Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Toimeliaisuuteen perustuva sosiaaliturva

Viime aikoina olemme saaneet lukea paljon uutisia työttömien laiskuudesta. Jo vuosia on valitettu kotisohvilla lojuvista työttömistä, joita on patistettava töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Iltapäivälehti esitteli viikon ajan joka päivä uuden työttömän, joka elää mieluummin sosiaaliturvalla kuin tekee työtä. Jatkuvasti marssitetaan esiin nimettömiä työnantajia, jotka valittavat rekrytoinnin mahdottomuutta. Heidän mukaansa työttömät kieltäytyvät töistä suorastaan röyhkeästi, vaikka jokainen asiasta vähänkään jotain tietävä ymmärtää kieltäytyjän menettävän työttömyysturvansa. Senhän saimme lukea lehdestä virkamiehen sanomana ”ideologisen työttömän” Ossi Nymanin tapauksessa.

Media on myös vähitellen havahtumassa kuntouttavan työtoiminnan epäkohtiin. Lakia rikotaan kaikkialla avoimesti ohjaamalla kuntouttavaan työtoimintaan terveitä ja työkykyisiä ja teettämällä heillä palkkatyötä korvaavaa työtä.

Kaikella tällä rummutuksella on tarkoituksensa, ja se tarkoitus on muuttaa sosiaaliturva vastikkeelliseksi. Kuntouttavasta työtoiminnasta voidaan luopua kokonaan, samoin työkokeilusta. Näissä molemmissa kun on sellainen valtiontalouden kannalta ikävä piirre, että näennäisen aktivoinnin lisäksi näissä töissä maksetaan työttömyysetuuden lisäksi yhdeksän euron päivittäistä kulukorvausta. Siitä pitää päästä eroon, sillä eiväthän valtion rahat köyhille jouda.

Ensi vuonna alkavassa työelämäkokeilussa ei ole kumpaakaan ikävää piirrettä. Työtä tehdään työnantajan palveluksessa ilman yhteiskunnan aktivointitoimia ja olematta työsuhteessa. Jos ja kun työsuhdetta ei kokeilun jälkeenkään synny, niin vika on aina työttömässä. Kulukorvausta ei makseta, vaan työ tehdään pelkällä työmarkkinatuella. Tämä muuten on viime aikoina juttuihini tulleiden kommenttien mukaan jo yllättävän hyväksyttävää. Monet vielä toistaiseksi palkkatyössä olevat ovat sitä mieltä, että ”pitäähän sitä jotain tehdä ilmaisen rahan eteen”. He eivät tajua palkan ja sosiaaliturvan välistä eroa, joten kylvö on langennut otolliseen maaperään.

Viime hallituskaudella peruspalveluministerinä toiminut Paula Risikko yritti kovasti ajaa vastikkeellista sosiaaliturvaa. Koska nimi kuulosti vähän ikävältä, niin se muutettiin nopeasti osallistavaksi sosiaaliturvaksi. Koko idean tarkoitus oli muuttaa ajattelua niin, että sosiaaliturva ymmärretään palkaksi yhteiskunnalle tai yrityksille tehtävästä työstä. Sosiaaliturva nimetään palkaksi, vaikka sillä ei kunnolla edes elä eikä sillä tehtävästä työstä kerry eläkettä ja vuosilomaa. Edes työsuhdetta lain tarkoittamassa mielessä ei synny. Syntyy vain palkattomien ja oikeudettomien paarialuokka.

Ei vastikkeellisen sosiaaliturvan ajaminen ole minnekään kadonnut, mutta sen nimi on taas muuttunut. Nykyisin ja varsinkin tulevaisuudessa siitä puhutaan toimeliaisuuteen perustuvana sosiaaliturvana. Se kuulostaa mukavan touhukkaalta, eikä mukavan toimelias meno tunnu yhtään palkattomalta pakkotyöltä.

Valtioneuvoston kanslia on 28.9.2017 asettanut  Perusturvan ja toimeliaisuuden kokonaisuudistuhankkeen. Sen tarkoituksena on uudistaa koko sosiaaliturva, mutta hankkeen asettamispäätöksessä ei tietenkään vielä kerrota miten se aioitaan uudistaa. Viime aikojen poliittisesta ja mediassa tapahtuneesta ryöpytyksestä päätelleen tulevaisuudessa pitää olla kovasti touhukas saadakseen perusturvaa. Pankaapa termi toimeliaisuuteen perustuva sosiaaliturva mieleenne, sillä sitä tullaan toitottamaan lähiaikoina.

Ja käytännössähän se tarkoittaa entiseen tapaan palkattoman työn tekemistä.

Kommentit (54)

 1. T.K. Lehtinen

  Olen yksinkertaisesti ajatteleva ihminen. Kun kunnilta ja valtiolta vähennetään koko ajan väkeä, ja kuinka ollakaan, sieltä palkkataulukon alapäästä suorittajat yleensä, niin eikö olisi järkevämpää työllistää ihmisiä näihin töihin? Esimerkiksi tullitarkastajan lähtöpalkka on alle 2000€/kk ja työt eivät varmasti tule loppumaan, niin turvallisuuden näkökulmasta olisi järkevää palkata lisää. Eli työllisyys paranisi, turvallisuus paranisi. Hallintomme eri sektorit touhuilevat omiaan, isoa kuvaa ei tunnu kukaan katselevan. Palkkatyö on parasta osallistumista ja vastiketta, aktivointia, mitä nyt sitten jargonissa höpötellään. Miksi pitää verorahoja tuhlata väkisin keksittyihin, palkattuihin nöyryyttämisiin, kun tekemättömiä töitä on? Enkä katsele nyt metsään, vaan ihan oikeisiin, verorahoin tehtyihin, yhteiskuntaa, ei yksityisiä (jopa monikansallisia) firmoja, hyödyttäviin töihin. Ja luettelo on pitkä…

  • Anssi Ramela

   T.K. Lehtinen: Tätä miettii moni. Vastaus on selkeä. Nekin rahat jotka noihin työpaikkoihin tarvittaisiin halutaan ohjata rikkaiden taskuihin siirtämällä Suomea hivuttaen lähemmäs tasaverotusta. Se miksi PersKeKo ei halua ottaa valtiolle lainaa ja siten kiihdyttää talouden elpymistä on se että leikkauslinja pitää inflaation matalalla, joka on lainoittavien pankkien ja luottoyhtiöiden sekä Saksan vientin teollisuuden etujen mukaista. Lisäksi se kiristää palkkaa ansaitsevien köyhien ja keskiluokan oltavia entisestään. Tämä yhdistettynä perus- ja työttömyysturvan heikentämisen kanssa luo olosuhteen jossa palkansaajat joutuvat tyytymään yhä pienempiin palkkoihin ja huonompiin työehtoihin pystyäkseen pitää katon pään päällä ja leipää pöydässä.

 2. MarkA

  Ei vastikkeellisessa työttömyysturvassa olisi mitään vikaa näillä edellytyksillä:

  -korvaus vastaisi työehtosopimuksen palkkoja.
  -työ olisi hyödyllistä yhteiskunnalle ja siksi mielekästä.
  -sitä tehtäisiin julkisella sektorilla.
  -sitä kutsuttaisiin palkkatyöksi.

  Ai niin mutta eihän julkista sektoria saa paisuttaa – sehän olisi sosialismia.
  Parempi siis pakottaa työttömien armeija kotiin syljeskelemään kattoon tai valmistamaan yksityisille foliohattuja ja tekemään niille ilmaista tai melkein ilmaista työtä. Ja tappaa julkisen sektorin duunarit työkuorman alle tai jättää osa välttämättömästä työstä tekemättä tai tehdä se huonosti, kuten nykyään.

  Sitten (nyt) voitaisiin olla tyytyväisiä, kun sosialismi saadaan pidettyä loitolla…

  • markku isometsä

   Vanha keksintö silä itsekin -80 luvulla osallistunut ja ihan mielelläni. Silloin sitä kutsuttiin kunnaiseksi työlistämistueksi. Kunta katsoi perään maksoi työehtosopimuksen mukaisen palkan ja työ oli järkevää. Valtio korvasi kustannukset.

