Somekohuja ja uutisia

Nopeaa julkisuutta haluavan poliitikon kannattaa keskittyä somekohujen aiheuttamiseen. Tämän on huomannut jo kauan sitten perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, joka on saanut seurakseen nähtävästi ihan niillä töin olevan keskustan Mikko Kärnän. Laiskistunut -anteeksi, aikaansa seuraava- media tarttuu aiheisiin hanakasti, ja taas saadaan monta lööppiotsikkoa. Näin somekohisijat ja media ruokkivat toisiaan, eikä kenenkään tarvitse tarttua mihinkään työtä ja paneutumista vaativaan aiheeseen.

Viime viikonloppuna Jussi Halla-aho koki Turussa uhkaavan tilanteen. Viisi ”antifanttia”, osa naamioituneena, piiritti hänet ja ryhtyi rähjäämään. Tehdään nyt kerralla selväksi, että en hyväksy keneenkään kohdistuvaa uhkailua tai väkivaltaa. Uskon Halla-ahon kokeneen tilanteen uhkaavaksi, eikä kenekään pitäisi sellaiseen joutua.

En kuitenkaan ole ainoa, joka ihmettelee mistä Halla-aho tunnisti uhkailijat Antifaan kuuluviksi antifasisteiksi. Tuskinpa he sentään esittäytyivät tai olivat merkinneet itsensä näkyvällä logolla, toisin kuin jotkut toiset kaduilla partioivat. Suoraan sanoen minä en edes tarkkaan tiedä mikä Antifa on ja miten se toimii, mutta Halla-aho ja hänen kannatttajansa tuntuvat tunnistavan heidät jopa ulkonäöltä.

Niin tunnistaa koko kansainvälinen alt right -porukka. Texasin joukomurhaajankin väitettiin olevan väkivaltaisen Antifan jäsen, ja asia todistettiin väärennetyllä Facebook-tilillä. Ensimmäisten joukossa asiaa todisteli venäläinen RT, ja kumoamisesta huolimatta se väite jää elämään. Kotimaiset äärioikeistolaisemme uhoavat somessa tuttun tapaan puhdistusten aloittamisella.

Elämään jää myös hyökkäys Halla-ahon kimppuun, vaikka poliisilla ei ole tietoa koko tapauksesta. Tämä poliisin ilmoitus on jo ennätetty leimata polpon eli poliittisen poliisin harjoittamaksi isänmaallisten vainoksi. Näin tehtiin somepäivityksestä kohu-uutinen ja kohu-uutisesta yhteiskunnallisesti merkittävä asia.

Niin tehtiin myös vihreiden Fatim Diarran huonosta maaseutuvitsistä, kun somekohuista elävä keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä siihen tarttui. Anteeksipyyntöjä on esitetty, ja yksi ainoa vitsi tuntuu huojuttavan jo puolueen puheenjohtajankin asemaa. Siis oikeasti, yksi huono ja harkitsematon vitsi aiheutti monta päivää kestävän metelin.

Minun kai pitäisi maalla syntyneenä, kasvaneena ja nykyisin taas asuvana vitsistä loukkaantua, mutta enpä näe siihen aihetta. Helsingissä asuessani kuulin läjäpäin vähintään yhtä huonoja maaseutuvitsejä lähes päivittäin. Koko asiassa minua ihmetyttää vain kansanedustaja, joka jakaa poliittisiksi vastustajiksi kokemiensa päivityksistä otettuja kuvakaappauksia. Luulisi kansanedustajalla olevan tärkeämpääkin tekemistä, kuten vaikkapa lainsäädäntötyö.

Sitä lainsäädäntötyötä näyttäisi riittävän ainakin veronkierron estämisessä. En tiedä mitä kaikkea veroparatiisivuoto paljastaa, mutta jokin pikkupiru kuiskii korvaani, että seurauksena on paljon tomeria puheita, mutta ei yhtään konkreettista toimenpidettä veronkierron hillitsemiseksi.

