Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Somekohuja ja uutisia

Nopeaa julkisuutta haluavan poliitikon kannattaa keskittyä somekohujen aiheuttamiseen. Tämän on huomannut jo kauan sitten perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, joka on saanut seurakseen nähtävästi ihan niillä töin olevan keskustan Mikko Kärnän. Laiskistunut -anteeksi, aikaansa seuraava- media tarttuu aiheisiin hanakasti, ja taas saadaan monta lööppiotsikkoa. Näin somekohisijat ja media ruokkivat toisiaan, eikä kenenkään tarvitse tarttua mihinkään työtä ja paneutumista vaativaan aiheeseen.

Viime viikonloppuna Jussi Halla-aho koki Turussa uhkaavan tilanteen. Viisi ”antifanttia”, osa naamioituneena, piiritti hänet ja ryhtyi rähjäämään. Tehdään nyt kerralla selväksi, että en hyväksy keneenkään kohdistuvaa uhkailua tai väkivaltaa. Uskon Halla-ahon kokeneen tilanteen uhkaavaksi, eikä kenekään pitäisi sellaiseen joutua.

En kuitenkaan ole ainoa, joka ihmettelee mistä Halla-aho tunnisti uhkailijat Antifaan kuuluviksi antifasisteiksi. Tuskinpa he sentään esittäytyivät tai olivat merkinneet itsensä näkyvällä logolla, toisin kuin jotkut toiset kaduilla partioivat. Suoraan sanoen minä en edes tarkkaan tiedä mikä Antifa on ja miten se toimii, mutta Halla-aho ja hänen kannatttajansa tuntuvat tunnistavan heidät jopa ulkonäöltä.

Niin tunnistaa koko kansainvälinen alt right -porukka. Texasin joukomurhaajankin väitettiin olevan väkivaltaisen Antifan jäsen, ja asia todistettiin väärennetyllä Facebook-tilillä. Ensimmäisten joukossa asiaa todisteli venäläinen RT, ja kumoamisesta huolimatta se väite jää elämään. Kotimaiset äärioikeistolaisemme uhoavat somessa tuttun tapaan puhdistusten aloittamisella.

Elämään jää myös hyökkäys Halla-ahon kimppuun, vaikka poliisilla ei ole tietoa koko tapauksesta. Tämä poliisin ilmoitus on jo ennätetty leimata polpon eli poliittisen poliisin harjoittamaksi isänmaallisten vainoksi. Näin tehtiin somepäivityksestä kohu-uutinen ja kohu-uutisesta yhteiskunnallisesti merkittävä asia.

Niin tehtiin myös vihreiden Fatim Diarran huonosta maaseutuvitsistä, kun somekohuista elävä keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä siihen tarttui. Anteeksipyyntöjä on esitetty, ja yksi ainoa vitsi tuntuu huojuttavan jo puolueen puheenjohtajankin asemaa. Siis oikeasti, yksi huono ja harkitsematon vitsi aiheutti monta päivää kestävän metelin.

Minun kai pitäisi maalla syntyneenä, kasvaneena ja nykyisin taas asuvana vitsistä loukkaantua, mutta enpä näe siihen aihetta. Helsingissä asuessani kuulin läjäpäin vähintään yhtä huonoja maaseutuvitsejä lähes päivittäin. Koko asiassa minua ihmetyttää vain kansanedustaja, joka jakaa poliittisiksi vastustajiksi kokemiensa päivityksistä otettuja kuvakaappauksia. Luulisi kansanedustajalla olevan tärkeämpääkin tekemistä, kuten vaikkapa lainsäädäntötyö.

Sitä lainsäädäntötyötä näyttäisi riittävän ainakin veronkierron estämisessä. En tiedä mitä kaikkea veroparatiisivuoto paljastaa, mutta jokin pikkupiru kuiskii korvaani, että seurauksena on paljon tomeria puheita, mutta ei yhtään konkreettista toimenpidettä veronkierron hillitsemiseksi.

