Kolmet työmarkkinat

Intialaisen TCS-yhtiön Suomeen lähettämät työntekijät ovat liki orjan asemassa, kertoo Turun Sanomat. Intialaisten kerrotaan tekevän lähes järjestään töitä seitsemän päivää viikossa, työpäivät ovat yli kymmentuntisia, vuosilomia ei välttämättä ole lainkaan eikä ylitöistä makseta. Työpäiviä pidentää sakko, joka voi viedä puoletkin ansioista, jos jokin projekti myöhästyy.

Tällaisen ei pitäisi olla mahdollista Suomessa, mutta näköjään on. Aluehallintoviraston tarkastuksissa huomattuja laittomuuksia ei ole vuoteen yritettykään korjata, joten työoikeuden professori Seppo Koskinen vihjaa oikeutetusti työsyrjintärikoksen mahdollisuuteen.

Suomessa tehtävään työhön sovelletaan aina Suomen lakia ja suomalaisia sopimuksia. Tätä on kuitenkin helppo kiertää solmimalla työsopimus ulkomailla, pitämällä työntekijät tietämättöminä Suomen lainsäädännöstä ja yleissitovista työehtosopimuksista, vaatimalla vaitioloa ja tehostamalla vaatimusta kovalla sopimussakolla. Näin ei siis saa tehdä, mutta näin tehdään. Professori Koskinen epäileekin maahan syntyneen kahdet työmarkkinat.

Tätä saadaan lisää, jos ja ilmeisesti kun työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta luovutaan. Silloin yhä useampi suomalainen työntekijä korvataan halvemmalla. Siitä seuraa suomalaisten palkkojen ja työehtojen alasajo, koska jokainen pyrkii säilyttämään palkkatyönsä. Alkaa huutokauppa siitä, kuka tekee halvimmalla. Juuri tähän pyritäänkin pitämällä meteliä työvoimakustannusten suuruudesta ja mustamaalaamalla jatkuvasti ay-liikettä.

Meillä on jo kolmannetkin työmarkkinat. Kymmenet tuhannet ihmisesti tekevät työtä ilman palkkaa kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun ja ensi vuoden alusta uuden työelämäkokeilun nimellä. Kahdesta ensin mainitusta maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus, työelämäkokeilussa ei makseta edes kulukorvausta. Kun työttömiä tulee yhä enemmän, niin moni huomaa tekevänsä entistä työtään ilman palkkaa työkokeilijana. Tätä ei edes työlainsäädäntö estä, sillä palkattomat eivät ole työsuhteessa. He osallistuvat työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Asia ei kuitenkaan tunnu huolettavan niitä, jotka jostain syystä kuvittelevat olevansa niin korvaamattomia, etteivät yt-neuvottelut koskaan voi sattua omalle kohdalle. Monet heistä ovat liittyneet YTK:n eli ns. Loimaan kassan jäseniksi halvempien jsenmaksujen takia. Monet myös luulevat, että YTK tarjoaa oikeusturvaa samoin ehdoin kuin ay-liike. Se ei pidä paikkaansa, kuten voitte täältä lukea.

Eivät ongelmanamme ole työmarkkinoille pyrkivät oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat, työelämän ylisäätely, ay-liike tai yleissitovat työehtosopimukset ja niissä määritelty minimipalkka. Ongelmanamme ovat alimitoitetut tarkastusviranomaiset, sopimuksiin jalkansa pyyhkivät kansainväliset firmat ja ikiomat poliitikkomme, jotka kehittelevät koko ajan lisää palkattomia töitä.

Meillä on jo kolmet työmarkkinat, mutta kohta vain kahdet, jos yleissitovin sopimuksin säännelty palkkatyö katoaa. Sitten jokainen voi kokeilla neuvottelutaitojaan ihan itse. Toivottavasti kaikki palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat havahtuvat ajoissa. En haluaisi päästä sanomaan, että mitäs minä sanoin.

 

Kommentit (39)
 1. Hannukainen Risto
  30.10.2017, 09:50

  Tämä tuli jo todeksi jo 1992 jälkeen kun alkoi tulla ulkolaista työvoimaa Suomeen ali hankijoiksi kilpailun niinkuin työnharjoittajiksi.Vapaa Segen niinkuin kilpailtu työ ilman rajoja eri muodoissaan.Sitä siunasivat Eu liittyminen niinkuin poliitiikot,ja myöskin monet työnantajat Kokkila vaiheisti koko työn ulkopuolisille tekijöille.Niinpä tällä tavoin kerättiin
  isot voitot eri osapuolille.Kaikki suurimmat työt maailmalla onkin tehty melkein orjan asemalla työllä kilpailun nimissä.Rahoittajien myötä jotka ovat mahdollistaneet tämän,
  saadakseen itsekkin suuret voitot.

