Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Avoimesti vastoin lakia

-Eivät nämä ihmiset ole missään kuntoutuksessa, vaan työtoiminnassa vaihtoehtona sille, että jäisivät kotiin. Mukana on vaikka kuinka paljon täysin työkykyisiä ihmisiä, jotka ovat vain työttömiä.

Näin avoimesti myöntää sipoolaisen toimintakeskuksen johtaja tässä Sipoon Sanomien jutussa Sipoon toimivan vastoin lakia. Työkykyiset ja -haluiset työttömät tekevät työtä palkattomasti kuntouttavan työtoiminnan nimellä, vaikka lain mukaan kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Lakia rikotaan toisellakin tavalla. He tekevät kunnalle työtä, mutta he eivät saa paikata työpanoksellaan palkkatyöläisiä, sanoo toimintakeskuksen johtaja. Myönnetään tarvetta palkkaamiseen olevan, mutta niin ei tehdä, koska laki kieltää palkkatyön korvaamisen kuntouttavalla työtoiminnalla. Yhdenkin palkkaamisella tunnustettaisiin palkattomien käyttö vastoin lakia palkkatyötä korvaavaan työhön. Jos sellaiselle tulee tarve, niin se on osoitus siitä, että tehtävään pitää palkata työntekijä.

Näin härskiksi on touhu mennnyt. Kun työ nimetään kuntouttavaksi työtoiminnaksi, niin siitä ei tarvitse maksaa palkkaa. Johtaja on rehellinen myöntäessään lain rikkomisen ja esittämällä, että kuntouttamisesta puhuminen lopetettaisiin ja puhuttaisiin suoraan vain työtoiminnasta. Yhtä hyvin voitaisiin puhua työvelvollisuudesta tai pakkotyöstä.

Tästä ei tule seuraamuksia Sipoolle kolmesta eri syystä. Ensinnäkään kyseessä ei ole rikosoikeudellinen asia, vaan hallinnollinen menettely. Toiseksi toimintaa valvovia aluehallintovirastoja tämän lain rikkominen ei ole koskaan kiinnostanut tipan vertaa. Kolmanneksi lakiin on kirjattu kunnille ja työvoimaviranomaisille pakotie kaikista tällaisista tilanteista.

Kuntouttavsta työtoiminnasta annetun lain 4 luvun 15 §:n mukaan työtoimintaan voi osallistua omasta halustaan myös sellainen työtön, jota sinne ei voida velvoittaa:

Työmarkkinatukeen oikeutetulle tai työttömyydestä johtuen toimeentulotukea pääasiallisena tulonaan saavalle tai työttömyyspäivärahaa saavalle henkilölle voidaan hänen pyynnöstään järjestää kuntouttavaa työtoimintaa ennen 3 §:n 1 ja 2 momentissa säädettyjä määräaikoja, jos kunta ja työ- ja elinkeinotoimisto varattuaan henkilölle tilaisuuden tulla kuulluksi arvioivat kuntouttavan työtoiminnan parhaiten tukevan henkilön elämänhallintaa ja työllistymisedellytyksiä. 

Palkattomaan työhön voi siis mennä vapaaehtoisesti, mutta pois ei pääse ilman sanktioita. Toimintakeskuksen johtaja sanoo, että ketään ei pakoteta siellä olemaan. Jokaiselta kysytään haluaako hän jatkaa samassa yksikössä vai jossain muualla. Sanomatta jää, että kokonaan toiminnasta pois haluava ja lähtevä saa karenssin ja joutuu toimeentulotuelle.

Työtoimintaan osallistuminen ei ole lupaus työpaikasta Sipoon kunnassa, vaikka hoitaisi hommansa kuinka hyvin, sanoo johtaja. Tämäkin on ilahduttavan rehellistä puhetta. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista työllistyy koko maassa palkkatyöhön vain noin 1-2 prosenttia. Loput jatkavat palkattomassa työssä ikuisesti. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään 3–24 kuukauden mittaiseksi jaksoksi kerrallaan. Jakson päätyttyä homma pyörähtää käyntiin alusta uudistamalla aktivointsuunnitelma ja kirjaamalla siihen toimenpiteeksi kuntouttava työtoiminta.

Näin tapahtuu kaikkialla koko ajan, mutta ensimmäistä kertaa näen jonkun asianosaisen myöntävän laista piittaamattomuuden näin avoimesti. Se kertoo paljon asenneilmapiiristä. Kun lakia on alusta lähtien rikottu avoimesti, niin sen rikkomista ruvetaan pitämään hyvänä asiana.

Tästä linkistä löytyy taas kerran sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirje, jota Sipoossa ei selvästikään ole luettu. Ei sitä ole luettu missään muuallakaan.

Kommentit (49)

 1. KokkiRumpali

  Miten on Saku, tuli mieleeni sellainen seikka että minulla kun bändi, niin saisinkohan tehdä sen kanssa kuntouttavaa toimintaa? Mitä laki sanoo, onko mahdollista?

  Muutenhan olen minäkin saanut jo näitä ”pakko hakea tai ei hyvä heilu” osoituksia omalta alalta, vaikka ne nyt tulee tässä muutenkin haettua. Minä kun olen Te-toimiston kirjoissa pitkäaikaistyötön, ihmettelin asiaa mutta selvisi että kun en ollut kirjoissa enkä kansissa sen 3 vuoden aikana jonka asuin espanjassa, niin siitä huolimatta että en ollut täällä työn hakijana niin työttömänä siis olin.

 2. Jukka Laine

  Hämeenlinnassa on kuntouttavan työtoiminnan piirissä tehty tunnin näytelmä aiheenaan kuntouttava työtoiminta. Ensi perjantaina menen katsomaan Riihimäellä. On kuulemma satiiria ja hauska, vaikka näyttelijät ovatkin amatöörejä.

  • Aina Marina

   Todella mielenkiintoiselta kuulostaa tuo näytelmä!

