Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sosiaalipalveluna palkatonta työtä

– Kyse on kunnan tarjoamasta sosiaalipalvelusta asiakkaalle, ei asiakkaan kunnalle tekemästä työstä. Ajatuksena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Kuntouttavassa työtoiminnassa on ohjaajat ja tehtävät ovat avustavia, ei sillä kenenkään palkkatyötä korvata.

Näin perustelee Sipoon sote-johtaja Leena Kokko Sipoon Sanomissa kuntansa tapaa järjestää kuntouttavaa työtoimintaa. Tästä tavastahan kertoi avoimesti toimintakeskuksen johtaja:

– Mukana on vaikka kuinka paljon täysin työkykyisiä ihmisiä, jotka ovat vain työttömiä. He tekevät kunnalle työtä, mutta he eivät saa paikata työpanoksellaan palkkatyöläisiä. 

Kuntouttava työtoiminta on tosiaankin lain mukaan sosiaalipalvelua. Se on kuitenkin tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin palveluihin. Lainataan vielä STM:n 31.12.2014 antamaa ohjekirjettä, jossa sanotaan näin:

Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena tulee olla asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn parantaminen siten, että he voisivat osallistua julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Kuntouttava työtoiminta ei ole tarkoitettu niille työttömille, jotka kykenisivät osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin tai työhön. Heidän kohdallaan aktivointisuunnitelmaan tulee sisältyä laissa ensisijaisiksi määriteltyjä julkisia työvoimapalveluita kuten esimerkiksi työkokeilua ja palkkatuettua työtä, ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.  Kuntouttavalla työtoiminnalla ei saa korvata virkasuhteessa tai työsuhteessa tehtävää työtä. 

Kuntouttava työtoiminta on siis viimesijainen keino, ja sitä ennen on kokeiltava kaikki muut. Käydäänpä vielä koko prosessi läpi lakikirjan kanssa:

Kuntouttava työtoiminta alkaa aina aktivointisuunnitelman laatimisesta. Lain mukaan aktivointisuunnitelmaan on merkittävä henkilön koulutusta ja työuraa koskevat tiedot, arvio aikaisempien julkisten työvoimapalvelujen vaikuttavuudesta, arvio aikaisempien työllistymissuunnitelmien ja kunnan tekemien henkilöä koskevien suunnitelmien toteutumisesta ja  toimenpiteet, jotka voivat olla työtarjouksia, muita julkisia työvoimapalveluja, kuntouttavaa työtoimintaa, muita sosiaalipalveluja sekä terveys-, kuntoutus- ja koulutuspalveluja. Jos näitä lakisääteisiä asioita ei ole kirjattu suunnitelmaan, niin niiden kirjaamista pitää vaatia.

Ensiksi on selvitettävä mahdollisuus tarjota työtä tai julkisia työvoimapalveluja. Kuntouttava työtoiminta on viimesijainen toimenpide ja se tarkoittaa sitä, että ensin on käytävä läpi kaikki muut mahdollisuudet. Tämä unohtuu valitettavan usein kuntien virkamiehiltä, joiden ainoa toimeksianto omilta esimiehiltään saattaa olla kunnan Kelalle maksaman työmarkkinatukiosuuden eli ns. sakkomaksun säästäminen.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua ja se on tarkoitettu vain niille, jotka eivät kykene palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Työkykyistä ei saa vastoin hänen tahtoaan sijoittaa kuntouttavaan työtoimintaan. Jos tarjotaan kuntouttavaa työtoimintaa, niin työtön voi kysyä kuka, milloin ja millä perusteella on määritellyt hänet palkkatyöhön tai muihin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kykenemättömäksi. Jos tällaista määrittelyä ei löydy, niin voi vaatia pääsyä terveyshuollon tutkittavaksi.

Vapaaehtoisesti kuntouttavaan työtoimintaan saa osallistua myös sellainen, joka ei sinne lain mukaan kuulu. Sinne pääsee helposti, mutta pois ei välttämättä pääse menettämättä työttömyyskorvaustaan. Keskeyttäminen katsotaan työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytymiseksi, ja siitä seuraa sanktio.

Sipoon sote-johtaja puhuu myös työttömien suulla sanoessaan, että toimintaan osallistuvista noin 60 sipoolaisesta työttömästä valtaosa on harmissaan ja loukkaantuneita syytöksistä, joita heidän aktivoimistaan kohtaan on esitetty.

Tähän toisten suulla puhumiseen olen törmännyt monesti. Jostain syytä yksikään kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva ei ole kertonut minulle suoraan harmistumistaan, mutta sitäkin enemmän on tullut närkästynyttä palautetta toimintaa järjestäviltä.

