Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kolmet työmarkkinat

Intialaisen TCS-yhtiön Suomeen lähettämät työntekijät ovat liki orjan asemassa, kertoo Turun Sanomat. Intialaisten kerrotaan tekevän lähes järjestään töitä seitsemän päivää viikossa, työpäivät ovat yli kymmentuntisia, vuosilomia ei välttämättä ole lainkaan eikä ylitöistä makseta. Työpäiviä pidentää sakko, joka voi viedä puoletkin ansioista, jos jokin projekti myöhästyy.

Tällaisen ei pitäisi olla mahdollista Suomessa, mutta näköjään on. Aluehallintoviraston tarkastuksissa huomattuja laittomuuksia ei ole vuoteen yritettykään korjata, joten työoikeuden professori Seppo Koskinen vihjaa oikeutetusti työsyrjintärikoksen mahdollisuuteen.

Suomessa tehtävään työhön sovelletaan aina Suomen lakia ja suomalaisia sopimuksia. Tätä on kuitenkin helppo kiertää solmimalla työsopimus ulkomailla, pitämällä työntekijät tietämättöminä Suomen lainsäädännöstä ja yleissitovista työehtosopimuksista, vaatimalla vaitioloa ja tehostamalla vaatimusta kovalla sopimussakolla. Näin ei siis saa tehdä, mutta näin tehdään. Professori Koskinen epäileekin maahan syntyneen kahdet työmarkkinat.

Tätä saadaan lisää, jos ja ilmeisesti kun työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta luovutaan. Silloin yhä useampi suomalainen työntekijä korvataan halvemmalla. Siitä seuraa suomalaisten palkkojen ja työehtojen alasajo, koska jokainen pyrkii säilyttämään palkkatyönsä. Alkaa huutokauppa siitä, kuka tekee halvimmalla. Juuri tähän pyritäänkin pitämällä meteliä työvoimakustannusten suuruudesta ja mustamaalaamalla jatkuvasti ay-liikettä.

Meillä on jo kolmannetkin työmarkkinat. Kymmenet tuhannet ihmisesti tekevät työtä ilman palkkaa kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun ja ensi vuoden alusta uuden työelämäkokeilun nimellä. Kahdesta ensin mainitusta maksetaan työmarkkinatuki ja yhdeksän euron päivittäinen kulukorvaus, työelämäkokeilussa ei makseta edes kulukorvausta. Kun työttömiä tulee yhä enemmän, niin moni huomaa tekevänsä entistä työtään ilman palkkaa työkokeilijana. Tätä ei edes työlainsäädäntö estä, sillä palkattomat eivät ole työsuhteessa. He osallistuvat työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin.

Asia ei kuitenkaan tunnu huolettavan niitä, jotka jostain syystä kuvittelevat olevansa niin korvaamattomia, etteivät yt-neuvottelut koskaan voi sattua omalle kohdalle. Monet heistä ovat liittyneet YTK:n eli ns. Loimaan kassan jäseniksi halvempien jsenmaksujen takia. Monet myös luulevat, että YTK tarjoaa oikeusturvaa samoin ehdoin kuin ay-liike. Se ei pidä paikkaansa, kuten voitte täältä lukea.

Eivät ongelmanamme ole työmarkkinoille pyrkivät oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat, työelämän ylisäätely, ay-liike tai yleissitovat työehtosopimukset ja niissä määritelty minimipalkka. Ongelmanamme ovat alimitoitetut tarkastusviranomaiset, sopimuksiin jalkansa pyyhkivät kansainväliset firmat ja ikiomat poliitikkomme, jotka kehittelevät koko ajan lisää palkattomia töitä.

Meillä on jo kolmet työmarkkinat, mutta kohta vain kahdet, jos yleissitovin sopimuksin säännelty palkkatyö katoaa. Sitten jokainen voi kokeilla neuvottelutaitojaan ihan itse. Toivottavasti kaikki palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat havahtuvat ajoissa. En haluaisi päästä sanomaan, että mitäs minä sanoin.

Kommentit (39)

 1. Hannukainen Risto

  Tämä tuli jo todeksi jo 1992 jälkeen kun alkoi tulla ulkolaista työvoimaa Suomeen ali hankijoiksi kilpailun niinkuin työnharjoittajiksi.Vapaa Segen niinkuin kilpailtu työ ilman rajoja eri muodoissaan.Sitä siunasivat Eu liittyminen niinkuin poliitiikot,ja myöskin monet työnantajat Kokkila vaiheisti koko työn ulkopuolisille tekijöille.Niinpä tällä tavoin kerättiin
  isot voitot eri osapuolille.Kaikki suurimmat työt maailmalla onkin tehty melkein orjan asemalla työllä kilpailun nimissä.Rahoittajien myötä jotka ovat mahdollistaneet tämän,
  saadakseen itsekkin suuret voitot.

 2. Jyrki

  On tässä AY-liikkeessä se ongelma, että oikeasti sitä ei näytä kiinnostavan kuin palkkaa saavat. Kaikki sen ulkopuolella oleva on minun mielestä yhtä kuin ei yhtään mitään AY-liikkeelle. Eihän heiltä saada niitä jäsenmaksujakaan.

  Toisaalta jos työtön alkaisikin maksaa näistä 9e/pvä orjatöistä heille jäsenmaksuja. Niin alkaisiko sitten kiinnostaa AY-liikettä 9e/pvä orjien asiat? Siinäpä varmaan kysymys mihin itse en ainakaan osaa vastata. Mutta tuskinpa tuota kysymystä tarvitsee edes pohtia, koska AY-liike toisaalta ei myöskään YTK ei ota vastaan 9e/pvä orjan rahoja. Tai ehkä ottaisikin, mutta millä ehdoin?