  • Minna

   Laitapa lisää tietoa! Voisipa tuota käydä katsomassakin 🙂

 3. T.K. Lehtinen

  Mihin tästä järjettömyydestä voi valittaa, eli vapaaehtoisen työkokeilun purkamisesta seuraavista sanktioista? Samoin kuin 0-tuntisopimuksesta irtipääseminen? Höpötetään normienpurusta, kun samaan aikaan täysivaltainen ihminen saa rangaistuksen toteuttaessaan itsemääräämisoikeuttaan. Meno on yhtä järjetöntä kuin pohjois-Koreassa, vaikka kapitalismin perään hingutaan. Tulkinta perustuslaista toimeentulon turvaamisen osalta on jätetty ohjeistuksen ja asennekasvatuksen varaan henkilöille, joilla ei välttämättä riitä rahkeet toteuttaa yksilötasolla ja tunneälyllä järkevästi. Onhan toki työllistävä vaikutus, kun laitetaan ihminen tekemään selvityksiä eri instansseille. Jos kuitenkin lähtökohtaisesti haluan työllistyä, mutta en millä hinnalla tai oikeastaan hinnatta (palkatta), miten kyykyttäminen edistäisi millään tavalla tavoitettani?

 4. Eevu

  Itse olin kaupungin kouluilla ja päivähoidon yksiköissä KuTyssa, syy oli että työttömyys oli jatkunut liian kauan. Muuten hyvä mutta eihän tuo ole kai peruste?- Pois en meinannut päästä vaikka sain työtä, en ihan 8h/pv mutta ihan kiitettävästi kuitenkin. Ei ollut kuulemma syytä keskeyttää vaan KuTyyn olisi mentävä niinä päivinä kun palkkatyötä ei olisi. No kun puhe ei auttanut, pistin asianajajalleni viestiä. Meni vrk ja työtoiminnasta soitettiin ja ilmoitettiin ettei missään tapauksessa tietenkään jatketa kun olen töissä ja ikävää että en kokenut että KuTysta olisi ollut minulle hyötyä. Mutta lakimiehen avulla pääsin irti, työt jatkuu yhä ja paikasta tuli toistaiseksi voimassa oleva. Ei täysiä tuntimääriä mutta hyvin kuitenkin. Kelan kanssa ei ongelmia sovitellusta päivärahasta missään kohden.

  • Hannu Alastalo

   Jos töitä on 8 tuntia viikossa tai enemmän, velvoite poistuu osallistua kuntouttavaan työtoimintaan.

  • Aina Marina

   Työpanoksesi ei varmaankaan korvannut palkkatyötä… Hurjaa touhua! o.O

 5. Sauli

  Tähän on tosiaan tultu, työttömiin suhtaudutaan aivan kuin heille ei kuuluisi samat oikeudet kuin heille jotka käyvät töissä. Velvollisuuksia sen sijaan työttömille sälytetään lisää ja niiden toteutusta seurataan hallitusta myöten. Miten tässä näin pääsi käymään? Voisiko syynä olla se, että talous ja raha ovat arvoja joka menee kaiken yli ja sanelee kenelle tässä yhteiskunnassa kuuluu oikeudet ja kenelle vain velvollisuudet. Työttömiin kohdistuu asenteita jotka alkavat jo muistuttaa huolestuttavalla tavalla eräänkin totalitäärisen yhteiskunnan asenneilmastoa. Hiukan kärjistäen Exel- taulukko alkaa olla yhtä vaarallinen ase virkamiehen ja insinöörin kädessä kuin konepistooli sotilaan.

  Ei mene päivää kun mediassa ei olisi juttua työttömistä jotka yleensä esitetään negatiivisessa valossa. Ja vaikkei esitetä, kommenttipalstalla viimeistään joku kääntää asian päälaelleen. Kansakunnan henkisen tilan voi käydä jokainen tarkistamassa some keskusteluista. Enää puuttuvat julkiset kivitykset, ellei sellaisiksi lasketa somekivityksiä

 6. Saarivaari
 7. Kyösti Hyttinen

  TE-toimisto aktivoi niin toimarit, tohtorit, kuin duunarit. Maamme on ikään kuin tasa-arvon mallimaa globaalissa maailmassa.
  ”Aktivoinnin perusidea on selvästi se, että lusmuilevat työttömät pakotetaan tekemään jotain korvauksensa eteen. Avointen työpaikkojen lukumäärän riittämättömyys suhteessa nykyiseen työttömien määrään kun on matemaattinen tosi­asia.” https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005424287.html
  Olemme kaikki sankareita, työn sankareita, tiedättehän ”työ tekee vapaaksi”.

 8. Risto Pukari

  Tällaiselle maallikolle on vaikeaa – ei vaan mahdotonta – ymmärtää, miten virkavastuulla tehty lain ja ohjeiden vastainen toiminta ei olisi rikoslain 40 luvun 9-10§:n tarkoittama virkavelvollisuuden rikkominen. Oikea rangaistus olisi varoitus, sakko tai enintään vuoden vankeus. Sekä viraltapano, koska toiminta on silminnähden jatkuvaa ja seurauksiltaan olennaista.

  Ilmeisesti kansalaiselle saa aiheuttaa haittaa ja vahinkoa ihan vapaasti ja kansalaisen tappio on kai käsitettävä julkisen vallan voitoksi?

  • Matti Kallio

   Perustuslain 21 §:n mukaan jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa sekä saada oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan koskeva päätös tuomioistuimen tai muun riippumattoman lainkäyttöelimen käsiteltäväksi.
   Lain kuntouttavasta työtoiminnasta 4§ 3 mom mukaan aktivointisuunnitelman laatimisesta ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä sovelletaan mm. sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annettua lakia.
   Lain sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 6§:n mukaan sosiaalihuollon järjestämisen tulee perustua viranomaisen tekemään päätökseen.
   Em. perusteeella viranomaisen on tehtävä päätös kuntouttavasta työtominnasta AINA. Ilmeisesti noita päätöksiä ei tehdä vaan jonkinlainen ”sopimus” jollaista laki ei tunne. Noissa päätöksissä on se huono puoli että niistä voi valittaa ja valitusten määrästä sitten voisi päätellä kuinka moni on oikeasti vapaaehtoisesti orjana kuten väitetään
   Jos päätöksen tekemättä jättminen ei ole virkavelvollisuuden rikkomista niin mikä sitten on?
   Jos omalle kohdalle tulee niin tuon kyllä testaan virkarikosilmoituksella.

