En tiedä Toni, kuinka hyvin olet ajan tasalla huoltosuhteestamme. Todennäköisesti et lainkaan, sillä sen verran erikoiselta mielipiteesi vihervassareista ja oikeistosta vaikuttaa.

     • jane

      hei Toni, mikä olikaan sun koulutuksesi ja työtilanteesi ja missä?
      Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä. Tämä on harmi niitä kohtaan, jotka vielä aidosti yrittävät mutteivät olosuhteiden pakosta pysty.

      Mikä sun koulutuksesi on ja missäpäin asut, nyt kun avauduit ihmisistä jotka aidosti sitä sun tätä.
      Aidosti on hieno sana, käytit sitä ihan aidosti kaksikin kertaa.
      Voisin suositella vaikkapa äidinkielen opintoja, tutustumista medianlukutaitoon, katsomista omaan punttiin eli lahkeeseen.
      ja mene vaikkapa torille. Ostat perunoita ja muitakin vihanneksia, hörppäät torikahvit siel, työttömien, maahanmuuttajien ja ihan aidosti torilla pörräävän aidosti työttömien, jopa aidosti työttömien insinöörien jopa opettajien jopa raksapoikaitten jopa ihan aidosti työttömien siivoojien keralla/kanssa.

     • Sonofhades

      Sääli kun Virtasen Tonin tiedot ovat noinkin vääriä. Hyvin on EK:n propaganda mennyt perille.
      1) VVO:n suurimmat omistajat ovat suomalaisia eläkeyhtiöitä.
      2) VVO:n omistama asuntokanta vastaa n. 4% Suomessa olevista vuokra-asunnoista. 96% asumistuesta valuu siten ihan eri suuntaan kuin parjaamallesi VVO:lle – eikä pelkästään AY-liikkeelle. Asuntojen vuokraajien joukossa on mm. kansanedustajia, jotka omistavat vuokra-asuntoja joko suoraan tai välillisesti yhtiöidensä kautta.
      3) Asumistuki on n. 2 miljardia, eli 20-25% arvioiduista yritystuista (VATT arvio sen 7.3 miljardiin / vuosi), joita annetaan helpoiten lähinnä suuryrityksille, jotka jakavat summan sitten osinkoina omistajilleen.
      4) Työttömien lasten oikeus päivähoitoon on rajattu 20 tuntiin / viikko. Poikkeuksia on – yleensä sosiaalisten syiden takia. Jos lapsen vanhemmat ovat masentuneita tms, yhteiskunnalle tulee halvemmaksi huolehtia lapsesta päivät kuin ottaa lapsi huostaan.
      5) Maksamasi päivähoitomaksut eivät liity mitenkään työttömien lasten hoitamiseen, vaan niistä ovat päättäneet vastuussa olevat päättäjät. Viimeisimpinä siten Keskusta/Kokoomus/Sininen Tulevaisuus. Päivähoito voisi vallan hyvin olla ilmaista kaikille, mutta sitten kaikkien pitäisi kenties maksaa enemmän veroja.

   • Jyrki

    No vastaavaa itkua olen kuullut ollessani 9e/pvä orjatöissä. Joka muuten korvasi ja korvaa edelleen PALKKAtyötä. Koska ennen samat hommat mitkä nyt tehdään 9e/pvä orjatyönä tehtiin aivan PALKKAtyönä joskus ennen vanhaan.

    Mutta tämäkään ei miellytä kaikkia näitä PALKKAtyösankareita. Monta kertaa olen kuullut itkua siitä, kuinka meidän 9e/pvä orjien 4h työpäivät on liian lyhyet. Lomaakin liikaa, joka muuten pidetään ilman lomarahoja ja sitä 9e/pvä. Ja meidän pitäisi kuulemma olla vielä enemmän avuksi näille PALKKAtyösankareille. Siinä voi pohtia kuinka typeryys voikaan tiivistyä parempi osaisten sankarien päähän.

    Olenkin joskus todennut suoraan. Että jos kerran näin on, että meillä työttömillä asiat paljon paremmin kuin PALKKAtyösankareilla. Niin tehdään vaihtokauppa saman tien. Niin että lähetäänkö heti pomon juttusille? Ei olla lähdetty kertaakaan, mutta hetken päästä taas löytyy uusi SANKARI-itkijä kertomaan 9e/pvä liian hyvistä ”eduista”.

    Mutta ei hätää tällä menolla nämäkin SANKARI-itkijät kuolee pois sukupuuttoon. Se päivä vielä koittaa kun kellekään ei makseta palkkaa. Nyt näyttää senkin suhteen hyvältä. Kun työnantajat lyöneet pöytiin nollapalkankorotukset uusien työehtosopimusten pohjiksi. Ja mitä tekee PALKKAtyösankarit no uhkailee lakoilla.