 2. On tässä AY-liikkeessä se ongelma, että oikeasti sitä ei näytä kiinnostavan kuin palkkaa saavat. Kaikki sen ulkopuolella oleva on minun mielestä yhtä kuin ei yhtään mitään AY-liikkeelle. Eihän heiltä saada niitä jäsenmaksujakaan.

  Toisaalta jos työtön alkaisikin maksaa näistä 9e/pvä orjatöistä heille jäsenmaksuja. Niin alkaisiko sitten kiinnostaa AY-liikettä 9e/pvä orjien asiat? Siinäpä varmaan kysymys mihin itse en ainakaan osaa vastata. Mutta tuskinpa tuota kysymystä tarvitsee edes pohtia, koska AY-liike toisaalta ei myöskään YTK ei ota vastaan 9e/pvä orjan rahoja. Tai ehkä ottaisikin, mutta millä ehdoin?

  Joten tämän asian suhteen katsellaan vaan rauhassa, kun orjatyöt lyö itsensä lopullisesti läpi suomessa 1-5 vuodessa nyt on siihen hyvä vauhti jo päällä. Ja sen jälkeen jokainen työtön käy normaalisti töissä työttömyyskorvauksilla aivan kuin se olisi aivan normaalia jos PALKKAA tehdystä työstä ei haluta maksaa. Sen jälkeen voidaan alkaa pohtimaan myös sen 9e/pvä rahan poistamista kaikista orjatyö nimikkeistä. Kuten jos työelämäkokeilu nimisessä vaihtoehdossa on jo näin ilmeisesti koeluonteisesti asia hoidettu. Ja halutaan katsoa kuinka tämä syötetään ja uppoaa heikko-osaisemmille.

  Sen jälkeen olisi vain yksi pikku päätös ja pakko tehdä 9e/pvä rahan poista, koska noista 9e kertyy lopulta iso raha. Kun 9e/pvä orjia alkaa olla aina vaan enemmän itse asiassa tulevaisuudessa lähes kaikki työttömät. Ja orjat taas vaan tulevaisuudessa syrjäyttää entistä enemmän PALKKAtyötä tieltään, joten verovaroja ei kerry enää samaan tahtiin 9e/pvä rahan maksamiseenkaan.

  Tulevaisuudessa ei siis enää vainotakaan työttömiä ehkä siitä, että joisivat sitä kaljaa kuuluisalla sohvallaan. Vaan siitä, että vievät PALKKAtyöt vielä toistaiseksi PALKKAA saavilta. Eli suo siellä vetelä täällä.

  1. Risto Pukari
   30.10.2017, 10:46

   Ainakin oma liittoni (TEK=Tekniikan akateemiset) perii jäsenmaksua myös työttömiltä jäseniltään, toki alennettuna. Käsittääkseni suurin osa ainakin Akavalaisista liitoista toimii näin.

   1. Mitä palveluita TEK sitten tarjoaa työttömille jäsenilleen tätä jäsenmaksua vastaan?

    1. Heikki Kauppi
     31.10.2017, 17:14

     Työtön saa samat palvelut kuin työllinen: työsuhdeneuvonta, oikeusturva, urapalvelut, palkkaneuvonta, jäsenetulehdet Tekniikka&Talous ja Talouselämä, TEK-lehti, perheoikeudellinen neuvonta, yrityksen perustamiseen liittyvä neuvonta – tärkeimmät mainitakseni.

     Heikki Kauppi
     TEKin toiminnanjohtaja

  2. Hannukainen Risto
   30.10.2017, 17:32

   Vapaan glopasisaation vapaat työmarkkinat eivät ole tulevassa maailmassa tasa arvoiset kun voittoa tavoittelevat ovat määräävässä asemassa.Politiikotkin pitäisi ajatella omaa maatansa mitenkä ohjailevat päätöksiänsä, ei vain oma napaisesti.Tarvitsemme uudelleen muotoutu-vaa kansakunnan työmarkinat jotka olisivat työlle suotuisat.Kun edustajien vapaa Floppaus tuo usemmille omaa kakkua leventävää tuloa.

Kommentointi suljettu.