   • AMK

    Perustuslaki ei koske työttömiä!!!Työttömiin sovelletetaan peruslain vastaisia asetuksia jne.Työttömät ovat vapataa riistaa jota voivat käyttää itse omaa valtaansa jne niitähän riittää kunhan vain itsellä napa voi hyvin.Eiväthän ne tunne ketään työtöntä mutta tuntevatko he palkkaa saaviaakaan…palkkiotahan he saavat veronmakaksajie n pussista,onko tulossa yritystukia herroille lisää liksaa kun jo aliminoitettua sosiaaliturvaa herrojen päätöksillä karsitaan.EU jutut menee hyvin läppiin kunhan eivät kosketa heitä itseään,mutta jos puhutaan alhaisista sosiaalituista niin päätetään no problemaa,jos puhutaan että sitä tai tätä pitää korottaa ollaan innolla mukana ja kaikki menee rikkaiden laariin=sipilätsin hallitus

   • Aktiivinen vm. -56

    34 § Sosiaalihuollon asiakkuuden alkaminen ja päättyminen
    Sosiaalihuoltoasia tulee vireille hakemuksesta tai kun kunnan sosiaalihuollon työntekijä on muutoin tehtävissään saanut tietää mahdollisesti sosiaalipalvelujen tarpeessa olevasta henkilöstä.
    Sosiaalihuollon asiakkuus alkaa hakemuksesta tai kun muulla tavoin vireille tullutta asiaa ryhdytään käsittelemään tai henkilölle annetaan sosiaalipalveluja. Asiakkuus päättyy, kun sosiaalihuollon asiakasasiakirjaan merkitään tiedoksi, että sosiaalihuollon järjestämiselle ei ole perustetta.

    Asia tulee vireille, kun henkilö on itse yhteydessä sosiaalihuoltoon tai muuta kautta tulee tietoon, että henkilö on mahdollisesti sosiaalihuollon tarpeessa. Sosiaalihuoltolaki ei siis edellytä, että asiakas tekisi kirjallisen hakemuksen, jotta hänen asiansa tulisi vireille. Vireille tulon ajankohdalla on useita oikeusvaikutuksia. Vireille tulon jälkeen henkilöllä on oikeus
    saada palvelutarpeensa arvioiduksi siten kuin 36 §:ssä säädetään. Myös oikeus päätöksen saamiseen ja ajankohta, jolloin päätös on toimeenpantava, lasketaan asian vireille tulosta (45 §).

    https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/80391/05_17_Sosiaalihuoltolain%20soveltamisopas.pdf?sequence=1

    • Aktiivinen vm. -56

     Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu. Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on:

     – ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn
     – vahvistaa asiakaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä
     – ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta työtoimintaan ja muihin palveluihin

     http://stm.fi/kuntouttava-tyotoiminta

     Tavoitteet tietysti sinänsä hyviä, mutta ei auta työkykyistä, päihde- ja mielenterveysongelmaTONTA kutyyn ”pakotettua” työllistymään ihan aikuisten oikeisiin palkkatöihin.

 9. Latokartanon kreivi

  Entä jos heittäytyisi 9€:n töissä hieman tyhmäksi ja huolimattomaksi juuri sopivan verran, niin että töiden paikkaaminen söisi lopulta palkallisten hermot ja tuottaisi taloudellista haittaa orjatyönantajalle? Näyttelisi aina hieman hölmöä ja olisi aidosti pahoillaan tekemistään virheistä. Potkut saisi ennemmin tai myöhemmin, mutta saisiko karenssin perustellusti jos nyt vaan on ”aidosti” tyhmä?

  • Jouni Suonsivu

   Hyvä että sanot tuon: kyse olisi italialaisesta lakosta jalostetussa muodossa. Olen pohtinut samaa, miten saisimme kautta maan, mahdollisuuksien mukaan kaikissa mahdollisissa kuntouttavan työtoiminnan pisteissä aikaan kestosabotaasia, joka näyttäytyy vain ohjeiden ymmärtämättömyytenä, rikkoutuneina työvälineinä, rikkoutuneina kalusteina, auki jätettyinä vesihanoina, talvella auki jätettyinä ulko-ovina, auki jätettyinä pakastimina, yleisenä sekasotkuna, roskiin ”vahingossa” joutuneina työvälineinä ja materiaaleina…toimipisteestä ja mahdollisuuksista riippuen vain mielikuvitus on rajana. Koska laeilla, perustuslailla, ministeriön ohjeistuksella eikä oikeastaan millään ole väliä kyykytyksen toteuttamiseksi, myös vastauksen on oltava symmetrinen. Toiminta voidaan ja on syytä tehdä taloudellisesti kannattamattomaksi ja organisatorisesti mahdottomaksi. Tämä vaatii vain viestintää, tervettä kansalaistottelemattomuutta, soveliasta yhteistoimintaa ja lisäksi mielikuvitusta.

   • Rosa Warski

    Homma kaatuu siihen, että koko hommassa ei ole kyse oikeista syistä.

    Kuntouttavaa työtoimintaa pakotetaan kansalaisille tekosyillä. Samoin määrätään karenssia tekosyillä. Jos työtoiminnasta irtisanotaan, feodaalivirkailija kirjoittaa lappuun ”asiakas on omalla toiminnallaan aiheuttanut työtoimintansa lopettamisen”, ja seurauksena on karenssi. Kasino voittaa aina.

  • Yrjö perkko

   Entä miten kävisi, jos ilmoittaisi suoraan että voihan sitä täällä käydä vaikka joka päivä, mutta työpanoksen saatte jos maksatte palkan.

 10. Juha Toivoniemi

  Vetää sanattomaksi ,ei oikein osaa enää muuta sanoa tästä rentouttavasta ja palkattomasta työkokeilusta.

 11. Turha laki?

  Lakia ei välttämättä noudateta eikä kuulemma valvota lainkaan palkkauksen osalta myöskään palkkatukityössä. Vaikka laki edellyttää työnantajaa maksamaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, ei sitä käytännössä valvota eikä (virkailijan mukaan) asia TE-keskukselle / työvoimahallinnolle kuulukaan. Miksi meillä on lakeja, joita joidenkin täytyy ja joidenkin ei täydy noudattaa?