Sanotaan tämä nyt vielä kerran. Minulle on herttaisen yhdentekevää, jos joku osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan vapaaehtoisesti. En minä ketään kiellä enkä voikaan kieltää. Joillekin saattaa jo pelkkä osallistuminen johonkin yhdessä muiden kanssa olla tärkeää. En moiti niitä, joka ovat toimintaan tyytyväisiä.

Heiltä kannattaisi kuitenkin kysyä ovatko he tietoisia oikeuksistaan. Heiltä voisi kysyä myös olisivatko he vielä tyytyväisempiä, jos saisivat työstään palkkaa.

Kommentit (42)

 1. T.K. Lehtinen

  Tämä on minulta jäänyt huomaamatta, eli jos työtön vapaaehtoisesti osallistuu toimintaa ja tekee sopimuksen, eikö sopimuskausi ole määriteltävissä, jolloin sanktioita ei voi antaa sopimuksen loppuessa? Tuntui pahaenteiseltä, että paikka sitten ”tarjoaa” jotain uutta
  ja jos kieltäytyy, niin sanktio?
  Työtön tuntuu olevan kuin iso lapsi, jota sitten holhotaan ja vahditaan, koska omia aivoja ei ole käytössä, jos olet järjestelmään lipsahtanut. Jos EK-pomo kertoo julkisuudessa joulutarinaa 100000 työpaikasta, kukaan ei kyseenalaista, vaikka toimittelijan ensimmäinen kysymys olisi pitänyt kuulua: Mitä tarkoitat työpaikalla? Säännöllista, kokoaikaista palkkatyötä? Jos työtön kyseenalaistaa työllisyystemppuilua, niin toimittelija ja kommentoijat ”tietävät” heti kyseessä olevan asennevammaisen joutohenkilön yrityksen päästä takaisin sohvalle lojumaan ja kaljaa kittaamaan.

  • Hupu

   Luultavasti tuossa työtön ”vapaaehtoisesti osallistuu toimintaan” löytyy sudenkuoppa, jossa ensimmäistä suostumusta voidaan tulkita siten, että työtön myöntää olevansa kyseisen toimenpiteen tarpeessa. Ensimmäisen suostumuksen jälkeen toisesta osallistumisesta on vaikeampi kieltäytyä, koska sen jälkeen ulkopuoliset arvioivat hyötyykö työtön edelleen samaan toimeenpiteeseen osallistumista.

   Se kuuluisa ”pikkurilllin antaminen”…

 2. Teemu Heino

  Pitää yllä työkykyä. On monia jotka kokevat tuommoisen nöyryyttävänä, mutta ikinä ei ajatella sitä. Kaikki toiminta mihin pakotetaan on tietenkin työkykyä edistävää tai ylläpitävää. Ehkä asiaa pitäisi tutkia, voiko nuo tosiasiassa madaltaa työkykyä heille jotka kokevat että siinä ei ole mitään järkeä.

 3. Joku Toinen

  Ei tässä maassa ole pulaa tekemättömistä töistä eikä halukkaista työntekijöistä. Pulaa on palkanmaksajista.

 4. AMK

  Kyse on kunnan tarjoamasta sosiaalipalvelusta asiakkaalle, ei asiakkaan kunnalle tekemästä työstä. Ajatuksena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja terveyttä.
  Kysymys kuuluu:Uskovatko itsekkään mitä puhuvat?Kenen hyvinvointia ja terveyttä?Kunnan , ei ainakaan työttömän,miksi ihminen tekee työtä mistä saa palkkaa,miksi työttömän työpanos pitäisi saada naurettavalla rahamäärällä?Ahneus???Kyykytys???joka ei todellakaan lisää ihmisen hyvinvointia,kokeilisivat käytännössä miltä se tuntuu tuoko palkaton työnteko hyvinvointia uupumukseen stressiin kokeilisivat palkatonta työtä mitä tarjoavat toisille myös itselleen,siinähän työmotivaatio nousisi eiks niin näyttää olevan palkaton työ lääke työttömille…entäs työuupumukseen palkaton työnteko Lindström???Raha pulaan myös toimeentuloasiakkaille???Sairaille myös valinnanvapaus tehdä ilmaista työntekoa millä he herrojen mukaan parantuvat??Hei hallitus on keksinyt sairauteeen kuin sairauteen hyvän lääkkeen ilmainen työnteko josta hyötyy työnteettäjä ja suomi nousee kohisten..rikkaat rikastuvat köyhät köyhtyvät hallituksen kärkihanke????

 5. työtöntyötön

  Minusta taas ei ole yhdentekevää jos työkykyinen käy kuntouttavassa vapaaehtoisesti. Aiemmin esim. kirjastoapulaisia on palkattu erilaisilla työllistämistuilla mutta nykyisin noita hommia hoidetaan yhä enemmän kuntouttavalla ja työkokeiluilla. Vapaaehtoisesti ”kuntoutumalla” he saattavat viedä jonkun toisen palkkatyöpaikan joka taas on saattanut kieltäytyä kuntoutumasta pelkän työttömyyden keston perusteella.