Sen sijaan luultavasti noudatetaan tuttua kaavaa ja teilataan somekohun ja uutsioinnin saattelemana joku työtön.

karjal

Kuva: Jari/Karjalainen 7.11.2017

***
Sitten informaatiota sille tyypille, joka ilmiantaa Facebookille minuksi tekeytyen sekä minun että muiden valokuvia tekijänoikeuksien rikkomisena. Nimeni ei kuitenkaan ole Timoinen ja käytät edelleen väärää sähköpostiosoitetta, mutta jostain syystä Facebook lähettää ilmoitukset ilmiannoista minulle oikeaan osoitteeseeni. Hyvä että lähettää. Näin saan tiedon touhuistasi ja olen voinut informoida Facebookia rikoksistasi. En tiedä ymmärrätkö asiaa itse, mutta syyllistyt jatkuvasti sekä tietoliikenteen häirintään että tekijänoikeusrikoksiin.

Kommentit (25)

 1. Risto Eloranta

  Tapaus Diarra: Käsittääkseni olennaista ei ole se miten loukkaava tai vähemmän loukkaava tuo kommentti oli. Merkittävämpää on se että kommentti kertoo paljon sen esittäjän asenteista maaseutua kohtaan. Tavallisen tallaajan esittämänä tuollaisella kommentilla ei olisi mitään merkitystä, mutta jonkinlaisen aseman Vihreissä omaavan esittämänä sen voidaan arvioida kuvastavan kyseisen puolueen johdon asenteitä yleisemminkin, olletikin kun puolueen puheenjohtaja ei kommenttia sen jyrkemmin tuominnut. Persut sentään uhkailivat vastaavissa tapauksissa perusteellisella harjaamisella, Vihreät kuittasivat kommentin vitsinä.

  • Esa Kontinen

   Esittäjän asenteesta kertoo se, että hänen sukunsa tulee maaseudulta ja tämä kommentti on aika samaa luokkaa kuin itse entisenä mikkeliläisenä parjaisin Mikkeliä. Ja jos nyt haluat verrata persujen toimintaan, niin Diarra tässä tilanteessa esitti asialliset anteeksipyynnöt ja teki vastineen. Persujen ”anteeksipyyntö” olis ollut tyylillä ”joo siis kännissä ja läpällä mä…”

   • Risto Eloranta

    Diarra esitti kyllä anteeksipyynnön, mutta käsittääkseni pakon edessä. Tuo anteeksipyyntö ei kuitenkaan muuta miksikään sitä että alkuperäinen kommentti todella kuvasti esittäjän todellista asennetta.

   • Jari Tuomi

    Anteeksipyyntö oli tyyliä ”[pakon edessä sanon] anteeksi jos [viaton] vitsini loukkasi jotakuta [huumorintajutonta]”.

    • Katariina Hännikäinen

     Eikä ollut. Diarra kuvailee kommenttiaan sanoilla ”julma” ja ”sydämetön”.

     • Risto Eloranta

      Pakko mikä pakko. Eiköhän tuo anteeksipyyntö ole sanamuodosta huolimatta pelkkä muodollisuus.

  • Risto Lukka

   Persut eivät tainneet ”harjata” ketään, ainoastaan tuomittu kansankiihottaja Tynkkynen sai kenkää persuista arvosteltuaan Soinia.

 2. Jarkko Parviainen

  Diarra: Ei tuo minun huumorintajullani voi olla muuta kuin vitsi, joskaan ei hänen asemassaan olevalta ehkä kovin kirkkaasti ajateltu paikka päästää se ulos.
  Persuharjattavat: Natsiaatetta ei pidä koskaan pitää vitsinä.

 3. Kaapo

  Hymm..luinko ihan oikein että Sakari oikeasti tuomitsee ihmisten yksityisten viestien kuvankaappaukset ja julkistamiset? Sakarillekaan ei niin vieras harrastus.
  Itselleen Sakari varmasti oikeutuksen tälle perustelee, mutta eikös siinä sitten synny ihan ehta kaksoisstandardi?