 12. Tarja

  Olin minäkin aikanani tässä kuntouttavassa työtoiminnassa, vaikka en oikein käsittänyt , että kuntoutusta mihin tai mistä? En tietääkseni ollut mitenkään vajaakuntoinen. Sitten oli tätä työelämään tutustumistoimintatyötä…aivan, kuin en olisi tiennyt mitä työ on??????

 13. Jyrki

  http://www.sipoonsanomat.fi/artikkeli/571888-tyollistetyilla-on-velvollisuus-etsia-tyota

  Josta lainaukset:


  – Mukana on vaikka kuinka paljon täysin työkykyisiä ihmisiä, jotka ovat vain työttömiä.

  Lyhyesti selitettynä kyse on työttömistä, jotka eivät halua jäädä kotiin, vaan kaipaavat elämäänsä rytmiä ja rutiineja.

  Heidän kanssaan sopimuspohjana on työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta, koska muuta sopimusvaihtoehtoa ei ole.

  Taikasanat koska muuta sopimusvaihtoehtoa EI OLE! Miksei ole?

  Miksei ole esimerkiksi opiskeluvaihtoehto? Tai omien ideoiden kokeilu ja testaamisvaihtoehto?

  Tai kokeilla voisiko omilla ideoilla ja tai opiskelusta saaduista yhteishyödyistä pyörittää firmaa ilman pelkoa joutumatta kuseen. Ja sitten todeta, että onko idea edes toimiva tai onko itsestä edes yrittäjäksi ilman pelkoa karensseista tai tukien takaisin perinnästä.

  Tai vielä hullumpi idea miksi ei voisi saada palkkaa tekemästään työstä? Tehtiinpä se kaupungille/kunnalle tai vaikka polttopuut jollekin. Tai kenties vielä jotain muuta?

  Kaikki ne olisi varmasti tuoneet työttömien elämään mielekkyyttä ja hyödyllistä tekemistä sekä rutiineja. Ja mikä parasta sitä PALKKAA, jonka takia työtä tehdään tai ainakin ennen on tehty.

  Nythän se sopimuspohja on tosiaan vain orjatyö riistämisen merkeissä mistä tullaankin seuraavaan lainaukseen:


  – He tekevät kunnalle työtä, mutta he eivät saa paikata työpanoksellaan palkkatyöläisiä, Puonti sanoo.

  – Jos sellaiselle tulee tarve, niin se on osoitus siitä, että tehtävään pitää palkata työntekijä.

  Niinpä, mutta olen täysin erimieltä kyllä siitä, että palkkatyöläisiä ei korvattaisi 9e/pvä orjilla kuntouttavassa kunnilla/kaupungeissa ja heidän suojeluksissa olevissa työpajoissa milloin milläkin nimikkeellä. Kyllä korvataan olen yksi todiste siitä ja samanlaisia tyyppejä on Suomessa tuhansittain tai no varmasti kymmeniä tuhansia ehkä jopa satojatuhansia tulevaisuudessa. Ja joku päivä miljoonia jos Sipilän hallituksen suunnitelmat orjatyöluokan luomisesta menee läpi. Ja meneehän ne.

  Ja kyllä itse ole juuri tämän havainnut, että juuri siksi ei palkata. Koska siitä vasta meteli nousisi tai pitäisi nousta, jos mentäisi palkkaamaan joku 9e/pvä orja. Joka aikaisemmin teki samoja töitä 9e/pvä orjana. Olenhan itsekin suoraan kysynyt, että mitä jos maksaisitte palkkaa tästä työstä? Koska jos en itse tai joku muu 9e/pvä orjat tekisi työtä niin sen tekisi joku jo palkkaa saava. Vastaukset on olleet maksimissaan hymähtelyä, naureskelua, vaiti olemista jne. Ja varmasti syystä, koska jos olisi kertoneet todellisen syyn, niin totuus olisi paljastunut.

  • Venla Bevan

   Olen itse erittäin surullinen siitä kuinka vähän vaihtoehtoja TE-toimistolla on ns. Aktivointitoimenpiteiksi. Johtuneeko siitä että asun syrjäisellä alueella, mutta en ole löytänyt mitään järkeviä työvoimapoliittisia kursseja, vaikka kiinnostaisi. Kun TE virkailija soitti hän kysyi, olusiko minulla toiveita heidän suuntaansa. Olihan minulla. Pyysin heitä järjestämään lisää nettikoulutuksia, koska ne olisivat kaikkien ulottuvilla. Kävin itse yrittäjäkurssin netissä aikoinaan ja se oli mielestäni erittäin hyvä, ja auttoi minua pitkällä tähtäimellä. Mutta kun pyysin lisää kursseja netissä, virkailija meni tosi vaikeaksi. Lopulta hän vetosi siihen, että sellainen on sitten päättäjistä ja lainsäädännöstä kiinni. Täh?! Vietitäppä sitä vastuuta vielä vähän kauemmaksi!Tuli vähän sellainen olo että ei heitä kiinnosta oikeasti kehittää palvelujaan. Heillä on vain muutama vaihtoehto, ja niillä mennään.

 14. Pertti Ikonen

  ”– Katson tilanteen jokaisen kanssa erikseen. Kysyn, haluatko jatkaa samassa yksikössä, tai haluatko kokeilla jotain muuta työtä, Puonti kertoo.

  – Ketään ei pakoteta olemaan mukana.”

  Noin on varmaan kunnan kannalta mutta kun TE-viranomainenhan on se joka karenssin antaa ja tietenkin työttömyysturvan menetyksen uhalla työttömän on mentävä kunnan puheille ikään kuin pyrkimään vapaaehtoisesti kuntouttavaan työtoimintaan.

  Ja kun karenssin sitten saa ”kieltäytyessään menemästä” kuntouttavaan työtoimintaan (siis lakia tulkitaan tuolla nimikkeellä) , niin toimeentulotukea alennetaan 20-40%. Suo siellä vetelä täällä.