  Löytyykö mistään tutkimusta paljonko rahaa palaa kuntouttavaan per kuntoutettava? Ensin pitää käydä aktivointisuunnitelmassa, sen jälkeen sosiaaliohjaajan(?) luona, palavereja väliajoin jne. jne. Jos työkykyisiä kuntoutetaan näin niin ei se kyllä oikein ole vaikka vapaaehtoisia joukosta löytyisikin. En minäkään pääse vaikkapa fysioterapeutille jos mitään tarvetta ei ole.

 6. Tarja

  Jos minä olisin kieltäytynyt, olisin menttänyt päivärahani, siinä sitä vapaaehtoisuutta,

 7. Kaitsu

  Kun itse satunnaisesti (kiiretilanne jos henkilökunta ehtinyt) tein aksuja (aktivointisuunnitelmia) heille jotka itse löysivät kuty-paikan, niin aina sovittiin että jos ei tunnukaan oikealta niin tulee juttelemaan kanssani niin lopetetaan sopimus. Näin tehtiin monesti ja kirjasin että sopimus päätettiin yhteistyössä – siten ei mitään karensseja. Ei se sen vaikeampaa ole virkamiehelle. Minulle kyse on periaatteesta. Virkamies on palvelija jonka tehtävä on jeesata asiakasta. Näitä aktiivisia jotka itse etsivät tietä eteenpäin on tuettava ei kepitettävä.

 8. Ari Vehkanen

  KUNTA Sipoo maksoi viime vuonna johdolle ja henkilöstölle bonuksia 116 500 euroa.
  Sipoon kunnassa maksetaan tulospalkkioita kunnanjohtajalle, sivistysjohtajalle, sosiaali- ja terveysjohtajalle, tekniselle johtajalle ja talousjohtajalle. Enimmillään johtajat saavat bonusta kymmenen prosenttia vuosipalkastaan.

  Seitsemättä vuotta Sipoota luotsaava kunnanjohtaja Mikael Grannas sai viime vuonna ensimmäisen kerran tulospalkkiota täydet sata prosenttia perustuen vuoden 2015 tulokseen, joka oli 7,5 miljoonaa plussalla. Viime vuonna ylijäämää oli 13 miljoonaa, mutta bonuksista ei ole vielä päätetty.

  – Nyt on mennyt hyvin. Aiemmin tulospalkkioni olivat noin 30–60 prosenttia maksimista, Grannas kertoo.

  Yhteensä viidelle johtohenkilölle maksettiin ekstraa 42 500 euroa. Kunnanjohtaja muistuttaa, että tulospalkkioiden mahdollisuus on huomioitu peruspalkassa, joka hänen kohdallaan on kuukausittain 9 005 euroa.

  – Mielestäni on reilua, että onnistuneesta työstä palkitaan, eikä raha tule kuin Manulle illallinen, Grannas sanoo.

  Onnistuneesta työstä palkitaan mutta soille ei maksetan työstä edes palkkaa, onko tämä suomi 100 vuotta reilua peli, ei ole vaan aivan muuta.

  http://www.sipoonsanomat.fi/artikkeli/510362-rahalla-palkitsemisella-kannustetaan-saastamaan-kunnan-menoissa

  • töytön

   Onhan siinä varmaan hymy herkässä johtoportaalla bonuksineen, työntekijä tosiaan palkkansa ansainnut. Joillekkin ei suoda edes sitä palkkaa.

 9. Minna Ylitalo

  Työttömien vapaaehtoistyön suhteen sen sijaan ollaan hyvinkin tarkkoja. Työtön ei saa tehdä ilmaiseksi mitään sellaista työtä, joka voisi viedä jonkun toisen työpaikan. Tai itseltään työpaikan. Ja sitten toisaalta kuitenkin saa.

 10. vesa hartikainen

  Saku, mitä mieltä olet Suomen 155 000:stä nollatuloisesta (verottajan näkökulmasta)? Voisi päätellä, että he ovat työikäisiä, eivät lapsia, eivätkä eläkeläisiä. 155 000+(virallinen työttömyysluku) = aika iso numero.

  • Jarkko

   Nollatuloisten ihmisten määrä kasvaa sellaista 10 000 ihmisen verran vuodessa. Nollatuloinen verotuksessa on sellainen, jolla ei ole koko vuoden aikana mitään verotettavia tuloja ei edes sitä pienintä työttömyyskorvausta.

   Ovatkohan nämä toistasataa tuhatta nollatuloistakin velkaa rikkaille ja muille parempiosaisille olemassaolostaan, että sattuvait tälle planeetalle syntymään ja saavat palvella parempiosaisia ilmaisissa töissä?