  • Joni Pelkonen

   Tekijänoikeuden VARASTAMISELLA ja julkisesti esillepannun viestin eteenpäin kopioimisella on varmasti sinunkin mielestäsi aikamoinen ero? Lisäksi tässä on kyse toisena henkilönä esiintymisestä mikä on jo varsin ankarasti rangaistava teko.

  • Saku Timonen

   Et lukenut oikein. Minä vain ihmettelin onko kansanedustajan tärkein tehtävä julkaista kuvakaappauksia. Siitäkö hänelle maksetaan?

   • Risto Eloranta

    Kansanedustajalle maksetaan kai siitä että edustaa kansaa, lähinnä tietysti omia valitsijoitaan. Siinä mielessä Kärnä lienee ollut ihan oikealla asialla, julkistamalla oman vaalipiirinsä asukkaisiin kohdistuvan ikävän asenteen.

    • Iiro Peltonen

     Oliko Kärnän tarkoitus tukea, kehittää ja auttaa maaseutua, vai vahingoittaa Vihreitä ja Diarraa ottamalla hänen heittämänsä vitsi irti keskustelukontekstista ja julkistaa ikäänkuin kyseessä olisi Diarran poliittisessa roolissa esitetty väittämä?

     • Risto Eloranta

      Jep. Poliittinen rooli on pidettävä erillään eikä yksityselämässä esitetyistä mielipiteistä saa johtaa minkäänlaista yhteyttä poliitikon asenteisiin? Voi tietysti olla niin että joltisessakin asemassa Vihreässä liitossa toimivan henkilön asenteiden julkistaminen saattaa vahingoittaa puoluettakin, mutta tuon vihreisiin liittyvän asennevamman julkistamisen voi todellakin katsoa pyrkivän ”tukemaan, kehittämään ja auttamaan maaseutua”.

 4. Joni Pelkonen

  Halla-aho on useasti väittänyt saavansa jatkuvasti uhkauksia mm. sosiaalisen median kautta. Hän ei ole kuitenkaan kertaakaan julkaissut ainuttakaan näistä uhkauksista. En silti epäile, etteikö niitä tulisi, olenhan niitä saanut minäkin vaikken järin tunnettu henkilö olekaan. Uhkausten määrää kyllä epäilen suuresti, siksikin, että kun Halla-aho on nähtävästi saanut kokea suunsoittoa kadulla, hän nostaa siitä ison haloon. Yleensä on tapana nostaa se räikein häirintä esiin, jos tämä on se, niin aika vähällä Halla-aho pääsee verrattuna niihin henkilöihin joita hän jatkuvasti maalittaa hörhöarmeijansa kiusaamisen kohteiksi.

 5. Mauri Pulkkinen

  Aikana, jolloin oli käytössä vain painetut lehdet kädet ja vaatteet sotkevine musteineen sekä ääniradio, ihmiset käyttivät aikaansa paitsi lehtien myös kirjojen lukemiseen. Lehtien toimittajat paneutuivat juttuihin, koska siihen oli aikaa ja virheiden paikkaaminen oli hidasta ja vei tilaa uusilta jutuilta.

  Jonkinlainen paradoksi on, että samaan aikaan kun lukemisharrastus on vähentynyt ja yleissivistys samassa tahdissa, on nyt valtava määrä infoa tarjolla eikä aivojen kapasiteetti riitä kuin tunnetta herättävien juttujen otsikoiden ja sisällön silmäilyyn. Ei siis ihme, että sisällön painoarvot heittävät häränpyllyä ja triviaalit henkilöjutut peittävät alleen yhteiskunnallisesti merkittävät aiheet ja niihin liittyvät faktat.

  Yleiskuva on kuvaamani kaltainen, mutta onneksi löytyy poikkeuksia; asiaan paneutuvia kirjoittajia ja lukijoita kaikissa medioissa sekä rakentavaa vuoropuhelua.