    Ja se tarkoittaa vain, että tulevaisuudessa 9e/pvä orjatyölle avautuu uusia mahdollisuuksia. Ja siihenhän Sipilän hallituksen toimet tähtää, koska laajennukset 9e/pvä orjatyön hyväksikäyttöön on jo hallituksen pöydällä ja kokeilussa. Ja se on sen 2-4 vuotta kun firmoissa nähdään aivan normaalina juttuna, että työkkäristä tulee karenssin uhalla tekemään vaikka niitä raskaita reissuhommiakin työttömät 9e/pvä orjatyöpalkalla. Ja myös nämä työttömät joutuu sitten mahdolliset lapset järkkään hoitoon jne. Kuka sen maksaa niin sitä voi jokainen pohtia…

   • Yrjö perkko

    Tiedätkö, kuinka paljon ivöhoito oikeasti maksaa? Entäpä lastesi koulutus, terveydenhuolto, tieverkon ylläpito, ym yhteiskunnan palvelut jotka maksetaan verovaroista? Tuloveroa ja esim alv-kantaa voitaisi laskea jos osa yrityksistä ja niiden suuromistajista ei kiertäisi veroja vaan maksaisivat sen mitä demokraattisesti on päätetty niiden osuudeksi yhteiskunnan menoista. Äänestämällä oikeistoa näiden vastuunsakiertäjien asemaa helpotetaan ja samalla myös sinun maksettavaksesi tuleva osuus palveluiden todellisesta hinnasta nousee. Älä siis ruikuta vaan mieti, mistä pohjoismaisessa hyvinvointi yhteiskunnassa on oikeasti kyse. Olisiko se se kuuluisa talvisodan henki – kaveria ei jätetä.

   • AMK

    Sinä siis maksat 500 ekee päivähoitohoitomaksuja jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaikseksi päivähoitoon..? eli sinä maksat työttömien lapsien hoidon ja saat ilmaiseksi oman lapsiesi hoidon???Ja asumustuenkin maksat omasta pussistasi,itse en ole saanut asumistukea,en siis ole sinun pussillasi…Sinäkö maksat työttömien elämisen???Sinä maksat herrojen laskut ja metkut jotka ovat huomattavasti kalliinpia kuin työttömien,työtön kun on pieneen tyytyväinen (ja aina vain laskee)mutta herroille ei riitä mikään.

   • työtöntyötön

    Työttömän voi olla pakko pitää lapsilleen päivähoitopaikkaa. On katsos oltava työmarkkinoiden käytettävissä vaikka heti huomenna. Tai työkokeiltava ja jos et saa paikkaa lähimmästä hoitopaikasta niin ei se kyllä huvita omakustanteisesti kiikuttaa pilttejä ties minne asti mistä nyt vapaa paikka sattuu löytymään.

    ”Maksan yli 500€/kk päivähoitomaksuja, jotta työttömät voivat viedä lapsensa ilmaiseksi päivähoitoon.”
    Siis mitä? Vielä lastesi päivähoitomaksujen päälle? Vai onko nyt jotenkin hämärtynyt että maksat omien lastesi päivähoitopaikoista? Onko lastesi päiväkodissa edes työttömien lapsia ja kuinka paljon luulet että saat alennusta jos työttömien lapsille ei varhaiskasvatusta anneta?

    Asumistukeen voisi koskea. Sitä voisi vähentää ja siirtää saman verran peruspäivärahoihin ja työmarkkinatukeen. Ehkä kannustaisi niitä pariskuntia jotka pitävät kahta asuntoa muuttamaan yhteen. Nyt se ei kannata kun jää vähemmän rahaa muuhun käyttöön. Suomen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se tulee kalliimmaksi.
    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005302770.html

    Työtön voi muuttaa mutta miltei jokapuolella on työttömiä. Ja kuulemani mukaan myös avoimia työpaikkoja vaikka muille jakaa. Jostain syystä niihin ei palkata oman alueen työttömiä vaan toivotaan muuttoliikettä.

    • Maarit L.

     Vastaan hiukan aiheen vierestä tähän viimeiseen kappaleeseen, koska tuo on jo pitkään ihmetyttänyt minua. Eli se, että joka puolella on selvästi vähemmän työpaikkoja kuin työttömiä, mutta silti työssäkäyntialueita haluataan koko ajan kasvattaa. En ihan oikeasti suostu uskomaan, että lähialueelta ei löytyisi suurimpaan osaan hommista työntekijää, niin että niitä on ihan pakko rahdata jostain kauempaa. Koskee ehkä pienten paikkakuntien terveyskeskuksia, kouluja ynnä muita mihin ei saada houkuteltua _pätevää_ henkilökuntaa, mutta ei siihen auta niitten työttömien siivoojien ja hitsaajien pakottaminen muuttoon, kun siivoojia löytyy taatusti lähempääkin. Olen alkanut epäillä, että TE-toimistoilla on jotkut alueelliset kiintiöt, joitten mukaan ”tulosta” tehdään, laskettu paikallisten avoimien työpaikkojen mukaan, ja kun rahtaat työttömän naapuripiiriin töihin, niin saat extrapointseja, kun löysit ”yhden työpaikan lisää”.

   • Aina Marina

    Kuten Saku vastasi, Tonikin voi ihan milloin tahansa luopua työstäsi ja ruveta nauttimaan ruhtinaallisesta työmarkkinatuesta. Jää aikaa lapsillekin. Ehkä, ellet ”pääse” heti ”toimenpiteisiin”. Tämä hassu ajatus oikeiston duunarin puolien pitämisestä todellakin johtaa kaiken aikaa enenevässä määrin siihen, että duunarit siirtyy 9 euron päiväpalkoille.