 15. Ari Savinainen

  Mitä tekee ammattiyhdistysliitot ei mitään. Luulisi jo pikkuhiljaa kiinnostuvan.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Niitä kiinnostavat vain työssäolevien jäsenten palkankorotukset. Ai niin…kiinnostaa niitä toki sekin, että jos vaikka työtön ay-liikkeen vapaajäsen menee ja tienaa max. 300€ kuussa ylimääräistä, niin siitä pitää ehdottomasti maksaa 1,5% ay-jäsenmaksua.
   Onko ahneudella enää mitään rajaa?

  • Jyrki

   Itse olen päätynyt siihen tulokseen. Että 9e/pvä orjatyölle on ammattiliittojen antama sanaton siunaus. Tähän tulokseen itse päädyin, kun sain yhden AY-aktiivin aivan raivoihinsa, kun kyseenalaistin tämän 9e/pvä orjatyön. Ja sanoin, että kyllä tätä pitäisi tehdä työsopimuksella ja PALKALLA vaikka sitten osa-aikaisena. Siitä vasta huuto alkoi. Jossa minulle tehtiin kaikkien silmien alla selväksi, että minä olen ainakin omasta mielestäni totaalinen idiootti jos kyseenalaistan tämän orjatyön. Pitäisi olla iloinen, että saa edes jotain tehdä orjana jne.

   Sen jälkeen minun kanta AY-liikkeeseen on ollut äärinmäisen kielteinen. Ja tätä ennen olin myös aikaisemmin ihmetellyt ammattiyhdistysliikkeille sähköposteilla jne. Tätä 9e/pvä orjatyötä eri nimikkeillä. Mutta mitään vastausta en niihin koskaan saanut. Joten jos minulta kysytään, niin ammattiliittoihin ei kannata liittyä eikä enää elättää jäsenmaksuilla. Ja jos eroamista pohtii niin kannustan ehdottomasti lämpöisesti eroamaan.

   Asiaan toki voidaan palata, kun AY-liikkeissä alkaa tapahtua ryhtiliikkeitä. Mutta se on minusta aika varma, että ryhtiliikkeitä AY-liikkeiltä ei tulla näkemään pitkään aikaan ei ehkä koskaan mitä tulee 9e/pvä orjatöihin. Kuin vasta sitten, kun nykyinen AY-liike on tuhottu perustuksia myöten totaalisesti. Ja alettu rakentaa uutta AY-liikettä, joka on palannut juurilleen ja pohtii miksi oikeastaan on olemassa. Sitä päivää odotellessa…

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    Minulle tulee edelleen säännöllisesti ay-liikkeen julkaisu. Viime numerossa siinä oli vain yksi juttu työttömyydestä. Kyseinen juttu käsitteli yllättäen vain sitä, että hallitus rikkoo itse säätämäänsä lakia…koska kaikkia työttömiä ei haastatella kolmen kuukauden välein(!?) Siitäkö tämä massatyöttömyys vain johtuukin?

    Kuitenkin…samaan aikaan hyvin monet työssäolevat ay-liikkeen jäsenet tekevät omien töidensä lisäksi myös irtisanottujen työkavereiden jälkeensä jättämät työtehtävät…jopa ilmaiseksi…ja jatkuvat ylityöt siihen vielä päälle. Syövät siis hyvällä ruokahalulla työttömien pöydästä…ja samaan aikaan huutavat eliitin kanssa kuorossa: ”Kaikki tuet pois!”

    Minun oikeustajuuni tällainen toiminta ei mitenkään mahdu. Joskus itseasiassa jopa toivon, että tämä ”Kaikki tuet pois!”-dystopia toteutuisi. Sen jälkeen sitten otetaankin niiltä, joilla eniten on…

    • AMK

     Tuet pois poliitikan harrastajilta,tuet pois kaikilta mitkä politiikka harrastavat tai tekevät sitä muka työkseen ja he muka sitä tekevät ”koko kansan hyväksi” vaikka omaa napaansa katsovat…politiikalla köyhä köyhtyy ,sairaat kuolee tätäkö on suomen 100 vuotta juhlavuosi???Onneksi on sipilä joka näkee ihmeitä jos monen laisia uskomuksessaan,eivät ne työttömät sitä näe,työtä pitää tehdä mutta palkkaa ei tarvitse saada…ja nälkä kurnii vatsassa,hyvä vain että eliitillä menee hyvin???

 16. Tarja Elonen

  Lapsuudessani oikeus saattoi määrätä rangaistukseksi pakkotyötä, esim rattijuopolle Seutulan kenttää lapioimaan/rakentamaan..

  Tämän päivän työttömiä kohdellaan kuin rikollisia, rangaistuksia/9€:n päiväpalkkaa jakaa tämä TE-systeemi hallituksen siunaamana.

  Oikeudessa oli sentään puolustautumisen mahdollisuus, työttömällä ei sitä ole.
  Meidänkö maa, tämä Sioomi-100, oikeusvaltio?

  • Tarja Elonen

   Kirjoitusvirhe, kömpelöt sormet kännykällä, piti olla Suomi-100

 17. Turboruuvi

  Monista kommenteista edelleen näkyy oletus, että ikäänkuin nuo toimenpiteet olisivat työllistymistä helpottavaa tai Suomen parhaaksi.

  No ideana näyttäisi oikeasti olevan siirtyminen takaisin feodaaliyhteiskuntaan, jossa feodaali-isäntinä toimisivat isot sijoittajat yritystensä kautta. Työttömän ei ole tarkoituskaan saada töitä tai elintasoa, vaan koko työvoima on tarkoitus pikkuhiljaa ajaa muinaisen maaorjan asemaan. Silloin yritykset sanelisivat politiikan ja päättäisivät ”alamaistensa” elämästä ja kuolemasta, eikä ”alamaisella” olisi mitään oikeuksia mihinkään.

 18. Jari Kähkönen

  Kyllä taitanee lainvastaisella menettelyllä haastattelussa retostava Sipoon vastuuhenkilö silti tietää väärin tekevänsä. Kun kerran tahtoisi uudelleenmääritellä kuntouttava -sanan pois työtoiminnan edestä. Ja sen, jolla oli nokkaa panna nimestään sekä pärstästään koostuva apinalaatikko jutun perään, oli taas puolestaan tarve laatia hämäräotsikko missä mainitaan jotain työllistetyistä ja velvollisuudesta. Sen estämättä, että pärstäkuvaa katsomalla tehdyn nopean ikäarvion perusteella päättelen tekijän kyllä muistavan t-sanan tarkoittaneen ihan oikeaa työsuhdetta silloin joskus. Vaikkei jutussa tarkkaanottaen puhu yksikään niin sanottu työllistetty, eli nyttemmin oikeammin työhallinnon toimenpiteiden kohteena oleva piruparka, itse.