 11. vesa hartikainen

  Herra Timonen: kritiikkinne on osuvaa ja purevaa. Yksi näkökulma jää mielestäni toistuvasti liian vähäiselle huomiolle. 9€/päiväpalkkalaisten merkitys taloudellisesta näkökulmasta. Mikä on heidän ostovoimansa ja oletettu piristysruiske taloudelle. Kokoomuslaiset jättävät tämän sanomatta. Talouselämä ei toivu, jos työntekijän ostovoima on nolla.

  • Saku Timonen

   Ihan samaa mieltä.

 12. Kyosti Hyttinen

  ”– Kyse on kunnan tarjoamasta sosiaalipalvelusta asiakkaalle, ei asiakkaan kunnalle tekemästä työstä. Ajatuksena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Kuntouttavassa työtoiminnassa on ohjaajat ja tehtävät ovat avustavia, ei sillä kenenkään palkkatyötä korvata.”

  Sote-johtaja Leena Kokon lausuma lienee ns. asioiden kaunistelua, rinnakkaista totuutta, eli ”Puhun niin totta kuin voin.”

  • AMK

   Avustavat tehtävät:
   Palkkaus
   Hoiva-avustajien palkka perustuu yksityisellä sosiaalipalvelualalla yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimukseen, jossa palkka määräytyy työn vaativuuden mukaan. Lisäksi voidaan maksaa henkilökohtaista pätevyyslisää erityisestä ammattitaidosta, työtehosta tai työpanoksesta.

   Kunta-alalla palkka muodostuu tehtäväkohtaisesta palkasta, henkilökohtaisesta palkanosasta, työaikakorvauksista ja mahdollisista tulospalkkioista. Tehtäväkohtainen palkka on peruspalkka, joka määräytyy virka- ja työehtosopimuksen palkkahinnoittelun mukaan ja perustuu työn vaativuuden arviointiin. Henkilökohtaiseen palkanosaan vaikuttavat työkokemus, henkilökohtainen osaaminen ja työsuoritus.
   Ei sitten palkkatyötä korvata???

 13. Sampsa Rantanen

  Tämä hallitus kokeilee perustuslakia kuin kepillä jäätä lakihankkeissaan, mikä jo yksinäänkin on halveksuttavaa.

  Sitten vielä perustuslain aultoriteettia nakerretaan joka taholta hallituksen rahoittajien suunnalta. EK jne. sekä hallituksen kansanedustajien harmittelut kuinka perustuslaki jarruttaa lakien ja uudistusten tekemisistä.

  Tästäkö Suomi100 muistetaan? Hyvinvointivaltion alasajo.

  Olisi varmaan aika tehdä jotain. Äänestäkää, kirjoittakaa, ottakaa yhteyttä edustajiinne.

  Paljon kiitoksia Sakulle näistä tarpeellisista kirjoituksista.

 14. Toni Neffling

  Siis oikeasti orjuutta ei ollut olemassa – kyse oli valkoisen miehen tarjoamasta sosiaalipalvelusta afrikkalaisille. Tarkoituksena oli siis viedä porukka teeplantaaseille ja puuvillapelloille kehittymään, sekä lisätä heidän hyvinvointiaan. Miten vääristynyttä historiankirjoitus onkaan.

  • Hupu

   Itse asiassa orjuuden alkumuoto oli ensin tietyn ajanjakson kestävä työpalvelus, jonka jälkeen työntekijä oli vapaa lähtemään ja hänelle piti maksaa tietty rahallinen korvaus. Vasta sen jälkeen ryhdyttiin yksi laki kerrallaan oikeuttamaan toisten ihmisten talouseläimen kaltainen hyväksikäyttö, josta sitten muodostui orjuus. Taustalta löytyi ihan sama taloudellinen ahneus kuin löytyy nykyään suomessa näiden ”työllistämispalveluiden” takaa.

   Maininnan tästä löysin youtuben videoista. Valitsin yhden ohjelman tuolta https://www.youtube.com/results?search_query=slavery+in+usa
   ja aina edellisen loputtua seuraava ohjelma lähti pyörimään. Ensimmäinen katsomani ohjelma sattoi olla seuraava: https://www.youtube.com/watch?v=ak1SlHjFBbU

 15. AMK

  Lista jatkuu..”Pääministerille avustajia KANSANEDUSTAJIEN AVUSTAJILLE TYÖEHTOSOPIMUS????