 6. Sauli

  Eikös se mene vähän niin, että jokaisella voimalla on vastavoimansa. Kun herra Halla- aho lietsoo vastakkainasettelua, niin selvää on että jotain tällaista on luvassa. En nyt viitsi ääneen sanoa, mutta sanon silti, että tulipa kuin tilauksesta tämäkin myrsky vesilasissa.

  Gallup puhuvat karua kieltä siitä, ettei populistipuolue ole kyennyt viime kuukausina aiheuttamaan mitään kohua. Kun nyt sitten tällainen tilaisuus tulee, niin onhan se käytettävä hyväkseen. Hommafoorumin Halla-aho fundamentalistit jo teroittelevat pitkiä puukkojaan ja vaativat vihervassaripoliisin viraltapanoa. Mädätysmediakaan ei ole julkaissut ekstra painosta Halla-ahon törkeän pahoinpitelyn tiimoilta jne.

  Kuten Saku irtisanoudun myös minä kaikesta väkivallasta. Irtisanoudun siitä jo pelkästään sen takia, etteivät Halla- ahon kaltaiset yhden tempun kansanedustajat pääse uhriutumaan itse aiheutetun väkivallanuhan varjolla.

 7. Minna Ylitalo

  Omalla kotipaikkakunnallani sekä äärioikeiston, että antifan naamat ovat tällaiselle kumpaakin huppariryhmää sivusta seuraavalle tuttuja. Vieraalla paikkakunnalla en välttämättä osaisi kuin arvailla. Tässä tapauksessa kansalainen oli ilmeisesti sanonut poliitikolle selkein sanoin päin kasvoja, mitä tämän koulukiusaajamaisesta politiikasta ajattelee. Hallis nyt vain on omissa porukoissaan tottunut siihen, että sananvapautta harjoitetaan vain yksinoikeudella ja kirjallisesti somessa ja kaikkein mieluiten anonyymisti feikkiprofiileilla. Herkkävatsaisella ihmisellä menee tällaisen selkokielisen live-välikohtauksen vuoksi helposti yöunet.

 8. pena

  Kauheaahan se on jos Johtajaa on kadulla haukuutu v-n fasistiksi. Johtajan omat opetuslapsethan tyytyvät vain uhkailemaan tappamisella ja raiskaamisella piispoja, pappeja, toimittajia, vääränvärisiä poliitikkoja, rasismista ja neonatseista kirjoittavia blogisteja, feministejä sekä entisiä puoluetovereitaan. Tai hiippailevat viinanhuuruisina kivien ja polttopullojen kanssa paikoissa jonne on majoitettu kovien kokemusten traumatisoimia ulkomaalaisia miehiä, naisia ja lapsia.

 9. Jari Mattila

  Tuo Diaran heitosta lähteneen somekohun ilmaantuminen on ollut vain ajan kysymys. Siitä asti, kun persujen kännissä ja läpällä heitetyistä vitseistä on uutisoitu, ovat persu-sympatiseeraajat odottaneet poliittisten vastustajien tekevän vastaavan kaltaisen mokan. Ja kyllähän meillä suomesta löytyy jos jonkinlaista valtuutettua suutaan avaamaan, siksipä tässä on ollut vain ajan kulumisesta kyse. Nyt kun ”paska on tuulettimessa” on persujen näkemyksen kannalta kaikkein kiinnostavinta se kuinka tekopyhältä heidän poliittinen vastustaja näyttääkään nyt, kun he perustelevat omaa mokaansa huonona vitsinä. Sillä ei ole mitään väliä sinänsä, mikä vitsien sisältö oli, mitä arvoja tai poliittisia päämääriä niiden kertojalla oli. Tärkeää sensijaan on se tunne, että persujen rasismin tuomitseminen on tekopyhää, nallekarkkeja ei jaeta oikeudenmukaisesti ja me olemme sorrettuja marttyyreitä. Ei sillä ole väliä miten asiat ovat, vaan miten ne koetaan.