 3. Salsgren

  Minun on vaikea ymmärtää, mihin perustuu kokoomuksen suosio gallupeissa. Tai.. ehkä se perustuu juuri siihen, että tavallinen alipalkattu roskienkerääjäkin alkaa äänestämään kokoomusta, koska häntä vituttaa ne sohvilla lojuvat työttömät ilmaisine sosiaalirahoineen ja kokoomus on luvannut laittaa sen porukan ruotuun.

  • Aina Marina

   Näin sen kai on mentävä. Sen lisäksi ettei ole enää häpeä näyttää/toitottaa tietämättömyyttään, on suorastaan hienoa, ettei ole politiikasta kiinnostunut… Siis yhteisistä asioista o.O Siitä tuloverostakin jaksetaan joka paikassa vaahdota, vaikka ne muut verot – ne tasaverot – syö köyhän tuloista leijonan osan ja vähentää ostovoimaa eniten.

 4. Ari Vehkanen

  MarkA sanoo :
  Oletko itse valmis elämäsi tekemään vastikkeellista sosiaaliturvaa vai haluatko työstä sitä ns. oikeaapalkkaa.

  Monet on tehneet kuten miekin 30 vuotta töitä ja tuntus sairaalta tehdä vastikkeellisesti töitä vaikka olisi osapäivätyö TES-palkkalla koska sitten vieressä joku jolla ei mitään työkokemusta tekee samaa työtä PALKALLA ja vielä paljon kovemmalla palkalla.

  Kaikki ketkä kannattaa vastikkeellistasosiaaliturvaa sanon suoraan alkahat itse tekemään näin töitä esimerkkinä kansalle, eipä näitä esimerkin näyttäjiä ole vaan kaikki vaan puhuu paxxxxx.

  Ja aina puhutaan pitäs tehdä töitä osapäivätyönä toisten eli että ei tule rahoilla toimeen. Ei kuulosta hyvälle koskaan miulle pitkänlinjan duunarille ja ay-jyyränä joka haluaa että työstä pöitää maksaa palkkaa kaikille jolla tulee toimeenkin jokainen jotta ei tarvia kenenkään hakea tukia koskaan.

 5. Anssi Keskiväli

  Kulukorvauksien karsimisesta ja kohdasta ”sillä eiväthän valtion rahat köyhille jouda” tuli mieleen Ben Zyskowiczin ulostulo.

  ”– No totta kai ihmisellä on siihen oikeus, mutta ei minun rahoillani. Ei veronmaksajien rahoilla, eli niillä rahoilla, jotka on tarkoitettu nimenomaan työttömien toimeentulon ylläpitämiseksi. Tämän pitäisi nyt olla aivan päivänselvää kaikille.”

  https://www.verkkouutiset.fi/ben-zyskowicz-ideologisesti-saa-olla-tyoton-mutta-ei-minun-rahoillani/

  Pienenä lisänä tuosta artikkelista huomiona siihen seikkaan, ettei Benillä oikeasti ole hajuakaan mistä puhuu, sillä hänkin toistaa samaa ”toimeliaisuuden” mantraa, mitä aina vastikkeellisuuden lisäämisestä mussuttavat tietämättömät jauhaa:

  ”– Esimerkiksi muutamana tuntina viikossa auttaa vanhuksia, siivoa puistoja, on mukana vapaaehtoisjärjestöissä tai muussa sellaisessa toiminnassa, joka olisi merkityksellistä ihmiselle itselleen, hänen yhteisölleen mutta myös koko yhteiskunnalle.”

  Hoivapalvelut kuuluvat tietyn alan alaisuuteen, omalla työehtosopimuksella. Samoin puistojen kunnossapito. Lisäksi ainakaan tällä hetkellä vapaaehtoistyöt eivät esimerkiksi auta yhtään niitä, joiden pitäisi saada jotakin hyväksyttävää tekemistä velvoitteen täyttämiseksi päästäkseen karenssista. Vapaaehtoistyöt, vaikka ne olisivatkin TE-keskuksen hyväksyvää tekemistä (sillä eihän jo karenssilla olevalta voi evätä työmarkkinatukioikeutta vapaaehtoistöiden, joiden takia ei ole työmarkkinoiden käytettävissä 24/7, takia). Lisäksi tuollainen tekeminen, jolla on merkitystä tekijälle itselleen, yhteisölle ja yhteiskunnalle on silkkaa utopistista lässytystä, koska harvemmin sellaista tarjotaan työllistämistoimenpiteinä. Päinvastoin.

  • Rosa Warski

   Zysse ei tajua tässä sitä, joko keskenkasvuisuuttaan tai tietoisesti, että raha on nykyään synonyymi ihmisten oikeuksille. Raha määrittää nykymaailmassa, onko oikeutta hakea kaupasta ruokaa, päivähoitoa lapsille, lakimiestä puolustamaan, lääkkeitä sairauteen, jne jne.

   On naurettavaa puhua oikeudesta itsensä toteuttamiseen, jos samalla ei puhu rahasta.

  • töytön

   Benihän on ollut koko ajan toimeliaana puuhamiehenä kulisseissa tämän työttömyysturvaa vastaan tehtävän työn läpi viemisessä.

   ” No totta kai ihmisellä on siihen oikeus, mutta ei minun rahoillani. Ei veronmaksajien rahoilla, eli niillä rahoilla, jotka on tarkoitettu nimenomaan työttömien toimeentulon ylläpitämiseksi. Tämän pitäisi nyt olla aivan päivänselvää kaikille.”

   Työstä maksetaan palkkaa, eläke sekä lomat kertyy ja tarvittaessa pääsee työterveyhuoltoon. Tämän pitäisi nyt olla aivan päivänselvää kaikille.

 6. Mauri Pulkkinen

  ”Ken ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä”

  Toimeliaat byrokraatit ammentavat ajatuksensa suoraan V I Leniniltä tai vielä kauempaa asiayhteydestä irrotettuna Raamatusta mm. Paavalin kirje tessalonikalaisille. Toisaalta sieltä löytyy kehotus ottaa esimerkkiä taivaan linnuista ja kedon kukista, jotka eivät työtä tee eivätkä vaivaa näe.

  Omatuntoa kolkuttaa, kun toistuvasti yritetään kehittää kiertoilmaisuja perusteiksi alistamiselle, oman edun tavoittelulle ja oman erinomaisuuden korostamiselle.

  Toimeliaat puuhastelijat, jotka saavat aikaan vain vahinkoa, eivät vastaa käsitystäni yhteisestä parhaasta.

  Olen elänyt mukana koko sodanjälkeisen kehityksen ajan. Leimallista on ollut pyrkimys parempaan ja inhimillisempään yhteiskuntaan. Jossakin vaiheessa on tapahtunut muutos ja selvä taite alamäkeen. Sosiologit on vaiennettu ja samalla on pintaan on noussut koko ajan voimistuva regressio sekä ajattelun yksipuolistuminen ja näkökulmien vähentyminen.

  • Jussi Parviainen

   Tähän tää on menossa! Sittenhän taas nähdään, miten hyvä on sellaisessa yhteiskunnassa elellä! ja samalla sapluunalla valtioiden mittakaavassa, eikö se arvomaailma tullut ilmeiseksi viimeksi -39

  • Erkki Posti

   ”Toimeliaat puuhastelijat, jotka saavat aikaan vain vahinkoa”

   Tarkoittanet Ben Zyjne:tä ja kaltaisiaan? Benin kesän pestejä olivat mm. Perusturvalautakunnan työn sabotointi ja Uutisvuodon noloin suoritus 10 ainakin vuoteen. Päämääristäkin (Verotulojen kanavoiminen Panamalle kansanterveyden kustannuksella) kansa on varmasti eri mieltä kuin ”edustajansa”. Ei toki koko kansa.

   ISIS -kannattajatkin varmaan arvostavat pommintekijöitään.