    Subjektiivista oikeutta päivähoitoon rajoitettiin jo monessa kunnassa ja totta on, että lapset on äkillisesti sijoitettava sinne, missä paikkoja on jos onni potkii ja PALKKAtyöpaikka löytyy tai se työkkärin ”toimenpide” osuu kohdalle. Lapsille ryhmäytyminen ennen koulua on todella tärkeää ja siihen ryhmään on jo vaikea päästä mukaan jos on ollut kotona nelivuotiaaksi asti. Tämä taas ennakoi kiusatuksi tulemista ja syrjäytymistä heti ala-asteen alussa. Kyllä ennaltaehkäisy on parasta lääkettä, eikä duunarin lapset juuri kouluja käyneet kun ylin yhteiskuntaluokka oli aikanaan visusti vallankahvoissa. Mitäs luulet Toni, pystytkö oikeiston visioissa maksamaan päivähoidon ja koulutuksen lapsillesi..? Nyt todellakin maksat siitä päivähoidostakin vain osan, osa on yhteiskunnan tukemaa myös Sinulle sekä kaikkein hyvätuloisimmille. On kaikkien etu, ettei lapsia syrjitä. Olisi kaikkien etu, ettei ketään syrjittäisi.

    Oiva vertaus tuo kuuluisa talvisodan henki – kaveria ei jätetä.

    Tuo huomio asumistuesta ja sen luomasta kannustinloukusta on kyllä totta. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus riippumattomuuteen puolisosta, mutta noin voitaisiin kannustaa yhteen muuttamiseen ja samalla toki hyötyisi myös se joukko, jolla on tiukkaa pienipalkkaisen puolison ja kituuttamalla maksetun (pankin kanssa yhteis)omistusasunnon kanssa. Kaiken muun lisäksi kun on tingittävä asunnon kunnossapidosta. Vuokra-asuntoon kuuluu kaikki, mutta omistusasunnon kunnosta vastaa asukas itse, eikä sellaisia kuluja hyväksytä mihinkään tukeen (työn osalta saa verohelpotusta, jos siis pystyy työn teettämään). Kalliit vakuutukset on pakko saada maksettua. Sama koskee varmaankin auton omistavia.

    • Toni Virtanen

     Suurimmassa osassa maailmaa ei tarvitse käydä keskustelua laiskoista työttömistä. Syy löytyy jopa raamatusta:

     Toinen kirje tessalonikalaisille 3

     ”7. Tiedättehän itse, kuinka meidän jälkiämme on seurattava, sillä me emme ole olleet kurittomia teidän keskuudessanne,
     8. emmekä ilmaiseksi syöneet kenenkään leipää, vaan työssä ja vaivassa me ahkeroitsimme yöt ja päivät, ettemme olisi kenellekään teistä rasitukseksi;
     9. ei niin, ettei meillä olisi siihen valtaa, vaan me tahdomme olla teille esikuvaksi, että te kulkisitte meidän jälkiämme.
     10. Sillä jo silloin, kun olimme teidän tykönänne, me sääsimme teille, että kuka ei tahdo työtä tehdä, ei hänen syömänkään pidä.
     11. Sillä me olemme kuulleet, että muutamat teidän keskuudessanne vaeltavat kurittomasti, eivät tee työtä, vaan puuhailevat sellaisessa, mikä ei heille kuulu. ”

     • Saku Timonen

      Että työtä pitää tehdä, vaikka sitä ei olekaan, koska työttömyys on synti. Sinun osaltasi kommentointi taisikin sitten olla tässä.

     • Rosa Warski

      Eikös Jeesus ollut itse pitkäaikaistyötön ?

     • Yrjö perkko

      Ah raamattu. Mikä ihana tekosyy tuntea itsensä muita paremmaksi. Johan sen Sipilä ja Soinikin tietää – ja käyttää surutta hyväkseen.

     • töytön

      Nooh se on aina se vimonen heitto kehiin. ”Uskon miehet” laittaa Suomea kuntoon. Usko-kaveritkin rikastuu nii win-win.

     • timo harju

      Toni. Kun raamatun tunnet noin hyvin, niin sinulla on näköjään ollut siellä reissutöissä aikaa lukeakin sitä. Tuttu lienee kohta, jossa fariseus kiittää jumalaa, ettei hän ole yhtä huono kuin tuo vieressä rukoileva publikaani.

      Asenteesi työnsä menettäneitä ihmisiä kohtaan on juuri tämä.

      ”Joka itsensä ylentää, se alennetaan,” Matteus 23:12.

      Miltei oksettavinta minkä tiedän on raamatulla lyöminen. Veisaa vielä virsi ja sitten kädet ristiin postillan päälle.

      Sen verran kysyisin reissutyöläinen, kun ay-liikettäkin päivittelet, että onko sinulla kesälomaa? Teetkö viisipäiväistä työviikkoa? Onko sinulla työterveyshuoltoa ja ylityökorvauksia ja 8 tunnin työpäivä? Saatko lomarahaa? Itsekö olet nämä itsellesi neuvotellut ? Jokaisen työnantajan kanssa erikseen?

      Kello on 2 yöllä. Tulin juuri kämpille reissutöissä ja suoraan sanoen vituttaa tuommoinen historiaton kitisijä.

     • AMK

      Tähänhän on vastattu työttömät tekevät työtä saadakseen työttömyyskorvausta…ihmisoikeuslaki ei sitä salli koska se luokitellaan orjatyöksi…mutta kun keksitään termi kuntouttavatyötoiminta itse ihmettelen kuinka perustuslakivaliokunta ei näe siinä mitään väärää.Jos työttömiä työllistetään jokainen ajattelee että he saavat myös palkkaa,totuus on he tekevät työtä mistä kaiken järjen mukaan pitäisi maksaa palkkaa siis kahisevaa kukkaroon mutta heille maksetaan vain kilisevää taskun pohjalle ja arvaatko kuka sen kilisevän maksaa??mietippås sitä,oli se työtön kotona tai tekemässä käsipäivääkursseilla,halavalla saa …haluatko joukkoon mukaan,se on itsestäsi kiinni,täällä on niin leppoista paskaa lentää silmille harvase päivä.Tule nauttimaan työttömän arjesta…oliko se että huomenna sais hakea eu-rahoitteista ruokapussia????Vehnäjauhoja makaroonia ruokahalusi heräsi.