  Mutta vähän niinkuin on sen laittomuudenkin kanssa, joka ei ole oikeaa laittomuutta koskei teko ole rikoslakirikos, ei tällä käsitteenpuljaamisella ole oikeasti mitään merkitystä. Pikemminkin niin, että lisää pitäisi saada löysää, jotta kaikki yhä palkkatöissä olevat keski-ikäiset ja keskinkertaiset kokisivat mielihyvää asioiden ollessa muka järjestetyt, sekä järjestämisestä vastuulliset taas eivät suotta menisi henkiseen umpisolmuun tehdessään edes jotain, kun muuten syyteltäisiin mitääntekemättömyydestä. Että ilkkukoon työttömien epäonnista kovaosaisuutta tai huokailkoon heidän autetuksi tulemisen autuuttaan, kunhan eivät käy raivoissaan vouhkaamaan että mistä toimintakeskuksen luotsaajalle oikein maksetaan. Jos ei ilkkujien kaltaisia mulkkuja ja huokailijoiden kaltaisia idiootteja olisi, olisiko maassa minkäänsortin vääryyttä ensinkään? Varmaan vähänlaiseen, luulen ma.

  Ei siitä oikein mihinkään pääse, että normittaminen, kontrollointi ja rankaisu ovat hyvin syvällä länsimaisessa ajatteluperinteessä. Vai sietäisikö sittenkin sanoa, syvältä? Pöljäeetvartit oikeasti kuvittelevat työttömyyden olevan joku sairauden, likaisuuden tai muun vastaavan epäkohdan kaltainen tila, koska niiden ihmiskäsitys on yksinkertaisesti kärähtänyt. Että auttaa pitää, mutta alistamisen kautta. Aina. Näin siksi, että jotenkin ne saavat esitetyksi työttömyyden osallisensa omaksi viaksi, oli eli ei. Ja on maailmankuvakin pielessä. Ei enää eletä jatkuvan kasvun aikaa, jossa töitä saa ilmoittautumalla ja kouluttautumalla sekä pätevyytensä osoittamalla pääsee paremmille palkoille/hommiin.

  Sakari siis bloggaa tänään mitättömästä paikallislehden tunaritoimittajasta, joka kirjoituspöydän takaa täyttää palstaa ja tuli ohikätisyyksissään päästäneeksi tyhmänrehellisen auttajan puhumaan läpiä päähänsä. Surutta käytetään hallintovaltaa ja sosiaalioikeudellista pakkoa väärin, mutta päinvastoin tulisi sääntöjä väljentää että kielletty sallittaisiin. Lisäksi irtisanoudutaan kunnan velvollisuudesta luoda työpaikkoja, ilkutaan työttömiä, korostetaan heidän velvollisuuksiaan turhanpäiten liikaa ja pyritään osoittamaan työttömät ihmiset yleistäen vailla elämän eväitä oleviksi sosiaalitapauksiksi. Käskisin luotsaajan ja toimittajan hävetä, mutta pahaa pelkään etteivät ne osaa.

  Siihen liittyen, alueradiossakin lörisi tällä viikolla yksi mummo työttömyyden syystä. Olisiko ihan se, ettei kuuluvuusalueella töitä suuresti koskaan ollutkaan ja nekin vähät ovat sittemmin olleet harvenemaan päin? Nuorempi valtakunnanverkon nainen samasta firmasta on myös tänään nettiin naputellut jotain käsittämättömyyksiä ”kuntouttavien töiden” ja alipalkkauksen aiheuttamasta ärtyneisyydestä. Ensimmäinen noista pimittää hallintovallan väärinkäyttöä ja toinen on vähintään työehtosopimusrikkomus tai mahdollisesti jopa työrikoskin, mutta siihen ei näemmä pälli enää riitä. Tuollaiset yhteiskuntarauhan ylläpitäjät täällä toimittavat eetterimedioitakin. Yhden saisi minun puolestani siirtää liukuselluterveisin radiomuseon ovensaranaksi ja toisen taidekoulun puhe- sekä lausuntataidon opettajaksi, jotta oikeat henkilöt olisivat oikeilla paikoilla.

  Niin. Miksi ihminen sitten haluamalla haluaa sinne kiduttavaan työtoimintaan tai kuntouttavaan työpaskaan? Kun hänet on saatu uskomaan, että sinne joutuu kuitenkin. Kun häntä huijataan valehtelemalla ”omiin hommiin menemisestä” kunnassa. Ja en tiedä, voihan sitä joku ihan aidosti olla haluavinaankin, koska Sipoon paikallislehden jutun perusteella kuvittelee saavansa näin työpaikan, kun ensin näyttää mitä osaa. Sekin on kiinnostavaa mediasemantiikkaa, että kenelle tuokin toimittajana palkkaa nostava kummajainen vakuuttelee yhteensä kolmasti ettei näin käy(kuvateksti suoraan, kerran leipätekstissä suoraan ja kerran samassa paikassa epäsuorasti työn korvaamiskiellon kautta)? Sen selkeämmin ei ihmisarvopakoa saata juuri sanoiksi saattaa. Tehdään kunnon ihmisten lehteä, jossa kirjoitetaan ”niistä työttömistä” mistä on kovin paljon kuluja ja vaivaa.