 7. Mika Pajari

  Tämän päivän Hesarin Vieraskynä-palstalla oli Niina Tannerin ja Antti Koskelan hyvä kirjoitus siitä, miten pätkä- ja osa-aikatyöt ovat melkoinen tulonsiirto valtiolta eli veroeuroista työnantajille. Yleensäkin työttömyydestä uutisoidessa pitäisi tarkastella työttömyystuen saajien määrää eikä eri tavoilla laskettujen työttömien määrää.

 8. Turo Mustakallio

  Ideologisista syistä:

  – en nosta vessan rengasta
  – ajan bemarilla ylinopeutta
  – en auta liikenneonnettomuuden uhria
  – en laita roskia roskikseen
  – jne…………

  Näitä ideologisia syitä on tämä yhteiskunta pullollaan.

 9. Sauli

  1.11 voisi ristiä eriarvoisuuden päiväksi. 1.11 on päivä jolloin media julkaisee edellisen vuoden eniten tienanneet. 1.11 on päivä jolloin työtön tuntee itsensä aivan erityisen syrjäytetyksi, sillä ei kai kukaan enää viitsi väittää, ettei raha ole se mikä tässä yhteiskunnassa on tärkein ihmisarvoa mittaava määre.

  Olenko kovin väärässä jos väitän, että olisi inhimillisempää olla maksamatta työstä mitään, kuin maksaa juuri sen verran että pysyy hengissä. Kun teen korvauksetta työtä, se perustuu vapaaehtoisuuteen, siihen että haluan auttaa. 9 euron korvaus muuttaa vapaaehtoisuuden vapaaehtoiseksi pakoksi. Motiivini tehdä työtä nälkäpalkalla on eri kuin se että tekisin sitä vapaaehtoisesti. Samoin oma ja muiden käsitys minusta riippuu siitä kuinka tekemääni arvostetaan rahallisesti. Kaikki arvostavat vapaaehtoistyötä, 9 euron päiväpalkkalaista ei kukaan, valitettavasti.

  Saatan tietysti olla ajatuksineni yksin, mutta uskallan väittää, että vastikkeellinen sosiaaliturva tulee kasvattamaan mielenterveysongelmien määrää ja niistä johtuvien kustannusten määrää moninkertaisesti.

  • a m

   Ensi vuoden alusta työelämäkokeilusta ei enää makseta tuota 9 euron päiväpalkkaa. Silti en pitäisi sitä ’vapaaehtoistyönä’. Vapaaehtoistyössä tekijä voi päättää itse minne menee, mitä tekee, milloin tekee ja miten paljon tekee. Lisäksi jostakin pitää saada rahaa elämiseen.

 10. Hupu

  Törmäsin äskettäin tietoon, että ihminen voi loputtomiin esittää omaa mielipidettä, mutta toisin ajattelevat eivät edes kuuntele. Miten voi vaikuttaa toisten mielipiteeseen? Toisten mielipidettä voi muuttaa vain olemalla samaa mieltä kuin toisinajattelia, mutta pitää esittää heidän mielipiteensä rehellisemmin ja/tai hieman ilkeämmin.

  Eli, mikäli edellisen tiedon avulla pyrkisi muuttamaan työttömien kohtelua, niin pitäisi vaatia työttömille lisää kyykytystä ja perustella asiaa negatiivisilla mielipiteillä eikä sallia kyseisten mielipiteiden kannattajien pitää kiinni niistä ärsyttävistä väitteistään, että kyseessä on vain työttömän auttamisesta.

  Ihan vain vinkkinä, jos joku haluaa kokeilla… itse olen harkinnut vastapuolen mielipiteisiin pohjautuvan blogin perustamista. Ongelmana on, että luultavasti kirjoittaisin liian selkeästi väärältä puolelta, jolloin blogi ei olisi uskottava eikä toisi toivottua muutosta mielipiteisiin.

  Esimerkkinä asiasta voisi käyttää perussuomalaisten puoluetta, joista osa kauhistui käyttöönsä ottamaansa keppihevosen vauhkoontumista ja itse pääpukarit siirtyivät ulkopuoliseksi kauhistelemaan toisten toimintaa.

 11. Juha Leppänen

  Missähän vaiheessa joku keksii, että eläkkeetkän pitää myös saada vastikkeellisiksi, sillä eläkeläisethän suorastaan loisivat tekemättä mitään ja nauttivat ilmaista korvausta kotonaan kiikkutuolissa istuen. Nykymenolla ei lainkaan ihmetyttäisi, jos kuvaamani kaltainen ajatus tulisi jollain tämän päivän päättäjällä mieleen. Toimeliaisuuteen perustuva eläke 🙂

 12. Jouni Suonsivu

  Henry Fordin ajattelussa oli hyvääkin. Työntekijöillä pitää olla varaa hankkia yhtiön tuotteita eli niitä Fordeja, joita sitten valmistetaan yhä enemmän, jolloin tarvitaan yhä lisää teitä autojen kulkea. Syntyy siis yhä enemmän työtä tehtäväksi. Tämä alati laajenevan työn malli ei jatku samana loputtomiin eikä Suomessa enää ole valmistavaa teollisuutta erityisen runsaasti. Silti Henry Fordin ajatuksille olisi (jos tämä Kokoomus-Keskusta-Siniset-akselille sopisi, vaan kun ei sovi) sovellusalaa tämän päivän Suomessa. Työstä on maksettava palkka ja palkan on oltava sellainen, että sillä kohtuullisesti tulee toimeen maamme hintatasolla ja jokaisen perustarpeet täyttyvät, koska niiden sallitaan täyttyä (toisin kuin nyt). Kaikesta työstä on aina ja poikkeuksetta maksettava asianmukainen palkka. Palkkatyön yleistyminen (ellei sitä ideologisesti vaikeutettaisi kuten nyt tehdään) merkitsee rahan kierron lisääntymistä ja nopeutumista, koska vähävaraiset ja osin keskituloisetkin käyttävät tulonsa suurelta osin ja nopeasti.

  Porrastettu perustulo on pikimmin toteutettava ja perustulon tason on oltava realistinen edes niukan toimeentulon varmistamiseksi. Esimerkiksi tuhannen euron luokka oleva määrä olisi realistinen, mutta tämän lisäksi on huomioitava asumisen hinnan erot ja nimenomaan pk-seudulla on lisäksi oltava jatkossakin riittävä asumistuki, joskin sama pätee mm. Tampereella, Turussa ja muutamassa muussakin kaupungissa (seutuineen), joten täysin emme pääse yhden luukun periaatteeseen. Porrastettu perustulo on järkevä, koska tulojen noustessa porrastus vie sen lopulta nollille eikä oikeiston ”argumentti” kaikille maksettavasta rahasta päde, tämä raha kun vain varmistaa kyykytyksen lopettamisen ja itsenäisen elon jokaikiselle. Perustulo alentaa työllistymisen kuin muuten myös työllistämisen kynnystä. Yksi este perustulon laajaan käyttöönottoon kuitenkin on – oman valuutan ja itsenäisen keskuspankin puute, joka laskee liikkeelle kelluvan valuutan. Ruotsissa perustulo voisi nykyisellään onnistua, mutta Suomessa ei, koska euron joudumme ”ostamaan” EKP:lta emmekä voi päättää euron arvosta muihin valuuttoihin nähden.

  Automaation lisääntyessä globaalisti tarvitaan teollisuusroboteille alvia vastaava robottivero paitsi Suomessa myös globaalisti, muutoin päädytään (lopulta kaikkialla, jopa tämän hetken matalapalkkamaissakin) siihen, että muutama teollisuuspohatta pitää koko kakun ja yhteiskunnat romahtavat ja yhteiskuntarauha murtuu, jos edes yhteiskuntaa nykymielessä on.

 13. Sampsa Rantanen

  Hieno kirjoitus jälleen.