     • Jyrki

      Kun kerran raamattu ja uskonto vedettiin mukaan. Niin tietääkseni kyseisessä kirjassa sanotaan myös, että työmies/nainen on palkkansa ansainnut.

      Ja kuten tiedämme tätä rikotaan törkeästi 9e/pvä orjatöissä useimmilla nimikkeillä ja lisää on tulossa. Eipä ole siis pääministeri Sipiläkään uskonmiehenä sisäistänyt tätä kohtaa.

   • Rosa Warski

    ”Tässä maassa asuu nykyään suurenava joukko ihmisiä, jotka aidosti eivät yritä elää omillaan – kuka milläkin tekosyyllä.”

    Mites sellainen syy, että työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole? Ja jos pienyrittäjiä mietit, niin ei tarvitse katsoa Ossi Nymania pidemmälle. Miten suhtautui oikeisto – presidenttiä myöten – yrittäjään, jonka tuote oli kirja?

    ”Kysyin edellisessä kirjoituksessa pitäisikö työttömän muuttaa työn perässä… kommenteista päätellen ei pidä vaan minulta pitäisi ottaa veroina vielä enemmän ettei työttömän tarvitse muuttaa.”

    Miksi ohitat saamasi vastaukset? Vai onko niin, että kanssasi pitää olla samaa mieltä, eikä vastauksilla ole väliä ?

    Jos verot kiukuttavat, niin tässä uutinen veronkierrosta vuodelta 2013:
    https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000001796779.html

    ”Komission käyttämin luvuin Suomen harmaassa taloudessa pyörii vajaan 14 prosentin verran koko taloudesta. Tämän perusteella Suomen todellinen bkt oli vuonna 2011 noin 220 miljardia euroa eikä virallisten tilastojen 190 miljardia.

    Samoin verotuloja olisi entisillä veroasteilla pitänyt kertyä 96 miljardia euroa eikä 83 miljardia euroa niin kuin kävi. Vaihtoehtoisesti entinen määrä verotuloja olisi kertynyt 37,5 prosentin verorasituksella, kun se nyt oli 43,5 prosenttia.”

    Luuletko ihan oikeasti, että oikeisto on työtä tekevien puolella? Ja AY-liike työtätekeviä vastaan? Mitä mieltä olet esim. oikeiston ajamasta hallintarekisteristä?

    • Jyrki

     Tuota Ossin kirjoittaman kirjan ohittamista presidentin kohdalta olen ihmetellyt myös. Minun mielestähän on kysymyksessä aktiivisuudesta, jonka tulos on ihan kenen tahansa ostettavissa oleva kirja.

     Ilmeisesti kumminkin ollut kyse taas aivan vääränlaisesta aktiivisuudesta. Kuten niin monet muutkin työttömien itsensä aktivoimiset mitä ikinä ovatkaan. Jotkut tehneet kitaran plektroja, toiset osallistuneet hyväntekeväisyys tapahtumaan kahvinkeittäjän roolissa kahvi ja pullapalkalla jne. Kaikista seurannut karenssia ja joillekin yrittäjäksi leimaaminen vaikka liikevaihto olisi ollut ehkä maksimissaan tonni vuodessa.

     Näin se suomi näkee työttömien omatoimisen aktiivisuuden. Laitetaan karenssiin ja laitetaan jo annetut rahat myös takaisin perintään, niin loppuu se aktiivisuus omin päin varmasti.

     • Rosa Warski

      Niimpä.

      Kuten byrokraatti sanoi palomiehelle, ”Väärin sammutettu”.

   • Raija

    Jos jatketaan sinun haluamallisi linjalla niin maksut sinunkin osaltasi vain suurenevat ei pienene niin kuin kuvittelet. Orjatyöntekijät kun lisääntyy niin sosiaalimenotkin lisääntyy samaa tahtia. Ja jos tosi huonosti sinun itsesi osalta käy liityt itsekkin niihin ”muitten elätettäviin”. Miksi sinulle maksettaisiin palkkaa kun saatavana on ilmaisia työntekijöitä melkeinpä joka lähtöön?

   • Verovarojen käyttö

    Voi Toni!
    Jos maksaisit itse lastesi yhdeksänvuotisen peruskouluopetuksen, hintalappu per lapsi olisi reilut 80 000 euroa (kouluvuosi noin 9 000 euroa). Näihin maksutalkoisiin osallistuvat myös yksinasuvat ja lapsettomat sinkut. Vuoden 2011 tilastojen mukaan 21 prosenttia 40-vuotiaista naisista ei ole synnyttänyt lasta.

  • YksinkertaistaWatson

   Mikä hemmetti tätä yhteiskuntaa vaivaa?

   Vastaus: ahneus, tyhmyys ja pakkoenglanti (l. oman kulttuurin hylkääminen kielestä alkaen).

