Karenssitehdas ja lainvastainen työtoiminta

-Yhä useampi työtön ei halua lainkaan osallistua TE-toimiston tarjoamiin palveluihin ja menettää siten työttömyysturvansa joksikin aikaa eli karenssi iskee.

-TEM:in tilastoista käy ilmi, että työstä kieltäytymisen takia työttömyysturvan menettää myös hieman aiempaa useampi. Kieltäytyneiden määrä on lisääntynyt jonkin verran parin viime vuoden aikana.

Näin meille taas kerrotaan uutisissa. Saattaapa tosiaan olla, että yhä useampi ei osallistu tarjottuihin palveluihin. Syynä ei välttämättä ole laiskuus ja työn välttely, vaan palvelutarjonnan laatu. Siis siinä tapauksessa, että työtön yleensä onnistuu kirjautumaan työttömäksi työnhakijaksi.

Työttömille tarjotaan kursseja, joilla tohtori opetetaan laatimaan cv. Myös palkkatyötä tarjotaan, mutta siitäkin kieltäydytään yhä useammin, kertovat uutiset. Mitenkäs tämä oikein menee?

Te-toimistojen työtarjoukset eivät ole oikeita työtarjouksia, joissa työttömälle tarjottaisiin työsopimusta. Nämä niin sanotut työtarjoukset ovat vain listauksia avoimista työpaikoista, joita työtön velvoitetaan hakemaan. Tämän on usein työttömyydestä ansiokkaasti kirjoittava Teemu Muhonen kertonut selkeästi jo viime joulukuussa.

Haettavaksi käskettävien työpaikkojen ei tarvitse olla missään suhteessa työttömän koulutukseen, ammattitaitoon ja muuhun osaamiseen. Niinpä ajokortiton voidaan velvoittaa hakemaan autonkuljettajan paikkaa ja vastavalmistuneen papin pitää hakea johtavaksi sairaalapastoriksi.

Jos työtön ei noudata käskyä hakea mahdotonta tehtävää, niin hänen katsotaan kieltäytyneen työstä ja hän menettää työttömyysturvansa määräajaksi. Tilastoihin tulee tahra ja taas päästään kirjoittamaan laiskoista työttömistä, jotka eivät ota vastaan tarjottua työtä.

Kuntouttavasta työtoiminnasta olen kirjoittanut satoja juttuja, mutta kerrottakoon nyt vielä, että nykymuodossaan se on pääsääntöisesti vastoin lakia. Kukaan ei tiettävästi ole vielä asiaa testannut kantelulla, mutta joku voisi sen tehdä. Juttu menee näin:

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 1 luvun 4 §:n 3 momentin mukaan aktivointisuunnitelman laatimisessa ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisessä sovelletaan sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annettua lakia.

Sen lain 1 luvun 6 §:n mukaan sosiaalihuollon järjestämisen tulee perustua viranomaisen tekemään päätökseen tai yksityistä sosiaalihuoltoa järjestettäessä sosiaalihuollon toteuttajan ja asiakkaan väliseen kirjalliseen sopimukseen.

Aktivointisuunnitelma ja kuntouttava työtoiminta ovat viranomaistoimintaa, joten niiden on aina perustuttava viranomaisen tekemään päätökseen. Tätä edellyttää sosiaalihuollon järjestämisestä annetun lain lisäksi myös perustuslain 21 §. Perustuslaki edellyttää myös, että oikeuksia ja velvollisuuksia koskevasta päätöksestä on oltava valitusoikeus.

Mitään päätöksiä ei kuitenkaan tehdä, vaan sekä aktivointisuunnitelma että sopimus kuntouttavasta työtoiminnasta ovat viranomaisen ja työttömän yhdessä sopimia. Sopimuksesta ei voi valittaa. Laki ei kuitenkaan anna viranomaiselle oikeutta korvata päätöksentekovelvollisuuttaan sopimuksella.

Te-toimistot ovat muuttuneet karenssitehtaiksi ja kuntouttava työtoiminta lainvastaiseksi työtoiminnaksi, josta ei ole valitusoikeutta.

(Blogiin kommentoineelle Matti Kalliolle kiitos kuntouttavan työtoiminnan lainvastaisuuden nostamisesta esille.)

Kommentit (49)
 1. Vilja Siiskonen
  28.10.2017, 18:00

  Kunpa te te-toimiston virkailijoiden haukkujat tajuaisitte, etteivät he pahuuttaan. Reunaehdot ovat tiukat eikä lipsumista sallita. Ja porukkaa on vähennetty tosi paljon. Syy on porvarihallituksssa, joiden ministereillä ei ole ole haisuakaan, mitä on työttömän elämä.

