Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Taas on mellakoitu

Uutisten mukaan anarkistiset antifasistit ovat eilen mellakoineet väkivaltaisesti Tampereella. Kiinni on otettu neljä henkilöä; yksi pahoinpitelystä epäiltynä, yksi vaaran aiheuttamisesta ja kaksi poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Ainakin yhden kiinniotetun epäillään kuuluvan antifasistiseen ryhmään. Kaikki ovat vastamielenosoittajia.

Kyseessä oli Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus ensi viikolla alkavaa järjestön kieltämisteen tähtäävää oikeudenkäyntiä vastaan. Liike on ihan oman ilmoituksensa mukaan kansallissosialistinen, ja se pyrkii kumoamaan demokratian väkivaltaisesti korvatakseen sen yhden johtajan johtamalla pohjoismaisella natsivaltiolla. Järjestö on kovasti huolissaan omasta sananvapaudestaan, jota vastamielenosoittajat ilmeisesti uhkasivat.

Jotenkin tämä uutisointi ei nyt täsmää näkemäni materiaalin kanssa. Käykö tällä videolla PVL:n huppariin pukeutunut anarkisti natsin kimppuun?

Entäpä sitten tämä Tuomas Rimpiläisen Aamulehdelle kuvaama video? Anarkistijoukkoko sieltä nousee nyrkkejään puristellen käydäkseen yhden natsin kimppuun? Ja onko tämä Soldiers of Odinien huppariin pukeutunut henkilö otettu kiinni hänen turvaamisekseen rikoksilta ja häiriöiltä?

mika pirhonen

Kuva: Facebook / Mika Pirhonen

Näinpä lienee, koska näin meille kerrotaan. Anarkisteja olivat kaikki mummot ja papat, jotka ääripäänä riehuen näyttivät osoittavan mieltään paikallaan seisten. Nyrkillä turpiin vetelevät PVL:n iskujoukot ja Odinin soltut ovat heidän onnettomia uhrejaan. Entinen perussuomalainen eduskunta-avustaja ja paikallispoliitikko pitää puhetta natsilippujen alla ja kuulijat tervehtivät reippaasti kättä nostaen.

tk

oikeustalo

Kuvat: Facebook / Mika Pirhonen

Minusta on jo riittävän kummallista, että vuonna 2017 natsit marssivat avoimesti kainaloitaan tuuletellen. Vielä kummallisempaa on, että kaikki rauhanomaisestikin natseja vastustavat leimataan automaattisesti äärivasemmistolaisiksi, väkivaltaisiksi anarkisteiksi.

Kerrataanpa vähän Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen historiaa. 2010 kaasuisku Helsinki Pride -kulkueeseen, 2011 kokoomuksen vaalikojun työntekijöiden kimppuun hyökkääminen, 2012 Dan Koivulaakson kimppuun käyminen kaasusumuttimella kirjanesittelytilaisuudessa, 2012 satunnaisen ohikulkijan pahoinpitely Hartolan markkinoilla, 2012 rasisminvastustajaksi mielletyn henkilön pahoinpitely hänen kotiovellaan Tampereella, 2013 Jyväskylän kirjastoisku, 2013 laiton henkilörekisteri, 2014 ulkomalaistaustaisen henkilön pahoinpitely Myyrmäessä, 2015 väkivaltainen mellakka Jyväskylässä, 2016 törkeä pahoinpitely ja mahdollinen kuolemantuottamus Helsingin Rautatientorilla.

Hengästyttävä lista. Ja näiden vastustaminen on sitten anarkiaa. En väitäkään etteivätkö jotkut vastamielenosoittajatkin olisi eilen syyllistyneet väkivaltaan. Missään tapauksessa en sitä hyväksy, se tehtäköön selväksi. Todennäköisesti yhteiskunta joutuu jossain vaiheessa lopettamaan natsien toiminnan kovin ottein, mutta se ei ole kansalaisten tehtävä. Sitä varten valtiolla on laillinen väkivaltakoneisto. Tällä hetkellä se turvaa sanan- ja kokoontumisvapauden myös natseille, kuten tietysti oikeusvaltiossa pitääkin. Ääni kellossa muuttuu sitten, jos natsiliike kielletään.

Jos sitä ei kielletä, niin toivotan demokratialle hyvää matkaa helvettiin. Demokratialla on toki oikeus tuhota itsensä sallimalla demokratian lopettamiseen pyrkivän väkivaltaisen natsijärjestön olemassaolo, mutta sillä on myös oikeus puolustaa itseään.