  • Tanja Takalo

   Ei tätä yhteiskuntaa muu vaivaa kuin huono herraonni. Suomen kuuluisa hyvä herraonni, jolla maa selviytyi kriisistä toisensa jälkeen, on pikkuhiljaa kulunut loppuun,ja nyt on raavittu jo säkinpohjakin puhki. Mistäs sitä saisi lisää?

  • Eino

   Jaan Sirpan huolet jo pidemmän aikaa. Horisontti synkistynyt erityisesti Orpo-Sipilä-Soini -kombon valtakaudella.
   Kiitokset Sakarille, kun yrität olla inhimillisen järjen ääni pirstoutumisessaan yhä sekopäisemmäksi muuttuvassa sekä päätöksenteon eettisestä tai tieteellisestä pohdinnasta kiihtyvästi tyhjenevässä yhteiskunnassa, jossa yksi ainoa markkinoiden talousteoria on kohotettu demokratian yläpuolelle, ja jossa hallitus kauppaa kansalaisten hyvinvointivaltiota globaaleille sijoittajille.

 3. SHU

  Noista ostopalveluista on minulla ainakin huonot kokemukset. Sen sijaan, että potilaan valinnanvapaus lisääntyisi, saattaakin käydä käytännössä päin vastoin ja pahimmassa tapauksessa, niin kuin minulla, seuraukset ovat ikävät. Kerron siksi omakohtaisen kokemukseni.

  Olin vuosia sitten Meilahdessa opetuspotilaana. Opiskelijaryhmää vetävä dosentti MV tuntui jo tuolloin idiootilta, vaan enpä tiennyt kohtaavani häntä, kun terveysaseman ostopalvelun vuoksi jouduin tutkimukseen Diakonissalaitokselle, joka nykyisin Diacor taitaa olla.

  Yhtä kaikki, sain Meilahdessa lähetteen vatsan tähystykseen. Sen teki Meilahdessa harjoittelija ja tutkimus ei maineestaan huolimatta kummoinen ollut, koska tapahtui hyvin rauhallisissa merkeissä. Ainut ongelma oli, kun valvova lääkäri halusi keskustella kanssani. Letku nielussa se oli kohdaltani vähän vaikeaa, joten tyydyin vain hymyilemään.

  Muutaman vuoden päästä sain uuden lähetteen samaan tähystystutkimukseen. Nyt sitten ostopalveluna tehtävään, joka tapahtui siis nykyisessä Diacorissa, silloisessa Diakonissalaitoksessa. Ostopalvelu tarkoitti sitä, ettei lääkäriä ollut mahdollista valita. Tosin en tiennyt, että lääkäri olisi em. dosentti, joka tuli ilmeisesti vain rahastamaan varsinaisen työnsä jälkeen, mutta olisin varmasti kieltäytynyt hänen tekemästään tutkimuksesta, jos valinta olisi ollut mahdollinen ja tiennyt lääkärin. Tutkimukseen osallisen hoitajan mukaan lääkäriä ei olisi ollut mahdollista valita, koska kyse ostopalvelusta.

  Hälytyskellojen olisi pitänyt soida, kun jo aikaa varatessani minua kehotettiin tulemaan ainakin puoli tuntia etuajassa, yleensähän tutkimukset ja lääkärijutut pyrkivät olemaan myöhässä. No, tuohonkin syy selvisi.

  Jouduin heti saavuttuani tutkimukseen, vaikka tulinkin tuon puoli tuntia etuajassa. Tuntui, että oli jo odotettu ja suorastaan vähän hätisteltiin tutkimukseen. Nielua ei puudutettu, hoitaja ilmoitti vain, ettei se ole mahdollista. Luulin, että välineet olisivat kehittyneet sitten niin paljon, ettei puudutus ollut tarpeen. Kun kiireinen dosentti tuli paikalle, hän alkoi tunkea vauhdilla letkua nieluuni. Minulla on ehkä poikkeuksellisenkin korkea kipukynnys ja hermojen osalta Luoja lienee laittanut osan kuminauhasta, mutta tuo letkun hutiloiden väkisten kurkkuun työntäminen oli kyllä karmiva kokemus ja taisi vähän minulla hermo kuitenkin pettää, sillä lääkärille ei tainnut jäädä epäselväksi hänen työnsä laatu ’tutkimuksen’ tultua tehtyä.

  Selvisi siis tuo etuajassa olo. Dosentti hosui ennätysajassa tutkimuksen läpi – siihen meni vähäinen murto-osa normiajasta. Dosentti ilmeisesti kävi vain rahastamassa yksityisellä lääkäriasemalla, työn laadulla ja potilaan kärsimyksillä ei ollut mitään merkitystä.

  En siis todellakaan kannata ostopalveluja, tapahtui ne sitten palvelusetelillä tai ilman. Niistä muodostuisi vain lääkärien rahastuskeinoja.

 4. Janne Rautio

  Tässä joutuu taas vaaleissakin pettymään eipä tämä kansa koskaan muista kuka kuritti ja kuinka kovasti.Sotea on väännetty kauan turhaan ja kustannuksia ei tietenkään tule. Hallitus voisi tehdä järkevän teon ja erota näytöt on niin mitättömät.

 5. timo harju

  Ennen vanhaan baareissa oli pajatso, jonka kyljessä luki: ”Kansanterveydelle”. Se kirjoitettiin yhteen, oli yhdyssana ja muodosti selkeän käsitteen. Nyt sen nimi on markkina. Kansanaterveydestä ei puhu kukaan. Mitä pitäisi pajatson kyljessä lukea tänään?