 10. AikaMies

  Nykymeno on tehokkaasti omaksuttu ilman somettamistakin…
  Pari irrallista lausetta ”mallisäännöistä” kertokoon vaikkapa vallanjaosta ilman somea:
  16 § —-
  Sääntöjen muuttamista koskeva päätös on alistettava liiton hallituksen hyväksyttäväksi ennen yhdistysrekisteriin ilmoittamista.
  18 §
  Niissä kohdin, joista näissä säännöissä ei ole määräystä, noudatetaan piirin ja liiton sääntöjen määräyksiä sekä yhdistyslakia.

  Normaaliin keskusjärjestö -> piirijärjestöt -> rekisteröidyt yhdistykset organisaation kaikki päätöksenteko halutaan siis yhdistyksiltä edellytettävän sääntöuudistuksen nimissä siirtyvän keskusjärjestötasolle. Jossain joku vedättää ja perässä mennään. Kokouksissaan paikallisjärjestöt luovuttavat ”sääntömuutoksella” (sis ed kohdat) kaiken valtansa ja rahansa…
  Mihin muuten yhdistys tarvitsisi omia sääntöjä, jos kun piiri – ja valtakunnantaso säännöillään kyllä asian hoitavat. Käytännössä syntyy paikalliskokouksessa yhdellä pykälällä ”hyväksytään yhdistyksen sääntöjen muuttaminen mallisääntöjen mukaisiksi”, sillä ovathan sen muutkin hyväksyneet…
  Meinaan jotta riittäähän näitä ”pikkuasioita” reposteltavaksi – vallan (ja rahan) liikkeisiin ne eivät vaikuta.
  Tosin jäsenmaksu raitaa jäädä (minultakin) maksamatta.

 11. Jari Kähkönen

  Antifa on hajautettu soluorganisaatio, johon kuuluvia ei tunnista välttämättä edes Suojelupoliisin kenttävalvonta, kuinka siitä voisi muka olla varma joku Halla-aho? Taitanee äijä puhaltaa sanonkomämistä. No, ainahan näillä laitapoliitikoilla on tapa esittää, että muka on hyvinkin hyvä tiedotuspalvelu vaikkei todellisuudessa mahtane olla edes normaalin parlamentaarisen puolueen niin sanottua Ruustinnan Kahvipöytä -menetelmää käytössä. Ei, koska aktiivinsa ovat ihmistenkohtaamisrajoitteisia, erakkoja näyttöpäätteentoljottajia ja sun muita yönkukkujia etteivät siksi pidä moista sosiaalisen kanssakäymisen muotoa etusijalla. Ja anglismihan se on tuo Antifakin, ei sitä noin ole kirjoitettu ainakaan edeltävään kymmeneen vuoteen täällä puolen Eurooppaa.

  Sietäisi sensijaan keskustella enemmänkin järjestyspoliisin profiloimista henkilöistä, vai mikähän hiton hälytys- ja valvontatoiminnan sektori sekin mahtaa nykyiseltä nimeltään olla. Järjestyspoliisi se oli niitä aikoja, kun ei ollut Mustassa Maijassa toimistohyttiä lainkaan. Itseasiassa sellainen oli vain ratsia-autossa, jossa taas sitten ei ollut vastaavasti koppia, mutta viimemainittuja ei ollut jokaisessa poliisilaitoksessa lainkaan ja niissä joissa oli, autoja oli yksi. Ehkä. Niin, olisi siis kysyttävä, että kuinka Jussi Halla-ahon kokemus eroaa kenen tahansa suomalaisessa kaupungissa majoitukseensa palaavasta ravintola-asiakkaan vastaavasta? Näitä iholle änkeäviä ja hirveästi melskaavia katujen kunkkuja sekä kuningattaria siellä on tuohon aikaan vuorokaudesta julkistila sakeanaan.