Kommentit (37)

 1. Simo Aleksi Suominen

  Hyvä kirjoitus. Sitä en tosin allekirjoita, että jos valtio ei kykene hoitamaan sille kuuluvia tehtäviä niin homma on ”hyvää matkaa helvettiin”. Eihän me nyt niin tajuttoman vastuuttomia voida olla, että uhrataan tulevat sukupolvet jossain ”oikeiden toimintatapojen” tai pasifismin alttarilla. Tottakai jos valtio ei pysty tai halua täyttää sivistysvaltion keskeisiä tehtäviä, niin se vastuu valahtaa kansalaisten niskoille. Epämukavaako? Kyllä. Ei ihanteellinen ratkaisu? Ehdottomasti. Mutta on se myös pienempi paha kuin että kukaan ei tekisi mitään.

 2. Tari Palmroth

  Passiivinen vastarinta, passiivinen mielenosoitus… Yksinkertaisesti istumalla eteen ja siten estämällä liikkuminen. Olisikohan sekin väkivaltaa ja anarkismia? Ei oikein taida olla selvyyttä joillakin tahoilla mitä anarkismi tarkoittaa ja on. Pitäisiköhän ottaa kirja sekä ”ällätikku” näiden Herrwolk poikasten käteen ja opetella lukemaan. Se voisi jopa tehdä hyvää. Tyhjään päähän mahtuu…

 3. Veli Korhonen

  Hyvin kirjoitettu kolikon toinen puoli!
  Ylen mukaan poliisi on aloittanut esitutkinnan eilisistä tapahtumista. Jahka esitutkinta valmistuu ja asiat etenee syyteharkintaan niin saamme varmasti puolueettoman kuvauksen aiheesta.

 4. teppo sintonen

  myös tekemättä jättäminen on tekemistä. itse pidän oikein hyvänä rasismin vastustamisena sitä, että kukaan ei mene näihin natsien mielenosoituksiin. juuri yleisöä nämä natsit kaipaavatkin. joensuun torilla oli taannoin kylmänä talvi-iltana samaisen natsiporukan mielenosoitus, jossa paikalla oli palelemassa noin viitisentoista osallistujaa torin yhdessä kulmassa ja muuta väkeä oli ainoastaan yksinäinen poliisiauto torin toisella kulmalla. karjalainen uutisoi yleisön puutteen vuoksi pieleen menneen tapahtuman tunnelman yhtä karusti kuin haanpää sulkeisharjoitukset kentässä ja kasarmissa. tyhjällä torilla seisominen on sekä turhauttavaa että noloa.

  • Mats Nyman

   On kyllä jo pidemmän aikaa ollut ongelmallista toi kuvailemasi mitään tekemättömyyden taktiikka. Jos kyse on vain parin hörhön epämääräisestä puuhastelusta, niin se tosiaan häviää itsestään, jos yksinkertaisesti viitataan kintaalla. Tämä on sentään jo vähän enemmän järjestäytynyttä ja saa liikaa hiljaista tukea ties mistä Kiemunkeineen. Vähän vaikuttavammatkin tahot tuntuvat enemmän närkästyvän noista resuisista ja epäjärjestystä kylvävistä natsien vastustajista kuin itse näistä kilteistä ja ennen kaikkea järjestäytyneistä(sen pitäisi olla huono asia, mutta kääntyykin hyväksi, hyvä että on järjestys yllä!!) natseista; vähän niin kuin sinä itse asiassa, mahdollisimman vähällä hämmingillä päästäisiin kun otettaisiin nämä vaan asiallisesti vastaan, se kai on se ajatus.

   Mutta. Halutaanko antaa kuva, että Tamperekin ottaa ilolla vastaan natsit eikä kukaan reagoi mitään? Hiljaista hyväksyntää? ”Ihan miten vaan, siitä vaan.” Natsit saa tulkita, että kansa on heidän puolellaan, ja yhä useampi uskoo ja liittyy? Älkää kukaan vaan sanoko mitään vastaan, ettei ne suutu ja saa lisää vettä myllyyn, ja ettei tää herättäisi mitään huomiota? Ei, kyllä sen tässä vaiheessa pitääkin jo herättää huomiota. Negatiivista sellaista. Näin arvioisin.

