Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Köyhät kyykkyyn

Aktiivimalli, työelämäkokeilu, työkokeilu, kuntouttava työtoiminta. Tässä muutamia sanoja, jotka kannattaa painaa mieleen. Ne ovat hallituksen ainoat keinot vähentää työttömyyttä. Tosiasiassa työttömyys ei vähene, mutta tilastot kaunistuvat. Lisäksi työntekijöille ei tarvitse maksaa palkkaa.

Työkokeilu ja kuntouttava työtoiminta ovat vanhoja tuttuja. Molemmissa tehdään työtä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron päivittäisellä kulukorvauksella. Ensi vuonna alkavassa työelämäkokeilussa ei makseta edes sitä yhdeksää euroa.

Aktiivimallissa on uutta se, että se koskee myös ansiosidonnaista päivärahaa saavia. Heidän on tehtävä noin kolmen kuukauden jaksossa 18 tuntia työtä, jotta ansiopäivärahaa ei leikattaisi. Jos työtön ei aktivoidu eli ei pysty täyttämään työssäoloehtoa eikä pysty osallistumaan työvoimapoliittiseen koulutukseen, hänen työttömyysturvaansa leikataan 4,65 prosentilla seuraavien kolmen kuukauden ajan.

Jos ja kun sitä palkkatyötä ei löydy kaikille, niin se on työttömän vika. Kaikki työttömyys on nykyisin työttömien oma vika, sillä meille valehdellaan avoimia työpaikkoja olevan jopa 100 000. Uskomattominta on, että näin paksu hölynpöly menee jatkuvasti läpi.

Samaan aikaan toimeentulotuen myöntämisen sekoittanut Kela aikoo sekoittaa myös asuntojen vuokramarkkinat määrittelemällä jokaiseen kuntaan suositusvuokrat, joiden maksamiseen voi saada toimeentulotukea. Suositusvuokrat on määritelty niin alas, että yhä useampi joutuu etsimään halvempaa asuntoa ja sitä turhaan odotellessaan maksamaan entistä suuremman osa vuokrasta muuhun elämiseen tarkoitetusta toimeentulotuen osasta. Jos ja kun niitä halvempaa asuntoja ei löydy, niin odotettavissa on asunnottomien määrän kasvu.

Näin toteutuu Kelan pääjohtajan ensimmäisessä haastattelussan kertoma tavoite lopettaa ilmaisen rahan maksaminen kotiin, kun sitä kotia ei enää ole. Jostain kumman syystä nämä tavoitevuokrat tulivat mediallekin yllätyksenä, vaikka asian valmistelusta kerrottiin jo vuosi sitten. (Juttu näkyy olevan luettavissa vain tilaajille, mutta jo alku riittää kertomaan asian olleen hyvin tiedossa.)

Köyhille on odottevissa yhä kylmenevää kyytiä. Sen sijaan kaikkein rikkaimmilla menee hyvin. Kovimmin palkkojen alennusta vaativat ovat verosuunnitelleet itsensä käytännössä verottomiksi.

Mitäpä tekee palkkatyössä käyvä keskiluokka? Ei mitään, se nukkuu onnellista hurskaan unta. Se ei huomaa, että sen työpaikkoja uhkaavat entistä enemmän palkattomaan työhön määrättyjen joukot. Herääminen tästä unesta tulee olemaan shokki, josta voi sitten tietenkin syyttää työttömiä. Tulevat ja vievät meidän työpaikat.

Ja maan hallitus paukuttelee henkseleitään, kun sekä työttömyys että yhteiskunnan maksamat tuet alenevat.

Sitä minä vain ihmettelen, että miten hallitus kuvittelee saavansa Suomen nousuun viemällä ihmisiltä vähätkin rahat ja antamalla veronkiertäjien huseerata vapaasti. Tämä lienee se kuuluisa hallituspuolueiden yhteinen arvopohja. Jolla on, niin sille annetaan lisää, ja jolla ei ole, siltä otetaan vähäkin pois, kuten Iso Kirja sanoo.

Kommentit (48)

 1. Nina

  Sakari, kerrohan, miten vuokrien suositusrajat eroavat aikaisemmasta. Onhan näitä rajoja ollut aikaisemminkin, kun maksettiin tt-tuki kunnan aikuissosiaalityöstä. Ei tämä mikään uusi juttu ole.

  • Raija

   Niitä rajoja on lasketta aika lailla eikä vastaavallavuokralla ole asuntojatarjolla.

 2. Salsgren

  Minä jättäydyin alkusyksystä oma-aloitteisesti pelkälle toimeentulotuelle. Ymmärrän eri elämäntilanteita, toisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tehdä samoin kuin minä. Omasta kokemuksestani voin kertoa sen, että olen nyt huomattavasti vapautuneempi kuin silloin kun viranomaiset pyrkivät taloudellisilla sanktioilla määrittelemään elämäni suuntaa. Ne joilla on mahdollisuus samaan kuin minulla, kehoitan vakavasti harkitsemaan samaa.

