Tule palkattomaksi osaajaksi

Nykyisin työttömän työnhakijan on lähes mahdotonta löytää palkanmaksuhalukasta työnantajaa. Tekemätöntä työtä yrityksissä tuntuu löytyvän vaikka millä mitalla, mutta se on naamioitu työkokeiluksi tai peräti koulutukseksi. Tätä koulutusta tarjoavat Te-toimistot ja työnantajat yhdessä, ja keskeisintä on palkaton työskentely useiden kuukausien ajan. Sen jälkeen saattaa avautua palkkatyön mahdollisuus, varsinkin jos työntekijä kykenee itse tekemään sen työpaikan itselleen.

Joensuussa neljätoista yritystä etsii yhdessä Te-toimiston kanssa kaupallista tuottajaa . Kyseessä on ammattilaisllle tarkoitettu rekrytointikoulutus, jossa työtä tehdään viisi kuukautta. Sinä aikana koulutettavan on tarkoitus rakentaa itselleen työpaikka siinä yrityksessä, johon menee koulutettavaksi. Työskentelyä tästä koulutuksesta on peräti 70 %.

rakenna työpaikka

Esitteen mukaan työhön -tai siis opiskeluun- kuuluu työskentelyä esimerkiksi markkinoinnin, viestinnän, myynnin, tuotteistamisen, palvelumuotoilun tai asiakaskartoituksen tehtävissä. Monipuolinen, kaupallisuutta eri näkökulmista tarkasteleva koulutus käy käytännönläheisesti läpi esimerkiksi bisnesmuotoilua, brändin rakentamista, sosiaalisen median markkinointia, asiakaslähtöistä myyntiä, digitaalista palvelumuotoilua ja organisaation sisäistä viestintää.

Entäpä sitten nämä yritykset, jotka tätä koulutusta tarjoavat? Otetaan ihan arpomalla tarkasteltavaksi Hurry Oy, joka tarjoaa tätä koulutusta.  Koulutettavaksi otettavalta vaaditaan jo valmiiksi täydellistä pätevyyttä markinontiassistentin tehtäviin.

Töihin kuuluvat esimerkiksi markkinointikampanjointi alusta loppuun, eli ideointi, budjetointi, aikataulutus, sisältöjen suunnittelu, kampanjan toteutus ja raportointi asiakkaille. Erilaisten tekstisisältöjen suunnittelu ja toteutus – verkkosivut, some, mainokset ja esitteet. Myös digimarkkinoinnin toteutus kampanjoiden luomisesta alkaen raportointiin asti kuuluvat töihin. Ihan selkeästi ammattilaisen työtä.

Edellytyksenä koulutukseen eli käytännössä palkattomaan työhön pääsyyn on alalle sopiva koulutus, ja työtehtävien perusteella haetaan valmista ja pätevää ammattilaista. (Kuvan saa suuremmaksi avaamalla sen uudessa välilehdessä)

hurry

Kuitenkin kyseessä on koulutus, jonka aikana henkilön pitäisi näyttää osaamisensa ja rakentaa itselleen työpaikka. Jos se ei onnistu, niin koulutettava lähtee pois, mutta hänen tekemänsä työ jää firmaan. Työttömyystilasto näyttää taas vähän siistimmältä viiden kuukauden ajan.

Näin helppoa on teettää palkatonta työtä Te-toimiston avustamana. Kyllä joku saattaa ihan oikeasti onnistua tekemään itsestään korvaamattoman viidessä kuukaudessa. Tässä esimerkkitapauksessa se ei näyttäisi olevan edes vaikeaa. Jo pelkkä äidinkielen taito riittää.

ollaan

Kommentit (28)
 1. Aina Marina
  3.11.2017, 13:10

  Nämä on aivan liian tuttuja kuvioita jo 🙁 Jos tuon kaiken jo hallitsee ja luonnekin on mitä parhain, niin luulisi kilpailtavan parhaasta tarjouksesta…

  Itse mietin mm. onko Personalhuset Staffing Groupin omamainonta, anteeksi siis ”rekrytilaisuudet” työvoimatoimistossa oikein maksullinen ”palvelu” vai saavatko vain (ilmaiseksi?) käyttää työvoimatoimiston tiloja näihin.

 2. Iiro Peltonen
  3.11.2017, 13:15

  Aika huolestuttavaa. Sosiaalisen median sisältömarkkinointi, brändäys ja yritysviestintä ovat sellaisia jatkuvasti muutoksessa olevia moderneja markkinoinnin työtehtäviä, että pätevät osaajat revitään jopa toisista firmoista.

  Tällä koulutuksella ja noilla työtehtävillä varustetut duunipaikat ovat palkoiltaan 3000-6000€/kk riippuen yrityksestä ja omasta ”maineesta”. Saattaa olla syy miksi tehtävään etsitään palkatonta työtä.

  Tiedän erään sosiaalisen median brändäystä oikeasti syvällisesti osaavan konsultin. Hän laskuttaa 1200€/pv omasta konseptoitityöstään.

  En usko, että tällaista työtä kukaan oikea ammattilainen menee tekemään, koska tällä hetkellä markkinat ovat tekijöiden puolella – tarvetta on enemmän kuin oikeita osaajia. Kuitenkin pidän törkeänä, että MOL.fi ja jopa Joensuun kaupunki(?) oikeasti pitävät tätä jotenkin edes etäisesti eettisenä toimintana.

Kommentointi suljettu.