  Sipilän hallitus sisältää ihmisiä, joiden henkilökohtaiset kyvyt eivät vapailla markkinoilla riittäisi itsensä elättämiseen. He ovat tekemässä suurinta muutosta maamme terveydenhoidon historiassa. Tämä porukka ilman minkäänlaista kunnollista mandaattia – sinisten viidellä ministeririevulla 1,5 % kannatus.

 6. Erkki Lund

  Tässä edellä kerrottiin vatsan tähystyksestä ostopalveluna. Minun kokemukseni on vastaava silmäntutkimuksista. Olin muista syistä terveyskeskuksessa ja kysyin samalla lääkäriltä, voisiko hän antaa lähetteen kunnalliselle silmälääkärille, siis Silmäklinikalle, mahdollista kaihileikkausta varten. Hän kieltäytyi ehdottomasti ja sanoi että minun on tilattava aika yksityiseltä silmälääkäriltä. Ihmetytti niin että kävin Kelassa kysymässä miten on. Siellä sanottiin vain että lääkäri ei voi määrätä mennäkö kunnalliselle vai yksityiselle. Muuten ei otettu kantaa. Jäi kuitenkin vielä kaivelemaan, ja soitin seuraavana päivänä terveyskeskuksen hoitajalle. Hän selitti että Silmäklinikka ottaa vastaan vain yksityisen silmälääkärin lähetteellä. Oli sitten pakko tehdä niin että sain silmäni leikattua, yksityinen silmälääkäri antoi tarvittavan lähetteen ja pääsin puolen vuoden päästä kunnalliseen leikkaukseen. Uteliaisuuttani googlaillessani huomasin että Silmäklinikan polin vastaava lääkäri on myös Aavan leivissä. Näin sitä ollaan sujuvasti aidan molemmilla puolilla ja samalla pidetään huolta yksityisten eduista.

  • Rintsu

   Minä ihan viime kuussa menin silmien vuoksi terveyskeskukseen ihan tavalliselle terveyskeskuslääkärille.
   Tuo totesi, että silmänpaineeni ovat taivaissa, kirjoitti silmätippoja ja lähetteen silmäklinikalle.
   Hyvin kelpasi hänenkin lähetteensä.

 7. Toni Neffling

  Eikö hallitus voisi mitenkään ottaa ohjelmaansa myös peruskoulun. Yritystähän tuollakin puolella on ollut, mutta kunnolliselle kilpailulle koulujärjestelmää ei ole vielä saatettu. Uskon, että Sipilän serkkupoika sijoittaisi myös kunnolliseen yksityiskouluun jos valtio maksaa viulut. Ja onhan sekin väärin, että kunniallinen veronmaksaja joutuu lapsensa laittamaan työttömien ja maahanmuuttajien kanssa samoihin rupukouluihin – kyllä valintaa pitää lisätä. Voihan olla niin, että oma nykyinen asema on juuri tuotettu toisentyyppisellä järjestelmällä, mutta ihmisen muisti on lyhyt ja pesäero köyhään vieläkin liian pieni (se ei voi olla koskaan riittävä).

  Ehkä peruskouluvalintauudistuksessakin törmättäisiin pariin lakipykälään, mut hei – kandee kuitenkin yrittää ja kaksi suota on aika parempi kuin yksi.

 8. Rintsu

  Kyllä sosiaalipalvelutkin oli varmasti vilpitön tarkoitus kilpailuttaa.
  Hallitus kysyi; ”Kuka haluaa maksaa parhaan ja suurimman toimeentulotuen?”
  Hallitus ihmettelee vieläkin yritysten olematonta halukkuutta kilpailuun.

  • työtöntyötön

   Ennen kaikkea kuka haluaa lastensuojelun ja tahdonvastaisen hoidon. Jos ei löydy tarpeeksi lapsia sijaisperheisiin ja lastenkoteihin niin kyllähän niitä jostain on saatava jotta firmat pyörivät. Sama juttu tahdonvastaisessa hoidossa.

 9. Tero Sivula

  On se vaan uskomattoman hämmästyttävää että suuriosa suomalaisista ei ymmärrä miten yhteiskunta toimii. Kaikenmaailman remonttireiskat ja muut aina töitä olen tehnyt ovat keksineet ajatuksen että työttömiltä tuet pois ja kaikki reissuhommiin, tai ainakin töihin pitää mennä vaikka töitä omalla alalla/ammatissa ei ole). Yhdestä asiasta olen samaa mieltä, vuokrataloilla/asumistuki kikkailu pitäisi lopettaa, valtion tarttua tiukasti uudisrakennustuotantoon ja sitä kautta vuokrat alas). No, asiaan. 1. Työpaikkoja, vakituisia ja oikealla palkalla on ehkä maksimissaan 10 000, työttömiä ainakin 300 000. Eiku kaikki laiskat töihin, miten joku voi olla niin AASI että ei ymmärrä yhtälöä? 2. Tilanne ei tule helpottumaan vaikka talous elpyisi ja töitä olisi, uusi sukupolvi on valmistumassa, eiku, pitäisi valmistua ammattiin, meidän mahtava ja lisää kannatusta saavat puolueemme on suuressa viisaudessaan leikannut koulutuksesta. Kahden vuoden päästä valmistuvat ammatillisen koulutuksen saaneista nuorista ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä, kiitos koulutuksen alasajon, koulussa kun ei enään juurikaan opeteta vaan oppilaat puuhastelevat omiaan. 3. Jos tuet vedetään pois lähes kokonaan 300 000 ihmiseltä, mistä se ihminen hankkii rahaa ruokaan jos töitä ei saa ja olet ollut ehkä töissä ennen potkuja 10-20 vuotta ja maksanut veroja että jos tulee huono aika itselle, yhteiskunta huolehtii sinusta (Nyt puhutaan siitä hyvinvointiyhteiskunnasta jonka turvin remonttireiska ja muut työttömiltä tuet pois ihmiset on koulut käynyt ilmaiseksi). Kasvaako rikollisuus? Vai mitä ihminen tekee kun viedään kaikki ja ei ole enään menetettävää? 4. Vanha totuus vaan on että 96% ihmisistä on ihan helvetin tyhmiä, ei ole kykyä eikä edes halua ajatella asioita vähän laajemmin. #Mihin hallitus tuhlaa miljardeja #Talvivaara #Sote # Yritystuet #Sopettamiseläkkeet #Veronkierto #Hyväveli(Sipilä) #Mitä jos sen vihan kohdistaisi oikeaan kohteeseen?