  • AMK

   Eivät varmaan työmarkkinatuella tee työtänsä,vai tekevätkö???Ohjaajina ovat päämisteri,kansanedustaja??oliskonoin ???Hoivatyötä tekevät avustajat eivät saa palkkaa vaan ohjaaja saa,entäs kun avustaja osaa tehdä omaaloitteisesti työtä ohjaaja sanoo mene sinä minulla on nyt kahvitunti,kyllä sinä osaat.Palkataan ohjaaja joka osaisi tehdä ne avustavan työn ihan itse? Ohjaaja saa fudut ja tulee tekemään avustajan tehtäviä.Alistamista,kyykytykseltä tuntuu,hoivatyöntekijöiltä viedään palkka pois ja kaikki työttömiä inhoavat tapauttavat paskaisia käsiään, mahtavaa…entäs kun itse tarvitset hoiva-apua??Haluatko palkattoman sen tekemään??Sinä maksat mutta työntekijä saa vain paskaa niskaansa onhan hän työtön ja tekee vain avustavia hommia ei hän tarvitse palkkaa hän vain avustaa sinua pissalla käynissä,janon yllättäessä antaa vettä…eihän siitä palkkaa tarvi saada eikä arvostusta koska hänhän on vain työtön???

 16. Kaisa Laihonen

  En oikein usko, että on tarkoituskaan talouskasvua tavoitella.. Tässä on menossa viimeinen kähmintä, taskut täyteen ja karkuun. Sipilä, Berner ja kumppanit häviävät kuin pieru Saharaan ja elävät mukavasti päiviensä loppuun. Vastuunkantoa on turha odottaa.

  • Jarkko

   ”Vastuunkantoa on turha odottaa.”

   Kyllä ainakin osa monimiljonääri eläkeläisistä jakelee ohjeita ja käskyjä Suomeen Ruotsista, Virosta ja osa Portugalista mistä milloinkin on sattunut saamaan parhaan diilin sen suhteen, että miljoonista ei tarvitse maksaa mitään veroja. Moni käskyttäjä joka on lähtenyt ulkomaille veroja karkuun on vieläpä rikastunut valtion omaisuuden tai lainojen avulla, sekä muiden kaverikauppojen.

   • AMK

    Esim.Sipilä,nalle ,ollilakin kuuluu joukkoon,berniska ???mitä hän häärää suomessa kyysenalaista sveitsiläiseltä???Sipin hyvä tuttu???

 17. Jyrki


  Sipoon sote-johtaja puhuu myös työttömien suulla sanoessaan, että toimintaan osallistuvista noin 60 sipoolaisesta työttömästä valtaosa on harmissaan ja loukkaantuneita syytöksistä, joita heidän aktivoimistaan kohtaan on esitetty.

  Tähän toisten suulla puhumiseen olen törmännyt monesti. Jostain syytä yksikään kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva ei ole kertonut minulle suoraan harmistumistaan, mutta sitäkin enemmän on tullut närkästynyttä palautetta toimintaa järjestäviltä.

  Tuossa on kysymyksessä varmaan hyökkäys on paras puolustus ideasta. Jossa Sipoon sote-johtaja käyttää laissa kiellettyjä ”aseita” hyökkäyksessään. Tai mistä minä tiedän jos sote-johtajalla onkin kirjalliset tai edes suullinenlupa kaikilta näiltä loukkaantuneilta harmissaan olevilta puhua heidän suullaan julkisesti. Niin kyllähän se sitten aivan OK-juttu on.

  Sen jälkeen itseäni enää kiinnostaa prosenttiluvut ja pääluvut siitä, että moniko tosiaan on 60 harmissaan asiasta? Kai sekin voidaan rehellisyyden vuoksi julkaista ei pitäisi olla salaista tietoa jos kerran heidän suullaan saa puhua julkisesti? Nimiä, sukupuolia, ikää yms. Ei tarvitse mainita eikä pidä mainita jos sitten siihen ei olisi sitä lupaa saatu? Niin voidaan alkaa keskusteleen, että onko homma sittenkin OK vai ei?

  Ja voin jo kuvitella tämän käydyn keskustelun jokaisen työttömän kuntouttavassa työssä olevan kohdalta. Itsellä se on ainakin mennyt niin usein miten, että kuntouttavantyön valvoja itse kuntouttavaa työtä valvova virkamies/nainen ja ehkä jopa muutama kuntoutettava ollut samassa tilassa. Jossa sinua tentataan, että miten menee ja mitä mieltä olet hommista jne. Kysellään ehkä jopa yksityisasioitakin joskus. Siinä voi alkaa aremmat antamaan paremmin lausuntoja, jotka miellyttää sote-johtajiakin ja vastaavia päälliköitä, jotka voi olla jopa läsnä. Toki tämäkin on vain oletus ja perustuu vain omiin kokemuksiin vastaavista tilanteista.

  On toki myös ollut fiksuja haastattelijoita, jotka kysyneet jopa, että haluatko että sulkeudutaanko johon yksityisempään tilaan tekemään haastattelu? Sitten siinä sinun vastausta odottaa kuntouttavantyön valvoja muut kuntouttavat jne. Aika usein moni sanonnut juu kyllä tämä voidaan tässä tehdä vaikka mieli olisi saattanut olla toista mieltä. Ja kun yksi tähän suostuu loput seuraa kiltisti perässä ja ehkä välttämätön ja oikeutettu kritiikki jää sanomatta. Olisiko tässäkin asiassa jotain korjattavaa yksityisyyden ja sen semmoisen suhteen. Jotta aletaan saamaan varmasti oikeanlaisia mielipiteitä asioista?