 3. Sami

  Pitkälti allekirjoitan. Tuo kuitenkin on virheellinen, ja vastenmielinenkin, väittämä, että joku ”joutuisi työskentelemään” 9€ päiväkorvauksella. Se kun ei pidä alkuunkaan paikkansa. Työstä saa korvaukseksi minimissään 41€/vrk, ja sen saa jo 5h työpanoksella. Ihan hyvä tuntipalkka. Jos tuo 32€/pv lyötäisiin kaikkien suomalaisten tilille palkasta riippumatta, ja sen ja siitä saadun 9€ lisän saamiseksi olisi pakko lähteä sorvinääreen sillointällöin, niin silloin tuo 9€/pv palkka olisi käsitteenä aidompi. Ei pidä dramatisoida asioita, totuus itsessäänkin on riittävän karu.

  • Anssi Keskiväli

   Mitä ihmettä sä oikein horiset?

  • Jimmy

   Arvoisa Sami, työmarkkinatukea saa tekemättä mitään muuta kuin hakemalla työpaikkoja, joten todellisuudessa itse
   työkokeilusta maksetaan vain sen 9€ päivässä ja ensi vuonna ei ollenkaan.

  • AMK

   Sinulle nähtävästi on aivopesu tepsinyt.Työttömyyskorvaus ei ole palkkaa.Tuleppa sitten kommentoimaan kun olet sen sisäistänyt.Monet saavat jopa 41 e tunnissa ???

   • Sami

    Monet saavatkin ja vielä useammat eivät saa, mitä sitten?
    Olen ollut noilla ”kuntouttavilla työpaikoilla, orjana?” reilun vuoden, jonka jälkeen töitä sainkin. Vakiduunin löytymiseen ei todennäköisesti mitenkään liittynyt kuntouttava toiminta eikä työkkäri, koska kaverin kautta paikasta kuulin ja sitä hain, sekä sen sain. Vailla alan koulutusta, sovittiin että kattoo pari viikkoa, jos homma toimii niin vakipaikka tulee ja niin kävikin.
    Tuon reilun vuoden sain kuitenkin tehdä sellaisia hommia joita en olisi koulutuksen puutteen vuoksi päässyt vapailta markkinoilta tekemään, ja tutustuin moniin hienoihin ihmisiin.
    Tuosta ajasta sain 80 h/kk työpanoksella yli 800e/kk korvauksen, joka on vain n. 500e pienempi kuin täällä on monen tuttavan palkka 160h/kk työstä. Itte maksoivat ja maksavat kulkunsa työpaikoille hekin, ja pyykkinsä pesevät.
    Ja tietysti puhun bruttosummista, bruttopalkkaa täällä muutkin työntekijät saavat, verot kuuluu olennaisena osana järjestelmän toimintaa, ja ne pidätetään tulojen mukaan.
    Vai enkö saakaan 160h/kk työstäni 1600e / kk palkkaa, vähennänkö siitäkin tuon työttömyyskorvauksen osuuden – sehän kai sitten kuuluisi minulle vaikken aamuisin kotoa lähtisikään? Eli palkkani on nyt vain 1000e/kk.. yhyy
    No, onneksi sentään on aivot mitä pestä.

  • Marja-Leena Kuronen

   Se 9€ kun taitaa useimmilla mennä jo matkakustannuksiin,
   siksi sitä kutsutaankin korvaukseksi ei palkaksi!
   Vastaavan matkavähennyksen saa palkansaaja verotuksessaan,
   jonka lisäksi hän saa automaattisen tulonhankintavähennyksen.
   Eli sinun laskutavalla lisäät sen työttömyyskorvaukseen ja lasket
   siitä tuntipalkan viidelle tunnille, joka on 8,20€/h.
   Sekään ei olisi kohtuullinen korvaus, puhumattakaan siitä, että se oikea
   tuntipalkka on 6,40€/h – siitä työttömyyskorvauksesta laskettuna.

   • Jari

    Meilläpäin Helsingissä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva maksaa vielä lisäkyykytyksenä lounaastaan korkeamman hinnan kuin kaupungin työntekijä 🙂

    • Sami

     Juu. Saako sielläpäin hesaa syödä missään muualla?

    • Jarkko

     ”Meilläpäin Helsingissä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva maksaa vielä lisäkyykytyksenä lounaastaan korkeamman hinnan kuin kaupungin työntekijä ”

     Omassa kotikaupungissani kuntouttavassa työtoiminnassa (täysin samaa työtä kaupungin palkkalistoilla olevan kanssa tekevä) joutuu lisäkyykytyksenä maksamaan jokaisesta uimahallikäynnistään täyden hinnan, mutta kaupungin työntekijä joka saa työstään täyden palkan pääsee uimaan ilmaiseksi 4 kertaa kuussa. Kaupungin työntekijät saavat käyttää myös kaupungin kuntosaleja isolla alennuksella ja osan käyntikerroista ilmaiseksi kuntouttavassa työtoimminnassa oleva joutuu maksamana täyden hinnan jokaisesta käynnistä.

     Ironisen asiasta tekee se, että kuntouttavaa työtoimintaa perustellaan kuntoutuksen tarpeella. Jos olet liian aktiivinen pidetään kyllä huoli, että maksat täyden hinnan kaikesta. Ihan samasta rahakasasta verotuloista tulee se kaupungin työntekijän palkka kuin työttömyyskorvauskin joten siihenkään ei voi vedota, että toinen muka elää jonkun toisen pussista. Molemmat myös tekevät samaa työtä joten siihenkään ei voi vedota. Jäljelle jää vain eriarvoisuus jota pitää vielä korostaa tuolla uimahalli / kuntosali jutulla erikseen.