  Useimmilta poliitikoilta tuntuu myös usein unohtuvan se noin sata vuotta tunnettu taloustieteellinen tosiasia, että sosiaaliturva ja kapeammat tuloerot lisäävät merkittävästi yhteiskunnan vakautta ja yhteiskuntarauhaa yleensäkin. Juuri nämähän ovat suomalaisen yhteiskunnan valtteja ja pitkän työn tulos, jota ei saisi mennä rapauttamaan.

  Samoin usein unohtuu, että pakkotyö on kielletty kansainvälisissä sopimuksissa ja perustuslain vastaista.

  Jos valtio tai kunnat eivät pysty järjestämään töitä/työmahdollisuuksia riittävissä määrin, on aika itsepohdiskeluun siellä päässä. Ja perustuslakiin tutustumisen aika. Ehkä se pitäisi pistää pakolliseksi kurssiksi kaikille kansanedustajille, ministereille sekä miksei myös kuntien ja kaupunkien valtuutetuille. Tästä ovat muutkin taineet jo mainita.

 14. Merja Nurmi

  Olen hyvin kiinnostunut näkemään, kuinka valtion verotulojen, sosiaalimenojen ja yritysten kotimaankysynnän käy, kun jokin raja x ylitetään näiden palkattomien työntekijöiden lukumäärässä. Valtiohan maksaa heidän niukan elantonsa. Hallituksen idea; palkat valtion maksettaviksi, yhteinen omaisuus jakoon kavereiden kesken.

 15. Jarkko

  Tämä ”kapitalismi” menee kokoajan ihmeellisemmäksi esim. Jari Aarnio on tienannut 50 000€ – 60 000€ vuodessa (eli 4000€ – 5000€ kuussa) pelkästään istumalla vankilassa. Jossa esim. tutkintavankeudessa normaalipäiväohjelma koostuu 23 tuntia sellissä istumista / makoilua ja 1 tunti ulkoilua vuorokaudessa.

  https://www.seiska.fi/Uutiset/Etta-mita-ihmetta-Tallaisen-summan-ex-huumepoliisipaallikko-Jari-Aarnio-tienasi-vankilasta

  Jari Aarnion kohdolla se, että on istuttu vankilassa pystytään vieläpä osoittamaan oikeuden pöytäkirjoista ja rikosseuraamuslaitoksen vankitietokannasta, mutta pitkäaikaistyöttömien kohdalla sovalla makoilu puheet ovat pelkkää ilkeiden ihmisten kuulopuhetta, jota ei voida jokaisen työttömän kohdalla todistaa mitenkään. Työtön myös ”tienaa” vain sen 540€ kuussa kela korvaustaan.

 16. Anna-Katriina Lius

  Olen kuullut jo useamman kerran kun tavalliset kansalaiset puhuvat työhaluttomista ja laiskottelijoista. Kampanja oli niin näkyvä ja intensiivinen, että sillä näyttää olleen vaikutusta juuri sen tavallisen kansan ajatteluun.

  Ne naiset ja miehet, jotka pitävät maatamme pystyssä ja elävät keskimääräistä kunnon kansalaisen elämää, näyttävät monet kääntyneen arkiajattelussaan työttömiä vastaan. Näinhän kävi myös turvapaikanhakijoiden kanssa. Negatiiviset mielikuvat ovat valtavirtaistuneet. Nyt ihmiset, jotka eivät ole poliittisesti aktiivisia eivätkä juuri seuraa päivänpolttavia kysymyksiä, ovat alkaneet omaksua näitä julkisuudessa esitettyjä väittämiä.

  Työttömien mustamaalaaminen on nyt johtanut trendiin, joka tulee lopulta konkretisoitumaan ajatusten tasolta työttömiä kurittaviksi päätöksiksi. Alkaa olla jo voimaton olo asian kanssa, koska laillani kriittisesti ajattelevia pidetään ”radikaaleina”, ”aktivisteina” ja tietysti eri sortin ”vasureina” ja jopa ”kommareina”. Kritiikki on näin taas vaarassa marginalisoitua.

  Tarvitsemme siis väsymätöntä vaihtoehtojen esittämistä sekä kriittisiä kannanottoja myös lähempää poliittisen kentän keskustaa ja maltillisina järjen ääninä pidetyiltä tunnetuilta henkilöiltä. Presidentin kannanotto taas oli aivan surkea työttömien oikeuksien kannalta. Se antoi leimaamiselle arvovaltaisen tuen, vaikka tämä ei olisi ollut alunperin tarkoituskaan.

  • töytön

   ”Presidentin kannanotto taas oli aivan surkea työttömien oikeuksien kannalta. Se antoi leimaamiselle arvovaltaisen tuen, vaikka tämä ei olisi ollut alunperin tarkoituskaan.”

   Samassa veneessä he, täällä jossain toisessa me.

 17. Marko

  Hyviä nuo on keksimään keisarin uusille vaatteille aina vain uusia nimiä. Orjuus ei kuulosta niin pahalta, kun kyse on toimeliaisuudesta.

  • töytön

   Palmroos vois suunnitella ”toimeliaan työttömän asun” 🙂

 18. Rosa Warski

  Työttömän asema nykyään on melkolailla moderni versio maaorjuudesta.

  Wikipedian sanoin, ”he viljelivät maaherran omistamaa maata alustalaisina ilman muutto-oikeutta ”turpeeseen sidottuina”.” Työttömän on oltava ”valmis vastaanottamaan työtä” 24/7, mihin sisältyy tukien katkaisu, jos lähtee omalta paikkakunnalta.

  Samoin nykyäänkin maaherralla on huomattava tuomiovalta työttömään. Perusteluna on ”työvoimapoliittinen este”, joka määräytyy virkamiehen mielivallan mukaan. Juridisena muodollisuutena toimii maaorjan tehtävät määrittävä kaavake eli ”aktivointisuunnitelma”, joka laaditaan usein ilman työttömän läsnäoloa, ja joka on pakko allekirjoittaa. Lähes mihin tahansa voidaan määrätä, vedoten ”työllistymistä edistävään toimenpiteeseen”, ruoan eväämisen eli ”karenssin” uhalla. Ongelmatilanteissa syy on aina työttömän, joka on ”toiminnallaan itse aiheuttanut työllistymisen estymisen” – oli tehtävään mahdollisuus työllistyä tai ei.

  • Rintsu

   Anteeksi asian vierestä, mutta minulla tuosta tulee mieleen alkoholiongelman ”hoito”.

   Jos ongelmainen tulee paikalle ajoissa ja selvinpäin niin mitään ongelmaa ei ole nähtävissä.
   Jos ongelmainen missaa tapaamisen tai tulee paikalle päihtyneenä, niin hän ei ole sitoutunut hoitoon.
   Juopon pitäisi osata olla sillai ”sopivasti” juoppo samoin kuin työttömän pitäisi osata olla sillai ”sopivan nöyrästi työtön”.

   Parituhatta vuotta sitten keskuudessamme oli eräs joka sanoi ”ota vuoteesi ja käy”. Häneltä se onnistui.
   Nykyään on paljonkin niitä jotka kokeilevat sanoa samaa mutta joutuvat ihmettelemään, että ”miks v’***ssa toi ei nyt kävelekään?”. Auttaisko ruoska?

 19. Viljo Kärkkäinen

  Työttömyyskorvauskin vakuutuspohjainen. Odotan vain milloin sairauspäiväraha ja eläke muuttuvat vastikkeelliseksi eikun toimeliaiksi…

 20. Rintsu

  ”…tuli mieleen Ben Zyskowiczin ulostulo.

  ”– No totta kai ihmisellä on siihen oikeus, mutta ei minun rahoillani. Ei veronmaksajien rahoilla, eli niillä rahoilla, jotka on tarkoitettu nimenomaan työttömien toimeentulon ylläpitämiseksi. Tämän pitäisi nyt olla aivan päivänselvää kaikille.”