  Voisiko kenties tämän kuntouttavantyön kritiikin/kehutkin antaa netissä kaikessa rauhassa vaikka anonyymisti jokainen tasaisin väliajoin. Alettaisi saamaan oikeaa tietoa ehkä paremmin kun häiriötekijät on poistettu väärentämästä mahdollista oikeaa tietoa.

  • Hupu


   Sipoon sote-johtaja puhuu myös työttömien suulla sanoessaan, että toimintaan osallistuvista noin 60 sipoolaisesta työttömästä valtaosa on harmissaan ja loukkaantuneita syytöksistä, joita heidän aktivoimistaan kohtaan on esitetty.

   Tähän toisten suulla puhumiseen olen törmännyt monesti. Jostain syytä yksikään kuntouttavaan työtoimintaan osallistuva ei ole kertonut minulle suoraan harmistumistaan, mutta sitäkin enemmän on tullut närkästynyttä palautetta toimintaa järjestäviltä.

   …..
   Kuten aiemmin kirjoitin, niin tiedon mukaan toisten mielipiteisiin vaikuttaa parhaiten yhtymällä toisten mielipiteisiin, jolloin mielipiteiden muutos tapahtuu kun omat mielipiteet eivät enää toisen ihmisen esittäminä kuulosta yhtä järkeviltä ja uskottavilta.

   … mutta en vielä ole valmis julistamaan ihmisen alistamisen, nöyryyttämisen ja hyväksikäytön hyödyllistä vaikutusta.

   Minusta ”työttömät vain hyötyvät ja nauttivat alistamisesta” -näkemyksen voisi esittää rehellisemmin, koska tietenkin hakattu vastaa hakkaajan esittämään ”riittikö vai jatketaanko”-kysymykseen, että hakkaamisen tavoite on saavutettu.

   Kun hakkaaja vaatii kiittämistä, niin tokihan hän sen kiitoksen saa – ellei hakatulta löydy riittävästi itsepuolustuskykyä (tilanteessa: työtön vastaan työllistämispalvelut – köyhä työtön on lähes puolustuskyvytön).

   Kun hakkaaja vaatii hakattua myöntämään olevansa itse syypää pahoinpitelyyn, niin jälleen suurinta valtaa käyttävän tahto toteutuu.

   Kun hakaaja vaatii hakattua myöntämään, että hakkaajan teki vain hakatulle palveluksen ja auttoi hakattua oppimaan jonkin tärkeän asian, niin lopulta fyysisesti ja henkisesti piesty ihminen uskoo tämän väitteen todeksi.

   Miksi työttömyyspalveluun liittyviä asioita pitäisi ilmaista positiivisesti ja sallia näiden ”hakkaajien” ylläpitää omaa valheellista näkemystä ”auttamisesta”? Kun tieto työllistämispalveluiden työllistämistä edistävästä tuloksesta (eli hyödyttömyydestä) löytyy tilastoista (apuvaikutus typistyy alistamiseen, nöyryyttämiseen ja hyväksikäyttöön), niin eikö olisi jo aika lopettaa tämä veronmaksajien varoilla maksettu ”hulluus”?

   • Jarkko

    Alempiarvoinen ei saa arvostella ylempiarvoista jos jollekin ei ole selvää kuka on ylempiarvoinen ja kuka alempiarvoinen missäkin paikassa niin mieti hetki ketä et saa arvostella ilman, että siitä tulee tavalla tai toisella vaikeuksia elämääsi. Ylempiarvoinen taas saa määrittää alempiarvoisen ihmisarvon ja mielipiteet, sekä ajatukset ja toiveet.

    Näin tämä maailma makaa ja useinkin se, että kaikki ovat saman arvoisia on vain sanan helinää.

    Työtön on arvoasteikossa aika alhaalla ja pitkäaikaistyötön vielä työtöntäkin alempana. Työtön ei voi mennä puhumaan paperimiesten tai muiden hyvä palkkaisten suulla, mutta he saavat puhua työttömien suulla. Sama työtön ei voi mennä puhumaan viranomaisten suulla, mutta päin vastoin se saa mennä ja niin edelleen. Hyväosaiset saavat sitten puhua sekä työttömien, että hyväosaisten työntekijöiden suilla heidän puolestaan.