  Joten tämän asian suhteen katsellaan vaan rauhassa, kun orjatyöt lyö itsensä lopullisesti läpi suomessa 1-5 vuodessa nyt on siihen hyvä vauhti jo päällä. Ja sen jälkeen jokainen työtön käy normaalisti töissä työttömyyskorvauksilla aivan kuin se olisi aivan normaalia jos PALKKAA tehdystä työstä ei haluta maksaa. Sen jälkeen voidaan alkaa pohtimaan myös sen 9e/pvä rahan poistamista kaikista orjatyö nimikkeistä. Kuten jos työelämäkokeilu nimisessä vaihtoehdossa on jo näin ilmeisesti koeluonteisesti asia hoidettu. Ja halutaan katsoa kuinka tämä syötetään ja uppoaa heikko-osaisemmille.

  Sen jälkeen olisi vain yksi pikku päätös ja pakko tehdä 9e/pvä rahan poista, koska noista 9e kertyy lopulta iso raha. Kun 9e/pvä orjia alkaa olla aina vaan enemmän itse asiassa tulevaisuudessa lähes kaikki työttömät. Ja orjat taas vaan tulevaisuudessa syrjäyttää entistä enemmän PALKKAtyötä tieltään, joten verovaroja ei kerry enää samaan tahtiin 9e/pvä rahan maksamiseenkaan.

  Tulevaisuudessa ei siis enää vainotakaan työttömiä ehkä siitä, että joisivat sitä kaljaa kuuluisalla sohvallaan. Vaan siitä, että vievät PALKKAtyöt vielä toistaiseksi PALKKAA saavilta. Eli suo siellä vetelä täällä.

  • Risto Pukari

   Ainakin oma liittoni (TEK=Tekniikan akateemiset) perii jäsenmaksua myös työttömiltä jäseniltään, toki alennettuna. Käsittääkseni suurin osa ainakin Akavalaisista liitoista toimii näin.

   • Jyrki

    Mitä palveluita TEK sitten tarjoaa työttömille jäsenilleen tätä jäsenmaksua vastaan?

    • Heikki Kauppi

     Työtön saa samat palvelut kuin työllinen: työsuhdeneuvonta, oikeusturva, urapalvelut, palkkaneuvonta, jäsenetulehdet Tekniikka&Talous ja Talouselämä, TEK-lehti, perheoikeudellinen neuvonta, yrityksen perustamiseen liittyvä neuvonta – tärkeimmät mainitakseni.

     Heikki Kauppi
     TEKin toiminnanjohtaja

  • Hannukainen Risto

   Vapaan glopasisaation vapaat työmarkkinat eivät ole tulevassa maailmassa tasa arvoiset kun voittoa tavoittelevat ovat määräävässä asemassa.Politiikotkin pitäisi ajatella omaa maatansa mitenkä ohjailevat päätöksiänsä, ei vain oma napaisesti.Tarvitsemme uudelleen muotoutu-vaa kansakunnan työmarkinat jotka olisivat työlle suotuisat.Kun edustajien vapaa Floppaus tuo usemmille omaa kakkua leventävää tuloa.

 3. Salsgren

  Ay-liike on osoittanut useasti munattomuutensa neuvottelupöydissä, nykyään tekevät niin kuin ek-herrat käskee. Minun mielestäni voisimme välillä olla vähän impivaaralaisiakin ja syyllistyä presidentti Niinistönkin haukkumaan protektionismiin. Se olisi ihan tervettä.

  • Pekka Virtanen

   AY liike on täsmälleen niin vahva kuin sen jäsenet. Akateemisella puolella porukkaa ei saa edes ylityökieltoa noudattamaan (jotkut saattaa lähteä kotiin mutta ottavat läppärin mukaan niin voivat sitten sujuvasti hoitaa työt kotoota) puhumattakaan siitä, että mentäisin lakkoon.

   Duunari puolella YTK:lla on jo 400 000 jäsentä. Nuo ovat kaikki pois AY puolen joukkovoimasta. Ei AY liikkeellä enää ole todellista voimaa kun 17% työvoimasta ei kuulu liittoihin.

  • Juha Sinkko

   ”Ay-liike on osoittanut useasti munattomuutensa neuvottelupöydissä, nykyään tekevät niin kuin ek-herrat käskee”

   Lisäisin vielä, että tekee niinkuin ek-herrat JA hallitus käskee, nuohan tuntuvat olevan kimpassa keskenään. EK:llahan on eduskunnassa melkoinen enemmistä, kun siellä on sekä ko. järjestön poliittinen siipi Kokoomus, että saman maalaissiipi Keskusta.

 4. Johanna

  Ja höpö höpö. AY-liikkeessä tehdään varsin paljon työtä työttömien eteen, monet liitot tarjoaa sekä työhakukoulutusta että uraohjausta sekä tekee yhteistyötä työn tarjoajien kanssa. Siellä oikeasti huolehditaan siitä, miten ihmiset saadaan töihin – se ei ehkä ole horveän mediaseksisästä työtä, mutta sitä tehdään. Lisäksi työttömyyskorvauksesta maksetaan jäsenmaksua, sillä mm. ansiosidonnaista korvausta olisi täysin mahdoton maksaa kaikille tarvitseville pelkästään työssäkäyvien ja valtion pussista. Tässäkin on monella sellainen kumma luulo, että ne korvaukset tulee jostain pohjattomasta kassasta,: jos kassan jäsenmaksua maksetaan n. 100-170e / vuosi ja keskimääräisesti ansiosidonnaista reilu tonni kuussa, niin ei se oma maksu mitenkään kata yksistään päivärahoja. Luulo ei ole tiedon väärti ja ennen kuin aloittaa sen iänikuisen itkun ay-liikkeestä, niin muistakaa, että ay-liike=sen jäsenet. Jos haluat mukaan vaikuttamaan, ota yhteyttä oman ammattiliiton paikallisyhdistykseen ja toimi sen eteen, että asiat muuttuu. Suututtaa, kun ihmiset valittaa ja vain passiivisesti ottaa vastaan ay-liikkeessä taisteltuja etuja (lomarahat, ylityökorvaukset, palkankorotukset, perhevapaa ja monet muut asiat tulee juurikin ay-liikkeen ansiosta työehtosopimuksista, Suomen laki ei paljoa kata yksinään) . Jos haluat muutosta, ole mukana muutoksessa. Saatat jopa huomata, että tietoakin tulee yllättäen lisää.