   • teppo sintonen

    huomasithan varmaan, että en ehdottanut mitään hiljaista hyväksyntää, saati natsien ilolla vastaan ottamista. paikalle menemättömyys on vastarintaa sekin ja kuka viitsii osittaa mieltään tyhjälle torille? tavoitteena ei siis ole välinpitämättömänä ohikulkijana oleminen, vaan täysin tyhjä tori natseille. olen seurannut näitä rasismi-, uusnatsismi- ja äärioikeistoasioita 90-luvun alusta saakka ja nämä ovat tulleet näkyvimmiksi ja organisoituneimmiksi vuosi vuodelta. nämä konfrontaatiot eivät ole suinkaan vähentäneet natsismia viimeaikoina. sen sijaan ne ovat tuottaneet paljon negatiivista uutisointia natsismin vastustamisesta tällä keinolla, kuten tuosta sakari timosen linkistäkin tulee esiin. huom! en tässä väitä, että uutisointi olisi oikeudenmukaista tai edes toden mukaista kaikilta osiltaan, vaan kyseinen uutinen on mikä on ja sen ns. tolkunkansalaiset lukevat ’tietonaan’ tapahtumasta. olen myös ihmeissäni, että millainen natsihenkinen klikki yleen on ilmaantunut, koska tällaista uutisointia esiintyy aivan liian usein.

 5. Sauli

  Toisin kuin yleisesti luullaan natsit eivät kadonneet minnekään vuoden 1945 romahduksen jälkeen, aate jäi kytemään ja sai uusia ilmenemismuotoja. Vuosikymmeniin ei ollut viisasta ääneen puhua roduista tai siitä, että toiset ovat luontaisesti ylempänä toisia, mutta niin ajateltiin ja ajatellaan yhä. Natsit ovat lymyilleet kellareissa ja terveen yhteiskunnan merkki on kun ne myös siellä pysyvät. Kun natsit ilmestyvät avoimesti katukuvaan, se on merkki että yhteiskuntaa vaivaa jokin. Samalla lailla kun ripuli saattaa olla oire jostain vaarallisemmasta, natsit ovat oire joka saattaa muuttua vakavaksi sairaudeksi.

  Meillä on muutama vuosikymmen ollut vallalla ajattelu jossa korostettaan yksilöä. Kansallissosialismi vetoaa, koska se on yksilökeskeisyyden vastakohta, massojen liike ja liikettä. Samaan markkinarakoon iskee populistit, jotka vetoavat ihmisten laumasieluisuuteen. Massat haluavat tulla johdetuiksi, vaikka sitten päin helvettiä. Jos kansallissosialismi tarjoaa vastauksia joita hallituksemme on kyvytön antamaan, kertoo se että sairaus on edennyt jo hyvin pitkälle.

  Väkivalta on ainakin minulle kyvyttömien ja kädettömien tapa ratkaista ongelmia. Vastustan kaikkea väkivaltaa, enkä näe että mitään ongelmaa voidaan väkivallan keinoin ratkaista. Ovatko viranomaiset nostaneet jo kätensä pystyyn, koska tapa millä he vastaavat väkivaltaan on varustautuminen. Hankitaan lisävaltuuksia ja kalustoa oireiden hoitoon, ei itse ongelman hoitoon joka piilee rakenteissa.

  • Andy

   Samaa mieltä.

   Sodan jälkeen kansakunnat päättivät, ettei fasismi enää milloinkaan missään nosta päätään (myöskään Suomessa, jossa eli hyvin vahva natsi-ideologia -30-40). Ja tässä sitä taas ollaan saman ääliöryhmän kanssa.

   Tärkeimpiä pointteja koko natsismissa on mielestäni jätetty aika vähälle huomiolle, vaikka välillä joku viisas yrittääkin sitä tuoda esille: fasismi ja sen vastustaminen eivät ole samanarvoisia asioita. Siis vielä kerran: natsismilla ei ole samaa oikeutusta olla olemassa kuin antifasismilla.

   Fasismi on kaikessa alhaisuudessaan halveksittavaa, saastaista, tuomittavaa ja sitä vastaan pitää taistella kaikin keinoin kaikilla foorumeilla laillisin keinoin.

   Keihin natsismi vetoaa? Syrjäytyneisiin, väkivaltaa ihannoiviin, alemman koulutuksen saaneisiin, tai vailla mitään koulutusta oleviin, vääristyneen natiolismin tunteen vallassa piehtaroiviin sosiaaliturvan varassa eläviin, valheellista rotuoppia levittäviin ressukoihin. (Mistäköhän kirjasta sekin oppi löytyy?)
   Ja jos fasismi nostaa päätään tarpeeksi terrorin, pelon, katuväkivallan tai valheellisen lietsonnan seurauksena ja pääsevät mukaan yhteiskunnan rattaisiin, mukaan tulevat opportunistit. Siitä pikkuhiljaa terrori muuttuu valtavirraksi ja valtiopäivillä laeiksi. Näinhän se alkoi Saksassa -30 luvulla ja näin voi käydä missä tahansa, myös Suomessa. Merkit ovat näkyvissä Unkarissa ja Puolassa. Nykyään valheellisen sometiedon aikana mitä tahansa saattaa tapahtua missä tahansa.