 18. Hupu

  Tätä työttömien riistämisen oikeuttamista voisi verrata pedofiilien selityksiin, jossa aloitteen tekijäksi väitetään lähes aina lasta, usein väitetään lapsen omasta halusta tulleensa pedofiilin hyväksikäyttämäksi ja muuta ”lapsi hyötyy hyväksikäytöstä” -tasoista täysin käsittämätöntä puppua, jolla hyväksikäyttäjä oikeuttaa oman rikoksensa ja lapsen elämän tuhoamisen.

  Työttömien hyväksikäyttäjien eli työttömyydestä itselleen taloudellista etua hankkivien pitäisi tehdä itselleen yksi kysymys ja miettiä kumman itse valitsisi; tekeekö työntekijä työtänsä mieluiten palkallisena vai palkattomana? Melkoinen sekoboltsi täytyy olla, jos lähtee inisemään työttömien hyväksikäytön puolustamiseksi pedofiilitason -selityksiä.

 19. Rintsu

  Kuinka sattuikaan…
  Keskiviikkona oli tilaisuus jossa oli kaksi kaupungin työntekijää mainostamassa kuntouttavaa työtoimintaa.

  Nyt en laita omiani vaan kirjoitan ihan suoraan mitä jakamassaan lapussa lukee:

  …palvelu joka tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa pitkään työttömänä olleille henkilöille.

  Muuta kriteeriä ei ole edes mainittu. Sanktioista ei puhuta sanallakaan.

  … tarjoavat erilaisia/monipuolisia t y ö t e h t ä v i ä toimeksiantajan tiloissa.
  … työtehtävistä on sitten erikseen mainittu mm.
  – kiinteistönhuoltotyöt
  – maalaus- ja rakennustyöt
  – kalusteiden kunnostus
  – huonekalujen siirto (= muuttotyöt)
  – nurmenleikkuu ja lumityöt
  – lampien, purojen, soiden, lähteiden, arvoniittyjen ja linnoitusalueiden kunnostaminen
  – metsänraivaus

  Kenelle valopäälle ihan oikeesti voi välähtää mieleen, että nuo olisivat hommia joista ei kuulu maksaa palkkaa?

  • pakkotyö tappaa

   Tietenkään pakkotyöstä ei makseta palkkaa.

   Ex-puolisoni oli kahdesta maisterintutkinnosta huolimatta pitkäaikaistyötön, ja hän itse halusi töihin, mutta muuta ei ollut tarjolla kuin 9 euron kulukorvauksella erityyppisiä hommia. Niistä hän sai sitten vapaasti valita. Ensimmäinen rupeama oli tutkimustyötä, jossa hän tuotti kirjallisen teoksen erään yhdistyksen vaiheista ja historiasta. Sitten hänet pistettiin lehtiä puhaltamaan kaupungin puutarhaan, ja kun hän astmaatikkona ei sitä kestänyt, hänet pistettiin varastotyöntekijäksi. Sitäkään hommaa hänen terveytensä ei kestänyt, joten hänet pistettiin alkoholistien majoja siivoamaan. Tilanne vain paheni astman osalta. Lopulta hän sairastui pahenevan astman lisäksi vakavaan masennukseen, mikä aiheutui yksinomaan siitä että te-virkailija uhkaili, kiristi, pakotti ja teki aiheettomia karensseja ihan vaan kiusaamistarkoituksessa.

   Tämä tällä kertaa nimimerkillä.

  • Saku Timonen

   Nuo kaikki ovat selvästi kiellettyä palkkatyön korvaamista työtoiminnalla.

  • Jokunen

   Itse olen tehnyt ainakin näitä tuosta listasta:

   – kiinteistönhuoltotyöt monipuolista osaamista vaativaa työtä.
   – maalaus- ja rakennustyöt pitää osata kirvesmiehen ja maalarin hommat.
   – kalusteiden kunnostus vaatii paljon ymmärrystä miten pitää kunnostaa.
   – huonekalujen siirto (= muuttotyöt) on muuten raskasta ja vaativaa hommaa.
   – lumityöt ei kevyttä tämäkään työ.

   Listasta puuttuu vielä monia muita töitä mitä itse päätynyt tekemään. Kuten:

   – Kaupungin/kunnan autojen huoltotoimet ja pienet korjaukset. Samoin moottorisahojen yms pienet huoltotyöt, kuten puhdistaminen teroittaminen jne.
   – Erilaiset asennustyöt, jotka lähtee pesukoneen asennuksista sähkötöihin joihin itsellä kyllä koulutuskin. Palkkaa ei luonnollisesti maksettu.
   – Polttopuiden tekeminen ja pinoaminen.
   – Suurtalous keittiöiden laitteiden asennuksen auttaminen/purkaminen.
   – Ja paljon muutakin.

   Tulevaisuudessa varmasti moni noista hommista tullaan tekemään orjatyöllä, joka kuulemma auttaa sopeutumaan työelämään. Ja varmaan sopeuttaakin hienosti ilman palkkaa.