  • Jyrki


   Suututtaa, kun ihmiset valittaa ja vain passiivisesti ottaa vastaan ay-liikkeessä taisteltuja etuja (lomarahat, ylityökorvaukset, palkankorotukset, perhevapaa ja monet muut asiat tulee juurikin ay-liikkeen ansiosta työehtosopimuksista, Suomen laki ei paljoa kata yksinään) . Jos haluat muutosta, ole mukana muutoksessa. Saatat jopa huomata, että tietoakin tulee yllättäen lisää.

   Itsehän en voi ottaa enää mitään noista eduista tuskin enää koskaan. Koska olen se 9e/pvä orja, joka tekee normaalia työtä palkatta, joista toiset saa palkkaa työsopimuksella. Jota itselle ei tarjota, koska silloin tietysti paljastuu totuus, että siitäkin työstä olisi pitänyt maksaa palkkaa jo vuosikausien ajan. Tämä asia ei tunnu vaivaavan ollenkaan luottamusmiehiä tai AY-aktiiveja.

   Itselläkin ainoa kokemus yhden AY-aktiivin kannanotosta asiaan oli huutamista siitä, että työttömän 9e/pvä orjana voin pitää turpani kiinni lyhyesti suomennettuna. Se sinetöi lopullisesti minun kantani AY-liittoihin, mikä toki voi muuttua mutta paljon siihen vaaditaan.

   Olen jopa yrittänyt omalta ammattiliitolta aikoinaan kannanottoa 9e/pvä orjatyöhön eri nimikkeillä. Vastausta ei koskaan tullut ja kysyin useamman kuin kerran. En itse näe mitään muutosta tapahtuneen ammattiliittojen suunnalta edelleenkään.

   Ja itse lähden siitä, että se on muuten ammattiliittojen aivan oma päänsärky laittaa tuulemaan asian suhteen. Sen jälkeen voi ollakin, että nämä 9e/pvä orjat saattaa liittyä mukaan toimintaan ehkä jopa minä. Varsinkin jos nyt sattuvat olevan edes tosissaan ammattiliitoissa asian suhteen. Yksin ei enää orjat pärjää systeemille se on nähty. Koska järjestelmä on rakennettu niin, että se ei ole edes mahdollista. Vastaan laittamisesta seuraa äkkiä karenssi, joka suhteessa ”rikokseen” on rangaistuksena kovempi kuin pahemmista oikeista rikoksista jaetut tuomiot. Ja joku päivä näemme päivän, että ei pärjää edes vaikka ammattiliitot heräisi asiaan ja alkaisi taistelee oikeasti orjatyötä vastaan.

   Joten se että ammattiliitot auttaa työttömiä kurssittamalla ja käyttämällä suhteitaan, että edes jotkut saisi PALKKAtyötä. Niin se ei minusta enää riitä. Koska pitäisi jo viimein tajuta ammattiliitoissakin, että PALKKAtyötä ei ole enää kaikille. Ei varsinkaan kun sitä aletaan takuuvarmasti tulevaisuudessa korvaamaan räjähdysmäisesti orjatyöllä kuten nyt on selvät merkit näkyvissä. Tätä vastaan kannattaisi ammattiyhdistysten käydä. Toki minun puolesta ammattiliitot saa nukkua kaikessa rauhassa tuhoonsa asti jos orjatyön torjunta ei kerran kiinnosta. Tai näin näen itse asian.

   Toivon kyllä olevani pahasti väärässä tämän asian suhteen. Näillä tulevaisuuden orjilla kun ei tulevaisuudessa ole yksinkertaisesti kukaan apuna. Kun PALKKAtyöt yksinkertaisesti valuu sinne orjatyön puolella ajan kanssa. Tarjotaan vain uutta orjatyötä entisen jatkoksi ehkä jollain uutuutta loistavalla työvoimapoliittisella nimikkeellä mitä ikinä ovatkaan tulevaisuudessa.

   • Heikki Blomroos

    Lyhyesti. AY-liikkeen kvartaaliajattelu.

   • J louhelainen

    Huvittaa kun ihmiset äänestää patamustia porvareita joka ikisissä vaaleissa ja sitten ulkoistavat edunvalvontansa AY liikkeelle. Muuttuuko äänestyskäytös sitten kun Vartiainen ja Lepomäki määrittävät työehdot ohi sen parjatun AY liikkeen joka varastaa kuulemma kaikki asumistuetkin. Ay liike on tasan yhtä vahva kuin jäsenensäkin.

  • Aktiivinen vm. -56

   Ansiosidonnaiset maksetaan työttömyysvakuutusrahastosta (jos ei kokonaan niin ainakin suurin osa): https://tvr.fi/fi/tietoa-TVRsta/

   Omalta kohdaltani voin sanoa, että vähänpä tuota apua työttömille on tullut AY-liikkeestä. Neljä vuotta sitten työurani päättyi YT:n seurauksena ja vasta tänä syksynä yllättäen tuli meilitse ura- ym. palveluihin osallistumismahdollisuus. Noh tällaista 60+ immeistä ne ei taida paljon auttaa kun se lähes 40-vuotinen ura on takana ja edessä tod.näköisesti ”eläkeura” 😀
   Vaikka onhan tässä tullut tuota ansioluetteloa hiottua tämän tästä ja hakemuksia (netissä) rustattua ja piilotyöpaikkoja etsittyä, mutta eipä näytä kokemus kelpaavan firmoille.