  Jotakin omituista tässä kyllä on. Se on toteutuneen väkivallan vähyys/mietous. Omituisen nössöä porukkaa katuhampuuseja ollakseen. Miksi ihmeessä tilanne ei ole loppunut aiemmin kyllästymisen kautta, jos kerran väkivallan laukaisevaa pelkoa, ylimielisyytta tai muuta lähes mitä hyvänsä randomia pointtia ei ollut? Niinikään kukaan ei näytä älynneen kysyä Häkestä, että onko soittoa ollut vai ei eikä soittajaksi arvellulta sitä että näppäilikö numeroakaan. Siispä, ei ole ihme, että Sakari on päätynyt ajatukseen koko jutun olevan paisuttelemalla paisuteltu turha uutinen somekohu. Todellakin, jotain pitää olla yhteiskunnassamme vialla, jos tälläistä tapahtuu. Tajuaisivatpa sen tämän blogimerkinnän myötä entistä useammat. Ja olisivatpa he myös sitoutuneet sille jotain tekemään.

  Vihreiden Diarrasta sanon vain sen, että onhan noita vastaavia ollut vaikka kuinka monta, mutta harva niistä on yhtä aito eikä silkka vääristely/vinoonsiteeraus. Tai johtanut puoluejohtajatason reaktioon. Mutta yksinkertainen tahi köyhä iloitsee vähästäkin, niinkö? Kun edistyksellisillä yhteiskunnassamme on tässä pelissä jo 99 pistettä ja nyt vasta saivat taantumuksellisetkin sen ensimmäisen eli ainoansa. No hurraa.

 12. Stina Ekvall

  Tapaus Diarra sai kohtuuttoman julkisuuden. Alkuperäinen kommentti oli irrotettu kontekstistaan, mutta tapa, jolla Fatim tätä pahoitteli, ei jättänyt mitään kovin pahoittelevaa kuvaa. Eikä toisaalta pidäkään, jos hän tosissaan pitää haja-asutusalueita kurjana paikkana ja sitä asuttavaa kansaa kehitysvammaisina. Kertoo tosin henkilöstä itsestään riittävästi, ainakin minulle.

  Poliittista peliä. Vihreät saivat maistaa omaa lääkettään, asiayhteydestään irrotetuilla kommenteilla ammattiloukkaantumista.

  Se on sääli, miten julkisuus tuntuu satavan poliitikkojen laariin. Tämän monet myös tiedostavat ja populistit ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen nimensä esille. Joka tapauksessa äänestäjien olisi syytä miettiä, onko 30-vuotias vailla tutkintoa oleva ja puutteellisen työkokemuksen omaava henkilö, jolle kirjoitusvirheetön viesti on ylitsepääsemättömien esteiden takana oikeanlainen edustamaan heitä poliittisella pelikentällä.

 13. Toni Neffling

  Antifatunnistajat ovat ikiaikaisia sankarihahmoja, joilla on erityiskykynä nimenomaan antifa-jäsenten tunnistus. Nämä sankarit kuuluvat samaan sankarihaaraan kuin homotunnistajat, pedofiilitunnistajat ja narsistitunnistajat. Osalla kyky vaatii katsekontaktin, mut parhaimmat pystyvät tekemään tunnistamisen kolmen sanan perusteella. Marvel ei ole vielä heitä kaupallistanut, mut huhut kertovat ainakin yhdestä elokuvasta ja 127 osan pilottisarjasta – jokainen kuvattu käsivaralta kännykameralla sisältäen ohjaajakuvaajan kommenttiraidan.

 14. Ilja Laaksonen

  Antifa on enimmäkseen paikallista ruohonjuurihommaa eikä todellakaan niin järjestäytynyt ja mahtava kansainvälinen toimija kuin tietyt tahot tahtovat antaa ymmärtää. Tokihan nykyaikana antifa-toiminnassa mukana olevat jakavat uutisia puuhistaan myös ulkomaisille tovereille, mutta mitään pääkonttoria, johtoporrasta tai yhteisesti sovittua univormua ei ole olemassa. Jotkut antifasistit haluavat pukeutua mustaan, toiset eivät. Kaupasta saa ostettua mustia vaatteita ja niihin voi pukeutua ja mennä öyhöämään muille ihan täysin puoluekannasta riippumatta.

Kommentoi »

Comments are closed