Taas on mellakoitu

Uutisten mukaan anarkistiset antifasistit ovat eilen mellakoineet väkivaltaisesti Tampereella. Kiinni on otettu neljä henkilöä; yksi pahoinpitelystä epäiltynä, yksi vaaran aiheuttamisesta ja kaksi poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi. Ainakin yhden kiinniotetun epäillään kuuluvan antifasistiseen ryhmään. Kaikki ovat vastamielenosoittajia.

Kyseessä oli Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenosoitus ensi viikolla alkavaa järjestön kieltämisteen tähtäävää oikeudenkäyntiä vastaan. Liike on ihan oman ilmoituksensa mukaan kansallissosialistinen, ja se pyrkii kumoamaan demokratian väkivaltaisesti korvatakseen sen yhden johtajan johtamalla pohjoismaisella natsivaltiolla. Järjestö on kovasti huolissaan omasta sananvapaudestaan, jota vastamielenosoittajat ilmeisesti uhkasivat.

Jotenkin tämä uutisointi ei nyt täsmää näkemäni materiaalin kanssa. Käykö tällä videolla PVL:n huppariin pukeutunut anarkisti natsin kimppuun?

https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=q-QW1a0OtZM&app=desktop

Entäpä sitten tämä Tuomas Rimpiläisen Aamulehdelle kuvaama video? Anarkistijoukkoko sieltä nousee nyrkkejään puristellen käydäkseen yhden natsin kimppuun? Ja onko tämä Soldiers of Odinien huppariin pukeutunut henkilö otettu kiinni hänen turvaamisekseen rikoksilta ja häiriöiltä?

mika pirhonen

Kuva: Facebook / Mika Pirhonen

Näinpä lienee, koska näin meille kerrotaan. Anarkisteja olivat kaikki mummot ja papat, jotka ääripäänä riehuen näyttivät osoittavan mieltään paikallaan seisten. Nyrkillä turpiin vetelevät PVL:n iskujoukot ja Odinin soltut ovat heidän onnettomia uhrejaan. Entinen perussuomalainen eduskunta-avustaja ja paikallispoliitikko pitää puhetta natsilippujen alla ja kuulijat tervehtivät reippaasti kättä nostaen.

tk

oikeustalo

Kuvat: Facebook / Mika Pirhonen

Minusta on jo riittävän kummallista, että vuonna 2017 natsit marssivat avoimesti kainaloitaan tuuletellen. Vielä kummallisempaa on, että kaikki rauhanomaisestikin natseja vastustavat leimataan automaattisesti äärivasemmistolaisiksi, väkivaltaisiksi anarkisteiksi.

Kerrataanpa vähän Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen historiaa. 2010 kaasuisku Helsinki Pride -kulkueeseen, 2011 kokoomuksen vaalikojun työntekijöiden kimppuun hyökkääminen, 2012 Dan Koivulaakson kimppuun käyminen kaasusumuttimella kirjanesittelytilaisuudessa, 2012 satunnaisen ohikulkijan pahoinpitely Hartolan markkinoilla, 2012 rasisminvastustajaksi mielletyn henkilön pahoinpitely hänen kotiovellaan Tampereella, 2013 Jyväskylän kirjastoisku, 2013 laiton henkilörekisteri, 2014 ulkomalaistaustaisen henkilön pahoinpitely Myyrmäessä, 2015 väkivaltainen mellakka Jyväskylässä, 2016 törkeä pahoinpitely ja mahdollinen kuolemantuottamus Helsingin Rautatientorilla.

Hengästyttävä lista. Ja näiden vastustaminen on sitten anarkiaa. En väitäkään etteivätkö jotkut vastamielenosoittajatkin olisi eilen syyllistyneet väkivaltaan. Missään tapauksessa en sitä hyväksy, se tehtäköön selväksi. Todennäköisesti yhteiskunta joutuu jossain vaiheessa lopettamaan natsien toiminnan kovin ottein, mutta se ei ole kansalaisten tehtävä. Sitä varten valtiolla on laillinen väkivaltakoneisto. Tällä hetkellä se turvaa sanan- ja kokoontumisvapauden myös natseille, kuten tietysti oikeusvaltiossa pitääkin. Ääni kellossa muuttuu sitten, jos natsiliike kielletään.

Jos sitä ei kielletä, niin toivotan demokratialle hyvää matkaa helvettiin. Demokratialla on toki oikeus tuhota itsensä sallimalla demokratian lopettamiseen pyrkivän väkivaltaisen natsijärjestön olemassaolo, mutta sillä on myös oikeus puolustaa itseään.

 

 

Kommentit (37)
  1. Simo Aleksi Suominen
    22.10.2017, 09:29

    Hyvä kirjoitus. Sitä en tosin allekirjoita, että jos valtio ei kykene hoitamaan sille kuuluvia tehtäviä niin homma on “hyvää matkaa helvettiin”. Eihän me nyt niin tajuttoman vastuuttomia voida olla, että uhrataan tulevat sukupolvet jossain “oikeiden toimintatapojen” tai pasifismin alttarilla. Tottakai jos valtio ei pysty tai halua täyttää sivistysvaltion keskeisiä tehtäviä, niin se vastuu valahtaa kansalaisten niskoille. Epämukavaako? Kyllä. Ei ihanteellinen ratkaisu? Ehdottomasti. Mutta on se myös pienempi paha kuin että kukaan ei tekisi mitään.

  2. Tari Palmroth
    22.10.2017, 09:43

    Passiivinen vastarinta, passiivinen mielenosoitus… Yksinkertaisesti istumalla eteen ja siten estämällä liikkuminen. Olisikohan sekin väkivaltaa ja anarkismia? Ei oikein taida olla selvyyttä joillakin tahoilla mitä anarkismi tarkoittaa ja on. Pitäisiköhän ottaa kirja sekä “ällätikku” näiden Herrwolk poikasten käteen ja opetella lukemaan. Se voisi jopa tehdä hyvää. Tyhjään päähän mahtuu…

Kommentointi suljettu.