  Jos siis Sakarin bloggaamisesta on jotain sanottava, on huomautettava kuin kohtuuttoman hellämielinen hän on nyt aikamme trendeistä kirjoittaessaan. Enpä olisi uskonut sellaisen olevan mahdollista. Bloggaaja tekee kunniaa oikeustieteelliselle koulutukselleen, kun vaatii kaikkia poikkeuksetta noudattamaan lain käskyjä ja kieltoja. Mutta, kyllä on samalla todettava kuinka häkellyttävää on miten tyhmänrehellisen arvostelukyvyttömästi linkatussa paikallislehden jutussa julkisesti puhutaan hallintovallan väärinkäytöstä. Ja ei vain yksin puhuta, vaaditaan vielä taloudellisen paineen kuristamisen sekä ajan hengen inhottavuuden rutistamana sattuneiden väärinkäytösten luvallistamista. Että ensin rikotaan lakia ja sitten pitäisi vielä muuttaa laki vastaamaan käytäntöä. Häh!? Varkausko pois rikoslaista, koska kyllä joku tänä perjantaina kuitenkin varastaa, ja onhan se nyt väärin että yhdellä on vaan toisella ei ole? Tuo nyt ei olisi mennyt läpi Neuvostoliitossakaan!

  • Rosa Warski

   Jos näillä mennään, varastaminen saattaa ollakkin seuraava ”yhteiskunnallisen keskustelun” kohde.

   Tunnen meinaa muutamiakin henkilöitä, jotka harrastavat ns. ”taskuttamista”. Syy tähän on sama kuin aikanaan Scarlett O’Haralla:

   ”As God is my witness, as God is my witness they’re not going to lick me. I’m going to live through this and when it’s all over, I’ll never be hungry again. No, nor any of my folk. If I have to lie, steal, cheat or kill. As God is my witness, I’ll never be hungry again.”

   • Jari Kähkönen

    Vääristyneen vallankäytön sekä laillisuus- ja lainalaisuusperiaatteiden laiminlyönnin seuraus on julkisen vallan arvovallan menetys, sekä piittaamattomuus laista. Vielä toistaiseksi sopii nauraa kaunosielusossua, joka haluaisi poliisin valtuudet ja etenkin oikeuden laajentaa niitä samaan tahtiin kun edelliset rikotaan/loppuvat. Niinhän se kuolaamisen kohdekin toimii. Sekä kynäniskateknikkoa, joka puolestaan mielii poliisin resursseja ja täydellistä läpinäkymättömyyttä käyttää niitä. Riittää kun sanoo jokaiseen valitukseen etteivät rahkeet riitä, niin lisää tulee oitis. Kukaan ei koskaan kysy ”millä oikeudella sinä ja alaisesi valitsette itse työt, jotka teitä huvittavat, mutta muu jää tekemättä?”

    Tjoo-o. Loppujenlopuksi kaikki tämä tapahtuu 40-50 vuotta olemassaolleessa kulississa, jossa on toistaiseksi ollut enemmän niin sanottuja normaaleja ihmisiä, että sen paremmin rahat, vallankäyttö kuin välikappaleetkaan eivät ole tulleet ongelmaksi. On voitu nimitellä normittavaan sävyyn alakulttuuriksi esimerkiksi kuvaamiasi ”taskuttavia” yksilöitä. Vai sanoisinko sittenkin peräti poikkeusyksilöiksi? Jotkut ajattelijoiksi auktorisoidut niin sanotut normaalit kuten esimerkiksi prof Kekkonen tai ed Kontula, männätorstain julkisen palvelun keskusteluntyyppisessä tv:n ajankohtaisohjelmassa, muistuttavat terveestä ennakkoluulosta, tutkitun tiedon puutteesta sekä diktatuuriin sopivista luottamuslukemista. Niinpä. Rajumpi sana tietäisi itselleenkin marginaalia.

    1940-luvun lopulla, kun Supoa alkuunpantiin, helsinkiläiset katueläjät saattoivat jopa ryöstön aluksi huutaa ”Valtiollinen poliisi!” Oltiin matkalla itäisen Keski-Euroopan kansandemokratiaksi, jossa salainen poliisi terrorisoi estoitta. Mutta nyt, tässä meidän oikeus- ja hyvinvointivaltiossamme kukaan ei pysty sanomaan, että on huono juttu kun väestössä on liikaa hyväuskoisia hölmöjä ja toimintakyvyttömiä nahjuksia. Sellaisia, joita silmälläpitäen koko valepoliisiepidemia puhkesikin. Ja työttömyyden ollessa varsinainen puheenaihe, monet muka auttajatkin apinoivat toimintatapoja mitkä eivät istu ja valtuuksia mitä ei ole. Kun yhteiskunta on huonosti toimiva/rikki, kuinka työvoimapolitiikkakaan voisi pelata? Naurettavaa.

    Ihmekö siis, jos joku ilmaantuu ideologiseksi/röyhkeäksi työttömäksi ja toinen ”taskuttaa”? Sen vallanpitäjät edestään löysivät, vaikka toistaiseksi onkin vielä niin rauhallista, että normaliteettikuvitelmansa säilyttämiseksi ei tarvitse edes ponnistella. Sitä sietäisi pännähenkilöidenkin varoa. Sakarin blogissa kun ollaan, lähetän vielä kerran rakkaita terveisiä Sipoon Sanomiin merkinnässä linkatun jutun vuoksi. Jokainen saa valehdella itselleen niin paljon kun huvittaa, se on yksityisasia mihin ei ole toisilla sanomista. Mutta näin ei saa koskaan tehdä julkisesti eikä yleisessä asiassa, sillä se taas on pois yhteiskunnan vakaudesta ja kaikkien siinä elävien yhteisestä onnesta.

 19. Turboruuvi

  Kamalinta tuossa on se, että monet duunarit näyttävät kuvittelevan, ettei asia koske heitä, ja suorastaan taputtavat aina, kun entisen työkaverin tilannetta huononnetaan…

 20. jarmo kulmala

  Siioomi-100 olisi ihan hyvä nimi ja uuden alku.Kirjoitusvirheesi sisälsi loistavan idean!