  Zyssen logiikassa on jotain outoa.
  Jos sata työtöntä saa työttömyyskorvauksina/tukina summan x niin se on kauhistuttavaa ja rahat ovat ”Zyssen rahoja”. Niinpä Zysse on valmis lisäämään omia kustannuksiaan palkkaamalla sataa työtöntä kohden (anteeksi, luvut ihan stetsonista mutta ymmärtänette ajatuksen) pari virkailijaa työkkäriin postittamaan työnhakukäskyjä, pari virkailijaa Kelaan, vähintään yhden puunhalauskursseja järjestävän konsultin ja kymmenen capo di capo tuttia joiden ainoa homma on jauhaa purukumia, kiroilla ja vahtia, että työttömät tosiaankin lapioivat lunta toistensa nilkoille jopa juhannuksena.

  Kukaan ei työllisty (paitsi edellämainitut), Zyssen lompakolla käydään enemmän ja useammin ja Zysse pitää sitä hyvänä juttuna koska nyt ainakin lumi lentää vaikka sitä lunta pitäisi tuoda lapioitavaksi.

  Zysse on kuin ne morsiamet joiden mielestä minulle pitäisi olla kunnia-asia saada soittaa hänen häissään. Saanhan siitä arvokasta harjoitusta, kokemusta, referenssejä ja ilmaista mainosta koska paikalla on parisataa jotka tahtovat minut soittamaan ilmaiseksi muuallekin.
  Zysse-neito on silmää räpäyttämättä valmis maksamaan järjettömiä summia kertakäyttöisestä puvusta, leikkokukista, paperikoristeista yms. mutta soittajien ja pitopalvelun palkat ovat hänelle käsittämätön ajatus.

  Zysseä pitää ymmärtää. Hän ei ole koskaan tehnyt työtä. Politiikka on pelastanut hänet työnteolta. Olkoonkin, että hänellä on politikointiinsa aina ollut äänestäjien mandaatti, mutta fakta on se, että hän on koko aikuisikänsä ollut hommassa johon ei ole pätevyysvaatimuksia, osaamisvaatimuksia, tulosvaatimuksia tai edes läsnäolovaatimuksia. Palkkansa on kotoisin veronmaksajien kukkarosta.

  Jos olisin ilkeä niin sanoisin Zysselle, että politikoi poju minkä huvittaa mutta älä tee sitä minun rahoillani. En ole ilkeä. Äänestäjänsä ovat katsoneet, että työnsä on arvokasta joten se siitä ja pulinat pois.
  Silti toivoisin hommaan pientä vastavuoroisuutta.
  Jos Zysse on valittu edustamaan äänestäjiään niin miksi hän vaatii siitä palkkaakin?
  Jos Zysse-neito valitsee minut soittamaan häänsä niin miksi on väärin jos tahdon siitä rahaa?

  • Aktiivinen vm.-56

   Nyt on kyllä ihan pakko peukuttaa tälle kirjoitukselle.
   👍👍👍

  • Jyrki

   Hyvä kirjoitus, mutta haluisin korjata Zyssen palkan palkkioksi. Koska jos nyt oikein olen ymmärtänyt kansanedustajat ja ministerit saa palkkiota ei palkkaa. Ja onhan se nyt hienompaa.

   Sitä paitsi työttömätkään ei saa 9e/pvä orjatöissä palkkaa. He saavat etuutta, ilmeisesti se velvoittaa tekemään silloin työtä ilman eläkekertymää, lomia jne jne.

   Toki palkkion saajat, kuten Zysse on oikeutettu myös näihin PALKANsaajien etuihin, kuten lomat, eläkekertymät jne. Ja Zysse kuuluu jopa maailman parhaimman työttömyysturvan piiriin, koska sellainen reikä jäi siihen lakiin kun päätettiin ”puuttua” liian avokätiseen maailman parhaimpaan työttömyysturvaan eduskunnasta pois jääneille.

   Zyssen ja muiden hänen kollegoiden velvollisuuksista en tiedä, kuin sen että tärkein ohjenuora on varmaan painaa nappia kuten puoluekuri sanoo. Samoin räkytykset ja haukkumiset kansan suuntaan, kuten vaikka työttömiä kohti jne. Ja näyttää siltä, että Zysse on hoitanut asiansa mallikkaasti tässä asiassa jälleen kerran.

   Toki ei ole ainoa, yksi hänen kollegoista ehdotti työttömille työleirejä. Ja eräs toinen olisi sitä mieltä tai jopa pelkäsi, että laiskoista työttömistä tulee natsien äänestäjiä jos heitä ei laiteta lapiomaan vaikka sitä lunta juhannuksena. Mikä minusta hyvin outo väite ja saattaa olla, että palkattomiin töihin pakotetuista saattaa juuri tulla niitä natsien äänestäjiä suuremmalla todennäköisyydellä. Tai näin uskoisin logiikan toimivan.

   • Jarkko

    ”Sitä paitsi työttömätkään ei saa 9e/pvä orjatöissä palkkaa. He saavat etuutta, ilmeisesti se velvoittaa tekemään silloin työtä ilman eläkekertymää, lomia jne jne. ”

    Jep koska juridisesti työttömät eivät ole työsuhteessa vaikka heidät pakotettaisiin johokin firmaan karenssin uhalla tekemään täysin samaa työtä mistä osa saa työsuhteen edut ja palkkaa osa saa siitä vain 9€ päiväkorvauksen ja työttömyyskorvauksen. Kyse on työllisyysalvelusta tai sosiaalipalvelusta ei työsuhteesta niin työsuhteen edut eivät tule.

    • Työkokeiluissa ollut työtön

     On kuitenkin yksi asia, jossa ”työmarkkinatuki + 9€/pvä”-orjan katsotaan olevan ihan oikeassa työsuhteessa. Nimittäin…jos pidät rokulipäivän, ilmoittamatta siitä ”massalle” etukäteen, menetät siltä päivältä sekä työmarkkinatuen että 9€/pvä kulukorvauksen. Kokeiltu on. Toimii kuin junan vessa.

     • Jarkko

      Niin paitsi jos käyt terveyskeskuksessa hakemassa lääkärintodistuksen ja lääkäri toteaa, että sinulla on lääketieteellinen syy olla pois. (tosin tämäkään ei välttämättä auta, koska sitten sama summa peritään terveyskeskuksen poliklinikka maksuna ja lääkärikäynnistä tulee bussilippu tms. kuluja voit jäädä silti tappiolle vaikka et menettäisikään korvausta)

  • Rosa Warski

   Järjetöntähän koko homma on.

   Tosiasiassa työttömien alistaminen on yhteiskunnallinen palvelu, vaan ei työttömille. Kokoomuslaiselle ainoa rahanmenoa kaameampi asia on, että rahvas vaikuttaa samankaltaiselta kuin itse. Sisimmässä kutkuttava epäilys omasta herruudesta on hiljennettävä, ja siihen vähäosaisten epätoivo byrokratian pyörteissä toimii erinomaisesti. Oma ylivertaisuus selkeytyy jälleen: minä päätän itse omat tekoni, nuo eivät.

 21. Jari Kähkönen

  Emme ole hitleristinen diktatuuri, jossa työtä vailla oleva joutuu avokuormurin lavalle suuntanaan tuntematon päämäärä…mikäli hänessä ei ole mitään muuta ”vikaa”. Emme ole kommunistinen epävapaa maakaan, jossa työtä vailla oleva voidaan tuomita loisimisesta vankeuteen tai pakkotyöhön. Voisivatko siis Sakarin tänään bloggauksessaan puhuttelemat kohteliaimmin olla hitleröimättä/kommunisoimatta? Sananmuodon teinimäisyys on silkkaa pilkkaa, sillä sen vähemmän ei ole havaittu riittävän muistuttamaan todellisuudesta. Että olemme perusoikeuksia ja ihmisarvoa kunnioittava hyvinvointiyhteiskunta, jossa työtä, koulutusta tai toimeentuloa vailla olevaa ohjataan niiden pariin, koska emme olisi mitään elleivät kaikki tee töitä sekä maksa veroja. Että työtä vaillaolevalle kuuluu maksaa työttömyysetuutta, koska se pitää mukana yhteisön arjessa, helpottaa työttömyyden toimeentulovaikeuksia JA LISÄÄ TUOTTAVUUTTA.