   Kaikki nuo työt olisi teetätetty normaalisti palkkaa saavilla jos ei olisi ollut 9e/pvä orjia tekemään. Ja tulevaisuudessa varmasti 0e/pvä orjia kun Sipilä nyt vaan saa homman siihen malliin.

   • töytön

    Tähän on tultu. Tervetuloa vaan korvaamattomat palkkatyöläiset laiskaksi työttömäksi ☺ Tokihan runsas työttömyyskorvaus aina palkasta käy vaikkapa siihen entiseen työhön. Toki muutaki työtä tarjolla työttömyyskorvausta vastaan ihan sinne eläkeikään saakka.

 20. Rintsu

  Aikanaan kun mä olin pahainen verotarkastaja niin mä pystyin heittämään öömappiin hommat jotka ei maksa vaivaa ja siten tekemään omasta työstäni järkevää.
  Kun mut nimettiin ylitarkastajaksi niin sit todellakin pystyin vaikuttamaan omaan työhöni.
  Enkä mä leikkinyt tai todellakaan viittinyt tehdä mitään tarpeetonta.
  Enkä mä ymmärtänyt, että jotain voitais käskeä tekemään jotain täysin tyhmää.
  Itte kun olen tyhmän ja tarpeettoman tekemistä vältellyt koko ikäni.

  Sit tuli avioero, viina ja työttömyys.

  Kummasti huomaan, että tyhmän tekeminen kädettömien ohjaamana onkin asia jota minun pitäisi tehdä? Ollakseni kelvollinen?

  Ihan oikeesti, mä en näin viiskymppisenä lähde leikkimään tai kokeilemaan työntekoa enkä tee mitään leikkifeikkihommia.

  Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi voisin sanoa, et mis sie tarttet hyvää miestä, nii täs siul on sellainen. Jos Rokka sanoo, et mulla on vaimo raskaana ja pellot korjaamatta ja ny pitäis käyttää aikaa koristelemaan polkuja kivin ja kukkasin niin en yhtään ihmettele jos Rokkaa vituttaa.

 21. Papi

  Mitäpä tuohon voi enää lisätä, ehkäpä tämän, jossa ei kerrota suoraan kolikon toista puolta:

  https://yle.fi/uutiset/3-9910559

 22. AMK

  Mielikuvia: Soini:Minä pääsen tarpeentullessa ameriikkaan ehtoolliselle ja saan syntini anteeksi veronmaksajien rahoilla tietentenki ja vaimoki pääsi mukaan.Sipilä:Minä saan syntini anteeksi joka ilta kunhan vain ristin käteni ennen nukahtamistani,minulla on suora yhteys suurempaan ja se kertoo että olen oikealla asialla joten jatkan tällä tiellä,en ole vielä saavuttanut päämäärääni minulla on usko ihmeisiin ja vain minä sen voin toteuttaa.Pois tieltä kivet ja kannot ne surutta tallataan minä minä raha raha. Orpo orpoilee kyllä kassassa on näihin hyviin tekoihin rahaa kunhan se vain hyödyttää meitä hyvätuloisia köyhät kun pannaan kyykkyyn ja hei mehän (hyväksikäyttäjät) tienataan tällä. Onko hallituksella kansan luottamus??Onko kansanedustajilla kansan luottamus? Vähiin käy ennenkuin loppuu.

 23. AMK

  Hallitus leikkii Robin Hoodia ”Robin on mestariampuja. Hän on salapukujen mestari, ja hän huijaa vihollisiaan ja pelastaa omiaan usein niiden avulla.” Sillä erotuksella että he tekevät sen toisinpäin köyhiltä rikkaille ilman omantunnontuskia.

 24. Lena

  Yhtäällä käräytetään työttömiä siitä, että nämä erehtyvät osallistumaan työttömyysajallaan vapaaehtoistyöhön, toisaalla pakotetaan töihin ilman palkkaa. Miksei se oma vapaaehtoistyö sitten yhtä hyvin käy aktivoinnista ja eikö se sitten edistä työttömän terveyttä ja hyvinvointia!

 25. Terhi

  ”…ellei suora työllistyminen avoimille työmarkkinoille ole mahdollista.” Lain tarkoitus on ilmeisesti ollut olettaa, että työllistyminen ei ole mahdollista työttömän ominaisuuksista johtuen? Soveltaja taas on tulkinnut, että kun töitä ei ole niin…

 26. Joku Toinen

  Niin. Sanasta sanaan:
  ”Tärkeää: Mikäli et osallistu ko. tilaisuuteen em. päivänä tai ilmoita esteestä, työnhakusi ja työttömyysetuutesi päättyvät 10.11.2017.

  Yhteistyöterveisin

  Virkailijan Nimi”

  Ihan vapaaehtoista toimintaa, toki toki.

Kommentoi »

Comments are closed