 21. AMK

  Ihan oikeesti eikö jotkut tajua mitä herrat duunavat?Palkottamia töitä lisää (HUOM:työttömyyskorvaus ei ole palkkaa jos et tiedä ota selvää) halutaan …niin mitä???hyvä kysymys???herrat saavat veronmaksajilta palkan tai palkkion ja se ei ole työttömyyskorvaukseen edes verrannollinen samasta pussista maksetaan,työttömien pitäisi tehdä tuottavaa työtä mutta herroille se on kansalaisten rahojen hussaamista .ei ole demoratiaa että työtöntä piiskataan palkatta tekemään työtä,mutta herrat saavat älynvälyksistään (orja työ on taas in) tuntuvat korotukset,ovathan he keksineet kuinka köyhiä kyykytetään.Paskat turha se on höpistä työttömät ovat juoppoja…hetkinen joku tutkimus työssäkäyvät ovat juoppoja he juovat ja littaavat jopa aamiaisella wiskii että jaksavat työtänsä tehdä tai edes ajatella työtänsä tehdä ns.rohkaisuryyppy.Kuinka moni insinööri tai joku muu ylempi työntekijä menee töihin pienis sievis???Taitaapi olla niin että omia ”sairauksiaan” vieritetään työttömille.Työssäkäyväthän (onhan heillä varaa) ovat niitä pahempia viinan littaajia kuin työttämät???

 22. Oona

  Kokemusta on siitä kun olin liian omatoiminen, kävin itse CV+ työnhaku kurssin ( naurettavaa) ja etsin itselleni työkokeilu paikan… Yllättäen se ei sitten käynytkään työkkärille koska kyseisen satoja ihmisiä työllistävän firman TJ:n allekirjoitus olisi vaadittu, toimipisteen johtajan ei heille kelvannut. Kävin työkkärissä omalla työntekijällä ja hänen mielestään minun olisi pitänyt jo ennen kurssia kokeilla orjatöitä, että nähtäisiin kuinka paljon pystyn tekemään töitä. Minulla on siis terveydellisiä ongelmia jotka rajoittavat mitä töitä voin tehdä.
  Hain opiskelemaan ja yllättäen pääsin kouluun, siitäkin sitten keskusteltiin työntekijän kanssa, että miksen ollut kertonut hakevani jne. Sain kuin sainkin päätöksen, että voin opiskella työmarkkinatuella.

  • AMK

   On se ihme ja kumma että työttömät eivät osaa tehdä mitään ilman palkatonta työjaksoa,pitää olla kokeilemassa…ei kokeilu kuulu ministeritasolle???eikä tietenkään sopeutumiseläkeläisille työkokeilu,he jos kukaan ovat vieraantuneet tavallisesta työteosta joten ovat kevan mukaan työkyvyttömiä,mutta tavis jolla on sairaus eikä pysty töitä tekemään heillä on lääke (buranaahan joka vaivaan kaupataan) eikö heille lorvikatariin löydy lääkettä,ai niin sehän on sopeutumiseläke.Raha parantaa heitä mutta ei rahatonta.

 23. AMK

  Ohjekirje,joka ei velvoita mihinkään ohjekirjeen sivuuttaminen ei johda mihinkään ,mutta työhönosoitus velvoittaa ja siitä saa jopa 60 päivää leivätöntä päivää,kylmää kyytiä,paskaa niskaan,mutta onneksi herroille löytyy kaviaaria.

 24. AMK

  Oikeesti herrat eivät tiedä kuka tai ketkä maksavat heidän kaviaarinsa….siksikö piti ottaa monenvuoden takainen orjatyö käytäntöön???eiks oo sanonta turhaan sitä paskaa odottaa kun se on jo housuissa.Hallitus on paskat housuissa-laastari eikä vaippa ei enää auta,yrittävät paikata työttömien hyväksikäytöllä ????

 25. kehdosta-hautaa

  on se kylä kumma ko kettää ei kiinnost työkyvyttömät immeiset, jokka joutuu sillä työmarkkinatuel eleleen. eläkkeitä ei kelasta myännetä vaik on lääkärien tutkimuksii ja todistuksii ja laitettu viäl loppuiän sairaslomal..
  mihin vitu ryhmää tyäkyvyttömät ny kuuluu. ei niitä voi palkattomii töihinkään pakottaa ko on tyäkyvyttömäks torettu ja sairaslomalappu taskusa.
  en oo koskaa kuullu mihin nää ihmiset kuuluu. jos eläkkeit myännettäis vähän helpommalla, niin joha laskis tyättömyys %.
  jos tähän osaa joku viisas vaik vastata…

  • Rosa Warski

   Eivät työttömät nykyään kuulukkaan mihinkään. Ne ovat nykyajan Suomen dalitit, kastittomat, osattomat ja koskemattomat. Ei Espoon rouva Itä-Helsingissä käy, eikä työtön töissä.

   Ja toki myös termi ’harijan’ käy. Jumalan lapsiahan tässä ollaan, sillä oikeistopolitiikan, vuokrien ja ruoan hinnan nousun jatkuessa alkaa ravinto tulemaan pääosin hengestä.

  • AMK

   ookona vain piruttaaa omias kommetoimas,Tiettänätkö sellaasta juttua olit sie työtön tai työllistetty tarkoittaa että saat työpanoksesasi ihan riihikuivaa fyrkkää,työttömäthän joutuvat tekemään työtä mistä työnteettäjä ei halua maksaa palkkaa….sitähän varten on olemassa työttömät ja nykyynen hallitus on haltioissaan ”hei me tienataan tällä”
   Työkyvyttömiä turha vetää ;keva maksaa ”työkyvyttömille” entisille kansanedustajille muhkeat summat veronmaksajien rahaa mutta ihan oikeesti työkyvyttömät ”kuntouttavaa työtoimintaa” kuntoutus on kaukana he haluavat vain palkatonta työntekoa.Niin laki kieltää sen mutta ainahan sen voi kiertää niinkuin monesti ihan tehdään ja kaikki jotka eivät ole kyysessäolevan lain..asetuksen alaisia mahtava laki asetus…toivoa vain pitää ettei koskaan eikä milloinkaan koske itseä eikä lähipiiriä..toivossa eletään tai sitten ei…työttömän elämä kun on niin helppoa ja joku vielä tuo sitä olemattomalle sohvalle kaljaakin…sipilä???

 26. Työsuhde vai työtoiminta

  Mistä löytyy juristi joka lähtee ajamaan juttua. Ei taida oikein kukaan viitsiä haastaa esim Vantaan kaupunkia. Vaikka kulut menisivät valtion piikkiin. Itse haluaisin ainakin eläkkeet maksuun sekä paikallisen loman.

Kommentoi »

Comments are closed