   Kyllä AY-liike saisi näkyvämmin puolustaa työttömiä. Pelkkä sanahelinä ei paljon auta pitkän työuran tehneitä.

  • planetaristi

   Mielestäni on kyllä häpeällisen kummallista ammattiyhdistysliikkeeltä, että se ei puutu tilanteeseen, jossa tavallisia työnhakijoita yhä enenevässä määrin toimeentulon menettämisen uhalla pakotetaan työskentelemään – jopa aikaisemmissa tehtävissään entisillä duunipaikoillaan – ilman oikeaa palkkaa, josta kertyy eläkettä sekä lomaoikeutta ja joka sisältää mahdollisuuden työterveyshuoltoon. On siis kysyttävä: onko palkansaajien oikeuksien puolustamisen historiassa kunniakkaan menneisyyden omaava ammtiyhdistysliike tänä päivänä sitä mieltä, että on täysin oikeudenmukaista luoda sellainen työssäkäyvien ryhmä, jolle ei kuulu samat oikeudet kuin kaikille muille työssäkäyville? Ja entäpä, jos edellä mainitun suuntainen kehitys jatkumistaan jatkuu ja yhä useampi palkansaaja työttömäksi jouduttuaan pakotetaan työskentelemään pelkällä korvauksella, niin alkaako tämä uhata itsensä ammattiyhdistysliikkeen olemassaoloa?

 5. Matti Sillanpää

  Kuinka paljon AY-liikkeellä on hävittävää, jos se alkaa pitää myös työttömien puolta? Ainakin niiden, jotka ovat niitä jäsenmaksujaan AY-liikkeelle työssä ollessaan maksaneet? Olisi mukava lukea jonkun AY-jyrän vastaus.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Niin että kumpi olisi ay-liikkeelle tuottoisampi, työmarkkinatuella kituuttava ja jäsenmaksuvapautuksesta ”nauttiva” työtön…vai työttömyydestä noussut/nostettu oikea palkkatyöläinen, joka maksaisi palkastaan 1,5% ay-liikkeen jäsenmaksua? Siis ehkä maksaisi…jos ei sitten ay-liikkeelle katkeroituneena ryhtyisikin työllistyttyään YTK:n asiakkaaksi.

   Olisi todellakin mukava lukea jonkun AY-jyrän vastaus tähän kysymykseen.

   • Jyrki

    Uskoisin, että kuu syöksyy maahan ennen kuin saat vastauksen kysymykseesi. Ja nyt täytyy tietää, että kuu etääntyy koko ajan maasta karaten joku päivä omille teilleen.

 6. Kyösti Hyttinen

  ”Ongelmanamme ovat alimitoitetut tarkastusviranomaiset, sopimuksiin jalkansa pyyhkivät kansainväliset firmat ja ikiomat poliitikkomme, jotka kehittelevät koko ajan lisää palkattomia töitä.”

  Ei Suomen hallituksella, eikä ay-liikkeellä ole mitään otetta kansainvälisistä firmoista. Päinvastoin, kansainvälinen rahaeliitti määrää maailman taloudesta velkaa (ostovoimaa) myyvien pankkiensa ja ristiin omistamiensa suuryritysten kautta.
  https://www.talouselama.fi/uutiset/maailman-rikkain-1-omistaa-enemman-kuin-loput-99/8cbcb9b2-9b78-338a-bf56-4dc4171c823b

  • Tero Paananen

   Ehka ei, mutta otetta on nailta firmoilta palveluja ostaviin suomalaisiin yrityksiin.

 7. Jani

  Pakko sanoa että itsekkin halpojen jäsen maksujen perässä olin kun YTK:n jäseneksi menin vuoden mittaisen pesitini aikana kunnalle. En edes tiennyt että kyseinen järjestö on tehty ”ammattiyhdistysliikkeen vastaisena toimena” viite:https://fi.wikipedia.org/wiki/Yleinen_ty%C3%B6tt%C3%B6myyskassa

 8. Päivi Helena Tyni

  Ja mahdollisesti tammikuun alusta toteutuu myös aiemmin kirjoittamasi ”ainoa oikea työtön on työssäkäyvä työtön”, mikäli lakiesitys menee läpi. Aletaan vaatia 18 tuntia työtä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla yhden päivän työttömyyspäivärahan per kuukausi leikkaamisen uhalla. Kukahan sellaisia töitä palkalla löytää? Voi myös osallistua viitenä päivänä työllistämispalveluihin. Jos sellaisia vain on tarjolla.
  https://vasenkaista.fi/2017/10/tyoton-kuultavana-lakiesityksesta-onko-tyottomyys-rikos/

  • Raija

   Voisi kansalaiset joilla on työpaikka palkata aina silloin tällöin jonkun vaikka lunta luomaan talvella pihaltaan sen 18 tuntia ja kesällä vaikka haravoimaan, puita hakkaamaan tai mitä nyt milloinkin ja vähän varakkaammat vaikka aina uuden sen edellisen 18 tuntia tullessa täyteen ajatellen sitä mahdollisuutta että itsekkin ehkä joskus sitä tulee tarvitsemaan.

 9. Aina Marina

  AY-liikkeestä en käsitystäni jaa Jyrkin kanssa (pikemminkin Johannan kanssa), mutta tästä olen samaa mieltä: ”Tulevaisuudessa ei siis enää vainotakaan työttömiä ehkä siitä, että joisivat sitä kaljaa kuuluisalla sohvallaan. Vaan siitä, että vievät PALKKAtyöt vielä toistaiseksi PALKKAA saavilta. Eli suo siellä vetelä täällä.”