   Ja jolleivat pääse yksin säätämään lakeja (Lentävä spagettihirviö, varjele meitä siltä tuholta), pääsevät ainakin vaikuttamaan päätöksiin kauppaa tekemällä muiden hallituspuolueiden kanssa.

 6. Arai

  Ikävästi ne ”pommitkin” lensivät itsestään. Piti viedä omat lapset pois näiden idioottien vuoksi. Naama peittoon ja väkivaltaa. Hienosti meni. Hiton kakarat pilaavat hyvän jutun. Eikä ole pokkaa edes kantaa vastuuta..

  • Sauli

   Olen valitettavasti samaa mieltä vastamielenosoittajien ääripään toiminnasta. Heille poliisin ja natsien vastustaminen on lähinnä toiminnallista viihdettä jota perustellaan ontuvalla aatteen palolla. Näiden adrenaliininarkkareiden sekaan saattaa soluttautua ihan oikeasti väkivaltaisia ja vaarallisia yksilöitä, kuten Jesse Torniainen jonka ainoa oikea paikka on vankila.

   Poliisin tehtävä on puuttua väkivaltaan, oli kyseessä kenen tahansa ja mistä ideologisesta poikkeavuudesta tahansa kumpuava toiminta. Valitettavasti hyvä asia menee pesuveden mukana viemäriin, kun media uutisoi näyttävästi äänikuvin väkivallasta, ei syistä sen taustalla.

   • Laoise

    Jesse Torniainen oli paikalla natsien riveissä. Tuskin voit vastamielenosoittajia siitä syyttää?

 7. Virva Itäranta

  Olin natsien vastamielenosoituksessa Tampereen Keskustorilla. Siellä pidettiin viisaita puheita, banderolleissa oli kukkia, ihmiset seisoskelivat ryhmissä. MTV:n toimittaja haastatteli yhtä osallistujaa ja totesi tunnelman jännittyneeksi. Haastateltava kummasteli, hänestä tunnelma oli rauhallinen. Julkisuudessa vastamielenosoittajista tehdään tässä maassa siis jo lähtökohtaisesti häiriköitä ja rettelöitsijöitä. Natsien vastustaminen on siis yleisesti paheksuttavaa toimintaa.

  En minäkään hyväksy minkäänlaista väkivaltaa. Sooloilijoiden varalta järjestäjillä olisi pitänyt olla järjestysmiehiä estämässä mahdolliset ylilyönnit. Rähinöijät antavat aiheen paheksumiselle.

  Ihmettelen kuitenkin suuresti tätä natsien tekojen täydellistä huomiotta jättämistä. Heidän tilaisuudestaan ja puheistaan tai aatteistaan ei myöskään puhuttu, ei pukahdettu sanaakaan.

  Ei sen puoleen, ei myöskään oltu kiinnostuneita vastamielenosoittajien sanomasta. Puheiden sisältö oli huolestunut natsismin vaikutuksesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Se ei näemmä kiinnosta ketään.

 8. miki

  en jaksa tätä aihetta mutta iltasanomat vainoavat työttömiä
  katsokaa kuvaa
  siinä vihjataan että kaiki työttömät vain juovat kaljaa
  Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan
  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005418524.html
  valrtamedian toimittajia syytetään puna viher vasureiksi mutta he he puolustelevat silti henkeen ja vereen näitä umpi kaptilaisti pörhojä ja heidän orja työ sopimuksiaan
  siis mikä tämä tälläinen poliitinen akenda on
  punaviher vasemmisto ääri kapitalismi
  aate heitetään nurkaan esim luonnon suojelussa
  jos sen luonnon suojelun vaikutukset esim
  vaikeutavat jonkun maan talous elämään
  esim angele merkelin saksa patistaa ilmastopäästöjen vähennykseen

  kun britit haluaisivat suojella luontoa kieltämällä diisel autot
  yht äkkiä se luonnon suojelun ilmasto päästöjen vähenyksen tähtäävä toimenpide
  ei olekaan hyvä juttu
  angel merkel pöyristyy brittien ehdotuksesta
  mietikää millaista valikoitua politiikaa se edustaa
  olemme niin kauvan vihreitä kunhan se ei meidän maamme teolisuuteen vaikuta
  muiden maiden teolisuuden kurjistaminen ympäristö politikalla mitä eu ajaa on ok
  kunhan se ei koskematta saksan disel auto tuotantoa