  • Joni Jurmu

   Ei todellakaan saa korvaukseksi mitään 41e. Joskus on kyllä ollut niin, että TYÖNANTAJA joka on ottanut palkattoman orjan, on saanut tuon 41e! Siis työnantaja, ei työntekijä!

  • Sauli

   Kröhöm, 41 euron korvaus ei ole sama asia kuin 5- 8 euron tuntipalkka. Eläkettä ei kerry, eivätkä työterveyspalvelut ole ”työkokeilijan” käytettävissä. 5- 8 euron tuntipalkkaa ei makseta mistään työstä, saatikka ammattitaitoa ja pitkää koulutusta vaativista töistä.

   En kyllä mitenkään ymmärrä miksi sinällään ihan Ok työkokeilut pilataan näillä viranomaisten pakkotoimilla. Eikö homma toimisi sillä, että työtön voisi omatoimisesti kokeilla onneaan itseä kiinnostavassa työssä, itse määritellyn ajan ilman sanktioiden pelkoa. Tietysti viranomaiset seuraisivat työttömän hapuilujen lisäksi myös yrityksiä joilla on mieltymys korvata palkkatyö ilmaistyöllä. Sillee reilu peli molempiin suuntiin.

   Nyt homma näyttää pahasti siltä mitä se on, tilastojen kaunistelua ja näennäistä säästöä joka kaatuu työttömien niskaan sanktioiden iskiessä tuulettimeen.

   • Sami

    Ei se sama ole, vaan ei ole vaatimustasokaan sama.
    Juuri noinhan se on kuin sanot.
    Mua risoo lähinnä vain tuo kun puhutaan 9e/pv työskentelypakosta, se on vastenmielinen vääristys.
    Muuten järjestelmä ei nykyisellään toimi kovinkaan hyvin, ja viimeaikaiset muutokset on lähinnä pelkästään huonoon suuntaan. ”Kansalaispalkka” tms olisi paras, ja ehkä välttämätön jo lähitulevaisuudessa, kunhan automatisointikin automatisoituu ja palkalliset paikat entisestään romahtaa.

    • Jarkko

     ”Ei se sama ole, vaan ei ole vaatimustasokaan sama.”

     Ei se nyt ihan noinkaan mene itse tiedän erään pitkään työttömäksi joutuneen maisterin joka hoiti harjoittelupaikassaan kaikki vaikeimmatkin hommat mihin vakituinen hekilökunta ei itse kyennyt kuten asiakaspalvelun Venäjäksi, Viroksi ja parilla muulla kielellä ilman palkkaa. Vaatimustaso ei todellakaan ollut sama se oli paljon korkeampi kuin mitä palkkaa saavat itse tekivät. Kyseessä olivat vielä rahallisesti mitattuna koko puljun suurimmat asiakkaat.

     Eli yhteiskunta ja firma käytännössä varastivat tämän maisterin kielellisen ja muun osaamisen käyttöönsä ilmaiseksi osaamisen jonka eteen hän oli tehnyt vuosikymmenen töitä ellei enemmänkin. Kyseistein kauppojen arvo oli vieläpä suurempi kuin mitä maisterin koulutus maksaa joten siihenkään ei voi vedota, että yhteiskunta maksoi koulutuksen.

     • Sami

      Jaa, oliko oikein vaatimuksena sopeutuspaikan saamiselle tuo maisterin tutkinto, ja että tekee nuo luetellut työt?
      Se, jos joku oma-alotteisesti ylittää vaatimukset, ei itsessään liene syy tai ainakaan velvoite erillisten korvausten maksamiselle. Vai olisiko maisterilla pitänyt myös olla velvollisuus maksaa vahingonkorvaukset kokeilupaikan järjestäjälle jos työ olisikin tuottanut tappion?
      Mutta huono on yritys ollut jos on löytänyt supermiehen joka kykenee tekemään enemmän kuin muut firman tekijät, paremmin, ja tuottamaan kovan tuloksen – ja sitten firma jättää ko. hlön palkkaamatta.
      Tai sitten maisterilla on ollut jokin hlökohtainen ominaisuus joka kumoaa pätevyyden niin aukottomasti ettei palkata kannata.

  • Jyrki

   Sopii, mutta sitten työttömän tiliotteessa pitää lukea PALKKA ei etuus kun työttömyyskorvaus halutaan nähdä palkkana. Ja näin asia on viety loppuun asti.

   Ensin tämä muutos taitaa olla vain kosmeettinen ja näin uskotaankin. Mutta itse jään seuraamaan sitä myrskyä mitä tämä ETUUS nimikkeen muuttaminen PALKKA nimikkeeksi työttömän tiliotteeseen aiheuttaakaan tulevaisuudessa. Siinä joudutaan sen jälkeen laittaa monia asioita uusiksi ja se ei tule olemaan kivaa enää.

   Nyt on vain kikkailtu tällä asialla että typerimmät ei tajua mitä on tapahtumassa. Ei varsinkaan ne, jotka uskoo pysyvänsä mukavasti vielä hyvän tai edes kohtuullisen palkkaisessa PALKKAtyössä kiinni tulevaisuudessa…

  • Joni

   Työttömyyskorvaus ei ole palkkaa. Työttömyyskorvauksella työskentelevälle ei kerry työstään eläkettä taikka ansioturvaa, hän ei saa työterveyshuoltoa, loma-ajan palkkaa, sairausajan palkkaa ja lomarahoja.