  Kun vielä saavat yötyö- ja viikonloppulisät pois, niin kohta sitä työttömät löytävät itsensä harjottelemasta kolmivuorotyötä viikonloppuisinkin. Samalla sossunluukulla sitten tapaavat ”työttömät työntekijät” ja ”palkkatyössä” kolmivuorotyötä tekevät, joiden palkka vaan ei ilman niitä lisiä riitä 🙁

 10. Toni Neffling

  Shock and awe.

  Sillä termillä kait nykyaikaista työmarkkinastrategiaa voidaan kutsua. Yt-neuvotteluista (tai irtisanomisista) annetaan ilmoitus juhlapyhiä ennen, sillä isku on kohteelle tuona ajankohtana kovin, mutta valitusten määrä pienin. Lain rikkominen ei myöskään ole ongelma jos siitä aiheutuvat kustannukset ovat hyötyjä suuremmat – ja onhan se jos iskee vastustajan ketoon heti lähtökarkeloissa. Mutta taktiikka selkeesti toimii – Suomessa ei ole lähiaikoina näkynyt massalakkoja tai suurmielenosoituksia vaan isku(i)sta lamaantuneet ihmiset nurisevat itsekseen netissä, mutta asioille ei kukaan jaksa/pysty tekevän mitään. Ay-liikkeellä voisi olla valtaa, mutta ei munaa ja työtön/intialainen halpatyöläinen ei omaa sellaista ”sotilaallista” voimaa jolla tuohon taktiikkaan voisi vastata – eikä karenssin tai kotimaan lipun pelossa edes uskalla. Työtä tekevät pelkäävät ruton lailla tarttuvaa työttömyyttä eli pitävät mielummin etäisyyttä kuin kokisivat yhtäläisyyttä – ehkä äänestävät jopa omien etujensa vastaisesti hyväosaisten puoluetta, koska luulevat sen ajavan omaa asiaansa. Joku voittaa aina – kunnes vihainen kansa siirtyy kadulle ja kellään ei ole enää kivaa.

 11. Työkokeiluissa ollut työtön

  Kun nyt tuli tuo ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö puheeksi, niin lukaiskaapa tuo…

  https://seura.fi/asiat/tutkitut/meyer-turun-telakalla-ulkomaalaisia-duunareita-kyykytetaan/

 12. Sauli

  Tuosta ay- liikkeestä, eikö kuitenkin ole niin, että yhdistys on yhtä kuin sen jäsenet. Että jos ammattiliittojen työssäkäyviä jäseniä hiukankaan kiinnostaisi miten työttömät jäsenet otetaan huomioon, niin he vaatisivat aktiiveilta toimia heidän tilanteen parantamiseksi.

  Ettei vain olisi niin, että työssäkäyvät, jäsenmaksuja maksavat passiiviset jäsenet ovat niitä jotka raakkuvat somessa työttömille ”kovennettua”. Olen monessa yhteydessä ja eri keskusteluissa, mm. kirkosta eroamisen suhteen ihmetellyt, mitä hyötyä eroamisesta tai somessa selkään puukottamisesta kenellekään on. Jos oman ammattiliiton toiminnassa on parannettavaa, ja luoja nähköön kyllä on, niin olkaa nyt hitto vieköön aktiivisia ja äänestäkää sinne sellaisia jotka tekevät muutakin kuin raapivat persusta.

  Tässä meni liian monta vuotta, ettei ay- porukalla ollut muuta tekemistä kuin vaatia palkankorotuksia omalle eturyhmälle ja itselle. Nyt pitäisi ajatella hiukan laajemmin, mutta päättämässä on vanhanliiton miehiä ja naisia. Ei ay- liikkeen tarve ole minnekään kadonnut, päinvastoin. Mutta tarve uudenlaiselle vasemmistolle ja ay- liikkeelle on ilmeinen.

 13. matti

  Täällä nyt ruikutetaan miksi ay-liike ei tee mitään. Valitettavasti se vaatisi poliittisia lakkoja, johon jäset eivät valmiita (taitaa olla yksi poikkeus viimeisen kymmenen vuoden aikana). On helpompi hillua rasismia vastaan kaduille kuin lähteä pitämään omista oikeuksista kiinni työmarkkinoilla. Valkokaulusköyhällistö ei uskalla lähteä kaduille, jotta ei putoisi ”herrahissistä” ja vasurit … niin, ei siellä enää dunareita ole muutenkaan taitavat nykyjään kaikki kuulua tohon valkokaulusköyhällistöön..

 14. Oula Juutilainen

  Saku, oletko siis työvoiman tarveharkinnan poistokysymyksessä eri kannalla kuin Anna Kontula? Blogissaan Kontula on perustellut, miksi tarveharkinnan poisto ei tuo mukanaan näitä usein manattuja uhkakuvia kuten halpatyövoiman tulvaa. Kyseisen kirjoituksen löytää kommentteineen täältä: http://annakontula.fi/2017/10/raskaan-saatavuusharkintaprosessin-kautta-kulkee-vuosittain-vain-joitakin-tuhansia-tyolupia/

  Oli asiain laita tässä miten vaan, vallitseva julkinen keskustelu aiheesta on hyvin poleemista ja tunnepitoista. Porvaripuolueita ja heidän kannattajiaan tuntuu kiinnostavan tässäkin vain ”hallinnon virtaviivaistaminen” ja työn yksikkökustannusten alentaminen. AY-liike sekä osa vasemmistosta vuorostaan ovat kannanotoissaan vieneet keskustelun arvuuttelun ja pelkojen tasolle.

  Keskustelu voisi hyötyä useammista hyvin perustelluista kannanotoista – puolesta tai vastaan. Aihe liippaisi hyvin läheltä tässäkin blogissa keskusteltuja teemoja.

 15. Niklas Renner

  Mikä muuten on SDP:n kanta ulkomaalaisten työntekijöiden tarveharkintaan? Vai onko puolueella kantaa ensinkään?