Sen sijaan luultavasti noudatetaan tuttua kaavaa ja teilataan somekohun ja uutsioinnin saattelemana joku työtön.

karjal

Kuva: Jari/Karjalainen 7.11.2017

***
Sitten informaatiota sille tyypille, joka ilmiantaa Facebookille minuksi tekeytyen sekä minun että muiden valokuvia tekijänoikeuksien rikkomisena. Nimeni ei kuitenkaan ole Timoinen ja käytät edelleen väärää sähköpostiosoitetta, mutta jostain syystä Facebook lähettää ilmoitukset ilmiannoista minulle oikeaan osoitteeseeni. Hyvä että lähettää. Näin saan tiedon touhuistasi ja olen voinut informoida Facebookia rikoksistasi. En tiedä ymmärrätkö asiaa itse, mutta syyllistyt jatkuvasti sekä tietoliikenteen häirintään että tekijänoikeusrikoksiin.

 

Kommentit (25)
 1. Risto Eloranta
  7.11.2017, 09:48

  Tapaus Diarra: Käsittääkseni olennaista ei ole se miten loukkaava tai vähemmän loukkaava tuo kommentti oli. Merkittävämpää on se että kommentti kertoo paljon sen esittäjän asenteista maaseutua kohtaan. Tavallisen tallaajan esittämänä tuollaisella kommentilla ei olisi mitään merkitystä, mutta jonkinlaisen aseman Vihreissä omaavan esittämänä sen voidaan arvioida kuvastavan kyseisen puolueen johdon asenteitä yleisemminkin, olletikin kun puolueen puheenjohtaja ei kommenttia sen jyrkemmin tuominnut. Persut sentään uhkailivat vastaavissa tapauksissa perusteellisella harjaamisella, Vihreät kuittasivat kommentin vitsinä.

  1. Esa Kontinen
   7.11.2017, 10:10

   Esittäjän asenteesta kertoo se, että hänen sukunsa tulee maaseudulta ja tämä kommentti on aika samaa luokkaa kuin itse entisenä mikkeliläisenä parjaisin Mikkeliä. Ja jos nyt haluat verrata persujen toimintaan, niin Diarra tässä tilanteessa esitti asialliset anteeksipyynnöt ja teki vastineen. Persujen ”anteeksipyyntö” olis ollut tyylillä ”joo siis kännissä ja läpällä mä…”

   1. Risto Eloranta
    7.11.2017, 11:11

    Diarra esitti kyllä anteeksipyynnön, mutta käsittääkseni pakon edessä. Tuo anteeksipyyntö ei kuitenkaan muuta miksikään sitä että alkuperäinen kommentti todella kuvasti esittäjän todellista asennetta.

   2. Anteeksipyyntö oli tyyliä ”[pakon edessä sanon] anteeksi jos [viaton] vitsini loukkasi jotakuta [huumorintajutonta]”.

    1. Katariina Hännikäinen
     7.11.2017, 17:29

     Eikä ollut. Diarra kuvailee kommenttiaan sanoilla ”julma” ja ”sydämetön”.

     1. Risto Eloranta
      8.11.2017, 08:42

      Pakko mikä pakko. Eiköhän tuo anteeksipyyntö ole sanamuodosta huolimatta pelkkä muodollisuus.

  2. Risto Lukka
   7.11.2017, 10:29

   Persut eivät tainneet ”harjata” ketään, ainoastaan tuomittu kansankiihottaja Tynkkynen sai kenkää persuista arvosteltuaan Soinia.

 2. Jarkko Parviainen
  7.11.2017, 10:12

  Diarra: Ei tuo minun huumorintajullani voi olla muuta kuin vitsi, joskaan ei hänen asemassaan olevalta ehkä kovin kirkkaasti ajateltu paikka päästää se ulos.
  Persuharjattavat: Natsiaatetta ei pidä koskaan pitää vitsinä.

Kommentointi suljettu.