   Työttömyyskorvauksella työskentelevä saa ainoastaan työttömyyskorvauksen (josta otetaan melkein 20% veroa, samansuuruisesta palkasta ei makseta YHTÄÄN veroa) ja 9€ kulukorvauksen päivässä.

   Työttömyyskorvauksella työskenteleminen ei ole hyväksyttävää. Mikäli kunta haluaa laittaa työttömät työhön, on sen maksettava TUNTIPALKKAA jokaisesta tehdystä työtunnista. Kaikki muu on työttömän riistoa.

  • työtöntyötön

   Voisit Sami vaikka itse kokeilla onko hyvä tuntipalkka? Mitenkä olisi? Aloitatko jo huomenna?

   Itsehän olen aikoinani kokeillut ja silloinen 8e riitti juuri ja juuri matkoihin. Työvaatteita en saanut enkä työkenkiä. Työkengät maksoin itse, samoin vaatteet kuluivat. Vieressä työtä tekevät saivat nämä työnantajan puolesta, samoin työterveys pelasi. Itse mietin yhden ainoan kerran että nyt voisi olla sairasloman paikka mutta hakematta jäi ja tulin puolikuntoisena töihin. Olin suoraan sanoen varma että tuo 8e lähtee siltä päivältä ja mahdollinen terveyskeskusmaksu jää minun maksettavakseni. Tulot olivat plus miinus nolla työkokeilun ajalta verrattuna kokonaan työttömänä oloon, taisinpa itse asiassa jäädä jokusen euron miinukselle.

   Ei kiitos enää, jään mieluummin toimeentulotuelle. Vaikka siinä tuntipalkka taitaa jäädä alle euron (päiväpalkaksi muodostuu 487e jaettuna 21,5 päivällä eli n.23 euroa). Sen palkan saan sekä arkena että pyhänä. Näin joidenkin laskuopin mukaan.

   • Sami

    Koitappa joskus yrittää olla jollekin muullekin hyödyksi kuin itsellesi. Voisit oppia jotain.
    Voisit kokeilla verrata työkokeiluajalta saamaasi summaa 0 euroon, jos verrata pitää, tulis paree mieli eikä niin itkettäisi.
    Nolottais kahtoa itteä peilistä jos viettäis päivänsä mitääntekemättömänä ja oottelis kun naapurin työntekijät saisivat kerättyä senverran tulosta jollekin firmalle että saisivat palkan josta maksavat veron jolla maksetaan minulle siitä että voin jatkaa mitääntekemättömänä elostelua.
    Niin, olin reilun vuoden kuntouttavassa työkokeilussa kunnes parivuottasitten löytyi nykyinen vakipaikka. Tosin nyt en saa kuin vajaan tonnin kuussa enempi kuin kotona makaamalla, bruttona, tunteja tulee työmaalla 160kpl, itte hankkimat on työvaatteet, auto, auton bensat, ja lapsenvahti.
    Eikä oo likikään noin paha olla kuin mikä sinulla tekstistä päätellen on. Mutta elämänsähän jokainen elää itse kuin paraaks näkee, tyytyväisenä tai sitten ei.

    • Elli

     Sinä teit siis tyytyväisenä ilmaiseksi töitä, jolloin veit toiminnallasi oikean työpaikan joltain toiselta. Kun ilmaistyön tekijöitä riittää, ei oikeita töitä synny. Olet siis kuormasta syöjä ja kannatat sitä järjestelmää jossa toinen saa samasta työstä palkkaa ja toinen ei saa. Se ei käynyt selville mikä oli kuntouttavan työtominnan peruste kohdallasi (oikea vai keksitty), mutta kukaan ei tarvitse kuntoutuakseen vuoden kokoaikaisilmaisorjuutta. Oikea kuntouttava toiminta saa näin suotta ikävän maineen.
     Ihmisellä on oikeus tehdä kotonaan mitä vaan, vaikka maata, seisoa päällään tai tehdä kotitöitä, lukea kieliä, marjastaa. Minua on ei nolota laisinkaan, mutta lähden palkkatyöhön vaikka puolen päivän varoitusajalla jos niitä saan. Elosteluksi käsitän orgiat ja muun irstailun. Outoa, että se on mielestäsi samaa kuin työtttömyys. Ikävää, että oma elämänhallintasi on ilmeisesti niin huono että tarvitset vuoden ilmaistöitä jotta pääset normaaliin vuorokausirytmiin. Monelta muulta se onnistuu ihan itsestään.