 16. Jari Kähkönen

  Sadan vuoden takaisia viisauksia lukiessani, Leninin Valtiota ja vallankumousta siis, opin ettei Sakarin tänään bloggaama työmarkkinoiden monijako ole perusteeton tai uusi asia. Ay-liike on byrokratisoitunut ja tullut kaapatuksi hyvin ansaitsevien pikkuporvareiden klubiksi. Asiat tiesi jo Lenin sata vuotta sitten, k-sanan keksin minä juuri äsken. Toivottavasti sanoistani suututaan, koska valitettavasti tämä apatisoitunut, ylhäältäjohdettu ja viranomaisuskoinen kummallinen kansa ei muuten kykene mihinkään omaan ajatteluun. Polta vain pinnasi pikkuinen ay-aktivisti, sinä Pitkän Marssin Uskollinen, joka tänään olet pelkkä verkostomarkinoinninsekaisen pyramidipuljauksen palkaton juoksuhenkilö. Hauku toki minut loiseksi, kateelliseksi, katkeraksi ja päätä ihmeessä vielä siihen vanhaan tuttuun eli tietämättömyyteen. T-sanaan kun päästään, tiedän että kieltäminen/tiedollinen ristiriita on täysin kehittynyt.

  Teollisuudessahan ei suuremmin olla tes-shoppailtu 15 vuoteen, ei enää sen perään kun kiista kännykänkuorten maalaamisesta oli kuumana. No, nythän ei ole maassa koko teollisuudenalaa lainkaan. Asiaan! Joka on, että ennen meidän päiviämme on siis voitu sujuvasti olla mitään tietämättä, kun esimerkiksi pikkiriikkisen pienet ilmailualan porukat on julmasti myyty ja Pam on siististi ostanut eräitä muita. Ei siis ennen sähkäreitä, jotka ovat koht’sillään lakossa, koska TEAM ja Teknologiateollisuus…you know…tai jos ette niin omapa on häpeänne. Siksi pitäisi ymmärtää, että eivät nuo historialliset ammatiliitot mistään mitään tajua ja tuskin edes välittävätkään. Byrokratisoituminen siis jo sillä asteella, että järjestö on nyt bisnes ja entinen vastapuoli on tänään yhteistyökumppani.

  Ihan turha tulla länkyttämään, että sitten sellaiseen pitää liittyä ja muuttaa asiat. Höpöhöpö. Joko asianomainen passivoituu, aivopeseytyy juoksuhenkilöksi tai hänet marginalisoidaan. Näin siksi, että ay-liike on byrokratisoitunut asteelle, jossa paperit ja järjestelmä ovat tärkeämpiä kuin ihminen ja aate. Passivoitunut ei siis kohta halua enää edes lukea työväenlehteä minkä saisi etuna ilmaiseksi, aivopeseytynyt alkaa jonottaa toimitsijaksi tai elää ympärivuotisen konferenssituristin elämää. Kukaan ei enää edes muista mitä sille marginalisoituneelle tapahtui. Eli pitää liittyä jäseneksi. Sitten tehdään valtakirjat, selvitykset, lomakkeet ja oikeusapupyynnöt, sekä pannaan ne kaikki nippuun odottamaan että kahdessa vuodessa ehkä jotain tapahtuisi. Työmaatodellisuus on aina ollut jotain ihan muuta, se oli sitä jo silloin kun A. Hitler oli Wienissä apparina raksalla.

  Olisin siis nyt telakkaan liittyen syvästi epärehellinen, jos en muistaisi sarjakuvaa missä kuvataan ”Puutorin parru ja spurgu” -nimistä täysin kantasuomalaista alihankintayritystä. Tai että kuinka silloin komennusmies -tittelillä tunnettuihin suhtauduttiin. Siellä puolella se taas taisi jo silloin olla niin, että pakkasrajaakaan ei tunnettu ja yhteydenotto pääluotttamusmieheen olisi tiennyt työsuhteen loppumista sillä siunaaman hetkellä. No, yksi jaksoi kannustuksen voimasta opiskella maisteriksi ja on nyt rehtori, mutta ne jotka sinne jäivät saivat loppuun kuluttuaan kadota. On sittemmin huomattu, että huomattava osa heidän jälkeensä tulleista ei saa oleskella tai työskennellä maassamme ilman passia ja relevanttia muuta lupaa. Ei nykyinen tilanne ole tyhjästä tai varoituksetta syntynyt.

  ICT:ssä tämä taas menee niin, että konttorirottapaikoissa on siipiä tai kerroksia, joissa ollaan paikalla vähän kausittain miten sattuu. Kun ollaan, kymmenen vuotta sitten valtakieli siellä oli joku balttilainen ja nyttemmin broken english, koska porukat tulevat jo hyvin kaukaa. Niin telakalla, raksalla kuin konttorissakin ollaan oikeasti sitä mieltä, etteivät heidän asiansa liitolle tai viranomaisille kuulu. Ne lukevat kyselijää, ottavat kyllä hyödyn mikäli sellaista on saatavissa, ja muina aikoina heittäytyvät niin osaamattoman tietämättömän avuttomiksi, jotta heihin kyllästytään ja sivuutetaan. Kun kerran ei tehdä väkivaltaa, ajeta työmaalta, viedä kaltereiden taakse tai heitetä maasta. Ei edes uhkailla sellaisella. Niin, sitten saankin jo sujuvasti pidätellä nauruani Helsingin Juttutuvassa, kun humalainen balttilaisittain puhuva kaveri sanotusta syystä poistettaessa epäilee syyksi kohteluunsa ”ravintolan vartijalta” koska…on…get this…työläinen.