  PS Saksalaisten hiili päästöt ovat suuremmat kuin USAN
  Mutta silti he vinkuvat usalle
  miksei kukaan valtamedian toimittaja vingu EUlle ja merkellille
  ja kyseenalaista hänen teko valikoivaa vihreytään
  vihreät ovat ääri kapitalisimia ajava puolue
  vaikka he leikkivät vasemmistolaisia
  vasemmistolaisetkin ovat vale vasuri piilokapitalisteja
  siis heidän poliitikot ainakin
  vasemmistolainen aate heitetään romukopaan jos bisnekset pyörivät
  huom verovaroin toimivissa valtion yrityksissä VR FORTUM VAKUUTUS YHTIÖT
  SOSIAALISISSA YRITYKSISSÄ ESIM KUNTOUTAVA ORJA TYÖTOIMINTA
  KUKA TIENAA
  VASEMMISTOLAINEN LEIRIN KAPO
  EI ASIAKAS ELI KUNTOUTAVASSA TYÖSSÄ OLEVA RUOSKITAVA ORJA
  VASURI SOSIALISTIN TEHTÄVÄ ON VAIN VAHTIA HÄNTÄ JA NOSTAA PALKKANSA MEIDÄ VEROVAROISTA KUSTANETTUNA
  HÄN SOSIALISTI VASURIKUNTOUTAVAN TYÖTOIMINNAN OHJAAJA LEIRIN KAPO
  EI TUOTA MITÄÄN TÄLLE YHTEISKUNALLE
  MUUTA KUIN ARMOTONTA VITUSTA JA PAISUVIA SOSIAALI MENOJEN KUSTANNUKSIA
  KOSKAKOHAN TYÖTTÖMÄT JOUTUVAT SIIHEN TILANTEESEEN ETTÄ ILMAIS TYÖPÄIVÄN JÄLKEEN HE SAAVAT VEIKKO HURSTIN LEIPÄJONOON VUORONUMERON
  JA SIELTÄ SAATU AVUSTUS TOIMII TYÖSTÄ TEHTYNÄ PALKAANA

  TYÖTÖMYYS TURVAN RAHAT MENEVÄT NÄILLE PALKAA NAUTIVILLE KUNTOUTAVAN TYÖTOIMINAAN OHJAAJIEN
  KONSULTIFIRMOJEN KYYLIEN PALKANMAKSUUN

  • Tom Örn

   Sanattomaksi vetää.

   • Anssi Keskiväli

    Joo, sanattomaksi vetää, todellakin.

    Mun entiset äidinkielen opettajat sais paskahalvauksen tota tekstiä lukiessa.

  • Opettaja

   Liikaa kielioppivirheitä. 0/5 ei jatkoon.

 9. Ana

  En kyllä ole varsinkaan siitä samaa mieltä että tuo huligaani joukko saisi demokratialle tehtyä yhtään mitään.

 10. Merja Nurmi

  En ollut paikalla, mutta siellä olleiden kertoman mukaan joukko antifasisteiksi itseään kutsuvia henkilöitä kävi taas riehumalla tarjoilemassa oikein kultalautaselta propaganda-aseita natsien, fasistien ja rasistien käyttöön. Näin on tapahtunut ennenkin, ja jos näin oli nyt, toivon, että sellaiset henkilöt vähintään lakkaisivat väittämästä vastustavansa rasismia, koska omalla käytöksellään saavat rasistien käytöksen näyttämään lähes mallikelpoiselta.

 11. Esa J.

  Tuleepa mieleeni eräs taannoin näkemäni valokuva:

  – he marssivat kuin natsit
  – he puhuvat kuin natsit
  – he liehuttavat lippujaan kuin natsit
  – he tervehtivät kuin natsit

  ON VAIN AJAN KYSYMYS, KOSKA HE ALKAVAT TAPPAMAAN KUIN NATSIT.

  Vastamielenosoittajat! Älkää hypätkö natsien syliin, kun kerran näyttää siltä että tiedotusvälineet ovat puolensa valinneet.

 12. AikaMies

  Mistä niitä rahoja oikein tulee?
  Mielenosoitusrekvisiitta ei ole sekään ilmaista. Lipullakin on hintansa. Olisiko jopa Kärkkäisen kaupasta tai ihan itämailta pennoset pudonneet?