     • Sami

      Tyytyväisenä kyllä, vaan en tehnyt ilmaiseksi. Sain kohtuullisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta, uusia tuttavuuksia, ja uusia taitoja, sekä hyödytin työnantajaa, tai ainakin kevensin vakituisen henkilökunnan työmäärää.
      Se kuka on maksajana on yhdentekevää, kunhan tili tulee aikanaan ja kokonaispotti riittää elämisen kuluihin.
      Ko. paikassa ei ollut taloudellista tarvetta lisätyövoimalle, vaan ottivat, ja edelleen ottavat, työkokeilijoita ja harjoittelijoita kysyttäessä vastaan. Sattuneesta syystä eivät ole enää aikoihin ottaneet työkkärin ehdottamia vastentahtoisia tulijoita pakkotöihin, vaan sellaisia jotka omatoimisesti kysyvät ja haluavat oppia uutta & tehdä jotain hyödyllistä, muillekin kuin itselleen. En ihmettele että negatiivisella asenteella varustetut ”orjat” työtä vailla ovatkin ja pitäytyvät roolissaan katkerina yhteiskunnan syyttelijöinä.
      Jos yksilö haluaa pitää itsellään oikeuden tehdä kotonaan mitä vaan, vaikka olla pelkästään itselleen hyödyksi opiskelemalla uutta ilman työaietta, niin vaihtokauppana on ihan ok olla karenssi, kyllä vastapainoksi pitää antaa muille oikeus olla elättämättä loisijaa kotinurkkiinsa.
      Hyvin luvattu, lähden palkkatyöhön vaikka puolenpäivän varoitusajalla jos niitä saan – no, saamiseen vaikuttaa aikaspaljon odotteletko kotona kutsun kuuluvan, vai teetkö kaiken tarvittavan työn saamiseksi.
      Minäkin lähtisin vaikka presidentiksi, puolen minuutin varoajalla, jos pyydettäisiin. Palkkionkin voisi pudottaa kolmannekseen nykyisestä.
      Mikä muuten mielestäsi on normaali vuorokausirytmi – ja miksi juuri se millaiseksi sen määrität?

     • työtöntyötön

      Ei se nyt ole lainkaan sama mistä se raha tilille tulee. Itse en halua maksaa veroina pennin jeniä yhdellekkään työttömälle joka tekee verorahoilla töitä yritykselle. Yritys maksakoon palkkaa jos tarvitseee työntekijän. Samalla vie vielä jonkun toisen työpaikan jolloin joudun maksamaan oikeastaan kahden työttömän elämisen, toinen heistä vaan tekee ilmaiseksi töitä ja toinen jää sen takia työttömäksi.

      Karenssi on ok. Pitkäaikaistyöttömälle sama raha tupsahtaa tilille ja ei tarvitse oma kustanteiseti töissä käydä. Toimeentulotuen alennukset on aika harvinaisia.

      ”Voisit kokeilla verrata työkokeiluajalta saamaasi summaa 0 euroon, jos verrata pitää, tulis paree mieli eikä niin itkettäisi.”

      Vertaan sitä mieluummin tesin mukaiseen palkkaan ja näin tulen tekemään tästä eteenpäinkin.

      ”hyödytin työnantajaa, tai ainakin kevensin vakituisen henkilökunnan työmäärää.”
      Kumpikaan näistäkään ei kiinnosta jos raha ei tule palkan muodossa. Yhteiskunnan ei tule tukea yrityksiä ja helpottaa vakituisten työntekijöiden taakkaa. Silloin on lisä työvoima tarpeen.

      Siinäpä oma mielipiteeni.

     • Sami

      No se on sinun mielipiteesi. Kauas karkaa muutenkin aiheesta, edelleen, se harha että suomessa joku tekisi, tai joutuisi tekemään, töitä 9e/päivä, on rasite lukea sivistyneen henkilön väittämänä, muutoin Timosen teksti on pääosin allekirjoitettavissa.
      Rahaa tarvitaan mielekkään elämisen ylläpitämiseksi yllättävän usein, se lukeeko tilinauhassa palkka, avustus, työttömyyskorvaus tai vaikka lottovoitto ei muuta tuota realiteettia mihinkään. Jos työnteko itsessään ei miellytä, niin tuskin asiaan auttaa vaihtaa kirjasinta tai sanoja paperille. Jos ei ammattina ole kirjailija.
      On se merkillistä jos teksti tiliotteella, jota ei edes ole koskaan pakko lukea, masentaa noin pahoin mielen.
      Jos on parempi mieli kun vertaa omaa tuloa johonkin parempaan jonka joku toinen saa, niin ei kukaan kiellä niin tekemästä. En kiellä vaikka siitä tulisi vertailijalle huonompikin mieli.
      Tuohon järjestelmän hyväksikäyttöön, siitä en voisi enempää olla samaa mieltä. Siitä huolimatta, ei jonkinlainen työvelvoite huono ole työttömyysturvan saamiselle, tapa millä tuo toteutetaan vaatii vielä hiomista. Itse ajattelisin että joku tuettu 2-4vk tms työkokeilujakso / firma / hlö olisi ok, niin lyhyitä pyrähdyksiä ei kannata pelkästään ilmaisen työvoiman toivossa vastaanottaa joten siitä ei seuraisi menetettyjä työpaikkoja. Ja toisaalta, kyllä kuukaudessa pitäisi nähdä onko henkilö sellainen että sopeutuu yrityksen työyhteisöön.
      Jos arvelet että jonkun yrityksen on taloudellisesti kannattavaa ottaa vieraita henkilöitä töihin kuukaudeksi ilman työllistämisaietta, niin ei muuta kuin seurailemaan työmaille kuinka aloittelijalta hommat sujuu pitkän työttömyyden jälkeen. Ihailla täytyy perehdyttäjien hermoja.
      Kuntouttava työtoiminta taasen kuuluisi paremmin julkisen sektorin hoidettavaksi, kunnista löytyy yllättävän laaja valikoima erilaisia työtehtäviä joita voisi työllistettynä kokeilla. Päätösvalta näistä vain on aika rasvaisissa kourissa jotta ei isosti kannata senkään suhteen odotella muutosta parempaan.