  Niinpäniin. Avin tarkastamisia en pidä juuri minkään arvoisina. Niitä tehdään pitkälti miten sattuu, jos sellaisen edes saa niin kaikki on siitä kiinni mitä tarkastuksen toimittavat sattuvat näkemään ja sen perään kertomuksilla heilutellaan kuin olisivat muka osoitus firman ”kunnossa olemisesta”. Ja kun ulkomaalaisasiat ovat sitäpaitsi muissa viranomaisissa(pääsy/tuonti rajalla ja olo/tekeminen migrillä), sekä esitutkinnan on yleensä suorittavinaan poliisi. Niinpäniin, jos tuli verta tahi vainaa niin sitten saapuu päivittäisrikostutkinta ja väkivalta, mutta kaikki muut menevät siihen samaan suunnattoman suureen pinoon missä talous-petos-omaisuusrikosten vanhatkin pohjat jo ovat. Kaiketi tässä ei sitten vaan yksityisdekkari ja lakihenkilö joko voisi tienata mitenkään tai liian vaikeasti, jotta niine hyvinensä tapaa jäädä.

  Mitä taas tulee työttömyysteollisen kompleksin suorituksiin, todettakoon näin, että siinä on ay-liikkeen suhteen klassinen alisteisessa asemassa olevan vähemmistön kahdenkertainen kiroaminen. Joko haukutaan leivänsyöjäksi tai sitten pummiksi, tuleeko muuten mieleen, että samaa tapaa sattua myös silloin kuin kröhöm puheena on niin sanotut väriasiat? No, eipä tietenkään. Ettehän te muuten lähtökohtaisesti epäoikeudenmukaiseksi ja oloiltaan sietämättömäksi rakennetussa luokkayhteiskunnassa haluaisi asuakaan. Tai mitä nyt niistäkään on enää kuluttajuuden villitsemässä pikkuporvarin elämässä havaitavissa, taitanee olla vähenemään ja kevenemään päin. Ollaan siis ihan kuurosokeita omistettujen asuntojen, perheautojen, ulkomaanlomien ja kaikkien mahdollisten kuluttajuuden lietsomien statussymbolien takana.

  Te nauroitte aikananne jotakin luokkapudokasta porvarinpoikaa, joka halusi kilpailla työmarkkinoilla alittamalla tessin tason. Olitte innolla mukana jokatoisessa tes-keikauksessa, nimittäin silloin kun teidän liitto oli se kun voitti jotain. Tunsitte oikeutettua halveksuntaa, kun työmarkkinatiedottoman ja -tajuttoman milleniaaliset leimasivat toimintanne vielä silloin olemassaolleen televisiomaksuun mitä piti asenteellisestä vältellä, ja yhä olevaan joukkoliikenteen maksuun minkä ohi mentiin pummilla aina kun voitiin. Mutta siitä huolimatta oltiin heti kysymässä apua, kun tarvittiin tai konfliktissa oltiin suorastaan suu vaahdossa/täpinöissään. Ehkä humalassa kurssikeskuksessa tuli jopa möläytettyä, että sen joka ei ole jäsen ei pitäisi saada tessin etujakaan?

  Ei muisteta aikaa, kun tessit olivat ammattiosasto- tai kuntakohtaisia. Kun tosipaikassa vastapuoli heilutteli kirjaa ja sanoi, ettei hän tätä noudata kun halvemmallakin tulijoita on. Ja paljon pahempaa sekä rumempaakin tapahtui…vuosikymmeniä…ennenkuin asiat paranivat väliaikaisesti. No, Sakari nyt bloggaa tosiasiassa olemassaolevista kolmesta työmarkkinoista, jotka tulevat hänen ennustuksensa mukaan muuttumaan vielä kaksiksi. Että seuraavaksi on vain ne ketkä saavat ja ketkä eivät saa työstään palkkaa. Hän panee toivonsa työsuhteisessa työssä oleviin, joiden tulisi havahtua. Ne keskiluokkaista leikkivät, joiden ay-aktivisteiksi itsensä määrittelevät vertaiset käyttelevät sillointällöin puheissaan sosialistista perää olevaa fraseologiaa sitä itse tajuamatta? Onnea matkaan. Sata vuotta sitten Lenin näki tämän porukan synnyn, kohta nähdään mihin heistä on, kun pelleily loppuu. En ole toiveikas. Pokkani ei pitäisi kirjoittaa sellaista.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   ”Ay-liike on byrokratisoitunut ja tullut kaapatuksi hyvin ansaitsevien pikkuporvareiden klubiksi.” Hyvin sanottu, siinähän se on koko p**** pähkinänkuoressa.

   Seuraavassa suora sitaatti ammattiliiton minulle lähettämästä kirjeestä:
   ”Jos teet jäsenmaksuvapautuksen aikana ansiotyötä, palkkatuettua työtä, osa-aikatyötä tai saat alle 300 euron palkkatuloa, niistä maksetaan normaali jäsenmaksu 1,5% bruttopalkasta!”
   (Huomaa huutomerkki lauseen lopussa).

   Eli jos tienaan, työmarkkinatuen lisäksi, vaikka vain 200 euroa, minun tulisi muka maksaa siitäkin vähästä ay-liikkeelle 3 euroa (!?) Näyttää siis köyhimpienkin rahat näille kelpaavan…

   Onko ahneudella enää mitään rajaa?

 17. Marko

  Eipä tuota ay-väkeä pätkätyöläisen asema kiinnosta. Palvelu on tarkoitettu vakinaisessa työsuhteessa oleville. Jos määräaikaisena työntekijänä olet hankala, niin soppari jätetään vain uusimatta. Palkattomien töiden yleistymisen pitäisi ay-väkeä kiinnostaa huomattavasti enemmän. Niillä vain vähennetään palkkatyötä ja poljetaan palkkoja. Liiton tehtävä on estää työpaikalla tapahtuva epämääräisen pimeä työhääräily.

 18. Ani

  ”Toivottavasti kaikki palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat havahtuvat ajoissa.”

  Ei ne havahdu. Ne on niin sen vakipaikkansa hurmoksessa.
  Polku on syvään urautunut ja (työ- sekä työpaikka)tavat ovat varsin piintyneet.