  Yhteiskuntamme on sen monista hyvistä piirteistä huolimatta silti yhtä luokkayhteiskunta. Sellaisessa keski- ja työväenluokka eivät rivien harvenemisesta sekä niihin jääneiden omasta kurjistumisesta huolimatta yleensä älyä olla halveksimatta alaluokkaa. Ei ennen kuin yhteiskunnalta menee vakaus ja perusturvallisuus niin pahasti, että on jo liki liian myöhäistä. Siksi ne viisastelevat tietävänsä heikompansa asiat vaikkeivät yleensä edes arvaa oikein vahingossakaan, sekä äänestävät ja toimivat omaa etuaan vastaan. Onko tämä osin myös sitä, että turvallisuushakuisuus on jo niin pitkällä ettei enää saa kasvattaa juksaamalla ja asettamalla väärän toiminnan aikaansaaman seurauksen sekä turhauman eteen?

  Kansat kaikkialla ovat myös valitettavasti apaattisia ja ylhäältäjohdettuja, se taas on tahaton seuraus lajimme laumaeläimen luonteesta. Siispä ”ylemmän” luokan tyhmä oletus tietämisestä vaikkei vielä ymmärrä edes omaa ymmärtämättömyyttään. Ja tapa kuvitella tasaisesti, selkeästi, siisteissä vaatteissa olevan sekä mahdollisesti vielä jotenkin tutun hahmon olevan muka ”meikäläisiä” tai ”meidän puolella”. Mikälienee kivikautinen jonninjoutava mielennoude, joka olisi tullut karsia pois jo ajat sitten. Eli heti, jos puhe on talouden, yhteiskunnan tai työttömyyden kaltaisesta monimutkaisesta asiasta, niin nuo dillethän nyt uskovat mitä tahansa. Juuri siksi. Ei ne sitä näe varmaan koskaan, että tämä nyt vain on hyvinvointivaltion jälkeisen ajan uusliberalistista politiikkaa, jossa taas kerran vastikkeellistetaan sosiaalituvaa JA UUSJAETAAN TYÖMARKKINOITA toisella nimellä.

  Kaikki tämä on sitä samaa vanhaa lärinää, jonka olen tähänkin verkko-osoitteeseen kirjoittanut eräitä kertoja milloin enemmän ja milloin vähemmän lennokkaasti. Mutta kun ei näitä kukaan oikeasti lue, ja nekin jotka ehkä jonkin verran vaivautuvat, höhöttelevät jollekin ilmaisulle tai purnaavat tahdissa omakohtaisen asianosaisuutensa takia. Mikäs siinä, sellaista se vain on mikäli mielii olla pännämies. Eihän kenenkään tarvitse välittää, että se kehitys minkä alusta Sakari nyt bloggaa on tapahtunut muuallakin, ehkä 40 vuoden kuluessa ja sikäläisen käsitteistön puitteissa. Eihän ne sitä nyt vielä voi uskoa, että sen vähemmistön, joka saa jäädä ja kaatua töihinsä, edut katoavat ja palkat pannaan pieniksi. Sitä ne taas ilkkuvat varmaan silloinkin, kun työttömät eivät saa jäädä vaatteisiin, asumaan tai henkiinkään, jos ei ole mittausjakson tunnit/tinki täynnä.

  Unohdetaan, että kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo ja yhdenvertaisesti oikeus perusturvaan esimerkiksi työttömyyden vuoksi. Niinno, tervetuloa vaan kaikki työtätekevät köyhät uuteen yhdistettyyn alaluokkaan. Elätte sen jälkeen yhteiskunnassa missä palomiehillä ja poliiseilla on tessi sekä ammattiliitot, mutta jo nuoremman upseerin arvoa alempia sotilaita tapaa ruoanjakopisteillä ja hyväntekeväisyyskirpputoreilla, koska etenkään perheelliset sellaiset eivät tule muuten toimeen. Tullia ja rajaa ei kukaan muista enää olevankaan, kunnes isomman yjt-osaston paukun jälkeen järjestelmää missä he toimivat rahoitetaan kiivaammin, mutta itse tekijöiden järjestäytymistä ei tunnusteta ja neuvotteluoikeudet jäävät hyvin rajoitetuiksi…jos tulevat ollenkaan.

  Hyvinvointivaltio, jota harva enää tuolloin muistaakaan, oli vastaveto diktatuureille vakauttamalla yhteiskuntaa kaikkialla missä sellainen koskaan olikaan. Ja niinkuin 60 vuotta sitten käydyt mellakat osoittavat, kaikki oli hyvin tasan tarkkaan siihen asti kunnes toiset tulivat yhdenvertaisina samaan tilaan yksien kanssa tai toisten olisi pitänyt tyytyä pysymään huonompina vaikka juuri oli tehty väitetyn yhteisen edun takia suuria uhrauksia. Yhdet ja yksien lapset äänestivät ihan silkkaa kateuttaan ja ilkeämielisyyttään valtaan ne jotka tärvelivät hyvinvointivaltion. Tai sitten talousalueella romahti joku hyvinvointivaltion suojaamiselle relevantti raja. Sen jälkeen oltiin sitä mieltä, että ainoa arvokas työ on tekemättäjätetty sellainen.

  Välttämättättömän valmistus siirretään kauas tehtäväksi halvalla ja toimettomiksi jääneet saavat itse maksaa valtion kautta, että heitä leikitetään työnomaisesti. Ehkäpä seuraava bisnes on maksattaa jollain hulluilla oikeudesta tehdä työtä ja silti myydä työn tulos täydestä hinnasta oman itsensä hyväksi? Sen jalompaa ei ole joutua ottamaan kahdesta kolmeen numeraalisesti määriteltyä lakimääräistä minimipalkkaa maksavaa työtä, kerätä jotain leikityspisteitä saadakseen etuutensa tai mitä nyt valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta riesaksi keksitäänkään. Miksi kukaan viitsisi solmia jonkun salaliiton tämän takia? Poliitikot kun ovat prostituoidun tittelin häpäiseviä selkärangattomia työrajoitteisia omaneduntavoittelijahuijareita ja se kansa…hahahaa…nyt uskoo ihan mitä tahansa. Vielä riemuitsee, vaikka seuraavaksi saa itse nahkoihinsa niin että soi.

 22. Terhi

  https://www.verkkouutiset.fi/3000-ekk-palkasta-menee-valtiolle-vuodessa-24-000-euroa/ Tässä esimerkki enemmän kuin oksettavasta uutisoinnista ja vastakkain asettelusta. Laitoin tuonne oman kommenttini ”Todella tarkoitushakuiselta ’uutisoinnilta’ maistuu tämä. Suloisesti sekoitetaan työnantajamaksut palkansaajan maksuihin ja annetaan ymmärtää, että keskipalkkaista työllistä riistetään kurjasti. Ja nimen omaan työttömien toimesta. Jos vaikkapa verrattaisiin työmarkkinatukea saavan 680€:n kuukausituloon (jossa työnantaja ei siis maksa mitään koska sitä ei ole vaan kaikki jää tuensaajan piikkiin), niin prosentuaalisesti tuo tuen saaja maksaa veroa 44% ja palkansaaja 43% . ”Liki puolet verokertymästä menee sosiaaliturvaan”, entä toinen puoli? Yritystukiin?” Enempään en pikaisesti pystynyt, ehkä Sakulla olisi lisää sanottavaa?

 23. Mika Rautava

  Olinhan siellä minäkin. Kuntoutumassa. Ja täysin turhaan. Lähiaikoina oli uutinen EU:n päättämästä neljän vuoden siirtymäajasta lähetettyjen työntekijöiden , ns. puolanputkimiesten palkkauksen ja työehtojen mukauttamiseen. Pelkään että siinä meikäläisten palkat mukautuu alaspäin ja tämä vastikkeellinen sosiaaliturva liittyy jotenkin asiaan. En osaa tuota ajatusketjua nut paremmin avata. Ajatelkaa joku joka osaa ja kertokoon.