     • työtöntyötön

      Seuraappa vaikka kaupan alaa. Se on kaikkien helposti nähtävissä. Menet vain aamupäivällä kauppaan ja vaikka minkälaista harjoittelijaa löytyy. Ei vaadi pitkää perhdytystä ja todellakaan ei palkata. Joku voi paikan saada. Varastohommat oppii myös helposti mutta nämä ei tietenkään ole niin helposti ulkopuolisen nähtävissä.

      Kyllä vaan joutuu tekemään nimenomaan 9e/päivä. Työmarkkinatuki tulee tilille vaikka kaljoittelisit tai tekisit pimeää työtä siinä sivussa. Tuo on ainoa lisä eli sitä kai voi joku palkaksi kutsua.

      ”se lukeeko tilinauhassa palkka, avustus, työttömyyskorvaus tai vaikka lottovoitto ei muuta tuota realiteettia mihinkään. Jos työnteko itsessään ei miellytä, niin tuskin asiaan auttaa vaihtaa kirjasinta tai sanoja paperille.”

      No kyllä se nyt vaan muuttaa. Itselleni tulee tällä hetkellä palkka-nimellä ja kappas vaan käteen jää paljon enemmän kuin kokonaan työttömänä tai työttömänä työkokeilussa ollessani. Työmarkkinatuessa ei nimittäin ole hurraamista. Viikko tuntimäärässäkään ei juuri eroa ole. Työmotivaatioon palkka toki vaikuttaa. Onneksi kukaan kokeilija ei ehtinyt ensin, muuten pitäisi ”loikoilla” kotosalla. Saattahan toki olla että kohtapuoliin loikoilen taas kotosalla ja työelämäkokeilija tekee nykyistä työtäni. Työmatkat saan vähentää verotuksessa joten siitäkin plussaa ja työterveys ja muutkin edut kuuluvat. Ei se itse teksti pahoita kenenkään mieltä vaan ilmainen työ. Eikä se jos jollain on parempi palkka, itse olen suht tyytyväinen tähän. Tietysti parempi olisi jos olisin loton päävoiton voittaja, ei tarvitsisi enää työkkärin kirjoilla pyöriä koskaan.

      Ainoa noista ilmaistöistä minkä itse jättäisin olisi rekrytointikokeilu täysin vapaaehtoisena ja vahvasti valvottuna. Te-toimiston pitäisi vaatia hyvät perustelut miksi työtön ei kelvannut töihin ja uutta kokeilijaa ei saisi pitkään aikaan jos perustelut eivät ole hyvät.

     • Sami

      Joo-o.
      Kaupan ala työllistää vajaat 300t ihmistä suomessa, eli n.18 kansalaista vauvasta vaariin jää maksamaan 1 kaupan alan työntekijän palkan. Jos alan keskipalkka sivukuluineen on hatustavedettynä 5000e/kk, pitää myyntikatteen olla myymälävarkaiden ja muun hävikin jälkeenkin 270e/kansalainen/kk pelkästään palkkakulut peittääkseen. Ja tiedätkös, muitakin kuluja myymälän pitoon liittyy.
      Voit olla aivan varma että tällä väkimäärällä ei ole mitään mahdollisuuksia lisätä palkallista väkeä kaupan palvelukseen.
      Palkallinen työntekijämäärähän on valtava. Työ minkä harjoittelijat & kokeilijat suorittavat on sellaista jota suorittaisi vakituinen henkilöstö jos harjoittelija ei sitä tekisi, tai jopa sellaista jota ei tarvitsisi tehdä jos harjoittelijaa ei olisi.
      Ja, aika siihen otettaisiin mm. vakityöntekijän rutiinin antamasta nopeudesta ja ajasta joka säästyy harjoittelijan neuvomisesta.
      Tälle väkimäärälle kauppoja ja kaupanalan työpaikkoja on paljon enemmän kuin on tarve, mikä näkyy myös tuotteiden kansainvälisesti korkeissa hinnoissa. Ainut pelastava tekijä on yrittäjien hulluus, maassa on 110 kansalaista / kauppa, asiakkaista todella joutuu kilpailemaan. Yleensä hinnalla.
      Tilanne, valitettavasti, tulee monintavoin muuttumaan automatisoidun kassajärjestelmän, automaattisen varastoinnin, automatisoidun hyllyjen täytön yms myötä, seuraavan 15v aikana alalta poistuu iso osa työmäärästä. Siinävaiheessa voikin monen mieleen juolahtaa vanhat hyvät ajat kun oli vielä edes niitä työllistämisvakansseja. Jos kansalaispalkkajärjestelmää ei toteuteta, ja jotain uutta mullistavaa ei keksitä saattaa olla että turvallinen hyvinvointi suomi on muisto vain.