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Historioitsija Juha Siltalaa siteeraten: ”Keskiluokka on samastunut eliittiin.”

 19. Toni J

  ”Monet myös luulevat, että YTK tarjoaa oikeusturvaa samoin ehdoin kuin ay-liike. ”

  Missä nämä ihmiset oikein ovat kun itse en ainakaan ole heihin törmännyt. Useamman YTK:laisen tunnen ja itsekin heihin kuulun. Itselleni ja kaikille muille joiden kanssa asiasta olen keskustellut on kyllä kyseisen palvelun luonne ollut 100% selvä. Jäsenmaksun maksaminen oikeuttaa sinut ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen tismalleen samalla tapaa kuin missä tahansa muussakin työttömyyskassassa.

  Koska työttömyyskassojen palvelut ovat prikulleen samat (ehkä poislukien erot käsittelyajoissa) niin totta ihmeessä palvelu kannattaa ottaa sieltä mistä halvimmalla saa.

  Vai viitataanko tässä nyt jollain tapaa siihen YTK:n tarjoamaan oikeusturvavakuutukseen? En oikein usko että kukaan nyt sen vakuutuksen perässä kyseiseen kassaan liittyisi. Ehdot kun eivät ole mitkään erityisen hyvät.

  • Rudi

   On pakko kommentoida tähän sen verran, että Timonen tarkoittaa tuolla kommentillaan sitä, etteivät monet YTK jäsenet ajattele asiaa käytännön tositilanteessa. Kun tilanne tulee eteen, niin sitten vasta herätään realisimiin. Apuja ei oikeasti YTK:lta ole sitten tulossa kun niitä tarvitsisi. Tiedän tapauksia, joissa näistä ammattiliiton avuista olisi ainakin saattanut olla hyötyä. Mutta kukaan ei tiedä, koska niitä asioita ei ole voitu liitossa arvioida.

   On oikeasti tosin totta, ettei ay-liikkeen voimat ole mahtaneet yt-neuvottelujen edessä paljoakaan. Tai sellainen yleinen harhaluulo on jäänyt vallitsemaan. Tästä on seurannut laajalle levinnyt käsitys, ettei koko ay-liikkellä ole mitään virkaaa. Pelkkä ”ilmainen” ryyppääminen liittojen nuorisoristeilyillä ei riitä kusetukseksi. Ja juuri tämä viesti on saatu menemään perille eliitin taholta. Tähän ilmapiiriin iski myös kokoomuslainen YTK:n perustajakin. Isossa kuvassa voittajia ovat siis eliitin edustajat, ja tavalliseksi kansaksi kutsuttu epäyhtenäinen sakki saa eniten turpaansa. Mutta sitähän se tässä haluaakin, tajusi se sitä tai ei.

   YTK on työnantajien perustama kassa, joten oliskohan siinä selitys sille, miksei näitä lainopillisia palveluja ole tarjottu perinteisten liittojen tapaan? Jos asiaa katsoo oikeasti niin kuin objektiivisesti kuuluisi, on kyseessä oikea troijan hevonen.

 20. kyylä666

  Jonkin aikaa sitten Helsingin Kampista katosi 26-v intialainen työntekijä. Löytyi käsittääkseni kuolleena meren rannasta.Ei liity rikosta. Joku journalisti voisi tutkia oliko henkilö
  vaikka blogissa maitun yhtiön palveluksessa. Ja miten nuori mies noin vain katosi ja kuoli.

  Huomasin jo vuosia sitten että intiasta tulleet it-ihmiset joutuvat tekemään uskomattomia määriä työtunteja.Suomalainen saisi siinä vauhdissa burnoutin jo viikossa.

 21. Rudi

  Tämä on loistava kirjoitus. Se sisältää myös toiveajattelun, joka kuuluu näin:
  ”Toivottavasti kaikki palkkatyössä vielä toistaiseksi olevat havahtuvat ajoissa.”

  Tuota ei tule koskaan tapahtumaan. Tai tulee, mutta silloinkin vain osittaiseksi jäävä järkiintyminen tapahtuu vasta sitten kun kaikki on jo myöhäistä. Työmarkkinat ovat jo nyt sellaiset, ettei niille kukaan haluaisi mennä. Tässä maassa ei siis ole yhtäkään syrjäytynyttä, mutta syrjäytettyjä on tulossa todella iso määrä. Laitetaan tähän oma arvio 1 miljoona viimeistään vuonna 2025. Siinä on tilastonikkareille siivoamista. Voi olla, että olen jopa optimisti tässä arviossa.

  Tämä tollokansa luulee täysin aiheettomasti itsestään liikoja monessakin mielessä. Siksi se on myös tyhmä ja ahne aivan kuten samanlaiset elitistisenä itse itseään pitävät päättäjänsäkin. On oikeasti totta, että kansalla on itsensä näköiset johtajat. Gallupit pitävät edelleen kokoomusta ykkösenä, vaikka oikeasti mitään sellaista elmenttiä ei ole olemassa, joka selittäisi kannatukselle realistisen syyn. Muuta syytä ei jää jäljelle kuin typeryys, jota tuntuu ahneuden lisäksi joka paikkaan riittävän. Kivalta kuulostavat omakehut tuntuvat uppoavan perille asti aika helpolla myös. Ainoa poliittinen osa-alue, joka vielä jotenkuten toimii, on ulkopolitiikka, mutta vuoden 2024 presidentinvaalien jälkeen sekin taito voi olla mennyttä. Tämän hetken Niinistön kannatus ei hyvää nimittäin sinne lupaa. Todelliset haastajat ja varsinkin valtiomiehet puuttuvat tyystin jo nyt. Vuonna 2024 heitä ei ole enää sitäkään vähää. Eikä se niin kaukana ole kuin nyt tässä Sauli-huumassa luullaan.

Kommentoi »

Comments are closed