 13. Kevin Veistäjä

  En kyllä edelleenkään ymmärrä, miksi natuilla ei olisi ollut oikeutta mielenosoitukseen tai mielenilmaisuun, voisiko tämän nyt joku vääntää ratakiskosta, koska veikkaan ettei pelkkärautalanka riitä.
  Suvi Auvinen oli myös kirjoittanut, että natseja pitää vastustaa koska ovat natseja. Ok, perusteluja ei kuitenkaan saatu.
  En minä heitä kannata, mutta koen, että saman ihmisarvon ja samat oikeudet omaavat, kuin kuka tahansa muukin ja jos PVL kielletään, niin onko se sitten hyvä juttu? Seuraavaksi varmaan aletaan kieltämään antifaa( joka on jo esimerkiksi joissain usa:n osavaltioissa kielletty, väkivaltaisuuksien takia) tai eläinoikeusaktivismi. Mihin rajoja vedetään, mitä kielletään, miksi ja onko se pitemmällä tähtäimellä hyvä juttu.

  Ja sitten voitaisiin myös saivarrella siitä, että tappoiko Torniainen Karttusen, miten se on kuolemantuottamus, jos näyttö ei siihen kuitenkaan riitä?
  Tosin tästähän tullaan vielä oikeudessa vääntämään lisää, että ehkä se sitten sieltä tarkentuu, mutta jos lääkärit eivät ole löytäneet pahoinpitelyn ja kuoleman väliltä yhteyttä, niin miten on oikeutta kutsua edes kuolemantuottamukseksi?

  Suurin syyllinen kuitenkin mielestäni on hallitus ja hallituksen vuosia ajama leikkauspolitiikka joka on kohdistunut ainoastaan vähäosaisimpiin. Hallituksen toimiahan tuolla kovasti myös vastustettiin rasistien toimesta.

  • Laoise

   Natseja vastutetaan siksi että heidän ideologiansa perustuu eriarvoistamiseen, rasismiin ja kylmään väkivaltaan. Antifa vastustaa fasismia. Eläinaktivistit puolustavat eläinten oikeuksia. Missä kohtaa voit asettaa noita agendoja samalle viivalle?

  • Noora-Liina Ora

   No öö, oliskohan se raja vaikka siinä että eläimoikeusaktivistit eivät tiettävästi aja demokratian väkivaltaista kumoamista ja vääränlaisten ihmisten tappamista/pahoinpitelemistä/vankileireihin sulkemista…?

 14. a m

  Kiitos Saku kirjoituksestasi! Tuolla natsimarssissa olivat mukana Terhi Kiemungin lisäksi mm. ehdottoman vankeusrangaistuksen 2016 Helsingissä aiheuttanut tappaja. Muuten, teko tehtiin Asema-aukiolla, toisella puolella Päärautatieasemaa kuin Rautatientori.

  Lisäksi natsien marssiin osallistuivat Ruotsista tulleiden natsien lisäksi pk-seudulta tulleet Suoli Ensin -liikkeen aktiivit, joista osa skriimasi tapahtumat suoraan YouTubeen. Itse asiassa siellä taisivat olla kaikki muut paitsi de Wit avovaimoineen, jotka ovat Andorrassa Ilja Janitskinia ’vapauttamassa’.

  Minua kerta kaikkiaan kylmää tuo natsitervehdys. Ja eniten huolestuttaa se, että sitä ei enää pidetä otsikoiden arvoisena eli se ei enää ole uutinen 🙁

 15. pena

  Parisataa poliisia turvaamassa natsien mielenosoitusta Suomessa armon vuonna 2017. Mikähän on seuraava askel?

 16. Anarkistien kalifaatti

  Ikävää tässä on se, että nämä pelolla hallitsevat anarkistit leimaavat myös ihan asiallisesti mieltään osoittavat ihmiset natseiksi, vaikka heillä ei ole mitään tekemistä sen porukan kanssa enempää kuin anarkisteilla terroristien kanssa. Jotkut ihan aikuisten oikeasti perustellusti ovat huolissaan kotimaan turvallisuudesta ja heillä on eri mielipide kuin ”suvakeilla”. Sitä on yritetty fiksusti osoittaa mieltä ja perustella asia, ilman mitään vihaa ketään kohtaan. Ei vain onnistu, kun nämä sokeat yksilöt jotka eivät edes halua ymmärtää tai haluavat tahallaan ymmärtää väärin, alkavat herjata ja leimata natseiksi , lietsoen vihaa. Yritä siinä sitten sanoa että haluaisi vain tarkemmat rajavalvonnat ja perusteettomasti maahantulevien palautuksia, sekä ettei päästettäisi kaduille kulkemaan paperittomia. Ei, kun heti rasistin leima otsassa vaikka sanoisi sen koskevan yhtälailla valkoista paperitonta amerikkalaista ym.