      Logiikkasi mukaan keskipalkka suomessa ei ole 3400e/kk vaan 2800e/kk koska tuon 600e/kk saisi kaljoittelemallakin.
      Se jos sinä saat enemmän kuin 800e/kk n.20h/viikko työtunneilla, ei tarkoita että kaikki saavat.
      Aika yleinen bruttopalkka suomessa on 1400e/kk/160h

      Aika helppona sinä pidät tuotesijoittelun, hinnoittelulaitteiden, varaston hallinnan ym kaupan tehtävien suorittamista jos työkkäristä vetelet tekijöitä suoraan sorvin ääreen, perehdyttämättä.
      Sopii käydä kokeilemassa jossain mitä se on, jos pääset.

  • Viljo Kärkkäinen

   Todellinen ”palkka” on se 9 €. Työmarkkinatuki on maksettu kaikille pakollisella työttömyysvakuutuksella,
   Odottelenkin, milloin minunkin edellytetään tekemään 5 tunitia päivässä viitenä päivänä viikossa, jotta saan eläkkeeni…

   • Sami

    se on muuten 4pnä viikossa..

 4. Roni Korhonen

  Asumistuet ovat nousseet jo pitkään. Vuokrasääntely on kielletty sana, joten säädellään vuokria sitten kelan kautta. Timoselta unohtuu, että vuokrataso on täsmälleen niin korkea kuin mitä ihmiset ovat valmiita maksamaan. Jos asuntoon ei ole tulijaa niin hintaa alennetaan kunnes joku on valmis maksamaan – ei asuntoja tyhjinä pidetä.
  Erityisesti Helsingissä nykytilanne on tragikoominen. Keskustan tuntumassa on varaa asua vain rikkaiden ja niiden joiden asumisen maksaa kela. Keskiluokka asuu 30-60 minuutin päässä keskustasta ja kulkee tuota väliä päivittäin töihin.

  • Joni

   Juuri kukaan tt-tuella asuva ei pysty asumaan Helsingin keskustassa, koska vuokrat ovat siellä 200-300€ vuokrarajaa korkeammalla (pl. miniyksiöt).

   Ainoastaan niillä glorifioimillasi työssäkäyvillä on varaa asua keskustassa (jotkut heistä asuvat kehyskunnissa, koska sieltä saa omakotipalatseja matalaan hintaan). TT-tuen asiakkkaat joutuvat asumaan halvimmissa löytämissään asunnoissa, jotka löytyvät lähiöistä. ja siltikään rahat eivät riitä vuokraan. Useat tt-tuen asiakkaat ovat tuskissaan, kun rahat eivät riitä asumiseen. Säädeltyjä asuntoja on rajallisesti ja jonot ovat pilvissä.

   Asuntoihin löytyy kyllä tulijoita vuokrarajaa ylemmilläkin hinnoilla. Helsingin seutu kasvaa jatkuvasti (20000 asukkaan vuosivauhdilla) ja täällä on runsaasti työpaikkoja.
   Hinnat ovat nousseet, vaikka tt-tuen vuokrarajoja ei olla (jutun mukaan) korotettu pariin vuoteen.

  • Raija

   Ihmiset maksaa sen mikä on pakko maksaa jos ei ole muuta asuntoa saatavilla. Kukaan ei halua olla asunnoton ainakaan talvella ja jos on lapsia niin asunto on asia joka on pakko olla.

  • Jussi Parviainen

   Toimii se niinkin päin, että kun asuntoja ei ole tarpeeksi, niin on pakko ottaa ja maksaa! Jos olisin asuntosijoittaja, pyrkisin pitämään asuntotuotannon ”sopivalla” tasolla!

 5. Tero Sivula

  Sami, oletko aivan seonnut? 8€ tunti on mielestäsi hyvä tuntipalkka (isosta osasta palkkaa maksat veroa, se ei kertyä lomia eikä eläkettä)? Lisäksi kyseinen järjestelmä on komedian huipentuma, joudut käymään töissä jotta saat työttömänä työttömyyskorvausta. Jos käyt töissä, miksi sinulle maksetaan työttömyyskorvausta? Jos kerran työkykyiselle osoitetaan työtä, miksi se ei voi olla esim 5 tunti päivässä x 5 päivää viikossa x 12€ tunti = 1200€. Mutta eihän se nyt käy, jää vähemmän varastettavaa hallitukselle.

 6. Emilia

  Sami, se ei ole palkkaa vaan TUKEA! Joka on naurettavan pieni. Lisäksi kuntoutujalle ei kerry eläkettä, ei ole työterveyshuoltoa eikä lomia. Ei todellakaan hyvä diili!

 7. on thin ice

  Hallituksen kestoteema Suomi 100-vuodelle näyttää tosiaankin lyhyesti olevan: ”Köyhät kyykkyyn”. Kokoomus-keskusta-siniset -koalitio on vaikeuttanut päätöksillään työttömien palkansaajien, vähävaraisten eläkeläisten, pieni- ja keskituloistenkin lapsiperheiden, pitkäaikaissairaiden sekä opiskelijoiden jokapäiväistä toimeentuloa moneen, Sakunkin blogissa luetteloimaan otteeseen. Leikkuripolitiikan kohteena on ollut iso osa kansakunnasta, ja ikävästi aavistuttaa, että kurjistusmeininki jatkuu.
  Presidentin kreivinlinnassa pian isänmaan merkkivuotta juhlitaan, mutta rankan arkensa kanssa taistelevat sventuuvat sieltä puuttuvat, kuten aina ennenkin.
  He seisovat tuulessa ja sateessa, tuiskussa ja pakkasessa leipäjonossa odottamassa hyväntekeväisyyden armopalaa. Ihan niin kuin vähäväkiset kohtalotoverinsa 100 vuotta sitten. Näinkö sulkeutuu pienituloisten kohdalla itsenäisen Suomen historiakaari?
  Kaikki eivät ehkä ole täällä ihan satasella mukana valtajengin juhlahypessä, sori siitä.