  • työtöntyötön

   Koulutus siirretään työpaikoille. Voit vain kuvitella miten kaupan ala ja sen kaltaiset kiittävät. Hyllyttäjiä ja kassatyöntekijöitä on koko vuoden tarjolla ja ilman palkkaa. Jokunen valmistunut saatetaan silloin tällöin palkata osastovastaavaksi.

 10. Juha Karvonen

  Jos haluat argumentoida julkisen puolesta, ks Helsinki jja hammashoito. Siellä hinnat.

 11. Sauli

  Yksi olennainen asia tuntuu politiikoilta unohtuvan. Poliitikoille keskustassa ja kokoomuksessa kyseessä on valtapeli. Pelissä panoksena on poliittinen vaikutusvalta tai yksityistämisestä koituva taloudellinen hyvä. Tai ainakin siltä se vaikuttaa.

  Minulle, pienituloiselle pelissä on kyse terveydestä viime kädessä hengestä. Siitä miten tulevaisuuden Suomessa turvataan niiden palvelut joilla ei ole varaa maksaa hoitoon pääsystä tai mahdollisuutta tai halua asua jonkin ison kaupungin yksityisten terveyspalvelujen äärellä. Tai ainakin sitä se vaikuttaa.

  Kaikki tämä pelailu terveyden kustannuksella vie viimeisenkin uskottavuuden rippeen politiikasta. Että politiikalla olisi mitään tekemistä tai annettavaa kaltaisilleni syrjäytymisuhan ja köyhyyden välimaastossa sukkuloivalle ideologisista syistä työttömälle.

  Että haistakaapa paska koko valtiovalta, kuten eräskin taiteilija osuvasti asian muotoili.

  • Susanna

   Ideologinen työttömyys kuullostaa todella typerältä. Miten voi olla ideologisesti työtön? Ei vain huvita tehdä töitä? Jollei työnteko edes vähäisessä määrin kiinnosta, niin miksi silloin pitäisi saada mitään ilmaiseksi? Toivottavasti olet ainoa lajissasi. Pieni osa työttömistä on juuri valmistunut ammattiin, eikä tällöin ole vielä maksanut veroja muusta kuin opintorahasta. Suuri osa on kuitenkin koko työuransa aikana palkan ohessa rahoittanut työttömyysturvaa. Näiden kyykyttäminen ”kuntouttavaan” toimintaan on ala-arvoista. Jollei koulutusta tai työuraa ole, niin tällöin tulee miettiä korvausten poistamista, jos halukkuutta ei löydy kouluttautumiseen, työn hakemiseen tai vastaanottamiseen.

   Sote taas tuntuu olevan jo valmiiksi ajateltu rahoittamaan yksityisten terveysalan yritysten toimintaa. Tosin mikä firma haluaa tuottaa standardoituja palveluita julkisen puolen hinnalla. Voisi jopa ajatella, että tällöin tingitään laadusta. Julkisen puolen strategia on tuottaa palveluita, yksityisen voittoa.

 12. työtöntyötön

  Seuraavaksi voisi yksityistää puolustusvoimat. Mitäpä tuota käyttämään rahoja siihenkään kun ei valtion ja kuntien omistuksessa ole kohta enää mitään. Puolustakoot firmat omilla varoillaan jos näkevät tarpeelliseksi.

 13. Siiri Määttä

  Tämä hallitus voi tietysti muuttaa perustuslakiakin? Työvoimatoimiston pitää jatkaa työtään työnvälitystoimistona ja silloin EK ja kaikki työnantajat ilmoittavat avoimet työpaikkansa sinne ja tietysti nettiin. Nykyajan tekniikkaa käyttäen ei ole ongelmia työnantajan ja työntekijän kohtaamisessa, kun lyhytaikaisetkin työpaikat voi ilmoittaa ja työntekijä ilmoittaa koulutuksensa, työuransa ja kiinnostuksensa. Työmarkkinatuki voidaan lakkauttaa ja työttömän nöytyyttäminen. Tämä edellyttää Perustuloa, mitä jostakin syystä SDP ei hyväksy? Ei perustulo tee ihmisistä laiskoja, vaan vapauttaa työntekoon, kun turha paperisota loppuu. Ay-liikettä tarvitaan sopimaan palkat ja työehdot. Tekniikka on kehittynyt ja se pitää ottaa käyttöön IHMISEN hyväksi.