  • Toni Neffling

   Noin tilastollisesti Suomessa henkirikokset tehdään 23-05 viikonloppuöinä. Kyseessä on aivan ylivoimainen piikki. Jos turvallisuus on ensisijainen motiivisi, niin mitä tarjoat ratkaisuksi tähän merkittävään uhkaan? Alkoholilla on myös melkoinen osuus henkirikoksissa. Nyt on tilaisuus ilman rasistin leimaa johtaa maa kohti turvallisempaa tulevaisuutta. Vastaustasi odottaen.

 17. Arja Kurki

  Minulla on kokemusta sen verran näistä anarkistimielenosoittajista, että kun tavallisena parin vuoden takaista maahanmuuttoaaltoa vastustavana kansalaisena mieheni kanssa olin Narinkkatorilla osoittamassa mieltäni rauhallisesti seisten, sain todella pelätä, etteivät he käy kimppuun. Onneksi oli paljon poliiseja paikalla turvaamassa koskemattomuuteni. Heidän joukossaan on todella aggressiivisesti käyttäytyviä henkilöitä, jotka ilmeisesti ovat valmiita väkivallankin käyttöön.
  En yhtään ihmettele, jos Tampereella heitä pidätettiin.

 18. Seppo Oikkonen

  ””En väitäkään etteivätkö jotkut vastamielenosoittajatkin olisi eilen syyllistyneet väkivaltaan. Missään tapauksessa en sitä hyväksy, se tehtäköön selväksi. ””

  Kas vain. Mahdatko ymmärtää eläväsi jo tietynasteisessa totalitarismissa — jossa harrastamasi ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuri ovat jo poliittista arkitodellisuutta?

  Ja mahdatko ymmärtää, ettei ”totalitarismi” ole mikään ideologia — ei siis sen-ja-sen niminen eikä myöskään sen sen-ja-sen niminen vastapuoli? Että totalitarismi on sitä, että elämme sosiologiassa emmekä demokratiassa. Ja että sosiologiassa pätevät sosiologiset lait eivätkä ne joita poliittiset ideologit eduskunnassa säätävät ja poliisivirkamiehet ”laillisen väkivaltakoneiston” roolissa yrittävät toteuttaa?

  Itse asiastahan — sananvapaudesta ja siitä mitä yhteiskunnassa seuraa kun joidenkin ihmisten sananvapaus evätään — et sano mitään. Voin kertoa seuraukset sinulle: kun ääriryhmän toimintavapaudet kielletään, se vain vahvistuu ja vetää yhä uusia tahoja kannattajikseen.

  • Jouni Suonsivu

   Totta, me elämme sosiologiassa. Kaikki poliisit eivät tietenkään ole poliittisesti aktiiveja kuten ei muukaan väestö, mutta ylivoimaisesti suosituimmat puolueet poliisien parissa ovat Kokoomus ja Perussuomalaiset (poliisikin on vain ihminen). Miten tämä vaikuttaa siihen, että kiinni otetut neljä henkilöä ovat jokainen vastamielenosoittajien parista ja videoilla (ks. tämänpäiväinen ja eilinen uutisointi tapahtumista) näkyvästä PVL:n jäsenten harjoittamasta väkivallasta huolimatta ei sitten ollut aihetta puuttua heidän tekemisiinsä?

   Mitä poliisiin itsessään tulee, soisin, että Suomen poliisitiheys ei olisi koko Unionin selkeästi alhaisin, kuten se on ja on jo pitkään ollut. Soisin liikkuvan poliisin takaisin, soisin talousrikollisuutta tutkivan poliisin resurssien moninkertaistamisen (että olisimme edes yhteispohjoismaisella tasolla), soisin ylipäänsä miehistövakansseja joitakin tuhansia lisää, jotta poliisin partiointi kattaisi koko maan, tasapuolisen turvallisuuden aikaansaamiseksi väestölle.

 19. Toni Neffling

  Sananvapaus. Tuleeko sananvapauden nimissä kestää kaikki ajatusmallit julkisina vai onko olemassa niin vahingollisia ajatuksia, että ne tulee jättää vain suljettujen ovien ja pienten ryhmien iloksi? Voidaanko esim. ajatella mustiin pukeutunutta miesjoukkoa kaupungin kadulle, jotka huutavat oikeutta lapsiin sekaantumiseen tai ihmissyöntiin? Ottaen kuitenkin huomioon, että kumpikin mainitsemani ajatusmalli toteutettuna on aiheuttanut yhteensä vähempi kuolonuhreja kuin natsiaate. Ilman suurempaa tutkimusaineisto luulen, et jokaisella raja on jossakin – kaikkea ei vain tarvitse julistaa toreilla, vaikka itse ajattelemista ei voida eikä tulekaan kieltää.