  • Samppa Haapavaara

   Juu, ja Vassari nuoret käy maalittamassa rikkaita Westendissä, mutta eivät suostuneet grillihetkituokioon, mitä soijanakin syöjiä ovatkaan.

   Sori off topic.

   • Maija Aho

    Mitä ihmettä tuo sinun kommentti käsittelee? En ymmärtänyt siitä yhtään mitään.

    • Samppa Haapavaara

     Niin niin, ja juu ja ei.,
     lisäsin vaan edellisen kommenttin hengessä, mutta ehkä väärässä, tiedä häntä.
     Hen kun on tietämätön.

    • Raija

     Halusi vain ilmaista vasemmistoon tuntemaansa vastenmielisyyttä.

  • AMK

   Kuinka hienot juhlat ovatkaan tulossa 6.12. hyvä tuloiset hymyilevät kättelevät juovat ilmaisia (verovaroin maksettuja) boolija ja onhan siellä jotain suolaistakin tarjolla ja mikä tärkeintä he tuntevat kuuluvansa valiojoukkoon vaikka ovatkin syrjäytyneet tavallisen suomalaisen elämästä,no pää leijuu pilvissä kätten työt piiskassa pienituloisia kyykyttäessä.Onnea suomi 100,jälkeen jää sipi ja hänen uudestisyntynyt orjatyövoima.

   • Työkokeiluissa ollut työtön

    ”Se on rauhanaikana niin kun paremman väen asia toi isänmaa, mutta sodassa passaa sitten vähän huonommankin koittaa.”

    Väinö Linna, Täällä Pohjantähden alla

   • töytön

    Tulee olemaan aika irvokasta katseltavaa monelle tämän maan kansalaiselle. Ehkä parempi ulkoilla ja tavata omia kavereita, telkkua ja nettiä ei aukase pariin päivään.

 8. Tanja Takalo

  No juu,näinhän se maa makaa rähmällänsä tällä hetkellä. Eikös se ollut keskusta joka lupasi panna lapsiperheiden asiat kuntoon. Unohtui vaan kansalla kysyä mitä sillä tarkoitetaan. Näköjään sitä, että kohta ollaan kadulla. Ikävintä on ettei hallitus tunnu piittaavan sanasta ”kansa”. Emme (vielä)ole yritysten omistama orjakansa, vaan vapaaksi syntynyt kansakunta, jonka jäseniä ajetaan tällä hetkellä kauduille hallituksen toimesta. Olen yhä tyytymättömämpi tähän hallituskauteen. Alkaa kohta riittää tämä touhu.

 9. Raija

  Hallitus kaunistelee niitä työttömien lukuja tällä kyykyttämisellä mutta kun aikansa tätä jatkaa niin luvut nousevat suuremmiksi mitä olivat ennen tilastojen kaunistuksen alkua sitä mukaa kun aika kuluu ja aina vain enemmän palkallisia vaihdetaan näihin ilmaisiin työnorjiin. Lisäksi alkaa kotimaan kulutukseen myyvien yritysten alasajo koska kuluttajilla ei ole mistä kuluttaa.

 10. Jarkko

  Noista TE-toimiston avoinnaolevista työpaikosita yleensä vain 2 / 3 on kokoaikatyötä tai määräaikaista työtä, josta saa täydet tunnit yli 3kk ajaksi. 1 / 3 on osa-aikatyötä tai provisiopalkkaista työtä eli työtä jolla ei elä ja jota tekemällä on mahdoton päästä plussalle kulujen jälkeen jos joutuu esim. muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle.

  Oma lukunsa on se, että avoinnaolevista työpaikoista eivät kilpaile vain 400 000 työtöntä vaan työpaikan vaihtajat, työvoiman ulkopuolella olevat, armeijasta kotiutuvat varusmiehet, opinnoista valmistumassa olevat ja kotiäidit, jotko pyrkivät takaisin työelämään.

  Hyvämaineisilla työnantajilla joilla on muutakin katetta sen suhteen miten työntekijöitä on kohdeltu pitempiaikaisesti kuin vain omat puheet ei tunnu olevan mitään vaikeuksia löytää uusia työntekijöitä. Valitettavasti tämä maailma vain on nykyään täynnä firmoja, jotka ulkoistavat toimintansa aiheuttamat ympäristö ongelmat muiden maksettavaksi, työntekijöiden koulutuksen ja perehdyttämisen muiden maksettavaksi. Toimintansa tarvitseman infrastruktuurin ja palvelut muiden maksettavaksi. He haluavat vain tulla valmiiseen pöytään ja tienata sekä valittaa kun muut eivät maksa heille kaikkea valmiiksi.

 11. Markku Koivisto

  Kiitos että olet.

 12. Markku Koivisto

  Olet hyvä tyyppi.

Kommentoi »

Comments are closed