 24. V. Laulajainen

  Kauppalehti osaa kertoa, että ”ideologisen työttömän” Ossi Nymanin kirja Röyhkeys ensipainos on myyty loppuun. Ja jostain poimin tiedon, että Ossin tulot viime vuonna oli 10 008 € (lähde Iltalehti) jotain muutakin hän on siis saanut kuin työttömyyskorvausta.

  Oliko julkitulo siis pelkkä mainostemppu, en ota kantaa

 25. Esa J.

  Sääliksi käy työttömiä: pitää olla puuhakkaan näköinen tekemättä mitään…?

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   No niin no…noin 35 vuoden työelämäkokemuksen tuomalla varmuudella voin kertoa, että tuo sama pätee myös hyvin, hyvin moniin työssäkäyviin. ; )

 26. Ahkeraliisa

  Starttiraha on ansa, jolla tietyn tyyppiset (kuten allekirjoittanut naiivi yritteliäs optimisti) työttömät saadaan toimeliaisuuden piiriin. Työmarkkinatuen (32,40€/pv) suuruisella summalla turvataan aloittavan yrittäjän toimeentulo enintään vuodeksi. Sitten jos ei tuossa ajassa onnistukaan yrittäjänä ja laittaa pillit pussiin, on pääsy takaisin työttömyysturvan saajaksi tuskallista ja aikaavievää. Mutta onpahan hetkeksi saatu yksi pois työttömyystilastoista.

  Toisaalta työttömyysetuuden (32,40€/pv) turvin ei missään tapauksessa saa harjoittaa yritystoimintaa. Eikä olla omatoimisesti toimelias.

  Salatoimeliaita työttömiä on kuitenkin paljon, veikkaisin että moninkertaisesti verrattuna ns. lusmuihin. He kirjoittavat (kuten pahamaineinen Ossi), maalaavat, rakentavat, hoitavat, kokkaavat, huoltavat, korjaavat, pesevät, ruuvaavat, ulkoiluttavat, soittavat, laulavat, kaivavat, suunnittelevat, keräävät jne. He tekevät paljon itsensä, perheidensä ja yhteisön hyväksi. Sitten heille tarjotaan jotain merkityksettömyydessään nöyryyttävää orjatyötä ’oikeassa työpaikassa’ rangaistuksen uhalla.

  Ihan perseestä. 🙁

 27. Mara

  …”Sittemmin tilanne on vahvistunut muun muassa Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisun C-353/13 Fenoll myötä. Siinä ranskalaisen työtoimintakeskuksen asiakas katsottiin työaikadirektiivissä tarkoitetuksi työntekijäksi. Ratkaisulla on tulkintavaikutus Suomessa, ja merkitsee sitä, että väitetystä huoltosuhteesta, ei-työsuhteesta huolimatta kehitysvammainen työtoiminaan osallistuva voi olla oikeutettu muun ohessa palkalliseen vuosilomaan, jonka on täytettävä EU-oikeuden vähimmäisvaatimukset. Onko yksikään työtoiminnan järjestäjä ottanut mainittua ratkaisua käytännössä huomioon?”

 28. Matias Roto

  Kyse ei ole vain kampanjasta vaan mitä arkirealistisin tilanne, että liian moni työnantaja ei löydä työntekijöitä, kun ne joilta he kysyvät sanovat että menettävät etuutensa jos tulevat töihin.
  Onko siinä mieltä että nuori työiässä oleva ei ole eläessään ollut palkkatyössä ja jopa muutaman isäkään ei ole heidän ole ollut työssä niin pitkään aikaan kun tuo nuori on asioita seurannut.
  Miksi siellä Helsingin ghettossa asuvat ihmiset pyörittelevät tukevasti ilmassa roikkuvia teorioitaan ilman että kuuntelevat tavallista ihmistä joka näkee arkirealismin ympärillään.

  • Saku Timonen

   Työttömät menettävät etuutensa, jos eivät ota vastaan tarjottua työpaikkaa.

   • Jarkko

    Tosin Suomessa se milloin työtön on kieltäytynyt työstä on todella tulkinnanvaraista esim. oikeissa sivistysmaissa kuten Britanniassa työtöntä ei voi laittaa karenssille jos hän kieltäytyy työstä josta ei makseta vähintään laissa säädettyä minimipalkkaa tai työtunteja annetaan niin vähän, että ansio jää alle kuukausittaisen minimipalkan.

    Suomi taas on täynnä kaikenlaisia kiusaajia jotka ovat sitä mieltä, että työttömän pitää menettää etuus jos hän kieltäytyy jostain muutamasta työtunnista jossain korvessa kerran pari kuussa jonne matkustaminen jo pelkästään maksaa 10 kertaa enemmän kuin mitä muutamasta työtunnista saa palkkaa. Edes firmat eivät suostu tuollaiseen jossa mitään ei saa laskuttaa 200 kilometrin matkasta asennuspaikalle tai tarvikkeiden hakemisesta tai muista töistä tulevista kuluista, mutta sama porukka on sitä mieltä, että työttömää pitää rangaista siitä, että hän kieltäytyy itselleen tappiollisesta työstä. Samaan hengenvetoon sama porukka on vaatimassa, että työttömän pitää myös olla järkevä rahankäyttäjä eikä vain tuhlailla rahojaan miten sattuu tai nostella pikavippejä, että rahat riittävät palkattomiin töihin. Ihan silkkaa kiusaamistahan tuo on ei siinä mitään muuta logiikkaa ole. Eri asia olisi jos firma maksaisi kilometrikorvaukset, päivärahat ja palkan.

  • Jarkko

   ”Onko siinä mieltä että nuori työiässä oleva ei ole eläessään ollut palkkatyössä ja jopa muutaman isäkään ei ole heidän ole ollut työssä niin pitkään aikaan kun tuo nuori on asioita seurannut.”

   Niin mutta kun ei noilla jutuilla mitä työttömille ehdotellaan ole mitään tekemistä työsuhteessa tehtävän työn kanssa. Ei tuollaisesta eriarvoisesta kohtelusta missä töitä tehdään ilman työsuhdetta josta osa saa työsuhteen ja sen edut ja osa ei opi muuta kuin katkeroitumaan koko yhteiskuntaan ja ihmisiin.

   Nuoret eivät vielä ole katkeroituneet ainakaan suurin osa, mutta kun tarpeeksi kauan tylytetään ja kiusataan asia voi muuttua. Sitten menee hetki kun nuoret tajuavat, että on olemassa ihmisiä joita ei haluta töihin ilmaiseksikaan ja rupeavat sellaiseksi. Sitten on kaikki kadut täynnä samanlaisia ihmisiä kuin pahimmat romanirikolliset, koska silloin saa ainakin olla rauhassa ilman palkkaa teetettävältä työltä. Ryöhkeyttä vastaan ei voi taistella kuin olemalla vielä ryöhkeämpi.

   Sama se minulle ehkä te saatte tylytettyä nuorison tahdottomiksi ja valehdeltua ikuisesti asioista, mutta huonosti se on pitemmäpäälle historiassa toiminut.

   • Jari Kähkönen

    ”Nuoret eivät vielä ole katkeroituneet ainakaan suurin osa, mutta kun tarpeeksi kauan tylytetään ja kiusataan asia voi muuttua. Sitten menee hetki kun nuoret tajuavat, että on olemassa ihmisiä joita ei haluta töihin ilmaiseksikaan ja rupeavat sellaiseksi. Sitten on kaikki kadut täynnä samanlaisia ihmisiä kuin pahimmat romanirikolliset, koska silloin saa ainakin olla rauhassa ilman palkkaa teetettävältä työltä. Ryöhkeyttä vastaan ei voi taistella kuin olemalla vielä ryöhkeämpi”, Jarkko kirjoittaa omassa kommentissaan, jossa alunperin vastasi toiselle kommentoijalle.