  • Epäilevä

   Hyvin sanottu. Juuri näin. Ajattelin täsmälleen samaa itsekin, että entä jos kaduilla kulkisikin yhtenäisiin tunnuksellisiin asuihin pukeutunut joukkio joka vaatisi oikeutta vaikka lapsien raiskaamiseen ja tappamiseen aina kun huvittaa. Tuskinpa heidän vapauksiaan puolusteltaisiin miltään taholta ja toitotettaisi heidän vastustajiensa väkivaltaisista otteista heitä vastaan. Monien ihmisten käytös ja typeryys on todella pöyristyttävää taas kerran. Samoin median, joka mielestäni on ylittänyt jo rajat ja pahasti. Viranomaisten pitäisi puuttua tilanteeseen, tai sitten kansan jos muu ei auta eivätkä viranomaiset hoida tehtäviään niinkuin kuuluisi. Väkivalta on tietyissä tilanteissa oikein ja suoranainen velvollisuus. Puolustautuminen on sellainen tilanne ja pahuutta vastaan on puolustauduttava kaikin keinoin tarpeen mukaan. Natsit edustavat vain ja ainoastaan puhdasta pahuutta, eikä sille aatteelle ja toiminnalle saa antaa pienintäkään sijaa missään, eikä missään muodossa. Mielipiteen vapaus ei todellakaan voi koskea natsien kaltaisia aatteita ja ryhmittymiä millään tasolla. Ihan kuten vihapuhettakaan ei lueta sananvapauden piiriin ja siitä voi saada rangaistuksen yhteiskunnan taholta. Ja tämä natsijengihän edustaa nimenomaan rasistista vihaa ja vihapuhetta puhtaimmillaan.

 20. joppelo

  Muuten ihan tasapainoinen kirjoitus, mutta ihmettelen tuolla vastarintaliikkeen syntilistalla mainittua Helsingin asema-aukion kuolemantuottamusta. Käräjäoikeudessakin syyte kuolemantuottamuksesta hylättiin, joten mielestäni juuri tuo on myös sitä vääristelyä. Puhutaan nyt siitä törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta sitten, jos ylempi oikeusaste katsoo sellaisen toteutuneen, mikä on kyllä äärimmäisen epätodennäköistä, kun hovissakin tuomiota varten pitäisi jotain syyllisyyden osoittavia todisteita olla.

  Sinänsähän tapaus on äärimmäisen ikävä ja vastenmielinen, mutta kaipa senkin suhteen pitäisi asioista puhua niiden oikeilla nimillä ja totuudenmukaisesti.

 21. matti luomansuu

  Ave Ceasar…
  Eikös tämä ns natsitervehdys ole Rooman valtakunnan aikainen sotilaallinen tervehdys? Tämä maa on ollut lutuisessa olotilassa vuosikymmenet. Nyt kun maailma muuttuu ja arvot, ismit jne sortuvat ja muuttuvat, niin se on kova paikka monelle. Tämä maa tarvitsee todella tuuletuksen. Tuuletuksella en tarkoita 30- luvun hakaristi ihanointia enkä myöskään vasemmisto anarkisti älämölöä. Onko se superkalderan jysähtäminen tai jokin lievempi, kuka tietää, sen aika näyttänee. Kaikenmaailman vouhkaajille: Bublius Syrys (100 ekr Rooman valtakunta) ”on parempi olla tietämätön asiasta, kuin tietää se huonosti”.

 22. Saku Timonen

  Kommenteista alkaa olla silkkaa natsismin ylistystä ja joutavaa irvimistä jo yli puolet, joten on aika sulkea kommentointi kokonaan. Juttua on ilmeisesti jaettu rajakkiryhmissä.

  Noin yleensä ottaen en edes ymmärrä mikä ihmeen hinku kaikilla on kommentoida, vaikka ei ole mitään sanottavaa. Painakaa nyt kalloonne, että tämä ei ole mikään keskustelupalsta.

 23. Niin mutkun – Uuninpankkopoika Saku Timonen

  […] on tiivistettynä suunnilleen puolet eiliseen juttuuni tulleesta palautteesta. Kaikkiaan kommentteja tuli tuhatkunta itse blogiin ja kahdelle Fb-sivulle. […]

 24. Koko Tampere Vihaa Natseja, eli Antifa ja miksi se pelottaa – balthusknot

  […] Timonen tiivistää melkoisen hyvin tämän uutisoinnin omassa blogissaan joten ei siitä sen enempää. Tietynkaltaiset reaktiot mielenosoitukseen (joka tosiaan oli […]

Kommentoi »

Comments are closed