  1. Saku Timonen
   28.10.2017, 18:18

   En minä virkailijoita syytä, he tekevät vain työtään annettujen ohjeiden mukaisesti. Vika on hallituksen, joka laatii lakeja ja niiden soveltamisohjeita.

  2. Jaakko Lautaoja
   28.10.2017, 19:59

   Kyllä tuomiolle voi joutua sellainenkin, joka ”on vain noudattanut määräyksiä”. Se tapahtuu sitten, kun hirmuvalta on kumottu. Niin on tapahtunut ennenkin.

   1. Yksi esimerkki kirjanpitäjästä: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005312514.html

    Jos kirjanpitäjä olisi aikoinaan kieltäytynyt tehtävistään, niin hän olisi todennäköisesti kuollut.

    Kun toitotetaan työttömien isoista työttömyyskorvauksista tai liian suuresta sosiaaliturvasta, niin pitäisi muistaa, että se samainen tuki takaa myöskin sen ettei yhdenkään ihmisen ole pakko syyllistyä ihmisoikeusrikokseen elossa pysyäkseen.

  3. työtöntyötön
   28.10.2017, 21:51

   Eipä tuohon voi muuta sanoa kuin toivottavasti en ikinä löydä itseäni istumasta työkkärin tiskin toisella puolella työntekijän ominaisuudessa. Tuskin pystyisin noudattamaan lakeja jotka määräävät henkilön ilman omaa tahtoaan työskentelemään pelkällä työmarkkinatuella. Ja jos työnhakija kieltäytyisi niin sanktio olisi taloudellisesti kovempi kuin monissa oikeissa rikoksissa.

   Parasta tietysti olisi etten löytyisi toiseltakaan puolelta tiskiä.

  4. Onko tosiaan niin,minä sain ikuisuuskarenssin,ei ollut minun vikani kun lääkärintodistusta en aijoisa saanut teillä oli kiire ja hätä saada karenssi aikaan.no se lääkärintodistus oli teille paskapaperia (toivottavasti nautitta siitä) pylly tuli puhtaaksi..sinulle palkka juoksee…saavatko he bonuksia ???

  5. Ei ole kovinkaan hyvä puolustus sanoa, että virkailijat ”tekevät vain työtään”, kun he kontribuoivat järjestelmään, joka tekee ihmisten elämästä vähän huonompaa ja kurjempaa. He nimenomaan tekevät sitä työnään, he tekevät sen työaikanaan, saavat siitä palkkaa ja kartuttavat eläkettä. Minun ymmärrystäni ja positiivisia ajatuksiani he eivät enää siihen päälle tarvitse. Köyhät ja työttömät joutuvat tappelemaan vastaan vapaa-ajallaan ja omalla rahallaan eivätkä todennäköisesti saa siitä koskaan takaisin mitään.

   1. Näinhän se usein menee.

    Huonoa omatuntoa helpottamaan alistaja turvautuu erilaisiin psyykkisiin manöövereihin: milloin ”on vain töissä täällä”, ”tottelee käskyjä”, ”palkaton työ on palvelus työttömälle”, ”aktivointi auttaa pääsemään arkeen kiinni”, ”oma käytös on kavereiden / puolison / evoluution / Luojan / pomon / johtajien / hallituksen vika”, jne jne. Näihin kuuluu myös synninpäästön pyytäminen alistetulta.

    Tosiasia kuitenkin on, että työttömiä alistava duuni työkkärissä on valinta ja vaihtokauppa: rahaa vastaan myyt oman sielunrauhan.

    1. Tässä vielä aihetta koskeva sarjakuva. Sanoo asian paremmin kuin itse osaisin:

     https://imgur.com/a/j5r6B

 2. Muistelen että tämä laki sosiaalitoimiston asiakkaan asemasta tuli itselleni tietoon jo n. 5 vuotta sitten. Olen muistaakseni kirjoittanut siitä ainakin blogiini, mutta ne jutut (siltä entiseltä blogialustaltani) eivät ole minulla enää tallessa.

  Huomaan hakkaavani päätäni tuntemattoman sotilaan Karjalan mäntyyn, kun olen yrittänyt kannella ja kirjelmöidä perustuslakia (ja muita lakeja) rikkovista käytännöistä ja ristiriidasta ihmisoikeussopimuksiin nähden. Ainakin eduskunnan oikeusasiamies on pelkkä TE-juoksupoika, joka siunaa kaiken työttömien pompotuksen tässä maassa. Euroopan ihmisoikeustoimisto ei tutkinut sinne viemääni valitusta samasta asiasta. Liekkö eivät uskaltaneet ottaa käsittelyyn siksi, että moni Euroopan iso maa kuten Saksa rikkoo myöskin ihmisoikeuksia teettämällä työttömillä vastikkeellista työtä.

Kommentointi suljettu.