    Tähän ei voi kommentoida muuten kuin muistuttamalla, että juuri siksi hyvinvointivaltio oli niin tavattoman arvokas ja tarpeellinen asia, kun se aikanaan keksittiin. Pitäisi älytä, että Jarkon kuvaama ajattelu on pelkkä lantin lantin kääntöpuoli, jossa taas toisella puolella lukee tiivistetysti sanottuna joko hyvinvointivaltion pitäminen yksityisomaisuutena tai hyvinvointivaltiodenialismi. Ensinmainittuun niistä syyllistyy leimallisesti velkainen, ylityöllistetty ja perheellinen keskiluokka, olkoonpa luokkamäärityksen takana sitten sen paremmin ammattilaisuus tai todellinen määräysvalta omaan työhönsä nähden. Toisen taas tapaa varmimmin raha- ja valtapiireissä tai niiden juoksuhenkilöidensä puheissa.

    Asennoitumisen takana on itsekeskeisyys, omaneduntavoittelu ja miksei myös tyhmyyskin. Mutta jostain kumman syystä keski- ja yläluokan hyvinhyvinhyvin tuhma käytös ei muka ole mitään kadunhenkilön, tuon alaluokkaisen hupparihenkilön käytökseen nähden. Käytökseen, jonka takana olevia ajattelumalleja Jarkko mielestäni kuvasi hyvin. On yksinkertaisesti surkeaa, että puhuttaessa niin sanotusta lähiölogiikasta ei tajuta kysyä:”Tulikohan tehdyksi ihan paska lähiö/jätettyä se oman onnensa nojaan, jos asukkaat noin ajattelevat?” Eihän ne, eivät ole koskaan. Aina kuulostavat yhtä järkyttyneeltä ja ymmärtämättömältä kuin Uuden Auran pääkirjoitus, kun vuonna 1918 taas uskalsi toimittaa eikä kirjoittajankaan ollut pakko piileksiä perunakuopassa hengissä säilyäkseen.

    En silti hyväksy röyhkeysyhteiskuntaa enkä sitä puolustelevaa ajattelua keneltäkään. Haluan sensijaan kysyä, että olisikohan erityisesti työttömyydestäkin puhuttaessa tullut aika palata siihen ettei tönimällä sysitä toisia ulkopuolisuuteen ja että sisäpuolisuudessakin voisi jollain järjen ilveellä elää niin olojen kuin tulojenkin puolesta? Sietäisi käsittää, että joka epäoikeudenmukaisuutta jakaa saa sitä maistaa itsekin. Tai että joka väkivaltaan alkaa, sen omille lahkeille/saappaillekin törähtää kyllä vielä. Älköön yhtään epäilkökään, tahi olkoon huvittamatta itseään millään katteettomalla toiveajattelulla. Milloinkaan maailmanhistoriassa sellainen ei ole kestänyt!

  • Työkokeiluissa ollut työtön

   Olen myös havainnut ihan omakohtaisesti, että työnantajilla on työntekijöistä nykyään ihan huutava puute. Olen itse ollut kahdessa eri paikassa ”töissä”, eripituisia jaksoja, ja tässä jälkimmäisessä ollessani minulle itseasiassa tarjottiin jo kolmanteenkin paikkaan työsop…sorry…siis sopimusta työkokeilusta. Katson siis olevani jopa erittäin haluttu nykyisillä ”työmarkkinoilla”, siitäkin huolimatta että täytän seuraavaksi 60 vuotta. Ei ikärasismista tietoakaan! Pääsen myös milloin tahansa ”töihin”, pelkällä puhelinsoitolla.

   Yksi ihan pikkiriikkinen ongelma näissä sopimuksissa kuitenkin on. Nämä työnantajat vaativat työntekoa pelkällä työmarkkinatuella + 9€/pvä kulukorvauksella. Töitä siis on kyllä tarjota yllin kyllin…mutta vain niin kauan kuin KELA maksaa viulut. Tätä ristiriitaa ihmetteli taannoin myös eräs TE-toimiston virkailija Turun Sanomien yleisönosastolla.

   Siispä…kun me puhumme jostain epämääräisistä ”tarjotuista työpaikoista” on syytä aina erikseen muistaa mainita, puhummeko me pelkistä työpaikoista…vai oikeista palkkatyöpaikoista. Ne eivät valitettavasti ole synonyymejä keskenään enää nykypäivänä.

   Jopa minä pystyn työllistämään pari ahkeraa ja tunnollista työkokeilijaa näillä em. ehdoilla koska tahansa. Ilmoittautumisia otetaan vastaan jouluaattoon asti. Pelkän työn tarjoaminen toisille ei siis ole mikään ongelma…edes pitkäaikaistyöttömälle.

  • Jari Kähkönen

   Matias Rotolla on legendaarisen yksisilmäistä ajattelua. Kuvaa syrjäytymistä, joka on hyvää vauhtia ylisukupolvistumassa, eli muuttumassa pysyvässä ulkopuolisuudessa elämiseksi. Mutta sananpuoltakaan ei osoita sille, että miksi näin on ja pitää myös sangen rajoittuneen näön tilassa posmottaa työstä ainoana autuutena. Kuulehan, jos kaksi järkeilee niin eri tavalla etteivät he enää ymmärrä toinen toisiaan, niin millä kumman ilveellä järki eli päämäärä tai äly eli keinot sen tavoittamiseen voisivat olla mitenkään kenenkään ymmärrettävissä?

   Siis, on palattava syyhyn, jotta olisi mitään toivoakaan niin järjen kuin älynkin löytämisestä. Mistä tässä ihmisessä on kyse; mistä se on kiinnostunut ja mitä se haluaa. Ilman tätä päädytään aina randilaismaksiimiin petkuttamisesta ja väkivallasta johtajuuden peruspilareina, joiden sisäsiistejä muotoja nyt suomalainen työelämä sekä etenkin työvoimapolitiikkaa nyt vain sattuvat olemaan täynnä tätänykyä. Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että tämä on silkka 70 vuotta kestäneen vakaan liberaalin hyvinvointiyhteiskunnan ja oikeusvaltion…tai pikemminkin sen yhä pystyssä olevien jämien…luoma harhaluulo.

   Mahdollisuus olla kuuntelematon, ymmärtämätön, myötätunnoton ja samaistumiskyvytön on nopeasti kuluva sekä äärettömän vaikeasti saatavissa oleva luksustuote. Puhuupa sitten Siitä tai Tästä yhteiskunnassamme, täydellisesti elämänalaan katsomatta.

 29. Aina rehellinen

  Hyvä juttu Sipoon sanomissa ja juuri tällaista keskustelu tarvitaan. Itseäni mietityttää se että minkä alan ihmiset ovat esim Sipoossa auttamassa näitä meidän työttömiä. Ovatkohan koulutettuja juuri tähän? Tärkeää olisi että meillä on hyvät johtajat jotka ovat alan rautaisia ammattilaisia. Ei ammattilainen pidä samaa työkykyistä ihmistä monta vuotta kuntouttamassa toiminnassa.. tästä lisää kiitos. Kyllä niitä syitä löytyy jos niitä lähtee selvittämään…

 30. metsuri

  Jos nämä uudet päätökset vievät ihmisiä asunnottomuuteen, niin eikun telttaa ja kaminaa hommaamaan metsähallituksen maille. Polttopuut voi kaataa teltan vierestä ja netissä on varmaan ohjeita sähkön ottoon suoraan linjasta. Lähi- lammesta voi vetää ahvenia vaihteluksi ja tekemisen puutteessa(jos sitä on). Some-postauksia päiväretkistä. Linja-autolla kerran viikossa kauppaan. Jos on kaveri samassa tilanteessa, niin vielä parempi. Poliisi tuskin purkaa edes pitempiaikaista leiriä, koska sehän merkitsisi (ainakin talviaikaan) kuolemista kylmyyteen. Eihän se nyt hääviä ole, mutta jos on lämmintä ja ruokaa ja tulee pienellä toimeen, niin siinä yksi näkökulma.

Kommentoi »

Comments are closed