 14. AMK

  Seurraava soteen liittyvä lakiehdotus:Työttämän oikeudet,työttömällä on oikeus tehdä työtä mikä edistää rikkaiden rikastumista mutta ei salli että hänen oma elintaso nousisi laki se ja se .Työttömän velvollisuus on auttaa rikasta rikastumaan entisestään,olla tunkiona mihin paska heitetään.

 15. töytön
  • Rosa Warski

   ”– Kyse on erittäin valitettavasta ilmiöstä. Kaikenlainen vastikkeeton tuki johtaa sairaisiin tilanteisiin yhteiskunnassa, Aarnio-Wihuri, 77, sanoo IS:n haastattelussa.”

   ”Esimerkiksi Aarnio-Wihurin Risto-poika kertoi vuosi sitten IS:lle aloittaneensa työuransa 6-vuotiaana, kun isä osti lapsille possut. Riston piti sisarustensa tavoin kasvattaa possuja ja palkaksi tuli markka jokaiselta lihomiskilolta.”

   Sillälailla. Lapsityötä hehkuttamalla Suomi nousuun. Ehkä tämä on nykyinen ’tolkun ihmisten’ kanta ?

   • työtöntyötön

    Riston olisi kyllä pitänyt myös maksaa velkansa possusta isälleen. Harvoin se pääoma muillekaan tulee ilmaiseksi.

    ”-Kolmannelle kaverille sanoin, että ei se mitään haittaa. Otetaan drinkit pellolle mukaan, kyllä se niinkin hoituu! Kaverilla venähti leukaperä, kun se pelkäsi minun palkkaavan hänet juoppoväitteistä huolimatta. Arveli varmaan, että on siinä saakelin hullu isäntä, Aarnio-Wihuri sanoo naurahdellen.
    -En tietysti palkannut kaveria.”

    No etpä tietysti palkannut vaikka jo kauas näkyi ettei kyseessä ole tuurijuoppo. Eikä noistakaan kolmesta kukaan ilmeisesti kieltäytynyt työstä vaan vain ilmoitti työttömyytensä syyksi tuurijuoppouden. Ehkä leuka venähti kun viimein löytyi sopiva työpaikka jossa tissuttelu ei haittaa.

    Vakavasti puhuen tiedä parikin jotka ovat työskennelleet maatiloilla. Molemmat ovat tietääkseni lopettaneet palkan ja työaikojen vuoksi ja siirtyneet muihin hommiin. Taisipa toinen irtisanoutua palkkaerimielisyyksien vuoksi ja edes karenssia ei tullut vaikka ehti jonkun aikaa työttömänä olla ennen uusia hommia. Palkat sai kyllä takautuvasti kun liitto avusti. Molemmilta kuultuna maajussit ovat olettaneet että myös työntekijä tekee töitä kuin maajussi itse eikä ylitöistäkään aina tarvitse maksaa. Ja vaikka pari maajussia on tätä mieltä ollut niin en yleistä että kaikki maajussit ovat samanlaisia.

 16. AMK

  Lääkäri on lääkäri…niin mutta terveyskeskuksen lääkärin todistus (saman valan vannonut) ei ole sama kuin yksityisen. (terveyskeskuslääkärin todistuksella ei myönnetty sairaslomaa mutta ”herliläisen” todistuksella sain)…kela on kokoomuslainen…potilas ei..politiikka on asialla vaikka puhutaan ihmisistä työttömäthän eivät ole ihmisiä rikkaruohoja ja natsia Oikeastaan tuntuu paskanjauhamiselta .Onhan meillä aikaa ottaa sitä vastaan,desinfointiahan on jo käytössä :työtä ilman palkkaa jee jee jee

 17. Kyösti Hyttinen

  Lasse Lehtonen
  Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori

  ”Sipilän hallituksen sote-uudistuksen esittelykalvoissa valinnanvapautta on koko ajan kuvattu rahamäärällä. ”Valinnanvapaus” onkin oikeasti se 5,8 miljardin euron rahamäärä, jolla hallitus haluaa verovaroin rahoittaa yksityissektorilla tapahtuvaa toimintaa.

  Mitä tämä tarkoittaa: Se tarkoittaa ensinnäkin kiireelliseen ja vaativaan hoitoon kohdennettujen resurssien tosiasiallista supistumista, kun lääkäreitä siirtyy hoitamaan ”valinnanvapauspotilaita”. Toiseksi se tarkoittaa julkisen terveydenhuollon henkilökunnan vähentämistä sekä hoitohenkilökunnan palkkoihin kohdistuvia säästöpaineita. Moni hoitaja joutuu valinnanvapauden myötä siirtymään yksityissektorin työehtosopimusten ja tuotatomuutosten ohjattavaksi. Kolmanneksi valinnanvapaus merkitsee terveydenhuollon kokonaiskustannusten kasvua, kun verovaroin kustannettuja kirurgisia toimenpiteitä lisätään, mutta julkisen terveydenhuollon kapasiteetin käyttöaste samalla laskee. Valinnanvapaus ei sen sijaan merkitse hoitojonojen poistumista. Jonotus vain siirtyy terveydenhuoltojärjestelmässä paikasta toiseen.” http://lasselehtonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244827-valinnanvapaus-mika-se-on-ja-mita-tama-tarkoittaa

Kommentoi »

Comments are closed